E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 521/832/321 din 11 august 2003

pentru aprobarea Normei privind definirea, denumirile sub care se vand, etichetarea si conditiile de calitate ale anumitor sortimente de lapte conservat, partial sau total deshidratat, destinate consumului uman

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI


SmartCity3

              Nr. 521 din 11 august 2003
              MINISTERUL SANATATII
              Nr. 832 din 4 septembrie 2003
              AUTORITATEA NATIONALA PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR
              Nr. 321 din 11 septembrie 2003
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 665 din 19 septembrie 2003

    Vazand Referatul de aprobare nr. 144.474 din 9 iunie 2003 al Directiei generale de elaborare si armonizare a politicilor, strategiilor si programelor,
    avand in vedere prevederile art. 34 alin. (1) lit. c), d) si e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 57/2002,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, al Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si al Hotararii Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor,

    ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului, ministrul sanatatii si presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor emit urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma privind definirea, denumirile sub care se vand, etichetarea si conditiile de calitate ale anumitor sortimente de lapte conservat, partial sau total deshidratat, destinate consumului uman, prezentata in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, agentii economici care desfasoara activitati de producere si comercializare a sortimentelor de lapte conservat care fac obiectul prezentei norme vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    La intrarea in vigoare a prezentei norme se abroga Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si al ministrului sanatatii si familiei nr. 128/300/2001 pentru aprobarea Normelor privind natura, continutul, fabricarea, compozitia si etichetarea anumitor tipuri de lapte conservat, partial sau integral deshidratat, destinat consumului uman, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 615 din 28 septembrie 2001.
    Art. 4
    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare la 1 ianuarie 2004.

                   p. Ministrul agriculturii,
                   padurilor, apelor si mediului,
                   Petre Daea,
                   secretar de stat

                   Ministrul sanatatii,
                   Mircea Beuran

                   Presedintele Autoritatii Nationale
                   pentru Protectia Consumatorilor,
                   Rovana Plumb,
                   secretar de stat

    ANEXA 1

                                 NORMA
privind definirea, denumirile sub care se vand, etichetarea si conditiile de calitate ale anumitor sortimente de lapte conservat, partial sau integral deshidratat, destinate consumului uman

    Art. 1
    Prezenta norma se aplica sortimentelor de lapte conservat, partial sau integral deshidratat, definite in anexa nr. 1 la prezenta norma.
    Art. 2
    Ministerul Sanatatii poate autoriza adaugarea unor vitamine in produsele definite in anexa nr. 1 la prezenta norma.
    Art. 3
    (1) Etichetarea, prezentarea si publicitatea produselor definite in anexa nr. 1 la prezenta norma se fac cu respectarea reglementarilor in vigoare.
    (2) Elemente suplimentare de etichetare:
    1. a) denumirea produselor mentionate in anexa nr. 1 la prezenta norma se aplica doar in cazul produselor mentionate in aceasta anexa si se utilizeaza in cazul comercializarii, fara a se aduce atingere prevederilor lit. b) pentru a le desemna;
    b) ca o alternativa la denumirea produselor mentionate la lit. a), anexa nr. 2 la prezenta norma stabileste lista cu denumirile speciale ale produselor importate din tarile comunitare. Aceste denumiri pot fi utilizate in limba si in conditiile stabilite de aceasta anexa.
    2. Eticheta trebuie sa precizeze continutul de grasime din lapte, exprimat in procente din greutatea produsului finit, cu exceptia produselor definite la pct. 1 lit. d) si g) si la pct. 2 lit. d) din anexa nr. 1 la prezenta norma, precum si continutul procentual de substanta uscata negrasa lactata pentru produsele definite la pct. 1 din anexa nr. 1 la prezenta norma. Aceste elemente insotesc denumirile sub care se vand produsele.
    3. In cazul produselor definite la pct. 2 din anexa nr. 1 la prezenta norma, eticheta trebuie sa cuprinda instructiunile cu privire la modul de diluare sau de reconstituire, incluzand detaliile privind continutul de grasime al produsului astfel diluat sau reconstituit.
    4. In cazul produselor preambalate, a caror masa nu depaseste 20 g pe unitate si care au un ambalaj exterior, elementele stabilite in prezentul articol trebuie sa apara doar pe ambalajul exterior, cu exceptia precizarilor necesare conform pct. 1.
    5. Eticheta produselor definite la pct. 2 din anexa nr. 1 la prezenta norma trebuie sa precizeze faptul ca produsul "nu este destinat sugarilor cu varsta sub 12 luni".
    (3) Toate elementele prezentate prin etichetare trebuie sa fie clare, lizibile si sa nu permita stergerea.
    Art. 4
    (1) Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor si al ministrului sanatatii si familiei nr. 128/300/2001 pentru aprobarea Normelor privind natura, continutul, fabricarea, compozitia si etichetarea anumitor tipuri de lapte conservat, partial sau integral deshidratat, destinat consumului uman, se abroga cu efect de la 1 ianuarie 2004.
    (2) Trimiterile la normele aprobate prin acest ordin comun se interpreteaza ca trimiteri la prezenta norma.
    Art. 5
    (1) Se autorizeaza comercializarea produselor definite in anexa nr. 1 la prezenta norma, daca sunt conforme definitiilor si conditiilor stabilite in prezenta norma, incepand cu data de 1 ianuarie 2004.
    (2) Produsele aflate in stoc sau contractate inainte de data intrarii in vigoare a prezentei norme pot fi comercializate cu elementele de identificare si caracterizare marcate initial, pana la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei norme.
    Art. 6
    Respectarea prevederilor prezentei norme se verifica de catre autoritatile competente pentru executarea controlului oficial al alimentelor, stabilite prin art. 38 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 pentru reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 57/2002, iar sanctiunile pentru nerespectarea normei se aplica conform sectiunii a 4-a, art. 41, 42 si 43 din aceeasi ordonanta de urgenta.

    ANEXA 1
    la norma

              DEFINIREA SI DENUMIREA SUB CARE SE VAND PRODUSELE

    1. Lapte partial deshidratat (lapte concentrat): produsul lichid, indulcit sau nu, obtinut direct prin inlaturarea partiala a apei din lapte, din lapte total sau partial degresat sau dintr-un amestec al acestor produse, care poate prezenta un adaos de smantana sau de lapte total deshidratat, ori din amandoua aceste produse, adaosul de lapte total deshidratat nedepasind, in produsul finit, 25% din substanta uscata totala din lapte.
    Sortimente de lapte concentrat neindulcit:
    a) lapte concentrat cu continut mare de grasimi: lapte partial deshidratat cu un continut masic de minimum 15% grasime si de minimum 26,5% substanta uscata totala din lapte;
    b) lapte concentrat: lapte partial deshidratat cu un continut masic de minimum 7,5% grasime si de minimum 25% substanta uscata totala din lapte;
    c) lapte concentrat partial degresat: lapte partial deshidratat cu un continut masic de minimum 1% si mai putin de 7,5% grasime si de minimum 20% substanta uscata totala din lapte;
    d) lapte concentrat degresat: lapte partial deshidratat cu un continut masic de maximum 1% grasime si de minimum 20% substanta uscata totala din lapte.
    Sortimente de lapte concentrat indulcit:
    e) lapte concentrat indulcit: lapte partial deshidratat cu un adaos de zaharoza (zahar semialb, zahar alb sau extraalb) si cu un continut masic de minimum 8% grasime si de minimum 28% substanta uscata totala din lapte;
    f) lapte concentrat indulcit, partial degresat: lapte partial deshidratat cu un adaos de zaharoza (zahar semialb, zahar alb sau extraalb) si cu un continut masic de minimum 1% si mai putin de 8% grasime si de minimum 24% substanta uscata totala din lapte;
    g) lapte concentrat indulcit, degresat: lapte partial deshidratat cu un adaos de zaharoza (zahar semialb, zahar alb sau extraalb) si cu un continut masic de maximum 1% grasime si de minimum 24% substanta uscata totala din lapte.
    2. Lapte total deshidratat (lapte praf): produsul solid in care continutul de apa nu depaseste 5% din masa produsului finit, obtinut direct prin indepartarea apei din lapte, din lapte complet sau partial degresat, din smantana sau dintr-un amestec al acestor produse, in care continutul de apa nu depaseste 5% din greutatea produsului finit.
    Sortimente de lapte praf:
    a) lapte deshidratat cu continut ridicat de grasime sau lapte praf cu continut ridicat de grasime: lapte deshidratat cu continut masic de minimum 42% grasime;
    b) lapte deshidratat integral sau lapte praf integral: lapte deshidratat cu continut masic de minimum 26% si mai putin de 42% grasime;
    c) lapte deshidratat partial degresat sau lapte praf partial degresat: lapte deshidratat cu continut masic mai mare de 1,5% si mai putin de 26% grasime;
    d) lapte deshidratat degresat sau lapte praf degresat: lapte deshidratat cu continut masic de maximum 1,5% grasime.
    3. Tratamente
    a) Se autorizeaza o cantitate suplimentara de lactoza de maximum 0,03% din masa produsului finit pentru producerea produselor definite la pct. 1 lit. e) - g).
    b) Fara a se aduce atingere Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 389/2002 de aprobare a Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea laptelui crud, a laptelui tratat termic si a produselor pe baza de lapte, conservarea produselor mentionate la pct. 1 si 2 se realizeaza prin:
    - tratament termic (sterilizare, UHT etc.) in cazul produselor mentionate la pct. 1 lit. a) - d);
    - adaos de zaharoza, in cazul produselor mentionate la pct. 1 lit. e) - g);
    - deshidratare, in cazul produselor mentionate la pct. 2.
    4. Adaosuri autorizate
    Conform art. 2 din norma, Ministerul Sanatatii poate autoriza adaugarea unor vitamine in produsele definite in prezenta anexa, cu respectarea prevederilor anexei nr. 2 - Norme metodologice privind etichetarea nutritionala a alimentelor - la Hotararea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002.

    ANEXA 2
    la norma

                                   LISTA
denumirilor speciale pentru anumite produse din anexa nr. 1 la norma

    a) Termenul in limba engleza "evaporated milk" se refera la produsul definit in anexa nr. 1 la norma, pct. 1 lit. b), cu un continut masic de minimum 9% grasime si de 31% substanta uscata totala din lapte.
    b) Termenii in limba franceza "lait demi-ecreme" si "lait demi-ecreme concentre non sucre", termenul in limba spaniola "leche evaporada semidesnatada", termenii in limba olandeza "geevaporeerde halfvolle melk" si "halfvolle koffiemelk", precum si termenul in limba engleza "evaporated semi-skimmed milk" se refera la produsul definit in anexa nr. 1 la norma, pct. 1 lit. c), cu un continut masic intre 4% si 4,5% grasime si de minimum 24% substanta uscata totala.
    c) Termenul in limba daneza "kondenseret kaffeflrde" si termenul in limba germana "kondensierte Keffeesahne" se refera la produsul definit in anexa nr. 1 la norma, pct. 1 lit. a).
    d) Termenul in limba daneza "flrdepulver", termenii in limba germana "Rahmpulver" si "Sahnepulver", termenul in limba franceza "creme en poudre", termenul in limba daneza "roompoeder", termenul in limba suedeza "graddpulver", termenul in limba finlandeza "kermajauhe" se refera la produsul definit in anexa nr. 1 la norma, pct. 2 lit. a).
    e) Termenul in limba franceza "lait demi-ecreme concentre sucre", termenul in limba spaniola "leche condensada semidesnatada" si termenul in limba olandeza "gecondenseerde halfvolle melk met suiker" se refera la produsul definit in anexa nr. 1 la norma, pct. 1 lit. f), cu un continut masic intre 4% si 4,5% grasime si de minimum 28% substanta uscata totala.
    f) Termenul in limba franceza "lait demi-ecreme en poudre", termenul in limba olandeza "halfvolle melkpoeder" si termenii in limba engleza "semi-skimmed milk powder" si "dried semi-skimmed milk" se refera la produsul definit in anexa nr. 1 la norma, pct. 2 lit. c), cu un continut de grasime cuprins intre 14% si 16% .
    g) Termenul in limba portugheza "leite em po meio gordo" se refera la produsul definit in anexa nr. 1 la norma, pct. 2 lit. c), cu un continut de grasime cuprins intre 13% si 26% .
    h) Termenul in limba olandeza "koffiemelk" se refera la produsul definit in anexa nr. 1 la norma, pct. 1 lit. b).
    i) Termenul in limba finlandeza "rasvaton maitojuahe" se refera la produsul definit in anexa nr. 1 la norma, pct. 2 lit. d).
    j) Termenul in limba spaniola "leche en polvo semidesnatada" se refera la produsul definit in anexa nr. 1 la norma, pct. 2 lit. c), cu un continut de grasime cuprins intre 10% si 16% .



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 321/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 321 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Bună ziua. Caut si eu aceste anexe din 2002. Le puteti trimite pe adresa bogdan.albu@albulawyer.com vă rog?
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    URGENT EFFECTIVE LOVE SPELL TO GET YOUR EX BACK FAST AND TO SAVE YOUR MARRIAGE CONTACT DR ifadesolutionspellcaster@gmail.com or WhatsApp +2348151806720 / FACEBOOK PAGE https://www.facebook.com/Ifadesolutionspellcaster Am sorry for putting this on the net but I have to. I will forever be indebted to DR,IFADE for fixing my broken marriage after my husband left me for another woman for 6 months. I never believed in spells until my friend introduced me to DR,IFADE. At first, I was skeptical about him because I heard a lot about false spell caster but I put my doubts behind me because I was desperate to get my husband back and I did according to what he instructed me to do. Now my husband is back just within 48 hours of contacting him. I'm living happily with my husband again after 6 months of broken marriage and I will not rest till he's known all over the world. He's also specialized in lottery spells, promotion spells, sickness spells E.T.C. Get connected with DR,IFADE now, his email: ifadesolutionspellcaster@gmail.com or WhatsApp number: + 2348151806720 / FACEBOOK PAGE https://www.facebook.com/Ifadesolutionspellcaster
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    URGENT EFFECTIVE LOVE SPELL TO GET YOUR EX BACK FAST AND TO SAVE YOUR MARRIAGE CONTACT DR ifadesolutionspellcaster@gmail.com or WhatsApp +2348151806720 / FACEBOOK PAGE https://www.facebook.com/Ifadesolutionspellcaster Am sorry for putting this on the net but I have to. I will forever be indebted to DR,IFADE for fixing my broken marriage after my husband left me for another woman for 6 months. I never believed in spells until my friend introduced me to DR,IFADE. At first, I was skeptical about him because I heard a lot about false spell caster but I put my doubts behind me because I was desperate to get my husband back and I did according to what he instructed me to do. Now my husband is back just within 48 hours of contacting him. I'm living happily with my husband again after 6 months of broken marriage and I will not rest till he's known all over the world. He's also specialized in lottery spells, promotion spells, sickness spells E.T.C. Get connected with DR,IFADE now, his email: ifadesolutionspellcaster@gmail.com or WhatsApp number: + 2348151806720 / FACEBOOK PAGE https://www.facebook.com/Ifadesolutionspellcaster
ANONIM a comentat Ordin 82 2021
    Good day. I am a private loan lender that gives out both business and personal loans to individual at a low interest rate of 2% no matter your location. If you are interested Contact me (Whats App) number:+917310847059 sumitihomelend@gmail.com Mr. Sumiti
ANONIM a comentat Hotărârea 5 2019
    It’s a privilege to share this to the world. You deserve all the praise that comes to you. DR Amber has been a blessing to me since our encounter on the internet. He alone knows it all. I love him so much for his kindness, care, honesty and his help in the life of everyone that has come in contact with him. If not for DR Amber how would I have been able to survive this hardship. His spell made me a LOTTO MAX winner of 60 Million Dollars making my whole life beautiful and amazing. The numbers he gave me to play the lottery was a life changing number from grass to grace and I want to say I’m forever grateful to him. Thank you sir for being a blessing to the helpless. Anyone reading this that needs help can communicate with DR Amber online for indeed he has no match. Website: amberlottotemple.com OR Email: amberlottotemple@yahoo.com
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Bună, sunteți în căutarea unui împrumut de consolidare a datoriilor, împrumuturi negarantate, împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale, capital de risc etc! Sunt creditor privat, acord împrumuturi companiilor și persoanelor fizice cu dobânzi mici și rezonabile de 2%. E-mail la: christywalton355@gmail.com
ANONIM a comentat Legea 243 2021
    Hello everyone, I want to use this medium to thank a great spell caster called Dr Grceondu for transforming my life financially, i have been playing lottery game for long but have never won any reasonable amount, I contacted Dr Graceondu after i red about him on the internet on how he help a lady with a lottery winning numbers and the lady won a very big amount of money, so i contacted him and He instructed me on what to do which i did and he told me to give him some time to prayers, on the second day he sent me some numbers and he said i should go and play them, so i went to play the numbers he gave me, after two day the result came out, and i went to check and to my greatest surprise my name came out as one of the winners i won $45 million, i still cant believe what happened to me that i am now a millionaire over night, i just want to say a very big thank you to Dr Graceondu i have never seen a powerful man like him, I will advice everyone out there to contact Dr Graceondu if you want to win big in your lottery game. You can reach him via his email, drgraceondu12@gmail.com or WhatsApp him +15204677763, you can also visit his Website. https://drgraceonduadodo.com
ANONIM a comentat Decretul 1231 2021
    i will never stop until the whole World knows about the MOST powerful priest maurice whose contact details I saw in a comment section here few weeks ago, so and i decided to contact him because i was badly in need of help TO SAVE MY MARRIAGE, I explained my situation to PRIEST MURICE. that Everything was going down the drain as my husband WAS constantly cheating on me with other women and he physically abuse me. priest maurice promised to help that my husband will change and will love me unconditionally in less than a week as far that my heart still beats for him. I FOLLOWED HIS INSTRUTION and he prepared a spell for me and my husband called me exactly when priest maurice said. He pleaded and said he needs me back since then he have been the sweetest man on earth. anyone out there reading this comment that need a effect spell caster Can reach him on email:psychicspellsolution@gmail.coM whatsapp:+1(571)3573337
ANONIM a comentat Ordin 12 2006
    Mai este in vigoare acest ordin, din moment ce aven Regulamentul (CE) 396:2005, revizuit 2019, referitor la rezidurile de pesticide din alimente, inclusiv din fructe si legume?
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    HOW TO GET YOUR EX LOVER BACK & HOW I GOT MY EX LOVER. BACK I want to thank Dr Omokpo for saving my marriage. My husband treated me badly and left home for almost 3 month this got me sick and confused. Then I told my friend about how my husband has changed towards me. Then he told me to contact: {dromokpo@gmail.com}that he will help me bring my husband back to being a good man. That this great man helped her too. Then I gave him a try. after 3 days of casting the spell my husband came back home and I forgive him and today we are living in joy and happiness If you are going through any relationship stress or broken marriage situation and you want your Ex lover, Ex boyfriend, Ex girlfriend or Divorced husband or wife back you reach him via: dromokpo@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 321/2003
Ordin 360 2008
pentru modificarea anexei nr. 1 „Definirea si denumirea sub care se vand produsele" la Norma privind definirea, denumirile sub care se vand, etichetarea si conditiile de calitate ale anumitor sortimente de lapte conservat, partial sau integral deshidratat, destinate consumului uman, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului, al ministrului sanatatii si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 521/832/321/2003
Ordin 1701 2008
pentru modificarea anexei nr. 1 „Definirea si denumirea sub care se vand produsele" la Norma privind definirea, denumirile sub care se vand, etichetarea si conditiile de calitate ale anumitor sortimente de lapte conservat, partial sau integral deshidratat, destinate consumului uman, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului, al ministrului sanatatii si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 521/832/321/2003
Ordin 586 2008
pentru modificarea anexei nr. 1 „Definirea si denumirea sub care se vand produsele" la Norma privind definirea, denumirile sub care se vand, etichetarea si conditiile de calitate ale anumitor sortimente de lapte conservat, partial sau integral deshidratat, destinate consumului uman, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului, al ministrului sanatatii si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 521/832/321/2003
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu