Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 151 din 23 februarie 2010

privind aprobarea Programului „Renasterea satului romanesc- 10 case pentru specialisti"

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 162 din 12 martie 2010



In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.    

Art. 1. - Se aprobă Programul „Renaşterea satului românesc - 10 case pentru specialişti", prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre, denumit în continuare Program.

Art. 2. - (1) In sensul prezentei hotărâri, prin specialist se înţelege persoana pregătită pentru un anumit domeniu, reprezentant al unei specialităţi, care îşi desfăşoară activitatea în instituţii publice sau de interes public, în mediul rural.

(2)  Beneficiarii Programului sunt specialişti care nu deţin, individual sau în comun, împreună cu soţii/soţiile lor, în proprietate o locuinţă în comuna în care îşi desfăşoară activitatea, indiferent de modul în care a fost dobândită, cu excepţia cotelor-părţi din locuinţe dobândite prin moştenire, şi nici nu au achiziţionat după data aprobării Programului, prin hotărâre a Guvernului, o locuinţă în comuna în care îşi desfăşoară activitatea, indiferent de modul de dobândire.

(3) Pot beneficia de o locuinţă construită prin Program:

a)  personalul didactic identificat conform art. 5 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare;

b) medici şi asistenţi medicali;

c) poliţişti.

Art. 3. - (1) Programul prevăzut la art. 1 are în vedere construcţia de case - locuinţe de serviciu pentru specialişti în comune din România, în urma propunerilor primite de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului de la autorităţile administraţiei publice locale.

(2) Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, va întreprinde demersurile necesare şi va încheia acorduri cu autorităţile administraţiei publice locale pentru punerea la dispoziţie, cu titlu de folosinţă gratuită, a unor terenuri din domeniul public local, destinate construcţiei de case, precum şi pentru realizarea lucrărilor tehnico-edilitare aferente, în vederea asigurării serviciilor comunitare de utilităţi publice, care se fac în condiţiile legii.

Art. 4. - (1) Casele prevăzute a fi construite potrivit Programului reprezintă obiective de investiţii publice promovate şi derulate de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe, cu finanţare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în limita sumelor alocate cu această destinaţie prin legea bugetului de stat.

(2) Casele construite prin Program aparţin domeniului public al statului şi sunt administrate, în condiţiile legii, de autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale în care acestea sunt amplasate şi nu pot fi vândute.

(3)  După finalizarea lucrărilor de construcţie şi punerea în funcţiune a caselor prevăzute la alin. (2), acestea se preiau în administrare, prin protocol încheiat cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe, de către consiliile locale ale comunelor în a căror rază administrativ-teritorială se află, potrivit legii.

PRIM-MINISTRU

EMIL BOC

Contrasemnează:

Ministrul dezvoltării regionale şi turismului,

Elena Gabriela Udrea

Ministrul finanţelor publice,

Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu

ANEXĂ

Programul „Renaşterea satului românesc - 10 case pentru specialişti"

Art 1. - (1) Programul „Renaşterea satului românesc - 10 case pentru specialişti", denumit în continuare Program, are drept scop atragerea specialiştilor şi stabilitatea acestora în mediul rural, în vederea creşterii calităţii serviciilor pentru populaţia din mediul rural.

(2) Prin Program se construiesc, de regulă, un număr de 10 case în aceeaşi comună, în localitatea de reşedinţă a comunei.

(3) In cazul comunelor, în care sunt înregistrate mai multe cereri, prin Program se pot construi un număr de 15 case, cu aprobarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Art. 2. - Implementarea Programului, promovarea şi derularea investiţiilor publice privind construcţia de locuinţe pentru specialişti se realizează prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe.

Art. 3. - (1) Agenţia Naţională pentru Locuinţe colaborează cu autorităţile administraţiei publice locale în derularea Programului, prin asigurarea de către acestea a terenurilor pentru construcţii, precum şi prin realizarea reţelelor de utilităţi şi a dotărilor tehnico-edilitare necesare asigurării condiţiilor de locuit.

(2) Terenurile destinate construcţiei de case pentru specialişti trebuie să aparţină domeniului public al unităţilor administrativ-teritoriale, acest regim juridic fiind stabilit în condiţiile Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, cu modificările şi completările ulterioare.

(3)   Suprafaţa terenului pus la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale trebuie să fie de minimum 500 m2 pentru fiecare locuinţă.

(4)  Pe terenurile prevăzute la alin. (2), utilităţile şi dotările tehnico-edilitare se realizează prin obiective de investiţii promovate de consiliile locale ale comunelor, în corelare cu prezentul Program. Pentru realizarea unor lucrări de infrastructură - alimentare cu apă, pietruiri de drumuri - acolo unde este cazul, obiectivele de investiţii pot fi cuprinse în programele specifice derulate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

(5) Lucrările necesare pentru realizarea/extinderea reţelelor de alimentare cu energie electrică a caselor pentru specialişti şi de iluminat public, precum şi tarifele de emitere a avizelor de amplasament, avizele tehnice de racordare şi tarifele de racordare a caselor la energie electrică se finanţează din surse de la bugetele locale, din bugetul operatorilor de utilităţi cu acordul acestora, precum şi din alte surse legal constituite.

Art. 4. - Casele construite prin Program vor avea suprafaţa construită desfăşurată de maximum 100 m2 pentru locuinţele cu două camere, respectiv de maximum 120 m2 pentru locuinţele cu 3 camere.

Art. 5. - (1) Casele construite prin Program aparţin domeniului public al statului şi sunt administrate, în condiţiile legii, de autorităţile administraţiei publice locale ale unităţilor administrativ-teritoriale în care acestea sunt amplasate.

(2) După finalizarea lucrărilor de construcţie şi punerea în funcţiune a caselor prevăzute la alin. (1), acestea sunt administrate de către consiliile locale ale comunelor în a căror rază administrativ-teritorială se află, potrivit legii.

Art. 6. - (1) Terenurile prevăzute la art. 3 alin. (2) se preiau de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, în folosinţă gratuită, în condiţiile legii, pe perioada realizării obiectivelor de investiţii privind construcţia de case pentru specialişti, doar dacă sunt libere de orice sarcină şi sunt cuprinse cu destinaţia propusă în planuri urbanistice aprobate.

(2)  Pentru obiectivele de investiţii prevăzute în Program, Agenţia Naţională pentru Locuinţe va achiziţiona studii de fezabilitate, care vor fi supuse aprobării, potrivit legii.

(3) Finanţarea studiilor de fezabilitate prevăzute la alin. (2) se asigură din alocaţii de la bugetul de stat, prevăzute anual cu această destinaţie, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, aprobat în condiţiile legii, precum şi din resursele prevăzute cu această destinaţie de către Agenţia Naţională pentru Locuinţe în bugetul propriu, conform prevederilor art. 6 alin. (2) din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, republicată.

(4) Studiile de fezabilitate supuse aprobării conform alin. (2) vor fi însoţite de câte un exemplar al contractelor încheiate potrivit prevederilor art. 3 alin. (4) din Legea nr. 152/1998, republicată.

(5)   Aprobarea documentaţiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii prevăzute la alin. (2) se face în condiţiile prevăzute de lege pentru investiţiile publice.

Art. 7. - (1) După aprobarea studiilor de fezabilitate şi după aprobarea finanţării programului de investiţii prin legea anuală a bugetului de stat, Agenţia Naţională pentru Locuinţe organizează şi desfăşoară, potrivit legislaţiei privind achiziţiile publice, procedurile pentru achiziţia proiectării şi a execuţiei lucrărilor, pe baza documentaţiei tehnice elaborate.

(2)  Inaintea încheierii contractului de antrepriză pentru executarea lucrărilor de construcţii-montaj, Agenţia Naţională pentru Locuinţe transmite direcţiei coordonatoare din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului devizul general al investiţiei privind realizarea caselor pentru specialişti, însoţit de devize financiare estimative pentru categoriile de cheltuieli care nu intră în valoarea contractului de antrepriză, în vederea urmăririi alocării fondurilor necesare pe categorii de cheltuieli. Decontarea cheltuielilor necesare realizării obiectivelor de investiţii cuprinse în devizul general se asigură pe surse de finanţare.

(3) Agenţia Naţională pentru Locuinţe asigură urmărirea şi supravegherea tehnică a lucrărilor, recepţia la terminarea lucrărilor de construcţii-montaj, conform graficului-anexă la contract, şi punerea în funcţiune a obiectivelor de investiţii. Agenţia Naţională pentru Locuinţe participă şi la recepţia finală a lucrărilor de construcţii-montaj.

(4)   Supravegherea tehnico-economică a lucrărilor de construcţii-montaj se realizează de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, prin personal propriu atestat, angajat cu contract sau prin unităţi de consultanţă, în conformitate cu reglementările în vigoare.

(5)  Pentru consultanţă şi asistenţă tehnică în urmărirea şi derularea investiţiilor, inclusiv pentru plata personalului de supraveghere pe parcursul realizării obiectivelor de construcţii privind realizarea de locuinţe pentru specialişti în cadrul Programului, Agenţia Naţională pentru Locuinţe poate efectua şi deconta cheltuieli în cuantum de până la 3% din valoarea lucrărilor de construcţii-montaj executate şi admise la decontare. Aceste cheltuieli se cuprind în devizul general pentru obiectivele de investiţii şi se încasează pe măsura realizării lucrărilor de construcţii-montaj.

(6)  La finalizarea lucrărilor, în vederea efectuării recepţiei construcţiilor de locuinţe pentru specialişti, participă reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice locale care urmează să preia în administrare respectivele locuinţe, precum şi un reprezentat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi turismului.

Art. 8. - (1) In termen de 10 zile de la recepţia prevăzută la art. 7 alin. (6), se va efectua predarea-primirea caselor pentru specialişti construite prin Program, precum şi a terenurilor aferente, prin protocol încheiat între Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi autorităţile administraţiei publice locale. La aceeaşi dată, folosinţa gratuită acordată Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe asupra terenurilor aferente locuinţelor pentru specialişti încetează de drept.

(2) Recepţia finală a caselor pentru specialişti este realizată prin grija autorităţilor administraţiei publice locale care le au în administrare, din comisia de recepţie făcând parte şi un reprezentant nominalizat de Agenţia Naţională pentru Locuinţe.

Art. 9. -Administrarea caselor pentru specialişti construite prin Program se face în condiţiile prevăzute de lege pentru locuinţele din fondul locativ de stat.

Art. 10. - (1) In vederea soluţionării cererilor privind repartizarea caselor pentru specialişti construite prin Program, autorităţile administraţiei publice locale vor stabili măsurile necesare pentru luarea în evidenţă şi pentru examinarea solicitărilor primite. In acest scop, prin hotărâri ale consiliilor locale ale comunelor se vor constitui comisii de examinare a solicitărilor de case pentru specialişti şi se vor stabili şi da publicităţii, prin afişare la sediul primăriilor, actele justificative necesare care însoţesc cererea şi locul de primire a cererilor. în cazul în care există mai multe cereri, consiliile locale vor stabili ordinea de repartizare, tinerii sub 35 de ani care au specializările prevăzute la art. 2 alin. (3) din hotărâre având prioritate în obţinerea unei locuinţe.

(2) Casele construite prin Program vor fi repartizate în proporţie de minimum 50% personalului didactic prevăzut la art. 2 alin. (3) lit. a) din hotărâre, celelalte fiind repartizate specialiştilor prevăzuţi la art. 2 alin. (3) lit. b) şi c), în fiecare comună.

(3) Comisiile constituite conform alin. (1) vor examina cererile pentru casele construite prin Program, în ordinea de prioritate stabilită, şi vor prezenta spre aprobare consiliilor locale ale comunelor lista cuprinzând solicitanţii îndreptăţiţi să primească o casă. După aprobare, listele se vor afişa la sediile primăriilor comunelor.

(4)  Contestaţiile cu privire la stabilirea accesului la casele pentru specialişti construite prin Program, precum şi la acordarea priorităţilor în soluţionarea cererilor se vor adresa primarului în termen de 7 zile de la afişarea listelor prevăzute la alin. (3). Soluţionarea contestaţiilor se va realiza în termen de 15 zile de la primire, în condiţiile legii.

Art. 11. - (1) Inchirierea caselor construite prin Program se face în condiţiile prevăzute de Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 40/1999 privind protecţia chiriaşilor şi stabilirea chiriei pentru spaţiile cu destinaţia de locuinţe,  aprobată cu  modificări şi completări  prin  Legea nr. 241/2001, cu modificările ulterioare, şi de Hotărârea Guvernului nr. 1.275/2000 privind aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii locuinţei nr. 114/1996, cu modificările şi completările ulterioare.

(2)   Durata contractelor de închiriere va fi stipulată în contractul de închiriere încheiat între părţile contractante, accesoriu la contractul de muncă.

(3) Chiriaşul are obligaţia de a preda locuinţa în termen de 30 de zile de la data la care încetează a-şi mai desfăşura activitatea în considerarea căreia locuinţa a fost închiriată în comuna respectivă.

(4) Consiliile locale pot hotărî plata chiriei din bugetele locale, în limita legii şi potrivit competenţelor stabilite prin lege, aceasta neputând să fie mai mare decât cheltuielile cu administrarea imobilului.

Art. 12. -In cazul în care casele construite prin Program rămân vacante, acestea se pot repartiza şi închiria unor specialişti din alte domenii pe o perioadă determinată, până la apariţia unor noi cereri din partea solicitanţilor prevăzuţi la art. 2 alin. (3) din hotărâre.


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 151/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 151 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu