Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

HOTARARE Nr

HOTARARE   Nr. 1510 din 18 decembrie 2003

pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 79/2003 privind controlul si recuperarea fondurilor comunitare, precum si a fondurilor de cofinantare aferente utilizate necorespunzator

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 914 din 20 decembrie 2003


SmartCity3


    In temeiul art. 108 din Constitutie, republicata, si al art. 12 din Ordonanta Guvernului nr. 79/2003 privind controlul si recuperarea fondurilor comunitare, precum si a fondurilor de cofinantare aferente utilizate necorespunzator,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

    Art. 1
    Se aproba Normele metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 79/2003 privind controlul si recuperarea fondurilor comunitare, precum si a fondurilor de cofinantare aferente utilizate necorespunzator, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
    Art. 2
    Normele metodologice prevazute la art. 1 intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2004.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae Tanasescu

    ANEXA 1

                              NORME METODOLOGICE
de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 79/2003 privind controlul si recuperarea fondurilor comunitare, precum si a fondurilor de cofinantare aferente utilizate necorespunzator

    CAP. 1
    Prevederi generale

    Art. 1
    Creantele bugetare rezultate din nereguli si/sau fraude ca urmare a utilizarii necorespunzatoare a fondurilor comunitare si a fondurilor de cofinantare aferente reprezinta sume de recuperat la bugetul Comunitatii Europene, precum si la bugetele din care fondurile au fost avansate, astfel:
    a) bugetul de stat;
    b) bugetul asigurarilor sociale de stat;
    c) bugetele fondurilor speciale;
    d) bugetul Trezoreriei Statului;
    e) bugetele institutiilor publice autonome;
    f) bugetele institutiilor publice finantate integral sau partial din bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale, dupa caz;
    g) bugetul fondurilor provenite din credite externe contractate sau garantate de stat si ale caror rambursare, dobanzi si alte costuri se asigura din fonduri publice;
    h) bugetul fondurilor externe nerambursabile;
    i) bugetele locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, judetelor si municipiului Bucuresti;
    j) bugetele institutiilor publice, finantate integral sau partial din bugetele locale, dupa caz;
    k) bugetul imprumuturilor interne si externe, pentru care rambursarea, plata dobanzilor, comisioanelor, spezelor si a altor costuri se asigura din bugetele locale si care provin din: imprumuturi externe contractate de stat si subimprumutate autoritatilor administratiei publice locale si/sau agentilor economici si serviciilor publice din subordinea acestora; imprumuturi externe contractate de autoritatile administratiei publice locale si garantate de stat; imprumuturi externe si/sau interne contractate sau garantate de autoritatile administratiei publice locale.
    Art. 2
    Procedura de recuperare a creantelor bugetare mentionate la art. 1 cuprinde doua etape:
    a) constatarea - activitatea de control prin care se stabileste si se individualizeaza obligatia de plata sub forma unui titlu de creanta;
    b) recuperarea propriu-zisa a creantei bugetare, prin plata voluntara, deducerea din declaratiile ulterioare de cheltuieli, prin executare silita sau prin alte modalitati prevazute de lege.

    CAP. 2
    Constatarea creantelor bugetare

    Art. 3
    Obiectul controlului il constituie verificarea respectarii legalitatii si regularitatii in utilizarea si administrarea fondurilor provenite din asistenta financiara nerambursabila acordata Romaniei de Comisia Europeana, precum si a fondurilor de cofinantare aferente, in scopul:
    a) identificarii neregulilor, gestiunii financiare defectuoase si a fraudelor;
    b) stabilirii eventualelor prejudicii;
    c) stabilirii persoanelor responsabile de acestea.
    Art. 4
    Controlul se declanseaza in cazurile cand exista indicii si/sau sesizari din partea structurilor de audit intern si/sau extern, a altor institutii abilitate de lege, precum si a cetatenilor sau mass-media cu privire la gestiunea financiara defectuoasa sau frauduloasa a fondurilor publice, inclusiv asistenta financiara externa nerambursabila.
    Art. 5
    Competenta efectuarii controlului o au:
    a) organele de inspectie si/sau de control ori alte structuri de specialitate din cadrul Ministerului Finantelor Publice, potrivit cadrului legal specific acestora;
    b) structurile specializate din cadrul autoritatilor administratiei publice centrale sau locale, inclusiv unitatile teritoriale ale acestora, care au in administrare fonduri provenite din asistenta financiara externa si au asigurat cofinantarea nationala, prin compartimentele de specialitate;
    c) institutiile abilitate de lege, precum Corpul de Control al Guvernului si organele de urmarire penala, potrivit cadrului legal specific acestora.
    Art. 6
    (1) Responsabilitatea instituirii cadrului organizatoric necesar functionarii structurilor specializate mentionate la art. 5 lit. b) apartine conducatorului entitatii respective.
    (2) Prin decizie, acesta stabileste:
    a) componenta nominala a echipei de control;
    b) durata controlului, care nu poate depasi 90 de zile;
    c) mandatul privind verificarea confirmarii sesizarii, stabilirea prejudiciului si a persoanelor responsabile.
    (3) Echipa de control comunica structurii supuse verificarii data declansarii actiunii cu cel putin 5 zile inainte, precizandu-se scopul si durata acesteia; controalele declansate ca urmare a unor sesizari nu se comunica.
    (4) Personalul din structura controlata, inclusiv beneficiarii asistentei financiare publice, au obligatia de a oferi la termenele stabilite toate datele si documentele solicitate, precum si tot sprijinul necesar pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii de control.
    (5) Controlul se efectueaza in totalitate sau prin sondaj, in raport cu complexitatea activitatilor si operatiunilor supuse verificarii, valoarea si natura bunurilor, precum si cu frecventa abaterilor constatate anterior, cuprinzandu-se un numar reprezentativ de operatiuni care sa permita tragerea unor concluzii temeinice.
    (6) In cazul constatarii de prejudicii, controlul se poate extinde asupra intregii perioade in care, potrivit legii, pot fi luate masuri de recuperare a acestora si de tragere la raspundere a persoanelor vinovate, prelungindu-se in mod corespunzator durata de exercitare a controlului, dar nu mai mult de 90 de zile.
    (7) Pe parcursul controlului la structura verificata, inclusiv la beneficiarii asistentei financiare de fonduri publice, controlorii au acces, pentru realizarea obiectivelor controlului, la toate datele si documentele, precum si la toate locurile de depozitare si producere a valorilor materiale.
    (8) Organele de control pot solicita date, informatii precum si copii ale documentelor certificate pentru conformitate de la persoanele fizice si juridice aflate in legatura cu structura controlata, inclusiv beneficiarii asistentei financiare de fonduri publice, iar acestia au obligatia de a le pune la dispozitie la data solicitata.
    (9) Pentru bunurile, serviciile si lucrarile executate, rezultate din activitati si operatiuni financiare care fac obiectul controlului si numai in caz de stricta necesitate pentru fundamentarea constatarilor, controlorii pot solicita efectuarea de expertize de specialitate ale persoanelor autorizate.
    (10) Cuantumul prejudiciului va fi stabilit de la data la care acesta a fost produs, iar in cazul in care aceasta data nu poate fi stabilita, de la data la care a fost constatat; creanta bugetara va cuprinde, pe langa prejudiciu, dobanzile si penalitatile de intarziere datorate de la data producerii/constatarii prejudiciului, calculate conform prevederilor legale in vigoare referitoare la colectarea creantelor bugetare.
    (11) In urma efectuarii controlului se intocmeste procesul-verbal de control, care trebuie sa contina:
    a) datele de identificare a organelor de control si a persoanelor responsabile din structura controlata, sediul acesteia si locurile unde s-a desfasurat controlul;
    b) descrierea contextului in care s-au produs neregulile/frauda, actele normative incalcate, creanta bugetara, cu defalcarea acesteia pe bugetele afectate, inclusiv fondurile europene, precum si persoanele raspunzatoare;
    c) conturile bancare unde urmeaza a fi recuperate creantele bugetare;
    d) intregul material probant care a condus la stabilirea constatarilor se constituie ca anexe.
    (12) Procesul-verbal de control se transmite structurii controlate pentru aducere la cunostinta, semnare si formulare a eventualelor observatii; actul de control este titlu de creanta in conformitate cu prevederile art. 3 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 79/2003.
    (13) Procesul-verbal de control, astfel intocmit, se transmite conducatorului entitatii care a dispus controlul, iar in cazul constatarii prejudiciului acesta va dispune inregistrarea in contabilitate a creantei bugetare si va initia masurile de recuperare a acesteia.

    CAP. 3
    Recuperarea creantelor bugetare

    Art. 7
    Conducatorul entitatii care a ordonat controlul va dispune transmiterea instiintarii de plata catre debitor, care are obligatia de a inregistra in contabilitate sumele datorate si, in termen de 15 zile de la data comunicarii, sa plateasca obligatiile sau sa faca dovada stingerii acestora; in caz contrar, dupa implinirea acestui termen, titlul de creanta devine titlu executoriu.
    Art. 8
    Contestarea obligatiei de plata a creantelor bugetare rezultate din nereguli si/sau frauda se face potrivit procedurii reglementate de legislatia in vigoare privind contestarea obligatiilor de plata a creantelor bugetare.
    Art. 9
    Pentru creantele bugetare reprezentand sumele provenind din asistenta financiara nerambursabila si/sau din cofinantarea aferenta utilizate necorespunzator, ca urmare a neregulilor si/sau fraudei, accesoriile acestora, precum si costurile bancare, se aplica in mod corespunzator procedura de colectare prevazuta de Ordonanta Guvernului nr. 61/2002 privind colectarea creantelor bugetare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ori de Ordonanta Guvernului nr. 39/2003 privind procedurile de administrare a creantelor bugetelor locale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 358/2003, dupa caz, precum si de normele metodologice date in aplicarea acestora.
    Art. 10
    Sunt abilitate sa duca la indeplinire masurile asiguratorii si sa efectueze procedura de executare silita organele sau compartimentele de specialitate ale autoritatilor publice centrale sau unitatile teritoriale ale acestora, ale autoritatilor administratiei publice locale ori ale altor institutii publice abilitate sa administreze bugetele prevazute la art. 1, dupa caz, denumite in cuprinsul actelor normative precizate la art. 9 organe de executare.
    Art. 11
    In cazul neachitarii in termenul prevazut la art. 7 a creantelor bugetare de catre debitor, entitatea care a efectuat controlul va transmite titlul executoriu organelor de executare competente.
    Art. 12
    Organele de control abilitate de lege sa constate si sa stabileasca creantele bugetare pot dispune, in procedura administrativa, prin decizie motivata, poprirea asiguratorie asupra veniturilor si/sau sechestrul asigurator asupra bunurilor debitorului, care vor fi duse la indeplinire de catre organele prevazute la art. 10.
    Art. 13
    Executarea silita a creantelor bugetare se efectueaza numai in temeiul unui titlu executoriu, potrivit legii.
    Art. 14
    Cheltuielile de orice fel determinate de efectuarea procedurii de executare silita si de ducerea la indeplinire a masurilor asiguratorii sunt avansate de autoritatile administratiei publice centrale, autoritatile administratiei publice locale ori alte institutii publice abilitate sa administreze bugetele prevazute la art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 79/2003, care au inceput procedura de executare silita, din bugetul acestora.



SmartCity5

COMENTARII la Hotărârea 1510/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Hotărârea 1510 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu