E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

CIRCULARA Nr

CIRCULARA   Nr. 31 din 31 octombrie 2003

pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare, cu modificarile si completarile ulterioare

ACT EMIS DE:                BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 781 din  6 noiembrie 2003


SmartCity3


    In baza art. 11 si 12 din Legea nr. 101/1998 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in temeiul art. 50 din Legea nr. 101/1998, cu modificarile si completarile ulterioare,

    Banca Nationala a Romaniei emite prezenta circulara.

    Art. 1
    Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    - Dupa litera f) a alineatului 2 al articolului 18 se introduce litera g) cu urmatorul cuprins:
    "g) asociatii/actionarii casei de schimb valutar - pentru operatiuni valutare ce decurg din acordarea, cu respectarea prevederilor legale aplicabile, de credite propriilor case de schimb valutar, organizate ca persoane juridice conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si avand ca obiect unic de activitate schimbul valutar pentru persoane fizice."
    Art. 2
    Punctul II.9 alineatul 3 din Normele privind functionarea pietei valutare - N.R.V.1 la Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, va avea urmatorul cuprins:
    "Rezidentii pot participa la piata valutara interbancara cu ordine de cumparare de valuta pentru rambursarea creditelor si achitarea dobanzilor si comisioanelor aferente unui credit sau imprumut in valuta acordat de o banca rezidenta sau de o societate de credit ipotecar rezidenta, precum si pentru cumpararea de sume in valuta, in situatia in care nu detin disponibilitati proprii in conturile lor deschise la banci, pentru plati in favoarea altor rezidenti decurgand din acte de comert derulate in zone libere si din acordarea de credite in valuta de catre societatile de credit ipotecar."
    Art. 3
    Normele privind efectuarea operatiunilor de schimb valutar cu numerar si substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul Romaniei - N.R.V.2 la Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. La punctul II.3.2, litera b) va avea urmatorul cuprins:
    "b) solicitantul, constituit conform Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie sa prezinte dovada existentei disponibilitatilor banesti in moneda nationala si/sau in valute convertibile in contul casei de schimb valutar. Atat la infiintare, cat si pe parcursul functionarii, disponibilitatile banesti in moneda nationala si/sau in valute convertibile trebuie sa fie in echivalent de minimum 75.000 euro. La stabilirea nivelului disponibilitatilor banesti in echivalent euro vor fi utilizate cursurile pietei valutare comunicate de Banca Nationala a Romaniei pentru data la care se face evaluarea.
    Disponibilitatile banesti pot proveni din: sumele depuse ca aport in numerar la constituirea capitalului social, alte elemente de capitaluri proprii rezultate din activitatea de schimb valutar, majorarile ulterioare de capital social, precum si din imprumuturi primite exclusiv de la asociatii/actionarii casei de schimb valutar, cu respectarea prevederilor legale aplicabile. Sumele pe care asociatii/actionarii casei de schimb valutar le pun la dispozitia casei de schimb valutar sub forma creditelor trebuie sa provina din disponibilitati proprii si nu din alte imprumuturi.
    Operatiunile de schimb valutar ale caselor de schimb valutar se vor efectua numai cu disponibilitatile banesti ale acestora mentionate la alin. 1."
    2. Punctul V.29 se abroga.
    3. Punctul VII.41 va avea urmatorul cuprins:
    "41. In cazul retragerii autorizatiei de functionare unei case de schimb valutar, actionarii/asociatii acesteia isi pierd dreptul de a infiinta ori de a participa la capitalul social al altei case de schimb valutar pentru o perioada de 5 ani."
    Art. 4
    Normele privind importul si exportul fizic de instrumente de plata sub forma de numerar - N.R.V.7 la Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Punctul III.6 alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "6. Persoanele fizice pot introduce sau scoate in/din Romania sume efective de maximum 500.000 lei/persoana/calatorie, cu exceptia persoanelor fizice rezidente in Republica Moldova ori in Romania, care pot introduce sau scoate in/din Romania cu ocazia calatoriilor efectuate in cele doua tari sume efective de maximum 17.000.000 lei/persoana/calatorie."
    2. Punctul III.7 alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "7. La iesirea/intrarea din/in Romania, persoanele fizice mentionate la pct. 6 de mai sus au obligatia sa declare autoritatii vamale sumele in moneda nationala care depasesc limita de 500.000 lei/persoana/calatorie, respectiv 17.000.000 lei/persoana/calatorie, si sa le depuna la autoritatea vamala romana, care va intocmi chitante de consemnare."
    Art. 5
    (1) Prevederile art. III pct. 1 se aplica tuturor caselor de schimb valutar care vor solicita autorizatia de functionare de la Banca Nationala a Romaniei dupa data publicarii prezentei circulare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    (2) Casele de schimb valutar care detin autorizatii de functionare emise de Banca Nationala a Romaniei si cele aflate in proces de autorizare la Banca Nationala a Romaniei trebuie sa atinga nivelul disponibilitatilor banesti prevazut la art. III pct. 1 in termen de 180 de zile calendaristice de la data publicarii prezentei circulare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 6
    (1) In maximum 15 zile calendaristice calculate de la termenul prevazut la art. V alin. (2), casele de schimb valutar care detin autorizatii de functionare emise de Banca Nationala a Romaniei (anterior si ulterior publicarii prezentei circulare) si care au/si-au completat disponibilitatile banesti la nivelul prevazut la art. III pct. 1 vor solicita reautorizarea de catre Banca Nationala a Romaniei - Directia reglementare si autorizare.
    (2) Cererea de reautorizare va fi insotita de urmatoarele documente:
    a) dovada existentei disponibilitatilor banesti in moneda nationala si/sau in valute convertibile, in conturile deschise la institutii de credit din Romania si/sau in casieriile casei de schimb valutar/punctelor de schimb valutar;
    b) extrasul din registrul societatilor, emis de oficiul registrului comertului cu cel mult 30 de zile calendaristice inainte de data depunerii cererii de reautorizare la Banca Nationala a Romaniei;
    c) fotocopia ultimei autorizatii de functionare emise de Banca Nationala a Romaniei.
    (3) In cel mult 60 de zile calendaristice calculate de la termenul prevazut la alin. (1), Banca Nationala a Romaniei - Directia reglementare si autorizare va proceda la reautorizarea caselor de schimb valutar prevazute la alin. (1), daca sunt indeplinite prevederile prezentei circulare si ale Normelor privind efectuarea operatiunilor de schimb valutar cu numerar si substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul Romaniei - N.R.V.2 la Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Art. 7
    (1) In maximum 15 zile calendaristice calculate de la termenul prevazut la art. V alin. (2), casele de schimb valutar care detin autorizatii de functionare emise de Banca Nationala a Romaniei si care nu si-au completat disponibilitatile banesti la nivelul prevazut la art. III pct. 1 isi vor inceta definitiv activitatea de schimb valutar si vor notifica in scris aceasta Bancii Nationale a Romaniei - Directia reglementare si autorizare, cu restituirea originalului autorizatiei de functionare in cauza, urmand a fi radiate din evidentele Bancii Nationale a Romaniei privitoare la casele de schimb valutar autorizate de Banca Nationala a Romaniei.
    (2) Casele de schimb valutar care nu vor solicita reautorizarea ori cele care nu au fost reautorizate deoarece nu au indeplinit conditiile prevazute de prezenta circulara si de Normele privind efectuarea operatiunilor de schimb valutar cu numerar si substitute de numerar pentru persoane fizice pe teritoriul Romaniei - N.R.V.2 la Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 395 din 31 decembrie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care nu vor notifica incetarea definitiva a activitatii de schimb valutar vor fi radiate, din oficiu, din evidentele Bancii Nationale a Romaniei privitoare la casele de schimb valutar autorizate de Banca Nationala a Romaniei, concomitent cu retragerea autorizatiei de functionare.

                 GUVERNATORUL BANCII NATIONALE A ROMANIEI,
                              MUGUR ISARESCU



SmartCity5

COMENTARII la Circulara 31/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Circulara 31 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu