Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 73 din 6 august 2009

pentru aprobarea Procedurii privind prognoza consumului de energie electrica a consumatorilor cu putere aprobata mai mare sau egala cu 1 MVA

ACT EMIS DE: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE IN DOMENIUL ENERGIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 591 din 26 august 2009



Având în vedere prevederile art. 9 alin. (2) şi (9), ale art. 11 alin. (1)şi (2) lit. a) şi h), precum şi ale art. 56 alin. (4) din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările şi completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 3 alin. (3) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 410/2007,

preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:

Art. 1. - (1) Se aprobă Procedura privind prognoza consumului de energie electrică a consumatorilor cu putere aprobată mai mare sau egală cu 1 MVA, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

(2)  Procedura menţionată la alin. (1) este obligatorie pentru consumatorii de energie electrică ce utilizează tarife reglementate şi au puterea aprobată mai mare sau egală cu 1 MVA pe loc de consum şi pentru furnizorii acestor consumatori.

(3) Furnizorii prevăd în contractele negociate de furnizare a energiei electrice clauze specifice privind modul cum se elaborează şi se transmit prognozele de către consumatorii de energie electrică cu putere aprobată mai mare sau egală cu 1 MVA pe loc de consum.

Art. 2. - La data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul    preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 34/2006 pentru aprobarea Procedurii privind modul în care consumatorii cu tarife reglementate, cu putere maximă contractată mai mare sau egală cu 3 MW, asigură furnizorilor datele necesare la elaborarea prognozei energiei electrice, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.030 din 27 decembrie 2006.

Art. 3. - Furnizorii şi consumatorii de energie electrică cu putere aprobată mai mare sau egală cu 1 MVA pe loc de consum vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 4. - Entităţile organizatorice din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor cuprinse în prezentul ordin.

Art. 5. - Prezentul ordin intră în vigoare la 5 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,

Petru Lificiu

ANEXA

PROCEDURĂ

privind prognoza consumului de energie electrică a consumatorilor cu putere aprobată mai mare sau egală cu 1 MVA

CAPITOLUL I

Scop şi domeniu de aplicare

Art. 1. - Prevederile procedurii se aplică de următoarele categorii de participanţi la piaţa cu amănuntul de energie electrică aflaţi pe teritoriul României:

a) furnizorii consumatorilor de energie electrică ce utilizează tarife reglementate, denumiţi în continuare furnizori;

b) consumatorii de energie electrică cu putere aprobată mai mare sau egală cu 1 MVA pe loc de consum, care nu şi-au exercitat dreptul la eligibilitate, denumiţi în continuare consumatori de tip C-1MVA.

Art. 2. - Procedura urmăreşte realizarea următoarelor obiective:

a)   responsabilizarea părţilor contractante în realizarea prognozelor de consum a energiei electrice pentru furnizarea energiei electrice;

b)  minimizarea riscurilor legate de dimensionarea achiziţiei energiei electrice pentru consumatorii de tip C-1MVA.

CAPITOLUL II

Definiţii şi abrevieri

Art. 3. -In cuprinsul procedurii se aplică următoarele definiţii şi abrevieri:

1. ANRE

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei

2. Consumator de tip C-1MVA

 Abreviere pentru consumator cu  putere aprobată mai mare sau egală cu 1 MVA

3. SN 

Abreviere pentru abaterile consumului de energie electrică activă realizat faţă de cel prognozat, care depăşesc eroarea maximă admisibilă.

4. Perioada de facturare

Interval de timp prevăzut în contractul de furnizare pentru care se determină cantitatea de energie electrică şi puterile furnizate, valorile respective fiind cuprinse într-o factură. De regulă, pentru consumatorii captivi de tip C-1MVA, intervalul de facturare este luna calendaristică.

5. Eroare de prognoză

Abaterea relativă, în valori procentuale, stabilită pe fiecare interval orar, a prognozei de consum transmise furnizorului în raport cu consumul determinat pe baza indicaţiilor grupului de măsură şi, după caz, a corecţiilor stabilite conform prevederilor legale în vigoare.

6. Putere aprobată

Putere activă (aparentă) maximă simultană pe care utilizatorul o poate absorbi sau evacua prin instalaţia de racordare la reţeaua electrică, pentru care se emite avizul tehnic de racordare; se consemnează în avizul tehnic de racordare şi este luată în considerare la dimensionarea instalaţiei de racordare a utilizatorului respectiv.

CAPITOLUL III

Documente de referinţă

Art. 4. - Procedura are la bază prevederile Legii energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările şi completările ulterioare.

CAPITOLUL IV

Participarea consumatorilor la realizarea prognozei

Art. 5. - In vederea fundamentării achiziţiei energiei electrice, consumatorii de tip C-1MVAau obligaţia de a elabora şi a transmite furnizorilor cu care au încheiate sau urmează să încheie contracte de furnizare a energiei electrice, următoarele prognoze orare de consum:

5.1.  Prognoza anuală de consum

5.1.1.   Prognoza anuală de consum conţine cantităţi de energie electrică defalcate pe fiecare lună, zi şi oră a anului, ataşată ca anexă la contractul de furnizare (câte o pagină pentru fiecare lună a anului).

5.1.2.   Prognoza pentru anul următor va fi transmisă la cererea furnizorului o dată pe an. Prognoza anuală se transmite în termen de 15 zile de la data în care primeşte solicitarea furnizorului.

5.1.3. In cazul în care consumatorul nu transmite în termen datele de prognoză anuală, furnizorul va lua în considerare prognoza transmisă de consumator pentru perioada similară a anului anterior.

5.1.4.  In cazul consumatorilor noi, furnizorul va solicita la încheierea contractului de furnizare prognoza de consum defalcată lunar pentru următoarele 12 luni calendaristice, începând cu luna încheierii contractului.

5.2.  Prognoza lunară de consum

5.2.1.   Prognoza lunară de consum conţine cantităţi de energie electrică defalcate pe fiecare zi şi oră a anului şi se transmite furnizorului până la data de 10 a lunii curente pentru luna următoare.

5.2.2.  Prognoza lunară de consum se transmite numai în cazul în care consumatorul doreşte să modifice cantităţile transmise în prognoza anuală.

5.2.3. In cazul în care consumatorul nu transmite în termen datele de prognoză lunară, datele din prognoza anuală sunt considerate date de prognoză lunară.

5.3.  Prognoza zilnică de consum

5.3.1. Prognoza zilnică de consum cu cantităţi orare de energie electrică se transmite furnizorului în fiecare zi până la ora 9 pentru ziua următoare, cu excepţia prognozelor pentru zilele de sâmbătă, duminică şi luni, care se transmit vineri până la ora 24. In cazuri deosebite precum sărbătorile legale furnizorul convine cu consumatorul perioada de prognoză şi data transmiterii acesteia.

5.3.2.  Prognoza zilnică de consum va fi transmisă numai în cazul în care consumatorul doreşte să modifice cantităţile transmise în prognoza lunară sau anuală.

5.3.3. In cazul în care consumatorul nu transmite în termen datele de prognoză zilnică, conform punctului 5.3.1, datele de prognoză lunară sau, după caz, anuală sunt considerate date de prognoză zilnică.

Art. 6. - Prognozele menţionate la art. 5 vor fi transmise la furnizor într-un format legal, convenit de părţi şi opozabil în justiţie, precum şi într-un format informatic anterior convenit care să permită prelucrarea automată a datelor.

Art. 7. - Prin excepţie de la art. 6, consumatorul are dreptul să transmită operativ prognoza zilnică numai în format electronic.

Art. 8. - Prognoza zilnică transmisă cu respectarea art. 5 pct. 5.3, art. 6 şi 7 constituie pentru părţi clauză contractuală fermă.

CAPITOLUL V

Erori de prognoză

Art. 9. - Furnizorul facturează consumatorului abaterile suplimentare ale consumului realizat faţă de cel prognozat, în conformitate cu prevederile prezentei proceduri.

Art. 10. - Eroarea de prognoză εi a consumatorului de tip C-1MVA se calculează de către furnizor pentru fiecare oră, conform formulei de mai jos:

εi = (qmi-qPi)/qPi*100     [%]

unde:

qmi = cantitatea de energie electrică consumată în ora i de consumator, determinată pe baza măsurătorilor şi, după caz, a corecţiilor stabilite prin reglementările emise de ANRE;

qpi = cantitatea de energie electrică prognozată de consumator a fi consumată în ora i, în conformitate cu art. 5.

Art. 11. - Eroarea de prognoză maximă admisibilă εmax este egală în modul cu 25%.

| ε max | = 25%

CAPITOLUL VI

Facturarea abaterilor suplimentare ale consumului realizat în raport cu prognoza

Art. 12. - Pentru o perioadă de facturare dată, furnizorii facturează suplimentar, în condiţiile prezentei proceduri, abaterile consumului de energie electrică activă realizat faţă de cel prognozat care depăşesc eroarea maximă admisibilă, utilizând formula următoare:

unde:

qi = cantitatea orară de energie electrică la care se aplică SNi în cazul în care | εi | > εmax,

qi se calculează cu formula următoare:

qi = | qpi - qmi | - ε max qpi [MVAh]

i = ora în care s-a înregistrat depăşirea erorii maxim admisibile;

k = numărul de ore din perioada de facturare în care s-au înregistrat abateri fată de eroarea maxim admisibilă;

pi = preţul reglementat al energiei electrice pentru intervalul orar în care se încadrează ora i;

fi = coeficient egal cu:

0,15 în orele în care consumul realizat este mai mic decât consumul prognozat, respectiv 0,25 în orele în care consumul realizat este mai mare decât consumul prognozat.

Art. 13. - Pentru facturarea abaterilor suplimentare ale consumurilor orare realizate faţă de datele orare prognozate se aplică următoarele reguli:

a) în cazul în care eroarea calculată conform art. 10 este mai mică sau egală cu 25%, nu se facturează abaterile de prognoză;

b) în cazul în care eroarea calculată conform art. 10 este negativă şi mai mare în valoare absolută decât 25%, pentru abaterea suplimentară a consumului în raport cu prognoza se aplică 15% din componenta de preţ a energiei electrice pentru intervalul orar respectiv, aferentă tarifului reglementat aplicat; în cazul în care eroarea calculată conform art. 10 este pozitivă şi mai mare în valoare absolută decât 25%, pentru abaterea suplimentară a consumului în raport cu prognoza se aplică 25% din componenta de preţ a energiei electrice pentru intervalul orar respectiv, aferentă tarifului reglementat aplicat.

Art. 14. -Valoarea SN fie se va evidenţia pe factura emisă pentru consumul de energie electrică, fie se va factura separat. In anexa la factură se va specifica anul, luna şi ora pentru care sunt calculate valorile SNi, precum şi cantităţile de energie electrică finale prognozate şi cele consumate pentru fiecare oră în care s-au înregistrat erori peste limita admisă.

Art. 15. -In cazul în care constată că nu sunt respectate prevederile prezentei proceduri sau ale contractelor încheiate, consumatorul de tip C-1MVA are dreptul să conteste la furnizor facturile prin care i se solicită plăţi pentru abateri suplimentare de prognoză.

Art. 16. - Prin excepţie de la art. 12 nu se vor calcula SN pentru abaterile suplimentare de la prognoza de consum realizate din motive neimputabile consumatorului, cum ar fi:

a)  avarii tehnologice la consumator notificate prin fax sau e-mail furnizorului cel mai târziu în prima zi lucrătoare după producerea evenimentului;

b) reduceri de consum la solicitarea operatorului de reţea;

c)   evenimente seismice sau meteorologice deosebite, încadrabile la nivel de calamitate.

Art. 17. - Consumatorii de tip C-1MVA vor înregistra toate evenimentele enumerate la art. 16 într-un registru special de evenimente cu care vor proba eventualele contestaţii adresate furnizorului.

CAPITOLUL VII

Dispoziţii finale şi tranzitorii

Art. 18. - Consumatorii de tip C-1MVA şi furnizorii acestora vor aplica prevederile prezentei proceduri în relaţiile lor contractuale.

Art. 19. - Consumatorii cărora li se aplică prevederile prezentei proceduri sunt exceptaţi de la aplicarea prevederilor referitoare la facturarea depăşirii de putere din ordinul ANRE pentru aprobarea tarifelor reglementate la energia electrică livrată de furnizorii impliciţi, în vigoare.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 73/2009

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 73 din 2009
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 73/2009
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu