HOTARARE Nr.
256 din 22 februarie 2006
privind hrana pentru animale
si alimentele modificate genetic
ACT EMIS DE:
GUVERNUL
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 206 din 6 martie 2006
In temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 4 alin. (3) din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1. - Se aprobă Norma privind introducerea pe piaţă a organismelor modificate genetic destinate utilizării ca hrană pentru animale şi
alimente, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2. - Prezenta hotărâre va intra în vigoare la data aderării României la Uniunea Europeană.
Prezenta hotărâre creează cadrul
legal pentru implementarea, începând cu data aderării României la Uniunea Europeană, a Regulamentului Parlamentului european şi al Consiliului Uniunii Europene nr. 1.829/2003/CE privind hrana
pentru animale şi alimentele
modificate genetic, şi care
amendează Directiva
2001/18/CE, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 268 din 18
octombrie 2003.
PRIM-MINISTRU
CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU
Contrasemnează:
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,
Gheorghe Flutur
Preşedintele
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Ion Agafiţei
Ministrul sănătăţii,
Gheorghe Eugen Nicolăescu
Ministrul integrării europene,
Anca Daniela Boagiu
p. Ministrul finanţelor publice,
Cătălin
Doica,
secretar de stat
ANEXĂ
NORMĂ privind introducerea pe piaţă a organismelor modificate genetic destinate utilizării ca hrană pentru animale si alimente
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - Prezenta normă prevede cadrul legal pentru:
a) asigurarea bazei necesare pentru a garanta un nivel
înalt de protecţie a vieţii şi sănătăţii umane, a sănătăţii şi bunăstării animale, a intereselor ecologice şi ale consumatorilor în raport cu alimentele şi hrana pentru animale, modificate
genetic, asigurând în acelaşi
timp funcţionarea eficientă a pieţei interne;
b) aplicarea procedurilor comunitare de autorizare şi supraveghere a hranei pentru animale şi a alimentelor modificate genetic, după data aderării României la Uniunea Europeană;
c) stabilirea dispoziţiilor pentru etichetarea hranei pentru animale şi a alimentelor modificate genetic.
Art. 2. - In înţelesul prezentei norme, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) aliment - alimentul astfel cum este definit la
art. 2 alin. (1) din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificările şi completările ulterioare;
b) hrană pentru animale - hrana pentru animale
astfel cum este definită la
art. 3 lit. e) din Legea nr. 150/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
c) organism modificat genetic sau OMG - organismul
modificat genetic astfel cum este definit în art. 3 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 49/2000 privind regimul
de obţinere, testare,
utilizare şi comercializare a
organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum şi a produselor rezultate din acestea,
aprobată cu modificări şi completări prin
Legea nr. 214/2002, excluzând organismele obţinute prin tehnicile de modificare genetică
prevăzute
în anexa nr. I partea B şi
anexa nr. II partea A din ordonanţa de mai sus;
d) produse alimentare modificate genetic - produsele
alimentare care conţin,
constau în sau sunt produse din OMG;
e) ingredient - ingredientul astfel cum este
definit la art. 7 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu
modificările ulterioare;
f) hrană pentru animale modificată genetic - hrana pentru animale care conţine, constă în sau este produsă din OMG;
g) organism modificat genetic destinat utilizării în alimente - OMG care poate fi utilizat ca produs alimentar sau ca material-sursă pentru producţia de produse alimentare;
h) organism modificat genetic destinat utilizării în hrana pentru animale - OMG care poate fi utilizat ca hrană pentru animale sau ca material-sursă pentru producţia
de furaje;
i) produs din OMG - derivatul, integral sau parţial, din OMG, dar care nu conţine sau nu constă în OMG;
j) contraprobă - OMG sau materialul genetic (probă pozitivă) şi organismul părinte sau materialul genetic al acestuia,
care a fost folosit în scopul modificării genetice (probă
negativă);
k) produs convenţional de referinţă - produsul alimentar sau furajul
similar produs fără ajutorul modificării genetice şi
pentru care există dovezi bine
stabilite de utilizare în condiţii de siguranţă;
l) introducere pe piaţă - deţinerea produselor alimentare sau a furajelor în scopul comercializării, inclusiv oferirea acestora spre vânzare
sau orice altă formă de transfer, cu titlu gratuit sau oneros,
precum şi vânzarea, distribuţia şi alte forme de transfer ca atare;
m) produs alimentarpreambalat - orice unitate
distinctă prezentată ca atare, formată dintr-un produs alimentar şi din ambalajul în care acesta a fost introdus înainte de a fi
oferit spre vânzare, indiferent dacă acest ambalaj acoperă alimentul complet sau doar parţial, astfel încât conţinutul să nu poată fi modificat fără ca ambalajul să fie deschis sau schimbat;
n) agenţi economici care prepară şi
furnizează hrană pentru consumatorii finali - astfel cum este specificat la art. 14 din Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind
etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare;
o) operator - persoană fizică sau juridică ce are
răspunderea de a se asigura că cerinţele prezentei norme sunt îndeplinite în întreprinderile din
industria alimentară sau în
întreprinderile din industria hranei pentru animale, care se află sub controlul său.
CAPITOLUL II
Produse alimentare modificate genetic
Art. 3. - (1) Prezentul capitol se aplică în cazul:
a) OMG destinate utilizării ca produse alimentare;
b) produselor alimentare care conţin sau constau în OMG;
c) produselor alimentare produse din sau care conţin ingrediente produse din OMG.
(2) In cazul în care este necesar, se poate determina,
în conformitate cu procedura comunitară, dacă un tip de
produs alimentar intră în
domeniul de aplicare al prezentului capitol.
Art. 4. - (1) Produsele alimentare prevăzute la art. 3 alin. (1) nu trebuie:
a) să
aibă efecte adverse asupra sănătăţii umane, sănătăţii animalelor
sau asupra mediului;
b) să
inducă în eroare consumatorii;
c) să
fie diferite de produsele alimentare pe care urmează să le înlocuiască într-o măsură în care
consumul normal de astfel de alimente ar fi dezavantajos din punct de vedere
nutritiv pentru consumatori.
(2) Nici o persoană nu poate introduce pe piaţă un OMG destinat utilizării ca produs alimentar sau un produs alimentar prevăzut la art. 3 alin. (1) decât dacă acesta face obiectul unei autorizaţii acordate conform procedurii comunitare şi dacă condiţiile prevăzute în autorizaţie sunt îndeplinite.
(3) Nici un OMG destinat utilizării ca produs alimentar şi nici un produs alimentar prevăzut la art. 3 alin. (1) nu pot fi
autorizate decât dacă
solicitantul autorizaţiei în
cauză demonstrează în mod corespunzător şi suficient că îndeplineşte cerinţele prevăzute la alin. (1).
(4) Autorizaţia prevăzută la alin. (2) poate acoperi:
a) un OMG şi produsele alimentare care conţin sau constau în OMG în cauză, precum şi
produsele alimentare obţinute
din acesta sau care conţin
ingrediente obţinute din OMG
respectiv; sau
b) un produs alimentar obţinut dintr-un OMG, precum şi produsele alimentare obţinute sau care conţin
produsele în cauză;
c) un ingredient obţinut dintr-un OMG, precum şi produsele alimentare care conţin ingredientul în cauză.
(5) Autorizaţia prevăzută la alin. (2) se acordă, se refuză, se reînnoieşte,
se modifică, se suspendă sau se revocă numai din motivele şi în conformitate cu procedurile comunitare.
Art. 5. - (1) Pentru a obţine autorizaţia
prevăzută la art. 4 alin. (2) se depune o
solicitare care cuprinde următoarele
elemente:
a) numele şi adresa solicitantului;
b) denumirea produsului alimentar şi caracteristicile acestuia, inclusiv
evenimentul/evenimentele de transformare utilizat/utilizate;
c) dacă este cazul, informaţiile care trebuie furnizate pentru a se conforma anexei II la
Protocolul de la Cartagena privind prevenirea riscurilor biotehnologice la
Convenţia privind diversitatea
biologică, denumit în
continuare Protocolul de la Cartagena;
d) dacă este cazul, o descriere detaliată a metodei de producţie şi de fabricaţie;
e) o copie a studiilor, inclusiv, dacă este cazul, a studiilor independente,
revizuite de experţi externi,
care au fost efectuate, precum şi orice alt material disponibil pentru a demonstra că produsul alimentar în cauză este în conformitate cu criteriile
stabilite la art. 4 alin. (1);
f) fie o analiză, susţinută de informaţii şi de date
corespunzătoare, care să arate că însuşirile
produselor alimentare nu sunt diferite de cele ale produselor echivalente
convenţionale, luând în
considerare limitele acceptate ale variaţiilor naturale pentru astfel de însuşiri şi criteriile
definite la art. 6 alin. (6) lit. a), fie o propunere de etichetare a
produsului alimentar în conformitate cu art. 6 alin. (6) lit. a) şi alin. (7);
g) fie o declaraţie motivată care să arate că alimentul în cauză
nu ridică probleme de natură etică sau religioasă,
fie o propunere de etichetare a acestuia în conformitate cu art. 6 alin. (6)
lit. b);
h) dacă
este cazul, condiţiile pentru
introducerea pe piaţă a
produsului alimentar sau a produselor alimentare produse din acesta, inclusiv
condiţiile speciale pentru
utilizare şi manipulare;
i) metodele de detecţie, prelevare de probe (inclusiv trimiterile la metodele de
prelevare de probe oficiale sau standardizate existente) şi de identificare a evenimentului de
transformare, precum şi, dacă este cazul, metodele de detecţie şi de identificare a evenimentului de transformare în produs
alimentar şi/sau produsele
alimentare obţinute din
acesta;
j) probe de produs alimentar, însoţite de contraprobele aferente, precum şi informaţiile privind locul în care se poate accesa materialul de referinţă;
k) dacă
este cazul, o propunere pentru monitorizarea utilizării produsului alimentar destinat consumului uman după introducerea sa pe piaţă;
l) un rezumat al dosarului în format standardizat.
(2) In cazul unei solicitări care se referă
la un OMG destinat utilizării
ca produs alimentar, trimiterile la sintagma produs alimentar din alin.
(3) se interpretează ca
trimiteri la produsele alimentare care conţin, constau în sau sunt obţinute din OMG care face obiectul solicitării.
(3) In cazul OMG sau al produselor alimentare care conţin sau constau în OMG, solicitarea este
însoţită şi de următoarele:
a) un dosar tehnic complet care să furnizeze informaţiile prevăzute în anexa nr. 8 la Ordonanţa Guvernului nr. 49/2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 214/2002, şi informaţiile şi concluziile privind evaluarea
riscurilor, realizată în
conformitate cu principiile enunţate în anexa nr. 8 la ordonanţa menţionată, sau, dacă introducerea pe piaţă a OMG a fost autorizată în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 49/2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 214/2002, o copie a deciziei de acordare a
autorizaţiei;
b) un plan de monitorizare a efectelor asupra mediului,
în conformitate cu dispoziţiile
Ordonanţei Guvernului nr.
49/2000, aprobată cu modificări şi completări prin
Legea nr. 214/2002, inclusiv o propunere privind durata planului de
monitorizare; această durată poate fi diferită de perioada propusă pentru aprobare.
(4) Solicitarea se trimite Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor, care:
a) confirmă primirea cererii de acordare a autorizaţiei, în scris, către
solicitant, în termen de 14 zile de la data primirii acesteia; în confirmare se
precizează data primirii
cererii;
b) informează fără întârziere Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA); şi
c) pune la dispoziţia EFSA cererea, precum şi orice alte informaţii suplimentare furnizate de solicitant.
Art. 6. - (1) Prezentul articol se aplică produselor alimentare care urmează să fie furnizate ca atare consumatorului final sau colectivităţilor şi care:
a) conţin sau constau în OMG; sau
b) sunt obţinute din sau conţin
ingrediente obţinute din OMG.
(2) Prezentul articol nu se aplică produselor alimentare care conţin materiale care conţin, constau în sau sunt obţinute din OMG într-o proporţie de cel mult 0,9% din fiecare
ingredient, cu condiţia ca
această prezenţă să fie accidentală
sau inevitabilă din punct de
vedere tehnic.
(3) Pentru a stabili dacă prezenţa unui
astfel de material este accidentală sau inevitabilă
din punct de vedere tehnic, operatorii trebuie să aibă capacitatea
de a furniza dovezi suficiente pentru a demonstra autorităţilor competente că au întreprins acţiunile necesare pentru a evita prezenţa unui astfel de material.
(4) Este posibil să se stabilească
niveluri prag corespunzătoare
mai scăzute în conformitate cu
procedura comunitară, în
special pentru produsele alimentare care conţin sau constau în OMG sau pentru a lua în considerare progresul ştiinţific şi tehnologic.
(5) Fără a prejudicia
alte cerinţe din legislaţia naţională privind
etichetarea produselor alimentare, produsele alimentare care intră în domeniul de aplicare al prezentului
articol fac obiectul următoarelor
cerinţe specifice de
etichetare:
a) în cazul în care produsul alimentar constă în unul sau mai multe ingrediente,
expresiile modificat genetic sau produs din (denumirea
ingredientului) modificat genetic figurează în lista de ingrediente, între paranteze, imediat după ingredientul în cauză;
b) în cazul în care ingredientul este desemnat prin
denumirea unei categorii, expresiile conţine (denumirea organismului) modificat genetic sau conţine (denumirea ingredientului) produs din (denumirea organismului)
modificat genetic figurează în lista de ingrediente;
c) în cazul în care nu există o astfel de listă
de ingrediente, expresiile modificat genetic sau produs din
(denumirea organismului) modificat genetic figurează clar pe etichetă;
d) indicaţiile prevăzute la
lit. a) şi b) pot figura, de
asemenea, într-o notă de
subsol la lista de ingrediente; în acest caz, indicaţiile se tipăresc cu
un font care să aibă cel puţin aceeaşi
dimensiune ca a fontului folosit pentru lista de ingrediente. Dacă nu există o astfel de listă
de ingrediente, indicaţiile
figurează clar pe etichetă;
e) în cazul în care produsele alimentare sunt oferite
spre vânzare către
consumatorii finali ca produse alimentare care nu sunt preambalate sau ca
produse alimentare condiţionate
în ambalaje de mici dimensiuni, a căror latură cu
suprafaţa cea mai mare nu depăşeşte 10 cm2, informaţiile necesare în temeiul prezentului alineat trebuie să fie afişate permanent şi
vizibil fie în raftul cu alimente, fie imediat lângă acesta sau pe ambalaj, cu un font suficient de mare pentru ca
acestea să poată fi identificate şi citite cu uşurinţă.
(6) Pe lângă cerinţele de
etichetare stabilite la alin. (5), etichetele trebuie să precizeze şi orice caracteristică sau proprietate specificată în autorizaţie, în
următoarele cazuri:
a) dacă un aliment diferă
de produsul convenţional de
referinţă în ceea ce priveşte următoarele caracteristici sau proprietăţi:
(i) compoziţia;
(ii) valoarea nutritivă sau efectele nutritive; (iii) utilizarea preconizată a alimentului; (iv) implicaţiile pentru sănătatea anumitor
categorii de populaţie;
b) în cazul în care un produs alimentar poate ridica
probleme de natură etică sau religioasă.
(7) Pe lângă cerinţele de
etichetare stabilite la alin. (5) şi precizate în autorizaţie, etichetarea produselor alimentare care intră în domeniul de aplicare al prezentului articol
şi care nu au un produs convenţional de referinţă conţine informaţii corespunzătoare privind natura şi caracteristicile produselor alimentare în cauză.
CAPITOLUL III
Hrana pentru animale modificată genetic
Art. 7. - (1) Prezentul capitol se aplică în cazul:
a) OMG destinate utilizării ca hrană pentru
animale;
b) hranei pentru animale care conţine sau constă în OMG;
c) hranei pentru animale produse din OMG.
(2) Dacă este necesar, se poate determina, în conformitate cu procedura
comunitară, dacă un tip de hrană pentru animale intră în domeniul de aplicare al prezentului capitol.
Art. 8. - (1) Hrana pentru animale prevăzută la art. 7 alin. (1) nu trebuie:
a) să
aibă efecte adverse asupra sănătăţii umane, sănătăţii animalelor
sau asupra mediului;
b) să
inducă în eroare consumatorii;
c) să
fie nocivă pentru consumatori
sau să îi inducă în eroare prin faptul că afectează caracteristicile distincte ale produselor de origine animală;
d) să
fie diferită de hrana pentru
animale pe care urmează să o înlocuiască într-o măsură în care consumul normal de astfel de
furaje ar fi dezavantajos din punct de vedere nutritiv pentru animale sau
oameni.
(2) Nici o persoană nu poate introduce pe piaţă, utiliza sau prelucra un produs prevăzut la art. 7 alin. (1), cu excepţia cazului în care acesta face obiectul unei autorizaţii eliberate în conformitate cu prezentul
capitol şi dacă condiţiile relevante prevăzute în autorizaţie
sunt îndeplinite.
(3) Nici un produs prevăzut la art. 7 alin. (1) nu poate fi autorizat, cu excepţia cazului în care solicitantul autorizaţiei în cauză demonstrează în
mod corespunzător şi suficient că produsul respectiv îndeplineşte cerinţele prevăzute la alin. (1).
(4) Autorizaţia prevăzută la alin. (2) poate acoperi:
a) un OMG şi hrana pentru animale care conţine sau constă în
OMG în cauză, precum şi hrana pentru animale obţinută din acesta;
b) hrana pentru animale obţinută dintr-un OMG,
precum şi hrana pentru animale
produsă din sau care conţine acea hrană pentru animale.
(5) Autorizaţia prevăzută la alin. (2) se acordă, se refuză, se reînnoieşte,
se modifică, se suspendă sau se revocă numai din motivele şi în conformitate cu procedurile comunitare.
Art. 9. - (1) Pentru a obţine autorizaţia
prevăzută la art. 8 alin. (2) se depune o
solicitare care cuprinde următoarele
elemente:
a) numele şi adresa solicitantului;
b) denumirea hranei pentru animale şi caracteristicile acesteia, inclusiv
evenimentul/evenimentele de transformare utilizat/utilizate;
c) dacă este cazul, informaţiile care trebuie furnizate pentru a se conforma anexei II la
Protocolul de la Cartagena;
d) dacă este cazul, o descriere detaliată a metodei de producţie şi de fabricaţie şi a utilizărilor
preconizate ale hranei pentru animale;
e) o copie a studiilor realizate, inclusiv, dacă este cazul, a studiilor independente,
revizuite de experţi externi,
care au fost efectuate, precum şi orice alt material disponibil pentru a demonstra că furajul în cauză este în conformitate cu criteriile stabilite la art. 8 alin. (1),
în special pentru hrana pentru animale care intră în domeniul de aplicare al Ordinului ministrului agriculturii,
alimentaţiei şi pădurilor nr. 616/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare
referitoare la unele produse utilizate pentru nutriţia animalelor, informaţiile solicitate în conformitate cu Ordinul ministrului agriculturii,
pădurilor, apelor şi mediului nr. 778/2003 pentru aprobarea
Normei sanitare veterinare referitoare la fixarea liniilor directoare pentru
evaluarea unor produse utilizate în nutriţia animalelor;
f) fie o analiză, susţinută de informaţii şi de date
corespunzătoare, care să demonstreze că însuşirile hranei
pentru animale nu sunt diferite de cele ale produselor echivalente convenţionale, luând în considerare limitele
admise ale variaţiilor
naturale pentru astfel de însuşiri şi criteriile
definite la art. 10 alin. (6) lit. c), fie o propunere de etichetare a hranei
pentru animale în conformitate cu art. 10 alin. (6) lit. c) şi alin. (7);
g) fie o declaraţie motivată, care să demonstreze că hrana pentru animale în cauză nu ridică probleme
de natură etică sau religioasă, fie o propunere de etichetare a acesteia în conformitate cu art.
10 alin. (6) lit. d);
h) dacă
este cazul, condiţiile pentru
introducerea pe piaţă a hranei
pentru animale, inclusiv condiţiile speciale pentru utilizare şi manipulare;
i) metode de detecţie, prelevare de probe (inclusiv trimiterile la metodele de
prelevare oficiale sau standardizate existente) şi de identificare a evenimentului
de transformare, precum şi, dacă este cazul,
metodele de detecţie şi de identificare a evenimentului de
transformare în furaj şi/sau
în furajele obţinute din
acesta;
j) probe din furaj, însoţite de contraprobele aferente, precum şi informaţiile privind
locul în care se poate accesa materialul de referinţă;
k) dacă
este cazul, o propunere de monitorizare a utilizării hranei pentru animale după introducerea pe piaţă;
l) un rezumat al dosarului în format standardizat.
(2) In cazul unei solicitări care se referă
la un OMG destinat utilizării
ca hrană pentru animale,
trimiterile la sintagma hrană pentru animale din alin. (3) se
interpretează ca trimiteri la
hrana pentru animale care conţine,
constă în sau este obţinută din OMG care face obiectul solicitării.
(3) In cazul OMG sau al hranei pentru animale care conţine sau constă în OMG, solicitarea este însoţită şi de următoarele:
a) un dosar tehnic complet care să furnizeze informaţiile prevăzute în anexa nr. 8 la Ordonanţa Guvernului nr. 49/2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 214/2002, şi informaţiile şi concluziile privind evaluarea
riscurilor, realizată în
conformitate cu principiile enunţate în ordonanţa
menţionată, sau, dacă introducerea pe piaţă a OMG a fost autorizată în conformitate cu aceasta, o copie a deciziei de acordare a
autorizaţiei;
b) un plan de monitorizare a efectelor asupra mediului
în conformitate cu Ordonanţa
Guvernului nr. 49/2000, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 214/2002, inclusiv o propunere privind durata
planului de monitorizare; această durată poate fi
diferită de perioada propusă pentru aprobare.
(4) Solicitarea se trimite Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor, care:
a) confirmă primirea cererii de acordare a autorizaţiei, în scris, către
solicitant, în termen de 14 zile de la data primirii acesteia; în confirmare se
precizează data primirii
cererii;
b) informează fără întârziere Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA); şi
c) pune la dispoziţia EFSA cererea, precum şi orice alte informaţii suplimentare furnizate de solicitant.
Art. 10. - (1) Prezentul articol se aplică furajelor prevăzute la art. 7 alin. (1).
(2) Prezentul articol nu se aplică furajelor care conţin materiale care conţin, constau în sau sunt obţinute din OMG într-o proporţie de cel mult 0,9% din hrana pentru
animale şi din fiecare
component din care sunt formate, cu condiţia ca această
prezenţă să fie accidentală sau inevitabilă
din punct de vedere tehnic.
(3) Pentru a stabili dacă prezenţa unui
astfel de material este accidentală sau inevitabilă
din punct de vedere tehnic, operatorii trebuie să aibă capacitatea
de a furniza dovezi suficiente pentru a demonstra autorităţilor competente că au întreprins acţiunile necesare pentru a evita prezenţa unor astfel de materiale.
(4) Este posibil să se stabilească
niveluri prag corespunzătoare
mai scăzute în conformitate cu
procedura comunitară, în special
pentru hrana pentru animale care conţine sau constă în
OMG sau pentru a lua în considerare progresul ştiinţific şi tehnologic.
(5) Fără a prejudicia
alte cerinţe din legislaţia naţională privind
etichetarea hranei pentru animale, hrana pentru animale prevăzută la art. 7 alin. (1) face obiectul cerinţelor specifice de etichetare prevăzute în continuare.
(6) Nici o persoană nu poate introduce pe piaţă hrana pentru animale prevăzută la art. 7
alin. (1), cu excepţia cazului
în care informaţiile precizate
în continuare sunt indicate într-un mod vizibil, lizibil şi imposibil de şters într-un document însoţitor sau, dacă este
cazul, pe ambalaj, pe recipient sau pe o etichetă plasată pe
acestea.
Hrana pentru animale care intră în compoziţia unei
anumite hrane pentru animale face obiectul următoarelor reguli:
a) în cazul hranei pentru animale prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. a) şi b), expresia (numele organismului)
modificat genetic figurează între paranteze imediat după denumirea specifică
a hranei pentru animale.
Ca alternativă, această expresie
poate figura într-o notă de
subsol la lista de furaje. Această notă de subsol se
tipăreşte cu un font având cel puţin aceeaşi mărime ca a
fontului folosit pentru lista de hrană pentru animale;
b) în cazul hranei pentru animale prevăzute la art. 7 alin. (1) lit. c), expresia
produs din (numele organismului) modificat genetic figurează între paranteze imediat după denumirea specifică a hranei pentru animale.
Ca alternativă, această expresie
poate figura într-o notă de
subsol la lista de hrană
pentru animale. Această notă de subsol se tipăreşte cu un font
având cel puţin aceeaşi mărime ca a fontului folosit pentru lista de hrană pentru animale;
c) după cum se prevede în autorizaţie, eticheta menţionează orice caracteristică a furajului prevăzut la art. 7 alin. (1), care diferă de caracteristicile produsului convenţional de referinţă,
astfel cum sunt cele enumerate în continuare:
(i) compoziţia;
(ii) proprietăţile nutritive; (iii) utilizarea preconizată;
(iv) implicaţiile pentru sănătatea anumitor specii sau categorii de
animale;
d) după
cum se arată în autorizaţie, eticheta menţionează orice
caracteristică sau proprietate
a hranei pentru animale care poate ridica probleme de natură etică sau religioasă.
(7) Pe lângă cerinţele definite
la alin. (6) lit. a) şi b) şi aşa cum este prevăzut
în autorizaţie, etichetele
hranei pentru animale sau documentele însoţitoare ale acesteia care intră în domeniul de aplicare al prezentului capitol şi care nu au un produs convenţional de referinţă conţin informaţii corespunzătoare privind natura şi caracteristicile hranei pentru animale în cauză.
CAPITOLUL IV
Dispoziţii finale
Art. 11. - In cazul în care un produs poate fi utilizat
atât ca produs alimentar, cât şi ca hrană pentru
animale, se depune o singură
solicitare în aplicarea art. 3 şi 7, iar aceasta va duce la emiterea unei singure autorizaţii în conformitate cu procedura comunitară.
Art. 12. - Normele de aplicare a prezentei hotărâri în ceea ce priveşte, printre altele, măsurile necesare pentru ca operatorii să respecte cerinţele de etichetare, informaţiile care trebuie oferite de agenţii economici care prepară şi furnizează hrană consumatorilor finali, regimul privind sancţiunile aplicabile în cazul încălcării dispoziţiilor
prezentei hotărâri se pot
adopta în conformitate cu procedura comunitară.