E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1925 din  2 octombrie 1998

pentru aprobarea Normelor metodologice de modificare si completare a Normelor metodologice privind tehnica de calcul si formularistica necesare pentru accize si alte taxe indirecte, pentru impozitul la titeiul si gazele naturale din productia interna si taxa pentru jocurile de noroc, precum si modul de realizare a regimului de supraveghere fiscala

ACT EMIS DE: MINISTERUL FINANTELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 386 din 12 octombrie 1998


SmartCity3


    Ministrul finantelor,
    avand in vedere Hotararea Guvernului nr. 447/1997 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor, cu modificarile ulterioare,
    in temeiul art. 36 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/1997 privind regimul accizelor si al altor taxe indirecte, cu modificarile ulterioare,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele metodologice de modificare si completare a Normelor metodologice privind tehnica de calcul si formularistica necesare pentru accize si alte taxe indirecte, pentru impozitul la titeiul si gazele naturale din productia interna si taxa pentru jocurile de noroc, precum si modul de realizare a regimului de supraveghere fiscala, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor nr. 95/1998.
    Art. 2
    Directia generala legislatie impozite indirecte va lua masuri pentru aducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                         p. Ministrul finantelor,
                             Dan Radu Rusanu,
                             secretar de stat

                            NORME METODOLOGICE
de modificare si completare a Normelor metodologice privind tehnica de calcul si formularistica necesare pentru accize si alte taxe indirecte, pentru impozitul la titeiul si gazele naturale din productia interna si taxa pentru jocurile de noroc, precum si modul de realizare a regimului de supraveghere fiscala

    I. Normele metodologice privind tehnica de calcul si formularistica necesare pentru accize si alte taxe indirecte, pentru impozitul la titeiul si gazele naturale din productia interna si taxa pentru jocurile de noroc, precum si modul de realizare a regimului de supraveghere fiscala, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor nr. 95/1998, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 62 bis din 11 februarie 1998, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Titlul normelor metodologice va avea urmatorul cuprins:
    "Norme metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/1997*) privind regimul accizelor si al altor taxe indirecte, cu modificarile ulterioare"
------------
    *) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/1997 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 380 din 29 decembrie 1997, si a mai fost modificata prin:
    - Ordonanta Guvernului nr. 35/1998, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 43 din 30 ianuarie 1998;
    - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 31/1998, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 100 din 3 martie 1998;
    - Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/1998, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 370 din 30 septembrie 1998.

    2. Punctul 2 din normele metodologice va avea urmatorul cuprins:
    ORDONANTA:
    Art. 4
    Platitori de accize, pentru produsele prevazute la art. 3, sunt agentii economici - persoane juridice, asociatii familiale si persoane fizice autorizate -, care produc sau importa astfel de produse.
    NORME:
    "2. Pentru toate cantitatile de alcool etilic alimentar, provenit din tara sau din import, se datoreaza bugetului de stat acciza de 200 ECU/hl alcool pur.
    Pentru toate bauturile alcoolice prevazute in anexa nr. 1 lit. A pct. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/1997, cu modificarile ulterioare, inclusiv pentru bauturile alcoolice aflate in stoc la data de 1 octombrie 1998, livrate incepand cu aceasta data, se datoreaza bugetului de stat acciza de 220 ECU/hl alcool pur, cu exercitarea dreptului de deducere - prevazut de lege - a accizelor aferente materiei prime achizitionate si utilizate in prelucrare."
    3. Punctul 5 din normele metodologice va avea urmatorul cuprins:
    ORDONANTA:
    Art. 6
    In cazul produselor prevazute la art. 3, provenite din import sau din tara, precum si din productia proprie a unitatilor care functioneaza in sistem integrat, utilizate ca materie prima pentru obtinerea altor produse supuse accizelor, agentii economici prelucratori vor deduce, pe baza de documente justificative, din accizele datorate pentru produsele finale facturate accizele platite fie in vama, fie la achizitionarea de pe piata interna a materiei prime, fie la transferul alcoolului din sectia de productie in sectia de prelucrare.
    Deducerea se face pe raspunderea agentilor economici, in raport cu cantitatea de materie prima utilizata efectiv - in limita normelor de consum - pentru obtinerea produselor finite supuse accizelor, livrate in fiecare luna calendaristica.
    Exercitarea dreptului de deducere este conditionata de existenta documentelor justificative care atesta provenienta legala a cantitatilor de alcool utilizate ca materie prima.
    NORME:
    "5. Pentru deducerea accizelor aferente produselor importate sau achizitionate de pe piata interna si utilizate ca materie prima pentru obtinerea altor produse prevazute la art. 3 din ordonanta de urgenta, agentii economici vor proceda astfel:
    - vor evidentia in jurnalul de cumparari, intocmit conform modelului prezentat in anexa nr. 4 la prezentele norme metodologice, toate intrarile de produse utilizate ca materie prima si accizele aferente;
    - vor evidentia in jurnalul de vanzari, intocmit conform modelului prezentat in anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice, toate livrarile de produse.
    Deducerea se face pe raspunderea agentilor economici, in raport cu cantitatea de materie prima utilizata pentru obtinerea produsului finit care se livreaza in fiecare luna calendaristica. Limita normei de consum in functie de care se va face deducerea accizelor aferente materiei prime este prevazuta in retetele de fabricatie a bauturilor alcoolice aprobate, in baza carora s-a obtinut licenta de fabricatie.
    Nu se accepta deducerea unor accize aferente materiilor prime in cuantum mai mare decat cel al accizelor aferente produselor finite livrate.
    Pentru a beneficia de regimul de deducere prevazut la art. 6 din ordonanta de urgenta, producatorii de bauturi alcoolice sunt obligati sa faca dovada achizitionarii alcoolului etilic alimentar, utilizat ca materie prima, direct de la agentii economici importatori sau de la agentii economici producatori interni, inclusiv de la cei care obtin alcool etilic alimentar in sistem de prestari de servicii.
    Deducerea accizei aferente materiei prime de catre agentii economici producatori de bauturi alcoolice se va face in baza urmatoarelor documente justificative:
    a) in cazul achizitionarii materiei prime direct de pe piata externa:
    - licenta de import a agentului economic;
    - declaratia vamala de import;
    - factura externa;
    b) in cazul achizitionarii materiei prime de la agentii economici importatori:
    - o copie de pe licenta de import a agentului economic furnizor;
    - o copie de pe declaratia vamala de import;
    - factura si, respectiv, factura speciala*), care sa ateste provenienta alcoolului, in care sa fie evidentiata, separat, acciza;
------------
    *) Factura speciala este factura prevazuta la art. 19 din Hotararea Guvernului nr. 588/1998 privind instituirea regimului de supraveghere fiscala a productiei interne, importului, circulatiei si comercializarii alcoolului si a bauturilor alcoolice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 361 din 24 septembrie 1998.

    c) in cazul achizitionarii materiei prime de la agentii economici producatori interni sau de la agentii economici care au obtinut alcoolul in baza unui contract de prestari de servicii:
    - o copie de pe licenta de fabricatie a producatorului de alcool sau o copie de pe contractul de prestari de servicii;
    - factura si, respectiv, factura speciala*), care sa ateste provenienta alcoolului, in care acciza sa fie evidentiata separat;
------------
    *) Factura speciala este factura prevazuta la art. 19 din Hotararea Guvernului nr. 588/1998 privind instituirea regimului de supraveghere fiscala a productiei interne, importului, circulatiei si comercializarii alcoolului si a bauturilor alcoolice, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 361 din 24 septembrie 1998.

    d) pentru agentii economici producatori de bauturi alcoolice, care folosesc pentru realizarea acestor produse alcoolul etilic alimentar fabricat in sectiile proprii, sistemul de deducere a accizelor aferente materiei prime va functiona astfel:
    - momentul datorarii accizelor pentru alcoolul introdus in prelucrare este prevazut la art. 23 lit. c) din ordonanta de urgenta;
    - la livrarea bauturilor alcoolice rezultate din prelucrare se datoreaza bugetului de stat accize in cuantum de 20 ECU/hl alcool pur, cu exercitarea dreptului de deducere prevazut de lege. Valoarea accizelor, cuprinsa in preturile de livrare, se va evidentia distinct in facturi.
    In acest caz, toate transferurile de alcool etilic alimentar, utilizat ca materie prima, si accizele aferente se vor evidentia intr-un jurnal privind transferurile de materii prime supuse accizelor, intocmit dupa modelul prezentat in anexa 4a)*) la prezentele norme metodologice.
    De asemenea, toate livrarile de bauturi spirtoase se vor evidentia in jurnalul de vanzari, intocmit conform modelului prezentat in anexa nr. 5 la prezentele norme metodologice;
------------
    *) Anexa nr. 4a) la actualele norme metodologice completeaza numarul anexelor prevazut in normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finantelor nr. 95/1998, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 62 bis din 11 februarie 1998.

    e) in cazul alcoolului etilic alimentar - obtinut in sistem de prestari de servicii - si utilizat ca materie prima in obtinerea bauturilor alcoolice, se va proceda astfel:
    1. Cand beneficiarul prestatiei receptioneaza alcoolul etilic alimentar si il livreaza, in nume propriu, altor agenti economici producatori de bauturi alcoolice:
    - la receptia alcoolului etilic alimentar de la prestator ii datoreaza acestuia, pe langa tariful de prelucrare, si acciza de 200 ECU/hl alcool pur, aferenta cantitatilor de alcool etilic alimentar obtinut;
    - la vanzarea alcoolului etilic alimentar catre alti agenti economici producatori de bauturi alcoolice beneficiarul prestatiei intocmeste facturi si evidentiaza distinct acciza aferenta platita agentului economic prestator.
    2. In cazul in care beneficiarul prestatiei receptioneaza alcoolul etilic alimentar si il utilizeaza in sectiile proprii de productie pentru obtinerea de bauturi alcoolice, deducerea accizelor aferente materiilor prime datorate la receptia alcoolului se va face pe baza urmatoarelor documente:
    - contractul de prestari de servicii;
    - factura.
    3. In cazul in care prestatorul obtine pentru beneficiarul prestatiei si bauturi alcoolice, se va proceda astfel:
    - la transferul alcoolului etilic alimentar din sectia de productie in sectia de prelucrare in bauturi alcoolice prestatorul datoreaza bugetului de stat accize in cuantum de 200 ECU/hl alcool pur si factureaza beneficiarului prestatiei atat tariful de prelucrare, cat si acciza aferenta;
    - la vanzarea bauturilor alcoolice beneficiarul prestatiei actioneaza in calitate de producator intern si beneficiaza de dreptul de deducere a accizei aferente materiei prime. Deducerea accizelor aferente materiei prime se va face, si in acest caz, pe baza urmatoarelor documente:
    - contractul de prestari de servicii;
    - factura;
    f) in cazul bauturilor alcoolice rezultate din prelucrarea alcoolului etilic alimentar, achizitionat inainte de data publicarii prezentelor norme metodologice in Monitorul Oficial al Romaniei, de la alti agenti economici decat cei mentionati la alin. 4 al acestui punct 5, deducerea accizelor aferente cantitatilor de alcool utilizate ca materie prima se face pe masura fabricarii bauturilor alcoolice, pana la epuizarea stocurilor, pe baza urmatoarelor documente:
    - factura de achizitie a alcoolului;
    - o copie de pe factura de origine a alcoolului, in care acciza sa fie evidentiata separat.
    Toate documentele justificative vor sta la baza verificarilor incrucisate, efectuate de organele fiscale cu atributii de control.
    Deducerea accizelor aferente alcoolului etilic alimentar, utilizat ca materie prima pentru obtinerea de bauturi alcoolice, se face la valoarea inclusa in factura de cumparare.
    In toate situatiile in care din verificarile ulterioare efectuate de catre organele cu atributii de control se constata ca unele dintre aceste documente lipsesc sau ca agentii economici furnizori sunt fictivi, nu se va accepta deducerea accizelor aferente materiei prime si, in acelasi timp, se vor aplica sanctiunile prevazute de lege."

    II. Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 82/1997 privind regimul accizelor si al altor taxe indirecte, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor nr. 95/1998, cu modificarile ulterioare, se vor republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

    ANEXA 4a)

    AGENTUL ECONOMIC
    ..................................
               (denumirea)
    Sediul ...........................
    Cod platitor de accize ...........

                                  JURNAL
          privind transferurile de materii prime supuse accizelor
             luna ................ anul ...................

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A - Nr. crt.
    B - Felul si data documentului
    C - Sectia furnizoare
    D - Denumirea produsului
    E - Cantitatea
    F - U.M.
    G - Taria alcoolica (% vol.)
    H - Valoarea totala
    I - Acciza unitara
    J - Acciza totala
 ------------------------------------------------------------------
  A      B      C      D      E      F      G      H      I      J
 ------------------------------------------------------------------
  0      1      2      3      4      5      6      7      8      9
 ------------------------------------------------------------------
 ------------------------------------------------------------------
 ------------------------------------------------------------------
 ------------------------------------------------------------------
 ------------------------------------------------------------------
 ------------------------------------------------------------------
  TOTAL:
 ------------------------------------------------------------------


            Director,                          Intocmit,
................................   ................................
(numele, prenumele si semnatura)   (numele, prenumele si semnatura)SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1925/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1925 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 1925/1998
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu