Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 479 din 12 august 1998

privind modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 92/1996

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 302 din 18 august 1998


SmartCity3


    In temeiul art. 16 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare,

    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    Punctul IV din Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 92/1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 34 din 16 februarie 1996, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "IV Referitor la art. 5, 6 si 7
    Operatiunile de incasari si plati intre persoanele juridice se efectueaza numai prin instrumente de plata fara numerar, cu exceptiile prevazute la art. 5 lit. a) si b) din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996, aprobata si modificata prin Legea nr. 131/1996, cu modificarile ulterioare, denumita in continuare ordonanta.
    Prin plafon zilnic se intelege totalitatea platilor efectuate in numerar de persoana juridica intr-o singura zi.
    Prin exceptie de la prevederile art. 5 alin. 2 lit. c) din ordonanta, depunerile de numerar in conturile persoanelor juridice, deschise la banci, pot fi facute si de alte persoane juridice, in baza documentelor de livrare legal intocmite, in situatia in care sumele respective reprezinta cumparari de marfuri, prestari de servicii, achitari de taxe etc., care nu au putut fi achitate prin instrumente de plata fara numerar.
    Aceste plati sunt neplafonate.
    Sumele acordate de persoanele juridice angajatilor proprii, cu titlu de avansuri pentru aprovizionari diverse, vor avea regimul platilor catre persoane juridice si se vor incadra in limitele aceluiasi plafon de 30.000.000 lei, prevazut la art. 5 alin. 2 lit. c) din ordonanta.
    In ziua cand se acorda avansuri spre decontare in suma de 30.000.000 lei nu se admit si alte plati, iar in ziua in care se face decontul aceste sume nu se mai iau in calculul plafonului.
    Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 6 alin. 2 din ordonanta.
    Sunt considerate situatii exceptionale, in care se admite depasirea termenelor prevazute la art. 5 alin. 7 din ordonanta, cazurile in care persoana juridica are de efectuat operatiuni cu numerar in localitati izolate, zone dispersate si greu accesibile.
    Numerarul aflat in casieriile proprii ale persoanelor juridice, care depaseste plafonul de 20.000.000 lei la sfarsitul fiecarei zile, se depune la banca in termenele prevazute la art. 5 alin. 7 din ordonanta.
    Incasarile zilnice in numerar nu pot depasi plafonul de 30.000.000 lei de la o singura persoana juridica.
    Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 6 alin. 2 din ordonanta.
    Bancile, societatile comerciale de asigurari si financiare, prin natura activitatii lor, pot efectua zilnic plati catre persoane juridice in limita plafonului zilnic de 30.000.000 lei (pentru o singura persoana juridica), in afara exceptiilor stabilite la art. 5 alin. 2 lit. a) si b) si alin. 3 din ordonanta.
    Documentele justificative precizate la art. 7 alin. 2 din ordonanta se constituie in solicitari scrise de transfer al banilor din contul persoanelor juridice in contul persoanelor fizice, sub responsabilitatea reprezentantilor legali ai persoanelor juridice.
    Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie pentru banca, societatea comerciala de asigurari si financiara, care va fi sanctionata cu amenda prevazuta la art. 7 alin. 3 din ordonanta."
    Art. 2
    Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 92/1996, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, cu modificarile aduse prin prezenta hotarare, se vor republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                  PRIM-MINISTRU
                   RADU VASILE

                        Contrasemneaza:
                        p. Ministrul finantelor,
                        Dan Radu Rusanu,
                        secretar de stat

                        Guvernatorul Bancii Nationale
                        a Romaniei,
                        Mugur IsarescuSmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 479/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 479 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu