Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 151 din 27 martie 1992

pentru aprobarea Normelor privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva pe anul 1992

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 78 din 29 aprilie 1992


SmartCity3


    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    Se aproba Normele privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea  sportiva pe anul 1992, anexate.
    Art. 2
    Cheltuielile ce decurg din aplicarea acestor norme vor fi efectuate in limita veniturilor proprii si a alocatiilor prevazute in bugetul de stat.

                     PRIM-MINISTRU
                    THEODOR STOLOJAN

                            Contrasemneaza:
                            Ministrul tineretului
                            si sportului,
                            Ioan Moldovan

                            Ministrul muncii si
                            protectiei sociale,
                            Dan Mircea Popescu

                            Ministrul economiei
                            si finantelor,
                            George Danielescu

                            Ministrul bugetului,
                            veniturilor statului
                            si controlului financiar,
                            Florian Bercea

                            Ministrul invatamantului
                            si stiintei,
                            Mihail Golu

    ANEXA 1

                       NORME
privind reglementarea unor probleme financiare in activitatea sportiva pe anul 1992

    CAP. 1
    Cheltuieli ce pot fi efectuate pentru pregatirea si participarea la competitii sportive interne si internationale

    A) Actiuni interne
    1. a) Cantonamentele, semicantonamentele si taberele de pregatire se aproba de conducerea unitatilor care le initiaza si se organizeaza cu:
    - sportivi care participa la etapele de judet, zona si finale ale campionatelor nationale de seniori, tineret, juniori, copii, scolare si universitare, tabere de selectie si pregatire sportiva, centre nationale olimpice de pregatire a juniorilor;
    - sportivi care participa in diviziile A, B, diviziile scolare si de juniori (tineret);
    - sportivi care participa la intalniri internationale.
    b) In cantonamente, semicantonamente si tabere, in afara de sportivi si antrenori, mai pot participa, de la caz la caz, in functie de specificul ramurii de sport si de numarul sportivilor in pregatire, cate un conducator de lot, medic, asistent medical, maseur, fizioterapist, cercetator, operator video, alti specialisti si tehnicieni; in cazul pregatirii sportive cu copii si elevi, mai pot participa, pentru asigurarea pregatirii lor scolare, cate un cadru didactic la 25-30 elevi.
    c) Persoanele mentionate la alineatul precedent beneficiaza pe perioada cantonamentelor, semicantonamentelor si taberelor de aceleasi drepturi ca si sportivii. Se excepteaza cazurile in care actiunile sunt organizate in localitatile de domiciliu ale acestora, iar organizatorii au stabilit ca unii dintre ei sa nu locuiasca cu sportivii cantonati, situatie in care vor beneficia numai de masa de pranz.
    d) Numarul participantilor la cantonamente, semicantonamente si tabere se stabileste de unitatile sportive organizatoare in functie de ramura de sport, scopul actiunii si posibilitatile financiare.
    e) Pe durata cantonamentelor, semicantonamentelor si taberelor de pregatire sportiva se pot efectua cheltuieli pentru activitati culturale, presa, precum si cheltuieli de refacere dupa efort, recuperare si igiena personala, la tarifele legale practicate de unitatile prestatoare, in limita de pana la 250 lei de persoana pe zi.
    f) Persoanele care controleaza loturile de sportivi aflati intr-una din formele de pregatire de mai sus, indiferent de functia si natura controlului, nu pot servi masa la nivelul alocatiei acordate sportivilor sau tehnicienilor, in acest scop beneficiind de diurna de deplasare stabilita potrivit normelor legale.
    2. Numarul maxim de sportivi care poate fi deplasat la competitii sportive interne, la care se adauga 1-2 antrenori, un conducator si un cadru medical, dupa caz, este urmatorul:
    a) Jocuri sportive
--------------------------------------------------------------------------------
       Ramura de sport        Meciuri bilaterale      Turnee cu participanti
                              si triunghiulare        ai minimum 4 echipe
--------------------------------------------------------------------------------
      - baschet                     10                        12
      - baseball                    18                        22
      - handbal                     12                        16
      - hochei                      22                        22
      - hochei pe iarba             20                        20
      - oina                        14                        14
      - polo                        15                        15
      - popice                       8                        10
      - rugby                       20                        25
      - volei                       12                        12
--------------------------------------------------------------------------------
    b) La celelalte ramuri de sport, numarul de sportivi care pot face deplasarea (titulari si rezerve) este cel prevazut in regulamentul competitiei respective, la care se adauga antrenori (profesori) si, dupa caz, un conducator si un cadru medical, in functie de numarul probelor si numarul de sportivi pe probe.
    c) La aeronautica, canotaj, calarie, ciclism, gimnastica, gimnastica ritmica, kaiac-canoe, modelism, motociclism, radio-amatorism, scrima, tir, yachting sau altele, dupa caz, se va putea cuprinde in delegatie si un tehnician (mecanic, electrician, armurier, pianist, marangoz, medic veterinar, ingrijitor cai).
    3. Transportul sportivilor si insotitorilor la actiuni sportive, in limita numarului maxim stabilit, se poate face cu mijloace de transport proprii ale unitatilor sportive sau cu cele in comun (autobuz, microbuz, tren, avion), folosindu-se mijlocul de transport cel mai avantajos ca durata si cost. In cazul deplasarii pe distante mai mari de 300 km, se va putea calatori cu tren clasa I, cu vagon de dormit sau cu avion. Calatoria cu vagon de dormit sau avion se poate face, de la caz al caz, cu aprobarea conducatorului unitatii respective si numai in situatii de stricta necesitate.
    Pentru participarea la competitii sau antrenamente, sportivii si insotitorii acestora se pot deplasa de la hotel (restaurant) la bazele sportive cu mijloace de transport in comun, cheltuielile urmand a fi decontate in cadrul actiunilor respective.
    4. Cazarea participantilor la actiunile sportive se va face, cu prioritate, in unitatile de cazare pentru sportivi, camine, internate scolare sau studentesti, moteluri, campinguri sau hoteluri pana la categoria I "A" inclusiv, conform tarifelor in vigoare. Spatiile din unitatile de cazare pentru sportivi se vor folosi, in primul rand, pentru actiunile sportive si, in limita locurilor disponibile, pentru actiuni cu alt caracter.
    Detinatorii de unitati de cazare pentru sportivii din reteaua Ministerului Tineretului si Sportului (federatii, complexe nationale sportive, oficii judetene pentru tineret si sport, cluburi sportive etc.) vor practica tarife diferentiate pe categorii de actiuni in functie de confort. Pentru alte activitati, altele decat cele sportive, tarifele se vor stabili prin negociere, la nivel superior celor pentru actiuni sportive, si vor urmari recuperarea integrala a cheltuielilor de intretinere si functionare a unitatii de cazare respective.
    5. Transportul materialelor, echipamentelor, aparaturii, medicamentelor necesare pentru antrenamente si competitii se poate efectua cu mijloace de transport proprii sau inchiriate, decontindu-se cheltuielile efective.
    6. Pentru organizarea de consfatuiri, analize anuale, sedinte de lucru cu caracter metodic, schimburi de experienta, cursuri de perfectionare, conferinte de presa si alte actiuni similare, Departamentul Sportului, federatiile sau unitatile sportive pot asigura cheltuielile de participare ale invitatilor (transport, cazare si scoateri din productie - dupa caz - si cheltuieli de intretinere la nivelul diurnei legal stabilite), precum si cheltuieli de organizare (chirie sala, amplificare, rechizite, aparatura video, casete video, transport materiale etc.).
    B) Actiuni internationale
    7. Numarul participantilor care compun delegatiile sportive straine la actiuni internationale organizate in tara, al delegatiilor sportive romane care se deplaseaza la competitii in strainatate, numarul de zile, precum si conditiile de participare sunt cele stabilite prin conventii si protocoale incheiate cu federatiile sau cluburile respective sau prin regulamentele organismelor sportive internationale.
    8. Transportul intern al delegatiilor sportive straine se poate efectua cu avion, autobuz, microbuz sau autoturism din dotare sau inchiriat, tren clasa I (indiferent de distanta) sau cu vagon de dormit, urmarindu-se realizarea lui in conditii cat mai apropiate de cele oferite prin reciprocitate de parteneri.
    9. Cazarea delegatiilor sportive straine se suporta, dupa caz, de Ministerul Tineretului si Sportului - Departamentul Sportului, federatii sau unitatile sportive organizatoare, in limita tarifelor legale. In mod cu totul exceptional, se pot folosi hoteluri categoria "lux", pe baza de conventii sau protocoale, numai in cazul actiunilor si competitiilor internationale oficiale stabilite prin regulamente internationale sau pentru actiunile care se realizeaza prin reciprocitate intre parteneri si protocolul incheiat impune aceasta.
    10. Delegatiilor sportive straine li se pot asigura cheltuieli pentru activitati culturale, refacere dupa efort, igiena personala, transport local, flori si altele, potrivit tarifelor legale, in limita sumei de 375 lei de persoana pe zi.
    11. Sumele in lei ce se acorda drept "bani de buzunar" delegatiilor sportive straine pe perioada sederii in tara, precum si sumele in valuta la care au dreptul delegatiile sportive romane care participa la manifestatii organizate peste hotare sunt cele stabilite prin conventii si protocoale incheiate cu tarile respective sau prin reglementarile organismelor internationale, care vor fi comunicate de Ministerul Tineretului si Sportului unitatilor sportive.
    12. La intalnirile si actiunile sportive internationale organizate in tara, federatiile si unitatile sportive pot efectua cheltuieli, pentru fiecare sedinta tehnica, in limita sumei de 300 lei de persoana.
    13. Cu ocazia organizarii unor competitii si actiuni internationale, delegatiilor sportive straine li se pot oferi atentii simbolice (cadouri) dupa cum urmeaza:
    a) La actiunile internationale organizate in tara:
    - sportivilor                            - pana la 750 lei /persoana
    - conducatorilor adjuncti, antrenorilor, - pana la 1.000 lei / persoana
      cadrelor medicale, arbitrilor, zia-
      ristilor care fac parte din delegatie
    - conducatorului delegatiei, arbitrilor  - pana la 1.500 lei /persoana
      internationali si observatorilor de-
      legati de forurile internationale
    b) La actiunile internationale organizate in strainatate:
    - intalniri bilaterale                    - pana la 10.000 lei / actiune
    - concursuri (turnee) internationale,     - pana la 20.000 lei / actiune
      congrese, consfatuiri, cantonamente
      si tabere internationale
    - campionate europene si mondiale         - pana la 50.000 lei / actiune
    - Jocurile Olimpice, Jocurile Mondiale    - pana la 50.000 lei pentru
      Universitare                              fiecare ramura de sport.
    Costul materialelor de propaganda sportiva (cupe, tricouri, diplome, medalii, fanioane, pliante, plachete, insigne, brelocuri, flori etc.) nu se includ in valoarea cadourilor.
    14. Arbitrii si observatorii straini delegati la competitii internationale organizate in tara beneficiaza de aceleasi drepturi ca si participantii la competitii.
    Indemnizatia de arbitraj se plateste in lei sau in valuta, dupa caz, corespunzator prevederilor regulamentelor si in cuantumul stabilit de organismele sportive internationale.
    15. Reprezentantul unitatii sportive organizatoare care insoteste delegatiile straine participante la actiuni internationale desfasurate in tara, precum si translatorii vor beneficia de aceleasi drepturi privind cazarea, hrana, transportul etc. ca si delegatiile straine.
    Soferii care se deplaseaza cu delegatii sau invitatii straini in alta localitate beneficiaza, in perioada respectiva, de cheltuieli de cazare, precum si de cheltuieli pentru masa, in limita sumelor prevazute de lege.
    16. Pentru delegatiile sportive care se deplaseaza in strainatate, Ministerul Tineretului si Sportului, Comitetul Olimpic Roman, Ministerul Invatamantului si Stiintei, federatiile si unitatile sportive pot efectua cheltuieli in valuta, in conditiile legii. Cuantumul cheltuielilor ce se pot aproba pentru deplasarile in strainatate (diurna, cazare, transport, alte cheltuieli) este cel prevazut prin actele normative in vigoare.
    Nivelul diurnei in conditiile mentionate mai sus se aplica numai in cazul participarii la Jocuri Olimpice, campionate mondiale, campionate europene, Jocuri Mondiale Universitare, cupe mondiale, consfatuiri, schimburi de experienta, sedinte de lucru si alte actiuni asemanatoare cu caracter international.
    In cazul competitiilor amicale si de verificare, federatiile si unitatile sportive sunt obligate sa faca, din timp, demersuri la organizatorii actiunilor ce se deruleaza in strainatate, in vederea determinarii acestora sa suporte, pe cat este posibil, pe langa cheltuielile de cazare si hrana, si banii de buzunar.
    De asemenea, in functie de valoarea sportivilor si interesul organizatorilor, se va solicita si asigurarea transportului international. Daca organizatorii nu acorda banii de buzunar la aceste actiuni amicale, in cazul cluburilor si asociatiilor sportive, drepturile de diurna redusa prevazute in conditiile legii vor fi diminuate cu 1/4.
    In situatiile cand organizatorii straini stabilesc pentru hotel sau hotel plus pensiune tarife superioare celor cuprinse in normele legale din tara noastra, Ministerul Tineretului si Sportului - Departamentul Sportului si conducerile  unitatilor sportive cu cont valutar pot aproba efectuarea de cheltuieli in valuta la nivelul acestor tarife, pe baza comunicarii scrise transmise in  prealabil de organizatori. In cazul realizarii actiunilor prin sistemul de  pensiune, delegatii vor primi si diurna redusa (30% drept bani de buzunar).
    17. Pentru sportivii si oficialii romani cuprinsi in delegatiile participante la competitii oficiale internationale, Jocuri Olimpice, Jocuri Mondiale Universitare, campionate mondiale, europene si balcanice sau cupe mondiale si europene se pot confectiona costume de prezentare in limita fondurilor aprobate unitatilor respective.
    C) Alocatii de hrana
    18. Alocatiile zilnice de hrana pentru activitatea sportiva de performanta interna si internationala, potrivit normelor legale in vigoare, se diferentiaza pe categorii de actiuni, dupa cum urmeaza:
--------------------------------------------------------------------------------
               Actiunea               La cantine               La restaurante
                                   (exclusiv regia)          (inclusiv regia)
--------------------------------------------------------------------------------
   a) Competitii interne:
   - etapa pe localitate                 pana la 300 lei              ----
   - etapa judeteana                     pana la 420 lei       pana la  600 lei
   - etapa de zona (interjudeteana) si   pana la 480 lei       pana la  690 lei
    diviziile B
   - etapa finala, cupe, competitii cu
   etape direct finale, divizia A       pana la 540 lei       pana la  810 lei
   b) Cantonamente, semicantonamente,
    tabere:
   - organizate de cluburi si asociatii
   sportive, cu sportivii din sectiile
   acestora                             pana la 540 lei       pana la  840 lei
   - organizate de Departamentul Spor-
   tului, Comitetul Olimpic Roman, Minis-
   terul Invatamantului si Stiintei,
   federatii, alte institutii centrale,
   cu sportivii din loturile olimpice si
   nationale                             pana la 600 lei      pana la  900 lei
   c) Competitii si actiuni sportive in-
   ternationale, inclusiv mesele oficiale:
   - organizate de cluburi si asociatii
   sportive                              pana la 660 lei      pana la 1.020 lei
   - organizate de Departamentul Sportului,
   Ministerul Invatamantului si Stiintei,
   Comitetul Olimpic Roman, federatii, alte
   institutii centrale                   pana la 720 lei      pana la 1.080 lei
--------------------------------------------------------------------------------

----------------------------
    NOTA:
    Sportivii din loturile olimpice si internationale beneficiaza, la toate etapele, de alocatia de hrana prevazuta pentru finala.
    Pentru celelalte actiuni sportive, altele decat cele de performanta, alocatiile de hrana zilnice sunt urmatoarele:
   - competitii sportive interne                 293 lei
   - cantonamente, semicantonamente, tabere      307 lei
   - competitii sportive internationale          382 lei
    d) Oficiile judetene pentru tineret si sport, cluburile complexe nationale sportive din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului care detin unitati de alimentatie pentru sportivi, vor percepe cheltuieli de regie de maximum  25% din valoarea alocatiei in cazul servirii mesei sportivilor din loturile nationale, din cluburi si asociatii, precum si pentru alte actiuni cu caracter sportiv.
    e) Preturile percepute pentru servirea mesei in cazul altor actiuni decat cele sportive vor fi stabilite prin asimilare cu preturile practicate de unitatile de alimentatie publica de categoria a II-a.
    f) Alocatiile de hrana stabilite la pct. 18 reprezinta plafoane maxime.
    Cuantumul concret al alocatiei de hrana se stabileste de conducerea federatiilor sau unitatilor sportive respective, in functie de specificul ramurii de sport, valoarea sportivilor, unitatea unde se asigura hrana, in limita  fondurilor bugetare aprobate. Alocatia de hrana se repartizeaza, in principiu, pe durata unei zile astfel:
       - masa de dimineata          20 %
       - masa de pranz              40 %
       - masa de seara              40 %
    In cazul in care, in ziua sosirii sau plecarii de la actiunile sportive, nu se asigura toate cele 3 mese, alocatia de hrana din ziua respectiva se reduce corespunzator cu mesele neservite.
    g) La actiunile interne sunt interzise includerea si decontarea in cadrul alocatiei de hrana a bauturilor alcoolice.
    h) Delegatiilor sportive straine li se va putea acorda, la plecare, hrana rece pe durata calatoriei pana la destinatie, in limita alocatiei de care au beneficiat in tara si in conditiile prevazute la lit. f), daca transportul se efectueaza cu trenul, autobuzul sau autoturismul.
    i) La terminarea actiunilor sportive internationale se va putea organiza o masa oficiala cu sportivii si antrenorii participanti, ziaristi straini si romani si un numar limitat de oficiali, arbitri si alte persoane care au contribuit la organizarea actiunii, in limita sumelor prevazute mai sus. In cazul delegatiilor sportive, alocatia pentru masa oficiala include si cota de 40 % repartizata pentru masa de seara.
    j) Pe timpul transportului in strainatate cu trenul, autobuzul sau autoturismul, delegatiile sportive romane beneficiaza de hrana rece la nivelul alocatiei de cantonament, care se calculeaza de la data si ora plecarii, pana la data si ora sosirii la destinatie.
    In cazul in care intretinerea s-a acordat in valuta, hrana rece se aloca numai pe durata calatoriei pe teritoriul tarii noastre.
    k) Pe timpul participarii peste hotare la Jocurile Olimpice, campionate mondiale, campionate europene si universiade se vor putea acorda sportivilor, suplimentar drepturilor de hrana in valuta, alimente si alte produse in limita a 250 lei de persoana pe zi.
    l) La jocurile din cadrul diviziilor A si B, finalele campionatelor nationale si competitiile internationale, organizatorii pot asigura sportivilor racoritoare (sucuri, apa minerala, ceai, fructe etc.) in suma de pana la 100 lei de persoana sau joc sau reuniune.
    m) La probele de fond si mare fond din cadrul competitiilor interne si internationale, precum si in cantonamente, in zilele de antrenament, organizatorii vor putea acorda o alimentatie de traseu de pana la 200 lei de sportiv.
    De aceeasi prevedere pot beneficia si alti sportivi la probe specifice cu efort fizic sustinut (atletism - aruncari, haltere, lupte, box la categoriile mari de greutate, canotaj, kaiac-canoe si altele), ce vor fi stabilite de conducerea federatiilor sau unitatilor sportive.
    D) Alte cheltuieli
    19. La competitiile interne si internationale se pot aloca fonduri pentru materiale consumabile (rechizite, multiplicari, flori, pavoazare, panouri etc.) conform preturilor pietei la data desfasurarii actiunii si a strictului necesar pentru desfasurarea acesteia.
    20. In afara premiilor in numerar prevazute in aceste norme, la competitiile interne, incepand cu etapa pe localitate, organizatorii pot acorda, dupa caz, din bugetul propriu aprobat, premii in medalii, tricouri, diplome, cupe, flori etc., conform regulamentelor competitiilor respective.
    21. Pentru folosirea la antrenamente a bazelor sportive care functioneaza pe principiul autofinantarii, federatiile si unitatile sportive platesc chirie.
    Detinatorii bazelor din reteaua Ministerului Tineretului si Sportului (federatii sportive nationale, oficii judetene pentru tineret si sport si cluburile sportive) vor lua in calculul chiriei cheltuielile de functionare si intretinere a bazelor (lumina, caldura, apa calda, materiale de intretinere, salubritate etc.), precum si salariile si drepturile personalului muncitor implicat direct in intretinerea bazei. Toate aceste cheltuieli vor fi impartite la numarul lunar de ore de folosire a bazei de catre sectiile sportive rezultand chiria pe ora.
    In cazul folosirii simultane a unei baze sportive (culoare inot, pista atletism, sala de jocuri sportive etc.) de mai multe sectii sportive, chiria se va imparti proportional cu gradul de folosire.
    Cluburile scolare si universitare pot beneficia de o reducere a chiriei de pana la 50% fata de cuantumul pe ora stabilit pentru celelalte unitati sportive.
    Detinatorii de baze vor putea solicita avansuri in contul folosirii de catre sectiile sportive a bazelor, urmand ca la fiecare sfarsit de luna sa se regularizeze sumele platite cu orele efectiv folosite, eventualele diferente reportindu-se pentru luna urmatoare.
    In folosirea bazelor sportive vor avea prioritate, in ordine, sportivii din loturile olimpice si nationale, maestrii emeriti si maestri ai sportului, sportivii care detin clasificari sportive, sectiile de performanta care activeaza in diviziile A si B, scolare si de juniori.
    Pentru alte activitati, in afara celor mentionate mai sus (cum sunt: spectacole, concerte, adunari, intreceri sportive amicale etc.), detinatorii de baze sportive vor stabili chirii prin care isi vor recupera integral cheltuielile, inclusiv o cota care va fi utilizata pentru dotarea si modernizarea bazei respective.

    CAP. 2
    Scoaterea pe timp limitat, de la locul unde isi desfasoara activitatea, a persoanelor care participa la actiuni sportive

    1. Ministerul Tineretului si Sportului - Departamentul Sportului, federatiile, cluburile si asociatiile sportive, precum si alte institutii cu atributii in sport sunt autorizate sa solicite conducerii unitatilor scoaterea de la locul unde persoanele respective sunt incadrate in munca, a militarilor in termen si cadrelor militare angajate, precum si a elevilor si studentilor, pentru pregatirea sportiva de performanta si participarea la actiunile competitionale prevazute in calendarul intern si international, precum si alte actiuni speciale aprobate, in conditiile mentionate mai jos:
    a) 4 ore zilnic pentru sportivii din loturile olimpice si nationale, cei care detin cel putin categoria I de clasificare, precum si componentii echipelor divizionare A si B, pe perioadele cat se pregatesc la cluburi (asociatii);
    b) integral, pe perioade determinate, pentru sportivi, antrenori, specialisti, pe durata pregatirii si participarii la actiunile sportive prevazute in  calendarul intern si international.
    2. Persoanele incadrate in munca, la care se aplica prevederile de la pct. 1, vor primi din partea unitatilor unde sunt angajate, din fondul de salarizare a acestora, drepturile banesti aferente perioadei scoaterii din productie, calculate pe baza salariului mediu. In calculul sumei respective se iau urmatoarele venituri curente pentru timpul lucrat in program normal, in ultimele 3 luni:
    - salariul de baza cuvenit pentru timpul efectiv lucrat;
    - diferenta pentru lucrul in acord pentru personalul salariat pe baza acestei forme de retribuire;
    - sporul de vechime in munca;
    - indemnizatia de conducere;
    - indemnizatia aferenta concediului de odihna efectuat.
    Suma astfel obtinuta se va recupera de la unitatea sportiva care a cerut scoaterea de la locul de munca.
    3. Pe timpul scoaterii din productie, conform pct. 1, persoanelor incadrate in munca li se pastreaza postul pe care sunt incadrate. Perioada scoaterii din productie constituie vechime in munca.
    4. Scoaterea de la cursuri a cadrelor didactice, a sportivilor elevi si studenti se face potrivit reglementarilor comune ale Ministerului Invatamantului si Stiintei si Ministerului Tineretului si Sportului.
    5. Pot beneficia de scoateri din productie, pe perioade determinate, arbitrii, tehnicieni, cadrele medicale si alti specialisti, strict necesari pentru buna desfasurare a actiunilor sportive.
    6. In caz de accident de munca, boala sau deces, survenite in timpul scoaterii de la locul de munca, persoanele sau familiile acestora, dupa caz, beneficiaza de drepturile ce li se cuvin, potrivit legii.
    7. Se recomanda societatilor comerciale sa aplice normele cuprinse la pct. 1-6 din cap. II. Conditiile concrete scoaterii de la locul de munca se negociaza intre unitatile sportive si societatile sportive comerciale.
    8. In conformitate cu prevederile legii bugetare anuale, sponsorii pot incheia contracte civile de sponsorizare cu sportivii si tehnicienii acestora, pe perioade determinate de timp.

    CAP. 3
    Alimentatia de efort

    1. Pentru asigurarea unei alimentatii corespunzatoare, sportivii pot beneficia de alimentatie de efort in hrana, alimente sau numerar, acordata dupa cum urmeaza:
    a) de catre federatii sau unitati sportive, pentru sportivii din loturile olimpice si nationale, la toate categoriile de varsta - pana la 10.000 lei lunar;
    b) de catre unitatile sportive, pentru sportivii de performanta din sectiile cluburilor si asociatiilor sportive - pana la 5.000 lei lunar.
    Criteriile de acordare vor fi stabilite de federatii, respectiv cluburi si asociatii, in raport cu valoarea sportivului, efortul depus si rezultatele obtinute.
    2. Alimentatia de efort se acorda, pentru aceeasi perioada, de catre o singura unitate sportiva (federatie, club sau asociatie).
    3. Pe perioadele de cantonament, semicantonament (in cazul in care s-a asigurat hrana) si tabere, federatiile si unitatile sportive nu pot acorda alimentatie de efort.
    4. Cluburile si asociatiile sportive, care au echipe (grupe) de copii si juniori care se pregatesc conform normelor stabilite de federatii, vor putea acorda acestora, pentru compensarea efortului depus, alimente constand din produse lactate, fructe, miere sau altele cu efect nutritiv similar, in limita sumei de pana la 150 lei de sportiv in ziua antrenamentului.
    5. Federatiile si unitatile sportive au dreptul sa procure, in cadrul bugetului propriu, medicamente, vitamine si sustinatoare de efort, in limita a 500 lei pe zi de sportiv pentru actiunile de pregatire organizate de federatii si pana la 300 lei pe zi de sportiv pentru cele organizate de unitatile sportive.

    CAP. 4
    Premii, prime si alte drepturi

    A) Premii pentru sportivi
    1. Pentru performantele deosebite obtinute in competitii sportive, Ministerul Tineretului si Sportului - Departamentul Sportului, Comitetul Olimpic Roman, Ministerul Invatamantului si Stiintei, federatiile, unitatile sportive, alte institutii centrale, dupa caz, pot acorda sportivilor, in functie de valoarea sportivilor, in functie de valoarea performantei, importanta competitiei, aportul personal si in limita bugetului aprobat, premii in lei sau obiecte, pana la valoarea bruta a sumelor prevazute mai jos:
--------------------------------------------------------------------------------
   Competi-   Loc 1  | Loc 2   | Loc 3  | Loc 4  | Loc 5  | Loc 6  |Cine acor-
   tia               |         |        |        |        |        |da premi-
                     |         |        |        |        |        |erea
--------------------------------------------------------------------------------
  - Jocuri | 3000000 | 1500000 | 750000 | 400000 | 300000 | 150000 | Comitetul
  Olimpice |         |         |        |        |        |        | Olimpic
           |         |         |        |        |        |        | Roman
 - Campio- |         |         |        |        |        |        |
    nate   |         |         |        |        |        |        |
  mondiale |         |         |        |        |        |        |
 - seniori | 1000000 |  700000 | 400000 | 100000 |  75000 |  37500 | Loc 1-3
           |         |         |        |        |        |        | Departa-
           |         |         |        |        |        |        |  mentul
           |         |         |        |        |        |        | Sportului
           |         |         |        |        |        |        | Loc 4-6
 - tineret |  200000 |  150000 |  75000 |  50000 |  37500 |  20000 |Federatiile
si juniori |         |         |        |        |        |        |
 - Campionate        |         |        |        |        |        |
  europene |         |         |        |        |        |        |
 - seniori |  400000 |  300000 | 150000 |  85000 |  50000 |  30000 | Federatiile
 - tineret |         |         |        |        |        |        |
si juniori |  100000 |   75000 |  37500 |  30000 |  20000 |  15000 |  - " -
- Jocuri mon-        |         |        |        |        |        | Ministerul
diale univer-        |         |        |        |        |        | Invatamin-
 sitare    |  150000 |  100000 |  75000 |   -    |   -    |   -    | tului si
           |         |         |        |        |        |        | Stiintei
- Cupe mondi-        |         |        |        |        |        | Cluburile
ale si euro-         |         |        |        |        |        | si asocia-
   pene    |  150000 |  100000 |  75000 |   -    |   -    |   -    | tiile spor-
           |         |         |        |        |        |        |  tive
-Competitii          |         |        |        |        |        |
bilaterale |         |         |        |        |        |        |
- intertari|   30000 |    -    |   -    |   -    |   -    |   -    | Federatiile
- interclu-|   15000 |    -    |   -    |   -    |   -    |   -    | Cluburile
   buri    |         |         |        |        |        |        | si asocia-
           |         |         |        |        |        |        | tiile
           |         |         |        |        |        |        | sportive
- Competitii         |         |        |        |        |        |
(turnee) cu|         |         |        |        |        |        |
participarea         |         |        |        |        |        |
sportivilor          |         |        |        |        |        |
(echipelor)          |         |        |        |        |        |
din mai mul-         |         |        |        |        |        |
te tari    |   40000 |   30000 |  20000 |   -    |   -    |    -   |Federatiile
- interclu-          |         |        |        |        |        |Cluburile
buri (aso- |   20000 |   15000 |  10000 |   -    |   -    |    -   |si asocia-
ciatii)    |         |         |        |        |        |        |tiile
           |         |         |        |        |        |        |sportive
- Campionate         |         |        |        |        |        |
nationale  |         |         |        |        |        |        |
- seniori  |   35000 |   30000 |  20000 |   -    |   -    |   -    |Cluburile si
           |         |         |        |        |        |        |asociatiile
           |         |         |        |        |        |        |sportive
- tineret  |         |         |        |        |        |        |Cluburile
si juni-   |   15000 |   10000 |   8000 |   -    |    -   |   -    |si asocia-
 ori I     |         |         |        |        |        |        |tiile spor-
           |         |         |        |        |        |        |tive
- juniori II    7500 |    6000 |   4000 |   -    |    -   |   -    |  -"-
- Cupa     |         |         |        |        |        |        |
 Romaniei  |   35000 |   30000 |  20000 |   -    |    -   |   -    |  -"-
   ----------------------------------------------------------------------------
    2. Seful Departamentului poate aproba, pentru castigatorii titlului olimpic sau mondial, suplimentarea cu pana la 50% a premiului prevazut in prezentele norme.
    3. Sportivii premiati de Departamentul Sportului, Comitetul Olimpic Roman sau federatii, conform prevederilor de mai sus, pot primi premii si din partea cluburilor (asociatiilor) sportive de care apartin, din veniturile proprii ale acestora, de pana la 50% din valoarea premiului acordat de forurile sportive mentionate.
    4. La ramurile de sport la care, pe baza rezultatelor obtinute de sportivi la probele individuale, se intocmesc, potrivit regulamentului de concurs, si clasamente pe echipe, premierea sportivilor care compun echipa se face o singura data pentru performanta cea mai valoroasa.
    5. La ramurile de sport la care, in conformitate cu regulamentele oficiale, se organizeaza intalniri internationale pe echipe, separat de probe individuale, premierea sportivilor se poate face atat pentru rezultatele obtinute la probele individuale, cat si pentru cele obtinute in cadrul concursului pe echipe.
    6. Sportivii care, prin performanta realizata in cadrul unei singure probe de concurs, obtin mai multe titluri sau recorduri, pot beneficia de premiul cel mai mare, plus 50% din valoarea premiului neacordat.
    7. La jocurile sportive, in cadrul etapelor campionatelor nationale divizionare A si B, unitatile sportive pot acorda un premiu de pana la 5.000 lei de sportiv pentru meciurile castigate in divizia A si de pana la 3.000 lei pentru cele castigate in divizia B, diferentiat in functie de valoarea jocurilor si aportul fiecarui sportiv.
    8. Sportivilor romani si straini clasati pe locurile I-III la campionatele (turneele) internationale ale Romaniei li se vor acorda din bugetul federatiilor premii individuale (in bani sau obiecte) in valoare de pana la 25.000 lei de persoana, diferentiate in functie de locul ocupat in clasament si valoarea performantei pe plan international.
    9. Sportivii clasati pe locul I in competitiile interne neprevazute  la punctele de mai sus vor putea primi un premiu in bani sau obiecte in valoare de pana la 2.000 lei.
    10. Premiile sau alte drepturi materiale acordate de unele federatii cu activitate specifica la competitii interne si internationale sunt cele prevazute in anexa A.
    11. Sportivii care, in baza ordinului ministrului tineretului si sportului, sunt distinsi cu titlul de "Maestru emerit al sportului" vor putea primi un premiu in valoare de pana la 50.000 lei, iar cei care sunt distinsi cu titlul de "Maestru al sportului", un premiu in valoare de pana la 20.000 lei.
    12. La ramurile de sport la care se organizeaza competitii internationale dupa sistemul "Marelui premiu", "Cupei mondiale" sau "Cupei Europei", se vor putea acorda - din fondurile ce se vor realiza cu prilejul actiunii respective - premii in functie de cuantumul stabilit prin reglementarile forurilor sportive internationale.
    13. Pentru realizarea unor recorduri omologate de forurile sportive respective, se pot acorda premii in lei, pana la valoarea sumelor prevazute mai jos:
                                                              - lei -
                                                              --------
   a) olimpic                                                 200.000
   b) mondiale:
     - seniori      - probe olimpice                          300.000
                    - probe neolimpice                        150.000
     - juniori      - probe olimpice                           75.000
                    - probe neolimpice                         37.500
   c) european:
     - seniori      - probe olimpice                          150.000
                    - probe neolimpice                         75.000
     - juniori      - probe olimpice                           75.000
                    - probe neolimpice                         37.500
   d) national:
     - seniori      - probe olimpice                           30.000
                    - probe neolimpice                         15.000
     - juniori I    - probe olimpice                           15.000
                    - probe neolimpice                          7.500
     - juniori II   - probe olimpice                            8.000
                    - probe neolimpice                          4.000
    Premiile pentru recordurile olimpice se suporta din bugetul Comitetului Olimpic Roman, iar pentru celelalte recorduri, din bugetul federatiilor respective.
    B) Premii pentru antrenori si alti tehnicieni
    14. Antrenori (profesori)
    Antrenorii (profesorii), care au contribuit la realizarea performantelor de catre sportivi in cadrul Jocurilor Olimpice, campionatelor mondiale, europene si altor competitii prevazute la cap. IV, vor putea fi premiati, diferentiat, in raport de:
    - numarul sportivilor promovati la loturile olimpice si nationale, frecventa selectionarii lor in aceste loturi si valoarea performantelor obtinute in competitii;
    - responsabilitatea avuta in pregatirea sportivilor (antrenor principal, secund, antrenor de club);
    - durata participarii acestora la pregatirea sportivilor;
    - calitatea muncii depuse;
    - aportul personal la obtinerea performantelor;
    a) La sporturile individuale
    - daca a pregatit un singur sportiv premiat: un premiu pana la valoarea celui  acordat sportivului premiat;
    - daca a pregatit mai multi sportivi premiati: un premiu pana la valoarea premiului cel mai mare acordat unui sportiv, majorat cu pana la 50% din valoarea fiecarui premiu acordat celorlalti sportivi premiati.
    La probele pe echipe (echipaje) din cadrul sporturilor individuale, antrenorul (profesorul) poate primi, pentru fiecare proba pe echipe, un premiu al carui cuantum nu va depasi cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi.
    La ramurile de sport individuale la care pregatirea este asigurata de mai multi antrenori (profesori), iar competitia se desfasoara pe mai multe probe la care se acorda separat titluri si medalii, premierea antrenorilor (profesorilor) se va face dupa principiul mentionat mai sus, in limita sumei totale a premiilor individuale acordate sportivilor. Cuantumul premiilor fiecarui antrenor (profesor) se stabileste in functie de aportul acestora la obtinerea rezultatelor.
    a) La jocurile sportive: antrenorul (profesorul) principal va putea beneficia de un premiu echivalent cu cel mai mare premiu acordat unuia dintre sportivi, majorat cu pana la 50%, iar antrenorul (profesorul) secund, de un premiu de pana la 75% din premiul acordat antrenorului principal.
    15. Daca la realizarea performantei au contribuit mai multi antrenori-profesori (la probe individuale, probe pe echipe - echipaje, jocuri sportive), premierea cuvenita conform prevederilor de mai sus se imparte intre acestia, in raport de contributia adusa.
    16. Medicii: pana la 50% din premiul acordat antrenorului (profesorului) principal.
    17. Ceilalti specialisti si tehnicieni din cadrul colectivelor tehnice (cadre medicale medii, metodisti, cercetatori, specialisti pentru pregatirea fizica, operatori video, secretarii federatiei si alt personal de specialitate): un premiu global de pana la 50% din premiul acordat antrenorului (profesorului) principal.
    18. Antrenorii (profesorii) care au depistat si initiat sportivi care, ulterior, sub indrumarea altor specialisti, s-au clasat pe locurile I, II sau III la Jocurile Olimpice, campionate mondiale si europene sau au realizat recorduri olimpice, mondiale si europene, vor putea fi recompensati, o singura data, cu un premiu al carui cuantum nu va depasi 50% din premiul acordat antrenorului (profesorului) respectiv.
    19. Antrenorii (profesorii) care promoveaza sistematic sportivi in echipele nationale vor putea fi premiati de catre federatii, o singura data pentru acelasi sportiv, cu un premiu de pana la 10.000 lei.
    20. La primirea titlului de "antrenor emerit" se poate acorda de catre federatiile sportive, pe baza ordinului ministrului tineretului si sportului, un premiu in valoare de pana la 50.000 lei.
    C) Indemnizatii
    21. Sportivii si antrenorii (profesorii) din loturile olimpice si nationale, pe timpul pregatirii in mod centralizat (cantonamente, semicantonamente, tabere), vor putea primi o indemnizatie de lot, in lei, in suma de pana la nivelul unui salariu minim brut pe tara.
    Criteriile de acordare vor fi stabilite de Departamentul Sportului si Comitetul Olimpic Roman, la propunerea federatiilor.
    22. Sportivii de valoare exceptionala pe plan international, candidati la obtinerea medaliilor de aur la Jocurile Olimpice si campionate mondiale, pentru a li se crea conditii de pregatire la un nivel inalt, pot primi din partea Comitetului Olimpic Roman sau federatiilor sportive, din bugetul propriu al acestora, o indemnizatie speciala de lot de pana la 30.000 lei lunar.
    D) Premii pentru alte activitati
    23. In functie de valoarea performantelor realizate anual pe plan mondial, national si a altor merite in activitatea sportiva, federatiile pot stabili cei mai buni 10 sportivi ai anului, carora li se vor putea acorda premii diferentiate, in obiecte sau numerar, pana la valoarea globala maxima de 200.000 lei, in limita bugetului aprobat.
    La nivelul judetelor si unitatilor sportive, valoarea globala a premiilor acordate primilor 10 sportivi ai anului, stabiliti dupa criteriile mentionate mai sus, va fi de  pana la 50.000 lei.
    24. Departamentul Sportului si Comitetul Olimpic Roman pot acorda anual unui numar de pana la 40 sportivi si antrenori "premii speciale" pentru activitate deosebita, in valoare de maximum 50.000 lei de persoana pe an.
    25. Cu prilejul unor aniversari jubiliare (federatii, cluburi, personalitati sportive), retragerii unor sportivi de valoare sau cadre tehnice dupa o indelungata activitate sportiva interna sau internationala, se pot acorda trofee sportive si premii in obiecte sau numerar in limita sumei de 20.000 lei de persoana.
    26. In conformitate cu legea bugetara anuala, sponsorii federatiilor, cluburilor (asociatiilor) sportive sau ai sportivilor individuali pot acorda, suplimentar, premii in valuta, in lei sau obiecte, pentru rezultatele deosebite obtinute atat in competitiile internationale, cat si in competitiile nationale.

    CAP. 5
    Reglementari comune

    1. In activitatea competitionala interna se vor aplica prevederile Normelor generale privind regimul cotizatiilor percepute de federatii pentru organizarea si desfasurarea activitatii pe ramuri de sport (anexa B).
    Cotizatiile pentru fiecare ramura de sport se stabilesc de federatiile de resort, la niveluri ce nu vor depasi cotele maxime din normele generale de mai sus.
    Cotizatiile neprevazute in normele generale, specifice numai anumitor ramuri de sport, vor fi stabilite de federatiile respective si avizate de Departamentul Sportului.
    Pentru organizarea campionatelor judetene si locale, sumele se vor stabili de catre oficiile judetene pentru tineret si sport, impreuna cu comisiile judetene pe ramura de sport, la niveluri minimale, tinandu-se seama de posibilitatile financiare ale unitatilor sportive din fiecare judet.
    2. Numarul arbitrilor la competitiile interne si internationale se stabileste de fiecare federatie prin regulamente proprii, potrivit prevederilor din regulamentele federatiilor internationale.
    Comisiile judetene pe ramura de sport vor respecta regulile stabilite de federatii in acest domeniu si le va adapta specificului activitatii lor.
    Federatia si unitatile sportive pot asigura pentru arbitri delegati la competitii interne si internationale cheltuieli de transport, cazare, hrana si scoateri din productie, conform normativelor si tarifelor legale in vigoare, precum si indemnizatia de arbitraj prevazute in anexa C.
    3. Pentru organizarea competitiilor interne si internationale, a pregatirii loturilor si altor actiuni sportive se poate folosi personal ocazional (organizatori, casieri, personal de ordine si muncitori), care va fi salarizat conform prevederilor legale, in functie de numarul de ore efectiv lucrate.
    La unele competitii sportive interne si internationale de interes major pentru publicul spectator, care obliga organizatorii la masuri deosebite de prelungire a timpului de lucru peste 5 ore, conducerea unitatii organizatoare poate aproba majorarea sumelor cuvenite cu pana la 50%.

    CAP. 6
    Dispozitii finale

    1. Incepand cu anul competitional 1992, pentru sporturile individuale si campionatul pe echipe (divizii) 1992/1993 la jocurile sportive, federatiile pe ramura de sport vor lua masurile ce se impun pentru introducerea obligatorie a contractelor intre cluburi (asociatii) si sportivi sau sponsori si sportivi, care sa asigure protectia sociala a sportivilor participanti la campionatele nationale (fazele superioare) si la divizia A, precum si a juniorilor in primul an de seniorat.
    Pentru celelalte categorii de sportivi, acest contract nu este obligatoriu.
    La nivelul cluburilor si asociatiilor sportive se vor face diferentieri intre sportivii cu contract si cei fara contract, privind acordarea drepturilor materiale.
    2. Pentru probele neolimpice din cadrul ramurilor de sport olimpice, precum si pentru sporturile incluse in categoria a III-a de clasificare pe anul 1992, sumele prevazute pentru premii la cap. V din prezentele norme se reduc la 50% .
    3. Toate drepturile prevazute in prezentele norme se vor indexa potrivit dispozitiilor legale. Cuantumul acestora va fi comunicat de Ministerul Tineretului si Sportului unitatilor sportive.
    4. Premiile, primele si orice alte drepturi banesti prevazute in prezentele norme sunt supuse impozitarii, conform Legii nr. 32/1991 privind impozitul pe salarii.
    5. Toate cheltuielile ce se efectueaza potrivit prezentelor reglementari vor fi admise la decontare numai pe baza de acte justificative legal intocmite si cu respectarea termenelor de decontare stabilite prin Decretul nr. 209/1976 pentru aprobarea Regulamentului operatiilor de casa.
    6. Reglementarea unor probleme financiare in domeniul activitatii sportive, care nu sunt cuprinse in prezentele norme, vizand situatii specifice, se va aproba, la propunerea federatiilor, de Ministerul Tineretului si Sportului - Departamentul Sportului, cu avizul Ministerului Economiei si Finantelor.
    7. Normele financiare privind activitatea de fotbal vor fi elaborate de Federatia Romana de Fotbal.
    8. Prevederile prezentelor norme se aplica incepand de la 1 ianuarie 1992.

    ANEXA A

                    PREMII SPECIFICE
care se acorda de unele federatii sau unitati sportive la competitii interne si internationale
    Box
    A) In cadrul galelor amicale, sportivii pot primi:
    1. prime
   a) de participare la gala                                        2.800 lei
   b) pentru sparing partener in gale de verificare a sportivilor  pana la 5.000
     din loturile olimpice si nationale (acordate de federatie)    lei de meci
   2. premii
   a) pentru meci castigat                                          5.000 lei
   b) pentru meci pierdut                                           2.500 lei
   B) Antrenorii (profesorii) pot primi, ca premii, 50% din sumele acordate la
   pct. 1 b) si 2 a).
    Primele si premiile se acorda din incasari la gale si din bugetul propriu.
    Canotaj
    Antrenorii (profesorii) care au depistat si initiat sportivi care ulterior sunt selectionati si pregatiti centralizat in loturile olimpice si nationale de tineret si juniori pot fi stimulati cu o indemnizatie lunara, in limita urmatoarelor sume:
   500 lei - pentru un sportiv din lotul olimpic aflat in pregatire centralizata
             sau la concursuri internationale la care participa federatia,
             pentru o luna completa;
   400 lei - pentru un sportiv din lotul de tineret aflat in pregatire
             centralizata sau la concursuri internationale la care participa
             federatia, pentru o luna completa;
   300 lei - pentru un sportiv din lotul de juniori sau centrul olimpic aflat
             in pregatire centralizata sau in concursuri internationale la care
             participa federatia, pentru o luna completa.
    In situatia neparticiparii la pregatire centralizata un numar de zile, indemnizatia se scade proportional cu numarul de zile absente.
    Calarie
    La campionatele si concursurile internationale ale Romaniei, precum si la concursurile internationale din cadrul "Cupei mondiale" organizate in tara noastra, Federatia Romana de Calarie poate acorda premii in numerar sportivilor romani si straini clasati pe primele 8 locuri, in limita urmatoarelor sume:
--------------------------------------------------------------------------------
           Concursuri      Concursuri      Concursuri
   Locul    categoria       categoria       categoria
            MIJLOCIE        SEMIGREA          GREA
--------------------------------------------------------------------------------
   I       20.000 lei      30.000 lei      40.000 lei
   II      16.000 lei      24.000 lei      32.000 lei
   III     12.000 lei      18.000 lei      24.000 lei
   IV      10.000 lei      15.000 lei      20.000 lei
   V        8.000 lei      12.000 lei      16.000 lei
   VI       6.000 lei       9.000 lei      12.000 lei
   VII      4.000 lei       6.000 lei       8.000 lei
   VIII     4.000 lei       6.000 lei       8.000 lei
   ----------------------------------------------------------------------------
   TOTAL   80.000 lei     120.000 lei     160.000 lei
        Ciclism
    In cadrul "Turului Ciclist al Romaniei" se pot acorda premii in limita urmatoarelor sume:
    a) Clasament pe etape
   Locul I                   10.000 lei
   Locul II                   7.000 lei
   Locul III                  5.000 lei
    b) Clasament general individual
   Locul I                  100.000 lei
   Locul II                  60.000 lei
   Locul III                 40.000 lei
   Locul IV                  30.000 lei
   Locul V                   20.000 lei
   Locul VI                  15.000 lei
   Locul VII                 10.000 lei
   Locul VIII                10.000 lei
   Locul IX                  10.000 lei
   Locul X                   10.000 lei
    c) Clasament general pe echipe
   Locul I                   20.000 lei de sportiv
   Locul II                  15.000 lei de sportiv
   Locul III                 10.000 lei de sportiv
    d) Clasament general cataratori
   Locul I                   15.000 lei
   Locul II                  10.000 lei
   Locul III                  5.000 lei
    e) Clasament general sprinteri
   Locul I                   15.000 lei
   Locul II                  10.000 lei
   Locul III                  5.000 lei
    Go
    Sportivii care nu se incadreaza in normele de premiere prevazute la cap. IV din prezentele norme vor putea primi, pentru fiecare punct obtinut, cu conditia indeplinirii a cel putin 50% din punctele puse in joc, premii in limita urmatoarelor sume:
    - 1.500 lei pentru turneele sau concursurile internationale de categoria a VIII-a sau mai mare;
    - 1.000 lei pentru aceleasi competitii de categoriile I-VII.
    Motociclism
    La toate competitiile interne si internationale organizate de federatie sau unitati sportive, se pot acorda premii si prime de start, dupa cum urmeaza:
    a) Competitii interne
    Dirt-track
   - seniori                                                    100 lei de punct
   - juniori                                                     75 lei de punct
    Viteza
   - clasele 50 c.c. "Nationala" 50 c.c. fete                    53 lei de punct
   - clasele 50 c.c. Sport" 125 c.c., 250 c.c. si 500 c.c.       75 lei de punct
    Motocros
   - clasele 50 c.c., 80 c.c. si 125 c.c. fete                   26 lei de punct
   - clasele 125 c.c., 250 c.c. si 500 c.c.                      38 lei de punct
   - clasa 500 c.c. atas                                         76 lei de punct
    b) Competitii internationale
    Dirt-track
   - seniori                                                    300 lei de punct
   - juniori                                                    225 lei de punct
    Viteza
   - clasele 50 c.c. "Nationala" si 50 c.c. fete                159 lei de punct
   - clasele 50 c.c. "Sport", 125 c.c.,  250 c.c. si 500 c.c.   225 lei de punct
   - clasa 500 c.c. atas                                        330 lei de punct
    Motocros
   - clasele 50 c.c., 80 c.c. si 125 c.c. fete                  78 lei de punct
   - clasele 125 c.c., 250 c.c. si 500 c.c.                    114 lei de punct
   - clasa 500 c.c. atas                                       228 lei de punct
    B) Toti sportivii clasati in concursurile interne si internationale organizate in tara noastra, vor primi "prima de start", care reprezinta decontarea cheltuielilor de participare cuprinzand contravaloarea a 3 l motorina pentru fiecare 50 km parcursi de fiecare sportiv de la club/asociatie pana la locul competitiei;
    - la clasele 50 c.c. "Nationala", 50 c.c. fete, 50 c.c. "Sport", 80 c.c. si 500 c.c. atas - contravaloarea a 15 l benzina CO 98;
    - la clasele 125 c.c., 250 c.c. si 500 c.c. - contravaloarea a 25 l benzina CO 98;
    - la clasa 500 c.c. dirt-track - contravaloarea a 20 l metanol.
    Pentru fiecare sportiv se vor aloca fonduri si pentru o zi de cazare si masa, suplimentate cu 1/2 din valoare pentru un mecanic (insotitor, antrenor, sofer etc.).
    C) La alte competitii interne si internationale (cupe si trofee) se vor decerna premii si prime de start, conform regulamentelor proprii de desfasurare, fixate de organizator, cu aprobarea federatiei.
    Sah
    A) Premii pentru turnee interne si internationale
    1. Sportivii romani si straini participanti la turneele internationale de sah inchise, organizate in tara, vor putea beneficia de premii individuale in numerar, diferentiate in functie de locul ocupat in clasament, astfel:
    - jucatorilor clasati in prima jumatate a clasamentului: 80% din fondul de premiere;
    - jucatorilor clasati in a doua jumatate a clasamentului: 20% din fondul de premiere.
    2. Organizatorii turneelor interne si internationale "open", jucate in sistem elvetian, pot acorda premii in numerar sportivilor clasati pe primele locuri, conform regulamentului competitiei, in procent global intre 30-80% din taxele de participare.
    3. Pentru turneele inchise cu caracter intern, unitatile sportive organizatoare pot acorda premii in numerar primilor clasati, in limita a 80% din fondul de premiere.
    4. In limita fondului de premiere, atat la turneele inchise, cat si la cele "open", interne si internationale, organizatorii pot acorda si anumite premii speciale in numerar sau in obiecte (cele mai bune partide, cel mai combativ jucator, cel mai tinar jucator, cea mai frumoasa combinatie tactica  etc).
    B) Prime de start pentru detinatorii de titluri internationale
    Unitatile sportive organizatoare pot acorda prima de start pentru sportivii purtatori de titluri internationale care participa la competitii internationale, in valoare de pana la 10.000 lei de fiecare jucator.
    B) Indemnizatii pentru simultane
    Organizatorii de simultane pot acorda simultanistilor o indemnizatie, in functie de titlul sportiv al jucatorilor, astfel:
    - mare maestru international          pana la 10.000 lei
    - maestru international               pana la  7.500 lei
    - maestru al sportului                pana la  3.000 lei
    - candidat de maestru                 pana la  1.500 lei
    Sah prin corespondenta
    Indemnizatia de arbitraj la aceasta ramura de sport este stabilita in functie de numarul numarul de jocuri si durata competitiilor si se acorda la terminarea partidelor din grupe (cu durata minima de jumatate de an).
--------------------------------------------------------------------------------
     Nr. de   |  Nr. de   |         Competitii organizate de:
    jucatori  | partide   |--------------------------------------------------
    in grupe  | in grupa  |  federatie            |  unitati sportive si
              |           |                       |  oficii judetene
--------------------------------------------------------------------------------
              |           | arbitru de| arbitru de| arbitru de| arbitru de
              |           |   apel    |  grupa    |   apel    |   grupa
              |           |-----------|-----------|-----------|--------------
      7 - 11  |  21 - 55  |    150    |    450    |     75    |    225
     12 - 15  |  78 - 105 |    300    |    750    |    150    |    375
--------------------------------------------------------------------------------
    Pentru grupele cu durata de joc mai mare de 2 ani, indemnizatia de arbitru se majoreaza cu 25%.

    ANEXA B

                  NORME GENERALE
privind regimul cotizatiilor si taxelor percepute de federatii pentru organizarea si desfasurarea activitatii pe ramuri de sport
    I. Cotizatii si taxe referitoare la unitatile sportive si sectiile pe ramuri de sport
    1. Taxe de afiliere:
        - scolare                                      - pana la     500 lei
        - toate celelalte                              - pana la   3.000 lei
     2. Taxa de fuziune                                - pana la   1.500 lei
     3. Taxa de schimbare denumire                     - pana la   1.500 lei
    4. Cotizatie anuala la federatia respectiva:
        - sectii de juniori                            - pana la     200 lei
        - sectii de seniori                            - pana la     500 lei
    5. Taxa de participare in campionatele nationale
    a) Jocuri sportive:
           - divizia A                                 - pana la   4.000 lei
           - divizia B                                 - pana la   2.000 lei
           - divizia scolara si de juniori             - pana la     200 lei
    b) Sporturi individuale:
    - Campionate nationale pe echipe:
             - seniori                                 - pana la   2.000 lei
             - juniori                                 - pana la     200 lei
    - Campionate nationale individuale:
             - seniori                                 - pana la 100 lei/
                                                            sportiv participant
             - juniori                                 - pana la 50 lei/sportiv
                                                                    participant
     6. Taxa de contestatie                            - pana la   1.500 lei
     7. Taxa de apel                                   - pana la   2.000 lei
     8. Taxa de licenta pentru organizarea de
        competitii amicale:
        - interne                                      - pana la   3.000 lei
        - internationale                               - pana la  10.000 lei
                     II. Taxe referitoare la sportivi
     1. Taxa de legitimare                             - pana la     100 lei
                                           (la care se adauga c/v carnetului)
     2. Taxa pentru legitimatie duplicat:
        - pentru cazurile de pierdere,
          deteriorare etc.                             - pana la     500 lei
                                                       (la care se adauga c/v
                                                        carnetului)
        - in cazul expirarii                           - pana la     100 lei
                                           (la care se adauga c/v carnetului)
     3. Taxa pentru viza anuala a legitimatiei, in vederea
        participarii la competitii interne:
        - seniori                                      - pana la     200 lei
        - juniori                                      - pana la      50 lei
     4. Taxa de transferare
        a) Jocuri sportive:
           - divizia A                                 - pana la   2.000 lei
           - divizia B                                 - pana la   1.000 lei
           - divizia scolara si de juniori             - pana la     500 lei
        b) Sporturi individuale:
           - seniori                                   - pana la   2.000 lei
           - juniori                                   - pana la     500 lei

    ANEXA C

                    INDEMNIZATIA DE ARBITRAJ
--------------------------------------------------------------------------------
                       |          |   Competitii   |   Competitii
                       |          | internationale |   interne
                       |          |--------------------------------------------
                       |Calitatea | Orga- |Organi- | Divi- |Divi- |Divi-|Organi-
                       |arbitrului|nizate  |zate de| zia   |zia   |zia  |zate de
                       |          |de fe-  |unita- |   A   |  B   |sco- |unita-
                       |          |deratii |tile   |       |      |lara |tile
                       |          |        |sporti-|       |      |si   |sporti-
                       |          |        | ve si |       |      |juni-|ve si
                       |          |        |oficii-|       |      |ori  |oficii-
                       |          |        |le ju- |       |      |     |le ju-
                       |          |        |detene |       |      |     |detene
-----------------------|----------|--------|-------|-------|------|-----|-------
    JOCURILE SPORTIVE  |principal |  900   |  600  |  600  |  450 | 300 | 225
   (baschethandbalho-|-------------------------------------------------------
   cheipolorugbivolei secundar |  450   |  300  |  300  |  225 | 150 | 120
--------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
                 |          | Competitii inter-  |  Competitii interne
                 |          |   nationale        |
                 |          ---------------------------------------------------
                 | Calitatea| Organi- | Organi-  | Organizate de    |Organizate
                 |arbitrului|   de    | zate de  | federatii        |de unitati-
                 |          |federatii|unitatile |------------------|le sportive
                 |          |         |sportive  | Finale | Zonale  |si oficiile
                 |          |         |si oficii-|        |         |judetene
                 |          |         |le jude-  |        |         |
                 |          |         | tene     |        |         |
   ----------------------------------------------------------------------------
   SPORTURI      |principal |   300   |    200  |  200   |  150    |   100
 INDIVIDUALE SI  |----------|---------|---------|--------|---------|-----------
 ALTE JOCURI     |secundar  |   150   |    100  |  100   |   75    |    50
 SPORTIVE
   ----------------------------------------------------------------------------
                     INDEMNIZATIA PENTRU CADRELE MEDICALE
      care depun activitate la competitiile sportive interne si internationale
   ----------------------------------------------------------------------------
                      |Competitii interna- |      Competitii interne
                      |tionale organizate  |-----------------------------------
                      |de federatii, oficii|campionate si     |Competitii jude-
                      |judetene, cluburi   |concursuri natio- |tene, municipale
                      |si asociatii        |nale (etape inter-|si orasenesti
                      |sportive            |judetene, zonale, |
                      |                    |finale, divizia A,|
                      |                    |B, scolare,       |
                      |                    | juniori)         |
   ----------------------------------------------------------------------------
    Medic             |        300         |         200      |       100
    Asistent medical  |        150         |         100      |        50
                                                                              

                                                 


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 151/1992

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 151 din 1992
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu