Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 461/924/213 din 28 iunie 2004

pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a oualor

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE


SmartCity3

              Nr. 461 din 28 iunie 2004
              MINISTERUL SANATATII
              Nr. 924 din 16 iulie 2004
              AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
              Nr. 213 din 31 august 2004
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 965 din 21 octombrie 2004

    Avand in vedere prevederile art. 22 din Hotararea Guvernului nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a oualor,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu modificarile ulterioare, al Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,

    ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, ministrul sanatatii si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normele metodologice de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a oualor, cuprinse in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin transpune in legislatia romana prevederile Regulamentului nr. 2.295/2003 privind Normele metodologice de implementare a Reglementarii C.E.E. nr. 1.907/1990 pentru unele standarde de comercializare a oualor.
    Art. 3
    Prezentul ordin intra in vigoare la data de 1 septembrie 2005.
    Art. 4
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

              Ministrul agriculturii, padurilor
              si dezvoltarii rurale,
              Ilie Sarbu

              Ministrul sanatatii,
              Ovidiu Brinzan

              Presedintele Autoritatii Nationale
              pentru Protectia Consumatorilor,
              Eduard Gabriel Matei

    ANEXA 1

                             NORME METODOLOGICE
de aplicare a Hotararii Guvernului nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a oualor

    Art. 1
    (1) Ouale stampilate cu data ouatului sau cele destinate pentru vanzare ca oua "extra" vor fi livrate de catre producator exclusiv centrelor de ambalare sau vor fi colectate de la producatori de catre centrele de ambalare, astfel:
    a) in ziua ouatului, pentru ouale care sunt marcate cu data ouatului;
    b) in fiecare zi lucratoare, pentru ouale destinate vanzarii ca oua "extra";
    c) la fiecare doua zile lucratoare, pentru ouale pastrate in ferma la o temperatura mentinuta artificial sub 18 grade C.
    (2) Categoriile de oua care nu se regasesc la alin. (1) trebuie livrate de producatori sau colectate de la producatori, astfel:
    a) la fiecare 3 zile lucratoare;
    b) o data pe saptamana, pentru ouale pastrate in ferma la o temperatura mentinuta artificial sub 18 grade C.
    (3) Toti colectorii trebuie sa livreze ouale la centrele de ambalare cel mai tarziu in ziua urmatoare celei in care s-a facut receptia.
    (4) Inainte de a parasi locul de productie, fiecare container cu oua trebuie marcat cu urmatoarele informatii, care trebuie sa fie inscrise pe container si in documentele insotitoare:
    a) numele, adresa si numarul de identificare ale producatorului;
    b) numarul de oua sau greutatea lor;
    c) data ouatului sau perioada de ouat;
    d) data livrarii.
    (5) Documentele trebuie pastrate la centrul de ambalare cel putin 6 luni.
    (6) In cazul aprovizionarii centrelor de ambalare cu oua neambalate, din unitatile proprii, situate in acelasi loc, identificarea containerelor se poate face la centrul de ambalare.
    Art. 2
    (1) Centrele de ambalare trebuie sa clasifice, sa ambaleze si sa marcheze ouale si ambalajele nu mai tarziu de a doua zi lucratoare dupa ziua de primire a oualor.
    (2) Prevederile alin. (1) nu se aplica atunci cand ouale primite de la producatori sunt livrate catre un alt centru de ambalare nu mai tarziu de ziua urmatoare celei de receptie.
    (3) Ambalarea si marcarea ambalajelor pot fi efectuate in urmatoarele 3 zile, daca ouale sunt ambalate in alte centre de ambalare decat unul dintre cele in care acestea au fost sortate si marcate. In acest caz se aplica prevederile art. 1 alin. (4).
    (4) Ouale pe care este marcata data ouatului in unitatile de productie situate in acelasi loc cu centrul de ambalare si care nu sunt ambalate in containere trebuie clasificate si ambalate in ziua ouatului sau, daca data ouatului coincide cu o zi nelucratoare, in urmatoarea zi lucratoare.
    Art. 3
    (1) Colectorii sau centrele de ambalare, asa cum sunt definite in art. 1 din Hotararea Guvernului nr. 415/2004 privind regimul de comercializare a oualor, sunt autorizati sa colecteze si sa ambaleze oua daca satisfac conditiile prevazute la alin. (2), (3) si (4).
    (2) Spatiile de colectare si ale centrelor de ambalare trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) sa dispuna de o suprafata suficienta in raport cu importanta activitatii;
    b) sa fie construite si amenajate astfel incat:
    - sa dispuna de sisteme de aerisire si iluminare corespunzatoare;
    - procesul de curatare si de dezinfectare sa poata fi executat in conditii bune;
    - ouale sa fie protejate impotriva diferentelor mari ale temperaturii exterioare;
    c) sa fie special destinate manipularii si depozitarii oualor. O parte din spatiu poate fi destinata depozitarii si a altor produse, cu conditia ca acestea sa nu transmita mirosuri straine oualor.
    (3) Echipamentul tehnic al centrelor de ambalare trebuie sa garanteze o manipulare a oualor in conditii corespunzatoare si sa cuprinda in special:
    a) o instalatie de ovoscopare, care sa fie mentinuta in stare buna de functionare, care sa fie folosita la intreaga sa capacitate si care sa permita examinarea separata a calitatii fiecarui ou;
    b) dispozitive pentru masurarea inaltimii camerei de aer;
    c) un dispozitiv pentru clasificarea oualor dupa greutate;
    d) unul sau mai multe cantare avizate metrologic pentru cantarirea oualor;
    e) un dispozitiv pentru stampilarea oualor, in cazul aplicarii dispozitiilor prevazute la art. 7 si 8 din Hotararea Guvernului nr. 415/2004.
    (4) In cazul utilizarii unei masini automate de ovoscopare, asa cum se prevede la alin. (3) lit. a), de sortare si clasificare, echipamentul trebuie sa includa o lampa de ovoscopare autonoma. In cazul unui astfel de sistem automat, autoritatea competenta poate renunta la impunerea supravegherii continue a utilajului, cu conditia stabilirii unui sistem de control al calitatii, bazat pe prelevarea de mostre pentru ouale livrate.
    (5) Spatiul de colectare si echipamentul tehnic trebuie mentinute in stare buna de intretinere si curatenie si lipsite de orice miros strain.
    Art. 4
    (1) Cererea pentru inregistrarea si autorizarea unui colector, centru de ambalare sau producator trebuie prezentata autoritatii competente judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pe teritoriul careia este situat sediul colectorului, centrului de ambalare sau al producatorului.
    (2) Autoritatea competenta va aloca fiecarui colector, centru de ambalare sau producator un numar de identificare format dintr-un cod alfanumeric, astfel:
    a) un cod din doua litere care reprezinta tara, respectiv RO;
    b) un cod din doua litere care reprezinta judetul;
    c) un cod din trei cifre, de la 001 la 999, care reprezinta numarul de ordine in cadrul judetului.
    (3) Pentru ambalarea oualor din categoria A cu mentiunea "extra" sau pentru indicarea datei ouatului in conformitate cu prevederile prezentului ordin, centrele de ambalare au nevoie de o autorizatie in acest sens.
    Art. 5
    (1) Ouale din categoria A trebuie sa indeplineasca cel putin urmatoarele caracteristici:
    a) sa aiba coaja si membrana normale, curate si intacte;
    b) camera de aer sa nu depaseasca 6 mm in inaltime, sa fie imobila, iar pentru ouale cu mentiunea "extra" aceasta sa nu depaseasca 4 mm;
    c) albusul oului trebuie sa fie transparent, limpede, de o consistenta gelatinoasa si lipsit de corpuri straine de orice natura;
    d) galbenusul oului trebuie sa fie vizibil la examinare doar sub forma unei umbre, fara contur aparent, sa nu se distanteze vizibil de pozitia centrala in cazul rotirii oului, sa fie lipsit de corpuri straine de orice natura;
    e) embrionul sa se afle intr-un stadiu de dezvoltare imperceptibil;
    f) sa fie lipsite de mirosuri straine.
    (2) Ouale din categoria A nu vor fi spalate sau curatate inainte sau dupa clasificarea lor.
    (3) Ouale din categoria A nu vor fi supuse nici unui tratament de conservare, nici nu vor fi refrigerate in spatii sau instalatii in care temperatura este mentinuta artificial sub +5 grade C. Ouale care au fost pastrate la o temperatura inferioara celei de +5 grade C in timpul unei operatii de transport pe o durata maxima de 24 de ore sau in spatiul unde se practica vanzarea cu amanuntul ori in anexele acestui spatiu nu sunt considerate a fi refrigerate, cu conditia ca acea cantitate de oua sa nu depaseasca necesarul de oua care se vinde cu amanuntul in termen de 3 zile in magazinul respectiv.
    Art. 6
    Ouale din categoria B sunt ouale care nu indeplinesc cerintele pentru ouale din categoria A. Ele pot fi utilizate de intreprinderile de industrie alimentara, in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 356/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate si igiena pentru producerea si comercializarea produselor din oua, precum si de intreprinderile de industrie nealimentara.
    Art. 7
    (1) Ouale din categoria A se clasifica dupa greutate astfel:
    a) XL - foarte mari: 73 g si peste;
    b) L - mari: de la 63 g pana la 73 g;
    c) M - medii: de la 53 g pana la 63 g;
    d) S - mici: sub 53 g.
    (2) Pe ambalaje categoria de greutate va fi indicata prin literele corespunzatoare sau termenii definiti la alin. (1) sau printr-o combinare a ambilor, aceasta indicatie putand fi suplimentata cu mentionarea unei game de greutate corespunzatoare.
    (3) Subdiviziunile categoriilor de greutate la care se face referire la alin. (1) nu vor fi realizate folosindu-se ambalaje de culori diferite, simboluri, marci sau alte indicatii.
    (4) Cand ouale din categoria A de diferite marimi sunt ambalate impreuna in acelasi ambalaj, greutatea totala neta a oualor va fi indicata in grame si va contine indicatia "oua de diferite marimi".
    (5) Cand ouale din categoria A sunt livrate catre industrie sub aceasta denumire, clasificarea dupa greutate nu este obligatorie, iar livrarea se face in concordanta cu prevederile art. 1 alin. (4).
    Art. 8
    (1) Marcajele trebuie aplicate pe oua si ambalaj in ziua clasificarii si ambalarii.
    (2) Marcajele care indica numarul de identificare a producatorului, data ouatului, modul de furajare a gainilor ouatoare si regiunea de origine a oualor trebuie stampilate de catre producator.
    (3) Marcajele stampilate pe oua si aplicate pe ambalaje trebuie sa fie clar vizibile si lizibile.
    (4) Produsele folosite pentru stampilare trebuie sa fie conforme cu prevederile in vigoare referitoare la colorantii utilizati in alimentele pentru consumul uman.
    (5) Marcajele distincte pentru ouale din categoria A constau in:
    a) marca distincta pentru categoria A este un cerc cu diametrul de cel putin 12 mm, in jurul marcii distincte pentru clasa de greutate, care consta in litera sau literele indicate la art. 7 alin. (1), de cel putin 2 mm inaltime;
    b) numarul distinct al producatorului, care consta in coduri si litere de cel putin 2 mm inaltime;
    c) numarul de identificare a centrului de ambalare, in litere si cifre de cel putin 2 mm inaltime;
    d) data, in litere si cifre de cel putin 2 mm inaltime, care cuprinde ziua si luna, asa cum sunt definite la art. 9.
    (6) Marcajul distinct pentru ouale din categoria B este un cerc cu diametrul de minimum 12 mm, in jurul literei B, cu dimensiunea de minimum 5 mm inaltime. Aceasta marca nu este obligatorie daca ouale sunt livrate direct catre industria alimentara, cu conditia ca aceasta destinatie sa fie clar marcata pe ambalajul care le contine.
    Art. 9
    (1) Data durabilitatii minimale va fi marcata in momentul ambalarii si cuprinde pentru ambalaj specificatia "a se consuma, de preferinta, inainte de ...", iar pentru ou, specificatia "d.d.m.", urmate de data, care va fi indicata astfel:
    a) ziua, exprimata in numere de la 1 la 31;
    b) luna, exprimata in numere de la 1 la 12 sau pana la 4 litere din alfabet.
    (2) Data durabilitatii minimale este data pana la care ouale din categoria A isi pastreaza caracteristicile descrise la art. 5 alin. (1), daca sunt depozitate corespunzator.
    (3) Data durabilitatii minimale trebuie fixata la mai putin de 28 de zile dupa data ouatului. Cand perioada ouatului este indicata conform art. 1 alin. (4) lit. c), data durabilitatii minimale se fixeaza de la prima zi a perioadei respective.
    (4) Ambalajele mari si ambalajele mici, chiar daca sunt introduse in ambalaje mari, vor avea inscriptionata pe fata exterioara, scrisa vizibil si lizibil, o recomandare adresata consumatorilor de a pastra ouale la rece dupa cumparare.
    (5) In cazul oualor comercializate neambalate, o indicatie asemanatoare cu cea la care se face referire in alin. (2) va fi aplicata astfel incat sa fie clara, vizibila si inconfundabila pentru consumator.
    Art. 10
    Indicatiile referitoare la data ambalarii pot fi prezentate optional. Ele cuprind pentru ambalaj specificatia "ambalat la", iar pentru ou, specificatia "amb.", urmate de cele doua seturi de cifre sau litere la care se face referire la art. 9 alin. (1) lit. a) si b).
    Art. 11
    (1) In momentul ambalarii, ouale, ambalajele sau amandoua pot fi marcate suplimentar fata de data durabilitatii minimale si data ambalarii cu data recomandata pentru vanzare.
    (2) Data recomandata pentru vanzare nu trebuie sa depaseasca 21 de zile de la ouat.
    (3) In cazul in care este indicata o perioada de ouat, data recomandata pentru vanzare se determina de la prima zi a acelei perioade.
    (4) Pentru marcarea oualor sau a ambalajelor cu datele la care se face referire in prezentul articol va fi folosita pentru ambalaj specificatia "a se vinde inainte de", iar pentru ou, specificatia "d.r.v.", urmate de cele doua seturi de cifre sau litere la care se face referire la art. 9 alin. (1) lit. a) si b).
    Art. 12
    (1) Data ouatului va fi marcata pe ambalaj de catre operator in timpul ambalarii, prin specificatia "produs la", care trebuie, de asemenea, marcata si pe ouale din ambalaj prin specificatia "prod.", urmate de cele doua seturi de cifre sau litere la care se face referire in art. 9 alin. (1) lit. a) si b).
    (2) Cand ouale sunt livrate la un centru de ambalare in containere, toate ouale din container vor fi marcate cu data ouatului, sortate si ambalate fara intrerupere. Data ouatului va fi stampilata pe ou in timpul sau imediat dupa clasificare.
    (3) Cand un centru de ambalare este aprovizionat cu oua care nu sunt in containere, de la unitatile de productie proprii situate in acelasi loc, ouale trebuie sa fie:
    a) stampilate cu data ouatului in ziua ouatului; ouale obtinute in zilele nelucratoare pot fi stampilate in prima zi lucratoare urmatoare, impreuna cu ouale obtinute in acea zi, cu data primei zile nelucratoare;
    b) clasificate si ambalate conform art. 2 sau livrate la alte centre de ambalare sau la industria alimentara in ziua ouatului, iar daca ziua ouatului coincide cu o zi nelucratoare, in prima zi lucratoare urmatoare.
    (4) Daca centrele de ambalare sunt aprovizionate de la producatori externi cu oua pe care nu este indicata data ouatului, acele oua trebuie stocate si manipulate separat.
    Art. 13
    (1) Daca ouale si ambalajele cu oua sunt marcate cu specificatii privind metoda de crestere a pasarilor, termenii pentru definirea acestor metode sunt:
    a) pentru ambalaje:
    - oua de gaini crescute in aer liber;
    - oua de gaini crescute in hale la sol;
    - oua de gaini crescute in baterii.
    b) pentru oua:
    - aer liber;
    - sol;
    - baterii.
    (2) Cerintele minime ce trebuie indeplinite in fermele de gaini crescute in aer liber sunt descrise in anexa nr. 1. Termenii stabiliti la alin. (1) lit. a) si b) pot fi completati cu informatii referitoare la caracteristicile privind metoda de crestere. Acesti termeni pot fi adaugati pe oua alaturi de numarul de identificare a producatorului.
    (3) In cazul vanzarii oualor in vrac sau preambalate, semnificatia numarului de identificare a producatorului poate fi explicata pe container sau intr-o notita separata.
    (4) Ambalajele care contin oua destinate pentru industria alimentara, autorizate conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 356/2002, vor fi marcate cu indicatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b).
    Art. 14
    (1) Daca ouale din categoria A si ambalajele lor indica modul de furajare a gainilor, se aplica cerintele minime din anexa nr. 2.
    (2) Ambalajele mari care contin oua si ambalajele mici marcate cu indicatii despre furajarea gainilor ouatoare vor purta aceleasi indicatii. In cazul vanzarii oualor neambalate, aceste indicatii sunt valabile numai daca ouale sunt marcate individual, corespunzator.
    Art. 15
    (1) Ambalajele cu oua din categoria A pot indica originea oualor prin cuvintele: "originea oualor: vezi codul de pe ou".
    (2) Indicarea originii oualor din categoria A sau a ambalajelor mici care contin astfel de oua se face prin folosirea termenilor sau simbolurilor cu referire la o anumita regiune administrativa in care sunt produse ouale.
    (3) In cazul vanzarii oualor in vrac, indicatiile despre originea oualor sunt valabile numai daca ouale sunt marcate individual cu termenii si simbolurile corespunzatoare.
    (4) Ambalajele mari care contin oua sau ambalajele mici marcate cu termeni sau simboluri conform alin. (2) vor purta aceleasi simboluri si termeni.
    Art. 16
    (1) Ouale importate din tari din afara Uniunii Europene vor fi stampilate clar si lizibil, in tara de origine, cu codul ISO al tarii de origine, precedat de cuvintele: "standard non EC".
    (2) Ouale din categoria A, importate din tari din afara Uniunii Europene, vor indeplini prevederile art. 15 din Hotararea Guvernului nr. 415/2004.
    (3) Pe ambalajele cu oua din categoria A, importate din tari din afara Uniunii Europene, metoda de crestere a gainilor va fi indicata ca "metoda de crestere nespecificata".
    Art. 17
    (1) Benzile si etichetele pentru ouale din categoria A vor fi albe, iar indicatiile vor fi imprimate cu negru in conformitate cu prevederile art. 10 si 15 din Hotararea Guvernului nr. 415/2004.
    (2) Derogarea prevazuta la art. 11 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 415/2004 se aplica in cazul cantitatilor zilnice mai mici de 3.600 de oua pe livrare si 360 de oua pe cumparator. Numele, adresa si numarul de identificare a centrului de ambalare, numarul oualor, categoriile de calitate si greutate, data durabilitatii minimale si metoda de crestere a gainilor vor fi indicate in documentele insotitoare.
    Art. 18
    (1) Ouale din categoriile mentionate mai jos se comercializeaza in ambalaje cu banda sau eticheta galbena, care nu mai poate fi folosita dupa deschiderea ambalajului:
    a) ouale neclasificate in categoria A sau B, asa cum sunt definite la art. 2 alin. (2) lit. b) din Hotararea Guvernului nr. 415/2004;
    b) ouale din categoria A, care nu mai indeplinesc cerintele pentru aceasta categorie si nu au fost declasate;
    c) ouale din categoria B.
    (2) Benzile sau etichetele prevazute la alin. (1) vor prezenta clar si lizibil:
    a) numele sau denumirea si adresa celui care a livrat ouale;
    b) numarul si greutatea neta a oualor ambalate;
    c) marcajul "OUA PENTRU INDUSTRIA ALIMENTARA", cu litere de 2 cm inaltime.
    Art. 19
    (1) Ouale industriale, definite conform art. 1 lit. b) din Hotararea Guvernului nr. 415/2004, se comercializeaza in ambalaje cu benzi sau etichete rosii.
    (2) Benzile sau etichetele prevazute la alin. (1) vor prezenta:
    a) numele sau denumirea si adresa intreprinderii pentru care sunt destinate ouale;
    b) numele sau denumirea si adresa celui care livreaza ouale;
    c) marcajul "OUA INDUSTRIALE" cu majuscule negre si inaltimea de 2 cm, precum si marcajul "necorespunzatoare pentru consumul uman", cu litere negre de cel putin 0,8 cm inaltime.
    Art. 20
    (1) Benzile sau etichetele prevazute la art. 12 din Hotararea Guvernului nr. 415/2004 trebuie tiparite si fixate in asa fel incat nici o informatie de pe ambalaj sa nu fie acoperita de banda sau eticheta.
    (2) Termenul "extra" se tipareste pe banda sau eticheta cu litere inclinate, de cel putin 1 cm inaltime, urmate de cuvantul "pana la" si de cele doua seturi de cifre sau litere, in conformitate cu prevederile art. 9 alin. (1) lit. a) si b), care indica a saptea zi de la ambalare sau a noua zi de la ouat.
    (3) Cand data ambalarii este indicata pe ambalaj, indicatia prevazuta la alin. (2) poate fi inlocuita cu cuvintele: "extra pana in a saptea zi de la ambalare".
    (4) Cand data ouatului este indicata pe ambalaj, se va specifica "extra pana in a noua zi de la data ouatului". Termenul "extra" poate fi urmat de cuvantul "proaspat".
    (5) Cand banda sau eticheta prevazuta la alin. (1) nu poate fi indepartata de pe ambalaj, ambalajul trebuie scos de la vanzare nu mai tarziu de a saptea zi de la ambalare sau a noua zi de la data ouatului, iar ouale trebuie reambalate.
    (6) Ambalajele mari care contin ambalaje mici marcate "extra" vor fi marcate cu majuscule de 2 cm inaltime: "AMBALAJUL CONTINE AMBALAJE MICI EXTRA".
    Art. 21
    (1) Ouale din categoria A ambalate pot fi reambalate in alte ambalaje mari sau mici numai in centrele de ambalare, cu exceptia cazului prevazut la art. 8 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 415/2004. Fiecare ambalaj va contine oua numai dintr-un singur lot.
    (2) Banda sau eticheta de pe ambalajele mari va contine vizibil si lizibil, cu caractere de culoare neagra, cel putin urmatoarele informatii:
    a) numele sau denumirea unitatii care reambaleaza ouale sau care a reambalat ouale;
    b) numarul de identificare a centrului de ambalare care a reambalat ouale;
    c) numarul de identificare a centrului de ambalare care a efectuat prima ambalare a oualor sau, in cazul oualor importate, tara de origine;
    d) categoriile de calitate si greutate;
    e) numarul de oua ambalate;
    f) data durabilitatii minimale originale si sub aceasta cuvintele "oua reambalate";
    g) tipul de crestere a pasarilor.
    (3) Ambalajele mici care contin oua reambalate trebuie sa poarte, cu caractere vizibile si lizibile, numai informatiile specificate la alin. (2). Ambalajele mici pot purta marca firmei care reambaleaza sau care a reambalat ouale. Cuvantul "extra" nu poate fi utilizat.
    Art. 22
    (1) Ouale care sunt declasate, conform prevederilor art. 8 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 415/2004, pot fi comercializate in ambalajele in care au fost pastrate inainte de declasare. Daca sunt reambalate, fiecare ambalaj va contine numai oua dintr-un singur lot.
    (2) Benzile sau etichetele galbene ori rosii de pe ambalajele mari vor purta clar si lizibil, cu caractere de culoare neagra, cel putin informatiile prevazute la art. 18 si 19, impreuna cu numele/denumirea si adresa firmei care face declasarea sau care a facut declasarea oualor.
    (3) Pe ambalajele mici care contin oua reambalate, marcajele care nu mai sunt valabile vor fi acoperite. Ambalajele mici pot purta si marca firmei care face declasarea sau care a facut declasarea.
    Art. 23
    (1) Daca ambalajele de origine sunt folosite pentru ouale declasate si reambalate, ele vor fi considerate ca refolosite.
    (2) Marcajele de pe benzile si etichetele de pe ambalajele mari care sunt refolosite vor fi complet acoperite cu benzi sau etichete noi sau vor fi eliminate in alt mod.
    (3) Ambalajele mari pot purta una sau mai multe marcaje inscrise pe benzile sau etichetele aplicate pe ambalaj. Ambalajele mari pot purta marca firmei care a reambalat ouale sau pentru care a efectuat reambalarea.
    Art. 24
    (1) Producatorii, centrele de ambalare, colectorii, angrosistii si, acolo unde se aplica art. 14, producatorii si distribuitorii de furaje pentru gainile ouatoare vor fi controlati cel putin o data pe an cu privire la respectarea normelor legale.
    (2) Unitatile de productie si centrele de ambalare inregistrate in conformitate cu prevederile art. 12 vor fi controlate cel putin o data la doua luni.
    Art. 25
    (1) Producatorii vor inregistra:
    a) informatii cu privire la metodele de crestere a gainilor, specificand pentru fiecare metoda de crestere folosita, urmatoarele:
    - data popularii, varsta popularii si numarul de gaini ouatoare;
    - data sacrificarii de necesitate si numarul de gaini sacrificate de necesitate;
    - productia zilnica de oua;
    - numarul sau greutatea oualor vandute zilnic;
    - numele si adresa cumparatorilor si numarul de identificare a fermei;
    b) informatii privind modul de furajare a pasarilor, in cazul in care ouale din categoria A si ambalajele lor poarta indicatii, specificand:
    - cantitatea si tipul de furaje furnizate si/sau amestecate in ferma;
    - data livrarii;
    - numele producatorului sau al furnizorului;
    - numarul si varsta gainilor ouatoare si numarul de oua produse si livrate;
    - data livrarii;
    - numele si adresa cumparatorilor si numarul de identificare a producatorului.
    (2) a) Daca data ouatului este indicata, informatiile prevazute la alin. (1) lit. a) vor fi inregistrate separat.
    b) Cand intr-o unitate de productie se utilizeaza mai multe metode de crestere, informatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) vor fi inlocuite cu informatii privind hala de crestere a gainilor.
    (3) Producatorii vor pastra informatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) cel putin 6 luni dupa incetarea activitatii sau dupa depopulare.
    Art. 26
    (1) Centrele de ambalare vor inregistra separat, dupa metoda de crestere si dupa zi:
    a) cantitatea de oua primite, ouale sparte la producator, numele, adresa si numarul de identificare ale producatorului si data sau perioada ouatului;
    b) cantitatile de oua neclasificate, livrate altor centre de ambalare, specificand numarul de identificare a centrului respectiv si data sau perioada ouatului:
    c) categoriile de calitate si greutate ale oualor;
    d) cantitatile de oua clasificate, primite de la alte centre de ambalare, specificand numarul de identificare a centrului respectiv, data durabilitatii minimale si specificarea identitatii vanzatorilor;
    e) numarul si/sau greutatea oualor livrate, dupa categoriile de greutate, data ambalarii si data utilizarii, numele si ultima adresa a cumparatorului.
    (2) Centrele de ambalare vor actualiza saptamanal evidentele cu stocul fizic.
    (3) Daca ouale din categoria A si ambalajele poarta indicatii despre modul cum au fost furajate gainile, data ouatului si/sau regiunea de origine, centrele de ambalare care folosesc astfel de marcaje vor tine evidente separate, in conformitate cu prevederile alin. (1) lit. a).
    (4) In locul tinerii evidentelor (inregistrarilor) vanzarilor si livrarilor, centrele de ambalare pot tine dosare cu facturi si note de livrare conform prevederilor alin. (1) lit. a). Aceste evidente sau dosare vor fi pastrate cel putin 6 luni.
    Art. 27
    (1) Pentru ouale la care se face referire in art. 13, 14 si 15, colectorii si angrosistii trebuie sa pastreze datele evidentiate pe cumparatori si tranzactii de vanzari, precum si datele stocurilor fizice de gaini cel putin 6 luni.
    (2) Colectorii trebuie sa prezinte pentru categoriile de oua specificate la alin. (1):
    a) data si cantitatea colectata;
    b) numele, adresa si numarul de identificare ale producatorului;
    c) datele si cantitatile livrate centrelor de ambalare;
    (3) Angrosistii, inclusiv comerciantii care nu manipuleaza fizic oua, trebuie sa prezinte pentru categoriile de oua specificate la alin. (1):
    a) datele si cantitatile atat pe cumparatori, cat si pe vanzatori;
    b) numele si adresele furnizorilor si cumparatorilor.
    (4) Angrosistii care manipuleaza fizic ouale trebuie sa tina o evidenta saptamanala a stocurilor fizice.
    (5) In locul inregistrarilor specifice, cumparatorii si vanzatorii, colectorii si angrosistii pot tine dosare cu facturi si note de livrare, conform prevederilor art. 13, 14 si 15.
    (6) Fabricantii si furnizorii de furaje trebuie sa incheie procese-verbale ale livrarilor catre producatorii prevazuti la art. 25 alin. (1) lit. b), in care sa fie prezentata compozitia furajelor furnizate, pe care trebuie sa le pastreze cel putin 6 luni dupa livrare.
    (7) Toate datele si procesele-verbale prevazute la art. 25 si 26 si in acest articol trebuie puse la dispozitie la solicitarea autoritatilor competente.
    Art. 28
    (1) Autoritatile competente vor lua toate masurile necesare pentru asigurarea tratamentului confidential al informatiilor furnizate in conformitate cu art. 12, 13, 14 si 15, in masura in care persoanele sunt interesate.
    (2) Datele introduse in registre, procesele-verbale si alte date pot fi utilizate numai pentru aplicarea acestui ordin.
    Art. 29
    (1) Prevederile art. 18 din Hotararea Guvernului nr. 415/2004 se aplica numai daca verificarile au fost efectuate in concordanta cu alin. (2), (3), (4) si (5) din prezentul articol.
    (2) Cand ouale sunt ambalate in ambalaje mari care nu contin ambalaje mici, trebuie verificate, ca probe, cel putin urmatoarele numere de oua:
 ___________________________________________________________
| Numarul de oua din lot |    Numarul de oua verificate     |
|                        |__________________________________|
|                        | % din lot | Numarul minim de oua |
|________________________|___________|______________________|
| Pana la 180            |    100    |           -          |
|________________________|___________|______________________|
|         181 - 1.800    |     15    |           180        |
|________________________|___________|______________________|
|       1.801 - 3.600    |     10    |           270        |
|________________________|___________|______________________|
|       3.601 - 10.800   |      5    |           360        |
|________________________|___________|______________________|
|      10.801 - 18.000   |      4    |           540        |
|________________________|___________|______________________|
|      18.001 - 36.000   |      3    |           720        |
|________________________|___________|______________________|
|      36.001 - 360.000  |      1,5  |         1.080        |
|________________________|___________|______________________|
|         Peste 360.000  |      0,5  |         5.400        |
|________________________|___________|______________________|

    (3) Cand ouale sunt ambalate in ambalaje mici, introduse sau nu in ambalaje mari, trebuie verificate, ca probe, cel putin urmatoarele numere de oua:
 ___________________________________________________________
| Numarul de oua din lot | Procentul       | Numarul de oua |
|                        | ambalajelor     | verificate pe  |
|                        | mici verificate | ambalaj        |
|                        |                 | verificat      |
|________________________|_________________|________________|
| Pana la 180            |       100       |       100      |
|________________________|_________________|________________|
|         181 - 1.800    |        15       |       100      |
|________________________|_________________|________________|
|       1.801 - 3.600    |        10       |       100      |
|________________________|_________________|________________|
|       3.601 - 10.800   |         5       |       100      |
|________________________|_________________|________________|
|      10.801 - 18.000   |         4       |       100      |
|________________________|_________________|________________|
|      18.001 - 36.000   |         3       |       100      |
|________________________|_________________|________________|
|      36.001 - 360.000  |         1,5     |       100      |
|________________________|_________________|________________|
|         Peste 360.000  |         0,5     |       100      |
|________________________|_________________|________________|

    (4) a) Pentru loturile pana la 18.000 de oua, ouale verificate trebuie extrase de la cel putin 20% din numarul de ambalaje mari.
    b) Pentru loturile mai mari de 18.000 de oua, ouale verificate trebuie extrase de la cel putin 10% din numarul de ambalaje mari si din minimum 10 ambalaje.
    (5) In cazul oualor neambalate expuse sau puse in vanzare cu amanuntul, 100% din numarul de oua pentru cantitati de pana la 180 de oua si 15% din numarul de oua pentru cantitati mai mari, cu un minim de 180 de oua, trebuie verificate ca probe.
    Art. 30
    (1) Dupa verificarea lotului, la cererea proprietarului lotului, inspectorul poate aplica pe ambalaj o banda cu o stampila oficiala si urmatoarele particularitati:
    a) verificat la data, in locul;
    b) identificarea inspectorului.
    (2) Banda de verificare trebuie sa fie alba si tiparita cu litere rosii. Daca un ambalaj a fost vandut inaintea verificarii, va fi resigilat cu banda de verificare, care poate fi aplicata peste banda de verificare sau eticheta initiala.
    (3) Dupa ce ambalajele mici marcate "extra" au fost verificate, banda de verificare trebuie sa includa particularitatile prevazute la alin. (1) si cuvantul "extra" scris cu litere inclinate de 1 cm inaltime.
    Art. 31
    (1) La verificarea loturilor de oua din categoria A pot fi permise urmatoarele tolerante:
    a) la centrul de ambalare, chiar inainte de expediere: 5% din numarul de oua cu defecte de calitate;
    b) la alte etape de vanzare: 7% din numarul de oua cu defecte de calitate.
    (2) La verificarea oualor marcate "extra" nu va fi permisa nici un fel de toleranta la inaltimea camerei de aer si la timpul de ambalare sau import.
    (3) Cand lotul de oua verificat contine mai putin de 180 de oua, procentele prezentate la alin. (1) vor fi dublate.
    Art. 32
    (1) Cu exceptia cazurilor prevazute la art. 13 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 415/2004, la verificarea loturilor de oua din categoria A este permisa o toleranta a greutatii oului, astfel:
    a) cel mult 10% din numarul de oua verificate pot fi din categorii de greutate apropiate cu cea marcata pe ambalaj;
    b) cel mult 5% din numarul de oua verificate pot fi din categoria de greutate inferioara.
    (2) Daca loturile verificate contin mai putin de 180 de oua, procentele de oua mentionate la alin. (1) trebuie dublate.
    Art. 33
    Ambalajele mari, cu oua din categoria A clasificate dupa greutate, trebuie sa aiba urmatoarele greutati minime:
    a) XL - foarte mare: 7,3 kg/100 de oua;
    b) L - mare: 6,4 kg/100 de oua;
    c) M - medie: 5,4 kg/100 de oua;
    d) S - mica: 4,5 kg/100 de oua.
    Art. 34
    (1) Ambalajele, inclusiv materialele interioare, trebuie sa fie rezistente la soc, uscate, curate si in stare buna si sa fie facute din materiale care sa protejeze ouale de mirosuri straine si de riscul deteriorarii calitatii.
    (2) Ambalajele mari folosite pentru transportul si expedierea oualor, inclusiv materialele interioare, nu pot fi reutilizate decat daca sunt noi si raspund cerintelor tehnice si de igiena cerute in alin. (1). Ambalajele mari reutilizate nu vor prezenta marcaje anterioare care ar putea crea confuzii.
    (3) Ambalajele mici nu pot fi reutilizate.
    Art. 35
    (1) In timpul depozitarii la producator si in timpul transportului de la producator la colector sau la centrele de ambalare, ouale trebuie pastrate la temperaturi corespunzatoare care sa asigure mentinerea optima a calitatii acestora.
    (2) Ouale trebuie depozitate in locuri curate, uscate si lipsite de mirosuri straine.
    (3) In timpul transportului si depozitarii, ouale trebuie tinute in locuri curate, uscate si lipsite de mirosuri straine si protejate de socuri, de efectele luminii si de fluctuatiile excesive de temperatura.

    ANEXA 1
    la normele metodologice

                           CERINTE MINIME
ce trebuie indeplinite in fermele de gaini crescute in aer liber

    Ouale obtinute de la gainile crescute in aer liber trebuie produse in ferme care sa satisfaca cel putin urmatoarele conditii:
    a) gainile sa aiba acces continuu in aer liber pe tot parcursul zilei, exceptand cazul in care exista restrictii temporare impuse de autoritatile veterinare;
    b) in fermele de gaini crescute in aer liber, densitatea nu trebuie sa fie mai mare de 2.500 de gaini pe hectarul de teren disponibil sau de o gaina la 4 mp;
    c) fermele de gaini crescute in aer liber sa nu se extinda peste o raza de actiune de 150 m de la cea mai apropiata cladire. O extindere mai mare, de pana la 350 m de la cea mai apropiata cladire, este permisa daca se asigura cel putin 4 adaposturi pe hectar, distribuite uniform.

    ANEXA 2
    la normele metodologice

                           CERINTE MINIME
privind indicarea modului in care sunt furajate gainile

    Referintele pot fi facute pentru cereale ca ingredient in furaj, numai daca ele detin o pondere de cel putin 60% in structura retetei, care poate include si subproduse din cereale in proportie de pana la 15% .
    Daca referinta este facuta pentru anumite cereale, fiecare trebuie sa detina cel putin 30% din structura retetei, in cazul unui singur tip de cereale mentionate, si cel putin 5% pentru fiecare dintre mai multe cereale mentionate.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 213/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 213 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 213/2004
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu