ORDIN Nr. 37
din 20 februarie 2007
pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind anumite masuri de protectie referitoare la
influenta aviara cu subtipul H5N1, tipul inalt patogen, la pasarile salbatice
din Comunitatea Europeana
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 175 din 13 martie 2007
Având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004
privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea
nr. 215/2004, cu modificările
şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi
al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea
acesteia,
văzând Referatul de aprobare nr. 27.641 din 26 ianuarie 2007, întocmit de
Direcţia generală sanitară veterinară din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară
veterinară privind anumite măsuri de protecţie referitoare la influenţa aviară
cu subtipul H5N1, tipul înalt patogen, la păsările sălbatice din Comunitatea
Europeană, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare
centrale şi direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin preia
prevederile Deciziei Comisiei 2006/563/CE privind anumite măsuri de protecţie
referitoare la influenţa aviară cu subtipul H5N1, tipul înalt patogen, la
păsările sălbatice din Comunitatea Europeană, publicată în Jurnalul Oficial al
Comunităţilor Europene (JOCE).
Art. 4. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram
ANEXĂ
NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ
privind anumite măsuri de protecţie referitoare la
influenţa aviară cu subtipul H5N1, tipul înalt patogen,la păsările sălbatice
din Comunitatea Europeană
ARTICOLUL 1
Domeniu de aplicare şi scop
Prezenta normă sanitară veterinară stabileşte anumite
măsuri de protecţie care trebuie aplicate în cazurile în care este depistată
influenţa aviară de tip înalt patogen (IAIP) cauzată de subtipul H5 al virusului Ă al influenţei aviare şi tipul
neuraminidază N1 (H5N1) este suspectat sau confirmat la păsări sălbatice, în România, cu
scopul de a preveni răspândirea influenţei aviare de la păsări sălbatice la
păsări domestice sau alte păsări de captivitate, precum şi contaminarea
produselor din acestea.
ARTICOLUL 2
Definiţii
(1) In scopul aplicării prezentei
norme sanitare veterinare, se aplică definiţiile din Norma sanitară veterinară
privind măsurile de control pentru gripa aviară, aprobată prin Ordinul
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 140/2006,publicat în Monitorul Oficial
al României, Partea I, nr. 641 din 25 iulie 2006, ce
transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 2005/94/CE.
(2) De asemenea, trebuie să se
aplice următoarele definiţii:
a) ouă de incubaţie înseamnă ouă de clocit provenite de la păsările domestice, aşa cum
sunt definite în art. 2 alin. (4) din norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 140/2006;
b) vânat cu pene de
crescătorie, în ceea ce priveşte specia aviară,
înseamnă vânat aşa cum este definit la pct. 1.5 şi 1.7 din anexa nr. 1 la Regulamentul nr.
853/2004/CE;
c) alte păsări captive înseamnă păsări aşa cum sunt definite în art. 2 alin. (6) din norma sanitară veterinară
aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 140/2006,
excluzând:
(i) animalele de companie din specia păsări, aşa cum se
face referire în art. 3 lit. a) din Regulamentul nr. 998/2003/CE;
(ii) păsările pentru grădini zoologice, circuri,
parcuri de distracţie şi laboratoare experimentale şi păsările santinelă
plasate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor în cadrul activităţilor de supraveghere şi cercetare.
ARTICOLUL 3
Stabilirea zonelor de control şi monitorizare
(1) Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să stabilească în
jurul unei zone unde prezenţa de IAIP cauzată de virusul A al influenţei
aviare, subtipul H5, este confirmată la păsările sălbatice şi N1 tipul
neuraminidază este suspectat sau confirmat următoarele:
a) o zonă de control cu o rază de cel puţin 3 km (zona de control);
b) o zonă de monitorizare cu o rază iniţială de cel
puţin 10 km, incluzând zona de control (zona de
monitorizare).
(2) Stabilirea zonelor de
control şi monitorizare trebuie să ţină seama de factorii geografici,
limnologici, administrativi, ecologici şi epizootologici în legătură cu
speciile de păsări sălbatice, caracteristicile virusurilor de influenţă aviară
şi monitorizarea facilităţilor.
(3) Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să notifice
Comisiei Europene şi celorlalte state membre ale Uniunii Europene detaliile
oricărui control şi monitorizarea zonelor şi trebuie să informeze publicul
despre măsurile luate.
(4) In cazul în care controlul
sau monitorizarea zonelor cuprinde teritoriile mai multor state membre ale
Uniunii Europene, autorităţile competente ale acestor state membre ale Uniunii
Europene trebuie să colaboreze în scopul stabilirii acestor zone.
(5) Dacă păsările sălbatice
sunt suspectate sau se confirmă a fi infectate cu IAIP H5N1 într-o zonă de
protecţie sau supraveghere, stabilită în conformitate cu art. 11 alin. (1) din Decizia 2006/416/CE
(zonele de protecţie sau supraveghere) corespunzător transmiterii acestei
infecţii la păsările domestice sau la alte păsări captive, Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să ia
următoarele măsuri:
a) să stabilească zone de control şi monitorizare;
b) să întreprindă o evaluare a riscului, considerând
dacă raza zonelor de control şi monitorizare trebuie să fie extinsă
suprapunându-se cu zonele de protecţie şi supraveghere.
(6) Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor poate aplica măsurile de
protecţie prevăzute la art. 5 lit.
b), c) şi d) în orice parte a zonelor de protecţie sau supraveghere care nu
coincid cu zonele de control sau monitorizare, când evaluarea riscului indică
existenţa unui risc de răspândire a IAIP H5N1 la păsările domestice sau alte
păsări captive în aceste zone.
ARTICOLUL 4
Derogări de la măsurile prevăzute la art. 3 alin. (1)
(1) Prin derogare de la prevederile art. 3 alin. (1), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor poate renunţa la instituirea zonelor de control şi monitorizare, pe
baza rezultatelor favorabile ale evaluării riscului de către autoritatea competentă.
(2) Evaluarea trebuie să ţină
seama de consideraţiile geografice, de ecologia speciilor de păsări infectate
şi dă dreptul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor să concluzioneze că IAIP H5N1 nu este prezentă în zona de păsări
domestice, alte păsări captive şi păsări sălbatice sau că păsările domestice
infectate nu prezintă un risc de răspândire a acestui virus la păsările
domestice sau la alte păsări captive ori păsări sălbatice din localitate.
(3) In aceste circumstanţe,
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
trebuie să stabilească împreună cu autorităţile competente ale celorlalte state
membre ale Uniunii Europene sau ale ţărilor terţe, cu ajutorul experţilor
ornitologi, când este necesar, dacă păsările sălbatice sunt rezidente sau
migratoare, făcând o evaluare dacă IAIP H5N1 există la păsările sălbatice din
alte zone aflate sub jurisdicţia lor.
(4) Pe baza rezultatelor
favorabile evaluării riscului care a fost luat în considerare, respectând cel
puţin criteriile la care se face referire în art. 3
alin. (2), bazate pe barierele naturale sau pe absenţa
unor adăposturi pentru păsările sălbatice şi care confirmă existenţa unei
protecţii suficiente a păsărilor domestice locale sau a altor păsări captive
care prezintă risc de răspândire a IAIP H5N1, zona de control poate fi:
a) modificată la o suprafaţă de dimensiuni suficiente
sau, în orice caz, nu mai puţin de 1 km în rază;
b) stabilită ca o bandă de 1 km în lăţime de la malurile râului sau de la ţărmul lacului ori
coastei, pentru o lungime de cel puţin 3 km.
In acest caz şi în scopul derogării de la prevederile art. 3 alin. (1) lit. b), Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor adaptează de
asemenea forma şi dimensiunea zonei monitorizate, pentru a separa zona de
control de părţile de teritoriu neafectate.
ARTICOLUL 5
Măsuri în zona de
control
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor se asigură că în zonele de control sunt aplicate
următoarele măsuri:
a) identificarea tuturor exploataţiilor avicole
comerciale şi necomerciale;
b) implementarea măsurilor de
biosecuritate stabilite în Decizia 2005/734/CE pentru păsări domestice sau alte
păsări captive, incluzând dezinfectarea la intrări şi ieşiri din locurile unde
sunt ţinute păsările domestice sau alte păsări captive;
c) intensificarea supravegherii
oficiale a populaţiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă, şi
monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave, dacă este necesar cu
cooperarea vânătorilor şi a ornitologilor, şi raportarea descoperirilor de
păsări moarte autorităţilor competente, precum şi îndepărtarea, la cât mai mare
distanţă, a carcaselor de păsări moarte, de către un personal instruit în
prealabil în legătură cu măsurile de autoprotecţie împotriva infectării cu
virus şi de prevenire a răspândirii virusului la
animalele susceptibile;
d) campanii de informare a publicului şi de
intensificare a conştientizării pericolului de îmbolnăvire printre proprietarii
de pasări domestice sau alte păsări captive, vânători, ornitologi şi persoane
care prestează servicii de recreere care implică apa;
e) vizite periodice şi documentate la toate
exploataţiile avicole comerciale şi vizite ţintite la exploataţiile avicole
noncomerciale, cu prioritate la acelea considerate a prezenta un risc mai mare,
care trebuie să includă:
(i) o inspecţie clinică a păsărilor domestice sau a
altor păsări captive, incluzând, dacă este necesar, colectarea unor mostre
pentru examinarea în laborator a păsărilor domestice vizate sau a altor păsări
captive care nu au fost ţinute închise, înainte de confirmarea virusului la o
pasăre sălbatică sau la anumite raţe şi gâşte;
(ii) o evaluare a implementării măsurilor de biosecuritate
la care s-a făcut referire la lit. b).
ARTICOLUL 6
Interdicţii în zona de control
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor se asigură că în zona de control sunt interzise
următoarele:
a) mutarea păsărilor domestice sau a altor păsări
captive din exploataţia în care sunt ţinute;
b) adunarea păsărilor domestice la târguri, pieţe,
expoziţii sau alte reuniuni;
c) transportul prin zona de control al păsărilor
domestice sau al altor păsări captive, cu excepţia tranzitării zonei de control
pe căi rutiere sau feroviare, fără descărcare sau oprire;
d) expedierea de ouă de incubaţie colectate din
unităţile care, la data colectării, erau situate în zona de control;
e) expedierea din zona de control a cărnii proaspete,
a cărnii tocate, a preparatelor din carne şi a produselor din carne, provenind
de la păsări domestice din zona de control şi de la vânatul cu pene sălbatic
din zona respectivă;
f) transportul sau răspândirea de excremente
neprocesate din exploataţiile de păsări domestice sau alte păsări captive în
interiorul zonei de control, cu excepţia transportului pentru tratare în
concordantă cu Regulamentul nr. 1.774/2002/CE;
g) expedierea către alte state membre ale Uniunii
Europene şi ţări terţe a produselor animale de origine avicolă provenite din
păsări domestice sau alte păsări captive ori vânat cu pene sălbatic provenind
din zona de control;
h) vânarea păsărilor sălbatice sau capturarea lor din
sălbăticie, doar dacă nu au fost autorizate de Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru scopuri specifice;
i) eliberarea păsărilor de vânat din captivitate în
sălbăticie.
ARTICOLUL 7
Măsuri în zona monitorizată
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor se asigură că măsurile prevăzute în art. 5 lit. a), b), c) şi d) sunt aplicate în zona monitorizată.
ARTICOLUL 8
Interdicţii în zona monitorizată
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor se asigură că în zona monitorizată sunt interzise
următoarele:
a) mutarea păsărilor domestice sau a altor păsări
captive din zona monitorizată, în primele 15 zile după data de stabilire a acelei zone;
b) adunarea păsărilor domestice sau a păsărilor
captive la târguri, pieţe, expoziţii sau reuniuni;
c) vânarea păsărilor sălbatice sau capturarea lor din
sălbăticie, doar dacă nu au fost autorizate de Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru scopuri specifice;
d) eliberarea păsărilor de vânat din captivitate în
sălbăticie.
ARTICOLUL 9
Derogări pentru păsările vii şi pentru puii de o zi
(1) Prin derogare de la prevederile art. 6 lit. a), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor poate autoriza transportul pentru:
a) păsările domestice, către exploataţiile sub
control oficial situate în zonele de control şi monitorizate;
b) găini gata să ouă şi
curcani pentru îngrăşare, către exploataţii sub control oficial în România,
unde păsările domestice trebuie să rămână cel puţin 21 de zile după data sosirii acestor păsări domestice.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 6 lit. a) şi art. 8 lit.
a), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
poate autoriza transportul pentru:
a) păsări domestice pentru sacrificare imediată, către
un abator situat în zona de control sau în zona monitorizată ori, dacă acest
lucru nu este posibil, către un abator desemnat de Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, aflat în afara acestor
zone;
b) păsări domestice din zona monitorizată, către
exploataţii sub control oficial pe teritoriul său;
c) pui de o zi eclozaţi din ouă colectate de la
exploataţiile care erau, la data colectării, situate în zona de control, către
o hală a acelei exploataţii în România, preferabil localizată în afara zonei,
cu respectarea următoarelor condiţii:
(i) măsurile de biosecuritate adecvate sunt aplicate în
timpul transportului şi la exploataţia de destinaţie;
(ii) exploataţia de destinaţie este plasată sub
supraveghere oficială imediat după sosirea puilor de o
zi;
(iii) păsările trebuie să rămână la exploataţia de
destinaţie cel puţin 21 de zile de la data sosirii lor, dacă acea exploataţie este situată în afara
zonei de control sau de monitorizare;
d) puii de o zi eclozaţi din
ouă colectate de la exploataţii care erau, la data colectării, situate în zona
monitorizată, către exploataţii sub control oficial pe teritoriul său;
e) puii de o zi eclozaţi din ouă colectate de la
exploataţii care erau, la data colectării, situate în zona de control sau
monitorizată, către orice exploataţie, cu condiţia ca crescătoria de pui pentru
livrare să poată asigura, prin mijloacele logistice proprii şi prin condiţiile
igienice de muncă, faptul că nu a existat niciun contact între acele ouă şi
orice alte ouă incubate sau
pui de o zi provenind de la cârduri de păsări domestice din zona monitorizată
şi care au, prin urmare, o condiţie diferită de sănătate.
ARTICOLUL 10
Derogări pentru ouă incubate
(1) Prin derogare de la prevederile art. 6 lit. d), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor poate autoriza transportul ouălor incubate colectate de la exploataţii care
erau situate în zona de control la data colectării:
a) către o crescătorie, desemnată de Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor în interiorul
teritoriului său;
b) către orice altă crescătorie, cu condiţia ca:
(i) păsările de la exploataţie să fi fost testate
negativ în urma unei examinări serologice pentru IAIP H5N1, capabilă să
detecteze o prevalentă a bolii de 5% cu un nivel al siguranţei de cel puţin 95%;
(ii) condiţiile stipulate în art. 21 alin. (1) lit. b), c) şi d) ale Deciziei
nr.2.006/416/CE să fie
îndeplinite;
c) către o unitate de fabricare a produselor din ouă,
după cum s-a stabilit în cap. II al secţiunii X al
anexei III la Regulamentul nr. 853/2004/CE, care să fie manevrate şi tratate în
concordanţă cu cap. XI al anexei II la Regulamentul nr.
852/2004/CE;
d) pentru eliminare.
(2) Prin derogare de la art. 6 lit. d), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor poate autoriza livrarea ouălor incubate
sau a ouălor SPF colectate de la exploataţiile din zona
de control către laboratoarele, institutele sau fabricanţii de vaccin desemnaţi
în scopuri ştiinţifice, farmaceutice sau de diagnostic.
(3) Certificatele de sănătate
animală care însoţesc transporturile de ouă incubate la
care s-a făcut referire în alin. (1) lit. b) şi alin. (2), livrate către alte state membre ale
Uniunii Europene, vor include următoarea menţiune: „Acest transport se
conformează condiţiilor de sănătate animală stabilite în Decizia Comisiei
2006/563/CE."
ARTICOLUL 11
Derogări pentru carne, carne tocată, carne separată
mecanic şi produse din carne
Prin derogare de la art. 6 lit.
e), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
poate autoriza livrarea din zona de control pentru:
a) carnea proaspătă de la păsări domestice, incluzând
carnea de la vânat cu pene de crescătorie, provenind din interiorul sau
exteriorul zonei şi:
(i) produsă în concordanţă cu anexa nr. 2 şi secţiunile II şi III ale anexei nr. 3 la
Regulamentul nr. 853/2004/CE;
(ii) controlată în concordanţă cu secţiunile I, II, III şi cap. V şi VII ale secţiunii IV din anexa nr. 1 la Regulamentul nr. 854/2004/CE;
b) carnea tocată, preparatele din carne, carnea
separată mecanic şi produsele din carne, care conţin carne la care se referă
lit. a) şi produse în concordanţă cu secţiunile V şi VI ale anexei nr. 3 la Regulamentul nr.
853/2004/CE;
c) carnea proaspătă, carnea tocată şi carnea separată
mecanic de păsări domestice, incluzând carnea de la vânat cu pene de crescătorie
şi preparatele din carne şi produsele din carne conţinând astfel de carne,
obţinute din păsări sacrificate sau vânat cu pene de crescătorie provenind din
interiorul sau exteriorul zonei de control, cu condiţia ca o astfel de carne:
(i) să fi fost identificată, în concordanţă cu art. 4 al Normei sanitare veterinare ce
stabileşte reguli de sănătate animală care reglementează producţia, procesarea,
distribuţia şi introducerea produselor de origine animală destinate pentru
consum uman, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 39/2006,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 213 din 8 martie 2006,
ce transpune în legislaţia naţională Directiva
2002/99/CE, fie cu marca stipulată în anexa nr. 2 la
norma sanitară veterinară, aprobată prin Ordinul
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 39/2006, fie
cu marca naţională stabilită în concordanţă cu art. 4
din Regulamentul nr. 2.076/2005/CE;
(ii) să fi fost obţinută, tăiată,
depozitată şi transportată
separat de altă carne proaspătă de la păsări domestice sau de la vânat cu pene de crescătorie, destinată livrării către
alte state membre ale Uniunii Europene sau
pentru exporturi către ţări terţe;
(iii) să fie folosită în aşa fel încât să se evite introducerea ei în produse din carne sau preparate din
carne destinate pentru plasarea pe piaţă în alte state
membre sau pentru exportul către
terţi, dacă nu a fost supusă tratamentului indicat în influenţa aviară, specificat în tabelul 1 lit. a), b) sau c) din anexa nr. 3 la norma sanitară veterinară aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare si pentru
Siguranţa Alimentelor nr. 39/2006;
d) carnea proaspătă, carnea tocată, carnea separată mecanic provenind de la păsări domestice,
vânat cu pene de crescătorie
şi vânat cu pene din sălbăticie, capturat în sălbăticia din zonă înainte de stabilirea zonei de control sau în afara zonei de control, şi
preparatele din carne şi produsele
din carne conţinând astfel de carne, produse în unităţile din zona de control.
ARTICOLUL 12
Derogări pentru subprodusele de origine animală
(1) Prin derogare de la prevederile art. 6 lit. g),
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor autorizează:
a) livrarea din zona de control a subproduselor
animale de origine avicolă care:
(i) se conformează condiţiilor stabilite în următoarele
anexe (sau părţi ale acestora) la Regulamentul nr.
1.774/2002/CE:
- anexa nr. 5,
- cap. II (A), III (B), IV (A), cap. VI (A) si (B) şi cap. VII (A), VIII (A), IX (A) şi X (A) ale anexei nr. 7; si
- cap. II (B), cap. III (II) (A)
şi cap. VII (A) (1) (a) ale anexei nr. 8; sau
(ii) sunt transportate sub
măsuri de biosecuritate pentru a se evita răspândirea virusului influenţei
aviare la unităţile indicate, autorizate în conformitate cu art. 12, 13, 14, 15 sau art. 17 şi 18 din Regulamentul nr. 1.774/2002/CE pentru dispunerea,
transformarea ulterioară sau folosirea care asigură
cel puţin inactivarea acestui virus; sau
(iii) sunt transportate sub măsuri de biosecuritate
pentru a se evita răspândirea virusului influenţei aviare la consumatori sau
centre de colectare autorizate şi înregistrate în conformitate
cu art. 23 alin. (4) din Regulamentul nr.
1.774/2002/CE pentru hrănirea animalelor după un tratament în conformitate cu
pct. (5) lit. a) (ii) şi (iii)
din anexa nr. 9 la acest
regulament pentru a se asigura cel puţin inactivarea virusului influenţei
aviare;
b) trimiterea din zona de control către alte state
membre ale Uniunii Europene de pene netratate sau părţi de pene, în
conformitate cu pct. 1 lit. a)
al secţiunii A din cap. VIII al Regulamentului nr. 1.774/2002/CE, provenind de
la păsări domestice sau vânat cu pene de crescătorie;
c) trimiterea din zona de control de pene sau părţi de
pene provenind de la păsări domestice sau vânat sălbatic cu pene care au fost
tratate cu un curent de vapori sau prin altă metodă pentru a se asigura că nu
rămân factori patogeni.
(2) Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să se asigure că
produsele la care se face referire în alin. (1) lit. b) şi c) sunt însoţite de un document comercial în
conformitate cu cap. X din anexa nr. 2 la Regulamentul
nr. 1.774/2002/CE, care stabileşte, în cazul
produselor la care se face referire în alin. (1) lit. c), că au fost tratate cu un curent de aburi sau prin altă
metodă pentru a se asigura că nu rămân agenţi patogeni. Acest document
comercial nu trebuie să fie necesar pentru prelucrarea penelor decorative,
pentru penele prelucrate purtate de călători pentru folosirea în particular sau
expedierea penelor procesate trimise la persoane private pentru scopuri
neindustriale.
(3) Prin derogare de la prevederile art. 6 lit. f), transportul sau răspândirea bălegarului neprocesat de la
exploataţiile de păsări din interiorul zonei de control poate fi autorizată
dacă provine din grajduri sau hale:
a) de unde păsările au fost mutate în conformitate cu art. 9 alin. (1) lit. a) şi b)
sau alin. (2) lit. a);
b) unde păsările şi vânatul cu pene de crescătorie au
fost păstrate pentru producţia cărnii proaspete fabricată în conformitate cu
prevederile art. 11.
ARTICOLUL 13
Condiţii pentru mişcări
(1) Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pe baza rezultatelor
favorabile ale evaluării riscului, emite autorizaţia pentru mişcările
animalelor sau produselor din acestea, acoperite de prezenta normă sanitară
veterinară, respectând cerinţele art. 9, 10, 11 sau 12,
şi toate măsurile de biosecuritate specifice trebuie
să fie luate pentru a se evita răspândirea influenţei aviare.
(2) In cazul în care
expedierea, mişcarea sau transportul produselor la care se face referire la alin. (1) este autorizat de art. 10, 11 sau 12, acestea trebuie să fie obţinute, tratate, depozitate şi
transportate fără a se compromite statusul de sănătate animală al altor
produse, îndeplinind toate cerinţele de sănătate animală pentru comerţ,
importul sau exportul în ţările terţe.
ARTICOLUL 14
Perioada de timp în care se aplică măsurile în
zonele de control şi monitorizare
(1) Dacă tipul neuraminidază
este confirmat ca fiind diferit de N1, măsurile prevăzute în art. 5-8 nu se mai aplică.
(2) Dacă prezenţa IAIP H5N1 este confirmată la păsările
sălbatice, măsurile prevăzute în art. 5-8 trebuie să se aplice atât cât este necesar, avându-se în vedere
factorii geografici, limnologici, administrativi, ecologici şi epizootologici
legaţi de influenţa aviară, şi pentru cel puţin 21 de zile în cazul zonei de control şi 30 de zile în cazul zonei de monitorizare după data colectării
probelor de la păsările sălbatice la care virusul IAIP
H5N1 a fost confirmat.
ARTICOLUL 15
Derogările cu privire la perioada de timp în care se
aplică măsurile în zonele de control şi monitorizare
(1) Prin derogare de la prevederile art. 14 alin. (2), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor poate decide, urmând rezultatul favorabil al evaluării riscului,
luând în considerare criteriul din art. 3 alin. (2), să suspende măsurile prevăzute la art. 6 lit. a)-g) în zona de control şi măsurile prevăzute la art. 8 în zona de monitorizare, chiar şi acolo
unde ulterior au fost găsite păsări sălbatice infectate, cu condiţia să fi
trecut cel puţin 21 de zile de
la stabilirea iniţială a zonelor de control şi monitorizare şi să nu fi existat
niciun focar de IAIP H5N1 şi
nicio suspiciune de influenţă aviară la păsările domestice şi la alte păsări
din captivitate în aceste zone.
(2) Prin derogare de la art. 14 alin. (2), acolo unde,
în conformitate cu art. 3 alin. (5), o zonă de control
sau monitorizare suprapusă cu o zonă de supraveghere şi această zonă de
supraveghere a fost ridicată, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor poate, pe baza unui rezultat favorabil al
evaluării riscului, să suspende unele sau toate măsurile prevăzute în art. 5 lit. a) şi e) şi în art. 6 în zona de control.
(3) Prin derogare de la prevederile art. 14 alin. (2),
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor poate decide să înlocuiască zona de control cu o zonă de
monitorizare supusă următoarelor condiţii:
a) rezultatele favorabile ale evaluării riscului,
luând în considerare criteriul prevăzut la art. 3 alin.
(2);
b) completarea măsurilor prevăzute de art. 5 lit. a);
c) cel puţin o singură inspecţie la fiecare
exploataţie a fost făcută aşa cum este prevăzut în art. 5 lit. e) pct. (i);
d) au fost obţinute rezultate negative pentru toate
testele de laborator realizate, aşa cum este prevăzut în art. 5 lit. e) pct. (i).
(4) Acolo unde Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor decide să
înlocuiască zona de control cu o zonă de monitorizare, aceasta poate schimba
forma şi mărimea zonei de monitorizare, cu condiţia ca această zonă de
monitorizare să rămână cu raza de cel puţin 1 km sau o bandă cu lăţimea de 1 km de la
malurile unui râu sau lac ori unei coaste cu o lungime de cel puţin 3 km.
Măsurile prevăzute în art. 5 lit.
b), c) şi d) şi la art. 6 lit.
h) şi i) trebuie să fie menţinute până la sfârşitul perioadei de 30 de zile de la data stabilirii zonelor de
control şi monitorizare, în conformitate cu art. 3
alin. (1).
ARTICOLUL 16
Comunicarea obligaţiilor României
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor trebuie să asigure cu regularitate Comisiei Europene şi
altor state membre ale Uniunii Europene:
a) informaţiile necesare despre epidemiologia IAIP
H5N1 şi, unde este adecvat, măsurile suplimentare de control şi supraveghere si
campaniile de prevenire prevăzute în art. 5;
b) o notificare prealabilă, atunci cînd Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor intenţionează ca
măsurile prevăzute la art. 7 şi
8 să nu mai fie aplicabile.
ARTICOLUL 17
Acordul
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor trebuie să adopte şi să publice imediat măsurile necesare
pentru a se conforma acestei norme sanitare veterinare şi să informeze imediat
Comisia Europeană despre aceasta. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să aplice aceste măsuri cât mai repede cu
putinţă de când este suspectată prezenţa IAIP H5N1 la o pasăre sălbatică.