HOTARARE Nr. 415 din 23 martie 2004
privind regimul de comercializare a oualor
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 296 din 5 aprilie 2004
In temeiul art. 108 din Constitutie, republicata, si al art. 6 lit. b) din
Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, republicata,
cu modificarile si completarile ulterioare,
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art. 1
Pentru aplicarea prezentei hotarari termenii si expresiile de mai jos
semnifica, dupa cum urmeaza:
a) oua - ouale de gaina, in coaja, adecvate consumului uman direct sau
folosite in industria alimentara, cu exceptia oualor sparte, incubate si
preparate;
b) oua industriale - ouale de gaina, in coaja, altele decat cele
specificate la alin. (1), inclusiv ouale sparte si ouale limpezi incubate, cu
exceptia oualor preparate;
c) oua de incubatie - ouale destinate productiei de pui conform normelor
specificate in regulile privind ouale de incubatie;
d) oua sparte - ouale care prezinta sparturi ale cojii si membranelor, cu
expunerea continutului lor;
e) oua crapate - ouale cu coaja crapata, dar cu membranele intacte;
f) oua incubate - ouale din momentul in care sunt introduse in incubator;
g) comercializare - detinerea sau expunerea spre vanzare, oferirea spre
vanzare, vanzarea, livrarea sau orice alta forma de comercializare;
h) colector - orice persoana autorizata de autoritatile competente sa
colecteze oua de la producator pentru livrare:
- la un centru de ambalare;
- pe o piata care vinde exclusiv angrosistilor ale caror unitati sunt
aprobate ca centre de ambalare;
- in industrie;
i) centru de ambalare - unitate autorizata de autoritatea competenta sa
clasifice ouale pe categorii in functie de calitate si greutate si sa le
asigure ambalarea;
j) lot - ouale de la unul si acelasi centru de ambalare, situate intr-un
singur loc, ambalate sau neambalate, cu una si aceeasi data de ambalare sau
durata de valabilitate, care fac parte din aceleasi categorii de calitate si
greutate;
k) ambalaje mari - pachete, cutii deschise sau containere care contin peste
36 de oua;
l) ambalaje mici - pachete sau invelitori, dar nu cofraje neacoperite, care
contin 36 de oua sau mai putin;
m) vanzari neambalate - oferta pentru vanzarea cu amanuntul a oualor,
altele decat cele in ambalaje mari sau mici;
n) autoritate competenta - Ministerul Agriculturii, Padurilor si
Dezvoltarii Rurale, la nivel national, si directiile pentru agricultura si
dezvoltare rurala, la nivel judetean.
Art. 2
(1) Pe teritoriul Romaniei comercializarea oualor se face cu respectarea
dispozitiilor prezentei hotarari.
(2) Dispozitiile privind clasificarea si marcarea oualor nu se aplica in
urmatoarele situatii:
a) daca sunt transportate direct de la locul de productie la un centru de
ambalare sau la o piata care vinde exclusiv angrosistilor care au centre de
ambalare autorizate conform art. 5;
b) daca sunt produse si livrate pentru procesare la intreprinderile din
industria alimentara autorizate in conformitate cu prevederile Ordinului
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 356/2002 pentru
aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate si igiena
pentru producerea si comercializarea produselor din oua, precum si la cele din
industria nealimentara.
(3) Pentru ouale care provin din productie proprie, care nu sunt ambalate
conform art. 10, 11 si 12 si nu sunt clasificate dupa categoriile de calitate
sau greutate stabilite prin prezenta hotarare, prevederile prezentei hotarari
nu se aplica in cazul oualor vandute de producator direct consumatorului pentru
uz personal, la ferma acestuia, intr-o piata publica locala, cu exceptia
pietelor de licitatie, sau prin vanzare directa.
Art. 3
Comercializarea catre consumatori a oualor definite la art. 1 nu se va face
prin combinare cu oua de alte tipuri.
Art. 4
(1) Fara a prejudicia prevederile art. 2, producatorii nu pot livra:
a) oua altor persoane fizice sau juridice in afara colectorilor, centrelor
de ambalare, pietelor, in sensul art. 2 alin. (2) lit. a), a industriei
alimentare si industriei nealimentare;
b) oua industriale, in afara de ouale incubate, altor persoane in afara
centrelor de ambalare sau a industriei, cu exceptia industriei alimentare;
c) oua incubate altora decat unitatilor de prelucrare sau industriei, cu
exceptia industriei alimentare.
(2) Ouale sparte accidental in centrele de ambalare pot fi livrate doar
pentru prelucrare industriala, cu exceptia industriei alimentare.
Art. 5
(1) In afara cazurilor mentionate la art. 8, numai centrele de ambalare pot
clasifica ouale in functie de calitate si greutate.
(2) Centrele de ambalare vor pastra o evidenta la zi a furnizorilor.
(3) In baza criteriilor prevazute la art. 22 alin. (3) si a normelor
metodologice de aplicare a prezentei hotarari, autoritatile competente acorda
autorizatii pentru clasificarea oualor si aloca un numar de identificare
fiecarei unitati sau producator, la cererea acestora, ale caror incinte si
dotari tehnice sunt adecvate clasificarii oualor in functie de calitate si
greutate. Autorizatiile vor fi retrase daca nu mai sunt indeplinite conditiile
cerute.
Art. 6
(1) Ouale se clasifica in functie de calitate, dupa cum urmeaza:
a) categoria A sau "oua proaspete";
b) categoria B sau "oua calitatea a doua sau oua declasate",
destinate a fi folosite in industria alimentara, conform prevederilor Ordinului
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 356/2002 si in
industria nealimentara.
(2) Ouale din categoria A se clasifica in functie de greutate.
(3) Clasificarea in categoriile A si B se face tinand cont de criteriile
stabilite in art. 22 alin. (3) si de normele metodologice de aplicare a
prezentei hotarari.
Art. 7
(1) Ouale din categoria A se vor stampila cu numarul de identificare a
producatorului, care sa permita identificarea metodei de productie folosite.
(2) Pe ouale din categoria A se pot aplica unul sau mai multe dintre
urmatoarele marcaje distinctive:
a) termenul de valabilitate;
b) una sau mai multe date care sa ii ofere consumatorului informatii
suplimentare;
c) categoria de calitate;
d) categoria de greutate;
e) numarul centrului de ambalare;
f) denumirea centrului de ambalare;
g) numele comercial sau marca fabricii;
h) o indicatie asupra originii oualor.
(3) Marcajele distinctive prevazute la alin. (2) lit. f) si g) se folosesc
doar in conformitate cu conditiile stabilite la art. 10 alin. (1) lit. a).
(4) Marcajele distinctive prevazute la alin. (2) lit. b) si h) se folosesc
numai in conformitate cu conditiile stabilite la art. 10 alin. (3).
(5) Pentru ouale din categoria A se pot prezenta si date privind modul de
furajare a gainilor ouatoare. Aceste date se folosesc numai in conformitate cu
conditiile stabilite la art. 10 alin. (3).
Art. 8
(1) Ouale din categoria B, cu exceptia oualor crapate, trebuie sa poarte un
marcaj distinctiv care sa specifice categoria de calitate. Acestea pot avea una
sau mai multe dintre marcajele distinctive prevazute la art. 7.
(2) Ouale din categoria A, care nu mai indeplinesc caracteristicile
prevazute pentru categoria respectiva, vor fi declasate in categoria B. Ele vor
fi livrate direct catre industria alimentara, in conformitate cu prevederile
Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 356/2002 sau
catre industria nealimentara, iar ambalajele acestora vor fi intotdeauna
marcate in mod clar pentru a li se indica destinatia.
Art. 9
Ouale nu trebuie sa poarte alte marcaje in afara celor prevazute in
prezenta hotarare.
Art. 10
(1) Ambalajele mari, precum si ambalajele mici, chiar daca sunt introduse
in ambalaje mari, trebuie sa indice pe suprafata exterioara, cu caractere
vizibile si lizibile, urmatoarele:
a) numele sau denumirea si adresa unitatii care a ambalat sau ale celei
pentru care se ambaleaza ouale; numele, denumirea de activitate sau marca
fabricii folosita de unitatea respectiva, care poate fi o marca folosita in mod
colectiv de mai multe intreprinderi, care poate fi indicata numai daca nu
contine formulari incompatibile cu prezenta hotarare, privind calitatea sau
prospetimea oualor, tipul de productie utilizat sau originea oualor;
b) numarul de identificare al centrului de ambalare;
c) categoriile de calitate si greutate. Ouale din categoria A pot fi
identificate fie prin cuvintele "categoria A", fie prin litera
"A" singura sau in combinatie cu cuvantul "proaspete";
d) numarul de oua ambalate;
e) termenul de valabilitate, urmat de recomandarile de depozitare pentru
categoria A si data ambalarii pentru ouale din categoria B;
f) metoda de productie pentru ouale din categoria A. Aceste specificatii se
folosesc obligatoriu pentru a respecta criteriile prevazute la art. 22 alin.
(3).
(2) Atat ambalajele mari, cat si cele mici pot contine si urmatoarele
informatii suplimentare, fie pe suprafata interioara, fie pe cea exterioara:
a) pretul de vanzare;
b) codurile de administrare a comertului cu amanuntul si/sau codurile de
control ale stocului;
c) una sau mai multe date care sa ofere consumatorului informatii
suplimentare;
d) specificatiile privind conditiile speciale de depozitare;
e) propozitii sau simboluri menite sa promoveze vanzarea oualor, cu
conditia ca acestea si modul in care sunt alcatuite sa nu induca in eroare
cumparatorul;
f) o indicatie despre modul de furajare a gainilor ouatoare.
(3) Alte date si marcaje distinctive privind tipul de productie si originea
oualor, precum si modul de furajare a gainilor ouatoare pot fi folosite numai
in conformitate cu criteriile stabilite in art. 22 alin. (3) si in normele
metodologice de aplicare a prezentei hotarari.
(4) Daca ambalajele mari contin ambalaje mici sau oua marcate cu referire
la tipul de productie sau la originea oualor, aceste specificatii trebuie sa
apara si pe ambalajele mari.
Art. 11
(1) Ambalajele mari trebuie prevazute cu o banda sau eticheta care sa
contina specificatiile prevazute la art. 10, care sa nu permita refolosirea
dupa desfacerea ambalajelor si care sa fie realizata de catre sau sub
supravegherea autoritatilor competente mentionate la art. 21. Aceasta banda sau
eticheta nu este obligatorie in cazul ambalajelor mari sub forma cutiilor sau
containerelor deschise, cu conditia ca acestea din urma sa nu impiedice
identificarea specificatiilor prevazute la art. 10, indicate pe ambalajele mici
din interiorul lor.
(2) Prin derogare, in cazul livrarii directe de la centrul de ambalare
catre comertul cu amanuntul al oualor destinate vanzarii neambalate in
cantitati reduse, nu este obligatorie ambalarea acestor oua in ambalaje mari.
Art. 12
Cuvintele "extra" sau "extra proaspat" pot fi folosite
pe ambalajele mici care contin oua din categoria A, prevazute cu o banda sau o
eticheta. Aceste cuvinte se tiparesc pe banda sau eticheta, iar aceasta se
indeparteaza sau se distruge cel tarziu in a saptea zi de la ambalare sau in a
noua zi de la ouat.
Art. 13
(1) Ouale expuse pentru vanzare sau oferite spre vanzare in comertul cu
amanuntul trebuie sa fie expuse separat, in conformitate cu categoria de
calitate si greutate si metoda de productie. Diferitele categorii de calitate
si greutate, precum si metodele de productie vor fi indicate astfel incat sa
fie clare si vizibile pentru consumator.
(2) In cazul vanzarii oualor neambalate se indica numarul de identificare
al centrului de ambalare care a clasificat ouale pe categorii sau, in cazul
oualor importate din tari din afara Uniunii Europene, tara de origine, precum
si durata de valabilitate minima urmata de recomandarile de depozitare
adecvate.
(3) Ouale din categoria A, cu exceptia oualor din categoria A marcate
"extra" in conformitate cu art. 12, pot fi expuse pentru vanzare sau
oferite spre vanzare in ambalaje mici care pot avea o categorie de greutate
diferita, cu conditia specificarii greutatii totale nete si a cuvintelor: "oua
de diferite marimi" sau "categorii de greutate variate".
Art. 14
Ambalajele nu pot prezenta alte indicatii in afara celor prevazute in
prezenta hotarare.
Art. 15
Ouale provenite din tari din afara Uniunii Europene pot fi importate daca:
a) respecta prevederile art. 3, 6, 7, 8, 9, 12, ale art. 13 alin. (2) si
ale art. 14;
b) sunt puse in ambalaje, inclusiv ambalaje mici introduse in ambalaje
mari, prezentand, in mod vizibil si lizibil, urmatoarele informatii:
1. tara de origine;
2. numele unitatii de ambalare din tara din afara Uniunii Europene;
3. categoria de calitate si greutate;
4. pentru ambalajele mari, greutatea in kilograme a oualor ambalate si
numarul acestora, iar pentru ambalajele mici, numarul oualor;
5. data ambalarii si durata de valabilitate minima urmata de recomandarile
de depozitare adecvate pentru ouale din categoria A si data de ambalare pentru
ouale din alte categorii;
6. numele expeditorului si adresa, in cazul ambalajelor mari;
7. metoda de productie pentru ouale din categoria A, mentionata la art. 10
alin. (1) lit. f), sau urmatoarea indicatie: "metoda de productie nu este
specificata".
Art. 16
(1) Prezenta hotarare se aplica si in cazul oualor ambalate si destinate
exportului. Ouale ambalate si destinate exportului in tari din afara Uniunii
Europene, care au fost tratate cu diferite solutii, nu se considera a fi fost
tratate pentru conservare.
(2) Prin derogare de la alin. (1) si pentru a respecta normele impuse de
unele tari importatoare, ouale ambalate si destinate exportului:
a) pot raspunde unor cerinte superioare fata de cele din prezenta hotarare
privind calitatea, marcarea si etichetarea sau alte cerinte suplimentare;
b) pot prezenta pe ambalaj marcaje sau specificatii de alta natura, cu
conditia ca aceste marcaje si specificatii sa nu fie confundate cu cele
stabilite prin prezenta hotarare.
(3) Ouale ambalate si destinate exportului pot fi clasificate in alte
categorii de greutate decat cele adoptate in conformitate cu prevederile art.
22. In acest caz se va indica pe ambalaje categoria de greutate necodificata.
Art. 17
Prezenta hotarare nu se aplica in cazul oualor importate sau exportate in
cantitati reduse, de pana la 60 de oua, de catre consumator pentru uzul
personal.
Art. 18
Produsele la care se refera prezenta hotarare se verifica prin luarea de
mostre randomizate in toate etapele comercializarii, precum si in timpul
transportului. In ceea ce priveste ouale importate din tari din afara Uniunii
Europene, aceste verificari de mostre alese la intamplare au loc si dupa
efectuarea formalitatilor vamale.
Art. 19
(1) Masurile care decurg din nerespectarea prevederilor prezentei hotarari
pot fi luate numai in legatura cu intregul lot verificat.
(2) Daca se considera ca lotul verificat nu respecta prevederile prezentei
hotarari, organismul de control va interzice comercializarea sau importul
acestuia, daca lotul respectiv provine dintr-o tara din afara Uniunii Europene,
pana cand se aduc dovezi ca lotul a fost adus la forma corespunzatoare
prevederilor prezentei hotarari.
Art. 20
Constituie contraventii si se sanctioneaza, dupa cum urmeaza, urmatoarele
fapte:
a) neclasificarea si nemarcarea oualor in conformitate cu prevederile
prezentei hotarari, cu amenda de la 2.000.000 lei la 20.000.000 lei;
b) neasigurarea conditiilor de ambalare, depozitare si transport conform
prezentei hotarari si normelor metodologice de aplicare, cu amenda de la
5.000.000 lei la 30.000.000 lei.
Art. 21
(1) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre
reprezentantii imputerniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia
Consumatorilor, ai Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale
si ai Ministerului Sanatatii, care au obligatia de a verifica permanent modul
de respectare a prevederilor prezentei hotarari.
(2) Contraventiilor prevazute la art. 20 le sunt aplicabile dispozitiile
Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor,
aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile
si completarile ulterioare, cu exceptia art. 28 si 29.
Art. 22
(1) In termen de 30 de zile de la publicarea prezentei hotarari, prin ordin
comun al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, al
ministrului sanatatii si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru
Protectia Consumatorilor, se aproba normele metodologice de aplicare a
acesteia.
(2) Normele metodologice vor cuprinde reglementari in ceea ce priveste:
a) frecventa colectarii, livrarii si manipularii oualor;
b) criteriile de calitate si categoriile de greutate;
c) specificatiile indicatiilor de pe oua si ambalaje.
(3) In scopul adoptarii, conform procedurii mentionate la alin. (2), a
parametrilor care se aplica fiecarei categorii de calitate, se tine cont de
urmatoarele criterii:
a) aspectul cojii;
b) consistenta albusului;
c) inaltimea camerei de aer;
d) dimensiunea si pozitia galbenusului;
e) lipsa petelor de sange si a corpilor straini;
f) dezvoltarea embrionului.
Art. 23
Prezenta hotarare intra in vigoare la data de 1 septembrie 2005.
Art. 24
La data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, Hotararea Guvernului nr.
641/2002 privind regimul de comercializare a oualor, publicata in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 463 din 28 iunie 2002, precum si orice
dispozitie contrara se abroga.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii,
Ovidiu Brinzan
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb
Ministrul finantelor publice,
Mihai Nicolae Tanasescu