Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 567 din 14 iunie 2001

pentru aprobarea Acordului bilateral de securitate dintre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Regatul Norvegiei, semnat la Bucuresti la 9 noiembrie 2000 si la Oslo la 15 ianuarie 2001

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 366 din  6 iulie 2001


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia Romaniei si ale art. 5 alin. 1 din Legea nr. 4/1991 privind incheierea si ratificarea tratatelor,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    ARTICOL UNIC
    Se aproba Acordul bilateral de securitate dintre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Regatul Norvegiei, semnat la Bucuresti la 9 noiembrie 2000 si la Oslo la 15 ianuarie 2001.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         p. Ministrul apararii nationale,
                         Gheorghe Matache,
                         secretar de stat

                         p. Ministrul afacerilor externe,
                         Mihnea Motoc,
                         secretar de stat

                       ACORD BILATERAL DE SECURITATE
intre Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Regatul Norvegiei*)

    *) Traducere.

    Ministerul Apararii Nationale din Romania si Ministerul Apararii din Regatul Norvegiei, denumite in continuare parti,
    in scopul asigurarii securitatii informatiilor secrete schimbate direct ori prin intermediul altor institutii administrative sau organizatii private care lucreaza cu informatii secrete sub jurisdictia uneia dintre parti,
    au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    Aplicabilitate
    Prezentul acord va constitui parte integranta a oricarui contract ce va fi incheiat sau semnat in viitor intre parti, in ceea ce priveste urmatoarele domenii:
    a) cooperarea dintre cele doua parti, referitoare la apararea nationala si la problemele de securitate militara;
    b) cooperarea, schimbul de informatii, activitatea comerciala, contracte sau orice alte relatii intre institutii si/sau companii private ale partilor, referitoare la apararea nationala si la problemele de securitate militara;
    c) vanzarea de echipament si know-how legate de aparare, de catre o parte celeilalte parti;
    d) informatiile schimbate intre parti de catre orice reprezentant, angajat sau consultant al acestora (privat sau din alte sectoare) privind apararea nationala si problemele de securitate militara.
    Acest acord nu poate fi invocat de nici una dintre parti pentru a obtine informatii secrete pe care cealalta parte le-a obtinut de la un tert.
    Art. 2
    Definitii
    In sensul prezentului acord:
    - Informatii secrete inseamna:
    a) orice articol secret sub forma de comunicare orala, cu continut secret, sau transmisie electrica ori electronica a unui mesaj secret ori a unui material, asa cum este definit la lit. b);
    b) material include documentul, asa cum este definit la lit. c), precum si orice mecanism, echipament, armament sau sistem de armament, fabricat sau in curs de fabricare;
    c) document inseamna orice forma de informatie inregistrata, indiferent de tipul suportului pe care se afla inregistrata.
    - Contract inseamna orice acord intre doua sau mai multe parti prin care se creeaza si se definesc drepturi si obligatii intre parti.
    - Contract secret inseamna un contract care contine sau implica informatii secrete.
    - Contractant inseamna o persoana fizica sau o persoana juridica care are capacitatea de a incheia contracte.
    - Autoritate competenta de securitate inseamna autoritatea care raspunde de securitatea apararii in fiecare tara.
    - Incalcarea masurilor de securitate inseamna o actiune sau o omisiune contrara reglementarilor nationale de securitate, al carei rezultat pune in pericol sau compromite informatii secrete.
    - Compromiterea securitatii inseamna ca informatia secreta este compromisa pentru ca a fost adusa, partial sau total, la cunostinta unor persoane, institutii sau state, fara o autorizatie de securitate corespunzatoare sau imputernicire de a avea un asemenea acces, ori pentru ca a facut obiectul unui risc de acest gen.
    - Autorizatie de securitate inseamna o decizie cu caracter pozitiv rezultata in urma unei proceduri de investigare prin care se certifica capacitatea unei persoane sau institutii de a avea acces si de a lucra cu informatii secrete la un nivel stabilit, in conformitate cu reglementarile nationale in materie.
    - Asigurare de securitate inseamna o adeverinta emisa de autoritatea competenta de securitate prin care se precizeaza ca informatiile clasificate RESTRICTED vor fi protejate in conformitate cu reglementarile nationale in materie.
    - Trebuie sa stie inseamna ca accesul la informatii secrete poate fi acordat numai daca, in cazul persoanei care solicita aceasta, s-a verificat nevoia de a cunoaste informatii din domeniul din care fac parte cele transmise partii primitoare, pentru a-si indeplini atributiile de serviciu.
    Art. 3
    Autoritati competente de securitate
    Autoritatile competente de securitate responsabile pentru implementarea si supervizarea tuturor aspectelor prezentului acord sunt:
    In Romania:
    Directia Generala de Informatii a Apararii
    Ministerul Apararii Nationale
    Str. Izvor nr. 13 - 15
    Bucuresti
    Romania

    In Norvegia:
    Statul Major General al Fortelor Armate
    din Regatul Norvegiei
    Sectia de Securitate
    Postboks 14
    1306 Baerum Postterminal
    Norvegia
    Art. 4
    Categorii de clasificare
    Informatiile secrete vor fi marcate cu una dintre urmatoarele categorii de clasificare:
          ROMANIA                 ECHIVALENT                  NORVEGIA
       STRICT SECRET              TOP SECRET              STRENGT HEMMELIG
          SECRET                    SECRET                    HEMMELIG
          SECRET                 CONFIDENTIAL              KONFIDENSIELT
    SECRET DE SERVICIU            RESTRICTED                 BEGRENSET

    Partea primitoare si/sau institutiile ei nu vor utiliza un nivel de clasificare mai mic pentru informatiile secrete primite si nu vor declasifica aceste informatii fara acordul scris al partii furnizoare. Partea furnizoare va informa partea primitoare asupra oricaror schimbari in nivelul de clasificare a informatiilor schimbate.
    Partea primitoare va marca informatiile secrete primite cu propria categorie de clasificare echivalenta. Traducerile si reproducerile vor fi marcate cu aceeasi categorie de clasificare precum originalul.
    Art. 5
    Protectia reciproca de securitate
    In conformitate cu legile si reglementarile lor nationale ambele parti vor lua masuri corespunzatoare de protectie a informatiilor secrete ce sunt transmise, primite, elaborate sau dezvoltate ca rezultat al oricarui acord sau relatie intre parti. Partile vor asigura pentru toate cazurile de transmitere, primire, elaborare si dezvoltare de informatii secrete acelasi grad de protectie care este asigurat propriilor informatii secrete de categorii echivalente de clasificare, asa cum apar definite la art. 4.
    Accesul la informatii secrete si in locurile ori obiectivele unde se lucreaza cu informatii secrete sau unde sunt depozitate informatii secrete va fi limitat la acele persoane carora li s-a eliberat o autorizatie de securitate, astfel cum este definita la art. 2, si care, datorita functiilor sau incadrarii lor, trebuie sa stie, astfel cum este definit termenul la art. 2.
    Fiecare parte va superviza prin intermediul vizitelor de verificare respectarea legilor si a reglementarilor in materie la agentii, birouri si obiective din jurisdictia lor, ce poseda, dezvolta, elaboreaza si/sau folosesc informatiile secrete ale celeilalte parti.
    Art. 6
    Transmiterea informatiilor
    Conform prezentului acord partile nu vor divulga informatii secrete unor terti sau persoane ori altor state fara a obtine in prealabil acordul scris al partii furnizoare. Informatiile secrete primite de catre o parte de la cealalta parte vor fi folosite numai pentru scopurile specificate.
    In eventualitatea ca oricare dintre parti si/sau institutiile ori entitatile respectivei parti incheie contracte ce vizeaza domeniile stabilite la art. 1, care sunt puse in aplicare pe teritoriul celeilalte parti si care implica informatii secrete, partea din statul pe al carui teritoriu se desfasoara activitatea in baza acestui acord isi va asuma responsabilitatea pentru administrarea acestor informatii secrete potrivit propriilor standarde si cerinte.
    Inainte de a transmite contractantilor sau potentialilor contractanti ai oricareia dintre parti informatii secrete primite de la cealalta parte, partea primitoare:
    a) se va asigura ca astfel de contractanti sau potentiali contractanti si institutiile lor au capacitatea de a proteja corespunzator informatiile secrete;
    b) va acorda o autorizatie de securitate corespunzatoare pentru institutia contractantilor respectivi;
    c) va acorda o autorizatie de securitate corespunzatoare pentru personalul ale carui atributii necesita acces la informatii secrete;
    d) se va asigura ca intreg personalul care are acces la informatii secrete este informat asupra responsabilitatilor de a proteja informatiile secrete in conformitate cu legislatia in vigoare;
    e) va efectua inspectii periodice de securitate la institutiile autorizate corespunzator.
    Art. 7
    Obligatii ale partilor
    Fiecare parte va lua toate masurile pentru a se asigura ca prevederile prezentului acord vor fi in totalitate respectate de propria autoritate competenta de securitate.
    Autoritatea competenta de securitate a fiecarei parti este precizata la art. 3.
    Ambele autoritati competente de securitate, fiecare sub jurisdictia propriului stat, vor elabora, vor distribui si vor superviza instructiunile si procedurile de securitate pentru protectia informatiilor secrete schimbate ca rezultat al oricarui alt acord intre parti.
    Fiecare autoritate competenta de securitate va furniza, la cerere, celeilalte autoritati competente de securitate informatii referitoare la organizarea si procedurile sale de securitate, pentru a face posibila compararea si mentinerea acelorasi standarde de securitate si pentru a facilita vizitele comune in ambele tari ale reprezentantilor autorizati. Astfel de vizite trebuie convenite de ambele parti.
    Art. 8
    Vizite
    Vizitele pe linia schimbului de informatii secrete in obiective unde sunt prelucrate, manipulate si depozitate informatii secrete sau unde se finalizeaza proiecte secrete vor fi permise de catre o parte vizitatorilor din statul celeilalte parti numai daca se va obtine in prealabil o permisiune scrisa de la autoritatea competenta de securitate a partii gazda. O astfel de permisiune va fi acordata persoanelor care detin autorizatie de acces la informatii secrete si care trebuie sa stie.

    Vizitele personalului unei parti in institutiile, obiectivele etc. ale celeilalte parti
    Accesul la informatiile secrete si in institutii, obiective etc. unde sunt realizate activitati cu caracter secret sau unde informatiile secrete sunt depozitate ori manipulate va fi permis de catre o parte vizitatorilor celeilalte parti, daca acestia au fost:
    a) verificati de autoritatea competenta de securitate sau de o alta autoritate guvernamentala competenta a statului care trimite si sunt autorizati sa primeasca informatii secrete potrivit reglementarilor statului-gazda; si/sau
    b) autorizati de autoritatea competenta de securitate sau de alta autoritate guvernamentala competenta a statului respectiv sa intreprinda vizita sau vizitele solicitate.
    Autoritatea competenta de securitate a partii solicitante va informa autoritatea competenta de securitate din statul ce va fi vizitat cu privire la vizita planificata, potrivit prevederilor stipulate mai jos, si va lua masuri ca aceasta din urma sa primeasca cererea de vizita cu 3 saptamani inainte ca vizita sau vizitele sa aiba loc.
    Cererea pentru vizita va cuprinde:
    a) numele si prenumele vizitatorului, locul si data nasterii, nationalitatea si locul unde este incadrat, pasaportul sau alte documente de identitate ale vizitatorului;
    b) un act care sa certifice autorizatia de acces la informatii secrete, potrivit scopului vizitei sau al vizitelor;
    c) obiectul si scopul vizitei sau al vizitelor (indicatiile trebuie sa fie clare si suficient de detaliate; indicatiile cu caracter general si abrevierile trebuie evitate);
    d) data probabila si durata vizitei sau a vizitelor solicitate;
    e) punctul de contact la institutia/obiectivul ce va fi vizitat, contactele anterioare sau orice alta informatie utila pentru a determina justificarea vizitei sau a vizitelor.
    Cererea pentru vizita va fi trimisa:
    a) prin Ambasada Regatului Norvegiei la Bucuresti, pentru solicitarile de vizita ale cetatenilor norvegieni in Romania;
    b) prin Ambasada Romaniei la Oslo, pentru solicitarile de vizita ale cetatenilor romani in Norvegia;
    c) prin alte proceduri care pot fi utilizate prin acordul celor doua autoritati competente de securitate.
    Valabilitatea autorizatiilor pentru vizita nu va fi mai mare de 12 luni.
    Informatiile secrete schimbate pe timpul vizitei vor avea acelasi grad de protectie si nivel de clasificare cu cel acordat de partea furnizoare.
    Art. 9
    Contracte
    Autoritatea competenta de securitate a unei parti care doreste sa incheie un contract secret cu un contractant in statul celeilalte parti sau care doreste sa il autorizeze pe unul dintre contractantii sai sa incheie un contract secret in statul celeilalte parti, in cadrul unui proiect secret, va obtine mai intai o asigurare scrisa de la autoritatea competenta de securitate a celeilalte parti ca propusul contractant detine autorizatie de acces la activitatea cu documente secrete, la un nivel corespunzator, si ca are capacitatea de a manipula si de a depozita informatii secrete de acelasi nivel. Pentru categoria de clasificare RESTRICTED va fi eliberata o asigurare de securitate, astfel cum este definita la art. 2.
    Fiecare contract secret intre institutiile partilor si/sau organizatii private (cum ar fi: uzine, centre de cercetare, institutii de asistenta si/sau de prestari de servicii etc.) va contine o sectiune corespunzatoare privind masurile de securitate si o lista cuprinzand categoriile de clasificare a informatiilor secrete, care sa tina seama de prevederile prezentului acord.
    Autoritatea competenta de securitate in al carei stat se va desfasura activitatea respectiva isi asuma responsabilitatea pentru stabilirea si administrarea masurilor de securitate ale contractului respectiv la aceleasi standarde si cerinte care guverneaza protectia propriilor contracte secrete.
    Subcontractantii interesati de subcontracte secrete vor solicita prin intermediul contractantilor aprobarea autoritatii competente de securitate. Daca se aproba solicitarea, subcontractantul trebuie sa indeplineasca aceleasi obligatii de securitate care au fost stabilite pentru contractant.
    Notificarea oricarui proiect, acord, contract sau subcontract secret va fi inaintata in prealabil autoritatii competente de securitate din statul in care va fi realizat proiectul.
    Doua copii de pe sectiunea privind masurile de securitate ale oricarui contract vor fi inaintate autoritatii competente de securitate in al carei stat va fi desfasurata activitatea respectiva.
    Art. 10
    Comunicare si transmitere
    Informatiile secrete vor fi transmise, de regula, fizic intre parti, prin canalele lor diplomatice.
    Schimbul de informatii secrete poate avea loc, de asemenea, prin reprezentanti oficiali numiti de autoritatile din ambele tari. La cerere, se poate da o astfel de autorizatie reprezentantilor intreprinderilor angajate in proiecte specifice.
    Furnizarea unor cantitati mari de informatii secrete va fi reglementata de la caz la caz.
    Pot fi folosite si alte mijloace autorizate de transmitere sau de schimb de informatii secrete, daca sunt acceptate de ambele autoritati competente de securitate.
    Art. 11
    Incalcarea masurilor de securitate
    In cazul informatiilor secrete clasificate CONFIDENTIAL sau de categorie superioara, furnizate sau primite de la cealalta parte, ori daca interese comune sunt implicate, incalcarea masurilor de securitate, astfel cum este definita la art. 2, care are ca rezultat o compromitere a securitatii, implica obligatia autoritatii competente de securitate in al carei stat apare compromiterea sa informeze autoritatea competenta de securitate a celeilalte parti cat mai repede posibil si sa desfasoare o ancheta corespunzatoare. La cerere, cealalta parte va coopera la ancheta respectiva. Indiferent de situatie cealalta parte va fi informata despre rezultatele anchetei si va primi un raport final referitor la motivele si implicatiile violarii securitatii.
    Cazurile care implica informatii clasificate RESTRICTED trebuie raportate doar atunci cand prezinta caracteristici neobisnuite.
    Art. 12
    Cheltuieli
    Fiecare parte va suporta propriile cheltuieli ce decurg din implementarea prezentului acord.
    Art. 13
    Rezolvarea diferendelor
    Orice diferend cu privire la interpretarea sau aplicarea prezentului acord va fi rezolvat prin consultari intre parti si nu va fi trimis spre solutionare nici unui tribunal national sau international ori unui tert.
    Art. 14
    Dispozitii finale
    Prezentul acord va intra in vigoare la data primirii ultimei notificari prin care partile se informeaza reciproc, in scris, ca au fost indeplinite procedurile legale interne pentru intrarea in vigoare a prezentului acord.
    Prezentul acord poate fi modificat sau amendat oricand, in scris, prin acordul ambelor parti. Modificarile si amendamentele vor constitui parti integrante ale prezentului acord si vor intra in vigoare in conformitate cu primul paragraf.
    Prezentul acord se incheie pe o perioada nedeterminata. Acordul poate fi denuntat oricand, prin notificare scrisa. In acest caz acordul expira la 6 luni de la data primirii notificarii de denuntare.
    Toate informatiile secrete ce fac obiectul schimbului in cadrul prezentului acord vor fi protejate in conformitate cu prevederile legislatiilor interne ale statelor si cu prevederile prezentului acord, chiar si dupa incetarea sa.
    Semnat la Bucuresti la 9 noiembrie 2000 si la Oslo la 15 ianuarie 2001, in doua exemplare originale in limba engleza.

             Pentru Ministerul Apararii Nationale din Romania,
                     p. Ministrul apararii nationale,
                            Ioan Mircea Plangu

             Pentru Ministerul Apararii din Regatul Norvegiei,
                            Ministrul apararii,
                             Bjorn Tore Godal



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 567/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 567 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 567/2001
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu