E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

CIRCULARA Nr

CIRCULARA   Nr. 47 din 18 decembrie 2002

privind modificarea si completarea Planului de conturi pentru societatile bancare si a normelor metodologice de utilizare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul finantelor, si al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1.418/344/1997, cu modificarile si completarile ulterioare

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 964 din 28 decembrie 2002


SmartCity3


    Avand in vedere dispozitiile art. 4 din Ordinul ministrului de stat, ministrul finantelor, si al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1.418/344/1997 privind aprobarea Planului de conturi pentru societatile bancare si a normelor metodologice de utilizare a acestuia, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile art. 58 din Legea bancara nr. 58/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, ale art. 181 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 200/2002, precum si dispozitiile art. 4 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata,

    Banca Nationala a Romaniei emite prezenta circulara.

    Art. 1
    Prezenta circulara modifica si completeaza prevederile Planului de conturi pentru societatile bancare si ale normelor metodologice de utilizare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul finantelor, si al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 1.418/344/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza:
    1. La punctul 65, alineatul 1 va avea urmatorul cuprins:
    "65. Titlurile de tranzactie sunt titluri achizitionate cu intentia de a le revinde, dupa un termen scurt, inainte de scadenta, de regula in mai putin de 6 luni, si care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
    a) titlurile sa fie tranzactionabile in orice moment pe o piata lichida;
    b) pretul de piata al titlurilor sa fie in mod sistematic accesibil tertilor si sa constituie suportul in justificarea evaluarilor efectuate dupa achizitia titlurilor."
    2. La punctul 65, dupa alineatul 1 se introduc doua alineate cu urmatorul cuprins:
    "In principiu, lichiditatea unei piete este considerata ca asigurata, in special, prin prezenta institutiilor formatoare de piata, respectiv a institutiilor care asigura cotatii permanente ale cursurilor de cumparare si de vanzare, cu valori maxime si minime acceptate de piata.
    La aprecierea lichiditatii unei piete se vor avea in vedere, in special, si urmatoarele criterii:
    a) volumul titlurilor emise si tranzactionabile;
    b) numarul de operatiuni ce asigura lichiditatea pietei;
    c) calitatea emitentului;
    d) volumul titlurilor detinute de institutia de credit, ce pot fi tranzactionale fara dificultate pe piata."
    3. La punctul 65, alineatul 3 va avea urmatorul cuprins:
    "Institutiile de credit analizeaza periodic, obligatoriu la sfarsitul fiecarei luni, in cadrul termenului de 6 luni, portofoliul lor de titluri de tranzactie. Fie ca urmare a analizei periodice, fie cel mai tarziu la expirarea unei perioade de detinere de 6 luni, titlurile sunt scoase definitiv din categoria titlurilor de tranzactie pentru a fi reclasificate, dupa caz, in titluri de plasament sau in titluri de investitii. Reclasarea titlurilor de plasament sau de investitii in titluri de tranzactie nu este posibila."
    4. La punctul 65, dupa alineatul 3 se introduce un alineat cu urmatorul cuprins:
    "In cazul in care titlurile sunt reclasate in titluri de plasament sau de investitii, acestea sunt scoase din categoria titlurilor de tranzactie si sunt incluse in categoria titlurilor de plasament sau de investitii, la pretul pietei din ziua transferului."
    5. La punctul 65, alineatul 4 va avea urmatorul cuprins:
    "La intrarea in patrimoniu titlurile de tranzactie se inregistreaza la valoarea de achizitie, formata din pretul de cumparare, inclusiv cheltuielile de achizitie si dobanzile calculate pentru perioada scursa in cazul titlurilor de tranzactie cu venit fix."
    6. La punctul 66, dupa alineatul 1 se introduce un alineat cu urmatorul cuprins:
    "Titlurile de plasament includ titlurile care nu pot fi clasificate in categoria titlurilor de tranzactie si de investitii, in special:
    a) titlurile inscrise anterior in cadrul titlurilor de tranzactie, a caror reclasare s-a efectuat in aplicarea pct. 65;
    b) titlurile achizitionate cu intentia de a le revinde intr-o perioada mai scurta de 6 luni, dar pentru care piata nu satisface conditiile cerute conform pct. 65."
    7. La punctul 66, alineatul 3 va avea urmatorul cuprins:
    "La intrarea in patrimoniu titlurile de plasament se inregistreaza la valoarea de achizitie, formata din pretul de cumparare, exclusiv cheltuielile de achizitie si dobanzile calculate pentru perioada scursa in cazul titlurilor de plasament cu venit fix."
    8. La punctul 67, alineatul 3 va avea urmatorul cuprins:
    "La intrarea in patrimoniu titlurile de investitii se inregistreaza la valoarea de achizitie, formata din pretul de cumparare, exclusiv cheltuielile de achizitie si dobanzile calculate pentru perioada scursa."
    Art. 2
    Banca Nationala a Romaniei va urmari in cadrul actiunilor de supraveghere desfasurate potrivit legii aplicarea de catre institutiile de credit a prevederilor prezentei circulare.
    Art. 3
    Nerespectarea prevederilor prezentei circulare atrage aplicarea sanctiunilor si/sau a masurilor prevazute la art. 69 si, respectiv, la art. 70 din Legea bancara nr. 58/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a celor prevazute la art. 189 si, respectiv, la art. 191 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2000 privind organizatiile cooperatiste de credit, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 200/2002.
    Art. 4
    La data intrarii in vigoare a prezentei circulare se abroga orice alte dispozitii contrare.

                 GUVERNATORUL BANCII NATIONALE A ROMANIEI,
                               MUGUR ISARESCUSmartCity5

COMENTARII la Circulara 47/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Circulara 47 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ mică, de până la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite pentru locuințe, credite auto, credite pentru studenți, credite de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Suntem garantați că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care schimbă viața.
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    O zi buna Ai nevoie de un împrumut în toate scopurile? Aveți o problemă financiară? Bridge Finance este garantat prin furnizarea de servicii financiare clienților la o rată a dobânzii favorabilă. Împrumuturile noastre sunt simple și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem egala orice buget cu o rată a dobânzii de 2% față de bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să contactați acum (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu