E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
A fost modificat de:
Articolul 19 din actul Hotărârea 332 2001 completat de articolul 1 din actul Hotărârea 1658 2004
Articolul 1 din actul Hotărârea 332 2001 completat de articolul 1 din actul Hotărârea 1658 2004
Articolul 2 din actul Hotărârea 332 2001 completat de articolul 1 din actul Hotărârea 1658 2004
Articolul 17 din actul Hotărârea 332 2001 modificat de articolul 1 din actul Hotărârea 25 2002
Articolul 4 din actul Hotărârea 332 2001 modificat de articolul 1 din actul Hotărârea 25 2002
Articolul 8 din actul Hotărârea 332 2001 modificat de articolul 1 din actul Hotărârea 25 2002
Articolul 12 din actul Hotărârea 332 2001 modificat de articolul 1 din actul Hotărârea 25 2002
Articolul 14 din actul Hotărârea 332 2001 abrogat de articolul 1 din actul Hotărârea 25 2002
Articolul 16 din actul Hotărârea 332 2001 modificat de articolul 1 din actul Hotărârea 25 2002
Hotărârea 332 2001 in legatura cu Hotărârea 762 2001
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 332 din 22 martie 2001

privind denumirea, marcarea compozitiei fibroase si etichetarea produselor textile

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 166 din  2 aprilie 2001


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 6 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    (1) Prezenta hotarare reglementeaza normele privind denumirea, marcarea compozitiei fibroase si etichetarea produselor textile.
    (2) Dispozitiile prezentei hotarari sunt obligatorii pentru toti operatorii economici care produc, importa, ambaleaza sau comercializeaza produse textile.
    Art. 2
    (1) In sensul prezentei hotarari, definitiile termenilor folositi sunt urmatoarele:
    a) produse textile - materii prime, produse semifabricate, semiprelucrate, prelucrate, semifinite sau finite, care sunt constituite exclusiv din fibre textile, fara a se tine seama de procesul de fabricatie folosit;
    b) fibra textila - unitate a produsului textil caracterizata prin flexibilitate, finete si raport mare al lungimii la dimensiunea transversala maxima, ceea ce o face adecvata pentru prelucrari in domeniul textil; benzi sau tuburi flexibile a caror latime este de maximum 5 mm, inclusiv benzi obtinute prin taiere din benzi mai late sau pelicule, realizate din substante folosite la producerea fibrelor prevazute la nr. crt. 19 - 44 din anexa nr. 1 si adecvate pentru prelucrari in domeniul textil; latimea vizibila este latimea unei benzi sau a unui tub cand este indoit, aplatizat, comprimat ori rasucit sau latimea medie atunci cand latimea nu este uniforma;
    c) eticheta - orice text scris, imprimat, litografiat sau ilustrat, care contine elemente privind denumirea, compozitia fibroasa a produsului, elemente de identificare, marca de fabrica sau de comercializare, instructiuni de utilizare si care insoteste produsul prezentat pentru vanzare;
    d) marcarea compozitiei fibroase - aplicarea pe eticheta, pe produs sau pe ambalaj a unui text scris ori imprimat sau orice reprezentare grafica a continutului de fibre incorporate in produsul textil, exprimat in procente.
    (2) Urmatoarele produse vor fi tratate ca produse textile si vor fi supuse prevederilor prezentei hotarari:
    - produse continand minimum 80% fibre textile din greutatea lor;
    - stofa de mobila, huse pentru umbrele si umbrele de plaja, continand fibre textile de minimum 80% din greutatea lor; componente textile ale acoperitoarelor de sol textile multistrat, ale saltelelor si articolelor de camping, captuseli de incaltaminte, manusi si manusi de sport, daca aceste parti sau captuseli constituie minimum 80% din greutatea produsului intreg;
    - materiale textile incorporate in alte produse si care fac parte integranta din acestea, atunci cand se specifica compozitia lor.

    CAP. 2
    Denumirea si marcarea compozitiei fibroase a produselor textile

    Art. 3
    (1) Denumirile si descrierea fibrelor care se incadreaza in prevederile art. 2 sunt prezentate in anexa nr. 1.
    (2) Denumirile prevazute la art. 2 nu pot fi folosite ca atare sau ca adjectiv pentru indicarea oricarei alte fibre.
    (3) Cuvantul matase nu se poate folosi pentru indicarea formei sau a caracteristicilor deosebite ale fibrelor textile cum ar fi firele filamentare.
    Art. 4
    (1) Nici un produs textil nu poate fi descris ca "100%", "pur" sau "total" decat daca este compus in exclusivitate din acelasi fel de fibre si nu poate fi folosit nici un alt termen similar.
    (2) Un produs textil poate contine alte fibre, maximum 2% din greutate, daca aceasta cantitate este justificata cu argumente tehnice si nu este adaugata din rutina.
    (3) Abaterea de 2% prevazuta la alin. (2) poate sa creasca pana la 5% in cazul produselor textile care au suferit un proces de cardare.
    Art. 5
    (1) Un produs de lana se descrie ca fiind din lana virgina numai daca este alcatuit exclusiv dintr-o fibra care nu a fost incorporata anterior intr-un produs finit, care nu a mai fost supusa altor procese de filare si/sau piuare decat cele necesare pentru fabricarea produsului si care nu s-a degradat in timpul tratamentului si prelucrarii.
    (2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), denumirea lana virgina se poate folosi pentru a descrie lana dintr-un amestec de fibre daca:
    a) intreaga lana din amestec corespunde cerintelor definite la alin. (1);
    b) lana reprezinta minimum 25% din greutatea totala a amestecului;
    c) in cazul unui amestec de destramatura lana se amesteca cu o singura alta fibra.
    In aceste cazuri se prezinta compozitia procentuala completa a amestecului.
    (3) Pentru produsele mentionate la alin. (1) si (2) se admite o toleranta de 0,3% impuritati de alte fibre din greutatea totala a lanei, care se justifica cu argumente tehnice, inclusiv pentru produsele din lana care au fost supuse unui proces de cardare.
    Art. 6
    (1) Un produs textil constituit din doua sau mai multe fibre, dintre care una reprezinta minimum 85% din greutatea totala, se marcheaza astfel:
    - prin denumirea acestei fibre urmata de procentul sau in greutate; sau
    - prin denumirea acestei fibre urmata de cuvintele "minimum 85%"; sau
    - prin compozitia procentuala completa a produsului.
    (2) Un produs textil constituit din doua sau mai multe fibre, dintre care nici una nu reprezinta 85% din greutatea totala, se marcheaza prin denumirea si procentul in greutate a cel putin doua fibre principale, urmate de denumirile celorlalte fibre componente in ordinea descrescatoare a greutatii, cu sau fara indicarea procentului in greutate.
    (3) Fibrele care reprezinta separat mai putin de 10% din greutatea totala a produsului se pot denumi alte fibre, denumirea fiind urmata de procentul total in greutate.
    (4) Daca se specifica denumirea fibrei care reprezinta mai putin de 10% din greutatea totala a produsului, trebuie sa se prezinte compozitia procentuala completa a produsului.
    (5) Produsele care au urzeala din bumbac si batatura din in, la care procentul de in reprezinta minimum 40% din greutatea totala a tesaturii crude, se pot denumi amestec bumbac-in, denumirea fiind insotita de specificarea compozitiei: "urzeala bumbac pur - batatura in pur".
    (6) Se neglijeaza o cantitate de fibre straine de maximum 2% din greutatea totala a produsului textil, daca aceasta cantitate se justifica prin considerente tehnice si nu se adauga din rutina. Aceasta abatere poate ajunge la 5% in cazul produselor care sunt supuse unui proces de cardare, fara sa fie afectata abaterea mentionata la art. 5 alin. (3).
    (7) Se admite o abatere de 3% la procentele declarate de fibre fata de procentele obtinute din analiza fata de greutatea totala a fibrelor prezentate pe eticheta. Aceasta abatere se aplica si fibrelor care se inscriu in ordinea descrescatoare a greutatii, fara indicarea procentului lor, precum si produselor mentionate la art. 5 alin. (2) lit. b).
    (8) La analiza abaterile se calculeaza separat pentru fiecare fel de fibra. Greutatea totala folosita la calculul abaterii mentionate la alin. (7) va fi cea a fibrelor din produsul finit din care se scade greutatea fibrelor straine identificate conform alin. (6).
    (9) Insumarea abaterilor mentionate la alin. (6) si (7) se admite numai daca oricare dintre fibrele straine gasite la analiza este de aceeasi natura chimica cu una sau mai multe fibre prezentate pe eticheta.
    (10) In cazul produselor speciale pentru care procesul de fabricare necesita tolerante mai mari decat cele stabilite la alin. (6) si (7), acestea se permit numai in cazuri exceptionale, atunci cand producatorul prezinta o justificare adecvata, dovedita tehnic.
    (11) Termenul fibre in amestec sau compozitie nespecificata de textile poate fi folosit numai pentru un produs a carui compozitie nu se poate stabili cu usurinta in momentul fabricarii.
    Art. 7
    Fibrele cu rol decorativ care se pot izola si care nu depasesc 7% din greutatea produsului finit nu se mentioneaza in compozitiile fibroase prevazute la art. 4 si 6. Prezenta prevedere se aplica si in cazul fibrelor care sunt folosite pentru a se obtine un efect antistatic si care nu depasesc 2% din greutatea produsului finit. In cazul produselor mentionate la art. 6 alin. (5) procentele se calculeaza separat fata de greutatea urzelii si, respectiv, a bataturii.
    Art. 8
    (1) Produsele textile se eticheteaza sau se insotesc de marcaje atunci cand se ofera pe piata in scopuri de productie sau comerciale. Aceasta etichetare sau marcare poate fi inlocuita ori insotita de documente comerciale de insotire atunci cand produsele nu sunt destinate vanzarii catre consumatorul final.
    (2) Denumirile fibrelor textile si marcarea compozitiei fibroase mentionate la art. 3 - 6 si in anexa nr. 1 se indica clar in documentele comerciale. Aceasta cerinta implica in special excluderea abrevierilor in contractele de vanzare, notele de plata si in facturi. Se poate folosi un cod de procesare mecanizata, daca acesta este explicat in acelasi document.
    (3) Denumirile, prezentarile si specificarile referitoare la continutul de fibre textile mentionate la art. 3 - 6 si in anexa nr. 1 se scriu clar, lizibil si uniform atunci cand produsele textile se ofera spre vanzare sau se vand consumatorului, inclusiv in cataloage si in literatura comerciala, pe ambalaje, pe etichete si pe marcaje.
    (4) Informatiile prevazute la alin. (3) se comunica in cadrul manifestarilor expozitionale, atunci cand produsele textile sunt prezentate in vederea atragerii de comenzi prin cataloage sau prospecte cu imagini ori descrieri.
    (5) Alte specificari si informatii decat cele stabilite in prezentul articol sunt prezentate distinct. Prezenta dispozitie nu se aplica marcilor comerciale sau denumirii intreprinderii, care se poate indica imediat inainte sau dupa specificarile stabilite prin aceasta hotarare.
    (6) Pentru produsele textile din import etichetarea si marcarea se efectueaza si in limba romana.
    (7) In cazul bobinelor, sculurilor, jurubitelor, ghemelor sau al oricarei alte cantitati mici de fire pentru cusut, remaiat sau brodat specificarile pot fi inscrise pe ambalaje colective sau la locul de expunere, fara a se afecta produsele mentionate la pct. 18 din anexa nr. 4.
    Art. 9
    (1) Orice produs textil constituit din doua sau mai multe parti componente de compozitie diferita va avea marcat continutul fibros al fiecarei componente. O astfel de etichetare nu este obligatorie pentru componentele ce reprezinta mai putin de 30% din greutatea totala a produsului. Pentru captuselile principale marcarea compozitiei fibroase este obligatorie.
    (2) Cand doua sau mai multe produse textile au acelasi continut fibros si formeaza in mod normal o singura unitate, ele pot avea numai o eticheta.
    (3) Marcarea compozitiei fibroase a urmatoarelor produse textile se face astfel:
    a) compozitia fibroasa a articolelor de corsetarie trebuie indicata prin prezentarea compozitiei intregului produs sau a componentelor sale mentionate mai jos, in totalitate sau separat:
    - pentru bustiera: tesatura exterioara si interioara a cupelor si partii din spate;
    - pentru corsete: partile intarite din fata, din spate si lateral;
    - pentru ghene: tesatura din exteriorul si din interiorul cupelor, partile intarite din fata si din spate si partile laterale.
    Compozitia fibroasa a altor articole de corsetarie decat cele prezentate mai sus se indica fie prin declararea compozitiei produsului complet, fie a diferitelor componente ale articolelor prezentate global sau separat. Aceasta etichetare nu este obligatorie pentru componentele reprezentand mai putin de 10% din greutatea totala a produsului.
    Etichetarea separata a diferitelor parti ale articolelor de corsetarie mentionate trebuie sa se faca astfel incat consumatorul final sa inteleaga usor la care parte a produsului se refera specificarile de pe eticheta;
    b) compozitia fibroasa a materialelor textile imprimate prin corodare se prezinta pentru produsul complet si se indica prin declararea separata a compozitiei tesaturii de baza si cea a partilor corodate. Aceste componente se mentioneaza prin denumirea lor;
    c) compozitia fibroasa a materialelor textile brodate se prezinta pentru produsul complet si poate fi indicata prin declararea separata a compozitiei tesaturii de baza si cea a firului de brodat. Daca partile brodate reprezinta o suprafata mai mica de 10% din suprafata produsului, se poate declara numai compozitia tesaturii de baza;
    d) compozitia fibroasa a firelor constand dintr-un miez si o acoperire de alte fibre care se ofera ca atare consumatorului trebuie prezentata pentru intregul produs si poate fi indicata prin declararea separata a compozitiei miezului si a acoperirii, mentionate prin denumire;
    e) compozitia fibroasa a catifelei, plusului sau a materialelor textile asemanatoare se prezinta pentru intregul produs, iar atunci cand produsul contine un suport distinct si o suprafata de intrebuintare din fibre diferite se poate prezenta prin declararea separata a celor doua parti, mentionate prin denumire;
    f) compozitia acoperitoarelor de sol si a covoarelor ale caror suport si suprafata de intrebuintare sunt din fire diferite se poate declara numai pentru suprafata, prin mentionarea denumirii.
    Art. 10
    (1) Prevederile prezentei hotarari nu se aplica produselor cuprinse in anexa nr. 3, pentru care nu sunt obligatorii etichetarea si marcarea compozitiei fibroase individuale pe produs.
    (2) Produsele textile mentionate in anexa nr. 4 se ofera la vanzare insotite de o eticheta globala, cu specificarea compozitiei fibroase.
    (3) Compozitia produselor textile vandute la metru se marcheaza pe liziera sau pe rola oferita la vanzare.
    Art. 11
    (1) Pentru aplicarea prevederilor art. 8 alin. (1) si a celorlalte dispozitii referitoare la marcarea compozitiei fibroase a produselor textile procentajele fibroase mentionate la art. 4 - 6 se determina fara a se lua in considerare urmatoarele:
    - pentru toate produsele textile: componentele netextile, marginile, etichetele si emblemele, franjurii si garniturile, ce nu constituie parte integranta a produsului, nasturii si cataramele imbracate in materiale textile, accesoriile, ornamentele, panglicile neelastice, benzile si firele elastice adaugate in locuri specifice si limitate ale produsului si, conform conditiilor specificate la art. 7, fibrele vizibile, izolabile, care sunt pur decorative, precum si fibrele antistatice;
    - pentru acoperitoare de sol si covoare: toate componentele in afara de suprafata de intrebuintare;
    - pentru stofe de mobila: urzelile si bataturile de legare si de umplere care nu fac parte din suprafata de intrebuintare;
    - pentru draperii si perdele: urzelile si bataturile de legare si de umplere care nu formeaza fata tesaturii.
    (2) Pentru alte produse textile nu se iau in considerare: tesaturile suport sau de captuseala, intariturile si ranforsarile, interlinings si suporturile de canava, firele de brodat sau de asamblat, daca nu inlocuiesc batatura si/sau urzeala tesaturii, umpluturile care nu au rol de izolare si captuselile conform art. 9 alin. (1), si anume:
    - materialul suport sau de dedesubt al produselor textile, care serveste ca dos pentru suprafata de intrebuintare in special la paturi si tesaturi duble, si dosurile pentru catifele, plusuri si produse asemanatoare nu trebuie considerate dosuri ce se pot indeparta;
    - intariturile si ranforsarile semnifica fire sau materiale adaugate in locuri specifice si limitate ale produselor textile pentru a le intari sau a le face mai groase.
    (3) Nu se iau in considerare substantele grase, liantii, ingrosaturile, substantele de incleiere si de finisare, produsele de imprimare, produsele suplimentare de vopsire si alte produse de prelucrare textila.
    Art. 12
    (1) Pana la data de 1 ianuarie 2002 verificarile privind compozitia fibroasa a produselor textile se efectueaza prin metodele de analiza prevazute in standardele nationale. In acest scop procentajele de fibre prevazute la art. 4 - 6 se determina prin aplicarea la masa uscata a fiecarei fibre a reprizelor conventionale corespunzatoare, stabilite in anexa nr. 2, dupa indepartarea substantelor mentionate la art. 11.
    (2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2002 verificarile privind compozitia fibroasa se vor face prin metodele de analiza stabilite prin hotarare a Guvernului.
    Art. 13
    Dispozitiile privind marcarea compozitiei fibroase nu se aplica produselor textile care:
    - tranziteaza Romania sub control vamal;
    - sunt importate pentru prelucrare interna in vederea unui reexport;
    - sunt contractate de persoane care lucreaza la domiciliu sau de firme independente care prelucreaza materiale de la furnizori fara sa fie transferate drepturile de proprietate asupra lor.

    CAP. 3
    Principalele elemente de identificare-caracterizare, caracteristici tehnice si calitative, care se marcheaza pe eticheta pentru informarea consumatorilor

    Art. 14
    Etichetele ce insotesc produsele textile destinate consumatorului final trebuie sa contina elemente de identificare, caracteristici tehnice si calitative, dupa cum urmeaza:
    - denumirea si/sau marca de fabrica a producatorului;
    - sediul producatorului sau al importatorului;
    - denumirea de vanzare a produsului;
    - principalele caracteristici tehnice si calitative potrivit anexei nr. 5.

    CAP. 4
    Indicarea modului de intretinere a produselor textile

    Art. 15
    (1) La indicarea modului de intretinere pentru produsele textile se utilizeaza simbolurile prevazute de SR EN 23758.
    (2) Agentii economici producatori pot face precizari suplimentare pentru consumatori cu privire la intretinerea produselor, daca considera necesar acest lucru.
    (3) Pentru confectii textile indicarea modului de intretinere se face individual pe eticheta realizata din materiale rezistente la tratamente ulterioare umidotermice, intr-un mod lizibil, aceasta trebuind sa reziste atata timp cat rezista si materialul de baza al produsului.

    CAP. 5
    Sanctiuni

    Art. 16
    (1) Constituie contraventie, daca fapta nu a fost comisa in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerata infractiune, nerespectarea dispozitiilor prevazute la art. 3, art. 4 alin. (1), art. 6 alin. (1), (2) si (4), art. 14 si 15 si se sanctioneaza cu amenda de la 500.000 lei la 5.000.000 lei, potrivit art. 46 din Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
    Art. 17
    Contraventiilor prevazute la art. 16 le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, cu exceptia art. 25 - 27.

    CAP. 6
    Dispozitii finale

    Art. 18
    Anexele nr. 1 - 5 fac parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 19
    (1) Prezenta hotarare va intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    (2) Pe data intrarii in vigoare a prezentei hotarari se abroga Hotararea Guvernului nr. 785/1996 pentru aprobarea Normelor metodologice privind denumirea, marcarea si etichetarea produselor textile destinate populatiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 226 din 23 septembrie 1996, cu modificarile ulterioare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul industriei si resurselor,
                         Dan Ioan Popescu

                         Ministrul integrarii europene,
                         Hildegard Carola Puwak

                         Presedintele Autoritatii Nationale
                         pentru Protectia Consumatorilor,
                         Rovana Plumb

    ANEXA 1

                                  TABEL
    cuprinzand denumirea si descrierea fibrelor textile
________________________________________________________________________________
Nr.     Denumirea fibrei                      Descrierea fibrei
crt.
________________________________________________________________________________
  1. Lana*)                     Fibre din lana oilor sau mieilor (Ovis aries)
  2. Alpaca, lama, camila,      Par de la urmatoarele animale: alpaca, lama,
     casmir, mohair, angora,    camila, capra de Casmir, capra de Angora, capra
     casgora camila, vicuna,    de Casgora (incrucisare intre capra de Casmir si
     iac, castor, vidra,        capra de Angora), iepure de Angora, vicuna, iac,
     guanaco, precedat sau      guanaco, castor, vidra
     nu de denumirea "par"
  3. Par de animal sau de       Par de la diferite animale care nu sunt
     cal, cu sau fara           mentionate la nr. crt. 1 si 2
     indicarea tipului de
     animal (de exemplu: par
     de la vite, par de capra
     comuna, par de cal)
  4. Matase naturala            Fibre provenite exclusiv de la gogosile
                                viermilor de matase
  5. Bumbac                     Fibre provenite din capsulele de bumbac
                                (Gossypium)
  6. Capoc                      Fibre provenite din interiorul fructului de
                                capoc (Ceiba pentandra)
  7. In                         Fibre provenite din tulpinile de in (Linum
                                usitatissimum)
  8. Canepa                     Fibre provenite din tulpinile de canepa
                                (Cannabis sativa)
  9. Iuta                       Fibre provenite din tulpinile de Corchorus
                                olitorius si de Corchorus capsularis. Pentru
                                cerintele prezentei hotarari se trateaza in
                                acelasi fel ca iuta fibrele din tulpina
                                urmatoarelor specii: Hibiscus cannabinus,
                                Hibiscus sabdariffa, Abultilon avicennae, Urena
                                lobata, Urena sinuata
 10. Abaca (manila hemp)        Fibre provenite din tecile de Musa textilis
 11. Alfa                       Fibre provenite din frunzele de Stipa
                                tenacissima
 12. Cocos                      Fibre provenite din fructele de Cocos nucifera
 13. Sorg                       Fibre provenite din tulpina de Cytisus scoparius
                                si/sau de Spartium Junceum
 14. Ramie                      Fibre provenite din tulpinile de la Boehmeria
                                nivea si de la Boehmeria tenacissima
 15. Sisal                      Fibre provenite din frunzele de Agave sisalana
 16. Canepa indiana             Fibre provenite din tulpina de Crotalaria Juncea
 17. Henequen                   Fibre provenite din tulpina de Agave Fourcroydes
 18. Maguey                     Fibre provenite din tulpina de Agave Cantala
 19. Acetat                     Fibre de acetat de celuloza, avand maximum
                                92% si minimum 74% grupe hidroxilice acetilate
 20. Alginat                    Fibre provenite din sarurile metalice ale
                                acidului alginic
 21. Cupro                      Fibre de celuloza regenerata, obtinute prin
                                procedeul cuproamoniacal
 22. Modale                     Fibre obtinute printr-un procedeu de viscoza
                                modificat, avand o forta la rupere mare si un
                                modul la umed mare. Forta la rupere (BC) dupa
                                conditionare si forta (BM) necesara in vederea
                                producerii unei alungiri de 5% in stare umeda
                                sunt: ___
                                BC(cN) >/= 1,3 \/ T  + 2T
                                                 ___
                                BM(cN) >/= 0,5 \/ T ,
                                in care T este densitatea de lungime medie in
                                decitex
 23. Proteinice                 Fibre obtinute din substante proteinice naturale
                                regenerate si stabilizate fata de actiunea
                                agentilor chimici
 24. Triacetat                  Fibre din acetat de celuloza, avand minimum 92%
                                grupe hidroxilice acetilate
 25. Viscoza                    Fibre de celuloza regenerata, obtinute prin
                                procedeul viscoza pentru fibre filamentare si
                                fibre discontinue
 26. Acrilice                   Fibre formate din macromolecule liniare avand
                                cel putin 85% acrilonitril
 27. Clorofibre                 Fibre formate din macromolecule liniare avand
                                minimum 5% din masa unitatii monomerice de
                                clorura de vinil sau clorura de viniliden
 28. Fluorofibre                Fibre formate din macromolecule liniare
                                provenite din monomeri alifatici fluorocarbonati
 29. Modacrilice                Fibre formate din macromolecule continand in
                                lantul lor minimum 50% si maximum 85% (din
                                masa) unitati acrilonitrilice
 30. Poliamida sau nylon        Fibre formate din macromolecule liniare, de
                                sinteza, continand in lant grupari amidice ce
                                se repeta, din care minimum 85% se leaga la
                                unitatile alifatice sau cicloalifatice
 31. Aramida                    Fibre constituite din macromolecule liniare
                                de sinteza, formate din grupe aromatice legate
                                prin grupari amida sau imida, din care minimum
                                85% se leaga direct de doua inele aromatice, si
                                avand un numar de grupari imidice, daca acestea
                                exista, nu mai mare decat numarul de grupari
                                amidice
 32. Poliimida                  Fibre constituite din macromolecule liniare de
                                sinteza continand unitati imidice ce se repeta
 33. Lyocell                    Fibre de celuloza regenerata, obtinute prin
                                dizolvare si printr-un proces de filare cu
                                solvent organic, fara sa se formeze derivati
 34. Poliester                  Fibre formate din macromolecule liniare,
                                cuprinzand cel putin 85% (din masa) un ester al
                                unui diol cu acidul tereftalic
 35. Polietilena                Fibre formate din macromolecule liniare de
                                hidrocarburi alifatice saturate, nesubstituite
 36. Polipropilena              Fibre formate din macromolecule liniare de
                                hidrocarburi alifatice saturate in care un atom
                                de carbon din doi se leaga de o grupare metil in
                                pozitie isotactica si fara alta substitutie
 37. Policarbamida              Fibre din macromolecule liniare prezentand in
                                lant grupul functional de ureilena (NH-CO-NH) ce
                                se repeta
 38. Poliuretan                 Fibre formate din macromolecule liniare
                                constituite din lanturi in care se repeta grupa
                                uretan
 39. Vinilice                   Fibre formate din macromolecule liniare, avand
                                un lant constituit din alcool polivinilic cu
                                diferite grade de acetilare
 40. Trivinilice                Fibre formate din polimeri acrilonitrilici si
                                monomeri vinilici clorurati si care nu pot
                                depasi 50% din masa totala
 41. Elastodiene                Elastofibre constituite din poliizopren natural
                                sau sintetic (ori din una sau mai multe diene)
                                polimerizate cu unul sau mai multi vinilici
                                care, daca sub actiunea unei forte de tractiune,
                                se intind de 3 ori fata de lungimea initiala,
                                revin rapid si substantial la lungimea initiala
                                atunci cand forta de tractiune inceteaza
 42. Elastan                    Elastofibre constituite din minimum 85% (din
                                masa) din poliuretan segmentat care, daca sub
                                actiunea unei forte de tractiune se intind de 3
                                ori fata de lungimea initiala, revin la lungimea
                                initiala atunci cand forta de tractiune
                                inceteaza
 43. Fibre de sticla            Fibre facute din sticla
 44. Denumirea corespunzatoare  Fibre obtinute din amestecuri de materiale sau
     materialului din care      materiale noi ce nu au fost prezentate mai sus
     sunt constituite fibrele
     (de exemplu: metal,
     metalice, metalizate
     azbest, hartie),
     precedata sau nu de
     cuvantul "fir" sau
     "fibra"
________________________________________________________________________________
    *) Denumirea "lana" de la nr. crt. 1 din aceasta anexa se poate folosi si pentru a indica un amestec de fibre de lana de oaie sau de miel si fibrele de par prezentate in coloana a 2-a de la nr. crt. 2.
    Aceasta dispozitie se aplica produselor textile prezentate la art. 4 si 5 si celor mentionate la art. 6, daca sunt constituite partial din fibrele prezentate la nr. crt. 1 si 2.

    ANEXA 2

                            REPRIZE CONVENTIONALE
folosite la calculul masei fibroase continute de un produs textil
______________________________________________________________
 Nr.              Fibra                            Procentaj
 crt.                                                 (%)
______________________________________________________________
1 - 2. Lana si par de animal:
       - fibre pieptanate                            18,25
       - fibre cardate                               17,00*)
    3. Par de animal:
       - fibre pieptanate                            18,25
       - fibre cardate                               17,00*)
       Par de cal:
       - fibre pieptanate                            16,00
       - fibre cardate                               15,00
    4. Matase                                        11,00
    5. Bumbac:
       - fibre normale                                8,50
       - fibre mercerizate                           10,50
    6. Capoc                                         10,90
    7. In                                            12,00
    8. Canepa                                        12,00
    9. Iuta                                          17,00
   10. Abaca                                         14,00
   11. Alfa                                          14,00
   12. Cocos                                         13,00
   13. Sorg                                          14,00
   14. Ramie (fibra albita)                           8,50
   15. Sisal                                         14,00
   16. Canepa indiana                                12,00
   17. Agava Fourcroydes                             14,00
   18. Agava Cantala                                 14,00
   19. Acetat                                        19,00
   20. Alginat                                       20,00
   21. Cupro                                         13,00
   22. Modale                                        13,00
   23. Proteinice                                    17,00
   24. Triacetat                                      7,00
   25. Viscoza                                       13,00
   26. Acrilice                                       2,00
   27. Clorofibre                                     2,00
   28. Fluorofibre                                    0,00
   29. Modacrilice                                    2,00
   30. Poliamida sau nylon:
       - fibre discontinue                            6,25
       - filamente                                    5,75
   31. Aramida                                        8,00
   32. Poliimida                                      3,50
   33. Lyocell                                       13,00
   34. Poliester:
       - fibre discontinue                            1,50
       - filamente                                    1,50
   35. Polietilena                                    1,50
   36. Polipropilena                                  2,00
   37. Policarbamida                                  2,00
   38. Poliuretan:
       - fibre discontinue                            3,50
       - filamente                                    3,00
   39. Vinilice                                       3,00
   40. Trivinilice                                    3,00
   41. Elastodiene                                    1,00
   42. Elastan                                        1,50
   43. Fibre de sticla:
       - cu un diametru mediu de peste
         5 micro metri                                2,00
       - cu un diametru mediu de 5 micro metri
         sau mai putin                                3,00
   44. Fibre metalice                                 2,00
       Fibre metalizate                               2,00
       Azbest                                         2,00
       Fir de hartie                                 13,75
______________________________________________________________
    *) Repriza conventionala de 17% se aplica si in cazurile in care nu se poate evalua daca produsul textil continand lana si/sau par de animal este pieptanat sau cardat.

    ANEXA 3

                              PRODUSELE
la care nu este obligatorie marcarea compozitiei fibroase

    1. Suporturi de mansete
    2. Curele de ceas din materiale textile
    3. Etichete si embleme - ecusoane
    4. Suporturi de etansare
    5. Invelitoare pentru cafetiera
    6. Invelitoare pentru ceainic
    7. Manecute protectoare
    8. Paturi, altele decat tesaturile cu flori
    9. Flori artificiale
    10. Pernite de ace
    11. Panza pictata
    12. Produse textile pentru tesaturi suport sau de captuseala si intarituri
    13. Pasle
    14. Produse textile confectionate, vechi cand se prezinta explicit ca sunt astfel
    15. Jambiere
    16. Ambalaje care nu sunt noi si sunt vandute ca atare
    17. Palarii din fetru
    18. Container din materiale textile, care sunt moi si fara fundament
    19. Articole de calatorie din materiale textile
    20. Tapiserii realizate manual, finisate sau nefinisate, si materiale pentru producerea lor, incluzand fire pentru brodat, vandute separat de panza si prezentate special pentru folosirea in astfel de tapiserii
    21. Fermoare
    22. Nasturi si catarame imbracate in materiale textile
    23. Coperte de carti din materiale textile
    24. Jucarii
    25. Parti din materiale textile ale incaltamintei, cu exceptia captuselilor ce mentin caldura
    26. Fete de masa din mai multe componente, cu o suprafata de maximum 500 cm^2
    27. Haine si manusi antitermice
    28. Suporturi de oua
    29. Cutii de farduri
    30. Saculeti pentru tutun, din material textil
    31. Etuiuri din materiale textile, pentru binoclu, tigari si tigarete, brichete si pieptene
    32. Articole de protectie pentru activitati sportive, cu exceptia manusilor
    33. Truse de voiaj, toaleta
    34. Articole pentru funeralii
    35. Cutii de curatat pantofi
    36. Articole de unica folosinta, cu exceptia vatei
    Pentru scopurile prezentei hotarari articolele textile proiectate pentru o singura folosire sau pentru un interval de timp limitat si a caror intrebuintare normala impiedica folosirea in acelasi scop sau in scop similar sunt considerate articole de unica folosinta.
    37. Articole textile care se supun regulilor cuprinse in Farmacopeea Romana, bandaje pentru uz medical si ortopedie si articole textile ortopedice in general
    38. Articole textile incluzand corzi, franghii si sfori cuprinse la pct. 12 din anexa nr. 4, destinate in mod normal:
    a) pentru folosirea drept componente ale echipamentului de fabricare si prelucrare a bunurilor;
    b) pentru incorporarea in aparate, instalatii (de exemplu: pentru incalzire, conditionarea aerului sau iluminare), pentru aplicatii casnice sau altele, pentru masini si alte mijloace de transport sau pentru functionarea, intretinerea ori pentru echipamentul lor, altul decat prelatele si accesoriile textile ale motorului masinii, vandute separat de masina
    39. Articole textile pentru protectie si securitate, cum ar fi: centuri de siguranta, parasute, veste de salvare, parasute de salvare, dispozitive antifoc, haine antiglont si imbracaminte de protectie speciala (de exemplu: protectie la foc, la substante chimice sau la alte riscuri)
    40. Structuri aerospatiale (de exemplu: sali de sport, expozitii sau depozite), daca se furnizeaza date asupra performantelor si specificatii tehnice ale acestor articole
    41. Panze
    42. Imbracaminte pentru animale
    43. Steaguri si drapele

    ANEXA 4

                               PRODUSELE
la care se foloseste etichetarea sau marcarea globala

    1. Linoleum
    2. Carpe de curatat
    3. Franjuri si garnituri
    4. Pasmanterie
    5. Centuri
    6. Bretele
    7. Jartele
    8. Sireturi pentru pantofi si ghete
    9. Panglici
    10. Elastic
    11. Ambalaje noi vandute ca atare
    12. Sfoara de ambalaj si impletituri pentru agricultura; sfoara, corzi si franghii, altele decat cele ce se incadreaza la pct. 38 din anexa nr. 3
    13. Servetele de masa
    14. Batiste
    15. Plase pentru coc si pentru par
    16. Cravate si papion pentru copii
    17. Lavete; manusi de menaj si flanele pentru fata
    18. Ata pentru cusut, remaiat si brodat, prezentata pentru vanzare in greutate neta de maximum 1 g
    19. Benzi pentru perdele, storuri si jaluzele

    ANEXA 5

    PRINCIPALELE ELEMENTE SUPLIMENTARE DE IDENTIFICARE-CARACTERIZARE, CARACTERISTICILE TEHNICE SI CALITATIVE ALE PRODUSELOR TEXTILE, CARE SE VOR INSCRIE PE ETICHETE PENTRU INFORMAREA CONSUMATORILOR
______________________________________________________________________________
Nr.      Grupa de produse                   Elemente de identificare*)
crt.
______________________________________________________________________________
  1. Fibre textile             - cantitatea pe unitatea de produs (g)
  2. Fire, inclusiv ata        - finetea firului (densitatea de lungime in Nm,
     pentru cusut                tex, Den)
                               - cantitatea pe unitatea de produs (ml, g, dupa
                                 caz)
  3. Tesaturi si tricoturi     - latimea (cm)
     metraj                    - cantitatea pe unitatea de produs/bucata (ml)
                               - masa (g/mp)
                               - tratamente speciale de finisare aplicate
  4. Tricoturi metraj          - latimea (cm)
                               - cantitatea pe unitatea de produs (ml)
                               - masa (g/mp)
  5. Ciorapi si dresuri        - finetea firului (densitatea de lungime in Nm,
                                 tex, Den)
                               - marimea
                               - modelul, culoarea
  6. Lenjerie de corp,         - marimea
     tricotaje, confectionate  - modelul
  7. Lenjerie de pat           - masa tesaturii (g/mp)
     confectionata             - dimensiuni ale pieselor (cm x cm)
  8. Covoare si mochete        - tipul (plusat, manual, mecanic etc.)
                               - dimensiuni (cm x cm)
  9. Confectii textile         - marimea
                               - modelul
 10. Articole de galanterie,   - cantitatea pe unitatea de produs pentru ata
     mercerie, pasmanterie,      pentru cusut pasmanterie (ml, g, dupa caz)
     broderie, fermoare        - dimensiuni
 11. Perdele, huse, draperii,  - latimea (cm)
     confectionate             - dimensiuni (cm x cm)
 12. Articole textile de uz    - dimensiuni (cm x cm)
     gospodaresc - paturi,
     prosoape, plapumi,
     fete de masa etc.
 13. Alte produse textile      - tratamente speciale aplicate
     (umbrele, sezlonguri,     - dimensiuni
     corturi)
______________________________________________________________________________
    *) Se va indica, acolo unde este cazul, la toate grupele de produse denumirea tratamentului special de finisare aplicat: nesifonabilizate, antimurdarie, antialergice hidrofobizat, impermeabilizat stabilizat dimensional, mercerizare etc.SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 332/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 332 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    I never use to believe in spell casting until i met Lord Zuma a powerful spell caster who helped me to be a happy person again. i reside in USA. After 4 years of Broken marriage, my husband left me with two kids. I felt like my life was about to end and i almost committed suicide, i was emotionally down for a very long time. Thanks to a Great spell caster called Lord Zuma which i met online on one faithful day when I was browsing through the internet, i came across a lot of testimonies about this particular Great spell caster how he has helped so many people. he has helped people to bring back their Ex lover, some testified that he restores womb, cure cancer and other sickness, and so on. I also came across a testimony, it was about a woman called Sandra, she testified about how his spell made her to be pregnant after so many years of bareness and at the end of her testimony she dropped Lord Zuma's email address. After reading all these, i decided to give it a try and i contacted him and explained my problem to him and he assured me that in less than 48 hours, my husband will call me and beg for forgiveness but i thought it will not work. When he had finished casting the spell, the next day my husband called me and he was begging for forgiveness just as Lord Zuma said. This is not brain washing and after the spell has been cast, i realized that my husband love me like never before and the spell caster opened him up to know how much i love him and how much love we need to share. We are even happier now than before. Lord Zuma is really a gifted man and i will not stop publishing him because he is a wonderful man. If you have a problem and you are looking for a real and a genuine spell caster to solve all your problems contact Lord Zuma now on spiritualherbalisthealing@gmail.com or just visit https://spiritualherbal.blogspot.com and see so many he has helped that are testifying about his good work. He will help you solve all your problems. Once again thank you Lord Zuma for your good deeds. His whatsapp number +1 506 800 1647
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    BEST WAYS TO GET YOUR EX LOVER BACK AND RESTORED YOUR BROKEN MARRIAGE OR RELATIONSHIP FROM SORROW TO HAPPINESS. Help me thank Dromokpo@gmail.com for helping me get my ex husband back to me and my family. This great powerful spiritual man restored my sorrow to happiness. My husband left me some years ago for another woman and they both planned to get married. I am so surprised he just came back to me one cool afternoon on Saturday June, begging and crying for me to take him back and to forgive him for breaking up our marriage home and forsaking me and the children. Dr Omokpo is a true spiritualist savior . He brought my husband back” if you have any worries or you have any problem in your marriages or relationships you can reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 774 2010
    Dear Sir/Madam, Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3% ? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan,student Loan, debt consolidation Loan e.t.c. no matter your credit score. Personal Loans (Secure and Unsecured) Business Loans (Secure and Unsecured) Consolidation Loan and many more. Contact US for more information about Loan offer and we will solve your financial problem. Contact us via email: mbfinance.ltd@gmail.com Phone number: +918099362729 (Call/Whats app) Website: https://www.mbfinanceservice.com Thanks. M B Finance Services
ANONIM a comentat Ordin 104 2003
    Dear Sir/Madam, Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3% ? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan,student Loan, debt consolidation Loan e.t.c. no matter your credit score. Personal Loans (Secure and Unsecured) Business Loans (Secure and Unsecured) Consolidation Loan and many more. Contact US for more information about Loan offer and we will solve your financial problem. Contact us via email: mbfinance.ltd@gmail.com Phone number: +918099362729 (Call/Whats app) Website: https://www.mbfinanceservice.com Thanks. M B Finance Services
ANONIM a comentat Legea 166 2014
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER BACK MY TRUE LIFE STORY HOW I GOT MY EX LOVER BACK.I  want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband  treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: dromokpo@gmail.com that he will help me bring my husband back to being a good man.Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and i forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or  broken marriage situation  and you want your Ex lover,  Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife you can reach him via: dromokpo@gmail.com 
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu