E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 343 din  9 iulie 1993

pentru aprobarea Normelor privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 176 din 26 iulie 1993


SmartCity3


    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    Se aproba Normele privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva, anexate.
    Art. 2
    Cheltuielile ce decurg din aplicarea acestor norme vor fi efectuate in limita veniturilor proprii si a fondurilor aprobate prin bugetul de stat cu aceasta destinatie.
    Art. 3
    Prevederile prezentei hotarari se aplica pana la sfarsitul anului 1993.

                    PRIM-MINISTRU
                   NICOLAE VACAROIU

                          Contrasemneaza:
                          Ministru de stat,
                          ministrul finantelor,
                          Florin Georgescu

                          Ministrul tineretului
                          si sportului,
                          Gheorghe Angelescu


     MINISTERUL TINERETULUI SI SPORTULUI

                          NORME
privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva

    CAP. 1
    Cheltuieli ce pot fi efectuate pentru pregatirea si participarea la competitii sportive interne si internationale

    A. Actiuni interne
    1. a) Cantonamentele, semicantonamentele si taberele de pregatire se aproba de conducerea unitatilor care le initiaza si se organizeaza cu:
    - sportivi care participa la etapele de judet, zona si finale ale campionatelor nationale de seniori, tineret, juniori, copii, scolare si universitare, tabere de selectie si pregatire sportiva, centre nationale olimpice de pregatire a juniorilor;
    - sportivi care participa in superliga, diviziile A, B, diviziile scolare si de juniori (tineret);
    - sportivi care participa la intalniri internationale.
    b) In cantonamente, semicantonamente si tabere, in afara de sportivi si antrenori, mai pot participa, de la caz la caz, in functie de specificul ramurii de sport si de numarul sportivilor in pregatire, cate un conducator de lot, medic, asistent medical, masor, fizio-terapist, cercetator, operator video, alti specialisti si tehnicieni; in cazul pregatirii sportive cu copii si elevi, mai pot participa, pentru asigurarea pregatirii lor scolare, cate un cadru didactic la 25-30 elevi.
    c) Persoanele mentionate la alineatul precedent beneficiaza pe perioada cantonamentelor, semicantonamentelor si taberelor de aceleasi drepturi ca si sportivii. Se excepteaza cazurile in care actiunile sunt organizate in localitatile de domiciliu al acestora, iar organizatorii au stabilit ca unii dintre ei sa nu locuiasca cu sportivii cantonati, situatie in care vor beneficia numai de masa de pranz.
    d) Numarul participantilor la cantonamente, semicantonamente si tabere se stabileste de unitatile sportive organizatorice, in functie de ramura de sport, scopul actiunii si posibilitatile financiare.
    e) Pe durata cantonamentelor, semicantonamentelor si taberelor de pregatire sportiva se pot efectua cheltuieli pentru activitati culturale, presa, precum si cheltuieli de refacere dupa efort, recuperare si igiena personala, la tarifele legale practicate de unitatile prestatoare, in limita de pana la 650 lei de persoana pe zi.
    f) Persoanele care controleaza loturile de sportivi aflati intr-una din formele de pregatire de mai sus, indiferent de functia si natura controlului, nu pot servi masa la nivelul alocatiei acordate sportivilor sau tehnicienilor, in acest scop beneficiind de diurna de deplasare stabilita potrivit normelor legale.
    2. Numarul maxim de sportivi care poate fi deplasat la competitii sportive interne, la care se adauga 1-2 antrenori, un conducator si un cadru medical, dupa caz, este urmatorul:
    a) Jocuri sportive
   ----------------------------------------------------------------------------
   Ramura de sport  Meciuri bilaterale si triunghiulare  Turnee cu participarea
                                                         a minimum 4 echipe
   ----------------------------------------------------------------------------
   - baschet                         12                             12
   - baseball                        18                             12
   - handbal                         12                             16
   - hochei                          22                             22
   - hochei pe iarba                 20                             20
   - oina                            14                             14
   - polo                            15                             15
   - popice                           8                             10
   - rugby                           21                             25
   - volei                           12                             12
   ----------------------------------------------------------------------------
    b) La celelalte ramuri de sport, numarul de sportivi care pot face deplasarea (titulari si rezerve) este cel prevazut in regulamentul competitiei respective, la care se adauga antrenori (profesori) si, dupa caz, un conducator si un cadru medical, in functie de numarul probelor si numarul de sportivi pe probe.
    c) La aeronautica, canotaj, calarie, ciclism, gimnastica, gimnastica ritmica, caiac-canoe, modelism, motociclism, scrima, radioamatorism, tir, yachting sau altele, dupa caz, se va putea cuprinde in delegatie si un tehnician (mecanic, electrician armurier, pianist, marangoz, medic veterinar, ingrijitor cai si alte functii specifice ajutatoare unor ramuri de sport).
    d) Cheltuielile de participare la toate competitiile sportive interne sunt suportate de cluburi si asociatii sportive din bugetul propriu, iar cele de organizare, de catre organizatori.
    3. Transportul sportivilor si insotitorilor la actiuni sportive, in limita numarului maxim stabilit, se poate face cu mijloace de transport proprii ale unitatilor sportive sau cu cele in comun (autobuz, microbuz, tren, avion), folosindu-se mijlocul de transport cel mai avantajos ca durata si cost. In cazul deplasarii pe distante mai mari de 300 Km, se va putea calatori cu tren clasa I, cu vagon de dormit sau cu avion. Calatoria cu vagon de dormit sau avion se poate face, de la caz la caz, cu aprobarea conducatorului unitatii respective si numai in situatii de stricta necesitate.
    Pentru participarea la competitii sau antrenamente, sportivii si insotitorii acestora se pot deplasa de la hotel (restaurant) la bazele sportive cu mijloace de transport in comun, cheltuielile urmand a fi decontate in cadrul actiunilor respective.
    4. Cazarea participantilor la actiunile sportive se va face, cu prioritate, in unitatile de cazare pentru sportivi, in camine, internate scolare sau studentesti, moteluri, campinguri sau in hoteluri pana la categoria 2 stele inclusiv, conform tarifelor in vigoare. Spatiile din unitatile de cazare pentru sportivi se vor folosi, in primul rand, pentru actiunile sportive si, in limita locurilor disponibile, pentru actiuni cu alt caracter.
    Detinatorii de unitati de cazare din reteaua Ministerului Tineretului si Sportului (federatii, complexe nationale sportive, oficii judetene pentru tineret si sport, cluburi sportive etc.) vor practica tarife diferentiate pe categorii de actiuni in functie de confort. Pentru alte activitati decat cele sportive, tarifele se vor stabili prin negociere, la nivel superior celor pentru actiuni sportive, si vor urmari recuperarea integrala a cheltuielilor de intretinere si functionare a unitatii de cazare respective.
    5. Transportul materialelor, echipamentelor, aparaturii, medicamentelor etc. necesare pentru antrenamente si competitii se poate efectua cu mijloace de transport proprii sau inchiriate, decontindu-se cheltuielile efective.
    6. Pentru organizarea de consfatuiri, analize anuale, sedinte de lucru cu caracter metodic, schimburi de experienta, cursuri de perfectionare, conferinte de presa si alte actiuni similare, Departamentul sportului, Comitetul Olimpic Roman, federatiile sau unitatile sportive pot asigura cheltuieli de participare ale invitatilor (transport, cazare si scoateri din productie - dupa caz - si cheltuieli de intretinere la nivelul diurnei legal stabilite), precum si cheltuieli de organizare (chirie sala, amplificare, rechizite, aparatura video, casete video, transport materiale etc.).
    B. Actiuni internationale
    7. Numarul participantilor care compun delegatiile sportive straine la actiuni internationale organizate in tara, al delegatiilor sportive romane care se deplaseaza la competitii in strainatate, numarul de zile, precum si conditiile de participare sunt cele stabilite prin conventii si protocoale incheiate cu federatiile sau cluburile respective sau prin regulamentele organismelor sportive internationale.
    8. Transportul intern al delegatiilor sportive straine se poate efectua cu avion, autobuz, microbuz sau autoturism din dotare sau inchiriere, tren clasa I (indiferent de distanta) sau cu vagon de dormit, urmarindu-se realizarea lui in conditii cat mai apropiate de cele oferite, prin reciprocitate, de parteneri.
    9. Cazarea delegatiilor sportive straine se suporta, dupa caz, de Ministerul Tineretului si Sportului - Departamentul sportului, Comitetul Olimpic Roman, federatii sau unitatile sportive organizatoare, in limita tarifelor legale. In mod cu totul exceptional, se pot folosi hoteluri categoria 3 stele inclusiv, pe baza de conventii sau protocoale, numai in cazul actiunilor si competitiilor internationale oficiale stabilite prin regulamente internationale sau pentru actiunile care se realizeaza prin reciprocitate intre parteneri si daca protocolul incheiat impune aceasta.
    In cazul folosirii hotelurilor apartinand unitatilor de turism din reteaua Ministerului Turismului, tariful aplicat de acestea pentru delegatiile sportive straine va fi acelasi cu cel perceput sportivilor romani.
    10. Delegatiilor sportive straine li se pot asigura cheltuieli pentru activitati culturale, refacere dupa efort, igiena personala, transport local, flori si altele, potrivit tarifelor legale, in limita sumei de 950 lei de persoana pe zi.
    11. Sumele in lei ce se acorda drept "bani de buzunar" delegatiilor sportive straine pe perioada sederii in tara, precum si sumele in valuta la care au dreptul delegatiile sportive romane care participa la manifestatiile organizate peste hotare sunt cele stabilite prin conventii si protocoale incheiate cu tarile respective sau prin reglementarile organismelor internationale, care vor fi comunicate de Ministerul Tineretului si Sportului unitatilor sportive.
    12. La intalnirile si actiunile sportive internationale organizate in tara, federatiile si unitatile sportive pot efectua cheltuieli, pentru fiecare sedinta tehnica, in limita sumei de 1.000 lei de persoana.
    13. Cu ocazia organizarii unor competitii si actiuni internationale, delegatiilor sportive straine li se pot oferi atentii simbolice (cadouri) dupa cum urmeaza:
    a) La actiunile internationale organizate in tara:
   - sportivilor                                           - pana la 2.000 lei/
                                                            persoana
   - conducatorilor adjuncti, antrenorilor, cadrelor       - pana la 2.500 lei/
   medicale, arbitrilor, ziaristilor care fac parte din     persoana
   delegatie
   - conducatorului delegatiei arbitrilor internationali   - pana la 3.700 lei/
   si observatorilor delegati de forurile internationale    persoana
    b) La actiunile internationale organizate in strainatate:
   - intalniri bilaterale                                  - pana la 24.600 lei/
                                                            actiune
   - concursuri (turnee) internationale, congrese, con-    - pana la 49.000 lei/
    sfatuiri, cantonamente si tabere internationale         actiune
   - campionate europene, mondiale si competitii asi-      - pana la 122.800lei/
    milate acestora                                         actiune
   - Jocurile Olimpice, Jocurile Mondiale Universitare     - pana la 122.800 lei
                                                            pentru fiecare
                                                            ramura de sport
    Asimilarea competitiilor este de competenta ministrului tineretului si sportului.
    Costul materialelor de propaganda sportiva (cupe, tricouri, diplome, medalii, fanioane, pliante, plachete, insigne, brelocuri, flori etc.) nu se include in valoarea cadourilor.
    14. Arbitrii si observatorii straini delegati la competitii internationale organizate in tara beneficiaza de aceleasi drepturi ca si participantii la competitii.
    Indemnizatia de arbitraj se plateste in lei sau in valuta, dupa caz, corespunzator prevederilor regulamentelor si in cuantumul stabilit de organismele sportive internationale.
    15. Reprezentantul unitatii sportive organizatoare care insoteste delegatiile straine participante la actiuni internationale desfasurate in tara, precum si translatorii vor beneficia de aceleasi drepturi privind cazarea, hrana, transportul etc. ca si delegatiile straine.
    Soferii care se deplaseaza cu delegatii sau invitatii straini in alta localitate beneficiaza, in perioada respectiva, de cheltuieli de cazare, precum si de cheltuieli pentru masa, in limita sumelor prevazute de lege.
    16. Pentru delegatiile sportive care se deplaseaza in strainatate, Ministerul Tineretului si Sportului, Comitetul Olimpic Roman, Ministerul Invatamantului, alte ministere si institutii centrale, federatiile si unitatile sportive pot efectua cheltuieli in valuta, in conditiile legii. Cuantumul cheltuielilor ce se pot aproba pentru deplasarile in strainatate (diurna, cazare, transport, alte cheltuieli) este cel prevazut prin acte normative in vigoare.
    Nivelul diurnei in conditiile mentionate mai sus se aplica numai in cazul participarii la Jocurile Olimpice, campionate mondiale, campionate europene, Jocuri Mondiale Universitare, cupe mondiale si europene, congrese, consfatuiri, schimburi de experienta, sedinte de lucru si alte actiuni asemanatoare cu caracter international.
    In cazul competitiilor amicale si de verificare, federatiile si unitatile sportive sunt obligate sa faca, din timp, demersuri la organizatorii actiunilor ce se deruleaza in strainatate, in vederea determinarii acestora sa suporte, pe cat este posibil, pe langa cheltuielile de cazare si hrana, si banii de buzunar.
    De asemenea, in functie de valoarea sportivilor si interesul organizatorilor, se va solicita si asigurarea transportului international. Daca organizatorii nu acorda banii de buzunar la aceste actiuni amicale, in cazul cluburilor si asociatiilor sportive, drepturile de diurna redusa, prevazute in conditiile legii, vor fi diminuate cu 25%.
    In situatiile cand organizatorii straini stabilesc, pentru hotel sau hotel plus pensiune, tarife superioare celor cuprinse in normele legale din tara noastra, Ministerul Tineretului si Sportului - Departamentul sportului si conducerile unitatilor sportive cu cont valutar pot aproba efectuarea de cheltuieli in valuta la nivelul acestor tarife, pe baza comunicarii scrise transmise in prealabil de organizatori. In cazul realizarii actiunilor prin sistemul de pensiune, delegatii vor primi si diurna redusa (30 % drept bani de buzunar).
    17. Pentru sportivii si oficialii romani cuprinsi in delegatiile participante la competitiile oficiale internationale: Jocuri Olimpice, Jocuri Mondiale Universitare, campionate mondiale si europene se pot confectiona costume de prezentare, in limita fondurilor aprobate unitatilor respective, care se acorda gratuit membrilor delegatiilor.
    C. Alocatii de hrana
    18. Alocatiile zilnice de hrana pentru activitatea sportiva de performanta interna si internationala, potrivit normelor legale in vigoare, se diferentiaza pe categorii de actiuni, dupa cum urmeaza:
    Activitatea sportiva de performanta
   ---------------------------------------------------------------------------
           Actiunea               La cantine               La restaurante
                                (exclusiv regia)           (inclusiv regia)
   ---------------------------------------------------------------------------
   a) Competitii interne
   - etapa pe localitate             pana la 1.460 lei               -
   - etapa judeteana                 pana la 2.000 lei       pana la 2.850 lei
   - etapa de zona (interjudeteana)
   si divizia B                      pana la 2.300 lei       pana la 3.310 lei
   - etapa finala, cupe, competitii cu
   etape direct finale, divizia A,
   superliga                         pana la 2.590 lei       pana la 3.850 lei
   b) Cantonamente, semicantonamente, tabere
   -organizate de cluburi si asociatii
   sportive cu sportivii din sectiile
   acestora                          pana la 2.610 lei       pana la 4.000 lei
   -organizate de Departamentul sportului,
   Comitetul Olimpic Roman, Ministerul In-
   vatamintului, federatii, alte institutii
   centrale, cu sportivii din loturile
   olimpice si nationale             pana la 2.870 lei       pana la 4.300 lei
   c) Competitii si actiuni sportive
   internationale, inclusiv mesele oficiale
   -organizate de cluburi si asociatii
   sportive                          pana la 3.140 lei       pana la 4.880 lei
   -organizate de Departamentul sportu-
   lui, Comitetul Olimpic Roman, Ministerul
   Invatamantului, federatii, alte institu-
   tii centrale                      pana la 3.430 lei       pana la 5.170 lei
   ---------------------------------------------------------------------------
------------------------
    NOTA:
    Sportivii din loturile olimpice si nationale beneficiaza, la toate etapele, de alocatia de hrana prevazuta pentru finala.
    Alocatiile de hrana prevazute mai sus se reduc cu pana la 30% pentru ramurile de sport care nu impun un efort fizic deosebit.
    Procentele de reducere si nominalizarea ramurilor de sport se vor stabili de catre Ministerul Tineretului si Sportului, cu avizul Ministerului Finantelor.
    Pentru celelalte actiuni sportive, altele decat cele de performanta, aloca- tiile de hrana zilnice sunt urmatoarele:
   - competitii sportive interne                               945 lei
   - cantonamente, semicantonamente, tabere                    997 lei
   - competitii sportive internationale                      1.230 lei
    d) Oficiile judetene pentru tineret si sport, cluburile, complexele nationale sportive din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului, care detin unitati de alimentatie pentru sportivi, vor percepe cheltuieli de regie de maximum 25% din valoarea alocatiei in cazul servirii mesei sportivilor din loturile nationale, din cluburi si asociatii, precum si pentru alte actiuni cu caracter sportiv.
    e) Preturile percepute pentru servirea mesei in cazul altor actiuni decat cele sportive vor fi convenite cu beneficiarul.
    f) Alocatiile de hrana stabilite la pct. 18 reprezinta plafoane maxime. Cuantumul concret al alocatiei de hrana se stabileste de conducerea federatiilor sau unitatilor sportive respective, in functie de specificul ramurii de sport, valoarea sportivilor, unitatea unde se asigura hrana, in limita fondurilor bugetare aprobate.
    Alocatia de hrana se repartizeaza, in principiu, pe durata unei zile astfel:
   - masa de dimineata            20%
   - masa de pranz                40%
   - masa de seara                40%
    In cazul in care, in ziua sosirii sau plecarii de la actiunile sportive, nu se asigura toate cele trei mese, alocatia de hrana din ziua respectiva se reduce corespunzator cu mesele neservite.
    g) La actiunile interne sunt interzise includerea si decontarea in cadrul alocatiei de hrana a bauturilor alcoolice.
    h) Delegatiilor sportive straine li se va putea acorda, la plecare, hrana rece pe durata calatoriei pana la destinatie, in limita alocatiei de care au beneficiat in tara si in conditiile prevazute la lit. f), daca transportul se efectueaza cu trenul, autobuzul sau autoturismul.
    i) La terminarea actiunilor sportive internationale se va putea organiza o masa oficiala cu sportivii si antrenorii participanti, ziaristii straini si romani si un numar limitat de oficiali, arbitri si alte persoane care au contribuit la organizarea actiunii, in limita sumelor prevazute mai sus. In cazul delegatiilor sportive, alocatia pentru masa oficiala include si cota de 40%  repartizata pentru masa de seara.
    j) Pe timpul transportului in strainatate cu trenul, autobuzul sau autoturismul, delegatiile sportive romane beneficiaza de hrana rece la nivelul alocatiei de cantonament, care se calculeaza de la data si ora plecarii pana la data si ora sosirii la destinatie.
    In cazul in care intretinerea s-a acordat in valuta, hrana rece se aloca numai pe durata calatoriei pe teritoriul tarii noastre.
    k) Pe timpul participarii peste hotare la Jocurile Olimpice, campionate mondiale, campionate europene si universiade se vor putea acorda sportivilor, suplimentar drepturilor de hrana in valuta, alimente si alte produse, in limita a 800 de lei de persoana pe zi.
    l) La jocurile din cadrul superligii, diviziilor A si B, finalele campionatelor nationale si competitiilor internationale, organizatorii pot asigura sportivilor racoritoare (sucuri, apa minerala, ceai, fructe etc.) in suma de pana la 350 lei de persoana de joc sau reuniune.
    m) La probele de fond si mare fond din cadrul competitiilor interne si internationale, precum si in cantonamente, in zilele de antrenament, organizatorii vor putea acorda o alimentatie de traseu de pana la 700 lei de sportiv. De aceeasi prevedere pot beneficia si alti sportivi la probe specifice cu efort fizic sustinut (atletism-aruncari, haltere, lupte, box la categoriile mari de greutate, canotaj, caiac-canoe si altele), ce vor fi stabilite de conducerea federatiilor sau unitatile sportive.
    n) Nivelul alocatiilor de hrana mentionat la pct. 18 poate fi depasit, cu suportarea diferentei de catre beneficiar sau din sumele alocate cu aceasta destinatie de catre sponsori.
    D. Alte cheltuieli
    19. La competitiile interne si internationale se pot aloca fonduri pentru materiale consumabile (rechizite, multiplicari, flori, pavoazare, panouri etc) conform preturilor pietei la data desfasurarii actiunii si strictului necesar pentru desfasurarea acesteia.
    20. In afara premiilor in numerar prevazute in aceste norme, la competitiile interne, incepand cu etapa pe localitate, organizatorii pot acorda, dupa caz, din bugetul propriu aprobat, premii in medalii, tricouri, diplome, cupe, flori etc., conform regulamentelor competitiilor respective.
    21. Pentru folosirea la antrenamente a bazelor sportive care functioneaza pe principiul autofinantarii, federatiile si unitatile sportive platesc chirie.
    Detinatorii bazelor din reteaua Ministerului Tineretului si Sportului (federatii, complexe sportive nationale, oficii judetene pentru tineret si sport si cluburile sportive) vor lua in calculul chiriei cheltuielile de functionare si intretinere a bazelor (lumina, caldura, apa calda, materiale de intretinere, salubritate etc.), precum si salariile si drepturile personalului muncitor implicat direct in intretinerea bazei. Toate aceste cheltuieli vor fi impartite la numarul lunar de ore de folosire a bazei de catre sectiile sportive, rezultand chiria pe ora.
    In cazul folosirii simultane a unei baze sportive (culoare de inot, pista de atletism, sala de jocuri sportive etc.) de catre mai multe sectii sportive, chiria se va imparti proportional cu gradul de folosire.
    Cluburile scolare si universitare pot beneficia de o reducere a chiriei de pana la 50% fata de cuantumul pe ora stabilit pentru celelalte unitati sportive.
    Detinatorii de baze sportive vor putea solicita avansuri in contul folosirii de catre sectiile sportive a bazelor, urmand ca la fiecare sfarsit de luna sa se regularizeze sumele platite cu orele efectiv folosite, eventualele diferente reportindu-se pentru luna urmatoare.
    In folosirea bazelor sportive vor avea prioritate, in ordine, sportivii din loturile olimpice si nationale, maestrii emeriti si maestri ai sportului, sportivii care detin clasificari sportive, sectiile de performanta care activeaza in superliga, diviziile A si B, scolare si de juniori, universitare.
    Pentru alte activitati in afara celor mentionate mai sus (cum sunt: spectacole, concerte, adunari, intreceri sportive amicale etc.) detinatorii de baze sportive vor stabili chirii prin care isi vor recupera integral cheltuielile inclusiv  cota care va fi utilizata pentru dotarea si modernizarea bazei respective.
    Prin exceptie de la prevederile acestui capitol, in functie de importanta actiunii sau valoarea sectiilor sau unitatilor sportive, seful Departamentului sportului poate aproba punerea la dispozitie gratuita a bazelor din reteaua Ministerului Tineretului si Sportului.

    CAP. 2
    Scoaterea pe timp limitat, de la locul de munca unde isi desfasoara activitatea, a persoanelor care participa la actiuni sportive

    1. Ministerul Tineretului si Sportului - Departamentul sportului, Comitetul Olimpic Roman, federatiile, cluburile, asociatiile sportive precum si alte institutii cu atributii in sport sunt autorizate sa solicite conducerii unitatilor scoaterea de la locul unde persoanele care participa la actiuni sportive sunt incadrate in munca a militarilor in termen si a cadrelor militare angajate, precum si a elevilor si studentilor, pentru pregatirea sportiva de performanta si participarea la actiunile competitionale prevazute in calendarul intern si international, precum si la alte actiuni speciale aprobate, in conditiile mentionate mai jos:
    a) 4 ore zilnic pentru sportivii din loturile olimpice si nationale, cei care detin cel putin categoria I de clasificare, precum si pentru componentii echipelor din superliga, diviziile A si B, pe perioadele cat se pregatesc la cluburi (asociatii);
    b) integral, pe perioade determinate, pentru sportivi, antrenori, specialisti, pe durata pregatirii si participarii la actiunile sportive prevazute in calendarul intern si international.
    2. Persoanele incadrate in munca, la care se aplica prevederile de la pct. 1, vor primi din partea unitatilor unde sunt angajate, din fondul de salarizare al acestora, drepturile banesti aferente perioadei scoaterii din productie, calculate pe baza salariului mediu. In calculul sumei respective se iau urmatoarele venituri curente pentru timpul lucrat in program normal in ultimele 3 luni:
    - salariul de baza cuvenit pentru timpul efectiv lucrat;
    - diferenta pentru lucrul in acord pentru personalul salariat pe baza acestei forme de retribuire;
    - sporul de vechime in munca;
    - indemnizatia de conducere;
    - indemnizatia aferenta concediului de odihna efectuat.
    Suma astfel obtinuta se va recupera de la unitatea sportiva care a cerut scoaterea de la locul de munca.
    3. Pe timpul scoaterii din productie, conform pct. 1, persoanelor incadrate in munca li se pastreaza postul pe care sunt incadrate. Perioada scoaterii din productie constituie vechime in munca.
    4. Scoaterea de la cursuri a cadrelor didactice, a sportivilor elevi si studenti se face potrivit reglementarilor comune ale Ministerului Invatamantului si Ministerul Tineretului si Sportului.
    5. Pot beneficia de scoateri din productie, pe perioade determinate, arbitrii, tehnicienii, cadrele medicale si alti specialisti, strict necesari pentru buna desfasurare a actiunilor sportive.
    6. In caz de accident de munca, boala sau deces, survenite in timpul scoaterii de la locul de munca, persoanele sau familiile acestora, dupa caz, beneficiaza de drepturile ce li se cuvin, potrivit legii.
    7. Se recomanda societatilor comerciale sa aplice normele cuprinse la pct. 1-6 din cap. 2. Conditiile concrete ale scoaterii de la locul de munca se negociaza intre unitatile sportive si societatile comerciale.
    8. In conformitate cu prevederile legii bugetare anuale, sponsorii pot incheia contracte civile de  sponsorizare cu sportivii si tehnicienii acestora, pe perioade determinate de timp.

    CAP. 3
    Alimentatia de efort

    1. Pentru asigurarea unei alimentatii corespunzatoare efortului depus in pregatire, sportivii pot beneficia de alimentatie de efort in hrana, alimente sau numerar, acordata dupa cum urmeaza:
    a) de catre federatii sau unitati sportive, pentru sportivii din loturile olimpice si nationale, la toate categoriile de varsta - pana la 32.000 lei lunar;
    b) de catre unitatile sportive, pentru sportivii de performanta din sectiile cluburilor si asociatiilor sportive, la toate categoriile de varsta - pana la 16.000 lei lunar.
    Criteriile de acordare vor fi stabilite de federatii, respectiv de cluburi si asociatii, in raport cu valoarea sportivului, efortul depus si rezultatele obtinute.
    2. Alimentatia de efort se acorda, pentru aceeasi perioada, de catre o singura unitate sportiva (federatie, club sau asociatie).
    3. Pe perioadele de cantonament, semicantonament (in cazul in care s-a asigurat hrana) si tabere, federatiile si unitatile sportive nu pot acorda alimentatie de efort.
    4. Cluburile si asociatiile sportive care au echipe (grupe) de copii si juniori care se pregatesc conform normelor stabilite de federatii vor putea acorda acestora, pentru compensarea efortului depus, alimente constand din produse lactate, fructe, miere sau altele cu efect nutritiv similar, in limita sumei de pana la 500 lei de sportiv in ziua antrenamentului.
    5. Federatiile si unitatile sportive au dreptul sa procure, in cadrul bugetului propriu, medicamente, vitamine si sustinatoare de efort, in limita a 1.600 lei pe zi de sportiv pentru actiunile de pregatire organizate de federatii si pana la 1.000 lei pe zi de sportiv pentru cele organizate de unitatile sportive, pe baza referatului de necesitate prezentat de medicul de lot national sau al unitatii sportive.

    CAP. 4
    Premii, prime si alte drepturi

    A. Premii pentru sportivi
    1. Pentru performantele deosebite obtinute in competitii sportive, Ministerul  Tineretului si Sportului - Departamentul sportului, Comitetul Olimpic Roman, Ministerul Invatamantului, federatiile, unitatile sportive, alte institutii centrale, dupa caz, pot acorda sportivilor, in functie de valoarea performantei, importanta competitiei, aportul personal si in limita bugetului aprobat, premii in lei sau obiecte, pana la valoarea bruta a sumelor prevazute mai jos:
                                                                    -lei-
   ----------------------------------------------------------------------------
   Competitiai Locul  I  Locul I  Locul I  Locul I Locul I Locul I Cine acorda
             I  1     I   2    I   3    I   4    I   5   I   6   I premierea
   ----------------------------------------------------------------------------
a) Campiona- I        I        I        I        I       I       I Departamentul
te mondiale: I        I        I        I        I       I       I sportului
 -seniori    I2.500000I1.750000I1.000000I250.000 I200.000I100.000I
 -tineret si I        I        I        I        I       I       I    - ''-
juniori      I500.000 I350.000 I200.000 I125.000 I100.000I50.000 I
b)campiona-  I        I        I        I        I       I       I
te europene: I        I        I        I        I       I       I
  -seniori   I1.000000I700.000 I400.000 I200.000 I125.000I75.000 I    -''-
  -tineret siI        I        I        I        I       I       I
   juniori   I300.000 I200.000 I100.000 I75.000  I50.000 I35.000 I
c)jocuri     I        I        I        I        I       I       I
   mondiale  I        I        I        I        I       I       I
universitare I400.000 I300.000 I200.000 I    -   I   -   I   -   I Ministerul
             I        I        I        I        I       I       I Invatamin-
             I        I        I        I        I       I       I tului
d)cupe mon-  I        I        I        I        I       I       I
   diale si  I        I        I        I        I       I       I Cluburile si
   europene  I400.000 I300.000 I200.000 I    -   I    -  I    -  I asociatiile
             I        I        I        I        I       I       I sportive
e)competitii I        I        I        I        I       I       I Federatiile,
bilaterale   I        I        I        I        I       I       I cluburile si
             I        I        I        I        I       I       I asociatiile
  -intertari I75.000  I    -   I   -    I    -   I   -   I   -   I
  -interclu- I        I        I        I        I       I       I
   buri      I35.000  I    -   I    -   I     -  I    -  I    -  I
f)competitii I        I        I        I        I       I       I
ale federati-I        I        I        I        I       I       I
ilor (turnee)i        I        I        I        I       I       I
cu partici-  I        I        I        I        I       I       I
parea sporti-I        I        I        I        I       I       I
vilor (echipe-I       I        I        I        I       I       I
lor) din mai I        I        I        I        I       I       I
multe tari,  I        I        I        I        I       I       I
inclusiv     I        I        I        I        I       I       I
competitii cuI        I        I        I        I       I       I
participarea I        I        I        I        I       I       I
mai multor   I        I        I        I        I       I       I
ramuri de    I        I        I        I        I       I       I
sport        I100.000 I75.000  I50.000  I   -    I   -   I   -   I Federatiile
-intercluburii        I        I        I        I       I       I
 (asociatii) I50.000  I35.000  I25.000  I   -    I    -  I    -  I Cluburile si
             I        I        I        I        I       I       I asociatiile
             I        I        I        I        I       I       I sportive
g)campiona-  I        I        I        I        I       I       I
 tele natio- I        I        I        I        I       I       I
   nale:     I        I        I        I        I       I       I
-seniori     I100.000 I75.000  I50.000  I    -   I   _   I   -   I   - " -
-tineret si  I        I        I        I        I       I       I
   juniori I I35.000  I25.000  I20.000  I    -   I   -   I    -  I   - " -
 -juniori II I20.000  I15.000  I10.000  I    -   I   -   I    -  I   - " -
h)"Cupa Ro-  I        I        I        I        I       I       I
   maniei"   I100.000 I75.000  I50.000  I    -   I   -   I    -  I
   ----------------------------------------------------------------------------
    2. Seful Departamentului sportului poate aproba, pentru cistigarea titlului mondial, suplimentarea cu pana la 50% a premiului prevazut in prezentele norme.
    3. Sportivii premiati de Departamentul sportului conform prevederilor de mai sus, clasati in primele 3 locuri la campionatele mondiale si europene, pot primi premii si din partea cluburilor (asociatiilor) sportive de care apartin sau a institutiilor centrale carora le sunt subordonate aceste unitati, din veniturile proprii ale acestora, de pana la 50% din valoarea premiului acordat de forul sportiv mentionat.
    4. La ramurile de sport la care, pe baza rezultatelor obtinute de sportivi la probele individuale se intocmesc, potrivit regulamentului de concurs, si clasamente pe echipe, premierea sportivilor care compun echipa se face o singura data pentru performanta cea mai valoroasa.
    5. La ramurile de sport la care, in conformitate cu regulamentele oficiale, se organizeaza intalniri internationale pe echipe separat de probele individuale, premierea sportivilor se poate face atat pentru rezultatele obtinute la probele individuale, cat si pentru cele obtinute in cadrul concursului pe echipe.
    6. Sportivii care, prin performanta realizata in cadrul unei singure probe de concurs, obtin mai multe titluri sau recorduri, pot beneficia de premiul cel mai mare, plus 50% din valoarea premiului neacordat.
    7. La jocurile sportive, in cadrul etapelor campionatelor nationale superliga, divizionare A si B, unitatile sportive pot acorda un premiu de pana la 15.000 lei de sportiv pentru meciurile castigate in superliga, divizia A si de pana la 10.000 lei pentru cele castigate in divizia B, diferentiat in functie de valoarea jocurilor si aportul fiecarui sportiv. Aceeasi prevedere se aplica si sporturilor individuale care au organizate si campionate nationale sub forma de divizie.
    8. Sportivilor romani si straini clasati pe locurile I-III la campionatele (turneele) internationale ale Romaniei li se vor putea acorda, din bugetul federatiilor, premii individuale (in bani sau obiecte) in valoare de pana la 70.000 lei de persoana, diferentiate in functie de locul ocupat in clasament si valoarea performantei pe plan international.
    9. Sportivii clasati pe locurile 1, 2 si 3 in competitiile interne neprevazute la punctele de mai sus vor putea primi din partea organizatorilor sau a unitatilor sportive de care apartin un premiu in bani sau in obiecte in valoare de pana la 5.000 lei, 4.000 lei, respectiv 3.000 lei.
    10. Premiile sau alte drepturi materiale acordate de unele federatii cu activitate specifica la competitii interne si internationale sunt cele prevazute in anexa A.
    11. Sportivii care, in baza ordinului ministrului tineretului si sportului, sunt distinsi cu titlul de Maestru emerit al sportului vor putea primi un premiu in valoare de pana la 125.000 lei, iar cei care sunt distinsi cu titlul de Maestru al sportului un premiu in valoare de pana la 50.000 lei. Premiile se acorda de federatii din bugetul propriu.
    12. La ramurile de sport la care se organizeaza competitii internationale dupa sistemul "Marelui premiu", "Cupei mondiale" sau "Cupei Europei", se vor putea acorda - din fondurile ce se vor realiza cu prilejul actiunii respective - premii in functie de cuantumul stabilit prin reglementarile forurilor sportive internationale.
    13. Pentru realizarea unor recorduri omologate de forurile sportive respective, se pot acorda premii in lei, pana la valoarea sumelor prevazute mai jos:
                                                                   - lei -
                                                                   ----------
   a) mondiale:
    - seniori                   - probe olimpice                      750.000
                                - probe neolimpice                    375.000
    - juniori                   - probe olimpice                      200.000
                                - probe neolimpice                    100.000
   b) european:
    - seniori                   - probe olimpice                      375.000
                                - probe neolimpice                    200.000
    - juniori                   - probe olimpice                      200.000
                                - probe neolimpice                    100.000
   c) national:
    - seniori                   - probe olimpice                       75.000
                                - probe neolimpice                     35.000
    - juniori I                 - probe olimpice                       40.000
                                - probe neolimpice                     20.000
    - juniori II                - probe olimpice                       20.000
                                - probe neolimpice                     10.000
    Premiile pentru recordurile mentionate se suporta din bugetul federatiilor respective.
    B. Premii pentru antrenori si alti tehnicieni
    14. Antrenorii (profesorii) care au contribuit la realizarea performantelor de catre sportivi in cadrul campionatelor mondiale, europene si al altor competitii prevazute la cap. 4 vor putea fi premiati, diferentiat, in raport cu:
    - numarul sportivilor promovati la loturile olimpice si nationale, frecventa selectionarii lor in aceste loturi si valoarea performantelor obtinute in competitii;
    - responsabilitatea avuta in pregatirea sportivilor (antrenor principal, secund, antrenor de club);
    - durata participarii acestora la pregatirea sportivilor;
    - calitatea muncii depuse;
    - aportul personal la obtinerea performantelor.
    a) La sporturile individuale:
    - daca a pregatit un singur sportiv premiat: un premiu pana la valoarea celui acordat sportivului premiat;
    - daca a pregatit mai multi sportivi premiati: un premiu pana la valoarea premiului cel mai mare acordat unui sportiv, majorat cu pana la 50% din valoarea fiecarui premiu acordat celorlalti sportivi premiati.
    La probele pe echipe (echipaje) din cadrul sporturilor individuale, antrenorul (profesorul) poate primi, pentru fiecare proba pe echipe, un premiu al carui cuantum nu va depasi cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi.
    La ramurile de sport individuale la care pregatirea este asigurata de mai multi antrenori (profesori), iar competitia se desfasoara pe mai multe probe la care se acorda separat titluri si medalii, premierea antrenorilor (profesorilor) se va face dupa principiul mentionat mai sus, in limita sumei totale a premiilor individuale acordate sportivilor. Cuantumul premiilor fiecarui antrenor (profesor) se stabileste in functie de aportul acestora la obtinerea rezultatelor.
    b) La jocurile sportive:
    - antrenorul (profesorul) principal va putea beneficia de un premiu echivalent cu cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi, majorat cu pana la 50%, iar antrenorul (profesorul) secund, de un premiu de pana la 75% din premiul acordat antrenorului principal.
    15. Daca la realizarea performantei au contribuit mai multi antrenori - profesori (la probele individuale, probe pe echipe - echipaje, jocuri sportive), premierea cuvenita conform prevederilor de mai sus se imparte intre acestia, in raport cu contributia adusa.
    16. Medicii pana la 50 % din premiul acordat antrenorului (profesorului) cel mai bine premiat.
    17. Ceilalti specialisti si tehnicieni din cadrul colectivelor tehnice (cadre medicale medii, metodisti, cercetatori, specialisti pentru pregatirea fizica, operatori video, corepetitori, pianisti, maestri de balet, marangozi, armurieri si alt personal de specialitate din aceasta categorie): un premiu individual pana la 25% din valoarea premiului antrenorului cu premiul cel mai mare. Valoarea globala a premiilor acordate acestor specialisti nu va putea depasi 50% din premiul cuvenit antrenorului cu premiul cel mai mare. Presedintii, secretarii federatiilor sportive si antrenorii federali care au contribuit la realizarea  performantelor sportive premiate pentru campionatele mondiale si europene vor putea primi un premiu global de pana la 50% din valoarea premiului acordat antrenorului cu premiul cel mai mare.
    18. Antrenorii (profesorii) care au depistat si initiat sportivi care, ulterior, sub indrumarea altor specialisti s-au clasat pe locurile I, II sau III la campionate mondiale si europene sau au realizat recorduri mondiale sau europene vor putea fi recompensati, o singura data, cu un premiu al carui cuantum nu va depasi 50% din premiul acordat antrenorului (profesorului) respectiv.
    19. Antrenorii (profesorii) care promoveaza sistematic sportivi in loturile nationale vor putea fi premiati de catre federatii, o singura data pentru acelasi sportiv, cu un premiu de pana la 25.000 lei.
    20. La primirea titlului de antrenor emerit se poate acorda de catre federatiile sportive, pe baza ordinului ministrului tineretului si sportului, un premiu in valoare de pana la 125.000 lei.
    C. Indemnizatii
    21. Sportivii si antrenorii (profesorii) din loturile olimpice si nationale, pe timpul pregatirii in mod centralizat (cantonamente, semicantonamente, tabere), vor putea primi o indemnizatie de lot in lei, in suma de pana la nivelul unui salariu minim brut pe economie.
    Criteriile de acordare vor fi stabilite de Departamentul sportului si Comitetul Olimpic Roman, la propunerea federatiilor.
    22. Sportivii de valoare exceptionala pe plan international, candidati la obtinerea medaliilor de aur la Jocurile Olimpice si la campionatele mondiale, pentru a li se crea conditii de pregatire la un nivel inalt, pot primi din partea Comitetului Olimpic Roman sau a federatiilor sportive, din bugetul propriu al acestora, o indemnizatie speciala de lot de pana la 75.000 lei, lunar, cu trei luni inaintea competitiei de obiectiv.
    D. Premii pentru alte activitati
    23. a) La sfarsitul fiecarui an, Ministerul Tineretului si Sportului - Departamentul sportului poate acorda primilor 10 sportivi si primilor 10 antrenori care au realizat performante exceptionale, stabiliti prin anchetele de sfarsit de an, premii in obiecte in valoare individuala de pana la 200.000 lei.
    b) In functie de valoarea performantelor realizate anual pe plan mondial, national si a altor merite in activitatea sportiva, federatiile pot stabili cei mai buni 10 sportivi ai anului, carora li se vor putea acorda premii diferentiate, in obiecte sau numerar, pana la valoarea globala maxima de 500.000 lei, in limita  bugetului aprobat.
    c) La nivelul judetelor si al unitatilor sportive, valoarea globala a premiilor acordate primilor 10 sportivi ai anului, stabiliti dupa criteriile mentionate mai sus, va fi de pana la 200.000 lei.
    24. Departamentul sportului si Comitetul Olimpic Roman pot acorda anual unui numar de pana la 40 sportivi si antrenori "premii speciale" pentru activitate deosebita, in valoare de maximum 150.000 lei de persoana pe an.
    25. Cu prilejul unor aniversari jubiliare (federatii, cluburi, personalitati sportive), al retragerii unor sportivi de valoare sau cadre tehnice dupa o indelungata activitate sportiva interna sau internationala, al altor actiuni speciale, se pot acorda trofee sportive si premii in obiecte sau numerar in limita sumei de 100.000 lei de persoana.
    26. In conformitate cu prevederile legale, sponsorii federatiilor, cluburilor (asociatiilor) sportive sau ai sportivilor individuali pot acorda, suplimentar premii in valuta, in lei sau in obiecte, pentru rezultatele deosebite obtinute atat in competitii internationale, cat si in competitiile nationale. Valoarea premiilor individuale se stabileste de sponsor si poate depasi prevederile de la cap. 4.

    CAP. 5
    Reglementari comune

    1. Cuantumul cotizatiilor percepute pentru organizarea si desfasurarea activitatii competitionale interne se stabileste pe ramuri de sport, de catre federatiile de specialitate, conform prevederilor statutelor si regulamentelor proprii.
    Pentru organizarea campionatelor judetene si locale, sumele se vor stabili de catre oficiile judetene pentru tineret si sport, impreuna cu comisiile judetene pe ramura de sport, la niveluri minimale, tinandu-se seama de posibilitatile financiare ale unitatilor sportive din fiecare judet.
    2. Numarul arbitrilor la competitiile interne si internationale se stabileste de fiecare federatie prin regulamente proprii, potrivit prevederilor din regulamentele federatiilor internationale.
    Comisiile judetene pe ramura de sport vor respecta regulile stabilite de federatii in acest domeniu si le va adapta specificului activitatii lor.
    Federatiile si unitatile sportive pot asigura, pentru arbitri delegati la competitii interne si internationale desfasurate in tara, cheltuieli de transport, cazare, hrana si scoateri din productie, in aceleasi conditii cu sportivii romani, conform normativelor si tarifelor legale in vigoare, precum si indemnizatia de arbitraj prevazuta in anexa B.
    Indemnizatiile de arbitraj prevazute in anexa B la pct. II "Sporturi individuale si celelalte jocuri sportive" constituie limite maxime si pot fi reduse de organizatori cu pana la 25% in functie de valoarea competitiei, numarul de reuniuni, numarul arbitrilor folositi si prevederile bugetare.
    3. Pentru organizarea competitiilor interne si internationale, pregatirea loturilor nationale si a altor actiuni sportive, se poate folosi personal ocazional (organizatori, casieri, personal de ordine, muncitori si alt personal similar), care va fi salarizat conform prevederilor legale, in functie de numarul de ore efectiv lucrate.
    La unele competitii sportive interne si internationale de interes major pentru publicul spectator, care obliga organizatorii la masuri deosebite de prelungire a timpului de lucru peste 5 ore, conducerea unitatilor organizatorice poate aproba majorarea sumelor cuvenite cu pana la 50%.

    CAP. 6
    Dispozitii finale

    1. Pentru sporturile individuale si campionatul pe echipe (divizii) la jocurile sportive, federatiile pe ramura de sport vor lua masurile ce se impun pentru introducerea obligatorie a contractelor intre cluburi (asociatii) si sportivi sau sponsori si sportivi, care sa asigure protectia sociala a sportivilor participanti la campionatele nationale (fazele superioare), si la divizia A, precum si a juniorilor in primul an de seniorat.
    Pentru celelalte categorii de sportivi, acest contract nu este obligatoriu.
    La nivelul cluburilor si asociatiilor sportive se vor face diferentieri intre sportivii cu contract si cei fara contract, privind acordarea drepturilor materiale.
    2. Pentru probele neolimpice din cadrul ramurilor de sport olimpice, sumele prevazute pentru premii la cap. 4 din prezentele norme se reduc cu 50%, cu exceptia campionatelor mondiale. De asemenea, premiile prevazute la cap. 4 se reduc cu 50% la ramurile de sport cuprinse in grupa valorica a III-a.
    3. Toate drepturile prevazute in prezentele norme se vor indexa potrivit actelor normative prin care se indexeaza salariile si alocatiile de hrana. Cuantumul acestora va fi comunicat de Ministerul Tineretului si Sportului unitatilor sportive.
    4. Premiile, primele si orice alte drepturi banesti prevazute in prezentele norme sunt supuse impozitarii, conform Legii nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii.
    5. Toate cheltuielile ce se efectueaza potrivit prezentelor reglementari vor fi admise la decontare numai pe baza de acte justificative legal intocmite si cu respectarea termenelor de decontare stabilite prin Decretul nr. 219/1976 pentru aprobarea Regulamentului operatiunilor de casa.
    6. Reglementarea unor probleme financiare in domeniul activitatii sportive, care nu sunt cuprinse in prezentele norme, vizand situatii specifice, se va aproba, la propunerea federatiilor si Comitetului Olimpic Roman, de Ministerul Tineretului si Sportului - Departamentul sportului, cu avizul Ministerului Finantelor.
    7. Normele financiare privind activitatea de fotbal vor fi elaborate de Federatia Romana de Fotbal.
    8. Prevederile prezentelor norme se aplica incepand cu data publicarii lor in Monitorul Oficial al Romaniei. Pentru perioada de la 1 ianuarie 1993 pana la data publicarii prezentelor norme se aplica Hotararea Guvernului nr. 151/1992, cu indexarile aprobate pentru perioada respectiva.

    ANEXA A

    Premii specifice care se acorda de unele federatii sau unitati sportive la competitii interne si internationale
    Box
    A) In cadrul galelor amicale sportivii pot primi:
    1. prime
   a) de participare la gala                                5.000 lei
   b) pentru sparing partener in gale de verificare a
      sportivilor din loturile olimpice si nationale
      (acordate de federatie)                              15.000 lei de meci
   2. premii
   a) pentru meci castigat                                 20.000 lei de meci
   b) pentru meci pierdut                                  10.000 lei de meci
    B) Antrenorii (profesorii) pot primi, ca premii, 50% din sumele acordate la pct. 1 b) si 2 a).
    Primele si premiile se acorda din incasari la gale si din bugetul propriu.
    Canotaj
    Antrenorii (profesorii) care au depistat si initiat sportivi care ulterior sunt selectionati si pregatiti centralizat la loturile olimpice si nationale de tineret si juniori pot fi stimulati cu o indemnizatie lunara, in limita urmatoarelor sume:
   1.500 lei - pentru un sportiv din lotul olimpic aflat in pregatire
               centralizata sau participant la concursuri internationale ale
               federatiei, pentru o luna completa;
   1.000 lei - pentru un sportiv din lotul de tineret aflat in pregatire
               centralizata sau participant la concursuri internationale ale
               federatiei, pentru o luna completa;
   750 lei   - pentru un sportiv din lotul de juniori sau centrul olimpic aflat
               in pregatire centralizata sau participant la concursuri
               internationale ale federatiei, pentru o luna completa.
    In situatia neparticiparii la pregatirea centralizata un numar de zile, indemnizatia se scade proportional cu numarul de zile absente.
    Calarie
    La campionatele si concursurile internationale ale Romaniei, precum si la concursurile internationale din cadrul "Cupei mondiale", organizate in tara noastra, Federatia Romana de Calarie poate acorda premii in numerar sportivilor romani si straini clasati pe primele 8 locuri, in limita urmatoarelor sume:
                                                                       -lei-
   ----------------------------------------------------------------------------
   Locul   Concursuri categoria  Concursuri categoria  Concursuri categoria
                mijlocie             semigrea                 grea
   ----------------------------------------------------------------------------
   I       50.000                 75.000                100.000
   II      40.000                 60.000                 80.000
   III     30.000                 45.000                 60.000
   IV      25.000                 35.000                 50.000
   V       20.000                 30.000                 40.000
   VI      15.000                 25.000                 30.000
   VII     10.000                 15.000                 20.000
   VIII    10.000                 15.000                 20.000
   ----------------------------------------------------------------------------
    Ciclism
    In cadrul "Turului Ciclist al Romaniei" se pot acorda premii in limita urmatoarelor sume:
    a) Clasament pe etape
   Locul I                     50.000 lei
   Locul II                    30.000 lei
   Locul III                   20.000 lei
    b) Clasament general individual
   Locul I                              300.000 lei
   Locul II                             200.000 lei
   Locul III                            150.000 lei
   Locul IV                             100.000 lei
   Locul V                               75.000 lei
   Locul VI                              50.000 lei
   Locul VII                             40.000 lei
   Locul VIII                            40.000 lei
   Locul IX                              40.000 lei
   Locul X                               40.000 lei
    c) Clasament general pe echipe
   Locul I                         50.000 lei
   Locul II                        35.000 lei
   Locul III                       25.000 lei
    d) Clasament general cataratori
   Locul I                              50.000 lei
   Locul II                             30.000 lei
   Locul III                            20.000 lei
    e) Clasament general sprinteri
   Locul I                         50.000  lei
   Locul II                        30.000 lei
   Locul III                       20.000 lei
    GO
    Sportivii care nu se incadreaza in normele de premiere prevazute la cap. 4 din prezentele norme vor putea primi, pentru fiecare punct obtinut, cu conditia indeplinirii a cel putin 50% din punctele puse in joc, premii pana la limita urmatoarelor sume:
    - 5.000 lei pentru turneele sau concursurile internationale de categoria a VIII-a sau mai mare;
    - 3.000 lei pentru aceleasi competitii de categoriile I-VII.
    Motociclism
    La toate competitiile interne si internationale organizate de federatii sau unitati sportive, se pot acorda premii si prime de start, dupa cum urmeaza:
    a) Competitii interne
    Dirt-track
   - seniori                       250 lei de punct
   - juniori                       200 lei de punct
    Viteza
   - clasele 50 c.c."nationala" si 50 c.c. fete                150 lei de punct
   - clasele 50 c.c "Sport", 125 c.c., 250 c.c. si 500 c.c.    200 lei de punct
    Motocros
   - clasele 50 c.c., 80 c.c. si 125 c.c. fete                 100 lei de punct
   - clasele 125 c.c., 250 c.c. si 500 c.c.                    150 lei de punct
   - clasa 500 c.c. atas                                       200 lei de punct
    b) Competitii internationale
    Dirt-track
   - seniori                   1.000 lei de punct
   - juniori                     750 lei de punct
    Viteza
   - clasele 50 c.c."nationala" si 50 c.c. fete                500 lei de punct
   - clasele 50 c.c. "Sport", 125 c.c., 250 c.c.si 500 c.c.    750 lei de punct
   - clasa 500 c.c. atas                                     1.000 lei de punct
    Motocros
   - clasele 50 c.c., 80 c.c.si 125 c.c. fete                  300 lei de punct
   - clasele 125 c.c., 250 c.c. si 500 c.c.                    400 lei de punct
   - clasa 500 c.c. atas                                       600 lei de punct
    B) Toti sportivii clasati in concursurile interne si internationale organizate in tara noastra vor primi prima de start, care reprezinta decontarea cheltuielilor de participare cuprinzand contravaloarea a 3 l motorina pentru fiecare 50 km parcursi de fiecare sportiv de la club/asociatie pana la locul competitiei:
    - la clasele 50 c.c. "Nationala", 50 c.c. fete, 50 c.c. "Sport", 80 c.c. si 500 c.c. atas - contravaloarea a 15 l benzina CO 98;
    - la clasele 125 c.c., 250 c.c. si 500 c.c. - contravaloarea a 25 l benzina CO98;
    - la clasa 500 c.c. dirt-track - contravaloarea a 20 l metanol.
    Pentru fiecare sportiv se vor aloca fonduri si pentru o zi de cazare si masa, suplimentate cu 1/2 din valoare pentru un mecanic (insotitor, antrenor, sofer etc.).
    C) La alte competitii interne si internationale (cupe si trofee) se vor decerna premii si prime de start, conform regulamentelor proprii de desfasurare, fixate de organizator, cu aprobarea federatiei.
    Sah
    A) Premii pentru turnee interne si internationale
    1. Sportivii romani si straini participanti la turneele internationale de sah inchise, organizate in tara, vor putea beneficia de premii individuale in numerar, diferentiate in functie de locul ocupat in clasament, astfel:
   - jucatorilor clasati in prima jumatate a clasamentului:
     80 % din fondul de premiere;
   - jucatorilor clasati in a doua jumatate a clasamentului:
     20 % din fondul de premiere.
    2. Organizatorii turneelor interne si internationale "open" jucate in sistem elvetian pot acorda premii in numerar sportivilor clasati pe primele locuri, conform regulamentului competitiei, in procent global intre 30-80% din taxele de participare.
    3. Pentru turneele inchise cu caracter intern, unitatile sportive organizatoare pot acorda premii in numerar primilor clasati, in limita a 80% din fondul de premiere.
    4. In limita fondului de premiere, atat la turneele inchise, cat si la cele "open" interne si internationale, organizatorii pot acorda si anumite premii speciale in numerar sau in obiecte (cele mai bune partide, cel mai combativ jucator, cel mai tinar jucator, cea mai frumoasa combinatie tactica etc.).
    B) Primele de start pentru detinatorii de titluri internationale
    Unitatile sportive organizatoare pot acorda prima de start pentru sportivii purtatori de titluri internationale care participa la competitii internationale, in valoare de pana la 25.000 lei de fiecare jucator.
    C) Indemnizatii pentru simultane
    Organizatorii de simultane pot acorda simultanistilor o indemnizatie, in functie de titlul sportiv al jucatorilor, astfel:
   - mare maestru international                     pana la 50.000 lei
   - maestru international                          pana la 30.000 lei
   - maestru al sportului                           pana la 15.000 lei
   - candidat de maestru                            pana la 10.000 lei
    Sah prin corespondenta
    Indemnizatia de arbitraj la aceasta ramura de sport este stabilita in functie de numarul de jocuri si durata competitiilor si se acorda la terminarea partidelor din grupe (cu durata minima de jumatate de an).
   ----------------------------------------------------------------------------
                                        Competitii organizate de:
                        -------------------------------------------------------
   Nr.de juca- Nr.de par-      federatie                      unitati sportive
   tori in     tide in                                      si oficii judetene
   grupe       grupa    -------------------------------------------------------
                         arbitru de   arbitru de   arbitru de   arbitru de
                           apel        grupa          apel        grupa
   ----------------------------------------------------------------------------
   7-13       21-78        750         2250            375          1125
   15-17      105-136     1500         3750            750          1875
   Divizia A    330       2000         5000
   ----------------------------------------------------------------------------
    Pentru grupele cu durata de joc mai mare de 2 ani, indemnizatia de arbitru se majoreaza cu 25%.

    ANEXA B

    INDEMNIZATIA DE ARBITRAJ
   ----------------------------------------------------------------------------
                  I            Icompetitii    I  Competitii interne
   Ramurile de    Icalitatea   Iinternationalei
   sport          Iarbitrului  I-----------------------------------------------
                  I            I  1  I  2  I    3    I    4    I    5   I   6
   ----------------------------------------------------------------------------
   I.jocuri spor- Iprincipal   I4.500I3.000I 3.000   I 2.250   I 1.500  I 1.125
   tine (baschet, I------------------------------------------------------------
   handbal, hocheiisecundar    I2.250I1.500I 1.500   I 1.125   I    750 I 575
   polo, rugbi,   I            I     I     I         I         I        I
volei, popice, ho-I            I     I     I         I         I        I
   chei pe iarba, I            I     I     I         I         I        I
   oina, baseball I            I     I     I         I         I        I
   ----------------------------------------------------------------------------
                  I            I  1  I  2  I    7    I   8     I    9
-------------------------------------------------------------------------------
   Ii.sporturi in-I principal  I1.500I1.000I  1.000  I   750   I 500
   dividuale si   I------------------------------------------------------------
   celelalte jo-  Isecundar    I750  I 500 I   500   I   375   I 250
   curi sportive  I            I     I     I         I         I
   (pe reuniune)  I            I     I     I         I         I
   ----------------------------------------------------------------------------
   1 - Organizate de federatii
   2 - Organizate de unitatile sportive si oficiile judetene
   3 - Superliga, Divizia A
   4 - Divizia B
   5 - Divizia scolara si de juniori
   6 - Organizate de unitatile sportive si  OJTS
   7 - Organizate de federatii - Finale
   8 -       - " -             - Zonale
   9 - Organizate de unitatile sportive si oficiile judetene pentru
       tineret-sport
                 INDEMNIZATIA PENTRU CADRELE MEDICALE
    care depun activitate la competitiile sportive interne si internationale
    (pe reuniuni)
   ----------------------------------------------------------------------------
                      I                   I          Competitii interne
                      I       A           I------------------------------------
                      I                   I       B        I         C
   ----------------------------------------------------------------------------
   Medic              I     1.500         I     1.000      I      500
   ----------------------------------------------------------------------------
   Asistent medical   I       750         I        500     I       250
   ----------------------------------------------------------------------------
    A   Competitii internationale organizate de federatii, oficii judetene, cluburi si asociatii sportive
    B   Campionate si concursuri nationale (etape interjudetene, zonale, finale, divizia A, B, scolara si juniori, superliga)SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 343/1993

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 343 din 1993
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 82 2021
    Good day. I am a private loan lender that gives out both business and personal loans to individual at a low interest rate of 2% no matter your location. If you are interested Contact me (Whats App) number:+917310847059 sumitihomelend@gmail.com Mr. Sumiti
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    It’s a privilege to share this to the world. You deserve all the praise that comes to you. DR Amber has been a blessing to me since our encounter on the internet. He alone knows it all. I love him so much for his kindness, care, honesty and his help in the life of everyone that has come in contact with him. If not for DR Amber how would I have been able to survive this hardship. His spell made me a LOTTO MAX winner of 60 Million Dollars making my whole life beautiful and amazing. The numbers he gave me to play the lottery was a life changing number from grass to grace and I want to say I’m forever grateful to him. Thank you sir for being a blessing to the helpless. Anyone reading this that needs help can communicate with DR Amber online for indeed he has no match. Website: amberlottotemple.com OR Email: amberlottotemple@yahoo.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Bună, sunteți în căutarea unui împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale, capital de risc etc! Sunt creditor privat, acord împrumuturi companiilor și persoanelor fizice cu dobânzi mici și rezonabile de 2%. E-mail la: christywalton355@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 343/1993
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu