E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECRET Nr

DECRET   Nr. 975 din 23 octombrie 1968

cu privire la nume

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE STAT AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 136 din 29 octombrie 1968


SmartCity3


    CAP. 1

    Art. 1
    Numele cuprinde numele de familie si prenumele.
    Art. 2
    Numele de familie se dobandeste prin efectul filiantei ori se modifica drept urmare a schimbarii starii civile, in conditiile prevazute de Codul familiei.
    Prenumele se stabileste la data inregistrarii nasterii, pe baza declaratiei de nastere facuta de cel care declara nasterea.
    Numele de familie si prenumele copilului gasit, nascut din parinti necunoscuti, se stabilesc, prin decizie, de comitetul executiv al consiliului popular al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, in raza caruia a fost gasit copilul.
    Art. 3
    Numele se poate schimba pe cale administrativa.

    CAP. 2

    Art. 4
    Cetatenii romani pot obtine, pentru motive temeinice, schimbarea numelui de familie si al  prenumelui sau  numai a unuia  dintre acestea, in conditiile prezentului decret.
    Art. 5
    Persoana care solicita schimbarea numelui va depune, in acest scop, cerere la comitetul executiv al consiliului  popular al  comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, unde domiciliaza.
    Cererea de schimbare a numelui trebuie sa fie motivata si insotita de urmatoarele acte:
    - copii certificate ori legalizate de pe ceritificatele de stare civila ale celui care solicita schimbarea numelui;
    - un exemplar al Buletinului Oficial al Republicii Socialiste  Romania, in care a fost publicata, potrivit art. 9, cererea de schimbare a numelui;
    - actul de consimtamant, dat in forma autentica, al celuilalt sot, in cazul schimbarii numelui de familie comun purtat in timpul casatoriei;
    - copia deciziei de aprobare  a autoritatii tutelare, in cazurile prevazute de art. 6;
    - orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale.
    Art. 6
    Pentru minor, cererea de schimbare a numelui se face, dupa caz, de parinti sau, cu incuviintarea autoritatii tutelare, de tutore. Daca  parintii nu se inteleg cu privire la schimbarea  numelui copilului, va hotari  autoritatea tutelara.
    In cazul cand minorul a implinit varsta de 14 ani, cererea va fi semnata si de acesta.
    Pentru  persoana  pusa  sub interdictie, cererea de schimbare a numelui se face de catre tutore, cu incuviintarea autoritatii tutelare.
    Art. 7
    Schimbarea numelui de familie al minorului se poate cere odata cu schimbarea numelui de familie al parintilor sau, pentru motive temeinice, si separat. Schimbarea prenumelui minorului se poate cere oricand.
    Art. 8
    In cazul cand sotii s-au invoit  sa poarte in timpul casatoriei un nume de familie comun, pentru schimbarea acestui nume  este  necesar consimtamantul celuilalt sot.
    Schimbarea  numelui de familie al  unuia dintre soti nu implica schimbarea numelui de familie al celuilalt sot.
    Art. 9
    Cererea de  schimbare a numelui  se publica, in  extras, prin  grija si pe cheltuiala  solicitantului, in Buletinul  Oficial al Republicii  Socialiste Romania.
    Cererea de schimbare a numelui format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau in alt mod, este scutita de publicare. Scutirea de publicare se aproba de catre sefii organelor locale ale militiei.
    Art. 10
    Orice persoana interesata  poate  face opozitie la cererea  de schimbare a numelui, in  termen  de 30 de zile de la  publicarea  acesteia in Buletinul Oficial al Republicii Socialiste Romania. Opozitia se face in scris, va  fi motivata si se depune la comitetul executiv al consiliului  popular  unde a fost inregistrata cererea de schimbare a numelui, potrivit art. 5.
    Opozitiile depuse dupa expirarea termenului prevazut la alineatul precedent nu se iau in considerare.
    Art. 11
    Cererea de schimbare a numelui, impreuna cu toate actele prevazute la art. 5 si cu opozitiile, daca s-au facut, se trimit de catre comitetul executiv al consiliului popular, spre  rezolvare, Inspectoratului  General al Militiei, prin organele locale ale militiei.
    Art. 12
    Inspectoratul General al Militiei, verificind daca sunt indeplinite toate conditiile  prevazute de lege si apreciind  temeinicia cererii, precum si a opozitiilor facute, va da o decizie motivata, dupa caz, de  admitere sau de respingere a cererii, in termen de 60 de zile de la primirea dosarului.
    Art. 13
    Decizia prin care s-a admis schimbarea numelui se trimite, in copie, in numarul de  exemplare  necesare pentru a  se face  comunicarile prevazute de art. 14, comitetul executiv al consiliului popular la care a fost inregistrata cererea, care va incunostiinta de indata pe solicitant si dupa depunerea de catre acesta a dovezii de plata taxei de timbru prevazute de lege, ii va elibera o copie a deciziei de admitere a schimbarii numelui. Daca cel in cauza nu a depus dovada de plata taxei de timbru in termen de 60 de zile de la data luarii al cunostinta, comitetul executiv al consiliului popular va restitui organului emitent copia deciziei de admitere a schimbarii numelui.
    Este scutita de plata taxei de timbru cererea prin care se solicita schimbarea numelui pentru motivele mentionate la art. 9 alin. 2. Scutirea de plata taxei de timbru se mentioneaza in decizia de schimbare a numelui.
    Art. 14
    Schimbarea numelui se inscrie, prin mentiune, pe marginea actelor de nastere si, dupa caz, si de casatorie.
    Pentru inscrierea de schimbare a numelui pe actele de stare civila prevazute de lege, comitetul  executiv al consiliului  popular la care s-a inregistrat cererea va trimite, din oficiu, comitetelor executive ale  consiliilor populare care au in pastrare actele de stare civila, cate o copie de pe decizia de schimbare a numelui.
    Art. 15
    Decizia de schimbare a numelui produce efecte juridice de la data inscrierii mentiunii corespunzatoare pe marginea actului de nastere. De la aceasta data solicitantul va purta numai numele obtinut prin decizie.
    Art. 16
    Dovada schimbarii numelui se face cu decizia de admitere a schimbarii numelui data de Inspectoratul General al Militiei sau cu certificatul  eliberat pe baza deciziei de admitere a schimbarii numelui.
    Art. 17
    Decizia de respingere a cererii de schimbare a numelui se comunica solicitantului de catre Inspectoratul General al Militiei.
    Decizia de respingere a cererii poate fi contestata in termen de 30 de zile de la comunicare. Competenta  de  rezolvare a acestei  contestatii apartine Ministerului Afacerilor Interne.
    Art. 18
    Persoana  careia i s-a respins cererea de schimbare a numelui poate face o noua cerere, daca in sustinerea ei au intervenit motive noi. Daca cererea de schimbare a numelui a fost respinsa ca urmare a admiterii unei opozitii, se poate face o noua cerere numai dupa incetarea temeiurilor care au determinat admiterea opozitiei, in cazul cand se solicita acelasi nume.

    CAP. 3

    Art. 19
    Persoana al carei  nume sau prenume a fost  inregistrat in actele de stare civila tradus in alta limba decat cea materna ori cu ortografia altei limbi poate cere inscrierea, prin mentiune  pe aceste acte, a numelui de  familie ori a prenumelui, retradus sau cu ortografia limbii materne, atat la rubricile privind pe titular, cat si la cele privind pe parintii sai.
    Cererea se depune la comitetul executiv al consiliului popular in pastrarea caruia se afla registrele de stare civila si se aproba de presedintele acestui comitet  executiv. Pe  baza acestei aprobari se efectueaza mentiune pe marginea actelor de stare civila respectiva.
    Cererea  facuta in  conditiile  prezentului  articol  se  poate  depune la petitionar si la comitetul executiv al consiliului popular al locului de domiciliu, care o va trimite spre rezolvare organului competent si care va comunica petitionarului rezultatul primit.
    Efectele aprobarii date in conditiile prevazute la alin. 1 si 2 din prezentul articol se extind  asupra copiilor  minori, iar cand  sotii au  nume de familie comun, si asupra celuilalt sot, in ambele situatii daca acesta  din urma isi da consimtamantul. Cand sotii nu se inteleg in ce priveste extinderea efectelor aprobarii asupra copiilor minori, decide autoritatea tutelara.
    Inscrierile facute in temeiul acestui articol se comunica  organului local al militiei in raza caruia domiciliaza cei in cauza.
    In caz de respingere a cererii, petitionarul poate face plangere la judecatoria locului sau de domiciliu, in  termen de 30 de  zile de la comunicarea deciziei.
    In caz de admitere a cererii, orice persoana interesata poate face contestatie la judecatoria locului sau de domiciliu, in termen de un an de la admiterea cererii.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 20
    Cererile de schimbare a numelui privind persoanele fara cetatenie domiciliate in Republica Socialista Romania se rezolva in  aceleasi  conditii ca si cele ale cetatenilor romani.
    Art. 21SmartCity5

COMENTARII la Decretul 975/1968

Momentan nu exista niciun comentariu la Decretul 975 din 1968
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu