E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 772 din 31 mai 1966

privind aprobarea Regulamentului pentru aplicarea Decretului nr. 328 din 29 aprilie 1966, privind circulatia pe drumurile publice si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector

ACT EMIS DE: CONSILIUL DE MINISTRI

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 28 - 29 din 31 mai 1966


SmartCity3


    Consiliul de Ministri al Republicii Socialiste Romania hotaraste:

    Art. 1
    Se aproba Regulamentul pentru aplicarea Decretului nr. 328 din 29  aprilie 1966, privind circulatia pe drumurile publice precum si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector.
    Art. 2
    Regulamentul prevazut la art. 1, intra in vigoare dupa 30 de zile de la publicare. Pe aceeasi data Instructiunile privind circulatia pe drumurile publice, precum si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector, aprobate prin Hotararea Consiliului de Ministri nr. 1107, publicata in Colectia de Hotarari si Dispozitii ale Consiliului de Ministri nr. 35 din 21 noiembrie 1962, cu modificarile ulterioare, se abroga.

                         REGULAMENT
pentru aplicarea Decretului nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice si pentru stabilirea si sanctionarea contraventiilor in acest sector

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Dispozitiile prezentului regulament se aplica circulatiei pe drumurile publice.
    Pe drumurile care nu sunt deschise circulatiei publice, fiind folosite numai de vehicule ce deservesc in mod obisnuit o anume organizatie socialista, se aplica, daca este cazul, reguli stabilite de conducerea acelei organizatii. La intrarea pe aceste drumuri organizatiile socialiste care le administreaza vor instala, in loc vizibil, un panou cu inscriptia: "Drum interzis circulatiei publice".
    Art. 2
    Organele militiei si comitetele executive ale sfaturilor populare vor intreprinde actiuni continui de popularizare a regulilor de circulatie.
    Organele militiei, prin intermediul presei, radioteleviziunii si cinematografiei vor da indrumari practice pentru circulatia pe drumurile publice in conditii speciale, cu aratarea consecintelor nerespectarii regulilor de circulatie in aceste cazuri.
    Art. 3
    Institutiile medicale carora li se trimit spre verificare conducatori de autovehicule pentru a le constata aptitudinea de a conduce, sunt obligate sa comunice, deandata, rezultatul examenului medical, organului militiei in circumscriptia caruia isi are sediul institutia medicala si sa consemneze constatarea in tichetul de evidenta aflat asupra conducatorului de autovehicul.
    Art. 4
    Este interzisa crearea de restrictii pentru circulatia vehiculelor sau a pietonilor prin executarea de lucrari, depozitarea de materiale ori lasarea de obiecte, pe partea carosabila a drumurilor publice sau pe trotuare, fara acordul prealabil al organelor militiei. Nu este considerata producatoare de restrictii lasarea unor materiale sau obiecte pe trotuare in cazul cand, prin aceasta, pietonii nu sunt obligati sa foloseasca partea carosabila a drumului public.
    Obstacolele producatoare de restrictii pentru circulatia pe drumurile publice trebuie semnalizate de cei care le creeaza, ziua cu mijloace de avertizare corespunzatoare ("Lucrari" sau "Alte pericole"), iar noaptea si prin lumini rosii, vizibile din ambele sensuri de circulatie de la cel putin 50 m.
    Art. 5
    Organele cailor ferate, de acord cu organele de stat care administreaza drumurile si cu organele militiei, vor stabili, in raport cu intensitatea circulatiei si cu conditiile de vizibilitate, trecerile la nivel peste linia ferata care necesita sa fie prevazute cu bariere sau cu semnalizare optica ori acustica.
    La trecerile la nivel peste liniile ferate fara bariere, organele cailor ferate, impreuna cu organele de stat care administreaza drumurile publice, precum si cu organizatiile socialiste care detin terenurile invecinate, vor lua masuri pentru inlaturarea obstacolelor ce impiedica vizibilitatea caii ferate de la locul unde conducatorii vehiculelor sunt obligati sa opreasca potrivit prezentului regulament.
    In cazul cand la trecerile la nivel peste liniile ferate fara bariere, nu se pot asigura conditiile prevazute in alineatul precedent, organele de stat care administreaza drumurile publice, impreuna cu organele cailor ferate si cu acordul organelor militiei, vor luna masuri, dupa caz, pentru:
    - mutarea trecerii la nivel pe alt amplasament cu vizibilitate;
    - desfiintarea trecerii la nivel cu abaterea circulatiei rutiere pe alta trecere la nivel invecinata, cu vizibilitate asigurata sau avand bariera pazita;
    - instalarea de paza sau dispozitive automate, in ordinea urgentei stabilite de aceste organe.
    Art. 6
    Statiile de tramvaie, troleibuze sau autobuze, precum si traseele acestor autovehicule, se stabilesc de intreprinderile de transport in comun, cu acordul organelor militiei.
    Daca in localitati, traseele tramvaielor, troleibuzelor sau autobuzelor trec peste calea ferata la acelasi nivel, in amandoua partile inainte de trecere trebuie sa existe statii de oprire.
    Art. 7
    Este interzisa organizarea de concursuri sau antrenamente ori a altor manifestatii sportive pe drumurile publice, fara acordul prealabil al organelor militiei.
    Art. 8
    Este interzisa lasarea pe drumurile publice a animalelor nesupravegheate.

    CAP. 2
    Reguli privind circulatia pe drumurile publice

    SECTIUNEA I
    Semnele si semnalele folosite pentru asigurarea securitatii circulatiei
    Art. 9
    Persoanele care folosesc drumurile publice in orice calitate trebuie sa se conformeze semnelor si semnalelor folosite pentru asigurarea securitatii circulatiei.

    A. Indicatoare pentru circulatie
    Art. 10
    Indicatoarele pentru circulatia pe drumurile publice sunt:
    a) de avertizare (pentru locuri periculoase);
    b) de dirijare (reglementare) care pot fi pentru:
    - prioritate la intersectii;
    - interzicere sau restrictie;
    - sens obligatoriu.
    c) de orientare si diverse, care pot fi pentru:
    - presemnalizare;
    - orientare;
    - diverse.

    B. Marcaje
    Art. 11
    Marcajele aplicate  pe drumurile publice sunt:
    a) marcaje longitudinale, care pot fi:
    - centrale, care separa sensurile de circulatie;
    - pentru delimitarea benzilor de circulatie;
    - pentru puncte periculoase.
    b) marcaje transversale, care pot fi:
    - pentru oprire;
    - de traversare pentru pietoni;
    - de traversare pentru biciclisti;
    - pentru spatii interzise.
    c) alte marcaje, care pot fi:
    1. laterale
    - pe parapete;
    - pe stalpi de dirijare;
    - pe ziduri;
    - pe bordurile trotuarelor sau insulelor;
    - pe stalpii electrici sau de telecomunicatii ori pe pomi;
    2. diverse
    - pentru delimitarea caii (partii carosabile);
    - prin inscriptii pentru: semnalizarea directiei prin sageti; oprire prin cuvantul "STOP"; statii de oprire a autobuzelor, troleibuzelor si taxiurilor, marcate printr-o linie continua sau prin inscriptiile "TAXI", "Buz";
    - pentru parcare (stationare), care pot fi: transversal, inclinat, paralel sau in axa drumului public;
    - pentru trecerile la nivel.

    C. Semnalele semaforului electric si ale lampii cu lumina galbena intermitenta
    Art. 12
    Semnalele semaforului electric pentru dirijarea circulatiei la intersectii sunt urmatoarele:
    a) Lumina verde, care inseamna ca vehiculele pot sa treaca, iar pietonii sa traverseze strada;
    b) lumina galbena, care inseamna ca vehiculele nu pot sa intre in intersectie si pietonii sa traverseze strada.
    Vehiculul sau pietonul surprins de lumina galbena in intersectie, continua sa circule.
    In cazul strazilor cu refugii, pietonii care la aparitia luminii galbene nu au trecut de jumatatea strazii, sunt obligati sa astepte pe refugiu si sa continue traversarea numai la lumina verde.
    In cazul cand lumina galbena apare dupa lumina verde, iar vehiculele se afla atat de aproape de semnal incat nu pot sa opreasca in conditii de siguranta suficiente inainte de a fi depasit semnalul, acestea au dreptul sa treaca;
    c) lumina rosie, care inseamna ca vehiculele nu au dreptul sa treaca si pietonii sa traverseze strada.
    Art. 13
    Semnalul cu lumina galbena intermitenta de la intersectii obliga pe conducatorii vehiculelor de a reduce viteza pana la limita evitarii oricarui pericol si de a se asigura ca intrarea lor in intersectie nu stinjeneste circulatia.
    Art. 14
    Autovehiculele destinate stingerii incendiilor, cele ale salvarii si ale militiei pot trece prin intersectie, in cazul cand exista spatiul necesar, indiferent de semnalul semaforului electric, dar numai cand se deplaseaza la locul unei calamitati, pentru salvarea de vieti omenesti sau pentru alte evenimente deosebite, care impun aceasta.
    La apropierea de intersectii, conducatorii acestor autovehicule sunt obligati sa dea semnale sonore si sa micsoreze viteza pana la limita care asigura evitarea accidentelor.
    In situatiile de mai sus, conducatorii autovehiculelor respective nu sunt scutiti de raspundere pentru accidentele comise din vina lor.

    D. Semnalele facute de agentul de circulatie
    Art. 15
    Agentul de circulatie indica semnalul "Stop":
    - pentru vehiculele si pietonii venind din fata: cu bratul sting ridicat vertical si palma mainii inainte;
    - pentru vehiculele si pietonii venind din spate: cu bratul drept intins orizontal si palma mainii inainte.
    Aceste semnale pot fi intrebuintate simultan.
    In acest caz bratul sting ridicat vertical cu palma mainii inainte si bratul drept intins orizontal cu palma mainii inainte indica semnalul "Stop" pentru vehiculele si pietonii venind din fata sau spatele agentului de circulatie si semnalul "liber" de a intra si trece prin intersectie, respectiv de a traversa strada, pentru vehiculele si pietonii venind din partile laterale.
    Agentul de circulatie poate face semn cu mina pentru ca vehiculele sa avanseze, sa treaca prin fata sau spatele sau, prin partea sa stinga sau dreapta ori ca pietonii sa traverseze strada.
    Semnalele vor fi facute in asa fel incat sa se evite aglomerarile la intersectii.
    Art. 16
    Semnalele sau indicatiile agentilor de circulatie vor fi respectate cu precadere, atat fata de celelalte semne si semnale, cat si fata de regulile privind dirijarea circulatiei.
    Agentii de circulatie pot face semne sau da indicatii in conditiile alineatului precedent, numai in masura in care buna desfasurare a circulatiei impune aceasta.
    Art. 17
    Agentii de circulatie care fac semnale vehiculelor in mers trebuie sa fie echipati si plasati in asa fel incat sa fie vazuti si usor de recunoscut, atat ziua cat si noaptea, de toti cei care folosesc drumul public.

    E. Semnalele conducatorilor de vehicule
    Art. 18
    Pentru a preveni un pericol sau a nu stanjeni circulatia, conducatorii vehiculelor semnalizeaza cu mijloacele de avertizare sonora, cu luminile farurilor, cu semnalizatoarele luminoase sau cu bratul.
    Semnalizarea cu mijloacele de mai sus nu scuteste pe conducatorii vehiculelor de obligatia micsorarii vitezei si a luarii tuturor masurilor necesare pentru prevenirea accidentelor.
    Art. 19
    Semnalizarile cu mijloacele de avertizare sonora nu pot fi folosite in zonele de actiune a indicatorului "Claxonarea interzisa" precum si in localitatile unde acest mod de semnalizare este interzis prin decizii ale comitetelor executive ale sfaturilor populare, iar in celelalte localitati intre orele 22-6.
    Se excepteaza de la prevederile alineatului precedent autovehiculele destinate stingerii incendiilor, cele ale salvarii si ale militiei, care se deplaseaza la interventii, precum si autovehiculele care se afla in una din situatiile prevazute la art. 67.
    Pentru  prevenirea pietonilor si a conducatorilor de vehicule, inclusiv a biciclistilor, mijloacele de avertizare sonora se folosesc numai la o distanta de cel putin 30 m de acestia.
    Este interzisa folosirea in mod abuziv a mijloacelor de avertizare sonora.
    Art. 20
    La intalnirea autovehiculelor care circula noaptea in sens contrar pe drumurile neluminate, este obligatorie folosirea fazei scurte (lumina de intalnire). Faza scurta se foloseste concomitent cu reducerea vitezei, la o distanta de cel putin 200 m de autovehiculul din fata.
    Semnalizarea cu lumina farurilor, prin schimbarea fazei scurte cu faza lunga, este permisa numai la intersectiile din localitati.
    Art. 21
    Conducatorii autovehiculelor sunt obligati sa semnalizeze la schimbarea directiei de mers si la depasire numai cu luminile intermitente ale semnalizatoarelor, in raport cu schimbarea directiei de mers. Oprirea se semnalizeaza cu lumina rosie a lanternelor din spate.
    Este interzisa folosirea luminilor rosii in fata autovehiculelor, precum si a luminilor albe in spatele acestora, cu exceptia luminii proiectate pentru luminarea numarului de inmatriculare si a celei destinate, prin constructie, a fi folosita la mersul inapoi.
    Art. 22
    Conducatorii motocicletelor, bicicletelor, vehiculelor cu tractiune animala sau a celor trase ori impinse cu mina, precum si a vehiculelor care nu circula in mod obisnuit pe drumurile publice, vor semnaliza cu bratul intins orizontal intentia lor de a schimba directia de mers sau a depasi, corespunzator manevrei pe care urmeaza sa o execute. Oprirea acestor vehicule, cu exceptia motocicletelor, va fi semnalizata prin balansarea bratului conducatorului in plan vertical.
    Art. 23
    Intentia de a schimba directia de mers sau de a depasi se semnalizeaza, indiferent de mijlocul de semnalizare folosit, cu cel putin 50 metri in localitati si 100 metri in afara localitatilor, inainte de schimbarea directiei de mers sau de depasire.
    Art. 24
    Semnalizarile cu mijloace de avertizare sonora sau cu luminile se fac in mod obligatoriu ori de cate ori este necesar pentru evitarea unui pericol imediat.

    SECTIUNEA a II-a
    Reguli privind circulatia vehiculelor de orice fel

    A. Pozitii in timpul mersului
    Art. 25
    Toate vehiculele, inclusiv cele trase sau impinse cu mina, vor fi conduse pe partea dreapta a drumului public in directia de mers.
    Art. 26
    Pe drumurile publice pe care sunt aplicate marcaje longitudinale, conducatorul de vehicul nu va trece peste liniile de interzicere sau continue (simple sau duble) si nici peste marcajele pentru puncte periculoase. Aceeasi obligatie revine conducatorului de vehicul si atunci cand pe drumurile publice sunt aplicate marcaje transversale pentru spatii interzise.
    Liniile discontinue (intrerupte) au caracter orientativ putindu-se trece peste ele numai atunci cand conducatorul de vehicul schimba banda de circulatie sau directia de mers si dupa ce a semnalizat intentia efectuarii acestor manevre si s-a asigurat ca nu pericliteaza circulatia celorlalti conducatori care il preced sau il urmeaza, ori cu care se va incrucisa.
    In cazul cand sensul de circulatie este separat de o linie continua si una discontinua, conducatorul de vehicul este obligat sa respecte semnificatia liniei celei mai apropiate de vehicul in directia de mers.
    Art. 27
    Circulatia vehiculelor pe drumurile publice cu mai multe benzi pe acelasi sens se desfasoara astfel:
    - pe banda de langa bordura sau acostament vor circula vehiculele destinate transportului in comun si cele care se deplaseaza cu viteza redusa;
    - pe celelalte benzi vor fi conduse vehiculele care, potrivit legii, pot circula cu viteze superioare.
    Faptul ca vehiculele de pe o banda circula mai repede decat vehiculele de pe celelalte benzi, nu este considerat ca fiind o depasire in sensul art. 32.
    Art. 28
    La intersectiile cu marcaje, conducatorii de vehicule se vor incadra pe benzile corespunzatoare directiei de mers voite, cu cel putin 50 metri inainte de intersectie, avand obligatia de a respecta semnificatiile indicatoarelor si marcajelor pentru semnalizarea directiei de mers.
    La intersectiile fara marcaje, conducatorii vehiculelor ocupa in mers, la o distanta de cel putin 50 metri de intersectie, urmatoarele pozitii:
    a) cei care vor sa schimbe directia de mers spre dreapta, randul din dreapta;
    b) cei care vor sa schimbe directia de mers spre stinga sau vor sa mearga inainte, randul din stinga.
    Daca in intersectie circula si tramvaie, iar spatiul dintre sina din dreapta si trotuar nu permite circulatia pe doua randuri, toti conducatorii de vehicule, indiferent de directia de mers voita, vor circula pe un singur rand, lasind liber traseul tramvaiului.
    Art. 29
    Schimbarea directiei de mers prin virare la dreapta sau la stinga este interzisa in locurile unde sunt instalate indicatoare cu aceasta semnificatie.
    Art. 30
    Daca la apropierea de intersectie sunt instalate semne care indica o anumita directie de mers, vehiculele vor putea fi conduse numai in directia sau directiile indicate de acestea.
    Art. 31
    Este interzisa circulatia vehiculelor pe sectoarele de drum public la inceputul carora sunt instalate indicatoare prin care se interzice accesul.

    B. Depasirea
    Art. 32
    Vehiculele se depasesc numai pe partea stinga, cu exceptia vehiculelor a caror conducatori semnalizeaza intentia de a schimba directia de mers la stinga si a tramvaielor, care se depasesc pe partea dreapta.
    Tramvaiele in mers pot fi depasite si pe stinga, atunci cand drumul public este cu sens unic sau cand intre sina din dreapta si marginea trotuarului nu exista loc pentru depasire.
    Cel ce efectueaza depasirea este obligat:
    a) sa semnalizeze intentia de a se angaja in depasire si sa se angajeze in depasire numai dupa ce s-a convins ca aceasta se poate face fara pericol;
    b) sa pastreze in timpul depasirii o distanta laterala suficienta fata de vehiculul depasit;
    c) sa reintre in partea dreapta a drumului dupa ce se va asigura ca aceasta se poate face fara pericol pentru vehiculul depasit.
    Conducatorul vehiculului ce urmeaza a fi depasit trebuie sa creeze conditii pentru depasire, fiind obligat sa ia urmatoarele masuri:
    a) sa nu mareasca viteza cu care circula, atunci cand i se semnalizeaza ca urmeaza a fi depasit;
    b) sa se angajeze cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului.
    Art. 33
    Depasirea este interzisa:
    a) in intersectii cu circulatia nedirijata;
    b) in apropierea virfurilor de panta, cand vizibilitatea este redusa sub 50 m;
    c) in curbe unde vizibilitatea este redusa sub 50 m;
    d) pe poduri; prin exceptie, vehiculele cu tractiune animala, motocicletele fara atas si bicicletele pot fi depasite pe podurile metalice, de beton sau din zidarie de piatra care au o lungime de peste 20 m si o latime de cel putin 7 m;
    e) la treceri pentru pietoni semnalate cu indicator sau marcaj;
    f) la treceri la nivel peste calea ferata si la mai putin de 50 m de acestea;
    g) in statii de tramvai, cand tramvaiul este oprit sau daca acesta se gaseste la mai putin de 50 m de statie; tramvaiul poate fi depasit in statiile prevazute cu refugii pentru pietoni;
    h) in orice alte locuri unde vizibilitatea este redusa sub 50 m;
    i) in zonele de actiune ale indicatoarelor: "Depasirea autovehiculelor, cu exceptia motocicletelor fara atas, interzisa", "Depasirea este interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri";
    j) in situatia cand vehiculul ce ar urma sa fie depasit este angajat in depasirea altui vehicul oprit sau in mers (triplare), daca prin aceasta manevra se trece peste axa care desparte cele doua sensuri de circulatie ale drumului;
    k) in situatia cand se apropie din sens opus un alt vehicul si cand pentru realizarea depasirii ar fi necesar sa se treaca peste axa care desparte cele doua sensuri de circulatie ale drumului.

    C. Prioritate de trecere
    Art. 34
    Cand doua vehicule se apropie simultan de o intersectie venind de pe drumuri publice pe care nu sunt instalate indicatoare de prioritate la intersectii, vehiculul ce vine dinspre dreapta are prioritate de trecere.
    Are, de asemenea, prioritate de trecere vehiculul care circula pe un sector de drum public la inceputul caruia este instalat indicatorul "Drum cu prioritate", ori "Prioritate fata de circulatia din sens invers" sau care intra intr-o intersectie la inceputul careia este plantat indicatorul "Intersectie cu drum fara prioritate".
    Organele de stat care administreaza drumurile publice ce se intersecteaza cu sectoare de drum cu prioritate, sunt obligate sa instaleze, inainte de intersectie, unul din indicatoarele "Cedeaza trecerea" sau "Oprire la intersectie".
    Vehiculele destinate stingerii incendiilor, cele ale salvarii si ale militiei, in cazurile cand se deplaseaza la interventii, precum si tramvaiele si coloanele in mers au prioritate de trecere.
    La apropierea vehiculelor destinate stingerii incendiilor, celor ale salvarii si ale militiei, in cazurile cand se deplaseaza la interventii, celelalte vehicule isi vor micsora viteza si vor circula cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului, pana sunt depasite.
    Nu au prioritate de trecere:
    a) vehiculele care urmeaza sa intre intr-o intersectie venind de pe un drum public pe care nu este instalat vreun indicator de prioritate fara de vehiculele care circula dinspre dreapta;
    b) vehiculele care circula pe drumul public pe care este instalat unul din indicatoarele "Cedeaza trecerea" sau "Oprire la intersectie";
    c) vehiculele care intilnesc indicatorul "Prioritate pentru circulatia din sens invers";
    d) vehiculele care coboara o panta fata de vehiculele care urca;
    e) vehiculele care circula din partea dreapta intr-o intersectie cu sens giratoriu, fata de vehiculele care circula din partea stinga;
    f) vehiculele care se pun in miscare, care ies din garaje, curti sau ganguri, fata de vehiculele care circula pe drumul public, indiferent de directia de mers a acestora.

    D. Intoarcerea si mersul inapoi
    Art. 35
    Pentru a putea intoarce vehiculul inapoi de pe un sens de circulatie pe celalalt sens, prin manevrare inainte si inapoi sau printr-un viraj, conducatorul este obligat sa opreasca, sa semnalizeze si sa se asigure ca din spate si din fata nu circula in acel moment nici un vehicul.
    Nu se executa aceasta manevra:
    a) in locurile unde este instalat indicatorul "Intoarcerea interzisa";
    b) la trecerile pentru pietoni;
    c) in curbe cu vizibilitate redusa;
    d) in locurile unde soliditatea drumului nu este verificata (marginile prapastiilor, malurile santurilor etc.);
    e) pe poduri si sub poduri;
    f) la trecerile peste calea ferata si la o distanta mai mica de 50 m de trecerea peste calea ferata;
    g) in varfuri de panta si pe o distanta de 50 m de o parte si alta a virfului de panta;
    h) in intersectii si la o distanta mai mica de 50 m de cel mai apropiat colt de intersectie;
    i) la mai putin de 50 m de statiile de tramvai, troleibuz sau autobuz;
    j) pe timp de ceata si in orice imprejurare cand vizibilitatea este redusa sub 100 m, daca conducatorul vehiculului nu este pilotat de alta persoana.
    Este interzis mersul autovehiculelor inapoi pe o distanta mai mare de 50 m sau la iesirea din garaje, curti ori ganguri.
    In cazul in care vizibilitatea in spate este impiedicata, vehiculele pot fi manevrate inapoi numai atunci cand conducatorii acestora sunt pilotati de alte persoane.

    E. Trecerile peste calea ferata
    Art. 36
    La trecerile la nivel nepazite, peste calea ferata, conducatorii de vehicule sunt obligati sa opreasca, putindu-se angaja in trecere numai dupa ce s-au asigurat ca nu exista nici un pericol; vehiculele vor fi oprite in locul unde se asigura o vizibilitate maxima, fara a depasi indicatorul de atentie in cruce, ori linia transversala continua pentru oprire.
    Art. 37
    Este interzisa trecerea cu vehicule peste calea ferata prin locuri pazite, atunci cand barierele sau semibarierele sunt inchise.

    F. Oprirea, stationarea si parcarea
    Art. 38
    Oprirea si stationarea vehiculelor sunt permise numai pe partea dreapta a strazii sau drumului, in directia mersului si cat mai aproape de trotuar, iar in lipsa trotuarului cat mai aproape de marginea drumului.
    Oprirea poate dura cel mult cinci minute; peste aceasta durata se considera stationare.
    La semnele sau semnalele care indica oprire la intersectie, oprirea se face in asa fel incat vehiculul sa nu depaseasca limita stabilita prin semnul sau semnalul respectiv, iar unde nu exista semne sau semnale, oprirea se face la cel putin 5 m de coltul intersectiei, respectandu-se si celelalte reguli de circulatie la intersectii.
    In statiile de tramvai fara locuri de refugiu pentru pietoni, conducatorii vehiculelor sunt obligati sa opreasca la o distanta de cel putin 5 m de ultimul vagon. Vehiculele vor fi puse in miscare numai dupa ce s-au inchis usile tramvaiului.
    Art. 39
    Oprirea este interzisa:
    a) la mai putin de 50 m de indicatorul "Oprire interzisa" pe partea pe care este instalat;
    b) in intersectiile cu cale ferata;
    c) pe poduri si sub poduri;
    d) in curbe cu vizibilitate redusa;
    e) in locuri pentru trecerea pietonilor unde exista indicatorul "Trecere pentru pietoni" sau marcajul de traversare pentru pietoni;
    f) in locuri cu sens giratoriu;
    g) la o distanta mai mica de 5 m de intersectiile drumurilor publice sau mai mica de 20 m de indicatorul statiei de tramvai, troleibuz sau autobuz;
    h) pe portiunile drumurilor sau strazilor unde vizibilitatea este redusa sub 50 m;
    i) in dreptul altui vehicul care se afla oprit pe drumul public, daca prin aceasta se stinjeneste circulatia a doua vehicule venind din sensuri opuse;
    j) pe portiunile drumului public unde depasirea este interzisa prin indicator;
    k) in locurile unde s-ar impiedica vizibilitatea indicatoarelor de circulatie;
    l) pe sectoarele de drum unde se gasesc instalate indicatoarele "Drum ingust", "Prioritate pentru circulatia din sens invers" sau "Prioritate fata de circulatia din sens invers".
    Restrictiile prevazute in prezentul articol, cu exceptia celei de la litera k, nu sunt aplicabile vehiculelor destinate stingerii incendiilor, celor ale salvarii si ale militiei, atunci cand sunt in misiune.
    Art. 40
    Stationarea este interzisa:
    a) in toate cazurile in care este interzisa oprirea;
    b) la mai putin de 50 m de indicatorul "Stationarea interzisa", pe partea pe care este instalat;
    c) la intrarea in sediile institutiilor sau intreprinderilor, cu exceptia vehiculelor in care se incarca sau din care se descarca marfuri;
    d) pe drumurile publice care au o latime mai mica de 6 m;
    e) la o distanta mai mica de 50 m de trecerile peste calea ferata;
    f) pe partea carosabila a drumurilor nationale. Vehiculele pot stationa in afara partii carosabile sau in locuri special amenajate; in cazul in care nu este posibila scoaterea vehiculelor in afara partii carosabile, acestea vor stationa cat mai aproape de marginea acostamentului;
    g) in panta.
    Restrictiile prevazute in prezentul articol nu sunt aplicabile vehiculelor destinate stingerii incendiilor, celor ale salvarii si ale militiei, atunci cand sunt in misiune.
    Art. 41
    Conducatorii care parasesc autovehiculele stationate sunt obligati sa le asigure cu frana de mina, sa scoata cheia din contact, sa introduca maneta schimbatorului intr-una din viteze sau in marsarier si sa incuie usile, cu exceptia cazurilor cand aceste masuri nu sunt posibile datorita particularitatilor de constructie a autovehiculului.
    Art. 42
    Oricarui vehicul care stationeaza pe timp de noapte pe partea carosabila a unui drum public, acolo unde stationarea este permisa, trebuie sa i se semnalizeze prezenta prin aprinderea lanternelor de pozitie cat si prin lumina rosie din spate, daca locul de stationare este neluminat.
    Nu este permisa stationarea pe drumurile publice, in timpul noptii, a tractoarelor, a remorcilor, a vehiculelor cu tractiune animala, ori a celor trase sau impinse cu mina.
    Art. 43
    Parcarea vehiculelor este permisa numai in locurile special destinate acestui scop, semnalizate prin indicatoare sau marcaje. In aceste locuri vehiculele vor trebui asezate unul langa altul, conducatorii lor avand obligatia sa respecte si celelalte reguli stabilite pentru stationare.

    SECTIUNEA a III-a
    Reguli speciale privind circulatia autovehiculelor
    A. Obligatiile conducatorilor de autovehicule
    Art. 44
    Autovehiculele pot fi conduse pe drumurile publice numai daca sunt inmatriculate potrivit dispozitiilor prezentului regulament.
    Conducatorii de autovehicule trebuie sa posede permis de conducere, valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.
    Art. 45
    Conducatorii de autovehicule sunt obligati:
    1. inainte de plecare in cursa:
    a) sa verifice starea tehnica a autovehiculului, in special sistemele de transmisie, directie, franare, rulare, lumini si semnalizare. Daca autovehiculul nu indeplineste conditiile tehnice, conducatorul sau nu va pleca in cursa;
    b) la iesirea din garaj si la schimbul pe traseu, sa semneze de primirea autovehiculului, daca corespunde din punct de vedere tehnic pentru a putea circula;
    2. in timpul conducerii, sa aiba asupra lor:
    a) permisul de conducere cu tichetul de evidenta a contraventiilor;
    b) certificatul de inmatriculare a autovehiculului;
    c) foaia de parcurs, respectiv ordinul de serviciu;
    3. sa nu conduca autovehiculul cand se gasesc sub influenta bauturilor alcoolice;
    4. sa nu transporte persoane in stare de ebrietate pe motociclete sau in cabina, ori in caroseria autovehiculelor destinate transportului de marfuri;
    5. sa transporte ofiterii sau subofiterii de militie, la cererea acestora, pentru prinderea persoanelor urmarite care incearca sa dispara, pentru conducerea la punctele de prim ajutor a persoanelor care necesita asistenta medicala si pentru deplasarea la locurile unde s-au produs accidente de circulatie sau calamitati.
    Ofiterul sau subofiterul de militie care foloseste un autovehicul in situatiile de mai sus este obligat sa prezinte legitimatia de serviciu, iar dupa terminarea misiunii, sa consemneze in foaia de parcurs sau in ordinul de serviciu distanta parcursa, timpul cat a durat deplasarea, cu indicarea descifrabila a numelui sau, a organului militiei din care face parte si a numarului legitimatiei sale de serviciu. Cand autovehiculul nu apartine unei organizatii socialiste, ofiterul sau subofiterul care il foloseste va prezenta conducatorului auto legitimatia de serviciu;
    6. sa opreasca imediat autovehiculul:
    a) la semnalul ofiterilor sau subofiterilor de militie;
    b) la semnalul agentilor cailor ferate postati la trecerile la nivel;
    c) la semnalul conducatorilor de coloane, inclusiv cele militare;
    d) la semnalul orbilor care traverseaza strada (semnal dat prin ridicarea bastonului alb);
    7. sa opreasca imediat cand sunt angajati intr-un accident si sa dea concursul ori de cate ori trec pe langa locul unui accident, in scopul acordarii primului ajutor si transportarii persoanelor accidentate la cea mai apropiata unitate sanitara;
    8. sa nu schimbe pozitia autovehiculului angajat in accident pana la sosirea organelor militiei si sa asigure pastrarea urmelor la locul accidentului.
    In cazul cand din accident au rezultat raniri de persoane, le vor acorda primul ajutor, iar daca nu este posibila transportarea acestora la cea mai apropiata unitate sanitara cu alte mijloace de transport, le vor transporta ei insisi, dupa care se vor intoarce imediat la locul accidentului.
    Daca in accident este angajat un autovehicul destinat stingerii incendiilor, al salvarii sau al organelor operative din Ministerul Afacerilor Interne, care se deplaseaza la interventii, conducatorul acestuia va lasa la locul accidentului un membru din echipaj, pentru a pazi sa nu fie distruse urmele si va anunta organul militiei cel mai apropiat, urmand ca cercetarile sa se faca ulterior;
    9. sa sesizeze organul militiei cel mai apropiat, imediat ce iau cunostinta despre producerea vreunui accident, precum si despre aparitia poleiului pe drumul public pe care au circulat, a obstacolelor sau surparilor de natura a pune in pericol securitatea circulatiei;
    10. sa prezinte la cererea ofiterilor sau subofiterilor de militie, pentru control, permisul de conducere cu tichetul de evidenta a contraventiilor, certificatul de inmatriculare a autovehiculului, precum si documentele referitoare la natura si greutatea bunurilor transportate.
    Certificatele de inmatriculare ale autovehiculelor apartinand Ministerului Fortelor Armate si documentele referitoare la natura si greutatea bunurilor transportate cu aceste autovehicule sunt exceptate de la controlul ofiterilor sau subofiterilor de militie;
    11. sa nu transporte persoane in caroseria autobasculantelor, pe autocisterne, pe platforme, deasupra incarcaturilor, pe partile laterale ale caroseriei, sau care stau in picioare in caroseria autocamioanelor, pe scari, precum si in remorci, cu exceptia remorcilor de la tractoare special amenajate pentru transportul persoanelor;
    12. sa nu transporte persoane pe motociclete care nu au sa si scari; copiii sub 14 ani se transporta in atasul motocicletei; sa nu transporte pe motociclete obiecte voluminoase, iar cand conduc motociclete sau scutere, fara atas, cu capacitate cilindrica mai mare de 98 cmc, atat conducatorii acestora cat si insotitorii lor sa poarte pe cap casca de protectie pentru motociclisti;
    13. sa nu transporte in cabinele autovehiculelor, in autoturisme sau pe motociclete mai multe persoane decat numarul locurilor stabilite in certificatul de inmatriculare.
    Copiii in varsta pana la 7 ani, tinuti in brate, nu se socotesc in numarul persoanelor care pot fi transportate in cabinele autovehiculelor, in autoturisme sau in atasul motocicletelor;
    14. sa nu incredinteze conducerea autovehiculului persoanelor care nu au permis de conducere sau care poseda permis de conducere necorespunzator categoriei din care face parte autovehiculul respectiv;
    15. sa nu incredinteze spre folosinta altei persoane permisul sau de conducere;
    16. sa nu deschida usile autovehiculului in timpul mersului si sa porneasca de pe loc cu usile inchise si asigurate.
    In timpul opririi sau stationarii pe drumurile publice, deschiderea usilor autovehiculului este permisa numai daca aceasta nu prezinta pericol pentru circulatie;
    17. sa nu angajeze discutii care i-ar putea distrage de la conducerea atenta a autovehiculului;
    18. sa nu intre pe drumurile publice modernizate, cu autovehicule care au pe roti sau caroserie noroi, var etc. ce se depun pe partea carosabila, ori cu autovehicule din care se scurg sau cad produse petroliere sau materiale de constructii;
    19. sa curete tablitele cu numarul de inmatriculare, astfel incat acesta sa fie vizibil tot timpul cat autovehicululul circula pe drumurile publice;
    20. sa conduca in asa fel autovehiculul incat sa nu stropeasca pietonii, cladirile si celelalte vehicule atunci cand pe drumurile publice exista apa sau noroi;
    21. sa nu lase liber in timpul mersului volanul, ghidonul sau maneta de comanda;
    22. sa nu circule, fara motiv intemeiat, cu viteza redusa, stinjenind prin aceasta circulatia normala a celorlalte autovehicule; in cazul cand imprejurarile impun a se circula cu viteza redusa, sa circule cat mai aproape de partea dreapta a drumului public;
    23. sa nu circule cu o viteza inferioara celei prescrise de indicatorul "Viteza minima obligatorie" pe sectoarele de drum unde actioneaza acest indicator;
    24. sa pastreze, fata de autovehiculul din fata sa, o distanta corespunzatoare pentru a putea evita lovirea in cazul cand acel autovehicul incetineste viteza sau opreste brusc;
    25. sa conduca cu atentie sporita cand intilnesc autovehicule purtand inscriptia "Scoala" sau un semn distinctiv in forma de disc galben in centrul caruia se afla semnul exclamarii;
    26. sa acorde prioritate pietonilor la trecerile prevazute cu indicatoare sau marcate cu linii transversale pentru trecerea acestora;
    27. sa se prezinte la verificare medicala atunci cand sunt trimisi de organele militiei ori de organizatiile socialiste unde sunt angajati.
    Dispozitiile prezentului articol se aplica si conducatorilor de autovehicule proprietate personala, cu exceptia dispozitiilor de la pct. 1 lit. b si de la pct. 2 lit. c.
    Art. 46
    Conducatorii tramvaielor, troleibuzelor si autobuzelor au, pe langa obligatiile prevazute la art. 45, si urmatoarele obligatii:
    a) sa nu deschida usile pentru urcarea si coborirea pasagerilor decat in statie, cu exceptia cazurilor de necesitate;
    b) sa nu permita in timpul mersului accesul nici unei persoane in cabina de conducere, cand aceasta este separata de restul autovehiculului;
    c) sa nu porneasca din statie inainte de urcarea si coborirea calatorilor.
    Art. 47
    La statiile de alimentare, conducatorii autovehiculelor sunt obligati:
    a) sa dea intiietate autosanitarelor, autovehiculelor destinate stingerii incendiilor, ale militiei, postei si celor care transporta incarcaturi alterabile;
    b) sa opreasca functionarea motorului cand sunt in asteptare in fata dispozitivului de alimentare;
    c) sa nu plece de langa autovehicul;
    d) sa nu fumeze pe locul unde este amplasata statia;
    e) sa nu regleze si nici sa repare motorul la o distanta mai mica de 50 metri de statie;
    f) sa opreasca imediat motorul si sa indeparteze autovehiculul la o distanta de cel putin 50 m de statie daca se produc rateuri. Conducatorii celorlalte autovehicule care se gasesc in statie sunt obligati sa dea ajutor la indepartarea autovehiculului.

    B. Viteza de circulatie a autovehiculelor
    Art. 48
    Autovehiculele pot fi conduse pe drumurile publice fara a se depasi vitezele maxime prevazute mai jos:

--------------------------------------------------------------------------------
       Felul autovehiculului             In localitati   In afara localitatilor
--------------------------------------------------------------------------------
 - Autoturisme                             60 km/ora          100 km/ora
 - Autobuze ale O.N.T. "Carpati"           40 km/ora           80 km/ora
 - Autocamioane, microbuze, autocamionete,
   autofurgonete                           40 km/ora           70 km/ora
 - Autobuze, autospeciale, autocamioane
   cu remorci sau care transporta
   persoane, motociclete                   40 km/ora           60 km/ora
 - Autovehicule care transporta materiale
   usor inflamabile sau explozibile        30 km/ora           40 km/ora
 - Tramvaie, troleibuze                    40 km/ora               -
 - Tractoare rutiere                       20 km/ora           30 km/ora
--------------------------------------------------------------------------------

    Conducatorii autovehiculelor din categoria acelora cu viteza maxima inferioara sunt obligati sa circule cat mai aproape de marginea din dreapta  a drumului, pentru ca celelalte autovehicule sa poata folosi viteza maxima admisa.
    Art. 49
    Conducatorii autovehiculelor sunt obligati sa se conformeze restrictiilor impuse de indicatorul "Limitare de viteza" pe sectoarele de drum unde actioneaza, iar in urmatoarele situatii sa reduca viteza pana la limita evitarii oricarui pericol:
    a) la trecerea prin intersectiile cu circulatie nedirijata;
    b) pe poduri;
    c) la curbe periculoase sau lipsite de vizibilitate;
    d) la trecerile la nivel peste calea ferata, prevazuta cu bariere sau semibariere;
    e) la trecerea pe langa grupuri si coloane, indiferent daca acestea se afla in mers sau stationeaza;
    f) la trecerea pe langa animale;
    g) in piete aglomerate;
    h) cand se circula din directie opusa tramvaielor, troleibuzelor si autobuzelor oprite in statii;
    i) la trecerea prin dreptul statiilor de tramvai;
    j) la depasirea troleibuzelor si autobuzelor oprite in statii;
    k) pe timp de ceata, ploi torentiale si ninsori abundente;
    l) pe drumuri cu denivelari, pe cele alunecoase, cu polei sau zapada;
    m) in apropierea locurilor frecventate de copii (scoli si terenuri de joc) unde este instalat indicatorul "Copii";
    n) la trecerile pentru pietoni prevazute cu indicator sau marcate;
    o) in locurile unde sunt instalate indicatoare "Atentie la animale";
    p) la schimbarea directiei de mers prin viraje.
    Art. 50
    Autovehiculele destinate stingerii incendiilor, cele ale salvarii si ale militiei, cand se deplaseaza la interventii, pot circula cu viteza impusa de necesitati, conducatorii acestor autovehicule avand obligatia sa ia toate masurile pentru prevenirea accidentelor.

    C. Remorcarea
    Art. 51
    Autovehiculele ramase in pana si remorcile pot fi trase numai cu bara metalica, in lungime de cel mult 4 m.
    Prin "remorca" se intelege orice vehicul destinat prin constructie a fi atasat unui autovehicul.
    Art. 52
    In cazul remorcarii autovehiculelor:
    a) la volanul autovehiculului remorcat trebuie sa se gaseasca un conducator cu permis de conducere valabil pentru categoria din care face parte autovehiculul respectiv;
    b) la pornire, depasire, schimbare de directie prin viraj si la oprire, conducatorul autovehiculului tragator este obligat sa avertizeze, prin mijloacele de semnalizare corespunzatoare, pe conducatorul autovehiculului remorcat.
    Remorcarea a doua sau mai multe autovehicule este interzisa.
    Art. 53
    Remorcile pot fi tractate in urmatoarele conditii:
    a) autovehiculul tragator, cu exceptia autoturismului, trebuie sa aiba montat, deasupra cabinei, la mijloc, un semn in forma de triunghi echilateral cu latura de 25 cm, de culoare galbena, in chenar rosu, care va fi luminat in timpul noptii;
    b) remorca trebuie sa fie prevazuta cu sistem de franare, iar in spate cu acelasi sistem de semnalizare si luminare ca si autovehiculul tragator.
    Autovehiculului care tracteaza i se pot atasa cel mult doua remorci, cu exceptia autoturismului caruia i se poate atasa numai o remorca usoara.
    Prin "remorca usoara" se intelege orice remorca a carei greutate maxima autorizata nu depaseste 750 kg.
    Art. 54
    Semiremorca trebuie sa aiba sistem de franare, iar in spate sistem de semnalizare si luminare, care sa indeplineasca conditiile tehnice prevazute in prezentul regulament.
    Prin "semiremorca" se intelege o remorca fara osia din fata cuplata astfel incat o parte apreciabila a greutatii ei si a incarcaturii se sprijina pe vehiculul motor.

    SECTIUNEA a IV-a
    Circulatia vehiculelor cu tractiune animala, a celor impinse sau trase cu mina si a animalelor
    Art. 55
    Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu tractiune animala, precum si a celui tras sau impins cu mina, nu poate fi incredintata minorilor care nu au 14 ani impliniti si nici persoanelor surde sau debile mintal. Animalele izolate sau in turma trebuie sa fie insotite, pe drumurile publice, de un numar corespunzator de conducatori.
    Art. 56
    Este interzis conducatorilor vehiculelor cu tractiune animala, celor trase sau impinse cu mina, precum si persoanelor care conduc pe drumurile publice animale izolate sau in turma:
    a) sa circule pe drumurile nationale in cazul cand in afara partii carosabile exista spatiu pentru circulatia acestora sau drumuri laterale;
    b) sa conduca in timp ce se gasesc sub influenta bauturilor alcoolice;
    c) sa circule pe timp de noapte ori ziua cand este ceata, fara felinar aprins; acesta va fi asezat pe partea stinga a vehiculului, astfel ca lumina sa fie vizibila din ambele sensuri ale circulatiei, iar conducatorii de animale il vor tine in mina;
    d) sa schimbe directia de mers fara a semnaliza cu mina si a se asigura ca, din fata sau spate, nu circula in imediata lor apropiere un vehicul;
    e) sa paraseasca vehiculul sau animalele in timpul mersului sau stationarii.
    Art. 57
    Conducatorilor de vehicule cu tractiune animala le este interzis:
    a) sa circule pe timp de noapte fara felinar aprins si "ochi de pisica" (catadioptru) montat la partea din spate a vehiculului;
    b) sa doarma in timpul mersului sau stationarii cu animalele inhamate;
    c) sa circule cu minji sau alte animale neinhamate, care insotesc vehiculul, daca acestea nu sunt legate de partea dreapta a vehiculului;
    d) sa intre cu vehiculul murdar de noroi pe drumurile modernizate sau pietruite;
    e) sa conduca vehicule cu roti pneumatice, daca aceste vehicule nu sunt prevazute cu frane.
    Art. 58
    Daca in afara partii carosabile nu exista spatiu pentru circulatia animalelor izolate sau in turma, acestea vor fi conduse cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului, in asa fel incat sa nu stanjeneasca circulatia vehiculelor.
    Art. 59
    Daca turmele sau grupuri mai mici de animale nu pot fi conduse decat pe trasee in care se includ si drumuri modernizate, se vor lua masuri ca, pe cat posibil, acestea sa fie transportate in vehicule special amenajate.
    Art. 60
    Conducatorii organizatiilor socialiste, care folosesc vehicule cu tractiune animala sau sunt detinatoare de animale, sunt obligati sa ia masuri de instruire a persoanelor care conduc pe drumurile publice vehiculele sau animalele respective, in scopul respectarii dispozitiilor prezentului regulament si al prevenirii accidentelor. Aceleasi persoane vor lua masuri de a dota cu felinare si cu "ochi de pisica" (catadioptru) toate vehiculele cu tractiune animala pe care le folosesc in circulatia pe drumurile publice.

    SECTIUNEA a V-a
    Circulatia bicicletelor
    Art. 61
    Circulatia cu bicicleta pe drumurile publice cu trafic intens este permisa numai persoanelor care au implinit varsta de 14 ani. Organele militiei vor stabili, prin instructiuni, drumurile publice cu trafic intens.
    Biciclistii trebuie sa circule numai pe pistele special destinate circulatiei bicicletelor cand pe traseul urmat intilnesc indicatorul "Pista obligatorie pentru biciclete".
    Art. 62
    Se interzice biciclistilor:
    a) sa circule cu bicicleta fara a fi echipata cu frana eficace, sonerie, o lumina alba indreptata inainte, precum si o lumina rosie sau un dispozitiv reflectant (ochi de pisica) indreptate spre inapoi;
    b) sa invete sa conduca bicicleta pe drumuri publice cu circulatie intensa;
    c) sa circule pe trotuare sau pe mijlocul partii carosabile, pe aleile pentru pietoni din parcuri si gradini publice;
    d) sa circule cate doi sau mai multi in acelasi rand, in afara competitiilor sportive organizate;
    e) sa circule luand miinile de pe ghidon sau picioarele de pe pedale;
    f) sa se tina cu mina de autovehicule in mers sau sa circule in spatele acestora la o distanta mai mica de 25 m;
    g) sa transporte alte persoane pe biciclete prevazute cu un singur loc, cu exceptia transportului copiilor pana la 7 ani, daca bicicleta este prevazuta in acest scop cu un suport asezat in fata;
    h) sa transporte orice fel de obiecte care ar stanjeni conducerea bicicletei sau circulatia celorlalte vehicule;
    i) sa circule in timp ce se gasesc sub influenta bauturilor alcoolice.

    SECTIUNEA a VI-a
    Circulatia pietonilor si calatorilor
    Art. 63
    Pietonii sunt obligati:
    a) sa circule numai pe trotuare, iar in lipsa acestora pe potecile laterale ale drumurilor publice;
    b) sa circule numai pe partea stinga a drumurilor publice daca acestea nu au trotuare sau poteci;
    c) sa nu circule pe sectoarele de drum public la inceputul carora este instalat indicatorul "Accesul interzis pietonilor";
    d) sa traverseze drumurile publice numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje pentru trecerea pietonilor, iar in orase unde asemenea indicatoare sau marcaje lipsesc, pe la coltul strazilor, dupa ce s-au asigurat ca nu exista vreun pericol. Traversarea drumurilor publice se face perpendicular pe axa acestora;
    e) sa circule cu carucioarele si saniutele cu copii numai pe trotuare sau poteci.
    Sunt interzise manifestarile distractive (hore, dansuri) sau plimbarile si stationarile pietonilor in grup, pe partea carosabila a drumurilor publice.
    Art. 64
    Calatorii sunt obligati:
    a) sa nu urce, sa nu coboare si sa nu deschida usile autovehiculului, in timpul mersului;
    b) sa nu calatoreasca pe scarile sau pe partile laterale ale caroseriei tramvaielor, troleibuzelor, autobuzelor sau ale altor mijloace de transport ori stind in picioare in caroseria autocamioanelor sau remorcilor;
    c) sa nu distraga prin discutii atentia conducatorilor autovehiculelor de transport in comun.

    SECTIUNEA a VII-a
    Circulatia coloanelor
    Art. 65
    Conducatorii coloanelor sunt obligati:
    a) sa formeze coloane de cel mult patru persoane in rand, cu exceptia manifestatiilor sau defilarilor;
    b) sa nu admita mersul in cadenta la trecerea peste poduri;
    c) sa aiba in flancul sting, in randurile din fata si din spate ale coloanei, ziua stegulete rosii, iar pe timp de noapte sau ceata, felinare cu lumina rosie.
    Copiii in coloana vor circula cate doi in rand si vor traversa strada sau drumul sub supraveghere.

    SECTIUNEA a VIII-a
    Alte reguli privind securitatea circulatiei
    Art. 66
    Organele de stat care administreaza drumurile publice sunt obligate sa ia masurile necesare pentru securitatea circulatiei pe timp de ninsoare sau polei, ori in alte situatii asemanatoare.
    Art. 67
    Pe timp de ceata sau in alte conditii atmosferice care impiedica vizibilitatea peste 20 m, autovehiculele de orice fel, in mers si in stationare, vor fi luminate si in timpul zilei, iar conducatorii acestora sunt obligati sa dea semnale sonore si sa raspunda in acelasi fel la semnalele date de conducatorii autovehiculelor care se apropie. In asemenea conditii semnalele sonore pot fi folosite si in localitatile, locurile sau in timpul in care claxonatul este interzis.
    Art. 68
    Transportul incarcaturilor usor inflamabile, explozivilor, substantelor radioactive sau puternic otravitoare ori al altor incarcaturi periculoase se va face in conditiile stabilite prin norme speciale, iar daca nu exista asemenea norme, in conditiile stabilite prin prezentul regulament.
    Art. 69
    Se interzice transportul incarcaturilor usor inflamabile, in remorci si in caroseria autobasculantelor.
    Prin exceptie, produsele petroliere pot fi transportate in remorci cisterne, iar buteliile de aragaz in remorci special amenajate.
    Art. 70
    In cazul incarcaturilor usor inflamabile, explozivilor  sau altor incarcaturi periculoase, sefii de garaje, inlocuitorii acestora si conducatorii de vehicule sunt obligati sa verifice, inainte de plecare in cursa, existenta si buna functionare a mijloacelor de stingere a incendiilor, prevazute pentru transportul acestor incarcaturi.
    Conducatorii vehiculelor cu care se transporta incarcaturi periculoase au obligatia sa respecte indicatiile stabilite la punctele de primire a acestor incarcaturi, in legatura cu incarcarea, transportul si descarcarea.
    Art. 71
    Este interzis ca in autovehiculele care transporta incarcaturi periculoase sa se afle pasageri, sau incarcaturi neprevazute in foaia de parcurs.
    Incarcatura periculoasa trebuie sa fie insotita pe tot parcursul de cel putin o persoana care sa-i cunoasca bine caracteristicile.
    Daca din cauza deteriorarii ambalajului in timpul transportului sau din alte cauze, substantele usor inflamabile sau alte substante periculoase se imprastie pe drum, conducatorul vehiculului este obligat sa opreasca imediat ce observa aceasta si, impreuna cu persoana care il insoteste, sa avertizeze pe cei din jur de pericol si sa ia masurile necesare pentru izolare, anuntind de cele intimplate cel mai apropiat organ al militiei.
    Art. 72
    Conducatorilor de vehicule cu care se transporta incarcaturi periculoase le este interzis:
    a) sa provoace socuri vehiculului condus;
    b) sa fumeze in timpul transportului sau sa aprinda focuri la opriri ori stationari, la o distanta mai mica de 50 m de vehicul;
    c) sa lase vehiculul si incarcatura fara supraveghere;
    d) sa lase vehiculul incarcat in garaj;
    e) sa pastreze in vehicul rezerve de combustibil in ambalaje care nu sunt special confectionate in acest scop;
    f) sa remorcheze autovehicule ramase in pana;
    g) sa stationeze pe partea carosabila a drumurilor publice, pe timp de noapte.
    Art. 73
    In cazul cand se fac transporturi de persoane in autocamioane, in alte autovehicule care prin constructie nu sunt destinate transportului de persoane sau in remorcile tractoarelor, se vor lua urmatoarele masuri:
    a) caroseria va fi prevazuta cu banci sau scaune, bine fixate, mai jos de nivelul obloanelor cu cel putin 15 cm;
    b) partile laterale vor fi fixate cu sigurante;
    c) transportul copiilor in caroserie va fi admis numai cu insotitori (1 la 10 copii);
    d) se va mentiona in foaia de parcurs sub semnatura si pe raspunderea celui care incuviinteaza transportul, ca autovehiculul sau remorca poate transporta persoane.
    Incuviintarea se da de seful de garaj sau de conducatorul organizatiei socialiste respective.
    Pe langa foaia de parcurs, conducatorul autocamionului va avea asupra sa un tabel in care vor fi trecute nominal persoanele care se transporta si in care se va mentiona data transportului si itinerariul.
    Art. 74
    Numarul persoanelor care pot fi transportate in caroseria autocamioanelor sau in remorcile tractoarelor este limitat, in functie de tonajul acestora, dupa cum urmeaza:
    - 0,5 t ................................ 6 persoane
    - 0,7 t - 0,8 t ....................... 10 persoane
    - 1,5 t ............................... 16 persoane
    - 3 t ................................. 24 persoane
    - 4-5 t ............................... 30 persoane
    - 6-7 t ............................... 40 persoane
    - 8 t ................................. 46 persoane

    Art. 75
    In caroseria autocamioanelor care transporta marfuri, se pot transporta, impreuna cu incarcatura, numai incarcatorii sau insotitorii marfurilor, prevazuti in foaia de parcurs, cu obligatia ca acestia sa nu calatoreasca deasupra incarcaturii sau in picioare.

    CAP. 3
    Obligatiile detinatorilor de autovehicule

    Art. 76
    Detinatorii de autovehicule sunt obligati sa le inmatriculeze inainte de a le pune in circulatie si sa ceara radierea lor din evidenta organelor militiei, potrivit prevederilor prezentului regulament.
    Detinatorii de autovehicule sunt obligati sa monteze pe autovehiculele care circula pe drumurile publice tablite purtand numarul de inmatriculare, confectionate si plasate potrivit dispozitiilor prezentului regulament.
    Detinatorii autovehiculelor accidentate sunt obligati sa ceara organului militiei cel mai apropiat autorizatia de a efectua reparatiile necesare, pe care o vor prezenta responsabilului de atelier sau persoanei care urmeaza sa efectueze reparatia.
    Art. 77
    Organizatiile socialiste detinatoare de autovehicule sunt obligate:
    a) sa verifice starea tehnica a autovehiculelor, sa faca mentiune in foaia de parcurs ca acestea se gasesc in buna stare de functionare si sa nu permita iesirea in circulatie a acelora care nu indeplinesc conditiile tehnice;
    b) sa elibereze foaie de parcurs sau ordin de serviciu pentru fiecare autovehicul care pleaca in cursa;
    c) sa nu permita conducerea autovehiculelor de catre persoane care nu poseda permis de conducere sau care poseda permis de conducere necorespunzator categoriei din care face parte autovehiculul respectiv, ori talonul de ajutor de sofer corespunzator;
    d) sa nu permita conducatorilor de autovehicule sa plece in cursa sub influenta bauturilor alcoolice sau in stare de oboseala accentuata;
    e) sa atraga atentia conducatorilor de autovehicule asupra particularitatilor de conducere a acestora, iar in caz de polei, ceata sau alte asemenea situatii, asupra modului in care trebuie sa circule, facand mentiune despre aceasta in foaia de parcurs;
    f) la intoarcere, sa tina seama de observatiile facute de agentii de circulatie sau de conducatorii de autovehicule in foaia de parcurs si sa ridice de la acestia cheia de contact, certificatul de inmatriculare si foaia de parcurs in care se va mentiona ora sosirii din cursa;
    g) sa anunte imediat organele militiei despre orice accident savarsit de conducatorii de autovehicule sau cand in foaia de parcurs se constata modificari, stersaturi ori adaugiri si cand conducatorii de autovehicule se intorc din cursa sub influenta bauturilor alcoolice;
    h) sa ia masuri pentru ridicarea continua a calificarii conducatorilor de autovehicule, organizand cursuri de pregatire profesionala in unitatile respective, in vederea insusirii regulilor de circulatie pe drumurile publice si a celor de folosire tehnica a autovehiculelor si pentru prevenirea accidentelor de circulatie;
    i) sa ia masuri ca toti conducatorii de autovehicule sa aiba permisul de conducere vizat de organele militiei regionale in raza careia domiciliaza;
    j) sa ia masuri ca, la intrarile si iesirile din garaje si depouri sa se instaleze indicatoare de prevenire.

    CAP. 4
    Conditiile tehnice pentru admiterea in circulatie a autovehiculelor si remorcilor

    Art. 78
    Autovehiculele si remorcile care circula pe drumurile publice trebuie sa fie in stare buna de functionare si sa indeplineasca conditiile tehnice minime prevazute in prezentul capitol.

    SECTIUNEA I
    Mecanismul de franare
    Art. 79
    Orice autovehicul va fi echipat cu doua sisteme de franare: frana de serviciu si frana de ajutor.
    Ambele sisteme trebuie sa fie perfect reglate si sa actioneze eficace si rapid, independent unul de altul.
    Art. 80
    Motocicletele, inclusiv scuterele, cu sau fara atas, vor fi echipate cu doua dispozitive de franare, cu comanda de picior si mina, care sa permita controlul miscarii si oprirea sigura, rapida si eficace a acestora.
    Art. 81
    Remorcile si semiremorcile cu greutate maxima autorizata mai mare de 750 kg, vor fi prevazute cu:
    a) o instalatie de franare care sa actioneze sigur, rapid si eficace pe toate rotile, comandata de la frana de serviciu a autovehiculului tragator.
    Cand greutatea maxima autorizata a remorcii nu depaseste 3.500 kg, dispozitivul sau de franare poate fi actionat si prin apropierea remorcii de autovehiculul tragator (franare prin inertie).
    Dispozitiile alineatului precedent sunt aplicabile si remorcilor a caror greutate maxima autorizata nu depaseste 750 kg, insa este mai mare decat jumatate din greutatea proprie a autovehiculului tragator;
    b) un dispozitiv care sa permita franarea (imobilizarea) rotilor, cand remorcile sau semiremorcile sunt decuplate de autovehiculul tragator.

    SECTIUNEA a II-a
    Sistemul de lumini
    Art. 82
    Autovehiculele vor fi prevazute in fata cu:
    a) cel putin doua faruri cu lumini albe sau galbene selective cu doua faze: faza lunga (lumina de drum), care sa poata lumina in mod eficace drumul noaptea, pe timp senin, pe o distanta minima de 100 m si faza scurta (lumina de intalnire), care sa poata lumina drumul, in aceleasi conditii, pe o distanta minima de 30 m, fara sa impiedice vederea celorlalte persoane care folosesc drumul;
    b) doua lanterne de pozitie cu lumini albe vizibile noaptea, pe timp senin, de la o distanta de 150 m, fara sa impiedice vederea celorlalte persoane care folosesc drumul;
    c) doua semnalizatoare cu lumina intermitenta, alba sau portocalie, pentru semnalizarea schimbarii directiei de mers.
    Sursele de lumina pentru semnalizarea schimbarii directiei de mers pot fi situate si pe partile laterale, de o parte si de alta a autovehiculului. In acest caz ele pot fi:
    a) brat mobil, care depaseste lateral gabaritul autovehiculului, avand o lumina portocalie, continua, cand se afla in pozitie orizontala;
    b) pozitie fixa, cu lumina portocalie intermitenta.
    Motocicletele, inclusiv scuterele, vor avea in fata un far cu doua faze si cu lanterna de pozitie in far, iar cele cu atas si o laterna cu lumina alba, de pozitie, cu caracteristicile prevazute la alineatul 1, montata la extremitatea atasului.
    Art. 83
    Autovehiculele (cu exceptia motocicletelor), remorcile si semiremorcile vor fi prevazute in spate cu:
    a) doua lanterne de pozitie, cu lumini rosii, vizibile noaptea, pe timp senin, de la o distanta de cel putin 150 m, care sa se aprinda concomitent cu lanternele de pozitie, luminile de drum si de intalnire din fata;
    b) doua lanterne stop cu lumini rosii, care sa se aprinda atunci cand intra in actiune frana de serviciu, iar intensitatea lor luminoasa sa fie mai mare decat a luminilor de la lanternele de pozitie;
    c) o lanterna cu lumina alba proiectata pe numarul de inmatriculare, care sa permita citirea numarului noaptea, pe timp senin, de la o distanta minima de 20 m;
    d) doua lanterne cu lumina intermitenta, rosie sau portocalie, pentru semnalizarea directiei de mers, in cazul cand autovehiculul nu este prevazut cu semnalizatoarele laterale de schimbare a directiei.
    Motocicletele, inclusiv scuterele, vor avea in spate o lanterna cu doua compartimente, unul cu lumina rosie, care sa se aprinda atunci cand intra in actiune frana, iar al doilea cu lumina rosie de pozitie si proiectie alba pentru luminarea numarului de inmatriculare. Motocicletele cu atas vor avea si o lanterna cu lumina rosie de pozitie, montata in spate, la extremitatea atasului.

    SECTIUNEA a III-a
    Alte conditii
    Art. 84
    Autovehiculele vor fi prevazute cu un mecanism de directie care sa permita o manevrare usoara, rapida si sigura, cu jocul volanului de cel mult 15 grade. Piulitele de la articulatiile mecanismului de directie trebuie sa fie asigurate cu splinturi, iar celelalte piese sa fie bine fixate si fara uzuri pronuntate.
    Art. 85
    Potrivit categoriei si constructiei lor, autovehiculele vor fi prevazute cu oglinda retrovizoare, avertizor sonor, dispozitiv pentru amortizarea zgomotului produs de evacuarea gazelor, geamuri la parbriz si la usile laterale, care sa permita vizibilitatea, stergatoare de parbriz in stare de functionare, inchizatoare de usi, precum si siguranta la obloanele laterale care sa nu permita deschiderea acestora in timpul mersului.
    La tramvaie, troleibuze si autobuze una din oglinzile retrovizoare va fi astfel instalata incat sa permita conducatorului sa supravegheze de la locul sau usile de urcare si coborire. Aceste autovehicule vor fi dotate cu mijloace pentru stingerea incendiilor (extinctoare etc.).
    Art. 86
    Autovehiculele care transporta incarcaturi usor inflamabile sau periculoase trebuie sa mai indeplineasca urmatoarele conditii:
    a) esapamentul sa fie montat in partea din fata si sa fie prevazut cu parascintei si cu aparatoare metalica;
    b) sa fie prevazute cu mijloace corespunzatoare pentru stingerea incendiilor (doua extinctoare, o lada sau un sac cu nisip, o patura groasa si lopeti pentru imprastierea nisipului);
    c) pe partile laterale, in fata si in spate, sa fie prevazute cu tablite avand inscriptia "Pericol de foc", scrisa vizibil cu litere in marime de cel putin 10 cm, iar de o parte si de alta a cabinei sa aiba un fanion din panza de culoare neagra, in interiorul caruia sa fie inscrisa cu alb litera "P", in marime de 20 cm, sau sa aiba fixate in fata si in spate placi dreptunghiulare negre cu inscriptia "P" in alb, inaltimea literei fiind de 20 cm;
    d) robinetele autocisternelor sa fie bine inchise si prevazute cu un dispozitiv care sa inlature posibilitatea deschiderii lor in timpul mersului.
    Art. 87
    Gabaritul autovehiculelor si al remorcilor cu sau fara incarcatura nu poate depasi lungimea, latimea, inaltimea si greutatea pe osie, prevazute de dispozitiile legale in vigoare.
    Daca incarcatura depaseste in lungime partea din spate a caroseriei sau a peridocului, va fi semnalizata ziua cu un stegulet rosu, iar noaptea cu o lanterna sau alta sursa de lumina rosie, ori cu un stegulet alb, care vor fi fixate in partea din urma a incarcaturii.
    In situatii speciale, cand este necesar sa se transporte incarcaturi sau utilaje autopropulsate care depasesc gabaritul si tonajul permis, se va cere avizul Ministerului Transporturilor Auto, Navale si Aeriene si autorizatia Directiei Generale a Militiei. Cand asemenea transporturi urmeaza sa se efectueze in cadrul aceleiasi regiuni, se va cere avizul organelor care administreaza drumurile de pe traseu si autorizatia militiei regionale, respectiv a Directiei Militiei Capitalei.
    In autorizatie se vor specifica conditiile in care se poate efectua transportul.
    In cazul cand pe traseele pe care circula, vehiculele intilnesc pe unele sectoare de drum public indicatoare ce interzic accesul pentru gabarite sau greutati depasite, conducatorii lor, in lipsa avizului si autorizarii cerute la alineatul 3 al prezentului articol, vor respecta semnificatia acestora.
    Art. 88
    Daca in urma unei defectiuni survenite pe parcurs, autovehiculele nu mai indeplinesc conditiile tehnice prevazute in prezentul capitol, conducatorii lor sunt obligati sa ia toate masurile pentru inlaturarea deficientelor, iar daca aceasta nu se poate realiza pe loc, vor merge la garaj sau la punctul cel mai apropiat de reparare, cu o viteza care sa asigure evitarea oricarui accident.
    Daca defectiunile survenite nu permit deplasarea autovehiculelor la garaj sau la cel mai apropiat punct de reparare, conducatorii lor sunt obligati sa le scoata din partea carosabila, iar daca aceasta nu este posibil sa le deplaseze cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului public, semnalizind prezenta lor prin aprinderea lanternelor de pozitie (si prin lumina rosie din spate, daca locul respectiv nu este luminat).
    Orice conducator de vehicul este obligat sa ajute pe conducatorii autovehiculelor ramase in pana, la scoaterea acestora din partea carosabila a drumului public.
    In cazul cand defectiunea priveste sistemul de iluminat, conducatorii autovehiculelor ramase in pana sunt obligati sa asigure functionarea cel putin a farului din partea stinga a autovehiculului.
    Daca sistemul de iluminat nu functioneaza, autovehiculele nu vor circula in timpul noptii sau pe ceata, pozitia lor fiind semnalizata prin instalarea in fata si in spate a cate unui triunghi reflectorizant.
    Art. 89
    Organele militiei controleaza starea tehnica a autovehiculelor inmatriculate, atat pe drumurile publice, cat si la autobazele, garajele si depourile organizatiilor socialiste. In cazul cand constata ca autovehiculele care circula pe drumurile publice nu corespund conditiilor tehnice prevazute in prezentul capitol, organele militiei vor retrage certificatele de inmatriculare pana cand detinatorii vor remedia deficientele constatate.
    Organele militiei au dreptul sa controleze la intreprinderile si atelierele de reparatii auto starea tehnica a autovehiculelor, prin verificarea calitatii reparatiilor executate la sistemele si instalatiile care afecteaza securitatea circulatiei.

    CAP. 5
    Inmatricularea autovehiculelor si radierea lor

    SECTIUNEA I
    Inmatricularea autovehiculelor
    Art. 90
    Autovehiculele cu o capacitate cilindrica pana la 69 cmc inclusiv, se inmatriculeaza la organele militiei raionale sau orasenesti, pe raza careia isi au domiciliul (sediul) detinatorii.
    Autovehiculele cu capacitate cilindrica mai mare de 69 cmc se inmatriculeaza la directia militiei regiunii pe raza careia isi au domiciliul (sediul) detinatorii, iar pentru orasul si regiunea Bucuresti la Directia Militiei Capitalei.
    Tramvaiele si troleibuzele se inmatriculeaza la intreprinderile care le detin, iar autovehiculele apartinand Ministerului Fortelor Armate se inmatriculeaza la acest minister.
    Art. 91
    Organele militiei elibereaza pentru fiecare autovehicul inmatriculat un certificat de inmatriculare.
    Continutul si forma certificatului de inmatriculare se stabilesc de Directia Generala a Militiei. El va cuprinde cel putin denumirea organului care l-a emis, numarul de inmatriculare a autovehiculului, marca si tipul autovehiculului, numarul motorului, data primei puneri in circulatie a autovehiculului, denumirea sau numele si prenumele precum si domiciliul (sediul) detinatorului.
    Art. 92
    Schimbarea domiciliului (sediului) detinatorului unui autovehicul pe raza aceluiasi organ al militiei care a facut inmatricularea, trebuie anuntata acestuia in termen de 20 zile.
    Inlocuirea motorului la autovehiculele proprietate personala se poate face numai cu anuntarea prealabila a organelor militiei care le-au inmatriculat.
    Art. 93
    Inmatricularea autovehiculelor si eliberarea certificatelor de inmatriculare se face pe baza actelor de provenienta sau proprietate si a verificarii tehnice. La inmatricularea autovehiculelor proprietate personala se depune si dovada de plata a taxelor legale.
    La inmatricularea autovehiculelor noi nu se face verificarea tehnica.
    Pentru autovehiculele care au o capacitate cilindrica pana la 98 cmc inclusiv, nu se percep taxe de inmatriculare.
    Art. 94
    Autovehiculele apartinand misiunilor diplomatice si oficiilor consulare straine, membrilor acestora, corespondentilor si agentiilor de presa straine, precum si reprezentantilor organizatiilor economice, culturale sau a altor asemenea organizatii straine cu statut diplomatic care isi desfasoara activitatea in Republica Socialista Romania, se inmatriculeaza si se radiaza de catre Directia Militiei Capitalei, la cererea Ministerului Afacerilor Externe.
    La cererea de inmatriculare a autovehiculelor apartinand celor prevazuti la alineatul precedent se vor anexa:
    a) unul din actele prevazute mai jos:
    - certificatul de trecere prin vama eliberat de Federatia Internationala Automobilistica sau de Alianta Internationala de Turism;
    - chitanta de import eliberata de una din vamile romane, persoanelor care se bucura de scutire a taxelor vamale;
    - declaratia vamala de import eliberata de aceleasi vami, persoanelor carora li se acorda creditare de taxe vamale;
    b) un formular-tip, completat de detinatorul autovehiculului, cuprinzand toate datele tehnice ale acestuia;
    c) chitanta de plata taxelor de timbru pentru inmatricularea autovehiculelor, afara de cazurile cand pe baza de reciprocitate se acorda scutire de plata acestor taxe pentru misiunile diplomatice, oficiile consulare si membrii acestora;
    d) polita de asigurare pentru daune provocate tertilor.
    Certificatele de inmatriculare a autovehiculelor prevazute in prezentul articol se vireaza, anual, de Directia Militiei Capitalei.
    Art. 95
    Pentru autovehiculele noi, se pot elibera autorizatii de circulatie provizorii, pe rute determinate, valabile timp de 15 zile. Aceste autorizatii se vor elibera de catre organul militiei pe raza caruia se afla intreprinderea constructoare, magazinul de desfacere a autovehiculelor sau oficiul vamal, potrivit competentei stabilite in art. 90.
    In cazuri temeinic justificate, valabilitatea autorizatiilor de circulatie provizorii poate fi prelungita.
    Art. 96
    Organizatiile care au ca obiect fabricarea, montarea, repararea sau comercializarea autovehiculelor, pot obtine autorizatii de circulatie de garaj, pe rute determinate, a caror valabilitate expira la data de 31 decembrie a anului in cursul caruia au fost eliberate.
    Autorizatiile de circulatie de garaj se folosesc exclusiv la proba autovehiculelor pe o distanta ce nu poate depasi 50 km de la sediul intreprinderii si nu dau dreptul la transportul de persoane sau bunuri.
    Art. 97
    Pierderea, furtul sau distrugerea certificatului de inmatriculare sau a autorizatiei de garaj trebuie declarata organului de militie raional sau orasenesc cel mai apropiat, in termen de 48 ore de la constatarea faptului.
    Duplicatele certificatelor de inmatriculare sau ale autorizatiilor de garaj se elibereaza de catre organele militiei care au emis originalul, dupa verificarea imprejurarilor in care acestea au fost pierdute, furate sau distruse, si dupa publicarea pierderii in Buletinul Oficial al Republicii Socialiste Romania. Pana la emiterea duplicatului, autovehiculul va circula pe baza unei autorizatii de circulatie provizorii.

    SECTIUNEA a II-a
    Numerele de inmatriculare a autovehiculelor
    Art. 98
    La inmatriculare, organele militiei atribuie autovehiculelor numarul de inmatriculare, cu indicativul regiunii respective, format din litere majuscule, dupa cum urmeaza:
    Arges ....................................... AG
    Bacau ....................................... BC
    Banat ....................................... BT
    Brasov ...................................... BV
    Bucuresti, inclusiv orasul Bucuresti ........ B
    Cluj ........................................ CJ
    Crisana ..................................... CR
    Dobrogea .................................... DB
    Galati ...................................... GL
    Hunedoara ................................... HD
    Iasi ........................................ IS
    Maramures ................................... MR
    Mures - Autonoma Maghiara ................... MS
    Oltenia ..................................... OL
    Ploiesti .................................... PL
    Suceava ..................................... SV

    Numarul de inmatriculare si indicativul se scriu pe tablite cu cifre si litere iesite in relief prin turnare sau presare si vor fi vopsite in negru pe fond alb.
    Locul de plasare, forma si dimensiunile tablitelor cu numarul de inmatriculare se stabilesc de Directia Generala a Militiei.
    Art. 99
    Remorca, iar in cazul tractarii a doua remorci, ultima, va purta la spate numarul de inmatriculare si indicativul autovehiculului tragator.
    Art. 100
    Numerele de inmatriculare ale autovehiculelor prevazute in art. 94 vor fi insotite, dupa caz, de initialele CD, CO sau TC.
    Tablitele cu initialele CD vor avea forma ovala, cu diametrul mare de 250 mm si cel mic de 160 mm, iar cele cu initialele CO si TC vor avea forma dreptunghiulara, cu baza de 180 mm, si inaltimea de 160 mm.
    Initialele CD, CO si TC vor fi scrise cu caractere latine, de tipar, vor avea inaltimea de 40 mm, latimea de 30 mm, iar grosimea scrisului de 10 mm, si vor fi turnate in partea de sus a ovalului sau dreptunghiului.
    Initialele CD si TC se vopsesc in rosu, iar initialele CO in albastru, pe fond alb.
    Numerele vor fi scrise cu cifre arabe, drepte, plasate in partea de jos a ovalului sau dreptunghiului si vor avea inaltimea de 65 mm, latimea de 35 mm, iar grosimea scrisului de 10 mm.
    Cifrele se separa intre ele printr-un spatiu de 10 mm si se vopsesc in negru pe fond alb.
    Initialele CD, CO si TC se separa de cifre printr-un spatiu de 20 mm.
    Art. 101
    Este interzis a se inscrie pe autovehicule semne distinctive, cu exceptia celor stabilite de Directia Generala a Militiei la propunerea organizatiilor socialiste interesate.
    Art. 102
    Numerele de inmatriculare, indicativul, locul de plasare, forma si dimensiunile tablitelor cu numerele de inmatriculare, ale autovehiculelor apartinand Ministerului Fortelor Armate, precum si semnele distinctive ce se inscriu pe autovehiculele respective, se stabilesc si se atribuie de acest minister.

    SECTIUNEA a III-a
    Radierea autovehiculelor din evidenta circulatiei
    Art. 103
    Detinatorii de autovehicule inmatriculate sunt obligati sa ceara radierea acestora din evidenta organelor militiei in urmatoarele cazuri:
    a) la trecerea autovehiculului in patrimoniul altui proprietar ori in administrarea, respectiv folosinta, altei organizatii;
    b) la schimbarea domiciliului (sediului) detinatorului pe raza altui organ al militiei decat acela la care se afla inmatriculat autovehiculul;
    c) la scoaterea definitiva din Republica Socialista Romania, pe baza aprobarii de export date de catre organele vamale romane, a autovehiculelor care au fost inmatriculate potrivit art. 94 din regulament;
    d) in cazul cand autovehiculul a devenit impropriu din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumurile publice;
    e) in caz de transformare a autovehiculului prin carosare.
    Cererea de radiere, impreuna cu certificatul de inmatriculare, se depun la organul militiei care a inmatriculat autovehiculul, in termen de 10 zile de la data cand a survenit unul din cazurile prevazute la literele a-e.
    Autovehiculele proprietate personala pot fi radiate si in cazul cand detinatorii lor nu vor sa le mai mentina in circulatie.
    Art. 104
    In cazul prevazut la litera b a articolului precedent, organele militiei pot elibera detinatorilor de autovehicule care au depus cererea de radiere si certificatul de inmatriculare, autorizatii de circulatie provizorii valabile timp de 15 zile.

    CAP. 6
    Permisul de conducere

    Art. 105
    Permisul de conducere valabil pentru autovehicule cu capacitate cilindrica pana la 69 cmc inclusiv, se elibereaza de organul militiei raional sau orasenesc, iar pentru autovehicule cu capacitate cilindrica mai mare de 69 cmc de directia militiei regiunii, respectiv Directia Militiei Capitalei, pe raza carora solicitantii isi au domiciliul.
    Permisul de conducere pentru tramvaie si troleibuze se elibereaza de comitetul executiv al sfatului popular care are in subordine intreprinderea care detine aceste mijloace de transport.
    Art. 106
    Continutul si forma permisului de conducere pentru autovehicule cu capacitate cilindrica pana la 69 cmc inclusiv, pentru tractoare rutiere, precum si pentru tramvaie si troleibuze, se stabilesc de Directia Generala a Militiei.
    Art. 107
    Permisul de conducere eliberat de directiile militiilor regionale, respectiv de Directia Militiei Capitalei, pentru alte autovehicule decat cele prevazute la articolul precedent, va fi de culoare roz, cu dimensiunile de 74 X 105 mm si va cuprinde: titlul documentului in limbile romana si franceza, semnul distinctiv al Republicii Socialiste Romania in circulatia internationala inscris in oval, denumirea organului care l-a emis, numele, prenumele, data si locul nasterii, precum si domiciliul, fotografia si semnatura titularului, data eliberarii, termenul de valabilitate si numarul permisului, categoria de autovehicule pentru care permisul este valabil, semnatura organului emitent, rubrici pentru schimbarea domiciliului si pentru alte mentiuni.
    Permisul este valabil pentru una sau mai multe din urmatoarele categorii de autovehicule:
    Categoria A. Motociclete cu sau fara atas, cu capacitate cilindrica mai mare de 69 cmc, autovehicule pentru infirmi, autovehicule cu trei roti a caror greutate proprie nu depaseste 400 kg;
    Categoria B. Autovehicule destinate transportului de persoane cu cel mult 8 locuri pe scaune, in afara de locul conducatorului, sau destinate transportului de marfuri si avand o greutate maxima autorizata de cel mult 3.500 kg. Autovehiculelor din aceasta categorie li se poate atasa o remorca usoara;
    Categoria C. Autovehicule destinate transportului de marfuri sau materiale si a caror greutate maxima autorizata depaseste 3.500 kg. Autovehiculelor din aceasta categorie li se poate atasa o remorca usoara;
    Categoria D. Autovehicule destinate transportului de persoane cu mai mult de 8 locuri pe scaune, in afara de locul conducatorului. Autovehiculelor din aceasta categorie li se poate atasa o remorca usoara.
    Categoria E. Autovehicule din categoriile B, C sau D, pentru care conducatorul are permis, cu remorci altele decat usoare.
    Termenul "greutate maxima autorizata" inseamna greutatea autovehiculului gata de drum si a incarcaturii maxime.
    Permisul de conducere valabil pentru autovehicule din categoria A da dreptul si la conducerea autovehiculelor cu capacitate cilindrica pana la 69 cmc inclusiv.
    Posesorii permiselor de conducere valabile pentru autovehicule din categoria C pot conduce si tractoare rutiere.
    Autovehiculele din categoriile D si E, precum si tractoarele rutiere apartinand Ministerului Fortelor Armate sau Ministerului Afacerilor Interne, pot fi conduse si de persoane care poseda permis de conducere valabil pentru alte categorii de autovehicule, in conditiile prevazute in instructiunile comune ale conducatorilor acestor ministere.
    Art. 108
    Permisul de conducere se obtine pe baza de examen.
    Pentru admiterea la examen, persoana care solicita permis de conducere trebuie sa prezinte urmatoarele acte:
    a) copie legalizata de pe certificatul de nastere, din care sa rezulte ca are varsta de 18 ani impliniti;
    b) certificat medical (fisa medicala), din care sa rezulte ca este apta pentru conducerea autovehiculelor;
    c) certificat de absolvire a unei scoli de conducatori de autovehicule sau a unui curs practic de conducere si cunoastere a regulilor de circulatie, urmat in cadrul facultatilor sau sectiilor facultatilor din cadrul institutiilor de invatamant superior care pregatesc specialisti in proiectarea, intretinerea sau exploatarea autovehiculelor, ori in cadrul unor scoli tehnice si de maistri auto sau, dupa caz, a unei scoli sau curs de mecanizatori agricoli sau tractoristi rutieri, ori a unei scoli de conducatori de tramvaie sau troleibuze. Persoanelor care se prezinta la examen in vederea obtinerii permisului de conducere pentru autovehicule cu o capacitate cilindrica pana la 69 cmc inclusiv nu li se cere sa prezinte certificat de absolvire a unei scoli sau curs.
    Absolventii scolilor de conducatori de autovehicule amatori au dreptul sa se prezinte la examen, in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoriile A si B sau numai pentru una din aceste categorii.
    Absolventii scolilor de conducatori de autovehicule profesionisti, ai scolilor tehnice si de maistri auto, precum si ai cursurilor de conducere auto organizate in cadrul facultatilor sau sectiilor din cadrul facultatilor care pregatesc specialisti in proiectarea, intretinerea si exploatarea autovehiculelor, au dreptul sa se prezinte la examen in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoriile A, B si C, ori numai pentru una sau unele din aceste categorii, precum si pentru categoria E.
    Absolventii scolilor sau cursurilor de mecanizatori agricoli sau tractoristi rutieri se pot prezenta la examen in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru tractoare rutiere.
    Absolventii scolilor de conducatori de tramvaie sau troleibuze, se pot prezenta la examen pentru obtinerea permisului de conducere valabil pentru tramvaie, respectiv troleibuze.
    Inginerii, tehnicienii, maistrii si sefii de garaje, care lucreaza in unitatile cu specific auto, se pot prezenta la examen, chiar daca nu au absolvit o scoala de conducatori de autovehicule, in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru autovehiculele din categoriile B si C sau numai pentru categoria C, la propunerea organului central in subordinea caruia se afla unitatile respective, cu avizul prealabil al Ministerului Transporturilor Auto, Navale si Aeriene si cu aprobarea Directiei Generale a Militiei.
    Directia Generala a Militiei si directiile militiilor regionale, iar pentru orasul Bucuresti, Directia Militiei Capitalei, pot aproba de la caz la caz, prezentarea la examen si a altor persoane care nu au absolvit o scoala de conducatori de autovehicule, in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru autovehiculele din categoriile A si B, sau numai pentru una din aceste categorii.
    Membrii misiunilor diplomatice si oficiilor consulare se vor prezenta la examen, in conditiile stabilite de Ministerul Afacerilor Externe.
    Art. 109
    Persoanele care solicita permis de conducere vor fi examinate la proba de cunoastere a regulilor de circulatie, a semnelor si semnalelor folosite pentru asigurarea securitatii circulatiei pe drumurile publice, la mecanica auto, precum si la una din urmatoarele probe practice de conducere, dupa caz:
    a) la proba de conducere a motocicletei fara atas, in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoria A.
    Infirmii vor fi examinati la proba de conducere a autovehiculului adaptat infirmitatii lor;
    b) la proba de conducere a unui autoturism, in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoria B;
    c) la proba de conducere a unui autocamion in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoria C;
    d) la proba de conducere a unui autovehicul cu remorca a carei greutate maxima autorizata este mai mare de 750 kg, in vederea obtinerii dreptului de a conduce autovehicule din categoria E;
    e) la proba de conducere a unui tractor rutier, in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru tractoare rutiere;
    f) la proba de conducere a tramvaiului, in vederea obtinerii permisului de conducere pentru tramvaie, respectiv la proba de conducere a troleibuzului in vederea obtinerii permisului de conducere pentru troleibuze.
    Persoanele care solicita permis de conducere valabil pentru autovehicule din categoriile A si B sau numai pentru una din aceste categorii, ori pentru autovehicule cu o capacitate cilindrica pana la 69 cmc inclusiv, nu vor fi examinate la mecanica auto.
    Cei care solicita permis de conducere valabil simultan pentru autovehicule din categoriile A, B, C si E sau pentru doua din aceste categorii, vor fi examinati la fiecare din probele practice de conducere, corespunzatoare categoriei de autovehicule pentru care solicita permisul.
    Art. 110
    Absolventii scolilor de conducatori de autovehicule profesionisti vor fi examinati in vederea obtinerii permisului de conducere de catre comisii formate din delegati ai directiilor militiilor regionale, respectiv ai Directiei Militiei Capitalei, ai Ministerului Transporturilor Auto, Navale si Aeriene si ai Ministerului Fortelor Armate, presedintii comisiilor fiind delegatii organelor militiei.
    Comisia de examinare a absolventilor scolilor de conducatori de tramvaie sau troleibuze va fi formata din delegati ai comitetului executiv al sfatului popular si un delegat al organului regional de militie, respectiv al Directiei Militiei Capitalei, presedinte al comisiei fiind un delegat al comitetului executiv al sfatului popular.
    Persoanele care solicita permis de conducere pentru autovehicule cu capacitate cilindrica pana la 69 cmc inclusiv, vor fi examinate de un ofiter sau subofiter de militie numit de seful militiei raionale sau orasenesti.
    Comisiile de examinare pentru alte categorii de candidati decat cei prevazuti la alineatele precedente vor fi formate din ofiteri sau subofiteri de militie numiti de Directia circulatiei din Directia Generala a Militiei, de directia militiei regiunii, Directia Militiei Capitalei, ori de sefii serviciilor de circulatie.
    Din comisia pentru examinarea candidatilor prezentati de Ministerul Fortelor Armate poate face parte si un delegat al acestui minister.
    Art. 111
    Rezultatul examinarii se consemneaza prin calificativul admis, aminat sau respins.
    Vor fi aminati candidatii care nu reusesc la prima examinare.
    In caz de amanare, candidatii vor fi programati pentru reexaminare in termen de 10 pana la 30 zile de la data primei examinari, la proba sau probele la care au fost aminati.
    Candidatii care nu reusesc la reexaminare vor fi declarati respinsi.
    Vor fi respinsi si candidatii care nu se prezinta la reexaminare in termen de 90 de zile de la data fixata pentru aceasta.
    Art. 112
    Pentru examinarea candidatilor care au absolvit o scoala de conducatori de autovehicule amatori se vor percepe urmatoarele taxe:
    a) 50 lei in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoria A;
    b) 100 lei in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoriile A si B sau numai din categoria B.
    Pentru examinarea persoanelor care au obtinut aprobare potrivit art. 108 alineatul penultim, de a se prezenta la examen fara a fi absolvit o scoala de conducatori de autovehicule, se vor percepe urmatoarele taxe:
    a) 300 lei in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoria A;
    b) 500 lei in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoria B;
    c) 600 lei in vederea obtinerii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoriile A si B.
    Taxele se achita anticipat la casieria Bancii Nationale a Republicii Socialiste Romania sau la unitatile C.E.C. si dau dreptul persoanelor care le-au achitat sa se prezinte atat la examinare cat si la reexaminare.
    Art. 113
    Sunt scutiti de plata taxelor prevazute in articolul precedent:
    a) infirmii, pentru obtinerea permisului de conducere valabil pentru autovehiculele din categoria A, adaptate infirmitatii lor;
    b) membrii misiunilor diplomatice acreditati in Republica Socialista Romania, pe baza de reciprocitate.
    Art. 114
    Posesorii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoria C pot obtine, la cerere, si dreptul de a conduce autovehicule din categoria D. Acest drept se acorda dupa o activitate efectiva de conducator auto de 5 ani in ultimii 6 ani, fara o intrerupere mai mare de 3 luni, pe un autovehicul din categoria C. In calculul vechimii se include si timpul lucrat efectiv in calitate de conducator de troleibuz.
    Posesorii permisului de conducere valabil pentru autovehicule din categoriile B si C sau numai C, pot obtine, la propunerea motivata a organizatiilor socialiste ai caror angajati sunt, dreptul de a conduce si autovehicule din categoria E, in urma examinarii lor de catre organele militiei la proba de conducere a unui autovehicul din categoria E.
    Art. 115
    Autovehiculele, inclusiv tramvaiele si troleibuzele, destinate pregatirii pentru proba practica de conducere, pot circula numai pe traseele stabilite de organele militiei.
    Folosirea pe drumurile publice a autovehiculelor prevazute in alineatul precedent este permisa numai sub supravegherea instructorilor autorizati in acest scop de catre scolile sau facultatile care organizeaza pregatirea conducatorilor de autovehicule.
    Pot fi autorizati ca instructori posesorii de permise de conducere valabile pentru categoria de autovehicule necesare pregatirii elevilor sau studentilor, avand un stagiu de cel putin 5 ani in practica de conducere.
    In timpul exercitarii atributiilor instructorii sunt obligati sa aiba asupra lor permisul de conducere si autorizatia de instructor.
    Raspunderea pentru incalcarea regulilor de circulatie de catre elevi sau studenti, revine atat acestora, cat si instructorului obligat a-i supraveghea.
    Art. 116
    Autovehiculele, cu exceptia motocicletelor, destinate pregatirii elevilor si studentilor pentru proba practica de conducere vor fi prevazute cu dubla comanda (ambreiaj si frana) si vor avea in fata si in spate inscriptia "Scoala".
    Art. 117
    In timpul stagiului de practica, absolventii scolilor de conducatori de autovehicule profesionisti au dreptul sa conduca autovehicule din categoria celor pentru care au fost scolarizati si examinati, pe baza talonului de ajutor de sofer, dar numai daca sunt insotiti si supravegheati permanent de conducatorul titular al autovehiculului.
    Talonul de ajutor de sofer se elibereaza de organele militiei si este valabil timp de 90 zile de la data eliberarii, dupa aceasta data fiind considerat nul de drept.
    Raspunderea pentru nerespectarea conditiei prevazute in alineatul 1, precum si pentru incalcarea regulilor de circulatie de catre ajutorul de sofer, revine atat acestuia, cat si conducatorului titular obligat sa-l insoteasca si sa-l supravegheze permanent.
    Art. 118
    Posesorii permisului de conducere eliberat de organele militiei regionale, respectiv Directiei Militiei Capitalei, sunt obligati ca, la schimbarea domiciliului dintr-o regiune in alta, sa se prezinte pentru a fi luati in evidenta la directia militiei regiunii, respectiv la Directia Militiei Capitalei, pe raza careia si-au stabilit domiciliul.
    Art. 119
    Pierderea, furtul sau distrugerea permisului de conducere trebuie declarata, in termen de 48 ore de la constatarea faptului, militiei raionale sau orasenesti cea mai apropiata.
    Art. 120
    Directia militiei regionale, respectiv Directia Militiei Capitalei sau, dupa caz, militia raionala sau oraseneasca pe raza careia domiciliaza titularul permisului de conducere, pot elibera un duplicat al acestuia, pe baza comunicarii primite de la organul militiei caruia i s-a declarat pierderea, furtul sau distrugerea originalului si dupa publicarea pierderii in Buletinul Oficial al Republicii Socialiste Romania.
    Duplicatele permiselor de conducere pentru tramvaie si troleibuze se elibereaza de comitetele executive ale sfaturilor populare care au eliberat originalul, in conditiile prevazute la alineatul 1.
    Art. 121
    Persoana care obtine un duplicat al permisului de conducere, iar ulterior reintra in posesia originalului, este obligata sa depuna originalul in termen de 48 de ore la organul militiei, respectiv la comitetul executiv al sfatului popular, care a eliberat duplicatul.

    CAP. 7
    Circulatia autovehiculelor in trafic international

    Art. 122
    Autovehiculele inmatriculate in Republica Socialista Romania, care circula in trafic international, vor purta la spate, langa tablita cu numarul de inmatriculare, o tablita de forma ovala cu lungimea de 175 mm si latimea de 115 mm, in care se va inscrie litera "R" in relief, cu negru pe fond alb. Litera "R" va avea inaltimea de 80 mm, si grosimea scrisului de 10 mm si va fi plasata la mijlocul tablitei ovale.
    Art. 123
    Permisul de conducere eliberat de organele militiei potrivit art. 107 este valabil in circulatia internationala pe teritoriul statelor care au aderat la Conventia internationala asupra circulatiei rutiere, la care Republica Socialista Romania este parte.
    Permisul de conducere eliberat de organele militiei pentru conducerea autovehiculelor cu capacitate cilindrica pana la 69 cmc inclusiv, nu este valabil in circulatia internationala. Pentru a circula pe teritoriul altor state, posesorul unui asemenea permis trebuie sa posede un permis international de conducere eliberat de Asociatia Automobilistilor din Republica Socialista Romania.
    Dispozitia de la alineatul precedent se aplica tuturor posesorilor de permise de conducere care vor sa circule pe teritoriul statelor care nu au aderat la Conventia internationala asupra circulatiei rutiere, la care Republica Socialista Romania este parte sau al statelor cu care Republica Socialista Romania nu are conventii de reciprocitate.

    CAP. 8
    Constatarea si sanctionarea contraventiilor

    Art. 124
    Incalcarea dispozitiilor din prezentul regulament, aratate mai jos, constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
    a) contraventiile la art. 12 lit. b si c, art. 13, 16, 45 pct. 19, 22, 23, art. 55, 61, 63, 64, cu amenda de la 40 la 100 lei sau cu avertisment;
    b) contraventiile la art. 8, 19, 38, 39, 40, 41, 43, 45 pct. 2, 13, 16, 17, 18, 20, 24, 26 si 27, art. 46, 47, 49, 56 lit. a si e, art. 58, 62 cu exceptia dispozitiei de la litera i, art. 65, 67, 118, 119, 140 si 143, cu amenda de la 40 la 150 lei; in cazul contraventiilor la art. 56 lit. a si e, art. 58, 62, cu exceptia dispozitiei de la lit. i, si art. 65 se aplica amenda sau avertisment;
    c) contraventiile la art. 4, 21, 24, 26, 27, 28, 29, 30, 32, 45 pct. 1, art. 57, 60, 76 alin. 2, art. 77 lit. b, e-j, art. 78, 87 alin. 2, art. 101 si art. 117 alin. 1, cu amenda de la 50 la 200 lei;
    d) contraventiile la art. 7, 22, 23, 25, 34, 35, 36, 37, 42, 48, 51, 52, 56 lit. b, c si d, art. 62 lit. i, art. 66, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 92, 96, 97 alin. 1, art. 98 alin. 2, art. 99, 103 si art. 115 alin. 1, 2 si 4, cu amenda de la 100 la 250 lei;
    e) contraventiile la art. 31, 45 pct. 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 si 21, art. 53, 54, 87 alin. 3 si 5, art. 88, 115 alin. 3, art. 116, 121, 141 si 142, cu amenda de la 150 la 300 lei;
    f) contraventiile la art. 20, 33, 76 alin. 1 si 3 si art. 77 lit. a, c si d, cu amenda de la 250 la 400 lei;
    g) contraventiile la art. 45 pct. 3, 14 si 15, cu amenda de la 300 la 500 lei.
    Art. 125
    Exercitarea de presiuni asupra sefilor de transporturi, autobaze, garaje, depouri, coloane ori conducatorilor de autovehicule, spre a-i determina sa nu respecte normele prevazute in prezentul regulament, a caror incalcare constituie contraventie, se sanctioneaza cu amenda prevazuta pentru contraventia respectiva, daca aceasta a fost savarsita.
    Art. 126
    Se sanctioneaza cu amenda de la 250 la 400 lei fapta responsabililor de ateliere, sau a oricarei persoane de a repara sau incuviinta repararea autovehiculelor avand urme de accidente, fara a li se prezenta autorizatia eliberata in acest scop de organele militiei.
    Art. 127
    Pentru aducerea la indeplinire a obligatiilor detinatorilor de autovehicule, in cazul in care acestia sunt organizatii socialiste, raspunderea revine, dupa caz, sefilor de transporturi, autobaze, garaje, depouri sau coloane.
    In lipsa acestora, precum si pentru aducerea la indeplinire a obligatiilor organizatiilor socialiste, altele decat acelea care decurg din calitatea lor de detinatoare de autovehicule, raspunderea revine angajatilor desemnati in scris de conducatorii organizatiilor socialiste.
    Daca asemenea angajati nu au fost desemnati in scris, raspunderea revine conducatorului organizatiei socialiste.
    Art. 128
    Pentru nerespectarea dispozitiilor de la articolele 53, 54, 69, 73, 74, 75, 96 si 99 din prezentul regulament, raspunderea revine atat conducatorului, cat si detinatorului de autovehicule.
    Art. 129
    In cazul cand faptele prevazute in prezentul capitol, sanctionate contraventional, sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, constituie infractiuni, ele se pedepsesc in conformitate cu legea penala.
    Art. 130
    Constatarea contraventiilor la dispozitiile prezentului regulament se face atat de agentii de circulatie, cat si de alti ofiteri si subofiteri de militie anume desemnati de directorul general al militiei.
    Procesele verbale de constatare a contraventiilor, intocmite de agentii de circulatie, cu exceptia celor incheiate impotriva militarilor in termen, tin loc si de incheiere de aplicare a sanctiunii si vor cuprinde atat amenda aplicata, cat si somatia de plata.
    Procesele verbale de constatare a contraventiilor intocmite de ofiterii si subofiterii de militie anume desemnati, se rezolva, dupa caz, de conducerea: Directiei circulatiei din Directia Generala a Militiei, directiei militiei regiunii, respectiv a Directiei Militiei Capitalei, a Serviciului circulatie din Directia Militiei Capitalei, a militiei raionului sau orasului. In cazul cand aproba procesele verbale, aceste organe aplica si amenda printr-o incheiere motivata.
    Art. 131
    Contravenientii la dispozitiile art. 12 lit. b si c, art. 13, 16, 19-43, 45-49, 51-58, 61-65, 67, 69-75, 88, 96-99, 103, 115, 118, 119 si 126 pot achita pe loc jumatate din minimul amenzii prevazute pentru fapta savarsita.
    In acest caz, orice urmarire in ceea ce priveste amenda inceteaza.
    Plata amenzii se face contra chitanta, fara a se intocmi proces-verbal.
    Art. 132
    Impotriva incheierii de aplicare a sanctiunii, contravenientul poate face plangere, in termen de 15 zile, la tribunalul popular in circumscriptia caruia domiciliaza.
    Plangerea se depune fie direct la tribunal, fie la organul de militie din care face parte ofiterul sau subofiterul care a constatat contraventia.
    Organul militiei la care s-a depus plangerea, este obligat sa o trimita de urgenta, si nu mai tarziu de 5 zile, tribunalului popular competent.
    Art. 133
    Anularea permisului de conducere, in cazurile prevazute de Decretul nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice, se hotaraste de conducerea directiei militiei regionale sau Directiei Militiei Capitalei, in circumscriptia careia titularul permisului a comis infractiunea; anularea permiselor de conducere pentru tramvaie ori troleibuze se hotaraste de comitetul executiv al sfatului popular care are in subordine intreprinderea detinatoare a acestor mijloace de transport.
    Art. 134
    Persoanele carora li s-a anulat permisul de conducere si care indeplinesc conditiile prevazute de Decretul nr. 328/1966 privind circulatia pe drumurile publice, se pot adresa pentru obtinerea unui nou permis, directiei militiei regionale, respectiv Directiei Militiei Capitalei in circumscriptia careia au avut domiciliul la data anularii permisului, ori dupa caz, comitetului executiv al sfatului popular care are in subordine intreprinderea de transport detinatoare de tramvaie sau troleibuze.
    Art. 135
    Organele militiei vor retine permisul de conducere in cazul incalcarii uneia din dispozitiile prevazute la art. 20, 21 alin. 1, art. 32, 33, 36, 37 si 45 pct. 3 si 14, daca in ultimii trei ani titularul permisului a mai fost sanctionat de doua ori pentru contraventii la oricare din aceste dispozitii. Retinerea permisului de conducere se face dupa ramanerea definitiva a sanctiunii aplicate pentru cea de a treia contraventie.
    Durata de retinere a permisului in cazurile prevazute in prezentul articol nu poate depasi trei luni de la data retinerii acestuia si se dispune de conducerea directiei militiei regionale, respectiv a Directiei Militiei Capitalei, in raza careia domiciliaza posesorul permisului.
    La expirarea duratei de retinere a permisului de conducere, acesta se restituie titularului, impreuna cu un nou tichet de evidenta.
    In vederea aplicarii dispozitiilor cuprinse in prezentul articol, organele militiei vor inmana fiecarui conducator de autovehicul odata cu eliberarea permisului de conducere, un tichet de evidenta in care vor fi consemnate sanctiunile aplicate pentru contraventiile enumerate mai sus. Evidenta acestor sanctiuni se tine si la organul militiei in fisa personala a conducatorului de autovehicul, pe baza comunicarilor facute de cei care le-au aplicat.
    Ofiterii si subofiterii de militie care constata contraventiile prevazute la alin. 1 le consemneaza in tichetul de evidenta a contraventiilor. In cazul cand sanctiunea contraventionala a fost anulata de instanta judecatoreasca, mentiunea anularii va fi consemnata in tichetul de evidenta si in fisa personala a conducatorului de autovehicul pe baza hotararii judecatoresti prezentata de posesorul permisului de conducere. In cazul cand procesul verbal de constatarea contraventiilor a fost anulat de organele prevazute la art. 130 alin. ultim, mentiunea anularii va fi consemnata in tichetul de evidenta si in fisa personala a conducatorului de autovehicul pe baza comunicarii facute de organul care a anulat procesul verbal de contraventie.

    CAP. 9
    Concursul voluntar al unor conducatori de autovehicule pentru combaterea incalcarii regulilor de circulatie

    Art. 136
    In actiunea de combatere a incalcarii regulilor de circulatie, organele militiei se pot sprijini pe concursul voluntar al conducatorilor de autovehicule, care datorita conduitei lor exemplare, se bucura de prestigiu in randul celorlalti conducatori de autovehicule.
    Pot fi antrenati pe baza de consimtamant in actiunea de combatere a incalcarii regulilor de circulatie, conducatorii de autovehicule care au o vechime in profesie de cel putin 5 ani.
    Directiile militiilor regionale si Directia Militiei Capitalei elibereaza conducatorilor de autovehicule care isi ofera concursul pentru combaterea incalcarii regulilor de circulatie, autorizatii care sa ateste aceasta calitate.
    Art. 137
    Conducatorii de autovehicule autorizati sa dea concurs organelor militiei au indatorirea:
    - sa atraga atentia conducatorilor de autovehicule sau pietonilor care manifesta tendinta de incalcare a regulilor de circulatie, asupra pericolului care-l prezinta comportarea lor pentru securitatea circulatiei;
    - sa sesizeze cel mai apropiat organ al militiei despre abaterile de la regulile de circulatie savarsite de conducatorii de vehicule, pe care le-au observat personal;
    - la solicitarea organelor militiei, sa dea concurs la paza locurilor unde s-au produs accidente de circulatie si la descongestionarea drumului public;
    - sa dea concurs organelor militiei la identificarea conducatorilor de autovehicule care au comis accidente si au parasit locul faptei;
    - sa instiinteze cel mai apropiat organ al militiei, despre conducatorii de vehicule pe care i-au observat consumind bauturi alcoolice sau conducand sub influenta alcoolului ori in stare de ebrietate;
    - sa contribuie la educarea conducatorilor de autovehicule din unitatea in care functioneaza, in spiritul respectarii regulilor de circulatie.
    Art. 138
    Conducatorilor de autovehicule care se evidentiaza in activitatea de sprijinire a organelor militiei pentru combaterea incalcarilor regulilor de circulatie, li se pot acorda stimulente materiale, de catre conducerile directiilor militiilor regionale, respectiv Directiei Militiei Capitalei.

    CAP. 10
    Dispozitii finale si tranzitorii

    Art. 139
    Dispozitiile speciale care se refera la autovehiculele destinate stingerii incendiilor (pompierilor), cele ale salvarii si militiei, sunt aplicabile in cazul cand aceste autovehicule pot fi recunoscute de la distanta printr-un semn distinctiv propriu ori prin constructie, precum si prin semnalul optic sau sonor de avertizare pe care-l folosesc.
    Art. 140
    Autovehiculele conduse de persoane care au practica de conducere mai putin de 1 an, vor fi prevazute cu un semn distinctiv in forma de disc, in centrul caruia se afla semnul exclamarii (Atentie).
    Discul va fi de culoare galbena cu diametrul de 100 mm, iar semnul exclamarii de culoare neagra cu lungimea de 60 mm si diametrul punctului de 10 mm.
    La autoturisme, discurile vor fi plasate in interior, unul la coltul din dreapta jos al parbrizului si celalalt la partea dreapta a geamului din spate.
    La celelalte autovehicule, discul din fata va fi plasat in cabina in partea dreapta a parbrizului, iar cel din spate langa numarul de inmatriculare; la autovehiculele pe doua sau trei roti, discul se instaleaza langa numarul de inmatriculare din spate.
    Art. 141
    Posesorii permiselor de conducere valabile numai pentru autovehiculele din categoria B nu pot fi angajati sa conduca autovehicule apartinand organizatiilor socialiste.
    Art. 142
    Sefii de garaje, de depouri, de coloane auto sau alti angajati care indeplinesc atributiile de serviciu ale acestora, pot fi numiti in aceste functii numai cu avizul organelor militiei si in urma examinarii lor asupra cunoasterii atributiilor ce le revin potrivit prezentului regulament si altor norme legale.
    Comisia de examinare va fi formata dintr-un ofiter de militie, ca presedinte, si cate un delegat al organizatiei socialiste interesate si al Ministerului Transporturilor Auto, Navale si Aeriene, respectiv al intreprinderii detinatoare de tramvaie sau troleibuze.
    Art. 143
    Permisul de conducere al conducatorilor de autovehicule decedati va fi predat organului de militie cel mai apropiat, in termen de 10 zile, de catre persoana care il detine.
    Art. 144
    Persoanelor reusite la examenul de conducator de autovehicul, precum si celor care solicita inmatricularea autovehiculelor dupa intrarea in vigoare a prezentului regulament, li se vor elibera carnete de conducere, respectiv permise de circulatie, pana la tiparirea noilor permise de conducere si certificate de inmatriculare.
    Art. 145
    Inlocuirea carnetelor de conducere, autorizatiilor de circulatie si a permiselor de circulatie cu permise de conducere si certificate de inmatriculare, se va face treptat, in termen de doi ani de la intrarea in vigoare a prezentului regulament.
    Inlauntrul acestui termen si in masura in care nu au fost inlocuite, carnetele de conducere, autorizatiile de circulatie si permisele de circulatie, eliberate potrivit dispozitiilor Decretului nr. 832/1962, raman valabile.
    Pana la inlocuirea carnetelor de conducere cu permise de conducere si inmanarea tichetelor de evidenta, dispozitiile de la art. 135 se aplica pe baza evidentei contraventiilor ce se consemneaza in carnetul de conducere.
    Art. 146
    Carnetele de conducere vor fi inlocuite cu permise de conducere in felul urmator:
    - carnetul de conducere de gradul I, cu permis de conducere valabil pentru autovehicule din categoria A;
    - carnetul de conducere de gradul II, cu permis de conducere valabil pentru autovehicule din categoria B;
    - carnetul de conducere de gradul I si II, cu permis de conducere valabil pentru autovehicule din categoriile A si B;
    - carnetul de conducere de gradul III, cu permis de conducere valabil pentru autovehicule din categoria C;
    - carnetul de conducere de gradul II si III, cu permis de conducere valabil pentru autovehicule din categoriile B si C;
    - carnetul de conducere de gradul I, II si III, cu permis de conducere valabil pentru autovehicule din categoriile A, B si C.
    Persoanelor care, la inlocuirea carnetului de conducere, indeplinesc conditiile prevazute in art. 114, li se vor elibera permise de conducere valabile si pentru autovehicule din categoria D;
    - carnetul de conducere pentru tractoare rutiere, cu permis de conducere valabil pentru tractoare rutiere.
    Autorizatiile de circulatie vor fi inlocuite cu permisele de conducere si cu certificatele de inmatriculare prevazute la art. 106, respectiv art. 91.
    Art. 147
    Pierderea permisului de conducere, a certificatului de inmatriculare sau a autorizatiei de garaj, se publica in Buletinul Oficial al Republicii Socialiste Romania. Permisele de conducere, certificatele de inmatriculare sau autorizatiile de garaj declarate pierdute, sunt nule.
    Art. 148
    La inlocuirea carnetelor de conducere gradul II si III sau gradul III, posesorilor acestor carnete li se poate acorda dreptul de a conduce autovehicule din categoria E, la propunerea motivata a organizatiei socialiste la care sunt angajati.
SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 772/1966

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 772 din 1966
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    It’s a privilege to share this to the world. You deserve all the praise that comes to you. DR Amber has been a blessing to me since our encounter on the internet. He alone knows it all. I love him so much for his kindness, care, honesty and his help in the life of everyone that has come in contact with him. If not for DR Amber how would I have been able to survive this hardship. His spell made me a LOTTO MAX winner of 60 Million Dollars making my whole life beautiful and amazing. The numbers he gave me to play the lottery was a life changing number from grass to grace and I want to say I’m forever grateful to him. Thank you sir for being a blessing to the helpless. Anyone reading this that needs help can communicate with DR Amber online for indeed he has no match. Website: amberlottotemple.com OR Email: amberlottotemple@yahoo.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Bună, sunteți în căutarea unui împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale, capital de risc etc! Sunt creditor privat, acord împrumuturi companiilor și persoanelor fizice cu dobânzi mici și rezonabile de 2%. E-mail la: christywalton355@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    I never use to believe in spell casting until i met Lord Zuma a powerful spell caster who helped me to be a happy person again. i reside in USA. After 4 years of Broken marriage, my husband left me with two kids. I felt like my life was about to end and i almost committed suicide, i was emotionally down for a very long time. Thanks to a Great spell caster called Lord Zuma which i met online on one faithful day when I was browsing through the internet, i came across a lot of testimonies about this particular Great spell caster how he has helped so many people. he has helped people to bring back their Ex lover, some testified that he restores womb, cure cancer and other sickness, and so on. I also came across a testimony, it was about a woman called Sandra, she testified about how his spell made her to be pregnant after so many years of bareness and at the end of her testimony she dropped Lord Zuma's email address. After reading all these, i decided to give it a try and i contacted him and explained my problem to him and he assured me that in less than 48 hours, my husband will call me and beg for forgiveness but i thought it will not work. When he had finished casting the spell, the next day my husband called me and he was begging for forgiveness just as Lord Zuma said. This is not brain washing and after the spell has been cast, i realized that my husband love me like never before and the spell caster opened him up to know how much i love him and how much love we need to share. We are even happier now than before. Lord Zuma is really a gifted man and i will not stop publishing him because he is a wonderful man. If you have a problem and you are looking for a real and a genuine spell caster to solve all your problems contact Lord Zuma now on spiritualherbalisthealing@gmail.com or just visit https://spiritualherbal.blogspot.com and see so many he has helped that are testifying about his good work. He will help you solve all your problems. Once again thank you Lord Zuma for your good deeds. His whatsapp number +1 506 800 1647
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu