ORDIN
Nr. 27 din 2 martie 1999
privind masurile pentru prevenirea raspandirii si diminuarea pagubelor produse
de nematozii cu chisti (Globodera spp.) la cultura cartofului
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 486 din 8 octombrie 1999
Ministrul agriculturii si alimentatiei,
vazand Nota nr. 65.052 din 18 februarie 1999 a Directiei protectia
plantelor si carantina fitosanitara din cadrul Ministerului Agriculturii si
Alimentatiei,
avand in vedere prevederile Legii nr. 5/1982 privind protectia plantelor
cultivate si a padurilor si regimul pesticidelor, cu modificarile ulterioare,
precum si Directiva 69/465/CEE privind lupta impotriva nematozilor cu chisti ai
cartofului,
tinand seama de faptul ca nematozii cu chisti ai cartofului (Globodera
spp.) reprezinta un grup de daunatori deosebit de periculosi, constituind un
risc permanent de diminuare a productiilor de cartof si de raspandire pe noi suprafete,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 6/1999 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Cultivarea cartofului de samanta se va face numai pe suprafetele pentru
care se elibereaza autorizatii de producator de catre inspectoratele judetene
pentru calitatea semintelor si materialului saditor si de inspectoratele
judetene de protectia plantelor si carantina fitosanitara, prin care se atesta
ca suprafetele respective sunt libere de Globodera spp.
Art. 2
(1) Controlul pentru depistarea nematozilor cu chisti si inventarierea
suprafetelor contaminate se vor face prin recoltarea probelor de sol conform
Instructiunilor privind depistarea nematozilor cu chisti ai cartofului -
Globodera spp., elaborate de Laboratorul Central pentru Carantina Fitosanitara,
prevazute in anexa.
(2) Carantinarea suprafetelor contaminate se va face prin delimitarea
acestora, la propunerea inspectoratelor judetene de protectia plantelor si carantina
fitosanitara, cu confirmarea Laboratorului Central pentru Carantina
Fitosanitara si cu aprobarea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei.
(3) Suprafetele contaminate se vor decarantina numai daca in urma
controalelor oficiale au fost gasite libere de Globodera spp.
Art. 3
Productia de cartof de samanta de pe suprafetele gasite contaminate va fi
utilizata in mod obligatoriu pentru consum colectiv sau pentru industrializare.
Art. 4
Circulatia cartofului de pe suprafetele contaminate se va face cu
respectarea normelor de carantina fitosanitara.
Art. 5
Pe suprafetele contaminate nu se pot cultiva:
a) cartofi;
b) nici o planta destinata replantarii (radacinoase, puieti, bulboase
etc.).
Art. 6
Este interzisa detinerea de chisti de Globodera spp. de catre orice
persoana juridica sau fizica.
Art. 7
(1) Se pot autoriza derogari:
a) de la masurile prevazute la art. 5 si 6, pentru scopuri stiintifice,
teste si activitati de selectie;
b) de la prevederile art. 5 lit. a), pentru cultivarea pe parcelele
contaminate a urmatoarelor culturi:
(i) cartoful de consum din soiuri rezistente la patotipurile de Globodera
spp. (identificate pe parcelele respective), dupa o rotatie de minimum 4 ani si
sub protectia de nematicide subventionate integral;
(ii) cartoful, altul decat cel de samanta, cu conditia ca acesta sa fie
recoltat inainte de maturizarea nematodului cu chisti al cartofului;
(iii) cartoful, altul decat cel de samanta, daca solul a fost dezinfectat
prin mijloace adecvate.
(2) Autorizarea derogarilor prevazute la alin. (1) se face numai atunci
cand se garanteaza ca nu prejudiciaza cu nimic combaterea nematozilor cu chisti
(Globodera spp.) si ca nu exista nici un risc in ceea ce priveste raspandirea
acestora.
Art. 8
Un soi de cartof trebuie considerat rezistent la un patotip particular al
nematodului cu chisti al cartofului, daca, atunci cand acest soi este cultivat,
apare o descrestere naturala si anuala a populatiei acelui patotip.
Art. 9
Directia protectia plantelor si carantina fitosanitara, Laboratorul Central
pentru Carantina Fitosanitara, inspectoratele judetene de protectia plantelor
si carantina fitosanitara si inspectoratele judetene pentru calitatea
semintelor si materialului saditor vor aduce la indeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. 10
Prezentul ordin intra in vigoare dupa 20 de zile de la publicarea lui in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul agriculturii si alimentatiei,
Stefan Pete,
secretar de stat
ANEXA 1
INSTRUCTIUNI
privind depistarea nematozilor cu chisti ai cartofului (Globodera spp.)
Controlul pentru depistarea nematozilor cu chisti ai cartofului (Globodera
spp.) se executa in timpul perioadei de vegetatie in culturi, precum si pe
suprafetele ce urmeaza a fi cultivate cu cartof.
Controlul executat in timpul perioadei de vegetatie in culturi se face prin
analiza plantelor si a probelor de sol. Examinarea plantelor da posibilitatea
sa se evalueze atat aspectul partii aeriene, cat si numarul de chisti de pe
radacini, care se observa usor cu ochiul liber, mai ales in perioada
infloritului.
Organizarea si coordonarea actiunilor de control si de recoltare a probelor
de sol se vor face de catre directiile generale pentru agricultura si industrie
alimentara judetene si a municipiului Bucuresti prin inspectoratele judetene de
protectia plantelor si carantina fitosanitara, respectiv al municipiului
Bucuresti. La aceste actiuni vor participa, de asemenea, inspectorii aprobatori
din inspectoratele judetene pentru calitatea semintelor si materialului
saditor, precum si producatorii de cartof de samanta (societati, statiuni,
institute, cultivatori din sectorul privat). Toti factorii interesati
(proprietari si distribuitori) vor primi dispozitii concrete, cu termene si
raspunderi precise. Rezultatele analizelor se vor transmite de catre
inspectoratele judetene de protectia plantelor si carantina fitosanitara
unitatilor cultivatoare numai dupa confirmarea lor de catre Laboratorul Central
pentru Carantina Fitosanitara.
Recoltarea, ambalarea, etichetarea si expedierea probelor de sol pentru
analize de laborator
Ridicarea probelor de sol se face:
1. de pe suprafete pe care se cultiva cartof de samanta in toate verigile
de inmultire atat in anul in curs, cat si in anul premergator culturii;
2. de pe suprafete destinate producerii cartofului pentru consum in anul in
curs, cu urmatoarele precizari:
a) de pe suprafetele la care s-a folosit material de plantat din import;
b) de pe suprafetele pe care anterior s-a depistat nematodul si care dupa
cel putin 4 ani revin in asolament cu cartof de consum din soiuri rezistente la
specia si patotipul identificat.
La acestea se vor ridica probe si in anul premergator culturii.
Perioada de ridicare a probelor:
a) 15 mai - 15 iulie, direct din culturile de cartof;
b) pana la 30 septembrie, de pe suprafetele pe care urmeaza sa se cultive
cartof in anul urmator.
Probele de sol se ridica de la nivelul sistemului radicular al plantei (10
- 30 cm) cu o scafa sau cu o sonda cilindrica cu diametrul de 2 - 3 cm.
Probele se vor ridica pe diagonala (simpla, dubla), in zigzag, suveica
etc., in functie de marimea si de forma parcelei.
O proba medie de sol de 0,250 - 0,300 kg trebuie sa fie alcatuita din
minimum 30 de prize (sau puncte de sondare), fiecare priza avand aproximativ 10
g sol.
Numarul de probe medii ridicate de pe fiecare parcela este in functie de
suprafata acesteia si de categoria biologica cultivata:
1. de pe parcelele cu suprafete de pana la 0,5 ha se ridica o singura proba
medie;
2. pentru fiecare hectar se ridica doua probe medii;
3. cand parcela are o suprafata mai mare, numarul de probe este progresiv,
raportat la 1 ha (de exemplu: la 20 ha se ridica 40 de probe medii, fiecare
proba fiind constituita din 30 de prize);
4. pentru parcelele cultivate cu cartof din categorii biologice superioare
(clone, seminte de prebaza, seminte de baza clasa superelita), precum si pentru
controlul in vederea decarantinarii, numarul probelor medii se dubleaza pentru
fiecare hectar.
Probele de sol se pun in pungi din polietilena care se leaga, iar in partea
ramasa libera se indoaie si se pune eticheta impaturita, dupa care se leaga din
nou.
Etichetele trebuie sa contina urmatoarele date:
1. denumirea/numele si sediul/adresa proprietarului;
2. denumirea parcelei;
3. numarul de cadastru;
4. suprafata parcelei;
5. numarul probei (la proba nr. 1 se identifica punctul de pornire: drum,
vecini, reper concret);
6. felul culturii (cartof de samanta, inclusiv categoria biologica, sau
cartof de consum);
7. ultimul an de cultura a cartofului;
8. numele si prenumele celui care a ridicat proba;
9. data ridicarii probei.
Pentru fiecare parcela probele se ambaleaza separat.
Probele vor fi insotite de un centralizator al tuturor parcelelor din care
s au ridicat, care va contine datele inscrise pe etichetele care insotesc
fiecare proba.