Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 350 din 12 aprilie 2003

privind modificarea Ordinului ministrului sanatatii si familiei nr. 87/2003 pentru aprobarea listei afectiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducator de autovehicule sau tramvaie si a listei substantelor cu efect psihoactiv, contraindicate conducatorilor de autovehicule si tramvaie (produse sau substante stupefiante ori medicamente cu efecte similare acestora)

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 269 din 17 aprilie 2003


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile art. 1 alin. (2), ale art. 21 alin. (2) si ale art. 22 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice,
    vazand Referatul de aprobare al Directiei generale asistenta medicala si programe nr. DB 3.459 din 12 aprilie 2003,
    in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul sanatatii si familiei emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sanatatii si familiei nr. 87/2003 pentru aprobarea listei afectiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducator de autovehicule sau tramvaie si a listei substantelor cu efect psihoactiv, contraindicate conducatorilor de autovehicule si tramvaie (produse sau substante stupefiante ori medicamente cu efecte similare acestora), publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 149 din 7 martie 2003, se inlocuieste cu anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                       Ministrul sanatatii si familiei,
                               Daniela Bartos

    ANEXA 1

                                  LISTA
afectiunilor incompatibile cu calitatea de conducator de autovehicule si de tramvaie. Standarde minime de sanatate fizica si psihica necesare pentru obtinerea sau reinnoirea permisului de conducere

    1. Definitii
    1.1. In acceptiunea prezentei anexe, conducatorii de autovehicule si tramvaie se clasifica in doua grupe:
    - grupa A (conducatori amatori);
    - grupa B (conducatori cu atestat profesional).
    1.2. In mod similar, persoanele care solicita pentru prima data permis de conducere auto sau reinnoirea acestuia se clasifica in aceleasi grupe, o data cu obtinerea sau reinnoirea permisului de conducere auto.
    1.3. Prin autoritate medicala competenta se intelege unitatea medicala autorizata conform legii sa efectueze verificarea medicala a conducatorilor de autovehicule sau de tramvaie, sa rezolve contestatiile sau sa efectueze expertize in domeniu.
    1.4. Prin opinie medicala autorizata sau apreciere medicala autorizata se intelege referatul medical argumentat de medicul examinator.
    1.5. Prin control medical regulat se intelege examinarea medicala periodica, dupa un ritm stabilit de catre medicul examinator.

    2. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de patologia cardiovasculara
    2.1. Se considera incompatibilitate orice boala care il expune pe solicitantul obtinerii sau reinnoirii permisului de conducere auto la o deteriorare brusca a functionarii aparatului cardiovascular sau a functiilor cerebrale, constituind un pericol pentru siguranta rutiera.
    Grupa A:
    2.2. Se considera incompatibilitate aritmia severa.
    2.3. Purtatorilor de pacemaker le vor fi eliberate sau reinnoite permisele de conducere auto pe baza aprecierilor medicale autorizate si a controalelor medicale regulate.
    2.4. Bolnavilor cu tensiune arteriala anormala le vor fi eliberate sau reinnoite permisele de conducere auto pe baza unei opinii medicale autorizate, dupa analiza posibilelor complicatii si a riscului aparitiei acestora pentru siguranta rutiera.
    2.5. Angina de repaus sau prezenta unui infarct miocardic in antecedente necesita opinia medicala autorizata inainte de eliberarea sau de reinnoirea permisului de conducere. Daca este necesar, solicitantul va efectua controale medicale regulate, in functie de recomandarile medicale.
    Grupa B:
    2.6. Autoritatea medicala competenta va lua in considerare riscurile aditionale si pericolele implicate de conducerea vehiculelor in conditiile definite de aceasta grupa.

    3. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de bolile aparatului renal
    Grupa A:
    3.1. Permisele de conducere pot fi eliberate sau pot fi reinnoite solicitantilor ori soferilor care sufera de insuficienta renala severa pe baza unei opinii medicale autorizate si a controalelor medicale regulate.
    Grupa B:
    3.2. Insuficienta renala severa ireversibila constituie incompatibilitate. Doar cazurile exceptionale, justificate de o opinie medicala autorizata si de controale medicale regulate, pot beneficia de eliberarea sau de reinnoirea permiselor de conducere auto.

    4. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de diabetul zaharat
    Grupa A:
    4.1. Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau pot fi reinnoite pentru solicitantii ori soferii cu diabet zaharat pe baza unei opinii medicale autorizate si a controalelor medicale adecvate fiecarui caz.
    Grupa B:
    4.2. Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau pot fi reinnoite solicitantilor ori soferilor din aceasta grupa, suferinzi de diabet zaharat, care necesita tratament cu insulina, numai in cazuri exceptionale si numai atunci cand exista o opinie medicala autorizata motivata corect, cu obligativitatea efectuarii de controale medicale regulate.

    5. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de patologia oftalmologica
    5.1. Toate persoanele care solicita permis de conducere trebuie sa fie supuse unor investigatii care sa certifice ca au o acuitate vizuala corespunzatoare pentru conducerea vehiculelor. La aceasta examinare trebuie acordata o atentie speciala urmatoarelor repere: acuitate vizuala, camp vizual, vedere in crepuscul, boli progresive ale ochiului.
    5.2. In acceptiunea acestei anexe, lentilele intraoculare nu vor fi considerate lentile corectoare.
    Grupa A:
    5.3. Persoana care solicita permis de conducere auto sau reinnoirea acestuia trebuie sa aiba o acuitate vizuala binoculara, cu lentile corectoare daca este necesar, de cel putin 0,5 atunci cand sunt folositi simultan ambii ochi. Permisul de conducere auto nu se va elibera sau nu se va reinnoi daca, in timpul examinarii medicale, se constata un camp vizual orizontal mai mic de 120 grade, in afara unor cazuri exceptionale, justificate de o opinie medicala favorabila si de un test practic pozitiv. De asemenea, permisul de conducere auto nu se va elibera sau nu se va reinnoi persoanelor care sufera de orice afectiune oftalmologica care compromite siguranta condusului. Atunci cand este declarata sau detectata o boala de ochi progresiva, eliberarea ori reinnoirea permisului de conducere auto se obtine numai dupa opinia medicala autorizata.
    Solicitantii cu pierderea functionala totala a vederii unui ochi sau care folosesc doar un singur ochi (de exemplu in cazul diplopiei) trebuie sa aiba o acuitate vizuala de cel putin 0,6 cu lentile de corectie, daca este necesar. Autoritatea medicala competenta trebuie sa certifice daca aceasta conditie de vedere monoculara exista de suficient timp ca sa permita adaptarea si ca este normal campul vizual in acest ochi.
    Grupa B:
    Solicitantii de permis de conducere auto sau de reinnoire a acestuia trebuie sa aiba o acuitate vizuala, cu lentile de corectie, daca este necesar, de cel putin 0,8 in ochiul cel mai bun si de cel putin 0,5 in ochiul mai putin bun. Daca sunt folosite lentile de corectie pentru obtinerea unor valori de 0,8 si 0,5, acuitatea necorectata din fiecare ochi trebuie sa fie de 0,05 sau altfel acuitatea minima (0,8 si 0,5) trebuie obtinuta fie prin corectarea cu ajutorul unor ochelari cu o putere care sa nu depaseasca plus sau minus 4 dioptrii, fie cu ajutorul unor lentile de contact (vedere necorectata = 0,05). Corectarea trebuie sa fie bine tolerata. Nu se vor elibera si nu se vor reinnoi permisele de conducere auto pentru solicitantii sau soferii fara un camp vizual binocular normal sau care sufera de diplopie.

    6. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de afectarea auzului
    Grupele A si B:
    6.1. Permisele de conducere auto se pot elibera sau se pot reinnoi solicitantilor ori soferilor din grupele A sau B conform opiniei unei autoritati medicale competente. Examinarea va lua in considerare posibilitatile de echipare speciala a vehiculelor.

    7. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de bolile neurologice
    7.1. Permisele de conducere auto nu se vor elibera sau nu se vor reinnoi solicitantilor ori soferilor care sufera de o boala neurologica severa numai in cazul existentei unei opinii medicale autorizate.
    7.2. Tulburarile neurologice asociate cu boli sau cu interventii chirurgicale care afecteaza sistemul nervos central sau periferic, care conduc la deficiente motorii sau senzoriale si afecteaza echilibrul si coordonarea, trebuie luate in considerare in functie de manifestarile lor functionale si de riscurile evolutiei. In acest caz, eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere auto poate face obiectul evaluarii periodice in eventualitatea riscului decompensarii.
    7.3. Atacurile de epilepsie sau alte tulburari subite ale starii de constienta constituie un pericol pentru siguranta rutiera.
    Grupa A:
    7.4. Un permis de conducere auto poate fi eliberat sau poate fi reinnoit pe baza unei examinari facute de o autoritate medicala competenta si a controalelor medicale regulate. Autoritatea medicala va decide asupra stadiului epilepsiei sau a altor tulburari ale constientei, asupra formelor clinice, a evolutiei (de exemplu, nici un atac in ultimii 2 ani), a tratamentului primit si a rezultatelor acestuia.
    Grupa B:
    7.5. Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau nu vor fi reinnoite pentru solicitantii ori soferii care sufera de atacuri epileptice sau de alte tulburari subite ale starii de constienta.

    8. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de bolile psihice
    Grupa A:
    8.1. Permisele de conducere auto nu vor fi eliberate sau nu vor fi reinnoite solicitantilor ori soferilor care sufera de:
    - tulburari psihice severe, fie congenitale, fie datorate unei boli, traume sau unor operatii neurochirurgicale;
    - retard psihic sever;
    - probleme comportamentale severe datorate imbatranirii; tulburari de personalitate care afecteaza serios discernamantul, comportamentul sau adaptabilitatea.
    8.2. Fac exceptie cazurile in care solicitarea este sprijinita de aprecierea unei autoritati medicale competente si, daca este necesar, de controale medicale regulate.
    Grupa B:
    8.3. Autoritatea medicala competenta va lua in considerare riscurile aditionale si pericolele implicate de conducerea vehiculelor in conditiile definite de aceasta grupa.

    9. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de alcoolism
    9.1. Consumul de alcool constituie un pericol major pentru siguranta rutiera. Avand in vedere importanta problemei, personalul medical trebuie sa ii acorde o atentie deosebita.
    Grupa A:
    9.2. Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau nu vor fi reinnoite solicitantilor ori soferilor care sunt dependenti de alcool sau sunt incapabili sa se retina de la consumul de alcool in timp ce conduc.
    9.3. Dupa o perioada dovedita de abstinenta si existand o opinie medicala autorizata si controale medicale, permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reinnoite solicitantilor ori soferilor care au fost in trecut dependenti de alcool, in conditiile legii.
    Grupa B:
    9.4. Autoritatea medicala competenta va lua in considerare riscurile aditionale si pericolele implicate de conducerea vehiculelor in conditiile definite de aceasta grupa.

    10. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de consumul de droguri si produse medicamentoase
    10.1. Permisele de conducere auto nu vor fi eliberate sau nu vor fi reinnoite solicitantilor ori soferilor care sunt dependenti de substante psihotrope sau care nu sunt dependenti de astfel de substante, dar abuzeaza regulat de ele, indiferent de categoria de permis care este solicitata.
    Grupa A:
    10.2. Permisele de conducere auto nu vor fi eliberate sau nu vor fi reinnoite solicitantilor ori soferilor care folosesc regulat substante psihotrope, indiferent sub ce forma, care pot limita abilitatea de a conduce in siguranta, cand cantitatile absorbite au efecte adverse asupra conducerii auto. Aceasta prevedere se va aplica oricaror alte produse medicamentoase sau combinatii de produse medicamentoase care afecteaza abilitatea de a conduce.
    Grupa B:
    10.3. Autoritatea medicala competenta va lua in considerare riscurile aditionale si pericolele implicate de conducerea vehiculelor in conditiile definite de aceasta grupa.

    11. Standarde minime de sanatate si incompatibilitati legate de persoanele cu incapacitate locomotorie
    11.1. Permisele de conducere auto nu se elibereaza sau nu se reinnoiesc solicitantilor ori soferilor care sufera de boli sau anomalii ale sistemului locomotor, care pun in pericol siguranta conducerii unui vehicul cu actionare mecanica.
    Grupa A:
    11.2. Permisele de conducere auto pot fi emise sau pot fi reinnoite solicitantilor ori soferilor cu handicap locomotor pe baza aprecierii unei autoritati medicale competente. Aceasta apreciere trebuie sa se bazeze pe o evaluare medicala a bolnavilor respectivi si, atunci cand este necesar, pe un test practic. Trebuie, de asemenea, sa se indice ce tip de modificare a vehiculului este necesara si daca soferul are nevoie de un dispozitiv ortopedic, in masura in care testarile de comportament si abilitati demonstreaza ca un astfel de dispozitiv de conducere nu este periculos.
    11.3. Permisele de conducere auto se pot elibera sau se pot reinnoi solicitantilor ori soferilor care sufera de o boala progresiva, cu conditia ca persoana invalida sa fie reexaminata cu o regularitate indicata de autoritatea medicala competenta pentru a se verifica pastrarea capacitatii de a conduce in siguranta un vehicul.
    11.4. Cand handicapul este stationar, permisele de conducere auto se pot elibera sau se pot reinnoi fara ca solicitantul sa fie examinat medical cu regularitate.
    Grupa B:
    11.5. Autoritatea medicala competenta va lua in considerare riscurile aditionale si pericolele implicate de conducerea vehiculelor in conditiile definite de aceasta grupa.

    12. Dispozitii finale
    Grupa A:
    12.1. Pe baza unei opinii medicale autorizate si, daca este necesar, a unor controale medicale regulate, permisele de conducere auto pot fi eliberate sau pot fi reinnoite solicitantilor ori soferilor care au transplant de organe sau un implant artificial care afecteaza abilitatea de a conduce.
    Grupa B:
    12.2. Autoritatea medicala competenta va lua in considerare riscurile aditionale si pericolele implicate de conducerea vehiculelor in conditiile definite de aceasta grupa.
    12.3. Ca regula generala, in cazul in care solicitantii sau soferii care sufera de orice fel de tulburare nementionata in aceasta anexa, dar care poate determina o incapacitate functionala care sa afecteze siguranta la volan, permisele de conducere auto nu vor fi eliberate sau nu vor fi reinnoite decat daca solicitarea este insotita de o opinie medicala autorizata si, daca este necesar, de controale medicale regulate.SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 350/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 350 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    It’s a privilege to share this to the world. You deserve all the praise that comes to you. DR Amber has been a blessing to me since our encounter on the internet. He alone knows it all. I love him so much for his kindness, care, honesty and his help in the life of everyone that has come in contact with him. If not for DR Amber how would I have been able to survive this hardship. His spell made me a LOTTO MAX winner of 60 Million Dollars making my whole life beautiful and amazing. The numbers he gave me to play the lottery was a life changing number from grass to grace and I want to say I’m forever grateful to him. Thank you sir for being a blessing to the helpless. Anyone reading this that needs help can communicate with DR Amber online for indeed he has no match. Website: amberlottotemple.com OR Email: amberlottotemple@yahoo.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Bună, sunteți în căutarea unui împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale, capital de risc etc! Sunt creditor privat, acord împrumuturi companiilor și persoanelor fizice cu dobânzi mici și rezonabile de 2%. E-mail la: christywalton355@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 390 2018
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat Rectificare 353 2008
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
ANONIM a comentat OUG 114 2021
    Într-un cuvânt, wow!! Nu pot să cred că banii sunt deja în contul meu. Multumesc, multumesc, multumesc! De obicei, ați transformat o sarcină lungă, consumatoare de timp și intimidantă într-o experiență foarte plăcută și simplificată. Nu pot să vă mulțumesc vouă și doamnei Della Taylor pentru suficientă asistentă. Dna Della Taylor Împrumuturi pentru un sistem excelent și pentru un serviciu excelent. Ambele sunt grozave! dacă aveți nevoie de un împrumut de urgență, îi puteți e-mail la Dellastaylors@yahoo.com WhatsApp pe +1 (209) 251-1529
ANONIM a comentat Decizia 2 2007
    I never use to believe in spell casting until i met Lord Zuma a powerful spell caster who helped me to be a happy person again. i reside in USA. After 4 years of Broken marriage, my husband left me with two kids. I felt like my life was about to end and i almost committed suicide, i was emotionally down for a very long time. Thanks to a Great spell caster called Lord Zuma which i met online on one faithful day when I was browsing through the internet, i came across a lot of testimonies about this particular Great spell caster how he has helped so many people. he has helped people to bring back their Ex lover, some testified that he restores womb, cure cancer and other sickness, and so on. I also came across a testimony, it was about a woman called Sandra, she testified about how his spell made her to be pregnant after so many years of bareness and at the end of her testimony she dropped Lord Zuma's email address. After reading all these, i decided to give it a try and i contacted him and explained my problem to him and he assured me that in less than 48 hours, my husband will call me and beg for forgiveness but i thought it will not work. When he had finished casting the spell, the next day my husband called me and he was begging for forgiveness just as Lord Zuma said. This is not brain washing and after the spell has been cast, i realized that my husband love me like never before and the spell caster opened him up to know how much i love him and how much love we need to share. We are even happier now than before. Lord Zuma is really a gifted man and i will not stop publishing him because he is a wonderful man. If you have a problem and you are looking for a real and a genuine spell caster to solve all your problems contact Lord Zuma now on spiritualherbalisthealing@gmail.com or just visit https://spiritualherbal.blogspot.com and see so many he has helped that are testifying about his good work. He will help you solve all your problems. Once again thank you Lord Zuma for your good deeds. His whatsapp number +1 506 800 1647
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu