E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
A modificat:
Articolul 1 din actul Hotărârea 1553 2004 in legatura cu Ordonanţa 85 2004
Articolul 1 din actul Hotărârea 1553 2004 in legatura cu Legea 289 2004
Articolul 1 din actul Hotărârea 1553 2004 in legatura cu Legea 282 2004
Articolul 1 din actul Hotărârea 1553 2004 in legatura cu Legea 504 2002
Articolul 1 din actul Hotărârea 1553 2004 in legatura cu Legea 365 2002
Articolul 1 din actul Hotărârea 1553 2004 in legatura cu Legea 193 2000
Articolul 1 din actul Hotărârea 1553 2004 in legatura cu Ordonanţa 130 2000
Articolul 1 din actul Hotărârea 1553 2004 in legatura cu Legea 148 2000
Articolul 1 din actul Hotărârea 1553 2004 in legatura cu OUG 152 1999
Articolul 1 din actul Hotărârea 1553 2004 in legatura cu Ordonanţa 106 1999
Articolul 1 din actul Hotărârea 1553 2004 in legatura cu Ordonanţa 107 1999
Articolul 1 din actul Hotărârea 1553 2004 in legatura cu Legea 12 1990
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1553 din 23 septembrie 2004

privind unele modalitati de incetare a practicilor ilicite in domeniul protectiei intereselor colective ale consumatorilor

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 902 din  5 octombrie 2004


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 8 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, aprobata si modificata prin Legea nr. 11/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Prezenta hotarare are ca scop incetarea activitatilor si practicilor ilicite prevazute de actele normative cuprinse in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare, in vederea cresterii gradului de protectie a intereselor colective ale consumatorilor si imbunatatirii raporturilor juridice dintre consumatori si agentii economici.
    Art. 2
    In sensul prezentei hotarari, expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
    a) practica ilicita - orice actiune sau inactiune prin care sunt incalcate dispozitiile actelor normative prevazute in anexa si care afecteaza interesele colective ale acestora;
    b) interes colectiv - scopul, a doi sau mai multi consumatori, care urmareste recunoasterea unui drept prevazut de lege;
    c) autoritati competente - autoritatile publice abilitate prin actele normative in vigoare sa supravegheze si sa sanctioneze cazurile de incalcare a drepturilor consumatorilor;
    d) organizatii abilitate - organizatii neguvernamentale ale consumatorilor, abilitate de lege in scopul introducerii de actiuni in justitie pentru apararea drepturilor si intereselor colective legitime ale consumatorilor impotriva faptelor ilicite, ale caror drepturi si obligatii sunt reglementate de art. 31 si 38 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Art. 3
    (1) Autoritatile competente in primirea si solutionarea petitiilor ce sunt formulate de catre consumatori prin intermediul organizatiilor abilitate, referitoare la savarsirea de fapte ilicite prin care sunt afectate interesele colective ale consumatorilor, sunt prevazute in anexa.
    (2) Solutionarea sesizarilor cu privire la savarsirea unor fapte ilicite se realizeaza potrivit dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 233/2002. In cazul in care autoritatile competente constata incalcarea dispozitiilor legale, acestea vor dispune masurile si/sau sanctiunile contraventionale prevazute de reglementarile legale cuprinse in anexa, in vederea stoparii, limitarii sau inlaturarii efectelor produse prin practica ilicita.
    (3) Nerespectarea masurilor dispuse de autoritatile competente se sanctioneaza conform dispozitiilor actelor normative care reglementeaza domeniul de activitate incalcat prin practica ilicita.
    (4) In vederea incetarii, limitarii sau inlaturarii efectelor produse printr-o practica ilicita, informarea consumatorilor se va realiza ori de cate ori se impune, prin orice mijloc de informare a opiniei publice. Modalitatea de informare se va concretiza prin publicarea deciziei autoritatii publice, in tot sau in parte, si stabilirea modului in care urmeaza sa se realizeze ori prin publicarea, pe cheltuiala contravenientului, a unuia sau mai multor anunturi rectificative, cu fixarea continutului si a modului de difuzare si/sau publicare.
    Art. 4
    Prezenta hotarare se aplica numai cu respectarea dispozitiilor dreptului international privat in ceea ce priveste legea aplicabila, fiind incidente fie dispozitiile legale din statul membru in care a fost savarsita practica ilicita, fie dispozitiile legale existente in statul membru in care s-au produs efectele faptei ilicite.
    Art. 5
    (1) In cazul in care interesele colective ale consumatorilor dintr-un stat membru al Uniunii Europene sunt lezate prin fapte ilicite savarsite pe teritoriul Romaniei sau autorul acestora isi are sediul in Romania, organizatiile abilitate din acel stat au posibilitatea de a sesiza autoritatile competente din Romania in preluarea si solutionarea sesizarilor. Sesizarea va fi insotita de lista organizatiilor abilitate din acel stat, fapt ce face dovada capacitatii lor de a sesiza autoritatile competente.
    (2) In vederea stoparii activitatilor si practicilor ilicite indreptate impotriva intereselor colective ale consumatorilor, survenite la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, la solicitarea organizatiilor abilitate din Romania, lista cuprinzand numele si scopul acestor organizatii va fi comunicata Comisiei Europene.
    Art. 6
    (1) O organizatie abilitata a unui stat membru al Uniunii Europene, care reprezinta interesele colective ale consumatorilor lezate de catre un agent economic din Romania, inainte de a sesiza autoritatea competenta cu atributii in domeniul protectiei consumatorilor pentru dispunerea masurilor impuse in vederea stoparii practicii ilicite, se va adresa persoanei care se face vinovata de savarsirea faptei ilicite, precum si organizatiei abilitate din Romania, potrivit prezentei hotarari, pentru incetarea practicilor ilicite.
    (2) In situatia in care practica ilicita nu inceteaza in termen de 14 zile calendaristice de la data la care s-a adresat persoanei care se face vinovata de savarsirea faptei ilicite, organizatia respectiva al carei interes colectiv a fost vatamat se va adresa autoritatii competente cu atributii in domeniul protectiei consumatorilor, stabilita prin actele normative prevazute in anexa.
    Art. 7
    Prevederile prezentei hotarari nu ingradesc dreptul consumatorilor de a formula plangeri si sesizari in apararea intereselor lor individuale si nici dreptul asociatiilor de protectie a consumatorilor de a actiona potrivit prevederilor legale in vigoare.
    Art. 8
    Dispozitiile privind publicitatea si teleshoppingul din domeniul de competenta al autoritatilor publice care nu sunt in subordinea Guvernului si care aduc atingere intereselor colective ale consumatorilor pot fi reglementate prin act administrativ al conducatorului autoritatii respective, in vederea cresterii gradului de protectie a intereselor colective ale consumatorilor.
    Art. 9
    Prezenta hotarare transpune Directiva nr. 98/27/CE din 19 mai 1998 a Parlamentului European si a Consiliului Europei privind actiuni in incetarea practicilor ilicite in materie de protectia intereselor consumatorilor, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L166/51 din 11 iunie 1998, modificata si completata prin Directiva nr. 99/44 din 25 mai 1999, Directiva nr. 2000/31 din 8 iunie 2000 si Directiva nr. 2002/65 din 23 septembrie 2002.
    Art. 10
    Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2007.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Autoritatea Nationala
                         pentru Protectia Consumatorilor
                         Eduard Matei Gabriel,
                         secretar de stat

                         Ministru de stat,
                         ministrul economiei si comertului,
                         Dan Ioan Popescu

                         p. Ministrul de stat,
                         ministrul administratiei si internelor,
                         Toma Zaharia,
                         secretar de stat

                         Ministrul pentru coordonarea
                         autoritatilor de control,
                         Ionel Blanculescu

                         Ministrul comunicatiilor
                         si tehnologiei informatiei,
                         Silvia Adriana Ticau

                         p. Ministrul transporturilor,
                         constructiilor si turismului,
                         Ileana Tureanu,
                         secretar de stat

                         Ministrul sanatatii,
                         Ovidiu Brinzan

                         p. Ministrul finantelor publice,
                         Gheorghe Gherghina,
                         secretar de stat

    ANEXA 1

    Actele normative care intra sub incidenta prevederilor art. 1:
________________________________________________________________________________
Nr.           Dispozitiile legale              Autoritatile publice competente
crt.
________________________________________________________________________________
  1. Legea nr. 148/2000 privind publicitatea,  - Autoritatea Nationala
     cu modificarile si completarile           pentru Protectia Consumatorilor
     ulterioare                                - Consiliul Concurentei
                                               - Ministerul Sanatatii
                                               - Consiliul National al
                                               Audiovizualului
                                               - autoritatile administratiei
                                               publice locale
  2. Legea nr. 12/1990 privind protejarea      - autoritatile administratiei
     populatiei impotriva unor activitati      publice locale
     comerciale ilicite, republicata, cu       - Garda financiara
     modificarile si completarile ulterioare   - Ministerul Administratiei si
                                               Internelor
  3. Legea nr. 193/2000 privind clauzele       - Autoritatea Nationala pentru
     abuzive din contractele incheiate intre   Protectia Consumatorilor
     comercianti si consumatori, modificata    - autoritatile administratiei
     prin Legea nr. 65/2002                    publice locale
  4. Legea nr. 365/2002 privind comertul       - Ministerul Comunicatiilor si
     electronic, modificata prin               Tehnologiei Informatiei
     Legea nr. 161/2003                        - Ministerul Administratiei si
                                               Internelor
  5. Legea audiovizualului nr. 504/2002,       - Autoritatea Nationala de
     cu modificarile si completarile           Reglementare in Comunicatii
     ulterioare                                - Consiliul National al
                                               Audiovizualului
  6. Ordonanta de urgenta a Guvernului         - Ministerul Sanatatii
     nr. 152/1999 privind produsele
     medicamentoase de uz uman, aprobata
     si modificata prin Legea nr. 336/2002,
     cu modificarile si completarile
     ulterioare
  7. Ordonanta Guvernului nr. 107/1999         - Autoritatea Nationala pentru
     privind activitatea de comercializare a   Protectia Consumatorilor
     pachetelor de servicii turistice,         - Ministerul Transporturilor,
     aprobata cu modificari si completari      Constructiilor si Turismului,
     prin Legea nr. 631/2001                   prin Autoritatea Nationala pentru
                                               Turism
  8. Ordonanta Guvernului nr. 130/2000         - Autoritatea Nationala pentru
     privind regimul juridic al contractelor   Protectia Consumatorilor
     la distanta, aprobata cu modificari
     si completari prin Legea nr. 51/2003
  9. Ordonanta Guvernului nr. 106/1999         - Autoritatea Nationala pentru
     privind contractele incheiate in afara    Protectia Consumatorilor
     spatiilor comerciale, aprobata cu
     modificari si completari prin
     Legea nr. 60/2002
 10. Legea nr. 282/2004 privind protectia      - Autoritatea Nationala pentru
     dobanditorilor cu privire la unele        Protectia Consumatorilor
     aspecte ale contractelor purtand asupra
     dobandirii unui drept de utilizare pe
     durata limitata a unor bunuri imobiliare
 11. Legea nr. 289/2004 privind regimul        - Autoritatea Nationala pentru
     juridic al contractelor de credit pentru  Protectia Consumatorilor
     consum destinate consumatorilor,          - Banca Nationala a Romaniei
     persoane fizice                           - alte autoritati competente
                                               abilitate prin lege
 12. Ordonanta Guvernului nr. 85/2004 privind  - Autoritatea Nationala pentru
     protectia consumatorilor la incheierea    Protectia Consumatorilor
     si executarea contractelor la distanta
     privind serviciile financiare
________________________________________________________________________________



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1553/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1553 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 1553/2004
Ordonanţa 85 2004
privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta privind serviciile financiare
Legea 289 2004
privind regimul juridic al contractelor de credit pentru consum destinate consumatorilor, persoane fizice
Legea 282 2004
privind protectia dobanditorilor cu privire la unele aspecte ale contractelor purtand asupra dobandirii unui drept de utilizare pe durata limitata a unor bunuri imobiliare
Legea 504 2002
Legea audiovizualului
Legea 365 2002
privind comertul electronic
Legea 193 2000
privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori
Ordonanţa 130 2000
privind regimul juridic al contractelor la distanta
Legea 148 2000
privind publicitatea
OUG 152 1999
privind produsele medicamentoase de uz uman
Ordonanţa 106 1999
privind contractele incheiate in afara spatiilor comerciale
Ordonanţa 107 1999
privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice
Legea 12 1990
privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite
Hotărârea 527 2016
Hotărârea 795 2011
pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.553/2004 privind unele modalităţi de încetare a practicilor ilicite în domeniul protecţiei intereselor colective ale consumatorilor
Hotărârea 404 2010
pentru modificarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 1.553/2004 privind unele modalitati de încetare a practicilor ilicite în domeniul protectiei intereselor colective ale consumatorilor
Hotărârea 957 2008
pentru modificarea anexei la Hotararea Guvernului nr. 1.553/2004 privind unele modalitati de incetare a practicilor ilicite in domeniul protectiei intereselor colective ale consumatorilor
Hotărârea 1553 2004
privind unele modalităţi de încetare a practicilor ilicite în domeniul protecţiei intereselor colective ale consumatorilor*)
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu