E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
A fost modificat de:
Hotărârea 999 1990 abrogat de articolul 41 din actul Legea 4 1995
Hotărârea 999 1990 modificat de Hotărârea 178 1994
Hotărârea 999 1990 modificat de articolul 6 din actul Hotărârea 35 1994
Hotărârea 999 1990 modificat de articolul 4 din actul Hotărârea 685 1993
Hotărârea 999 1990 modificat de articolul 5 din actul Hotărârea 587 1993
Hotărârea 999 1990 modificat de Hotărârea 73 1993
Articolul 2 din actul Hotărârea 999 1990 modificat de articolul 1 din actul Hotărârea 73 1993
Articolul 3 din actul Hotărârea 999 1990 modificat de articolul 1 din actul Hotărârea 73 1993
Articolul 4 din actul Hotărârea 999 1990 modificat de articolul 1 din actul Hotărârea 73 1993
Articolul 6 din actul Hotărârea 999 1990 modificat de articolul 1 din actul Hotărârea 73 1993
Articolul 10 din actul Hotărârea 999 1990 completat de articolul 1 din actul Hotărârea 73 1993
Hotărârea 999 1990 completat de Hotărârea 73 1993
Articolul 2 din actul Hotărârea 999 1990 completat de articolul 1 din actul Hotărârea 73 1993
Hotărârea 999 1990 modificat de Hotărârea 132 1992
Hotărârea 999 1990 completat de Hotărârea 132 1992
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 999 din  4 septembrie 1990    * Republicata

privind reglementarea donarii de sange in scopuri terapeutice

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 53 din  9 martie 1993


SmartCity3


    *) Republicata in temeiul art. 2 din Hotararea Guvernului nr. 73 din 20 februarie 1993, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 52 din 8 martie 1993, dandu-se articolelor o noua numerotare.
    Hotararea Guvernului nr. 999/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 106 din 15 septembrie 1990, si a mai fost modificata prin Hotararea Guvernului nr. 132 din 18 martie 1992, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 55 din 1 aprilie 1992.

    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    Donarea de sange in scopuri terapeutice, menita sa contribuie la ocrotirea sanatatii populatiei, este un gest umanitar pe care il pot face cetatenii in varsta de 18-62 ani.
    Art. 2
    Donarea de sange sau plasma umane pentru scopuri terapeutice si diagnostice se face in unitatile sanitare specializate ale Ministerului Sanatatii si Ministerului Apararii Nationale, precum si in alte unitati autorizate special de catre Ministerul Sanatatii.
    Unitatile specializate ale Ministerului Apararii Nationale pot recolta sange si plasma si de la donatorii proveniti din randurile populatiei civile.
    Separarea, prelucrarea si conservarea de sange sau plasma, precum si a derivatelor de sange sau plasma umane se fac in institutii specializate, autorizate de Ministerul Sanatatii.
    Pentru prevenirea oricaror riscuri de imbolnavire prin boli infectioase - hepatita virala, SIDA si altele -, la recoltarea singelui se vor folosi numai seringi de unica intrebuintare.
    Art. 3
    Ministerul Sanatatii are, in actiunea de recoltare si conservare a singelui uman, urmatoarele obligatii principale:
    a) organizeaza, indruma si controleaza activitatea de recoltare si conservare a singelui uman desfasurata prin unitati sanitare de profil si unitati autorizate in mod special:
    b) stabileste necesarul anual de sange uman pe baza propunerilor facute de directiile sanitare teritoriale;
    c) asigura, prin unitatile specializate si prin celelalte unitati sanitare, controlul epidemiologic si clinic al donatorilor, controlul de laborator complet al singelui uman recoltat, precum si efectuarea testului SIDA (HIV), in vederea asigurarii calitatii acestuia;
    d) indruma si controleaza utilizarea singelui uman si a derivatelor sale in scop terapeutic, urmarind aplicarea celor mai adecvate masuri pentru evitarea reactiilor posttransfuzionale si pentru evitarea transmiterii oricaror infectii;
    e) organizeaza activitatea de stabilire a grupei sanguine a cetatenilor, in vederea inscrierii in buletinul de identitate si in livretul militar, in conditiile legii;
    f) asigura rezerva de sange uman necesar pentru situatii deosebite;
    g) sprijina implicarea medicilor si a celuilalt personal sanitar in actiuni privind atragerea de noi donatori de sange.
    Art. 4
    Societatea de Cruce Rosie din Romania, precum si asociatiile donatorilor onorifici de sange din Romania sprijina unitatile sanitare in activitatea de recrutare a donatorilor si stimularea donarii de sange in mod onorific.
    Ministerele, celelalte organe ale administratiei publice, organizatiile cooperatiste, organizatiile obstesti si persoanele juridice sau fizice vor sprijini actiunile organizate in scopul donarii de sange.
    Art. 5
    Donarea de sange se face onorific sau cu plata.
    Art. 6
    Donatorii onorifici de sange beneficiaza de urmatoarele drepturi:
    a) acordarea, la fiecare donare, de bonuri valorice pentru produse alimentare in valoare de 1.200 lei, indexata cu indicele cresterii preturilor la produsele alimentare pentru consumurile colective;
    b) doua zile libere de la locul de munca, din care una in ziua donarii, pentru salariatii incadrati in unitatile publice, precum si la alte persoane juridice;
    c) doua zile consecutive scutire de frecventa elevilor si studentilor;
    d) asistenta medicala cu prioritate, medicamente, materiale sanitare si de intretinere in mod gratuit - in conditii de spitalizare, precum si in tratamentul ambulatoriu -, in unitatile sanitare publice, pentru donatorii care au minimum 5 donari in ultimii 5 ani;
    e) prioritate la obtinerea biletelor de odihna si tratament si reducerea cu 50% a tarifelor acestor bilete, pentru persoanele care au cel putin 15 donari in ultimii 5 ani;
    f) acordarea unei recompense valorice  indexate periodic in aceleasi conditii ca si dreptul acordat la lit. a), in suma de 5.000 lei la fiecare a 5-a donare, cu conditia ca aceste donari sa fie realizate in 2 ani consecutivi;
    g) acordarea de obiecte simbol (insigne) la prima donare si diploma de donator onorific, dupa a 5-a donare de sange.
    Drepturile donatorilor onorifici de sange militari se stabilesc pe baza prevederilor prezentei hotarari, prin adaptare la specificul activitatilor din fortele armate, si se aproba prin ordin al ministrilor care au personal militar in subordine.
    Art. 7
    Donatorilor de sange cu plata li se acorda:
    a) o zi libera de la locul de munca in ziua donarii de sange;
    b) 1 leu pentru un mililitru de sange donat;
    c) 2 lei pentru un mililitru de sange cu Rh negativ, donatorilor de sange medular, celor care accepta imunizarea activa in vederea productiei de antiseruri, donatorilor de plasma care accepta plasmaforeza.
    Singele donat se inregistreaza la valorile prevazute la lit. b) si c) si se distribuie unitatilor sanitare pentru consum, fara plata.
    Art. 8
    Salariul pentru zilele libere de la locul de munca este echivalent cu salariul mediu zilnic, calculat potrivit dispozitiilor legale.
    Pentru donatorii de sange, membri ai organizatiilor si asociatiilor cooperatiste, salariul pentru zilele libere este echivalent cu tariful zilei lucrate.
    Plata zilelor libere, scutirea de frecventa si acordarea permisiilor, cat si a celorlalte drepturi se vor face pe baza dovezii eliberate de unitatea de recoltare a singelui.
    Art. 9
    Unitatile sanitare care efectueaza recoltarile de sange au obligatia de a asigura alimentatia necesara donatorului in ziua donarii, la nivelul alocatiei legale, precum si medicatia antianemica sau medicamente in cazul accidentelor survenite din cauza donarii.
    Art. 10
    Cheltuielile pentru realizarea unor actiuni menite sa contribuie la educarea cetatenilor in scopul donarii de sange si privitor la modul de recoltare a singelui, de participare voluntara la aceasta actiune umanitara, se vor face din sumele prevazute anual in bugetul Ministerului Sanatatii pentru educatie sanitara.
    In scopul prevazut la alin. 1, reclamele la radio si televiziune in legatura cu donarea onorifica de sange sunt gratuite.
    Art. 11
    Introducerea sau scoaterea din tara de sange sau plasma sau derivate de sange sau plasma se poate face numai pe baza aprobarii Ministerului Sanatatii.
    Institutiile de profil ale Ministerului Apararii Nationale vor informa Ministerul Sanatatii cu privire la organizarea si efectuarea acestui tip de activitati, impuse de necesitatea solutionarii unor aspecte specifice ale activitatii transfuzionale din unitatile Ministerului Apararii Nationale.
    Art. 12
    Ministerul Industriilor si Ministerul Finantelor vor introduce in bugetul de stat influentele financiare ce decurg din aplicarea prezentei hotarari.
    Art. 13
    Orice dispozitii contrare prezentei hotarari nu se aplica.

                                       


SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 999/1990

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 999 din 1990
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 82 2020
    Credit urgent prin transfer catre angajati si osvc Împrumuturi și finanțare în 1-2 ore Vă ofer un împrumut financiar unic de la un investitor direct în valoare de 20.000-50.000.000.000 CZK. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă și pentru toți cetățenii. Durata acestui credit poate fi fixată la 240 de luni cu posibilitate de rambursare anticipată la orice preț și fără majorare. Luați întregul împrumut și primiți banii înapoi în 1-2 ore de la aplicare. Dacă doriți să împrumutați bani, vă rugăm să mă contactați prin acest e-mail de mai jos: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Circulara 20 2020
     LEGÁLNÍ A SPOLEHLIVÉ PŮJČKY Dobrý den, hledáte legálního a spolehlivého věřitele? Potřebuješ půjčku? Potřebujete naléhavou finanční pomoc? Potřebujete naléhavou půjčku na splacení svých dluhů? Nebo možná potřebujete kapitálový úvěr ke zlepšení svého podnikání? Půjčku můžete získat od 20 000 Kč do 60 000 000 Kč s nízkou úrokovou sazbou 2 %. Pokud máte zájem o půjčku, kontaktujte mě prosím prostřednictvím tohoto níže uvedeného e-mailu pro více informací; novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Circulara 20 2020
    Credit personal rapid online Buna ziua, sunt o persoana fizica care ofera credite internationale. Cu un capital care va fi folosit pentru a oferi împrumuturi între persoane pe termen scurt și lung în intervalul de la 50.000 la 50.000.000 CZK tuturor solicitanților serioși care au nevoie cu adevărat de el, rata dobânzii este de 2% pe an. J oferă împrumuturi financiare, împrumuturi imobiliare, împrumuturi pentru investiții, împrumuturi auto, împrumuturi personale. Sunt gata să-mi satisfac clienții în maximum 1 zi de la primirea formularului dumneavoastră de întrebare. E-mail: novotnyradex@gmail.com.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Are you in need of a personal/commercial loan to start your business or fix your home, refinance a business? a loan to pay your bills/debts contact us now on Loanwestlake@gmail.com telegram___https://t.me/loan59
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Are you in need of a personal/commercial loan to start your business or fix your home, refinance a business? a loan to pay your bills/debts contact us now on Loanwestlake@gmail.com telegram___https://t.me/loan59
Alte acte pe aceeaşi temă cu Hotărârea 999/1990
Legea 4 1995
privind donarea de singe, utilizarea terapeutica a singelui uman si organizarea transfuzionala in Romania
Hotărârea 178 1994
cu privire la indexarea pensiilor de asigurari sociale de stat, I.O.V.R., ale agricultorilor si a altor venituri ale populatiei, incepind cu luna aprilie 1994
Hotărârea 35 1994
cu privire la indexarea pensiilor de asigurari sociale de stat, I.O.V.R., ale agricultorilor si a altor venituri ale populatiei, incepind cu luna ianuarie 1994
Hotărârea 685 1993
cu privire la indexarea pensiilor de asigurari sociale de stat, militare, I.O.V.R., ale agricultorilor si a altor venituri ale populatiei, incepind cu luna decembrie 1993
Hotărârea 587 1993
cu privire la indexarea pensiilor de asigurari sociale de stat, I.O.V.R., ale agricultorilor si a altor venituri ale populatiei
Hotărârea 73 1993
pentru modificarea si completarea Hotaririi Guvernului nr. 999/1990 privind reglementarea donarii de singe in scopuri terapeutice
Hotărârea 132 1992
pentru modificarea si completarea Hotaririi Guvernului nr. 999/1990 privind reglementarea donarii de singe in scopuri terapeutice
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu