Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 71 din 24 august 2000

pentru aprobarea extinderii si completarii Aranjamentului de credit stand-by dintre Romania si Fondul Monetar International, incheiat la Washington la 5 august 1999, aprobate la Washington la 7 iunie 2000, precum si a Memorandumului Guvernului Romaniei privind politicile economice si a Suplimentului la acest memorandum, ambele convenite cu Fondul Monetar International

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 422 din  1 septembrie 2000


SmartCity3


    In temeiul art. 107 din Constitutia Romaniei si al art. 1 lit. A pct. 22 din Legea nr. 125/2000 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.

    Art. 1
    Se aproba extinderea si completarea Aranjamentului de credit stand-by in valoare de 400 milioane DST dintre Romania si Fondul Monetar International, incheiat la Washington la 5 august 1999, aprobate la Washington la 7 iunie 2000, precum si Memorandumul Guvernului Romaniei privind politicile economice si Suplimentul la acest memorandum, ambele convenite cu Fondul Monetar International.
    Art. 2
    Echivalentul in lei al sumei netrase de 347 milioane DST se acopera de Banca Nationala a Romaniei si se vireaza, pe masura primirii transelor de credit, in contul Fondului Monetar International, deschis la Banca Nationala a Romaniei.
    Art. 3
    Rambursarea creditului prevazut la art. 1, plata dobanzilor si a comisioanelor aferente, precum si diferentele in lei rezultate din regularizari se suporta de Banca Nationala a Romaniei.
    Art. 4
    Se autorizeaza Guvernul Romaniei, prin Ministerul Finantelor si Banca Nationala a Romaniei, sa introduca, de comun acord cu Fondul Monetar International, amendamente la textul Memorandumului de politici economice si al Suplimentului la acesta, care privesc detalii care nu sunt de natura sa sporeasca obligatiile financiare ale Romaniei fata de Fondul Monetar International.

                  PRIM-MINISTRU
            MUGUR CONSTANTIN ISARESCU

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul finantelor,
                       Decebal Traian Remes

                       p. Ministru de stat,
                       ministrul afacerilor externe,
                       Stelian Oancea,
                       secretar de stat

                       Guvernatorul
                       Bancii Nationale a Romaniei,
                       Emil Iota Ghizari

                       FONDUL MONETAR INTERNATIONAL
               ROMANIA - ARANJAMENT STAND-BY - REVIZUIRE

       DECIZIA CONSILIULUI DIRECTORILOR EXECUTIVI DIN 7 IUNIE 2000

    1. Romania a avut consultari cu Fondul in conformitate cu paragraful 3c) al Aranjamentului stand-by pentru Romania (EBS/99/141, Sup. 2, 8/6/99) si cu cel de-al doilea paragraf al scrisorii datate 26 iulie 1999 din partea ministrului finantelor al Romaniei si a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si cu paragraful 43 al memorandumului atasat la aceasta.
    2. Scrisoarea datata 16 mai 2000 din partea ministrului finantelor al Romaniei si a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, cu memorandumul anexat, si scrisoarea suplimentara din 6 iunie 2000 din partea ministrului finantelor al Romaniei si a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei se anexeaza la Aranjamentul stand-by pentru Romania, iar scrisorile datate 26 iulie 1999, cu memorandumul atasat, si 5 august 1999 din partea ministrului finantelor al Romaniei si a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei sunt suplimentate si modificate de scrisorile din 16 mai 2000 si 6 iunie 2000.
    3. In consecinta, Aranjamentul stand-by pentru Romania se modifica dupa cum urmeaza:
    a) Paragraful 1 se modifica partial astfel:
    "Pana la 28 februarie 2001 ..."
    b) Paragraful 2 a) se modifica dupa cuvintele "15 septembrie 1999" astfel:
    "echivalentul a 139,75 milioane DST pana la 15 august 2000, echivalentul a 226,50 milioane DST pana la 15 noiembrie 2000, echivalentul a 313,25 milioane DST pana la 15 februarie 2001".
    c) Criteriile de performanta stabilite in paragraful 3 a) pentru 30 iunie 2000, 30 septembrie 2000 si 31 decembrie 2000 sunt cele stabilite in Memorandumul de politici economice si in Memorandumul tehnic, anexate la scrisoarea datata 16 mai 2000.
    d) Paragraful 3 c) se modifica dupa cuvintele "14 septembrie 1999" astfel:
    "14 august 2000 si 14 noiembrie 2000, dupa ce analizele respective mentionate in cel de-al doilea paragraf al scrisorii datate 16 mai 2000 si in paragraful 40 al Memorandumului de politici economice anexat la aceasta."
    4. Fondul decide ca prima analiza mentionata in paragraful 3 c) al Aranjamentului stand-by pentru Romania este finalizata si Romania poate continua sa efectueze cumparari in conformitate cu prevederile aranjamentului, desi nu a respectat criteriile de performanta stabilite in paragrafele 3a)(iii), 3a)(iv), 3a)(v), 3a)(ix), 3a)(x) si 3b) ale aranjamentului (EBS/00/87, Sup. 1,6/6/00).

    6 iunie 2000
    Domnului Horst Kohler
    Managing Director
    Fondul Monetar International
    700 19th Street
    Washington D.C. 20431

    Stimate domnule Kohler,

    1. Aceasta scrisoare este menita sa va informeze cu privire la progresul in implementarea preconditiilor pentru incheierea primei analize in cadrul aranjamentului stand-by, evolutiile macroeconomice recente si la masurile de politici pentru solutionarea evolutiilor recente din sistemul financiar.

    I. Preconditii
    2. Preconditiile incluse in memorandumul nostru de politici economice din 16 mai 2000 au fost realizate: a) expresiile scrise de interes privind Banca Agricola au fost primite de la investitorii potentiali inainte de termenul limita de 19 mai si urmam programul de privatizare a bancii in graficul convenit; b) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67/1999 a fost abrogata pe data de 14 mai 2000; si c) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98/1999, care acorda dreptul la plati compensatorii in intreaga economie, a fost modificata pe data de 30 mai 2000, in vederea anularii dreptului pentru orice noi solicitanti, cu exceptia cazurilor in care astfel de plati sunt cofinantate de donatori. Mai mult, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2000 cuprinzand masuri de intarire a disciplinei financiare si salariale in anul 2000 la regii autonome, societati comerciale, companii nationale si anumite societati comerciale cu capital majoritar de stat a fost adoptata pe data de 24 mai 2000.

    II. Evolutii macroeconomice
    3. Ajustarea pozitiei externe a Romaniei inregistreaza un avant puternic: contul curent pe baza cumulata pentru primul trimestru al anului 2000 arata un deficit de numai 38 milioane USD, realizat pe baza unei cresteri a exportului de 26,9% si a unei cresteri a importului de 14,5% fata de perioada corespunzatoare din 1999. In acelasi timp datele preliminare pentru soldul balantei comerciale indica un deficit de 79 milioane USD in perioada ianuarie - aprilie 2000, reprezentand doar 20,5% din soldul perioadei corespunzatoare din 1999, cu exporturi si importuri in crestere cu 28,4% si, respectiv, 14,3% fata de aceeasi perioada a anului anterior.
    4. De asemenea, evolutiile monetare sunt in parametri, iar datele privind activele externe nete si activele interne nete pe luna aprilie sunt in conformitate cu evolutia prevazuta in programul pentru perioada ianuarie - iunie pentru acesti indicatori agregati.
    5. In ceea ce priveste programul nostru fiscal, deficitul bugetului general consolidat pentru perioada ianuarie - aprilie 2000 este estimat la 6.751,6 miliarde lei sau 0,9% din P.I.B. anual. In lumina recentelor declaratii din mass-media, am dori, de asemenea, sa reiteram ca Guvernul Romaniei nu va lua in considerare noi masuri de reducere a impozitelor, inclusiv a ratelor T.V.A. In mod similar, anularea avuta in vedere pentru veniturile alocate fondurilor speciale se va face in limita tintei convenite de deficit bugetar, deoarece cheltuielile respective ale fondurilor nu se vor mai face sau vor fi finantate prin noi masuri de venituri.

    III. Evolutiile recente din sectorul financiar
    6. In ultima saptamana a lunii mai Romania a fost martora esecului celui mai mare fond de investitii al tarii, F.N.I. O evaluare preliminara, pe baza activitatii expertilor si a autoritatilor legale, indica faptul ca acest esec reflecta un management gresit si practici frauduloase, precum si reglementari slabe de supraveghere. Am estimat ca activele reale reprezinta doar o mica parte din valoarea supraevaluata declarata a activelor. De asemenea, esecul F.N.I. a implicat Casa de Economii si Consemnatiuni (C.E.C.) a statului cu privire la urmatoarele aspecte:
    - participarea directa a C.E.C. la compania de management a F.N.I. (SOV Invest);
    - investitia directa de 290 miliarde lei a C.E.C. in certificate F.N.I. in perioada aprilie - iulie 1999;
    - garantia fraudulos acordata si nula din punct de vedere juridic pentru certificatele de investitii la F.N.I.; si
    - vanzarile de certificate F.N.I. prin filialele unei sucursale C.E.C.
    7. Dificultatile financiare ale F.N.I., amplificate de zvonurile fara temei privind situatia financiara a Bancii Comerciale Romane, au contribuit la ingrijorarea publicului cu privire la siguranta sistemului financiar, iar noi am fost nevoiti sa actionam rapid pentru a limita contaminarea potentiala a esecului fondului. Prin satisfacerea rapida a retragerilor considerabile de depozite in numerar, B.C.R. a fost capabila sa calmeze situatia intr-o perioada foarte scurta. B.N.R. a fost capabila sa asigure logistica lina pentru continuarea platilor in numerar peste tot in tara si sa limiteze injectia de lichiditati suplimentare. Ulterior, preocuparea investitorului s-a indreptat catre sectorul financiar nebancar si pe data de 5 iunie Banca Populara Romana - in ciuda numelui, de fapt o cooperativa de credit care nu a fost subiectul nici unui tip de supraveghere financiara - si-a incetat operatiunile dupa ce nu a mai fost capabila sa satisfaca cererile de retragere de depozite. Banca Populara Romana a fost de departe cea mai mare cooperativa de credit cu active totale estimate la aproximativ 800 miliarde lei la sfarsitul lunii martie 2000. Intre timp, pietele interne monetara si valutara au ramas calme. Cursul de schimb afisat la casele de schimb (care joaca un rol marginal pe piata), dupa atingerea unui varf mai mare de 25.000 lei/USD pentru o zi, a revenit la un nivel compatibil cu programul monetar, sub 21.000 lei/USD. Rata dobanzii pe piata interbancara a ramas stabila la aproximativ 35% overnight, reflectand increderea continua in sistemul bancar.
    8. Ca un prim principiu, nu vom folosi nici o suma publica pentru a compensa investitorii F.N.I. Mesajele clare date de Guvern in mass-media au scos in evidenta diferentele dintre unitati la fondul de investitii si depozite bancare si absenta oricaror garantii de stat pentru fondurile de investitii. In acelasi timp Guvernul actioneaza in vederea restabilirii increderii sectorului financiar nebancar, inclusiv in vederea protejarii valorii activelor ramase ale F.N.I. si SOV Invest. Ca masuri imediate, am facut deja urmatorii pasi:
    - am impus inghetarea completa a tuturor tranzactiilor si activitatilor F.N.I. si SOV Invest;
    - am salvat datele si documentele critice. Concret, autoritatile legale ale statului au procedat la preluarea si punerea in siguranta a tuturor documentelor contabile, tuturor fisierelor computerizate si suporturilor lor scrise, corespondentei si minutelor consiliilor de administratie ale F.N.I. si SOV Invest. La SOV Invest aceasta consta in izolarea/sigilarea tuturor birourilor pentru angajatii trecuti si prezenti, pentru a se preintampina orice falsificare de evidente. La C.E.C. (si la sucursalele sale) aceasta a inclus toata corespondenta privind aceasta operatiune, minutele si documentele contabile originale care au stat la baza tranzactiilor de orice fel cu F.N.I. si SOV Invest.
    9. Intre timp am intreprins un set cuprinzator de investigatii in vederea initierii rapide a procedurilor legale impotriva persoanelor fizice si juridice responsabile, incluzand:
    - investigarea marimii pierderilor pentru investitorii F.N.I., pe baza valorii si datei investitiei lor initiale; si analiza fluxului de fonduri, incluzand in particular inscrieri si rascumparari de unitati de investitii, ceea ce va face posibil sa se inteleaga cum a functionat schema F.N.I. si care au fost principalii sai beneficiari. Aceasta lucrare urmeaza sa se incheie pana la 15 iunie 2000;
    - investigarea factorilor care au impiedicat detectarea timpurie a schemei F.N.I., care urmeaza sa se incheie pana la sfarsitul lunii iunie 2000. Aceasta va include, intre altele, determinarea datei posibile la care a inceput raportarea supraevaluata si frauduloasa a activelor; rolul C.N.V.M. si motivele absentei unei reactii; vanzarea din 1998 a SOV Invest; rolul auditorilor F.N.I. si circumstantele certificarii de catre acestia ca situatiile financiare au corespuns tuturor regulilor si reglementarilor aplicabile; si rolul oricarei alte parti care ar fi putut sau ar fi trebuit sa cunoasca schema F.N.I.;
    - investigarea implicarii C.E.C. in schema F.N.I., care urmeaza sa se incheie pana la sfarsitul lunii iunie 2000. Aceasta se va concentra concret pe comportamentul C.E.C. ca actionar, investitor si furnizor de servicii prin sucursalele sale (subscriptie de actiuni, rascumparare, marketing), precum si pe marginea contractului de garantie semnat de fostul presedinte al C.E.C.;
    - impunerea controlului asupra activelor personale ale persoanelor fizice si juridice care au fost responsabile pentru schema F.N.I. si ale persoanelor fizice care au realizat castiguri semnificative din schema F.N.I. in timpul perioadei suspectate.
    10. Aceste investigatii vor conduce in final la proceduri juridice impotriva persoanelor fizice si juridice care au incalcat legi civile si comerciale si a persoanelor fizice care au incalcat legi penale si la aducerea in fata justitiei a acestora. Intre timp, pe baza unei ordonante de urgenta a Guvernului am revocat deja comisarii si presedintele existenti la C.N.V.M. si in locul lor am numit o conducere interimara compusa din experti de la institutiile publice relevante. De asemenea, am inlaturat Consiliul de administratie si echipa de conducere, inclusiv presedintele, existenti la C.E.C., si i-am inlocuit cu persoane fizice care intrunesc cerintele specificate in legile existente si in reglementarile B.N.R. Mai mult, toate persoanele fizice implicate anterior in F.N.I. si SOV Invest au fost indepartate de la pozitiile care le-ar putea permite accesul si/sau dispunerea de activele si documentele F.N.I./SOV Invest.
    11. Mai mult, cu asistenta expertilor Bancii Mondiale, care urmeaza sa inceapa la mijlocul lunii iunie, vom cauta sa rezolvam slabiciunile structurale din reglementarea si supravegherea institutiilor financiare nebancare din Romania si sa prevenim reaparitia unor probleme similare. Concret, in termen de 3 luni intentionam sa convenim cu Banca Mondiala diagnosticul cadrului legal si de reglementare a intermedierii financiare in Romania, inclusiv cel pentru cooperativele de credit, si sa initiem implementarea unui plan de actiuni pe baza rezultatului acestei diagnosticari, incluzand, dar nelimitandu-se la:
    - un studiu in profunzime al pozitiei financiare si al legalitatii activitatilor celorlalte fonduri mutuale (si expunerea sistemului bancar) pentru a descoperi orice situatii suplimentare ale pozitiilor si valorilor supraevaluate ale activelor nete;
    - un studiu in profunzime al cadrului juridic si de reglementare, inclusiv impartirea responsabilitatilor intre B.N.R. si C.N.V.M.;
    - intarirea rolului de supraveghere si a eficientei C.N.V.M., prin clarificarea regulilor sale de conducere, facand-o mai responsabila si definind masurile de urgenta aplicabile in cazul in care eficienta sa este diminuata;
    - o intarire a rolului de supraveghere si a eficientei C.N.V.M., prin clarificarea regulilor sale de conducere, determinarea responsabilitatii sale in conformitate cu practica internationala si definirea masurilor de urgenta aplicabile in cazul in care eficienta sa este redusa;
    - introducerea unui cadru de supraveghere si reglementare corespunzator pentru cooperativele de credit sau asa-numitele banci populare, cat mai curand posibil si nu mai tarziu de sfarsitul lui iunie 2000;
    - evaluarea situatiei juridice a tuturor fondurilor de investitii care opereaza in valuta;
    - intarirea supravegherii bancare in domeniul investitiilor bancilor in institutii financiare nebancare.
    12. Ca mijloc pentru rezolvarea problemelor de conducere corporatista de la C.E.C., Guvernul, ca prim pas, va angaja pana la sfarsitul lunii iunie o firma de contabilitate/audit pentru a realiza un audit de management operational si financiar al bancii pe baza standardelor contabile acceptate international (IAS). Ca urmare a acestor masuri, se va intreprinde o reforma mai larga a C.E.C., incluzand statutul sau, in cooperare cu Banca Mondiala.

    Cu stima,

                          Decebal Traian Remes,
                          ministrul finantelor

                            Emil Iota Ghizari,
                guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei

    16 mai 2000
    Domnului Horst Kohler
    Managing Director
    Fondul Monetar International
    700 19th Street
    Washington D.C. 20431

    Stimate domnule Kohler,

    Declaratia de politici anexata - care actualizeaza Memorandumul de politici economice din 26 iulie 1999 si scrisoarea noastra din 5 august 1999 - prezinta politicile noastre pentru urmatoarea perioada si propune criterii de performanta pentru sfarsitul lunii iunie, sfarsitul lunii septembrie si sfarsitul lunii decembrie 2000. Eforturile noastre privind politicile pentru anul 2000 se vor concentra pe imbunatatirea inflatiei si a performantei productiei in economia romaneasca, consolidand in acelasi timp ajustarea externa considerabila de anul trecut, si vor include politici macroeconomice prudente, precum si accelerarea efortului nostru de reforma structurala. Pe baza acestor politici, va solicitam: a) derogari de la nerespectarea catorva criterii de performanta; b) incheierea primei analize in cadrul Aranjamentului stand-by; si c) extinderea in continuare a aranjamentului pana la sfarsitul lunii februarie 2001, cu reasezarea corespunzatoare a transelor.
    Credem ca politicile si masurile descrise in memorandumul anexat sunt suficiente pentru a-si atinge obiectivele, dar suntem gata sa luam masuri suplimentare si sa cautam noi intelegeri cu Fondul, daca este necesar, pentru a mentine programul in parametri. Guvernul Romaniei va ramane in stransa consultare cu Fondul, in conformitate cu politicile acestuia privind astfel de consultari, si va furniza Fondului toate informatiile pe care acesta le cere pentru evaluarea implementarii programului. Programul va fi analizat de catre Fond pana la 15 august si pana la 15 noiembrie 2000. Urmatoarea analiza va acoperi, printre altele, probleme legate de evolutiile pe buget, arierate interne si restructurarea bancara.

    Cu stima,

                          Decebal Traian Remes,
                          ministrul finantelor

                            Emil Iota Ghizari,
                guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei

                             MEMORANDUMUL
Guvernului Romaniei privind politicile economice

    1. Acest memorandum - care completeaza si actualizeaza memorandumul din 26 iulie si scrisoarea suplimentara de intentie din 5 august 1999 - stabileste obiectivele si politicile economice ale Guvernului Romaniei pentru anul 2000, formulate intr-un cadru pe termen mediu, in scopul aderarii la U.E. Dupa cum este descris mai jos, programul economic este cuprinzator ca domenii, incluzand politici pentru solutionarea dezechilibrelor macroeconomice continue, precum si a problemelor structurale din sectorul bancar si cel al intreprinderilor.

    I. Performanta din cadrul programului
    2. Programul economic pentru anul 1999 a inregistrat rezultate foarte favorabile in termenii ajustarii externe si ai stabilitatii financiare, creand astfel conditiile pentru reluarea cresterii economice si reducerea inflatiei in acest an. Datorita politicilor macroeconomice mai stricte si imbunatatirii competitivitatii externe, se estimeaza ca deficitul contului curent s-a redus drastic la 1,3 miliarde USD (3,9% din P.I.B.) in 1999, comparativ cu tinta initiala din program de 2,2 miliarde USD si cu un deficit de 3,0 miliarde USD (7,2% din P.I.B.) inregistrat in anul 1998. Aceasta evolutie favorabila, precum si progresul in restructurarea bancara si eliminarea incertitudinii legate de rambursarile mari de datorie externa de la mijlocul anului au condus la conditii considerabil imbunatatite pe piata valutara interbancara si pe cea monetara. De la 1,5 miliarde USD la mijlocul lui 1999 rezervele valutare brute ale statului s-au refacut la 2,5 miliarde USD (2,3 luni din total importuri) la sfarsitul anului 1999, reflectand, in principal, cumpararile considerabile de catre B.N.R. de pe piata interbancara, in timp ce rata medie lunara a deprecierii nominale a leului a scazut drastic dupa luna martie 1999. Intre timp ratele dobanzilor interbancare au scazut semnificativ fata de nivelurile lor din prima jumatate a anului 1999, in parte datorita sporirii increderii pietei. Performanta externa deosebita a continuat in anul 2000: se estimeaza ca in primul trimestru al anului 2000 balanta comerciala a fost aproape echilibrata, in timp ce rezervele oficiale au continuat sa creasca, in ciuda unui varf al serviciului datoriei.
    3. In ceea ce priveste productia si inflatia, evolutiile au fost mai putin favorabile in anul 1999. Se estimeaza ca P.I.B. real a scazut cu 3,2% in anul 1999, al treilea an consecutiv de declin. Ca aspect pozitiv, declinul din anul 1999 a fost usor mai redus decat se asteptat in cadrul programului si acum se pare ca a atins limita minima, estimarile preliminare sugerand o crestere a P.I.B. real de aproape 1% pe an pe baza datelor pentru primul trimestru al anului 2000. Inflatia, care era deja la niveluri ridicate ca rezultat al cresterilor continue ale costurilor unitare cu forta de munca si ale preturilor administrate, s-a accelerat dupa corectia mare a cursului de schimb din ultima parte a anului 1998 si la inceputul anului 1999. In ciuda conditiilor unei cereri scazute, rata inflatiei exprimata ca IPC pe 12 luni a atins aproape 55% la sfarsitul anului 1999, comparativ cu 41% la sfarsitul anului 1998. Evolutiile recente sunt mai incurajatoare; pe baza datelor la nivelul lunii martie 2000, rata anuala a inflatiei s-a redus de atunci la 49% .
    4. Politicile macroeconomice au fost consolidate in mod considerabil in anul 1999 si au fost in linii mari in conformitate cu programul, in ciuda devierilor din cateva domenii. Concret, criteriile de performanta pentru politicile monetare si externe au fost respectate la sfarsitul lunilor iulie, octombrie si decembrie 1999. De asemenea, programul fiscal a fost implementat efectiv, dar au fost intampinate probleme in domeniul disciplinei financiare la nivelul autoritatilor locale si al intreprinderilor de stat (spre exemplu, reducerea arieratelor interne) si in politica salariala (vezi tabelul nr. I).
    5. Criteriile de performanta de la sfarsitul lunilor iulie, octombrie si decembrie 1999 privind activele externe nete si activele interne nete ale B.N.R. au fost respectate cu marje confortabile. Reflectand o slabire a performantei fiscale in decembrie, plafonul privind creditul net guvernamental a fost depasit la sfarsitul lunii decembrie 1999 cu echivalentul a 0,6% din P.I.B. In cursul anului plafonul a fost in mod confortabil respectat la sfarsitul lunii octombrie, in timp ce la sfarsitul lunii iulie fusese usor depasit, devierea fiind explicata prin emiterea mai devreme a titlurilor de stat pentru restructurarea Bancii Agricole. Cu toate acestea, pozitia mai slaba a fost compensata de intarzierea efectiva a unor cheltuieli programate cu restructurarea bancara pentru anul 2000, astfel incat deficitul bugetar a atins numai 3,5% din P.I.B. (recent revizuit), in conformitate cu tinta noastra (aproximativ 3,9% din P.I.B. pe baza datelor vechi). Aceasta performanta fiscala a fost in conformitate cu o imbunatatire a soldului primar de 3% din P.I.B. fata de anul 1998. Reflectand evolutiile de mai sus, B.N.R. a fost in masura sa sterilizeze efectiv cea mai mare parte din depasirea cresterii programate pentru activele externe nete, asigurand astfel ca tintele indicative pentru masa monetara si baza monetara sa fie atinse sau numai usor depasite.
    6. Totusi eforturile noastre de intarire a disciplinei financiare la nivel de intreprindere au obtinut un succes limitat. Concret, trei criterii de performanta - privind arieratele interne si preluarea/garantarea creditelor bancare acordate intreprinderilor - nu au fost respectate la sfarsitul lunilor iulie, octombrie si decembrie 1999.
    7. Criteriul de performanta privind cheltuielile cu salariile in sectorul de stat (buget de stat, regii autonome, companii nationale si 24 dintre intreprinderile cu cele mai mari pierderi) a fost respectat la sfarsitul lunii iulie, dar a fost incalcat la sfarsitul lunilor octombrie si decembrie 1999 din cauza revizuirii, in sensul majorarii, a datelor pe 1998 care au format baza pentru politica salariala pentru regiile autonome si companiile nationale, precum si a cresterilor salariale mari in sectorul bugetului de stat. In general, cresterea salariala din intreaga economie a persistat la niveluri mai mari decat cele tintite, agravand declinul ocuparii fortei de munca in cursul anului trecut.
    8. Dificultatile in administrarea garantiilor de stat executate pentru imprumuturile garantate de stat, acordate anterior intreprinderilor, au dat nastere la arierate la platile externe pentru o scurta perioada, astfel incat criteriul de performanta permanent privind neacumularea de arierate la platile externe catre creditorii oficiali nu a fost respectat in perioada august - decembrie 1999.
    9. Preconditia privind eliminarea cotei mai mici de accize pentru produsele din tutun fabricate in Romania nu a fost realizata la timp din cauza respingerii neasteptate a ordonantei Guvernului de catre Parlament. Totusi, la aflarea acestei intarzieri, Guvernul a instituit aceasta masura printr-o ordonanta de urgenta.

    II. Obiectivele si politicile economice pentru anul 2000 si in continuare
    A. Strategia de baza si obiectivele
    10. Revenind la obiectivele noastre economice pentru anul 2000, credem ca eforturile noastre ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea performantei de inflatie si productie, consolidand in acelasi timp ajustarea externa considerabila de anul trecut. In consecinta, in anul 2000 deficitul contului curent va fi proiectat sa ramana, in linii mari, neschimbat in raport cu P.I.B.; pe baza intrarilor de capital prevazute de la creditorii oficiali si privati, aceasta va fi in conformitate cu o crestere a rezervelor valutare ale statului, pana la sfarsitul anului 2000, de aproape 1 miliard USD pana la echivalentul a aproximativ 3,1 luni din total importuri. Dupa scaderea de 3,2% in 1999 se asteapta ca P.I.B. real sa inregistreze o crestere pozitiva de 1,3% in anul 2000, pentru prima data in ultimii 4 ani. Aceasta va reflecta imbunatatirea recenta a exporturilor si desprinderea cererii interne de limita sa minima. In cele din urma, vom urmari reducerea inflatiei exprimate ca IPC pe 12 luni, la aproape 27% pana la sfarsitul anului 2000, comparativ cu 55% la sfarsitul anului 1999. Scaderea inflatiei va reflecta in parte o rata mult mai redusa a deprecierii leului fata de anul trecut, cand a fost efectuata o depreciere reala corectiva mare; iar aceasta ar cere in mod critic ca, in linii mari, cresterea salariului nominal sa fie incetinita corespunzator cu inflatia proiectata.
    11. Pe partea de politici vom mentine politici monetare si fiscale restrictive, consolidand in acelasi timp implementarea politicilor in domeniile disciplinei financiare si politicii salariale, in vederea solutionarii problemelor persistente ale inflatiei ridicate si scaderii productiei. Pentru a pune bazele unei cresteri sustenabile, intentionam sa redresam slabiciunile structurale prin continuarea restructurarii sectorului bancar si accelerarea privatizarii si lichidarii intreprinderilor.
    12. Pe termen mediu - in conformitate cu obiectivele noastre cheie de aderare la U.E. si realizarea unei cresteri puternice si sustenabile - intentionam sa facem noi progrese in stabilizarea economiei si solutionarea rigiditatilor structurale. Concret, intentionam sa limitam deficitul contului curent, in linii mari, la niveluri care ar putea fi finantate de fluxuri de capital care nu creeaza datorie, in conformitate cu o reducere constanta a datoriei externe in P.I.B. si a ratelor serviciului datoriei. De asemenea, intentionam sa facem un progres constant in urmatorii cativa ani pentru reducerea ratei inflatiei la niveluri mai apropiate de cele existente in U.E. Realizarea acestor obiective va necesita implementarea sustinuta a politicilor fiscale si monetare prudente, limitarea salariilor in sectorul de stat si intensificarea eforturilor pentru avansarea in continuare a privatizarii si restructurarii bancilor si intreprinderilor.
    B. Politica fiscala
    13. Pentru a sprijini reducerea inflatiei si a elibera resurse financiare pentru sectorul privat, tintim limitarea deficitului bugetar (exclusiv donatii si venituri din privatizare) la 3,5% din P.I.B. in anul 2000, nemodificat fata de anul 1999. Aceasta este insotita de reforma fiscala care are ca scop reducerea distorsiunilor provocate de facilitatile economice, reducerea evaziunii fiscale si imbunatatirea raspunsului de oferta al economiei. O asemenea tinta de deficit bugetar va fi in conformitate cu un excedent primar (definit aici ca excluzand cheltuielile cu dobanda si restructurarea bancara) de 2,1% din P.I.B. (fata de 2,6% din P.I.B.), precum si cu o reducere drastica a contractarii de datorie interna noua echivalenta cu aproape 0,1% din P.I.B. in anul 2000 (comparat cu imprumutul net estimat de pe piata interna de 1,75% din P.I.B. in anul 1999). Tinta va continua sa fie monitorizata pe baza creditului net al sistemului bancar dat bugetului general consolidat.
    14. Pe partea de venituri am implementat o reforma fiscala pe scara larga, in scopul micsorarii ratelor de impozitare, largirii bazei impozabile si reducerii distorsiunilor, implicand o reducere a poverii fiscale asupra economiei cu 1% din P.I.B. In domeniul impozitarii directe am introdus: a) o noua lege a impozitului pe profit, cu o rata de impozitare de 25% (redusa de la 38%) si o alocatie fiscala pentru investitii de 10% (micsorand colectarile din venituri cu 1,25% din P.I.B., luand in considerare rata preferentiala de 5% pentru activitatile de export); b) o noua lege pentru impozitul pe venitul global, care largeste baza de impozitare, spre exemplu, prin impozitarea venitului din pensiile mari si prin corectarea venitului impozabil minim pentru erodarea trecuta din inflatie (reducand veniturile cu 0,75% din P.I.B.); si c) solicitarea prin care conventiile civile (precum si contractele de munca) ale angajatilor sa faca obiectul tuturor contributiilor de asigurari sociale (crescand veniturile cu 0,25% din P.I.B. pe baza neta). In domeniul impozitarii indirecte am adoptat o rata uniforma de 19% pentru a inlocui precedentele rate de 11% si 22%, anuland in acelasi timp exceptari selectate de la plata T.V.A. pentru liber-profesionisti si asociatiile familiale, combustibilii de tipul M si P, precum si pentru consumul casnic de energie termica si electrica (crescand veniturile cu 0,25% din P.I.B.). Am redus, de asemenea, suprataxa la import de la 4% la 2%, in conformitate cu angajamentele la Organizatia Mondiala a Comertului (reducand veniturile cu 0,1% din P.I.B.). In cele din urma am largit baza de impozitare pentru toate accizele si am majorat accizele pentru alcool (crescand veniturile cu aproape 0,66% din P.I.B.).
    15. Cel mai important, am abrogat, de asemenea, definitiv legile nr. 92 si nr. 241 care prevedeau o varietate de facilitati fiscale; aceste legi fusesera suspendate in anul 1999 si, daca ar fi intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2000, ar fi micsorat veniturile fiscale cu echivalentul a 3% din P.I.B. in anul 2000. De asemenea, am abrogat definitiv Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 67 la 15 mai 2000. Pentru a inlocui acest sistem de facilitati discretionar, costisitor si distorsionant, am redus deja cota impozitului pe profit si in prezent introducem in etape reduceri drastice ale taxelor vamale la importurile de echipamente tehnologice pentru investitii proprii, de care vor beneficia in primul rand intreprinderile mici si mijlocii, precum si doi mari noi investitori, iar intr-o etapa ulterioara - in functie de cat de suficiente sunt resursele bugetare - toate intreprinderile. Vom evita orice exceptare de la plata T.V.A. pentru investitori si rezolvam problema de baza a perioadelor excesiv de lungi pentru procesarea rambursarilor de T.V.A.
    16. Pe partea de cheltuieli bugetul anului 2000 va marca un prim pas catre un sector public mai sustenabil, cu o reducere tintita a ponderii cheltuielilor totale in P.I.B. de aproape 1,25% din P.I.B. Cel mai important, sectorul public civil va suferi o reducere considerabila: bugetul prevede o reducere de 22.700 de posturi; in plus, planificam reducerea personalului din sectoarele aparare/ordine publica/siguranta nationala cu 22.000 pana la sfarsitul anului 2000; si am facut cresteri salariale suplimentare la ministere, conditionate de reducerea personalului acestora. In domeniul cheltuielilor materiale si de functionare asteptam sa putem genera economii ca rezultat al inchiderii a 3 agentii guvernamentale. In ceea ce priveste subventiile, am oprit programul cupoanelor pentru motorina pentru agricultura si am limitat suma totala a cupoanelor agricole la 4.3 trilioane lei; am redus subventiile bugetare pentru metroul din Bucuresti cu 36% in termeni reali; vom inchide 425 km de linii locale de cale ferata neprofitabile si 366 de statii C.F.R. si vom reduce 123 de perechi de trenuri pe distanta scurta pana la sfarsitul lunii mai 2000 (ceea ce ne permite sa reducem subventiile pentru calea ferata cu aproximativ 8% in termeni reali); proiectam ca cheltuiala cu subventiile pentru diferentele de pret sa fie diminuata cu 40% in termeni reali din cauza incetarii subventionarii pentru depozitarea graului si importul de pesticide. Cu privire la transferuri, ne asteptam ca in anul 2000 cheltuielile catre Fondul pentru pensiile de stat sa insumeze 6,9% din P.I.B. De asemenea, ne-am orientat catre o mai buna repartizare a cheltuielilor sociale, urmand recomandarea Bancii Mondiale si a Uniunii Europene prin alocarea a 1% din P.I.B. pentru cheltuielile cu protectia copilului si a persoanelor cu handicap, reprezentand o crestere reala de 10% . In general, ponderea transferurilor sociale in P.I.B. va reprezenta 9,1% din P.I.B., comparativ cu 9,2% in 1999. Guvernul a decis, de asemenea, sa anuleze 5 din cele 12 "fonduri speciale" finantate prin venituri alocate, care in trecut au ingreunat foarte mult o repartizare mai rationala a cheltuielilor. De asemenea, am implementat legi noi cu privire la achizitiile publice, auditul si controlul intern, care ar trebui sa reduca cheltuielile inutile. Sprijinul financiar pentru intreprinderile de stat, inclusiv prin injectii de capital sau utilizarea depozitelor F.P.S. drept garantii pentru imprumuturile de la bancile comerciale, va fi evitat de acum inainte, reflectand nevoia de a aloca aceste resurse reduse unei mai bune utilizari. Acest angajament reprezinta un criteriu de performanta in cadrul Aranjamentului stand-by.
    17. In ceea ce priveste politicile de venituri, a trebuit, de asemenea, sa facem pasul dificil in vederea modificarii legislatiei din trecut pentru a depasi implicatiile lor nesustenabile pe partea de cheltuieli: am suspendat cerinta de a plati prime de vacanta in sectorul public civil, am modificat dreptul general de acordare a platilor compensatorii dat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 98, pentru a preveni orice alte plati catre noi solicitanti; incepand cu data de 20 iulie vom inceta platile de ajutor de somaj tehnic pentru personalul din industria de aparare; am revizuit noua lege a pensiilor de stat, astfel incat sa limitam cresterea implicata in rata de inlocuire (aceasta va permite ca recorelarea pensiilor sa continue in limitele cadrului bugetar existent).
    18. Ne-am confruntat cu serioase nerealizari in ceea ce priveste noile aranjamente privind veniturile si impartirea sarcinilor intre bugetul de stat si bugetele locale, mai ales cu privire la asigurarea fondurilor pentru orfelinate si la arieratele autoritatilor locale catre utilitatile de termoficare. Ca raspuns, Guvernul a mandatat consiliile locale sa aloce sumele fixe desemnate pentru orfelinate; a infiintat Agentia de Protectie a Copilului care va primi veniturile alocate ce nu mai pot fi utilizate pentru alte cheltuieli ale autoritatilor locale; a eliberat imediat in anul 1999 400 miliarde lei ca subventii pentru incalzire si a alocat in acest scop 1,2 trilioane lei in bugetul pe anul 2000. De asemenea, Ministerul Finantelor si Ministerul Functiei Publice vor conduce impreuna un grup pentru studierea problemei arieratelor atat ale, cat si catre autoritatile publice locale si utilitatile locale. Pana la 30 iunie vom implementa recomandarile acestui grup, in consultare cu personalul F.M.I.
    19. In ciuda acestor reforme cuprinzatoare si determinante, Guvernul recunoaste ca acestea reprezinta numai un punct de pornire catre un program pe termen mediu care tinteste o pozitie bugetara mai sustenabila. Suntem in mod special ingrijorati de modelul sistemului nostru de pensii din ultimii ani, in care o rata de dependenta in crestere a necesitat intotdeauna contributii si cheltuieli mai mari. In acest sens, reforma noastra cuprinzatoare va tinti reducerea in mod constant a ratei de contributie in urmatorii ani. Aceasta va necesita in mod considerabil o crestere a varstei de pensionare si o revizuire a planurilor actuale de a introduce un pilon de pensii privat, astfel incat sa-l faca mai putin costisitor pentru buget. Pentru a facilita o politica de cheltuieli mai rationala, vom intreprinde in scurt timp, cu asistenta Bancii Mondiale, o analiza a cheltuielilor publice. Ne asteptam, de asemenea, ca mentinerea unui excedent primar in acest an sa reduca povara cheltuielilor cu dobanzile in anul urmator si asteptam sa folosim acest castig pentru o reducere a deficitului bugetar. In eforturile noastre indreptate catre reforma sistemului de pensii vom analiza atent, de asemenea, legile existente si initiativele legislative curente, conform cerintelor bugetare si intr-o modalitate acceptabila Bancii Mondiale - dupa cum am procedat cand am modificat legea pensiilor de stat recent promulgata, care acum prevede o limita pentru rata de inlocuire si majoreaza varstele minime de pensionare incepand cu anul 2001.
    C. Politica monetara si a cursului de schimb
    20. Tintele de politica monetara pentru anul 2000 vor fi compatibile cu o reducere drastica a inflatiei si cu o acumulare mare a rezervelor valutare si se vor baza pe premisa unei viteze de rotatie a masei monetare in linii mari neschimbate de la an la an. Pozitia avuta in vedere pentru politica cursului de schimb, insotita de un control strict al cresterii salariale, va servi la pastrarea recentelor castiguri in competitivitatea externa, contribuind in acelasi timp la o stabilizare a asteptarilor pietei si la rate mai scazute ale dobanzii in termeni reali. Implementarea programului monetar va continua sa se bazeze pe luarea drept tinta a activelor interne nete ale bancii centrale. In cazul unor presiuni de majorare neasteptate pe rezerve si/sau curs de schimb B.N.R. se va angaja in interventia de sterilizare, in vederea atingerii tintei indicative pentru baza monetara, asa cum s-a facut incepand de la mijlocul anului 1999. B.N.R. va fi, de asemenea, pregatita sa-si mentina activele interne nete sub nivelul din program in cazul unor presiuni neasteptate de reducere pe rezerve si/sau al unor presiuni de depreciere pe cursul de schimb al leului.
    21. B.N.R. intentioneaza sa se bazeze din ce in ce mai mult pe instrumentele de piata. In contextul cerintelor mari de sterilizare, precum si al injectiilor de lichiditate in curs la Banca Agricola, B.N.R. a crescut in perioada noiembrie - decembrie 1999 rezerva minima obligatorie pentru depozitele in lei cu inca 10 puncte procentuale la 30% (rezerva minima obligatorie pentru depozitele in valuta a ramas nemodificata la 20%) pentru a reduce dependenta sa masiva de operatiunile de atragere de depozite - comparativ cu o rezerva minima obligatorie unificata de 15% in iunie 1999. Pentru a diminua efectele pe costurile de intermediere B.N.R. a decis sa ajusteze lunar remunerarea asupra volumului de rezerve obligatorii rezultat prin majorare suplimentara (15%) pe baza diferitilor indicatori de piata. In plus, intentionam sa ne abtinem de la alte cresteri ale rezervelor minime obligatorii pentru depozitele in lei si, intr-adevar, sa le reducem gradual si sa le unificam cu cele pentru depozitele in valuta imediat ce conditiile pietei monetare se imbunatatesc suficient. Intre timp, in conformitate cu recomandarile Departamentului de politica monetara si curs de schimb din cadrul F.M.I., am publicat la sfarsitul lunii martie 2000 un set de reglementari pentru operatiuni pe piata creditului. Aceste reglementari: a) vor clarifica statutul juridic al operatiunilor de credit, inclusiv facilitatile de credit Lombard, si vor defini garantiile eligibile; b) vor defini si vor clarifica procedurile de licitatie pentru operatiunile de atragere de depozite; si c) vor defini tranzactiile de rascumparare si rascumparare inversa, swap si cumparari si vanzari directe de titluri de stat. Reglementarile ar trebui sa faciliteze dezvoltarea in continuare a pietei monetare interbancare, a pietei secundare pentru titlurile de stat si utilizarea in mai mare masura de catre B.N.R. a instrumentelor de piata pentru operatiunile monetare. Intentionam, de asemenea, sa trecem de la atragerea de depozite bilateral la licitarea de depozite (cu licitatii de depozite care se asteapta sa creasca la cel putin 30% din totalul depozitelor existente pana la sfarsitul lunii iunie 2000), ca o modalitate de crestere a eficientei acestor operatiuni si, de asemenea, de extindere a utilizarii tranzactiilor repo si repo invers - in special luand in considerare ca cerintele de sterilizare se asteapta sa ramana mari in cursul anului 2000. Mai mult, rata Lombard a B.N.R. va ramane la un nivel semnificativ mai mare decat dobanda pietei interbancare.
    D. Politica de venituri si disciplina financiara
    22. Implementarea stricta a politicii de venituri din sfera sectorului de stat (buget de stat, regii autonome, companii nationale si 33 dintre intreprinderile cu cele mai mari pierderi) va fi cheia atingerii tintei de inflatie si a protejarii castigurilor din competitivitatea externa de cost.
    - Dupa cum s-a discutat mai sus, legea bugetului limiteaza cheltuielile cu salariile in bugetul de stat si Fondul special pentru invatamant la 35.182 miliarde lei in anul 2000, care ar reprezenta o crestere de 56% in termeni nominali si o crestere de 12,5% in termeni reali pe baza ratei inflatiei proiectate. Plata cresterilor salariale recent anuntate - inclusiv cresterile pentru invatamant si lucratorii altor sectoare bugetare, ca urmare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2000 - va depinde strict de disponibilitatea fondurilor in cadrul acestui plafon pentru cheltuielile cu salariile. Personalul din sectorul public civil va fi redus din nevoia de a garanta ca majorarile salariale efectuate nu vor conduce la incalcarea alocatiilor bugetare. Am prevazut deja in buget reduceri medii anuale ale personalului din sectorul public civil de 22.700 (circa 4,5%), inclusiv pentru personalul nedidactic de 10.500 la Ministerul Educatiei Nationale; planificam inca o reducere de 12.500 a personalului din Ministerul Educatiei Nationale in septembrie. Personalul din sectoarele aparare/ordine publica/siguranta nationala va fi redus cu circa 22.000 pana la sfarsitul anului. Alte reduceri de personal pot sa aiba loc in continuare in contextul restructurarii ministerelor; si ar fi, de asemenea, necesar sa se efectueze cresteri mai mari de salarii pentru functionarii publici, altii decat cei din invatamant, fata de limitele minime cuprinse in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 24/2000.
    - Introducem un sistem de "avertizare din timp" al monitorizarii salariilor, care sa stea la baza controlului cresterilor salariale din sectorul bugetar. Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale vor monitoriza impreuna, lunar, cheltuiala salariala pe fiecare minister pentru a se asigura ca cheltuielile cu salariile nu depasesc fondul de salarii alocat acelui minister. Fiecare ordonator de credite si fiecare agentie vor avea plafonul lor specific pentru cheltuielile salariale lunare, in conformitate cu alocatia bugetara, in cadrul careia trebuie acoperita orice crestere salariala. Acest sistem va fi supravegheat de primul-ministru si de Guvern.
    - Totalul fondului de salarii pentru regiile autonome si companiile nationale va fi strict limitat la de patru ori nivelul acestuia din trimestrul IV 1999 si va fi ajustat in sensul scaderii in concordanta cu reducerile de personal care nu contribuie la cresterea productivitatii muncii, spre exemplu, ca urmare a depasirii resurselor unei activitati pentru care personalul a fost transferat la alte intreprinderi. Aceasta reprezinta o scadere de 9,5% in termeni reali in anul 2000 pe baza ratei inflatiei proiectate. Bugetele pe anul 2000 ale regiilor autonome si companiilor nationale, care urmeaza sa fie aprobate de Guvern, vor fi in conformitate cu aceasta linie directoare si vor fi monitorizate indeaproape de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, precum si de ministerele responsabile.
    - O politica salariala mult mai restrictiva pentru regiile autonome si companiile nationale, comparativ cu sectorul bugetului de stat, ar trebui, de asemenea, sa reduca disparitatea mare dintre salarii, care a aparut intre cele doua sectoare. La sfarsitul anului 1999 si inceputul anului 2000 salariile brute lunare in regiile autonome si companiile nationale au fost in medie de 3,7 milioane lei, in timp ce salariile in administratia publica, in invatamant si in sectoarele de sanatate si asistenta sociala au fost in medie de 2,1 milioane lei.
    - Fondurile de salarii in anul 2000 ale celor 33 de societati comerciale cu cele mai mari pierderi vor fi limitate la de patru ori nivelul estimat al acestora in trimestrul IV 1999; aceasta ar reprezenta o crestere nominala de 10% si o scadere de 21% in termeni reali pe baza ratei inflatiei proiectate. Evolutiile salariale in aceste intreprinderi cu pierderi vor fi monitorizate indeaproape de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si de Fondul Proprietatii de Stat (F.P.S.).
    In consecinta, intentionam sa limitam fondul de salarii nominale in sectorul de stat, monitorizat la 32.480 miliarde lei in ianuarie - iunie, 45.572 miliarde lei in ianuarie - septembrie si 62.095 miliarde lei in ianuarie - decembrie 2000. Aceasta reprezinta o crestere nominala de 40% si o crestere de 1% in termeni reali in anul 2000 pe baza ratei inflatiei proiectate ca medie anuala.
    23. Luam cateva masuri pentru a da un impuls reducerii arieratelor din economie, in special pentru arieratele la cele 3 mari utilitati - PETROM, ROMGAZ si CONEL - si la buget. Primul set de masuri este legat de continuarea reformelor pentru intarirea disciplinei salariale si financiare in regiile autonome si companiile nationale ale caror bugete sunt aprobate de Guvern si in cele 33 de intreprinderi cu capital majoritar de stat cu cele mai mari pierderi. In acest scop vom implementa o noua ordonanta pana la sfarsitul lunii mai 2000, care prevede inlocuirea contractelor de management cu durata nelimitata existente cu contracte cu termen fix, si vom conditiona plata de prime si beneficii de indeplinirea criteriilor financiare, conditia-cheie intre acestea fiind reducerea arieratelor.
    - Pentru fiecare dintre aceste intreprinderi bugetul de venituri si cheltuieli va include un program pentru reducerea arieratelor si tinte anuale pentru reducerea costurilor si cresterea productivitatii muncii. Programul reducerii arieratelor pentru fiecare intreprindere va include tinte trimestriale, in conformitate cu tinta de reducere anuala a arieratelor. Pentru regiile autonome si companiile nationale ca grup si pentru cele 33 de intreprinderi cu cele mai mari pierderi ca grup tintele vor fi in conformitate cu limitarea arieratelor la nivelul lor de la sfarsitul lunii aprilie 2000.
    - Fondurile de salarii vor fi restructurate fata de sistemul actual, in care primele si beneficiile sunt in general la fel de mari sau chiar mai mari decat salariile de baza. Pentru majoritatea angajatilor salariile de baza vor ramane la nivelurile curente avute in vedere, dar primele si beneficiile obisnuite vor fi limitate la 50% din fondul salariilor de baza. Soldul primelor si beneficiilor obisnuite va fi transferat catre un fond de premiere in functie de performante, iar acestea si vor fi acordate doar la sfarsitul anului fiscal, strict pe baza criteriilor de performanta, care vor include realizarea unui progres privind reducerea arieratelor de la si catre intreprindere.
    - Pentru directori, salariul de baza al unui director de intreprindere va fi restrictionat la salariul unui subsecretar de stat; salariile de baza ale directorilor subordonati vor fi corelate cu cel al directorului general, iar primele si beneficiile vor fi acordate ca si pentru majoritatea angajatilor. Noua ordonanta prevede ca in cazul unei cresteri a arieratelor peste tinta lor trimestriala fondul lunar de salarii pentru conducere (inclusiv salariul de baza, prime si beneficii obisnuite) sa fie imediat redus cu suma cresterii arieratelor, pana la maximum 30% din fondul de salarii. La sfarsitul anului fiscal directorului intreprinderii i se poate acorda o prima de performanta de pana la 100% numai daca au fost atinse tintele pentru reducerea costurilor si arieratelor si pentru cresterea productivitatii muncii. Directorul intreprinderii va fi responsabil pentru acordarea premiilor de performanta pentru directorii subordonati si angajati; ordonatorul principal de credite - adica ministerul implicat - va fi responsabil pentru acordarea de premii de performanta pentru directorul general. Acordarea nejustificata de premii de performanta va reprezenta o incalcare a legii.
    24. Alte masuri pentru cresterea disciplinei financiare includ stabilirea unui plan de actiune de poprire a soldurilor bancare ale celor mai mari 30 de debitori la bugetul general consolidat (excluzand PETROM, CONEL si ROMGAZ, pentru care se aplica un program separat). Aceasta va permite bugetului sa aiba drept de preemtiune asupra resurselor financiare ale intreprinderilor. Prin acest mecanism intentionam sa reducem asemenea arierate fiscale cu cel putin 100 miliarde lei pana la sfarsitul lunii iunie si cu 200 miliarde lei pana la sfarsitul lunii iulie, fata de nivelul acestora de la sfarsitul lunii aprilie 2000. Eficienta acestei masuri va fi evaluata la urmatoarea analiza a programului.
    25. Masurile pentru rezolvarea problemei arieratelor sunt in special urgente, data fiind cresterea recenta a arieratelor interne la cele 3 mari utilitati cu 10% in termeni reali in perioada ianuarie - martie 2000 fata de scaderea tintita, de aproape 4% in termeni reali in aceeasi perioada.
    - Au aparut probleme in cazurile in care CONEL furnizeaza agent termic unei utilitati locale pentru distributia catre consumatorii casnici, pentru care consumatorii casnici platesc utilitatii locale, dar utilitatea locala nu mai efectueaza plata catre CONEL. In colaborare cu Banca Mondiala vom cauta masuri pentru a reduce numarul intermediarilor responsabili de efectuarea platii consumatorilor catre CONEL, inclusiv posibilitatea transferarii proprietatii centralelor termoelectrice (energie electrica si termica) si retelei de distributie, de la caz la caz.
    - De asemenea, facem cativa pasi suplimentari pentru imbunatatirea situatiei financiare de la CONEL si ROMGAZ. In cazul CONEL intentionam sa reducem semnificativ costurile si capacitatea excedentara prin inchiderea catorva centrale termoelectrice care reprezinta aproximativ 4.500 MW/h in prezent capacitatea instalata este de 18.000 MW/h, dar cererea este de numai aproape 8.000 MW/h. Aceste inchideri de centrale vor implica, de asemenea, o reducere de personal de aproape 20.000 muncitori dintr-un total in prezent de 72.000. Ca parte a acestui plan de restructurare, intentionam, de asemenea, sa majoram tarifele la energie electrica, neschimbate din noiembrie 1999, cu 20% la inceputul lunii iunie 2000. In cazul ROMGAZ, unde tarifele au ramas neschimbate din iunie 1999 tarifele vor fi majorate cu cel putin 20% in luna iunie.
    26. In consecinta, tintim sa reducem arieratele catre cele trei utilitati cu aproximativ 15% in termeni reali in timpul anului pana in decembrie 2000, pe baza ratei inflatiei tintite. Plafoanele noastre tinta pentru soldul arieratelor la cele trei mari utilitati sunt 18.735 miliarde lei la sfarsitul lunii iunie, 17.652 miliarde lei la sfarsitul lunii septembrie si 16.997 miliarde lei la sfarsitul lunii decembrie 2000. Aceste plafoane reprezinta un criteriu de performanta in cadrul Aranjamentului stand-by. Mai mult, masurile descrise in paragrafele anterioare vor ajuta cele trei mari utilitati sa reduca propriile arierate fiscale catre buget. Stocul arieratelor de la cele trei mari utilitati catre bugetul general consolidat a insumat 9.057 miliarde lei in decembrie 1999 si s-a majorat cu 1,4 trilioane lei la 10.445 miliarde lei in luna martie 2000. Tintim o reducere a acestor arierate la 10.195 miliarde lei pana in iunie 2000, la 9.745 miliarde lei pana la sfarsitul lunii septembrie si la nivelul lor din decembrie 1999 de 9.057 miliarde lei pana in luna decembrie 2000. Aceste plafoane reprezinta o scadere cumulata de 1.388 miliarde lei fata de nivelul lor de la sfarsitul lunii martie si reprezinta, de asemenea, un criteriu de performanta in cadrul Aranjamentului stand-by. Tintim o reducere similara a nivelului arieratelor altor utilitati, regii autonome si companii nationale catre bugetul general consolidat fata de nivelul lor de la sfarsitul lunii aprilie 2000. Tinta pentru arieratele celor 33 de societati comerciale cu pierderi catre bugetul general consolidat este de a fi mentinute la nivelul lor de la sfarsitul lunii aprilie 2000.
    E. Balanta de plati si managementul datoriei externe
    27. Date fiind deficitul proiectat al contului curent de 1,4 miliarde USD (3,9% din P.I.B.), intrarile de capital si cresterea programata pentru activele externe nete ale B.N.R., tinta noastra pentru rezervele brute pentru anul 2000 este de 3,5 miliarde USD (3,1 luni de importuri). Acumularea rezervelor brute in anul 2000 va fi atinsa prin finantarea exceptionala de la Banca Mondiala, U.E. si F.M.I.
    28. Ne angajam sa evitam acumularea de noi arierate catre creditorii externi, prin consolidarea procedurilor interne de management al datoriei la Ministerul Finantelor. Cu diferite ocazii, in perioada august - decembrie 1999, Romania acumulase sume relativ mici ca arierate la plata externa pentru imprumuturile garantate de stat pentru intreprinderi, ca rezultat al procedurilor lente legate de autorizarea platilor in numele intreprinderilor aflate in incapacitate de plata. In consecinta, pentru a se asigura ca nu va avea loc nici o noua acumulare de arierate de plati externe pe perioada aranjamentului, am luat masuri de consolidare a procedurilor interne la Ministerul Finantelor si de coordonare cu B.N.R. in efectuarea platilor de datorie scadente. Concret, Guvernul a adoptat o hotarare prin care se solicita ca toate intreprinderile care au plati in contul serviciului datoriei garantate de stat, care devin scadente, sa notifice Ministerului Finantelor cu doua saptamani inainte de data scadentei platii. Dupa primirea acestei notificari Ministerul Finantelor va trimite documentele de plata la B.N.R. B.N.R. va face atunci imediat plata catre creditorul extern, iar Ministerul Finantelor va rambursa B.N.R. suma in lei in doua zile lucratoare.
    29. Vom limita imprumuturile neconcesionale pe termen mediu si lung la 2,8 miliarde USD pentru anul 2000, cu un subplafon de 0,6 miliarde USD pentru scadentele intre 1 si 3 ani. Plafoanele vor acoperi toate imprumuturile statului, B.N.R., bancilor si intreprinderilor pentru care Guvernul detine controlul actiunilor. Pentru o mai buna administrare a datoriei vom limita contractarea/garantarea de catre stat de instrumente de angajare de datorie care au clauza "put option" inclusa in contractele de datorie. Aceste plafoane constituie criteriu de performanta in cadrul Aranjamentului stand-by.
    30. Ne angajam sa nu introducem noi restrictii de schimb sau sa le intensificam pe cele existente, sa nu permitem practica valutelor multiple sau sa nu impunem si sa nu intensificam restrictiile de import pentru scopuri de balanta de plati/fiscale. In legatura cu aceasta, in conformitate cu programul convenit cu O.M.C., am redus la jumatate suprataxa de import la 2% la inceputul anului 2000 si planificam sa o eliminam la inceputul anului 2001. Mai mult, am facut progrese in negocierile in curs cu Suedia privind solutionarea arieratelor externe in disputa si vom continua aceste discutii pentru a rezolva aceasta problema intr-o maniera corespunzatoare obiectivelor programului nostru.
    F. Reforma sectorului financiar
    31. Dupa progresul inregistrat anul trecut in domeniul reformei sectorului financiar si al restructurarii bancare - remarcabil prin rezolvarea cazului Bancorex - prioritatile pentru anul 2000 vor fi privatizarea Bancii Agricole (B.A.) si a Bancii Comerciale Romane (B.C.R.), functionarea efectiva a Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare (A.V.A.B.) si consolidarea in continuare a supravegherii bancare.
    32. Restructurarea bancara in cadrul programului s-a concentrat pe trei banci principale de stat care reprezentau peste 50% din sistemul bancar la sfarsitul anului 1998.
    - In decembrie 1999 am finalizat cu succes inchiderea Bancorex prin transferarea activelor sale neperformante la A.V.A.B., transferarea pasivelor sale (acoperite de titluri de stat) la B.C.R. si absorbirea partii ramase din bilantul sau de catre B.C.R. Ca rezultat, a fost solutionata o sursa serioasa de instabilitate financiara, in timp ce bugetul si-a asumat pasive echivalente cu 4,5% din P.I.B. anual.
    - Intre timp s-au facut progrese in restructurarea/privatizarea Bancii Agricole prin: o diminuare a costurilor administrative prin reducerea drastica a personalului si inchiderea de sucursale; transferul tuturor activelor neperformante, inclusiv a Fondului Dunarea (in suma totala de 3.700 miliarde lei) la A.V.A.B. in schimbul titlurilor de stat; o inghetare a acordarii de noi credite; abtinerea de a se imprumuta de pe piata interbancara; si mentinerea unor dobanzi la depozite la niveluri usor mai mici decat cele oferite de alte banci. Mai mult, in efortul de a imbunatati practicile de management si perspectivele pentru o privatizare rapida, Guvernul a numit o noua conducere in noiembrie anul trecut, prin aceasta aducand efectiv B.A. sub controlul direct al B.N.R. Am insistat ca B.A. sa respecte cerintele de rezerve minime obligatorii (incepand cu mijlocul lunii martie 2000), in parte din motive de transparenta financiara si eficienta a politicii monetare, si vom recapitaliza B.A. doar la terminarea privatizarii bancii. Intentionam sa grabim procesul de privatizare a B.A. Ca urmare a incheierii raportului de due-diligence la inceputul lunii februarie, asteptam sa primim pana la mijlocul lunii mai expresii scrise de interes de la investitori potentiali si o oferta ferma pana la sfarsitul lunii iunie 2000.
    - Cu privire la B.C.R., intentionam sa procedam la pregatirea rapida a acesteia pentru privatizare. O banca de investitii importanta a fost numita drept consultant de privatizare in decembrie 1999, iar un raport de due-diligence va fi pregatit pana la sfarsitul lunii mai 2000. Intentionam ca B.C.R. sa fie oferita spre vanzare pana la sfarsitul lunii iulie 2000 si ca o oferta ferma sa fie primita pana la sfarsitul lunii septembrie 2000.
    33. Pentru a face A.V.A.B. functionala si responsabila, mai ales in lumina implicatiilor sale pentru buget, Guvernul a numit in noiembrie anul trecut un nou presedinte al agentiei si a stabilit un consiliu de supraveghere compus din 5 membri - conform unui acord anterior cu Banca Mondiala privind termenii cerintelor de organizare institutionala, inclusiv numirea unei conduceri si personal calificate, cu termeni de referinta acceptabili pentru Banca. Pentru a preveni erodarea prin inflatie a valorii reale a datoriei - care a fost evaluata la aproximativ 2,3 miliarde USD la momentul transferului acesteia catre A.V.A.B. in diferite momente incepand de la mijlocul anului 1999, am decis: a) mentinerea denominarii in valuta initiala a datoriei in valuta (71% din portofoliul A.V.A.B.); b) indexarea valorii datoriei denominate in moneda locala, care urmeaza sa fie reesalonata in USD; c) indexarea la dolar a datoriei neesalonate care depaseste 10.000 USD. De la inceputul lunii februarie o firma internationala de contabilitate auditeaza portofoliul A.V.A.B. si va prezenta o estimare completa a valorii recuperabile din activele A.V.A.B. la mijlocul lunii mai 2000. Aceasta ne va permite sa stabilim obiectivele de performanta - in termeni de venituri din recuperarea creditelor - pentru perioada ramasa din anul 2000 si anii urmatori. Tinta noastra preliminara pentru acest an, pe care s-a bazat bugetul pe anul 2000, era de a colecta venituri de cel putin 2.000 miliarde lei pana la sfarsitul anului 2000. Am revizuit aceasta tinta, majorand-o la 2.250 miliarde lei pe baza unor colectari efective mai bune in primul trimestru (610 miliarde lei) decat cele estimate, si vom revizui din nou tinta la momentul viitoarei analize pe baza rezultatelor raportului auditorului.
    34. Recenta restructurare organizatorica a B.N.R. a consolidat responsabilitatile de supraveghere din cadrul bancii centrale, prin formarea unui nou departament de supraveghere bancara care uneste departamentele anterioare de control si supraveghere. B.N.R. intentioneaza sa isi dubleze efortul pentru intarirea supravegherii bancare, astfel incat sa asigure practici bancare solide. In legatura cu dezvoltarea si aducerea la deplina operabilitate a unui sistem "indicator de avertizare timpurie" pentru supravegherea bancara - ca un mijloc de identificare a bancilor in dificultate - vom consolida actiunile de efectuare a supravegherii descrise in Matricea decizionala a actiunilor implementate progresiv (MDAIP), care este in discutie si revizuita in consultare cu F.M.I. (atat cu consultantul F.M.I., cat si cu misiunea Departamentului de politica monetara si curs de schimb). Pana la sfarsitul lunii iunie 2000 MDAIP consolidata va fi pusa in aplicare, iar in consecinta toate regulile bancare si reglementarile prudentiale vor fi cu si mai multa strictete consolidate. Spre exemplu, bancilor care nu respecta cerintele de adecvare a capitalului si/sau cerintele de provizionare bazate pe clasificarea activelor, in functie de gradul de nerespectare, li se va da un timp limitat pentru indeplinirea treptata, impreuna cu (sau urmat progresiv de) supravegherea intarita, administrarea speciala, suspendarea activitatilor de acordare a creditelor, amenzi pentru conducatorii bancilor si, in sfarsit, retragerea licentei bancare si initierea procedurilor de faliment. In vederea iesirii usoare a bancilor insolvabile din sistemul bancar, am inceput sa analizam legislatia curenta cu privire la procedurile de faliment si lichidare pentru banci, cu ajutorul juristilor si specialistilor in proceduri de faliment, in vederea intaririi autoritatii bancii centrale si facilitarii rezolvarii din timp. Aceasta analiza va fi realizata in consultare cu consilierul F.M.I. de la B.N.R. si pana la sfarsitul lunii mai 2000 vor fi facute propuneri de modificare a legilor relevante. In plus, toate bancile comerciale vor fi inspectate in anul 2000 si rapoarte in rezumat ale echipelor de supraveghere din B.N.R. vor fi pregatite pana la sfarsitul lunii decembrie 2000. Au inceput sa fie pregatite rapoarte lunare, ale caror copii vor fi furnizate personalului F.M.I., privind riscul sistemic al sistemului bancar din Romania, inclusiv actiunile specifice de supraveghere/penalitatile aplicate folosind sistemul intarit al MDAIP. In ceea ce priveste cooperativele de credit sau asa-numitele banci populare - care nu fac obiectul reglementarii bancii centrale sau al supravegherii, dar care se pare ca si-au extins considerabil operatiunile de-a lungul timpului -, B.N.R. a initiat pregatirea unui proiect de lege pentru reglementarea si supravegherea lor, care este in prezent in faza finala. Intentionam sa discutam proiectul cu F.M.I. si cu Banca Mondiala inainte de a-l inainta spre aprobare Parlamentului.
    G. Restructurarea si privatizarea intreprinderilor
    35. In ciuda progresului fara precedent al privatizarii de anul trecut si reducerii considerabile a fortei de munca din industrie in ultimii cativa ani, problemele structurale la nivel de intreprindere raman un impediment-cheie al cresterii si stabilitatii in Romania, demonstrand nevoia pentru restructurarea accelerata a intreprinderilor.
    36. Efortul nostru de privatizare actioneaza la trei niveluri:
    - Primul, vanzarile directe ale intreprinderilor de stat de catre Fondul Proprietatii de Stat (F.P.S.). Aproape 1.470 de intreprinderi (dintre care 70 au fost mari) au fost privatizate in 1999, reprezentand aproape 13% din capitalul F.P.S. (evaluat la sfarsitul anului 1998), aceasta comparata cu tinta din program de 14% . Totalul cumulat al intreprinderilor privatizate la sfarsitul anului 1999, de la inceputul reformei, reprezinta 35% din capitalul F.P.S. Privatizarile prin vanzare ar fi fost mai mari in 1999, daca nu ar fi fost efectele perturbatoare ale noii legi a privatizarii adoptate la mijlocul anului, care a marit cerintele de protectie a mediului si a creat incertitudini juridice cu privire la obligatiile legate de datoria fata de stat a intreprinderilor care sunt privatizate. Pana in luna decembrie volumul lunar al privatizarilor prin vanzare fusese restabilit la nivelul din prima jumatate a anului 1999. La inceputul anului 2000 2.154 de intreprinderi au ramas in portofoliul F.P.S. cu o cota in capitalul F.P.S. de aproape 29 trilioane lei. Aproximativ trei patrimi din aceste intreprinderi, reprezentand aproape 85% din cota totala ramasa la F.P.S. vor fi oferite spre vanzare in anul 2000; celelalte vor fi fie lichidate, fie restructurate. Ca nivel minim, ne asteptam sa privatizam un procent suplimentar de 15% din capitalul initial al F.P.S. in anul 2000 prin vanzari directe de catre F.P.S.
    - Al doilea, privatizarea/lichidarea - prin metoda "in pachet" sau metoda "caz cu caz", implicand licitatii internationale - a 64 de intreprinderi mari, inclusiv 50 de intreprinderi grupate in 5 pachete - reprezentand 25% din capitalul F.P.S. Acest proces a atras un puternic interes din partea bancilor de investitii renumite pentru a servi drept consultanti, ceea ce este de bun augur pentru eventuala restructurare a acestor intreprinderi. Pana la inceputul lunii aprilie 2000 au fost semnate cu banci de investitii sau consultanti de lichidare toate contractele, cu exceptia SIDEX si TRACTORUL. Licitatia pentru TRACTORUL, care a fost impartit in zece unitati mici, a fost redeschisa. Data fiind deteriorarea in continuare a pozitiei financiare a SIDEX, ne angajam sa continuam procesul de privatizare a SIDEX in cea mai expeditiva maniera, prin initierea unei noi licitatii si luarea unei decizii pana la 15 iunie 2000. In conformitate cu intelegerile la care s-a ajuns cu Banca Mondiala, ne angajam sa oferim spre vanzare sau lichidare/restructurare pana la sfarsitul lunii septembrie 2000 toate intreprinderile pentru care au fost deja semnate contracte cu banci de investitii. De asemenea, intentionam sa finalizam privatizarea sau lichidarea pentru 3 din cele 5 pachete si 10 din cele 12 intreprinderi "caz sau caz" (pentru care contractele cu bancile de investitii au fost deja semnate) pana la sfarsitul anului 2000.
    - Al treilea, cu privire la companiile nationale (fostele regii autonome), dupa cum s-a convenit cu Banca Mondiala, am oferit pentru privatizare la sfarsitul anului 1999 o cota minoritara de capital al PETROM (35%). Totusi aceasta strategie a esuat in atragerea vreunui interes serios. Vom analiza motivele care au condus la esuarea acestei strategii, impreuna cu Banca Mondiala, si vom deschide o licitatie pentru privatizarea pachetului de control al PETROM anul acesta. De asemenea, pregatim pentru privatizare companiile nationale din domeniul distributiei energiei. Impartim CONEL in cateva unitati separate: o unitate de producere a energiei hidroelectrice, o unitate pentru producerea energiei termice, o unitate pentru transport si livrare si o unitate pentru distributie catre consumatori: Unitatea de distributie va fi impartita intr-un numar de sucursale mai mici care vor fi privatizate separat. De asemenea, vom imparti ROMGAZ in cateva unitati separate: o unitate pentru productie, o unitate pentru transport, o unitate pentru stocarea gazului si doua unitati pentru distributie. Cele doua unitati pentru distributie, care initial erau separate pe baza criteriului geografic nord-sud, vor fi in schimb separate in cateva unitati mai mici care urmeaza sa fie privatizate separat.
    37. Pana acum a fost facut un progres in initierea lichidarii sau incheierii operatiunilor catorva intreprinderi cu pierderi. Totusi, din cauza procesului lent si a declinului economic continuu, totalul pierderilor generate de intreprinderile aflate in portofoliul F.P.S. si de alte intreprinderi de stat a continuat sa creasca. La zi, masurile de reducere a pierderilor sunt considerate satisfacatoare, conform conditionalitatii din PSAL cu Banca Mondiala: au fost numiti lichidatorii sau a fost oprita functionarea pentru intreprinderile de stat generand 12% din pierderile F.P.S. (care, in schimb, reprezinta aproape 40% din totalul pierderilor din economie la sfarsitul anului 1998). Intre timp pierderile a 6 companii miniere au fost reduse cu 47% in termeni reali. In anul 2000 intentionam sa ne dublam eforturile pentru reducerea pierderilor totale din sectorul de stat (si din intreprinderile aflate in portofoliul F.P.S., in particular) prin combinarea masurilor de restructurare, privatizare si lichidare. In aceasta privinta, un alt set de intreprinderi din portofoliul F.P.S. este selectionat pentru lichidarea/incetarea operatiunilor pentru reducerea pierderilor, iar alte inchideri de mine se asteapta in anul 2000, dupa cum s-a convenit provizoriu cu Banca Mondiala. Pierderile din sectorul minier vor fi reduse cu 20% in termeni reali in anul 2000, iar contractele privind inchiderea tehnica si protectia mediului pentru cel putin 10 mine trebuie incheiate.
    H. Protectia sociala
    38. Declinul activitatii economice in ultimul an a sporit in continuare povara pentru cei mai saraci din societate. Criza recenta din orfelinate nu a fost decat un exemplu de continuare a suferintei umane pe care Guvernul trebuie sa o rezolve. In timp ce o imbunatatire sustinuta in economia reala va trebui sa fie principalul factor in imbunatatirea conditiilor sociale, Guvernul trebuie, de asemenea, sa actioneze direct. Am facut pasi pentru consolidarea tuturor functiilor legate de ingrijirea copiilor si orfanilor doar intr-o singura agentie. In plus, va fi intreprinsa o analiza cuprinzatoare a finantarii autoritatii locale (paragraful 18). Pentru a redresa situatia financiara precara a pensionarilor cu cele mai mici pensii, am recorelat toate pensiile (paragraful 16). Casa Nationala pentru Asigurari de Sanatate este infiintata acum si este dotata cu resursele necesare pentru a asigura o prestare mult imbunatatita a serviciilor medicale pentru populatie. In urmatoarele luni vom intari protectia sociala pentru somerii pe termen lung si pentru cei mai saraci din societate, prin intreprinderea unor actiuni legale in vederea consolidarii responsabilitatii institutionale pentru livrarea de ajutoare si servicii de asistenta sociala; vom imbunatati alocatiile pentru schema de sprijinire a venitului minim, in functie de mijloacele de existenta; si o mai buna tintire a alocatiilor pentru copii pentru familiile cu mai multi copii. Pentru a imbunatati impactul politicii publice privind reducerea saraciei vom infiinta, de asemenea, o unitate de monitorizare a politicii de combatere a saraciei (UMPCS) pe langa cabinetul primului-ministru.

    III. Monitorizarea programului
    39. Pe baza performantelor din cadrul programului de pana acum si a politicilor descrise in aceasta scrisoare, cerem incheierea primei analize in cadrul aranjamentului si derogari pentru neindeplinirea criteriului de performanta permanent privind arieratele de plata la extern pentru creditorii oficiali si a celor 5 criterii de performanta de la sfarsitul lunii decembrie 1999 privind creditul net acordat bugetului general consolidat de sistemul bancar, cheltuielile totale cu salariile, preluarea datoriei intreprinderilor la banci de catre bugetul general consolidat si emiterea de garantii de stat pentru imprumuturile bancare acordate intreprinderilor, arieratele interne catre CONEL, ROMGAZ si PETROM, precum si reducerea neta a arieratelor fiscale ale CONEL si ROMGAZ catre bugetul general consolidat.
    40. De asemenea, cerem extinderea programului pana la sfarsitul lunii februarie 2001. Implementarea programului va fi monitorizata pe baza criteriilor de performanta si a tintelor indicative, dupa cum sunt descrise in urmatoarele cateva paragrafe. In plus, programul va fi revizuit de catre Fond de doua ori in perioada ramasa a Aranjamentului stand-by: 15 august si 15 noiembrie 2000.
    41. Criteriile de performanta sunt urmatoarele: (i) plafoane trimestriale privind activele interne nete ale B.N.R.; (ii) plafoane trimestriale privind creditul sistemului bancar pentru bugetul general consolidat; (iii) limitele trimestriale pentru activele externe nete ale B.N.R.; (iv) plafoanele trimestriale pentru fondurile de salarii nominale pentru bugetul de stat si Fondul special pentru invatamant, regiile autonome, companiile nationale si societatile comerciale cu pierderi; (v) plafoanele trimestriale privind contractarea sau garantarea de catre stat a datoriei externe neconcesionale, cu subplafoane pentru scadentele intre 1 si 3 ani; (vi) plafoane trimestriale privind nivelul datoriei externe cu scadenta de pana la un an, contractata sau garantata de catre stat; (vii) plafoane trimestriale privind preluarea de catre stat a datoriei intreprinderilor catre banci si garantarea imprumuturilor bancare pentru intreprinderi de catre bugetul general consolidat; (viii) plafoane trimestriale privind arieratele interne catre CONEL, ROMGAZ si PETROM; (ix) limite trimestriale privind reducerea neta a arieratelor fiscale ale CONEL, ROMGAZ si PETROM; (x) un criteriu de performanta permanent de neacumulare a arieratelor la plati externe catre creditorii externi oficiali se va aplica de asemenea.
    42. Tintele indicative sunt urmatoarele: (i) plafoane trimestriale privind baza monetara; (ii) plafoane trimestriale privind stocul arieratelor la platile externe; (iii) limite trimestriale privind activele externe nete ale sistemului bancar; si (iv) plafoane trimestriale privind baza monetara. Plafoanele monetare pentru B.N.R. vor fi definite ca medie a pozitiilor zilnice pentru perioada lunara in cauza.
    43. Obiectivele structurale din cadrul programului includ: (i) tinte trimestriale pentru privatizari prin vanzare; (ii) oferirea B.C.R. pe piata pentru privatizare si primirea expresiilor de interes scrise si detaliate pana la sfarsitul lunii iulie; (iii) oferta ferma pentru privatizarea B.C.R. pana la sfarsitul lunii septembrie; (iv) implementarea Matricei decizionale imbunatatite a actiunilor implementate progresiv, dupa cum s-a convenit cu F.M.I. (sfarsitul lunii mai 2000); (v) tinte trimestriale privind veniturile minime din recuperarea activelor neperformante din posesia A.V.A.B.; (vi) in absenta unei oferte ferme pentru privatizarea Bancii Agricole (B.A.), initierea rezolvarii situatiei pana la sfarsitul lunii iunie 2000; (vii) finalizarea privatizarii B.A. sau incheierea situatiei pana la sfarsitul lunii septembrie; (viii) oferirea spre vanzare a 7 mari intreprinderi de stat selectate pentru privatizare (TAROM, ALRO, ALPROM, ELECTROPUTERE, HIDROMECANICA, ANTIBIOTICE, ROMVAG) si a celor 5 pachete de intreprinderi pana la sfarsitul lunii septembrie 2000; (ix) semnarea pana la sfarsitul lunii septembrie 2000 de noi contracte cu bancile de investitii pentru privatizarea SIDEX si TRACTORUL; (x) initierea procedurilor de lichidare/restructurare pentru toate cele 5 mari intreprinderi de stat selectate pentru lichidare/restructurare (CLUJANA Cluj, SIDERURGICA, ROMAN, NITRAMONIA, IUG) pana la sfarsitul lunii octombrie; (xi) incheierea acestor proceduri de lichidare/restructurare pana la sfarsitul lunii decembrie 2000; si (xii) revizuirea legislatiei existente privind procedurile de faliment bancar si pregatirea amendamentelor propuse (sfarsitul lunii iunie 2000).
    44. Preconditiile pentru incheierea primei analize includ: (i) abrogarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 67 si amendarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 98; (ii) expresia scrisa de interes pentru Banca Agricola sau o decizie pentru a trece la rezolvarea Bancii Agricole.

    I. Plafoane pentru activele interne nete medii ale B.N.R.

                                              - miliarde lei -
_______________________________________________________________
                                               Plafon  Efectiv
_______________________________________________________________
 Stoc la:
 31 decembrie 1999 (criteriu de performanta)            19.865
 31 martie 2000                                         19.764
 30 iunie 2000 (criteriu de performanta)       15.898
 30 septembrie 2000 (criteriu de performanta)  16.686
 31 decembrie 2000 (criteriu de performanta)   10.982
_______________________________________________________________

    Activele interne nete medii ale B.N.R. sunt definite ca diferenta intre baza monetara medie (asa cum este definita in tabelul nr. XI) si media activelor externe nete (activele externe nete, asa cum sunt definite in tabelul nr. II), ambele exprimate in moneda locala.
    Pentru scopurile programului, stocurile medii ale activelor externe nete vor fi transformate in lei in vederea calcularii activelor medii interne nete la cursul de schimb mediu lunar leu/dolar programat: 20.639 lei/dolar, iunie 2000; 21.037 lei/dolar, septembrie 2000; 22.191 lei/dolar, decembrie 2000. Stocul mediu al activelor externe nete este definit ca medie a activelor externe nete zilnice, asa cum sunt definite in tabelul nr. II.
    Limitele vor fi monitorizate pe baza datelor zilnice din evidenta contabila a Bancii Nationale a Romaniei, date care vor fi furnizate saptamanal Fondului Monetar International de catre B.N.R.
    Plafonul pentru activele interne nete medii ale B.N.R. va fi ajustat in urmatoarele conditii:
    (1) Plafonul va fi coborat in mod proportional pentru fractiunea din luna in care finantarea externa bruta, asa cum este definita in tabelul nr. II, depaseste nivelurile programate, specificate in tabelul nr. II.
    (2) Plafonul va fi ridicat unu la unu, in mod proportional pentru fractiunea din luna si in limita insuficientelor din finantarea externa bruta (specificata in tabelul nr. II) pana la sfarsitul lunii iunie 2000 si de pana la 200 milioane dolari, valoare cumulata pentru perioada ramasa din anul 2000.
    (3) Plafonul va fi ajustat pentru orice schimbare in rezervele minime obligatorii, conform tabelului nr. XI. Inainte de a efectua orice schimbare, B.N.R. se va consulta cu personalul F.M.I.

    II. Tinte pentru nivelurile minime ale activelor externe nete (AEN) ale B.N.R.

                                     - milioane dolari S.U.A. -
_______________________________________________________________
                                                Nivel   Efectiv
                                                minim
_______________________________________________________________
 Stoc la:
 31 decembrie 1999                                         846
 31 martie 2000                                            945
 30 iunie 2000 (criteriu de performanta)        1.226
 30 septembrie 2000 (criteriu de performanta)   1.337
 31 decembrie 2000 (criteriu de performanta)    1.740
_______________________________________________________________

    Activele externe nete ale B.N.R. reprezinta diferenta dintre activele de rezerva si pasivele externe.
    Pentru scopurile programului, activele de rezerva trebuie sa fie definite ca aurul monetar, disponibilitatile in DST, orice pozitie de rezerva la F.M.I. si disponibilitatile de valuta in monede convertibile ale B.N.R. Se exclud din rezervele brute activele pe termen lung, redepozitele B.N.R. la bancile comerciale, orice active in monede neconvertibile, activele de rezerva grevate, activele de rezerva angajate drept colateral pentru creditele externe, activele de rezerva utilizate in contracte forward si metalele pretioase, altele decat aurul. Aurul monetar trebuie evaluat la pretul contabil de 280,4 dolari S.U.A per uncie si disponibilitatile in DST la 1,355109 dolari S.U.A. per DST. La 31 decembrie 1999 activele de rezerva ale B.N.R., conform definitiei de mai sus, aveau valoarea de 2.462 milioane dolari S.U.A., inclusiv aurul evaluat la 932 milioane dolari S.U.A.
    Pentru scopurile programului, pasivele externe trebuie definite ca imprumut, depozit, operatiuni de swap (inclusiv orice cantitate din aurul B.N.R. folosit drept garantie) si pasive forward ale B.N.R. in monede convertibile catre rezidenti si nerezidenti, ca si obligatiile ce decurg din depozitele in valuta ale bancilor comerciale rezidente la B.N.R.; cumparari de la F.M.I.; imprumuturi de pe pietele internationale de capital; si creditele "punte" de la B.R.I., banci straine, guverne straine sau de la alte institutii financiare, indiferent de scadenta lor. Obligatiunile denominate in yeni trebuie evaluate la respectivele lor cursuri de swap Samurai I la 108,25/USD si Samurai II la 111,9/USD. La 31 martie 1999 pasivele externe ale B.N.R., conform definitiei de mai sus, se ridicau la 1.616 milioane dolari S.U.A.
    Toate activele si pasivele denominate in valute convertibile, altele decat dolarul S.U.A., trebuie convertite la respectivele lor cursuri de schimb fata de dolarul S.U.A. din 31 decembrie 1999. Toate modificarile in definirea ori evaluarea activelor sau pasivelor, precum si detaliile operatiunilor privind vanzarile, cumpararile sau operatiunile de swap cu aur trebuie, de asemenea, comunicate personalului F.M.I.
    AEN ale B.N.R. vor fi automat ajustate pentru sumele finantarii externe brute*1) care se abat de la nivelurile programate (pe o baza cumulata).
------------
    *1) Finantarea externa este definita ca intrari din credite acordate Guvernului pentru sustinerea balantei de plati, cu o scadenta mai mare de un an, de la creditori bilaterali si multilaterali, precum si din resurse cu o scadenta mai mare de un an, obtinute de Guvern de pe pietele internationale de capital. Aceasta exclude utilizarea resurselor Fondului.

    iunie 2000      - 295 milioane dolari S.U.A.
    septembrie 2000 - 490 milioane dolari S.U.A.
    decembrie 2000  - 640 milioane dolari S.U.A.
    Concret, daca intrarile din finantarea externa:
    (1) depasesc limitele din program, limita inferioara a AEN la trimestru va fi marita cu valoarea integrala a finantarii suplimentare;
    (2) nu indeplinesc limitele stabilite in program, limita inferioara a AEN va fi micsorata cu valoarea integrala a nerealizarii pana in iunie 2000, iar pentru perioada ramasa din an nu poate depasi valoarea de 200 milioane dolari S.U.A.

    III. Plafoane pentru creditul net al sistemului bancar catre bugetul general consolidat

                                              - miliarde lei -
_______________________________________________________________
                                               Plafon  Efectiv
_______________________________________________________________
 Sold la:
 31 decembrie 1999                                      43.621
 31 martie 1999                                         43.154
 30 iunie 2000 (criteriu de performanta)       46.441
 30 septembrie 2000 (criteriu de performanta)  46.213
 31 decembrie 2000 (criteriu de performanta)   44.440
_______________________________________________________________

    Bugetul general consolidat include bugetul de stat, bugetele autoritatilor locale, fondurile de protectie sociala*2), Fondul special pentru dezvoltarea si modernizarea vamilor, Fondul special pentru dezvoltarea sistemelor energetice, Fondul special pentru modernizarea drumurilor, Fondul special pentru promovarea si dezvoltarea turismului, Fondul special pentru protejarea asiguratilor, Fondul special pentru aviatia civila, Fondul national de solidaritate, Fondul special de sustinere a invatamantului de stat, Fondul special pentru reducerea riscurilor tehnologice, alte fonduri extrabugetare administrate de Ministerul Finantelor sau de alte ministere si agentii in afara cadrului bugetar; alte operatiuni extrabugetare ale ministerelor finantate din credite externe, fonduri in contrapartida constituite din sumele creditelor externe si Fondul Proprietatii de Stat. Orice fonduri noi create in perioada programului pentru preluarea operatiunilor de natura fiscala, asa cum sunt ele definite de Manualul Fondului Monetar International de Statistica financiara guvernamentala, vor fi incluse in definitia bugetului general consolidat.
------------
    *2) Acestea includ Fondul asigurarilor sociale de stat, Fondul pentru plata ajutorului de somaj, Fondul pentru sanatate, Fondul asigurarilor sociale de sanatate, Fondul pentru risc si accidente.

    Pentru scopurile programului, creditul net al sistemului bancar catre bugetul general consolidat este definit ca incluzand toate creantele sistemului bancar asupra bugetului general consolidat minus toate depozitele bugetului general consolidat in sistemul bancar. Creditul guvernamental in valuta existent la 31 decembrie 1999 va fi convertit la cursul de schimb de la sfarsitul lunii decembrie 1999. Creditul guvernamental in valuta nou-acordat in anul 2000 va fi evaluat la cursurile de schimb contabile (lei/USD): 18.697; 20.347; 20.916 si 21.964 pentru o asemenea datorie emisa in perioadele ianuarie - martie, aprilie - iunie, iulie - septembrie si, respectiv, octombrie - decembrie.
    Imprumuturile statului la banci, la o rata a dobanzii mai mica decat rata de referinta a B.N.R., pentru finantarea subimprumuturilor catre agentii economici sunt excluse din depozitele guvernamentale; o lista convenita a conturilor care trebuie tratate ca depozite guvernamentale pentru scopurile programului este inclusa in FAD aide memoire "Romania: Masurarea deficitului bugetar", Partea a II-a, anexa nr. 11, februarie 1994.
    Pentru scopurile programului, limitele creditului net catre bugetul general consolidat vor fi ajustate in urmatoarele situatii:
    1. Plafoanele vor fi micsorate cu cresterea cumulata a stocului datoriei statului detinute de sectorul nebancar, incepand cu 1 ianuarie 2000, si majorate cu orice descresteri ale acesteia.
    2. Plafoanele pentru creditul guvernamental net vor fi micsorate cu intreaga suma a contrapartidei in lei a finantarii externe a bugetului general consolidat, care depaseste nivelurile specificate in tabelul nr. II, utilizandu-se urmatoarele cursuri medii de schimb (leu/dolar S.U.A.):
    - aprilie - iunie       - 20.347
    - iulie - septembrie    - 20.916
    - octombrie - decembrie - 21.964
    Plafoanele vor fi majorate cu 100% din nerealizarea finantarii externe (fata de nivelurile specificate in tabelul nr. II) a bugetului general consolidat in iunie 2000 si cu pana la 200 milioane dolari S.U.A., cumulat, pentru perioada ramasa din an.
    3. Plafoanele creditului net vor fi ajustate pentru minusul sau plusul de finantare externa, alta decat cea pentru sustinerea balantei de plati, adica finantare externa pe proiecte, catre bugetul general consolidat, fata de urmatoarea evolutie (date cumulate de la 1 ianuarie 2000):
    sfarsitul lunii iunie 2000      - 287 milioane dolari S.U.A., la un curs
                                      de 20.863 lei/USD;
    sfarsitul lunii septembrie 2000 - 428 milioane dolari S.U.A., la un curs
                                      de 21.204 lei/USD;
    sfarsitul lunii decembrie 2000  - 543 milioane dolari S.U.A., la un curs
                                      de 22.193 lei/USD.
    - Plafoanele vor fi micsorate cu 100% din orice plus de finantare externa, alta decat cea pentru sustinerea balantei de plati catre bugetul general consolidat, de si peste 150 milioane dolari S.U.A., fata de evolutia de mai sus.
    - Plafoanele vor fi majorate cu 100% din orice minus de finantare externa, alta decat cea pentru sustinerea balantei de plati catre bugetul general consolidat, pana la un maxim de:
    sfarsitul lunii iunie 2000      - 100 milioane dolari S.U.A., la un curs
                                      de 20.863 lei/USD;
    sfarsitul lunii septembrie 2000 - 150 milioane dolari S.U.A., la un curs
                                      de 21.204 lei/USD;
    sfarsitul lunii decembrie 2000  - 200 milioane dolari S.U.A., la un curs
                                      de 22.193 lei/USD.
    4. Plafoanele vor fi reduse cu orice credit overdraft acordat Contului general al trezoreriei de B.N.R., care depaseste limita legala de 391 miliarde lei. (Aceasta limita ar putea fi schimbata dupa consultarea cu personalul Fondului, in situatia in care are loc o schimbare a limitei legale a creditului overdraft, asa cum este definita in Statutul B.N.R.)
    5. Plafoanele vor fi majorate cu orice emisiune de obligatiuni de stat legata de inchiderea Bancorex*3) si rezolvarea cazului Bancii Agricole, pana la un maximum de 250 milioane dolari S.U.A., la cursul de schimb existent si costurile de dobanda aferente.
------------
    *3) In timp ce inchiderea Bancorex s-a terminat la sfarsitul lunii decembrie 1999, cateva dintre pasivele sale transferate la B.C.R. au fost garantate de Ministerul Finantelor, care va emite titluri de stat imediat ce aceste pasive ajung la scadenta si sunt realizate in decursul anului 2000 si dupa.

    6. Plafoanele vor fi micsorate (majorate) cu plusul (minusul) incasarilor din privatizare ale F.P.S. si autoritatilor locale, precum si al veniturilor din recuperarea activelor de la A.V.A.B., comparativ cu urmatoarele niveluri cumulate de la 1 ianuarie 2000:
    sfarsitul lunii iunie 2000      -  3.700 miliarde lei;
    sfarsitul lunii septembrie 2000 -  6.100 miliarde lei;
    sfarsitul lunii decembrie 2000  - 10.225 miliarde lei.

    IV. Limite pentru preluarea datoriei intreprinderilor fata de banci de catre bugetul general consolidat si emiterea de garantii guvernamentale pentru imprumuturile bancare acordate intreprinderilor

                                              - miliarde lei -
_______________________________________________________________
    Datoria preluata si garantiile              Plafon  Efectiv
           date de Guvern
_______________________________________________________________
 31 martie 2000*4)                                         200
 Crestere de la 31 martie 2000:
 30 iunie 2000 (criteriu de performanta)            0
 30 septembrie 2000 (criteriu de performanta)       0
 31 decembrie 2000 (criteriu de performanta)        0
_______________________________________________________________
    *4) Datele efective la 31 martie 2000 includ imprumuturile acordate ROMAN si TRACTORUL, garantate cu depozitele F.P.S.

    Pentru scopurile programului, preluarea datoriei intreprinderilor fata de banci de catre bugetul general consolidat si emiterea unei garantii pentru preluarea datoriei intreprinderilor fata de banci sunt tratate ca fiind echivalente. Aceasta limita include orice imprumut la care Guvernul plateste sau garanteaza dobanda, chiar daca suma imprumutului nu este garantata. Bugetul general consolidat este definit in tabelul nr. III. Criteriul se aplica, de asemenea, utilizarii resurselor F.P.S. pentru recapitalizarea intreprinderilor.
    Aceste limite exclud:
    - contractarea sau garantarea de datorie externa, pentru care sunt stabilite limite separate in tabelele nr. V si VI;
    - datoria transferata la A.V.A.B. in procesul restructurarii bancare.
    Datele pentru monitorizare vor fi furnizate lunar Fondului de catre Ministerul Finantelor.

    V. Plafoane privind contractarea sau garantarea datoriei externe pe termen mediu si lung

                                               - milioane dolari S.U.A. -
_______________________________________________________________________________
                                             Scadenta intre   Scadenta mai mare
                                               1 si 3 ani         de 1 an
                                             _______________  _________________
                                             Plafon  Efectiv   Plafon  Efectiv
_______________________________________________________________________________
31 martie 2000                                          6                605
30 iunie 2000 (criteriu de performanta)       300              1.400
30 septembrie 2000 (criteriu de performanta)  450              2.100
31 decembrie 2000 (criteriu de performanta)   600              2.800
_______________________________________________________________________________

    Plafoanele se aplica la contractarea si garantarea datoriei externe neconcesionale, cu scadente initiale mai mari de un an, de catre bugetul general consolidat, Banca Nationala a Romaniei, regiile autonome si alte intreprinderi si banci comerciale, la care Guvernul sau F.P.S. este actionar majoritar. Plafoanele se aplica, de asemenea, si tuturor preluarilor de imprumuturi pentru datoria externa care nu au fost garantate si contractate anterior de bugetul general consolidat.
    Bugetul general consolidat este definit in tabelul nr. III. In ce priveste bancile comerciale, acestea includ: Banca Comerciala Romana (B.C.R.), Banca Agricola, Eximbank si Casa de Economii si Consemnatiuni (C.E.C.). Plafoanele exclud liniile de finantare de tip revolving a importului, acordate pentru mai mult de un an, pasivele externe pe termen scurt ale sistemului bancar, precum si pasivele catre F.M.I., creditele "punte" primite de la B.R.I., banci straine, guverne straine sau alte institutii financiare. Datoria aflata in cadrul acestor plafoane va fi evaluata in dolari S.U.A., la cursul de schimb valabil la data la care contractul sau garantia intra in vigoare. Vanzarile de bonuri de tezaur catre nerezidenti sunt excluse din aceste plafoane daca vanzarile sunt efectuate prin mecanismul obisnuit de licitatie si nu implica nici o garantie a cursurilor de schimb si credite care sunt considerate concesionale.
    Plafoanele vor fi ajustate in urmatoarele circumstante:
    In cazul in care oricare dintre bancile comerciale, la care bugetul general consolidat sau F.P.S. este actionar majoritar, este privatizata, contractarea sau garantarea datoriei sale neconcesionale pe termen mediu si lung va fi exclusa din plafoane. Caracterul concesional al noilor imprumuturi va fi stabilit pe baza costurilor finantarii (dobanzi si alte costuri) si pe baza termenilor rambursarii (scadentei), dupa cum urmeaza: vor fi considerate credite concesionale cele cu un element de donatie de cel putin 35% . Caracterul concesional al unui credit va fi determinat prin compararea valorii nete prezente a platilor de dobanzi si rambursarilor de rate de imprumut cu valoarea nominala a creditului. Valoarea neta prezenta a dobanzilor si rambursarilor de rate de imprumut va fi redusa pe baza ratelor de referinta pentru dobanzile comerciale OECD (CIRR) pentru valuta creditului, plus o marja. Pentru creditele cu o perioada de rambursare mai mica de 15 ani reducerea va fi egala cu rata medie CIRR a celor 6 luni care preced data la care creditul a fost contractat plus o marja de 0,75% . Pentru creditele cu scadente de 15 ani sau mai mari rata de reducere va fi egala cu media dobanzilor CIRR a celor 10 ani care preced data contractarii creditului plus o marja ce variaza in functie de scadenta creditului. Pentru creditele ale caror scadente sunt cuprinse intre 15 - 19 ani marja va fi de 1%, pentru creditele intre 20 - 29 de ani marja va fi de 1,15%, iar pentru creditele cu scadente la 30 de ani sau mai mari, de 1,25% .
    Plafoanele vor fi monitorizate pe baza datelor furnizate lunar F.M.I. de Ministerul Finantelor si B.N.R.

    VI. Plafoane pentru soldul datoriei externe pe termen scurt

                                              - milioane USD -
_______________________________________________________________
                                               Plafon  Efectiv
_______________________________________________________________
 Soldul datoriei la:
 31 decembrie 1999                                         1,7
 31 martie 2000                                            1,5
 30 iunie 2000 (criteriu de performanta)          0
 30 septembrie 2000 (criteriu de performanta)     0
 31 decembrie 2000 (criteriu de performanta)      0
_______________________________________________________________

    Plafoanele se aplica soldului datoriei externe pe termen scurt cu scadente initiale de pana la un an inclusiv, contractata sau garantata de bugetul general consolidat, B.N.R., regii autonome si de alte intreprinderi in care statul sau F.P.S. au o participare majoritara de capital. Bugetul general consolidat este definit in tabelul nr. III. Datoria externa pe termen scurt include toate obligatiile pe termen scurt, altele decat creditele de import obisnuite si soldurile existente in baza aranjamentelor bilaterale de plati. Plafoanele se aplica, de asemenea, instrumentelor de datorie cu "put option" care ar fi solicitate intr-un an de la data contractarii. Sunt excluse din plafoane pasivele pe termen scurt ale sistemului bancar, astfel cum sunt ele definite in tabelul nr. VIII. Datoria inclusa in aceste limite va fi evaluata in USD la cursul de schimb existent. O astfel de datorie care corespunde soldurilor existente din acordurile bilaterale de plati a insumat 1,7 milioane USD la sfarsitul lunii decembrie 1999.
    Plafoanele vor fi ajustate in urmatoarele circumstante:
    In cazul in care oricare dintre bancile comerciale la care bugetul general consolidat sau F.P.S. detine capital majoritar se privatizeaza, datoria ei pe termen scurt se va exclude din plafoane.
    Plafoanele vor fi urmarite pe baza datelor furnizate lunar Fondului de Ministerul Finantelor si B.N.R.

    VII. Plafoane pentru arieratele interne la CONEL, ROMGAZ si PETROM

                                                          - miliarde lei -
_______________________________________________________________________________
                               Plafon                        Efectiv
                      ___________________________  ____________________________

                       Total  CONEL ROMGAZ PETROM   Total  CONEL ROMGAZ PETROM
_______________________________________________________________________________
Stocul arieratelor
la 31 decembrie 1999                               15.708  6.557  3.351  5.800
Stocul arieratelor
la 31 martie 2000                                  18.669  8.060  4.361  6.248
30 iunie 2000
(criteriu de
performanta)          18.735  8.091  4.237  6.407
30 septembrie 2000
(criteriu de
performanta)          17.652  7.576  3.858  6.218
31 decembrie 2000
(criteriu de
performanta)          16.997  7.095  3.626  6.276
_______________________________________________________________________________

    Arieratele se refera la conturile de creditori cu restante de peste 30 de zile. Pentru scopurile programului arieratele de plati fata de CONEL, ROMGAZ si PETROM cuprind arierate de la toti clientii interni, inclusiv entitati ale bugetului general consolidat (asa cum sunt definite in tabelul nr. III), intreprinderi cu capital majoritar de stat, proprietate mixta, precum si persoane private juridice si fizice. Toate arieratele care se reesaloneaza vor fi specificate in raportare.
    Datele pentru monitorizare vor fi furnizate lunar Fondului de Ministerul Finantelor.

    VIII. Limite minime privind reducerea neta a arieratelor CONEL, ROMGAZ si PETROM catre bugetul general consolidat

                                                          - miliarde lei -
____________________________________________________________________________
                                                    Limita minima   Efectiv
____________________________________________________________________________
Stocul estimat al arieratelor CONEL, ROMGAZ
si PETROM la bugetul general consolidat la
sfarsitul lunii martie 2000*5)                                       10.445

Reducerea neta cumulata a arieratelor CONEL,
ROMGAZ si PETROM catre bugetul general
consolidat:

30 iunie 2000 (criteriu de performanta)                  250
30 septembrie 2000 (criteriu de performanta)             700
31 decembrie 2000 (criteriu de performanta)            1.388
____________________________________________________________________________
    *5) Aceasta cifra exclude arieratele fondurilor de asigurari sociale si ale autoritatilor locale, care sunt oricum acoperite de criteriul de performanta.

    Bugetul general consolidat este definit in tabelul nr. III.
    Limitele minime se vor aplica oricarei scaderi nete incepand cu sfarsitul lunii martie 2000.
    Arieratele includ toate obligatiile de plata restante catre bugetul general consolidat, adica includ impozite, accize, contributii de asigurari sociale, redevente de exploatare si rambursari de credite.
    Reesalonarea arieratelor nu va fi luata in calcul ca o reducere a arieratelor in cadrul acestui criteriu de performanta.

    IX. Plafon pentru fondurile cumulate de salarii ale regiilor autonome si companiilor nationale, societatilor comerciale si sectorului bugetar
    Fondurile de salarii ale bugetului de stat si Fondului special pentru invatamant, regiilor autonome si companiilor nationale si ale celor 33 de societati comerciale cu cele mai mari pierderi vor fi limitate in conformitate cu urmatoarele:
    Fondul de salarii pentru bugetul de stat si pentru Fondul special pentru invatamant va creste cu 56% in termeni nominali pe intregul an 2000. Fondurile anuale de salarii ale regiilor autonome si companiilor nationale vor fi limitate la de 4 ori nivelul lor din trimestrul IV 1999 (de patru ori 5.768 miliarde lei pentru regiile autonome si companiile nationale si de patru ori 715 miliarde lei pentru societatile comerciale).
    Plafoanele cumulate pentru fondul total de salarii ale bugetului de stat, regiilor autonome si companiilor nationale si celor 33 de intreprinderi cele mai mari producatoare de pierderi vor fi:
    ianuarie - martie 2000      13.856 miliarde lei (estimat)
    ianuarie - iunie 2000       32.480 miliarde lei (criteriu de performanta)
    ianuarie - septembrie 2000  45.572 miliarde lei (criteriu de performanta)
    ianuarie - decembrie 2000   62.095 miliarde lei (criteriu de performanta)
    La baza acestor tinte stau urmatoarele plafoane pe sector:
    Plafoanele pentru fondul cumulat de salarii pentru sectorul bugetului de stat si Fondul special pentru invatamant in cadrul acestei politici sunt: 7.583 miliarde lei pentru ianuarie - martie; 19.023 miliarde lei pentru ianuarie - iunie; 25.387 miliarde lei pentru ianuarie - septembrie; si 35.182 miliarde lei pentru ianuarie - decembrie.
    Plafoanele salariilor pentru regiile autonome sunt: 5.510 miliarde lei pentru ianuarie - martie; 11.997 miliarde lei pentru ianuarie - iunie; 17.996 miliarde lei pentru ianuarie - septembrie; si 23.994 miliarde lei pentru ianuarie - decembrie.
    Plafoanele salariilor pentru cele 33 de societati comerciale: 763 miliarde lei pentru ianuarie - martie; 1.460 miliarde lei pentru ianuarie - iunie; 2.189 miliarde lei pentru ianuarie - septembrie; si 2.919 miliarde lei pentru ianuarie - decembrie.
    Acest criteriu de performanta va fi masurat in mod cumulat intre diferitele sectoare si in timp.
    Ministerul Muncii si Protectiei Sociale va prelua responsabilitatea pentru colectarea datelor de la Ministerul Finantelor (pentru sectorul bugetar), diferitii ordonatori de credite (pentru regiile autonome si companiile nationale) si de la F.P.S. (pentru cele 33 de societati comerciale) si va raporta lunar Fondului.

    X. Obiective orientative pentru nivelurile minime ale activelor externe nete ale sistemului bancar

                     - milioane dolari S.U.A. -
________________________________________________
                                Nivel   Efectiv
                                minim
________________________________________________
 Stoc la:
 31 decembrie 1999                       1.397
 31 martie 2000                          1.486
 30 iunie 2000                  1.767
 30 septembrie 2000             1.878
 31 decembrie 2000              2.281
________________________________________________

    Activele externe nete ale sistemului bancar cuprind activele externe de rezerva minus pasivele externe.
    Pentru scopurile programului, activele de rezerva vor fi definite ca incluzand aurul monetar, disponibilitatile in DST, pozitia de rezerva la F.M.I. si disponibilitatile in valute convertibile ale B.N.R. si ale bancilor comerciale. Din activele de rezerva vor fi excluse activele pe termen lung, toate activele in monede neconvertibile si metalele pretioase, altele decat aurul. Aurul monetar va fi evaluat la un pret contabil de 280,4 dolari S.U.A. per unice, iar disponibilitatile de DST la un curs de 1,355109 dolari S.U.A. pentru un DST. La 31 decembrie 1999 activele de rezerva ale sistemului bancar, definite ca mai sus, insumau 3.623 milioane dolari S.U.A., inclusiv aurul evaluat la 932 milioane dolari S.U.A.
    Pentru scopurile programului, pasivele externe se definesc ca incluzand pasivele pe termen scurt, mediu si lung, in valute convertibile, ale B.N.R. si ale bancilor comerciale fata de nerezidenti, precum si pasivele decurgand din creditele primite de la F.M.I. si creditele "punte" de la B.R.I., banci straine, guverne straine sau de la orice alta institutie financiara, indiferent de scadentele lor. Pentru scopurile programului, pasivele externe ale B.N.R. sunt definite conform tabelului nr. II. La 31 decembrie 1999 pasivele externe ale sistemului bancar din Romania, asa cum sunt definite mai sus, se ridicau la 2.226 milioane dolari S.U.A.
    Toate activele si pasivele denominate in valute convertibile, altele decat dolarul S.U.A., inclusiv DST, vor fi transformate in dolari S.U.A. la cursurile lor de schimb fata de dolar la 31 decembrie 1999. Toate modificarile in definirea sau evaluarea activelor ori pasivelor, precum si in detaliile operatiunilor referitoare la vanzari, cumparari sau operatiuni de swap cu aur vor fi, de asemenea, comunicate personalului F.M.I.
    Nivelul minim al activelor externe nete ale sistemului bancar va fi ajustat pentru sumele finantarii externe brute efective care se abat de la limitele programului [specificate la lit. c) pe baza cumulata]. Mai precis, daca intrarile din finantarea externa:
    a) depasesc limitele stabilite de program, nivelul minim al AEN pentru trimestrul respectiv va fi marit cu 100% din finantarea suplimentara;
    b) sunt sub limitele din program, limita inferioara a AEN va fi micsorata cu 100% la finele lunii iunie 2000, dar cu pana la 200 milioane dolari S.U.A. pentru perioada ramasa din an;
    c) iunie 2000:        295 milioane dolari S.U.A.
       septembrie 2000:   490 milioane dolari S.U.A.
       decembrie 2000:    640 milioane dolari S.U.A.

    XI. Tinte indicative pentru plafoanele bazei monetare medii

                                              - miliarde lei -
_______________________________________________________________
                                             Plafon    Efectiv
_______________________________________________________________
 Stoc la:
 31 decembrie 1999                                      34.658
 31 martie 2000                                         37.262
 30 iunie 2000                               40.706
 30 septembrie 2000                          44.308
 31 decembrie 2000                           49.084
_______________________________________________________________

    Baza monetara medie este definita ca suma a mediei numerarului in circulatie din afara B.N.R. si a depozitelor medii (rezerve obligatorii plus excesul de rezerve) ale bancilor comerciale la B.N.R. Depozitele bancilor comerciale exclud rezervele obligatorii si excesul de rezerva in valuta, constituite pentru depozitele in valuta.
    Datele privind baza monetara vor fi urmarite pe baza datelor indicatorilor zilnici ai B.N.R., care vor fi transmise Fondului saptamanal de catre B.N.R. La 31 martie 2000 numerarul in circulatie in afara B.N.R. a fost de 17.238 miliarde lei, in timp ce depozitele medii ale bancilor comerciale la B.N.R. au fost de 20.024 miliarde lei. Estimari ale stocului bazei monetare medii calculate pe baza situatiilor contabile ale B.N.R. vor fi transmise saptamanal Fondului.
    Plafoanele pentru baza monetara medie vor fi ajustate in urmatoarele situatii:
    1. Daca rata rezervelor obligatorii va fi modificata de la 30% pentru toate rezervele obligatorii tinute in lei, tintele bazei monetare vor fi ajustate prin inmultirea diferentei de rata a rezervelor obligatorii cu depozitele programate pentru care rezervele sunt tinute in lei. Inainte de a face aceste schimbari B.N.R. se va consulta cu personalul Fondului.
    2. Tintele bazei monetare pentru lunile septembrie si decembrie presupun ca rezerva minima pentru toate depozitele este respectata. Tinta pentru luna iunie presupune ca cerintele de rezerve pentru depozitele de la Banca Agricola si Bankcoop sunt pe deplin respectate, dar exclude cerinta de rezerva minima pentru partea din depozite transferata de la Bancorex la B.C.R., pentru care titlurile de stat aferente nu au ajuns la scadenta.
    3. Tintele bazei monetare vor fi reduse proportional in masura in care totalul rezervelor din sistemul bancar scade sub nivelul rezervelor minime obligatorii. Ajustarea ar putea fi reconsiderata in perioada analizei programului.

    XII. Obiective indicative pentru masa monetara

                                              - miliarde lei -
_______________________________________________________________
                                             Plafon    Efectiv
_______________________________________________________________
 Stoc la:
 31 decembrie 1999                                     134.114
 31 martie 2000                                        136.105
 30 iunie 2000                              147.808
 30 septembrie 2000                         156.576
 31 decembrie 2000                          172.463
_______________________________________________________________

    Masa monetara este definita ca pasivele sistemului bancar fata de sectorul nebancar. Masa monetara include depozitele in valuta ale rezidentilor, dar exclude depozitele de stat si depozitele monetare straine si ale altor nerezidenti.
    Pentru scopurile programului, activele externe nete si depozitele care sunt denominate in valuta vor fi transformate in lei la cursurile de schimb contabile de la sfarsitul perioadei: 30 iunie 2000, 20.648 lei/dolar; 30 septembrie 2000, 21.173 lei/dolar; 31 decembrie 2000, 22.430 lei/dolar. Creditul denominat in valuta va fi transformat in lei la cursul de schimb de 18.255 lei/dolar de la sfarsitul lunii decembrie 1999. Cursul de schimb la sfarsitul lunii martie 2000 a fost 19.480 lei/dolar.
    Datele pentru masa monetara vor fi monitorizate pe baza datelor lunare din situatiile contabile ale bancilor si ale sistemului bancar, care vor fi transmise Fondului lunar de B.N.R. La data de 31 martie 2000 masa monetara era constituita din: numerar in circulatie in afara bancilor de 16.070 miliarde lei; depozite in lei de 68.815 miliarde lei; si depozite in valuta de 2.629 milioane dolari S.U.A., evaluate la cursul de schimb de la 31 martie 2000 de 19.480 lei/dolar.
    Plafonul pentru sfarsitul lunii decembrie 2000 include estimari ale platilor de dobanzi de la sfarsitul anului ce vor fi platite de C.E.C. Programul ia in considerare plati de dobanzi de 3,5 trilioane lei la sfarsitul lunii decembrie 2000.

    XIII. Rezumatul intelegerilor privind tintele de reducere a arieratelor
    Reducerea arieratelor celor trei mari utilitati - criteriu de performanta
    - Reducerea arieratelor la CONEL, PETROM si ROMGAZ constituie criteriu de performanta (MPE, p. 26), iar detaliile sunt aratate in tabelul nr. VII.
    - Reducerea arieratelor CONEL, PETROM si ROMGAZ la bugetul general consolidat ("buget") constituie criteriu de performanta (MPE, p. 26), iar detaliile sunt aratate in tabelul nr. VIII.
    Alte tinte privind reducerea arieratelor includ:
    - totalul arieratelor grupului regiilor autonome si companiilor nationale cu totul, si pentru grupul celor 33 de intreprinderi cu cele mai mari pierderi ca un tot (MPE, p. 23);
    - arieratele la buget ale regiilor autonome si companiilor nationale, exclusiv ale celor trei mari utilitati (MPE, p. 26);
      arieratele la buget ale celor 33 de intreprinderi cu cele mai mari pierderi (MPE, p. 26);
      arieratele la buget ale celor 30 mai mari debitori, exclusiv ale celor trei mari utilitati (MPE, p. 24).



SmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 71/2000

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 71 din 2000
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu