ORDONANTA Nr. 48 din 11 august 2005
privind organizarea pietei laptelui de vaca
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 781 din 29 august 2005

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 1
pct. IV.1 din Legea nr. 209/2005 privind abilitarea Guvernului de a emite
ordonante,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta.
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezenta ordonanta defineste si reglementeaza activitatea sectorului de
productie, procesare si de piata a laptelui de vaca, denumit in continuare
lapte.
Art. 2
Definitiile termenilor si expresiilor la care se refera prezenta ordonanta
sunt prevazute in anexa nr. 1.
Art. 3
Laptele si produsele lactate rezultate in urma procesarii, in a caror
compozitie este inclus in orice procent laptele, la care se refera piata
laptelui, sunt prevazute in anexa nr. 2.
Art. 4
Perioada de 12 luni, care incepe la data de 1 iulie si se incheie la data
de 30 iunie a anului urmator, in care se realizeaza productia de lapte si
produse lactate reprezinta anul de piata a laptelui.
CAP. 2
Cota de lapte
Art. 5
(1) Comercializarea laptelui si a produselor lactate realizate de
producatori este supusa regimului national de referinta, denumit in continuare
cota de lapte.
(2) Anul cotei de lapte este stabilit pentru o perioada de 12 luni care
incepe la data de 1 aprilie si se incheie la data de 31 martie a anului urmator.
(3) Cota de lapte, atribuita Romaniei incepand din anul 2007, este de 3,057
milioane tone si are doua componente: livrari pentru procesare - 1,093 milioane
tone si vanzari directe - 1,964 milioane tone.
(4) Valorile celor doua componente pot fi modificate in functie de
rezultatele obtinute in perioada de referinta stabilita in Tratatul de aderare
a Romaniei la Uniunea Europeana, semnat de Romania la Luxemburg pe data de 25
aprilie 2005, ratificat prin Legea nr. 157/2005.
(5) Pe baza datelor concrete pentru anul 2006 pot fi operate revizuiri ale
valorilor rezultate in perioada de referinta pentru cele doua componente
prevazute la alin. (3).
(6) In functie de gradul de diminuare al consumului propriu al
producatorului, Romania poate dispune de la data de 1 aprilie 2009 de o rezerva
speciala de restructurare de 0,188 milioane tone lapte, pentru a o distribui
pentru livrari si vanzari directe.
(7) Toti producatorii de lapte, la solicitarea lor, pot obtine o cantitate
individuala de referinta pentru livrari si/sau vanzari directe, denumita in
continuare cota individuala de lapte.
Art. 6
(1) Metodologia de acordare a cotei individuale de lapte se stabileste prin
hotarare a Guvernului, iar cantitatile se stabilesc prin ordin al ministrului
agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, pe baza evaluarilor productiilor
comercializate in perioada de referinta prevazuta la art. 5 alin. (5).
(2) Cantitatea de lapte pentru livrare din cadrul cotei este prevazuta in
contractul incheiat intre producator si cumparator pe perioada anului de cota,
cu precizarea parametrilor fizico-chimici si de calitate.
Art. 7
(1) In cazul depasirii cotei de lapte, Romania plateste o penalitate catre
Comunitatea Europeana, denumita in continuare taxa.
(2) Taxa, fixata pentru 100 kg lapte, prevazuta la alin. (1), se plateste
in termenele stabilite conform reglementarilor Uniunii Europene, in intregime,
de cei care contribuie la depasirea componentelor cotei prevazute la art. 5
alin. (3), separat pentru livrari si vanzari directe.
(3) Taxa rezultata din depasirea cotei nationale se plateste Comunitatii
Europene, Fondului European de Orientare si Garantare Agricola, inainte de data
de 1 octombrie urmatoare perioadei cotei de lapte.
(4) Obligatia colectarii contributiei la taxa datorata, rezultata din
depasirea cotei individuale de livrari a producatorilor, in vederea achitarii
taxei, revine cumparatorilor, care o vireaza organismului competent desemnat
prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.
(5) Contributia la taxa datorata, rezultata din depasirea cotei individuale
de vanzari directe, este platita direct de producatori organismului competent.
Art. 8
(1) Competenta administrarii cotei nationale de lapte a Romaniei este
atribuita Departamentului de administrare a cotei de lapte (DACL), denumit in
continuare autoritatea competenta, din cadrul Agentiei Nationale pentru
Ameliorare si Reproductie in Zootehnie din subordinea Ministerului
Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
(2) Autoritatea competenta se organizeaza la nivel central si in
compartimente regionale corespunzatoare regiunilor de dezvoltare rurala.
(3) Structura organizatorica, numarul maxim de posturi si atributiile
autoritatii competente se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale.
Art. 9
(1) Pentru a opera pe teritoriul Romaniei orice cumparator trebuie aprobat
de autoritatea competenta in conditiile in care detine capacitatea informationala
compatibila cu sistemul de administrare a cotei de lapte si se angajeaza sa
transmita declaratiile solicitate de autoritatea competenta.
(2) Conditiile de aprobare si formularistica se stabilesc prin ordin al
ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si se publica in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(3) Aprobarea prevazuta la alin. (1) se acorda pana la data de 1 iunie
2006.
Art. 10
(1) Livrarea laptelui de la producator la cumparator, in cadrul cotei de
lapte detinute pentru livrare, se realizeaza pe baza de documente care atesta
cantitatea de lapte, volumetric si masic, si procentul de grasime aferent
cantitatii receptionate.
(2) Livrarea laptelui la cumparatori neaprobati de autoritatea competenta
este interzisa.
Art. 11
(1) Cumparatorul are responsabilitatea receptionarii corecte a laptelui si
a mentinerii parametrilor inscrisi in documentul care insoteste laptele pe tot
parcursul, pana la unitatea de destinatie.
(2) Cumpararea laptelui de la producatori care nu detin cota individuala de
lapte pentru livrari este interzisa.
Art. 12
Pentru crearea posibilitatii de restructurare a sectorului de productie a
laptelui, din cota nationala se constituie rezerva nationala de lapte, ale
carei nivel, mod de alocare si reconstituire se stabilesc prin hotarare a
Guvernului.
CAP. 3
Sustinere financiara
Art. 13
(1) Pentru protectia si sustinerea sectorului, pe perioada anului de piata
a laptelui, se instituie sistemul de sustinere financiara, regimul de
interventie si masurile comerciale pentru piata.
(2) Autoritatea competenta pentru administrarea masurilor de interventie si
a celor comerciale pentru piata este Agentia de Plati si Interventie pentru
Agricultura, Industrie Alimentara si Dezvoltare Rurala din subordinea
Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
(3) Regimul de sustinere financiara se stabileste anual prin hotarare a
Guvernului.
CAP. 4
Productia traditionala si ecologica
Art. 14
(1) Productia de lapte realizata de producator, procesata intr-un mod
traditional conform unor specificatii tehnice sau metode de fabricatie
codificate ori inregistrate, este supusa regimului produselor traditionale si
al cotei de lapte.
(2) Caracteristica de traditionalitate a produsului lactat este determinata
de recunoasterea istorica a acelui produs, specificatia tehnica codificata de
fabricare si de recunoasterea produsului realizat in mod traditional la nivel
national, regional sau local.
(3) Metodologia de inregistrare a produselor traditionale realizate de un
producator sau procesator care beneficiaza de derogari in privinta compozitiei
echipamentelor specifice de preparare, conditionare sau ambalare, precum si a
spatiilor de maturare pentru produsele in cauza este stabilita prin ordin al
ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.
(4) Derogarile prevazute la alin. (3) nu absolva producatorul de
respectarea si mentinerea starii de curatenie, precum si de efectuarea dezinfectiei
in mod regulat a echipamentelor adaptate acestui tip de activitate.
Art. 15
Productia de lapte si produse lactate, obtinuta in conformitate cu
prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele
agroalimentare ecologice, aprobata prin Legea nr. 38/2001, este supusa
regimului cotelor de lapte.
CAP. 5
Dispozitii finale
Art. 16
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale asigura
supravegherea aplicarii prevederilor ce reglementeaza sistemul de administrare
a cotelor de lapte.
Art. 17
Faptele care constituie contraventie in domeniul organizarii pietei
laptelui si a produselor lactate, sanctiunile si persoanele imputernicite sa
constate savarsirea contraventiilor si sa aplice sanctiuni se stabilesc prin
hotarare a Guvernului.
Art. 18
Prezenta ordonanta intra in vigoare la 90 de zile de la data publicarii in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia art. 6, art. 9, art. 10
alin. (2) si art. 11, care intra in vigoare la data aderarii Romaniei la
Uniunea Europeana.
Art. 19
Anexele nr. 1 si 2*) fac parte integranta din prezenta ordonanta.
Prezenta ordonanta asigura crearea cadrului legal implementarii de la data
aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a prevederilor in domeniu ale
Regulamentului nr. 1255/1999/CE, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor
Europene seria L 160 din 26 iunie 1999, pag. 48 - 72, ale Regulamentului nr.
1782/2003/CE, publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene seria L 270
din 21 octombrie 2003, pag. 1 - 69, si ale Regulamentului nr. 1788/2003/CE,
publicat in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene seria L 270 din 21
octombrie 2003, pag. 123 - 136.
------------
*) Anexele nr. 1 si 2 sunt reproduse in facsimil.
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
Ministrul agriculturii,
padurilor si dezvoltarii rurale,
Gheorghe Flutur
Presedintele Autoritatii
Nationale Sanitare Veterinare
si pentru Siguranta Alimentelor,
Razvan Tiru
p. Ministrul finantelor publice,
Mara Rimniceanu,
secretar de stat
ANEXA 1
DEFINITII
a. lapte: produsul provenit din mulgerea uneia sau mai multor vaci;
b. alte produse lactate: orice produs lactat, altul decat laptele, in
special laptele degresat, smantana din lapte, untul, iaurtul si branzeturile
care se vor transforma, daca este cazul, in "echivalent lapte cu 3,8%
grasime" cu ajutorul unor coeficienti care urmeaza sa fie stabiliti;
c. producator: agricultorul a carui exploatatie, este situata pe teritoriul
geografic al Romaniei, care produce si comercializeaza lapte, sau se pregateste
sa o faca intr-un timp foarte scurt;
d. exploatatie agricola: unitatea, in care se realizeaza productia de
lapte, situata pe teritoriul Romaniei;
e. holding: ansamblul unitatilor de productie administrate de agricultor,
situate pe teritoriul Romaniei;
f. agricultor: o persoana fizica sau juridica sau un grup de persoane
fizice sau juridice, indiferent de statutul juridic pe care grupul si membrii
sai il detin, conform legislatiei nationale in vigoare, care desfasoara o
activitate agricola;
g. activitate agricola: productia, cresterea sau cultivarea de produse
agricole, inclusiv recoltarea, mulsul, cresterea si detinerea de animale in
scopuri agricole sau mentinerea de terenuri in bune conditii agricole si de
mediu;
h. cumparator: o intreprindere sau o grupare care cumpara lapte de la
producator:
- pentru a-l supune uneia sau mai multor operatiuni de colectare, de
ambalare, de stocare si de racire sau de prelucrare, inclusiv sub forma de
sub-contractare,
- pentru a-l ceda uneia sau mai multor intreprinderi care trateaza sau
prelucreaza laptele sau alte produse lactate.
Cu toate acestea, este considerat cumparator o grupare de cumparatori,
situati in aceeasi zona geografica, care efectueaza in contul aderentilor sai
operatiunile de gestionare administrativa si contabila necesare platii taxei.
i. livrare: orice livrare de lapte, cu exceptia oricarui alt produs lactat,
de catre un producator catre un cumparator, indiferent daca transportul este
asigurat de producator, de cumparator, de intreprinderea care trateaza sau
prelucreaza aceste produse sau de catre o terta persoana;
j. vanzare directa: orice vanzare sau transfer de lapte de la producator
direct catre consumator, precum si orice vanzare sau transfer a altor produse
lactate efectuata de un producator. Respectand definitia "livrarii"
mentionate la lit. (i), se poate adapta definitia "vanzarii directe",
pentru a asigura, in special, ca nici o cantitate de lapte sau de alte produse
lactate comercializate nu este exclusa din sistemul perceperii taxei;
k. comercializare: livrarea laptelui sau vanzarea directa de lapte sau a
altor produse lactate;
l. cantitate nationala de referinta: cantitatea de referinta stabilita de
catre Comisie pentru fiecare stat membru;
m. cantitate individuala de referinta: cantitatea de referinta alocata
producatorului la data de 1 aprilie a unei perioade de douasprezece luni;
n. cantitate de referinta disponibila: cantitatea la dispozitia
producatorului la 31 martie a perioadei de 12 luni pentru care este calculata
taxa, tinandu-se cont de toate transferurile, vanzarile, conversiile si
realocarile temporare prevazute in prezentul regulament si intervenite in
cursul acestei perioade de douasprezece luni.
ANEXA 2
LAPTE SI PRODUSE LACTATE
______________________________________________________________________________
| Codul NC | Denumirea produselor
|
|____________|_________________________________________________________________|
| 0403 10 51 | Zara, lapte coagulat si smantana, iaurt, chefir si alte tipuri
|
| pana la 99 | de lapte si smantana fermentate sau acidulate, concentrate sau
|
| si | nu sau cu adaos de zahar sau indulcitori, nearomatizate, fara
|
| 0403 90 71 | adaos de fructe, nuci sau cacao
|
| pana la 99 | |
|____________|_________________________________________________________________|
| ex 0405 | Unt si alte substante grase provenite din lapte; paste lactate
|
| | tartinabile |
| 0405 20 | - Paste lactate tartinabile
|
| 0405 20 10 | -- cu un continut de grasimi cuprins intre 39% sau mai mult si
|
| | cel mult 60% din greutate |
| 0405 20 30 | --- cu un continut de grasimi cuprins intre 60% sau mai mult si
|
| | cel mult 75% din greutate
|
|____________|_________________________________________________________________|
| ex 1517 | Margarina; amestecuri sau preparate alimentare din grasimi sau
|
| | uleiuri animale sau vegetale sau din fractiuni de diferite
|
| | grasimi sau uleiuri prevazute in acest capitol, altele decat
|
| | grasimi si uleiuri alimentare sau decat fractiunile acestora de
|
| | la pozitia codului NC 1516:
|
| 1517 10 | - Margarina, exclusiv margarina lichida
|
| 1517 10 10 | --- cu un continut de grasimi de lapte de peste 10%, dar care
|
| | sa nu depaseasca 15% din greutate
|
| 1517 90 | - Altele:
|
| 1517 90 10 | -- cu un continut de grasimi de lapte de peste 10%, dar care sa
|
| | nu depaseasca 15% din greutate
|
|____________|_________________________________________________________________|
| ex 1702 | 1702 11 00 -- care contin in greutate 99% sau mai multa
lactoza,|
| Lactoza si | exprimata in lactoza anhidra, calculata pe materie uscata
|
| sirop de |
|
| lactoza | |
|____________|_________________________________________________________________|
| ex 1704 | Produse zaharoase (inclusiv ciocolata alba), care nu contin
|
| | cacao: |
|____________|_________________________________________________________________|
| ex 1704 90 | - Altele, excluzand extracte de lemn dulce care contin zaharoze
|
| | in proportie de peste 10% din greutate, dar care nu contin alte
|
| | substante adaugate
|
|____________|_________________________________________________________________|
| ex 1806 | Ciocolata si alte preparate alimentare care contin cacao,
|
| | excluzand pudra de cacao indulcita numai cu adaos de zaharoza
|
| | cu codul NC 1806 10
|
|____________|_________________________________________________________________|
| ex 1901 | Extracte de malt; preparate alimentare din faina, gris, amidon
|
| | sau extracte de malt, care nu contin cacao sau care contin
cacao|
| | intr-o proportie mai mica de 40% din greutate, calculata pe o
|
| | baza complet degresata, nementionate sau necuprinse in alta
|
| | parte; preparate alimentare din produse cu codurile NC 0401 -
|
| | 0404, care nu contin cacao sau contin cacao intr-o proportie
mai|
| | mica de 5% din greutate calculata pe o baza complet degresata,
|
| | nementionate sau necuprinse in alta parte:
|
| 1901 10 00 | - Preparate pentru alimentatia copiilor, pentru vanzarea cu
|
| | amanuntul |
| 1901 20 00 | - Amestecuri si paste pentru prepararea produselor de brutarie,
|
| | de patiserie si a biscuitilor de la pozitia nr. 1905
|
| 1901 90 | - altele:
|
| | -- altele:
|
| 1901 90 91 | --- care nu contin grasimi de lapte, zaharoza, izoglucoza,
|
| | glucoza sau amidon sau care contin mai putin de 1,5% grasimi de
|
| | lapte, 5% zaharoza (inclusiv zahar invertit) sau izoglucoza, 5%
|
| | glucoza sau amidon excluzand preparatele alimentare sub forma
de|
| | pudra din produsele de la pozitiile 0401 - 0404
|
| 1901 90 99 | --- altele |
|____________|_________________________________________________________________|
| ex 1902 | Paste fainoase fierte sau nu, umplute (cu carne sau alte
|
| | substante) sau preparate altfel, de exemplu sub forma de
|
| | spaghete, macaroane, fidea, lasagne, gnocchi, ravioli,
|
| | cannelloni, cuscus preparat sau nepreparat:
|
| 1902 19 | - Paste fainoase nefierte, neumplute sau altfel preparate
|
| 1902 20 | --- altele
|
| | - Paste fainoase umplute, fierte sau nefierte sau altfel
|
| | preparate: |
| 1902 20 91 | -- altele:
|
| 1902 20 99 | --- Fiert
|
| 1902 30 | --- altele
|
| 1902 40 | - alte paste fainoase
|
| 1902 40 90 | - Cuscus
|
| 1904 | -- Altele
|
| 1905 | Produse pe baza de cereale obtinute prin expandare sau prajire
|
| | (de exemplu, cereale); cereale (altele decat porumb) sub forma
|
| | de graunte, fulgi sau alte graunte preparate (cu exceptia
fainii|
| | si grisului), partial fierte sau altfel preparate, nementionate
|
| | sau nespecificate in alta parte. Produse de brutarie, de
|
| | patiserie, prajituri, biscuiti si alte produse de acest tip, cu
|
| | sau fara cacao; hostii, casete goale pentru medicamente, vafe
cu|
| | capac, hartie de orez si alte produse similare:
|
| 1905 10 00 | - Paine crocanta
|
|____________|_________________________________________________________________|
| 1905 20 | - Turta dulce si alte produse similare
|
| 1905 30 | - Biscuiti dulci; vafe si alveole
|
| 1905 40 | - Pesmeti, paine prajita si alte produse prajite |
| 1905 90 | - altele:
|
| | -- altele:
|
| 1905 90 40 | --- Vafe si alveole cu un continut de apa mai mare de 10% din |
| | greutate
|
| 1905 90 45 | --- Biscuiti
|
| 1905 90 55 | --- Produse extrudate sau expandate, aromatizate sau sarate
|
| 1905 90 60 | ---- la care s-au adaugat indulcitori (edulcoranti)
|
| 1905 90 90 | ---- altele
|
|____________|_________________________________________________________________|
| ex 2004 | Alte legume preparate sau conservate, altfel decat in otet sau
|
| | acid acetic, congelate, altele decat produsele de la pozitia
|
| | nr. 2006:
|
| 2004 10 | - Cartofi: |
| | -- altele:
|
| 2004 10 91 | --- sub forma de faina, gris sau fulgi
|
|____________|_________________________________________________________________|
| ex 2005 | Alte legume preparate sau conservate, altfel decat in otet sau
|
| | acid acetic, congelate, altele decat produsele de la pozitia
|
| | nr. 2006: |
| 2005 20 | - Cartofi:
|
| 2005 20 10 | -- sub forma de faina, gris sau fulgi
|
|____________|_________________________________________________________________|
| ex 2008 | Fructe, nuci si alte parti comestibile de plante, altfel
|
| | preparate sau conservate, cu sau fara adaos de zahar sau de
alti|
| | indulcitori (edulcoranti) sau de alcool, nementionate si
|
| | necuprinse in alta parte:
|
| | - Nuci, arahide si alte seminte, amestecate intre ele sau nu:
|
| 2008 11 | -- Arahide:
|
| 2008 11 10 | --- Unt de arahide
|
| 2105 00 | Inghetata si alte forme de gheata comestibila cu sau fara cacao
|
|____________|_________________________________________________________________|
| ex 2106 | Preparate alimentare nementionate si necuprinse in alta parte,
|
| | excluzand preparatele alcoolice compuse care sunt prevazute in
|
| | codul NC 2106 90 20 si siropuri de zahar aromate sau cu adaos
de|
| | coloranti care sunt prevazute de codurile NC 2106 90 30,
|
| | 2106 90 51, 2106 90 55 si 2106 90 59
|
|____________|_________________________________________________________________|
| ex 2202 | Ape, inclusiv ape minerale gazoase care contin zahar sau alte
|
| | produse de indulcit (edulcoranti) sau substante aromatizante si
|
| | alte bauturi nealcoolice, cu exceptia sucurilor de fructe sau
de|
| | legume de la pozitia nr. 2009: |
| 2202 90 | - altele:
|
| | -- altele, cu un continut de grasimi provenite din produsele
|
| | cuprinse la pozitiile 0401 - 0404:
|
| 2202 90 91 | --- mai putin de 0,2% din greutate
|
| 2202 90 95 | --- egal sau mai mare de 0,2%, dar care sa nu depaseasca 2%
|
| 2202 90 99 | --- de 2% sau mai mult din greutate
|
|____________|_________________________________________________________________|
| ex 2208 | Alcool etilic nedenaturat cu o concentratie de alcool in
functie|
| | de volum de pana la 80% vol; rachiuri, lichioruri si alte
|
| | bauturi spirtoase:
|
| 2208 70 | - Lichioruri si siropuri concentrate altele:
|
| 2208 90 | -- alte rachiuri si bauturi spirtoase, prezentate in
recipiente:|
| | --- cu un continut care sa nu depaseasca doi litri;
|
| | ---- altele:
|
| 2208 90 69 | ----- alte bauturi spirtoase
|
| | --- cu un continut mai mare de doi litri:
|
| 2208 90 78 | ---- alte bauturi spirtoase
|
|____________|_________________________________________________________________|
| ex 3302 | Amestecuri de substante odorante si amestecuri (inclusiv
solutii|
| | alcoolice) cu o baza din una sau mai multe din aceste
substante,|
| | de tipul celor folosite ca materie prima in industrie; alte
|
| | preparate bazate pe substante odorante de tipul celor folosite
|
| | pentru fabricarea bauturilor:
|
| 3302 10 | - de tipul celor pentru industria alimentara si de bauturi:
|
| | -- de tipul celor folosite in industria de bauturi:
|
| 3302 10 29 | ----- altele
|
| 3501 | Cazeina, cazeinati si alti derivati din cazeina; cleiuri de
|
| | cazeina
|
|____________|_________________________________________________________________|
| ex 3502 | Albumine, albuminati si alti derivati din albumine:
|
| 3502 20 | - Albumina din lapte, inclusiv concentratele de doua sau mai
|
| | multe proteine din zer: |
| | -- altele:
|
| 3502 20 91 | --- uscate (in foi, solzi, fulgi, pudra)
|
| 3502 20 99 | altele |
|____________|_________________________________________________________________|