ORDIN Nr. 1124
din 12 aprilie 2006
privind stabilirea limitelor
maxime admise de reziduuri de pesticide in si pe fructe, legume, cereale si
alte produse de origine vegetala
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 430 din 18 mai 2006
In temeiul prevederilor:
- art. 4 alin. (5) din Legea
nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, cu
modificările şi completările ulterioare;
- art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004
privind organizarea activităţilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare;
- art. 3 alin. (3), precum şi ale art. 4 alin. (3)
din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia;
- art. 9 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr.
155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii,
Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare;
- art. 7 alin. (4) din
Hotărârea Guvernului nr. 168/2005 privind organizarea şi funcţionarea
Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare;
- art. 4 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr.
755/2003 privind organizarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia
Consumatorilor, cu modificările ulterioare,
având în vedere Referatul de aprobare nr. 40.796 din 26
august 2005, întocmit de Direcţia generală siguranţa alimentelor din cadrul
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ministrul agriculturii, pădurilor
şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii şi preşedintele Autorităţii
Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit prezentul ordin.
Art. 1. - (1) Prezentul ordin se aplică atât
produselor, cât şi părţilor din acestea, stabilite în anexa nr. 1 la prezentul
ordin.
(2) Lista reziduurilor de pesticide şi limitele
maxime admise sunt stabilite în anexa nr. 2 la prezentul ordin.
(3) Pentru produsele uscate,
transformate sau incluse într-un aliment compus, se aplică prevederile
prezentului ordin, în măsura în care acestea pot conţine anumite reziduuri de
pesticide.
(4) Prezentul ordin se aplică şi produselor menţionate
în anexa nr. 1 care sunt destinate exportului către ţări terţe.
Art. 2. - (1) Pentru produsele tratate înainte de
export, limitele maxime admise de reziduuri de pesticide stabilite în anexa nr.
2 nu se aplică în următoarele cazuri:
a) când ţările terţe de destinaţie cer un tratament
fitosanitar pentru prevenirea introducerii pe teritoriul lor a organismelor
dăunătoare;
b) când tratamentul este necesar pentru protejarea
produselor împotriva organismelor dăunătoare în timpul transportului către
ţările terţe de destinaţie sau pentru depozitarea lor.
(2) Prevederile prezentului ordin nu se aplică
produselor destinate însămânţării sau plantării, precum şi fabricării altor
produse decât cele alimentare şi hranei pentru animale.
Art. 3. - (1) In înţelesul prezentului ordin, următorii
termeni se definesc astfel:
a) autorităţi competente
- Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa
Alimentelor în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, conform prevederilor Legii
nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale,
modificată si completată prin Legea nr. 412/2004;
b) reziduuri de pesticide - reziduurile de pesticide, precum şi produşii lor de metabolism, de
descompunere sau reacţie ai acestora, care sunt prezenţi în sau pe produsele la
care se face referire în art. 1;
c) punerea pe piaţă - orice livrare, contra cost sau gratuit, a produselor la care se
face referire în art. 1, după recoltarea acestora.
Art. 4. - (1) Produsele sau părţi
ale acestora care sunt descrise în anexa nr. 1 nu pot prezenta din momentul
când sunt puse pe piaţă limite ale reziduurilor de pesticide mai mari decât
cele care sunt specificate în anexa nr. 2.
(2) Pentru produsele uscate sau procesate pentru care limitele maxime nu sunt stabilite în anexa nr. 2, limita maximă de
reziduu aplicabilă va fi cea stabilită în anexa nr. 2, luându-se în considerare
factorul de concentraţie sau diluţie ca rezultat al anumitor operaţii de uscare
sau procesare.
(3) Pentru alimentele compuse
care conţin un amestec de ingrediente şi pentru care nu sunt prevăzute limite
maxime admise în reziduuri, limitele maxime în reziduuri aplicabile nu pot
depăşi limitele stabilite în anexa nr. 2, ţinându-se cont de concentraţiile
relative ale ingredientelor din amestec şi de dispoziţiile alin. (2).
(4) Autorităţile competente asigură respectarea
limitelor maxime admise, specificate în anexa nr. 2, prin controalele
efectuate.
(5) Punerea pe piaţă a produselor la care se face
referire în art. 1 nu se poate interzice pe motivul că acestea conţin reziduuri
de pesticide, în cazul în care cantitatea acestor reziduuri nu depăşeşte
limitele maxime admise, specificate în anexa nr. 2.
Art. 5. - (1) Autorităţile competente pot autoriza
prezenţa în sau pe produsele la care se face referire în art. 1 a reziduurilor
de pesticide listate în partea B a secţiunii a 2-a din anexa nr. 2, în
concentraţii mai mari decât cele specificate în aceasta, dacă produsele nu sunt
destinate consumului imediat şi dacă există un sistem de control adecvat care
să asigure că aceste produse nu pot ajunge la utilizatorul final sau la consumator,
iar dacă sunt livrate direct consumatorului, numai după ce nivelul reziduurilor
a scăzut sub limitele maxime admise prevăzute în partea B a secţiunii a 2-a din
anexa nr. 2.
(2) Autorităţile competente vor informa imediat
celelalte state membre şi Comisia Europeană cu privire la măsurile luate.
Aceste măsuri se vor aplica tuturor produselor vegetale din partea B a
secţiunii a 2-a din anexa nr. 2, indiferent de originea
produselor.
Art. 6. - (1) Amendamentele la anexele nr. 1 şi 2 vor
fi adoptate în acord cu procedurile comunitare de către autorităţile
competente.
(2) In cazul în care autorităţile competente consideră
că limita maximă stabilită în anexa nr. 2 pune în pericol sănătatea oamenilor
sau animalelor în urma unor reevaluări, autorităţile pot să reducă temporar limitele în şi pe anumite produse pe
teritoriul României. In acest caz, autorităţile competente vor informa
celelalte state membre şi Comisia Europeană asupra măsurilor luate.
(3) Limitele maxime provizorii în reziduuri,
aplicabile în ansamblul comunităţii stabilite de Comisia Europeană vor fi
indicate în anexa nr. 2.
Art. 7. - (1) Până la data de 30 septembrie a fiecărui
an, autorităţile competente din România vor trimite Comisiei Europene
programele naţionale de monitorizare pentru anul calendaristic următor. Aceste
programe vor specifica:
a) produsele care vor fi inspectate şi numărul
inspecţiilor ce trebuie efectuate;
b) reziduurile de pesticide care trebuie inspectate;
c) criteriile aplicate la întocmirea programului.
(2) Până la data de 31 august a fiecărui an,
autorităţile competente vor trimite Comisiei Europene şi celorlalte state
membre rezultatele analizelor efectuate pe probele prelevate în timpul anului
precedent, conform Programului naţional de monitorizare şi Programului
comunitar coordonat de monitorizare.
Art. 8. - (1) Statul membru de origine este statul membru pe al cărui teritoriu un produs specificat în
art. 1 alin. (1) şi (3) este produs în mod legal sau comercializat.
(2) Statul membru de
destinaţie este statul membru pe al cărui
teritoriu un astfel de produs este pus pe piaţă pentru alte operaţiuni decât
tranzitul către un alt stat membru sau o ţara terţă.
(3) In cazurile în care nu au fost stabilite limitele
maxime de reziduuri pentru produsele introduse pe teritoriul României dintr-un
stat membru de origine, autorităţile competente se vor asigura că toate
procedurile necesare sunt urmate pentru stabilirea limitelor maxime de
reziduuri permanente sau temporare, luându-se în considerare bunele practici în
agricultură din statul membru de origine.
(4) Pentru produsele introduse pe teritoriul
României, ale căror reziduuri de pesticide diferă faţă de cele stabilite şi
acceptate în statul membru de origine, ca urmare a introducerii unor limite
naţionale de către autorităţile competente pentru a asigura un nivel de
protecţie a consumatorilor disproporţionat în comparaţie cu nivelul de
protecţie aplicat de statui membru de origine, se vor aplica următoarele
prevederi excepţionale:
a) România, ca stat membru de destinaţie, va comunica
imediat măsurile adoptate celuilalt stat membru de origine şi Comisiei
Europene, în termen de 20 de zile de la aplicarea măsurilor.
b) Pe baza notificării la care se face referire la
lit. a), România, ca stat membru de destinaţie, va contacta celălalt stat
membru şi va transmite toate informaţiile necesare.
c) Pe durata unei perioade de 3 luni de la notificarea la care se face referire la lit. a),
autorităţile competente vor informa Comisia Europeană cu privire la rezultatele
acestor contacte şi în special cu privire la măsurile pe care intenţionează să
le aplice, dacă este cazul, inclusiv limitele maxime de reziduuri pe care Ie-a
agreat cu celălalt stat.
Art. 9. - (1) In caz de litigiu, autorităţile
competente din România pot utiliza alte metode de analiză ştiinţifice validate,
în măsură să producă rezultate comparabile cu metodele comunitare de analiză.
(2) Autorităţile competente vor informa celelalte state
membre şi Comisia Europeană despre alte metode de analiză utilizate conform
alin. (1).
Art. 10. - Anexele nr. 1 şi 2*) fac parte integrantă
din prezentul ordin.
Art. 11. - Prezentul ordin se
aplică fără a se aduce atingere următoarelor prevederi:
a) Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 120/2005 privind aprobarea
Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind substanţele
nedorite din hrana pentru animale, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 1.043 din 24 noiembrie 2005;
b) Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al
ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 387/251/2002 pentru
aprobarea Normelor privind alimentele cu destinaţie nutriţională specială, cu
modificările şi completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al
României, Partea I, nr. 926 din 18 decembrie 2002;
c) Ordinul ministrului sănătăţii şi familiei şi al
ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru
aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în
produsele alimentare pentru consum uman, cu modificările şi completările
ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 722 din 3 octombrie 2002.
Art. 12. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin, Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al
ministrului sănătăţii şi familiei nr. 505/720/2005 privind stabilirea
nivelurilor maxime de reziduuri de pesticide în plante şi produse vegetale,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 746 din 17 august 2005, precum şi anexa nr. 2 la Ordinul
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor nr. 147/2004 pentru aprobarea normelor sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor privind reziduurile de pesticide din produsele de
origine animală şi nonanimală şi reziduurile de medicamente de uz veterinar în
produsele de origine animală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea
I, nr. 143 bis din 17 februarie
2005, se abrogă.
Art. 13. - Prezentul ordin transpune Directiva
Consiliului 76/895/CE privind stabilirea limitelor maxime pentru reziduuri de
pesticide în şi pe fructe şi legume, publicată în Jurnalul Oficial al
Comunităţii Europene nr. L 340/1976 (cu modificările si completările aduse până
în decembrie 2003), Directiva Consiliului 86/362/CE privind stabilirea
limitelor maxime pentru reziduuri de pesticide în şi pe cereale, publicată în
Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene nr. L 221/1986 (cu modificările şi
completările aduse până în aprilie 2004) şi Directiva Consiliului 90/642/CE
privind stabilirea limitelor maxime pentru reziduuri de pesticide în şi pe
anumite produse de origine vegetală inclusiv fructe şi legume, publicată în
Jurnalul Oficial al Comunităţii Europene nr. L 350/1990 (cu modificările şi
completările aduse până în decembrie 2004).
Art. 14. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare
în termen de 30 de zile de la data publicării, cu excepţia prevederilor art. 5
alin. (2), ale art. 6 alin. (2) şi (3) şi ale art. 7, 8 şi 9, care se aplică de
la data aderării României la Uniunea Europeană.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Ion Agafiţei
Ministrul sănătăţii,
Gheorghe Eugen Nicolăescu
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale,
Gheorghe Flutur
Preşedintele Autorităţii Naţionale
pentru Protecţia Consumatorilor,
Cătălin Florin Teodorescu