E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECIZIE Nr

DECIZIE   Nr. 3 din  4 martie 2002

pentru aprobarea solutiilor referitoare la aplicarea unor prevederi privind impozitul pe profit si taxa pe valoarea adaugata

ACT EMIS DE: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 180 din 15 martie 2002


SmartCity3


    Art. 1
    Se aproba solutiile prevazute in anexele nr. 1 - 3 care fac parte integranta din prezenta decizie, referitoare la aplicarea unitara a prevederilor unor articole din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2000 privind taxa pe valoarea adaugata, cu modificarile ulterioare, si din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, republicata, cu modificarile ulterioare, adoptate de Comisia centrala fiscala, constituita in baza Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1.349/2001, in sedinta din data de 15 februarie 2002.
    Art. 2
    Prezenta decizie va fi publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                       Ministrul finantelor publice,
                          Mihai Nicolae Tanasescu

    ANEXA 1

                                 SOLUTII
privind aplicarea unitara a prevederilor contabile si fiscale referitoare la impozitul pe profit si la taxa pe valoarea adaugata

    IMPOZITUL PE PROFIT

    I. Potrivit art. 7 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, impozitul pe profit se reduce cu 50% pentru profitul utilizat in anul fiscal curent pentru investitii in active corporale si necorporale, definite potrivit Legii nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, cu modificarile ulterioare, destinate activitatilor pentru care contribuabilul este autorizat. Reducerea se calculeaza incepand cu profitul realizat dupa data de 1 ianuarie 2001. Reducerile prevazute la alin. (1) si (2) se calculeaza lunar, iar sumele aferente reducerii se repartizeaza ca surse proprii de finantare.
    Profitul folosit pentru investitii in active corporale si necorporale, achizitionate dupa data de 19 aprilie 2001, destinate activitatii pentru care contribuabilul este autorizat, in sensul prevederilor alin. (2) al art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994, republicata, cu modificarile ulterioare, reprezinta soldul contului de profit si pierdere al lunii precedente (respectiv profitul contabil dupa deducerea impozitului pe profit), la care se adauga profitul din luna efectuarii investitiei inainte de impozitare, utilizat in acest scop, dupa scaderea sumei profitului investit anterior si a celorlalte surse atrase de finantare a investitiilor (de exemplu imprumuturile, creditele si altele de aceeasi natura).
    Profitul asupra caruia se calculeaza reducerea de impozit este profitul realizat lunar, cumulat de la inceputul anului fiscal, calculat potrivit prevederilor de mai sus, pana la momentul efectuarii investitiei.
    Aceasta reducere se aplica numai pentru sumele investite care au ca sursa profitul realizat pana la momentul efectuarii investitiei.
    Reducerea se calculeaza prin aplicarea procentului de 50% asupra impozitului pe profitul folosit pentru investitii, urmand ca aceasta suma sa fie evidentiata in Declaratia privind impozitul pe profit la randul 31 "Reduceri de impozit pe profit calculate potrivit legislatiei in vigoare".
    Pentru anul 2001, la calculul reducerii se ia in considerare profitul contabil realizat dupa data de 1 ianuarie 2001 si investit in active corporale si necorporale achizitionate dupa data de 19 aprilie 2001.
    Pentru investitiile care se realizeaza pe parcursul mai multor luni sau in ani fiscali consecutivi, inclusiv pentru cele realizate in regie proprie, facilitatea se acorda la valoarea lucrarilor realizate efectiv, in baza unor situatii partiale de lucrari, pentru investitiile puse in functiune partial.
    Sunt investitii efectuate din profit si achizitiile realizate pe baza unui contract de vanzare cu plata in rate sau pe baza unui contract de leasing financiar, cu clauza de ramanere definitiva in posesie la sfarsitul perioadei, incheiate dupa data de 19 aprilie 2001.
    In aceste cazuri se considera profit utilizat pentru aceste investitii ratele efectiv platite, mai putin dobanda aferenta, conform contractelor incheiate intre parti.
    Se considera profit utilizat pentru investitii si dobanda platita, in situatia in care agentii economici introduc aceasta dobanda, aferenta investitiei, in valoarea activului achizitionat, nemaiincluzand-o pe cheltuiala.
    In cazul contractelor de leasing financiar beneficiaza de aceasta facilitate numai utilizatorul bunului, cu conditia ca la expirarea contractului de leasing sa se transfere acestuia definitiv dreptul de proprietate asupra bunului.
    In cazul in care un contribuabil aplica pentru calculul impozitului pe profit cote diferite de impozit, reducerea cu 50% se determina dupa stabilirea impozitului aferent profitului investit, prin raportarea sumei totale a impozitului pe profit datorat la totalul profitului impozabil (pana la momentul investitiei).
    Cota astfel stabilita se aplica la suma profitului utilizat pentru investitii, determinat conform alineatelor precedente. Impozitul pe profit astfel rezultat se diminueaza cu suma ce reprezinta reducerea de profit.
    Suma profitului realizat in exercitiul financiar curent si investit in cursul anului, pentru care s-a beneficiat de reducerea impozitului pe profit, la care se adauga reducerea de impozit cu 50%, prevazuta la art. 7 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994, republicata, cu modificarile ulterioare, de care a beneficiat agentul economic, va fi repartizata cu prioritate pentru constituirea si majorarea fondului surselor proprii de finantare, pana la concurenta profitului exercitiului financiar.
    In cazul in care se inregistreaza pierdere contabila la finele exercitiului financiar, nu se mai face regularizare profitului investit, iar contribuabilul nu mai este obligat sa repartizeze aceasta suma a profitului investit in cursul anului si reducerea de impozit pe profit pentru constituirea si majorarea fondului surselor proprii de finantare.
    Modalitatea de calcul al facilitatii fiscale este prezentata in anexa nr. 2.
    II. Pentru aplicarea prevederilor art. 21^2 din Legea nr. 133/1999 privind stimularea intreprinzatorilor privati pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile ulterioare, referitoare la neimpozitarea profitului utilizat pentru investitii in active corporale si necorporale, se vor avea in vedere dispozitiile prezentate mai sus, coroborate cu cele ale Hotararii Guvernului nr. 244/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 133/1999 privind stimularea intreprinzatorilor privati pentru infiintarea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii.
    III. Facilitatile fiscale referitoare la reducerea sau la scutirea de impozit pe profit sunt aplicabile numai activelor amortizabile destinate activitatilor pentru care contribuabilul a depus cerere de inmatriculare la registrul comertului.
    Nu se aplica scutirea sau reducerea pentru profitul reinvestit pentru achizitiile de vile si case de odihna, imobilizari corporale destinate activitatilor de agrement si/sau activitatilor de protocol, decoratiuni interioare de lux, tablouri si altele de asemenea natura, care nu sunt destinate desfasurarii obiectului de activitate.
    IV. In conformitate cu prevederile art. 4 alin. (6) lit. p) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 402/2000 pentru aprobarea Instructiunilor privind metodologia de calcul al impozitului pe profit, cheltuielile cu dobanzile aferente imprumuturilor, altele decat cele acordate de banci si de alte persoane juridice autorizate potrivit legii, care depasesc dobanzile active medii ale bancilor, comunicate de Banca Nationala a Romaniei, nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil.
    Dobanzile active (medii) ale bancilor sunt calculate si publicate de catre Banca Nationala a Romaniei, pentru moneda nationala, la data scadenta.
    Dobanzile legale sunt reglementate de Ordonanta Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti si se aplica in cazul relatiilor de comert exterior sau in alte relatii economice internationale.
    Dispozitiile acestui act normativ se aplica in conditiile in care legea romana este aplicabila, iar in contract a fost stipulata plata in moneda straina.
    Dobanda legala de 6% este datorata de catre imprumutat numai in cazul in care, potrivit dispozitiilor legale sau prevederilor contractuale, obligatia este purtatoare de dobanzi si in contract nu este specificata rata dobanzii.
    Din punct de vedere fiscal cheltuielile cu dobanzile aferente imprumuturilor in moneda straina, altele decat cele acordate de banci si de alte persoane juridice autorizate potrivit legii, sunt deductibile la calculul profitului impozabil, daca:
    - acestea sunt stabilite in mod expres in contractul de imprumut;
    - in contract s-au prevazut termenele scadente;
    - contractul a fost notificat inaintea derularii la Directia statistica din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, conform Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 3/1997 privind efectuarea operatiunilor valutare: Normele privind modul de autorizare si de raportare a operatiunilor valutare de capital N.R.V. 5;
    - imprumutul a fost utilizat in interesul desfasurarii activitatii agentului economic.
    Dobanda recunoscuta din punct de vedere fiscal este cea prevazuta in contractul de imprumut, in conditiile in care din acesta rezulta scopul pentru care imprumutul este acordat in conformitate cu activitatea pentru care contribuabilul este autorizat.
    Cheltuielile cu dobanzile sunt recunoscute daca au la baza un contract incheiat potrivit prevederilor Codului civil.
    V. Cheltuielile cu amortizarea ambalajelor de natura obiectelor de inventar, inregistrate in evidenta contabila potrivit Regulamentului de aplicare a Legii contabilitatii nr. 82/1991, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 704/1993, pe durata de viata stabilita de catre agentul economic, sunt considerate ca fiind aferente realizarii veniturilor potrivit art. 4 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    VI. Reducerile de pret pot fi incadrate in doua categorii:
    - reduceri de natura comerciala, care au o influenta directa asupra marimii nete a unei facturi;
    - reduceri de natura financiara, care poarta denumirea de sconturi si se acorda procentual asupra unei creante decontate inainte de scadenta normala. Deductibilitatea cheltuielilor rezultate din aplicarea reducerilor comerciale sau financiare se acorda in urmatoarele conditii:
    - orice reducere de pret trebuie sa fie compatibila cu prevederile Legii concurentei nr. 21/1996, cu modificarile si completarile ulterioare;
    - sa fie efective si in sume exacte in beneficiul clientului;
    - sa nu constituie in fapt remunerarea unui serviciu sau o contrapartida pentru o prestatie oarecare;
    - sa fie reflectate in facturi sau in alte documente legale;
    - reducerile sa se acorde in baza unei hotarari a adunarii actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
    VII. Sumele care reprezinta pierderi din creante nerecuperate sunt cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil, daca nu sunt acoperite cu provizioane, la data investirii cu formula executorie a contractelor de credit, in conformitate cu prevederile Legii bancare nr. 58/1998 si ale Normelor Bancii Nationale a Romaniei nr. 7/1998.
    Sumele recuperate care reprezinta contravaloarea creditelor, dobanzilor si creantelor atasate aferente, la nivelul pierderilor din creante nerecuperabile, pentru care nu s-au creat provizioane, sunt venituri neimpozabile daca la data investirii cu formula executorie a contractelor de credit nu s-a admis deducerea acestora.
    VIII. Potrivit dispozitiilor pct. 90 din Regulamentul de aplicare a Legii contabilitatii nr. 82/1991, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 704/1993, "operatiunile privind disponibilitatile in devize se inregistreaza in contabilitate la cursul zilei sau la un curs fix.
    La inchiderea exercitiului financiar, disponibilitatile in devize se evalueaza la cursul valutar de schimb in vigoare la acea data, iar diferentele de curs rezultate se inregistreaza in contabilitate ca venituri sau cheltuieli financiare, dupa caz".

    Tratamentul contabil si fiscal
    Diferentele de curs valutar rezultate din evaluarea disponibilitatilor in devize la cursul de schimb din data de 31 decembrie si cursul de schimb valutar de la data inregistrarii in contabilitate se inregistreaza in conturile de venituri sau cheltuieli din diferente de curs de schimb valutar.
    In cazul in care la finele anului in soldul contului de disponibil se inregistreaza devize, pentru acestea se stabileste diferenta de curs de schimb valutar dintre cursul de schimb pentru fiecare intrare de valuta si cursul de schimb in vigoare la data de 31 decembrie, prin compunerea ultimelor intrari pana la limita sumei totale in valuta aflate in contul de disponibil la finele anului financiar.
    Potrivit dispozitiilor pct. 1 din Legea nr. 189/2001, sumele reprezentand diferentele de curs de schimb valutar favorabile sau nefavorabile, rezultate din evaluarea disponibilului in devize detinute, potrivit prevederilor mentionate mai sus, sunt cheltuieli nedeductibile sau venituri neimpozabile la calculul impozitului pe profit.
    La incheierea exercitiului financiar curent profitul net realizat se distribuie in contul "alte rezerve" pana la nivelul diferentei dintre veniturile neimpozabile reprezentand diferente de curs de schimb valutar favorabile, rezultate din evaluarea disponibilitatilor in devize, si cheltuielile nedeductibile reprezentand diferente de curs de schimb valutar nefavorabile, rezultate din evaluarea disponibilitatilor in devize.

    TAXA PE VALOAREA ADAUGATA

    I. Articolul 25 lit. A din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2000 privind taxa pe valoarea adaugata
    Subunitatile tip sedii secundare - sucursale, agentii sau altele asemenea - fara personalitate juridica, inregistrate ca platitoare de taxa pe valoarea adaugata inainte de intrarea in vigoare a prevederilor Normelor de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 17/2000 privind taxa pe valoarea adaugata, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 401/2000, care au fost scoase din evidenta platitorilor de T.V.A. in baza pct. 11.2 din aceste norme si reinscrise ca platitoare de T.V.A. dupa data intrarii in vigoare a Hotararii Guvernului nr. 965/2000, beneficiaza de toate drepturile si obligatiile care revin platitorilor de T.V.A. daca s-au comportat efectiv ca platitoare de T.V.A. pe perioada dintre cele doua hotarari ale Guvernului, iar unitatea centrala nu a fost inregistrata ca platitoare de T.V.A.
    II. Articolul 17 lit. B.n) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2000
    1. Pentru constructia de locuinte noi beneficiaza de cota zero a taxei pe valoarea adaugata persoanele fizice care au cetatenie romana si domiciliul in Romania, care dispun de autorizatie de constructie eliberata pe numele acestora in conditiile Legii nr. 50/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, si care au contractat executia lucrarilor cu persoane fizice si/sau juridice autorizate sa execute astfel de lucrari, inregistrate ca platitoare de T.V.A.
    2. Pentru materialele incorporate in lucrarile de constructie, extindere, consolidare sau reabilitare a locuintelor efectuate cota zero a taxei pe valoarea adaugata se aplica numai in masura in care acestea sunt cuprinse in situatiile de lucrari si in facturile emise de persoanele fizice sau juridice autorizate care executa lucrarile. Nu se aplica cota zero a taxei pe valoarea adaugata pentru materialele procurate pe cont propriu de catre beneficiarii prevazuti la art. 1 alin. (3) din Ordinul ministrului finantelor nr. 1.026/2000, in vederea incorporarii in lucrarile efectuate, chiar daca acestia au contractat executia lucrarilor cu persoane fizice sau juridice autorizate.
    3. Cota zero a taxei pe valoarea adaugata pentru lucrarile de reabilitare a locuintelor existente, constand in instalarea de centrale termice, executate inainte de data intrarii in vigoare a Legii nr. 453/2001, se aplica numai daca sunt indeplinite cele doua conditii prevazute la art. 1 alin. (2) din Ordinul ministrului finantelor nr. 1.026/2000.
    4. Pentru materialele incorporate in lucrarile de instalare de centrale termice, respectiv centrala termica, tevile, robinetele, caloriferele sau alte materiale, cota zero a taxei pe valoarea adaugata se aplica numai in masura in care acestea sunt cuprinse in situatiile de lucrari si in facturile emise de persoanele fizice sau juridice autorizate care executa lucrarile de instalare. In situatia in care materialele sunt procurate pe cont propriu de la alte unitati decat cea care efectueaza lucrarea de instalare, nu se aplica cota zero a taxei pe valoarea adaugata.
    5. Lucrarile de consolidare si de reabilitare a blocurilor de locuinte existente se incadreaza in prevederile art. 1 alin. (5) lit. a) si c) din Ordinul ministrului finantelor nr. 1.026/2000, care se refera la constructii existente, nu numai la un singur apartament. In conformitate cu prevederile art. 1 alin. (3) lit. a) din Ordinul ministrului finantelor nr. 1.026/2000, beneficiaza de cota zero a taxei pe valoarea adaugata pentru aceste lucrari persoanele fizice care au cetatenie romana si domiciliul in Romania, direct sau prin asociatiile de proprietari care le reprezinta.
    6. In situatia in care termenul de valabilitate a autorizatiei de constructie eliberate in conditiile Legii nr. 50/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, este depasit, iar prelungirea termenului de valabilitate se aproba cu intarziere, lucrarile de constructie, extindere, consolidare sau reabilitare a locuintelor se considera autorizate si in perioada de la expirarea primului termen de valabilitate pana la data aprobarii prelungirii acestuia.
    III. Articolul 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2000
    1. Organele fiscale competente sa solutioneze cererile privind aprobarea exercitarii dreptului de deducere pe baza criteriilor specifice sunt organele fiscale la care contribuabilii sunt inregistrati ca platitori de T.V.A., respectiv administratiile finantelor publice teritoriale sau, dupa caz, directiile finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pentru marii contribuabili.
    2. In situatia contribuabililor care comercializeaza ca atare in regim de scutire de T.V.A. bunuri care la achizitia din tara sau din import au fost scutite de T.V.A., precum si bunuri supuse taxei pe valoarea adaugata pe care le achizitioneaza cu T.V.A., aplicarea proratei nu asigura determinarea corecta a taxei pe valoarea adaugata deductibile, aferenta bunurilor si serviciilor destinate realizarii operatiunilor prevazute la art. 18 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2000. In acest caz organele fiscale teritoriale, la aprobarea criteriilor specifice de exercitare a dreptului de deducere, vor avea in vedere urmatoarele:
    a) taxa pe valoarea adaugata aferenta bunurilor achizitionate in vederea comercializarii cu T.V.A. se deduce integral. Acestea vor fi evidentiate separat intr-un registru pentru cumparari si se vor prelua in decontul de T.V.A. la rubrica "Cumparari supuse criteriilor specifice de exercitare a dreptului de deducere";
    b) achizitiile de bunuri care sunt scutite de T.V.A. la cumparare si urmeaza sa fie comercializate tot in regim de scutire vor fi reflectate in decontul de T.V.A. la rd. 13 "Cumparari scutite de T.V.A.";
    c) pentru bunurile si serviciile achizitionate, a caror participare la realizarea de operatiuni impozabile si scutite nu poate fi determinata, deoarece acestea concura atat la realizarea de operatiuni scutite, cat si la realizarea de operatiuni impozabile, taxa pe valoarea adaugata de dedus se va stabili prin aplicarea proratei asupra taxei aferente acestor intrari, care in decontul de T.V.A. se vor reflecta la rd. 8 "Cumparari pentru nevoile agentului economic". In cazul unitatilor care aplica criterii specifice de exercitare a dreptului de deducere se aplica in mod obligatoriu prorata lunara.
    Criteriul specific de exercitare a dreptului de deducere prevazut mai sus nu este limitativ. Organele fiscale pot sa aprobe, in functie de cazurile concrete prezentate, si alte criterii specifice, cu respectarea principiului conform caruia contribuabilii nu pot sa deduca taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor destinate realizarii de operatiuni scutite, dar au dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor destinate realizarii de operatiuni prevazute la art. 18 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 17/2000.
    3. Contribuabilii care au solicitat in cursul anului 2001, inclusiv in perioada 1 - 25 ianuarie 2002, aprobarea exercitarii dreptului de deducere pe baza de criterii specifice pot aplica criteriul specific inclusiv pentru anul 2001, daca cererile au fost solutionate favorabil, indiferent de data solutionarii acestora.
    4. Aprobarile date de organele fiscale teritoriale la care contribuabilii sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe pentru exercitarea dreptului de deducere pe baza de criterii specifice sunt valabile pana la aparitia unor modificari legislative in ceea ce priveste modul de exercitare a dreptului de deducere, nefiind necesara obtinerea anuala a unor astfel de aprobari. Contribuabilii pot renunta la aprobarea solicitata datorita modificarii conditiilor de exercitare a activitatii. Renuntarea la aprobarea data pentru exercitarea de criterii specifice se poate face numai la inceputul unui an fiscal.

    ANEXA 2

    Exemplul nr. 1 privind modul de aplicare a facilitatii prevazute la art. 7 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, republicata, cu modificarile ulterioare, pentru exercitiul financiar al anului 2001
                                                                           (lei)
________________________________________________________________________________
                                                           Profitul
                                                           investit
                   Profitul Profitul Investitia Investitia conform     Impozitul
     Perioada      in luna  cumulat             cumulata   Ordonantei  scutit
                                                           Guvernului
                                                           nr. 70/1994
________________________________________________________________________________
         1            2         3        4           5          6         7
________________________________________________________________________________
Ianuarie              100      100
________________________________________________________________________________
Februarie              50      150
________________________________________________________________________________
Martie                -70       80
________________________________________________________________________________
Aprilie               200      280
________________________________________________________________________________
Mai                   100      380       120        120        120         15
________________________________________________________________________________
Iunie                  30      410
________________________________________________________________________________
Iulie                 -50      360
________________________________________________________________________________
August                 50      410        60        180        60           7,5
________________________________________________________________________________
Septembrie             70      480
________________________________________________________________________________
Octombrie             100      580
________________________________________________________________________________
Noiembrie             120      700       550        730       520          65
________________________________________________________________________________
Decembrie              20      720
________________________________________________________________________________
TOTAL: 720                730                  700          87,5
________________________________________________________________________________

    Pentru anul 2001 contribuabilii pot beneficia de facilitatea prevazuta la art. 7 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, doar pentru investitiile facute dupa 19 aprilie, data de intrare in vigoare a acestui articol, putand utiliza insa profitul realizat dupa data de 1 ianuarie 2001.
    In situatia in care agentul economic ar fi facut investitii pana la data de 19 aprilie 2001, acesta nu ar fi beneficiat pentru aceste investitii de facilitatea reducerii cu 50% a profitului investit.
    Luna mai: profitul cumulat este in suma de 380 u.m., contribuabilul face o investitie de 120 u.m., beneficiind pentru intreaga suma de facilitatea reducerii cu 50% a impozitului pe profit. Rezulta un impozit scutit de 15 u.m. (120 u.m. x 25% x 50%).
    Luna august: profitul cumulat a fost de 410 u.m., contribuabilul luand decizia sa investeasca 60 u.m. Pentru ca pana la aceasta data contribuabilul a folosit pentru investitii, conform art. 7 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994, republicata, cu modificarile ulterioare, doar suma de 120 u.m., toata investitia din luna august se considera a fi acoperita in totalitate de profit. Prin urmare, contribuabilul poate beneficia pentru toata investitia de reducerea impozitului cu 50% pentru investitia de 60 u.m. Rezulta un impozit scutit de 7.5 u.m. (60 u.m. x 25% x 50%).
    Luna noiembrie: investitia a fost de 550 u.m., profitul fiind de 700 u.m., din care folosit pana la aceasta data [conform art. 7 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994, republicata, cu modificarile ulterioare] 180 u.m. (120 u.m. mai + 60 u.m. august). Prin urmare investitia se considera ca este finantata in suma de 520 u.m. din profit, contribuabilul putand beneficia de facilitatea fiscala doar in limita acestei sume. Rezulta un impozit scutit de 65 u.m. (520 u.m. x 25% x 50%).
    La inchiderea anului financiar contabil, contribuabilul este obligat sa repartizeze, cu prioritate, la "Alte surse proprii de finantare" suma profitului investit care a beneficiat de reducerea impozitului, precum si impozitul care a fost scutit.

    Exemplul nr. 2 privind modul de aplicare a facilitatii prevazute la art. 7 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994, republicata, cu modificarile ulterioare, in exercitiul financiar al anului 2001
________________________________________________________________________________
                                                           Profitul
                                                           investit
                   Profitul Profitul Investitia Investitia conform     Impozitul
     Perioada      in luna  cumulat  realizata  cumulata   Ordonantei  scutit
                                                           Guvernului
                                                           nr. 70/1994
________________________________________________________________________________
         1            2         3        4           5          6         7
________________________________________________________________________________
Ianuarie             100       100
________________________________________________________________________________
Februarie             50       150
________________________________________________________________________________
Martie               -70        80
________________________________________________________________________________
Aprilie              200       280
________________________________________________________________________________
Mai                  100       380       120        120        120         15
________________________________________________________________________________
Iunie                 30       410
________________________________________________________________________________
Iulie                -50       360
________________________________________________________________________________
August               -10       350        60        180         60          7,5
________________________________________________________________________________
Septembrie           -30       320
________________________________________________________________________________
Octombrie           -270        50
________________________________________________________________________________
Noiembrie           -100       -50       300        480
________________________________________________________________________________
Decembrie            -50      -100
________________________________________________________________________________
TOTAL:              -100                 480                   180
________________________________________________________________________________

    Contribuabilul nu beneficiaza de facilitatea prevazuta la art. 7 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, decat pentru investitiile facute dupa 19 aprilie 2001.
    Luna mai: contribuabilul face o investitie de 120 u.m., beneficiind pentru intreaga suma de facilitatea de mai sus, avand un profit cumulat de 380 u.m. Rezulta un impozit scutit de 15 u.m.
    Luna august: profitul cumulat a fost de 350 u.m., contribuabilul luand decizia sa investeasca 60 u.m. Pentru ca pana la aceasta data contribuabilul a folosit pentru investitii, conform art. 7 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994, republicata, cu modificarile ulterioare, doar suma de 120 u.m., toata investitia din luna august se considera a fi acoperita in totalitate de profit. Prin urmare, contribuabilul poate beneficia pentru toata investitia de reducerea impozitului cu 50% . Rezulta un impozit scutit de 7,5 u.m.
    Incepand cu luna noiembrie rezultatul exercitiului financiar este negativ, contribuabilul terminand anul fiscal in pierdere. Pentru toata aceasta perioada nu se mai pot face investitii care sa beneficieze de facilitatea reducerii impozitului pe profit cu 50%, contribuabilul nemaiavand profit pe care sa il investeasca.
    La inchiderea exercitiului financiar agentul economic, inregistrand pierdere, nu va mai putea sa repartizeze la "Alte surse proprii de finantare" valoarea profitului investit si scutirea de impozit. Totodata scutirile la impozitul pe profit de care a beneficiat contribuabilul in cursul anului fiscal nu se recalculeaza la sfarsitul perioadei.

    ANEXA 3

    Exemplul privind evaluarea disponibilitatilor in devize la inchiderea exercitiului financiar si determinarea regimului fiscal al cheltuielilor si veniturilor din diferente de curs valutar

    1. La pct. 90 din Regulamentul de aplicare a Legii contabilitatii nr. 82/1991, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 704/1993, se prevede: "operatiunile privind disponibilitatile in devize se inregistreaza in contabilitate la cursul zilei sau la un curs fix. La inchiderea exercitiului financiar, disponibilitatile in devize se evalueaza la cursul de schimb in vigoare la acea data, iar diferentele de curs rezultate se inregistreaza in contabilitate ca venituri sau cheltuieli financiare, dupa caz."
    2. Prezentam in continuare situatiile care pot fi intalnite in practica la inchiderea exercitiului financiar si tratamentul contabil al diferentelor rezultate:

    Cazul 1
    a) Sold debitor al contului 5124 "Conturi la banci in devize"
    - sold debitor in USD ......... 1.000
    - sold debitor echivalent in lei ...... 17.500.000
    b) Curs la 31 decembrie 2001
    - 1 USD = 31.597 lei
    c) Evaluarea din punct de vedere contabil
    - 1.000 USD x 31.597 lei = 31.597.000 lei
    - 31.597.000 lei - 17.500.000 lei = 14.097.000 lei
    d) Tratament contabil
    5124 = 765    14.097.000 lei

    Cazul 2
    a) Soldul contului 5124 "Conturi la banci in devize"
    - sold debitor ...... USD: 0
    - sold creditor ...... lei: 10.000
    b) Curs la 31 decembrie 2001
    - 1 USD = 31.597 lei
    c) Evaluarea din punct de vedere contabil
    - 0 USD x 31.597 lei = 0 lei
    d) Tratament contabil
    5124 = 765    10.000 lei

    Cazul 3
    a) Soldul contului 5124 "Conturi la banci in devize"
    - sold debitor ...... USD: 5
    - sold creditor ...... lei: 70.000.000
    b) Curs la data inregistrarii in contabilitate
    - 1 USD = 17.500 lei
    c) Curs la 31 decembrie 2001
    - 1 USD = 31.597 lei
    d) Evaluarea din punct de vedere contabil
    - 5 USD x 31.597 lei = 157.985 lei
    e) Tratament contabil (70.000.000 lei + 157.985 lei)
    5124 = 765    70.157.985 lei

    3. Tratament fiscal al diferentelor de curs
    Cazul 1 - Suma de 14.097.000 lei reprezinta venit neimpozabil.
    Cazul 2 - Suma de 10.000 lei reprezinta venit impozabil.
    Cazul 3   Venit neimpozabil reprezinta diferenta dintre cursul de la data inregistrarii in contabilitate a celor 5 USD ramasi in sold la 31 decembrie 2001. (5 USD x 31.597 lei)   (5 USD x 17.500 lei) = 157.985 lei   87.500 lei = 70.485 lei
      venit impozabil (70.157.985 lei   70.485 lei) = 70.087.500 lei.



SmartCity5

COMENTARII la Decizia 3/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Decizia 3 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu