ORDIN Nr. 34
din 9 iunie 2009
pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind regulile generale de biosecuritate în exploatatiile
de crestere a bovinelor
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 420 din 19 iunie 2009
Văzând Referatul de aprobare nr. 226 din 24 aprilie
2009, întocmit de Direcţia generală sanitară veterinară din cadrul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile Hotărârii Guvernului nr.
331/2009 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul
acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la
animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi
protecţia mediului, a altor acţiuni prevăzute în alte programe naţionale, pe
care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor
trebuie să le pună în aplicare, precum şi a tarifelor maximale aferente
acestora pentru anul 2009,
în baza prevederilor art. 10 lit. b) din Ordonanţa
Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea
nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară privind
regulile generale de biosecuritate în exploataţiile de creştere a bovinelor,
prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti vor duce la
îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. -Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor controlează modul de implementare şi respectare a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4. - La data intrării în vigoare a prevederilor
prezentului ordin se abrogă prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 26/2005
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind măsurile generale pentru
prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase şi parazitare la animale,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 230 din 18 martie
2005.
Art. 5. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Corneliu Ceică
ANEXA
NORMA SANITARA VETERINARA
privind regulile generale de biosecuritate în
exploataţiile de creştere a bovinelor
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - Prezenta normă sanitară veterinară stabileşte
regulile generale de biosecuritate pentru funcţionarea exploataţiilor de
creştere a bovinelor.
Art. 2. -In România, sistemele de creştere a bovinelor
sunt următoarele:
a) sistemul de creştere a bovinelor în exploataţiile
agricole familiale, în care produsele de origine animală rezultate de la
acestea sunt destinate consumului familial;
b) sistemul comercial de creştere a bovinelor în
exploataţiile agricole comerciale, din care se comercializează pe piaţa unică
europeană animale vii şi produsele de origine animală de la acestea.
CAPITOLUL II
Regulile generale de biosecuritate de creştere a
bovinelor în exploataţiile agricole comerciale
Art. 3. - (1) Deţinătorii de bovine din exploataţiile
agricole comerciale de creştere a bovinelor au următoarele obligaţii:
a) să fie înregistraţi/autorizaţi sanitar-veterinar în
conformitate cu prevederile legale în vigoare;
b) să asigure asistenţa sanitară veterinară realizată
de medicul veterinar de liberă practică;
c) să asigure aplicarea normelor sanitare veterinare
privind popularea, protecţia şi bunăstarea bovinelor şi a programelor de
supraveghere a sănătăţii acestora, păstrarea evidenţelor prevăzute de normele
sanitare veterinare, precum şi aplicarea măsurilor dispuse de către Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor;
d) să asigure spaţii pentru schimbarea hainelor şi a
încălţămintei de stradă cu echipamentul de protecţie, instalaţie de spălare şi
dezinfecţie a mâinilor persoanelor care intră şi ies din incinta exploataţiei;
e) să interzică accesul în exploataţie persoanelor care
nu lucrează direct în procesul de producţie; fac excepţie organele de îndrumare
şi control din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi al Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, care pot intra
numai cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare;
f) să asigure adăposti rea separată a bovinelor
nou-introduse în exploataţie până la clarificarea statusului de sănătate;
g) să asigure efectuarea reproducerii bovinelor prin
montă naturală sau prin însămânţări artificiale, numai cu tauri autorizaţi
sanitar-veterinar sau material seminal corespunzător;
h) să asigure spaţii pentru depozitarea cadavrelor şi a
altor deşeuri de origine animală destinate distrugerii;
i) să asigure facilităţi pentru realizarea acţiunilor
de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare de către o societate comercială
autorizată sau de către o echipă proprie coordonată de medicul veterinar de
liberă practică din exploataţia agricolă comercială de creştere a bovinelor;
j) să asigure depozitarea şi prepararea furajelor, ca
activitate integrantă a exploataţiei;
k) să asigure evacuarea şi depozitarea dejecţiilor, a
gunoiului, astfel încât să nu constituie surse de difuzare a bolilor;
l) să notifice prin sistemul TRACES la direcţia
sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a
municipiului Bucureşti intenţia privind introducerea/scoaterea de bovine în/din
exploataţie şi alte mişcări interne de bovine;
m) să notifice fără întârziere medicului veterinar de
liberă practică împuternicit de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti apariţia
unor modificări în starea de sănătate a bovinelor; să ia măsuri pentru izolarea
animalelor bolnave şi suspecte, a celor moarte sau tăiate de urgenţă şi să nu
permită folosirea, vânzarea sau distribuirea produselor de origine animală
provenite de la aceste animale, precum şi scoaterea din fermă a furajelor,
gunoiului şi a altor materiale.
(2) Pentru prevenirea introducerii de boli
infectocontagioase, deţinătorul exploataţiei înregistrate/autorizate
sanitar-veterinar poate să întocmească şi să implementeze un program de
biosecuritate propriu, dezvoltat pe proceduri care să aibă la bază regulile
generale de biosecuritate, specifice exploataţiei, avizat de direcţia
sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiva
municipiului Bucureşti.
CAPITOLUL III
Reguli generale de biosecuritate de creştere a
bovinelor în exploataţiile agricole familiale
Art. 4. - Deţinătorii de bovine din exploataţiile
agricole familiale au următoarele obligaţii:
a) să respecte prevederile legale în vigoare
referitoare la asigurarea reproducerii bovinelor din exploataţie numai prin
utilizarea reproducătorilor autorizaţi sanitar-veterinar;
b) să declare medicului veterinar de liberă practică
împuternicit de către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti şi la primărie
bovinele proprii, pe rase, sexe şi categorii de vârstă;
c) să nu introducă timp de cel puţin 15 zile bovinele
nou-achiziţionate în efectivele constituite în turme sau cirezi; aceste animale
vor fi ţinute în perioada de 15 zile numai în exploataţia proprie;
d) să întreţină bovinele şi adăposturile acestora în
conformitate cu normele de protecţie şi bunăstare a animalelor;
e) să prezinte, la solicitarea medicului veterinar de
liberă practică împuternicit, la data, ora şi locul stabilite, animalele pentru
efectuarea unor acţiuni sanitar-veterinare de supraveghere obligatorii;
f) să permită personalului direcţiei sanitar-veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti
verificarea stării de sănătate a animalelor din exploataţie şi să îl sprijine
în efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare din normele metodologice de
aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi
eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om,
protecţia animalelor şi protecţia mediului, aprobat anual prin ordin al
preşedintelui;
g) să anunţe fără întârziere direcţia
sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a
municipiului Bucureşti, prin medicul veterinar de liberă practică împuternicit,
apariţia unor semne de boală la bovine, a primelor cazuri de moarte sau tăiere
de urgenţă, iar până la sosirea personalului sanitar-veterinar să izoleze exemplarele
bolnave, să păstreze pe loc cadavrele, carnea, organele sau alte produse
rezultate de la animalele tăiate de urgenţă, luând măsuri ca acestea să nu fie
folosite sau vândute;
h) să respecte prevederile legislaţiei
sanitar-veterinare în vigoare cu privire la condiţiile de tăiere şi de
valorificare a bovinelor.