Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 762 din 26 iulie 2001

privind stabilirea metodelor de analiza utilizate pentru determinarea si verificarea compozitiei fibroase a produselor textile

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 494 din 23 august 2001


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 12 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 332/2001 privind denumirea, marcarea compozitiei fibroase si etichetarea produselor textile,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2002 metodele de analiza utilizate pentru determinarea si verificarea compozitiei fibroase a produselor textile constituite din amestecuri binare de fibre textile sunt cele prevazute in anexa nr. 1, iar pentru amestecuri ternare de fibre textile sunt cele prevazute in anexa nr. 2.
    (2) Pentru amestecurile de fibre textile la care metodele de analiza prevazute la alin. (1) nu sunt aplicabile analiza compozitiei fibroase se efectueaza prin orice alta metoda cunoscuta in domeniu, cu conditia ca in buletinul de incercari sa se mentioneze metoda folosita, rezultatul obtinut si, in masura in care se cunoaste, gradul de precizie al acesteia.
    Art. 2
    Agentii economici care produc, importa, ambaleaza sau comercializeaza produse textile au obligatia inscrierii pe eticheta, pe produs sau pe ambalaj, dupa caz, a compozitiei fibroase determinate in conditiile prevazute la art. 1.
    Art. 3
    Pentru reclamatii sau litigii privind compozitia fibroasa a produselor textile verificarile se efectueaza numai de laboratoare acreditate, in conditiile legii, independente fata de clientii lor si/sau de alte parti interesate.
    Art. 4
    Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezenta hotarare.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul industriei si resurselor,
                         Dan Ioan Popescu

                         p. Ministrul integrarii europene,
                         Andrei Popescu,
                         secretar de stat

                         Autoritatea Nationala pentru
                         Protectia Consumatorilor,
                         Rovana Plumb,
                         secretar de stat

    ANEXA 1

                           ANALIZA CANTITATIVA
                a amestecurilor binare de fibre textile

    CAP. 1
    Pregatirea probelor si esantioanelor de analiza pentru determinarea compozitiei fibroase a produselor textile

    1. DOMENIUL DE APLICARE
    Prezentul capitol stabileste procedurile de obtinere a probelor reduse pentru analiza de laborator cu o dimensiune adecvata, pentru tratare prealabila conform cap. II pct. I.6, in vederea analizei cantitative (de ex. cu o masa care sa nu depaseasca 100 g) din probele globale pentru analiza de laborator si pentru selectia esantioanelor de analiza din probele reduse pentru analiza de laborator care au fost tratate in prealabil pentru indepartarea materialelor nefibroase.
    2. DEFINITII:
    (1) Lot reprezinta cantitatea de material care este evaluata pe baza unei serii de rezultate de analiza. Acesta poate cuprinde, de exemplu, tot materialul dintr-o livrare de tesatura, cantitatea de material tesuta dintr-un anumit sul, o partida de fir, un balot sau un set de baloti de fibre in stare cruda.
    (2) Proba globala pentru analiza de laborator reprezinta acea parte a lotului considerata reprezentativa pentru intreg si care este pusa la dispozitie laboratorului. Marimea si natura probei globale trebuie sa fie suficiente pentru a acoperi in mod corespunzator variabilitatea lotului si pentru a facilita manipularea in laborator.
    (3) Proba redusa pentru analiza de laborator reprezinta acea parte a probei globale pentru analiza de laborator care este supusa tratarii prealabile pentru indepartarea materialelor nefibroase si din care sunt prelevate esantioanele de analiza. Marimea si natura probei reduse de analiza de laborator trebuie sa fie suficiente pentru a acoperi in mod corespunzator variabilitatea probei globale de analiza de laborator.
    (4) Esantion de analiza reprezinta acea parte din material necesara pentru a da un rezultat individual, selectat din proba redusa de analiza de laborator.
    3. PRINCIPIU
    Proba redusa pentru analiza de laborator este astfel selectionata incat sa fie reprezentativa pentru proba globala pentru analiza de laborator.
    Esantioanele de analiza sunt prelevate din proba redusa pentru analiza de laborator in asa fel incat fiecare dintre ele sa fie reprezentativ pentru proba redusa pentru analiza de laborator.
    4. PRELEVARE DE PROBE DE FIBRE IN MASA
    4.1. Fibre neorientate - proba redusa pentru analiza de laborator se obtine selectionand la intamplare manunchiuri de fibre din proba globala pentru analiza de laborator. Se amesteca foarte bine intreaga proba redusa pentru analiza de laborator cu ajutorul unei carde de laborator sau al unui dispozitiv de amestecare a fibrelor. Se supune operatiunii de tratare prealabila stratul fibros sau amestecul, inclusiv fibrele in masa si fibrele care au aderat la dispozitivul de amestecare. Apoi se selectioneaza esantioane de analiza, proportional cu masele respective, din stratul fibros sau din amestec, din fibrele in masa si din fibrele care au aderat la dispozitivul de amestecare.
    Daca valul de carda ramane intact dupa tratarea prealabila, esantioanele de analiza se selectioneaza dupa procedura descrisa la pct. 4.2. Daca valul de carda nu ramane intact dupa tratarea prealabila, esantioanele de analiza se selectioneaza prin prelevarea aleatorie a cel putin 16 manunchiuri mici, de dimensiune adecvata si aproximativ egale, urmata de amestecarea lor.
    4.2. Fibre orientate (valuri de carda, straturi de fibre, benzi de carda, semitort) - din parti selectate aleatoriu din proba globala pentru analiza de laborator se taie minimum 10 sectiuni transversale, fiecare cu masa de aproximativ 1 g. Probele reduse pentru analiza de laborator astfel obtinute sunt supuse tratarii prealabile. Se recombina sectiunile transversale asezandu-le una langa alta si se obtine esantionul de analiza, taindu-se din ele in asa fel incat sa se ia cate o parte din fiecare dintre cele 10 sectiuni.
    5. PRELEVARE DE PROBE DE FIR
    5.1. Fir pe formate sau in scul - se preleveaza probe din toate formatele care formeaza proba globala de analiza de laborator.
    Se iau lungimi continue, corespunzatoare si egale din fiecare format, fie prin formare de jurubite cu acelasi numar de infasurari pe o vartelnita, fie prin orice alt mijloc. Se reunesc lungimile de fir, fie sub forma unei jurubite unice, fie sub forma de cablu pentru a obtine proba redusa pentru analiza de laborator, verificandu-se ca in jurubita sau in cablu sa se afle lungimi egale din fiecare format.
    Probele reduse pentru analiza de laborator se supun tratarii prealabile.
    Se iau esantioane de analiza din proba redusa pentru analiza de laborator prin taierea unui fascicul de fire de lungime egala din jurubita sau din cablu, avand grija ca fasciculul sa contina toate firele din proba.
    Daca t este numarul de tex al firului si N este numarul formatelor de fir selectionate din proba globala de analiza de laborator, atunci pentru a obtine o proba redusa de analiza de 10 g lungimea firului ce trebuie extras din fiecare format este de
      6
    10
    --- cm
    Nt

    Daca Nt este mai mare de 2.000, se infasoara o jurubita mai grea si se taie transversal in doua locuri pentru a se obtine un cablu cu o masa adecvata. Capetele oricarei probe sub forma de cablu trebuie legate inainte de tratarea prealabila si esantioanele de analiza trebuie prelevate dintr-o zona indepartata de capetele legate.
    5.2. Fire de urzeala - se preleveaza probe reduse pentru analiza de laborator prin taierea unei lungimi nu mai mica de 20 cm din capatul sulului de urzeala si cuprinzand toate firele de urzeala cu exceptia firelor de margine, care se elimina. Se leaga fasciculul de fire la unul din capete. Daca proba redusa pentru analiza este prea mare pentru tratare prealabila in totalitatea sa, se imparte proba in doua sau in mai multe portiuni, fiecare legata pentru tratare prealabila, si se reunesc portiunile dupa ce fiecare a fost tratata prealabil separat. Se ia un esantion de analiza prin taierea unei lungimi adecvate din proba pentru analiza de laborator de la capatul indepartat al legaturii cuprinzand toate firele din urzeala. Pentru urzeala de N fire de t tex lungimea unui esantion cu masa de 1 g este

      6
    10
    --- cm
    Nt

    6. PRELEVARE DE PROBE DE TESATURA
    6.1. Dintr-o proba globala de analiza de laborator constand dintr-o singura mostra reprezentativa de tesatura se taie o fasie diagonala dintr-un colt la altul si se indeparteaza marginile. Aceasta fasie este proba redusa pentru analiza de laborator. Pentru a obtine o proba redusa de analiza de laborator de "x" g, suprafata fasiei trebuie sa fie
        4
     x10
     ---- cm^2,
      G

in care G este masa tesaturii in g/mp.
    Se supune proba redusa pentru analiza de laborator tratarii prealabile, dupa care se taie fasia transversal in patru lungimi egale care se suprapun.
    Se iau esantioane de analiza din oricare parte a tesaturii stratificate, taind toate straturile in asa fel incat fiecare esantion sa contina cate o lungime egala din fiecare strat.
    Daca tesatura are model, se ia latimea probei reduse pentru analiza de laborator, masurata pe directia urzelii, nu mai mica de un raport de tesatura. Daca pentru a satisface aceasta cerinta proba redusa de analiza de laborator este prea mare pentru a fi tratata ca un intreg, se taie in parti egale, se trateaza in prealabil partile separat, se suprapun inainte de a alege esantionul de analiza, avand grija ca partile corespunzatoare desenului sa nu coincida.
    6.2. Dintr-o proba globala de laborator constand din mai multe mostre de tesatura se trateaza fiecare mostra conform celor mentionate la pct. 6.1 si se determina fiecare rezultat separat.
    7. PRELEVARE DE PROBE DE CONFECTII SI ARTICOLE FINITE
    Proba globala pentru analiza de laborator este in mod normal un produs confectionat, finit sau o parte reprezentativa dintr-un astfel de articol.
    Unde este cazul, se determina diferitele procente ale diferitelor parti dintr-un articol, care nu au aceeasi compozitie fibroasa, pentru a se verifica respectarea art. 9 din Hotararea Guvernului nr. 332/2001 privind denumirea, marcarea compozitiei fibroase si etichetarea produselor textile.
    Se selecteaza o proba redusa pentru analiza de laborator, reprezentativa pentru o anume parte a confectiei sau a articolului finit, a carei compozitie trebuie sa fie mentionata pe eticheta. Daca articolul are mai multe etichete, se selecteaza probe reduse pentru analiza de laborator reprezentative pentru fiecare parte ce corespunde unei etichete.
    Daca articolul a carui compozitie trebuie determinata nu este uniform, s-ar putea sa fie necesar sa se selectioneze probe reduse pentru analiza de laborator din fiecare parte a articolului si sa se determine proportiile relative ale diferitelor lor parti raportate la intregul articol in discutie. In acest caz se calculeaza procentele tinandu-se seama de proportia relativa a diferitelor parti esantionate.
    Probele reduse pentru analiza de laborator se supun tratarii prealabile.
    Se selecteaza esantioane de analiza reprezentative din probele reduse pentru analiza de laborator tratate prealabil.

    CAP. 2
    Metode de analiza cantitativa a anumitor amestecuri binare de fibre

    1. GENERALITATI
    Introducere
    Metodele de analiza cantitativa a amestecurilor de fibre se bazeaza pe doua procedee principale: separarea manuala si separarea chimica a fibrelor.
    Separarea manuala a fibrelor trebuie folosita ori de cate ori este posibil, deoarece conduce in general la rezultate mai precise decat separarea chimica. Ea se poate utiliza pentru toate produsele ale caror fibre componente nu formeaza un amestec intim, cum este cazul firelor formate din mai multi componenti, fiecare dintre acestia constituit dintr-un singur tip de fibra, sau in cazul tesaturilor la care fibra din urzeala este diferita de fibra din batatura ori al tricoturilor care pot fi desfacute in fire de diferite tipuri.
    In general metodele de analiza cantitativa prin separare chimica se bazeaza pe solubilizarea selectiva a componentilor individuali. Dupa indepartarea unui component se cantareste reziduul solid si se calculeaza proportia de component pe baza pierderii de masa. Aceasta prima parte ofera informatii comune despre analizele efectuate prin aceasta metoda pentru toate amestecurile de fibre, indiferent de compozitia lor. Ea trebuie deci folosita asociat cu sectiunile individuale care urmeaza si care contin procedurile detaliate, aplicabile anumitor amestecuri fibroase. In mod ocazional o analiza se poate baza pe un alt principiu decat solubilizarea selectiva; in astfel de cazuri, in sectiunea respectiva sunt furnizate detalii complete.
    Amestecurile de fibre in timpul prelucrarii si, intr-o masura mai mica, textilele finite pot contine materiale nefibroase, cum ar fi grasimi, ceruri, produsi auxiliari sau materiale solubile in apa fie de provenienta naturala, fie adaugate intentionat pentru a facilita prelucrarea. Materialul nefibros trebuie indepartat inainte de analiza. Din acest motiv este prezentata si o metoda de tratare prealabila de indepartare a uleiurilor, grasimilor, cerurilor si a substantelor solubile in apa.
    In plus textilele pot contine rasini sau alti produsi auxiliari utilizati pentru a le conferi proprietati speciale. Acesti produsi, inclusiv colorantii, in cazuri exceptionale, pot interactiona cu reactivul chimic asupra componentei solubile si/sau pot fi partial sau complet indepartati de catre reactivul chimic. Acest gen de produsi auxiliari pot genera, in consecinta, erori si trebuie indepartati inainte ca proba sa fie analizata. Daca este imposibil sa se indeparteze astfel de produsi auxiliari, metodele de analiza prezentate in prezenta anexa nu mai sunt aplicabile.
    Colorantul din tesaturile vopsite se considera parte integranta a fibrei si nu se indeparteaza.
    Analizele se efectueaza pe baza masei uscate, fiind prezentata si o procedura de determinare a masei uscate.
    Rezultatul se obtine aplicand masei uscate a fiecarei fibre reprizele conventionale prezentate in anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 332/2001 privind denumirea, marcarea compozitiei fibroase si etichetarea produselor textile. Inainte de a fi supuse oricarei analize trebuie identificate toate fibrele prezentate in amestec. In unele metode chimice componentul insolubil dintr-un amestec poate fi partial dizolvat de reactivul folosit pentru a dizolva componentul solubil. Atunci cand este posibil reactivii trebuie sa fie astfel alesi incat sa aiba un efect mic sau chiar sa nu aiba nici un fel de efect asupra fibrelor insolubile. Daca pierderea de masa survine in timpul analizei, rezultatul trebuie sa fie corectat; in acest scop se dau si factorii de corectie. Acesti factori au fost determinati in mai multe laboratoare prin tratarea cu un reactiv corespunzator, astfel cum este specificat in metoda de analiza a fibrelor curatate prin tratare prealabila. Acesti factori de corectie se aplica numai fibrelor normale, pentru fibrele degradate inaintea sau in timpul prelucrarii fiind necesari factori de corectie diferiti. Procedurile date se aplica numai in cazul determinarilor individuale. Trebuie efectuate cel putin doua determinari pe esantioane separate de analiza atat in cazul separarii manuale, cat si in cazul separarii pe cale chimica. Pentru confirmare, daca nu este imposibil din punct de vedere tehnic, se recomanda folosirea procedeelor alternative prin care constituentul care a fost reziduu in metoda standard sa fie dizolvat primul.
    I. Informatii generale privind metodele chimice de analiza cantitativa a amestecurilor de fibre textile
    Informatii comune tuturor metodelor chimice de analiza cantitativa a amestecurilor de fibre, care sunt prezentate.
    I.1. Sfera si domeniul de aplicare
    Domeniul de aplicare pentru fiecare metoda precizeaza la ce tipuri de fibre se poate aplica metoda.
    I.2. Principiu
    Dupa identificarea componentelor amestecului materialul nefibros se indeparteaza printr-o tratare prealabila adecvata si apoi se indeparteaza unul dintre componenti, de obicei prin dizolvare selectiva (exceptand metoda nr. 12 care se bazeaza pe determinarea continutului unei substante constituente). Reziduul insolubil se cantareste si proportia de component solubil se calculeaza din pierderea de masa. Cu exceptia situatiilor in care aceasta metoda prezinta dificultati tehnice, este preferabil sa se dizolve fibra prezenta in proportie mai mare, obtinandu-se astfel ca reziduu fibra prezenta in proportie mai mica.
    I.3. Materiale si echipamente
    I.3.1. Aparatura
    I.3.1.1. Creuzete filtrante si flacoane de cantarire suficient de mari pentru a cuprinde astfel de creuzete filtrante sau orice fel de aparatura care da rezultate identice
    I.3.1.2. Vas de trompa pentru filtrare in vid
    I.3.1.3. Exicator care contine silicagel autoindicator de umiditate
    I.3.1.4. Etuva cu ventilator pentru uscarea esantioanelor la temperatura de 150 grade C +/- 3 grade C
    I.3.1.5. Balanta analitica avand o precizie de 0,0002 g
    I.3.1.6. Extractor Soxhlet sau alt aparat capabil sa asigure rezultate identice
    I.3.2. Reactivi
    I.3.2.1. Eter de petrol, redistilat, interval de fierbere 40 - 60 grade C
    I.3.2.2. Alti reactivi sunt mentionati in sectiunile corespunzatoare de la fiecare metoda. Toti reactivii folositi trebuie sa fie puri din punct de vedere chimic
    I.3.2.3. Apa distilata sau deionizata
    I.4. Atmosfera de conditionare si incercare
    Deoarece se determina masa uscata, nu este necesara conditionarea esantionului sau efectuarea analizelor intr-o atmosfera conditionata.
    I.5. Proba redusa de analiza de laborator
    Din proba globala de analiza pentru laborator se esantioneaza o proba redusa de analiza de laborator, care este reprezentativa si suficient de mare ca sa furnizeze toate esantioanele de laborator, fiecare avand minimum 1 g.
    I.6. Tratarea prealabila a probei reduse de analiza de laborator
    Daca este prezenta o substanta ce nu trebuie luata in considerare la determinarea procentuala a compozitiei fibroase, conform Hotararii Guvernului nr. 332/2001, substanta respectiva trebuie mai intai indepartata printr-o metoda care sa nu afecteze vreunul dintre componentii fibrosi. In acest sens, materialul nefibros care poate fi extras cu eter de petrol si apa este indepartat prin tratarea probei uscate la aer intr-un extractor Soxhlet cu eter de petrol timp de o ora, la minimum sase cicluri de extractie pe ora. Se lasa ca eterul de petrol sa se evapore din proba de analiza, care este apoi extrasa prin tratament direct constand in inmuierea esantionului in apa la temperatura camerei timp de o ora, apoi in inmuierea esantionului in apa la temperatura de 65 grade C +/- 5 grade C timp de inca o ora, agitand lichidul din timp in timp. Se foloseste un raport lichid/esantion de 100:1. Se indeparteaza excesul de apa din proba prin stoarcere, extractie prin vidare sau centrifugare, apoi se lasa proba de analiza sa se usuce la aer.
    In situatia in care materialul nefibros nu poate fi extras cu eter de petrol si apa, el trebuie indepartat prin inlocuirea metodei cu apa descrise mai sus cu o alta metoda adecvata care sa nu modifice substantial vreunul dintre constituentii fibrosi. Totusi pentru unele fibre naturale de origine vegetala nealbite (de exemplu: iuta, fibra de nuca de cocos) trebuie sa se tina seama ca tratarea prealabila normala cu eter de petrol si cu apa nu indeparteaza toate substantele naturale nefibroase. Nu se aplica o tratare prealabila suplimentara decat daca proba contine produsi de finisare insolubili atat in eter de petrol, cat si in apa.
    Buletinele de analiza trebuie sa includa detalii complete privind metodele de tratare prealabila folosite.
    I.7. Mod de lucru
    I.7.1. Instructiuni generale
    I.7.1.1. Uscarea
    Operatiunile de uscare trebuie sa dureze cel putin 4 ore si cel mult 16 ore la o temperatura de 105 +/- 3 grade C intr-o etuva cu ventilator, cu usa etuvei inchisa in permanenta. Daca perioada de uscare este mai mica de 14 ore, esantionul trebuie cantarit pentru a verifica daca masa lui a devenit constanta. Se considera ca masa a devenit constanta daca, dupa o perioada suplimentara de 60 de minute de uscare, variatia sa este mai mica de 0,05% .
    Se recomanda sa se evite manevrarea creuzetelor filtrante, a flacoanelor de cantarire, a esantioanelor si a reziduurilor cu mainile neprotejate, pe perioada operatiunilor de uscare, racire si cantarire.
    Esantioanele se usuca in flacoane de cantarire, cu capacul flaconului plasat alaturi. Dupa uscare se pune dopul la flaconul de cantarire si se transfera repede in exicator.
    Creuzetele filtrante se usuca in flacoane de cantarire, cu capacul flaconului plasat alaturi. Dupa uscare se pune dopul la flaconul de cantarire si se transfera rapid in exicator.
    Cand se folosesc alte aparate decat creuzetele filtrante, operatiunea de uscare in etuva se efectueaza in asa fel incat sa asigure determinarea masei uscate a fibrelor fara pierderi.
    I.7.1.2. Racirea
    Operatiunea de racire se efectueaza in exicator, acesta fiind plasat langa balanta pana la racirea completa a flaconului de cantarire si, in orice caz, nu trebuie sa dureze mai putin de doua ore.
    I.7.1.3. Cantarirea
    Dupa racire se efectueaza cantarirea flaconului de cantarire in interval de doua minute de la scoaterea acestuia din exicator. Cantarirea se efectueaza cu o precizie de 0,0002 g.
    I.7.2. Modul de lucru
    Se ia din proba redusa de analiza de laborator tratata prealabil un esantion de analiza cantarind cel putin 1g. Se taie firul sau tesatura in lungimi de circa 10 mm, desfacute cat mai mult posibil. Se usuca esantionul intr-un flacon de cantarire, se raceste in exicator si se cantareste. Se transfera esantionul in vasul de sticla mentionat in sectiunea corespunzatoare a metodei comunitare respective, se recantareste flaconul de cantarire imediat si se obtine masa uscata a esantionului prin diferenta. Se finalizeaza analiza in modul prevazut la sectiunea corespunzatoare a metodei aplicabile. Se examineaza reziduul la microscop pentru a se verifica daca prin tratament s-a indepartat complet fibra solubila.
    I.8. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Masa componentei insolubile se exprima in procente, raportat la masa totala de fibra din amestec. Procentul de componenta solubila se obtine prin diferenta. Se calculeaza rezultatul pe baza masei uscate si pure, corectata cu: a) reprizele conventionale; si b) factorii de corectie necesari pentru a se lua in calcul pierderea de material in timpul tratarii prealabile si al analizei. Calculele se fac aplicandu-se formula prezentata la pct. I.8.2.
    I.8.1. Calcularea procentului de component insolubil pe baza masei uscate si pure, fara a se lua in considerare pierderea de material in timpul tratarii prealabile.

          100 rd
    p1% = ------,
             m

    in care:
    p1 - procentul componentului insolubil uscat si pur;
    m - masa uscata a esantionului dupa tratare prealabila;
    r - masa uscata a reziduului;
    d - factorul de corectie pentru pierderea de masa a componentului insolubil in reactiv in timpul analizei. Valorile adecvate ale lui "d" sunt prezentate in sectiunile corespunzatoare de la fiecare metoda.
    Asemenea valori ale lui "d" sunt, desigur, valorile normale aplicabile fibrelor nedegradate chimic.
    I.8.2. Calcularea procentului de component insolubil pe baza masei uscate si pure, cu ajustarile date de factori conventionali si, acolo unde este cazul, de factori de corectie pentru pierderea de material in timpul tratarii prealabile.
                                       a1 + b1
                           100 p1 (1 + -------)
                                         100
    p1A% = ---------------------------------------------,
                   a1 + b1                     a2 + b2
           p1 (1 + -------) + (100 - p1) (1 +  -------)
                     100                         100

    in care:
    p1A - procentul de component insolubil corectat cu reprizele conventionale stabilite si pierderea de masa in timpul tratarii prealabile;
    p1 - procentul de component insolubil uscat si pur, astfel cum a fost calculat pe baza formulei prezentate la pct. I.8.1;
    a1 - repriza conventionala stabilita pentru componentul insolubil;
    a2 - repriza conventionala stabilita pentru componentul solubil;
    b1 - pierderea procentuala a componentului insolubil cauzata de tratarea prealabila;
    b2 - pierderea procentuala a componentului solubil cauzata de tratarea prealabila.
    Procentul celui de-al doilea component (p2A%) este egal cu 100 - p1A% .
    In cazul in care se foloseste o tratare prealabila speciala valorile b1 si b2 trebuie determinate, daca este posibil, supunandu-se fiecare dintre constituentii fibrei pure tratarii prealabile aplicate in metoda de analiza. Fibrele pure sunt acelea care nu contin nici un fel de material nefibros, cu exceptia celui continut in mod normal (fie natural, fie datorita procesului de fabricatie), in starea in care se afla in materialul supus analizei (nealbit, albit).
    Cand nu sunt disponibile fibrele separate si pure folosite in producerea materialului supus analizei, ar trebui sa se foloseasca valorile medii ale lui b1 si b2, obtinute din incercarile efectuate pe fibre pure, similare celor din amestecul supus examinarii.
    Daca se aplica o tratare prealabila normala prin extractie cu eter de petrol si apa, factorii de corectie b1 si b2 pot fi in general neglijati, cu exceptia bumbacului nealbit, a inului nealbit si a canepei nealbite, unde pierderea datorata tratarii prealabile este considerata in mod conventional ca fiind 4% si, in cazul polipropilenei, 1% .
    In cazul altor fibre pierderile datorita tratarii prealabile nu sunt luate in calcul.
    II. Metoda de analiza cantitativa prin separare manuala
    II.1. Domeniul de aplicare
    Metoda poate fi folosita pentru fibre de toate tipurile, cu conditia ca ele sa nu formeze un amestec intim si sa poata fi separate manual.
    II.2. Principiu
    Dupa identificarea componentilor textili materialul nefibros se indeparteaza printr-o tratare prealabila adecvata si apoi fibrele se separa manual, se usuca si se cantaresc pentru a se calcula proportia fiecarei fibre in amestec.
    II.3. Aparatura
    II.3.1. Flacoane de cantarire sau alta aparatura care da rezultate identice
    II.3.2. Exicator care contine silicagel autoindicator de umiditate
    II.3.3. Etuva cu ventilator pentru uscarea esantioanelor la temperatura de 150 grade C +/- 3 grade C
    II.3.4. Balanta analitica cu o precizie de 0,0002 g
    II.3.5. Extractor Soxhlet sau alt aparat capabil sa asigure rezultate identice
    II.3.6. Ac
    II.3.7. Torsiometru sau un aparat similar
    II.4. Reactivi
    II.4.1. Eter de petrol, redistilat, interval de fierbere 40 - 60 grade C
    II.4.2. Apa distilata sau deionizata
    II.5. Atmosfera de conditionare si incercare
    conform pct. I.4
    II.6. Proba redusa pentru analiza de laborator
    conform pct. I.5
    II.7. Tratarea prealabila a probei reduse pentru analiza de laborator
    conform pct. I.6
    II.8. Modul de lucru
    II.8.1. Analiza firelor
    Se selecteaza din proba redusa pentru analiza de laborator, tratata prealabil, un esantion cu masa de minimum 1 g. Pentru un fir foarte fin analiza se poate efectua pe o lungime minima de 30 m, indiferent de masa.
    Se taie firul in bucati de o lungime corespunzatoare si se separa tipurile de fibre cu ajutorul unui ac sau, daca este necesar, cu ajutorul unui torsiometru. Tipurile de fibre astfel obtinute se plaseaza in flacoane de cantarire cantarite in prealabil si se usuca la temperatura de 105 grade C +/- 3 grade C pana la obtinerea unei mase constante, conform descrierii de la pct. I.7.1 si I.7.2.
    II.8.2. Analiza tesaturii
    Se preleveaza din proba redusa pentru analiza de laborator, tratata prealabil, un esantion fara liziera, cu masa de minimum 1 g, cu marginile prinse cu grija pentru a se evita destramarea si paralel cu directia firelor de urzeala sau de batatura ori, in cazul tricoturilor, cu directia sirurilor sau a randurilor. Se separa diferitele tipuri de fibre, se colecteaza in flacoane de cantarire cantarite in prealabil si se continua conform pct. II.8.1.
    II.9. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se exprima masa fiecarei fibre din amestec in procente din masa totala a amestecului de fibre. Se calculeaza rezultatul pe baza masei uscate si pure, corectata cu a) "reprizele conventionale stabilite" si cu b) "factorii de corectie corespunzatori pentru a se lua in calcul pierderea de material in timpul tratarii prealabile".
    II.9.1. Calcularea procentului de component insolubil pe baza masei uscate si pure, fara a se lua in considerare pierderea de material in timpul tratarii prealabile.
           100 m1        100
    p1% = --------- = --------,
                           m2
          m1 + m2     1 + ----
                           m1
    in care:
    p1 - procentul primului component in stare uscata si pura;
    m1 - masa uscata si pura a primului component;
    m2 - masa uscata si pura a celui de-al doilea component.
    II.9.2. Pentru calcularea procentului fiecarui component se aplica reprizele conventionale si, dupa caz, factorii de corectie pentru pierderea de masa in timpul tratarii prealabile, conform pct. I.8.2.
    III.1. Precizia metodelor
    Precizia indicata in metodele individuale se refera la reproductibilitate.
    Reproductibilitatea se refera la fiabilitate, in sensul unor valori experimentale foarte apropiate, obtinute de laborantii din diferite laboratoare in momente diferite, folosind aceeasi metoda si obtinand rezultate individuale pe esantioane dintr-un amestec omogen.
    Reproductibilitatea se exprima prin limite de incredere a rezultatelor la un nivel de incredere de 95% .
    Prin aceasta se intelege ca diferenta dintre doua rezultate dintr-o serie de analize efectuate in laboratoare diferite, in conditiile aplicarii normale si corecte a metodei la un amestec omogen identic, nu va fi depasita decat in 5 cazuri din 100.
    III.2. Buletinul de analiza
    III.2.1. Se afirma ca analiza a fost efectuata in conformitate cu aceasta metoda.
    III.2.2. Se dau detalii cu privire la toate tratarile prealabile speciale (vezi pct. I.6.).
    III.2.3. Se dau rezultatele individuale si media aritmetica, cu o precizie de 0,1 fiecare.

    2. METODE SPECIALE - Tabel sintetic
________________________________________________________________________________
Metoda             Domeniul de aplicare                      Reactivul chimic
________________________________________________________________________________
Nr. 1  Acetat                         Alte fibre mentionate  Acetona
Nr. 2  Anumite fibre proteinice       Alte fibre mentionate  Hipoclorit
Nr. 3  Viscoza, cupro sau             Bumbac                 Acid formic si
       anumite tipuri de fibre modale                        clorura de zinc
Nr. 4  Poliamida sau nailon           Alte fibre mentionate  Acid formic,
                                                             80% m/m
Nr. 5  Acetat                         Triacetat              Alcool benzilic
Nr. 6  Triacetat                      Alte fibre mentionate  Diclormetan
Nr. 7  Anumite fibre celulozice       Poliester              Acid sulfuric,
                                                             75% m/m
Nr. 8  Fibre acrilice, anumite fibre  Alte fibre mentionate  Dimetilformamida
       modacrilice sau anumite
       clorofibre
Nr. 9  Anumite clorofibre             Alte fibre mentionate  Sulfura de
                                                             carbon/acetona,
                                                             55,5/44,5 v/v
Nr. 10 Acetat                         Anumite clorofibre     Acid acetic glacial
Nr. 11 Matase                         Lana sau par           Acid sulfuric,
                                                             75% m/m
Nr. 12 Iuta                           Anumite fibre de       Metoda continutului
                                      origine animala        de azot
Nr. 13 Polipropilena                  Alte fibre mentionate  Xilen
Nr. 14 Clorofibre (homopolimeri       Alte fibre mentionate  Metoda cu acid
       ai clorurii de vinil)                                 sulfuric concentrat
Nr. 15 Clorofibre, anumite fibre      Alte fibre mentionate  Ciclohexanona
       modacrilice, anumiti elastani,
       acetati, triacetati
________________________________________________________________________________

                                 METODA Nr. 1

                        Acetat si alte fibre mentionate
                              (metoda cu acetona)

    1. Domeniul de aplicare
    Aceasta metoda se aplica, dupa indepartarea materialelor nefibroase, amestecurilor binare de:
    1. acetat
    cu
    2. lana, par de origine animala, matase, bumbac, in, canepa, iuta, abaca, alfa, fibra din coaja de nuca de cocos, sorg, ramie, sisal, cupro, fibre modale, fibre proteinice, viscoza, fibre acrilice, poliamida sau nailon si poliester.
    Metoda nu se aplica, fibrelor de acetat care au fost dezacetilate la suprafata.
    2. Principiu
    Fibrele de acetat se dizolva cu acetona pornind de la o masa cunoscuta a amestecului in stare uscata. Reziduul se colecteaza, se spala, se usuca si se cantareste; masa acestuia, corectata daca este necesar, se exprima ca procent din masa uscata a amestecului de fibre. Procentul de acetat uscat se calculeaza prin diferenta.
    3. Aparatura si reactivi (altele decat cele mentionate in instructiunile generale)
    3.1. Aparatura
    Vas conic cu dop de sticla, cu o capacitate de minimum 200 ml
    3.2. Reactivi chimici
    Acetona
    4. Mod de lucru
    Se urmeaza procedura descrisa in instructiunile generale si se continua dupa cum urmeaza:
    La esantionul aflat intr-un vas conic cu dop de sticla, cu o capacitate de minimum 200 ml, se adauga 100 ml de acetona pentru fiecare gram de esantion, se agita vasul, se lasa la temperatura camerei timp de 30 de minute, agitand ocazional, si apoi se decanteaza lichidul printr-un creuzet filtrant cantarit in prealabil. Se repeta tratamentul de inca doua ori (efectuandu-se in total 3 extractii), dar pe perioade de numai 15 minute, astfel incat timpul total de tratare in acetona sa fie de o ora. Se transfera reziduul in creuzetul filtrant. Se spala reziduul cu acetona si se extrage prin vidare. Se umple creuzetul filtrant din nou cu acetona si se lasa sa se goleasca prin curgerea libera a lichidului.
    In final se videaza creuzetul filtrant, se usuca creuzetul cu reziduu, se raceste si se cantareste.
    5. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se calculeaza rezultatele conform descrierii din instructiunile generale. Valoarea lui "d" este 1,00.
    6. Precizia
    La un amestec omogen de materiale textile limitele de incredere ale rezultatelor obtinute prin aceasta metoda nu sunt mai mari de +/-1 la un nivel de incredere de 95% .

                                METODA Nr. 2

                 Anumite fibre proteinice si alte fibre mentionate
                           (metoda cu hipoclorit)

    1. Domeniul de aplicare
    Aceasta metoda se aplica, dupa indepartarea materialelor nefibroase, amestecurilor binare de:
    1.1. anumite fibre proteinice, cum ar fi: lana, par de origine animala, matase, fibre proteinice
    cu
    1.2. bumbac, cupro, viscoza, acrilice, clorofibre, poliamida sau nailon, poliester, polipropilena, elastan si fibra de sticla.
    Daca sunt prezente mai multe fibre de tip proteinic, prin aceasta metoda se determina cantitatea totala, dar nu si cantitatile lor individuale.
    2. Principiu
    Fibra proteinica se dizolva cu solutie de acid formic, pornind de la o masa cunoscuta a amestecului in stare uscata. Reziduul se colecteaza, se spala, se usuca si se cantareste; masa acestuia, corectata daca este necesar, se exprima ca procent din masa uscata a amestecului de fibre. Procentul de fibra proteinica uscata se calculeaza prin diferenta.
    Pentru prepararea solutiei de hipoclorit se poate folosi fie hipoclorit de litiu, fie hipoclorit de sodiu. Hipocloritul de litiu se recomanda in cazurile care presupun un numar mic de analize sau pentru analize efectuate la intervale destul de mari. Aceasta, deoarece procentul de hipoclorit din hipocloritul de litiu solid, spre deosebire de hipocloritul de sodiu, este practic constant. Daca se cunoaste procentul de hipoclorit, continutul de hipoclorit nu trebuie verificat iodometric pentru fiecare analiza, deoarece se poate utiliza o cantitate cu o greutate constanta de hipoclorit de litiu.
    3. Aparatura si reactivi (altele decat cele mentionate in instructiunile generale)
    3.1. Aparatura
    (i) Vas Erlenmeyer de 250 ml cu dop de sticla rodat;
    (ii) Termostat, reglabil la 20 (+/-2) grade C.
    3.2. Reactivi chimici
    (i) Reactiv pe baza de hipoclorit
    a) Solutie de hipoclorit de litiu
    Aceasta consta intr-o solutie proaspat preparata continand 35 (+/-2) g/l clor activ (aproximativ 1 M) la care se adauga o solutie de hidroxid de sodiu cu o concentratie de 5 (+/-0,5) g/l preparata anterior. Pentru preparare se dizolva 100 grame hipoclorit de litiu continand 35% clor activ (sau 115 grame continand 30% clor activ) in aproximativ 700 ml de apa distilata, se adauga 5 grame de hidroxid de sodiu dizolvat in aproximativ 200 ml apa distilata si se completeaza pana la 1 litru cu apa distilata. Solutia proaspat preparata nu trebuie verificata iodometric.
    b) Solutie de hipoclorit de sodiu
    Aceasta consta intr-o solutie proaspat preparata continand 35 (+/-2) g/l clor activ (aproximativ 1 M) la care se adauga o solutie de hidroxid de sodiu de concentratie 5 (+/-0,5) g/l, pregatita anterior. Se controleaza continutul de clor activ al solutiei prin iodometrie inaintea fiecarei analize.
    (ii) Solutie diluata de acid acetic
    Se dilueaza 5 ml acid acetic glacial cu apa pana la un volum total de 1 litru.
    4. Mod de lucru
    Se urmeaza procedura descrisa in instructiunile generale si se continua astfel: se amesteca aproximativ 1 gram din proba cu aproximativ 100 ml solutie de hipoclorit (hipoclorit de litiu sau de sodiu) in vasul de 250 ml, se agita bine vasul pentru a uda bine proba. Apoi se incalzeste vasul timp de 40 de minute intr-un termostat la temperatura de 20 grade C, agitand continuu sau macar la intervale regulate. Deoarece dizolvarea lanii decurge exotermic, caldura de reactie a acestei metode trebuie sa fie disipata si indepartata. Altfel se pot produce erori considerabile datorita dizolvarii incipiente a fibrelor insolubile. Dupa 40 de minute se filtreaza continutul vasului printr-un creuzet filtrant cantarit in prealabil si se transfera eventualele fibre reziduale in creuzet prin clatirea vasului cu putin reactiv pe baza de hipoclorit. Se videaza creuzetul si se spala reziduul in mod succesiv cu apa, acid acetic diluat si in final cu apa, uscand creuzetul prin vidare dupa fiecare adaos. Nu se videaza creuzetul inainte de curgerea libera a solutiei de spalare. In final se usuca creuzetul prin vidare, se usuca creuzetul cu reziduu, se raceste si se cantareste.
    5. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se calculeaza rezultatele conform descrierii din instructiunile generale. Valoarea lui "d" este 1,00, cu exceptia bumbacului, viscozei si fibrelor modale, pentru care d = 1,01, si a bumbacului nealbit, pentru care d = 1,03.
    6. Precizia
    La un amestec omogen de materiale textile limitele de incredere ale rezultatelor obtinute prin aceasta metoda nu sunt mai mari de +/-1 la un nivel de incredere de 95% .

                              METODA Nr. 3

       Viscoza, cupro sau anumite tipuri de fibre modale si bumbac
               (metoda cu acid formic si clorura de zinc)

    1. Domeniul de aplicare
    Aceasta metoda se aplica, dupa indepartarea materialelor nefibroase, amestecurilor binare de:
    1.1. viscoza sau cupro, inclusiv anumite tipuri de fibre modale
    cu
    1.2. bumbac.
    Daca se constata prezenta vreunei fibre modale trebuie facuta o analiza preliminara pentru a se verifica daca aceasta este solubila in reactivul chimic.
    Metoda nu se aplica amestecurilor in care bumbacul a suferit o degradare chimica importanta si nici in cazurile in care fibrele de viscoza sau cupro au devenit incomplet solubile datorita prezentei anumitor coloranti sau a unor agenti de finisare care nu pot fi indepartati complet.
    2. Principiu
    Viscoza, fibrele cupro sau modale se dizolva cu un reactiv constand din acid formic si clorura de zinc, pornindu-se de la o masa cunoscuta a amestecului in stare uscata. Reziduul se colecteaza, se spala, dupa care se usuca si se cantareste; masa acestuia corectata se exprima ca procent din masa uscata a amestecului de fibre. Procentul de viscoza, fibre cupro sau fibre modale uscate se calculeaza prin diferenta.
    3. Aparatura si reactivi (altele decat cele mentionate in instructiunile generale)
    3.1. Aparatura
    (i) Vas conic cu dop de sticla, cu o capacitate de minimum 200 ml;
    (ii) Aparatura pentru mentinerea vaselor la 40 (+/-2) grade C.
    3.2. Reactivi chimici
    (i) Solutie continand 20 g de clorura de zinc anhidra topita si 68 g de acid formic anhidru, adusa la 100 g cu apa (adica 20 parti in greutate de clorura de zinc anhidra topita la 80 parti in greutate de acid formic 85% m/m).

    NOTA:
    Se atrage atentia in aceasta privinta la pct. I.3.2.2 care stipuleaza ca toti reactivii folositi trebuie sa fie puri din punct de vedere chimic; in plus este esential sa se foloseasca numai clorura de zinc anhidra topita.
    (ii) Solutie de hidroxid de amoniu: se dilueaza 20 ml de solutie concentrata de amoniac (greutate specifica 0,880 g/ml) pana la 1 litru, cu apa.
    4. Modul de lucru
    Se urmeaza procedura descrisa in instructiunile generale si se continua astfel: se plaseaza imediat esantionul in vasul preincalzit la temperatura de 40 grade C. Se adauga cate 100 ml de solutie de acid formic si clorura de zinc preincalzita la 40 grade C pentru fiecare gram de esantion. Se pune dopul si se agita foarte bine vasul. Se mentine vasul impreuna cu continutul sau la o temperatura constanta de 40 grade C timp de doua ore si jumatate, agitand vasul o data pe ora. Se filtreaza continutul vasului printr-un creuzet filtrant, cantarit in prealabil, si se transfera eventualele urme de fibre de pe vas in creuzet cu ajutorul reactivului chimic. Se spala vasul cu 20 ml de reactiv.
    Se spala foarte bine creuzetul filtrant si reziduul cu apa la temperatura de 40 grade C. Se clateste reziduul fibros cu aproximativ 100 ml de solutie rece de amoniac [3.2. (ii)], asigurandu-se imersarea reziduului in amoniac timp de 10 minute, folosindu-se, daca este cazul, un adaptor la creuzetul filtrant prevazut cu robinet prin care sa se regleze debitul solutiei amoniacale, apoi se clateste bine cu apa rece.
    Nu se videaza creuzetul inainte de curgerea libera a solutiei de spalare. In final se videaza creuzetul filtrant, se usuca creuzetul cu reziduu, se raceste si se cantareste.
    5. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se calculeaza rezultatele conform descrierii din instructiunile generale. Valoarea lui "d" pentru bumbac este 1,02.
    6. Precizia
    La un amestec omogen de materiale textile limitele de incredere ale rezultatelor obtinute prin aceasta metoda nu sunt mai mari de +/-1 la un nivel de incredere de 95% .

                               METODA Nr. 4

               Poliamida sau nailon si alte fibre mentionate
                (metoda care foloseste acid formic 80% m/m)

    1. Domeniul de aplicare
    Aceasta metoda se aplica, dupa indepartarea materialelor nefibroase, amestecurilor binare de:
    1.1. poliamida sau nailon
    cu
    1.2. lana, par de origine animala, bumbac, cupro, fibre modale, viscoza, acrilice, clorofibre, poliester, polipropilena si fibra de sticla.
    Dupa cum s-a mentionat mai sus, aceasta metoda se poate aplica si amestecurilor cu lana, dar, cand continutul de lana depaseste 25%, trebuie aplicata metoda nr. 2 (dizolvarea lanii intr-o solutie de hipoclorit).
    2. Principiu
    Fibra poliamidica se dizolva cu acid formic pornindu-se de la o masa cunoscuta a amestecului in stare uscata. Reziduul se colecteaza, se spala, apoi se usuca si se cantareste; masa acestuia, corectata, daca este necesar, se exprima ca procent din masa uscata a amestecului de fibre. Procentul de poliamida sau nailon uscat se calculeaza prin diferenta.
    3. Aparatura si reactivi (altele decat cele mentionate in instructiunile generale)
    3.1. Aparatura
    Vas conic cu dop de sticla, cu o capacitate de minimum 200 ml
    3.2. Reactivi chimici
    (i) Acid formic (80% m/m, densitate relativa la temperatura de 20 grade C: 1,186). Se dilueaza 880 ml acid formic 90% m/m (densitate relativa la temperatura de 20 grade C: 1,204) pana la 1 litru cu apa. Alternativ se pot dilua 780 ml acid formic de 98 - 100% m/m (densitate relativa la 20 grade C: 1,220) pana la 1 litru cu apa.
     Concentratia nu este critica in intervalul 77 - 83% m/m acid formic.
    (ii) Solutie diluata de amoniac: se dilueaza 80 ml solutie concentrata de amoniac (densitate relativa la temperatura de 20 grade C: 0,880) pana la 1 litru cu apa.
    4. Modul de lucru
    La esantionul aflat intr-un vas conic cu dop de sticla cu o capacitate de minimum 200 ml se adauga 100 ml de acid formic pentru fiecare gram de esantion. Se pune dopul si se agita vasul pentru a se uda esantionul. Se lasa la temperatura camerei timp de 15 minute, agitand ocazional. Se filtreaza continutul vasului printr-un creuzet filtrant cantarit in prealabil si se transfera eventualele resturi de fibra in creuzet prin spalarea vasului cu putin reactiv pe baza de acid formic. Se usuca creuzetul prin vidare si se spala reziduurile de pe filtru in mod succesiv cu reactiv pe baza de acid formic, cu apa fierbinte, cu solutie diluata de amoniac si, in final, cu apa rece, uscand creuzetul prin vidare dupa fiecare adaugare. Nu se videaza creuzetul inainte de curgerea libera a solutiei de spalare. In final se videaza creuzetul filtrant, se usuca creuzetul cu reziduu, se raceste si se cantareste.
    5. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se calculeaza rezultatele conform descrierii din instructiunile generale. Valoarea lui "d" este 1,00.
    6. Precizia
    La un amestec omogen de materiale textile limitele de incredere ale rezultatelor obtinute prin aceasta metoda nu sunt mai mari de +/-1 la un nivel de incredere de 95% .

                              METODA Nr. 5

                          Acetat si triacetat
                     (metoda cu alcool benzilic)

    1. Domeniul de aplicare
    Aceasta metoda se aplica, dupa indepartarea materialelor nefibroase, amestecurilor binare de:
    1. acetat
    cu
    2. triacetat.
    2. Principiu
    Acetatul se dizolva cu alcool benzilic la temperatura de 52 (+/-2) grade C pornind de la o masa cunoscuta a amestecului in stare uscata. Reziduul se colecteaza, se spala, se usuca si se cantareste; masa acestuia se exprima ca procent din masa uscata a amestecului de fibre. Procentul de acetat uscat se calculeaza prin diferenta.
    3. Aparatura si reactivi (altele decat cele mentionate in instructiunile generale)
    3.1. Aparatura
    (i) Vas conic cu dop de sticla, cu o capacitate de minimum 200 ml.
    (ii) Agitator mecanic de tip leagan.
    (iii) Termostat sau alt dispozitiv pentru mentinerea vasului la o temperatura de 52 (+/-2) grade C.
    3.2. Reactivi chimici
    (i) Alcool benzilic
    (ii) Etanol.
    4. Modul de lucru
    Se urmeaza procedura descrisa in instructiunile generale si se continua dupa cum urmeaza:
    La esantionul aflat intr-un vas conic se adauga 100 ml de alcool benzilic pentru fiecare gram de esantion. Se pune dopul si se fixeaza vasul in agitatorul de tip leagan astfel incat sa fie imersat in baia de apa mentinuta la temperatura de 52 (+/-2) grade C si se agita vasul timp de 20 de minute la aceasta temperatura. (In loc sa se agite mecanic, se poate scutura vasul manual, cu putere.)
    Se decanteaza lichidul printr-un creuzet filtrant cantarit in prealabil. Se adauga inca o doza de alcool benzilic in vas si se agita ca mai sus la temperatura de 52 (+/-2) grade C timp de 20 de minute.
    Se decanteaza lichidul printr-un creuzet filtrant. Se repeta ciclul de operatiuni si a treia oara. In final se toarna lichidul si reziduul in creuzetul filtrant. Se spala eventualele resturi de fibre ramase in vas cu o cantitate suplimentara de alcool benzilic la temperatura de 52 grade C +/- 2 grade C. Se videaza bine creuzetul filtrant. Se transfera fibrele intr-un vas, se spala cu etanol si, dupa agitare manuala, se decanteaza prin creuzetul filtrant. Se repeta aceasta operatiune de clatire de doua - trei ori. Se transfera reziduul in creuzet si se extrage prin vidare. Se usuca creuzetul cu reziduu, se raceste si se cantareste.
    5. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se calculeaza rezultatele conform descrierii din instructiunile generale. Valoarea lui "d" este 1,00.
    6. Precizia
    La un amestec omogen de materiale textile limitele de incredere ale rezultatelor obtinute prin aceasta metoda nu sunt mai mari de +/-1 la un nivel de incredere de 95% .

                              METODA Nr. 6

                   Triacetat si alte fibre mentionate
                        (metoda cu diclormetan)

    1. Domeniul de aplicare
    Aceasta metoda se aplica, dupa indepartarea materialelor nefibroase, amestecurilor binare de:
    1. triacetat
    cu
    2. lana, par de origine animala, matase, bumbac, cupro, fibre modale, viscoza, acrilice, poliamida sau nailon, poliester si fibra de sticla.
    NOTA:
    Fibrele de triacetat care in urma finisarii au suferit o hidroliza partiala inceteaza sa mai fie complet solubile in acest reactiv. In acest caz metoda nu se aplica.
    2. Principiu
    Fibrele de triacetat se dizolva cu diclormetan pornindu-se de la o masa cunoscuta a amestecului in stare uscata. Reziduul se colecteaza, se spala, se usuca si se cantareste; masa acestuia, corectata daca este necesar, se exprima ca procent din masa uscata a amestecului de fibre. Procentul de triacetat uscat se calculeaza prin diferenta.
    3. Aparatura si reactivi (altele decat cele mentionate in instructiunile generale)
    3.1. Aparatura
    Vas conic cu dop de sticla, cu o capacitate de minimum 200 ml
    3.2. Reactivi chimici
    Diclormetan.
    4. Modul de lucru
    Se urmeaza procedura descrisa in instructiunile generale si se continua astfel:
    La esantionul continut intr-un vas conic cu dop de sticla, cu o capacitate de minimum 200 ml, se adauga 100 ml de diclormetan pentru fiecare gram de esantion, se pune dopul, se agita vasul la fiecare 10 minute pentru a uda proba, se lasa la temperatura camerei timp de 30 de minute, agitand la intervale regulate. Se decanteaza lichidul printr-un creuzet filtrant, cantarit in prealabil. Se adauga 60 ml diclormetan in vasul cu reziduu, se agita manual si se filtreaza continutul vasului prin creuzetul filtrant. Se transfera resturile de fibra ramase in vas spaland vasul cu inca putin diclormetan. Creuzetul se usuca prin vidare pentru a se indeparta excesul de lichid, se reumple creuzetul filtrant cu diclormetan si se lasa lichidul sa curga liber.
    In final se usuca creuzetul prin vidare pentru indepartarea excesului de lichid, apoi se trateaza reziduul cu apa fierbinte pentru a se elimina tot solventul, se videaza, se usuca creuzetul cu reziduu, se raceste si se cantareste.
    5. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se calculeaza rezultatele conform descrierii din instructiunile generale. Valoarea lui "d" este 1,00, cu exceptia poliesterului, pentru care valoarea lui "d" este 1,01.
    6. Precizia
    La un amestec omogen de materiale textile limitele de incredere ale rezultatelor obtinute prin aceasta metoda nu sunt mai mari de +/-1 la un nivel de incredere de 95% .

                             METODA Nr. 7

                 Anumite fibre celulozice si poliester
             (metoda care foloseste acid sulfuric 75% m/m)

    1. Domeniul de aplicare
    Aceasta metoda se aplica, dupa indepartarea materialelor nefibroase, amestecurilor binare de:
    1. bumbac, in, canepa, ramie, cupro, fibre modale, viscoza
    cu
    2. poliester
    2. Principiu
    Fibra celulozica se dizolva cu acid sulfuric 75% m/m, pornindu-se de la o masa cunoscuta a amestecului in stare uscata. Reziduul se colecteaza, se spala, se usuca si se cantareste; masa acestuia se exprima ca procent din masa uscata a amestecului de fibre. Procentul de celuloza uscata se calculeaza prin diferenta.
    3. Aparatura si reactivi (altele decat cele mentionate in instructiunile generale)
    3.1. Aparatura
    (i) Vas conic cu dop de sticla, cu o capacitate de minimum 500 ml.
    (ii) Termostat sau alt aparat pentru mentinerea vasului la o temperatura de 50 (+/-5) grade C.
    3.2. Reactivi chimici
    (i) Acid sulfuric de 75 +/- 2% m/m
    Se prepara adaugand cu atentie, in timp ce se raceste, 700 ml acid sulfuric (densitate relativa la temperatura de 20 grade C: 1,84) la 350 ml apa distilata. Dupa ce solutia s-a racit la temperatura camerei se dilueaza pana la 1 litru.
    (ii) Solutie diluata de amoniac
    Se dilueaza o solutie de 80 ml amoniac (densitate relativa la temperatura de 20 grade C: 0,88) pana la 1 litru cu apa.
    4. Modul de lucru
    Se urmeaza procedura descrisa in instructiunile generale si se continua astfel:
    La esantionul aflat intr-un vas conic cu dop de sticla, cu o capacitate de minimum 500 ml, se adauga 200 ml de acid sulfuric, 75% m/m pentru fiecare gram de esantion, se pune dopul, se agita vasul cu grija pentru a uda esantionul. Se mentine vasul la temperatura de 50 grade C +/- 5 grade C timp de o ora, agitand la intervale regulate de circa 10 minute. Se filtreaza la vid continutul vasului printr-un creuzet filtrant cantarit in prealabil. Se transfera resturile de fibre ramase in vas spaland vasul cu inca putin acid sulfuric 75% . Se videaza creuzetul pentru a indeparta excesul de lichid si, pentru a spala reziduul, se umple creuzetul filtrant din nou cu acid sulfuric. Nu se videaza creuzetul inainte de curgerea libera a acidului.
    Se spala reziduul succesiv de mai multe ori cu apa rece, de doua ori cu solutie de amoniac diluat, si apoi foarte bine cu apa rece, uscand creuzetul de fiecare data prin vidare. Nu se aplica vid inainte de curgerea libera a fiecarei solutii de spalare. In final, se extrage lichidul din creuzet prin vidare, se usuca creuzetul cu reziduu, se raceste si se cantareste.
    5. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se calculeaza rezultatele conform descrierii din instructiunile generale. Valoarea lui "d" este 1,00.
    6. Precizia
    La un amestec omogen de materiale textile limitele de incredere ale rezultatelor obtinute prin aceasta metoda nu sunt mai mari de +/-1 la un nivel de incredere de 95% .

                              METODA Nr. 8

    Fibre acrilice, anumite fibre modacrilice sau anumite clorofibre si alte fibre mentionate
               (metoda care foloseste dimetilformamida)

    1. Domeniul de aplicare
    Aceasta metoda se aplica, dupa indepartarea materialelor nefibroase, amestecurilor binare de:
    1.1. acrilice, anumite fibre modacrilice sau anumite clorofibre (inaintea efectuarii analizei trebuie verificata solubilitatea fibrelor modacrilice si a clorofibrelor in reactiv)
    cu
    1.2. lana, par de origine animala, matase, bumbac, cupro, fibre modale, viscoza, poliamida sau nailon si poliester.
    Este in egala masura aplicabila la fibrele acrilice, la anumite fibre modacrilice, tratate cu coloranti premetalizati, dar nu la cele vopsite cu coloranti cromatabili.
    2. Principiu
    Fibra acrilica, modacrilica sau clorofibra se dizolva cu dimetilformamida incalzita la temperatura de fierbere in baie de apa, pornindu-se de la o masa cunoscuta a amestecului in stare uscata. Reziduul se colecteaza, se spala, se usuca si se cantareste; masa acestuia, corectata daca este necesar, se exprima ca procent din masa uscata a amestecului de fibre. Procentul de fibra acrilica, modacrilica sau clorofibra uscata se calculeaza prin diferenta.
    3. Aparatura si reactivi (altele decat cele mentionate in instructiunile generale)
    3.1. Aparatura
    (i) Vas conic cu dop de sticla, cu o capacitate de minimum 200 ml
    (ii) Baie de apa cu mentionarea temperaturii la punctul de fierbere.
    3.2. Reactivi chimici
    Dimetilformamida (temperatura de fierbere 153 (+/-1) grade C) care sa nu contina mai mult de 0,1% apa
    Reactivul este toxic si de aceea se recomanda folosirea unei nise de laborator.
    4. Modul de lucru
    Se urmeaza procedura descrisa in instructiunile generale si se continua astfel:
    La esantionul continut intr-un vas conic cu dop de sticla, cu o capacitate de minimum 200 ml, se adauga pentru fiecare gram de esantion cate 80 ml de dimetilformamida incalzita in prealabil la temperatura de fierbere pe baie de apa, se pune dopul, se agita vasul pentru a uda esantionul si se incalzeste in baia de apa la temperatura de fierbere timp de o ora. In aceasta perioada se agita usor vasul cu continutul sau, manual, de 5 ori. Se decanteaza lichidul printr-un creuzet filtrant cantarit in prealabil. Se mai adauga inca 60 ml dimetilformamida in vas si se mai incalzeste inca 30 de minute, agitand usor vasul cu continutul sau, manual, de doua ori in aceasta perioada.
    Se filtreaza continutul vasului in vid, prin creuzetul filtrant. Se transfera urmele de fibra ramase pe creuzet spaland vasul cu inca putina dimetilformamida. Se usuca creuzetul prin vidare. Se spala reziduul cu circa 1 litru de apa fierbinte la temperatura de 70 - 80 grade C, umplandu-se de fiecare data creuzetul filtrant. Dupa fiecare adaugare de apa se videaza pentru o perioada scurta de timp, dar nu pana la evacuarea apei prin curgere libera. Daca lichidul de spalare se scurge prea incet prin creuzetul filtrant, se poate aplica o usoara extractie prin vidare. In final, se usuca creuzetul cu reziduu, se raceste si se cantareste.
    5. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se calculeaza rezultatele conform descrierii din instructiunile generale. Valoarea lui "d" este 1,00, cu exceptia urmatoarelor cazuri:

    lana       1,01
    bumbac     1,01
    cupro      1,01
    modal      1,01
    poliester  1,01

    6. Precizia
    La un amestec omogen de materiale textile limitele de incredere ale rezultatelor obtinute prin aceasta metoda nu sunt mai mari de +/-1 la un nivel de incredere de 95% .

                              METODA Nr. 9

               Anumite clorofibre si alte fibre mentionate
    (metoda care foloseste amestec de sulfura de carbon cu acetona 55,5/44,5)

    1. Domeniul de aplicare
    Aceasta metoda se aplica, dupa indepartarea materialelor nefibroase, amestecurilor binare de:
    1.1. anumite clorofibre, si anume fibre de policlorura de vinil, indiferent daca au fost postclorurate sau nu (inaintea efectuarii analizei se verifica in reactiv solubilitatea fibrelor de policlorura de vinil)
    cu
    1.2. lana, par de origine animala, matase, bumbac, cupro, fibre modale, viscoza, fibre acrilice, poliamida sau nailon, poliester, fibra de sticla.
    Cand continutul de lana sau de matase din amestec depaseste 25% trebuie aplicata metoda nr. 2.
    Cand continutul de poliamida sau de nailon din amestec depaseste 25% trebuie aplicata metoda nr. 4.
    2. Principiu
    Clorofibra se dizolva cu un amestec azeotrop de sulfura de carbon si acetona pornindu-se de la o masa cunoscuta a amestecului in stare uscata. Reziduul se colecteaza, se spala, se usuca si se cantareste; masa acestuia, corectata daca este necesar, se exprima ca procent din masa uscata a amestecului de fibre. Procentul de policlorura de vinil uscata se calculeaza prin diferenta.
    3. Aparatura si reactivi (altele decat cele mentionate in instructiunile generale)
    3.1. Aparatura
    (i) Vas conic cu dop de sticla, cu o capacitate de minimum 200 ml
    (ii) Agitator mecanic.
    3.2. Reactivi chimici
    (i) Amestec azeotrop de sulfura de carbon si acetona (55,5% in volume sulfura de carbon si 44,5% acetona). Deoarece reactivul este toxic, se recomanda folosirea nisei de laborator.
    (ii) Etanol (92% in volume) sau metanol.
    4. Modul de lucru
    Se urmeaza procedura descrisa in instructiunile generale si se continua dupa cum urmeaza:
    La esantionul continut intr-un vas conic cu dop de sticla cu o capacitate de minimum 200 ml se adauga 100 ml de amestec azeotrop pentru fiecare gram de esantion, se etanseaza foarte bine si se agita vasul cu un agitator mecanic sau viguros, manual, timp de 20 de minute la temperatura camerei. Se decanteaza lichidul din stratul superior printr-un creuzet filtrant cantarit in prealabil.
    Se repeta tratamentul cu inca 100 ml de reactiv proaspat. Se continua acest ciclu de operatii pana cand nu se mai depune reziduu de polimer pe lamela atunci cand se evapora o picatura de solvent de extractie. Se transfera reziduul in creuzetul filtrant folosind mai mult reactiv, se aplica vid pentru a indeparta excesul de lichid si se clateste creuzetul cu reziduu cu 20 ml alcool si apoi de trei ori cu apa. Se lasa ca lichidul de spalare sa se evacueze prin curgere libera inainte de a se usca prin vidare. Se usuca creuzetul cu reziduu, se raceste si se cantareste.
    NOTA:
    La anumite amestecuri, cu un continut ridicat de clorofibra, se poate constata o contractie substantiala a dimensiunilor esantionului in timpul procesului de uscare, care are ca rezultat intarzierea dizolvarii clorofibrei de catre solvent. Aceasta nu afecteaza totusi dizolvarea finala a clorofibrei in solvent.
    5. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se calculeaza rezultatele conform descrierii din instructiunile generale. Valoarea lui "d" este 1,00.
    6. Precizia
    La un amestec omogen de materiale textile limitele de incredere ale rezultatelor obtinute prin aceasta metoda nu sunt mai mari de +/-1 la un nivel de incredere de 95% .

                               METODA Nr. 10

                        Acetat si anumite clorofibre
                 (metoda care foloseste acid acetic glacial)

    1. Domeniul de aplicare
    Aceasta metoda se aplica, dupa indepartarea materialelor nefibroase, amestecurilor binare de:
    1.1. acetat
    cu
    1.2. anumite clorofibre, si anume fibre de policlorura de vinil, indiferent daca au fost postclorurate sau nu.
    2. Principiu
    Fibra de acetat se dizolva cu acetona pornindu-se de la o masa cunoscuta a amestecului in stare uscata. Reziduul se colecteaza, se spala, se usuca si se cantareste; masa acestuia, corectata daca este necesar, se exprima ca procent din masa uscata a amestecului de fibre. Procentul de acetat uscat se calculeaza prin diferenta.
    3. Aparatura si reactivi (altele decat cele mentionate in instructiunile generale)
    3.1. Aparatura
    (i) Vas conic cu dop de sticla, cu o capacitate de minimum 200 ml
    (ii) Agitator mecanic.
    3.2. Reactivi chimici
    Acid acetic glacial (peste 99%). Acest reactiv trebuie manipulat cu grija, fiind foarte caustic.
    4. Modul de lucru
    Se urmeaza procedura descrisa in instructiunile generale si se continua astfel:
    La esantionul continut intr-un vas conic cu dop de sticla, cu o capacitate de minimum 200 ml, se adauga 100 ml de acid acetic glacial pentru fiecare gram de esantion. Se etanseaza foarte bine vasul si se agita cu un agitator mecanic sau viguros, manual, timp de 20 de minute la temperatura camerei. Se decanteaza lichidul din stratul superior printr-un creuzet filtrant, cantarit in prealabil. Se repeta tratamentul cu cate 100 ml reactiv proaspat de inca doua ori, facand in total 3 extractii. Se transfera reziduul in creuzetul filtrant, se usuca prin vidare pentru a indeparta excesul de lichid si se spala creuzetul si reziduul cu 50 ml acid acetic glacial si apoi de 3 ori cu apa. Dupa fiecare clatire se lasa ca lichidul de spalare sa se evacueze prin curgere libera inainte de extractia prin vidare. Se usuca creuzetul cu reziduu, se raceste si se cantareste.
    5. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se calculeaza rezultatele conform descrierii din instructiunile generale. Valoarea lui "d" este 1,00.
    6. Precizia
    La un amestec omogen de materiale textile limitele de incredere ale rezultatelor obtinute prin aceasta metoda nu sunt mai mari de +/-1 la un nivel de incredere de 95% .

                              METODA Nr. 11

                        Matase si lana sau par
            (metoda care foloseste acid sulfuric 75% m/m)

    Domeniul de aplicare
    Aceasta metoda se aplica, dupa indepartarea materialelor nefibroase, amestecurilor binare de:
    1.1. matase
    cu
    1.2. lana sau par de origine animala.
    2. Principiu
    Matasea se dizolva cu acid sulfuric 75% m/m pornindu-se de la o masa cunoscuta a amestecului in stare uscata. Reziduul se colecteaza, se spala, se usuca si se cantareste. Masa acestuia, corectata daca este necesar, se exprima ca procent din masa uscata a amestecului de fibre. Procentul de matase uscata se calculeaza prin diferenta.
    3. Aparatura si reactivi (altele decat cele mentionate in instructiunile generale)
    3.1. Aparatura
    Vas conic cu dop de sticla, cu o capacitate de minimum 200 ml
    3.2. Reactivi chimici
    (i) Acid sulfuric de 75 +/-2% m/m
    Se prepara adaugand cu atentie, in timp ce se raceste, 700 ml acid sulfuric (densitate relativa la temperatura de 20 grade C: 1,84) la 350 ml apa distilata. Dupa ce solutia s-a racit la temperatura camerei se dilueaza pana la 1 litru cu apa
    (ii) Acid sulfuric, solutie diluata: se adauga incet 100 ml acid sulfuric (densitate relativa la temperatura de 20 grade C: 1,84) la 1.900 ml apa distilata
    (iii) Solutie diluata de amoniac: se dilueaza 200 ml amoniac concentrat (densitate relativa la temperatura de 20 grade C: 0,88) cu apa pana la 1.000 ml.
    4. Modul de lucru
    Se urmeaza procedura descrisa in instructiunile generale si se continua astfel:
    La esantionul continut intr-un vas conic cu dop de sticla, cu o capacitate de minimum 500 ml, se adauga 200 ml de acid sulfuric 75% m/m pentru fiecare gram de esantion si se pune dopul. Se agita viguros vasul si se pastreaza la temperatura camerei timp de 30 de minute. Se agita din nou si apoi se lasa in repaus timp de 30 minute. Se spala resturile de fibre din vas cu 75% reactiv pe baza de acid sulfuric. Se spala succesiv reziduul din creuzet cu 50 ml de reactiv pe baza de acid sulfuric diluat, 50 ml apa si 50 ml solutie diluata de amoniac. De fiecare data se lasa ca fibrele sa stea in contact cu lichidul cate 10 minute inainte de a se vida pentru extractie. In final se clateste cu apa, lasand fibrele in contact cu apa timp de 30 de minute. Se videaza creuzetul, se usuca creuzetul cu reziduu, se raceste si se cantareste.
    5. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se calculeaza rezultatele conform descrierii din instructiunile generale. Valoarea lui "d" este 0,985 pentru lana.
    6. Precizia
    La un amestec omogen de materiale textile limitele de incredere ale rezultatelor obtinute prin aceasta metoda nu sunt mai mari de +/-1 la un nivel de incredere de 95% .

                               METODA Nr. 12

                  Iuta si anumite fibre de origine animala
               (metoda prin determinarea continutului de azot)

    1. Domeniul de aplicare
    Aceasta metoda se aplica, dupa indepartarea materialelor nefibroase, amestecurilor binare de:
    1.1. iuta
    cu
    1.2. anumite fibre de origine animala.
    Componentul de fibra de origine animala poate consta doar din par ori lana sau din orice alt amestec al celor doua. Aceasta metoda nu se aplica amestecurilor textile care contin materiale nefibroase (coloranti, agenti de finisare etc.) pe baza de azot.
    2. Principiu
    Se determina continutul de azot al amestecului, iar din acesta si din continutul cunoscut sau presupus al celor doi componenti se calculeaza proportia fiecarui component.
    3. Aparatura si reactivi (altele decat cele mentionate in instructiunile generale)
    3.1. Aparatura
    (i) Flacon de descompunere Kjeldahl de 200 - 300 ml capacitate
    (ii) Aparat de distilare Kjeldahl cu injectie de vapori de apa
    (iii) Aparat de titrare cu precizie de 0,05 ml.
    3.2. Reactivi chimici
    (i) Toluen
    (ii) Metanol
    (iii) Acid sulfuric de densitate relativa la 20 grade C: 1,84
    (iv) Sulfat de potasiu
    (v) Dioxid de seleniu
    (vi) Solutie de hidroxid de sodiu (400 g/litru). Se dizolva 400 g de hidroxid de sodiu in 400 - 500 ml apa si se dilueaza pana la 1 litru cu apa
    (vii) Indicator mixt. Se dizolva 0,1 g rosu de metil in 95 ml etanol si 5 ml apa si se amesteca cu 0,5 g verde de bromocrezol dizolvat in 475 ml etanol si 25 ml apa
    (viii) Solutie de acid boric. Se dizolva 20 g acid boric in 1 litru de apa
    (ix) Acid sulfuric, 0,02 N (solutie volumetrica standard)
    Reactivii de la poz. (iii), (iv) si (v) nu trebuie sa contina azot.
    4. Tratarea prealabila a probei de analiza
    Tratarea prealabila descrisa in instructiunile generale se inlocuieste cu urmatoarea procedura:
    Se extrage proba uscata la aer intr-un extractor Soxhlet cu un amestec de un volum de toluen si 3 volume de metanol, timp de 4 ore, la o viteza de minimum 5 cicluri pe ora. Se lasa sa se evapore solventul de pe proba la aer si se indeparteaza ultimele urme intr-o etuva la temperatura de 105 grade C +/-3 grade C. Apoi se extrage proba in apa (50 ml la gram de proba) prin fierbere la reflux timp de 30 de minute. Se filtreaza, se introduce proba din nou in balon si se repeta extractia cu un volum identic de apa. Se filtreaza, se indeparteaza excesul de apa din proba prin stoarcere, extractie prin vidare sau centrifugare, apoi se lasa proba sa se usuce la aer.
    NOTA:
    Nu trebuie ignorate efectele toxice ale toluenului si ale metanolului, iar la folosirea lor trebuie luate toate masurile de protectie a muncii.
    5. Mod de lucru
    5.1. Instructiuni generale
    Se aplica procedura descrisa in instructiunile generale cu privire la selectarea, uscarea si cantarirea esantionului.
    5.2. Mod de lucru detaliat
    Se transfera esantionul intr-un flacon de descompunere Kjeldahl. La esantionul aflat in balon, care trebuie sa cantareasca cel putin 1 g, se adauga in ordinea urmatoare: 2,5 g sulfat de potasiu, 0,1 - 0,2 g dioxid de seleniu si 10 ml acid sulfuric (densitate relativa 1,84). Se incalzeste balonul, mai intai usor, pana cand toata fibra este distrusa, apoi se incalzeste mai puternic pana cand solutia devine limpede si aproape incolora. Se incalzeste inca 15 minute. Se lasa balonul sa se raceasca, se dilueaza continutul cu grija cu 10 - 20 ml apa, se raceste, se transfera continutul cantitativ intr-un balon cotat de 200 ml si se aduce la semn cu apa pentru a se obtine solutia de descompunere.
    Intr-un pahar conic de 100 ml se introduc circa 20 ml solutie de acid boric si se asaza paharul sub condensorul aparatului de distilare Kjeldahl, astfel incat tubul de colectare al condensorului sa fie imersat chiar sub suprafata solutiei de acid boric. Se transfera exact 10 ml solutie de descompunere in balonul de distilare, se adauga minimum 5 ml solutie de hidroxid de sodiu in palnia de picurare, se ridica usor dopul palniei si se lasa sa curga usor solutia de hidroxid de sodiu in balon. Daca solutia de hidroxid de sodiu si solutia de descompunere raman ca doua straturi separate se agita usor pentru amestecarea lor. Se incalzeste usor balonul de distilare si se trece abur din generator. Se colecteaza circa 20 ml de distilat, se coboara vasul conic astfel incat capatul tubului de colectare al condensorului sa ajunga la circa 20 mm deasupra lichidului si se mai distileaza inca un minut. Se clateste capatul tubului de colectare al condensorului cu apa, colectand apele de spalare in vasul conic. Se indeparteaza vasul conic si se inlocuieste cu un alt vas conic, care contine aproximativ 10 ml solutie de acid boric, si se colecteaza circa 10 ml distilat.
    Se titreaza cele doua distilate separat cu acid sulfuric 0,02 N, folosind indicatorul mixt. Se inregistreaza titrul total al celor doua distilate. Daca titrul celui de al doilea distilat este mai mare de 0,2 ml se repeta analiza si se incepe din nou distilarea, folosind o noua cantitate de solutie de descompunere.
    Se efectueaza o determinare oarba, adica se descompune si se distileaza folosindu-se numai reactiv.
    6. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    6.1. Se calculeaza procentual continutul de azot din esantionul uscat dupa cum urmeaza:
         28 (V - b) N
    A% = -------------,
              W

    in care:
    A - procentul de azot in esantionul pur si uscat;
    V - volumul total in ml al solutiei standard de acid sulfuric folosite in determinare;
    b - volumul total in ml al solutiei standard de acid sulfuric folosite la proba oarba;
    N - normalitatea solutiei standard de acid sulfuric;
    W - masa uscata (g) a esantionului.
    6.2. Utilizandu-se valori de 0,22% pentru continutul de azot al iutei si de 16,2% pentru continutul de azot al fibrei de origine animala, ambele procente fiind exprimate fata de masa uscata a fibrei, compozitia amestecului se calculeaza dupa cum urmeaza:
            A - 0,22
    PA% = ----------- x 100,
          16,2 - 0,22

    in care:
    PA% - procentul de fibra de origine animala in esantionul curat si uscat.
    7. Precizia
    La un amestec omogen de materiale textile limitele de incredere ale rezultatelor obtinute prin aceasta metoda nu sunt mai mari de +/-1 la un nivel de incredere de 95% .

                              METODA Nr. 13

                    Fibre de polipropilena si alte fibre
                            (metoda cu xilen)

    1. Domeniul de aplicare
    Aceasta metoda se aplica, dupa indepartarea materialelor nefibroase, amestecurilor binare de:
    1.1. fibre de polipropilena
    cu
    1.2. lana, par de origine animala, matase, bumbac, acetat, cupro, fibre modale, viscoza, acrilice, poliamide sau nailon, poliester si fibra de sticla.
    2. Principiu
    Fibra de polipropilena se dizolva cu xilen la fierbere, pornindu-se de la o masa cunoscuta a amestecului in stare uscata. Reziduul se colecteaza, se spala, se usuca si se cantareste; masa acestuia, corectata daca este necesar, se exprima ca procent din masa uscata a amestecului de fibre. Procentul de polipropilena uscata se calculeaza prin diferenta.
    3. Aparatura si reactivi (altele decat cele mentionate in instructiunile generale)
    3.1. Aparatura
    (i) Vas conic cu dop de sticla cu o capacitate de minimum 200 ml
    (ii) Condensor de reflux (adecvat pentru lichide cu punct de fierbere ridicat) atasabil la vasul conic (i).
    3.2. Reactivi chimici
    Xilen cu intervalul de distilare 137 - 142 grade C.
    NOTA:
    Acest reactiv este foarte inflamabil si emana vapori toxici. La utilizarea lui trebuie luate masurile adecvate de protectie.
    4. Modul de lucru
    Se urmeaza procedura descrisa in instructiunile generale si se continua astfel:
    La esantionul continut in vasul conic [3.1. pct. (i)] se adauga 100 ml xilen (3.2) pentru un gram de esantion. Se ataseaza condensorul de reflux [3.1. pct. (ii)], se aduce continutul la fierbere si se mentine la punctul de fierbere timp de aproximativ 3 minute. Se decanteaza imediat lichidul fierbinte printr-un creuzet filtrant, cantarit in prealabil (vezi nota 1). Se repeta acest tratament de inca doua ori, folosindu-se de fiecare data o cantitate de 50 ml de solvent proaspat.
    Se spala reziduul ramas in vas succesiv cu 30 ml xilen la fierbere (de doua ori), apoi cu 75 ml eter de petrol (pct. I.3.2.1 al cap. II) (de doua ori). Dupa cea de-a doua spalare cu eter de petrol se filtreaza continutul vasului in creuzetul filtrant, se transfera eventualele fibre reziduale prin clatirea vasului cu putin eter de petrol si se lasa solventul sa se evapore. Se usuca creuzetul cu reziduu, se raceste si se cantareste.
    NOTA:
    (1) Creuzetul filtrant prin care urmeaza sa se decanteze xilenul trebuie incalzit in prealabil.
    (2) Dupa tratamentul cu xilen la fierbere se asigura racirea suficienta a vasului care contine reziduul inainte de a introduce eterul de petrol.
    (3) Pentru a reduce pericolele de incendiu si toxicitate la care este expus laborantul se poate folosi un aparat de extractie la cald, folosindu-se procedura adecvata, obtinandu-se aceleasi rezultate.
    5. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se calculeaza rezultatele conform descrierii din instructiunile generale. Valoarea lui "d" este 1,00.
    6. Precizia
    La un amestec omogen de materiale textile limitele de incredere ale rezultatelor obtinute prin aceasta metoda nu sunt mai mari de +/-1 la un nivel de incredere de 95% .

                               METODA Nr. 14

    Clorofibre (homopolimeri ai clorurii de vinil) si alte fibre mentionate
              (metoda care foloseste acid sulfuric concentrat)

    1. Domeniul de aplicare
    Aceasta metoda se aplica, dupa indepartarea materialelor nefibroase, amestecurilor binare de:
    1.1. anumite clorofibre pe baza de homopolimeri de clorura de vinil, indiferent daca au fost postclorurate sau nu
    cu
    1.2. bumbac, acetat, cupro, fibre modale, triacetat, viscoza, acrilice, anumite fibre modacrilice, poliamida sau nailon si poliester.
    Fibrele modacrilice implicate sunt cele care dau o solutie limpede cand sunt introduse in acid sulfuric concentrat (densitate relativa 1,84 la temperatura de 20 grade C).
    Aceasta metoda poate inlocui metodele nr. 8 si 9.
    2. Principiu
    Constituentul, altul decat clorofibra (de exemplu fibrele mentionate la pct. 1 poz. 2), se dizolva cu acid sulfuric concentrat (densitate relativa 1,84 la temperatura de 20 grade C) pornindu-se de la o masa cunoscuta a amestecului in stare uscata. Reziduul constand din clorofibra se colecteaza, se spala, se usuca si se cantareste; masa acestuia, corectata daca este necesar, se exprima ca procent din masa uscata a amestecului de fibre. Procentul celui de al doilea constituent se calculeaza prin diferenta.
    3. Aparatura si reactivi (altele decat cele mentionate in instructiunile generale)
    3.1. Aparatura
    (i) Vas conic cu dop de sticla cu o capacitate de minimum 200 ml
    (ii) Bagheta de sticla cu capatul plat.
    3.2. Reactivi chimici
    (i) Acid sulfuric concentrat (densitate relativa 1,84 la temperatura de 20 grade C)
    (ii) Acid sulfuric, aproximativ 50% (m/m) solutiei apoasa
    Se prepara adaugand cu atentie, in timp ce se raceste, 400 ml acid sulfuric (densitate relativa 1,84 la temperatura de 20 grade C) la 500 ml apa distilata sau deionizata. Dupa ce solutia s-a racit la temperatura camerei se dilueaza pana la 1 litru cu apa.
    (iii) Solutie diluata de amoniac
    Se dilueaza o solutie de 60 ml amoniac concentrat (densitate relativa 0,880 la temperatura de 20 grade C) cu apa distilata pana la 1 litru.
    4. Modul de lucru
    Se urmeaza procedura descrisa in instructiunile generale si se continua astfel:
    La esantionul aflat in vas [3.1. pct. (i)] se adauga 100 ml de acid sulfuric [3.2. pct. (i)] pentru fiecare gram de esantion.
    Se mentine vasul la temperatura camerei timp de 10 minute, agitand ocazional esantionul de analiza cu bagheta de sticla. Daca se trateaza un material tesut sau tricotat se freaca materialul intre bagheta si peretele vasului, exercitand o usoara presiune pentru a separa materialul dizolvat de acidul sulfuric.
    Se decanteaza lichidul printr-un creuzet filtrant cantarit in prealabil. Se adauga in vas o cantitate proaspata de acid sulfuric [3.2. pct. (i)] si se repeta operatiunea. Se transfera continutul vasului in creuzetul filtrant si se transfera reziduul cu ajutorul baghetei de sticla. Daca este necesar se adauga putin acid sulfuric concentrat in vas [3.2. pct. (i)] pentru a indeparta resturile de fibre care adera la pereti. Se videaza creuzetul filtrant; se indeparteaza filtratul golind sau schimband vasul de filtrare, se spala reziduul din creuzet succesiv cu solutie de acid sulfuric 50% [3.2. pct. (ii)], apa distilata sau deionizata (pct. I.3.2.3. al cap. II), solutie de amoniac [3.2. pct. (iii)] si in final se spala foarte bine cu apa distilata sau deionizata, se usuca creuzetul filtrant prin vidare dupa fiecare adaugare. (Nu se videaza in timpul operatiunii de spalare inainte de curgerea libera a lichidului).
    Se usuca creuzetul cu reziduu, se raceste si se cantareste.
    5. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se calculeaza rezultatele conform descrierii din instructiunile generale. Valoarea lui "d" este 1,00.
    6. Precizia
    La un amestec omogen de materiale textile limitele de incredere ale rezultatelor obtinute prin aceasta metoda nu sunt mai mari de +/-1 la un nivel de incredere de 95% .

                             METODA Nr. 15

    Clorofibre, anumite modacrilice, anumiti elastani, acetati, triacetati si alte fibre mentionate
                        (metoda cu ciclohexanona)

    1. Domeniul de aplicare
    Aceasta metoda se aplica, dupa indepartarea materialelor nefibroase, amestecurilor binare de:
    1.1. acetat, triacetat, clorofibre, anumite fibre modacrilice, anumiti elastani
    cu
    1.2. lana, par de origine animala, matase, bumbac, cupro, fibre modale, viscoza, poliamida sau nailon, fibre acrilice si fibre de sticla.
    Acolo unde sunt prezente fibrele modacrilice sau elastanii trebuie facuta o analiza preliminara pentru a determina daca fibra este complet solubila in reactiv. Este posibil, de asemenea, sa se analizeze amestecurile continand clorofibre folosind metodele nr. 9 sau 14.
    2. Principiu
    Fibrele acetat si triacetat, clorofibrele, anumite fibre modacrilice si anumiti elastani se dizolva cu ciclohexanona la o temperatura apropiata de punctul de fierbere, pornindu-se de la o masa cunoscuta in stare uscata. Reziduul se colecteaza, se spala, se usuca si se cantareste; masa acestuia, corectata daca este necesar, se exprima ca procent din masa uscata a amestecului de fibre. Procentul de clorofibre, fibre modacrilice, elastan, acetat si triacetat se calculeaza prin diferenta.
    3. Aparatura si reactivi (altele decat cele mentionate in instructiunile generale)
    3.1. Aparatura
    (i) Aparat pentru extractie la cald adecvat pentru utilizarea in modul de lucru din sectiunea 4. [Vezi figura: aceasta este o varianta a aparatului descris in Melliand Textilberichte 56 (1975) 643 - 645]
    (ii) Creuzet filtrant pentru esantion
    (iii) Diafragma poroasa (grad de porozitate 1)
    (iv) Condensor de reflux adaptabil la balonul de distilare
    (v) Dispozitiv pentru incalzire.
    3.2. Reactivi chimici
    (i) Ciclohexanona, punct de fierbere 156 grade C
    (ii) Alcool etilic, 50% din volum.
    NOTA:
    Ciclohexanona este inflamabila si toxica. La utilizarea sa trebuie luate masurile de protectie corespunzatoare.
    4. Modul de lucru
    Se urmeaza procedura descrisa in instructiunile generale si se continua astfel:
    Se toarna in balonul de distilare 100 ml de ciclohexanona pentru fiecare gram de esantion, se ataseaza vasul de extractie in care a fost asezat in prealabil in pozitie usor inclinata creuzetul filtrant cu esantionul de analiza si diafragma poroasa. Se ataseaza condensorul de reflux. Se aduce la punctul de fierbere si se continua extractia timp de 60 de minute la o viteza minima de 12 cicluri pe ora. Dupa extractie si racire se indeparteaza vasul de extractie, se scoate creuzetul filtrant si se indeparteaza diafragma poroasa. Se spala continutul creuzetului filtrant de 3 sau de 4 ori cu alcool etilic 50% incalzit la temperatura de circa 60 grade C si apoi cu 1 litru de apa la temperatura de 60 grade C. Nu se aplica vid in timpul sau intre operatiile de spalare. Se evacueaza lichidul prin curgere libera, apoi se aplica vid.
    In final se usuca creuzetul cu reziduu, se raceste si se cantareste.
    5. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se calculeaza rezultatele conform descrierii din instructiunile generale. Valoarea lui "d" este 1,00, cu urmatoarele exceptii:
    - matase          1,01
    - fibre acrilice  0,98
    6. Precizia
    La un amestec omogen de materiale textile limitele de incredere ale rezultatelor obtinute prin aceasta metoda nu sunt mai mari de +/-1 la un nivel de incredere de 95% .

    [Figura mentionata la pct. 3.1 (i) din metoda nr. 15]

    Figura 1 - Aparat pentru extractie la cald - se gaseste in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 494 din 23 august 2001, la pagina 22.

    ANEXA 2

         ANALIZA CANTITATIVA A AMESTECURILOR TERNARE DE FIBRE TEXTILE

    CAP. 1
    Analiza cantitativa a amestecurilor ternare de fibre

    GENERALITATI
    Introducere

    Metodele de analiza cantitativa a amestecurilor de fibre se bazeaza pe doua procedee principale: separarea manuala si separarea chimica a fibrelor.
    Separarea manuala a fibrelor trebuie folosita ori de cate ori este posibil, deoarece conduce in general la rezultate mai precise decat metoda chimica. Ea se poate utiliza pentru toate textilele ale caror fibre componente nu formeaza un amestec intim, cum este cazul firelor formate din mai multi componenti, fiecare dintre ei constituit dintr-un singur tip de fibra, sau cazul tesaturilor, la care fibra din urzeala este diferita de fibra din batatura, ori al tricoturilor care pot fi desfacute in fire de diferite tipuri.
    In general metodele de analiza cantitativa prin separare chimica se bazeaza pe dizolvarea selectiva a componentilor individuali. Exista patru variante posibile ale acestei metode:
    1. Folosind doua esantioane de analiza diferite se dizolva un component (a) din primul esantion de analiza si alt component (b) din cel de-al doilea esantion de analiza. Se cantaresc reziduurile insolubile din fiecare esantion si se calculeaza procentul fiecaruia dintre cei doi componenti solubili, pornindu-se de la pierderea de masa respectiva. Procentul celui de al treilea component (c) se calculeaza prin diferenta.
    2. Folosind doua esantioane de analiza diferite, se dizolva un component (a) din primul esantion de analiza si doi componenti [(a) si (b)] din cel de-al doilea esantion de analiza. Se cantareste reziduul insolubil din primul esantion si se calculeaza procentul primului component (a) din pierderea de masa. Se cantareste reziduul insolubil din cel de-al doilea esantion de analiza; acesta corespunde componentului (c). Procentul celui de-al treilea component (b) se calculeaza prin diferenta.
    3. Folosind doua esantioane de analiza diferite, se dizolva doi componenti [a) si b)] din primul esantion de analiza si doi componenti [(b) si (c)] din cel de-al doilea esantion de analiza. Reziduurile insolubile corespund componentilor [(a) si (c)]. Procentul celui de al treilea component se calculeaza prin diferenta.
    4. Folosind un singur esantion de analiza, dupa indepartarea unuia dintre componenti se cantareste reziduul insolubil format de celelalte doua fibre si se calculeaza procentul de component solubil din pierderea de masa. Se dizolva una dintre cele doua fibre din reziduu, se cantareste componentul insolubil si se calculeaza procentul celui de al doilea component solubil din pierderea de masa.
    Cand se poate alege metoda, se recomanda utilizarea uneia din primele trei variante. Cand se utilizeaza o metoda chimica specialistul care raspunde de analiza trebuie sa aiba grija sa aleaga solventi care dizolva numai fibra sau fibrele selectate, lasand celelalte fibre intacte.
    In cap. III este dat ca exemplu un tabel care contine o serie de amestecuri ternare impreuna cu metode de analiza a amestecurilor binare care, in principiu, pot fi utilizate pentru analiza amestecurilor ternare. Pentru a se reduce la minimum posibilitatea erorilor se recomanda ca ori de catre ori este posibil analiza chimica sa se efectueze folosind cel putin doua dintre variantele mentionate mai sus.
    Amestecurile de fibre utilizate in timpul prelucrarii si intr-o masura mai mica in textilele finite pot contine materiale nefibroase, cum ar fi grasimi, ceruri, produsi auxiliari sau materiale solubile in apa fie de provenienta naturala, fie adaugate intentionat pentru a facilita prelucrarea. Materialul nefibros trebuie indepartat inainte de analiza. Din acest motiv este prezentata si o metoda de tratare prealabila pentru indepartarea uleiurilor, grasimilor, cerurilor si a substantelor solubile in apa. In plus, textilele pot contine rasini sau alte produse auxiliare utilizate pentru a le conferi proprietati speciale. Aceste produse, inclusiv colorantii, in cazuri exceptionale pot interactiona cu reactivul chimic ce actioneaza asupra componentei solubile si/sau pot fi partial ori complet indepartate de catre reactivul chimic. Acest gen de produse auxiliare pot genera, in consecinta, erori si deci trebuie indepartate inainte ca proba sa fie analizata. Daca este imposibil sa se indeparteze astfel de produse auxiliare, metodele de analiza prezentate in prezenta anexa nu mai sunt aplicabile.
    Colorantul din tesaturile vopsite se considera parte integranta a fibrei si nu se indeparteaza.
    Analizele se efectueaza pe baza masei uscate, fiind data si o procedura de determinare a masei uscate. Rezultatul se obtine aplicand masei uscate a fiecarei fibre reprizele conventionale prezentate in anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 332/2001. Inainte de a incepe orice analiza trebuie identificate toate fibrele prezente in amestec. In unele metode chimice componentul insolubil dintr-un amestec poate fi partial dizolvat de reactivul folosit pentru dizolvarea componentului solubil. Acolo unde este posibil trebuie alesi reactivi care sa aiba efect mic sau care sa nu aiba nici un efect asupra fibrelor insolubile. Daca pe parcursul analizei se inregistreaza o pierdere de masa, rezultatul trebuie corectat; in acest sens, sunt precizati factorii de corectie. Acesti factori au fost determinati in mai multe laboratoare prin tratarea cu un reactiv corespunzator, astfel cum prevede metoda de analiza a fibrelor curatate prin tratare prealabila. Acesti factori de corectie se aplica numai fibrelor normale, pentru fibrele degradate inaintea sau in timpul prelucrarii fiind necesari factori de corectie diferiti. Daca trebuie folosita cea de a patra varianta, in care o fibra textila este supusa actiunilor succesive a doi solventi, factorii de corectie trebuie aplicati pentru posibilele pierderi de masa ale fibrei pe parcursul ambelor tratamente. Trebuie facute cel putin doua determinari atat in cazul separarii manuale, cat si in cazul separarii chimice.

    I. Informatii generale privind metodele de analiza cantitativa prin separare chimica a amestecurilor ternare de fibre

    Informatii comune tuturor metodelor prezentate pentru procedeele chimice de analiza cantitativa a amestecurilor ternare de fibre
    I.1. Sfera si domeniul de aplicare
    Domeniul de aplicare a fiecarei metode de analiza a amestecurilor binare de fibre specifica fibrele pentru care se aplica metoda, conform cap. II din anexa nr. 1.
    I.2. Principiu
    Dupa identificarea componentelor unui amestec materialul nefibros se indeparteaza printr-o tratare prealabila corespunzatoare si apoi se aplica una sau mai multe dintre cele 4 variante ale procedeului de dizolvare selectiva descris in introducere. Cu exceptia situatiilor in care aceasta metoda prezinta dificultati tehnice, este preferabila dizolvarea componentului principal al fibrei in asa fel incat componentul secundar sa fie obtinut ca reziduu final.
    I.3. Aparatura si reactivi
    I.3.1. Aparatura
    I.3.1.1. Creuzete filtrante si flacoane de cantarire suficient de mari pentru a cuprinde astfel de creuzete filtrante sau orice alte aparate care dau rezultate identice
    I.3.1.2. Vas de trompa pentru filtrare la vid
    I.3.1.3. Exicator continand silicagel autoindicator al gradului de umiditate
    I.3.1.4. Etuva ventilata pentru uscarea esantioanelor la temperatura de 105 grade C +/- 3 grade C
    I.3.1.5. Balanta analitica cu o precizie de 0,0002 g
    I.3.1.6. Extractor Soxhlet sau alt aparat capabil sa asigure rezultate identice
    I.3.2. Reactivi
    I.3.2.1. Eter de petrol, redistilat, interval de fierbere la temperatura de 40 grade C - 60 grade C
    I.3.2.2. Alti reactivi sunt mentionati in sectiunile corespunzatoare din textul metodei. Toti reactivii folositi trebuie sa fie puri din punct de vedere chimic
    I.3.2.3. Apa distilata sau deionizata
    I.4. Atmosfera de conditionare si incercare
    Deoarece se determina masa uscata, nu este necesara conditionarea esantioanelor sau efectuarea analizelor intr-o atmosfera conditionata.
    I.5. Proba redusa pentru analiza de laborator
    Din proba globala pentru analiza de laborator se esantioneaza o proba redusa pentru analiza de laborator, care este reprezentativa si suficient de mare pentru a furniza toate esantioanele de laborator, fiecare avand minimum 1 g.
    I.6. Tratarea prealabila a probei reduse pentru analiza de laborator
    Cand in amestec este prezenta o substanta care nu trebuie luata in considerare la calcularea procentuala, conform Hotararii Guvernului nr. 332/2001, substanta respectiva trebuie mai intai indepartata printr-o metoda care sa nu afecteze celelalte fibre care formeaza amestecul.
    In acest sens, materialele nefibroase care pot fi extrase cu eter de petrol si apa se indeparteaza prin tratarea probei reduse uscate cu aer intr-un extractor Soxhlet cu eter de petrol timp de o ora, la o viteza de 6 cicluri pe ora. Se lasa eterul de petrol sa se evapore din proba care se extrage, apoi direct cu apa, prin inmuiere timp de o ora la temperatura camerei, urmata de inmuiere la temperatura de 65 grade C +/- 5 grade C timp de inca o ora, agitandu-se lichidul din cand in cand; raportul esantion/apa trebuie sa fie 1:100. Se indeparteaza apa in exces din proba prin stoarcere, extragere prin vidare sau centrifugare si apoi se lasa proba sa se usuce la aer.
    Cand materialul nefibros nu poate fi extras cu eter de petrol si apa, el trebuie indepartat inlocuind metoda cu apa, descrisa anterior, cu o metoda corespunzatoare care sa nu modifice substantial nici unul dintre componentele fibroase. Totusi trebuie mentionat ca in cazul unor fibre vegetale naturale (de exemplu iuta, fibra de nuca de cocos) prin tratarea prealabila obisnuita cu eter de petrol si apa nu se indeparteaza toate substantele naturale nefibroase. Totusi nu se aplica o tratare prealabila suplimentara decat daca proba contine produse de finisare insolubile atat in eter de petrol, cat si in apa. Buletinele de analiza trebuie sa includa detalii complete privind metodele de tratare prealabila folosite.
    I.7. Mod de lucru
    I.7.1. Instructiuni generale
    I.7.1.1. Uscarea
    Se efectueaza toate operatiunile de uscare timp de cel putin 4 ore si nu mai mult de 16 ore, la o temperatura de 105 grade C +/- 3 grade C, intr-o etuva ventilata, cu usa etuvei in permanenta inchisa. Daca perioada de uscare este mai mica de 14 ore, esantionul trebuie verificat prin cantarire pentru a se determina daca masa lui a ramas constanta. Masa poate fi considerata constanta daca variaza cu mai putin de 0,05% dupa o perioada de uscare de 60 de minute.
    In timpul operatiunilor de uscare, racire si cantarire trebuie sa se evite manevrarea cu mainile neprotejate a creuzetelor filtrante, flacoanelor de cantarire, esantioanelor sau a reziduurilor.
    Se usuca esantioanele intr-un flacon de cantarire, pastrand capacul acestuia alaturi. Dupa uscare se pune dopul la flaconul de cantarire si se transfera repede in exicator.
    Creuzetele filtrante se usuca in flacoane de cantarire, cu capacul flaconului plasat alaturi. Dupa uscare se pune dopul la flaconul de cantarire si se transfera rapid in exicator.
    Cand se folosesc alte aparate decat creuzetele filtrante, operatiunea de uscare in etuva trebuie efectuata in asa fel incat sa asigure determinarea masei uscate a fibrelor fara pierderi.
    I.7.1.2. Racirea
    Toate operatiunile de racire se efectueaza in exicator, acesta fiind plasat langa balanta, pana la racirea completa a flaconului de cantarire si, in orice caz, nu trebuie sa dureze mai putin de 2 ore.
    I.7.1.3. Cantarirea
    Dupa racire se efectueaza cantarirea flaconului de cantarire in interval de doua minute de la scoaterea acestuia din exicator; cantarirea se efectueaza cu o precizie de 0,0002 g.
    I.7.2. Modul de lucru
    Se ia din proba redusa pentru analiza de laborator, tratata prealabil, un esantion cu masa de cel putin 1 g. Se taie firul sau tesatura in lungimi de aproximativ 10 mm, desfacute cat de mult este posibil. Se usuca esantionul (esantioanele) in flaconul (flacoanele) de cantarire, se raceste (se racesc) in exicator si se cantareste (cantaresc). Se transfera esantionul (esantioanele) intr-un vas (vase) din sticla de tipul celui indicat in sectiunea corespunzatoare a metodei comunitare, se recantareste flaconul (flacoanele) de cantarire imediat si se obtine masa uscata a esantionului (esantioanelor) prin diferenta. Se finalizeaza analiza in modul prevazut la sectiunea corespunzatoare a metodei aplicabile. Se examineaza reziduul (reziduurile) la microscop pentru a verifica daca prin tratament s-a indepartat complet fibra (fibrele) solubila (solubile).
    I.8. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se exprima masa fiecarui component ca procent din masa totala a fibrelor din amestec. Se calculeaza rezultatul pe baza masei pure uscate, corectata prin aplicarea: a) reprizelor conventionale; si b) factorilor de corectie corespunzatori pentru luarea in calcul a pierderilor de materiale nefibroase in timpul tratarii prealabile si analizei.
    I.8.1. Calcularea procentelor de masa ale fibrelor uscate pure fara a tine seama de pierderile de masa ale fibrelor in timpul tratarii prealabile
    I.8.1.1. - Varianta 1
    Formulele care se aplica atunci cand se indeparteaza un component al amestecului dintr-un esantion si un alt component dintr-un alt esantion:
           _                              _
          |  d2        r1    r2        d2  |
    P1% = |  -- - d2 x -- +  -- x (1 - --) | x 100
          |_ d1        m1    m2        d1 _|
           _                             _
          |  d4        r2   r1        d4  |
    P2% = |  -- - d4 x -- + -- x (1 - --) | x 100
          |_ d3        m3   m1        d3 _|

    P3% = 100 - (P1% + P2%),

    in care:
    P1% - procentul primului component pur uscat (componentul din primul esantion dizolvat de primul reactiv);
    P2% - procentul celui de al doilea component pur uscat (componentul din al doilea esantion dizolvat de al doilea reactiv);
    P3% - procentul celui de al treilea component pur uscat (componentul ramas nedizolvat in ambele esantioane);
    m1 - masa uscata a primului esantion dupa tratarea prealabila;
    m2 - masa uscata a celui de al doilea esantion dupa tratarea prealabila;
    r1 - masa uscata a reziduului obtinut dupa indepartarea primului component din primul esantion cu primul reactiv;
    r2 - masa uscata a reziduului obtinut dupa indepartarea celui de al doilea component din al doilea esantion cu al doilea reactiv;
    d1 - factorul de corectie pentru pierderea de masa in primul reactiv a celui de al doilea component, nedizolvat in primul esantion;
    d2 - factorul de corectie pentru pierderea de masa in primul reactiv a celui de al treilea component, nedizolvat in primul esantion;
    d3 - factorul de corectie pentru pierderea de masa in cel de al doilea reactiv a primului component, nedizolvat in al doilea esantion;
    d4 - factorul de corectie pentru pierderea de masa in al doilea reactiv a celui de al treilea component, nedizolvat in al doilea esantion.
    I.8.1.2. Varianta 2
    Formulele care se aplica atunci cand se indeparteaza un component a) din primul esantion, ceilalti doi componenti [b) + c)] ramanand ca reziduu si doi componenti [a) + b)] din al doilea esantion, componentul al treilea c) ramanand ca reziduu:

    P1% = 100 - (P2% + P3%)

                d1 x r1   d1
    P2% = 100 x ------- - -- x P3%
                   m1     d2

            d4 x r2
    P3% = ---------- x 100,
              m2
    in care:
    P1% - procentul primului component pur uscat (componentul din primul esantion dizolvat in primul reactiv);
    P2% - procentul celui de al doilea component pur uscat (componentul solubil, in acelasi timp cu primul component al celui de al doilea esantion, in al doilea reactiv);
    P3% - procentul celui de al treilea component pur uscat (componentul insolubil in ambele esantioane);
    m1 - masa uscata a primului esantion dupa tratarea prealabila;
    m2 - masa uscata a celui de al doilea esantion dupa tratarea prealabila;
    r1 - masa uscata a reziduului obtinut dupa indepartarea primului component din primul esantion cu primul reactiv;
    r2 - masa uscata a reziduului obtinut dupa indepartarea primului si a celui de al doilea component din al doilea esantion cu al doilea reactiv;
    d1 - factorul de corectie pentru pierderea de masa in primul reactiv a celui de al doilea component, nedizolvat in primul esantion;
    d2 - factorul de corectie pentru pierderea de masa in primul reactiv a celui de al treilea component, nedizolvat in primul esantion;
    d4 - factorul de corectie pentru pierderea de masa in al doilea reactiv a celui de al treilea component, nedizolvat in al doilea esantion.
    I.8.1.3. Varianta 3
    Formulele care se aplica atunci cand se indeparteaza doua componente [a) + b)] dintr-un esantion, lasand ca reziduu al treilea component c), apoi doua componente [b) + c)] dintr-un alt esantion, lasand ca reziduu primul component a):
          d3 x r2
    P1% = ------- x 100
            m2

    P2% = 100 - (P1% + P3%)

          d2 x r1
    P3% = ------- x 100,
            m1

    in care:
    P1% - procentul primului component pur uscat (component dizolvat de reactiv);
    P2% - procentul celui de al doilea component pur uscat (component dizolvat de reactiv);
    P3% - procentul celui de al treilea component pur uscat (component dizolvat de reactiv in al doilea esantion);
    m1 - masa uscata a primului esantion dupa tratarea prealabila;
    m2 - masa uscata a celui de al doilea esantion dupa tratarea prealabila;
    r1 - masa uscata a reziduului obtinut dupa indepartarea primului si a celui de al doilea component din primul esantion in primul reactiv;
    r2 - masa uscata a reziduului obtinut dupa indepartarea celui de al doilea si a celui de al treilea component din al doilea esantion in al doilea reactiv;
    d2 - factorul de corectie pentru pierderea de masa in primul reactiv a celui de al treilea component, nedizolvat in primul esantion;
    d3 - factorul de corectie pentru pierderea de masa in al doilea reactiv a primului component, nedizolvat in al doilea esantion.
    I.8.1.4. Varianta 4
    Formulele care se aplica atunci cand se indeparteaza succesiv doua componente din amestec folosind acelasi esantion:

    P1% = 100 - (P2% + P3%)

          d1 x r1         d1
    P2% = ------- x 100 - -- x P3%
             m            d2

           d3 x r2
    P3% = ---------- x 100,
              m

    in care:
    P1% - procentul primului component pur uscat (primul component solubil);
    P2% - procentul celui de al doilea component pur uscat (al doilea component solubil);
    P3% - procentul celui de al treilea component pur uscat (componentul insolubil);
    m - masa uscata a esantionului dupa tratarea prealabila;
    r1 - masa uscata a reziduului obtinut dupa indepartarea primului component cu primul reactiv;
    r2 - masa uscata a reziduului obtinut dupa indepartarea primului si a celui de al doilea component cu primul si cu cel de al doilea reactiv;
    d1 - factorul de corectie pentru pierderea de masa a celui de al doilea component in primul reactiv;
    d2 - factorul de corectie pentru pierderea de masa a celui de al treilea component in primul reactiv;
    d3 - factorul de corectie pentru pierderea de masa a celui de al treilea component in primul si in al doilea reactiv.
    Observatie: Pentru toate variantele valorile lui "d" sunt indicate in sectiunile corespunzatoare din anexa A privind diferitele metode de analiza a amestecurilor binare.
    De cate ori este posibil "d3" trebuie determinat in prealabil prin metode experimentale.
    I.8.2. Calcularea procentului fiecarui component cu aplicarea corectiilor prin reprizele conventionale si, atunci cand este cazul, a factorilor de corectie pentru pierderile de masa din timpul tratarii prealabile.
    Se dau:
             a1 + b1             a2 + b2             a3 + b3
    A = 1 + ---------;  B = 1 + ---------;  A = 1 + ---------
               100                 100                 100

    atunci:
                  P1A
    P1A% = ---------------- x 100
           P1A + P2B + P3C

                  P2B
    P2A% = ---------------- x 100
           P1A + P2B + P3C

                  P3C
    P3A% = ---------------- x 100,
           P1A + P2B + P3C

    in care:
    P1A% - procentul primului component pur uscat, inclusiv continutul de umiditate si pierderea de masa din timpul tratarii prealabile;
    P2A% - procentul celui de al doilea component pur uscat, inclusiv continutul de umiditate si pierderea de masa din timpul tratarii prealabile;
    P3A% - procentul celui de al treilea component pur uscat, inclusiv continutul de umiditate si pierderea de masa din timpul tratarii prealabile;
    P1 - procentul primului component pur uscat, obtinut prin una dintre formulele indicate la pct. I.8.1;
    P2 - procentul celui de al doilea component pur uscat, obtinut prin una dintre formulele indicate la pct. I.8.1;
    P3 - procentul celui de al treilea component pur uscat, obtinut prin una dintre formulele indicate la pct. I.8.1;
    a1 - repriza conventionala a primului component;
    a2 - repriza conventionala a celui de al doilea component;
    a3 - repriza conventionala a celui de al treilea component;
    b1 - procentul pierderii de masa suferite de primul component in timpul tratarii prealabile;
    b2 - procentul pierderii de masa suferite de al doilea component in timpul tratarii prealabile;
    b3 - procentul pierderii de masa suferite de al treilea component in timpul tratarii prealabile.
    Cand se aplica o tratare prealabila valorile b1, b2 si b3 trebuie determinate, daca este posibil, prin supunerea fiecareia dintre fibrele care compun amestecul la tratarea prealabila aplicata in analiza. Fibrele pure sunt acele fibre care nu contin nici un fel de material nefibros, cu exceptia celor pe care le contin in mod normal (fie naturala, fie in urma procesului de fabricatie), in starea in care se gasesc in materialul de analizat (cruda, albita).
    Cand fibrele separate si pure folosite in producerea materialului supus analizei nu sunt disponibile trebuie sa se utilizeze valorile medii ale lui b1, b2 si b3, obtinute din incercarile efectuate pe fibre pure, similare celor din amestecul supus examinarii.
    Daca se aplica o tratare prealabila normala prin extractie cu eter de petrol si apa, factorii de corectie b1, b2 si b3 pot fi in general neglijati, cu exceptia bumbacului nealbit, a inului nealbit si a canepei nealbite, unde pierderea datorita tratarii prealabile este considerata ca fiind 4%, iar in cazul polipropilenei, 1% . In cazul altor fibre de obicei pierderile datorita tratarii prealabile nu sunt in calcul.
    I.8.3. Nota:
    In capitolul II la prezenta anexa sunt prezentate exemple de calcul.
    II. Metoda de analiza cantitativa prin separarea manuala a amestecurilor ternare de fibre
    II.1. Domeniul de aplicare
    Aceasta metoda se aplica fibrelor textile de orice fel, cu conditia ca acestea sa nu formeze un amestec intim, inseparabil in componentele initiale si sa fie posibila separarea lor manuala.
    II.2. Principiu
    Dupa identificarea componentelor textile materialul nefibros se indeparteaza printr-o tratare prealabila adecvata si apoi fibrele se separa cu mana, se usuca si se cantaresc pentru a calcula proportia fiecarei fibre in amestec.
    II.3. Aparatura
    II.3.1. Flacoane de cantarire sau alte aparate care dau rezultate identice
    II.3.2. Exicator continand silicagel autoindicator al gradului de umiditate
    II.3.3. Etuva cu ventilator pentru uscarea esantioanelor la 105 grade C +/- 3 grade C
    II.3.4. Balanta analitica cu o precizie de 0,0002 g
    II.3.5. Extractor Soxhlet sau alt aparat capabil sa asigure rezultate identice
    II.3.6. Ac
    II.3.7. Torsiometru sau un alt aparat similar
    II.4. Reactivi
    II.4.1. Eter de petrol, redistilat, interval de fierbere la temperatura de 40 grade C - 60 grade C
    II.4.2. Apa distilata sau deionizata
    II.5. Atmosfera de conditionare si incercare
    Conform pct. I.4
    II.6. Proba redusa pentru analiza de laborator
    Conform pct. I.5
    II.7. Tratarea prealabila a probei reduse pentru analiza de laborator
    Conform pct. I.6.
    II.8. Modul de lucru
    II.8.1. Analiza firului
    Se selecteaza din proba redusa pentru analiza de laborator, tratata prealabil, un esantion cu masa de minimum 1 g. Pentru un fir foarte fin analiza se poate efectua pe o lungime minima de 30 m, indiferent de masa.
    Se taie firul in bucati de o lungime corespunzatoare si se separa tipurile de fibre cu ajutorul unui ac si, daca este necesar, cu ajutorul unui torsiometru. Tipurile de fibre astfel obtinute se plaseaza in flacoane de cantarire, cantarite in prealabil, si se usuca la temperatura de 105 grade C +/- 3 grade C pana la obtinerea unei mase constante, conform descrierii de la pct. I.7.1. si I.7.2.
    II.8.2. Analiza tesaturii
    Se preleveaza din proba redusa pentru analiza de laborator, tratata prealabil, un esantion fara liziera, cu masa de minimum 1 g, cu marginile prinse cu grija pentru a se evita destramarea si paralel cu directia firelor de urzeala sau de batatura ori, in cazul tricoturilor, cu directia sirurilor sau a randurilor. Se separa diferitele tipuri de fibre, se colecteaza in flacoane de cantarire, cantarite in prealabil, si se continua potrivit pct. II.8.1.
    II.9. Calcularea si exprimarea rezultatelor
    Se exprima masa fiecarei fibre din amestec in procente din masa totala a amestecului de fibre. Se calculeaza rezultatul pe baza masei uscate si pure, corectata cu: a) reprizele conventionale; si b) factorii de corectie corespunzatori pentru a lua in calcul pierderea de material in timpul tratarii prealabile.
    II.9.1. Calcularea procentului de masa al fibrelor pure si uscate, fara sa se tina seama de pierderile de masa din timpul tratarii prealabile:
            100 x m1            100
    P1% = ------------ = ----------------
          m1 + m2 + m3        m2 + m3
                         1 + ----------
                                m1

            100 x m2            100
    P2% = ------------ = ----------------
          m1 + m2 + m3        m1 + m3
                         1 + ----------
                                m2

    P3% = 1 - (P1% + P2%),

    in care:
    P1 % - procentul primului component pur uscat;
    P2% - procentul celui de al doilea component pur uscat;
    P3% - procentul celui de al treilea component pur uscat;
    m1 - masa uscata a primului component;
    m2 - masa uscata a celui de al doilea component;
    m3 - masa uscata a celui de al treilea component.

    II.9.2. Pentru calcularea procentului fiecarui component cu aplicarea reprizelor conventionale si a factorilor de corectie pentru pierderea de masa din timpul tratarii prealabile, conform pct. I.8.2.
    III. Metoda de analiza cantitativa prin utilizarea ambelor procedee de separare manuala si chimica a amestecurilor ternare de fibre
    De cate ori este posibil trebuie utilizata separarea manuala, tinandu-se seama de proprietatile diferite ale componentelor, inainte de a se trece la orice tip de tratament chimic al fiecarei componente individuale.
    IV. Precizia metodelor
    Precizia indicata in fiecare dintre metodele de analiza a amestecurilor binare de fibre se refera la reproductibilitate. Reproductibilitatea se refera la fiabilitate, in sensul unor valori experimentale foarte apropiate, obtinute de laborantii din diferite laboratoare, in momente diferite, folosind aceeasi metoda si obtinand rezultate individuale pe esantioane dintr-un amestec omogen.
    Reproductibilitatea se exprima prin limita de incredere a rezultatelor la un nivel de incredere de 95% . Prin aceasta se intelege ca diferenta intre doua rezultate dintr-o serie de analize efectuate in laboratoare diferite, in conditiile aplicarii normale si corecte a metodei la amestecuri omogene identice, nu va fi depasita decat in 5 cazuri din 100.
    Pentru determinarea preciziei de analiza a unui amestec ternar de fibre, la analiza amestecului se aplica in mod obisnuit valorile indicate a fi folosite in metodele de analiza a amestecurilor binare de fibre.
    Avand in vedere ca in toate cele 4 variante ale analizei chimice cantitative a amestecurilor ternare de fibre au fost prevazute doua dizolvari (folosind doua esantioane diferite in primele trei variante si un singur esantion in cazul celei de a patra variante) si presupunand ca E1 si E2 reprezinta precizia celor doua metode pentru analiza amestecurilor binare, precizia rezultatelor pentru fiecare componenta este ilustrata in tabelul urmator:
___________________________________________________
Variante  /
        /
      /                   1       2 si 3       4
    /
  / Fibra componenta
/__________________________________________________
            a             E1        E1         E1
            b             E2      E1 + E2   E1 + E2
            c          E1 + E2      E2      E1 + E2
___________________________________________________

    Daca se foloseste cea de a patra varianta, gradul de precizie se poate dovedi mai mic decat cel calculat prin metoda indicata mai sus, din cauza posibilei actiuni a primului reactiv asupra reziduului format de componentele b si c, care ar fi greu de evaluat.
    V. Buletinul de analiza
    V.1. Se indica varianta sau variantele folosite pentru efectuarea analizei, metodele, reactivii si factorii de corectie.
    V.2. Se dau informatii detaliate cu privire la toate tratarile prealabile speciale, conform pct. I.6.
    V.3. Se dau rezultatele individuale si media aritmetica, cu o precizie de 0,1 pentru fiecare.
    V.4. De cate ori este posibil se precizeaza pentru fiecare componenta precizia metodei calculate in conformitate cu tabelul de la pct. IV.

    CAP. 2
    Exemple de calculare a procentelor componentelor anumitor amestecuri ternare de fibre folosind unele dintre variantele descrise la pct. I.8.1. din cap. I

    Se considera un amestec de fibre a carui analiza calitativa a relevat urmatoarele componente:
    1. lana cardata, 2. poliamida, 3. bumbac nealbit.
    Varianta 1
    Folosind aceasta varianta, in care se iau doua esantioane diferite si se indeparteaza o componenta (a = lana) prin dizolvare din primul esantion si o a doua componenta (b = poliamida) din al doilea esantion se obtin urmatoarele rezultate:
    1. masa uscata a primului esantion dupa tratarea prealabila: (m1) = 1,6000 g;
    2. masa uscata a reziduului obtinut dupa tratarea prealabila cu solutie alcalina de hipoclorit de sodiu (poliamida + bumbac): (r1) = 1,4166 g;
    3. masa uscata a celui de al doilea esantion dupa tratarea prealabila: (m2) = 1,8000 g;
    4. masa uscata a reziduului obtinut dupa tratarea cu acid formic (lana + bumbac): (r2) = 0,9000 g.
    Tratarea amestecului cu solutie alcalina de hipoclorit de sodiu nu determina nici o pierdere de masa a fibrei de poliamida, in timp ce bumbacul pierde 3%, astfel incat d1 = 1,0 si d2 = 1,03.
    Tratarea cu acid formic nu determina pierderi de masa in cazul lanii si al bumbacului nealbit, astfel incat d3 = d4 = 1,0.
    Daca in formula prezentata la pct. I.8.1.1. din cap. I se introduc valorile obtinute in urma analizei chimice si factorii de corectie, se obtine urmatorul rezultat:
                  _                                           _
                 |  1,03          1,4166   0,9000        1,03  |
    P1% (lana) = |  ---- - 1,03 x ------ + ------ x (1 - ---- )| x 100 = 10,30
                 |_ 1,0           1,6000   1,8000        1,0  _|
                       _                                        _
                      |  1,0         0,9000   1,4166        1,0  |
    P2% (poliamida) = |  --- - 1,0 x ------ + ------ x (1 - --- )| x 100 = 50,00
                      |_ 1,0         1,8000   1,6000        1,0 _|


    P3% (bumbac) = 100 - (10,30 + 50,00) = 39,70

    Procentele diferitelor fibre pure uscate din amestec sunt urmatoarele:
    - lana       10,30%
    - poliamida  50,00%
    - bumbac     39,70%
    Aceste procente trebuie corectate conform formulelor indicate la pct. I.8.2. din cap. I, pentru a tine seama de reprizele conventionale si de factorii de corectie pentru pierderile de masa din timpul tratarii prealabile.
    Asa cum se arata in anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 332/2001, reprizele conventionale sunt urmatoarele: lana cardata 17,0%, poliamida 6,25% si bumbac 8,5% . De asemenea, este mentionata pierderea de masa a bumbacului nealbit in urma tratarii prealabile cu eter de petrol si apa, care este de 4% . Astfel:
                                         17,0 + 0,0
                             10,30 x (1+ ----------)
                                             100
P1% (lana) = ------------------------------------------------------------------
                        17,0+0,0                  6,250+0,0             8,5+4,0
             10,30 x (1+-------- 100) +50,00 x (1+---------)+50,00 x (1+-------)
                          100                       100                   100
x 100 = 10,97
                                    6,25 + 0,0
                      50,00 x  (1 + ----------)
                                       100
    P2% (poliamida) = ------------------------- x 100 = 48,37
                               109,8385

    P3% (bumbac) = 100 - (10,97 + 48,37) = 40,66

    Asadar, compozitia amestecului este urmatoarea:
    - poliamida 48,4%
    - bumbac    40,6%
                11,0%
    - lana      -----
                100%

    Varianta 4
    Se considera un amestec de fibre pentru care analiza calitativa a relevat prezenta urmatoarelor componente: lana cardata, viscoza si bumbac nealbit.
    Presupunand ca se foloseste varianta 4, adica se indeparteaza succesiv doua componente ale amestecului dintr-un singur esantion, se obtin urmatoarele rezultate:
    1. masa uscata a esantionului dupa tratarea prealabila: (m1) = 1,6000 g;
    2. masa uscata a reziduului obtinut dupa prima tratare prealabila cu solutie alcalina de hipoclorit de sodiu (viscoza + bumbac) : (r1) = 1,4166 g;
    3. masa uscata a reziduului obtinut dupa a doua tratare prealabila cu acid formic si clorura de zinc (bumbac) : (r1) = 0,6630 g.
    Tratarea cu hipoclorit de sodiu nu determina nici o pierdere de masa a fibrei de viscoza, in timp ce bumbacul pierde 3%, astfel incat d1 = 1,0 si d3 = (1,03 x 0,96) = 0,9888, valoare rotunjita la 0,99 (d3 fiind factorul de corectie pentru pierderea de masa respectiva sau cresterea masei celui de al treilea component in primii doi reactivi).
    Daca in formula indicata la pct. I.8.1.4. se inlocuiesc valorile obtinute prin analiza chimica si factorii de corectie corespunzatori se obtin urmatoarele rezultate:
                    1,0 x 1,4166         1,0
    P1% (viscoza) = ------------ x 100 - --- x 40,98 = 48,75%
                       1,6000            1,0

                  0,99 x 0,630
   P2% (bumbac) = -------------- x 100 = 41,02%
                     1,6000

   P3% (lana) = 100 - (48,75 + 41,02) = 10,23%

   Asa cum s-a indicat deja pentru varianta 1, aceste procente trebuie corectate conform formulelor prezentate la pct. I.8.2.

                                17,0 + 0,0
                  10,23 x (1 + ------------)
                                   100
P1% lana = ---------------------------------------------------------------------
                        17,0+0,0                   13+0,0               8,5+4,0
           10,23 x (1 + --------) 100 + 48,75 x (1+------) +41,020 x (1+-------)
                          100                       100                   100

x 100 = 10,57%

                                13 + 0,0
                    48,75 x (1+ --------)
                                  100
    P2% (viscoza) = --------------------- x 100 = 48,65%
                           113,2041

    P3% (bumbac) = 100 - (10,57 + 48,65) = 40,78%

    Asadar, compozitia amestecului este urmatoarea:
    - viscoza   48,6%
    - bumbac    40,8%
    - lana      10,6%
               -------
                100%

    CAP. 3
    Tabel cu amestecuri ternare tipice care pot fi analizate folosind metodele de analiza a amestecurilor binare

   (cu scop ilustrativ)
________________________________________________________________________________
Amestec        Fibre componente                             Numarul metodei de
  nr.   __________________________________  Varianta     analiza a amestecurilor
         primul    al doilea    al treilea                  binare si reactivi
        component  component    component
________________________________________________________________________________
   0        1          2            3           4                    5
________________________________________________________________________________
   1.   lana sau   viscoza,     bumbac       1 si/sau  2 (solutie alcalina de
        par        cupro sau                    4      hipoclorit de sodiu) si
                   fibre                               3 (clorura de zinc/acid
                   modale                              formic)
   2.   lana sau   poliamida    bumbac,      1 si/sau  2 (solutie alcalina de
        par        6 sau 6 - 6  viscoza,         4     hipoclorit de sodiu) si
                                cupro sau              4 (acid formic 80% m/m)
                                fibre
                                modale
   3.   lana, par  unele        viscoza,     1 si/sau  2 (solutie alcalina de
        sau matase clorofibre   cupro,           4     hipoclorit de sodiu) si
                                fibre                  9 (sulfura de carbon/
                                modale sau             acetona 55,5/44,5 m/m)
                                bumbac
   4.   lana sau   poliamida    poliester,   1 si/sau  2 (solutie alcalina de
        par        6 sau 6 - 6  poli-            4     hipoclorit de sodiu) si
                                propilena,             4 (acid formic 80% m/m)
                                acrilice
                                sau fibra
                                de sticla
   5.   lana, par  anumite      poliester,   1 si/sau  2 (solutie alcalina de
        sau matase clorofibre   acrilice,        4     hipoclorit de sodiu) si
                                poliamida              9 (sulfura de carbon/
                                sau fibra              acetona 55,5/44,5 m/m)
                                de sticla
   6.   matase     lana sau     poliester       2      11 (acid sulfuric 75%
                   par                                 m/m) si 2 (solutie
                                                       alcalina de hipoclorit de
                                                       sodiu)
   7.   poliamida  acrilice     bumbac,      1 si/sau  4 (acid formic 80% m/m)
        6 sau                   viscoza,         4     si 8 (dimetilformamida)
        6 - 6                   cupro sau
                                fibre
                                modale
   8.   anumite    poliamida 6  bumbac,      1 si/sau  8 (dimetilformamida) si 4
        clorofibre sau 6 - 6    viscoza,         4     (acid formic 80% m/m) sau
                                cupro sau              9 (sulfura de carbon/
                                fibre                  acetona 55,5/44,5 m/m) si
                                modale                 4 (acid formic 80% m/m)
   9.   acrilice   poliamida 6  poliester    1 si/sau  8 (dimetilformamida) si
                   sau 6 - 6                     4     4 (acid formic 80% m/m)
  10.   acetat     poliamida 6  viscoza,         4     1 (acetona) si 4 (acid
                   sau 6 - 6    bumbac,                formic 80% m/m)
                                cupro sau
                                fibre
                                modale
  11.   unele      acrilice     poliamida    2 si/sau  9 (sulfura de carbon/
        clorofibre                               4     acetona 55,5/44,5 m/m) si
                                                       8 (dimetilformamida)
  12.   unele      poliamida 6  acrilice     1 si/sau  9 (sulfura de carbon/
        clorofibre sau 6 - 6                     4     acetona 55,5/44,5 m/m) si
                                                       4 (acid formic 80% m/m)
  13.   poliamida  viscoza,     poliester        4     4 (acid formic 80% m/m)
        6 sau      cupro,                              si 7 (acid sulfuric 75%
        6 - 6      fibre                               m/m)
                   modale sau
                   bumbac
  14.   acetat     viscoza,     poliester        4     1 (acetona) si 7 (acid
                   cupro,                              sulfuric 75% m/m)
                   fibre
                   modale sau
                   bumbac
  15.   acrilice   viscoza,     poliester        4     8 (dimetilformamida) si 7
                   cupro,                              acid sulfuric 75% m/m)
                   fibre
                   modale sau
                   bumbac
  16.   acetat     lana, par    bumbac,          4     1 (acetona) si 2 (solutie
                   sau bumbac   viscoza,               alcalina de hipoclorit de
                                cupro,                 sodiu)
                                fibre
                                modale,
                                poliamida,
                                poliester,
                                acrilice
  17.   triacetat  lana, par    bumbac,          4     6 (diclormetan) si 2
                   sau bumbac   viscoza,               (solutie alcalina de
                                cupro,                 hipoclorit de sodiu)
                                fibre
                                modale,
                                poliamida,
                                poliester,
                                acrilice
  18.   acrilice   lana, par    poliester    1 si/sau  8 (dimetilformamida) si
                   sau bumbac                    4     2 (solutie alcalina de
                                                       hipoclorit de sodiu)
  19.   acrilice   matase       lana sau         4     8 (dimetilformamida) si
                                par                    7 (acid sulfuric 75% m/m)
  20.   acrilice   lana, par    bumbac,      1 si/sau  8 (dimetilformamida) si
                   sau bumbac   viscoza,         4     2 (solutie alcalina de
                                cupro sau              hipoclorit de sodiu)
                                fibre
                                modale
  21.   lana, par  bumbac,      poliester        4     2 (solutie alcalina de
        sau matase viscoza,                            hipoclorit de sodiu) si
                   fibre                               7 (acid sulfuric 75% m/m)
                   modale,
                   cupro
  22.   viscoza,   bumbac       poliester    2 si/sau  3 (clorura de zinc/acid
        cupro sau                                4     formic si 7 (acid
        fibre                                          sulfuric 75% m/m)
        modale
  23.   acrilice   viscoza,     bumbac           4     8 (dimetilformamida) si 3
                   cupro sau                           (clorura de zinc/acid
                   fibre                               formic)
                   modale
  24.   anumite    viscoza,     bumbac       1 si/sau  9 (sulfura de carbon/
        clorofibre cupro sau                     4     acetona 55,5/44,5 m/m) si
                   fibre                               3 (clorura de zinc/acid
                   modale                              formic) sau 8
                                                       (dimetilformamida) si 3
                                                       (clorura de zinc/acid
                                                       formic)
  25.   acetona    viscoza,     bumbac           4     1 (acetona) si 3
                   cupro sau                           (clorura de zinc/acid
                   fibre                               formic)
                   modale
  26.   triacetat  viscoza,     bumbac           4     6 (diclormetan) si 3
                   cupro sau                           (clorura de zinc/acid
                   fibre                               formic)
                   modale
  27.   acetat     matase       lana sau         4     1 (acetona) si 11 (acid
                                par                    sulfuric 75% m/m)
  28.   triacetat  matase       lana sau         4     6 (diclormetan) si 11
                                par                    (acid sulfuric 75% m/m)
  29.   acetat     acrilice     bumbac,          4     1 (acetona) si 8
                                viscoza,               (dimetilformamida)
                                cupro sau
                                fibre
                                modale
  30.   triacetat  acrilice     bumbac,          4     6 (diclormetan) si
                                viscoza,               8 (dimetilformamida)
                                cupro sau
                                fibre
                                modale
  31.   triacetat  poliamida 6  bumbac,          4     6 (diclormetan) si 4
                   sau 6 - 6    viscoza,               (acid formic 80% m/m)
                                cupro sau
                                fibre
                                modale
  32.   triacetat  bumbac,      poliester        4     6 (diclormetan) si 7
                   viscoza,                            (acid sulfuric 75% m/m)
                   cupro sau
                   fibre
                   modale
  33.   acetat     poliamida 6  poliester        4     1 (acetona) si 7 (acid
                   sau 6 - 6    sau                    formic 80% m/m)
                                acrilice
  34.   acetat     acrilice     poliester        4     1 (acetona) si 8
                                                       (dimetilformamida)
  35.   anumite    bumbac,      poliester        4     8 (dimetilformamida) si 7
        clorofibre viscoza,                            (acid sulfuric 75% m/m)
                   cupro sau                           sau 9 (sulfura de carbon/
                   fibre                               acetona 55,5/44,5 m/m) si
                   modale                              7 (acid sulfuric 75% m/m)
________________________________________________________________________________

    In cazul folosirii variantei 4 se inlatura mai intai primul component, folosind primul reactiv.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 762/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 762 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu