E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 392 din 21 mai 1999

privind controlul valorii in vama a marfurilor importate

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 242 din 31 mai 1999


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 13 si 17 din Acordul privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale si comert 1994, ratificat prin Legea nr. 133/1994,
    tinand seama de prevederile art. 13, 14, 60, 61 alin. (4) si (5), ale art. 77 si ale art. 153 alin. (2) din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al Romaniei,

    Guvernul Romaniei hotaraste:

    Art. 1
    (1) Valoarea in vama a marfurilor importate se determina in conformitate cu prevederile art. 77 din Legea nr. 141/1997 privind Codul vamal al Romaniei, pe baza principiilor si regulilor prevazute in Acordul privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale si comert 1994, ratificat prin Legea nr. 133/1994.
    (2) Baza evaluarii in vama a marfurilor importate este valoarea de tranzactie, de fiecare data cand conditiile stipulate la art. 1 din Acordul privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale si comert 1994 sunt indeplinite.
    (3) Atunci cand valoarea in vama nu poate fi determinata pe baza valorii de tranzactie, se va trece la aplicarea urmatoarelor metode de determinare a valorii in vama, prevazute la art. 2, 3 si 5 - 7 din Acordul privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale si comert 1994:
    a) determinarea valorii in vama pe baza valorii de tranzactie a marfurilor identice vandute pentru export cu destinatia importului in Romania si exportate in acelasi moment sau aproape in acelasi moment cu marfurile de evaluat;
    b) determinarea valorii in vama pe baza valorii de tranzactie a marfurilor similare vandute pentru export cu destinatia importului in Romania si exportate in acelasi moment sau aproape in acelasi moment cu marfurile de evaluat;
    c) determinarea valorii in vama prin metoda deductiva, pornind de la preturile unitare la care s-a efectuat cel mai mare volum de import de marfuri identice sau similare, in acelasi moment sau intr-un moment apropiat;
    d) determinarea valorii in vama pe baza unei valori calculate;
    e) determinarea valorii in vama prin mijloace rezonabile, compatibile cu principiile si cu prevederile generale ale Acordului privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale si comert 1994 si ale art. VII al GATT 1994, si pe baza datelor disponibile in Romania.
    (4) Aplicarea metodelor prevazute la alin. (3) se va face succesiv, pana la prima dintre acestea care va permite determinarea valorii in vama, cu respectarea tuturor conditiilor prevazute la art. 2, 3 si 5 - 7 din Acordul privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale si comert 1994.
    Art. 2
    (1) Atunci cand biroul vamal are indoieli privind exactitatea datelor din documentele furnizate pentru determinarea valorii in vama, va solicita importatorului, in scris, sa prezinte justificari suplimentare, constand in documente care sa ateste ca valoarea declarata corespunde sumei totale platite sau de platit pentru marfurile importate, ajustata in conformitate cu prevederile art. 8 din Acordul privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale si comert 1994.
    (2) In cazul in care documentatia prezentata de importator este incompleta sau in cazul in care datele cuprinse in documentele prezentate nu sunt in masura sa dovedeasca realitatea valorii declarate, biroul vamal va comunica importatorului, in scris, motivele pentru care valoarea in vama nu poate fi acceptata.
    Art. 3
    (1) Daca este necesara o amanare a determinarii definitive a valorii in vama a marfurilor de evaluat in situatia prevazuta la art. 2, importatorul poate ridica marfurile din vama cu conditia sa respecte urmatoarea procedura:
    a) drepturile vamale calculate pe baza valorii in vama declarate de importator se incaseaza si se vireaza la bugetul de stat;
    b) diferenta dintre suma cea mai ridicata a datoriei vamale ce ar rezulta din operatiunea de vamuire si drepturile vamale calculate potrivit lit. a) se incaseaza cu titlu de garantie.
    (2) Pentru categoriile de marfuri cuprinse in baza de date statistice la import, elaborata potrivit prevederilor prezentei hotarari, biroul vamal va utiliza pentru determinarea cuantumului garantiei informatiile existente in aceasta baza de date.
    (3) In cazul in care sunt aplicabile dispozitiile alin. (1), importatorul are obligatia de a prezenta documentele care atesta realitatea valorii in vama declarate, solicitate de biroul vamal, in termen de 30 de zile de la data ridicarii marfurilor din vama.
    (4) Decizia finala privind modul de determinare a valorii in vama va fi luata de autoritatea vamala in urma verificarii documentelor prezentate biroului vamal de importator si, atunci cand este cazul, pe baza investigatiilor efectuate la sediul importatorului si la locul de depozitare a marfurilor de evaluat si a rezultatelor verificarilor efectuate de administratia vamala din tara de export la solicitarea Directiei Generale a Vamilor, in baza acordurilor de cooperare in domeniul vamal la care Romania este parte.
    (5) Decizia finala va fi comunicata importatorului in termen de 30 de zile de la data depunerii documentatiei complete solicitate de biroul vamal si va cuprinde ratiunile in baza carora a fost stabilita valoarea in vama.
    (6) In cazul in care pentru luarea deciziei finale se solicita efectuarea verificarilor de catre administratia vamala din tara de export, aceasta solicitare va fi adresata in cadrul termenului de 30 de zile de la data prezentarii de catre importator a documentatiei complete. Decizia finala privind modul de determinare a valorii in vama va fi comunicata importatorului in termen de 10 zile de la data primirii rezultatelor verificarilor efectuate de administratia vamala din tara de export.
    Art. 4
    Plangerile si contestatiile la operatiunile de vamuire efectuate conform prevederilor prezentei hotarari se depun si se solutioneaza conform prevederilor art. 166 - 174 din Legea nr. 141/1997.
    Art. 5
    (1) In cazul in care importatorul nu prezinta documentatia solicitata de biroul vamal in cadrul termenului prevazut la art. 3 alin. (3), biroul vamal procedeaza la executarea garantiei, operatiunea de vamuire fiind considerata incheiata.
    (2) In situatia prevazuta la alin. (1), garantiile constituite se vireaza la bugetul de stat in termen de 10 zile de la expirarea termenului de 30 de zile prevazut pentru depunerea de catre importator a documentelor solicitate de biroul vamal pentru justificarea realitatii valorii in vama declarate.
    (3) In cazul in care importatorul prezinta documentatia solicitata de biroul vamal in termenul prevazut, iar prin decizia finala, in urma verificarilor efectuate, se ia masura executarii garantiei, aceasta garantie se vireaza la bugetul de stat, astfel:
    a) in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de respingere a contestatiei;
    b) la data expirarii termenelor de depunere a plangerilor si contestatiilor, in situatia nerespectarii acestor termene.
    (4) In cazul in care prin decizia finala se ia masura restituirii in totalitate sau in parte a garantiei constituite, termenul de restituire este cel prevazut la art. 61 alin. (4) si (5) din Legea nr. 141/1997.
    (5) Executarea sau restituirea, in totalitate ori in parte, a garantiei constituite se face in baza actului constatator intocmit de biroul vamal in evidenta caruia se afla operatiunea de import si se aduce la cunostinta importatorului.
    (6) Pentru garantiile constituite si devenite exigibile nu se percep majorari de intarziere. Pentru garantiile constituite autoritatea vamala nu datoreaza dobanda si despagubiri.
    Art. 6
    Metodologia de control al valorii in vama a marfurilor importate se aproba prin decizie a directorului general al Directiei Generale a Vamilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.
    Art. 7
    (1) Se autorizeaza Directia Generala a Vamilor sa elaboreze baza de date statistice la import pentru categoriile de marfuri din import la care s-a constatat o subevaluare in vama, pe baza datelor si informatiilor obtinute din activitatea proprie si a celor furnizate de Ministerul Finantelor, Ministerul Industriei si Comertului si Ministerul Agriculturii si Alimentatiei.
    (2) Baza de date statistice la import este destinata uzului intern al autoritatii vamale si se comunica numai unitatilor din subordinea Directiei Generale a Vamilor si institutiilor prevazute la alin. (1), in vederea avizarii, cu respectarea confidentialitatii datelor furnizate in scopul evaluarii in vama, in conformitate cu prevederile art. 10 din Acordul privind aplicarea art. VII al Acordului general pentru tarife vamale si comert 1994.
    (3) Sursele de constituire a bazei de date statistice la import si procedura de colaborare a Directiei Generale a Vamilor cu institutiile mentionate la alin. (1), in vederea elaborarii, completarii, detalierii si actualizarii bazei de date statistice la import, se stabilesc in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, prin ordin comun al ministrului finantelor, al ministrului industriei si comertului si al ministrului agriculturii si alimentatiei.
    Art. 8
    Prezenta hotarare intra in vigoare in termen de 15 zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                 PRIM MINISTRU
                  RADU VASILE

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul finantelor,
                       Decebal Traian Remes

                       p. Ministrul industriei
                       si comertului,
                       Nicolae Staiculescu,
                       secretar de stat

                       Ministrul agriculturii
                       si alimentatiei,
                       Ioan Avram MuresanSmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 392/1999

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 392 din 1999
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu