E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 82 din 21 iulie 1992    * Republicata

privind rezervele de stat

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 354 din 11 decembrie 1997


SmartCity3


    *) Republicata in temeiul art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28 din 9 iunie 1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 118 din 10 iunie 1997 si aprobata si modificata prin Legea nr. 206 din 4 decembrie 1997, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 350 din 10 decembrie 1997, dandu-se articolelor o noua numerotare.
    Legea nr. 82 din 21 iulie 1992 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 182 din 30 iulie 1992.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Rezervele de stat se constituie in scopul de a interveni operativ pentru protectia populatiei, a economiei si pentru apararea tarii, in situatii exceptionale determinate de calamitati naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboi.
    Art. 2
    Rezervele de stat se constituie ca rezerve materiale si se administreaza de catre Administratia Nationala a Rezervelor de Stat ca organ de specialitate al administratiei publice centrale in subordinea Guvernului, avand personalitate juridica.
    Administratia Nationala a Rezervelor de Stat este condusa de un secretar de stat.
    Pastrarea pe timp indelungat a produselor se realizeaza atat in unitatile teritoriale subordonate, care au personalitate juridica, cat si la agentii economici care se obliga ca, in cadrul activitatii lor, sa asigure improspatarea si integritatea stocurilor contra cost sau prin crearea unor facilitati specifice, stabilite in conditiile legii.
    Art. 3
    Nomenclatorul produselor, nivelurile maxime si cele intangibile ale stocurilor, precum si termenele de pastrare indelungata a acestora se aproba de catre Guvern, la propunerea Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat.
    Produsele la care se stabilesc stocuri intangibile, precum si nivelurile acestor stocuri se propun cu avizul ministrului apararii nationale.

    CAP. 2
    Acumularea si scoaterea produselor din rezervele de stat

    Art. 4
    Acumularea produselor pentru constituirea si reintregirea stocurilor rezerve de stat se realizeaza pe baza unui program anual, elaborat pe surse de finantare de catre Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si aprobat de Guvern.
    Produsele ajunse la limita termenului de pastrare sau care prezinta pericol de depreciere calitativa se improspateaza pe baza programului anual, stabilit de Administratia Nationala a Rezervelor de Stat.
    Art. 5
    Produsele pot fi scoase din rezervele de stat in urmatoarele situatii:
    a) in conditiile prevazute la art. 1, cu titlu de imprumut pe termen scurt sau cu caracter definitiv, cu aprobarea primului-ministru;
    b) din stocurile intangibile, cu avizul ministrului apararii nationale si cu aprobarea primului-ministru;
    c) in vederea improspatarii si pentru valorificarea celor devenite disponibile, cu aprobarea Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat.
    Pentru produsele scoase cu titlu de imprumut, agentii economici beneficiari depun o garantie, in lei sau in valuta, al carei cuantum sa asigure reintregirea stocurilor.
    Depasirea termenului de restituire stabilit atrage dupa sine plata unor penalitati de 1% din valoarea produsului prevazuta in contractul de imprumut, pentru fiecare zi de intarziere, pentru primele 20 de zile, si de 1,5% pentru fiecare zi de depasire de la 21 pana la 30 de zile, dupa care se retine garantia produsului.
    Pentru produsele scoase din rezervele de stat, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat poate percepe o cota de adaos de pana la 8% din valoarea acestora, in scopul recuperarii cheltuielilor materiale de administrare aferente si al stimularii personalului. Din sumele incasate se constituie, in limita a 25%, un fond pentru stimularea personalului in activitatea de improspatare si de valorificare a stocurilor devenite disponibile. Nivelul de constituire si conditiile de utilizare a fondului se stabilesc prin norme aprobate de Guvern.
    Art. 6
    Administratia Nationala a Rezervelor de Stat desfasoara activitati cu caracter comercial de vanzare-cumparare la intern si de import-export pentru acumularea si improspatarea stocurilor, precum si pentru valorificarea produselor care se scot din nomenclator sau care depasesc nivelul maxim al stocurilor si a celor ce devin disponibile ca urmare a actualizarii periodice a structurii sortimentale, preturile fiind stabilite prin negociere sau licitatie.
    Cu aprobarea Guvernului, Administratia Nationala a Rezervelor de Stat poate acumula si unele stocuri de conjunctura din productia interna sau din import, in scopul valorificarii ulterioare, in conditii avantajoase, in tara sau la export.

    CAP. 3
    Finantarea rezervelor de stat

    Art. 7
    Finantarea cheltuielilor necesare acumularii de produse in rezervele de stat, administrarii acestora, precum si pentru dezvoltarea activitatii se asigura integral din bugetul de stat.
    Cu aprobarea Guvernului, finantarea acumularii unor stocuri de urgenta se poate face si din credite externe angajate de Guvern.
    Art. 8
    Sumele provenite din garantiile pentru imprumuturile nerestituite, din realizarea programului de improspatare si din activitati cu caracter comercial raman la dispozitia Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat, urmand a fi folosite pentru reintregirea stocurilor si pentru crearea unor stocuri de conjunctura.
    Disponibilitatile realizate in conditiile alineatului precedent, pastrate in contul general al trezoreriei statului, sunt purtatoare de dobanzi negociate cu Ministerul Finantelor prin conventie bilaterala, potrivit actelor normative in vigoare.
    In situatiile cand scoaterea la improspatare a unor produse nu se poate realiza datorita conjuncturii de piata, pentru evitarea deprecierii, cu aprobarea primului-ministru, acestea pot fi valorificate la preturi reduse fata de cele practicate pe piata.
    Influentele valorice determinate de preturile produselor la iesire si la intrare in cadrul programului de improspatare vor fi acoperite din sumele incasate conform prevederilor art. 5 alin. 4 si ale art. 6, iar diferentele neacoperite se vor asigura prin bugetul de stat, in anul urmator.
    In situatiile prevazute la art. 1, cand datorita consecintelor asupra populatiei sinistrate apar nevoi sociale deosebite, sau pentru acordarea de ajutoare umanitare externe, Guvernul poate aproba scoaterea din rezervele de stat a unor cantitati de produse, in mod gratuit, urmand ca fondurile necesare reintregirii stocurilor sa fie finantate de la bugetul de stat, daca in actul normativ de aprobare a ajutoarelor nu este prevazut altfel.
    Pentru situatiile de maxima urgenta, cu consecinte imprevizibile, primul-ministru poate dispune acordarea imediata a unor ajutoare umanitare populatiei sinistrate, urmand ca acestea sa fie aprobate in prima sedinta a Guvernului.

    CAP. 4
    Sanctiuni

    Art. 9
    Diminuarea, sub orice forma, fara aprobare legala, a cantitatilor de produse ale rezervelor de stat incredintate spre pastrare unor agenti economici, daca fapta nu este comisa in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerata infractiune, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 250.000 lei la 10.000.000 lei.
    Sanctiunea poate fi aplicata si persoanelor juridice.
    Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre imputernicitii Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat, precum si de alte organe de control financiar anume imputernicite in acest scop.
    Contraventiei prevazute la alin. 1 ii sunt aplicabile dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, cu exceptia celor prevazute in art. 25-27 referitoare la plata a jumatate din minimul amenzii.
    Art. 10
    In cazurile prevazute la art. 9, agentii economici sunt obligati sa reintregeasca, in termen de 30 de zile de la constatarea contraventiei, cantitatile de produse ale rezervelor de stat.
    Neindeplinirea obligatiei prevazute in alineatul precedent constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

    CAP. 5
    Dispozitii finale

    Art. 11
    Infiintarea de unitati teritoriale, precum si amplasarea acestora se aproba de catre Guvern, la propunerea Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat, cu avizul Ministerului Apararii Nationale.
    Art. 12
    Litigiile patrimoniale in care figureaza ca parte Administratia Nationala a Rezervelor de Stat ori o unitate din subordinea acesteia se judeca in prima instanta de Tribunalul Municipiului Bucuresti.
    Art. 13
    Organizarea, functionarea si administrarea rezervelor de stat in conditiile prezentei legi se stabilesc prin hotarari cu caracter militar ale Guvernului.
    Art. 14
    Pe data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Decretul nr. 357/1979 privind regimul rezervelor de stat de produse industriale si agricole vegetale, nepublicat, precum si orice alte dispozitii contrare.SmartCity5

COMENTARII la Legea 82/1992

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 82 din 1992
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    I never use to believe in spell casting until i met Lord Zuma a powerful spell caster who helped me to be a happy person again. i reside in USA. After 4 years of Broken marriage, my husband left me with two kids. I felt like my life was about to end and i almost committed suicide, i was emotionally down for a very long time. Thanks to a Great spell caster called Lord Zuma which i met online on one faithful day when I was browsing through the internet, i came across a lot of testimonies about this particular Great spell caster how he has helped so many people. he has helped people to bring back their Ex lover, some testified that he restores womb, cure cancer and other sickness, and so on. I also came across a testimony, it was about a woman called Sandra, she testified about how his spell made her to be pregnant after so many years of bareness and at the end of her testimony she dropped Lord Zuma's email address. After reading all these, i decided to give it a try and i contacted him and explained my problem to him and he assured me that in less than 48 hours, my husband will call me and beg for forgiveness but i thought it will not work. When he had finished casting the spell, the next day my husband called me and he was begging for forgiveness just as Lord Zuma said. This is not brain washing and after the spell has been cast, i realized that my husband love me like never before and the spell caster opened him up to know how much i love him and how much love we need to share. We are even happier now than before. Lord Zuma is really a gifted man and i will not stop publishing him because he is a wonderful man. If you have a problem and you are looking for a real and a genuine spell caster to solve all your problems contact Lord Zuma now on spiritualherbalisthealing@gmail.com or just visit https://spiritualherbal.blogspot.com and see so many he has helped that are testifying about his good work. He will help you solve all your problems. Once again thank you Lord Zuma for your good deeds. His whatsapp number +1 506 800 1647
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    BEST WAYS TO GET YOUR EX LOVER BACK AND RESTORED YOUR BROKEN MARRIAGE OR RELATIONSHIP FROM SORROW TO HAPPINESS. Help me thank Dromokpo@gmail.com for helping me get my ex husband back to me and my family. This great powerful spiritual man restored my sorrow to happiness. My husband left me some years ago for another woman and they both planned to get married. I am so surprised he just came back to me one cool afternoon on Saturday June, begging and crying for me to take him back and to forgive him for breaking up our marriage home and forsaking me and the children. Dr Omokpo is a true spiritualist savior . He brought my husband back” if you have any worries or you have any problem in your marriages or relationships you can reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 774 2010
    Dear Sir/Madam, Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3% ? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan,student Loan, debt consolidation Loan e.t.c. no matter your credit score. Personal Loans (Secure and Unsecured) Business Loans (Secure and Unsecured) Consolidation Loan and many more. Contact US for more information about Loan offer and we will solve your financial problem. Contact us via email: mbfinance.ltd@gmail.com Phone number: +918099362729 (Call/Whats app) Website: https://www.mbfinanceservice.com Thanks. M B Finance Services
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 82/1992
Legea 248 2002
privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2001 pentru modificarea Legii nr. 82/1992 privind rezervele de stat, republicata
Legea 428 2001
pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 133/1999 privind completarea Legii nr. 82/1992 privind rezervele de stat
OUG 99 2001
pentru modificarea Legii nr. 82/1992 privind rezervele de stat, republicata
OUG 205 1999
privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantitati de hartie de ziar, prin exceptare de la prevederile Legii nr. 82/1992 privind rezervele de stat
OUG 206 1999
privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantitati de combustibili pentru Societatea Comerciala "Termoelectrica" - S.A., prin exceptare de la prevederile Legii nr. 82/1992 privind rezervele de stat
OUG 133 1999
privind completarea Legii nr. 82/1992 privind rezervele de stat
Ordonanţa 23 1998
privind finantarea si din alte surse decat bugetul de stat a unor activitati specifice de administrare a rezervelor de stat
OUG 28 1997
pentru modificarea si completarea Legii nr. 82/1992 privind rezervele materiale nationale
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu