Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1030 din 3 septembrie 2008

pentru aprobarea Strategiei sectoriale pe termen mediu privind descentralizarea in cadrul Ministerului Transporturilor

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 663 din 23 septembrie 2008



In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al art. 8 din Legea-cadru a descentralizării nr. 195/2006 şi al art. 11 lit. f) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Articol unic. - Se aprobă Strategia sectorială pe termen mediu privind descentralizarea în cadrul Ministerului Transporturilor, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

PRIM-MINISTRU

CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Contrasemnează:

Ministrul transporturilor,

Ludovic Orban

Ministrul internelor şi reformei administrative,

Cristian David

Ministrul economiei şi finanţelor,

Varujan Vosganian

ANEXĂ

STRATEGIA

sectorială pe termen mediu privind descentralizarea în cadrul Ministerului Transporturilor

1. Cadrul general

1.1. Mandatul Ministerului Transporturilor

Ministerul Transporturilor (M.T.) este organul de specialitate al administraţiei publice centrale cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, care îndeplineşte rolul de autoritate de stat în domeniul transporturilor şi al infrastructurii de transport.

M.T. stabileşte politica în domeniul transporturilor la nivel naţional şi elaborează strategia şi reglementările specifice de dezvoltare şi de armonizare a activităţilor de transport în cadrul politicii generale a Guvernului.

M.T. este instituţia publică în domeniul transporturilor care poate elabora acte normative şi documente de politici publice în acest domeniu şi care în aceIaşi timp ia măsuri pentru a asigura implementarea acestor politici prin unităţile care i se subordonează.

M.T. este ordonator principal de credite bugetare şi are rolul de autoritate de management pentru Programul operaţional sectorial de transport 2007-2013 (POST).

M.T. are în subordine, în coordonare şi, respectiv, sub autoritate un număr de 54 de unităţi (anexa nr. 1) prin care îşi realizează atribuţiile ce îi revin în calitate de autoritate de stat.

Unităţile îşi desfăşoară activitatea în teritoriu şi sunt organizate sub formă de regii, companii/societăţi naţionale, societăţi comerciale, filiale ale unor societăţi comerciale şi instituţii publice. De asemenea, în structura organizatorică a unor unităţi sunt cuprinse: sucursale - societăţi de cale ferată; agenţii ale Autorităţii Rutiere Române; reprezentanţe ale Registrului Auto Român, care îşi desfăşoară activitatea în teritoriu (de regulă la nivel de judeţ şi municipiul Bucureşti), cu coordonare unică (M.T. prin unităţile respective). Intre aceste unităţi şi instituţiile publice locale sunt relaţii de colaborare (nu de subordonare).

Unităţile M.T. prestează nemijlocit servicii publice sau concură la prestarea unor servicii publice, activitatea lor având un impact major în evoluţia socioeconomică a ţării, asigurarea legăturilor între toate localităţile ţării şi a cerinţelor de racordare treptată în spaţiul european.

1.2. Organizarea internă

M.T. este organizat şi funcţionează potrivit Hotărârii Guvernului nr. 367/2007, cu modificările ulterioare.

Structura organizatorică şi concepţia privind rolul, funcţiile şi atribuţiile M.T. ca organ de specialitate şi autoritate de stat la nivel naţional au evoluat permanent în concordanţă cu dezvoltarea socioeconomică a ţării şi cu cerinţele procesului de integrare europeană şi euroatlantică. In acest sens s-a desfăşurat un proces continuu de restructurare a metodelor, procedurilor şi regulilor funcţionale interne în vederea creşterii operabilitatii şi eficienţei actului administrativ, pentru şi în folosul cetăţeanului.

In cadrul procesului de restructurare s-a avut în vedere o redefinire a atribuţiilor ministerului în raport cu cele ale unităţilor din subordine, din coordonare şi de sub autoritate, inclusiv prin externaiizarea unor activităţi şi organizarea acestora în cadrul unor structuri administrative distincte în subordinea sau în coordonarea ministerului, cu reprezentare naţională şi în judeţe (delegare de competenţe - deconcentrare), sau/şi transferarea acestora la autorităţile locale (descentralizare).

Au fost definite principii şi politici noi de organizare atât la nivelul ministerului, cât şi al unităţilor care funcţionează în subordinea şi sub autoritatea sa, prin care s-au urmărit atât întărirea capacităţii administrative şi instituţionale, cât şi flexibilizarea structurilor organizatorice interne pentru eficientizarea activităţii şi implementarea legislaţiei europene.

Procedurile de lucru, circuitul deciziei şi al comunicării, atribuţiile şi responsabilităţile structurilor administrative din compunerea MT. au fost perfecţionate şi a fost implementat un sistem de transparenţă instituţională prin introducerea sistemului informatizat în toate domeniile şi mai ales în mediul de afaceri.

Având în vedere caracterul tehnic al MT. şi diversitatea domeniilor specifice de activitate (transport rutier, feroviar, naval, aerian,) salariaţii din minister şi din unităţile sale sunt specializaţi atât în domeniul specific, cât şi în cel general (ingineri de geniu, economişti, informaticieni etc).

Conform art. 11 din Hotărârea Guvernului nr. 457/2008 privind cadrul instituţional de coordonare şi de gestionare a instrumentelor structurale, MT. a fost desemnat ca autoritate de management pentru Programul operaţional sectorial „Transport", având responsabilitatea gestionării şi implementării asistenţei financiare nerambursabile alocate acestui program.

In acest sens, MT. şi-a constituit structurile necesare pentru managementul instrumentelor de preaderare şi al instrumentelor structurale.

Prin măsurile cuprinse în programele de restructurare aflate în proces de implementare, MT. se încadrează şi în prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 38/2003 pentru ratificarea amendamentelor la Aranjamentul stand-by dintre România şi Fondul Monetar Internaţional, convenit prin Scrisoarea părţii române din 17 octombrie 2001 şi Decizia Consiliului Directorilor Executivi al Fondului Monetar Internaţional din 31 octombrie 2001, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru ratificarea Memorandumului suplimentar de politici economice şi financiare şi a Memorandumului tehnic de înţelegere suplimentar convenite la Bucureşti şi Washington prin Scrisoarea părţii române din 9 aprilie 2003 şi Decizia Consiliului Directorilor Executivi al Fondului Monetar Internaţional din 25 aprilie 2003, aprobată prin Legea nr. 370/2003.

MT. a făcut progrese notabile în ceea ce priveşte îndeplinirea cerinţelor de integrare în structurile europene şi dinamizarea procesului de integrare, în planul armonizării legislative şi instituţionale şi a aplicării acquis-ului comunitar.

Au fost definite secţiunile de infrastructură de transport aparţinând actualei Reţele transeuropene, s-a evaluat efortul financiar şi au fost demarate procedurile pentru asigurarea finanţării, elaborarea documentaţiei tehnice, contractarea lucrărilor şi începerea execuţiei acestora.

Activitatea unităţilor aflate în subordinea, în coordonarea şi sub autoritatea MT. s-a desfăşurat în contextul unor programe şi proiecte concrete şi viabile de dezvoltare cuprinse în strategiile sectoriale de dezvoltare pe termen scurt, mediu şi lung. Finanţarea proiectelor este asigurată din surse proprii, de la bugetul de stat, din finanţări internaţionale rambursabile (prin Banca Mondială, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Uniunea Europeană, credite comerciale) şi nerambursabile (PHARE, ISPA, fonduri structurale). O serie de proiecte urmează a se realiza şi prin atragerea de investitori străini şi autohtoni din sectorul privat în participarea la proiecte de parteneriat public - privat.

In luna iulie 2007 a fost aprobat de către oficialii de la Bruxelles Programul operaţional sectorial de transport 2007- 2013 (POST) al cărui buget pentru perioada vizată este de aproximativ 5,7 miliarde euro.

2. Evoluţia procesului de restructurare/descentralizare şi externalizare a competenţelor/atribuţiilor Ministerului Transporturilor în calitate de organ de specialitate al administraţiei publice centrale şi autoritate de stat în domeniul transporturilor în perioada anilor 1990-2006/2007

Acţiunile de restructurare/descentralizare şi externalizare s-au desfăşurat în cadrul procesului de restructurare şi modernizare a ministerului şi au vizat toate domeniile activităţii de transport, respectiv: transportul rutier şi infrastructura rutieră, transportul naval maritim şi pe apele interioare, transportul aerian şi aeroporturi, transportul feroviar şi infrastructura feroviară şi zonele libere.

Reorganizarea şi restructurarea Ministerului Transporturilor şi a unităţilor din subordine, din coordonare şi de sub autoritate şi descentralizarea unor competenţe/atribuţii ale acestora au urmărit ca, prin măsuri şi acţiuni cu caracter organizatoric, tehnic şi economic să se creeze cadrul adecvat pentru o creştere economică durabilă şi asigurarea condiţiilor pentru un serviciu operativ de calitate la dispoziţia solicitanţilor/cetăţenilor.

Accentul a fost pus pe realizarea unei reforme structurale orientate cu prioritate spre modernizarea sistemului de transport, coroborat cu gradul de preluare în legislaţia românească a reglementărilor aplicabile în Uniunea Europeană şi pregătirea domeniilor pentru integrarea în structurile Uniunii Europene.

Reforma structurală s-a materializat în principal în:

• restructurarea/reorganizarea instituţională a ministerului;

• descentralizarea unor competenţe de la MT. la autorităţile administraţiei publice locale şi către sectorul privat.

2.1. Restructurarea/reorganizarea instituţională

In perioada 1990-2000, activitatea generală privind reorganizarea şi restructurarea instituţiilor şi unităţilor din cadrul MT. s-a desfăşurat în contextul implementării noilor reglementări armonizate gradual cu legislaţia Uniunii Europene. Procesul de restructurare şi descentralizare s-a realizat treptat, urmărindu-se atât crearea unor condiţii optime de dezvoltare şi modernizare a instituţiilor publice şi societăţilor comerciale nou-create, cât şi asigurarea de către acestea a unor activităţi şi servicii corespunzătoare cerinţelor actuale şi de perspectivă, coroborat cu crearea cadrului legislativ şi organizatoric pentru declanşarea procesului de privatizare.

Incepând cu anul 1997, în contextul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 30/1997 privind reorganizarea regiilor autonome, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 207/1997, cu modificările ulterioare, s-au pus bazele cadrului legislativ pentru accelerarea reformei instituţionale şi a fost demarat procesul general de restructurare. Unsprezece regii autonome de interes naţional din domeniul feroviar, naval (maritim şi fluvial) şi aerian au fost reorganizate şi restructurate. In urma reorganizării s-au înfiinţat 7 companii naţionale, 5 societăţi naţionale (cu caracter strategic) şi două societăţi comerciale având iniţial ca acţionar unic statul, reprezentat prin MT.

Prin delegarea de competenţe şi externalizarea unor structuri organizatorice din aparatul central al MT. s-au înfiinţat 3 instituţii publice extrabugetare în domeniul autorităţii tehnice, supra­vegherii şi controlului, respectiv: Autoritatea Feroviară Română - AFER, prin comasarea Registrului Feroviar Român - REFER cu Inspectoratul Feroviar din MT., Autoritatea Rutieră Română - ARR şi Inspectoratul Navigaţiei Civile - INC, actualmente Autoritatea Navală Română.

In anul 2007 s-a înfiinţat în cadrul MT. Direcţia generală investigaţii accidente în transporturi, prin includerea Inspectoratului Aviaţiei Civile şi a structurilor similare din celelalte moduri de transport.

2.1.1. Restructurarea unităţilor din domeniul transporturilor

Pe sectoare, situaţia restructurărilor efectuate la unităţile de sub autoritatea MT. se prezintă astfel:

In domeniul feroviar

Cea mai importantă regie din ramura transporturilor, Societatea Naţională a Căilor Ferate Române (SNCFR), a fost restructurată şi reorganizată în anul 1998, pornind de la prevederile directivelor Uniunii Europene adaptate condiţiilor concrete din România, înfiinţându-se o companie naţională pentru gestionarea infrastructurii şi a patrimoniului auxiliar feroviar, două societăţi naţionale - operatori pentru transportul feroviar public de mărfuri şi transportul feroviar public de călători, două societăţi comerciale - pentru administrarea excedentului de active rezultat din divizarea SNCFR şi pentru servicii financiar-contabile, gestionarea creditelor externe, asigurarea serviciilor juridice şi 8 societăţi regionale de transport public de călători.

Totodată, prin externalizarea unor activităţi din cadrul societăţilor de transport feroviar - marfă şi călători - s-au înfiinţat 10 filiale.

In domeniul rutier

In sectorul drumurilor procesul de restructurare a Regiei Autonome „Administraţia Naţională a Drumurilor din România" a început în anul 1997, prin externalizarea activităţilor de întreţinere periodică şi de producţie industrială şi înfiinţarea a 8 societăţi comerciale (anexa nr. 2).

In sectorul rutier, în vederea organizării şi supravegherii modului de realizare a transportului, s-a înfiinţat Autoritatea Rutieră Română -ARR, prin unificarea Inspectoratului Rutier Român cu Oficiul Central Rutier, autoritate cu reprezentativitate şi structuri în toate judeţele. Totodată, prin Hotărârea Guvernului nr. 768/1991 privind înfiinţarea şi funcţionarea Regiei Autonome „Registrul Auto Român", republicată, cu modificările ulterioare, a fost înfiinţată Regia Autonomă „Registrul Auto Român".

In domeniul naval

In sectorul canale navigabile, în procesul de restructurare a Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa au fost externalizate activităţile de exploatare, întreţinere şi reparaţii mijloace de transport, revizii şi reparaţii echipamente şi instalaţii ecluze şi întreţinere şi reparaţii hidrotehnice şi s-au înfiinţat 3 societăţi comerciale (anexa nr. 2).

In sectorul fluvial, prin restructurarea Regiei Autonome „Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi" (AFDJ), au fost externalizate activităţile de remorcaj, salvare, dragaj pe sectorul românesc al Dunării, de întreţinere şi reparaţii construcţii hidrotehnice şi s-au înfiinţat 4 societăţi comerciale (anexa nr. 2).

In sectorul maritim Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa a externalizat o serie de activităţi conexe (pază, construcţii, service auto), care au fost preluate de firme specializate.

In domeniul zonelor libere au fost înfiinţate 5 regii autonome cu statutul de zone libere, respectiv: Regia Autonomă „Administraţia Zonei Libere Sulina", Regia Autonomă „Administraţia Zonei Libere Brăila", Regia Autonomă „Administraţia Zonei Libere Giurgiu", Regia Autonomă „Administraţia Zonei Libere Constanţa" şi Regia Autonomă „Administraţia Zonei Libere Curtici".

In domeniul aerian

13 aeroporturi au fost organizate ca aeroporturi de interes local, respectiv: Arad, Bacău, Baia Mare, Caransebeş (în prezent închis traficului aerian), Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Târgu Mureş, Tulcea. Celelalte 4 aeroporturi au fost transformate în societăţi şi companii naţionale, respectiv: Henri Coandă - Bucureşti, Bucureşti Băneasa -Aurel Vlaicu, Timişoara - Traian Vuia şi Mihail Kogălniceanu - Constanţa.

2.1.2. Externalizarea unor activităţi cu caracter comercial din cadrul unităţilor din domeniul transporturilor

In perioada 2001-2006/2007 au continuat acţiunile privind externalizarea unor activităţi din cadrul companiilor/societăţilor naţionale şi organizarea lor în societăţi comerciale în vederea privatizării, concomitent cu reorganizarea unor instituţii publice şi societăţi comerciale şi transferarea unor activităţi la autorităţile locale.

In domeniul feroviar

Prin reorganizarea şi externalizarea unor activităţi din cadrul celor 3 companii/societăţi comerciale s-au înfiinţat 38 de societăţi comerciale (anexa nr. 2):

- Compania Naţională de Căi Ferate „CFR" - S.A. - au fost externalizate activităţile din domeniul producţiei industriale cu caracter feroviar, lucrări de întreţinere, reparaţii, servicii de turism şi agrement, servicii de intervenţii în caz de accidente feroviare etc. şi s-au înfiinţat 22 de societăţi comerciale, filiale ale Companiei Naţionale de Căi Ferate „CFR" - S.A. (anexa nr. 2);

- Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători „CFR-Călători" - S.A. - au fost externalizate activităţile din domeniile reparaţiilor de locomotive, vânzării anticipate a legitimaţiilor de călătorie, de rezervare a locurilor şi de asigurare a bazei materiale prin baza de aprovizionare-desfacere Braşov şi s-au înfiinţat 9 societăţi comerciale, filiale ale Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „CFR-Călători" - S.A. (anexa nr. 2).

- Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă „CFR- Marfă" - S.A. - au fost externalizate activităţile din domeniul reparaţiei şi întreţinerii materialului rulant şi aprovizionare şi reorganizate în 7 societăţi comerciale, filiale ale Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „CFR-Marfă" - S.A. (anexa nr. 2). In anul 2007, prin externalizarea activităţii de transport pe ferry-boat s-a înfiinţat Societatea Comercială de Transport Maritim şi de Coastă „CFR Ferry-Boat" - S.A. ca filială a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă" - S.A.

Din cadrul Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti - „Metrorex" - S.A. a fost externalizată activitatea din domeniul revizii, reparaţii rame de metrou şi instalaţii şi s-a înfiinţat Societatea Comercială de Revizii, Reparaţii Rame de Metrou şi Instalaţii „RRRMI" - S.A.

Totodată, în cadrul procesului de restructurare a sectorului feroviar s-a declanşat şi acţiunea de închiriere de secţii de circulaţie ale infrastructurii feroviare neinteroperabile. Din totalul de 3.324 km de linii neinteroperabile au fost închiriate până în prezent către operatorii privaţi secţii în lungime de 851 km.

In domeniul rutier

In cadrul Regiei Autonome „Administraţia Naţională a Drumurilor din România", activităţile din domeniul lucrărilor de construcţii de clădiri şi de geniu, întreţinere curentă şi periodică a drumurilor au fost externalizate şi s-au înfiinţat 7 societăţi comerciale - anexa nr. 2 (în anul 2003, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 84/2003, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 47/2004, cu modificările ulterioare, Regia Autonomă „Administraţia Naţională a Drumurilor din România" s-a reorganizat, înfiinţându-se Compania Naţională de Autostrăzi si Drumuri Naţionale din România - S.A. CNADNR).

In domeniul naval

S-a înfiinţat Autoritatea Navală Română - ANR, prin fuziunea Inspectoratului Navigaţiei Civile cu Registrul Naval Român, instituţie publică extrabugetară, cu atribuţii în domeniul siguranţei navigaţiei, al certificării tehnice a navelor şi a companiilor de navigaţie, precum şi al pregătirii şi atestării personalului navigant.

S-a înfiinţat Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale „CERONAV", prin fuziunea Centrului de Perfecţionare a Personalului din Marina Civilă şi Calificare Personal pentru Exploatare Portuară Constanţa cu Centrul de Perfecţionare a Personalului din Navigaţia Fluvială Galaţi, instituţie publică ce asigură pregătirea şi perfecţionarea personalului care deserveşte activităţi de transport naval (Ordonanţa Guvernului nr. 33/2003 privind înfiinţarea Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale - CERONAV, aprobată cu modificări prin Legea nr. 502/2003).

S-a înfiinţat Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare-ARSVOM, prin reorganizarea Grupului de Intervenţii şi Salvare Navală Constanţa (Ordonanţa Guvernului nr. 33/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare - ARSVOM, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 337/2004).

In domeniul sanitar privind siguranţa circulaţiei

Reţeaua sanitară (direcţiile regionale de sănătate publică în transporturi şi spitale regionale), cu un rol important în examinarea medicală şi psihologică a personalului din transporturi cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei şi a navigaţiei, a fost supusă unui proces de organizare şi adaptare la reglementările legale în vigoare, inclusiv în contextul înfiinţării Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.

In domeniul zonelor libere

S-a reorganizat Regia Autonomă „Administraţia Zonei Libere Constanţa Sud şi a Zonei Libere Basarabi" şi s-a inclus în structura organizatorică a Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime" - S.A. Constanţa (Legea nr. 342/2004 privind trecerea Regiei Autonome „Administraţia Zonei Libere Constanţa Sud şi a Zonei Libere Basarabi" la Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime" - S.A. Constanţa).

2.2. Descentralizarea administrativă şi transferarea unor competenţe la autorităţile administraţiei publice locale şi către sectorul privat1)

Procesul de transferare a unor competenţe de la MT. la autorităţile administraţiei publice locale şi către sectorul privat s-a realizat treptat, coroborat cu modificările produse în cadrul legislativ şi instituţional.

Sintetic, principalele acţiuni s-au materializat în:

• transferul unor competenţe de la nivelul MT. către autorităţi ale administraţiei publice locale;

In domeniul aerian

- trecerea unor regii autonome de sub autoritatea MT. sub autoritatea consiliilor judeţene.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 398/1997 privind trecerea unor regii autonome aeroportuare de sub autoritatea Ministerului Transporturilor sub autoritatea consiliilor judeţene, cu modificările ulterioare,  13 regii autonome aeroportuare cu specific deosebit, de interes naţional, au fost trecute de sub autoritatea MT. sub autoritatea consiliilor judeţene, ca regii autonome cu specific deosebit, de interes local, după cum urmează:

1. Regia Autonomă Aeroportul Arad, sub autoritatea Consiliului Judeţean Arad;

2. Regia Autonomă Aeroportul Bacău, sub autoritatea Consiliului Judeţean Bacău;

3. Regia Autonomă Aeroportul Baia Mare, sub autoritatea Consiliului Judeţean Maramureş;

4. Regia Autonomă Aeroportul Caransebeş, sub autoritatea Consiliului Judeţean Caraş-Severin;

5. Regia Autonomă Aeroportul Cluj-Napoca, sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj;

6. Regia Autonomă Aeroportul Craiova, sub autoritatea Consiliului Judeţean Dolj;

7. Regia Autonomă Aeroportul Iaşi, sub autoritatea Consiliului Judeţean Iaşi;

8. Regia Autonomă Aeroportul Oradea, sub autoritatea Consiliului Judeţean Bihor;

9. Regia Autonomă Aeroportul Sibiu, sub autoritatea Consiliului Judeţean Sibiu;

10. Regia Autonomă Aeroportul Suceava, sub autoritatea Consiliului Judeţean Suceava;

11. Regia Autonomă Aeroportul Târgu Mureş, sub autoritatea Consiliului Judeţean Mureş;

12. Regia Autonomă Aeroportul Tulcea, sub autoritatea Consiliului Judeţean Tulcea;

13. Regia Autonomă Aeroportul Satu Mare, sub autoritatea Consiliului Judeţean Satu Mare.

Aeroportul Caransebeş este în prezent închis traficului aerian, iar Aeroportul Arad s-a reorganizat, după trecerea sub autoritatea Consiliului Judeţean Arad, în societate comercială.

Consiliile judeţene exercită următoarele competenţe cu privire la regiile autonome cu specific deosebit, de interes local:

- aprobarea regulamentelor de organizare şi funcţionare proprii, în condiţiile legii;

-  numirea, în condiţiile legii, a membrilor Consiliului de administraţie;

-  numirea şi schimbarea directorului general al regiei autonome, cu avizul MT.;

- aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale regiilor autonome preluate de sub autoritatea MT., în condiţiile legii;

- asigurarea din bugetul local al judeţului, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie, a finanţării cheltuielilor curente şi de capital ale regiilor autonome cu specific deosebit, de interes local, în completarea veniturilor proprii ale acestora;

- transferarea cu titlu gratuit la consiliile judeţene a unor pachete din acţiunile deţinute de MT. Prin Legea nr. 322/2007 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de acţiuni de 20% deţinute de stat la Societatea Comercială „Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu - Constanţa" - S.A. către judeţul Constanţa, au fost transmise cu titlu gratuit la Consiliul Judeţean Constanţa 20% din acţiunile deţinute de stat (prin MT.) la Societatea Naţională „Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu - Constanţa" - S.A.

In domeniul naval

In perioada 1997-2000, MT. a transmis unele bunuri imobile, situate în porturile Turnu Măgurele, Zimnicea, Sulina şi Brăila, din proprietatea publică a statului în administrarea consiliilor locale, respectiv:

• prin Hotărârea Guvernului nr. 871/1999 s-a aprobat transmiterea bunurilor imobile, proprietate publică a statului, situate în porturile Turnu Măgurele şi Zimnicea, din administrarea Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale" - S.A. Giurgiu în administrarea Consiliului Local al Municipiului Turnu Măgurele şi, respectiv, a Consiliului Local al Oraşului Zimnicea. Aceste bunuri sunt prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la actul normativ, transferul efectuându-se prin protocol de predare-preluare. Consiliile locale, potrivit reglementărilor amintite, asigură din bugetul local al unităţilor administrativ-teritoriale fondurile necesare pentru întreţinerea şi repararea bunurilor proprietate publică, în completarea veniturilor obţinute din administrarea şi exploatarea acestora. MT. exercită dreptul de control periodic asupra modului în care sunt administrate bunurile imobile, proprietate publică a statului, transmise consiliilor locale;

1) Conform prevederilor art. 2 lit. I) din Legea-cadru a descentralizării nr. 195/2006, descentralizarea reprezintă transferul de competenţă administrativă şi financiară de la nivelul administraţiilor publice centrale la nivelul administraţiilor publice locale sau către sectorul privat.

•   prin Hotărârea Guvernului nr. 697/1997 s-a aprobat transmiterea unor construcţii hidrotehnice, proprietate publică a statului, din administrarea Regiei Autonome „Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi" în administrarea Consiliului Local al Oraşului Sulina, judeţul Tulcea. Aceste bunuri sunt prevăzute în anexa nr. 1 la actul normativ, transferul efectuându-se prin protocol de predare-preluare;

•   prin Hotărârea Guvernului nr. 535/2000 s-a aprobat transmiterea bunurilor aparţinând domeniului public al statului, aflate în portul Brăila, din administrarea Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Maritime" - S.A. Galaţi în administrarea Regiei Autonome „Administraţia Zonei Libere Brăila" şi a Consiliului Local al Municipiului Brăila. Bunurile sunt menţionate în anexele nr. 1 şi 2 la actul normativ. Impreună cu aceste bunuri a fost transferat şi personalul Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Maritime" - S.A. Gaiaţi.

In domeniul zonelor libere

4 regii autonome ce desfăşoară activităţi de zonă liberă au fost trecute de sub autoritatea MT. sub autoritatea consiliilor locale sau judeţene, respectiv:

-  prin Hotărârea Guvernului nr. 669/2003 s-a aprobat trecerea Regiei Autonome „Administraţia Zonei Libere Galaţi" sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Galaţi;

-  prin Hotărârea Guvernului nr. 1.221/2003 s-a aprobat trecerea Regiei Autonome „Administraţia Zonei Libere Giurgiu" sub autoritatea Consiliului Judeţean Giurgiu;

-  prin Hotărârea Guvernului nr. 1.222/2003 s-a aprobat trecerea Regiei Autonome „Administraţia Zonei Libere Brăila" sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Brăila;

-  prin Hotărârea Guvernului nr. 872/2004 s-a aprobat trecerea Regiei Autonome „Administraţia Zonei Libere Curtici- Arad" sub autoritatea Consiliului Judeţean Arad.

In domeniul rutier

Prin Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007, competenţele/atribuţiile în domeniul transportului de persoane prin servicii regulate au fost partajate între autorităţile administraţiei publice centrale şi locale de la nivelul judeţelor, comunelor, oraşelor şi municipiilor.

Autorităţile administraţiei publice locale sunt autorităţi de reglementare în domeniul transportului public local, stabilesc norme şi regulamente pentru executarea serviciilor de transport public local, precum şi tarife de călătorie, acordă autorizaţii pentru executarea transportului public local pentru operatorii de transport şi licenţe de transport pentru autovehiculele care execută transport public local.

In domeniul serviciului de transport public local, autorităţile administraţiei publice locale au următoarele obiective principale:

- înfiinţarea de compartimente sau servicii de specialitate pentru transportul public local, cu sau fără personalitate juridică; în acest sens, pot organiza servicii de transport public local de persoane şi mărfuri ca activitate proprie, ca activitate concesionată sau ca activitate în sistem concurential;

- atribuirea serviciilor de transport public local operatorilor de transport rutier şi transportatorilor autorizaţi, în funcţie de nivelul efortului investiţional al acestora realizat în mijloacele de transport şi în infrastructura de transport;

- asigurarea finanţării necesare dezvoltării componentelor sistemului de transport public local, în condiţiile în care acestea aparţin domeniului public sau privat al autorităţilor administraţiei publice locale;

-  informarea şi consultarea periodică a populaţiei asupra politicilor de dezvoltare durabilă din domeniul serviciului de transport public local.

Actul normativ menţionat prevede că statul poate acorda sprijin economic pentru dezvoltarea cantitativă şi calitativă a serviciilor de transport public local organizate de autorităţile administraţiei publice locale, precum şi a infrastructurii tehnico-edilitare aferente sistemului de transport public local.

Programele de transport public de persoane, pe trasee, la nivel local sau judeţean se realizează cu aprobarea consiliului local, consiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), după caz.

Consiliile locale şi consiliile judeţene, respectiv CGMB, exercită următoarele competenţe partajate:

-  organizarea, reglementarea, coordonarea şi controlul privind prestarea serviciilor de transport public desfăşurate pe raza lor administrativ-teritorială;

- înfiinţarea de societăţi de transport public (fără un aviz din partea MT.);

- stabilirea şi aplicarea strategiei pe termen mediu şi lung pentru extinderea, dezvoltarea şi modernizarea serviciilor de transport public local, ţinând seama de planurile de urbanism şi amenajarea teritoriului, de programele de dezvoltare economico-socială a localităţilor şi de cerinţele de transport public local, evoluţia acestora, precum şi de folosirea mijloacelor de transport cu consumuri energetice reduse şi emisii minime de noxe;

- evaluarea fluxurilor de transport de persoane şi de mărfuri şi determinarea pe baza studiilor de specialitate a cerinţelor de transport public local, precum şi anticiparea evoluţiei acestora;

-   stabilirea traseelor principale şi secundare şi a programelor de transport privind transportul public de persoane prin curse regulate şi atribuirea acestora;

-  actualizarea periodică a traseelor şi a programelor de transport în funcţie de necesităţile de deplasare ale populaţiei şi în corelare cu transportul public interjudeţean, internaţional, feroviar, aerian sau naval de persoane existent, precum şi corelarea între modalităţile de realizare a serviciului de transport public local de persoane cu autobuze, troleibuze, tramvaie, metrou şi în regim de taxi, după caz;

- întocmirea şi urmărirea realizării programelor de înfiinţare, reabilitare, extindere şi modernizare a sistemelor de transport public local, în condiţiile legii;

-  aprobarea studiilor de fezabilitate privind înfiinţarea, reabilitarea, modernizarea şi extinderea unei părţi sau a întregului sistem de transport public local, aflat în proprietatea publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale ori în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi a asociaţiilor de dezvoltare comunitară;

-   proiectarea şi executarea lucrărilor de investiţii în infrastructura tehnico-edilitară aferentă sistemelor de transport public local într-o concepţie unitară, corelată cu programele de dezvoltare economico-socială a localităţilor/judeţelor, cu planurile de urbanism şi de amenajare a teritoriului, de protecţie a mediului, cu modalităţile de realizare a serviciilor respective şi în conformitate cu reglementările legale în vigoare;

- asocierea intercomunitară în condiţiile legii, în vederea realizării   unor   investiţii de interes comun în domeniul infrastructurii tehnico-edilitare aferente sistemului de transport public local, precum şi administrarea acestuia;

-  concesionarea, precum şi încheierea contractelor de atribuire a gestiunii serviciului de transport public local de persoane şi a infrastructurii tehnico-edilitare aferente din proprietatea publică sau privată a localităţilor;

- acordarea de facilităţi şi subvenţii operatorilor de transport rutier şi transportatorilor autorizaţi care efectuează transport public local de persoane, pentru asigurarea suportabilităţii costurilor de către utilizatori, susţinerea şi încurajarea dezvoltării serviciului, cu respectarea legislaţiei fiscale în vigoare;

-  autorizarea transportatorilor pentru realizarea de către aceştia a serviciului de transport public local, respectiv: transportul public de persoane prin curse regulate executate cu tramvaie, troleibuze, trenuri de metrou; transportul public local de persoane sau de mărfuri în regim de taxi; transportul public local de persoane cu autoturisme în regim de închiriere; transportul public local de mărfuri în regim contractual; alte servicii de transport public local, cu excepţia transportului de mărfuri şi persoane pe căile navigabile interioare, care se realizează pe bază de licenţe de transport emise de Autoritatea Navală Română;

- finanţarea sau, după caz, contractarea ori garantarea, în condiţiile legii, a împrumuturilor pentru realizarea programelor de investiţii vizând dezvoltarea şi eficientizarea serviciilor de transport, precum şi înfiinţarea, reabilitarea, dezvoltarea, modernizarea şi extinderea sistemului de transport public local aparţinând patrimoniului unităţilor administrativ-teritoriale;

-  elaborarea şi aprobarea normelor locale şi a regulamentelor serviciilor de transport public local, cu consultarea asociaţiilor reprezentative profesionale şi patronale ale operatorilor de transport rutier şi ale transportatorilor autorizaţi, precum şi a organizaţiilor sindicale teritoriale din domeniu;

- stabilirea, ajustarea şi modificarea tarifelor de călătorie pentru serviciul de transport public local de persoane, cu respectarea prevederilor legale privind modalitatea de gestionare a serviciului;

-  stabilirea subvenţiei acordate de la bugetul local sau judeţean pentru acoperirea diferenţei dintre costurile înregistrate de operatorul de transport rutier sau transportatorul autorizat, după caz, pentru efectuarea serviciului şi sumele efectiv încasate ca urmare a efectuării transportului;

- asigurarea resurselor bugetare pentru susţinerea totală sau parţială a costurilor de transport public de persoane pentru unele categorii sociale defavorizate, stabilite prin hotărâri ale consiliilor locale, ale consiliilor judeţene, ale CGMB, după caz, ori prin lege.

Consiliile judeţene exercită următoarea competenţă exclusivă:

-  înfiinţarea de autorităţi judeţene de transport care să asigure, să organizeze, să reglementeze, să coordoneze şi să controleze prestarea serviciului de transport public de persoane prin servicii regulate desfăşurate între localităţile judeţului.

• Diminuarea participării statului în structura acţionariatului prin transferul (privatizarea) acţiunilor deţinute la societăţile comerciale de sub autoritatea M.T. către sectorul privat

Privatizarea societăţilor comerciale la care statul prin M.T. era acţionar s-a realizat conform programului propriu de privatizare şi s-a materializat în:

In domeniul feroviar

Au fost privatizate 21 de societăţi comerciale (anexa nr. 3) ce desfăşoară activităţi conexe transportului feroviar, înfiinţate prin externalizare, din cadrul Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R." - S.A., Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „C.F.R. Călători" - S.A. şi Societăţii Naţionale de

Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă" - S.A., iar alte 3 societăţi se află în diverse faze ale procesului de privatizare.

In domeniul rutier

Au fost privatizate 12 societăţi comerciale (anexa nr. 3) ce desfăşoară activităţi de întreţinere şi reparaţii drumuri şi poduri înfiinţate prin externalizare din cadrul Regiei Autonome „Administraţia Naţională a Drumurilor", iar alte două societăţi se află în diverse faze ale procesului de privatizare.

In domeniul naval

Au fost privatizate 6 societăţi comerciale (anexa nr. 3) ce desfăşoară activităţi de întreţinere şi reparaţii a mijloacelor de transport, construcţiilor şi instalaţiilor din domeniul transportului naval, înfiinţate prin externalizare, din cadrul Companiei Naţionale „Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa" - S.A. şi Regiei Autonome „Administraţia Fluvială a Dunării de Jos" Galaţi.

3. Implicaţii şi efecte ale procesului de restructurare, descentralizare şi externalizare în cadrul M.T. în perioada 1995-2006/2007

Atât procesul de reorganizare şi restructurare a M.T. şi a unităţilor din subordine, din coordonare sau de sub autoritate, cât şi transferul unor competenţe de la M.T. la autorităţile administraţiei publice locale sau către sectorul privat au condus la crearea cadrului adecvat pentru o creştere economică durabilă, îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru populaţie şi asigurarea premiselor pentru oferirea şi realizarea unor servicii publice de calitate pe întreg teritoriul României.

Redefinirea atribuţiilor M.T. în raport cu celelalte instituţii/ministere şi cu cele ale unităţilor din subordine, din coordonare sau de sub autoritate, inclusiv prin externalizarea unor activităţi şi organizarea desfăşurării acestora în cadrul unor structuri administrative distincte pe domenii de specialitate (organisme tehnice specializate, instituţii publice, societăţi comerciale), a condus la diminuarea şi flexibilizarea structurilor organizatorice interne ale M.T., întărirea capacităţii administrative şi instituţionale a acestuia, a unităţilor din subordine, de sub autoritate sau din coordonare, creşterea responsabilităţilor şi eficientizarea activităţilor de relaţii cu publicul, pregătirea condiţiilor pentru integrare în domeniul transporturilor în structurile Uniunii Europene.

S-au redus şi în unele domenii s-au eliminat complet atribuţiile M.T. ca instituţie sub aspectul relaţiilor directe cu publicul (relaţii de tip ghişeu) pentru obţinerea de documente, avize etc, aceste atribuţii fiind preluate de structurile nou-create din teritoriu.

Prin reţeaua teritorială de organisme din subordinea M.T, înfiinţate prin restructurare/reorganizare şi descentralizare administrativă şi financiară, s-a creat atât posibilitatea preluării acquis-ului comunitar privind norme tehnice, organizatorice sau de altă natură din domeniile de competenţă ale M.T, cât şi a asigurării implementării, monitorizării şi controlului acestuia.

Funcţionarea în teritoriu a unor instituţii publice specializate pe domeniile coordonate de M.T. a creat premisele favorabile colaborării dintre specialiştii acestor instituţii şi ai autorităţilor administraţiei publice locale atât în activitatea curentă, cât şi în situaţii de urgenţă (calamităţi naturale sau alte situaţii excepţionale).

Prin restructurarea societăţilor comerciale şi externalizarea din regiile autonome şi societăţile de sub autoritatea M.T. a activităţilor cu caracter comercial (din domeniile conexe activităţii de transport) s-a creat cadrul adecvat pentru reducerea participării statului ca acţionar şi transferarea societăţilor nou-înfiinţate în sectorul privat.

Prin privatizarea a 39 de societăţi comerciale (anexa nr. 3) - conform programului MT. de privatizare - la care statul (prin MT.) era acţionar s-a asigurat transferul proprietăţii de stat către sectorul privat în condiţii de transparenţă, corectitudine şi eficienţă.

Transferul competenţelor exercitate de structurile cu reprezentare naţională către structurile teritoriale a condus atât la apropierea autorităţii de zona unde se generează cerinţele pentru serviciul public, cât\şi la crearea oportunităţilor de utilizare a forţei de muncă locale pentru prestarea serviciilor publice respective.

Transferul competenţelor privind cele 13 aeroporturi de interes regional exercitat de MT. către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul judeţelor a permis corelarea cerinţelor de dezvoltare teritorială cu gradul de modernizare şi dezvoltare a activităţii de transport aerian, aeroporturile în cauză transformându-se gradual din aeroporturi locale în aeroporturi internaţionale. Finanţarea aeroporturilor de interes regional se asigură din bugetele administraţiei publice locale.

Descentralizarea competenţelor privind cele 4 regii autonome - zone libere şi trecerea unor bunuri aparţinând domeniului public al statului din porturile dunărene Turnu Măgurele, Zimnicea, Sulina şi Brăila la autorităţile administraţiei publice locale nu au înregistrat rezultatele aşteptate, acestea din urmă nefiind în toate cazurile pregătite din punct de vedere organizatoric şi financiar pentru administrarea şi realizarea unor asemenea activităţi.

4. Obiective strategice. Acţiuni viitoare ale M.T. în domeniul restructurării/reorganizării şi descentralizării

4.1. Obiective strategice

Obiectivul strategic principal cuprins în strategiile sectoriale de dezvoltare, modernizare, restructurare şi reorganizare a activităţilor din domeniile de activitate ale M.T. este creşterea calităţii serviciilor publice şi a relaţiilor cu utilizatorii.

Obiectivele strategice privind descentralizarea administrativă sunt:

- diminuarea sferei de intervenţie a administraţiei publice centrale şi apropierea deciziei, programării şi execuţiei serviciilor de locul apariţiei/exprimării cererii, în conformitate cu principiul subsidiarităţii;

-   reducerea atribuţiilor de administrare şi diminuarea Participaţiilor statului (privatizarea societăţilor comerciale);

- întărirea parteneriatului administraţia publică centrală - administraţia publică locală (pentru realizarea proiectelor naţionale/regionale de dezvoltare).

4.2. Acţiuni viitoare

Linia directoare pe care structurile M.T. au aplicat-o cu consecvenţă în domeniul restructurării, reorganizării şi descentralizării încă din perioada anilor 1990 a cuprins 3 direcţii strategice, respectiv:

- creşterea gradului de accesibilitate la servicii publice pe întreg teritoriul României şi a condiţiilor de trai ale populaţiei;

-   diversificarea serviciilor publice specifice prin externalizarea şi descentralizarea activităţilor de relaţii cu publicul (relaţii tip ghişeu);

-  privatizarea activităţilor cu caracter comercial aflate în competenţa M.T. sau efectuate de societăţile comerciale din coordonarea ori de sub autoritatea M.T.

Pentru viitor, aceste direcţii vor căpăta noi valenţe prin:

-   continuarea procesului de privatizare în domeniul serviciilor publice din domeniul transporturilor, prin continuarea transferului către domeniul privat al exercitării acestor servicii şi încredinţarea lor unor societăţi comerciale de profil din domeniul privat care îndeplinesc condiţiile necesare de dotare, personal, onorabilitate şi competenţă;

-  transferarea unor societăţi comerciale sau active din domeniul zonelor libere şi transporturilor de sub autoritatea M.T. către autorităţile administraţiei publice locale;

-  întărirea parteneriatului administraţia publică centrală (M.T.) - administraţia publică locală în realizarea proiectelor naţionale/regionale de dezvoltare privind:

• infrastructurile de transport;

• operatorii de transport;

- sprijinirea autorităţilor administraţiei publice locale prin realizarea de proiecte de dezvoltare în parteneriat administraţia publică centrală (M.T.) - administraţia publică locală, care după finalizare sunt implementate şi administrate de autorităţile administraţiei publice locale;

-  întărirea coeziunii sociale şi teritoriale la nivel local, regional şi naţional pentru asigurarea accesului general la serviciile publice locale şi naţionale.

Similar practicilor aplicate în ţările Uniunii Europene, rolul M.T. se va concentra în viitoarele etape pe acţiuni menite să-i întărească funcţiile specifice, respectiv funcţia de reglementare, de strategie şi de autoritate şi să dezvolte capacitatea instituţională şi administrativă a structurilor de implementare a legislaţiei europene şi de gestionare a fondurilor comunitare nerambursabile.

Funcţia de autoritate de stat a M.T, respectiv de organism de reglementare, autorizare, licenţiere şi control, se va întări permanent, avându-se în vedere şi noile cerinţe generate de liberalizarea pieţei transporturilor.

Funcţia de administrare se va diminua gradual, coroborat cu nivelul de privatizare a societăţilor comerciale de sub autoritatea M.T. şi cu gradul de modificare a structurii acţionariatului, M.T. rămânând în continuare administrator al infrastructurilor naţionale de transport din domeniul public al statului.

Vor fi întreprinse măsuri pentru întărirea capacităţii instituţionale a M.T. în vederea gestionării fondurilor nerambursabile alocate de Uniunea Europeană, respectiv Fondul de coeziune şi FEDR, prin Autoritatea de management pentru Programul operaţional sectorial de transport 2007-2013 (POST).

Totodată, M.T. va rămâne responsabil pentru realizarea proiectelor naţionale şi obiectivelor de dezvoltare/modernizare angajate de România, cuprinse în Planul naţional de aderare al României, Programul economic de preaderare (secţiunea Transporturi) si Programul operaţional sectorial de transport 2007-2013 (POST).

M.T. va sprijini din punct de vedere legislativ şi tehnic promovarea şi implementarea unor proiecte cu impact la nivel local şi naţional, respectiv:

- crearea unei baze unitare pentru gestionarea proiectelor în domeniul infrastructurii rutiere prin integrarea programelor coordonate de autorităţile administraţiei centrale/ministere şi locale la nivel naţional şi local;

- elaborarea/stabilirea unui cadru legislativ prin care să se statueze raporturile dintre autorităţile administraţiei publice centrale/ministere care gestionează proiecte în domeniul infrastructurii rutiere - M.T, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative - şi agenţiile de dezvoltare regională pentru gestionarea unitară a implementării unor proiecte de dezvoltare în domeniu care în prezent sunt derulate sectorial de fiecare instituţie sus-menţionată.

4.2.1. Acţiuni privind restructurarea/reorganizarea instituţională a M.T.

Direcţiile de acţiune în domeniul restructurării/reorganizării instituţionale vor viza atât M.T. ca instituţie, cât şi unităţile din subordine, din coordonare şi de sub autoritate şi se vor materializa în principal prin:

a) întărirea capacităţii instituţionale în domeniul elaborării politicilor publice, îmbunătăţirea calităţii legislaţiei şi implementării acquis-ului comunitar;

b)  reducerea atribuţiilor de administrare prin continuarea în ritm susţinut a diminuării Participaţiilor statului şi privatizarea societăţilor comerciale la care MT. este acţionar;

c)  întărirea rolului de autoritate şi creşterea gradului de urmărire şi control al aplicării şi respectării reglementărilor, prin organisme tehnice specializate/instituţii publice subordonate MT. şi /sau administraţiilor locale;

d)  creşterea capacităţii MT. de a asigura şi de a dirija resursele necesare către priorităţile stabilite prin programe multianuale de modernizare/dezvoltare şi prin angajamentele asumate;

e)  dezvoltarea capacităţii instituţionale şi administrative a structurilor de gestionare şi implementare a fondurilor comunitare nerambursabile asigurate din Fondul de coeziune şi fondurile structurale;

f) adaptarea cadrului instituţional şi administrativ al instituţiilor publice cu atribuţii de inspecţie şi control la cerinţele impuse de acquis-ul comunitar;

g) adaptarea instrumentelor şi instituţiilor publice la cerinţele privind monitorizarea implementării şi respectării cadrului legislativ-normativ;

h) crearea unor structuri informatice la nivelul structurilor din teritoriu (inclusiv bănci de date) integrate în sistemul informatic general al instituţiei;

i) sprijinirea autorităţilor administraţiei publice locale de la nivelul judeţelor, oraşelor şi comunelor din punct de vedere legislativ-normativ şi financiar pentru realizarea serviciilor publice alocate acestora, respectiv: reţeaua de drumuri judeţene şi a străzilor în zonele de contact cu reţeaua de drumuri naţionale, transport public de persoane interjudeţean şi local (aeroporturile civile de interes local pot fi sprijinite prin promovarea de către MT., în calitatea sa de autoritate de management pentru POST, a proiectelor propuse de aceste unităţi pentru finanţarea din fondurile structurale);

j) realizarea în parteneriat administraţia publică centrală - administraţia publică locală de proiecte naţionale/regionale de dezvoltare în domeniul transporturilor;

k) sprijinirea autorităţilor locale prin realizarea în parteneriat administraţia centrală - administraţia locală a proiectelor de înlăturare a urmărilor calamităţilor şi de prevenire a dezastrelor.

4.2.2. Acţiuni privind transferarea la autorităţile administraţiei publice locale şi sectorul privat a competenţei de administrare în numele statului a unor societăţi comerciale

4.2.2.1. Transferul la autorităţile administraţiei publice locale al competenţei de administrare a unor societăţi comerciale

Transferul de la administraţia publică centrală la administraţia publică locală al competenţei de administrare în numele statului a 5 societăţi comerciale se va stabili de comun acord cu autorităţile administraţiei publice locale implicate, avându-se în vedere atât situaţia existentă privind cadrul de funcţionare a societăţilor comerciale posibil a fi transferate, cât şi unele elemente specifice materializate în principal în:

- necesitatea existenţei la nivelul administraţiei locale a unui personal specializat şi a unor structuri organizatorice stabilite prin acte normative prin care se accesează, implementează şi monitorizează derularea proiectelor şi a creditelor contractate;

-   deţinerea de către Societatea Comercială „Fondul Proprietatea" - S.A. a unor pachete de 20% din acţiunile a 8 societăţi/companii naţionale din cadrul M. T. - conform Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, cu modificările şi completările ulterioare;

- demararea procesului de listare pe piaţa de capital, în anul 2008, a unor pachete de 5% din acţiunile societăţilor prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 574/2006 pentru aprobarea primei etape a strategiei de privatizare a unor societăţi comerciale aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin ofertă publică secundară, cu modificările ulterioare.

S-a stabilit ca posibilă pentru a fi transferată către autorităţile administraţiei publice locale competenţa administrării societăţilor comerciale care se situează şi îşi desfăşoară activitatea în şi pentru zona urbană/locală, respectiv:

- Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex" - S.A.;

- Societatea Naţioală „Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia" - S.A.;

- Regia Autonomă „Administraţia Zonei Libere Sulina". Societăţile menţionate mai sus sunt structuri autonome cu personalitate juridică, care îşi acoperă (cu excepţia Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex" - S.A.) cheltuielile din venituri proprii, iar transferul administrării lor către administraţia publică locală nu implică pentru MT. sau autorităţile administraţiei publice locale cheltuieli suplimentare de organizare, ci numai modificări ale cadrului legislativ-organizatoric şi funcţional.

Se are în vedere şi transferarea unor baze sportive (stadioane) incluse în patrimoniul public al unor instituţii publice/companii/societăţi naţionale din cadrul MT.

-  Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Maritime" - S.A. Galaţi, care administrează infrastructura portuară aparţinând domeniului public al statului din porturile fluvio-maritime Tulcea, Galaţi şi Brăila şi a celorlalte porturi de pe sectorul de Dunăre cuprins între porturile Tulcea şi Hârsova, şi Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale" - S.A. Giurgiu, care administrează infrastructura portuară aparţinând domeniului public al statului din porturile situate pe sectorul de Dunăre cuprins între porturile Cernavodă şi Moldova Veche.

Pentru unele porturi se analizează posibilitatea trecerii infrastructurii portuare care aparţine domeniului public al statului în administrarea autorităţilor publice locale din oraşele respective.

Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex" - S.A. desfăşoară servicii de transport de călători în municipiul Bucureşti. Pentru serviciul public prestat, Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex" - S.A. primeşte subvenţii de la bugetul de stat, prin bugetul MT., pentru acoperirea diferenţei dintre costurile efective şi tarifele percepute. Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex" - S.A. are în derulare un program de dezvoltare/modernizare pe termen mediu şi lung, având ca sursă de finanţare bugetul de stat şi credite externe rambursabile.

Intre MT. şi Primăria Municipiului Bucureşti, respectiv Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex" - S.A. şi Regia Autonomă de Transport Bucureşti se desfăşoară acţiuni comune în cadrul unui parteneriat permanent având ca obiectiv îmbunătăţirea serviciului de transport urban integrat (de suprafaţă şi subteran).

S-au stabilit principiile comune care vor sta la baza înfiinţării Autorităţii Metropolitane de Transport, entitate care va asigura atât armonizarea strategiilor şi politicilor de dezvoltare a sistemelor de transport - în special pentru programele de investiţii şi de dezvoltare spaţială -, cât şi sistemele de licenţe pentru practicarea serviciului public de transport, orarele de circulaţie, legitimaţiile de călătorie şi tarifele.

Este în curs de experimentare şi implementare acţiunea de introducere a biletului unic de transport urban: auto - metrou.

Au fost lansate de către Primăria Municipiului Bucureşti proiectele „Revitalizare urbană şi reorganizarea spaţiilor subterane aferente metroului pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Unirii" şi „Legătura reţelei actuale de metrou cu aeroporturile internaţionale Henri Coandă - Otopeni şi Aurel Vlaicu - Băneasa", ale căror finanţare şi execuţie vor fi asigurate de Primăria Municipiului Bucureşti.

In cadrul parteneriatului care se va desfăşura în continuare, transferul Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex" - S.A. se va putea discuta numai după înfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport, în funcţie şi de posibilităţile de acoperire a subvenţiei şi de preluare a creditelor în curs de derulare.

Primăria Municipiului Bucureşti va trebui să asigure din bugetul local subvenţia pentru acoperirea diferenţei dintre costurile efective şi tarifele percepute, cheltuielile aferente creditelor contractate pentru realizarea investiţiilor în curs de derulare şi, respectiv, cheltuielile aferente noilor lucrări de investiţii. Cheltuielile şi veniturile societăţii sunt stabilite anual prin bugetul de venituri şi cheltuieli al societăţii.

Regia Autonomă „Administraţia Zonei Libere Sulina" efectuează servicii pentru asigurarea condiţiilor portuare pentru tranzitul de persoane, mărfuri şi poştă, precum şi servicii de interes public naţional. Pentru serviciile prestate sunt percepute tarife prin care se acoperă cheltuielile generale ale societăţii. Prin faptul că asigură un important trafic de mărfuri în zona de sud-est a ţării şi că oferă facilităţile necesare pentru stimularea dezvoltării economice în zona de nord a Dobrogei, respectiv în Delta Dunării, Regia Autonomă „Administraţia Zonei Libere Sulina" reprezintă un reper important pe harta economică a judeţului Tulcea.

Cheltuielile regiei sunt acoperite din venituri ce sunt stabilite anual prin bugetul de venituri şi cheltuieli al regiei.

Societatea Naţională „Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia" - S.A. efectuează servicii pentru asigurarea condiţiilor aeroportuare pentru tranzitul de persoane, mărfuri şi poştă, precum şi servicii de interes public naţional. Pentru serviciile prestate sunt percepute tarife prin care se acoperă cheltuielile generale ale aeroportului. Societatea Naţională „Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia" - S.A. are în derulare un program de dezvoltare/modernizare pe termen lung, având ca sursă de finanţare bugetul de stat şi credite externe rambursabile.

Conform prevederilor art. 11 din cap. II titlul VII din Legea nr. 247/2005, cu modificările şi completările ulterioare, 20% din acţiunile deţinute de MT. la Societatea Naţională „Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia" - S.A. au fost transferate în anul 2005 la Societatea Comercială „Fondul Proprietatea" - S.A., iar un pachet de 5% din acţiuni va fi scos la vânzare în anul 2008 pe piaţa de capital, conform Hotărârii Guvernului nr. 574/2006 pentru aprobarea primei etape a strategiei de privatizare a unor societăţi comerciale aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin ofertă publică secundară, cu modificările ulterioare.

Prin rolul său de principală poartă aeriană în zona de sud-vest a ţării, Societatea Naţională „Aeroportul Internaţional Timişoara -Traian Vuia" - S.A. reprezintă un pilon important în economia judeţului Timiş.

In vederea creării condiţiilor pentru implicarea mai activă a autorităţilor locale, în cursul anului 2008 Societatea Naţională „Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia" - S.A. va trece din administrarea MT. în administrarea Consiliului Judeţean Timiş, prin transferarea, cu titlu gratuit, a pachetului de 80% din acţiuni deţinut de MT. Propunerea de ordonanţă a Guvernului privind transmiterea, cu titlu gratuit, a pachetului de acţiuni deţinut de statul român la Societatea Naţională „Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia" - S.A. către Consiliul Judeţean Timiş nu a mai fost promovată în semestrul I al anului 2007, urmând a se promova un proiect de lege în acest sens.

Consiliul Judeţean Timiş va trebui să asigure cheltuielile aferente creditelor contractate pentru realizarea investiţiilor în curs de derulare şi, respectiv, cheltuielile aferente noilor lucrări de investiţii. Cheltuielile şi veniturile societăţii sunt stabilite anual prin bugetul de venituri şi cheltuieli.

Porturile fluviale şi fluvio-maritime: din punctul de vedere al activităţii, Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Maritime" - S.A. şi Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale" - S.A. îşi asigură fondurile necesare pentru întreţinerea şi repararea infrastructurii pe care o au în administrare din venituri proprii şi pentru proiectele de modernizare şi dezvoltare din fonduri proprii, fonduri de la bugetul de stat, credite externe rambursabile şi fonduri externe nerambursabile. Trebuie menţionat faptul că, în ceea ce priveşte porturile fluviale şi fluvio maritime, marea lor majoritate nu îşi asigură fondurile necesare întreţinerii, reparării şi modernizării. Pe de altă parte, se află în curs de derulare sau urmează a fi derulate o serie de proiecte care vizează aceste porturi, şi anume:

a)  construirea de terminale de pasageri în conformitate cu Planul de acţiuni pe perioada 2005-2009 pentru implementarea Strategiei naţionale de management al frontierei de stat a României;

b) implementarea unui sistem unitar de preluare a reziduurilor şi gunoaielor de la nave pentru prevenirea poluării apelor de către nave;

c)  proiecte de reabilitare şi modernizare a infrastructurilor portuare existente.

Toate proiectele mai sus menţionate sunt finanţate de la bugetul de stat, din credite externe rambursabile sau fac parte din Planul operaţional sectorial al MT.

Totodată, trebuie luat în considerare şi Programul NAIADES al Comisiei Europene, care stabileşte strategia în perioada 2007-2013 privind dezvoltarea transportului pe căile navigabile interioare şi în care o importanţă deosebită se acordă Dunării.

Având în vedere cele de mai sus, transferul administrării porturilor către autorităţile administraţiei publice locale se va face etapizat, pe baza unor criterii care vor ţine seama de creşterea traficului de mărfuri din aceste porturi, posibilitatea acestor autorităţi de a asigura din bugetele locale fondurile necesare pentru întreţinerea şi repararea infrastructurii, pentru cofinanţarea proiectelor menţionate şi de interesul pe care sectorul privat îl acordă fiecărui port pentru investiţii.

De asemenea, pentru porturile în care se derulează proiecte finanţate din credite externe şi fonduri nerambursabile este necesară şi obţinerea acordului creditorilor pentru schimbarea partenerilor din respectivele contracte.

Conform prevederilor art. 11 din cap. II titlul VII din Legea nr. 247/2005, cu modificările şi completările ulterioare, 20% din acţiunile deţinute de MT. la Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale" - S.A. Giurgiu şi Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Maritime" - S.A. Galaţi au fost transferate în anul 2005 la Societatea Comercială „Fondul Proprietatea" - S.A., iar un pachet de 5% din acţiuni va fi scos la vânzare în anul 2008 pe piaţa de capital, conform Hotărârii Guvernului nr. 574/2006, cu modificările ulterioare.

Referitor la transferul administrării porturilor către autorităţile administraţiilor publice locale, trebuie avută în vedere şi poziţia Fondului Proprietatea - S.A., care deţine 20% din acţiunile celor două companii mai sus menţionate.

4.2.2.2. Transferul către sectorul privat al competenţei de administrare a unor societăţi comerciale

Transferul către sectorul privat al competenţelor MT. ca acţionar în numele statului va continua conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.293/2003 pentru aprobarea Mandatului privind realizarea strategiei de privatizare a companiilor/societăţilor naţionale şi a societăţilor comerciale care funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, cu modificările ulterioare.

Pe termen mediu se au în vedere:

-   privatizarea ultimelor două societăţi comerciale din domeniul rutier, incluse în programul de privatizare şi neprivatizate până în prezent, respectiv Societatea Comercială VIASTAR - S.A. Bucureşti şi Societatea Comercială STARD - S.A. Feteşti;

- vânzarea pe piaţa de capital prin ofertă publică secundară a pachetelor de 5% din acţiunile a 8 companii şi societăţi comerciale de sub autoritatea MT. incluse în Hotărârea Guvernului nr. 574/2006, cu modificările ulterioare, respectiv Compania Naţională „Aeroportul Internaţional Henri Coandă", Societatea Naţională „Aeroportul Internaţional Bucureşti- Băneasa - Aurel Vlaicu" - S.A., Societatea Naţională „Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa" - SA, Societatea Naţională „Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia" - S.A., Compania Naţională „Administraţia Canalelor Navigabile" - S.A. Constanţa, Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Maritime" - S.A. Galaţi, Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale" - S.A. Giurgiu şi Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime" - S.A. Constanţa;

- privatizarea Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă" - S.A. conform strategiei de privatizare ce urmează a se elabora cu sprijinul unor consultanţi de privatizare.

4.3. Acţiuni în parteneriat administraţia publică centrală - administraţia publică locală pentru realizarea de obiective de interes naţional care contribuie la dezvoltarea economică şi socială a comunităţilor locale

In scopul întăririi coeziunii sociale şi teritoriale prin dezvoltarea şi modernizarea patrimoniului public naţional, un rol important trebuie acordat parteneriatului dintre administraţia publică centrală şi administraţia publică locală.

Prin Legea nr. 363/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea I - Reţele de transport s-a instituit cadrul normativ pentru desfăşurarea parteneriatului dintre administraţia publică centrală - administraţia publică locală pentru realizarea de obiective de interes naţional care contribuie la dezvoltarea economico-socială a comunităţilor locale.

In cadrul parteneriatului dintre administraţia publică centrală - administraţia publică locală se va continua realizarea de investiţii promovate de către autorităţile publice centrale, monitorizate de către MT., privind drumurile naţionale, căile ferate, porturile şi aeroporturile. Finanţarea lucrărilor se va realiza din surse diverse: centralizat de la bugetul de stat sau din surse proprii ale beneficiarilor.

Investiţiile aparţin domeniului public naţional şi vor fi promovate, derulate şi finanţate de către autorităţile centrale.

In domeniul infrastructurii feroviare, MT. va coordona din punct de vedere tehnic şi al siguranţei circulaţiei întreaga reţea feroviară deschisă circulaţiei publice. MT. va continua realizarea proiectelor de modernizare a reţelei feroviare interoperabile şi va urmări finalizarea procesului de închiriere către operatorii economici privaţi a unor secţii de circulaţie din infrastructura feroviară neinteroperabilă (96 secţii; 2.608 km). Prin derularea programului de modernizare a staţiilor de cale ferată deschise traficului de călători situate în principalele oraşe ale ţării, coroborat cu îmbunătăţirea aspectului arhitectural al localităţii, vor fi create noi oportunităţi de dezvoltare a unor activităţi în folosul administraţiei şi populaţiei locale.

Reorganizarea Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „C.F.R. Călători" - S.A. şi separarea transportului feroviar de călători de lung parcurs de transportul de scurt parcurs se vor realiza cu scopul gestionării traficului cu trenuri de persoane pe zone geografice. Prin aceasta se deschid noi oportunităţi pentru dezvoltarea unui parteneriat mai puternic între autorităţile administraţiilor publice locale şi MT., pentru dezvoltarea unor servicii publice mult mai deschise cerinţelor populaţiei regionale/locale şi se creează condiţiile pentru preluarea într-o etapă viitoare a activităţii de transport regional de călători de către autorităţile locale.

In domeniul infrastructurii rutiere, MT. va coordona în continuare din punct de vedere tehnic şi metodologic întreaga reţea de drumuri naţionale deschise circulaţiei publice.

In această calitate, MT. va stabili Strategia privind dezvoltarea unitară şi echilibrată a întregii reţele de drumuri naţionale deschise circulaţiei publice şi va elabora la nivel naţional planul director privind dezvoltarea reţelei rutiere, cu respectarea prevederilor planului de amenajare a teritoriului. Va elabora norme şi reglementări privind proiectarea, construcţia, modernizarea, repararea, întreţinerea, administrarea şi exploatarea drumurilor şi, împreună cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, va elabora norme privind siguranţa traficului pe drumurile deschise circulaţiei publice.

MT. va asigura, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, administrarea drumurilor publice de interes naţional şi gospodărirea fondurilor bugetare şi extrabugetare pentru construirea, reabilitarea, modernizarea, repararea, întreţinerea, exploatarea şi administrarea drumurilor de interes naţional corespunzător programelor anuale şi de perspectivă privind construcţia, modernizarea, repararea, întreţinerea, exploatarea şi administrarea drumurilor de interes naţional. Administrarea drumurilor judeţene se va asigura de către consiliile judeţene, iar a drumurilor de interes local de către consiliile locale. Conducerea activităţii de proiectare, execuţie, modernizare, reparare, întreţinere, exploatare şi administrare a drumurilor judeţene şi a celor de interes local revine autorităţilor administraţiei publice locale.

In domeniul transportului de persoane prin servicii regulate (reglementat prin Legea serviciilor publice de transport public local nr. 92/2007), competenţele de autorizare a operatorilor economici sunt partajate între administraţia publică centrală şi administraţia publică locală şi judeţeană.

Transportul local de persoane prin servicii regulate este descentralizat, în competenţa exclusivă a administraţiei publice locale în raza căreia se efectuează.

Transportul judeţean de persoane prin servicii regulate va avea competenţe partajate, respectiv:

•  competenţe descentralizate la autorităţile administraţiilor publice locale

Consiliul judeţean:

- propune traseele pentru Programul judeţean de transport persoane prin servicii regulate, în corelaţie cu nevoile populaţiei, ale operatorilor economici şi cu reţeaua de drumuri publice a judeţului;

- aprobă Programul judeţean de transport persoane prin servicii regulate, după întocmirea acestuia;

- aprobă amplasarea staţiilor şi punctelor de oprire pentru cursele de autobuz;

-  participă cu un reprezentant la acţiunea de atribuire a traseelor pentru transportul de persoane prin servicii regulate din cadrul judeţului;

• competenţe centralizate la nivelul MT. -A.R.R.:

-  autorizează prin licenţă operatorii economici pentru a efectua transport de persoane prin servicii regulate în trafic naţional (pe întregul teritoriu al României) sau în trafic naţional şi internaţional;

-   stabileşte condiţiile impuse şi punctajele pentru departajarea operatorilor de transport în vederea atribuirii traseelor interjudeţene şi internaţionale;

- organizează la nivel naţional procedura electronică de atribuire la operatorii de transport a traseelor interjudeţene, concomitent pentru toate judeţele, conform condiţiilor impuse şi punctajelor stabilite pentru departajare;

-   eliberează licenţele de traseu pentru operatorii de transport selectaţi conform procedurii de atribuire electronică;

- participă alături de consiliile judeţene în comisiile paritare pentru atribuirea traseelor judeţene;

- efectuează verificări ale activităţii de transport la sediul operatorilor de transport din zona sa de competenţă şi pe drumurile publice, verificarea autovehiculelor, indiferent de ţara sau judeţul de înmatriculare.

In domeniul infrastructurii aeriene, MT. va susţine în continuare acţiunile care concură la creşterea siguranţei transportului aerian şi creşterea eficienţei capacităţilor aeroportuare, inclusiv prin implicarea mai accentuată a administraţiilor locale în proiectele de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii aeroportuare existente. MT. va sprijini iniţiativele administraţiilor locale privind înfiinţarea unor aeroporturi regionale pentru asigurarea în avans a capacităţii aeroportuare necesare preluării traficului zonal/local generat de schimbările intervenite ca urmare a aderării la Uniunea Europeană.

In domeniul infrastructurii navale, MT. va promova acţiunile pentru transformarea portului Constanţa într-un port hub la Marea Neagră şi va susţine iniţiativele locale pentru implementarea unor proiecte cu impact major în oraşul Constanţa şi pe litoralul Mării Negre, în parteneriat cu Companţia Naţională „Administaţia Porturilor Maritime" - S.A. Constanţa.

MT. va asigura condiţiile de navigaţie pe Dunăre şi canalele navigabile şi va susţine din punct de vedere financiar reabilitarea infrastructurii porturilor fluviale prin derularea unor lucrări de reabilitare, modernizare şi dezvoltare a infrastructurilor existente.

MT. va sprijini iniţiativele administraţiilor locale privind înfiinţarea/dezvoltarea unor porturi turistice sau industriale şi va susţine amplificarea rolului porturilor fluviale de pe sectorul românesc al Dunării în transportul internaţional de mărfuri.

Politicile publice stabilite a fi realizate de către MT. care contribuie la dezvoltarea economică şi socială la nivel naţional, regional şi rural sunt prezentate în anexa nr. 4.

5. Plan de acţiune. Calendar de implementare. Instituţii responsabile

5.1. Plan de acţiune

Planul de acţiuni prezentat în anexa nr. 5 este focalizat pe 3 obiective specifice care conduc la atingerea/realizarea obiectivului general, respectiv:

Obiectiv general: creşterea calităţii serviciilor publice din domeniul transporturilor şi îmbunătăţirea relaţiilor cu utilizatorii.

Obiectiv specific 1: diminuarea sferei de intervenţie a autorităţilor administraţiei publice centrale şi apropierea deciziei, programării şi execuţiei serviciilor de locul apariţiei/formulării cererii, în conformitate cu principiul subsidiarităţii.

Obiectiv specific 2: reducerea atribuţiilor de administrare şi diminuarea Participaţiilor statului (privatizarea societăţilor comerciale).

Obiectiv specific 3: întărirea parteneriatului administraţia publică centrală - administraţia publică locală (pentru realizarea proiectelor naţionale/regionale de dezvoltare).

5.2. Calendar de implementare

Calendarul de implementare cuprinde activităţile ce urmează a se desfăşura pentru atingerea/realizarea celor 3 obiective specifice.

5.3. Instituţii responsabile care preiau atribuţiile de administrare

In funcţie de activităţile desfăşurate, responsabilităţile se partajează între:

-  MT. şi societăţile comerciale/regiile autonome pentru realizarea cadrului legislativ-normativ necesar transferului;

- MT., societăţile comerciale/regiile autonome, autorităţile administraţiei publice locale pentru realizarea transferului;

- autorităţile administraţiei publice locale, societăţile comerciale/regiile autonome pentru administrarea societăţilor comerciale/regiilor autonome posibil a fi transferate, respectiv:

- Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex" - S.A. - Consiliul General al Municipiului Bucureşti;

- Societatea Naţională „Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia" - S.A. - Consiliul Judeţean Timiş;

-  Regia Autonomă „Administraţia Zonei Libere Sulina" - S.A. - Consiliul Judeţean Tulcea;

-  autorităţile administraţiei publice locale care preiau în administrare infrastructura portuară, aparţinând domeniului public, din porturile aflate în zona lor de jurisdicţie, Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Maritime" - S.A. Galaţi şi Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale" - S.A. Giurgiu.

6. Implicaţii, obstacole şi efecte posibile ale transferării unor competenţe de la autorităţile administraţiei centrale la autorităţile administraţiei locale

6.1. Implicaţii şi efecte posibile

In principiu, în faza de tranziţie este posibilă apariţia unor implicaţii care pot îngreuna şi întârzia procesul de descentralizare, cu impact negativ asupra realizării serviciului public descentralizat, cel puţin la nivelul avut în prezent.

Unele atribuţii preluate de la nivelul administraţiei centrale la nivelul administraţiei publice la nivel de judeţ pot să nu fie agreate în totalitate de reprezentanţii administraţiei publice locale, care ar fi dorit aceste atribuţii la nivelul primăriilor.

Preluarea atribuţiilor de administrare de către autorităţile administraţiei publice locale a societăţilor comerciale transferate implică dezvoltarea structurilor organizatorice cu atribuţii în coordonarea activităţilor ce decurg din calitatea de administrator, implicit creşterea numărului de funcţionari publici încadraţi la aceste organisme (a spaţiilor, dotărilor cu echipamente şi a fondurilor necesare).

Multiplicarea entităţilor emitente de proiecte şi cereri de finanţare din fondurile ISPA sau alte surse comunitare ori financiare internaţionale poate să scadă calitatea proiectelor, să crească perioada de analiză şi răspuns şi să scadă şansele de aprobare pentru unele dintre acestea. Instituţiile financiare internaţionale preferă să lucreze de regulă cu un număr limitat de instituţii reprezentative ale administraţiei centrale sau locale, care pot asigura un personal specializat, competent şi cu experienţă în domeniul finanţării proiectelor, rezultatele activităţii şi modul de utilizare a fondurilor putând fi mai uşor controlate.

Totodată, având în vedere Programul operaţional de transport 2007-2013 (POST), autorităţile administraţiei publice locale vor trebui să elaboreze strategii de dezvoltare locală a infrastructurii şi serviciilor de transport ghidate de elementele strategiei naţionale de transport şi de documentele programatice derivate din acestea şi să se asigure că societăţile şi companiile ce administrează infrastructuri de transport şi prestează servicii de transport vor participa la punerea în aplicare cu prioritate a acestor elemente, îndeosebi în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor comunitare nerambursabile.

In realizarea unor proiecte de anvergură parteneriatele dintre administraţia centrală şi administraţia publică locală pot fi mai avantajoase decât descentralizarea totală la nivelul unei primării a elaborării proiectului, cererii de finanţare şi monitorizarea realizării acestuia.

6.2. Obstacole

Transferul la autorităţile administraţiilor publice locale al celor 5 societăţi comerciale/companii naţionale/regii autonome se va stabili de comun acord cu autorităţile implicate. In ceea ce priveşte transferul Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex" - S.A., acesta se va putea definitiva numai după înfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti. In legea de înfiinţare a Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti se vor preciza atribuţiile şi rolul autorităţilor centrale şi locale, bazate şi pe experienţa internaţională în acest domeniu.

La transferul celor 5 societăţi comerciale/companii naţionale/regii autonome se vor avea în vedere atât situaţia existentă privind cadrul de funcţionare al unităţilor ce urmează a fi transferate, cât şi unele elemente specifice materializate în principal în:

- derularea prin societăţile comerciale a unor proiecte de investiţii pe termen mediu şi lung pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii publice în scopul îndeplinirii/încadrării în normele sau standardele de funcţionare impuse de noul statut al României ca ţară membră a Uniunii Europene, precum şi pentru extinderea capacităţilor de operare la nivelul preconizat al necesităţilor viitoare, proiecte cuprinse în programele naţionale coordonate de MT.;

-  finanţarea unor proiecte în curs de execuţie sau în pregătire din credite externe rambursabile şi nerambursabile, ce cuprind şi componenta locală şi care în prezent se asigură de la bugetul de stat. Contractele de finanţare/acordurile de împrumut pentru finanţarea proiectelor de infrastructură cuprind şi clauze referitoare la obţinerea în prealabil a acordului finanţatorului extern în cazul modificării structurii acţionariatului;

-  susţinerea de la bugetul local a subvenţiei pentru transportul cu metroul;

- derularea procesului de listare pe piaţa de capital a unor pachete de 5% din acţiunile a 3 societăţi comerciale de sub autoritatea MT. prevăzute în Legea nr. 247/2005, cu modificările şi completările ulterioare - conform Hotărârii Guvernului nr. 574/2006, cu modificările ulterioare (Societatea Naţională „Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia" - S.A.; Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale" Giurgiu - S.A.; Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Maritime" Galaţi - S.A.);

- desfăşurarea activităţii Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Maritime" Galaţi - S.A. şi Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale" Giurgiu - S.A. pe teritoriul mai multor judeţe (Tulcea, Galaţi, Brăila, Constanţa, respectiv Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin), ceea ce face puţin posibilă preluarea atribuţiilor acestor companii naţionale doar de către Consiliul Judeţean Galaţi, respectiv Consiliul Judeţean Giurgiu.

7.  Necesar finanţare/personal/dotări

- Transferul la autorităţile administraţiei publice locale al competenţei de administrare a societăţilor comerciale

Societăţile comerciale/regiile autonome sunt structuri autonome cu personalitate juridică ce îşi desfăşoară activitatea în limita bugetului de venituri şi cheltuieli elaborat de acestea şi aprobat de acţionari (anexa nr. 6 şi anexa nr. 7). Transferul nu implică pentru autorităţile administraţiei publice locale cheltuieli suplimentare de organizare a societăţilor comerciale transferate. Cele 5 societăţi comerciale se transferă integral (resurse umane, patrimoniu) conform situaţiei existente în momentul respectiv.

-  Transferul unor baze sportive (stadioane) incluse în patrimoniul public al unor instituţii publice/companii/societăţi naţionale

Transferul nu implică cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice locale, cheltuielile de administrare urmând a fi suportate de cluburile locale care le vor utiliza/utilizează.

-   Transferul către sectorul privat al competenţei de administrare a unor societăţi comerciale

Cheltuielile aferente procesului de privatizare sunt suportate de MT. din bugetul de venituri şi cheltuieli - privatizare.

8.  Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezenta strategie.

ANEXA Nr. 1 la strategie

Unităţile care funcţionează în subordinea, în coordonarea si sub autoritatea Ministerului Transporturilor

Instituţii publice din subordinea ministerului, finanţate de la bugetul de stat:

- Aeroclubul României

Instituţii publice din subordinea ministerului, finanţate din venituri proprii prin sistemul de asigurări sociale de sănătate şi din transferuri de la bugetul de stat:

- Spitalul Universitar nr. 1 Căi Ferate Witting Bucureşti

- Spitalul General nr. 2 Căi Ferate Bucureşti

- Spitalul Universitar Căi Ferate Iaşi

- Spitalul Universitar Căi Ferate Cluj-Napoca

- Spitalul Universitar Căi Ferate Timişoara

- Spitalul General Căi Ferate Ploieşti

- Spitalul General Căi Ferate Galaţi

- Spitalul Universitar Căi Ferate Constanţa

- Spitalul General Căi Ferate Braşov

- Spitalul General Căi Ferate Paşcani

- Spitalul General Căi Ferate Simeria

- Spitalul General Căi Ferate Oradea

- Spitalul Universitar Căi Ferate Craiova

- Spitalul General Căi Ferate Sibiu

- Spitalul General Căi Ferate Drobeta-Turnu Severin

Instituţii publice din subordinea ministerului, finanţate din venituri proprii şi din subvenţii de la bugetul de stat, în condiţiile legii:

- Clubul Sportiv „Rapid" Bucureşti

- Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare - ARSVOM Constanţa

- Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă Bucureşti

- Agenţia de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor

Instituţii publice din subordinea ministerului, finanţate din venituri proprii:

-   Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale - CERONAV - Constanţa

- Autoritatea Navală Română - Constanţa

- Autoritatea Feroviară Română -AFER Bucureşti

- Autoritatea Rutieră Română -ARR Bucureşti

-  Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară - CENAFER -Bucureşti

Instituţii publice în coordonarea ministerului:

- Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor

Societăţi comerciale/regii autonome care funcţionează sub autoritatea ministerului şi la care statul, prin M.T., este acţionar unic:

- Societatea Naţională a Căilor Ferate Române - S.N.C.FR. - R.A.

- Compania Naţională de Căi Ferate „C.F.R." - S.A.

- Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R.- Marfă" -S.A.

- Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători „C.F.R. - Călători" - S.A.

- Societatea de Administrare Active Feroviare „S.A.A.F." - S.A. cu actionariat de stat multiplu; cuprinsă în programul de privatizare al MT.

- Societatea Feroviară de Turism „S.F.T - C.F.R." - S.A.

- Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex" - S.A. cu actionariat de stat multiplu; cuprinsă în programul de privatizare al MT.

- Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti" - S.A. cu actionariat de stat multiplu; cuprinsă în programul de privatizare al MT.

- Societatea Naţională „Aeroportul Internaţional Constanţa" S.A. - Mihail Kogălniceanu cu actionariat de stat multiplu; cuprinsă în programul de privatizare al MT.

- Societatea Naţională „Aeroportul Internaţional Timişoara - Traian Vuia" - S.A. cu actionariat de stat multiplu; cuprinsă în programul de privatizare al MT.

- Regia Autonomă „Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian -ROMATSA"

- Regia Autonomă „Autoritatea Aeronautică Civilă Română"

- Societatea Comercială Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române „TAROM" - S.A.

- Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime" - S.A. Constanţa

- Compania Naţională .Administraţia Canalelor Navigabile" - S.A. Constanţa cu actionariat de stat multiplu; cuprinsă în programul de privatizare al MT.

- Compania Naţională de Radiocomunicaţii Navale „Radionav" - S.A. Constanţa

- Regia Autonomă „Administraţia Fluvială a Dunării de Jos" Galaţi

-  Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Maritime" - S.A. Galaţi cu actionariat de stat multiplu; cuprinsă în programul de privatizare al MT.

-  Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale" - S.A. Giurgiu cu actionariat de stat multiplu; cuprinsă în programul de privatizare al MT.

- Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România - S.A.

- Regia Autonomă „Registrul Auto Român"

- Regia Autonomă „Administraţia Zonei Libere Sulina"

- Societatea Comercială „Maritime Training Centre Television" - S.A. Constanţa

- Societatea Comercială „Institutul de Cercetări în Transporturi - INCERTRANS" - S.A. Bucureşti cu actionariat de stat multiplu)

- Societatea Comercială „Antrepriza de Lucrări Drumuri şi Poduri Bacău" - S.A.

- Societatea Comercială „Antrepriza Reparaţii şi Lucrări - A.R.L. Cluj" - S.A. privatizată

- Societatea Comercială „Stard" - S.A. Feteşti

- Societatea Comerciala „Via Star" - S.A. Bucureşti

ANEXA Nr. 2 la strategie

Societăţi comerciale înfiinţate prin reorganizarea unităţilor din domeniul transporturilor

In domeniul rutier

• externalizarea activităţilor de întreţinere periodică şi de producţie industrială

- Societatea Comercială Antrepriza reparaţii şi lucrări - A.R.L. Cluj - S.A. Cluj, judeţul Cluj

- Societatea Comercială ANCORAD OLTENIA - S.A. Craiova, judeţul Craiova

- Societatea Comercială Antrepriza drumuri şi poduri - A.D.P Timişoara - S.A. Timişoara, judeţul Timiş

- Societatea Comercială GRUP ARCONS - S.A. Braşov, fostă Societatea Comercială Conas - S.A. Braşov, judeţul Braşov

- Societatea Comercială Antrepriza drumuri şi poduri Constanţa - A.D.P. Constanţa - S.A. Constanţa, judeţul Constanţa

- Societatea Comercială Antepriza de lucrări drumuri şi poduri Iaşi -A.L.D.P Iaşi - S.A. Iaşi, judeţul Iaşi

- Societatea Comercială Antrepriza de lucrări drumuri şi poduri Bacău -A.L.D.P. Bacău - S.A.

- Societatea Comercială Construcţii Muntenia - S.A. Târgovişte, judeţul Dâmboviţa

• externalizarea activităţilor din domeniul lucrărilor de construcţii de clădiri şi de geniu, întreţinere curentă şi periodică a drumurilor

- Societatea Comercială Drum Trans Mixt - S.A. Iaşi, judeţul Iaşi

- Societatea Comercială Mecdru - S.A. Cluj, judeţul Cluj

- Societatea Comercială Drum Serv - S.A. Târgu Mureş, judeţul Mureş

- Societatea Comercială Via Star - S.A. Bucureşti

- Societatea Comercială Stard - S.A. Feteşti, judeţul Ialomiţa

- Societatea Comercială de Intreţinere şi Reparaţii Drumuri - S.A. Timişoara, judeţul Timiş

- Societatea Comercială Transporturi, întreţinere drumuri Oltenia - S.A. Craiova Işalnita, judeţul Dolj

In domeniul naval

• externalizarea activităţilor de exploatare, întreţinere şi reparaţii de mijloace de transport, echipamente şi instalaţii ecluze, construcţii hidrotehnice

- Societatea Comercială de exploatare, întreţinere şi reparaţii mijloace de transport, utilaje de construcţii şi instalaţii de ridicat AGERTRANS - S.A. Agigea, judeţul Constanţa

- Societatea Comercială de revizii şi reparaţii echipamente şi instalaţii ecluze REPEC - S.A. Ovidiu, judeţul Constanţa

- Societatea Comercială de construcţii, întreţinere şi reparaţii hidrotehnice CONS-CANAL -S.A. Basarabi, judeţul Constanta

• externalizarea activităţilor de remorcaj, salvare, dragaj şi construcţii hidrotehnice

- Societatea Comercială de remorcaj şi salvare RESALV - S.A. Galaţi, judeţul Galaţi

- Societatea Comercială de dragaj pe Dunăre FLUVDRAG - S.A. Giurgiu, judeţul Giurgiu

- Societatea Comercială de dragaj pe Dunăre DRAF - S.A. Brăila, judeţul Brăila

- Societatea Comercială de întreţinere şi reparaţii construcţii hidrotehnice I.R.C.H. - S.A. Galaţi, judeţul Galaţi

In domeniul feroviar

• externalizarea activităţilor din domeniul producţiei industriale, lucrărilor de întreţinere, reparaţii, servicii de turism şi agrement

- Societatea Comercială Lucrări de Sudură Linii de Căi Ferate „Sudarec" - S.A. Bucureşti

- Societatea Comercială de Proiectare Lucrări de Intreţinere si Reparaţii Infrastructură Feroviară „Proiect CF Bucureşti" - S.A.

- Societatea Comercială de Confecţii pentru Calea Ferată „Uniforma CF Bucureşti" - S.A.

- Societatea Comercială Impregnat Traverse din Lemn - S.A. Suceava

- Societatea Comercială Lucrări de Intreţinere, Reparaţii şi Construcţii de Utilaje de Cale Ferată „SIRCUC BRAŞOV" - S.A.

- Societatea Comercială Lucrări de Intreţinere, Reparaţii şi Construcţii de Utilaje de Cale Ferată „SIRCUC TIMIŞOARA" - S.A.

- Societatea Comercială de Producţie Industrială de Aparataj, Centralizare si Telecomandă Căi Ferate „SPIACT CRAIOVA" - S.A.

- Societatea Comercială de Producţie Industrială de Aparataj, Centralizare si Telecomandă Căi Ferate „SPIACT ARAD" - S.A.

- Societatea Comercială de Producţie Industrială de Aparataj, Centralizare si Telecomandă Căi Ferate „SPIACT CLUJ" - S.A.

- Societatea Comercială de Producţie Industrială de Aparataj, Centralizare si Telecomandă Căi Ferate „SPIACT BRAŞOV" - S.A.

- Societatea Comercială de Producţie Industrială de Aparataj, Centralizare si Telecomandă Căi Ferate „SPIACT GALAŢI" - S.A.

- Societatea Comercială „CONSTRUCŢII CFR" - S.A.

- Societatea Comercială „TIPOGRAFICĂ FILARET" - S.A.

- Societatea Comercială „Sere şi Pepiniere CFR" - S.A.

- Societatea Comercială „Turism şi Agrement CFR" - S.A.

- Societatea Comercială „Grup Exploatare si Intreţinere Palat CFR" - S.A.

- Societatea Comercială „Informatică Feroviară" - S.A.

- Societatea Comercială „Telecomunicaţii CFR" - S.A.

- Societatea Comercială „Intervenţii Feroviare" - S.A.

- Societatea Comercială „Baza de Aprovizionare CFR" - S.A.

- Societatea Comercială „Electrificare CFR" - S.A.

- Societatea Comercială „Intreţinere Mecanizată a Căii Ferate" - S.A.

• externalizarea activităţilor din domeniul reparaţiilor de locomotive, vânzării legitimaţiilor de călătorie(transport călători)

- Societatea Comercială de întreţinere si reparaţii vagoane de călători C.F.R. S.I.R.V. Titu - S.A.

- Societatea Comercială de întreţinere şi reparaţii vagoane de călători C.F.R. S.I.R.V. Caransebeş - S.A. Caransebeş

- Societatea comercială de întreţinere şi reparaţii vagoane de călători C.F.R. S.I.R.V. Braşov -S.A. Braşov

- Societatea Comercială de întreţinere şi reparaţii vagoane de călători C.F.R. S.I.R.V Mărăşeşti - S.A.' Mărăşeşti

- Societatea Comercială de expediţii mesagerie, bagaje, coletărie, valori băneşti si corespondentă C.F.R. MESAGERIE - S.A.

- Societatea Comercială de Reparaţii Locomotive CFR- SCRL Braşov - S.A.

- Societatea Comercială de Vânzare Legitimaţii Călătorie- SCVLC Bucureşti - S.A.

- Societatea Comercială de Aprovizionare şi Desfacere Braşov-CFR - SCAD Braşov - S.A.

- Societatea Comercială de Exploatare a vagoanelor de dormit, cuşetă, restaurant şi bar -CFR GEVARO - S.A. Bucureşti

• externalizarea activităţilor din domeniul reparaţiilor şi întreţinerii materialului rulant şi al aprovizionării (transport marfă)

- Societatea Comercială Staţii de spălare vagoane de marfă de uz general C.F.R. S.S.V.M. - S.A. Bucureşti

- Societatea Comercială Staţii de spălare vagoane-cisternă C.F.R. S.S.VA.C. - S.A. Ploieşti, judeţul Prahova

- Societatea Comercială de exploatare şi transport auto C.F.R. Transauto - S.A. Bucureşti

- Societatea Comercială de transbordare vagoane marfă C.F.R. T.V.M. - S.A. Iaşi

- Societatea Comercială Intreţinere şi reparaţii vagoane I.R.V - S.A. Constanţa

- Societatea Comercială Baza de aprovizionare şi desfacere B.A.D. - S.A. Chitila

- Societatea Comercială Intreţinere şi reparaţii locomotive şi utilaje I.R.L.U. - S.A. Bucureşti

ANEXA Nr. 3 la strategie

Societăţi comerciale privatizate

In domeniul rutier

- Societatea Comercială Antrepriza reparaţii şi lucrări A.R.L. Cluj - S.A. Cluj, judeţul Cluj

- Societatea Comercială ANCORAD OLTENIA S.A. - Craiova, judeţul Craiova

- Societatea Comercială Antrepriza drumuri şi poduri - A.D.P. Timişoara -S.A. Timişoara, judeţul Timiş

- S.C. GRUP ARCONS - S.A. Braşov, fostă Societatea Comercială Conas - S.A. Braşov, judeţul Braşov

- Societatea Comercială Antrepriza drumuri şi poduri Constanţa - A.D.P. Constanţa - S.A. Constanţa, judeţul Constanţa

- Societatea Comercială Antepriza de lucrări drumuri şi poduri Iaşi -A.L.D.P Iaşi - S.A. Iaşi, judeţul Iaşi

- Societatea Comercială Construcţii Muntenia - S.A. Târgovişte, Judeţul Dâmboviţa

- Societatea Comercială Drum Trans Mixt - S.A. Iaşi, judeţul Iaşi

- Societatea Comercială Mecdru S.A. - Cluj, judeţul Cluj

- Societatea Comercială Drum Serv - S.A. Târgu Mureş, judeţul Mureş

- Societatea Comercială de Intreţinere şi Reparaţii Drumuri - S.A. Timişoara, judeţul Timiş

- Societatea Comercială Transporturi, întreţinere drumuri Oltenia - S.A. Craiova Işalniţa, judeţul Dolj

In domeniul naval

- Societatea Comercială de exploatare, întreţinere şi reparaţii mijloace de transport, utilaje de construcţii şi instalaţii de ridicat AGERTRANS - S.A. Agigea, judeţul Constanţa

- Societatea Comercială de revizii şi reparaţii echipamente şi instalaţii ecluze REPEC -S.A. Ovidiu, judeţul Constanţa

- Societatea Comercială de construcţii, întreţinere şi reparaţii hidrotehnice CONS-CANAL -S.A. Basarabii, judeţul Constanţa

- Societatea Comercială de remorcaj şi salvare RESALV - S.A. Galaţi, judeţul Galaţi

- Societatea Comercială de dragaj pe Dunăre DRAF - S.A. Brăila, judeţul Brăila

- Societatea Comercială de întreţinere şi reparaţii construcţii hidrotehnice I.R.C.H. - S.A. Galaţi, judeţul Galaţi

In domeniul feroviar

- Societatea Comercială Lucrări de Sudură Linii de Căi Ferate „Sudarec" - S.A. Bucureşti

- Societatea Comercială de Proiectare Lucrări de Intreţinere si Reparaţii Infrastructură Feroviară „Proiect CF Bucureşti" - S.A.

- Societatea Comercială Impregnat Traverse din Lemn - S.A. Suceava

- Societatea Comercială Lucrări de Intreţinere, Reparaţii şi Construcţii de Utilaje de Cale Ferată „SIRCUC BRAŞOV" - S.A.

- Societatea Comercială Lucrări de Intreţinere, Reparaţii şi Construcţii de Utilaje de Cale Ferată „SIRCUC TIMIŞOARA" - S.A.

- Societatea Comercială de Producţie Industrială de Aparataj, Centralizare şi Telecomandă Căi Ferate „SPIACT CRAIOVA" - S.A.

- Societatea Comercială de Producţie Industrială de Aparataj, Centralizare si Telecomandă Căi Ferate „SPIACT ARAD" - S.A.

- Societatea Comercială de Producţie Industrială de Aparataj, Centralizare si Telecomandă Căi Ferate „SPIACT CLUJ" - S.A.

- Societatea Comercială de Producţie Industrială de Aparataj, Centralizare si Telecomandă Căi Ferate „SPIACT BRAŞOV" - S.A.

- Societatea Comercială de Producţie Industrială de Aparataj, Centralizare si Telecomandă Căi Ferate „SPIACT GALAŢI" - S.A.

- Societatea Comercială „CONSTRUCŢII CFR" - S.A.

- Societatea Comercială de întreţinere şi reparaţii vagoane de călători C.F.R. S.I.R.V Titu - S.A.

- Societatea Comercială de întreţinere şi reparaţii vagoane de călători C.F.R. S.I.R.V Caransebeş - S.A. Caransebeş

- Societatea Comercială de întreţinere şi reparaţii vagoane de călători C.F.R. S.I.R.V Braşov -S.A. Braşov

- Societatea Comercială de întreţinere şi reparaţii vagoane de călători C.F.R. S.I.R.V Mărăşeşti - S.A. Mărăşeşti

- Societatea Comercială de expediţii mesagerie, bagaje, coletărie, valori băneşti si corespondentă C.F.R. MESAGERIE - S.A.

- Societatea Comercială Staţii de spălare vagoane de marfă de uz general C.F.R. S.S.V.M. S.A. Bucureşti

- Societatea Comercială Staţii de spălare vagoane-cisternă C.F.R. S.S.VA.C. - S.A. Ploieşti, judeţul Prahova

- Societatea Comercială de exploatare şi transport auto C.F.R. Transauto - S.A. Bucureşti

- Societatea Comercială de transbordare vagoane marfă C.F.R. T.V.M. - S.A. Iaşi

- Societatea Comercială Baza de aprovizionare şi desfacere B.A.D. - S.A. Chitila

ANEXA Nr. 4 la strategie

POLITICI  PUBLICE

Denumirea politicii publice

Obiectivele politicii publice

Programele aferente politicilor publice

Alinierea sistemului naţional de transport - feroviar, rutier, naval, aerian - la sistemul european

1. Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport feroviar pe reţeaua TEN-T, cu prioritate pe coridoarele pan-europene de transport IV şi IX care traversează România

1.1. - Programul de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii feroviare şi a staţiilor de cale ferată

1.2. - Programul de modernizare a mijloacelor de transport feroviar

1.3. - Programul de reparare a elementelor infrastructurii căii ferate publice scadente la reparaţie sau cu durată normată de serviciu expirată

1.4. - Programul de reabilitare şi modernizare a metroului din Bucureşti

1.5. - Programul de asigurare a serviciului public de transport de călători (feroviar şi metrou)

2. Modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport rutier pe reţeaua TEN-T, cu prioritate pe coridoarele pan-europene de transport IV şi IX care traversează România

2.1. - Programul de reabilitare/modernizare a drumurilor naţionale (drumuri şi poduri)

Denumirea politicii publice

Obiectivele politicii publice

Programele aferente politicilor publice

2.2. - Programul de dezvoltare a infrastructurii de transport rutier

2.3. - Programul de reparare, consolidare, întreţinerea infrastructurii rutiere şi operare autostrăzi

3. Reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii pe Dunăre, canale navigabile şi a infrastructurii portuare de pe coridorul VII european

3.1. - Programul de asigurare a condiţiilor de navigaţie pe sectorul românesc al Dunării

3.2. - Programul de consolidări ale malurilor pe canalul Dunăre-Marea Neagră şi canalul Poarta Albă Midia-Năvodari

3.3. - Programul de reabilitare a infrastructurii porturilor fluviale

3.4. - Programul de reabilitare şi dezvoltare a Portului Constanţa

4. Creşterea capacităţii aeroportuare şi a siguranţei transportului aerian

4.1. - Programul de creştere a capacităţii aeroportuare şi a siguranţei transportului aerian

ANEXA Nr. 5 la strategie

Planul de acţiune al Strategiei sectoriale pe termen mediu privind descentralizarea în cadrul Ministerului Transporturilor

Obiectiv general: creşterea calităţii serviciilor publice din domeniul transporturilor şi îmbunătăţirea relaţiilor cu utilizatorii

Obiectiv specific 1:

Rezultatul aşteptat, aferent obiectivului specific 1:

Indicatori-cheie de performanţă, aferenţi obiectivului specific 1:

-   diminuarea   sferei   de   intervenţie   a autorităţilor administraţiei publice centrale şi apropierea deciziei, programării şi execuţiei serviciilor de locul apariţiei/formulării cererii, în conformitate cu principiul subsidiarităţii

-   corelarea  cerinţelor şi a  resurselor financiare cu gradul de dezvoltare şi modernizare a serviciilor prestate în domeniul transporturilor

- gradul de acoperire a cheltuielilor efectuate pentru realizarea serviciilor (cheltuieli/1.000 lei venit)

-  capacitatea/nivelul de modernizare/ dezvoltare a serviciilor (investiţii/ cifra de afaceri;reparaţii/venituri)

- gradul de utilizare a personalului (nr. persoane/ 1.000   lei   venit;   nr.   persoane/ activitate)

Nr. crt.

Activitatea

Resurse necesare

Responsabili

Termene

Rezultatul activităţii

Indicatori de performanţă

Umane

Financiare

Materiale

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1.

Elaborarea

propunerilor de

acte normative

pentru aprobarea

transferului

societăţilor

comerciale/zonei

libere de la

Ministerul

Transporturilor la autorităţile locale şi

prezentarea spre aprobare de către

Guvern/ Parlament2)

Se realizează

cu personalul

Ministerului

Transporturilor,

conform

atribuţiilor

Se regăsesc în fondul de salarii al personalului Ministerului Transporturilor

Se regăsesc în consumul de materiale al Ministerului Transporturilor

- direcţiile generale din Ministerul Transporturilor, care coordonează activitatea societăţilor ce urmează a fi transferate

- societăţile comerciale/ regiile

autonome ce urmează a fi transferate

Trim. IV 2008

Elaborarea/

Aprobarea actului

normativ-legislativ

Număr de acte normativ-legislative elaborate/aprobate (5 acte)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

2.

Transferul

societăţilor

comerciale/regiilor

autonome de la

Ministerul

Transporturilor

către autorităţile

administraţiei

publice locale3)

Se utilizează resursele umane existente în structura autorităţilor administraţiei publice locale

Nu implică eforturi

financiare

Nu implică

eforturi

materiale

- direcţiile generale din Ministerul Transporturilor

- societăţile comerciale/ regiile autonome

- Consiliul local/judeţean

Gradual, până în anul 2010

Transferul

societăţilor

comerciale/

regiilor autonome

Societăţi comerciale/ Regii autonome transferate (5 S.C.; RA)

3.

Administrarea/

funcţionarea

societăţilor

comerciale/regiilor

autonome de

către

autorităţile

administraţiei

publice locale

- la nivelul administratorului •5-10 specialişti existenţi sau suplimentar

- la nivelul societăţilor comerdale/regiila autonome

• conform BVC aprobat de AGA

- la nivelul administratorului

• fond de salarii al personalului cu atribuţii în domeniu

- la nivelul societăţilor comerdale/regiilor autonome

• conform BVC aprobat de AGA

- la nivelul administratorului

• cheltuielile materiale aferente

- la nivelul societăţilor comerciale/ regiilor autonome

• conform BVC aprobat de AGA

- la nivelul administrato­rului

• structurile stabilite la nivelul consiliului local/judeţean

-  la nivelul societăţilor comerciale/ regiilor autonome

• CA, DG, CE4)

Etapizat,

după

preluarea

societăţilor

comerciale/

regiilor

autonome

Atingerea/ încadrarea în prevederile obiectivului specific

- gradul de acoperire a cheltuielilor efectuate pentru realizarea serviciilor (cheltuieli/1.000 lei venit)

- capacitatea/ nivelul de modernizare/ dezvoltare a serviciilor (investiţii/cifra de afaceri; reparaţii/venituri)

- gradul de utilizare a personalului (nr. persoane/ 1.000 lei venit;

nr. persoane/activitate)

2) Acţiunea necesită acordul prealabil al autorităţilor locale care vor prelua competenţele de administrare a societăţilor comerciale/zonei libere.

3)  Societăţile comerciale/Regiile autonome sunt structuri autonome cu personalitate juridică. Societăţile comerciale/Regiile autonome se transferă în structura organizatorică şi funcţională existentă (patrimoniu, resurse umane).

4) CA- consiliu de administraţie, DG - director general, CE - conducere executivă.

Obiectiv specific 2:

Rezultatul aşteptat, aferent obiectivului specific 2:

Indicatori-cheie de performanţă, aferenţi obiectivului specific 2:

- reducerea atribuţiilor de administrare şi diminuarea Participaţiilor statului (privatizarea societăţilor comerciale)

- diversificarea şi creşterea calităţii serviciilor oferite prin îmbunătăţirea managementului societăţilor comerciale prestatoare de servicii din domeniul transporturilor

-  volumul de activitate realizat (cifra de afaceri; număr de utilizatori)

- gradul de înnoire/modernizare a patrimoniului (volum de investiţii)

- gradul de satisfacţie/insatisfacţie a utilizatorilor (număr de feed-back-uri; sesizări, reclamaţii, aprecieri)

Nr. crt.

Activitatea

Resurse necesare

Responsabili

Termene

Rezultatul activităţii

Indicatori de performanţă

Umane

Financiare

Materiale

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1.

Continuarea acţiunilor de privatizare a societăţilor comerciale

Se realizează

cu personalul

Ministerului

Transporturilor

conform atribuţiilor şi

consultanţi

externi în cazuri

speciale

Se regăsesc în fondul de salarii al personalului Ministerului Transporturilor. Pentru consultanţă se regăsesc în BVC - MT pentru

privatizare - max. 100.000 euro/contract

Se regăsesc în consumul de materiale al Ministerului Transporturilor

- direcţia cu atribuţii în privatizare (DPP)

- direcţia generală care coordonează societăţile comerciale ce se privatizează

- societăţile comerciale ce se privatizează

Trim. III-PV 2008 pentru acţiunile incluse la cap. 4.2.2.2

Finalizarea acţiunilor

Pregătirea contractelor de vânzare-cumpărare

Acţiuni finalizate (11 societăţi comerciale)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

2.

Incheierea contractelor de vânzare-cumpărare

• Vânzarea pe bursă a pachetelor de acţiuni

Se realizează

cu personalul

Ministerului

Transporturilor,

conform atribuţiilor

Se realizează

cu personalul

Ministerului

Transporturilor

si al bursei

Se regăsesc în fondul de salarii al personalului Ministerului Transporturilor comisionul bursei

Se regăsesc în consumul de materiale al Ministerului Transporturilor

- direcţia cu atribuţii în privatizare (DPP)

Gradual, începând cu trim. IV 2008

Incheierea contractelor de vânzare-cumpărare

- vânzarea pachetelor de acţiuni

Contracte încheiate (două societăţi comerciale)

- pachete de acţiuni vândute (8 pachete)

3.

Urmărirea postprivatizare a societăţilor comerciale

Se realizează

cu personalul

Ministerului

Transporturilor,

conform

atribuţiilor

Se regăsesc în fondul de salarii al personalului Ministerului Transporturilor

Se regăsesc în consumul de materiale al Ministerului Transporturilor

- direcţia cu atribuţii în privatizare (DPP)

Pe perioada stabilită în contractele de vânzare- cumpărare (3-5 ani de la preluarea de către cumpărător a dreptului de proprietate)

Indeplinirea clauzelor din contractele de vânzare-cumpărare

- volumul de activitate realizat (cifra de afaceri; număr de utilizatori)

- gradul de înnoire/modernizare a patrimoniului (volum de investiţii)

- gradul de satisfacţie/insatisfacţie a utilizatorilor (număr de feed-back-uri, sesizări, reclamaţii, aprecieri)

Obiectiv specific 3:

Rezultatul  aşteptat  aferent  obiectivului specific 3

Indicatori-cheie de performanţă aferenţi obiectivului specific 3

-   întărirea   parteneriatului   administraţie publică centrală - administraţie publică locală (pentru   realizarea   proiectelor   naţionale/ regionale de dezvoltare)

- creşterea coeziunii sociale şi teritoriale prin dezvoltarea şi  modernizarea patrimoniului public   naţional   şi   ridicarea   gradului   de accesibilitate pe întreg teritoriul ţării

- densitatea globală a reţelei de infrastructuri (km infrastructură/100 km2; km infrastructură/ un milion populaţie)

- deplasarea populaţiei cu mijloacele de transport public de persoane (pasager - km/locuitor; trasee transport public)

- dezvoltări/modernizări/întreţineri

(km construcţii noi, modernizări, întreţinere)

Activităţile se regăsesc în cadrul general privind realizarea în România a unui sistem de transport coerent care să asigure coeziunea spaţială şi interoperabilitatea cu sistemele de transport ale Uniunii Europene pentru reţelele de transport naţional, regional (local) şi rural.

ANEXA Nr. 6 la strategie

Bugetul de venituri, cheltuieli, investiţii, personal (anul 2008)

                                                                                                                                                                                                                  - mii lei -

Operatori economici

Venituri

Cheltuieli

Cheltuieli investiţii

Număr

mediu

personal

(pers.)

TOTAL

TOTAL

TOTAL

din care

Subvenţii 5)

Transferuri5)

Surse pentru

rambursări

credite externe

din care

Rambursări credite

externe

din care

Alocaţii de la

bugetul de stat5)

Rambursări credite externe

Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti „Metrorex"- S.A.

556.366,14

250.529,0

33.217,00

556.366,14

33.217,00

264.284,0

78.013,0

106.071,00

4.256

Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Maritime" - S.A. Galaţi

14.775,67

1.500,00

14.722,67

13.169,55

12.192,0

148

Operatori economici

Venituri

Cheltuieli

Cheltuieli investiţii

Număr

mediu

personal

(pers.)

TOTAL

TOTAL

TOTAL

din care

Subvenţii5)

Transferuri5)

Surse pentru

rambursări

credite externe

din care

Rambursări credite externe

din care

Alocaţii de la

bugetul de stat5)

Rambursări credite externe

Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale" - S.A. Giurgiu

18.450,00

18.079,78

8.021,00

195

Societatea Naţională „Aeroportul Internaţional Timişoara Traian Vuia" - S.A.

32.260,00

31.715,00

27.033,00

19.271,0

3.138,00

248

Regia Autonomă „Administraţia Zonelor Libere"

7.138,48

6.717,74

230,00

105

5) Subvenţiile, transferurile, alocaţiile de la bugetul de stat (componenta locală aferentă proiectelor cu finanţare rambursabilă) şi rambursările de credite externe se finanţează de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor.

ANEXA Nr. 7 la strategie

Obiective de investiţii cu finanţare integrală sau parţială de la bugetul de stat (anul 2008)

                                                                                                                                                                                                                - mii lei -

Nr. crt.

Operatori economici

Total

Cheltuieli de capital

Componenta locală aferentă proiectelor cu finanţare rambursabilă

1.

Societatea Comercială de Transport cu  Metroul Bucureşti „Metrorex" - S.A.

78.013,00

78.013,00 Obiective:

• Magistrala IV - racorduri metrou

•  Magistrala V - metrou, Etapa I: Drumul Taberei-Universitate

• compatibilizarea instalaţiilor de automatizare a traficului în vederea introducerii trenurilor de metrou din noua generaţie pe magistralele M1, M3 şi TL

•  modernizarea instalaţiilor pe magistralele M1,M2, M3 şi TL

• facilităţi pentru persoanele cu handicap

• dotări independente

•   consultanţă,   asistenţă   tehnică   şi   alte cheltuieli asimilate investiţiilor

2.

Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Maritime" - S.A. Galaţi

12.192,00

12.192,00

Obiective:

•  terminal de containere în portul Galaţi - infrastructură portuară

•  înlăturarea efectelor produse de acţiuni accidentale - ranfluare Slatina şi Transilvania

3.

Compania Naţională „Administraţia Porturilor Dunării Fluviale" - S.A. Giurgiu

-

-

-

4.

Societatea    Naţională    „Aeroportul    Internaţional Timişoara Traian Vuia" - S.A.

19.271,00

19.271,00

Obiective:

• amenajare cale rulare şi extindere platformă pe direcţia est

• dotări independente

-


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1030/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1030 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu