ORDIN
Nr. 461/924/213 din 28 iunie 2004
pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotararii Guvernului nr.
415/2004 privind regimul de comercializare a oualor
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
Nr. 461 din 28 iunie 2004
MINISTERUL SANATATII
Nr. 924 din 16 iulie 2004
AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
Nr. 213 din 31 august 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 965 din 21 octombrie 2004
Avand in vedere prevederile art. 22 din Hotararea Guvernului nr. 415/2004
privind regimul de comercializare a oualor,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu
modificarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind
organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si
completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind
organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia
Consumatorilor,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, ministrul
sanatatii si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele metodologice de aplicare a Hotararii Guvernului nr.
415/2004 privind regimul de comercializare a oualor, cuprinse in anexa care
face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Prezentul ordin transpune in legislatia romana prevederile Regulamentului
nr. 2.295/2003 privind Normele metodologice de implementare a Reglementarii
C.E.E. nr. 1.907/1990 pentru unele standarde de comercializare a oualor.
Art. 3
Prezentul ordin intra in vigoare la data de 1 septembrie 2005.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, padurilor
si dezvoltarii rurale,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Eduard Gabriel Matei
ANEXA 1
NORME METODOLOGICE
de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 415/2004 privind regimul de
comercializare a oualor
Art. 1
(1) Ouale stampilate cu data ouatului sau cele destinate pentru vanzare ca
oua "extra" vor fi livrate de catre producator exclusiv centrelor de
ambalare sau vor fi colectate de la producatori de catre centrele de ambalare,
astfel:
a) in ziua ouatului, pentru ouale care sunt marcate cu data ouatului;
b) in fiecare zi lucratoare, pentru ouale destinate vanzarii ca oua
"extra";
c) la fiecare doua zile lucratoare, pentru ouale pastrate in ferma la o
temperatura mentinuta artificial sub 18 grade C.
(2) Categoriile de oua care nu se regasesc la alin. (1) trebuie livrate de
producatori sau colectate de la producatori, astfel:
a) la fiecare 3 zile lucratoare;
b) o data pe saptamana, pentru ouale pastrate in ferma la o temperatura
mentinuta artificial sub 18 grade C.
(3) Toti colectorii trebuie sa livreze ouale la centrele de ambalare cel
mai tarziu in ziua urmatoare celei in care s-a facut receptia.
(4) Inainte de a parasi locul de productie, fiecare container cu oua
trebuie marcat cu urmatoarele informatii, care trebuie sa fie inscrise pe
container si in documentele insotitoare:
a) numele, adresa si numarul de identificare ale producatorului;
b) numarul de oua sau greutatea lor;
c) data ouatului sau perioada de ouat;
d) data livrarii.
(5) Documentele trebuie pastrate la centrul de ambalare cel putin 6 luni.
(6) In cazul aprovizionarii centrelor de ambalare cu oua neambalate, din
unitatile proprii, situate in acelasi loc, identificarea containerelor se poate
face la centrul de ambalare.
Art. 2
(1) Centrele de ambalare trebuie sa clasifice, sa ambaleze si sa marcheze
ouale si ambalajele nu mai tarziu de a doua zi lucratoare dupa ziua de primire
a oualor.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica atunci cand ouale primite de la
producatori sunt livrate catre un alt centru de ambalare nu mai tarziu de ziua
urmatoare celei de receptie.
(3) Ambalarea si marcarea ambalajelor pot fi efectuate in urmatoarele 3
zile, daca ouale sunt ambalate in alte centre de ambalare decat unul dintre
cele in care acestea au fost sortate si marcate. In acest caz se aplica
prevederile art. 1 alin. (4).
(4) Ouale pe care este marcata data ouatului in unitatile de productie
situate in acelasi loc cu centrul de ambalare si care nu sunt ambalate in
containere trebuie clasificate si ambalate in ziua ouatului sau, daca data
ouatului coincide cu o zi nelucratoare, in urmatoarea zi lucratoare.
Art. 3
(1) Colectorii sau centrele de ambalare, asa cum sunt definite in art. 1
din Hotararea Guvernului nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a
oualor, sunt autorizati sa colecteze si sa ambaleze oua daca satisfac
conditiile prevazute la alin. (2), (3) si (4).
(2) Spatiile de colectare si ale centrelor de ambalare trebuie sa
indeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa dispuna de o suprafata suficienta in raport cu importanta
activitatii;
b) sa fie construite si amenajate astfel incat:
- sa dispuna de sisteme de aerisire si iluminare corespunzatoare;
- procesul de curatare si de dezinfectare sa poata fi executat in conditii
bune;
- ouale sa fie protejate impotriva diferentelor mari ale temperaturii
exterioare;
c) sa fie special destinate manipularii si depozitarii oualor. O parte din
spatiu poate fi destinata depozitarii si a altor produse, cu conditia ca
acestea sa nu transmita mirosuri straine oualor.
(3) Echipamentul tehnic al centrelor de ambalare trebuie sa garanteze o
manipulare a oualor in conditii corespunzatoare si sa cuprinda in special:
a) o instalatie de ovoscopare, care sa fie mentinuta in stare buna de
functionare, care sa fie folosita la intreaga sa capacitate si care sa permita
examinarea separata a calitatii fiecarui ou;
b) dispozitive pentru masurarea inaltimii camerei de aer;
c) un dispozitiv pentru clasificarea oualor dupa greutate;
d) unul sau mai multe cantare avizate metrologic pentru cantarirea oualor;
e) un dispozitiv pentru stampilarea oualor, in cazul aplicarii
dispozitiilor prevazute la art. 7 si 8 din Hotararea Guvernului nr. 415/2004.
(4) In cazul utilizarii unei masini automate de ovoscopare, asa cum se
prevede la alin. (3) lit. a), de sortare si clasificare, echipamentul trebuie
sa includa o lampa de ovoscopare autonoma. In cazul unui astfel de sistem
automat, autoritatea competenta poate renunta la impunerea supravegherii
continue a utilajului, cu conditia stabilirii unui sistem de control al calitatii,
bazat pe prelevarea de mostre pentru ouale livrate.
(5) Spatiul de colectare si echipamentul tehnic trebuie mentinute in stare
buna de intretinere si curatenie si lipsite de orice miros strain.
Art. 4
(1) Cererea pentru inregistrarea si autorizarea unui colector, centru de
ambalare sau producator trebuie prezentata autoritatii competente judetene,
respectiv a municipiului Bucuresti, pe teritoriul careia este situat sediul
colectorului, centrului de ambalare sau al producatorului.
(2) Autoritatea competenta va aloca fiecarui colector, centru de ambalare
sau producator un numar de identificare format dintr-un cod alfanumeric,
astfel:
a) un cod din doua litere care reprezinta tara, respectiv RO;
b) un cod din doua litere care reprezinta judetul;
c) un cod din trei cifre, de la 001 la 999, care reprezinta numarul de
ordine in cadrul judetului.
(3) Pentru ambalarea oualor din categoria A cu mentiunea "extra"
sau pentru indicarea datei ouatului in conformitate cu prevederile prezentului
ordin, centrele de ambalare au nevoie de o autorizatie in acest sens.
Art. 5
(1) Ouale din categoria A trebuie sa indeplineasca cel putin urmatoarele
caracteristici:
a) sa aiba coaja si membrana normale, curate si intacte;
b) camera de aer sa nu depaseasca 6 mm in inaltime, sa fie imobila, iar
pentru ouale cu mentiunea "extra" aceasta sa nu depaseasca 4 mm;
c) albusul oului trebuie sa fie transparent, limpede, de o consistenta
gelatinoasa si lipsit de corpuri straine de orice natura;
d) galbenusul oului trebuie sa fie vizibil la examinare doar sub forma unei
umbre, fara contur aparent, sa nu se distanteze vizibil de pozitia centrala in
cazul rotirii oului, sa fie lipsit de corpuri straine de orice natura;
e) embrionul sa se afle intr-un stadiu de dezvoltare imperceptibil;
f) sa fie lipsite de mirosuri straine.
(2) Ouale din categoria A nu vor fi spalate sau curatate inainte sau dupa
clasificarea lor.
(3) Ouale din categoria A nu vor fi supuse nici unui tratament de
conservare, nici nu vor fi refrigerate in spatii sau instalatii in care
temperatura este mentinuta artificial sub +5 grade C. Ouale care au fost
pastrate la o temperatura inferioara celei de +5 grade C in timpul unei
operatii de transport pe o durata maxima de 24 de ore sau in spatiul unde se
practica vanzarea cu amanuntul ori in anexele acestui spatiu nu sunt
considerate a fi refrigerate, cu conditia ca acea cantitate de oua sa nu
depaseasca necesarul de oua care se vinde cu amanuntul in termen de 3 zile in
magazinul respectiv.
Art. 6
Ouale din categoria B sunt ouale care nu indeplinesc cerintele pentru ouale
din categoria A. Ele pot fi utilizate de intreprinderile de industrie
alimentara, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 356/2002 pentru aprobarea Normei sanitare
veterinare privind conditiile de sanatate si igiena pentru producerea si
comercializarea produselor din oua, precum si de intreprinderile de industrie
nealimentara.
Art. 7
(1) Ouale din categoria A se clasifica dupa greutate astfel:
a) XL - foarte mari: 73 g si peste;
b) L - mari: de la 63 g pana la 73 g;
c) M - medii: de la 53 g pana la 63 g;
d) S - mici: sub 53 g.
(2) Pe ambalaje categoria de greutate va fi indicata prin literele
corespunzatoare sau termenii definiti la alin. (1) sau printr-o combinare a
ambilor, aceasta indicatie putand fi suplimentata cu mentionarea unei game de
greutate corespunzatoare.
(3) Subdiviziunile categoriilor de greutate la care se face referire la
alin. (1) nu vor fi realizate folosindu-se ambalaje de culori diferite,
simboluri, marci sau alte indicatii.
(4) Cand ouale din categoria A de diferite marimi sunt ambalate impreuna in
acelasi ambalaj, greutatea totala neta a oualor va fi indicata in grame si va
contine indicatia "oua de diferite marimi".
(5) Cand ouale din categoria A sunt livrate catre industrie sub aceasta
denumire, clasificarea dupa greutate nu este obligatorie, iar livrarea se face
in concordanta cu prevederile art. 1 alin. (4).
Art. 8
(1) Marcajele trebuie aplicate pe oua si ambalaj in ziua clasificarii si
ambalarii.
(2) Marcajele care indica numarul de identificare a producatorului, data
ouatului, modul de furajare a gainilor ouatoare si regiunea de origine a oualor
trebuie stampilate de catre producator.
(3) Marcajele stampilate pe oua si aplicate pe ambalaje trebuie sa fie clar
vizibile si lizibile.
(4) Produsele folosite pentru stampilare trebuie sa fie conforme cu prevederile
in vigoare referitoare la colorantii utilizati in alimentele pentru consumul
uman.
(5) Marcajele distincte pentru ouale din categoria A constau in:
a) marca distincta pentru categoria A este un cerc cu diametrul de cel
putin 12 mm, in jurul marcii distincte pentru clasa de greutate, care consta in
litera sau literele indicate la art. 7 alin. (1), de cel putin 2 mm inaltime;
b) numarul distinct al producatorului, care consta in coduri si litere de
cel putin 2 mm inaltime;
c) numarul de identificare a centrului de ambalare, in litere si cifre de
cel putin 2 mm inaltime;
d) data, in litere si cifre de cel putin 2 mm inaltime, care cuprinde ziua
si luna, asa cum sunt definite la art. 9.
(6) Marcajul distinct pentru ouale din categoria B este un cerc cu
diametrul de minimum 12 mm, in jurul literei B, cu dimensiunea de minimum 5 mm
inaltime. Aceasta marca nu este obligatorie daca ouale sunt livrate direct
catre industria alimentara, cu conditia ca aceasta destinatie sa fie clar marcata
pe ambalajul care le contine.
Art. 9
(1) Data durabilitatii minimale va fi marcata in momentul ambalarii si
cuprinde pentru ambalaj specificatia "a se consuma, de preferinta, inainte
de ...", iar pentru ou, specificatia "d.d.m.", urmate de data,
care va fi indicata astfel:
a) ziua, exprimata in numere de la 1 la 31;
b) luna, exprimata in numere de la 1 la 12 sau pana la 4 litere din
alfabet.
(2) Data durabilitatii minimale este data pana la care ouale din categoria
A isi pastreaza caracteristicile descrise la art. 5 alin. (1), daca sunt
depozitate corespunzator.
(3) Data durabilitatii minimale trebuie fixata la mai putin de 28 de zile
dupa data ouatului. Cand perioada ouatului este indicata conform art. 1 alin.
(4) lit. c), data durabilitatii minimale se fixeaza de la prima zi a perioadei
respective.
(4) Ambalajele mari si ambalajele mici, chiar daca sunt introduse in
ambalaje mari, vor avea inscriptionata pe fata exterioara, scrisa vizibil si
lizibil, o recomandare adresata consumatorilor de a pastra ouale la rece dupa
cumparare.
(5) In cazul oualor comercializate neambalate, o indicatie asemanatoare cu
cea la care se face referire in alin. (2) va fi aplicata astfel incat sa fie
clara, vizibila si inconfundabila pentru consumator.
Art. 10
Indicatiile referitoare la data ambalarii pot fi prezentate optional. Ele
cuprind pentru ambalaj specificatia "ambalat la", iar pentru ou,
specificatia "amb.", urmate de cele doua seturi de cifre sau litere
la care se face referire la art. 9 alin. (1) lit. a) si b).
Art. 11
(1) In momentul ambalarii, ouale, ambalajele sau amandoua pot fi marcate
suplimentar fata de data durabilitatii minimale si data ambalarii cu data
recomandata pentru vanzare.
(2) Data recomandata pentru vanzare nu trebuie sa depaseasca 21 de zile de
la ouat.
(3) In cazul in care este indicata o perioada de ouat, data recomandata
pentru vanzare se determina de la prima zi a acelei perioade.
(4) Pentru marcarea oualor sau a ambalajelor cu datele la care se face
referire in prezentul articol va fi folosita pentru ambalaj specificatia
"a se vinde inainte de", iar pentru ou, specificatia
"d.r.v.", urmate de cele doua seturi de cifre sau litere la care se
face referire la art. 9 alin. (1) lit. a) si b).
Art. 12
(1) Data ouatului va fi marcata pe ambalaj de catre operator in timpul
ambalarii, prin specificatia "produs la", care trebuie, de asemenea,
marcata si pe ouale din ambalaj prin specificatia "prod.", urmate de
cele doua seturi de cifre sau litere la care se face referire in art. 9 alin.
(1) lit. a) si b).
(2) Cand ouale sunt livrate la un centru de ambalare in containere, toate
ouale din container vor fi marcate cu data ouatului, sortate si ambalate fara
intrerupere. Data ouatului va fi stampilata pe ou in timpul sau imediat dupa
clasificare.
(3) Cand un centru de ambalare este aprovizionat cu oua care nu sunt in
containere, de la unitatile de productie proprii situate in acelasi loc, ouale
trebuie sa fie:
a) stampilate cu data ouatului in ziua ouatului; ouale obtinute in zilele
nelucratoare pot fi stampilate in prima zi lucratoare urmatoare, impreuna cu
ouale obtinute in acea zi, cu data primei zile nelucratoare;
b) clasificate si ambalate conform art. 2 sau livrate la alte centre de
ambalare sau la industria alimentara in ziua ouatului, iar daca ziua ouatului
coincide cu o zi nelucratoare, in prima zi lucratoare urmatoare.
(4) Daca centrele de ambalare sunt aprovizionate de la producatori externi
cu oua pe care nu este indicata data ouatului, acele oua trebuie stocate si
manipulate separat.
Art. 13
(1) Daca ouale si ambalajele cu oua sunt marcate cu specificatii privind
metoda de crestere a pasarilor, termenii pentru definirea acestor metode sunt:
a) pentru ambalaje:
- oua de gaini crescute in aer liber;
- oua de gaini crescute in hale la sol;
- oua de gaini crescute in baterii.
b) pentru oua:
- aer liber;
- sol;
- baterii.
(2) Cerintele minime ce trebuie indeplinite in fermele de gaini crescute in
aer liber sunt descrise in anexa nr. 1. Termenii stabiliti la alin. (1) lit. a)
si b) pot fi completati cu informatii referitoare la caracteristicile privind
metoda de crestere. Acesti termeni pot fi adaugati pe oua alaturi de numarul de
identificare a producatorului.
(3) In cazul vanzarii oualor in vrac sau preambalate, semnificatia
numarului de identificare a producatorului poate fi explicata pe container sau
intr-o notita separata.
(4) Ambalajele care contin oua destinate pentru industria alimentara,
autorizate conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor nr. 356/2002, vor fi marcate cu indicatiile prevazute la alin. (1)
lit. a) si b).
Art. 14
(1) Daca ouale din categoria A si ambalajele lor indica modul de furajare a
gainilor, se aplica cerintele minime din anexa nr. 2.
(2) Ambalajele mari care contin oua si ambalajele mici marcate cu indicatii
despre furajarea gainilor ouatoare vor purta aceleasi indicatii. In cazul
vanzarii oualor neambalate, aceste indicatii sunt valabile numai daca ouale
sunt marcate individual, corespunzator.
Art. 15
(1) Ambalajele cu oua din categoria A pot indica originea oualor prin
cuvintele: "originea oualor: vezi codul de pe ou".
(2) Indicarea originii oualor din categoria A sau a ambalajelor mici care
contin astfel de oua se face prin folosirea termenilor sau simbolurilor cu
referire la o anumita regiune administrativa in care sunt produse ouale.
(3) In cazul vanzarii oualor in vrac, indicatiile despre originea oualor
sunt valabile numai daca ouale sunt marcate individual cu termenii si
simbolurile corespunzatoare.
(4) Ambalajele mari care contin oua sau ambalajele mici marcate cu termeni
sau simboluri conform alin. (2) vor purta aceleasi simboluri si termeni.
Art. 16
(1) Ouale importate din tari din afara Uniunii Europene vor fi stampilate
clar si lizibil, in tara de origine, cu codul ISO al tarii de origine, precedat
de cuvintele: "standard non EC".
(2) Ouale din categoria A, importate din tari din afara Uniunii Europene,
vor indeplini prevederile art. 15 din Hotararea Guvernului nr. 415/2004.
(3) Pe ambalajele cu oua din categoria A, importate din tari din afara
Uniunii Europene, metoda de crestere a gainilor va fi indicata ca "metoda
de crestere nespecificata".
Art. 17
(1) Benzile si etichetele pentru ouale din categoria A vor fi albe, iar
indicatiile vor fi imprimate cu negru in conformitate cu prevederile art. 10 si
15 din Hotararea Guvernului nr. 415/2004.
(2) Derogarea prevazuta la art. 11 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr.
415/2004 se aplica in cazul cantitatilor zilnice mai mici de 3.600 de oua pe
livrare si 360 de oua pe cumparator. Numele, adresa si numarul de identificare
a centrului de ambalare, numarul oualor, categoriile de calitate si greutate,
data durabilitatii minimale si metoda de crestere a gainilor vor fi indicate in
documentele insotitoare.
Art. 18
(1) Ouale din categoriile mentionate mai jos se comercializeaza in ambalaje
cu banda sau eticheta galbena, care nu mai poate fi folosita dupa deschiderea
ambalajului:
a) ouale neclasificate in categoria A sau B, asa cum sunt definite la art.
2 alin. (2) lit. b) din Hotararea Guvernului nr. 415/2004;
b) ouale din categoria A, care nu mai indeplinesc cerintele pentru aceasta
categorie si nu au fost declasate;
c) ouale din categoria B.
(2) Benzile sau etichetele prevazute la alin. (1) vor prezenta clar si
lizibil:
a) numele sau denumirea si adresa celui care a livrat ouale;
b) numarul si greutatea neta a oualor ambalate;
c) marcajul "OUA PENTRU INDUSTRIA ALIMENTARA", cu litere de 2 cm
inaltime.
Art. 19
(1) Ouale industriale, definite conform art. 1 lit. b) din Hotararea
Guvernului nr. 415/2004, se comercializeaza in ambalaje cu benzi sau etichete
rosii.
(2) Benzile sau etichetele prevazute la alin. (1) vor prezenta:
a) numele sau denumirea si adresa intreprinderii pentru care sunt destinate
ouale;
b) numele sau denumirea si adresa celui care livreaza ouale;
c) marcajul "OUA INDUSTRIALE" cu majuscule negre si inaltimea de
2 cm, precum si marcajul "necorespunzatoare pentru consumul uman", cu
litere negre de cel putin 0,8 cm inaltime.
Art. 20
(1) Benzile sau etichetele prevazute la art. 12 din Hotararea Guvernului
nr. 415/2004 trebuie tiparite si fixate in asa fel incat nici o informatie de
pe ambalaj sa nu fie acoperita de banda sau eticheta.
(2) Termenul "extra" se tipareste pe banda sau eticheta cu litere
inclinate, de cel putin 1 cm inaltime, urmate de cuvantul "pana la"
si de cele doua seturi de cifre sau litere, in conformitate cu prevederile art.
9 alin. (1) lit. a) si b), care indica a saptea zi de la ambalare sau a noua zi
de la ouat.
(3) Cand data ambalarii este indicata pe ambalaj, indicatia prevazuta la
alin. (2) poate fi inlocuita cu cuvintele: "extra pana in a saptea zi de
la ambalare".
(4) Cand data ouatului este indicata pe ambalaj, se va specifica
"extra pana in a noua zi de la data ouatului". Termenul
"extra" poate fi urmat de cuvantul "proaspat".
(5) Cand banda sau eticheta prevazuta la alin. (1) nu poate fi indepartata
de pe ambalaj, ambalajul trebuie scos de la vanzare nu mai tarziu de a saptea
zi de la ambalare sau a noua zi de la data ouatului, iar ouale trebuie reambalate.
(6) Ambalajele mari care contin ambalaje mici marcate "extra" vor
fi marcate cu majuscule de 2 cm inaltime: "AMBALAJUL CONTINE AMBALAJE MICI
EXTRA".
Art. 21
(1) Ouale din categoria A ambalate pot fi reambalate in alte ambalaje mari
sau mici numai in centrele de ambalare, cu exceptia cazului prevazut la art. 8
alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 415/2004. Fiecare ambalaj va contine oua
numai dintr-un singur lot.
(2) Banda sau eticheta de pe ambalajele mari va contine vizibil si lizibil,
cu caractere de culoare neagra, cel putin urmatoarele informatii:
a) numele sau denumirea unitatii care reambaleaza ouale sau care a
reambalat ouale;
b) numarul de identificare a centrului de ambalare care a reambalat ouale;
c) numarul de identificare a centrului de ambalare care a efectuat prima
ambalare a oualor sau, in cazul oualor importate, tara de origine;
d) categoriile de calitate si greutate;
e) numarul de oua ambalate;
f) data durabilitatii minimale originale si sub aceasta cuvintele "oua
reambalate";
g) tipul de crestere a pasarilor.
(3) Ambalajele mici care contin oua reambalate trebuie sa poarte, cu
caractere vizibile si lizibile, numai informatiile specificate la alin. (2).
Ambalajele mici pot purta marca firmei care reambaleaza sau care a reambalat
ouale. Cuvantul "extra" nu poate fi utilizat.
Art. 22
(1) Ouale care sunt declasate, conform prevederilor art. 8 alin. (2) din
Hotararea Guvernului nr. 415/2004, pot fi comercializate in ambalajele in care
au fost pastrate inainte de declasare. Daca sunt reambalate, fiecare ambalaj va
contine numai oua dintr-un singur lot.
(2) Benzile sau etichetele galbene ori rosii de pe ambalajele mari vor
purta clar si lizibil, cu caractere de culoare neagra, cel putin informatiile
prevazute la art. 18 si 19, impreuna cu numele/denumirea si adresa firmei care
face declasarea sau care a facut declasarea oualor.
(3) Pe ambalajele mici care contin oua reambalate, marcajele care nu mai
sunt valabile vor fi acoperite. Ambalajele mici pot purta si marca firmei care
face declasarea sau care a facut declasarea.
Art. 23
(1) Daca ambalajele de origine sunt folosite pentru ouale declasate si
reambalate, ele vor fi considerate ca refolosite.
(2) Marcajele de pe benzile si etichetele de pe ambalajele mari care sunt
refolosite vor fi complet acoperite cu benzi sau etichete noi sau vor fi
eliminate in alt mod.
(3) Ambalajele mari pot purta una sau mai multe marcaje inscrise pe benzile
sau etichetele aplicate pe ambalaj. Ambalajele mari pot purta marca firmei care
a reambalat ouale sau pentru care a efectuat reambalarea.
Art. 24
(1) Producatorii, centrele de ambalare, colectorii, angrosistii si, acolo
unde se aplica art. 14, producatorii si distribuitorii de furaje pentru gainile
ouatoare vor fi controlati cel putin o data pe an cu privire la respectarea
normelor legale.
(2) Unitatile de productie si centrele de ambalare inregistrate in
conformitate cu prevederile art. 12 vor fi controlate cel putin o data la doua
luni.
Art. 25
(1) Producatorii vor inregistra:
a) informatii cu privire la metodele de crestere a gainilor, specificand
pentru fiecare metoda de crestere folosita, urmatoarele:
- data popularii, varsta popularii si numarul de gaini ouatoare;
- data sacrificarii de necesitate si numarul de gaini sacrificate de
necesitate;
- productia zilnica de oua;
- numarul sau greutatea oualor vandute zilnic;
- numele si adresa cumparatorilor si numarul de identificare a fermei;
b) informatii privind modul de furajare a pasarilor, in cazul in care ouale
din categoria A si ambalajele lor poarta indicatii, specificand:
- cantitatea si tipul de furaje furnizate si/sau amestecate in ferma;
- data livrarii;
- numele producatorului sau al furnizorului;
- numarul si varsta gainilor ouatoare si numarul de oua produse si livrate;
- data livrarii;
- numele si adresa cumparatorilor si numarul de identificare a
producatorului.
(2) a) Daca data ouatului este indicata, informatiile prevazute la alin.
(1) lit. a) vor fi inregistrate separat.
b) Cand intr-o unitate de productie se utilizeaza mai multe metode de
crestere, informatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) vor fi inlocuite cu
informatii privind hala de crestere a gainilor.
(3) Producatorii vor pastra informatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si
b) cel putin 6 luni dupa incetarea activitatii sau dupa depopulare.
Art. 26
(1) Centrele de ambalare vor inregistra separat, dupa metoda de crestere si
dupa zi:
a) cantitatea de oua primite, ouale sparte la producator, numele, adresa si
numarul de identificare ale producatorului si data sau perioada ouatului;
b) cantitatile de oua neclasificate, livrate altor centre de ambalare,
specificand numarul de identificare a centrului respectiv si data sau perioada
ouatului:
c) categoriile de calitate si greutate ale oualor;
d) cantitatile de oua clasificate, primite de la alte centre de ambalare,
specificand numarul de identificare a centrului respectiv, data durabilitatii
minimale si specificarea identitatii vanzatorilor;
e) numarul si/sau greutatea oualor livrate, dupa categoriile de greutate,
data ambalarii si data utilizarii, numele si ultima adresa a cumparatorului.
(2) Centrele de ambalare vor actualiza saptamanal evidentele cu stocul
fizic.
(3) Daca ouale din categoria A si ambalajele poarta indicatii despre modul
cum au fost furajate gainile, data ouatului si/sau regiunea de origine,
centrele de ambalare care folosesc astfel de marcaje vor tine evidente
separate, in conformitate cu prevederile alin. (1) lit. a).
(4) In locul tinerii evidentelor (inregistrarilor) vanzarilor si
livrarilor, centrele de ambalare pot tine dosare cu facturi si note de livrare
conform prevederilor alin. (1) lit. a). Aceste evidente sau dosare vor fi
pastrate cel putin 6 luni.
Art. 27
(1) Pentru ouale la care se face referire in art. 13, 14 si 15, colectorii
si angrosistii trebuie sa pastreze datele evidentiate pe cumparatori si tranzactii
de vanzari, precum si datele stocurilor fizice de gaini cel putin 6 luni.
(2) Colectorii trebuie sa prezinte pentru categoriile de oua specificate la
alin. (1):
a) data si cantitatea colectata;
b) numele, adresa si numarul de identificare ale producatorului;
c) datele si cantitatile livrate centrelor de ambalare;
(3) Angrosistii, inclusiv comerciantii care nu manipuleaza fizic oua,
trebuie sa prezinte pentru categoriile de oua specificate la alin. (1):
a) datele si cantitatile atat pe cumparatori, cat si pe vanzatori;
b) numele si adresele furnizorilor si cumparatorilor.
(4) Angrosistii care manipuleaza fizic ouale trebuie sa tina o evidenta
saptamanala a stocurilor fizice.
(5) In locul inregistrarilor specifice, cumparatorii si vanzatorii,
colectorii si angrosistii pot tine dosare cu facturi si note de livrare,
conform prevederilor art. 13, 14 si 15.
(6) Fabricantii si furnizorii de furaje trebuie sa incheie procese-verbale
ale livrarilor catre producatorii prevazuti la art. 25 alin. (1) lit. b), in
care sa fie prezentata compozitia furajelor furnizate, pe care trebuie sa le
pastreze cel putin 6 luni dupa livrare.
(7) Toate datele si procesele-verbale prevazute la art. 25 si 26 si in
acest articol trebuie puse la dispozitie la solicitarea autoritatilor
competente.
Art. 28
(1) Autoritatile competente vor lua toate masurile necesare pentru
asigurarea tratamentului confidential al informatiilor furnizate in
conformitate cu art. 12, 13, 14 si 15, in masura in care persoanele sunt
interesate.
(2) Datele introduse in registre, procesele-verbale si alte date pot fi
utilizate numai pentru aplicarea acestui ordin.
Art. 29
(1) Prevederile art. 18 din Hotararea Guvernului nr. 415/2004 se aplica
numai daca verificarile au fost efectuate in concordanta cu alin. (2), (3), (4)
si (5) din prezentul articol.
(2) Cand ouale sunt ambalate in ambalaje mari care nu contin ambalaje mici,
trebuie verificate, ca probe, cel putin urmatoarele numere de oua:
___________________________________________________________
| Numarul de oua din lot | Numarul de oua verificate |
| |__________________________________|
| | % din lot | Numarul minim de oua |
|________________________|___________|______________________|
| Pana la 180 | 100 | - |
|________________________|___________|______________________|
| 181 - 1.800 | 15 | 180 |
|________________________|___________|______________________|
| 1.801 - 3.600 | 10 | 270 |
|________________________|___________|______________________|
| 3.601 - 10.800 | 5 | 360 |
|________________________|___________|______________________|
| 10.801 - 18.000 | 4 | 540 |
|________________________|___________|______________________|
| 18.001 - 36.000 | 3 | 720 |
|________________________|___________|______________________|
| 36.001 - 360.000 | 1,5 | 1.080 |
|________________________|___________|______________________|
| Peste 360.000 | 0,5 | 5.400 |
|________________________|___________|______________________|
(3) Cand ouale sunt ambalate in ambalaje mici, introduse sau nu in ambalaje
mari, trebuie verificate, ca probe, cel putin urmatoarele numere de oua:
___________________________________________________________
| Numarul de oua din lot | Procentul | Numarul de oua |
| | ambalajelor | verificate pe |
| | mici verificate | ambalaj |
| | | verificat |
|________________________|_________________|________________|
| Pana la 180 | 100 | 100 |
|________________________|_________________|________________|
| 181 - 1.800 | 15 | 100 |
|________________________|_________________|________________|
| 1.801 - 3.600 | 10 | 100 |
|________________________|_________________|________________|
| 3.601 - 10.800 | 5 | 100 |
|________________________|_________________|________________|
| 10.801 - 18.000 | 4 | 100 |
|________________________|_________________|________________|
| 18.001 - 36.000 | 3 | 100 |
|________________________|_________________|________________|
| 36.001 - 360.000 | 1,5 | 100 |
|________________________|_________________|________________|
| Peste 360.000 | 0,5 | 100 |
|________________________|_________________|________________|
(4) a) Pentru loturile pana la 18.000 de oua, ouale verificate trebuie
extrase de la cel putin 20% din numarul de ambalaje mari.
b) Pentru loturile mai mari de 18.000 de oua, ouale verificate trebuie
extrase de la cel putin 10% din numarul de ambalaje mari si din minimum 10
ambalaje.
(5) In cazul oualor neambalate expuse sau puse in vanzare cu amanuntul,
100% din numarul de oua pentru cantitati de pana la 180 de oua si 15% din
numarul de oua pentru cantitati mai mari, cu un minim de 180 de oua, trebuie
verificate ca probe.
Art. 30
(1) Dupa verificarea lotului, la cererea proprietarului lotului,
inspectorul poate aplica pe ambalaj o banda cu o stampila oficiala si
urmatoarele particularitati:
a) verificat la data, in locul;
b) identificarea inspectorului.
(2) Banda de verificare trebuie sa fie alba si tiparita cu litere rosii.
Daca un ambalaj a fost vandut inaintea verificarii, va fi resigilat cu banda de
verificare, care poate fi aplicata peste banda de verificare sau eticheta initiala.
(3) Dupa ce ambalajele mici marcate "extra" au fost verificate,
banda de verificare trebuie sa includa particularitatile prevazute la alin. (1)
si cuvantul "extra" scris cu litere inclinate de 1 cm inaltime.
Art. 31
(1) La verificarea loturilor de oua din categoria A pot fi permise
urmatoarele tolerante:
a) la centrul de ambalare, chiar inainte de expediere: 5% din numarul de
oua cu defecte de calitate;
b) la alte etape de vanzare: 7% din numarul de oua cu defecte de calitate.
(2) La verificarea oualor marcate "extra" nu va fi permisa nici
un fel de toleranta la inaltimea camerei de aer si la timpul de ambalare sau
import.
(3) Cand lotul de oua verificat contine mai putin de 180 de oua, procentele
prezentate la alin. (1) vor fi dublate.
Art. 32
(1) Cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin. (3) din Hotararea
Guvernului nr. 415/2004, la verificarea loturilor de oua din categoria A este
permisa o toleranta a greutatii oului, astfel:
a) cel mult 10% din numarul de oua verificate pot fi din categorii de
greutate apropiate cu cea marcata pe ambalaj;
b) cel mult 5% din numarul de oua verificate pot fi din categoria de
greutate inferioara.
(2) Daca loturile verificate contin mai putin de 180 de oua, procentele de
oua mentionate la alin. (1) trebuie dublate.
Art. 33
Ambalajele mari, cu oua din categoria A clasificate dupa greutate, trebuie
sa aiba urmatoarele greutati minime:
a) XL - foarte mare: 7,3 kg/100 de oua;
b) L - mare: 6,4 kg/100 de oua;
c) M - medie: 5,4 kg/100 de oua;
d) S - mica: 4,5 kg/100 de oua.
Art. 34
(1) Ambalajele, inclusiv materialele interioare, trebuie sa fie rezistente
la soc, uscate, curate si in stare buna si sa fie facute din materiale care sa
protejeze ouale de mirosuri straine si de riscul deteriorarii calitatii.
(2) Ambalajele mari folosite pentru transportul si expedierea oualor,
inclusiv materialele interioare, nu pot fi reutilizate decat daca sunt noi si
raspund cerintelor tehnice si de igiena cerute in alin. (1). Ambalajele mari
reutilizate nu vor prezenta marcaje anterioare care ar putea crea confuzii.
(3) Ambalajele mici nu pot fi reutilizate.
Art. 35
(1) In timpul depozitarii la producator si in timpul transportului de la
producator la colector sau la centrele de ambalare, ouale trebuie pastrate la
temperaturi corespunzatoare care sa asigure mentinerea optima a calitatii
acestora.
(2) Ouale trebuie depozitate in locuri curate, uscate si lipsite de
mirosuri straine.
(3) In timpul transportului si depozitarii, ouale trebuie tinute in locuri
curate, uscate si lipsite de mirosuri straine si protejate de socuri, de
efectele luminii si de fluctuatiile excesive de temperatura.
ANEXA 1
la normele metodologice
CERINTE MINIME
ce trebuie indeplinite in fermele de gaini crescute in aer liber
Ouale obtinute de la gainile crescute in aer liber trebuie produse in ferme
care sa satisfaca cel putin urmatoarele conditii:
a) gainile sa aiba acces continuu in aer liber pe tot parcursul zilei,
exceptand cazul in care exista restrictii temporare impuse de autoritatile
veterinare;
b) in fermele de gaini crescute in aer liber, densitatea nu trebuie sa fie
mai mare de 2.500 de gaini pe hectarul de teren disponibil sau de o gaina la 4
mp;
c) fermele de gaini crescute in aer liber sa nu se extinda peste o raza de
actiune de 150 m de la cea mai apropiata cladire. O extindere mai mare, de pana
la 350 m de la cea mai apropiata cladire, este permisa daca se asigura cel
putin 4 adaposturi pe hectar, distribuite uniform.
ANEXA 2
la normele metodologice
CERINTE MINIME
privind indicarea modului in care sunt furajate gainile
Referintele pot fi facute pentru cereale ca ingredient in furaj, numai daca
ele detin o pondere de cel putin 60% in structura retetei, care poate include
si subproduse din cereale in proportie de pana la 15% .
Daca referinta este facuta pentru anumite cereale, fiecare trebuie sa
detina cel putin 30% din structura retetei, in cazul unui singur tip de cereale
mentionate, si cel putin 5% pentru fiecare dintre mai multe cereale mentionate.