Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 7 din 22 decembrie 1998

ACT EMIS DE: CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE - SECTIILE UNITE - Dosarul nr. 9/1998

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 64 din 16 februarie 1999


SmartCity3


    Sub presedintia presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Sorin Moisescu, s-a luat in examinare recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, referitor la aplicarea dispozitiilor art. 299 din Codul de procedura civila privind hotararile pronuntate in apel supuse recursului.
    Ministerul Public a fost reprezentat de prim-adjunctul procurorului general Ion Ionescu, care a sustinut recursul in interesul legii, cerand sa se constate ca sunt supuse recursului si deciziile date in apel, prin care cauzele se trimit spre rejudecare ca urmare a desfiintarii sentintelor pronuntate in prima instanta.

    SECTIILE UNITE,
deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:
    In aplicarea dispozitiilor art. 299 din Codul de procedura civila, referitoare la hotararile care sunt supuse recursului, instantele judecatoresti nu au un punct de vedere unitar.
    Astfel, unele instante au considerat inadmisibile recursurile declarate impotriva deciziilor date in apel prin care, desfiintandu-se sentintele pronuntate in prima instanta, s-a dispus trimiterea cauzelor spre rejudecare.
    In motivarea acestei solutii, facandu-se referire la prevederile inscrise in art. 377 alin. 1 si in art. 299 din Codul de procedura civila, s-a invederat ca decizia prin care instanta de apel desfiinteaza sentinta si trimite cauza spre rejudecare nu este o hotarare definitiva, ci are caracter intermediar, nerezolvand fondul pricinii.
    Alte instante, dimpotriva, s-au pronuntat in sensul ca sunt supuse recursului si deciziile instantei de apel prin care, desfiintandu-se sentintele date in prima instanta, cauzele se trimit pentru o noua judecata.
    In sprijinul acestei solutii au fost invocate prevederile art. 299 din Codul de procedura civila, care nu fac nici o distinctie intre hotararile date in apel care pot fi atacate cu recurs, ceea ce impune concluzia ca sunt susceptibile de a fi atacate cu recurs toate hotararile pronuntate in apel, inclusiv cele prin care cauzele se trimit spre rejudecare ca urmare a desfiintarii sentintelor pronuntate in prima instanta.
    Aceste din urma instante au procedat corect.
    Prin art. 299 din Codul de procedura civila se prevede ca "hotararile date fara drept de apel, cele date in apel, precum si, in conditiile prevazute de lege, hotararile altor organe cu activitate jurisdictionala sunt supuse recursului".
    Din acest text de lege rezulta, astfel, ca sunt supuse recursului, in primul rand, hotararile date fara drept de apel, cum sunt cele la care se refera art. 22, 247, 252, 273, 366, 550 si 551 din Codul de procedura civila, hotararile pronuntate in materia contraventiilor reglementate prin Legea nr. 32/1968 sau in temeiul art. 16 alin. 2 din Legea nr. 29/1990.
    Mai rezulta, de asemenea, ca sunt supuse recursului hotararile date in apel, precum si, in conditiile stabilite de lege, hotararile altor organe de jurisdictie.
    In legatura cu hotararile date in apel, este de observat ca prin art. 299 din Codul de procedura civila nu se face distinctie intre cele prin care se rezolva fondul pricinii si cele prin care, desfiintandu-se sentintele pronuntate in prima instanta, cauzele sunt trimise spre rejudecare.
    Nu se poate considera ca o decizie prin care instanta de apel trimite cauza spre rejudecare ar avea caracter intermediar si ca deci nu ar rezolva procesul, atata timp cat, printr-o atare hotarare, aceasta instanta se dezinvesteste si procesul nu va mai fi reluat in fata ei decat, eventual, intr-un nou apel. De altfel, prin desfiintarea sentintei pronuntate de prima instanta, instanta de apel solutioneaza cauza in sensul infirmarii rezolvarii date procesului de judecarea lui in fond, stabilind limitele in care aceasta sa fie reluata.
    Prevederii de la art. 297 alin. 1 din Codul de procedura civila "in cazul in care se constata ca, in mod gresit, prima instanta a rezolvat procesul fara a intra in cercetarea fondului ori judecata s-a facut in lipsa partii care nu a fost legal citata, instanta de apel va desfiinta hotararea atacata si va trimite cauza spre rejudecare primei instante" nu i se poate da alta semnificatie decat aceea ca solutia pe care o pronunta aceasta instanta intr-un asemenea caz rezolva cauza prin anularea unei judecati gresit facute si deschide calea unei judecati in limitele si in conditiile prevazute de lege.
    Or, o atare solutie de finalizare a unui ciclu procesual, chiar daca determina reluarea judecatii cu privire la aceeasi cauza, nu poate da caracter intermediar hotararii care se pronunta, pentru ca ea nu are ca efect continuarea judecatii incepute, ca in cazul incheierilor premergatoare, prin care judecata s-a intrerupt ori i s-a suspendat cursul, ci determina reluarea judecatii initiale cu toate consecintele inerente unei atare activitati.
    Pe de alta parte, nu se justifica nici invocarea prevederilor art. 377 alin. 1 din Codul de procedura civila, deoarece acest text de lege, referindu-se doar la hotararile definitive apte a fi investite cu formula executorie potrivit art. 376 din acelasi cod, nu inlatura caracterul definitiv al deciziei pronuntate in apel, in temeiul art. 297 alin. 1 din Codul de procedura civila, prin care se desfiinteaza hotararea atacata si se trimite cauza spre rejudecare primei instante.
    De aceea solutia care se impune este ca sunt supuse recursului si deciziile date in apel prin care cauzele se trimit spre rejudecare ca urmare a desfiintarii sentintelor pronuntate in prima instanta.
    In consecinta, in temeiul art. 25 lit. b) din Legea Curtii Supreme de Justitie nr. 56/1993, cu modificarile ulterioare, si al art. 329 din Codul de procedura civila, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se stabili ca deciziile date in apel, prin care se desfiinteaza sentintele pronuntate in prima instanta si se trimit cauzele spre rejudecare, sunt supuse recursului.

    PENTRU ACESTE MOTIVE
    IN NUMELE LEGII
    DECIDE:

    Admite recursul in interesul legii.
    In aplicarea dispozitiilor art. 299 din Codul de procedura civila, stabileste ca deciziile date in apel, prin care se desfiinteaza sentintele pronuntate in prima instanta si se trimit cauzele spre rejudecare, sunt supuse recursului.
    Pronuntata la data de 22 decembrie 1998.SmartCity5

COMENTARII la Decizia 7/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 7 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decizia 7/1998
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu