Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 53 din 20 ianuarie 1999

privind aprobarea solutiilor pentru aplicarea unitara a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/1998 si ale Ordonantei Guvernului nr. 1/1999

ACT EMIS DE: MINISTERUL FINANTELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 26 din 25 ianuarie 1999


SmartCity3


    Ministrul finantelor,
    avand in vedere prevederile Hotararii Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor, cu modificarile ulterioare,
    in temeiul art. IV din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/1998 pentru modificarea si completarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/1997 privind regimul accizelor si al altor impozite indirecte,
    emite urmatorul ordin:

    ARTICOL UNIC
    Pentru aplicarea unitara a prevederilor unor articole din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 50/1998, cu modificarile ulterioare, se aproba solutiile cuprinse in anexa la prezentul ordin.
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                         Ministrul finantelor,
                         Decebal Traian Remes

    ANEXA 1

                               SOLUTII
pentru aplicarea unitara a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/1998 si ale Ordonantei Guvernului nr. 1/1999

    1. Autorizatiile emise de Ministerul Finantelor sau de directiile generale ale finantelor publice si controlului financiar de stat judetene si a municipiului Bucuresti pot fi eliberate sub semnatura:
    - directorului Directiei de administrare a monopolului de stat din cadrul Ministerului Finantelor, in cazul producatorilor si importatorilor de alcool;
    - directorului general sau directorului general adjunct coordonator al comisiei de eliberare a acestor autorizatii din cadrul directiilor generale ale finantelor publice si controlului financiar de stat judetene sau a municipiului Bucuresti, in cazul bauturilor alcoolice, al produselor din tutun si al cafelei, precum si in cazul alcoolului vandut de agentii economici producatori de bauturi alcoolice.
    2. Nu vor fi autorizati de catre Ministerul Finantelor sa comercializeze alcool si bauturi alcoolice agentii economici producatori care nu detin capacitati de productie proprii sau nu au incheiate contracte de leasing pentru astfel de capacitati, chiar daca au incheiate contracte de colaborare sau contracte de asociere cu detinatorii de astfel de capacitati.
    3. Agentii economici care au depus pana la data de 31 ianuarie 1999 documentatiile complete necesare eliberarii autorizatiilor (inclusiv documentul care face dovada achitarii taxei aferente) pot desfasura activitatea de comercializare a produselor supuse autorizarii, prin utilizarea documentelor fiscale folosite inainte de intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/1998.
    Aceste documente pot fi utilizate numai pana la obtinerea autorizatiei si pana la procurarea documentelor fiscale speciale prevazute in ordonanta.
    4. Pe documentele fiscale speciale pentru comercializarea alcoolului, bauturilor alcoolice, produselor din tutun si a cafelei se inscriu numai denumirile produselor inscriptionate strict pe aceste documente si nu altele.
    5. Comerciantii autorizati in sistem en detail, care, potrivit prevederilor ordonantei, nu sunt obligati sa utilizeze documente fiscale speciale, pot obtine astfel de documente de la organele fiscale competente sa elibereze autorizatiile, pe baza de comanda, in vederea utilizarii acestora in cazul solicitarii exprese a clientilor. Limita cantitativa minima ce se poate solicita in acest caz este de un carnet de astfel de documente fiscale.
    6. Se supun regimului de autorizare prevazut de ordonanta si agentii economici, inclusiv asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate, care desfasoara accidental activitati de comercializare a produselor supuse autorizarii, in sistem en detail sau de alimentatie publica, prin rulote sau prin tonete, in targuri, oboare, piete.
    Se supun, de asemenea, regimului de autorizare prevazut de ordonanta si agentii economici, inclusiv asociatiile familiale si persoanele fizice autorizate, care desfasoara activitati de comercializare a bauturilor alcoolice naturale provenite din uium.
    7. In cazul in care distribuitorul detine depozite fara personalitate juridica in alte judete decat cele in care acesta isi are sediul social, numarul maxim al agentilor economici in sistem angro cu care poate incheia relatii contractuale este de 15. Deci, in cazul depozitelor fara personalitate juridica, nu se pot incheia astfel de contracte. Facturile fiscale speciale pentru depozitele fara personalitate juridica vor fi obtinute, pe baza de comanda, de catre agentii economici cu personalitate juridica.
    8. In cazul in care un agent economic comercializeaza produse supuse autorizarii in sistem de alimentatie publica prin mai multe unitati proprii, situate insa in sedii diferite, se elibereaza autorizatii, cu plata taxei corespunzatoare, pentru fiecare unitate in parte.
    In ceea ce priveste agentii economici care, la acelasi sediu, au organizate mai multe unitati de comercializare in sistem de alimentatie publica ce practica adaosuri de alimentatie publica diferite, au gestiuni sau denumiri diferite, autorizarea se face cu plata taxei corespunzatoare pentru fiecare unitate in parte.
    9. Prevederea cuprinsa la pct. 2 lit. b) din anexa nr. 17 la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/1997, astfel cum a fost inlocuita prin anexa nr. 2 la Ordonanta Guvernului nr. 1/1999, se refera la agentii economici care comercializeaza respectivele grupe de produse atat in sistem angro, cat si in sistem en detail.
    10. In situatia in care un agent economic care comercializeaza produse supuse autorizarii, prin achizitionarea acestora - indiferent de modul de achizitionare - de la Ministerul Finantelor, ca fiind bunuri confiscate si devenite proprietate de stat, acesta va primi autorizare de comercializare conform prevederilor de autorizare corespunzatoare formei de comercializare practicate.
    11. Valorificarea bunurilor supuse autorizarii, confiscate si devenite proprietatea statului, efectuata prin magazinele proprii ale Ministerului Finantelor, nu intra sub incidenta prevederilor ordonantei.
    12. Agentul economic care achizitioneaza in vrac produse supuse autorizarii, pe care le ambaleaza apoi in ambalaje mai mici, in vederea comercializarii acestora, va fi autorizat, cu plata taxei corespunzatoare formei de comercializare practicate.
    13. Agentii economici care detin unitati de vanzare cu amanuntul si care efectueaza operatiuni de prajire a cafelei verzi, precum si de macinare a acesteia in aparate aflate in incinta magazinului, in vederea comercializarii, vor fi autorizati pentru activitatea de comercializare in sistem en detail.
    14. Agentii economici cu activitate sezoniera, care comercializeaza produse supuse autorizarii, vor fi autorizati pentru aceasta activitate cu 30 de zile inainte de inceperea ei.
    15. In ceea ce priveste bauturile, se supun autorizarii "agentii economici producatori interni, importatori, comercianti in sistem angro si en detail, care realizeaza venituri din vanzarile de alcool etilic alimentar, bauturi alcoolice si de orice alte produse destinate industriei alimentare sau consumului, care contin alcool etilic alimentar", respectiv:
    1. alcool etilic alimentar, produse pe baza de alcool etilic alimentar si bauturi alcoolice obtinute din distilate de cereale (alcool etilic alimentar, vodca, rom, lichioruri, rachiuri pe baza de alcool etilic alimentar, whisky, gin, rom si rachiuri din trestie de zahar, alte bauturi alcoolice spirtoase, precum si orice alte produse care contin alcool etilic alimentar, destinate industriei alimentare sau consumului, care au o concentratie alcoolica mai mare de 0,5% in volum);
    2. bauturi alcoolice naturale (tuica si rachiuri naturale);
    3. vinuri si produse pe baza de vin;
    4. bere,
asa cum sunt definite la art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/1997, aprobata si modificata prin Legea nr. 196/1998.
    16. Prin sortiment de bautura alcoolica spirtoasa se intelege fiecare tip de bautura cu denumire diferita. Denumirea diferita implica o reteta de fabricatie proprie si avizul sanitar aferent. In situatia produselor fabricate in tara dupa o licenta straina, denumirea diferita implica existenta licentei de fabricatie.
    In ceea ce priveste bauturile alcoolice spirtoase din import, prin sortiment se intelege fiecare tip de bautura cu denumire diferita.
    17. In grupa "Vinuri" sunt cuprinse urmatoarele sortimente:
    - vinuri de consum curent;
    - vinuri de calitate;
    - vinuri speciale,
asa cum sunt definite la art. 15 din Legea viei si vinului nr. 67/1997.
    18. In grupa "Bere" sunt cuprinse urmatoarele sortimente:
    - bere blonda;
    - bere bruna.
    19. In grupa "Bauturi alcoolice naturale" sunt cuprinse sortimentele:
    - tuica (de prune);
    - rachiuri din alte fructe, drojdie, tescovina si din vin.
    20. In cazul agentilor economici care au obtinut autorizatii de comercializare a produselor supuse autorizarii, in sistem en detail si de alimentatie publica, in alte conditii decat cele prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 1/1999, eventualele diferente de taxe se vor regulariza cu bugetul de stat pana la termenul prevazut de ordonanta pentru plata transei a II-a a taxei.
    21. Intra sub incidenta prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/1998, cu modificarile ulterioare, si activitatea de comercializare in sistem en detail si in sistem de alimentatie publica a produselor supuse autorizarii de catre institutiile publice si organizatiile nonprofit, prin unitati proprii ale acestora, cu exceptia celor care utilizeaza credite bugetare conform Legii nr. 72/1996 privind finantele publice.
    22. Agentii economici care desfasoara activitate de comercializare a produselor supuse autorizarii in sistem angro si care detin depozite fara personalitate juridica la alte adrese decat sediul social al acestora vor fi autorizati o singura data, cu plata unei singure taxe.
    23. In cazul agentilor economici care comercializeaza produse supuse autorizarii in sistem angro si en detail, in baza unor contracte de asociere in participatiune, fara a da nastere unei noi persoane juridice, autorizatiile se elibereaza pe numele agentului economic care tine evidenta contabila a acestei activitati.
    24. Pentru comerciantii in sistem en detail de produse supuse autorizarii, care detin in subordine unitati de desfacere cu sedii diferite, se elibereaza autorizatii, cu plata taxelor aferente, pentru fiecare unitate in parte.
    25. Din punct de vedere al taxei de autorizare, activitatea agentilor comerciali si de marketing se asimileaza cu cea a agentilor economici care desfasoara activitate in sistem angro.
    26. In momentul verificarii si vizarii listelor de inventar de catre organele fiscale teritoriale vor fi avute in vedere intrarile si iesirile de produse, inregistrate in evidenta contabila dupa data de 31 decembrie 1998, pana la data vizarii, in conditiile in care aceste operatiuni s-au efectuat prin respectarea intocmai a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/1998 si ale Ordonantei Guvernului nr. 1/1999.
    27. Potrivit art. 23^5 alin. (16) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/1997, astfel cum a fost modificat prin Ordonanta Guvernului nr. 1/1999, vor fi autorizati agentii economici producatori interni de vinuri, de tuica si de rachiuri naturale, chiar daca acestia inregistreaza obligatii fiscale fata de bugetul de stat.
    28. Taxele de autorizare pentru comercializarea produselor supuse autorizarii se varsa la bugetul de stat in conturile analitice prevazute la pct. 20 lit. b) alin. 2 din normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finantelor nr. 2.577/1998, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510 din 29 decembrie 1998.
    29. Se vor autoriza, in vederea comercializarii produselor supuse autorizarii, si cantinele apartinand agentilor economici cu alt gen de activitati decat cele de comercializare a produselor supuse autorizarii.
    In acest caz se vor elibera autorizatii nominale pentru cantinele care sunt inregistrate la organele fiscale teritoriale, avand cod fiscal distinct, si care nu au obligatii fiscale proprii restante fata de bugetul de stat, chiar daca agentii economici de care apartin inregistreaza astfel de obligatii.

                           Ministrul finantelor,
                           Decebal Traian RemesSmartCity5

COMENTARII la Ordinul 53/1999

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 53 din 1999
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu