E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
A fost modificat de:
Legea 82 1992 modificat si completat de Legea 96 2020
Legea 82 1992 modificat de OUG 91 2020
Legea 82 1992 modificat de Legea 153 2017
Legea 82 1992 modificat si completat de OUG 43 2015
Legea 82 1992 modificat de OUG 71 2011
Legea 82 1992 modificat de Legea 329 2009
Legea 82 1992 modificat de OUG 48 2009
Legea 82 1992 completat de OUG 48 2009
Legea 82 1992 modificat de Legea 206 1997
Articolul 2 din actul Legea 82 1992 modificat de articolul 1 din actul OUG 28 1997
Articolul 4 din actul Legea 82 1992 modificat de articolul 1 din actul OUG 28 1997
Articolul 5 din actul Legea 82 1992 modificat de articolul 1 din actul OUG 28 1997
Articolul 7 din actul Legea 82 1992 modificat de articolul 1 din actul OUG 28 1997
Articolul 8 din actul Legea 82 1992 modificat de articolul 1 din actul OUG 28 1997
Articolul 9 din actul Legea 82 1992 modificat de articolul 1 din actul OUG 28 1997
Articolul 11 din actul Legea 82 1992 abrogat de articolul 1 din actul OUG 28 1997
Legea 82 1992 republicat de Legea 82 1992
Legea 82 1992 promulgat de Decretul 164 1992
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 82 din 21 iulie 1992

privind rezervele materiale nationale

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 182 din 30 iulie 1992


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Rezervele materiale nationale se constituie in scopul de a interveni operativ pentru protectia populatiei, economiei si apararea tarii, in situatii exceptionale determinate de calamitati naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboi.
    Art. 2
    Administrarea rezervelor materiale nationale se asigura de catre Administratia Nationala a Rezervelor Materiale, ca organ de specialitate al administratiei publice centrale in subordinea Guvernului, avind personalitate juridica.
    Administratia Nationala a Rezervelor Materiale este condusa de un secretar de stat.
    Pastrarea pe timp indelungat a produselor se realizeaza in unitatile teritoriale subordonate, care au personalitate juridica, cit si in spatiile unor agenti economici, in functie de natura produselor.
    Art. 3
    Nomenclatorul produselor, nivelurile maxime si cele intangibile ale stocurilor, precum si termenele de pastrare indelungata a acestora se aproba de catre Guvern, la propunerea Administratiei Nationale a Rezervelor Materiale.
    Produsele la care se stabilesc stocuri intangibile, precum si nivelurile acestor stocuri se propun cu avizul ministrului apararii nationale.

    CAP. 2
    Acumularea si scoaterea produselor din rezervele materiale nationale

    Art. 4
    Acumularea produselor ca rezerve materiale nationale se realizeaza pe baza unui program anual aprobat de Guvern.
    Produsele ajunse la limita termenului de pastrare se improspateaza pe baza programului anual stabilit de Administratia Nationala a Rezervelor Materiale.
    Art. 5
    Produsele pot fi scoase din rezervele materiale nationale in urmatoarele situatii:
    a) in conditiile prevazute la art. 1, cu titlu de imprumut pe termen scurt sau cu caracter definitiv, cu aprobarea primului-ministru;
    b) din stocurile intangibile, cu avizul ministrului apararii nationale si cu aprobarea primului-ministru;
    c) in vederea improspatarii si pentru valorificarea celor devenite disponibile, cu aprobarea Administratiei Nationale a Rezervelor Materiale.
    Pentru produsele scoase cu titlu de imprumut, agentii economici beneficiari depun o garantie, in lei sau in valuta, al carei cuantum sa asigure reintregirea stocurilor.
    Depasirea termenului de restituire stabilit atrage dupa sine plata unor penalitati de 1% din valoarea produsului prevazuta in contractul de imprumut, pentru fiecare zi de intirziere, pentru primele 20 de zile, si de 1,5% pentru fiecare zi de depasire de la 21 pina la 30 de zile, dupa care se retine garantia produsului.
    Pentru produsele scoase din rezervele materiale nationale, Administratia Nationala a Rezervelor Materiale poate percepe o cota de adaos negociabila de pina la 8% din valoarea acestora, in scopul recuperarii cheltuielilor de administrare aferente.
    Art. 6
    Administratia Nationala a Rezervelor Materiale desfasoara activitati cu caracter comercial de vinzare-cumparare la intern si de import-export pentru acumularea si improspatarea stocurilor, precum si pentru valorificarea produselor care se scot din nomenclator sau depasesc nivelul maxim al stocurilor si a celor ce devin disponibile ca urmare a actualizarii periodice a structurii sortimentale, preturile fiind stabilite prin negociere sau licitatie.
    Cu aprobarea Guvernului, Administratia Nationala a Rezervelor Materiale poate acumula si unele stocuri de conjunctura din productia interna sau din import, in scopul valorificarii ulterioare, in conditii avantajoase, in tara sau la export.

    CAP. 3
    Finantarea rezervelor materiale nationale

    Art. 7
    Finantarea cheltuielilor necesare acumularii de produse in rezervele materiale nationale, administrarii acestora, precum si pentru dezvoltarea activitatii se asigura integral din bugetul de stat.
    Art. 8
    Sumele provenite din garantiile pentru imprumuturile nerestituite, din realizarea programului de improspatare si din activitati cu caracter comercial ramin la dispozitia Administratiei Nationale a Rezervelor Materiale, urmind a fi folosite pentru reintregirea stocurilor si pentru crearea unor stocuri de conjunctura.
    In situatiile cind scoaterea la improspatare a unor produse nu se poate realiza datorita conjuncturii de piata, pentru evitarea deprecierii, cu aprobarea primului-ministru, acestea pot fi valorificate la preturi reduse fata de cele practicate pe piata.
    Influentele valorice determinate de preturile produselor la iesire si intrare in cadrul programului de improspatare vor fi acoperite din sumele incasate conform art. 5 alin. 4 si art. 6, iar diferentele se regularizeaza anual, per sold, cu bugetul de stat.
    In situatiile prevazute la art. 1, cind datorita consecintelor asupra populatiei sinistrate apar nevoi sociale deosebite, Guvernul poate aproba scoaterea unor cantitati de produse, in mod gratuit, urmind ca fondurile necesare reintregirii stocurilor sa fie finantate de la bugetul de stat.

    CAP. 4
    Sanctiuni

    Art. 9
    Diminuarea, sub orice forma, fara aprobare legala, a cantitatilor de produse ale rezervelor materiale nationale incredintate spre pastrare unor agenti economici, daca fapta nu este comisa in astfel de conditii incit, potrivit legii penale, sa fie considerata infractiune, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 la 200.000 lei.
    Sanctiunea poate fi aplicata si persoanelor juridice.
    Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre imputernicitii Administratiei Nationale a Rezervelor Materiale, precum si de alte organe de control financiar anume imputernicite in acest scop.
    Contraventiei prevazute la alin. 1 ii sint aplicabile dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, cu exceptia celor prevazute in art. 25 - 27 referitoare la plata a jumatate din minimul amenzii.
    Art. 10
    In cazurile prevazute la art. 9, agentii economici sint obligati sa reintregeasca, in termen de 30 de zile de la constatarea contraventiei, cantitatile de produse ale rezervelor materiale nationale.
    Neindeplinirea obligatiei prevazute in alineatul precedent constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

    CAP. 5
    Dispozitii finale

    Art. 11
    Prevederile prezentei legi se aplica in mod corespunzator si produselor agricole vegetale constituite in rezerve materiale nationale, care se pastreaza in spatiile unitatilor apartinind Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, asupra carora Administratia Nationala a Rezervelor Materiale are drept de control.
    Art. 12
    Infiintarea de unitati teritoriale, precum si amplasarea acestora se aproba de catre Guvern, la propunerea Administratiei Nationale a Rezervelor Materiale, cu avizul Ministerului Apararii Nationale.
    Art. 13
    Litigiile patrimoniale in care figureaza ca parte Administratia Nationala a Rezervelor Materiale ori o unitate din subordinea acesteia se judeca in prima instanta de Tribunalul municipiului Bucuresti.
    Art. 14
    Organizarea, functionarea si administrarea rezervelor materiale nationale in conditiile prezentei legi se stabilesc prin hotariri cu caracter militar ale Guvernului.
    Art. 15
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Decretul nr. 357/1979 privind regimul rezervelor de stat de produse industriale si agricole vegetale, nepublicat, precum si orice alte dispozitii contrare.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 7 iulie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                  p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                               IONEL ROMAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 7 iulie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                          PRESEDINTELE SENATUI
                     academician ALEXANDRU BIRLADEANUSmartCity5

COMENTARII la Legea 82/1992

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 82 din 1992
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 82 2021
    DO YOU NEED A PERSONAL/BUSINESS/INVESTMENT LOAN? CONTACT US TODAY VIA WhatsApp +19292227023 Email drbenjaminfinance@gmail.com HELLO Loan Offer Alert For Everyone! Are you financially down and you need an urgent credit/financial assistance? Or are you in need of a loan to start-up/increase your business or buy your dream house. GET YOUR INSTANT LOAN APPROVAL 100% GUARANTEED TODAY NO MATTER YOUR CREDIT SCORE. WhatsApp:+19292227023 Email: drbenjaminfinance@gmail.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    O zi buna Ai nevoie de un împrumut în toate scopurile? Aveți o problemă financiară? Bridge Finance este garantat prin furnizarea de servicii financiare clienților la o rată a dobânzii favorabilă. Împrumuturile noastre sunt simple și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem egala orice buget cu o rată a dobânzii de 2% față de bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să contactați acum (bridgecoparate@gmail.com)
ANONIM a comentat Ordin 2605 2019
    My name is Patricia Dooley, i am here to share testimony on how i benefited from wilson investment platform i never believed,i invested $850 worth of bitcoin with him i received my profit of $7,225.00 without stress and i am reinvesting with them, i had paid my necessary bills and i reinvested again thanks Mr Wilson for helping me .. if you need help earning contact Mr Wilson on whats-app: +27633586789 or email: wilsontradeszone@gmail.com
ANONIM a comentat Ordin 1718 2004
    de mai mult de un an nu se mai respecta ordinul capitolul 3 articol 8 punctul 5 in sensul ca nu se mai acorda hrana in timpul dializei pe motiv de a nu se mai transmite virusul sars cov 2! se transmite virusul prin mincare? cum transmitem virusul daca nu il avem? anumiti medici pun stetoscopul de la un bonlav la altul fara niciun fel de dezinfectie, este corect? medicul sef se comporta precum dumnezeu pe pamint fara a tine cont de drepturile bonlavilor, tratindui ca pe o turma de sclavi. CINE VEDE?
ANONIM a comentat OUG 94 2014
    Aceasta este pentru a informa publicul larg că în prezent acordăm împrumut persoanelor care au nevoie de ajutor financiar la o rată a dobânzii scăzută de 3%. Dacă sunteți interesat să solicitați un împrumut, contactați-ne pentru mai multe informații prin: E-mail: protonloan2020@hotmail.com Mobil / Whatsapp: +44 (752) 064-7201
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ mică, de până la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite pentru locuințe, credite auto, credite pentru studenți, credite de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Suntem garantați că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care schimbă viața.
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    O zi buna Ai nevoie de un împrumut în toate scopurile? Aveți o problemă financiară? Bridge Finance este garantat prin furnizarea de servicii financiare clienților la o rată a dobânzii favorabilă. Împrumuturile noastre sunt simple și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem egala orice buget cu o rată a dobânzii de 2% față de bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să contactați acum (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 82/1992
Legea 96 2020
OUG 91 2020
Legea 153 2017
OUG 43 2015
OUG 71 2011
pentru modificarea unor acte normative în vederea eliminării prevederilor referitoare la acordarea de stimulente pentru personalul din sectorul bugetar
Legea 329 2009
privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International
OUG 48 2009
privind modificarea si completarea art. 5 din Legea nr. 82/1992 privind rezervele de stat
Legea 206 1997
privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1997 pentru modificarea si completarea Legii nr. 82/1992 privind rezervele materiale nationale
OUG 28 1997
pentru modificarea si completarea Legii nr. 82/1992 privind rezervele materiale nationale
Legea 82 1992
privind rezervele de stat
Decretul 164 1992
pentru promulgarea Legii privind rezervele materiale nationale
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu