Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 3541 din 4 aprilie 2006

pentru aprobarea metodologiilor de calcul al drepturilor salariale care se acorda personalului didactic incadrat pe functiile cuprinse in anexele la Ordonanta Guvernului nr. 4/2006

ACT EMIS DE: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 351 din 19 aprilie 2006



In conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 4/2006 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2006 personalului didactic din unităţile şi instituţiile de învăţământ, salarizat potrivit Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic,

în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 223/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul educaţiei şi cercetării emite prezentul ordin.

Art. 1. - Se aprobă metodologiile de calcul al drepturilor salariale, prezentate în anexele nr. I, II, III care cuprind şi machetele de calcul al salariului pentru personalul didactic încadrat pe funcţiile cuprinse în anexele la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2006 personalului didactic din unităţile şi instituţiile de învăţământ, salarizat potrivit Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, care fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Prevederile prezentului ordin intră în vigoare cu data aplicării Ordonanţei Guvernului nr. 4/2006.

Art. 3. - Direcţiile generale şi direcţiile din Ministerul Educaţiei şi Cercetării, inspectoratele şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, instituţiile de învăţământ superior de stat, unităţile de învăţământ de stat şi alte unităţi subordonate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 4. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă orice dispoziţie contrară.

Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul educaţiei şi cercetării,

Mihail Hărdău

ANEXA Nr. I

METODOLOGIA

de calcul al drepturilor salariale care se acordă personalului didactic cuprins în anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006

Art. 1. - Prezenta metodologie se aplică personalului didactic prevăzut în anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006.

Art. 2. - Salariul personalului didactic cuprins în anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006 este compus din salariul de bază, la care se adaugă sporurile care nu fac parte din acesta şi alte drepturi salariale prevăzute de lege.

Salariul de bază este format din:

A. salariul de bază al funcţiei didactice conform grilei de salarizare, care include sporul de stabilitate numai la tranşele de vechime de peste  10 ani din  Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006, precum şi sporul de suprasolicitare neuropsihică existent la toate tranşele de vechime;

B.  indemnizaţia de conducere;

C.  indemnizaţia pentru învăţământ special;

D.  gradaţia de merit;

E.  salariul de merit;

F.   indemnizaţia pentru funcţia de diriginte, învăţător, institutor şi educatoare.

Art. 3. - Modul de calcul pentru salariul de bază al personalului didactic încadrat pe funcţiile din anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006 este următorul:

A. Salariul de bază al funcţiei didactice conform grilei se stabileşte prin înmulţirea coeficientului 1 cu coeficienţii de multiplicare obţinuţi după cum urmează:

-   pentru personalul didactic de predare încadrat la tranşele de vechime de până la 10 ani, coeficienţii de multiplicare din anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006 conţin numai sporul pentru suprasolicitare neuropsihică şi rămân neschimbaţi. In cazul în care există situaţii când acest personal didactic are vechime neîntreruptă în învăţământ de peste 10 ani, va primi şi sporul de stabilitate, calculat prin înmulţirea cu 1,15 a coeficienţilor din ordonanţă, fără a se rotunji după cele trei zecimale rezultate;

-   pentru personalul didactic de predare încadrat la tranşele de vechime de peste 10 ani, care îndeplineşte condiţia de vechime neîntreruptă în învăţământ de peste 10 ani, conform legii, coeficienţii de multiplicare prevăzuţi în anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006 vor rămâne nemodificaţi;

-   pentru personalul didactic de predare încadrat la tranşele de vechime de peste 10 ani, care nu îndeplineşte condiţia de vechime în învăţământ de peste 10 ani neîntrerupţi, conform legii, coeficienţii de multiplicare prevăzuţi la tranşele de peste 10 ani, din anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006, se vor împărţi la 1,15 fără a se rotunji după cele trei zecimale rezultate.

Prin vechime neîntreruptă în învăţământ de peste 10 ani se înţelege activitatea realizată atât în calitate de personal didactic de predare, personal didactic de conducere, îndrumare şi control, cât şi în calitate de personal didactic auxiliar, cu contract de muncă într-o unitate/instituţie de învăţământ/inspectorat şcolar. Se consideră vechime neîntreruptă şi perioadele în care personalul didactic a avut catedră rezervată în învăţământ.

Sporul de stabilitate nu se acordă pentru vechime recunoscută în învăţământ personalului didactic care provine din alte sectoare de activitate.

Sporul de stabilitate se acordă personalului didactic de predare, indiferent de perioada când a fost acumulată vechimea efectivă a celor 10 ani neîntrerupţi în învăţământ, conform celor de mai sus.

Perioadele în care personalul didactic s-a aflat în concediu fără plată, conform Legii nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare, nu întrerup vechimea pentru acordarea sporului de stabilitate. Se recunosc ca vechime neîntreruptă în învăţământ pentru plata acestui spor perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani (3 ani) şi perioada în care personalul didactic a efectuat stagiul militar, după care s-a reîntors la catedră.

Personalul didactic pensionat pentru limită de vârstă, care funcţionează cu contract individual de muncă în învăţământ (cumul pensie cu salariu pe perioadă determinată) şi are vechime neîntreruptă în sensul celor prevăzute mai sus, beneficiază de sporul de stabilitate prevăzut de lege.

Sporul prevăzut de art. 50 alin. (11) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă şi profesorilor (ingineri şi subingineri) şi maiştrilor instructori care au desfăşurat activitate în perioada 1984-1990 cu normă întreagă în învăţământul preuniversitar, dar cu plata salariului din alte sectoare de activitate, şi care au activat după anul 1990 şi în prezent la catedră.

B.   Pentru funcţiile didactice din anexele nr. 1a şi 1b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006, indemnizaţia de conducere se calculează ca procent la salariul de bază din grilă al funcţiei didactice de profesor universitar cu vechime recunoscută în învăţământ de peste 40 de ani şi devine bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază.

Pentru funcţiile didactice din anexele nr. 2a şi 2b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006, indemnizaţia de conducere se calculează ca procent la salariul de bază al funcţiei didactice din grilă, stabilit conform situaţiilor prezentate la lit. A, şi devine bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază.

C.     Indemnizaţia pentru personalul didactic din învăţământul special prevăzută de art. 49 alin. (3) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, se calculează ca procent la salariul de bază al funcţiei didactice din grilă, stabilit conform situaţiilor prezentate la lit. A, şi devine bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază.

D.   Gradaţia de merit se calculează prin aplicarea procentului de 20% la salariul de bază al funcţiei didactice din grilă, stabilit conform lit. A, şi devine bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază.

E.  Salariul de merit se calculează astfel:

a)   pentru personalul de execuţie procentul de până la 15% se aplică la suma salariului de bază al funcţiei didactice din grilă, stabilit conform lit. A, cu indemnizaţia pentru învăţământul special pentru personalul care beneficiază de aceasta, devenind bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază;

b)  pentru personalul de conducere procentul de până la 15% se aplică la suma salariului de bază al funcţiei didactice din grilă, stabilit conform lit. A, cu indemnizaţia de conducere şi cu indemnizaţia pentru învăţământul special pentru personalul care beneficiază de aceasta, devenind bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază.

Salariile de merit se vor acorda personalului încadrat pe funcţii didactice de execuţie în proporţie de cel puţin 2/3 din numărul total stabilit conform legii.

F.   Indemnizaţia pentru funcţia de diriginte, învăţător, institutor şi educatoare, prevăzută de art. 51 alin. (4) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, se calculează ca procent la suma drepturilor salariale prevăzute la lit. A, B, C şi D sau E, devenind bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază.

Art. 4. - Sporul de vechime în muncă se calculează prin aplicarea procentelor stabilite de lege la salariul de bază constituit conform art. 3.

Sporul de vechime în muncă se acordă şi personalului didactic pensionat pentru limită de vârstă, corespunzător vechimii în muncă dobândite în întreaga activitate, numai dacă acesta este angajat în baza unui nou contract individual de muncă.

In cazul în care acesta prestează activitate didactică în sistem plata cu ora, în baza deciziilor încheiate în conformitate cu Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, nu beneficiază de sporul de vechime în muncă prevăzut de art. 45 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 123/2003.

Art. 5. - Indemnizaţia pentru desfăşurarea activităţii didactice în mediul rural sau în localităţi izolate se calculează prin aplicarea procentului stabilit în conformitate cu art. 49 alin. (2) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, la salariul de bază al funcţiei didactice din grilă, stabilit conform situaţiilor prezentate la art. 3 lit. A.

Art. 6. - Sporul pentru titlul ştiinţific de doctor se calculează prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bază constituit conform art. 3.

Art. 7. - Sporul pentru practică pedagogică se calculează prin aplicarea procentului stabilit în conformitate cu art. 51 alin. (5) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, la salariul de bază al funcţiei didactice din grilă, stabilit conform situaţiilor prezentate la art. 3 lit. A, proporţional cu timpul lucrat.

Art. 8. - Sporurile pentru locurile şi condiţiile specifice în care se desfăşoară activitatea personalului didactic prevăzut în anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006 se calculează în conformitate cu prevederile legislative specifice, prin aplicarea procentelor corespunzătoare la salariul de bază constituit conform art. 3, pentru timpul efectiv de desfăşurare a activităţii didactice în acele condiţii.

Art. 9. - Macheta redă modul de calcul al salariilor personalului didactic cuprins în anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006, din unităţile, instituţiile de învăţământ şi alte unităţi din subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Cumulul de funcţii şi plata cu ora în învăţământ

Posturile didactice rămase vacante, rezervate sau temporar vacante, precum şi activităţile care nu se pot norma în posturi didactice vor fi acoperite, prin cumul sau prin plata cu ora, de către personalul didactic existent, încadrat cu normă maximă, de către cadrele didactice pensionate, precum şi de specialişti din alte sectoare de activitate, în condiţiile Legii nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare.

Activităţile didactice care nu pot fi normate în posturi didactice se cuantifică în ore fizice şi salarizarea acestora se va face în sistem plata cu ora.

Cadrele didactice care beneficiază de concediu fără plată conform art. 102 alin. (1) şi (2), de concedii plătite, acordate conform art. 103 lit. c) şi d), şi de concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani (3 ani) prevăzut de Legea nr.  19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot funcţiona prin cumul sau plata cu ora.

Personalul didactic de conducere din unităţile de învăţământ, degrevat parţial sau total de norma de predare, poate fi salarizat prin plata cu ora, fără diminuarea obligaţiilor prevăzute în fişa postului, dar nu mai mult de 4-6 ore săptămânal.

In unităţile de învăţământ-pilot pentru personalul didactic de conducere, degrevat parţial sau total de norma de predare, se aplică prevederile art. 46 din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare.

Liderii sindicatelor din învăţământ, cu drept de rezervare a catedrei, pot fi remuneraţi prin plata cu ora pentru efectuarea a maximum 4 ore săptămânal.

Cumulul de funcţii

Art. 10. - Cumulul de funcţii pentru activitatea didactică se poate efectua de personalul didactic şi de specialiştii din alte domenii de activitate pe posturi didactice vacante, temporar vacante sau rezervate în aceeaşi unitate de învăţământ ori în unităţi de învăţământ diferite, potrivit prevederilor art. 16 alin. (4) şi ale art. 65 din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, pe o durată de cel mult 10 luni din anul de învăţământ.

Art. 11. - (1) Activităţile efectuate prin cumul în baza prevederilor art. 16 alin. (4) şi ale art. 65 din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, de personalul didactic şi de personalul didactic asociat, inclusiv cadrele didactice pensionate pentru limită de vârstă, care funcţionează pe posturi didactice de predare, sunt salarizate pentru această activitate, în funcţie de condiţiile pe care le îndeplinesc pentru încadrarea în una dintre situaţiile prezentate la art. 3 lit. A, şi cu sporurile şi indemnizaţiile prevăzute de art. 49 alin. (2) şi (3), art. 50 alin. (3), (7) şi (10), în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (8) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru cadrele didactice care realizează prin cumul un post de învăţător sau educatoare se acordă şi indemnizaţia pentru funcţia de învăţător, educatoare şi institutor.

(2)  Cadrele didactice pensionate pentru limită de vârstă, care încheie contracte de muncă pe perioadă determinată de cel mult 10 luni din anul de învăţământ, beneficiază şi de sporul de vechime în muncă.

(3)   Personalul didactic din învăţământul superior poate fi salarizat prin cumul potrivit art. 93 alin. (1) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare.

Plata cu ora

Art. 12. - Orele rămase libere din posturile didactice vacante, rezervate sau temporar vacante pot fi acoperite prin plata cu ora. Plata acestor ore se poate face numai pentru orele efectuate în afara programului de lucru aferent funcţiei de bază a personalului angajat.

Art. 13. - In învăţământ plata cu ora se poate aplica şi pentru activităţile didactice care nu pot fi normate în posturi didactice în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (12) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare. Modalitatea de cuantificare în ore, pentru activităţile specifice din învăţământul preuniversitar, se va stabili prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, emis înaintea desfăşurării acestora.

Art. 14. - (1) Pot fi salarizate prin plata cu ora următoarele activităţi: repartizarea absolvenţilor de gimnaziu în licee şi şcoli de arte şi meserii; teste naţionale şi alte examinări sau testări stabilite de Ministerul Educaţiei şi Cercetării; examenele de absolvire a şcolilor de artă şi meserii, profesionale, postliceale şi a învăţământului cu frecvenţă redusă sau a învăţământului deschis la distanţă; probele de specialitate sau de aptitudini la admiterea de la liceele din filiera vocaţională, clasele bilingve şi cu predare în limbile minorităţilor care susţin examenele pentru obţinerea certificatului/atestatului de competenţă profesională; examenele de bacalaureat; activitatea de traducere a subiectelor la examen; examenele pentru ocuparea posturilor didactice din învăţământul preuniversitar; activitatea didactică de pregătire a elevilor din loturile naţionale, care participă la concursurile şcolare şi la olimpiadele elevilor, activităţile didactice de pregătire suplimentară a elevilor cu ritm lent de învăţare şi activităţile de perfecţionare şi de acordare a gradelor didactice personalului didactic (cursuri, aplicaţii, inspecţii, colocvii, examene); admiterea în învăţământul preuniversitar şi universitar; activitatea de cercetare ştiinţifică pe bază de contracte de cercetare din învăţământul superior; activitatea referenţilor (cadre didactice examinatoare) la susţinerea examenului de doctorat şi alte activităţi didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar, stabilite conform legii.

(2) Salarizarea activităţilor enumerate mai sus prin plata cu ora pentru unităţile de învăţământ preuniversitar se face prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, iar pentru unităţile de învăţământ superior se face prin hotărâre a senatului universitar.

Art. 15. - Activităţile salarizate prin plata cu ora pot fi prestate, în condiţiile legii, de către personalul didactic, specialiştii din alte domenii de activitate şi de cadrele didactice pensionate pentru limită de vârstă în condiţiile legii.

Art. 16. - Salarizarea prin plata cu ora a activităţilor didactice se face pe baza unui tarif orar avizat de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, stabilit în conformitate cu norma didactică diferenţiată pe funcţii şi pe niveluri de învăţământ.

Art. 17. - In învăţământul preuniversitar personalul didactic şi personalul didactic asociat, inclusiv cadrele didactice pensionate pentru limită de vârstă, care funcţionează pe posturi didactice de predare în sistem plata cu ora, sunt salarizate pentru activitatea depusă, în funcţie de condiţiile pe care le îndeplinesc de încadrare în una dintre situaţiile prezentate la art. 3 lit. A, cu tariful orar stabilit şi cu sporurile şi indemnizaţiile prevăzute de art. 49 alin. (2), şi (3), art. 50 alin. (3), (7) şi (10), în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (8) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare.

Tarifele din învăţământul preuniversitar se calculează astfel:

-  1/72 pentru norma didactică de 18 ore pe săptămână;

-  1/64 pentru norma didactică de 16 ore pe săptămână în învăţământul special;

-   1/80 pentru norma didactică de 20 de ore pe săptămână în învăţământul special;

-   1/96 pentru norma didactică de 24 de ore pe săptămână.

Personalul didactic de predare şi de instruire practică din învăţământul preuniversitar cu o vechime efectivă în învăţământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, beneficiază de reducerea normei didactice cu două ore săptămânal, fără diminuarea salariului. Acest personal didactic poate fi salarizat în sistem plata cu ora, în afara programului normal de lucru aferent funcţiei de bază, pentru orele didactice ce depăşesc norma săptămânală maximă de 14 ore, respectiv de 18 ore pentru învăţământul special, şi de 16 ore, respectiv de 22 de ore pentru învăţământul preuniversitar. Pentru acest personal, cu excepţia cadrelor didactice aflate în situaţia aplicării prevederilor art. 45 alin. (2) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, tarifele se calculează astfel:

-  1/56 pentru norma didactică de 14 ore pe săptămână, în învăţământul special;

-  1/72 pentru norma didactică de 18 ore pe săptămână, în învăţământul special;

-  1/64 pentru norma didactică de 16 ore pe săptămână, în învăţământul preuniversitar;

-  1/88 pentru norma didactică de 22 ore pe săptămână, în învăţământul preuniversitar.

Art. 18. - In învăţământul superior salarizarea în sistem plata cu ora a activităţilor didactice se face conform art. 93 alin. (1) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, pe baza unui tarif orar stabilit în conformitate cu prevederile art. 81 alin. (1)-(5) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare. Tarifele se aplică pentru numărul de ore convenţionale echivalente orelor fizice îndeplinite.

Tarifele din învăţământul superior se calculează astfel:

a)   1/28 pentru ora echivalentă din postul de profesor universitar;

b)  1/36 pentru ora echivalentă din postul de conferenţiar universitar;

c)   1/44 pentru ora echivalentă din posturile de lector universitar (şef de lucrări) şi asistent universitar.

Orele de curs efectuate în sistem plata cu ora de persoana care îndeplineşte condiţiile de ocupare a postului (doctorat şi vechime pentru posturile de profesor universitar şi conferenţiar universitar, respectiv doctorand şi vechime pentru postul de lector/şef de lucrări sau asistent universitar cu activitate de curs în normă) se plătesc la salariul funcţiei didactice îndeplinite prin plata cu ora, corespunzător vechimii recunoscute în învăţământ.

In cazul îndeplinirii condiţiei minimale pentru activitatea de curs (doctorand, vechime de şef de lucrări), plata cu ora se face la salariul cuvenit funcţiei de lector/şef de lucrări.

Conferenţiarii, şefii de lucrări (lectorii) şi asistenţii universitari care efectuează ore de seminar, laborator sau altele similare din posturi didactice superioare vor fi retribuiţi, prin plata cu ora, cu salariile corespunzătoare funcţiilor didactice pentru care îndeplinesc condiţiile de studii (doctorat) şi vechime.

Conferenţiarii şi şefii de lucrări (lectorii) care efectuează ore din posturi didactice de şefi de lucrări (lectori) sau de asistent vor fi salarizaţi în sistem plata cu ora, cu salariile şi tarifele corespunzătoare postului didactic vacant, la vechimea recunoscută în învăţământ.

Art. 19. - In învăţământul superior salarizarea prin plata cu ora a activităţilor didactice din posturile de preparator se face pe baza unui tarif orar 1/44 din salariul de bază al funcţiei didactice din grilă stabilit conform situaţiilor prezentate la art. 3 lit. A.

MACHETA

de calcul al salariului personalului didactic cuprins în anexele nr. 1a, 1b, 2a şi 2b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/20061)

1) Macheta este reprodusă în facsimil.

ANEXA Nr. II

METODOLOGIA

de calcul al drepturilor salariate care se acordă personalului încadrat pe funcţia de profesor universitar din anexa nr. 1c la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006

Art. 1. - Prezenta metodologie se aplică personalului încadrat pe funcţia de profesor universitar în instituţiile de învăţământ superior, ai cărui coeficienţi de multiplicare pentru stabilirea salariului de bază sunt prevăzuţi în anexa nr. 1c la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006 şi nu cuprind sporul pentru suprasolicitare neuropsihică prevăzut de art. 90 alin. (4) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, şi sporul de stabilitate prevăzut de art. 90 alin. (12) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 2. - Salariul personalului didactic încadrat pe funcţia de profesor universitar este compus din salariul de bază, la care se adaugă sporurile care nu fac parte din acesta şi alte drepturi salariale prevăzute de lege.

Salariul de bază este format din:

A.  salariul de bază al funcţiei didactice conform grilei de salarizare, stabilit pe tranşe de vechime recunoscută în învăţământ;

B.  indemnizaţia de conducere;

C.  gradaţia de merit;

D.  salariul de merit;

E.  sporul pentru suprasolicitare neuropsihică;

F.  sporul de stabilitate.

Art. 3. - Modul de calcul pentru salariul de bază al personalului didactic încadrat pe funcţia de profesor universitar în instituţiile de învăţământ superior este următorul:

A.  Salariul de bază al funcţiei didactice conform grilei se va stabili prin înmulţirea coeficientului 1 cu coeficienţii de multiplicare din anexa nr. 1c la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006.

B.   Pentru funcţiile didactice de profesor universitar în instituţiile de învăţământ superior, indemnizaţia de conducere se calculează ca procent la salariul de bază al funcţiei didactice de profesor universitar la tranşa de vechime recunoscută în învăţământ de peste 40 de ani şi devine bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază.

C.   Gradaţia de merit se calculează prin aplicarea procentului de 20% la salariul de bază al funcţiei didactice de profesor universitar din grila de salarizare şi devine bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază.

D.  Salariul de merit se calculează astfel:

-   pentru personalul de execuţie încadrat profesor universitar procentul de până la 15% se aplică la salariul de bază al funcţiei didactice din grila de salarizare şi devine bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază;

-   pentru personalul încadrat profesor universitar cu funcţie de conducere procentul de până la 15% se aplică la suma salariului de bază al funcţiei didactice din grila de salarizare cu indemnizaţia de conducere şi devine bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază.

E.  Sporul pentru suprasolicitare neuropsihică prevăzut de art. 90 alin. (4) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă personalului încadrat pe funcţia de profesor universitar cu respectarea prevederilor art. 50 alin. (13) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare.

Acest spor se include în salariul de bază şi se acordă profesorilor universitari titulari, asociaţi sau profesorilor universitari pensionaţi şi angajaţi cu contract de muncă prin cumul şi profesorilor universitari cu posturi rezervate conform legii.

F.  Sporul de stabilitate prevăzut la art. 90 alin. (12) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă profesorilor universitari care au o vechime efectivă, neîntreruptă în învăţământ de peste 10 ani.

Prin vechime efectivă, neîntreruptă în învăţământ de peste 10 ani se înţelege activitatea realizată în calitate de personal didactic cu contract de muncă într-o unitate/instituţie de învăţământ. Se consideră vechime neîntreruptă şi perioadele în care personalul didactic a avut catedră rezervată în învăţământ.

Perioadele în care personalul didactic încadrat pe funcţia de profesor universitar s-a aflat în concediu fără plată, conform Legii nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, nu întrerup vechimea pentru acordarea sporului de stabilitate.

Se recunosc ca vechime neîntreruptă în învăţământ pentru plata acestui spor perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani (3 ani) şi perioada în care personalul didactic a efectuat stagiul militar după care s-a reîntors pe funcţia didactică.

Personalul didactic încadrat pe funcţia de profesor universitar pensionat pentru limită de vârstă, care funcţionează cu contract individual de muncă în învăţământ (cumul pensie cu salariu pe perioadă determinată) şi are vechime neîntreruptă în sensul celor prevăzute mai sus, beneficiază de sporul de stabilitate prevăzut de lege.

Acest spor nu se acordă pentru vechime recunoscută în învăţământ profesorilor universitari care provin din alte sectoare de activitate.

Sporul de stabilitate se acordă personalului profesorilor universitari indiferent de perioada când a fost acumulată vechimea efectivă a celor 10 ani neîntrerupţi de activitate didactică.

Art. 4. - Sporul de vechime în muncă se calculează prin aplicarea procentelor stabilite de lege la salariul de bază constituit conform art. 3.

Sporul de vechime în muncă se acordă şi profesorilor universitari pensionaţi pentru limită de vârstă, corespunzător vechimii în muncă dobândite în întreaga activitate, numai dacă acesta este angajat în baza unui nou contract individual de muncă.

In cazul în care acesta prestează activitate didactică la plata cu ora, în baza deciziilor încheiate în conformitate cu Legea   nr.   128/1997,   cu   modificările   şi   completările ulterioare, nu beneficiază de sporul de vechime în muncă.

Art. 5. - Sporul pentru titlul ştiinţific de doctor se calculează prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bază constituit conform art. 3.

Art. 6. - Sporurile pentru locurile şi condiţiile specifice în care se desfăşoară activitatea profesorilor universitari se calculează în conformitate cu prevederile legislative specifice, prin aplicarea procentelor corespunzătoare la salariul de bază constituit conform art. 3, pentru timpul efectiv de desfăşurare a activităţii didactice în acele condiţii.

Art. 7. - Macheta redă modul de calcul al salariilor profesorilor universitari, cuprinşi în anexa nr. 1c la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006, din instituţiile de învăţământ superior de stat şi alte unităţi din subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Cumulul de funcţii şi plata cu ora în învăţământ

Posturile didactice rămase vacante, rezervate sau temporar vacante, precum şi activităţile care nu se pot norma în posturi didactice vor fi acoperite, prin cumul sau prin plata cu ora, de către personalul didactic existent, încadrat cu normă maximă, de către cadrele didactice pensionate, precum şi de specialişti din alte sectoare de activitate, în condiţiile Legii nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare.

Activităţile didactice care nu pot fi normate în posturi didactice se cuantifică în ore fizice şi salarizarea acestora se va face în sistem „plata cu ora".

Cadrele didactice care beneficiază de concediu fără plată conform art. 102 (1) şi (2), de concediile plătite acordate conform art. 103 lit. „c" şi „d" şi de concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani (3 ani) prevăzut de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot funcţiona prin cumul sau plată cu ora.

Cumulul de funcţii

Art. 8. - Cumulul de funcţii pentru activitatea didactică se poate efectua de personalul didactic şi specialiştii din alte domenii de activitate pe posturi didactice vacante, temporar vacante sau rezervate în aceeaşi unitate de învăţământ sau în unităţi de învăţământ diferite potrivit prevederilor art. 65 din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, pe o durată de cel mult 10 luni din anul de învăţământ.

Art. 9. - (1) Activităţile efectuate prin cumul de personalul didactic încadrat pe funcţia de profesor universitar titular şi de profesor universitar asociat, inclusiv profesorul universitar pensionat pentru limită de vârstă, sunt salarizate la nivelul postului, cu respectarea drepturilor de vechime recunoscută a persoanei care le efectuează, la care se adaugă sporurile prevăzute la art. 90 alin. (4), 90 alin. (5) şi 90 alin. (12) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi sporul pentru condiţiile specifice în care se desfăşoară activitatea.

(2) Profesorii universitari pensionaţi pentru limită de vârstă, care încheie contracte de muncă pe perioadă determinată de cel mult 10 luni din anul de învăţământ, beneficiază şi de sporul de vechime în muncă.

Plata cu ora

Art. 10. - Orele rămase libere din posturile didactice vacante, rezervate sau temporar vacante pot fi acoperite prin plata cu ora. Plata acestor ore se poate face numai pentru orele efectuate în afara programului de lucru aferent funcţiei de bază a personalului angajat.

Art. 11. - In învăţământ plata cu ora se poate aplica şi pentru activităţile didactice care nu pot fi normate în posturi didactice în conformitate cu prevederile art. 51 alin. (12) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 12. - (1) Pot fi salarizate prin plata cu ora următoarele activităţi: examenele de bacalaureat; activitatea de traducere a subiectelor la examen; examenele pentru ocuparea posturilor didactice din învăţământul preuniversitar; activităţile de perfecţionare şi de acordare a gradelor didactice personalului didactic (cursuri, aplicaţii, inspecţii, colocvii, examene); admiterea în învăţământul superior; activitatea de cercetare ştiinţifică pe bază de contracte de cercetare din învăţământul superior; activitatea referenţilor (cadre didactice examinatoare) la susţinerea examenului de doctorat şi alte activităţi didactice din învăţământul universitar, stabilite conform legii.

(2) Salarizarea activităţilor enumerate mai sus prin plata cu ora se face în instituţiile de învăţământ superior prin hotărâre a Senatului universitar.

Art. 13. - Activităţile salarizate prin plata cu ora pot fi prestate, în condiţiile legii, de către personalul didactic, specialiştii din alte domenii de activitate şi de cadrele didactice pensionate pentru limită de vârstă în condiţiile legii.

Art. 14. - Salarizarea prin plata cu ora a activităţilor didactice se face pe baza unui tarif orar avizat de Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, stabilit în conformitate cu norma didactică diferenţiată pe funcţii şi pe niveluri de învăţământ.

Art. 15. - Activităţile efectuate în sistem „plata cu ora" de personalul didactic încadrat pe funcţia de profesor universitar titular şi de profesor universitar asociat, inclusiv profesor universitar pensionat pentru limită de vârstă, sunt plătite cu un tarif orar stabilit la nivelul postului din care se efectuează orele, cu respectarea drepturilor de vechime recunoscută a persoanei, la care se adaugă sporurile prevăzute la art. 90 alin. (4), 90 alin. (5), 90 alin. (12) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi sporul pentru condiţiile specifice în care se desfăşoară activitatea.

Art. 16. - In învăţământul superior tariful orar stabilit în conformitate cu prevederile art. 81 alin. (1)-(5) din Statutul personalului didactic se aplică pentru numărul de ore convenţionale echivalente orelor fizice îndeplinite. Acest tarif se calculează astfel:

a)   1/28 pentru ora echivalentă din postul de profesor universitar;

b)  1/36 pentru ora echivalentă din postul de conferenţiar universitar;

c)   1/44 pentru ora echivalentă din posturile de lector universitar (şef lucrări) şi asistent universitar.

Profesorii universitari care efectuează ore din alte posturi didactice vor fi retribuiţi prin plata cu ora, cu salariile şi tarifele corespunzătoare postului didactic vacant, la vechimea recunoscută în învăţământ.

MACHETA

de calcul al salariului personalului didactic încadrat pe funcţia de profesor universitar din anexa nr. 1c la Ordonanţa Guvernului nr. 4/20061)

**Pentru profesorii universitari cu funcţii de conducere calculul se face cu respectarea prevederilor art. 90 (6) din Legea nr. 128/1997 , cu modificările şi completările ulterioare.

1) Macheta este reprodusă în facsimil.

ANEXA Nr. III

METODOLOGIA

de calcul al drepturilor salariate care se acordă personalului didactic auxiliar cuprins în anexele nr. 3 a şi 3 b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006

Art. 1. - Prezenta metodologie se aplică personalului didactic auxiliar cuprins în anexele nr. 3a şi 3b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006.

Art. 2. - Salariul personalului didactic auxiliar este compus din salariul de bază, la care se adaugă sporurile care nu fac parte din acesta şi alte drepturi salariale prevăzute de lege.

Salariul de bază este format din:

A.  salariul de bază al funcţiei didactice auxiliare conform grilei de salarizare, care include sporul de suprasolicitare neuropsihică existent la toate gradele şi treptele profesionale;

B.  indemnizaţia de conducere;

C.  indemnizaţia pentru învăţământul special;

D.  gradaţia de merit;

E.  salariul de merit;

F.  sporul de stabilitate.

Art. 3. - Modul de calcul pentru salariul de bază al personalului didactic auxiliar încadrat pe funcţiile cuprinse în anexele nr. 3a şi 3b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006 este următorul:

A.  Salariul de bază al funcţiei didactice auxiliare conform grilei se stabileşte în baza reglementărilor prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006 şi cuprinde la coeficientul minim şi maxim al fiecărui/fiecărei grad/trepte profesional/profesionale sporul pentru suprasolicitare neuropsihică.

B.   Indemnizaţia de conducere se calculează ca procent la salariul de bază al funcţiei didactice auxiliare din grilă, stabilit conform lit. A, şi devine bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază.

C.   Indemnizaţia pentru personalul didactic auxiliar din învăţământul special, prevăzută la art. 49 alin. (3) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, se calculează ca procent la salariul de bază al funcţiei didactice auxiliare din grilă, stabilit conform lit. A, şi devine bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază.

D.   Gradaţia de merit se calculează prin aplicarea procentului de 20% la salariul de bază al funcţiei didactice auxiliare, stabilit conform lit. A, şi devine bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază.

E.  Salariul de merit se calculează astfel:

-   pentru personalul de execuţie, procentul de până la 15% se aplică la suma salariului de bază al funcţiei didactice auxiliare din grilă, stabilit conform lit. A, cu indemnizaţia pentru învăţământul special pentru personalul care beneficiază de aceasta, devenind bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază;

-  pentru personalul de conducere, procentul de până la 15% se aplică la suma salariului de bază al funcţiei didactice auxiliare din grilă, stabilit conform lit. A, cu indemnizaţia de conducere şi cu indemnizaţia pentru învăţământul special pentru personalul care beneficiază de aceasta, devenind bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de baza.

Salariile de merit se vor acorda personalului încadrat pe funcţii de execuţie în proporţie de cel puţin 2/3 din numărul total stabilit conform legii.

F.  Sporul de stabilitate prevăzut la art. 50 alin. (11) din Legea nr. 128/1997, cu modificările si completările ulterioare, se acordă pentru o vechime efectivă, neîntreruptă în învăţământ de peste 10 ani personalului didactic auxiliar care îşi desfăşoară activitatea în învăţământ. Prin vechime efectivă, neîntreruptă în învăţământ de peste 10 ani se înţelege activitatea realizată în calitate de personal didactic cu contract de muncă într-o unitate/instituţie de învăţământ. In unele cazuri, personalului didactic auxiliar care a fost încadrat pe funcţie didactică de predare în timpul celor 10 ani i se consideră vechime neîntreruptă şi perioadele în care acesta a avut catedră rezervată în învăţământ.

Sporul de stabilitate se acordă personalului didactic auxiliar, indiferent de perioada când a fost acumulată vechimea efectivă a celor 10 ani neîntrerupţi în învăţământ, conform celor de mai sus.

Se recunoaşte ca vechime neîntreruptă în învăţământ pentru plata acestui spor perioada concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani (3 ani), prevăzut de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, şi perioada în care personalul didactic auxiliar a efectuat stagiul militar după care s-a reîntors pe funcţia didactică auxiliară.

Personalul didactic auxiliar pensionat pentru limită de vârstă, care funcţionează cu contract individual de muncă în învăţământ (cumul pensie cu salariu pe perioadă determinată) şi are vechime efectivă, neîntreruptă, în sensul celor prevăzute mai sus, beneficiază de sporul de stabilitate prevăzut de lege.

Pentru persoanele care ocupă funcţii echivalate în baza Ordinului ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4.847 bis/2004, completat prin Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 3.632/2005, prevederile art. 5 din Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4.847 bis/2004 rămân în vigoare.

Sporul de stabilitate se calculează prin aplicarea procentului de 15% la suma drepturilor salariale prevăzute la lit. A, B, C şi D sau E, devenind bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculează la salariul de bază.

Art. 4. - Sporul de vechime în muncă se calculează prin aplicarea procentelor stabilite de lege la salariul de bază constituit conform art. 3.

Sporul de vechime în muncă se acordă şi personalului didactic auxiliar pensionat pentru limita de vârstă, corespunzător vechimii în muncă dobândite în întreaga activitate, dacă acesta este angajat în baza unui nou contract individual de muncă.

Art. 5. - Sporul pentru titlul ştiinţific de doctor se calculează prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bază constituit conform art. 3.

Art. 6. - Sporurile pentru locurile şi condiţiile specifice în care se desfăşoară activitatea personalului didactic auxiliar cuprins în anexele nr. 3a şi 3b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006 se calculează în conformitate cu prevederile legislative specifice, prin aplicarea procentelor corespunzătoare la saiariul de bază constituit conform art. 3, pentru timpul efectiv de desfăşurare a activităţii didactice în acele condiţii.

Art. 7. - Sporul pentru plata orelor suplimentare se calculează la salariul de bază orar, constituit conform art. 3, numai pentru cazurile prevăzute de art. 117-120 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.

Art. 8. - Macheta redă metodologia de calcul al salariilor personalului didactic auxiliar cuprins în anexele nr. 3a şi 3b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/2006, din unităţile, instituţiile de învăţământ şi alte unităţi din structura Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Cumulul de funcţii şi plata cu ora în învăţământ

Posturile didactice auxiliare rămase' vacante sau temporar vacante vor fi ocupate în conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

MACHETĂ

de calcul al salariului personalului didactic auxiliar din învăţământ cuprins în anexele nr. 3a şi 3b la Ordonanţa Guvernului nr. 4/20061)

1) Macheta este reprodusă în facsimil.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 3541/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 3541 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 3541/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu