E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA Nr

ORDONANTA   Nr. 53 din 19 august 1999

privind aderarea la unele protocoale si acceptarea unor amendamente la Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, incheiata la Londra la 1 noiembrie 1974, la Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare, incheiata la Londra la 5 aprilie 1966, si la Conventia internationala din 1973 pentru prevenirea poluarii de catre nave, modificata prin Protocolul incheiat la Londra la 17 februarie 1978

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 412 din 27 august 1999


SmartCity3


    In temeiul art. 107 alin. (1) si (3) din Constitutia Romaniei si al art. 1 lit. H pct. 10 din Legea nr. 140/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante,

    Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:

    Art. 1
    Se adera la Protocolul din 1988 privind Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, adoptat de Conferinta internationala privind sistemul armonizat de inspectare si certificare, la Londra la 11 noiembrie 1988, prevazut in anexa nr. 1.
    Art. 2
    Se accepta Amendamentele la anexa la Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, adoptate prin Rezolutia nr. 1 a Conferintei guvernelor contractante la Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, la Londra la 24 mai 1994, prevazute in anexa nr. 2.
    Art. 3
    Se accepta Amendamentele la anexa la Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, adoptate prin Rezolutia nr. 1 a Conferintei guvernelor contractante la Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, la Londra la 27 noiembrie 1997, prevazute in anexa nr. 3.
    Art. 4
    Se adera la Protocolul din 1988 privind conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare, adoptat de Conferinta internationala privind sistemul armonizat de inspectare si certificare, la Londra la 11 noiembrie 1988, prevazut in anexa nr. 4.
    Art. 5
    Se accepta Amendamentele la anexa la Protocolul din 1978 referitor la Conventia internationala din 1973 pentru prevenirea poluarii de catre nave (MARPOL 73/78), adoptate de Organizatia Maritima Internationala prin Rezolutia Comitetului pentru Protectia Mediului Marin - MEPC, 39(29), la Londra la 16 martie 1990, prevazute in anexa nr. 5.
    Art. 6
    Proprietarii si operatorii navelor maritime sub pavilion roman sunt obligati sa respecte standardele internationale de siguranta, de prevenire a poluarii si conditiile de munca si viata la bord, cuprinse in protocoalele si amendamentele la actele internationale prevazute la art. 1 - 5.
    Art. 7
    Ministerul Transporturilor va lua masurile necesare in vederea punerii in aplicare a prevederilor protocoalelor si amendamentelor prevazute la art. 1 - 5.

                 PRIM-MINISTRU
                  RADU VASILE

                       Contrasemneaza:
                       Ministrul transporturilor,
                       Traian Basescu

                       p. Ministrul afacerilor externe,
                       Mihai Rasvan Ungureanu,
                       secretar de stat

    ANEXA 1
    la ordonanta

                           PROTOCOLUL DIN 1988*)
privind Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare

    *) Traducere.

    Partile la prezentul protocol,
    fiind parti la Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, incheiata la Londra la 1 noiembrie 1974,
    recunoscand necesitatea introducerii in conventia mai sus mentionata a prevederilor privind inspectarea si certificarea, armonizate cu prevederile corespunzatoare din celelalte instrumente internationale,
    considerand ca aceasta necesitate poate fi cel mai bine satisfacuta prin incheierea unui protocol cu privire la Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare,
    au cazut de acord dupa cum urmeaza:

    Art. 1
    Obligatii generale
    1. Partile la prezentul protocol se angajeaza sa aplice prevederile prezentului protocol si ale anexei sale care face parte integranta din acesta. Orice referire la prezentul protocol constituie in acelasi timp si o referire la anexa la acesta.
    2. Intre partile la prezentul protocol prevederile Conventiei internationale din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, asa cum a fost amendata (denumita in cele ce urmeaza conventie), se vor aplica in conformitate cu modificarile si completarile stabilite in prezentul protocol.
    3. Cu privire la navele autorizate sa abordeze pavilionul unui stat care nu este parte la conventie si la prezentul protocol, partile la prezentul protocol vor aplica cerintele conventiei si ale prezentului protocol in masura in care se asigura ca unor astfel de nave nu li se acorda un tratament mai favorabil.
    Art. 2
    Tratate anterioare
    1. Partile la prezentul protocol au convenit ca prezentul protocol inlocuieste si abroga Protocolul din 1978 cu privire la conventie.
    2. In pofida oricaror alte prevederi ale prezentului protocol, orice certificat eliberat in conformitate cu prevederile conventiei si orice supliment la un astfel de certificat eliberat in conformitate cu Protocolul din 1978 cu privire la conventie, care este in vigoare atunci cand prezentul protocol intra in vigoare pentru partea care a eliberat certificatul sau suplimentul, va ramane valabil pana in momentul in care expira, conform conventiei sau Protocolului din 1978 cu privire la conventie, dupa caz.
    3. O parte la prezentul protocol nu va elibera certificate in conformitate cu prevederile Conventiei internationale din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, astfel cum a fost adoptata aceasta la 1 noiembrie 1974.
    Art. 3
    Comunicarea informatiilor
    Partile la prezentul protocol se obliga sa comunice si sa depuna la secretarul general al Organizatiei Maritime Internationale (denumita in cele ce urmeaza Organizatia):
    a) textul legilor, decretelor, ordinelor, reglementarilor si al altor instrumente ce au fost promulgate cu privire la diferite probleme legate de scopul prezentului Protocol;
    b) o lista a inspectorilor numiti sau a organizatiilor recunoscute care sunt autorizate sa actioneze in numele lor in domeniul administrarii masurilor de ocrotire a vietii omenesti pe mare, pentru a fi transmisa partilor in vederea informarii ofiterilor acestora, precum si o notificare despre responsabilitatile si conditiile specifice ale imputernicirii acordate acelor inspectori numiti sau organizatii recunoscute; si
    c) un numar suficient de specimene ale certificatelor lor eliberate in conformitate cu prezentul protocol.
    Art. 4
    Semnarea, ratificarea, acceptarea, aprobarea si aderarea
    1. Prezentul protocol va ramane deschis pentru semnare la sediul Organizatiei de la 1 martie 1989 pana la 28 februarie 1990, iar apoi va ramane deschis pentru aderare. Conform prevederilor paragrafului 3, statele isi pot exprima consimtamantul lor prin care se obliga sa respecte prezentul protocol, prin:
    a) semnare fara rezerve cu privire la ratificare, acceptare sau aprobare; sau
    b) semnare sub rezerva ratificarii, acceptarii sau aprobarii, urmata de ratificare, acceptare sau aprobare; sau
    c) aderare.
    2. Ratificarea, acceptarea, aprobarea sau aderarea va fi efectuata prin depunerea unui instrument in acest sens la secretarul general al Organizatiei.
    3. Prezentul protocol poate fi semnat fara rezerve, poate fi ratificat, acceptat, aprobat sau se poate adera la acesta numai de state care au semnat fara rezerve, au ratificat, au acceptat, au aprobat sau au aderat la conventie.
    Art. 5
    Intrarea in vigoare
    1. Prezentul protocol va intra in vigoare la 12 luni dupa data la care au fost intrunite urmatoarele doua conditii:
    a) cel putin 15 state ale caror flote comerciale constituie in total cel putin 50% din tonajul brut al flotei comerciale mondiale si-au exprimat consimtamantul sa il respecte in conformitate cu prevederile art. IV; si
    b) conditiile pentru intrarea in vigoare a Protocolului din 1988 privind Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare au fost intrunite, cu conditia ca prezentul protocol sa nu intre in vigoare inainte de 1 februarie 1992.
    2. Pentru statele care au depus un instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare la prezentul protocol, dupa ce au fost intrunite conditiile de intrare in vigoare a acestuia, dar inainte de data intrarii sale in vigoare, ratificarea, acceptarea, aprobarea sau aderarea va avea efect de la data intrarii in vigoare a prezentului protocol sau la 3 luni dupa data depunerii instrumentului, daca aceasta data este ulterioara.
    3. Orice instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare, depus dupa data la care intra in vigoare prezentul protocol, intra in vigoare la 3 luni dupa data depunerii.
    4. Dupa data la care un amendament la prezentul protocol este considerat a fi fost acceptat conform prevederilor art. VI, orice instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare depus se va aplica prezentului protocol astfel cum a fost amendat.
    Art. 6
    Amendamente
    Procedura stabilita la art. VIII din conventie se va aplica amendamentelor la prezentul protocol, cu conditia ca:
    a) referirile din acel articol la conventie si la guvernele contractante sa fie considerate referiri la prezentul protocol si, respectiv, la partile la prezentul protocol;
    b) amendamentele la articolele prezentului protocol si la anexa la acesta sa fie adoptate si puse in vigoare in conformitate cu procedura aplicabila amendamentelor la articolele conventiei sau la cap. I din anexa la aceasta; si
    c) amendamentele la apendicele la anexa la prezentul protocol sa poata fi adoptate si puse in vigoare in conformitate cu procedura aplicabila amendamentelor la anexa la conventie, exclusiv cap. I.
    Art. 7
    Denuntarea
    1. Prezentul protocol poate fi denuntat de orice parte in orice moment dupa expirarea a 5 ani de la data la care prezentul protocol intra in vigoare pentru acea parte.
    2. Denuntarea se efectueaza prin depunerea unui instrument de denuntare la secretarul general al Organizatiei.
    3. O denuntare va avea efect dupa un an sau dupa o perioada mai lunga, specificata in instrumentul de denuntare, de la data la care secretarul general al Organizatiei a primit acest instrument.
    4. O denuntare a conventiei de catre o parte va fi considerata ca o denuntare a prezentului protocol de catre acea parte. O astfel de denuntare va avea efect la aceeasi data la care are efect denuntarea conventiei conform paragrafului c) al art. XI din conventie.
    Art. 8
    Depozitarul
    1. Prezentul protocol va fi depus la secretarul general al Organizatiei (numit in cele ce urmeaza depozitar).
    2. Depozitarul:
    a) va informa guvernele tuturor statelor care au semnat prezentul protocol sau au aderat la acesta despre:
    (i) fiecare noua semnare sau depunere a unui instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare, precum si data acestuia;
    (ii) data intrarii in vigoare a prezentului protocol;
    (iii) depunerea oricarui instrument de denuntare a prezentului protocol, impreuna cu data la care s-a primit acesta si data de la care are efect denuntarea;
    b) va transmite copii certificate conforme de pe prezentul protocol guvernelor tuturor statelor care au semnat prezentul protocol sau au aderat la acesta.
    3. De indata ce prezentul protocol intra in vigoare, o copie certificata conforma va fi transmisa de depozitar la Secretariatul Organizatiei Natiunilor Unite pentru inregistrare si publicare in conformitate cu art. 102 din Carta Organizatiei Natiunilor Unite.
    Art. 9
    Limbi
    Prezentul protocol este elaborat intr-un singur exemplar original in limbile araba, chineza, engleza, franceza, rusa si spaniola, fiecare text avand o autenticitate egala. Se va pregati si depune o traducere oficiala in limba italiana cu exemplarul original semnat.
    Incheiat la Londra la 11 noiembrie 1988.
    Drept care, subsemnatii*), imputerniciti legal de respectivele lor guverne in acest scop, au semnat prezentul protocol.
-------------
    *) Sunt omise semnaturile.

    ANEXA 1
    la protocol

                         MODIFICARI SI COMPLETARI
la anexa la Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    PARTEA A
    Aplicare, definitii etc.
    REGULA 2
    Definitii
    Textul existent al paragrafului k) este inlocuit cu urmatorul text:
    "k) nava noua inseamna o nava a carei chila a fost pusa sau se afla intr-un stadiu de constructie echivalent la sau dupa 25 mai 1980;"
    Urmatorul paragraf este adaugat la textul existent:
    "n) data de aniversare inseamna ziua si luna fiecarui an care vor corespunde datei de expirare a certificatului respectiv."
    PARTEA B
    Inspectii si certificate
    REGULA 6
    Inspectia si supravegherea
    Textul existent este inlocuit cu urmatorul text:
    "a) Inspectia si supravegherea navelor, in ceea ce priveste aplicarea prescriptiilor prezentelor reguli si acordarea de scutiri de la acestea, trebuie efectuate de inspectori ai Administratiei. Administratia poate totusi incredinta inspectiile si supravegherile fie inspectorilor numiti in acest scop, fie organizatiilor recunoscute de ea.
    b) O Administratie care numeste inspectori sau care recunoaste organizatii pentru a conduce inspectiile si supravegherile mentionate in paragraful a) trebuie sa imputerniceasca orice inspector numit sau organizatie recunoscuta pentru ca cel putin:
    (i) sa solicite reparatii la nava;
    (ii) sa efectueze inspectii si supravegheri, daca sunt cerute de autoritatile corespunzatoare ale statului portuar.
    Administratia va notifica Organizatiei responsabilitatile specifice si conditiile autoritatii acordate inspectorilor numiti sau organizatiilor recunoscute.
    c) Daca un inspector numit sau o organizatie recunoscuta stabileste ca starea navei si a echipamentului sau nu corespunde de fapt cu caracteristicile din certificat sau se prezinta astfel incat nava nu este apta sa iasa in mare fara pericol pentru nava sau persoanele de la bord, inspectorul sau organizatia respectiva trebuie sa se asigure imediat ca se iau masuri de remediere si trebuie sa informeze Administratia la timpul cuvenit. Daca nu se iau masuri de remediere, certificatul respectiv trebuie sa fie retras si Administratia trebuie sa fie informata imediat; daca nava se afla in portul unei alte parti, autoritatile corespunzatoare ale statului portului trebuie, de asemenea, informate imediat. Daca un inspector al Administratiei, un inspector numit sau o organizatie recunoscuta a informat autoritatile respective ale statului portului, guvernul statului portului interesat trebuie sa acorde orice sprijin necesar acelui inspector sau acelei organizatii pentru a-si indeplini obligatiile prevazute de aceasta regula. Daca este cazul, guvernul statului portului interesat trebuie sa se asigure ca nava nu va iesi in mare sau nu va parasi portul in scopul indreptarii catre un santier de reparatii decat in cazul in care nu exista pericol pentru nava sau persoanele de la bord.
    d) In fiecare caz Administratia trebuie sa garanteze efectuarea si eficienta inspectiei si supravegherii si trebuie sa se angajeze sa asigure masurile necesare pentru a satisface aceasta obligatie."
    REGULA 7
    Inspectiile navelor de pasageri
    Textul existent este inlocuit cu urmatorul text:
    "a) O nava de pasageri va fi supusa inspectiilor specificate mai jos:
    (i) o inspectie initiala inainte de punerea in serviciu a navei;
    (ii) o inspectie de reinnoire o data la 12 luni, exceptand cazul in care se aplica regula 14 paragrafele b), e), f) si g);
    (iii) inspectii suplimentare, dupa caz.
    b) Inspectiile mentionate mai sus se vor efectua dupa cum urmeaza:
    (i) inspectia initiala va include o inspectie completa a structurii navei, a masinilor si echipamentului, inclusiv a exteriorului fundului navei si a interiorului si exteriorului caldarilor. Aceasta inspectie trebuie sa confere siguranta ca dispunerea generala, materialele si esantionajul structurilor, caldarile, celelalte recipiente sub presiune si accesoriile lor, masinile principale si auxiliare, instalatiile electrice, instalatiile radio, inclusiv cele folosite pe mijloacele de salvare, instalatiile si sistemele de protectie contra incendiilor si de siguranta in caz de incendiu, instalatiile si mijloacele de salvare, echipamentul de navigatie de la bordul navelor, publicatiile nautice, mijloacele de imbarcare pentru piloti si alte echipamente sunt in deplina conformitate cu cerintele prezentelor reguli si ale legilor, decretelor, ordinelor si reglementarilor promulgate ca rezultat al acestora de catre Administratie pentru navele al caror serviciu este avut in vedere. Inspectia trebuie, de asemenea, sa dea asigurarea ca executia tuturor partilor navei si echipamentelor sale este satisfacatoare din toate punctele de vedere si ca nava este dotata cu lumini, figuri de semnalizare, mijloace de semnalizare sonora si semnale de pericol, astfel cum sunt prescrise de prevederile prezentei reglementari si de Regulamentul international pentru prevenirea abordajelor pe mare, in vigoare;
    (ii) inspectia de reinnoire trebuie sa cuprinda o inspectie a structurii, a caldarilor si altor recipiente sub presiune, a masinilor si echipamentului, inclusiv a exteriorului fundului navei. Aceasta inspectie trebuie sa confere siguranta ca structura, caldarile si alte recipiente sub presiune cu accesoriile lor, masinile principale si auxiliare, instalatiile electrice, instalatiile radio, inclusiv cele folosite pe mijloacele de salvare, instalatiile si sistemele de protectie contra incendiilor si de siguranta in caz de incendiu, instalatiile si mijloacele de salvare, echipamentul de navigatie de la bordul navelor, publicatiile nautice, mijloacele de imbarcare pentru piloti si alte echipamente sunt in stare satisfacatoare si sunt apte pentru serviciul respectiv si ca sunt in conformitate cu cerintele prezentelor reguli si ale legilor, decretelor, ordinelor si reglementarilor promulgate ca rezultat al acestora de catre Administratie. Luminile, figurile de semnalizare, mijloacele de semnalizare sonora si semnalele de pericol de la bordul navelor se vor supune, de asemenea, inspectiei mai sus mentionate, in scopul constatarii daca sunt in conformitate cu cerintele prezentelor reguli si ale Regulamentului international pentru prevenirea abordajelor pe mare, in vigoare;
    (iii) inspectia suplimentara, generala sau partiala, dupa caz, se va efectua dupa o reparatie ce rezulta in urma investigatiilor prescrise de regula 11 sau ori de cate ori sunt executate reparatii sau reinnoiri importante. Inspectia va trebui sa confere siguranta ca reparatiile sau reinnoirile necesare au fost efectiv executate, ca materialul si modul de executie a acestor reparatii sau reinnoiri sunt din toate punctele de vedere satisfacatoare si ca nava este in conformitate din toate punctele de vedere cu prevederile prezentelor reguli si ale Regulamentului international pentru prevenirea abordajelor pe mare, in vigoare, si ale legilor, decretelor, ordinelor si reglementarilor promulgate ca rezultat al acestora de catre Administratie.
    c) (i) Legile, decretele, ordinele si reglementarile mentionate in paragraful b) al acestei reguli vor garanta in totalitate ca, din punctul de vedere al sigurantei vietii, nava este apta pentru serviciul pentru care a fost construita.
    (ii) Printre altele, ele vor prescrie cerintele ce vor trebui respectate la incercarile hidraulice initiale si ulterioare sau la alte incercari alternative acceptabile, la care vor fi supuse caldarile principale si auxiliare, conexiunile, tubulaturile de abur, recipientele de inalta presiune si rezervoarele de combustibil pentru motoarele cu ardere interna, inclusiv procedurile de incercari ce se vor respecta si intervalele dintre doua incercari consecutive."
    REGULA 8
    Inspectiile mijloacelor de salvare si ale altor echipamente la navele de marfa
    Textul existent este inlocuit cu urmatorul text:
    "a) Mijloacele de salvare si alte echipamente ale navelor de marfa cu un tonaj brut de 500 tone si mai mult, astfel cum sunt mentionate in paragraful b) (i), vor fi supuse inspectiilor indicate in cele ce urmeaza:
    (i) o inspectie initiala inainte de punerea in serviciu a navei;
    (ii) o inspectie de reinnoire la intervale specificate de Administratie, dar nedepasind 5 ani, exceptand cazurile cand se aplica regula 14 paragrafele b), e), f) si g);
    (iii) o inspectie periodica in decurs de 3 luni inainte sau dupa cea de-a doua data de aniversare sau in decurs de 3 luni inainte sau dupa cea de-a treia data de aniversare din Certificatul de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa, care va tine locul uneia din inspectiile anuale specificate in paragraful a) subparagraful (iv);
    (iv) o inspectie anuala in decurs de 3 luni inainte sau dupa fiecare data de aniversare din Certificatul de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa;
    (v) o inspectie suplimentara conform cerintelor pentru navele de pasageri, cuprinse in regula 7 paragraful b) subparagraful (iii).
    b) Inspectiile mentionate in paragraful a) se vor efectua dupa cum urmeaza:
    (i) inspectia initiala va include o inspectie completa a instalatiilor si sistemelor de siguranta in caz de incendiu, a instalatiilor si dispozitivelor mijloacelor de salvare, exceptand instalatiile radio, a echipamentului de navigatie de la bordul navelor, mijloacelor de imbarcare pentru piloti si a altor echipamente la care se aplica prevederile cap. II-1, II-2, III si V pentru a se asigura ca sunt in conformitate cu cerintele prezentelor reguli, ca sunt in stare satisfacatoare si corespund serviciului pentru care nava este destinata. Planurile de combatere a incendiului, publicatiile nautice, luminile, figurile de semnalizare, mijloacele de producere a semnalelor sonore si a semnalelor de pericol vor fi, de asemenea, supuse inspectiei mai sus mentionate in scopul asigurarii ca sunt in conformitate cu cerintele prezentelor reguli si, cand este cazul, cu Regulamentul international pentru prevenirea abordajelor pe mare, in vigoare;
    (ii) inspectiile de reinnoire si cele periodice vor include o inspectie a echipamentului mentionat in paragraful b) subparagraful (i) pentru a se asigura ca acesta este in conformitate cu cerintele aferente prezentelor reguli si ale Regulamentului international pentru prevenirea abordajelor pe mare, in vigoare, ca este in stare satisfacatoare si corespunde serviciului pentru care nava este destinata;
    (iii) inspectia anuala va include o inspectie generala a echipamentului mentionat in paragraful b) subparagraful (i) pentru a se asigura ca a fost intretinut in conformitate cu prevederile regulii 11 paragraful a) si ca este in continuare satisfacator serviciului pentru care nava este destinata.
    c) Inspectiile periodice si anuale mentionate in paragrafele a) subparagraful (iii) si a) subparagraful (iv) vor fi trecute in Certificatul de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa."
    REGULA 9
    Inspectiile instalatiilor radio si radar ale navelor de marfa
    Titlul existent este inlocuit cu urmatorul titlu:
    "Inspectiile instalatiilor radio ale navelor de marfa"
    Textul existent este inlocuit cu urmatorul text:
    "a) Instalatiile radio, inclusiv cele folosite pe mijloacele de salvare ale navelor de marfa, la care se aplica prevederile cap. III si IV, vor fi supuse inspectiilor specificate mai jos:
    (i) o inspectie initiala inainte de punerea in serviciu a navei;
    (ii) o inspectie de reinnoire la intervale specificate de Administratie, care nu vor depasi 5 ani, exceptand cazurile in care se aplica regula 14 paragrafele b), e), f) si g);
    (iii) o inspectie periodica in decurs de 3 luni inainte sau dupa fiecare data de aniversare din Certificatul de siguranta radio pentru nava de marfa;
    (iv) o inspectie suplimentara, conform prescriptiilor pentru navele de pasageri, cuprinse in regula 7 paragraful b) subparagraful (iii).
    b) Inspectiile mentionate in paragraful a) se vor efectua dupa cum urmeaza:
    (i) inspectia initiala va include o inspectie completa a instalatiilor radio ale navelor de marfa, inclusiv a celor folosite pe mijloacele de salvare, pentru a se asigura ca sunt in conformitate cu cerintele prezentelor reguli;
    (ii) inspectiile de reinnoire si periodice vor include o inspectie a instalatiilor radio ale navelor de marfa, inclusiv a celor folosite pe mijloacele de salvare, pentru a se asigura ca sunt in conformitate cu cerintele prezentelor reguli.
    c) Inspectiile periodice mentionate in paragraful a) subparagraful (iii) vor fi trecute in Certificatul de siguranta radio pentru nava de marfa."
    REGULA 10
    Inspectiile corpului, masinilor si echipamentului navelor de marfa
    Titlul existent este inlocuit cu urmatorul titlu:
    "Inspectiile structurii, masinilor si echipamentului navelor de marfa"
    Textul existent este inlocuit cu urmatorul text:
    "a) Structura, masinile si echipamentul (altele decat cele pentru care s-a eliberat un Certificat de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa si un Certificat de siguranta radio pentru nava de marfa) unei nave de marfa mentionate in paragraful b) subparagraful (i) se vor supune inspectiilor mentionate mai jos:
    (i) o inspectie initiala ce va include o inspectie a exteriorului fundului navei inainte de punerea in serviciu a navei;
    (ii) o inspectie de reinnoire la intervale specificate de Administratie, dar nedepasind 5 ani, cu exceptia cazurilor in care este aplicabila regula 14 paragrafele b), e), f) si g);
    (iii) o inspectie intermediara in decurs de 3 luni inainte sau dupa cea de-a doua data de aniversare sau in decurs de 3 luni inainte sau dupa cea de-a treia data de aniversare din Certificatul de siguranta a constructiei pentru nava de marfa, care va tine locul uneia din inspectiile anuale specificate in paragraful a) subparagraful (iv);
    (iv) o inspectie anuala in decurs de 3 luni inainte sau dupa fiecare data de aniversare din Certificatul de siguranta a constructiei pentru nava de marfa;
    (v) minimum doua inspectii ale exteriorului fundului navei in timpul fiecarei perioade de 5 ani, exceptand cazurile cand este aplicabila regula 14 paragraful e) sau f). Cand este aplicabila regula 14 paragraful e) sau f), aceasta perioada de 5 ani poate fi extinsa pentru a coincide cu perioada de extindere a valabilitatii certificatului. In toate cazurile, intervalul dintre oricare astfel de doua inspectii nu va depasi 36 de luni;
    (vi) o inspectie suplimentara, conform cerintei pentru navele de pasageri, cuprinsa in regula 7 paragraful b) subparagraful (iii).
    b) Inspectiile mentionate in paragraful a) se vor efectua dupa cum urmeaza:
    (i) inspectia initiala va include o inspectie completa a structurii, masinilor si echipamentului. Aceasta inspectie va trebui sa dea asigurarea ca dispunerea generala, materialele, esantionajul si modul de executie a structurii, caldarile si alte recipiente sub presiune, accesoriile lor, masinile principale si auxiliare, inclusiv instalatia de guvernare si sistemele de comanda asociate, instalatia electrica si alte echipamente intrunesc cerintele prezentelor reguli, sunt in stare satisfacatoare si corespund serviciului pentru care nava este destinata si ca s-au furnizat informatiile necesare cu privire la stabilitate. In cazul navelor-cisterna o asemenea inspectie va mai include o inspectie a compartimentului pompe, a instalatiilor cu tubulaturi de marfa, de combustibil si de aerisire si a dispozitivelor aferente de siguranta;
    (ii) inspectia de reinnoire va include o inspectie a structurii, masinilor si echipamentului, mentionate in subparagraful (i), pentru a se asigura ca sunt in conformitate cu cerintele prezentelor reguli, ca sunt in stare satisfacatoare si corespund serviciului pentru care nava este destinata;
    (iii) inspectia intermediara va include o inspectie a structurii, a caldarilor si a altor recipiente sub presiune, a masinilor si echipamentului, a instalatiilor de guvernare si sistemelor de comanda aferente si a instalatiilor electrice, pentru a se asigura ca sunt inca satisfacatoare pentru scopul pentru care s-a construit nava. In cazul navelor-cisterna, inspectia va mai include o inspectie a compartimentului pompelor, a instalatiilor cu tubulaturi de marfa, de combustibil si de aerisire si a dispozitivelor de siguranta aferente, precum si a incercarii rezistentei de izolatie a instalatiilor electrice in zonele periculoase;
    (iv) inspectia anuala va include o inspectie generala a structurii, a masinilor si echipamentului, mentionate in subparagraful (i), pentru a se asigura ca acestea au fost intretinute in conformitate cu prevederile regulii 11 paragraful a) si ca sunt inca satisfacatoare pentru scopul pentru care s-a construit nava;
    (v) inspectia exteriorului fundului navei si inspectia reperelor aferente, inspectate in acelasi timp, vor trebui sa asigure ca sunt inca in stare satisfacatoare pentru scopul pentru care s-a construit nava.
    c) Inspectiile intermediare si anuale si inspectiile exteriorului fundului navei, mentionate in paragraful a) subparagrafele (iii), (iv) si (v), vor fi trecute in Certificatul de siguranta a constructiei pentru nava de marfa."
    REGULA 11
    Mentinerea conditiilor dupa inspectie
    Textul existent este inlocuit cu urmatorul text:
    "a) Starea navei si a echipamentului ei trebuie mentinuta pentru a corespunde prevederilor prezentelor reguli ca sa se asigure ca nava va fi in siguranta, in toate privintele, pentru a iesi in mare fara pericol pentru aceasta sau persoanele de la bord.
    b) Dupa efectuarea oricarei inspectii a navei in virtutea regulilor 7, 8, 9 sau 10, nu trebuie facuta nici o modificare la structura, masinile, echipamentul si la alte elemente ce au facut obiectul inspectiei, fara autorizatia Administratiei.
    c) Ori de cate ori nava sufera un accident sau este descoperita o defectiune care afecteaza siguranta acesteia sau eficienta ori caracterul complet al mijloacelor sale de salvare sau al unui alt echipament, comandantul sau armatorul navei trebuie sa informeze, cu prima ocazie, Administratia, inspectorul numit sau organizatia recunoscuta raspunzatoare pentru eliberarea certificatului respectiv, care trebuie sa initieze cercetari pentru a stabili daca este necesara o inspectie conform prevederilor regulilor 7, 8, 9 sau 10. Daca nava se afla in portul unui alt guvern contractant, comandantul sau armatorul trebuie sa informeze imediat autoritatile corespunzatoare ale statului portului, iar inspectorul numit sau organizatia recunoscuta trebuie sa confirme ca s-a facut o astfel de informare."
    REGULA 12
    Eliberarea certificatelor
    Titlul existent este inlocuit cu urmatorul titlu:
    "Eliberarea sau vizarea certificatelor"
    Textul existent este inlocuit cu urmatorul text:
    "a) (i) Un certificat, denumit Certificat de siguranta pentru nava de pasageri, se va elibera, dupa o inspectie initiala sau de reinnoire, unei nave de pasageri care satisface cerintele pertinente cuprinse in cap. II-1 , II-2, III, IV si V, precum si celelalte cerinte pertinente ale prezentelor reguli;
    (ii) un certificat, denumit Certificat de siguranta a constructiei pentru nava de marfa, se va elibera, dupa o inspectie initiala sau de reinnoire, unei nave de marfa care satisface cerintele pertinente cuprinse in cap. II-1 si II-2 (cu exceptia celor privind sistemele si instalatiile de siguranta in caz de incendiu si planurile de combatere a incendiilor), precum si celelalte cerinte pertinente ale prezentelor reguli;
    (iii) un certificat, denumit Certificat de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa, se va elibera, dupa o inspectie initiala sau de reinnoire, unei nave de marfa care satisface cerintele pertinente cuprinse in cap. II-1, II-2, III si V, precum si celelalte cerinte pertinente ale prezentelor reguli;
    (iv) un certificat, denumit Certificat de siguranta radio pentru nava de marfa, se va elibera, dupa o inspectie initiala sau de reinnoire, unei nave de marfa care satisface prescriptiile pertinente cuprinse in cap. IV, precum si celelalte cerinte pertinente ale prezentelor reguli;
    (v) (1) ca o alternativa la certificatele mentionate in paragraful a) (ii), (iii) si (iv) se poate elibera, dupa o inspectie initiala sau de reinnoire, unei nave de marfa care satisface cerintele pertinente cuprinse in cap. II-1, II-2, III, IV si V, precum si celelalte cerinte pertinente ale prezentelor reguli un certificat, denumit Certificat de siguranta pentru nava de marfa;
    (2) ori de cate ori se face referire in acest capitol la un Certificat de siguranta a constructiei pentru nava de marfa, Certificat de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa sau Certificat de siguranta radio pentru nava de marfa, aceasta referire se va face la un Certificat de siguranta pentru nava de marfa, daca el se foloseste ca alternativa la aceste certificate;
    (vi) Certificatul de siguranta pentru nava de pasageri, Certificatul de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa, Certificatul de siguranta radio pentru nava de marfa si Certificatul de siguranta pentru nava de marfa, mentionate in subparagrafele (i), (iii), (iv) si (v), vor fi suplimentate cu o lista a echipamentelor;
    (vii) cand se acorda scutire unei nave in conformitate cu prevederile prezentelor reguli, se va elibera un certificat, denumit Certificat de scutire, in plus fata de certificatele mentionate in acest paragraf;
    (viii) certificatele mentionate in aceasta regula se vor elibera sau viza fie de Administratie, fie de orice alta persoana sau organizatie autorizata de aceasta. In fiecare caz, acea Administratie isi asuma deplina raspundere pentru certificate.
    b) Un guvern contractant nu va elibera certificate in baza si in conformitate cu prevederile conventiilor internationale pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare din 1960, din 1948 sau din 1929, dupa data la care prezenta conventie intra in vigoare in ceea ce il priveste."
    REGULA 13
    Eliberarea unui certificat de catre un alt guvern
    Titlul existent este inlocuit cu urmatorul titlu:
    "Eliberarea sau vizarea certificatelor de catre alt guvern"
    Textul existent este inlocuit cu urmatorul text:
    "Un guvern contractant poate, la cererea Administratiei, sa dispuna inspectarea unei nave si, daca se convinge ca sunt respectate cerintele prezentelor reguli, va elibera sau autoriza eliberarea certificatelor pentru nava si, cand este cazul, va viza sau va autoriza vizarea certificatelor navei in conformitate cu prezentele reguli. Orice certificat astfel eliberat va cuprinde o declaratie in sensul ca a fost eliberat la cererea guvernului statului al carui pavilion nava are dreptul sa-l arboreze si ca va avea aceeasi putere si se va bucura de aceeasi recunoastere ca si un certificat eliberat conform regulii 12."
    REGULA 14
    Durata de valabilitate a certificatelor
    Titlul existent este inlocuit cu urmatorul titlu:
    "Durata si valabilitatea certificatelor"
    Textul existent este inlocuit cu urmatorul text:
    "a) Certificatul de siguranta pentru nava de pasageri se va elibera pe o perioada ce nu va depasi 12 luni. Certificatul de siguranta a constructiei pentru nava de marfa, Certificatul de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa si Certificatul de siguranta radio pentru nava de marfa se vor elibera pentru o perioada specificata de Administratie, care nu va depasi 5 ani. Un Certificat de scutire nu va fi valabil mai mult decat perioada certificatului la care se refera.
    b) (i) In pofida cerintelor paragrafului a), cand inspectia de reinnoire se efectueaza in decurs de 3 luni inainte de expirarea datei certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data incheierii inspectiei de reinnoire, astfel:
    (1) pentru o nava de pasageri, pana la o data ce nu va depasi 12 luni de la data expirarii certificatului existent;
    (2) pentru o nava de marfa, pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data expirarii certificatului existent.
    (ii) Cand inspectia de reinnoire este incheiata dupa data expirarii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data incheierii inspectiei de reinnoire, astfel:
    (1) pentru o nava de pasageri, pana la o data ce nu va depasi 12 luni de la data expirarii certificatului existent;
    (2) pentru o nava de marfa, pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data expirarii certificatului existent.
    (iii) Cand inspectia de reinnoire este incheiata cu mai mult de 3 luni inainte de data expirarii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data incheierii inspectiei de reinnoire, astfel:
    (1) pentru o nava de pasageri, pana la o data ce nu va depasi 12 luni de la data incheierii inspectiei de reinnoire;
    (2) pentru o nava de marfa, pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data incheierii inspectiei de reinnoire.
    c) Daca un certificat, in afara de Certificatul de siguranta pentru nava de pasageri, este eliberat pentru o perioada mai mica de 5 ani, Administratia poate extinde valabilitatea certificatului dupa data expirarii pana la perioada maxima specificata in paragraful a), cu conditia ca inspectiile mentionate in regulile 8, 9 si 10, aplicabile cand este eliberat un certificat pentru o perioada de 5 ani, sa fie efectuate corespunzator.
    d) Daca s-a efectuat o inspectie de reinnoire si nu se poate elibera sau pune la dispozitia bordului navei un nou certificat inainte de data expirarii certificatului existent, persoana sau organizatia autorizata de Administratie poate viza certificatul existent si un asemenea certificat va fi acceptat ca valabil pentru o perioada suplimentara ce nu va depasi 5 luni de la data expirarii.
    e) Daca la data expirarii unui certificat nava nu este intr-un port in care urmeaza sa fie inspectata, Administratia poate extinde perioada de valabilitate a certificatului, dar o asemenea extindere va fi acordata numai pentru a-i permite navei sa-si termine voiajul spre portul in care va fi inspectata si aceasta numai in cazurile in care aceasta masura apare oportuna si rationala. Nici un certificat nu va fi prelungit pentru o perioada mai mare de 3 luni, iar o nava careia i s-a acordat o prelungire nu trebuie, la sosirea sa in portul unde urmeaza sa fie inspectata, sa se creada indreptatita, in virtutea unei astfel de prelungiri, sa paraseasca portul fara sa aiba un certificat nou. Cand inspectia de reinnoire este incheiata, noul certificat va fi valabil, astfel:
    (i) pentru o nava de pasageri, pana la o data ce nu va depasi 12 luni de la data expirarii certificatului existent inainte de acordarea prelungirii;
    (ii) pentru o nava de marfa, pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data expirarii certificatului existent inainte de acordarea prelungirii.
    f) Un certificat eliberat unei nave angajate intr-un voiaj scurt, ce nu a fost prelungit conform prevederilor de mai sus ale acestei reguli, poate fi prelungit de Administratie pentru o perioada de gratie de maximum o luna de la data expirarii mentionata pe acesta. Cand este incheiata inspectia de reinnoire, noul certificat va fi valabil dupa cum urmeaza:
    (i) pentru o nava de pasageri, pana la o data ce nu va depasi 12 luni de la data expirarii certificatului existent inainte de acordarea prelungirii;
    (ii) pentru o nava de marfa, pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data expirarii certificatului existent inainte de acordarea prelungirii.
    g) In situatii speciale, dupa cum hotaraste Administratia, un certificat nou nu este nevoie sa fie datat de la data expirarii certificatului existent, astfel cum se cere in paragrafele b) (ii), e) sau f). In aceste situatii speciale, noul certificat va fi valabil astfel:
    (i) pentru o nava de pasageri, pana la o data ce nu va depasi 12 luni de la data incheierii inspectiei de reinnoire;
    (ii) pentru o nava de marfa, pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data incheierii inspectiei de reinnoire.
    h) Daca inainte de perioada specificata in regulile pertinente se efectueaza o inspectie anuala, intermediara sau periodica, atunci:
    (i) data de aniversare indicata pe certificatul in cauza va fi amendata prin vizare cu o data ce nu va depasi 3 luni de la data la care s-a efectuat inspectia;
    (ii) inspectia anuala, intermediara sau periodica ulterioara, ceruta de regulile pertinente, va fi efectuata la intervalele prescrise de aceste reguli, folosind noua data de aniversare;
    (iii) data de expirare poate ramane neschimbata, cu conditia ca una sau mai multe inspectii anuale, intermediare sau periodice, dupa caz, sa fie efectuate in asa fel incat intervalele maxime dintre inspectii, prescrise de regulile pertinente, sa nu fie depasite.
    i) Un certificat eliberat in conformitate cu prevederile regulii 12 sau 13 isi va pierde valabilitatea in unul dintre urmatoarele cazuri:
    (i) daca inspectiile pertinente nu sunt incheiate in perioadele specificate in regulile 7 paragraful a), 8 paragraful a), 9 paragraful a) si 10 paragraful a);
    (ii) daca certificatul nu este vizat in conformitate cu prezentele reguli;
    (iii) la transferul navei sub pavilionul altui stat. Un nou certificat se va elibera numai cand guvernul ce elibereaza noul certificat este pe deplin convins ca nava este in conformitate cu cerintele regulii 11 paragrafele a) si b). In cazul unui transfer intre guvernele contractante, daca cererea se face in decurs de 3 luni de la data cand a avut loc transferul, guvernul statului al carui pavilion a fost anterior autorizata nava sa-l arboreze va transmite, cat mai curand posibil, Administratiei copii de pe certificatele aflate la bordul navei inainte de transfer si, daca exista, copii de pe rapoartele de inspectie pertinente."
    REGULA 15
    Forma de prezentare a certificatelor
    Titlul existent este inlocuit cu urmatorul titlu:
    "Forma de prezentare a certificatelor si a listelor echipamentului"
    Textul existent este inlocuit cu urmatorul text:
    "Certificatele si listele echipamentului vor fi intocmite in forma corespunzatoare modelelor date in apendicele la anexa la prezenta conventie. Daca limba folosita nu este nici engleza, nici franceza, textul va include o traducere intr-una din aceste limbi."
    REGULA 16
    Afisarea certificatelor
    Titlul existent este inlocuit cu urmatorul titlu:
    "Punerea la dispozitie a certificatelor"
    Textul existent este inlocuit cu urmatorul text:
    "Certificatele eliberate conform regulilor 12 si 13 vor trebui sa fie pregatite sa poata fi puse la dispozitie la bordul navei, pentru a fi examinate in orice moment."
    REGULA 19
    Control
    Textul existent este inlocuit cu urmatorul text:
    "a) Cand este in portul unui alt guvern contractant, orice nava va fi supusa controlului facut de inspectori autorizati in mod legal de respectivul guvern, in scopul verificarii daca certificatele eliberate conform regulii 12 sau 13 sunt valabile.
    b) Aceste certificate, daca sunt valabile, trebuie acceptate daca nu exista motive clare pentru a crede ca starea navei sau a echipamentului sau nu corespunde efectiv caracteristicilor vreunuia din certificate sau ca nava si echipamentul sau nu corespund prevederilor regulii 11 paragrafele a) si b).
    c) In situatia prezentata in paragraful b) sau daca un certificat a expirat sau si-a incetat valabilitatea, inspectorul care efectueaza controlul trebuie sa ia masuri pentru a se asigura ca nava nu va pleca pana cand nu va putea sa iasa in mare sau nu va parasi portul pentru a se indrepta catre santierul respectiv de reparatii, fara pericol pentru nava sau persoanele de la bord.
    d) In cazul in care acest control da nastere unei interventii de orice fel, inspectorul care efectueaza controlul trebuie sa informeze imediat, in scris, consulul sau, in absenta acestuia, cel mai apropiat reprezentant diplomatic al statului sub al carui pavilion se afla nava asupra tuturor imprejurarilor in care interventia a fost socotita necesara. In afara de aceasta, trebuie incunostintati si inspectorii numiti sau organizatiile recunoscute care raspund de eliberarea certificatelor. Faptele care privesc interventia trebuie raportate Organizatiei.
    e) Autoritatea interesata a statului portului trebuie sa transmita toate informatiile importante despre nava autoritatilor urmatorului port de escala, in afara partilor mentionate in paragraful d), daca nu poate sa ia masurile specificate in paragrafele c) si d) sau daca navei i s-a permis sa se indrepte catre urmatorul port de escala.
    f) Daca se exercita un control in conformitate cu aceasta regula, trebuie sa se faca toate eforturile pentru a se evita retinerea sau intarzierea nejustificata a navei. Daca o nava este retinuta sau intarziata nejustificat ca urmare a controlului, ea va avea dreptul la compensatie pentru orice pierdere sau dauna suferita."

                               APENDICE
                        MODIFICARI SI COMPLETARI
la apendicele la anexa la Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare

    Modelele actuale ale urmatoarelor certificate: Certificatul de siguranta pentru nava de pasageri, Certificatul de siguranta a constructiei pentru nava de marfa, Certificatul de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa, Certificatul de siguranta radiotelegrafica pentru nava de marfa, Certificatul de siguranta radiotelefonica pentru nava de marfa si Certificatul de scutire, continute in apendicele la anexa la conventie sunt inlocuite de catre urmatoarele modele de certificate si liste ale echipamentului:

    "Model de Certificat de siguranta pentru navele de pasageri

               CERTIFICAT DE SIGURANTA PENTRU NAVA DE PASAGERI

    Prezentul certificat se va suplimenta cu o lista a echipamentului (Formular P)

    (sigiliul oficial)                                            (statul)

              un
    pentru --------- *1) voiaj international
            un scurt

    Eliberat in virtutea prevederilor Conventiei internationale din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, modificata prin Protocolul din 1988 referitor
la aceasta, din imputernicirea Guvernului ........................... de catre
                                                (numele statului)
.........................................
(persoana sau organizatia imputernicita)

    Caracteristicile navei*2)
    Numele navei ...........................................................
    Numarul sau literele distinctive .......................................
    Portul de inmatriculare ................................................
    Tonaj brut .............................................................
    Zonele maritime pentru care nava are certificat
    de exploatare (regula IV/2) ............................................
    Numarul IMO*3) .........................................................
    Data la care s-a pus chila sau nava a fost intr-un stadiu similar de constructie sau, cand este cazul, data la care s-au inceput lucrarile pentru o conversiune sau o transformare sau modificare cu caracter major ............
    Se certifica prin prezentul ca:
    1. Nava a fost inspectata in conformitate cu cerintele regulii I/7 din conventie.
    2. In urma inspectiei s-a constatat ca:
    2.1. nava a respectat cerintele conventiei cu privire la:
       1. structura, masinile principale si auxiliare, caldarile si alte recipiente sub presiune;
       2. dispunerea si detaliile privind compartimentarea etansa;
       3. urmatoarele linii de incarcare de compartimentare:
----------------------------------------------------------------------------
 Liniile de incarcare                      Se foloseste cand incaperile
 de compartimentare,                       destinate pasagerilor cuprind
 determinate si           Bordul liber     urmatoarele spatii ce pot fi
 marcate pe bordaj                         ocupate fie de pasageri, fie
 la mijlocul navei                         de marfa
 (regula II-1/13)
----------------------------------------------------------------------------
       C.1               ..............          ..............
                         ..............          ..............
       C.2               ..............          ..............
                         ..............          ..............
       C.3               ..............          ..............
                         ..............          ..............
----------------------------------------------------------------------------
    2.2. nava a respectat cerintele conventiei, cu privire la protectia constructiva contra incendiilor, la instalatiile si dispozitivele de stingere a incendiului si la planurile pentru combaterea incendiului;
    2.3. mijloacele de salvare si echipamentul barcilor de salvare, plutelor de salvare si ale barcilor de urgenta au fost prevazute in conformitate cu cerintele conventiei;
    2.4. nava a fost dotata cu un aparat de lansare a bandulei si cu instalatii radio folosite pe mijloacele de salvare, in conformitate cu cerintele conventiei;
    2.5. nava a respectat cerintele conventiei in ceea ce priveste instalatiile radio;
    2.6. functionarea instalatiilor radio folosite pe mijloacele de salvare a respectat cerintele conventiei;
    2.7. nava a respectat cerintele conventiei in ceea ce priveste echipamentul de navigatie de la bordul navei, mijloacele de imbarcare a pilotilor si publicatiile nautice;
    2.8. nava a fost dotata cu lumini, figuri de semnalizare, mijloace de producere a semnalelor sonore si a semnalelor de alertare pentru cazurile de pericol, in conformitate cu cerintele conventiei si cu Regulamentul international pentru prevenirea abordajelor pe mare, in vigoare;
    2.9. din toate celelalte puncte de vedere nava a respectat cerintele pertinente ale conventiei.
    3. S-a eliberat/nu s-a eliberat*4) un Certificat de scutire.
    Prezentul certificat este valabil pana la .......................
    Eliberat la .....................................................
                       (locul eliberarii certificatului)

     ....................      .............................................
      (data eliberarii)          (semnatura persoanei oficiale autorizate
                                       sa elibereze certificatul)

                    (sigiliul sau stampila autoritatii care
                    a eliberat certificatul, dupa caz)

    Prelungirea valabilitatii certificatului cand s-a efectuat inspectia de reinnoire si cand se aplica regula I/14 d)
    Nava este in conformitate cu cerintele pertinente ale conventiei, iar prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la .............., in conformitate cu regula I/14 d) din conventie.

                          Semnat ...........................................
                                  (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                          Locul ............................................
                          Data .............................................

               (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului pana cand nava ajunge in portul de inspectie sau pentru perioada de gratie cand se aplica regula I/14 e) sau I/14 f)

    Prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la ............, in conformitate cu regula I/14 e)/I/14 f)*1) din conventie.

                          Semnat ...........................................
                                  (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                          Locul ............................................
                          Data .............................................

               (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

------------
    *1) Stergeti, dupa caz.
    *2) In mod alternativ, caracteristicile navei se pot trece orizontal, in casete.
    *3) In conformitate cu Rezolutia A.600(15) - Schema de numere IMO de identificare a navelor - aceasta informatie poate fi inclusa facultativ.
    *4) Stergeti, dupa caz.

             Lista echipamentului pentru Certificatul de siguranta
                    pentru nava de pasageri (Formular P)

    Prezenta lista va fi permanent anexata la Certificatul de siguranta pentru nava de pasageri.

                           LISTA ECHIPAMENTULUI
pentru conformare cu Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, modificata prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta

    1. Caracteristicile navei
    Numele navei ...........................................................
    Numarul sau literele distinctive .......................................
    Numarul de pasageri pentru care este certificata .......................
    Numarul minim de persoane cu calificarile necesare
    pentru operarea instalatiilor radio ....................................

    2. Date cu privire la mijloacele de salvare
----------------------------------------------------------------------------
 1.   Numarul total de persoane pentru care sunt
      prevazute mijloace de salvare               ..........................
----------------------------------------------------------------------------
                                                      Babord      Tribord
----------------------------------------------------------------------------
 2.     Numarul total de barci de salvare           ..........   ..........
 2.1.   Numarul total de persoane care pot fi       ..........   ..........
        preluate de acestea                         ..........   ..........
 2.2.   Numarul de barci de salvare partial         ..........   ..........
        inchise (regula III/42)                     ..........   ..........
 2.3.   Numarul de barci de salvare cu redresare    ..........   ..........
        automata, partial inchise (regula III/43)   ..........   ..........
 2.4.   Numarul de barci de salvare inchise         ..........   ..........
        complet (regula III/44)                     ..........   ..........
 2.5.   Alte barci de salvare
 2.5.1. Numarul                                     ..........   ..........
 2.5.2. Tipul                                       ..........   ..........
----------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------
 3.     Numarul barcilor de salvare cu motor
        (incluse in totalul barcilor de salvare
        mentionat mai sus)                              ..............
 3.1.   Numarul de barci de salvare dotate cu
        proiector                                       ..............
 4.     Numarul de barci de urgenta                     ..............
 4.1.   Numarul de barci incluse in totalul
        barcilor de salvare mentionat mai sus           ..............
 5.     Plute de salvare
 5.1.   Cele pentru care se cer dispozitive de
        lansare aprobate
 5.1.1. Numarul de plute de salvare                     ..............
 5.1.2. Numarul persoanelor care pot fi preluate
        de acestea                                      ..............
 5.2.   Cele pentru care nu se cer dispozitive de
        lansare aprobate
 5.2.1. Numarul de plute de salvare                     ..............
 5.2.2. Numarul persoanelor care pot fi preluate
        de acestea                                      ..............
 6.     Aparate plutitoare
 6.1.   Numarul aparatelor                              ..............
 6.2.   Numarul persoanelor care pot fi preluate
        de acestea                                      ..............
 7.     Numarul de colaci de salvare                    ..............
 8.     Numarul de veste de salvare                     ..............
 9.     Costume hidrotermice
 9.1.   Numarul total                                   ..............
 9.2.   Numarul de costume ce sunt in conformitate
        cu cerintele pentru vestele de salvare          ..............
 10.    Numarul mijloacelor de protectie termica*1)     ..............
 11.    Instalatii radio folosite pe mijloacele
        de salvare
 11.1.  Numarul de transpondere radar                   ..............
 11.2.  Numarul de aparate radiotelefonice VHF de
        emisie-receptie                                 ..............
----------------------------------------------------------------------------

    3. Date cu privire la echipamentele radio
----------------------------------------------------------------------------
        Articolul                                       Existent la bord
----------------------------------------------------------------------------
 1.     Sisteme primare
 1.1.   Instalatie radio VHF
 1.1.1. Procesor ASN                                    ..............
 1.1.2. Receptor de veghe ASN                           ..............
 1.1.3. Radiotelefonie                                  ..............
 1.2.   Instalatie radio MF
 1.2.1. Procesor ASN                                    ..............
 1.2.2. Receptor de veghe ASN                           ..............
 1.2.3. Radiotelefonie                                  ..............
 1.3.   Instalatie radio MF/HF
 1.3.1. Procesor ASN                                    ..............
 1.3.2. Receptor de veghe ASN                           ..............
 1.3.3. Radiotelefonie                                  ..............
 1.3.4. Radiotelegrafie cu imprimare directa            ..............
 1.4.   Statie de comunicatii nava-uscat INMARSAT       ..............
 2.     Mijloace secundare de alarmare                  ..............
 3.     Echipamente pentru receptionarea
        informatiilor privind siguranta maritima
 3.1.   Receptor NAVTEX                                 ..............
 3.2.   Receptor AGG                                    ..............
 3.3.   Receptor radiotelegrafic HF cu imprimare
        directa                                         ..............
 4.     Radiobalize pentru localizarea sinistrelor
        prin satelit
 4.1.   COSPAS-SARSAT                                   ..............
 4.2.   INMARSAT                                        ..............
 5.     Radiobalize pentru localizarea sinistrelor VHF  ..............
 6.     Transponder radar naval                         ..............
 7.     Receptor de veghe pe frecventa
        radiotelefonica pentru caz de pericol
        de 2.182 kHz*2)                                 ..............
 8.     Dispozitiv pentru generarea semnalului
        de alarma radiotelefonic pe 2.182 kHz*3)        ..............
----------------------------------------------------------------------------

    4. Metode folosite pentru a asigura disponibilitatea echipamentelor radio (regulile IV/15.6 si 15.7)
    4.1. Dublarea echipamentului ...........................................
    4.2. Intretinerea la tarm ..............................................
    4.3. Capacitatea de intretinere pe mare ................................

    5. Nave construite inainte de 1 februarie 1995 care nu sunt in conformitate cu toate cerintele aplicabile ale cap. IV al conventiei modificate in 1988*4)
----------------------------------------------------------------------------
                                                    Cerintele     Existent
                                                    regulilor     la bord
----------------------------------------------------------------------------
  Ore de ascultare de catre operator                ..........   ..........
  Numarul de operatori                              ..........   ..........
  Daca este montata alarma automata                 ..........   ..........
  Daca este montata instalatia principala           ..........   ..........
  Daca este montata instalatia de rezerva           ..........   ..........
  Daca transmitatoarele principale si de
  rezerva sunt separate electric sau combinate      ..........   ..........
----------------------------------------------------------------------------

    6. Nave construite inainte de 1 februarie 1992 care nu respecta in totalitate cerintele aplicabile ale cap. III al conventiei modificate in 1988*5)
----------------------------------------------------------------------------
                                                           Existent la bord
----------------------------------------------------------------------------
  Instalatie radiotelegrafica pentru barcile de salvare     ..............
  Aparat radio portativ pentru ambarcatiunile de salvare    ..............
  Radiobaliza pentru localizarea sinistrelor pentru
  ambarcatiunile de salvare (121,5 MHz si 243,0 MHz)        ..............
  Aparat radiotelefonic de emisie-receptie                  ..............
----------------------------------------------------------------------------
    Se certifica prin prezenta ca aceasta lista este corecta din toate punctele de vedere.
    Eliberata la ...........................................................
                             (locul eliberarii listei)

    ....................      ..............................................
     (data eliberarii)          (semnatura persoanei oficiale autorizate
                                         legal sa elibereze lista)

                  (sigiliul sau stampila autoritatii care
                       a eliberat lista, dupa caz)

------------
    *1) Exclusiv cele cerute prin regulile III/38.5.1.24, III/41.8.31 si III/47.2.2.13.
    *2) Daca Comitetul Securitatii Maritime nu stabileste o alta data, acest punct nu este necesar a fi reprodus in lista anexata certificatelor eliberate dupa 1 februarie 1999.
    *3) Acest punct nu este necesar a fi reprodus in lista anexata la certificatele eliberate dupa 1 februarie 1999.
    *4) Aceasta parte nu este necesar a fi reprodusa in lista anexata la certificatele eliberate dupa 1 februarie 1999.
    *5) Aceasta parte nu este necesar a fi reprodusa in lista anexata la certificatele eliberate dupa 1 februarie 1995.

    Model de Certificat de siguranta a constructiei pentru navele de marfa

          CERTIFICAT DE SIGURANTA A CONSTRUCTIEI PENTRU NAVA DE MARFA

    (sigiliul oficial)                                            (statul)

    Eliberat in virtutea prevederilor Conventiei internationale din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, modificata prin Protocolul din 1988 referitor
la aceasta, din imputernicirea Guvernului ...................................
                                                      (numele statului)
de catre .......................................
          (persoana sau organizatia autorizata)

    Caracteristicile navei*1)

    Numele navei ...........................................................
    Numarul sau literele distinctive .......................................
    Portul de inmatriculare ................................................
    Tonaj brut .............................................................
    Deadweight nava (tone metrice)*2) ......................................
    Numarul IMO*3) .........................................................

    Tipul navei*4)

    Petrolier
    Nava-cisterna pentru transportul substantelor chimice
    Nava pentru transportul gazului
    Nava de marfa, alta decat cele de mai sus
    Data la care s-a pus chila sau la care nava a fost intr-un stadiu similar de constructie sau, cand este cazul, data la care s-au inceput lucrarile pentru o conversiune sau o transformare sau modificare cu caracter major ...............

    Se certifica prin prezentul ca:
    1. Nava a fost inspectata in conformitate cu cerintele regulii I/10 din conventie.
    2. In urma inspectiei s-a constatat ca starea structurii, a masinilor si echipamentului, astfel cum au fost definite in regula de mai sus, este satisfacatoare si ca nava respecta cerintele pertinente ale cap. II-1 si II-2 din conventie (altele decat cele care se refera la instalatiile si dispozitivele de stingere a incendiului si la planurile de lupta contra incendiilor).
    3. Ultimele doua inspectii ale exteriorului fundului navei au avut loc la
data de ............ si de ......... .
         (datele)
    4. S-a eliberat/nu s-a eliberat*4) un Certificat de scutire.
    Prezentul certificat este valabil pana la data de*5) ........., cu conditia sa se efectueze inspectiile anuale si intermediare si inspectiile exteriorului fundului navei in conformitate cu regula I/10 din conventie.
    Eliberat la ............................................................
                           (locul eliberarii certificatului)

    ....................      ..............................................
     (data eliberarii)          (semnatura persoanei oficiale autorizate
                                       sa elibereze certificatul)

                 (sigiliul sau stampila autoritatii care
                    a eliberat certificatul, dupa caz)

                 Atestarea inspectiilor anuale si intermediare

    Se certifica prin prezentul ca in urma inspectiei cerute conform regulii 1/10 din conventie s-a constatat ca nava este in conformitate cu cerintele relevante ale conventiei.

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia
    anuala/intermediara*4)  Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia
    anuala/intermediara*4)  Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

      Inspectia anuala/intermediara in conformitate cu regula I/14 h) (iii)

    Se certifica prin prezentul ca in urma inspectiei anuale/intermediare*4) efectuate in conformitate cu regula I/14 h) (iii) din conventie s-a constatat ca nava este in conformitate cu cerintele conventiei.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

           Atestarea inspectiilor exteriorului fundului navei*6)

    Se certifica prin prezentul ca in urma inspectiei cerute de regula I/10 din conventie s-a constatat ca nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei.

    Prima inspectie:        Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    A doua inspectie:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului, daca acesta este valabil mai putin de 5 ani cand se aplica regula I/14 c).

    Nava este in conformitate cu cerintele pertinente ale conventiei si prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la .................., in conformitate cu regula I/14 c) din conventie.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Extinderea valabilitatii certificatului cand s-a efectuat inspectia de reinnoire si cand se aplica regula I/14 d)

    Nava indeplineste cerintele relevante ale conventiei si prezentul certificat va fi valabil pana la ........, in conformitate cu regula I/14 d) din conventie.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului pana cand nava ajunge in portul de inspectie sau pentru o perioada de gratie cand se aplica regula I/14 e) sau I/14 f)

    Prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la .........., in conformitate cu regula I/14 e)/I/14 f)*4) din conventie.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Aviz pentru avansarea datei de aniversare, cand se aplica regula I/14 h)

    In conformitate cu regula I/14 h) din conventie, noua data de aniversare este ................... .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    In conformitate cu regula I/14 h) din conventie, noua data de aniversare este .................. .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)
------------
    *1) In mod alternativ, caracteristicile navei pot fi puse orizontal in casete.
    *2) Numai pentru petroliere, nave-cisterna pentru transportul substantelor chimice si nave pentru transportul gazelor.
    *3) In conformitate cu Rezolutia A.600 (15) - Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, aceasta informatie poate fi inclusa in mod facultativ.
    *4) Stergeti, dupa caz.
    *5) Introduceti data expirarii specificata de Administratie in conformitate cu regula I/14 a) din conventie. Ziua si luna acestei date corespund datei de aniversare, astfel cum este definita de regula I/2 n) din conventie, daca nu s-a amendat in conformitate cu regula I/14 h).
    *6) Prevederea se poate face pentru inspectii suplimentare.

    Model de Certificat de siguranta a echipamentului pentru navele de marfa

        CERTIFICAT DE SIGURANTA A ECHIPAMENTULUI PENTRU NAVA DE MARFA

    Prezentul certificat se va suplimenta cu o lista a echipamentului (Formular E).
    (sigiliul oficial)                                             (statul)

    Eliberat in virtutea prevederilor Conventiei internationale din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, modificata prin Protocolul din 1988 referitor
la aceasta din imputernicirea Guvernului .....................................
                                                     (numele statului)
de catre ...........................................
           (persoana sau organizatia imputernicita)

    Caracteristicile navei*1)

    Numele navei ...........................................................
    Numarul sau literele distinctive .......................................
    Portul de inmatriculare ................................................
    Tonaj brut .............................................................
    Deadweight nava (tone metrice)*2) ......................................
    Lungimea navei (regula III/3.10) .......................................
    Numarul IMO*3) .........................................................

    Tipul navei*4)
    Petrolier
    Nava-cisterna pentru transportul substantelor chimice
    Nava pentru transportul gazelor
    Nava de marfa, alta decat cele de mai sus
    Data la care s-a pus chila sau la care nava era intr-un stadiu similar de constructie sau, cand este cazul, data la care s-au inceput lucrarile pentru o conversiune sau o transformare sau modificare cu caracter major ...............
    Se certifica prin prezentul ca:
    1. Nava a fost inspectata in conformitate cu cerintele regulii I/8 din conventie.
    2. In urma inspectiei s-a constatat ca:
    2.1. nava respecta cerintele conventiei in ceea ce priveste instalatiile si dispozitivele de stingere a incendiului si planurile pentru combaterea incendiului;
    2.2. mijloacele de salvare si echipamentele barcilor de salvare, plutelor de salvare si ale barcilor de urgenta au fost prevazute in conformitate cu cerintele conventiei;
    2.3. nava a fost dotata cu un aparat de lansare a bandulei si instalatii radio folosite pe mijloacele de salvare, in conformitate cu cerintele conventiei;
    2.4. nava respecta cerintele conventiei cu privire la echipamentul de navigatie de la bordul navei, mijloacele de imbarcare pentru piloti si la publicatiile nautice;
    2.5. nava a fost dotata cu lumini, figuri de semnalizare, mijloace de producere a semnalelor sonore si a semnalelor de alertare pentru cazuri de pericol, in conformitate cu cerintele conventiei si cu Regulamentul international pentru prevenirea abordajelor pe mare, in vigoare;
    2.6. nava respecta din toate celelalte puncte de vedere cerintele pertinente ale conventiei.
    3. Nava este exploatata in conformitate cu regula III/26.1.1.1, in limitele ariei de exploatare ............... .
    4. S-a eliberat/nu s-a eliberat*4) un Certificat de scutire.
    Prezentul certificat este valabil pana la*5) ......., cu conditia efectuarii inspectiilor anuale si periodice in conformitate cu regula I/8 din conventie.
    Eliberat la ...........................................................
                            (locul eliberarii certificatului)

    ....................      .............................................
     (data eliberarii)          (semnatura persoanei oficiale autorizate
                                       sa elibereze certificatul)

                (sigiliul sau stampila autoritatii care
                   a eliberat certificatul, dupa caz)

                Atestarea inspectiilor anuale si periodice

    Se certifica prin prezentul ca in urma inspectiei cerute conform regulii I/8 din conventie s-a constatat ca nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei.

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia
    anuala/periodica*4)     Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia
    anuala/periodica*4)     Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

       Inspectia anuala/periodica in conformitate cu regula I/14 h) (iii)

    Se certifica prin prezentul ca in urma inspectiei anuale/periodice*4) efectuate in conformitate cu regula I/14 h)(iii) din conventie s-a constatat ca nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului, daca acesta este valabil mai putin de 5 ani, cand se aplica regula I/14 c)

    Nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei si prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la ........., in conformitate cu regula I/14 c) din conventie.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Extinderea valabilitatii certificatului cand s-a efectuat inspectia de reinnoire si cand se aplica regula I/14 d)

    Nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei si prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la ............, in conformitate cu regula I/14 d) din conventie.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului pana cand nava ajunge in portul de inspectie sau pentru o perioada de gratie, cand se aplica regula I/14 e) sau I/14 f)

    Prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la ........., in conformitate cu regula I/14 e)/I/14 f)*4) din conventie.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Aviz pentru avansarea datei de aniversare cand se aplica regula I/14 h)

    In conformitate cu regula I/14 h) din conventie, noua data de aniversare este ................... .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    In conformitate cu regula I/14 h) din conventie, noua data de aniversare este .................. .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Lista echipamentului pentru Certificatul de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa (Formular E)

    Prezenta lista va fi permanent anexata la Certificatul de siguranta a echipamentului pentru nava de marfa.
------------
    *1) In mod alternativ, caracteristicile navei pot fi puse orizontal, in casete.
    *2) Numai pentru petroliere, nave-cisterna pentru transportul substantelor chimice si nave pentru transportul gazelor.
    *3) In conformitate cu Rezolutia A.600(15) - Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, aceasta informatie poate fi inclusa in mod facultativ.
    *4) Stergeti, dupa caz.
    *5) Introduceti data expirarii, astfel cum este specificata de Administratie in conformitate cu regula I/14 a) din conventie. Ziua si luna acestei date corespund datei de aniversare, astfel cum este definit in regula I/2 n) din conventie, daca nu s-a amendat in conformitate cu regula I/14 h).

                          LISTA ECHIPAMENTULUI
pentru conformare cu Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, modificata prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta

    1. Caracteristicile navei

    Numele navei ...........................................................
    Numarul sau literele distinctive .......................................

    2. Date cu privire la mijloacele de salvare
----------------------------------------------------------------------------
 1.   Numarul total de persoane pentru care sunt  ..........................
      prevazute mijloace de salvare               ..........................
----------------------------------------------------------------------------
                                                      Babord      Tribord
----------------------------------------------------------------------------
 2.     Numarul total de barci de salvare           ..........   ..........
 2.1.   Numarul total de persoane care pot fi       ..........   ..........
        preluate de acestea                         ..........   ..........
 2.2.   Numarul de barci de salvare cu redresare    ..........   ..........
        automata, partial inchise (regula III/43)   ..........   ..........
 2.3.   Numarul de barci de salvare total inchise   ..........   ..........
        (regula III/44)                             ..........   ..........
 2.4.   Numarul de barci de salvare echipate cu     ..........   ..........
        instalatie autonoma de alimentare cu aer    ..........   ..........
        (regula III/45)                             ..........   ..........
 2.5.   Numarul de barci de salvare protejate       ..........   ..........
        contra incendiilor (regula III/46)          ..........   ..........
 2.6.   Alte barci de salvare                       ..........   ..........
 2.6.1. Numarul                                     ..........   ..........
 2.6.2. Tipul                                       ..........   ..........
----------------------------------------------------------------------------
 2.7.   Numarul de barci de salvare lansate la
        apa prin cadere libera
 2.7.1. Inchise complet (regula III/44)                 ..............
 2.7.2. Autonome (regula III/45)                        ..............
 2.7.3. Protejate contra incendiilor (regula III/46)    ..............
 3.     Numarul de barci de salvare cu motor (inclus
        in totalul barcilor de salvare mentionat mai
        sus)                                            ..............
 3.1.   Numarul de barci de salvare dotate cu
        proiector                                       ..............
 4.     Numarul de barci de urgenta                     ..............
 4.1.   Numarul de barci incluse in totalul barcilor
        de salvare mentionat mai sus                    ..............
 5.     Plute de salvare
 5.1.   Cele pentru care se cer dispozitive de
        lansare aprobate
 5.1.1. Numarul de plute de salvare                     ..............
 5.1.2. Numarul de persoane care pot fi preluate
        de acestea                                      ..............
 5.2.   Cele pentru care nu se cer dispozitive de
        lansare aprobate
 5.2.1. Numarul de plute de salvare                     ..............
 5.2.2. Numarul de persoane care pot fi preluate
        de acestea                                      ..............
 5.3.   Numarul de plute de salvare cerute de
        regula III/26.1.4                               ..............
 6.     Numarul de colaci de salvare                    ..............
 7.     Numarul de veste de salvare                     ..............
 8.     Costume hidrotermice
 8.1.   Numarul total                                   ..............
 8.2.   Numarul de costume ce sunt in conformitate
        cu cerintele pentru vestele de salvare          ..............
 9.     Numarul mijloacelor de protectie termica*1)     ..............
 10.    Instalatii radio folosite pe mijloacele de
        salvare
 10.1.  Numarul de transpondere radar                   ..............
 10.2.  Numarul de aparate radiotelefonice VHF de
        emisie-receptie                                 ..............
----------------------------------------------------------------------------

    3. Nave construite inainte de 1 februarie 1992 care nu indeplinesc in totalitate cerintele aplicabile ale cap. III din conventie, modificata in 1988*2)
----------------------------------------------------------------------------
                                                           Existent la bord
----------------------------------------------------------------------------
  Instalatie radiotelegrafica pentru barca de salvare       ..............
  Aparat de radio portativ pentru ambarcatiunea de salvare  ..............
  Radiobalize pentru localizarea sinistrelor pentru
  ambarcatiunile de salvare (121,5 MHz si 243,0 MHz)        ..............
  Aparat radiotelefonic de emisie-receptie                  ..............
----------------------------------------------------------------------------
    Se certifica prin prezenta ca aceasta lista este corecta din toate punctele de vedere.

    Eliberata la ..........................................................
                                 (locul eliberarii listei)

    ....................      .............................................
     (data eliberarii)          (semnatura persoanei oficiale autorizate
                                         legal sa elibereze lista)

                 (sigiliul sau stampila autoritatii care
                      a eliberat lista, dupa caz)

------------
    *1) Excluzand cele cerute prin regula III/38.5.1.24, III/41.8.31 si III/47.2.2.13.
    *2) Aceasta sectiune nu este necesar a fi reprodusa in lista anexata la certificatele eliberate dupa 1 februarie 1995.

    Model de Certificat de siguranta radio pentru navele de marfa

              CERTIFICAT DE SIGURANTA RADIO PENTRU NAVA DE MARFA

    Prezentul certificat se va suplimenta cu o lista a echipamentului de facilitati radio (Formular R).

    (sigiliul oficial)                                             (statul)

    Eliberat in virtutea prevederilor Conventiei internationale din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, modificata prin Protocolul din 1988 referitor
la aceasta din imputernicirea Guvernului .....................................
                                                    (numele statului)
de catre .......................................
          (persoana sau organizatia autorizata)

    Caracteristicile navei*1)

    Numele navei ...........................................................
    Numarul sau literele distinctive .......................................
    Portul de inmatriculare ................................................
    Tonaj brut .............................................................
    Zonele maritime in care nava are certificat de
    exploatare (regula IV/2) ...............................................
    Numarul IMO*2) .........................................................

    Data la care s-a pus chila sau la care nava a fost intr-un stadiu similar de constructie sau, dupa caz, data la care s-au inceput lucrarile pentru o conversiune sau o transformare sau modificare cu caracter major ...............
    Se certifica prin prezentul ca:
    1. Nava a fost inspectata in conformitate cu cerintele regulii I/9 din conventie.
    2. In urma inspectiei s-a constatat ca:
    2.1. nava indeplineste cerintele conventiei cu privire la instalatiile radio;
    2.2. functionarea instalatiilor radio folosite pe mijloacele de salvare este in conformitate cu cerintele conventiei.
    3. S-a eliberat/nu s-a eliberat*3) un Certificat de scutire.
    Prezentul certificat este valabil pana la*4) ......., cu conditia efectuarii inspectiilor periodice in conformitate cu regula I/9 din conventie.

    Eliberat la ...........................................................
                             (locul eliberarii certificatului)

    ....................      .............................................
     (data eliberarii)          (semnatura persoanei oficiale autorizate
                                          sa elibereze certificatul)

                   (sigiliul sau stampila autoritatii care
                     a eliberat certificatul, dupa caz)

                    Atestarea inspectiilor periodice

    Se certifica prin prezentul ca in urma inspectiei cerute de regula I/9 din conventie s-a constatat ca nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei.

    Inspectia periodica:    Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia periodica:    Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia periodica:    Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia periodica:    Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

            Inspectia periodica in conformitate cu regula I/14 h) (iii)

    Se certifica prin prezentul ca in urma inspectiei periodice efectuate in conformitate cu regula I/14 h) (iii) din conventie s-a constatat ca nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului, daca acesta este valabil mai putin de 5 ani, cand se aplica regula I/14 c)

    Nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei si prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la ........., in conformitate cu regula I/14 c) din conventie.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Extinderea valabilitatii certificatului cand s-a efectuat inspectia de reinnoire si se aplica regula I/14 d)

    Nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei si prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la ............, in conformitate cu regula I/14 d) din conventie.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului pana cand nava ajunge in portul de inspectie sau pentru o perioada de gratie, cand se aplica regula I/14 e) sau I/14 f)

    Prezentul certificat se accepta ca fiind valabil pana la ............, in conformitate cu regula I/14 e)/I/14 f)*3) din conventie.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Aviz pentru avansarea datei de aniversare cand se aplica regula I/14 h)

    In conformitate cu regula I/14 h) din conventie, noua data de aniversare este .......................... .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    In conformitate cu regula I/14 h) din conventie, noua data de aniversare este ............. .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Lista echipamentului pentru Certificatul de siguranta radio pentru nava de marfa (Formular R)

    Aceasta lista va fi permanent anexata la Certificatul de siguranta radio pentru nava de marfa.
------------
    *1) In mod alternativ, caracteristicile navei pot fi puse orizontal in casete.
    *2) In conformitate cu rezolutia A.600(15) - Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, aceasta informatie poate fi inclusa in mod facultativ.
    *3) Stergeti, dupa caz.
    *4) Introduceti data expirarii, astfel cum este specificata de Administratie in conformitate cu regula I/14 a) din conventie. Ziua si luna acestei date corespund datei de aniversare, astfel cum este definita in regula I/2 n) din conventie, daca nu s-a amendat in conformitate cu regula I/14 h).

                           LISTA ECHIPAMENTULUI
pentru instalatiile radio pentru conformare cu Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, modificata prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta

    1. Caracteristicile navei

    Numele navei ...........................................................
    Numarul sau literele distinctive .......................................
    Numarul minim de persoane avand calificarile necesare
    pentru a opera instalatii radio ........................................

    2. Date cu privire la instalatiile radio
----------------------------------------------------------------------------
        Articolul                                       Existent la bord
----------------------------------------------------------------------------
 1.     Sisteme primare
 1.1.   Instalatie radio VHF
 1.1.1. Procesor ASN                                    ..............
 1.1.2. Receptor de veghe ASN                           ..............
 1.1.3. Radiotelefonie                                  ..............
 1.2.   Instalatie radio MF
 1.2.1. Procesor ASN                                    ..............
 1.2.2. Receptor de veghe ASN                           ..............
 1.2.3. Radiotelefonie                                  ..............
 1.3.   Instalatie radio MF/HF                          ..............
 1.3.1. Procesor ASN                                    ..............
 1.3.2. Receptor de veghe ASN                           ..............
 1.3.3. Radiotelefonie                                  ..............
 1.3.4. Telegrafie cu imprimare directa                 ..............
 1.4.   Statie de comunicatii nava-uscat INMARSAT       ..............
 2.     Mijloace secundare de alertare                  ..............
 3.     Echipamente pentru receptionarea
        informatiilor privind siguranta maritima
 3.1.   Receptor NAVTEX                                 ..............
 3.2.   Receptor AGG                                    ..............
 3.3.   Receptor radiotelegrafic HF cu imprimare
        directa                                         ..............
 4.     Radiobalize pentru localizarea sinistrelor
        prin satelit
 4.1.   COSPAS - SARSAT                                 ..............
 4.2.   INMARSAT                                        ..............
 5.     Radiobalize pentru localizarea sinistrelor VHF  ..............
 6.     Transponder radar naval                         ..............
 7.     Receptor de veghe pe frecventa
        radiotelefonica pentru caz de pericol
        de 2.182 kHz*1)                                  ..............
 8.     Dispozitiv pentru generarea semnalului
        de alarma radiotelefonic pe 2.182 kHz*2)         ..............
----------------------------------------------------------------------------

    3. Metode folosite pentru a asigura disponibilitatea instalatiilor radio (regulile IV/15.6 si 15.7)
    3.1. Dublarea echipamentului ..........................................
    3.2. Intretinerea la tarm .............................................
    3.3. Capacitatea de intretinere pe mare ...............................

    4. Navele construite inainte de 1 februarie 1995 care nu sunt in conformitate cu toate cerintele aplicabile ale cap. IV din conventia modificata in 1988*3)
    4.1. Pentru navele ce trebuie dotate cu radiotelegrafie in conformitate cu conventia in vigoare inainte de 1 februarie 1992
----------------------------------------------------------------------------
                                                    Cerintele     Existent
                                                    regulilor     la bord
----------------------------------------------------------------------------
  Ore de ascultare pe operator                      ..........   ..........
  Numarul de operatori                              ..........   ..........
  Daca este montata alarma automata                 ..........   ..........
  Daca este montata instalatia principala           ..........   ..........
  Daca este montata instalatia de rezerva           ..........   ..........
  Daca transmitatoarele principale si de rezerva
  sunt separate electric sau sunt combinate         ..........   ..........
----------------------------------------------------------------------------
    4.2. Pentru navele ce trebuie dotate cu radiotelefonie in conformitate cu conventia in vigoare inainte de 1 februarie 1992
----------------------------------------------------------------------------
                                                    Cerintele     Existent
                                                    regulilor     la bord
----------------------------------------------------------------------------
  Ore de ascultare                                  ..........   ..........
  Numarul de operatori                              ..........   ..........
----------------------------------------------------------------------------
    Se certifica prin prezenta ca aceasta lista este corecta din toate punctele de vedere.

    Eliberat la ...........................................................
                             (locul eliberarii listei)

    ....................      ..............................................
     (data eliberarii)          (semnatura persoanei oficiale autorizate
                                         legal sa elibereze lista)

                  (sigiliul sau stampila autoritatii care
                        a eliberat lista, dupa caz)

------------
    *1) Daca Comitetul Securitatii Maritime nu stabileste o alta data, acest articol nu este necesar a fi reprodus in lista anexata la certificatele eliberate dupa 1 februarie 1999.
    *2) Acest articol nu este necesar a fi reprodus in lista anexata la certificatele eliberate dupa 1 februarie 1999.
    *3) Aceasta sectiune nu este necesara fi reprodusa in lista anexata la certificatele eliberate dupa 1 februarie 1999.

    Model de Certificat de siguranta pentru navele de marfa

                CERTIFICAT DE SIGURANTA PENTRU NAVA DE MARFA

    Prezentul certificat se va suplimenta cu o lista a echipamentului (Formular C).

    (sigiliul oficial)                                             (statul)

    Eliberat in virtutea prevederilor Conventiei internationale din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, modificata prin Protocolul din 1988 referitor
la aceasta din imputernicirea Guvernului .....................................
                                                   (numele statului)
de catre ..........................................
          (persoana sau organizatia imputernicita)

    Caracteristicile navei*1)

    Numele navei ...........................................................
    Numarul sau literele distinctive .......................................
    Portul de inmatriculare ................................................
    Tonaj brut .............................................................
    Deadweight nava (tone metrice)*2) ......................................
    Lungimea navei (regula III/3.10) .......................................
    Zone maritime pentru care nava are certificat
    de exploatare (regula IV/2) ............................................
    Numarul IMO*3) .........................................................

    Tipul navei*4)
    Petrolier
    Nava-cisterna pentru transportul substantelor chimice
    Nava pentru transportul gazelor
    Nava de marfa, alta decat cele de mai sus
    Data la care s-a pus chila sau la care nava a fost intr-un stadiu similar de
constructie sau, cand este cazul, data la care s-au inceput lucrarile pentru o conversiune sau o transformare sau modificare cu caracter major ..............

    Se certifica prin prezentul ca:
    1. Nava a fost inspectata in conformitate cu cerintele regulilor I/8, I/9 si I/10 din conventie.
    2. In urma inspectiei s-a constatat ca:
    2.1. starea structurii, a masinilor si echipamentului, asa cum au fost definite in regula I/10, este satisfacatoare si ca nava indeplineste cerintele pertinente ale cap. II-1 si II-2 din conventie (altele decat cele referitoare la instalatiile si dispozitivele de stingere a incendiului si la planurile pentru combaterea incendiului);
    2.2. ultimele doua inspectii ale exteriorului fundului navei au avut loc la
............ si .......;
 (datele)
    2.3. nava indeplineste cerintele conventiei cu privire la instalatiile si dispozitivele de stingere a incendiului si la planurile pentru combaterea incendiului;
    2.4. mijloacele de salvare si echipamentul barcilor de salvare, ale plutelor de salvare si barcilor de urgenta sunt prevazute in conformitate cu cerintele conventiei;
    2.5. nava a fost dotata cu un aparat de lansare a bandulei si instalatii radio folosite pe mijloacele de salvare, in conformitate cu cerintele conventiei;
    2.6. nava indeplineste cerintele conventiei cu privire la instalatiile radio;
    2.7. functionarea instalatiei radio folosite pe mijloacele de salvare indeplineste cerintele conventiei;
    2.8. nava indeplineste cerintele conventiei cu privire la echipamentul de navigatie de la bordul navei, la mijloacele de imbarcare pentru piloti si la publicatiile nautice;
    2.9. nava a fost dotata cu lumini, figuri de semnalizare, mijloace de producere a semnalelor sonore si a semnalelor de alarma in caz de pericol, in conformitate cu cerintele conventiei si cu Regulamentul international pentru prevenirea abordajelor pe mare, in vigoare;
    2.10. nava indeplineste, in toate privintele, cerintele pertinente ale conventiei.
    3. Nava este exploatata in conformitate cu regula III/26.1.1.1, in limitele ariei de exploatare ........... .
    4. S-a eliberat/nu s-a eliberat*4) un Certificat de scutire.
    Prezentul certificat este valabil pana la*5) ..........., cu conditia efectuarii inspectiilor anuale, intermediare si periodice si a inspectiilor exteriorului fundului navei in conformitate cu regulile I/8, I/9 si II/10 din conventie.

    Eliberat la ............................................................
                             (locul eliberarii certificatului)

    ....................      .............................................
     (data eliberarii)          (semnatura persoanei oficiale autorizate
                                   care elibereaza certificatul)

                  (sigiliul sau stampila autoritatii care
                    a eliberat certificatul, dupa caz)

    Atestarea inspectiilor anuale si intermediare cu privire la structura, masinile si la echipamentul mentionate in paragraful 2.1 al acestui certificat

    Se certifica prin prezentul ca in urma inspectiei cerute de regula I/10 din conventie s-a constatat ca nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei.

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia
    anuala/intermediara*4)  Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia
    anuala/intermediara*4)  Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia anuala/intermediara in conformitate cu regula I/14 h) (iii)

    Se certifica prin prezentul ca in urma inspectiei anuale/intermediare*4), in conformitate cu regulile I/10 si I/14 h) (iii) din conventie, s-a constatat ca nava indeplineste cerintele relevante ale conventiei.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

              Atestarea inspectiilor exteriorului fundului navei*6)

    Se certifica prin prezentul ca in urma inspectiei cerute prin regula I/10 din conventie s-a constatat ca nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei.

    Prima inspectie:        Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    A doua inspectie:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

       Atestarea inspectiilor anuale si periodice cu privire la mijloacele
           de salvare si la alte echipamente mentionate in paragrafele
                2.3, 2.4, 2.5, 2.8 si 2.9 ale acestui certificat

    Se certifica prin prezentul ca in urma unei inspectii cerute de regula I/8 din conventie s-a constatat ca nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei.

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia               Semnat .........................................
    anuala/periodica*4)            (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia               Semnat .........................................
    anuala/periodica*4)            (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

       Inspectia anuala/periodica in conformitate cu regula I/14 h) (iii)

    Se certifica prin prezentul ca in urma inspectiei anuale/periodice*4), in conformitate cu regulile I/8 si I/14 h)(iii) din conventie, s-a constatat ca nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

      Atestarea inspectiilor periodice cu privire la instalatiile radio
         mentionate in paragrafele 2.6 si 2.7 ale acestui certificat

    Se certifica prin prezentul ca in urma unei inspectii cerute de regula I/9 din conventie s-a constatat ca nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei.

    Inspectia periodica:    Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia periodica:    Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia periodica:    Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Inspectia periodica:    Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

         Inspectia periodica in conformitate cu regula I/14 h) (iii)

    Se certifica prin prezentul ca in urma unei inspectii periodice in conformitate cu regulile I/9 si I/14 h)(iii) din conventie s-a constatat ca nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului, daca este valabil mai putin de 5 ani, cand se aplica regula I/14 c)

    Nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei si prezentul certificat va fi acceptat ca valabil pana la ............, in conformitate cu regula I/14 c).

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Extinderea valabilitatii certificatului atunci cand s-a incheiat inspectia de reinnoire si cand se aplica regula I/14 d)

    Nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei si prezentul certificat va fi acceptat ca valabil pana la ........., in conformitate cu regula I/14 d) din conventie.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului pana cand nava ajunge in portul de inspectie sau pentru o perioada de gratie cand se aplica regula I/14 e) sau I/14 f)

    Prezentul certificat va fi acceptat ca valabil pana la ...., in conformitate cu regula I/14 e)/I/14 f)*4) din conventie.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Aviz pentru avansarea datei de aniversare cand se aplica regula I/14 h)

    In conformitate cu regula I/14 h) din conventie, noua data de aniversare este ................... .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    In conformitate cu regula I/14 h) din conventie, noua data de aniversare este ................... .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)
------------
    *1) In mod alternativ, caracteristicile navei pot fi puse orizontal, in casete.
    *2) Numai pentru petroliere, nave cisterna pentru transportul substantelor chimice si nave pentru transportul gazelor.
    *3) In conformitate cu rezolutia A.600(15) - Schema cu numele IMO de identificare a navelor, aceasta informatie poate fi inclusa in mod facultativ.
    *4) Stergeti, dupa caz.
    *5) Introduceti data expirarii specificata de Administratie in conformitate cu regula I/14 a) din conventie. Ziua si luna acestei date corespund datei de aniversare, astfel cum este definita in regula I/2 n) din conventie, daca nu s-a amendat in conformitate cu regula I/14 h).
    *6) Pot fi prevazute inspectii suplimentare.

    Lista echipamentului pentru Certificatul de siguranta pentru nava de marfa (Formular C)

    Prezenta lista se va anexa permanent la Certificatul de siguranta pentru nava de marfa

                           LISTA ECHIPAMENTULUI
pentru conformare cu Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, modificata prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta

    1. Caracteristicile navei

    Numele navei ...........................................................
    Numarul sau literele distinctive .......................................
    Numarul minim de persoane cu calificarile necesare
    pentru operarea instalatiilor radio ....................................

    2. Date cu privire la mijloacele de salvare
----------------------------------------------------------------------------
 1.   Numarul total de persoane pentru care sunt
      prevazute mijloace de salvare               ..........................
----------------------------------------------------------------------------
                                                      Babord      Tribord
----------------------------------------------------------------------------
 2.     Numarul total de barci de salvare           ..........   ..........
 2.1.   Numarul total de persoane care pot fi       ..........   ..........
        preluate de acestea                         ..........   ..........
 2.2.   Numarul de barci de salvare cu redresare    ..........   ..........
        automata, partial inchise (regula III/43)   ..........   ..........
 2.3.   Numarul de barci de salvare total inchise   ..........   ..........
        (regula III/44)                             ..........   ..........
 2.4.   Numarul de barci de salvare echipate cu     ..........   ..........
        instalatie autonoma de alimentare cu aer    ..........   ..........
        (regula III/45)                             ..........   ..........
 2.5.   Numarul de barci de salvare protejate       ..........   ..........
        contra incendiilor (regula III/46)          ..........   ..........
 2.6.   Alte barci de salvare
 2.6.1. Numarul                                     ..........   ..........
 2.6.2. Tipul                                       ..........   ..........
----------------------------------------------------------------------------
 2.7.   Numarul de barci de salvare lansate la
        apa prin cadere libera
 2.7.1. Total inchise (regula III/44)                   ..............
 2.7.2. Cu instalatie autonoma (regula III/45)          ..............
 2.7.3. Protejate contra incendiilor (regula III/46)    ..............
 3.     Numarul de barci de salvare cu motor (incluse
        in numarul total al barcilor de salvare
        mentionat mai sus)                              ..............
 3.1.   Numarul de barci de salvare dotate cu
        proiector                                       ..............
 4.     Numarul de barci de urgenta                     ..............
 4.1.   Numarul de barci ce sunt incluse in numarul
        total de barci de salvare mentionate mai sus    ..............
 5.     Plute de salvare
 5.1.   Cele pentru care sunt cerute dispozitive de
        lansare aprobate
 5.1.1. Numarul de plute de salvare                     ..............
 5.1.2. Numarul de persoane care pot fi preluate
        de acestea                                      ..............
 5.2.   Cele pentru care nu se cer dispozitive de
        lansare aprobate
 5.2.1. Numarul de plute de salvare                     ..............
 5.2.2. Numarul de persoane care pot fi preluate
        de acestea                                      ..............
 5.3.   Numarul de plute de salvare cerute prin
        regula III/26.1.4                               ..............
 6.     Numarul de colaci de salvare                    ..............
 7.     Numarul de veste de salvare                     ..............
 8.     Costume hidrotermice
 8.1.   Numarul total                                   ..............
 8.2.   Numarul de costume ce sunt in conformitate
        cu cerintele pentru vestele de salvare          ..............
 9.     Numarul mijloacelor de protectie termica*1)     ..............
 10.    Instalatii radio folosite pe mijloacele de
        salvare
 10.1.  Numarul de transpondere radar                   ..............
 10.2.  Numarul de aparate radiotelefonice VHF de
        emisie-receptie                                 ..............
----------------------------------------------------------------------------

    3. Date cu privire la instalatiile radio
----------------------------------------------------------------------------
        Articolul                                       Existent la bord
----------------------------------------------------------------------------
 1.     Sisteme primare
 1.1.   Instalatie radio VHF
 1.1.1. Procesor ASN                                    ..............
 1.1.2. Receptor de veghe ASN                           ..............
 1.1.3. Radiotelefonie                                  ..............
 1.2.   Instalatie radio MF
 1.2.1. Procesor ASN                                    ..............
 1.2.2. Receptor de veghe ASN                           ..............
 1.2.3. Radiotelefonie                                  ..............
 1.3.   Instalatie radio MF/HF
 1.3.1. Procesor ASN                                    ..............
 1.3.2. Receptor de veghe ASN                           ..............
 1.3.3. Radiotelefonie                                  ..............
 1.3.4. Radiotelegrafie cu imprimare directa            ..............
 1.4.   Statie de comunicatii nava-uscat INMARSAT       ..............
 2.     Mijloace secundare de alarmare                  ..............
 3.     Echipamente pentru receptionarea
        informatiilor privind siguranta maritima        ..............
 3.1.   Receptor NAVTEX                                 ..............
 3.2.   Receptor AGG                                    ..............
 3.3.   Receptor radiotelegrafic HF cu imprimare
        directa                                         ..............
 4.     Radiobalize pentru localizarea sinistrelor
        prin satelit
 4.1.   COSPAS-SARSAT                                   ..............
 4.2.   INMARSAT                                        ..............
 5.     Radiobalize pentru localizarea sinistrelor VHF  ..............
 6.     Transponder radar naval                         ..............
 7.     Receptor de veghe pe frecventa
        radiotelefonica pentru caz de pericol
        de 2.182 kHz*2)                                 ..............
 8.     Dispozitiv pentru generarea semnalului
        de alarma radiotelefonic pe 2.182 kHz*3)        ..............
----------------------------------------------------------------------------
    4. Metode folosite pentru a asigura disponibilitatea instalatiilor radio (regulile IV/15.6 si 15.7)
    4.1. Dublarea echipamentului ..........................................
    4.2. Intretinerea la tarm .............................................
    4.3. Capacitatea de intretinere pe mare ...............................

    5. Nave construite inainte de 1 februarie 1995, care nu sunt in conformitate cu toate cerintele aplicabile ale cap. IV din conventia modificata in 1988*4)
    5.1. Pentru navele ce trebuie dotate cu radiotelegrafie in conformitate cu conventia in vigoare inainte de 1 februarie 1992
----------------------------------------------------------------------------
                                                    Cerintele     Existent
                                                    regulilor     la bord
----------------------------------------------------------------------------
  Ore de ascultare de catre operator                ..........   ..........
  Numarul de operatori                              ..........   ..........
  Daca este montata alarma automata                 ..........   ..........
  Daca este montata instalatia principala           ..........   ..........
  Daca este montata instalatia de rezerva           ..........   ..........
  Daca transmitatoarele principale si de rezerva
  sunt separate electric sau sunt combinate         ..........   ..........
----------------------------------------------------------------------------
    5.2. Pentru navele ce trebuie dotate cu radiotelefonie in conformitate cu conventia in vigoare inainte de 1 februarie 1992
----------------------------------------------------------------------------
                                                    Cerintele     Existent
                                                    regulilor     la bord
----------------------------------------------------------------------------
  Ore de ascultare                                  ..........   ..........
  Numarul de operatori                              ..........   ..........
----------------------------------------------------------------------------

    6. Nave construite inainte de 1 februarie 1992, care nu indeplinesc in totalitate cerintele aplicabile din cap. III al conventiei modificate in 1988*5)
----------------------------------------------------------------------------
                                                           Existent la bord
----------------------------------------------------------------------------
  Instalatie radiotelegrafica pentru barcile de salvare     ..............
  Aparat radio portativ pentru ambarcatiunile de salvare    ..............
  Radiobaliza pentru localizarea sinistrelor pentru
  ambarcatiunile de salvare (121,5 MHz si 243,0 MHz)        ..............
  Aparat radiotelefonic de emisie-receptie                  ..............
----------------------------------------------------------------------------
    Se certifica prin prezenta ca aceasta lista este corecta din toate punctele de vedere.

    Eliberat la ............................................................
                             (locul eliberarii listei)

      .................         ............................................
      (data eliberarii)           (semnatura persoanei oficiale autorizate
                                         legal sa elibereze lista)

                 (sigiliul sau stampila autoritatii care
                      a eliberat lista, dupa caz)
------------
    *1) Excluzand cele cerute prin regula III/38.5.1.24, III/41.8.31 si III/47.2.2.13.
    *2) Daca nu se stabileste alta data de catre Comitetul Securitatii Maritime, acest punct nu este necesar a fi reprodus in lista anexata la certificatele eliberate dupa 1 februarie 1999.
    *3) Acest punct nu este necesar a fi reprodus in lista anexata la certificatele eliberate dupa 1 februarie 1999.
    *4) Aceasta sectiune nu este necesar a fi reprodusa in lista anexata la certificatele eliberate dupa 1 februarie 1999.
    *5) Aceasta parte nu este necesar a fi reprodusa in lista anexata la certificatele eliberate dupa 1 februarie 1995.

                       Model de Certificat de scutire

                           CERTIFICAT DE SCUTIRE

    (sigiliul oficial)                                          (statul)

    Eliberat in virtutea prevederilor Conventiei internationale din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, modificata prin Protocolul din 1988 referitor
la aceasta din imputernicirea Guvernului .....................................
                                                     (numele statului)
de catre ...........................................
           (persoana sau organizatia imputernicita)

    Caracteristicile navei*1)

    Numele navei ...........................................................
    Numarul sau literele distinctive .......................................
    Portul de inmatriculare ................................................
    Tonaj brut .............................................................
    Numarul IMO*2) .........................................................

    Se certifica prin prezentul ca:
    In conformitate cu dreptul conferit de regula .......... din conventie, nava este scutita de cerintele ......... ale conventiei.
    Conditii, daca exista, in care se acorda Certificatul de scutire:
............................................................................
............................................................................
............................................................................
    Voiaje, daca exista, pentru care se acorda Certificatul de scutire:
............................................................................
............................................................................
    Prezentul certificat este valabil pana la ............., cu conditia ca Certificatul ............, la care se anexeaza prezentul certificat, sa ramana valabil.

    Eliberat la ............................................................
                             (locul eliberarii certificatului)

      .................        .............................................
      (data eliberarii)           (semnatura persoanei oficiale autorizate
                                          sa elibereze certificatul)

                  (sigiliul sau stampila autoritatii care
                    a eliberat certificatul, dupa caz)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului, daca este valabil mai putin de 5 ani, cand se aplica regula I/14 c)

    Prezentul certificat se considera ca fiind valabil pana la ............., in conformitate cu regula I/14 c) din conventie, cu conditia ca Certificatul ....., la care s-a anexat prezentul certificat, sa ramana valabil.

                             Semnat .........................................
                                    (semnatura persoanei oficiale autorizate)

                             Locul ..........................................
                             Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Extinderea valabilitatii certificatului atunci cand s-a incheiat inspectia de reinnoire si cand se aplica regula I/14 d)

    Prezentul certificat se considera ca fiind valabil pana la ................,
in conformitate cu regula I/14 d) din conventie, cu conditia ca Certificatul .............., la care s-a anexat prezentul certificat, sa ramana valabil.

                             Semnat .........................................
                                    (semnatura persoanei oficiale autorizate)

                             Locul ..........................................
                             Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului pana cand nava ajunge in portul de inspectie sau pentru o perioada de gratie cand se aplica regula I/14 e) sau I/14 f)

    Prezentul certificat se considera ca fiind valabil pana la ............., in conformitate cu regula I/14 e)/I/14 f)*3) din conventie, cu conditia ca Certificatul .............., la care s-a anexat prezentul certificat, sa ramana valabil.

                             Semnat .........................................
                                    (semnatura persoanei oficiale autorizate)

                             Locul ..........................................
                             Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila autoritatii, dupa caz)"
------------
    *1) In mod alternativ, caracteristicile navei pot fi puse orizontal in casete.
    *2) In conformitate cu Rezolutia A.600(15) - Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, aceasta informatie poate fi inclusa in mod facultativ.
    *3) Stergeti, dupa caz.

    ANEXA 2
    la ordonanta

                             AMENDAMENTELE*)
la anexa la Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare

    *) Traducere.

    "CAP. 9
    Managementul pentru exploatarea in siguranta a navelor

    REGULA 1
    Definitii
    In sensul prevederilor acestui capitol, daca nu se prevede in mod expres altfel:
    1. Codul international de management al sigurantei (Codul ISM) inseamna Codul international de management pentru exploatarea in siguranta a navelor si pentru prevenirea poluarii, adoptat de Organizatie prin Rezolutia A.741(18), asa cum poate fi amendat de catre Organizatie, cu conditia ca astfel de amendamente sa fie adoptate, puse in vigoare si sa aiba efect in conformitate cu prevederile art. VIII al acestei conventii referitor la procedurile de amendare aplicabile anexei, cu exceptia cap. I;
    2. companie inseamna proprietarul navei sau oricare alta organizatie sau persoana, cum ar fi managerul sau agentul de inchiriere in regim bareboat, caruia proprietarul navei i-a incredintat responsabilitatea exploatarii navei si care, asumandu-si aceasta responsabilitate, a acceptat sa se achite de toate sarcinile si responsabilitatile impuse prin Codul international de management al sigurantei;
    3. petrolier inseamna un petrolier, asa cum este definit la regula II-1/2.12;
    4. nava-cisterna pentru produse chimice inseamna o nava-cisterna pentru produse chimice, asa cum este definita la regula VII/8.2;
    5. nava pentru transportul gazelor inseamna o nava pentru transportul gazelor, asa cum este definita la regula VII/11.2;
    6. vrachier inseamna o nava care este construita in general cu o singura punte, cu tancuri laterale superioare si cu tancuri inclinate de bordaj in spatiile de marfa si care este destinata, in principal, pentru transportul marfurilor uscate in vrac; aceasta definitie include nave, cum ar fi mineralierele si navele de transport combinate;
    7. unitatea mobila de foraj marin (MODU) inseamna o nava capabila sa efectueze operatiuni de foraj marin in scopul explorarii sau exploatarii resurselor subsolului marin, precum: hidrocarburi lichide gazoase, sulf sau sare;
    8. nava de mare viteza inseamna o nava, asa cum este definita la regula X/1.2.
    REGULA 2
    Aplicare
    1. Prevederile acestui capitol se aplica navelor, indiferent de data lor de constructie, dupa cum urmeaza:
    1. navelor de pasageri, inclusiv navelor de pasageri de mare viteza, cel mai tarziu la 1 iulie 1998;
    2. petrolierelor, navelor-cisterna pentru produse chimice, navelor pentru transportul gazelor, vrachierelor si navelor de marfa de mare viteza avand tonajul brut mai mare sau egal cu 500, cel mai tarziu la 1 iulie 1998; si
    3. altor nave de marfa si unitatilor mobile de foraj marin avand tonajul brut mai mare sau egal cu 500, cel mai tarziu la 1 iulie 2002.
    2. Prevederile acestui capitol nu se aplica navelor utilizate in scopuri guvernamentale necomerciale.
    REGULA 3
    Cerinte privind managementul sigurantei
    1. Compania si nava trebuie sa indeplineasca cerintele Codului international de management al sigurantei.
    2. Nava trebuie sa fie exploatata de o companie care detine documentul de conformitate mentionat la regula 4.
    REGULA 4
    Certificare
    1. Un document de conformitate trebuie eliberat fiecarei companii care indeplineste cerintele Codului international de management al sigurantei. Acest document trebuie eliberat de catre Administratie, de catre o organizatie recunoscuta de Administratie sau, la cererea Administratiei, de catre un alt guvern contractant.
    2. Un exemplar al documentului de conformitate trebuie pastrat la bordul navei pentru ca sa poata fi prezentat de comandant, la cerere, in vederea verificarii.
    3. Un certificat, denumit Certificat de management al sigurantei, trebuie eliberat fiecarei nave de catre Administratie sau de catre o organizatie recunoscuta de Administratie. Administratia sau organizatia recunoscuta de catre aceasta trebuie ca inainte de eliberarea Certificatului de management al sigurantei sa verifice daca managementul companiei si managementul la bordul navei sunt in conformitate cu sistemul de management al sigurantei aprobat.
    REGULA 5
    Mentinerea conditiilor
    Sistemul de management al sigurantei trebuie mentinut conform cerintelor Codului international de management al sigurantei.
    REGULA 6
    Verificare si control
    1. Administratia, un alt guvern contractant, la cererea Administratiei, sau o organizatie recunoscuta de Administratie trebuie sa verifice periodic buna functionare a sistemului de management al sigurantei navei.
    2. Sub rezerva prevederilor paragrafului 3 al acestei reguli, o nava care trebuie sa detina un certificat eliberat in virtutea prevederilor regulii 4.3 trebuie sa fie supusa controlului in conformitate cu prevederile regulii XI/4. In acest scop, un astfel de certificat trebuie considerat ca un certificat eliberat conform regulii I/12 sau I/13.
    3. In cazurile de schimbare a statului de pavilion sau a companiei, se vor efectua aranjamente tranzitorii speciale in conformitate cu liniile directoare elaborate de catre Organizatie."

    "CAP. 10
    Masuri de siguranta pentru navele de mare viteza

    REGULA 1
    Definitii
    In sensul prevederilor acestui capitol:
    1. Codul pentru navele de mare viteza (Codul HSC) inseamna Codul international pentru siguranta navelor de mare viteza, adoptat de Comitetul Securitatii Maritime al Organizatiei prin Rezolutia MSC.36(63), asa cum poate fi amendat de catre Organizatie, cu conditia ca astfel de amendamente sa fie adoptate, puse in vigoare si sa aiba efect in conformitate cu prevederile art. VIII din prezenta conventie, referitor la procedurile de amendare aplicabile anexei, cu exceptia cap. I;
    2. Nava de mare viteza este o nava capabila sa atinga o viteza maxima, in metri pe secunda (m/s), egala cu sau superioara valorii:
            __
    v = 3,7 \/* 0,1667,

    unde:
    __
    \/ = deplasamentul corespunzator liniei de plutire prevazute (mc);
    3. Nava construita inseamna o nava a carei chila a fost pusa sau care se afla intr-un stadiu similar de constructie;
    4. expresia stadiu similar de constructie inseamna stadiul in care:
    1. incepe constructia identificabila cu o anumita nava; si
    2. a inceput asamblarea navei ingloband cel putin 50 tone sau 1% din masa estimata a intregului material de structura, daca aceasta ultima valoare este inferioara.
    REGULA 2
    Aplicare
    1. Prevederile acestui capitol se aplica navelor de mare viteza construite la 1 ianuarie 1996 sau dupa aceasta data, dupa cum urmeaza:
    1. navelor de pasageri care in cursul voiajului lor nu se gasesc la mai mult de 4 ore de un loc de refugiu, deplasandu-se cu viteza de exploatare, atunci cand sunt complet incarcate; si
    2. navelor de marfa cu tonajul brut superior sau egal cu 500, care in cursul voiajului lor nu se gasesc la mai mult de 8 ore de un loc de refugiu, deplasandu-se cu viteza de exploatare, atunci cand sunt complet incarcate.
    2. Orice nava, indiferent de data constructiei sale, care este supusa reparatiilor, modificarilor, transformarilor, precum si amenajarilor ce pot rezulta, trebuie sa continue sa satisfaca cel putin cerintele aplicabile anterior navei respective. Daca nava respectiva a fost construita inainte de 1 ianuarie 1996, ea trebuie sa satisfaca, de regula, cerintele aplicabile unei nave construite la 1 ianuarie 1996 sau dupa aceasta data, cel putin in aceeasi masura ca inainte de a fi supusa unor astfel de reparatii, modificari, transformari sau amenajari. Reparatiile, modificarile si transformarile de o importanta majora, precum si amenajarile ce pot rezulta trebuie sa satisfaca cerintele aplicabile unei nave construite la 1 ianuarie 1996 sau dupa aceasta data, in masura in care administratia considera acest lucru posibil si rezonabil.
    REGULA 3
    Cerinte pentru navele de mare viteza
    1. Fara a tine seama de prevederile cap. I - IV si ale regulii V/12, o nava de mare viteza care indeplineste in totalitate cerintele Codului pentru navele de mare viteza si care a fost inspectata si certificata conform prevederilor acestui cod este considerata ca a indeplinit cerintele cap. I - IV si ale regulii V/12. In sensul prezentei reguli, cerintele codului sunt considerate obligatorii.
    2. Certificatele si permisele eliberate conform Codului pentru navele de mare viteza au aceeasi valabilitate si sunt acceptate in aceleasi conditii ca si certificatele eliberate conform prevederilor cap. I."

    "CAP. 11
    Masuri speciale pentru sporirea sigurantei maritime

    REGULA 1
    Autorizarea organizatiilor recunoscute
    Organizatiile mentionate la regula I/6 trebuie sa respecte liniile directoare elaborate de catre Organizatie.
    REGULA 2
    Inspectii intensificate
    Vrachierele, asa cum sunt definite in regula IX/1.6, si petrolierele, asa cum sunt definite in regula II-1/2.12, vor fi supuse unui program intensificat de inspectii, in conformitate cu liniile directoare adoptate de Adunarea Organizatiei prin Rezolutia A.744(18), asa cum poate fi modificata de catre Organizatie, cu conditia ca astfel de amendamente sa fie adoptate, puse in vigoare si sa aiba efect in conformitate cu prevederile art. VIII din prezenta conventie, referitor la procedurile de amendare aplicabile anexei, cu exceptia cap. I.
    REGULA 3
    Numarul de identificare a navei
    1. Aceasta regula se aplica tuturor navelor de pasageri cu tonajul brut egal cu sau mai mare de 100 si tuturor navelor de marfa cu tonajul brut egal cu sau mai mare de 300.
    2. Fiecarei nave i se va atribui un numar de identificare care sa corespunda schemei cu numerele IMO de identificare a navelor, adoptata de catre Organizatie.
    3. Numarul de identificare a navei se va inscrie pe certificate si pe copiile lor certificate, eliberate in conformitate cu regula I/12 sau I/13.
    4. Pentru navele construite inainte de 1 ianuarie 1996 aceasta regula va intra in vigoare atunci cand un certificat este reinnoit la 1 ianuarie 1996 sau dupa aceasta data.
    REGULA 4
    Controlul efectuat de catre statul portului asupra normelor de exploatare
    1. In timp ce se afla intr-un port al unui alt guvern contractant, o nava este supusa controlului exercitat de inspectori autorizati corespunzator de acel guvern in probleme privind normele de exploatare referitoare la siguranta navelor, atunci cand exista motive evidente pentru a considera ca comandantul sau echipajul nu este familiarizat cu metodele esentiale de aplicat la bord privind siguranta navelor.
    2. In conditiile definite la paragraful 1 al acestei reguli, guvernul contractant care exercita controlul va lua masurile necesare pentru a impiedica plecarea navei pana cand nu s-a remediat situatia conform cerintelor prezentei conventii.
    3. Procedurile prevazute in regula I/19, referitoare la controlul navelor efectuat de catre statul portuar, se aplica la prezenta regula.
    4. Nici o prevedere a prezentei reguli nu trebuie sa fie interpretata ca o limitare a drepturilor si obligatiilor unui guvern contractant care efectueaza controlul asupra normelor de exploatare prevazute in mod expres in reguli."

                   AMENDAMENTE LA APENDICELE LA ANEXA

    1. Modelul Certificatului de siguranta pentru navele de pasageri
    CERTIFICAT DE SIGURANTA PENTRU NAVA DE PASAGERI
    Textul notei de subsol 3 se inlocuieste cu:
    "In conformitate cu Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, adoptata de Organizatie prin Rezolutia A.600(15)."

    2. Modelul Certificatului de siguranta a constructiei pentru navele de marfa
    CERTIFICAT DE SIGURANTA A CONSTRUCTIEI PENTRU NAVA DE MARFA
    Textul notei de subsol 3 se inlocuieste cu:
    "In conformitate cu Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, adoptata de Organizatie prin Rezolutia A.600(15)."

    3. Modelul Certificatului de siguranta a echipamentului pentru navele de marfa
    CERTIFICAT DE SIGURANTA A ECHIPAMENTULUI PENTRU NAVA DE MARFA
    Textul notei de subsol 3 se inlocuieste cu:
    "In conformitate cu Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, adoptata de Organizatie prin Rezolutia A.600(15)."

    4. Modelul Certificatului de siguranta radio pentru navele de marfa
    CERTIFICAT DE SIGURANTA RADIO PENTRU NAVA DE MARFA
    Textul notei de subsol 2 se inlocuieste cu:
    "In conformitate cu Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, adoptata de Organizatie prin Rezolutia A.600(15)."

    5. Modelul Certificatului de scutire
    CERTIFICAT DE SCUTIRE
    Textul notei de subsol 2 se inlocuieste cu:
    "In conformitate cu Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, adoptata de Organizatie prin Rezolutia A.600(15)."

    ANEXA 3
    la ordonanta

                             AMENDAMENTELE
la anexa la Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare

    "CAP. 12
    Masuri suplimentare de siguranta pentru vrachiere

    REGULA 1
    Definitii
    In sensul prevederilor acestui capitol:
    1. vrachier inseamna un vrachier, asa cum este definit in regula IX/1.6;
    2. vrachier cu simplu bordaj este un vrachier la care o magazie de marfa este delimitata de bordaj;
    3. lungimea unui vrachier inseamna lungimea, asa cum se defineste in Conventia internationala asupra liniilor de incarcare in vigoare;
    4. marfa solida in vrac inseamna orice material, altul decat cel lichid sau gazos, care se compune dintr-o combinatie de particule, granule sau orice bucati mai mari de material, cu o compozitie in general uniforma, care se incarca direct in spatiile de marfa ale unei nave fara forme intermediare de ambalaj;
    5. norme de rezistenta a peretelui si dublului fund de la vrachiere inseamna Normele de calcul al dimensiunilor peretelui transversal etans, gofrat vertical, dintre cele doua magazii de marfa situate cel mai in prova si norme de calcul al cantitatii admisibile de marfa din magazia situata cel mai in prova, adoptate la 27 noiembrie 1997 prin Rezolutia 4 a Conferintei guvernelor contractante la Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, asa cum pot fi amendate de catre Organizatie, cu conditia ca aceste amendamente sa fie adoptate, sa intre in vigoare si sa aiba efect in conformitate cu prevederile art. VIII din prezenta conventie, cu privire la procedurile de amendare aplicabile anexei, exclusiv cap. I.
    6. Termenul nave construite are acelasi sens ca cel definit in regula II-1/1.1.3.1.
    REGULA 2
    Aplicare
    Vrachierele trebuie sa corespunda cerintelor acestui capitol, suplimentar fata de cerintele aplicabile din alte capitole.
    REGULA 3
    Program de implementare
    (Aceasta regula se aplica vrachierelor construite inainte de 1 iulie 1999)
    Vrachierele, la care se aplica regulile 4 sau 6, trebuie sa satisfaca prevederile acestor reguli conform urmatorului program, in legatura cu programul intensificat de inspectii cerut de regula XI/2, astfel:
    1. pentru vrachierele care la 1 iulie 1999 au o vechime mai mare sau egala cu 20 de ani, cel mai tarziu la data primei inspectii intermediare sau cel mai tarziu la data primei inspectii periodice dupa 1 iulie 1999, care dintre acestea este prima;
    2. pentru vrachierele care la 1 iulie 1999 au o vechime mai mare sau egala cu 15 ani, dar sub 20 ani, cel mai tarziu la data primei inspectii periodice dupa 1 iulie 1999, dar nu mai tarziu de 1 iulie 2002; si
    3. pentru vrachierele care la 1 iulie 1999 au o vechime mai mica de 15 ani, cel mai tarziu la data primei inspectii periodice dupa data la care nava implineste 15 ani vechime, dar nu mai tarziu de data la care nava implineste 17 ani vechime.
    REGULA 4
    Cerinte de stabilitate dupa avarie, aplicabile vrachierelor
    1. Vrachierele cu simplu bordaj, avand o lungime mai mare sau egala cu 150 m, destinate transportului marfurilor solide in vrac cu o densitate mai mare sau egala cu 1.000 kg/mc, construite la sau dupa 1 iulie 1999, trebuie ca atunci cand sunt incarcate la linia de incarcare de vara sa poata ramane in plutire, in toate situatiile de incarcare, avand o stare de echilibru satisfacatoare dupa inundarea oricarei magazii de marfa, asa cum se specifica in paragraful 3.
    2. Vrachierele cu simplu bordaj, avand o lungime mai mare sau egala cu 150 m, care transporta marfuri solide in vrac cu o densitate mai mare sau egala cu 1.780 kg/mc, construite inainte de 1 iulie 1999, trebuie ca atunci cand sunt incarcate la linia de incarcare de vara sa poata ramane in plutire, in toate situatiile de incarcare, avand o stare de echilibru satisfacatoare dupa inundarea magaziei de marfa situate cel mai in prova, asa cum se specifica in paragraful 3. Aceasta cerinta trebuie sa fie indeplinita in conformitate cu programul de implementare specificat la regula 3.
    3. Sub rezerva prevederilor paragrafului 6, starea de echilibru dupa inundare trebuie sa corespunda starii de echilibru mentionate in anexa la Rezolutia A/320(IX) - Regula echivalenta regulii 27 din Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare, asa cum a fost amendata de Rezolutia A/514(13). Inundarea ipotetica trebuie sa tina seama doar de inundarea spatiului magaziei de marfa. Permeabilitatea unei magazii incarcate trebuie considerata 0,9, iar permeabilitatea unei magazii goale 0,95, daca nu se ia in considerare permeabilitatea corespunzatoare marfii din magazia inundata pentru volumul ocupat de aceasta marfa si permeabilitatea de 0,95 pentru volumul ramas gol din aceasta magazie.
    4. Se poate considera ca vrachierele construite inainte de 1 iulie 1999, carora li s-a atribuit un bord liber redus conform regulii 27(7) din Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare, asa cum a fost adoptata la 5 aprilie 1966, satisfac prevederile paragrafului 2 al acestei reguli.
    5. Se poate considera ca vrachierele carora li s-a atribuit un bord liber redus in conformitate cu prevederile paragrafului (8) al regulii echivalente regulii 27 din Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare, adoptata prin Rezolutia A.320(IX), asa cum a fost amendata de Rezolutia A.514(13), satisfac prevederile paragrafului 1 sau 2, dupa caz.
    6. La vrachierele carora li s-a atribuit un bord liber redus in conformitate cu prevederile regulii 27(8), precizata in anexa B la Protocolul din 1988 privind Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare, starea de echilibru dupa inundare trebuie sa satisfaca prevederile respective ale acelui protocol.
    REGULA 5
    Rezistenta structurii vrachierelor
    (Aceasta regula se aplica vrachierelor construite la sau dupa 1 iulie 1999)
    Vrachierele cu simplu bordaj, avand o lungime mai mare sau egala cu 150 m, destinate transportului marfurilor solide in vrac cu o destinatie mai mare sau egala cu 1.000 kg/mc, trebuie sa aiba o rezistenta suficienta la inundarea oricarei magazii de marfa in toate cazurile de incarcare si balastare, tinand seama si de efectele dinamice ca urmare a prezentei apei in magazie, precum si de recomandarile adoptate de catre Organizatie.
    REGULA 6
    Cerinte privind structura si alte cerinte aplicabile vrachierelor
    (Aceasta regula se aplica vrachierelor construite inainte de 1 iulie 1999)
    1. Vrachierele cu simplu bordaj, avand o lungime mai mare sau egala cu 150 m, care transporta marfuri solide in vrac cu o densitate mai mare sau egala cu 1.780 kg/mc, trebuie sa satisfaca cerintele acestei reguli in conformitate cu programul de implementare specificat la regula 3.
    2. Peretele etans transversal dintre cele doua magazii de marfa situate cel mai in prova si dublul fund al magaziei de marfa situate cel mai in prova trebuie sa aiba o rezistenta suficienta la inundarea magaziei de marfa situate cel mai in prova, tinand seama si de efectele dinamice ca urmare a prezentei apei in magazie, in conformitate cu Normele de rezistenta a peretelui si dublul fund de la vrachiere. In sensul acestei reguli, Normele de rezistenta a peretelui si dublului fund de la vrachiere trebuie considerate obligatorii.
    3. In cazul in care este necesara intarirea peretelui etans transversal sau a dublului fund si in ce masura, pentru satisfacerea prevederilor paragrafului 2 pot fi luate in considerare restrictiile urmatoare:
    1. restrictii privind distribuirea greutatii totale a marfii intre magaziile de marfa; si
    2. restrictii cu privire la deadweight maxim.
    4. Pentru vrachierele la care se aplica fie una dintre restrictiile mentionate la paragrafele 3.1 si 3.2 de mai sus, fie ambele restrictii, in vederea satisfacerii cerintelor paragrafului 2 aceste restrictii trebuie sa fie respectate ori de cate ori marfurile solide in vrac transportate au o densitate mai mare sau egala cu 1.780 kg/mc.
    REGULA 7
    Inspectia structurii magaziei de marfa a vrachierelor
    (Aceasta regula se aplica vrachierelor construite inainte de 1 iulie 1999)
    Un vrachier cu simplu bordaj, avand o lungime mai mare sau egala cu 150 m, care are o vechime mai mare sau egala cu 10 ani, nu trebuie sa transporte marfuri solide in vrac care au o densitate mai mare sau egala cu 1.780 kg/mc, daca nu a fost gasit intr-o stare satisfacatoare dupa ce a fost supus:
    1. unei inspectii periodice in conformitate cu programul intensificat de inspectii cerut de regula XI/2; sau
    2. unei inspectii a tuturor magaziilor de marfa in acelasi volum ca cel cerut pentru inspectiile periodice din programul intensificat de inspectii cerut de regula XI/2.
    REGULA 8
    Informatii privind conformitatea cu cerintele aplicabile vrachierelor
    1. Manualul cerut de regula VI/7.2 trebuie avizat de catre administratie sau in numele ei, pentru a atesta conformitatea cu regulile 4, 5, 6 si 7, dupa caz.
    2. Orice restrictii impuse transportului marfurilor solide in vrac cu o densitate mai mare sau egala cu 1.780 kg/mc, in conformitate cu cerintele regulii 6, trebuie definite si incluse in manualul mentionat la paragraful 1.
    3. Un vrachier la care se aplica prevederile paragrafului 2 trebuie sa fie permanent marcat pe bordaj la mijlocul navei, babord si tribord, cu un triunghi echilateral plin, vopsit cu o culoare ce contrasteaza cu cea a corpului navei, care are laturile de 500 mm si al carui varf se afla la 300 mm sub linia puntii.
    REGULA 9
    Cerinte pentru vrachierele care nu pot satisface regula 4.2 ca urmare a caracteristicilor de constructie a magaziilor lor de marfa
    (Aceasta regula se aplica vrachierelor construite inainte de 1 iulie 1999)
    Pentru vrachierele la care se aplica regula 4.2, dar care au fost construite cu un numar insuficient de pereti transversali etansi pentru a satisface regula mentionata, administratia poate permite o derogare cu privire la aplicarea regulilor 4.2 si 6, cu conditia ca aceste nave sa respecte urmatoarele cerinte:
    1. pentru magazia de marfa situata cel mai in prova, inspectiile prevazute in cadrul inspectiei anuale din programul intensificat de inspectii cerut de regula XI/2 trebuie sa fie inlocuite cu inspectiile prevazute in acest program in cadrul inspectiei intermediare a magaziilor de marfa;
    2. in toate magaziile de marfa sau in tunelele pentru transportul marfii, dupa caz, trebuie sa fie prevazute avertizoare pentru nivelul mare al apei din puturile de santina, care sa declanseze o alarma sonora si vizuala pe puntea de navigatie, asa cum s-a aprobat de catre administratie sau o organizatie recunoscuta de ea in conformitate cu prevederile regulii XI/1; si
    3. sa fie prevazute informatii detaliate cu privire la anumite cazuri speciale de inundare a magaziei de marfa. Aceste informatii trebuie insotite de instructiuni detaliate privind pregatirea evacuarii conform prevederilor sectiunii 8 din Codul international de management al sigurantei (Codul ISM) si vor fi utilizate ca baza pentru pregatirea si exercitiile echipajului.
    REGULA 10
    Declararea densitatii marfii solide in vrac
    1. Inaintea incarcarii marfii in vrac pe un vrachier, expeditorul trebuie sa declare densitatea marfii, suplimentar fata de prevederile regulii VI/2 cu privire la furnizarea informatiei asupra marfii.
    2. In cazul vrachierelor carora li se aplica regula 6, cu exceptia cazului in care ele satisfac toate prevederile pertinente ale prezentului capitol aplicabile transportului marfurilor solide in vrac care au o densitate mai mare sau egala cu 1.780 kg/mc, densitatea oricarei marfi declarata ca fiind cuprinsa intre 1.250 si 1.780 kg/mc trebuie sa fie verificata de un organ de control acreditat.
    REGULA 11
    Calculator de incarcare
    (Aceasta regula se aplica vrachierelor indiferent de data lor de constructie)
    1. Vrachierele cu o lungime mai mare sau egala cu 150 m trebuie prevazute cu un calculator de incarcare care sa poata determina fortele taietoare si momentele incovoietoare ce actioneaza asupra grinzii de rezistenta a navei, tinand seama de recomandarea adoptata de catre Organizatie.
    2. Vrachierele cu o lungime mai mare sau egala cu 150 m, construite inainte de 1 iulie 1999, trebuie sa corespunda cerintelor paragrafului 1 nu mai tarziu de data primei inspectii intermediare sau periodice a navei ce trebuie sa fie efectuata dupa 1 iulie 1999."

    ANEXA 4
    la ordonanta

                           PROTOCOLUL DIN 1988*)
privind Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare

    *) Traducere.

    Partile la prezentul protocol,
    fiind parti la Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare, adoptata la Londra la 5 aprilie 1966,
    recunoscand contributia importanta a conventiei mai sus mentionate la promovarea sigurantei navelor si a bunurilor pe mare, precum si la ocrotirea vietii persoanelor de la bord,
    recunoscand, de asemenea, necesitatea imbunatatirii in continuare a prevederilor tehnice ale conventiei mai sus mentionate,
    recunoscand in continuare necesitatea introducerii in conventia mai sus mentionata a prevederilor privind inspectarea si certificarea, armonizate cu prevederile corespunzatoare din celelalte instrumente internationale,
    considerand ca aceste necesitati pot fi cel mai bine satisfacute prin incheierea unui protocol cu privire la Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare,
    au cazut de acord asupra celor ce urmeaza:

    Art. 1
    Obligatii generale
    1. Partile la prezentul protocol se angajeaza sa puna in aplicare prevederile prezentului protocol si ale anexelor sale care fac parte integranta din prezentul protocol. Orice referire la prezentul protocol constituie in acelasi timp si o referire la anexele sale.
    2. Intre partile la prezentul protocol prevederile Conventiei internationale din 1966 asupra liniilor de incarcare (denumita in cele ce urmeaza conventie), cu exceptia art. 29, se vor aplica sub rezerva modificarilor si completarilor stabilite in prezentul protocol.
    3. Cu privire la navele autorizate sa arboreze pavilionul unui stat care nu este parte la conventie si la prezentul protocol, partile la prezentul protocol vor aplica cerintele conventiei si ale prezentului protocol in masura necesara pentru ca aceste nave sa nu beneficieze de conditii mai favorabile.
    Art. 2
    Certificate existente
    1. In pofida oricaror alte prevederi ale prezentului protocol, orice Certificat international de bord liber care este in vigoare atunci cand prezentul protocol intra in vigoare pentru guvernul statului al carui pavilion nava este autorizata sa il arboreze va ramane valabil pana la expirare.
    2. O parte la prezentul protocol nu va elibera certificate in virtutea si in conformitate cu prevederile Conventiei internationale din 1966 asupra liniilor de incarcare, asa cum a fost adoptata la 5 aprilie 1966.
    Art. 3
    Comunicarea informatiilor
    Partile la prezentul protocol se angajeaza sa comunice secretarului general al Organizatiei Maritime Internationale (denumita in cele ce urmeaza Organizatia) si sa depuna la acesta:
    a) textul legilor, decretelor, ordonantelor, reglementarilor si al altor instrumente promulgate in privinta diferitelor probleme legate de aplicarea prezentului protocol;
    b) o lista cuprinzand inspectorii numiti sau organizatiile recunoscute, autorizate sa actioneze in numele lor in domeniul administrarii problemelor legate de liniile de incarcare, pentru a fi transmisa partilor in vederea informarii inspectorilor acestora, precum si o notificare asupra responsabilitatilor specifice acordate acelor inspectori numiti sau organizatii recunoscute si asupra conditiilor de autorizare astfel acordate; si
    c) un numar suficient de specimene ale certificatelor pe care ele le elibereaza in conformitate cu prevederile prezentului protocol.
    Art. 4
    Semnarea, ratificarea, acceptarea, aprobarea si aderarea
    1. Prezentul protocol va ramane deschis pentru semnare, la sediul Organizatiei, de la 1 martie 1989 pana la 28 februarie 1990, data dupa care ramane deschis pentru aderare. Sub rezerva prevederilor paragrafului 3, statele isi pot exprima consimtamantul, prin care se obliga sa respecte prezentul protocol, prin:
    a) semnare fara rezerva in ceea ce priveste ratificarea, acceptarea sau aprobarea; sau
    b) semnare sub rezerva ratificarii, acceptarii sau aprobarii, urmata de ratificare, acceptare sau aprobare; sau
    c) aderare.
    2. Ratificarea, acceptarea, aprobarea sau aderarea va fi efectuata prin depunerea unui instrument in acest scop la secretarul general al Organizatiei.
    3. Prezentul protocol poate fi semnat fara rezerve, poate fi ratificat, acceptat, aprobat sau se poate adera la el numai de catre acele state care au semnat fara rezerve, au acceptat sau au aderat la conventie.
    Art. 5
    Intrarea in vigoare
    1. Prezentul protocol va intra in vigoare la 12 luni dupa data la care au fost indeplinite urmatoarele doua conditii:
    a) cel putin 15 state, ale caror flote comerciale constituie in total cel putin 50% din tonajul brut al flotei comerciale mondiale, si-au exprimat consimtamantul de a-l respecta in conformitate cu prevederile art. IV; si
    b) conditiile pentru intrarea in vigoare a Protocolului din 1988 privind Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare au fost indeplinite, cu conditia ca prezentul protocol sa nu intre in vigoare inainte de 1 februarie 1992.
    2. Pentru statele care au depus un instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare la prezentul protocol, dupa ce au fost indeplinite conditiile de intrare in vigoare a acestuia, dar inainte de data intrarii sale in vigoare, ratificarea, acceptarea, aprobarea sau aderarea va produce efect la data intrarii in vigoare a prezentului protocol sau la 3 luni dupa data depunerii instrumentului, daca aceasta data este ulterioara.
    3. Orice instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare, depus dupa data la care intra in vigoare prezentul protocol, va produce efect la 3 luni dupa data depunerii.
    4. Orice instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare, depus dupa data la care un amendament la prezentul protocol sau, intre partile la prezentul protocol, un amendament la conventie este considerat ca fiind acceptat conform prevederilor art. VI, se va aplica prezentului protocol sau conventiei in forma lor modificata.
    Art. 6
    Amendamente
    1. Prezentul protocol si, intre partile la prezentul protocol, conventia pot fi modificate prin oricare din procedurile specificate in urmatoarele paragrafe.
    2. Amendare dupa examinarea de catre Organizatie:
    a) Orice amendament propus de o parte la prezentul protocol va fi prezentat secretarului general al Organizatiei, care il va difuza apoi tuturor membrilor Organizatiei si tuturor guvernelor contractante la conventie cu cel putin 6 luni inainte de examinarea sa.
    b) Orice amendament propus si difuzat conform celor de mai sus va fi prezentat Comitetului securitatii maritime al Organizatiei spre examinare.
    c) Statele care sunt parti la prezentul protocol, fie ca sunt sau nu membre ale Organizatiei, au dreptul sa participe la deliberarile Comitetului securitatii maritime in ceea ce priveste examinarea si adoptarea amendamentelor.
    d) Amendamentele vor fi adoptate cu o majoritate de doua treimi din partile la acest protocol, prezente si votante in Comitetul securitatii maritime largit conform prevederilor subparagrafului c) (denumit in continuare Comitetul securitatii maritime largit), cu conditia ca cel putin o treime din parti sa fie prezente in momentul votarii.
    e) Amendamentele adoptate in conformitate cu prevederile subparagrafului d) vor fi comunicate de catre secretarul general al Organizatiei tuturor partilor la prezentul protocol pentru acceptare.
    f) (i) Un amendament la un articol sau la anexa A din prezentul protocol sau, intre partile la prezentul protocol, un amendament la un articol din conventie este considerat ca fiind acceptat la data la care este acceptat de doua treimi din partile la prezentul protocol.
    (ii) Un amendament la anexa B la prezentul protocol sau intre partile la prezentul protocol, un amendament la o anexa la conventie este considerat ca fiind acceptat:
    (aa) la sfarsitul unei perioade de 2 ani de la data la care este comunicat partilor la prezentul protocol pentru acceptare; sau
    (bb) la sfarsitul oricarei alte perioade, care nu va fi mai mica de un an, daca s-a hotarat astfel in momentul adoptarii sale de catre o majoritate de doua treimi din partile prezente si votante in Comitetul securitatii maritime largit. Totusi, daca in perioada specificata mai mult de o treime din parti sau partile ale caror flote comerciale constituie in total cel putin 50% din tonajul brut al tuturor flotelor comerciale ale tuturor partilor notifica secretarului general al Organizatiei ca ele au obiectiuni contra amendamentului, acesta este considerat ca nefiind acceptat.
    g) (i) Un amendament la care se refera subparagraful f) (i) va intra in vigoare pentru acele parti la prezentul protocol care l-au acceptat la 6 luni dupa data la care acesta este considerat ca fiind acceptat, iar pentru fiecare parte care-l accepta dupa acea data va intra in vigoare la 6 luni de la data acceptarii de catre acea parte.
    (ii) Un amendament la care se refera subparagraful f) (ii) va intra in vigoare, pentru toate partile la prezentul protocol, cu exceptia acelora care au obiectiuni contra amendamentului in conformitate cu acel subparagraf si care nu si-au retras obiectiunile, la 6 luni dupa data la care este considerat ca fiind acceptat. Totusi, inainte de data stabilita pentru intrarea in vigoare a unui amendament, orice parte poate notifica secretarului general al Organizatiei ca se considera scutita de a da efect acelui amendament pentru o perioada de cel mult un an de la data intrarii sale in vigoare sau pentru o perioada mai lunga ce poate fi hotarata de o majoritate de doua treimi din partile prezente si votante in Comitetul securitatii maritime largit in momentul adoptarii amendamentului.
    3. Amendare printr-o conferinta:
    a) La cererea unei parti la prezentul protocol, sprijinita de cel putin o treime din parti, Organizatia va convoca o conferinta a partilor care sa examineze amendamentele la prezentul protocol si la conventie.
    b) Fiecare amendament adoptat de o astfel de conferinta cu o majoritate de doua treimi din partile prezente si votante va fi comunicat de catre secretarul general al Organizatiei tuturor partilor pentru acceptare.
    c) In cazul in care conferinta nu hotaraste altfel, amendamentul este considerat ca fiind acceptat si va intra in vigoare in conformitate cu procedurile specificate in subparagrafele 2 f) si, respectiv, 2 g), cu conditia ca referirile la Comitetul securitatii maritime largit din aceste paragrafe sa fie considerate drept referiri la conferinta.
    4. a) O parte la prezentul protocol, care a acceptat un amendament la care se refera prevederile subparagrafului 2 f) (ii), care a intrat in vigoare, nu este obligata sa extinda privilegiul prezentului protocol asupra certificatelor eliberate unei nave indreptatite sa arboreze pavilionul unui stat parte care, conform prevederilor acelui subparagraf, a facut o obiectie contra amendamentului si nu a retras aceasta obiectie, dar numai in masura in care aceste certificate se refera la probleme vizate de amendamentul respectiv.
    b) O parte la prezentul protocol, care a acceptat un amendament la care se refera prevederile subparagrafului 2 f) (ii), care a intrat in vigoare, trebuie sa extinda privilegiul prezentului protocol asupra certificatelor eliberate unei nave indreptatite sa arboreze pavilionul unui stat parte care a notificat secretarului general al Organizatiei, conform prevederilor subparagrafului 2 g) (ii), ca se considera scutit de a da efect amendamentului.
    5. In afara cazului in care se prevede in mod expres altfel, orice amendament facut in baza acestui articol si care are legatura cu structura navei se va aplica numai navelor a caror chila a fost pusa sau care se afla intr-un stadiu similar de constructie la data la care amendamentul intra in vigoare sau dupa aceasta data.
    6. Orice declaratie de acceptare sau obiectie la un amendament ori orice notificare facuta in virtutea prevederilor subparagrafului 2 g) (ii) trebuie adresata in scris secretarului general al Organizatiei. Acesta informeaza toate partile la prezentul protocol despre orice asemenea comunicare si despre data la care a fost primita.
    7. Secretarul general al Organizatiei va informa toate partile la prezentul protocol despre orice amendamente care intra in vigoare in virtutea acestui articol, precum si despre data la care fiecare amendament intra in vigoare.
    Art. 7
    Denuntarea
    1. Prezentul protocol poate fi denuntat de orice parte in orice moment dupa expirarea unei perioade de 5 ani de la data la care prezentul protocol intra in vigoare pentru acea parte.
    2. Denuntarea se efectueaza prin depunerea unui instrument de denuntare la secretarul general al Organizatiei.
    3. Denuntarea va produce efect dupa un an de la data la care secretarul general al Organizatiei a primit acest instrument sau dupa expirarea unei perioade mai lungi, specificata in instrumentul de denuntare.
    4. Orice denuntare a conventiei de catre o parte va fi considerata ca o denuntare a prezentului protocol de catre acea parte. O astfel de denuntare va produce efect la aceeasi data la care va produce efect denuntarea conventiei conform paragrafului (3) al art. 30 din conventie.
    Art. 8
    Depozitarul
    1. Prezentul protocol va fi depus la secretarul general al Organizatiei (numit in cele ce urmeaza depozitar).
    2. Depozitarul:
    a) va informa guvernele tuturor statelor care au semnat prezentul protocol sau au aderat la acesta despre:
    (i) fiecare noua semnare sau depunere a unui instrument de ratificare, de acceptare, de aprobare sau de aderare, precum si data acesteia;
    (ii) data intrarii in vigoare a prezentului protocol;
    (iii) depunerea oricarui instrument de denuntare a prezentului protocol, impreuna cu data la care s-a primit acesta si data de la care are efect denuntarea;
    b) va transmite copii certificate conforme de pe prezentul protocol guvernelor tuturor statelor care au semnat prezentul protocol sau au aderat la acesta.
    3. De indata ce prezentul protocol va intra in vigoare, o copie certificata conforma va fi transmisa de depozitar la secretarul Organizatiei Natiunilor Unite pentru inregistrare si publicare in conformitate cu art. 102 din Carta Organizatiei Natiunilor Unite.
    Art. 9
    Limbi
    Prezentul protocol este intocmit intr-un singur exemplar original in limbile araba, chineza, engleza, franceza, rusa si spaniola, fiecare text avand aceeasi putere legala.
    Adoptat la Londra la 11 noiembrie 1988.
    Drept care, subsemnatii*), imputerniciti legal in acest scop de guvernele respective, au semnat prezentul protocol.
------------
    *) Sunt omise semnaturile.

    ANEXA A
    la protocol

                          MODIFICARI SI COMPLETARI
la articolele Conventiei internationale din 1996 asupra liniilor de incarcare

    Art. 2
    Definitii
    Textul existent al paragrafului (8) se inlocuieste cu urmatorul text:
    "(8) Lungime inseamna 96% din lungimea totala la linia de plutire situata la o distanta deasupra chilei egala cu 85% din inaltimea de constructie minima, masurata de la fata superioara a chilei, sau distanta de la fata exterioara a etravei pana la axul carmei la acea linie de plutire, daca aceasta valoare este mai mare. In cazul in care etrava are forma concava deasupra liniei de plutire, situata la o inaltime egala cu 85% din inaltimea de constructie minima, atat extremitatea prova a lungimii totale, cat si fata exterioara a etravei trebuie luate la nivelul proiectiei verticale pe acea linie de plutire a extremitatii posterioare a partii concave a etravei (deasupra acelei linii de plutire). La navele proiectate pentru a naviga cu chila inclinata, linia de plutire la care este masurata lungimea trebuie sa fie paralela cu linia de plutire prevazuta la plina incarcatura."
    Se adauga paragraful (9):
    "(9) Data de aniversare inseamna ziua si luna fiecarui an, care vor corespunde datei de expirare a certificatului respectiv."
    Art. 3, 12, 16 si 21
    In textul existent al acestor articole se elimina toate referirile la "(1996)" in legatura cu Certificatul international de bord liber.
    Art. 4
    Domeniul de aplicare
    Textul existent al paragrafului (3) se inlocuieste cu urmatorul text:
    "(3) Regulile cuprinse in anexa I se aplica navelor noi, daca nu se specifica in mod expres altfel."
    Art. 5
    Exceptii
    In paragraful (2) (c) se inlocuiesc cuvintele "Punta Norte" cu "Punta Rasa (Cabo San Antonio)".
    Art. 13
    Vizite, inspectii si marci
    Titlul existent se inlocuieste cu urmatorul titlu:
    "Inspectii si marci"
    In randurile 1*), 4*) si 7*) se inlocuiesc cuvintele "vizitele(lor), inspectiile(lor) si aplicarea(ii) marcilor" cu "inspectiile(lor) si aplicarea(ii) marcilor".
------------
    *) Numerotarea randurilor se refera la textul original in limba engleza.

    Art. 14
    Vizite si inspectii initiale si periodice ale navelor
    Titlul existent se inlocuieste cu urmatorul titlu:
    "Inspectii initiale, de reinnoire si anuale"
    Textul existent se inlocuieste cu urmatorul text:
    "(1) Orice nava va fi supusa inspectiilor specificate mai jos:
    a) o inspectie initiala, inainte de punerea in serviciu a navei, care va include o inspectie completa a structurii si a echipamentului ei pentru tot ce este relevant pentru prezenta conventie. Inspectia trebuie sa confere siguranta ca dispunerea generala, materialele si esantionajul sunt in deplina conformitate cu cerintele prezentei conventii;
    b) o inspectie de reinnoire, la intervale specificate de Administratie, dar nedepasind 5 ani, exceptand cazurile in care se aplica prevederile paragrafelor (2), (5), (6) si (7) ale art. 19, care trebuie sa confere siguranta ca structura, echipamentul, dispunerea generala, materialele si esantionajul sunt in deplina conformitate cu cerintele prezentei conventii;
    c) o inspectie anuala, in decurs de 3 luni inainte sau dupa fiecare data de aniversare din certificat, care sa asigure ca:
    (i) corpul sau suprastructurile nu au suferit modificari de natura sa influenteze calculele pentru determinarea pozitiei liniei de incarcare;
    (ii) instalatiile si dispozitivele pentru protectia deschiderilor, balustradele, sabordurile de descarcare si mijloacele de acces in incaperile echipajului sunt intr-o buna stare de intretinere;
    (iii) marcile de bord liber sunt indicate intr-o maniera corecta si permanent;
    (iv) informatiile prescrise la regula 10 sunt furnizate.
    (2) Inspectiile anuale la care se refera paragraful (1) (c) al acestui articol vor fi mentionate in Certificatul international de bord liber sau in Certificatul international de scutire pentru bordul liber, eliberat unei nave scutite conform prevederilor paragrafului (2) al art. 6 din prezenta conventie."
    Art. 16
    Eliberarea certificatelor
    Paragraful (4) se elimina.
    Art. 17
    Eliberarea certificatelor de catre un alt guvern
    Titlul existent se inlocuieste cu urmatorul titlu:
    "Eliberarea sau vizarea certificatelor de catre un alt guvern"
    Textul existent al paragrafului (1) se inlocuieste cu urmatorul text:
    "(1) Un guvern contractant poate, la cererea unui alt guvern contractant, sa dispuna inspectarea unei nave si, daca se convinge ca sunt respectate prevederile prezentei conventii, va elibera sau va autoriza eliberarea Certificatului international de bord liber navei si, atunci cand este cazul, va viza sau va autoriza vizarea certificatului navei in conformitate cu prevederile prezentei conventii."
    In paragraful (4) se elimina referirea la "(1966)".
    Art. 18
    Forma certificatelor
    Textul existent este inlocuit cu urmatorul text:
    "Certificatele vor fi intocmite in forma corespunzatoare modelelor prezentate in anexa III la prezenta conventie. Daca limba folosita nu este nici engleza, nici franceza, textul va include o traducere intr-una din aceste limbi."
    Art. 19
    Durata valabilitatii certificatelor
    Titlul existent este inlocuit cu urmatorul titlu:
    "Durata si valabilitatea certificatelor"
    Textul existent este inlocuit cu urmatorul text:
    "(1) Certificatul international de bord liber va fi eliberat pentru o perioada specificata de Administratie, care nu va depasi 5 ani.
    (2) a) In pofida cerintelor paragrafului (1), cand inspectia de reinnoire se efectueaza in decurs de 3 luni inainte de expirarea datei certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data incheierii inspectiei de reinnoire pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data expirarii certificatului existent.
    b) Cand inspectia de reinnoire este incheiata dupa data expirarii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data incheierii inspectiei de reinnoire pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data expirarii certificatului existent.
    c) Cand inspectia de reinnoire este incheiata cu mai mult de 3 luni inainte de data expirarii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data incheierii inspectiei de reinnoire pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data incheierii acesteia.
    (3) Daca un certificat este eliberat pentru o perioada mai mica de 5 ani, Administratia poate prelungi valabilitatea certificatului dupa data expirarii pana la perioada maxima specificata in paragraful (1), cu conditia ca inspectiile anuale mentionate la art. 14, aplicabile atunci cand este eliberat un certificat pentru o perioada de 5 ani, sa fie efectuate corespunzator.
    (4) Daca dupa inspectia de reinnoire prevazuta la paragraful (1) b) al art. 14 nu se poate elibera navei un nou certificat inainte de data expirarii certificatului existent, persoana sau organizatia care efectueaza inspectia poate prelungi valabilitatea certificatului existent pentru o perioada care nu va depasi 5 luni. Aceasta prelungire va fi consemnata in certificat si va fi acordata numai daca nu au intervenit modificari la structura, echipamentul, dispunerea generala, materialele sau esantionajul navei, de natura sa afecteze bordul liber.
    (5) Daca la data expirarii unui certificat nava nu este intr-un port in care urmeaza sa fie inspectata, Administratia poate prelungi perioada de valabilitate a certificatului, dar o asemenea prelungire va fi acordata numai pentru a permite navei sa termine voiajul spre portul in care urmeaza sa fie inspectata, si aceasta numai in cazurile in care aceasta masura apare oportuna si rationala. Nici un certificat nu se va prelungi pentru o perioada mai mare de 3 luni, iar o nava careia i s-a acordat o prelungire nu trebuie ca, la sosirea sa in portul unde urmeaza sa fie inspectata, sa se creada indreptatita, in virtutea unei astfel de prelungiri, sa paraseasca portul fara sa aiba un certificat nou. Cand inspectia de reinnoire este incheiata, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data expirarii certificatului existent inainte de acordarea prelungirii.
    (6) Un certificat eliberat unei nave angajate intr-un voiaj scurt, ce nu a fost prelungit conform prevederilor de mai sus ale acestui articol, poate fi prelungit de Administratie pentru o perioada de gratie de maximum o luna de la data expirarii mentionata in acesta. Cand inspectia de reinnoire este incheiata, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data expirarii certificatului existent inainte de acordarea prelungirii.
    (7) In situatii speciale, dupa cum hotaraste Administratia, un certificat nou nu este nevoie sa fie datat de la data expirarii certificatului existent, asa cum se cere in paragrafele (2), (5) si (6). In aceste situatii speciale, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data incheierii inspectiei de reinnoire.
    (8) Daca se efectueaza o inspectie anuala inainte de perioada specificata la art. 14, atunci:
    a) data de aniversare indicata in certificat va fi modificata prin vizare cu o data ce nu va depasi 3 luni de la data la care s-a efectuat inspectia;
    b) inspectia anuala ulterioara, ceruta la art. 14, va fi efectuata la intervalele prescrise de acel articol, folosindu-se noua data de aniversare;
    c) data de expirare poate ramane neschimbata, cu conditia ca una sau mai multe inspectii anuale sa fie efectuate, astfel incat intervalele maxime dintre inspectiile prescrise la art. 14 sa nu fie depasite.
    (9) Certificatul international de bord liber isi va pierde valabilitatea intr-unul dintre urmatoarele cazuri:
    a) daca corpul sau suprastructurile navei au suferit modificari materiale de o asemenea importanta incat devine necesar a i se atribui un bord liber mai mare;
    b) daca instalatiile si dispozitivele mentionate in paragraful (1) c) al art. 14 nu sunt mentinute in stare buna de functionare;
    c) daca certificatul nu are viza care stabileste ca nava a fost supusa inspectiei prevazute la paragraful (1) c) al art. 14;
    d) daca rezistenta structurala a navei a fost slabita in asa fel, incat aceasta nu mai prezinta siguranta.
    (10) a) Durata valabilitatii unui Certificat international de scutire pentru bordul liber, eliberat de o Administratie unei nave care beneficiaza de o scutire conform paragrafului (2) al art. 6, nu va depasi 5 ani. Un astfel de certificat este supus unei proceduri de reinnoire, vizare, prelungire si anulare asemanatoare celei prevazute de prezentul articol pentru Certificatul international de bord liber.
    b) Valabilitatea unui Certificat international de scutire pentru bordul liber, eliberat unei nave care beneficiaza de o scutire conform paragrafului (4) al art. 6, va fi limitata la durata voiajului unic pentru care a fost eliberat.
    (11) Un certificat eliberat unei nave de catre o Administratie isi va pierde valabilitatea daca nava trece sub pavilionul unui alt stat."
    Art. 21
    Control
    In paragraful (1) c) se inlocuieste referirea la "paragraful (3)" cu "paragraful (9)".

    ANEXA B
    la protocol

                          MODIFICARI SI COMPLETARI
la anexele Conventiei internationale din 1966 asupra liniilor de incarcare

    ANEXA 1

                                  REGULI
                 pentru determinarea liniilor de incarcare

    CAP. 1
    Generalitati

    REGULA 1
    Rezistenta corpului
    In titlu se inlocuiesc cuvintele "Rezistenta corpului" cu "Rezistenta navei".
    In prima fraza a regulii se inlocuieste cuvantul "corpului" cu cuvantul "navei".
    REGULA 2
    Aplicare
    Se introduc paragrafele (6) si (7):
    "(6) Regula 22 (2) si regula 27 se aplica numai navelor a caror chila a fost pusa sau care se afla intr-un stadiu similar de constructie la data la care Protocolul din 1988 privind Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare intra in vigoare sau dupa aceasta data.
    (7) Navele noi, altele decat cele mentionate in paragraful (6), trebuie sa indeplineasca fie cerintele regulii 27 din prezenta conventie (asa cum a fost modificata), fie cerintele regulii 27 din Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare (asa cum a fost adoptata la 5 aprilie 1966), dupa cum a hotarat Administratia."
    REGULA 3
    Definitiile termenilor utilizati in anexe
    Textul existent al paragrafului (1) se inlocuieste cu urmatorul text:
    "(1) Lungime. Lungimea (L) este egala cu 96% din lungimea totala la linia de plutire situata la o distanta deasupra chilei egala cu 85% din inaltimea de constructie minima, masurata de la fata superioara a chilei, sau cu distanta de la fata exterioara a etravei pana la axul carmei la acea linie de plutire, daca aceasta valoare este mai mare. In cazul in care etrava are forma concava deasupra liniei de plutire situate la o inaltime egala cu 85% din inaltimea de constructie minima, atat extremitatea prova a lungimii totale, cat si fata exterioara a etravei trebuie luate la nivelul proiectiei verticale pe acea linie de plutire a extremitatii posterioare a partii concave a etravei (deasupra acelei linii de plutire). La navele proiectate pentru a naviga cu chila inclinata linia de plutire la care este masurata lungimea trebuie sa fie paralela cu linia de plutire prevazuta la plina incarcatura."
    REGULA 5
    Marca de bord liber
    In ultima fraza a regulii se elimina cuvintele "(asa cum este ilustrat in figura 2)".
    REGULA 9
    Verificarea marcilor
    Mentiunea "(1966)" referitoare la Certificatul international de bord liber se elimina.

    CAP. 2
    Conditii de atribuire a bordului liber

    REGULA 10
    Informatia pentru comandant
    Textul existent al paragrafului (2) se inlocuieste cu urmatorul text:
    "(2) Orice nava careia nu i se cere, in virtutea Conventiei internationale pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare in vigoare, sa fie supusa probei de inclinari, dupa ce a fost terminata, trebuie:
    a) sa fie supusa unei astfel de probe; deplasamentul real al navei, ca si pozitia centrului sau de greutate vor fi determinate pentru nava goala;
    b) sa puna la dispozitie comandantului, intr-o forma aprobata, toate informatiile sigure de care acesta are nevoie pentru a putea obtine, intr-o maniera simpla si rapida, indicatii exacte cu privire la stabilitatea navei in toate conditiile ce pot fi intalnite in serviciul normal;
    c) sa aiba la bord in orice moment informatia asupra stabilitatii sale, aprobata, impreuna cu documente care sa ateste ca aceasta informatie a fost aprobata de administratie;
    d) sub rezerva acordului Administratiei, sa fie scutita de efectuarea probei de inclinari dupa ce nava a fost terminata, daca se dispune de date de baza asupra stabilitatii rezultate dintr-o proba de inclinari a unei nave din aceeasi serie si daca este stabilit, intr-o maniera considerata satisfacatoare de catre Administratie, ca aceste date de baza permit obtinerea de informatii sigure in ceea ce priveste stabilitatea navei."
    REGULA 15
    Guri de magazie inchise cu capace mobile si etanse la intemperii prin prelate si dispozitive cu bare
    In ultima fraza a paragrafului (5) se introduce cuvantul "liniara" dupa cuvantul "interpolare".
    REGULA 22
    Guri de scurgere, prize de apa si orificii de evacuare
    In prima fraza a paragrafului (1) se introduc cuvintele "sub rezerva dispozitiilor paragrafului (2)" intre cuvintele "vor fi prevazute" si "cu mijloace".
    La textul existent se adauga paragraful urmator:
    "(2) Guri de scurgere prin bordaj, plecand de la suprastructurile inchise, utilizate pentru transportul incarcaturii, vor fi permise doar in cazul in care marginea puntii de bord liber nu este imersata cand nava se inclina cu 5 grade intr-un bord sau altul. In celelalte cazuri drenarea trebuie sa se faca catre interiorul navei, in conformitate cu cerintele Conventiei internationale pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare in vigoare."
    Paragrafele existente (2) - (5) se renumeroteaza, devenind (3) - (6).
    In paragraful renumerotat (4) referirea la "paragraful (1)" se inlocuieste cu "paragraful (2)".
    In prima fraza a paragrafului renumerotat (6) se inlocuiesc cuvintele "Toate valvulele si armaturile de bordaj" cu cuvintele "Toate armaturile de bordaj si valvulele".
    REGULA 23
    Hublouri
    In paragraful (2) al regulii se inlocuiesc cuvintele "plutirii la plina incarcatura" cu "liniei de incarcare de vara (sau liniei de incarcare de vara pentru lemn, daca este atribuita)".
    REGULA 24
    Saborduri pentru evacuare
    In prima propozitie a paragrafului (2) se inlocuiesc cuvintele "sectiunea calculata" cu "sectiunea calculata conform paragrafului (1)".
    In a doua propozitie a paragrafului (2) se introduce cuvantul "liniara" dupa cuvantul "interpolare".

    CAP. 3
    Borduri libere

    REGULA 27
    Tipuri de nave
    Textul existent se inlocuieste cu urmatorul text:
    "(1) Pentru calcularea bordului liber navele se vor imparti in doua tipuri: "A" si "B".
    Nave de tipul "A"
    (2) O nava de tipul "A" este o nava:
    a) care este proiectata pentru a transporta numai marfuri lichide in vrac;
    b) la care puntea expusa are un grad mare de etanseitate si nu este prevazuta decat cu deschideri mici de acces la compartimentele de marfa, aceste deschideri fiind inchise cu capace din otel sau dintr-un material echivalent si prevazute cu garnituri de etansare la apa; si
    c) care are o permeabilitate redusa a compartimentelor de marfa incarcate.
    (3) O nava de tipul "A" avand o lungime de peste 150 metri, careia i s-a atribuit un bord liber inferior celui prevazut pentru o nava de tipul "B", trebuie, cand este incarcata in conformitate cu cerintele paragrafului (11), sa poata rezista la inundarea oricarui compartiment sau compartimente, considerand permeabilitatea acestora de 0,95, in urma unei avarii ipotetice definite in paragraful (12), si sa ramana in stare de plutire in conditii de echilibru satisfacatoare, astfel cum sunt definite in paragraful (13). La o astfel de nava incaperea de masini trebuie tratata ca un compartiment inundabil, dar cu o permeabilitate de 0,85.
    (4) Unei nave de tipul "A" i se va atribui un bord liber de baza care nu va fi inferior celui care figureaza in tabelul A din regula 28.
    Nave de tipul "B"
    (5) Toate navele care nu satisfac prevederile paragrafelor (2) si (3), aplicabile navelor de tipul "A", vor fi considerate nave de tipul "B".
    (6) Navelor de tipul "B", ale caror guri de magazie situate in amplasamente de categoria 1 sunt prevazute cu capace conform prevederilor regulii 15, cu exceptia totusi a paragrafului (7) din sus-numita regula, li se vor atribui borduri libere calculate pe baza valorilor indicate in tabelul B din regula 28, majorate cu valorile care figureaza in tabelul urmator:

    Majorarea bordului liber in raport cu bordul liber de baza pentru navele de tipul "B" ale caror capace de la gurile de magazie nu sunt conforme dispozitiilor paragrafului (7) al regulii 15 sau ale regulii 16
_____________________________________________________________
Lungimea  Majorarea  Lungimea  Majorarea  Lungimea  Majorarea
navei     bordului   navei     bordului   navei     bordului
(metri)   liber      (metri)   liber      (metri)
_____________________________________________________________
108 si
mai putin    50        139       175        170        290
  109        52        140       181        171        292
  110        55        141       186        172        294
  111        57        142       191        173        297
  112        59        143       196        174        299
  113        62        144       201        175        301
  114        64        145       206        176        304
  115        68        146       210        177        306
  116        70        147       215        178        308
  117        73        148       219        179        311
  118        76        149       224        180        313
  119        80        150       228        181        315
  120        84        151       232        182        318
  121        87        152       236        183        320
  122        91        153       240        184        322
  123        95        154       244        185        325
  124        99        155       247        186        327
  125       103        156       251        187        329
  126       108        157       254        188        332
  127       112        158       258        189        334
  128       116        159       261        190        336
  129       121        160       264        191        339
  130       126        161       267        192        341
  131       131        162       270        193        343
  132       136        163       273        194        346
  133       142        164       275        195        348
  134       147        165       278        196        350
  135       153        166       280        197        353
  136       159        167       283        198        355
  137       164        168       285        199        357
  138       170        169       287        200        358
_____________________________________________________________

    Pentru lungimi intermediare ale navei bordurile libere se vor obtine prin interpolare liniara.
    Bordurile libere ale navelor cu o lungime mai mare de 200 metri vor fi fixate de Administratie.
    (7) Navelor de tipul "B", ale caror guri de magazie situate in amplasamente de categoria 1 sunt prevazute cu capace conform prevederilor paragrafului (7) al regulii 15 sau ale regulii 16, in afara prevederilor contrare cuprinse in paragrafele (8) - (13) inclusiv din prezenta regula, li se vor atribui borduri libere conform celor din tabelul B din regula 28.
    (8) La navele de tipul "B" avand o lungime mai mare de 100 metri se va putea atribui un bord liber inferior celui prevazut la paragraful (7), cu conditia ca, in functie de marimea reducerii admise, administratia sa considere ca:
    a) masurile prevazute pentru protejarea echipajului sunt satisfacatoare;
    b) dispozitivele de evacuare sunt adecvate;
    c) capacele din amplasamentele de categoriile 1 si 2 corespund prevederilor regulii 16 si au o rezistenta adecvata, o atentie speciala fiind acordata masurilor de etansare si fixare; si
    d) nava, atunci cand este incarcata in conformitate cu prevederile paragrafului (11), va putea rezista la inundarea oricarui compartiment sau compartimente, considerand permeabilitatea acestora de 0,95, in urma unei avarii ipotetice definite la paragraful (12), si va ramane in stare de plutire intr-o conditie de echilibru satisfacatoare, asa cum se specifica in paragraful (13). Daca lungimea navei este mai mare de 150 metri, incaperea de masini va fi tratata ca un compartiment inundabil, dar cu o permeabilitate de 0,85.
    (9) Pentru calculul bordurilor libere la navele de tipul "B" care satisfac prevederile paragrafelor (8), (11), (12) si (13), valorile indicate in tabelul B din regula 28 nu vor fi reduse cu mai mult de 60% din diferenta valorilor indicate in tabelele A si B pentru lungimile de nava corespunzatoare.
    (10) a) Reducerea mentionata in paragraful (9) poate fi marita pana la o valoare reprezentand diferenta totala dintre valorile indicate in tabelele A si B din regula 28, cu conditia ca nava sa satisfaca cerintele:
    (i) regulii 26, cu exceptia paragrafului (4), ca si cand ar fi o nava de tipul "A";
    (ii) paragrafelor (8), (11) si (13) ale prezentei reguli;
    si
    (iii) paragrafului (12) al acestei reguli, cu conditia ca, pe toata lungimea navei, oricare perete transversal etans sa fie presupus avariat, astfel incat cele doua compartimente adiacente lui in sens longitudinal se vor inunda simultan; totusi se va considera ca o astfel de avarie nu se aplica la peretii care delimiteaza spatiul de masini.
    b) Daca nava are o lungime mai mare de 150 metri, incaperea de masini trebuie considerata ca un compartiment inundabil, dar cu permeabilitate de 0,85.
    Starea initiala de incarcare
    (11) Starea initiala de incarcare inaintea inundarii se va determina dupa cum urmeaza:
    a) Nava se presupune incarcata la linia de incarcare de vara si fara asieta.
    b) Pentru calculul cotei centrului de greutate se aplica principiile urmatoare:
    (i) Se transporta o incarcatura omogena.
    (ii) Toate compartimentele de marfa, cu exceptia celor mentionate la subalin. (iii), dar inclusiv cele destinate a fi partial incarcate, trebuie considerate complet umplute, in afara de cazul in care sunt incarcate cu produse lichide, cand fiecare compartiment se va considera ca umplut in proportie de 98% .
    (iii) Daca nava este destinata a fi exploatata la linia de incarcare de vara cu unele compartimente goale, aceste compartimente vor fi considerate goale, cu conditia ca cota centrului de greutate astfel calculata sa nu fie inferioara celei obtinute ca urmare a aplicarii prevederilor subalin. (ii) de mai sus.
    (iv) Vor fi considerate ca pline in proportie de 50% din capacitatea lor totala toate tancurile si spatiile amenajate pentru a contine lichide si provizii consumabile in cursul transportului. Se va presupune pentru fiecare tip de lichid cel putin o pereche de tancuri laterale sau un singur tanc central prezentand o suprafata libera maxima si se va alege tancul sau combinatia de tancuri pentru care influenta suprafetelor libere de lichid este maxima; in fiecare tanc centrul de greutate al incarcaturii se va considera ca fiind in centrul volumului tancului. Restul tancurilor se vor presupune complet goale sau complet umplute, iar repartitia lichidelor consumabile in cursul transportului intre aceste tancuri va fi efectuata in asa fel incat sa se obtina cea mai mare cota posibila a centrului de greutate deasupra chilei.
    (v) Se va tine seama de efectul maxim al suprafetei libere de lichid pentru un unghi de banda nu mai mare de 5 grade in fiecare compartiment ce contine lichide, conform prevederilor subalin. (ii), exceptie facand compartimentele continand lichide consumabile in cursul transportului, conform dispozitiilor subalin. (iv).
    Alternativ se poate utiliza efectul real al suprafetelor libere de lichid, cu conditia ca metodele de calcul folosite sa fie acceptate de catre Administratie.
    (vi) Greutatile se vor calcula pe baza urmatoarelor valori pentru greutatile specifice:
    apa sarata          1,025
    apa dulce           1,000
    combustibil         0,950
    motorina            0,900
    ulei pentru ungere  0,900
    Ipoteze referitoare la avarii
    (12) In ceea ce priveste natura avariei se adopta urmatoarele ipoteze:
    a) In toate cazurile avaria se extinde pe verticala de la linia de baza in sus, fara limita.
    b) Extinderea transversala a avariei este egala cu valoarea cea mai mica dintre urmatoarele doua valori: B/5 sau 11,5 metri, masurata de la bordaj catre interiorul navei, perpendicular pe planul diametral la nivelul liniei de incarcare de vara.
    c) Daca in urma unei avarii de o extindere inferioara celor indicate in alin. a) si b) rezulta conditii mult mai severe, atunci aceasta avarie redusa va fi adoptata ca ipoteza.
    d) Cu exceptia dispozitiilor contrare prevazute in paragraful (1) alin. a), inundarea se va limita la un singur compartiment situat intre peretii transversali etansi adiacenti, cu conditia ca limita longitudinala a compartimentului spre axul navei sa nu fie situata in interiorul limitelor de extindere transversala a avariei ipotetice. Peretii transversali etansi, care delimiteaza tancurile laterale, care nu se intind pe toata latimea navei, se vor presupune a nu fi avariati, daca ei se prelungesc peste limita de extindere transversala a avariei ipotetice definite la alin. b).
    Daca un perete transversal etans prezinta baionete sau nise avand lungimea de cel mult 3 metri si care sunt situate in interiorul limitelor de avarie definite la alin. b), acest perete transversal etans va putea fi considerat intact, iar inundarea compartimentelor adiacente va putea fi considerata ca separata. Daca totusi un perete transversal etans prezinta, in limitele avariei ipotetice, o baioneta sau o nisa avand lungimea mai mare de 3 metri, inundarea compartimentelor adiacente acestui perete va fi considerata ca fiind simultana. Baioneta formata de peretele picului pupa cu plafonul tancului din picul pupa nu se va considera ca o baioneta, in sensul prezentei reguli.
    e) Daca un perete transversal etans principal este situat in limitele de extindere transversala a avariei ipotetice si daca acesta prezinta o nisa avand lungimea mai mare de 3 metri in dreptul unui dublu fund sau al unui tanc lateral, dublul fund sau tancul lateral adiacent partii din peretele transversal principal care prezinta o nisa se va considera inundat simultan. Daca acest tanc lateral are deschideri de comunicare cu una sau mai multe magazii, cum ar fi gurile de incarcare a cerealelor, acest spatiu sau spatii vor fi considerate inundate simultan. De asemenea, daca la o nava destinata sa transporte marfuri lichide un tanc lateral are practicate deschideri de comunicare cu un compartiment sau cu compartimentele adiacente, acestea trebuie sa fie considerate ca fiind goale si inundate simultan. Aceasta prevedere se aplica chiar si daca aceste deschideri sunt prevazute cu dispozitive de inchidere, in afara de cazul in care sunt prevazute valvule cu sertar, instalate pe peretii ce separa tancurile si actionate de pe punte. Capacele gurilor de vizitare prevazute cu buloane de fixare amplasate la distante apropiate sunt considerate a fi echivalente unui perete fara deschideri, in afara de cazul deschiderilor din tancurile laterale superioare care permit comunicarea cu magaziile.
    f) Daca se are in vedere inundarea a doua compartimente oarecare adiacente in sens longitudinal, distanta dintre peretii transversali principali etansi trebuie sa fie de cel putin 1/3 L*2/3) sau 14,5 metri, daca aceasta din urma valoare este inferioara, pentru a putea considera acesti pereti eficienti. Daca distanta dintre peretii transversali este mai mica, se va considera ca unul sau mai multi dintre acesti pereti nu exista pentru a obtine distanta minima intre pereti.
    Starea de echilibru
    (13) Starea de echilibru dupa inundare se va considera satisfacatoare, cu conditia ca:
    a) linia de plutire finala dupa inundare, avand in vedere afundarea, banda si asieta, sa fie sub marginea inferioara a oricarei deschideri prin care poate avea loc inundarea progresiva. Printre aceste deschideri trebuie sa se includa tubulaturile de aerisire, ventilatiile si deschiderile care sunt inchise prin usi etanse (chiar daca satisfac cerintele regulii 12) sau capacele de guri de magazie [chiar daca satisfac cerintele regulii 16 sau ale paragrafului (4) al regulii 19]. Se pot exclude deschiderile inchise prin capacele gurilor de vizitare si ochiurile de punte (care satisfac cerintele regulii 18), capacele gurilor de magazie de tipul descris in paragraful (2) al regulii 27, usile etanse glisante cu comanda de la distanta si hublourile de tip fix (care satisfac cerintele regulii 23). Totusi, in cazul usilor care separa o incapere principala de masini de un compartiment de guvernare, usile etanse pot fi de tipul cu balamale si actionare rapida, tinute inchise si nefolosite cand nava este pe mare, daca pragul inferior al acestor usi se afla deasupra liniei de incarcare de vara;
    b) in cazul in care sunt amplasate tubulaturi, conducte sau tuneluri in cadrul limitelor de avarie definite in paragraful (12) alin. b), sa fie luate masurile necesare pentru a se evita extinderea unei inundari progresive, prin intermediul acestora, a unor compartimente, altele decat cele presupuse inundabile in calculele ce se efectueaza pentru fiecare caz de avarie;
    c) unghiul de banda datorat inundarii asimetrice sa nu depaseasca 15 grade. Un unghi de banda de 17 grade poate fi acceptat, daca nici o parte a puntii nu este imersata;
    d) inaltimea metacentrica dupa inundare sa fie pozitiva;
    e) atunci cand orice parte a puntii situate in afara limitelor compartimentului considerat inundat intr-un anumit caz de avarie se afla sub apa sau cand exista dubii asupra limitelor de stabilitate dupa inundare, stabilitatea reziduala sa fie examinata. Aceasta poate fi considerata suficienta, daca diagrama bratelor de redresare are un domeniu minim de 20 grade dincolo de pozitia de echilibru cu un brat de redresare maxim de cel putin 0,1 metri in cadrul acestui domeniu. Aria suprafetei de sub diagrama bratelor de redresare nu trebuie sa fie mai mica de 0,0175 m x rad. Administratia va trebui sa tina seama de riscul pe care il prezinta deschiderile protejate sau neprotejate ce pot intra temporar in apa in limitele domeniului stabilitatii reziduale;
    f) Administratia sa aiba certitudinea ca stabilitatea este suficienta pe tot timpul fazelor intermediare de inundare.
    Navele nepropulsate
    (14) Bordul liber al unei salande, al unei barje sau al oricarei alte nave nepropulsate trebuie sa fie conform prevederilor prezentei reguli. La barjele care satisfac prescriptiile paragrafelor (2) si (3) se pot atribui borduri libere conform celor prevazute pentru navele de tipul "A".
    a) Administratia va trebui sa examineze in mod special stabilitatea barjelor ce transporta incarcaturi pe puntile deschise. Incarcaturile de pe punte nu vor putea fi transportate decat cu barje carora li s-a atribuit un bord liber normal conform celui prevazut pentru navele de tipul "B".
    b) Totodata prevederile regulilor 25, 26 paragrafele (2) si (3) si ale regulii 39 nu se aplica barjelor fara echipaj.
    c) Acestor barje fara echipaj, care nu au decat mici deschideri de acces pe puntea de bord liber, inchise cu capace etanse din otel sau din alt material echivalent si prevazute cu garnituri etanse, li se pot atribui borduri libere mai mici cu 25% decat cele calculate conform prezentelor reguli."
    REGULA 37
    Reducere pe suprastructuri si truncuri
    In paragraful (2), in notele de subsol ale tabelelor pentru navele de tipul "A" si "B", dupa cuvantul "suprastructurilor" se introduc cuvintele "si ale truncurilor".
    REGULA 38
    Selatura
    La paragraful (12), in definitia lui "y", se inlocuiesc cuvintele "extremitatea liniei selaturii" prin "perpendiculara prova sau pupa".
    REGULA 40
    Borduri libere minime
    In prima fraza a paragrafului (4) se inlocuiesc cuvintele "paragrafului (1)" prin "paragrafului (3)".

    CAP. 4
    Cerinte speciale pentru navele carora li s-au atribuit borduri libere pentru transportul de lemn pe punte

    REGULA 44
    Arimare
    Textul existent se inlocuieste cu urmatorul text:
    "Generalitati
    (1) Deschiderile pe puntea expusa pe care este arimata incarcatura de pe punte trebuie sa fie inchise si fixate in siguranta.
    Trombele de ventilatie si cubulaturile de aerisire trebuie sa fie protejate in mod eficient.
    (2) Incarcaturile de lemn (cherestea) pe punte trebuie sa se extinda cel putin pe toata lungimea disponibila, adica pe lungimea totala a putului sau a puturilor dintre suprastructuri.
    Daca nu exista suprastructura la extremitatea pupa, cheresteaua se va extinde cel putin pana la extremitatea pupa a gurii de magazie situate cel mai aproape de pupa.
    Incarcatura de lemn (cherestea) pe punte trebuie sa se extinda transversal, cat mai aproape posibil de bordul navei, tinand seama de spatiul necesar pentru obstacole, cum ar fi balustrade, montanti de parapet, montanti, accesul pentru pilot etc., sub rezerva ca orice spatiu gol astfel creat la marginea navei sa nu depaseasca 4% din latimea navei. Cheresteaua va fi arimata cat mai solid posibil, cel putin pana la o inaltime egala cu inaltimea normala a unei suprastructuri, alta decat o semiduneta.
    (3) La o nava care navigheaza iarna intr-o zona periodica de iarna, inaltimea incarcaturii deasupra puntii expuse nu trebuie sa depaseasca o treime din cea mai mare latime a navei.
    (4) Incarcatura de lemn (cherestea) pe punte trebuie sa fie arimata compact, legata cu cabluri si fixata. Ea nu trebuie sa jeneze in nici un fel navigatia si exploatarea navei.
    Montanti
    (5) Daca natura lemnului cere instalarea de montanti, acestia trebuie sa aiba o rezistenta corespunzatoare, tinand seama de latimea navei; rezistenta montantilor nu va depasi rezistenta parapetelor, iar distanta dintre ei va fi in raport cu lungimea si cu tipul lemnului transportat, dar nu trebuie sa depaseasca 3 metri. Trebuie prevazute pentru consolidarea montantilor corniere robuste sau saboti metalici ori alte mijloace la fel de eficiente.
    Legaturi
    (6) Incarcatura de lemn (cherestea) pe punte trebuie sa fie eficient fixata pe toata lungimea sa printr-un sistem de legare considerat de Administratie ca fiind acceptabil, tinand seama de tipul lemnului transportat*).
    Stabilitate
    (7) O rezerva suficienta de stabilitate trebuie sa fie prevazuta pentru toate etapele voiajului, tinand seama de adaugarile de greutati, cum sunt cele care rezulta din absorbtia apei de catre incarcatura sau din chiciura, dupa cum este cazul, precum si de pierderile de greutate ca urmare a consumului de combustibil si provizii*).
------------
    *) Se face referire la Codul de reguli practice pentru securitatea navelor care transporta lemn (cherestea) pe punte, adoptat initial de catre Organizatie prin Rezolutia A.287 (VIII) si modificat de Comitetul securitatii maritime in cadrul celei de-a 39-a sesiune a sa.

    Protectia echipajului, accesul la incarcaturile de masini etc.
    (8) Pe langa cerintele paragrafului (5) al regulii 25, balustrade sau tin-te bine avand un ecartament vertical care sa nu depaseasca 350 mm vor fi instalate de fiecare parte a incarcaturii de pe punte pana la o inaltime de cel putin un metru deasupra incarcaturii.
    Suplimentar, trebuie prevazut un tin-te bine, preferabil din cablu de otel, cat mai aproape posibil de planul diametral al navei, care sa fie bine intins cu ajutorul unui dispozitiv de intindere. Montantii tuturor balustradelor si tin-te bine se vor dispune astfel incat sa se evite o deformare exagerata. Daca incarcatura nu este plana, deasupra incarcaturii trebuie amenajata o suprafata de trecere sigura cu latimea de cel putin 600 mm si care sa fie fixata solid sub tin-te bine sau alaturi.
    (9) In cazul in care prevederile enuntate in paragraful (8) nu pot fi aplicate, se vor folosi solutii alternative considerate satisfacatoare de catre administratie.
    Instalatii de guvernare
    (10) Instalatiile de guvernare trebuie sa fie efectiv protejate impotriva oricaror avarii datorate incarcaturii si sa fie, pe cat posibil, cat mai accesibile. Se vor lua masuri eficiente pentru a se permite guvernarea in cazul defectarii instalatiilor principale de guvernare."
    REGULA 45
    Calculul bordului liber
    In paragraful (5), dupa cuvintele "pe punte" se adauga cuvintele "sau prin aplicarea cerintelor paragrafului (8) al regulii 40 pornind de la pescajul de vara pentru transportul de lemn pe punte, masurat incepand de la partea superioara a chilei pana la linia de incarcare de vara pentru transportul de lemn pe punte".

    ANEXA 2

                     ZONE, REGIUNI SI PERIOADE SEZONIERE

    REGULA 46
    Zone si regiuni periodice de iarna in emisfera nordica
    Ultima fraza a paragrafului (1) alineatul b) se inlocuieste cu fraza:
    "Sunt excluse din aceasta zona: zona periodica de iarna I a Atlanticului de Nord, regiunea periodica de iarna a Atlanticului de Nord si Marea Baltica, delimitata de paralela lui Skaw in Skagerrak. Insulele Shetland se vor considera ca fiind la limita zonelor periodice de iarna I si II din Atlanticul de Nord.
    Perioade sezoniere:
    Iarna: 1 noiembrie - 31 martie
    Vara: 1 aprilie - 31 octombrie."
    REGULA 47
    Zona periodica de iarna in emisfera sudica
    La sfarsitul regulii se inlocuiesc cuvintele "pana la coasta de vest a continentului american" cu urmatoarele cuvinte:
    "pana la punctul de latitudine 33 grade S si longitudine 79 grade V; loxodroma pana la punctul de latitudine 41 grade S si longitudine 75 grade V; loxodroma pana la farul de la Punta Corona din insula Chiloe, la punctul de latitudine 41 grade 47^S si longitudine 73 grade 53^V; apoi de-a lungul coastelor de nord, est si sud ale insulei Chiloe pana la punctul de latitudine 43 grade 20^S si longitudine 74 grade 20^V; meridianul 74 grade 20^V pana la paralela 45 grade 45^S, cuprinzand zona de coasta a canalelor Chiloe de la meridianul 74 grade 20^V spre est."
    REGULA 48
    Zona tropicala
    La sfarsitul primului alineat al paragrafului (2), se inlocuiesc cuvintele "loxodroma pana la coasta de vest a continentului american la punctul de latitudine 30 grade S" prin cuvintele "loxodroma pana la punctul de latitudine 32 grade 47^S si longitudine 72 grade V; paralela 32 grade 47^S pana la coasta de vest a Americii de Sud".
    La al doilea alineat al paragrafului (2) cuvantul "Coquimbo" se inlocuieste cu "Valparaiso".
    REGULA 49
    Regiuni periodice tropicale
    La paragraful (4) alineatul b), cuvintele "la meridianul 120 grade E si acest meridian pana la coasta Australiei" se inlocuiesc cu cuvintele "la meridianul 114 grade E si acest meridian pana la coasta Australiei".

    HARTA ZONELOR PERMANENTE SI PERIODICE

    Atunci cand indica regiunea situata de-a lungul coastei de est a Statelor Unite ale Americii, cuvintele "ZONA PERIODICA DE IARNA" se inlocuiesc cu "REGIUNEA PERIODICA DE IARNA".
    Ori de cate ori apar pe harta cuvintele "ZONA PERIODICA TROPICALA", se inlocuiesc cu "REGIUNEA PERIODICA TROPICALA".
    In nota, cuvantul "occidentale" se inlocuieste cu "orientale".
    Limita regiunii periodice tropicale de pe coasta Australiei este deplasata de la meridianul 120 grade E la meridianul 114 grade E.
    Se elimina limita meridionala a zonei de vara sudice, situata la est de punctul de latitudine 33 grade S si longitudine 79 grade V pana la coasta de vest a continentului american. Se introduce o loxodroma de la punctul de latitudine 33 grade S si longitudine 79 grade V pana la punctul de latitudine 41 grade S si longitudine 75 grade V. De acolo se introduce o loxodroma pana la farul de la Punta Corona din insula Chiloe, la punctul de latitudine 41 grade 47 ^S si longitudine 73 grade 53^V. De acolo se marcheaza coasta nordica, estica si sudica a insulei Chiloe ca limita pana la punctul de latitudine 43 grade 20^S si longitudine 74 grade 20^V. Se marcheaza meridianul 74 grade 20^V pana la paralela 45 grade 45^S, iar apoi aceasta paralela pana la coasta de vest a Americii de Sud.
    Se elimina de la linia care marcheaza limita sudica a zonei tropicale loxodroma de la punctul de latitudine 26 grade S si longitudine 75 grade V pana la coasta de vest a Americii de Sud la latitudinea 30 grade S. Se introduce o loxodroma de la punctul de latitudine 26 grade S si longitudine 75 grade V pana la punctul de latitudine 32 grade 47^S si longitudine 72 grade V si apoi paralela 32 grade 47^S pana la coasta de vest a Americii de Sud.

    ANEXA 3

                              CERTIFICATE

    Modelele existente ale Certificatului international de bord liber (1966) si ale Certificatului international de scutire pentru bordul liber se inlocuiesc cu urmatoarele modele:

    "Model de Certificat international de bord liber

                  CERTIFICAT INTERNATIONAL DE BORD LIBER

    (sigiliul oficial)                                      (statul)

    Eliberat in virtutea prevederilor Conventiei internationale din 1966 asupra liniilor de incarcare, modificata prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta
sub autoritatea Guvernului ...................................................
                                          (numele statului)
de catre ..........................................
          (persoana sau organizatia autorizata)

    Caracteristicile navei*1)

    Numele navei ...........................................................
    Numarul sau literele distinctive .......................................
    Portul de inmatriculare ................................................
    Lungimea (L), masurata conform prevederilor art. 2(8) (in metri) .......
    Numarul IMO*2) .........................................................

    Bord liber atribuit ca*3):                  Tipul navei*3)
            Nava noua                           Tip "A"
                                                Tip "B"
         Nava existenta                         Tip "B" cu bord liber redus
                                                Tip "B" cu bord liber marit
    Bord liber masurat de la linia puntii*4)    Linia de incarcare*4)

    Tropical           ......... mm (T)         ............ mm deasupra (V)
    Vara               ......... mm (V)         Marginea superioara a liniei
                                                care trece prin centrul
                                                inelului
    Iarna              ......... mm (I)         ............ mm sub (V)
    Iarna in
    Atlanticul de Nord ......... mm (IAN)       ............ mm sub (V)
    Lemn tropical      ......... mm (LT)        ............ mm deasupra (LV)
    Lemn vara          ......... mm (LV)        ............ mm deasupra (V)
    Lemn iarna         ......... mm (LI)        ............ mm sub (LV)
    Lemn iarna in
    Atlanticul de Nord ......... mm (LIAN)      ............ mm sub (LV)

    Reducerea in apa dulce pentru toate bordurile libere, altele decat bordurile libere pentru transportul de lemn ...... mm. Pentru bordurile libere pentru transportul de lemn ......... mm.
    Marginea superioara a marcii liniei puntii de la care sunt masurate aceste borduri libere se gaseste la ....... mm ........ puntii, in bord.
                          ________________
                         |________________|

                  ___________ LTD
                 |  _________|
                 | |
                 | |_________ LD
                 |  _________|        TD ___________
     LT _________| |                    |_________  |
       |_________  |                   D _________| |
                 | |                    |_________  |_________ T
     LV _________| |                              |  _________|
       |_________  |                              | |
                 | |                              | |_________ V
     LI _________| |                              |  _________|
       |_________  |                              | |
                 | |                              | |_________ I
                 | |                              |  _________|
                 | |                              | |
  L IAN _________| |                              | |_________ IAN
       |___________|                              |___________|

    Se certifica prin prezentul:
    1. ca nava a fost inspectata in conformitate cu cerintele art. 14 din conventie;
    2. ca in urma inspectiei s-a constatat ca bordurile libere sus-mentionate au fost atribuite si liniile de incarcare indicate mai sus au fost marcate in conformitate cu conventia.
    Prezentul certificat este valabil pana la*5) ............ sub rezerva inspectiilor anuale prevazute la art. 14(1) c) din conventie.
    Eliberat la .........................................................
                            (locul eliberarii certificatului)
    .................       .............................................
    (data eliberarii)        (semnatura persoanei oficiale autorizate sa
                                        elibereze certificatul)

               (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)
------------
    *1) In mod alternativ, caracteristicile navei pot fi prezentate orizontal, in casete.
    *2) In conformitate cu Rezolutia A.600(15) - Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, aceasta informatie poate fi inclusa in mod facultativ.
    *3) Stergeti, dupa caz.
    *4) Nu este necesar sa se mentioneze in certificat bordurile libere si liniile de incarcare care nu sunt aplicabile. Liniile de incarcare de compartimentare pot fi indicate in certificat cu titlu facultativ.
    *5) Introduceti data expirarii specificata de administratie in conformitate cu prevederile art. 19(1) din conventie. Ziua si luna acestei date corespund datei de aniversare, asa cum este definita la art. 2(9) din conventie, daca nu a fost modificata in conformitate cu art. 19(8) din conventie.

    NOTA:
    1. Cand o nava pleaca dintr-un port situat pe un fluviu sau in ape interioare, este permisa marirea incarcaturii sale cu o cantitate corespunzatoare greutatii combustibilului si a tuturor celorlalte materiale consumabile necesare nevoilor sale pe traseul dintre punctul de plecare si mare.
    2. Cand o nava se deplaseaza in apa dulce cu densitatea egala cu 1, linia de incarcare respectiva poate fi imersata la o adancime corespunzatoare corectiei pentru apa dulce indicata mai sus. Cand densitatea apei nu este egala cu 1, corectia este proportionala cu diferenta dintre 1,025 si densitatea reala.

                      Atestarea inspectiilor anuale

    Se certifica prin prezentul ca in urma inspectiei anuale cerute conform prevederilor art. 14(1) c) din conventie s-a constatat ca nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei.
    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

          Inspectia anuala in conformitate cu prevederile art. 19(8) c)

    Se certifica prin prezentul ca in urma inspectiei efectuate in conformitate cu prevederile art. 19(8) (c) din conventie s-a constatat ca nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei.
                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului, daca acesta este valabil mai putin de 5 ani, cand se aplica prevederile art. 19(3).

    Nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei si prezentul certificat, in conformitate cu prevederile art. 19(3) din conventie, este acceptat ca fiind valabil pana la .................. .
                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului cand s-a efectuat inspectia de reinnoire si cand se aplica prevederile art. 19(4)

    Nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei si prezentul certificat, in conformitate cu prevederile art. 19(4) din conventie, este acceptat ca fiind valabil pana la .................. .
                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului pana cand nava ajunge in portul de inspectie sau pentru o perioada de gratie, cand se aplica prevederile art. 19(5) sau 19(6).

    Prezentul certificat, in conformitate cu prevederile art. 19(5)/19(6)*3) din conventie, este acceptat ca fiind valabil pana la .................. .
                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Aviz pentru avansarea datei de aniversare, cand se aplica prevederile art. 19(8)

    In conformitate cu prevederile art. 19(8) din conventie, noua data de aniversare este .................. .
                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    In conformitate cu prevederile art. 19(8) din conventie, noua data de aniversare este ............... .
                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)"
------------
    *3) Stergeti, dupa caz.

    "Model de Certificat international de scutire pentru bordul liber

          CERTIFICAT INTERNATIONAL DE SCUTIRE PENTRU BORDUL LIBER

    (sigiliul oficial)                                        (statul)

    Eliberat in virtutea prevederilor Conventiei internationale din 1966 asupra liniilor de incarcare, modificata prin Protocolul din 1988 referitor la aceasta
sub autoritatea Guvernului ................. de catre ......................
                           (numele statului)          (persoana sau
                                                      organizatia autorizata)

    Caracteristicile navei*1)

    Numele navei ...........................................................
    Numarul sau literele distinctive .......................................
    Portul de inmatriculare ................................................
    Lungimea (L), masurata conform prevederilor art. 2(8) (in metri) .......
    Numarul IMO*2) .........................................................

    Se certifica prin prezentul ca nava este scutita, in virtutea prevederilor art. 6(2)/6(4)*3) din conventie, de aplicarea prevederilor conventiei.
    Prevederile conventiei de care nava este scutita, in virtutea prevederilor art. 6(2), sunt:
............................................................................
............................................................................
............................................................................
    Voiajul pentru care se acorda scutirea in virtutea prevederilor art. 6(4) este urmatorul: de la ............. la ................
    Conditiile, daca exista, in care este acordata scutirea in virtutea prevederilor art. 6(2) sau 6(4): ...........................................
............................................................................
............................................................................
    Prezentul certificat este valabil pana la*4) ................... sub rezerva inspectiilor anuale prevazute la art. 14(1) c) din conventie.
    Eliberat la ......................................................
                        (locul eliberarii certificatului)
    .................   ..............................................
    (data eliberarii)    (semnatura persoanei oficiale autorizate sa
                                    elibereze certificatul)

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)
------------
    *1) In mod alternativ, caracteristicile navei pot fi prezentate orizontal, in casete.
    *2) In conformitate cu Rezolutia A.600(15) - Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, aceasta informatie poate fi inclusa in mod facultativ.
    *3) Stergeti, dupa caz.
    *4) Introduceti data expirarii specificata de Administratie in conformitate cu prevederile art. 19(10) din conventie. Ziua si luna acestei date corespund datei de aniversare, asa cum este definita la art. 2(9) din conventie, daca nu a fost modificata in conformitate cu prevederile art. 19(8) din conventie.

                    Atestarea inspectiilor anuale

    Se certifica prin prezentul ca in urma inspectiei anuale cerute conform prevederilor art. 14(1) c) din conventie s-a constatat ca nava indeplineste conditiile in virtutea carora scutirea a fost acordata.
    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

           Inspectia anuala in conformitate cu prevederile art. 19(8) c)

    Se certifica prin prezentul ca, in urma inspectiei efectuate in conformitate cu prevederile art. 19(8) (c) din conventie, s-a constatat ca nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului, daca acesta este valabil mai putin de 5 ani, cand se aplica prevederile art. 19(3)

    Nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei si prezentul certificat, in conformitate cu prevederile art. 19(3) din conventie, este acceptat ca fiind valabil pana la .................. .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului, cand s-a efectuat inspectia de reinnoire si cand se aplica prevederile art. 19(4).

    Nava indeplineste cerintele pertinente ale conventiei si prezentul certificat, in conformitate cu prevederile art. 19(4) din conventie, este acceptat ca fiind valabil pana la .................. .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului pana cand nava ajunge in portul de inspectie sau pentru o perioada de gratie, cand se aplica prevederile art. 19(5) sau 19(6)

    Prezentul certificat, in conformitate cu prevederile art. 19(5)/19(6)*3) din conventie, este acceptat ca fiind valabil pana la .................. .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Aviz pentru avansarea datei de aniversare, cand se aplica prevederile art. 19(8)

    In conformitate cu prevederile art. 19(8) din conventie, noua data de aniversare este .......... .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    In conformitate cu prevederile art. 19(8) din conventie, noua data de aniversare este .......... .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

------------
    *3) Stergeti, dupa caz.

    ANEXA 5
    la ordonanta

                           AMENDAMENTELE*)
la anexa la Protocolul din 1978 referitor la Conventia internationala din 1973 pentru prevenirea poluarii de catre nave (MARPOL 73/78)

    *) Traducere.

    Amendamente la anexele I si II la MARPOL 73/78
    1 MARPOL 73/78, ANEXA I

    REGULA 1
    Definitii
    Se adauga urmatoarea noua definitie:
    "(31) Data de aniversare inseamna ziua si luna fiecarui an, care vor corespunde datei de expirare a Certificatului international de prevenire a poluarii cu hidrocarburi."
    REGULA 4
    Vizite si inspectii
    Titlul existent se inlocuieste cu:
    "Inspectii"
    Textul existent se inlocuieste cu:
    "(1) Orice petrolier cu un tonaj brut de 150 tone si mai mult, precum si orice alta nava cu un tonaj brut de 400 tone si mai mult trebuie sa fie supuse inspectiilor specificate mai jos:
    a) o inspectie initiala, inainte ca nava sa fie pusa in serviciu sau inainte ca certificatul cerut de regula 5 din aceasta anexa sa i se elibereze pentru prima data, care trebuie sa includa o inspectie completa a structurii, echipamentelor, instalatiilor, armaturilor, amenajarilor si materialului sau in masura in care prevederile acestei anexe se aplica navei. Aceasta inspectie trebuie sa confere siguranta ca structura, echipamentele, instalatiile, armaturile, amenajarile si materialul corespund intru totul cerintelor aplicabile ale acestei anexe;
    b) o inspectie de reinnoire, la intervale specificate de Administratie, dar nedepasind 5 ani, exceptand cazurile cand se aplica dispozitiile paragrafelor (2), (5), (6) si (7) ale regulii 8 din aceasta anexa. Inspectia de reinnoire trebuie sa confere siguranta ca structura, echipamentele, instalatiile, armaturile, amenajarile si materialul corespund intru totul cerintelor aplicabile ale acestei anexe;
    c) o inspectie intermediara, in decurs de 3 luni inainte sau dupa cea de-a doua data de aniversare sau in decurs de 3 luni inainte sau dupa cea de-a treia data de aniversare din certificat, care va tine locul uneia dintre inspectiile anuale specificate in paragraful (1) alin. d) al acestei reguli. Inspectia intermediara trebuie sa confere siguranta ca echipamentele, pompele si instalatiile de tubulaturi aferente, inclusiv instalatiile de supraveghere si control al descarcarilor de hidrocarburi, instalatiile de spalare cu titei, echipamentul de separare hidrocarburi-apa si instalatiile de filtrare a hidrocarburilor, corespund intru totul cerintelor aplicabile ale acestei anexe si sunt in buna stare de functionare. Aceste inspectii intermediare trebuie mentionate in certificatul eliberat conform regulii 5 sau 6 din aceasta anexa;
    d) o inspectie anuala, in decurs de 3 luni inainte sau dupa fiecare data de aniversare din certificat, care sa cuprinda o inspectie generala a structurii, echipamentului, instalatiilor, armaturilor, amenajarilor si a materialului mentionate in paragraful (1) alin. a) al acestei reguli pentru a se asigura ca acestea au fost intretinute in conformitate cu prevederile paragrafului (4) al acestei reguli si ca sunt inca satisfacatoare scopului caruia nava ii este destinata. Aceste inspectii anuale trebuie mentionate in certificatul eliberat conform regulii 5 sau 6 din aceasta anexa;
    e) o inspectie suplimentara, generala sau partiala, dupa caz, trebuie sa fie efectuata dupa o reparatie ce rezulta in urma investigatiilor prescrise in paragraful (4) al acestei reguli sau ori de cate ori sunt executate reparatii sau reinnoiri importante. Inspectia trebuie sa confere siguranta ca reparatiile si reinnoirile necesare au fost efectiv executate, ca materialul si modul de executie a acestor reparatii sau reinnoiri sunt din toate punctele de vedere satisfacatoare si ca nava indeplineste din toate punctele de vedere cerintele acestei anexe.
    (2) Administratia va stabili masuri corespunzatoare pentru navele care nu se supun prevederilor paragrafului (1) al acestei reguli in scopul asigurarii respectarii prevederilor aplicabile ale acestei anexe.
    (3) a) Inspectiile navelor, in ceea ce priveste aplicarea prevederilor acestei anexe, trebuie efectuate de inspectori ai Administratiei. Totusi Administratia poate incredinta inspectiile fie inspectorilor numiti in acest scop, fie organizatiilor recunoscute de aceasta.
    b) O administratie care numeste inspectori sau recunoaste organizatii pentru a efectua inspectiile prevazute la alin. a) al acestui paragraf, trebuie sa imputerniceasca orice inspector numit sau organizatia recunoscuta pentru ca cel putin:
    (i) sa solicite reparatii la o nava; si
    (ii) sa efectueze inspectii, daca sunt cerute de autoritatile competente ale statului portuar.
    Administratia trebuie sa notifice Organizatiei responsabilitatile specifice si conditiile autoritatii acordate inspectorilor numiti sau organizatiilor recunoscute, pentru a fi difuzate partilor la prezentul protocol spre informarea inspectorilor lor.
    c) Daca un inspector numit sau o organizatie recunoscuta stabileste ca starea navei sau a echipamentului sau nu corespunde substantial caracteristicilor din certificat sau se prezinta astfel incat nava nu este apta pentru a iesi in mare fara a prezenta un pericol excesiv pentru mediul marin, acel inspector sau organizatie trebuie sa se asigure imediat ca se iau masuri de remediere si trebuie sa informeze Administratia in timp util. Daca nu se iau asemenea masuri de remediere, certificatul trebuie retras, iar Administratia trebuie informata imediat; daca nava se afla in portul altei parti, autoritatile competente ale statului portuar trebuie, de asemenea, informate imediat. Daca un inspector al Administratiei, un inspector numit sau o organizatie recunoscuta a informat autoritatile competente ale statului portuar, guvernul statului portuar interesat trebuie sa acorde acelui inspector sau acelei organizatii tot sprijinul necesar pentru a-si indeplini obligatiile in conformitate cu aceasta regula. Daca este cazul, guvernul statului portuar interesat va lua astfel de masuri care sa asigure ca nava nu va iesi in mare sau nu va parasi portul pentru a se indrepta catre cel mai apropiat santier de reparatii disponibil cat timp prezinta un pericol excesiv pentru mediul marin.
    d) In fiecare caz administratia interesata trebuie sa garanteze pe deplin efectuarea completa si eficienta a inspectiei si trebuie sa se angajeze sa ia masurile necesare pentru a satisface aceasta obligatie.
    (4) a) Starea navei si a echipamentelor ei trebuie mentinuta pentru a corespunde prevederilor prezentei conventii, ca sa se asigure ca nava va fi apta din toate punctele de vedere sa iasa in mare fara a prezenta un pericol excesiv pentru mediul marin.
    b) Dupa efectuarea oricarei inspectii a navei conform prevederilor paragrafului (1) al acestei reguli, nu trebuie sa se faca nici o modificare a structurii, echipamentelor, instalatiilor, armaturilor, amenajarilor sau materialului, care au facut obiectul inspectiei, fara aprobarea administratiei, cu exceptia simplei inlocuiri a acestor echipamente sau armaturi.
    c) Ori de cate ori nava sufera un accident sau se descopera un defect care afecteaza considerabil integritatea navei sau eficienta ori integralitatea echipamentelor sale care fac obiectul acestei anexe, comandantul sau armatorul navei trebuie sa informeze in scris cat mai curand Administratia, organizatia recunoscuta sau inspectorul numit, raspunzator de eliberarea certificatului pertinent, care trebuie sa initieze cercetari pentru a stabili daca este necesara o inspectie conform prevederilor paragrafului (1) al acestei reguli. Daca nava se afla in portul unei alte parti, comandantul sau armatorul trebuie sa faca raport imediat si autoritatilor competente ale statului portuar, iar inspectorul numit sau organizatia recunoscuta se va convinge ca acest raport a fost intocmit."
    REGULA 5
    Eliberarea certificatului
    Titlul existent se inlocuieste cu:
    "Eliberarea sau vizarea certificatului"
    Textul existent se inlocuieste cu:
    "(1) Un Certificat international de prevenire a poluarii cu hidrocarburi se va elibera, dupa o inspectie initiala sau de reinnoire efectuata in conformitate cu prevederile regulii 4 din aceasta anexa, oricarui petrolier cu un tonaj brut de 150 tone si mai mult, precum si oricarei alte nave cu un tonaj brut de 400 tone si mai mult, care efectueaza voiaje catre porturi sau terminale in mare, aflate sub jurisdictia altor parti la conventie.
    (2) Acest certificat va fi eliberat sau va fi vizat fie de Administratie, fie de orice persoana sau organizatie autorizata in mod legal de aceasta. In orice caz, Administratia si asuma intreaga responsabilitate a certificatului.
    (3) Indiferent de oricare alte prevederi ale amendamentelor la aceasta anexa, adoptate de Comitetul pentru protectia mediului marin (MEPC) prin Rezolutia MEPC.39(29), orice Certificat international de prevenire a poluarii cu hidrocarburi, care este in curs de valabilitate cand aceste amendamente intra in vigoare, va ramane valabil pana la data expirarii sale conform prevederilor acestei anexe, anterioare intrarii in vigoare a amendamentelor."
    REGULA 6
    Eliberarea unui certificat de catre alt guvern
    Titlul existent se inlocuieste cu:
    "Eliberarea sau vizarea unui certificat de catre alt guvern"
    Textul existent se inlocuieste cu:
    "(1) Guvernul unei parti la conventie poate dispune, la cererea Administratiei, inspectarea unei nave si, daca se convinge ca sunt respectate prevederile acestei anexe, va elibera navei un Certificat international de prevenire a poluarii cu hidrocarburi sau va autoriza eliberarea lui si, cand este cazul, va viza sau va autoriza vizarea certificatului de care dispune nava, in conformitate cu prevederile acestei anexe.
    (2) O copie de pe certificat si o copie de pe raportul de inspectie trebuie transmise cat mai curand posibil Administratiei care a facut cererea.
    (3) Un certificat astfel eliberat va contine o declaratie din care sa reiasa ca acesta a fost eliberat la cererea Administratiei si ca are aceeasi valoare, fiind recunoscut in aceleasi conditii ca un certificat eliberat conform regulii 5 din aceasta anexa.
    (4) Nu se va elibera un Certificat international de prevenire a poluarii cu hidrocarburi unei nave sub pavilionul unui stat care nu este parte la conventie."
    REGULA 7
    Forma certificatului
    Textul existent se inlocuieste cu:
    "Certificatul international de prevenire a poluarii cu hidrocarburi trebuie redactat in forma corespunzatoare modelului prezentat in apendicele II la aceasta anexa. Daca limba folosita nu este nici engleza, nici franceza, textul trebuie sa includa o traducere intr-una din aceste limbi."
    REGULA 8
    Durata certificatului
    Titlul existent se inlocuieste cu:
    "Durata si valabilitatea certificatului"
    Textul existent se inlocuieste cu:
    "(1) Certificatul international de prevenire a poluarii cu hidrocarburi trebuie eliberat pentru o perioada specificata de Administratie, care nu va depasi 5 ani.
    (2) a) Fara a tine seama de cerintele paragrafului (1) al acestei reguli, cand inspectia de reinnoire se efectueaza in decurs de 3 luni inainte de data expirarii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data incheierii inspectiei de reinnoire pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data expirarii certificatului existent.
    b) Cand inspectia de reinnoire este incheiata dupa data expirarii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data incheierii inspectiei de reinnoire pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data expirarii certificatului existent.
    c) Cand inspectia de reinnoire este incheiata cu mai mult de 3 luni inainte de data expirarii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data incheierii inspectiei de reinnoire pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data incheierii inspectiei de reinnoire.
    (3) Daca un certificat este eliberat pentru o perioada mai mica de 5 ani, Administratia poate extinde valabilitatea certificatului dupa data expirarii pana la perioada maxima specificata in paragraful (1) al acestei reguli, cu conditia ca inspectiile mentionate la paragraful (1) alin. c) si d) ale regulii 4 din aceasta anexa, aplicabile cand este eliberat un certificat pentru o perioada de 5 ani, sa fie efectuate corespunzator.
    (4) Daca s-a efectuat o inspectie de reinnoire si nu se poate elibera sau pune la dispozitie bordului navei un nou certificat inainte de data expirarii certificatului existent, persoana sau organizatia autorizata de Administratie poate viza certificatul existent si acest certificat trebuie acceptat ca valabil pentru o perioada suplimentara ce nu va depasi 5 luni de la data expirarii.
    (5) Daca la data expirarii unui certificat nava nu se afla intr-un port in care urmeaza sa fie inspectata, Administratia poate extinde perioada de valabilitate a certificatului, dar o asemenea extindere va fi acordata numai pentru a-i permite navei sa isi termine voiajul spre portul in care va fi inspectata si aceasta numai in cazurile in care aceasta masura apare oportuna si rezonabila. Nici un certificat nu se va extinde pentru o perioada mai mare de 3 luni, iar o nava careia i s-a acordat o prelungire nu trebuie, la sosirea sa in portul unde urmeaza sa fie inspectata, sa se creada indreptatita, in virtutea unei astfel de extinderi, sa paraseasca portul fara sa aiba un certificat nou. Cand inspectia de reinnoire este incheiata, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data expirarii certificatului existent inainte de acordarea prelungirii.
    (6) Un certificat eliberat unei nave angajate in voiaje scurte, ce nu a fost prelungit conform prevederilor precedente ale acestei reguli, poate fi prelungit de Administratie pentru o perioada de gratie de maximum o luna de la data expirarii mentionata pe acesta. Cand este incheiata inspectia de reinnoire, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data expirarii certificatului existent inainte de acordarea prelungirii.
    (7) In situatii speciale, dupa cum hotaraste Administratia, un certificat nou nu este nevoie sa fie datat de la data expirarii certificatului existent, asa cum se cere in paragrafele (2) alin. b), (5) sau (6) ale acestei reguli. In aceste situatii speciale, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data incheierii inspectiei de reinnoire.
    (8) Daca o inspectie anuala sau intermediara se efectueaza inainte de perioada specificata in regula 4 din aceasta anexa, atunci:
    a) data de aniversare indicata pe certificat va fi modificata prin vizare cu o data ce nu va depasi 3 luni de la data la care s-a efectuat inspectia;
    b) inspectia anuala sau intermediara ulterioara, ceruta de regula 4 din aceasta anexa, va fi efectuata la intervalele prescrise de acea regula, folosind noua data de aniversare;
    c) data de expirare poate ramane neschimbata, cu conditia ca una sau mai multe inspectii anuale sau intermediare, dupa caz, sa fie efectuate in asa fel incat intervalele maxime dintre inspectii, prescrise de regula 4 din aceasta anexa, sa nu fie depasite.
    (9) Un certificat eliberat in conformitate cu regula 5 sau 6 din aceasta anexa isi va pierde valabilitatea in oricare dintre urmatoarele cazuri:
    a) daca inspectiile pertinente nu sunt incheiate in perioadele specificate in regula 4 paragraful (1) din aceasta anexa;
    b) daca certificatul nu este vizat in conformitate cu paragraful (1) alin. c) sau d) al regulii 4 din aceasta anexa;
    c) la transferul navei sub pavilionul altui stat. Un nou certificat se va elibera numai cand guvernul ce elibereaza noul certificat este pe deplin convins ca nava indeplineste cerintele mentionate la paragraful (4) alin. a) si b) al regulii 4 din aceasta anexa. In cazul unui transfer de pavilion intre parti, daca cererea se face in decurs de 3 luni de la data cand a avut loc transferul, guvernul partii al carei pavilion a fost anterior autorizata nava sa il arboreze va transmite, cat mai curand posibil, Administratiei copii de pe certificatul aflat la bordul navei inainte de transfer si, daca exista, copii de pe rapoartele de inspectie pertinente."

    APENDICE II

                          Model de certificat

    Modelul de certificat existent se inlocuieste cu urmatorul model:

       "CERTIFICAT INTERNATIONAL DE PREVENIRE A POLUARII CU HIDROCARBURI

    (Nota: Acest certificat trebuie suplimentat cu o Fisa de constructie si echipament.)

    Eliberat in conformitate cu prevederile Conventiei internationale din 1973 pentru prevenirea poluarii de catre nave, modificata de Protocolul din 1978 referitor la aceasta si amendata prin Rezolutia MEPC.39(29), (numita in
continuare conventia), sub autoritatea Guvernului ............................
......................................... de catre .............................
(denumirea oficiala completa a tarii)
................................................................................
(titlul oficial complet al persoanei competente sau al organizatiei autorizate conform prevederilor conventiei)

    Caracteristicile navei*1)

    Numele navei ...........................................................
    Numarul sau literele distinctive .......................................
    Portul de inmatriculare ................................................
    Tonajul brut ...........................................................
    Deadweight nava (tone metrice)*2) ......................................
    Numar IMO*3) ...........................................................
------------
    *1) In mod alternativ, caracteristicile navei pot fi puse orizontal in casete.
    *2) Pentru petroliere.
    *3) In conformitate cu Rezolutia A.600(15) - Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, aceasta informatie poate fi inclusa in mod facultativ.

    Tipul navei*1)

    Petrolier
    Nava, alta decat petrolier cu tancuri de marfa, careia i se aplica prevederile regulii 2(2) din anexa I la conventie.
    Nava, alta decat oricare din cele de mai sus.
    Se certifica prin prezentul:
    1. ca nava a fost inspectata in conformitate cu regula 4 din anexa I la conventie;
    2. ca in urma inspectiei s-a constatat ca structura, echipamentul, instalatiile, armaturile, amenajarile si materialul navei si starea acestora sunt satisfacatoare din toate punctele de vedere si ca nava satisface cerintele aplicabile cuprinse in anexa I la conventie.
    Prezentul certificat este valabil pana la*2) .................., sub rezerva inspectiilor prevazute la regula 4 din anexa I la conventie.

    Eliberat la ......................................................
                        (locul eliberarii certificatului)
    .................   ..............................................
    (data eliberarii)    (semnatura persoanei oficiale autorizate sa
                                    elibereze certificatul)

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)
------------
    *1) Stergeti, dupa caz.
    *2) Introduceti data expirarii, asa cum s-a specificat de Administratie, in conformitate cu regula 8(1) din anexa I la conventie. Ziua si luna acestei date corespund datei de aniversare, asa cum este definita in regula 1(31) din anexa I la conventie, daca nu s-a amendat in conformitate cu regula 8(8) din anexa I la conventie.

                 Atestarea inspectiilor anuale si intermediare

    Se certifica prin prezentul ca, in urma inspectiei cerute conform prevederilor regulii 4 din anexa I la conventie, s-a constatat ca nava indeplineste prevederile pertinente ale conventiei.

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Inspectia anuala        Semnat .........................................
    intermediara*1):               (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Inspectia anuala        Semnat .........................................
    intermediara*1):               (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

------------
    *1) Stergeti, dupa caz.

    Inspectia anuala/intermediara efectuata in conformitate cu regula 8(8) c)

    Se certifica prin prezentul ca, in urma inspectiei anuale/intermediare*1), efectuata in conformitate cu regula 8 (8) c) din anexa I la conventie, s-a constatat ca nava satisface prevederile pertinente ale conventiei.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului, daca acesta este valabil mai putin de 5 ani, cand se aplica regula 8 (3)

    Nava satisface prevederile pertinente ale conventiei si prezentul certificat, in conformitate cu regula 8 (3) din anexa I la conventie, se accepta ca fiind valabil pana la .................. .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Extinderea valabilitatii certificatului cand s-a efectuat inspectia de reinnoire si cand se aplica regula 8 (4)

    Nava satisface prevederile pertinente ale conventiei si prezentul certificat, in conformitate cu regula 8 (4) din anexa I la conventie, se accepta ca fiind valabil pana la .................. .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului pana cand nava ajunge in portul de inspectie sau pentru o perioada de gratie cand se aplica regula 8 (5) sau 8 (6)

    Prezentul certificat, in conformitate cu regula 8 (5) sau regula 8 (6)*1) din anexa I la conventie, se accepta ca fiind valabil pana la ................ .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)
------------
    *1) Stergeti, dupa caz.

    Aviz pentru avansarea datei de aniversare, cand se aplica regula 8 (8)

    In conformitate cu regula 8 (8) din anexa I la conventie, noua data de aniversare este ........ .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    In conformitate cu regula 8 (8) din anexa I la conventie, noua data de aniversare este ........ .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    2 MARPOL 73/78, ANEXA II

    REGULA 1
    Definitii
    Se adauga urmatoarea noua definitie:
    "(14) Data de aniversare inseamna ziua si luna fiecarui an, care vor corespunde datei de expirare a Certificatului international de prevenire a poluarii pentru transportul substantelor lichide nocive in vrac."
    REGULA 10
    Inspectii
    Textul existent se inlocuieste cu:
    "(1) Navele ce transporta substante lichide nocive in vrac vor fi supuse inspectiilor specificate mai jos:
    a) o inspectie initiala, inainte ca nava sa fie pusa in serviciu sau inainte ca certificatul cerut de prevederile regulii 11 din aceasta anexa sa i se elibereze pentru prima data, care trebuie sa includa o inspectie completa a structurii, echipamentelor, instalatiilor, armaturilor, amenajarilor si a materialului sau in masura in care prevederile acestei anexe se aplica navei. Aceasta inspectie trebuie sa confere siguranta ca structura, echipamentele, instalatiile, armaturile, amenajarile si materialul corespund intru totul cerintelor aplicabile ale acestei anexe;
    b) o inspectie de reinnoire, la intervale specificate de Administratie, dar nedepasind 5 ani, exceptand cazurile cand se aplica dispozitiile paragrafelor (2), (5), (6) sau (7) ale regulii 12 din aceasta anexa. Inspectia de reinnoire trebuie sa confere siguranta ca structura, echipamentele, instalatiile, armaturile, amenajarile si materialul corespund intru totul cerintelor aplicabile ale acestei anexe;
    c) o inspectie intermediara in decurs de 3 luni inainte sau dupa cea de-a doua data de aniversare sau in decurs de 3 luni inainte sau dupa cea de-a treia data de aniversare din certificat, care va tine locul uneia dintre inspectiile anuale specificate in paragraful (1) alin. d) al acestei reguli. Inspectia intermediara trebuie sa confere siguranta ca echipamentele, pompele si instalatiile de tubulaturi aferente corespund intru totul cerintelor aplicabile ale acestei anexe si ca sunt in buna stare de functionare. Aceste inspectii intermediare trebuie mentionate in certificatul eliberat conform regulii 11 din aceasta anexa;
    d) o inspectie anuala, in decurs de 3 luni inainte sau dupa fiecare data de aniversare din certificat, care sa cuprinda o inspectie generala a structurii, echipamentului, instalatiilor, armaturilor, amenajarilor si a materialului, mentionate in paragraful (1) alin. a) al acestei reguli, pentru a se asigura ca acestea au fost intretinute in conformitate cu paragraful (3) al acestei reguli si ca sunt inca satisfacatoare scopului caruia nava ii este destinata. Aceste inspectii anuale trebuie mentionate in certificatul eliberat conform regulii 11 din aceasta anexa;
    e) o inspectie suplimentara, generala sau partiala, dupa caz, trebuie sa fie efectuata dupa o reparatie ce rezulta in urma investigatiilor prescrise in paragraful (3) al acestei reguli sau ori de cate ori sunt executate reparatii sau reinnoiri importante. Inspectia trebuie sa confere siguranta ca reparatiile si reinnoirile necesare au fost efectiv executate, ca materialul si modul de executie a acestor reparatii sau reinnoiri sunt din toate punctele de vedere satisfacatoare si ca nava indeplineste din toate punctele de vedere cerintele acestei anexe.
    (2) a) Inspectiile navelor, in ceea ce priveste aplicarea prevederilor acestei anexe, trebuie efectuate de inspectori ai administratiei. Totusi Administratia poate incredinta inspectiile fie inspectorilor numiti in acest scop, fie organizatiilor recunoscute de aceasta.
    b) O Administratie care numeste inspectori sau recunoaste organizatii pentru a efectua inspectiile prevazute la alin. a) al acestui paragraf trebuie sa imputerniceasca orice inspector numit sau organizatia recunoscuta pentru ca cel putin:
    (i) sa solicite reparatii la o nava; si
    (ii) sa efectueze inspectii, daca sunt cerute de autoritatile competente ale statului portuar.
    Administratia trebuie sa notifice Organizatiei responsabilitatile specifice si conditiile autoritatii acordate inspectorilor numiti sau organizatiilor recunoscute, pentru a fi difuzate partilor la prezenta conventie spre informarea inspectorilor lor.
    c) Daca un inspector numit sau o organizatie recunoscuta stabileste ca starea navei sau a echipamentului sau nu corespunde substantial caracteristicilor din certificat sau se prezinta astfel incat nava nu este apta pentru a iesi in mare fara a prezenta un pericol excesiv pentru mediul marin, acel inspector sau organizatie trebuie sa se asigure imediat ca se iau masuri de remediere si trebuie sa informeze Administratia in timp util. Daca nu se iau asemenea masuri de remediere, certificatul trebuie retras, iar Administratia trebuie informata imediat; daca nava se afla in portul altei parti, autoritatile competente ale statului portuar trebuie, de asemenea, informate imediat. Daca un inspector al Administratiei, un inspector numit sau o organizatie recunoscuta a informat autoritatile competente ale statului portuar, guvernul statului portuar interesat trebuie sa acorde acelui inspector sau acelei organizatii tot sprijinul necesar pentru a-si indeplini obligatiile in conformitate cu aceasta regula. Daca este cazul, guvernul statului portuar interesat va lua astfel de masuri care sa asigure ca nava nu va iesi in mare sau nu va parasi portul pentru a se indrepta catre cel mai apropiat santier de reparatii disponibil cat timp prezinta un pericol excesiv pentru mediul marin.
    d) In fiecare caz, Administratia interesata trebuie sa garanteze pe deplin efectuarea completa si eficienta a inspectiei si trebuie sa se angajeze sa ia masurile necesare pentru a satisface aceasta obligatie.
    (3) a) Starea navei si a echipamentelor ei trebuie mentinuta pentru a corespunde prevederilor prezentei conventii, ca sa se asigure ca nava va fi apta din toate punctele de vedere sa iasa in mare fara a prezenta un pericol excesiv pentru mediul marin.
    b) Dupa efectuarea oricarei inspectii a navei, conform paragrafului (1) al acestei reguli, nu trebuie sa se faca nici o modificare a structurii, echipamentelor, instalatiilor, armaturilor, amenajarilor sau materialului care au facut obiectul inspectiei, fara aprobarea administratiei, cu exceptia simplei inlocuiri a acestor echipamente sau armaturi.
    c) Ori de cate ori nava sufera un accident sau se descopera un defect care afecteaza considerabil integritatea navei sau eficienta ori integralitatea echipamentelor sale care fac obiectul acestei anexe, comandantul sau armatorul navei trebuie sa informeze, in scris, cat mai curand Administratia, organizatia recunoscuta sau inspectorul numit, raspunzator de eliberarea certificatului pertinent, care trebuie sa initieze cercetari pentru a stabili daca este necesara o inspectie conform paragrafului (1) din aceasta regula. Daca nava se afla in portul unei alte parti, comandantul sau armatorul trebuie sa faca raport imediat si autoritatilor competente ale statului portuar, iar inspectorul numit sau organizatia recunoscuta se va convinge ca acest raport a fost intocmit."
    REGULA 11
    Eliberarea certificatului
    Titlul existent se inlocuieste cu:
    "Eliberarea sau vizarea certificatului"
    Textul existent se inlocuieste cu:
    "(1) Un Certificat international de prevenire a poluarii pentru transportul substantelor lichide nocive in vrac se va elibera, dupa o inspectie initiala sau de reinnoire in conformitate cu prevederile regulii 10 din aceasta anexa, oricarei nave care transporta substante lichide nocive in vrac si care efectueaza voiaje catre porturi sau terminale in mare, aflate sub jurisdictia altor parti la conventie.
    (2) Acest certificat va fi eliberat sau va fi avizat fie de administratie, fie de orice persoana sau organizatie autorizata in mod legal de aceasta. In orice caz, Administratia isi asuma intreaga responsabilitate a certificatului.
    (3) a) Guvernul unei parti la conventie poate dispune, la cererea Administratiei, inspectarea unei nave si, daca se convinge ca sunt respectate prevederile acestei anexe, va elibera navei un Certificat de prevenire a poluarii pentru transportul substantelor lichide nocive in vrac sau va autoriza eliberarea lui si, cand este cazul, va viza sau va autoriza vizarea certificatului de care dispune nava, in conformitate cu prevederile acestei anexe.
    b) O copie de pe certificat si o copie de pe raportul de inspectie trebuie transmise cat mai curand posibil Administratiei care a facut cererea.
    c) Un certificat astfel eliberat va contine o declaratie din care sa reiasa ca acesta a fost eliberat la cererea Administratiei si ca are aceeasi valoare, fiind recunoscut in aceleasi conditii ca un certificat eliberat conform prevederilor paragrafului (1) al acestei reguli.
    d) Nu se va elibera un Certificat international de prevenire a poluarii pentru transportul substantelor lichide nocive in vrac unei nave sub pavilionul unui stat care este parte la conventie.
    (4) Certificatul international de prevenire a poluarii pentru transportul substantelor lichide nocive in vrac trebuie redactat in forma corespunzatoare modelului prezentat in apendicele V la aceasta anexa. Daca limba folosita nu este nici engleza, nici franceza, textul trebuie sa includa o traducere intr-una dintre aceste limbi.
    (5) Indiferent de orice alte prevederi ale amendamentelor la aceasta anexa, adoptate de Comitetul pentru protectia mediului marin (MEPC) prin Rezolutia MEPC.39(29), orice Certificat international de prevenire a poluarii pentru transportul substantelor lichide nocive in vrac, care este in curs de valabilitate cand aceste amendamente intra in vigoare, va ramane valabil pana la data expirarii sale, conform prevederilor acestei anexe anterioare intrarii in vigoare a amendamentelor."
    REGULA 12
    Durata certificatului
    Titlul existent se inlocuieste cu:
    "Durata si valabilitatea certificatului"
    Textul existent se inlocuieste cu:
    "(1) Certificatul international de prevenire a poluarii pentru transportul substantelor lichide nocive in vrac trebuie eliberat pentru o perioada specificata de administratie, care nu va depasi 5 ani.
    (2) a) Fara a tine seama de cerintele paragrafului (1) al acestei reguli, cand inspectia de reinnoire se efectueaza in decurs de 3 luni inainte de data expirarii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data incheierii inspectiei de reinnoire pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data expirarii certificatului existent.
    b) Cand inspectia de reinnoire este incheiata dupa data expirarii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data incheierii inspectiei de reinnoire pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data expirarii certificatului existent.
    c) Cand inspectia de reinnoire este incheiata cu mai mult de 3 luni inainte de data expirarii certificatului existent, noul certificat va fi valabil de la data incheierii inspectiei de reinnoire pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data incheierii inspectiei de reinnoire.
    (3) Daca un certificat este eliberat pentru o perioada mai mica de 5 ani, Administratia poate extinde valabilitatea certificatului dupa data expirarii pana la perioada maxima specificata in paragraful (1) al acestei reguli, cu conditia ca inspectiile mentionate la paragraful (1) alin. c) si d) ale regulii 10 din aceasta anexa, aplicabile cand este eliberat un certificat pentru o perioada de 5 ani, sa fie efectuate corespunzator.
    (4) Daca s-a efectuat o inspectie de reinnoire si nu se poate elibera sau pune la dispozitie bordului navei un nou certificat inainte de data expirarii certificatului existent, persoana sau organizatia autorizata de Administratie poate viza certificatul existent si acest certificat trebuie acceptat ca valabil pentru o perioada suplimentara ce nu va depasi 5 luni de la data expirarii.
    (5) Daca la data expirarii unui certificat nava nu se afla intr-un port in care urmeaza sa fie inspectata, Administratia poate extinde perioada de valabilitate a certificatului, dar o asemenea extindere va fi acordata numai pentru a-i permite navei sa isi termine voiajul spre portul in care va fi inspectata si aceasta numai in cazurile in care aceasta masura apare oportuna si rezonabila. Nici unui certificat nu i se va extinde durata de valabilitate pentru o perioada mai mare de 3 luni, iar o nava careia i s-a acordat o prelungire nu trebuie, la sosirea sa in portul unde urmeaza sa fie inspectata, sa se creada indreptatita, in virtutea unei astfel de extinderi, sa paraseasca portul fara sa aiba un certificat nou. Cand inspectia de reinnoire este incheiata, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data expirarii certificatului existent inainte de acordarea prelungirii.
    (6) Certificatul eliberat unei nave angajate in voiaje scurte, ce nu a fost prelungit conform prevederilor precedente ale acestei reguli, poate fi prelungit de Administratie pentru o perioada de gratie de maximum o luna de la data expirarii mentionata in acesta. Cand este incheiata inspectia de reinnoire, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data expirarii certificatului existent inainte de acordarea prelungirii.
    (7) In situatii speciale, dupa cum hotaraste Administratia, un certificat nou nu este nevoie sa fie datat de la data expirarii certificatului existent, asa cum se cere in paragrafele (2) alin. b), (5) sau (6) ale acestei reguli. In aceste situatii speciale, noul certificat va fi valabil pana la o data ce nu va depasi 5 ani de la data incheierii inspectiei de reinnoire.
    (8) Daca o inspectie anuala sau intermediara se efectueaza inainte de perioada specificata in regula 10 din aceasta anexa, atunci:
    a) data de aniversare indicata pe certificat va fi modificata prin vizare cu o data ce nu va depasi 3 luni de la data la care s-a efectuat inspectia;
    b) inspectia anuala sau intermediara ulterioara, ceruta de regula 10 din aceasta anexa, va fi efectuata la intervalele prescrise de acea regula, folosindu-se noua data de aniversare;
    c) data de expirare poate ramane neschimbata, cu conditia ca una sau mai multe inspectii anuale sau intermediare, dupa caz, sa fie efectuate in asa fel, incat intervalele maxime dintre inspectii, prescrise de regula 10 din aceasta anexa, sa nu fie depasite.
    (9) Un certificat eliberat in conformitate cu regula 11 din aceasta anexa isi va pierde valabilitatea in oricare dintre urmatoarele cazuri:
    a) daca inspectiile pertinente nu sunt incheiate in perioadele specificate in regula 10 paragraful (1) din aceasta anexa;
    b) daca certificatul nu este vizat in conformitate cu prevederile paragrafului (1) alin. c) si d) ale regulii 10 din aceasta anexa;
    c) la transferul navei sub pavilionul altui stat. Un nou certificat se va elibera numai cand guvernul ce elibereaza noul certificat este pe deplin convins ca nava indeplineste cerintele cuprinse la paragraful (4) alin. a) si b) ale regulii 10 din aceasta anexa. In cazul unui transfer de pavilion intre parti, daca cererea se face in decurs de 3 luni de la data cand a avut loc transferul, guvernul partii al carei pavilion a fost anterior autorizata nava sa-l arboreze va transmite, cat mai curand posibil, Administratiei copii de pe certificatul aflat la bordul navei inainte de transfer si, daca exista, copii de pe rapoartele de inspectie pertinente."

    APENDICE V

                         Model de certificat

    Modelul de certificat existent se inlocuieste cu urmatorul model:

      "CERTIFICAT INTERNATIONAL DE PREVENIRE A POLUARII PENTRU TRANSPORTUL
                    SUBSTANTELOR LICHIDE NOCIVE IN VRAC

    Eliberat in conformitate cu prevederile Conventiei internationale din 1973 pentru prevenirea poluarii de catre nave, modificata de Protocolul din 1978 referitor la aceasta si amendata prin Rezolutia MEPC.39(29), (numita in
continuare conventie), sub autoritatea Guvernului ............................
...................................... de catre ................................
(denumirea oficiala completa a tarii)
................................................................................
(titlul oficial complet al persoanei competente sau al organizatiei autorizate conform prevederilor conventiei)

    Caracteristicile navei*1)

    Numele navei ...........................................................
    Numarul sau literele distinctive .......................................
    Portul de inmatriculare ................................................
    Tonajul brut ...........................................................
    Numar IMO*2) ...........................................................

    Se certifica prin prezentul:
    1. ca nava a fost inspectata in conformitate cu regula 10 din anexa II la conventie;
    2. ca in urma inspectiei s-a constatat ca structura, echipamentul, instalatiile, armaturile, amenajarile si materialul navei, precum si starea acestora sunt satisfacatoare din toate punctele de vedere si ca nava este in conformitate cu cerintele aplicabile ale anexei II la conventie;
    3. ca nava a fost dotata cu un manual in conformitate cu normele referitoare la metodele si dispozitivele de descarcare, asa cum se cere in regulile 5, 5A si 8 din anexa II la conventie si ca amenajarile si echipamentul navei prescrise in manual sunt satisfacatoare din toate punctele de vedere si sunt in conformitate cu cerintele aplicabile ale normelor mentionate;
    4. ca nava este adecvata pentru transportul in vrac al urmatoarelor substante lichide nocive, cu conditia respectarii tuturor prevederilor pertinente ale anexei II la conventie, referitoare la exploatarea navei.
------------
    *1) In mod alternativ, caracteristicile navei pot fi puse orizontal in casete.
    *2) In conformitate cu Rezolutia A.600 (15) - Schema cu numerele IMO de identificare a navelor, aceasta informatie poate fi inclusa in mod facultativ.

----------------------------------------------------------------------------
Substante lichide nocive    Conditii de transport (numerele tancurilor etc.)
----------------------------------------------------------------------------


----------------------------------------------------------------------------
    Se va continua pe pagini suplimentare semnate si datate*1)
----------------------------------------------------------------------------

    Prezentul certificat este valabil pana la*2) ........, sub rezerva inspectiilor prevazute conform regulii 10 din anexa II la conventie.

    Eliberat la .........................................................
                            (locul eliberarii certificatului)
    .................       .............................................
    (data eliberarii)        (semnatura persoanei oficiale autorizate sa
                                        elibereze certificatul)

               (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)
------------
    *1) Stergeti, dupa caz.
    *2) Introduceti data expirarii, asa cum s-a specificat de Administratie, in conformitate cu regula 12(1) din anexa II la conventie. Ziua si luna acestei date corespund datei de aniversare, asa cum este definita in regula 1(14) din anexa II la conventie, daca nu s-a amendat in conformitate cu regula 12(8) din anexa II la conventie.

               Atestarea inspectiilor anuale si intermediare

    Se certifica prin prezentul ca, in urma inspectiei prevazute de regula 10 din anexa II la conventie, s-a constatat ca nava indeplineste prevederile pertinente ale conventiei.

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Inspectia anuala        Semnat .........................................
    intermediara*1):               (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Inspectia anuala        Semnat .........................................
    intermediara*1):               (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Inspectia anuala:       Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)
------------
    *1) Stergeti, dupa caz.

    Inspectia anuala/intermediara efectuata in conformitate cu regula 12 (8) c)

    Se certifica prin prezentul ca, in urma inspectiei anuale/intermediare*1) efectuate in conformitate cu regula 12 (8) c) din anexa II la conventie, s-a constatat ca nava satisface prevederile pertinente ale conventiei.

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)
------------
    *1) Stergeti, dupa caz.

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului, daca acesta este valabil mai putin de 5 ani, cand se aplica regula 12 (3)

    Nava satisface prevederile pertinente ale Conventiei si prezentul certificat, in conformitate cu regula 12 (3) din anexa II la conventie, este acceptat ca fiind valabil pana la ................ .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Extinderea valabilitatii certificatului, cand s-a efectuat inspectia de reinnoire si cand se aplica regula 12 (4)

    Nava satisface prevederile pertinente ale Conventiei si prezentul certificat, in conformitate cu regula 12 (4) din anexa II la conventie, este acceptat ca fiind valabil pana la ............... .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    Aviz pentru extinderea valabilitatii certificatului pana cand nava ajunge in portul de inspectie sau pentru o perioada de gratie cand se aplica regula 12 (5) sau 12 (6)

    Prezentul certificat, in conformitate cu regula 12 (5) sau regula 12 (6)*1) din anexa II la conventie, este acceptat ca fiind valabil pana la ............ .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)
------------
    *1) Stergeti, dupa caz.

    Aviz pentru avansarea datei de aniversare cand se aplica regula 12 (8)

    In conformitate cu regula 12 (8) din anexa II la conventie, noua data de aniversare este ........... .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)

    In conformitate cu prevederile regulii 12 (8) din anexa II la conventie, noua data de aniversare este ........... .

                            Semnat .........................................
                                   (semnatura persoanei oficiale autorizate)
                            Locul ..........................................
                            Data ...........................................

             (sigiliul sau stampila, dupa caz, a autoritatii)



SmartCity5

COMENTARII la Ordonanţa 53/1999

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordonanţa 53 din 1999
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordonanţa 53/1999
Legea 223 2004
pentru acceptarea amendamentelor la apendicele anexei la Protocolul din 1988 privind Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, adoptate de Organizatia Maritima Internationala prin Rezolutia MSC.124 (75) a Comitetului Securitatii Maritime la Londra la 24 mai 2002
Legea 622 2002
pentru acceptarea unor amendamente adoptate de Organizatia Maritima Internationala la Londra la 26 mai 2000, respectiv la 5 decembrie 2000, la Protocolul din 1988 privind Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, incheiata la Londra la 1 noiembrie 1974
Legea 23 2001
pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 53/1999 privind aderarea la unele protocoale si acceptarea unor amendamente la Conventia internationala din 1974 pentru ocrotirea vietii omenesti pe mare, incheiata la Londra la 1 noiembrie 1974, la Conventia internationala din 1966 asupra liniilor de incarcare, incheiata la Londra la 5 aprilie 1966, si la Conventia internationala din 1973 pentru prevenirea poluarii de catre nave, modificata prin Protocolul incheiat la Londra la 17 februarie 1978
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu