ORDIN
Nr. 739 din 1 octombrie 2003
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileste categoriile de
materii prime furajere ce pot fi utilizate in scopul etichetarii furajelor
combinate pentru animalele de companie
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI
MEDIULUI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 722 din 16 octombrie 2003

In temeiul prevederilor art. 31 alin. (1) din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata,
in baza Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului,
vazand Referatul de aprobare nr. 162.378 din 9 septembrie 2003, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara ce stabileste categoriile de materii
prime furajere ce pot fi utilizate in scopul etichetarii furajelor combinate
pentru animalele de companie, prevazuta in anexa care face parte integranta din
prezentul ordin.
Art. 2
Directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti, precum
si institutele centrale de profil vor duce la indeplinire prevederile prezentului
ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de indeplinire a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii lui.
Ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
ce stabileste categoriile de materii prime furajere ce pot fi utilizate in
scopul etichetarii furajelor combinate pentru animalele de companie
Art. 1
Atunci cand, in conformitate cu prevederile art. 6 alin. (3) din Norma
sanitara veterinara privind circulatia furajelor combinate, aprobata prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 412/2003,
denumirea specifica a materiilor prime furajere poate fi inlocuita cu denumirea
categoriei careia ii apartin materiile prime furajere, pe ambalaj, container
sau pe eticheta furajelor combinate pentru animalele de companie pot fi
indicate numai categoriile mentionate in anexa care face parte integranta din
prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 2
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei, prin Ministerul
Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, poate adopta acte normative sau
prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare,
pentru a se asigura implementarea si conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara competenta va dispune masurile necesare si va
sanctiona, potrivit legii, orice incalcare a prevederilor prezentei norme
sanitare veterinare.
(3) Atunci cand autoritatea veterinara centrala a Romaniei adopta cele
mentionate la alineatele precedente, trebuie sa faca referire expresa la
prezenta norma sanitara veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
CATEGORIILE
de materii prime furajere ce pot fi indicate in locul ingredientelor
individuale
________________________________________________________________________________
Descrierea categoriei Definirea
________________________________________________________________________________
1. Carne si derivate de origine Toate partile carnoase ale animalelor
animala terestre cu sange cald, taiate, proaspete
sau conservate printr-un tratament
corespunzator, si toate produsele, precum
si
derivatele rezultate in urma prelucrarii
carcasei sau partilor de carcasa ale
animalelor terestre cu sange cald
2. Lapte si derivate din lapte Toate produsele din lapte, proaspete sau
conservate prin tratament corespunzator,
precum si derivatele de la prelucrarea
acestora
3. Oua si derivate din oua Toate produsele din oua, proaspete sau
conservate prin tratament corespunzator, si
derivate de la prelucrarea acestora
4. Uleiuri si grasimi Toate tipurile de ulei, grasimile animale
si
vegetale
5. Drojdii Toate drojdiile ale caror celule au fost
omorate si uscate
6. Peste si derivate din peste Peste sau parti din peste, proaspete sau
conservate prin tratament corespunzator, si
derivatele de la prelucrarea acestora
7. Cereale Toate tipurile de cereale, fara deosebire
de
prezentarea acestora, sau produse fabricate
din amidonul endospermului
8. Vegetale Toate tipurile de vegetale si legume,
proaspete sau conservate prin tratament
corespunzator
9. Derivate de origine vegetala Derivate ce rezulta din tratarea produselor
vegetale, in special cereale, vegetale,
legume si ulei
10. Extracte de proteina vegetala Toate produsele de origine vegetala in care
proteinele au fost concentrate intr-un
proces adecvat pentru a contine cel putin
50% proteina bruta in raport cu materia
uscata si care poate fi restructurata
(structurata)
11. Minerale Toate substantele anorganice care pot fi
administrate in hrana animalelor
12. Tipuri de zahar Toate tipurile de zahar
13. Fructe Toate tipurile de fructe, proaspete sau
conservate printr-un tratament
corespunzator
14. Nuci Toate felurile de nuci
15. Seminte Toate tipurile de seminte, ca atare sau
aproape macinate
16. Alge Alge proaspete sau conservate printr-un
tratament corespunzator
17. Moluste si crustacee Toate tipurile de moluste, crustacee,
moluste cu carapace, proaspete sau
conservate printr-un tratament
corespunzator, si derivate de la
prelucrarea
acestora
18. Insecte Toate tipurile de insecte, inclusiv fazele
intermediare de evolutie ale acestora
19. Produse de brutarie Toate felurile de paine, prajituri,
biscuiti
si paste fainoase
________________________________________________________________________________