ORDIN Nr
ORDIN Nr. 18
din 1 februarie 2007
pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind substantele
nedorite din hrana pentru animale
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 130 din 22 februarie 2007
Având în vedere prevederile
art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea
activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu
modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi
completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia,
văzând Referatul de aprobare nr. 70.060 din 22 ianuarie
2007, întocmit de Direcţia de control şi coordonare a activităţii farmaceutice
veterinare din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor privind substanţele nedorite din hrana pentru animale,
prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, institutele veterinare centrale şi direcţiile
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului
Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. 3. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 120/2005 privind aprobarea Normei sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind substanţele nedorite din
hrana pentru animale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.043 din 24 noiembrie 2005.
Art. 4. - Prezentul ordin transpune Directiva
Parlamentului European şi a Consiliului nr. 2002/32/CE privind substanţele
nedorite din hrana pentru animale, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE) nr.
L 140 din 30 mai 2002, p. 10, aşa cum a fost modificată ultima dată de
Directiva Comisiei 2006/77/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor
Europene (JOCE) nr. L 271 din 30 septembrie 2006, p. 53-55.
Art. 5. - După 6 luni de la data publicării ultimei
anexe la Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 396/2005
privind nivelurile maxime de reziduuri de pesticide în sau pe hrana şi furajele
de origine vegetală sau animală, art. 1 alin. (2) lit. c) din anexa la
prezentul ordin se modifică după cum urmează:
,,c) Regulamentului Parlamentului European şi al
Consiliului nr. 396/2005 privind nivelurile maxime de reziduuri de pesticide în
sau pe hrana şi furajele de origine vegetală sau animală;".
Art. 6. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare
la 30 de zile de la data publicării.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare
şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Marian Avram
ANEXĂ
NORMĂ SANITARĂ VETERINARĂ Şl PENTRU SIGURANŢA
ALIMENTELOR
privind substanţele nedorite din hrana pentru
animale
Art. 1. - (1) Prezenta normă sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor se aplică substanţelor nedorite din produsele
destinate hranei pentru animale.
(2) Prezenta normă sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor se aplică fără a aduce atingere:
a) Regulamentului Parlamentului
European şi al Consiliului (CE) nr. 1831/2003 privind aditivii destinaţi
utilizării în nutriţia animalelor;
b) Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor,
apelor şi mediului nr. 507/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare
privind circulaţia şi utilizarea materiilor prime
furajere, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 683 din 29 septembrie 2003, ce transpune în legislaţia naţională
Directiva Consiliului 96/25/CE, şi Ordinului ministrului agriculturii,
alimentaţiei şi pădurilor nr. 412/2003 pentru aprobarea Normei sanitare
veterinare privind circulaţia furajelor combinate, publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, nr. 583 din 15 august 2003, ce transpune în legislaţia naţională
Directiva Consiliului 79/373/CEE;
c) Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 147/2004 pentru
aprobarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind
reziduurile de pesticide din produsele de origine animală şi nonanimală şi
reziduurile de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 143 şi 143 bis din 17 februarie 2005, ce transpune în
legislaţia naţională Directiva Consiliului 86/363/CEE, şi Ordinului
preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor, al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, al
ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru
Protecţia Consumatorilor nr. 12/173/286/1/124/2006 privind stabilirea limitelor
maxime admise de reziduuri de pesticide în şi pe fructe, legume, cereale şi
alte produse de origine vegetală, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 430 din 18 mai 2006, cu modificările şi completările ulterioare, care transpune în
legislaţia naţională directivele Consiliului 76/895/CEE, 86/362/CEE,
90/642/CEE, atunci când aceste reziduuri nu sunt menţionate în anexa nr. 1;
d) legislaţiei comunitare transpuse în legislaţia
naţională, privind activitatea veterinară în relaţie cu sănătatea publică şi
sănătatea animalelor;
e) Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale
Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 143/2006 pentru
aprobarea Normei sanitare veterinare privind anumite produse utilizate în
nutriţia animalelor, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 630 din 21 iulie 2006, ce transpune
în legislaţia naţională Directiva Consiliului 82/471/CEE;
f) Ordinului ministrului agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului nr. 777/2003 pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare privind furajele destinate unor scopuri nutriţionale
speciale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 724 din 16 octombrie 2003, ce transpune în legislaţia naţională Directiva Consiliului 93/74/CEE.
Art. 2. - In sensul prezentei norme sanitare veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor, următorii termeni se definesc astfel:
a) furaje - produse de
origine vegetală sau animală, în stare naturală, proaspete ori conservate,
precum şi produsele derivate din procesarea industrială a acestora, substanţe
organice sau anorganice, utilizate singure ori în amestec, cu sau fără aditivi,
utilizate pentru hrănirea animalelor;
b) materii furajere - diferite produse de origine vegetală sau animală, în stare proaspătă ori conservată,
precum şi produsele derivate din procesarea industrială a acestora, substanţe
organice ori anorganice, cu sau fără aditivi, care sunt destinate consumului de
către animale fie direct, ca atare, fie după procesare, în prepararea furajelor
combinate ori ca substraturi pentru premixuri;
c) aditivi furajeri - aditivii
aşa cum sunt definiţi în Regulamentul (CE) nr. 1831/2003;
d) premixuri - amestecuri de aditivi sau
amestecuri de unul ori mai mulţi aditivi cu substanţe
folosite ca „purtători", destinate producerii de furaje;
e) furaje combinate - amestecuri
de materii furajere, cu sau fără aditivi, care sunt destinate consumului de
către animale ca furaje complete ori complementare;
f) furaje complementare - amestecuri de furaje care au un conţinut ridicat în anumite
substanţe şi care, datorită compoziţiei lor, sunt suficiente pentru o raţie
zilnică numai dacă sunt utilizate în combinaţie cu alte furaje;
g) furaje complete - amestecuri de furaje care, datorită compoziţiei lor, sunt suficiente pentru o raţie
zilnică;
h) produse destinate hranei animalelor - materii furajere, premixuri, aditivi, produse furajere şi toate
celelalte produse destinate utilizării sau utilizate în hrana animalelor;
i) raţie zilnică - cantitatea medie totală de furaje, calculată pentru un conţinut în
umiditate de 12%, necesară zilnic unui animal dintr-o anumită specie, categorie
de vârstă şi cu o anumită producţie, pentru satisfacerea tuturor necesităţilor
acestuia;
j) animale - animale
aparţinând speciilor crescute în mod curent pentru producţie sau consum şi
hrănite, precum şi animale care trăiesc liber în sălbăticie, în cazul în care
le sunt administrate furaje;
k) punere în circulaţie sau
circulaţie - deţinerea de produse destinate
hrănirii animalelor, în scopul vânzării, inclusiv oferirea pentru vânzare sau
orice altă formă de transfer, liber ori nu, către o parte terţă, precum şi
vânzarea sau alte forme de transfer al acestora;
l) substanţe nedorite - orice substanţă sau produs, cu excepţia agenţilor patogeni, care
este prezentă în şi/sau pe produsul destinat pentru hrănirea animalelor şi care
prezintă un potenţial pericol pentru sănătatea animală, sănătatea publică,
pentru mediu sau care poate avea efecte negative asupra producţiilor
animaliere.
Art. 3. - (1) Produsele provenite din ţări terţe şi
destinate hrănirii animalelor pot intra, pot fi puse în circulaţie şi/sau pot
fi utilizate în România şi Comunitatea Europeană numai dacă sunt integre,
originale şi de o calitate corespunzătoare pentru comercializare, nu reprezintă
niciun pericol pentru sănătatea publică, sănătatea animală sau pentru mediu şi
nu pot afecta în mod negativ producţiile animaliere atunci când sunt utilizate
corect.
(2) Produsele destinate hrănirii animalelor sunt
considerate conforme cu prevederile alin. (1) dacă nivelul de substanţe
nedorite pe care acestea le conţin îndeplineşte cerinţele privind nivelurile maxime stabilite în anexa
nr. 1.
Art. 4. - (1) Substanţele nedorite menţionate în anexa
nr. 1 sunt acceptate în produsele destinate hranei animalelor numai dacă fac
obiectul condiţiilor stabilite în această anexă.
(2) In scopul reducerii sau eliminării surselor de
substanţe nedorite din produsele destinate hrănirii animalelor, Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în cooperare cu
operatorii economici, efectuează investigaţii pentru a identifica sursele de
substanţe nedorite, în cazul în care nivelurile maxime sunt depăşite şi în
cazul în care niveluri mari din aceste substanţe sunt detectate, luându-se în
considerare nivelurile de fond ale acestora. Pentru o abordare uniformă în
cazul nivelurilor crescute este necesar să se stabilească pragurile de acţiune
pentru a se decide începerea acestor investigaţii. Acestea se pot regăsi în
anexa nr. 2.
(3) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor transmite Comisiei Europene şi statelor membre ale
Uniunii Europene toate informaţiile relevante şi concluziile privind sursele,
precum şi măsurile întreprinse pentru a reduce nivelul sau a elimina
substanţele nedorite. Aceste informaţii sunt transmise în cadrul raportului
anual ce trebuie transmis Comisiei Europene conform prevederilor Regulamentului
(CE) nr. 882/2004 privind controalele oficiale efectuate pentru a se asigura
verificarea conformităţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi cea
privind alimentele şi cu regulile de sănătate şi de protecţie a animalelor,
exceptându-se cazurile când informaţiile sunt de o importanţă deosebită pentru
celelalte state membre ale Uniunii Europene. In acest ultim caz, informaţiile
sunt transmise imediat.
Art. 5. - Produsele destinate hranei animalelor care au
un conţinut dintr-o substanţă nedorită ce depăşeşte nivelurile maxime stabilite
în anexa nr. 1 nu pot fi amestecate pentru diluare cu acelaşi tip sau alt tip
de produse destinate hranei animalelor.
Art. 6. - In cazul în care nu există prevederi speciale
pentru furajele complementare, acestea nu pot conţine, avându-se în vedere
proporţia prevăzută de utilizare a acestora în raţia zilnică, niveluri din
substanţele nedorite prevăzute în anexa nr. 1 mai mari decât nivelurile
stabilite pentru furajele complete.
Art. 7. - (1) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară
şi pentru Siguranţa Alimentelor poate să reducă provizoriu nivelurile maxime
existente, să fixeze niveluri maxime sau să interzică prezenţa substanţelor nedorite
în produsele destinate hrănirii animalelor, atunci când există motive
întemeiate, pe baza noilor informaţii sau reevaluării informaţiilor existente
făcute de când prevederile în cauză au fost adoptate, care demonstrează că nivelurile maxime stabilite
în anexa nr. 1 sau alte substanţe care nu sunt menţionate în această listă
prezintă pericol pentru sănătatea animală, sănătatea publică ori pentru mediu.
(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să informeze imediat celelalte state
membre ale Uniunii Europene şi Comisia Europeană despre luarea unor decizii
conform alin. (1), expunând bazele acestor decizii.
(3) In situaţia în care Consiliul European sau Comisia
Europeană nu a luat o decizie pentru a ţine cont de informaţiile prezentate de
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor,
măsurile implementate la nivel naţional se menţin.
Art. 8. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să se asigure că sunt întreprinse măsuri
pentru a garanta atât corecta aplicare a oricăror proceduri considerate
acceptabile în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, cât şi conformitatea
produselor detoxifiate destinate nutriţiei animalelor cu prevederile anexei nr.
1.
Art. 9. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să se asigure că produsele destinate
hranei animalelor în conformitate cu prezenta normă sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor nu sunt supuse altor restricţii de circulaţie în
ceea ce priveşte prezenţa substanţelor nedorite, altele decât cele prevăzute de
prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor şi de
Regulamentul (CE) nr. 882/2004.
Art. 10. - (1) Prevederile prezentei norme sanitare
veterinare şi pentru siguranţa alimentelor se aplică şi produselor destinate
nutriţiei animalelor, produse în România pentru a fi exportate în ţări terţe.
(2) Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru
Siguranţa Alimentelor poate autoriza reexportul în baza condiţiilor prevăzute
la art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 care stabileşte principiile şi
cerinţele generale ale legislaţiei privind alimentele, care înfiinţează
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor şi stabileşte proceduri în
probleme de siguranţa alimentelor. Prevederile art. 20 din Regulamentul (CE)
nr. 178/2002 se aplică mutatis mutandis.
Art. 11. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor informează Comisia Europeană cu privire la actele
normative şi prevederile administrative necesare pentru implementarea prezentei
norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.
Art. 12. - Anexele nr. 1 şi 2*) fac parte integrantă
din prezenta normă sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
*) Anexele nr. 1 şi 2 sunt reproduse în facsimil.
ANEXA Nr. 1la
norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
Substanţe nedorite
|
Produse destinate hrănirii
animalelor
|
Conţinut maxim în
mg/kg(ppm) al furajelor
cu umiditate de 12%
|
(1)
|
(2)
|
(3)
|
1.Arsen (5)
|
Materii furajere cu excepţia:
|
2
|
|
- făinurilor din iarbă, lucerna uscată şi trifoi uscat, pulpă de
sfeclă de zahăr uscată şi melasă uscată din pulpă de sfeclă de zahăr
|
4
|
|
-extractului din sâmburi de palmier
|
4(6)
|
|
- fosfaţilor şi algelor marine calcaroase
|
10
|
|
- carbonatului de calciu
|
15
|
|
- oxidului de magneziu
|
20
|
|
- furajelor obţinute din procesarea
peştelui sau a altor animale marine
|
15(6)
|
|
-făinurilor din iarbă de mare şi materiilor furajere derivate din
aceasta
|
40(6)
|
|
Furaje complete cu excepţia:
|
2
|
|
- furajelor complete pentru peşti şi pentru animalele de blană
|
6(6)
|
|
Furaje complementare cu excepţia:
|
4
|
|
- furajelor minerale
|
12
|
2. Plumb(10)
|
Materiile furajere cu excepţia:
|
10
|
|
- nutreţurilor verzi(7)
|
30(9)
|
|
- fosfaţilor şi algelor marine calcaroase
|
15
|
|
- carbonatului de calciu
|
20
|
|
- drojdiilor
|
5
|
|
Aditivi aparţinând grupării funcţionale a microelementelor cu
excepţia:
|
100
|
|
-oxidului de zinc
|
400(9)
|
|
-oxidului de mangan, carbonatului de fier, carbonatului de cupru
|
200(9)
|
|
Aditivi aparţinând grupărilor funcţionale ale lianţilor şi
agenţilor antiaglomerare cu excepţia:
|
30(9)
|
|
-clinoptilolita de origine vulcanică
|
60(9)
|
|
Premixuri
|
200(9)
|
|
Furaje complementare cu excepţia:
|
10
|
|
-furajelor minerale
|
15
|
|
Furaje complete
|
5
|
3. Fluor(11)
|
Materiile furajere cu excepţia:
|
150
|
|
- furajelor de origine animală cu excepţia crustaceelor marine ca cele din ordinul Euphausiacea
|
500
|
|
- crustacee marine ca cele din ordinul Euphausiacea
|
3000
|
|
-fosfaţi
|
2000
|
|
-carbonat de calciu
|
350
|
|
-oxid de magneziu
|
600
|
|
-alge marine calcaroase
|
1000
|
|
Vermiculita(E561)
|
3000 (9)
|
|
Furaje complementare
|
|
|
-conţinând =< 4% fosfor
|
500
|
|
- conţinând > 4% fosfor
|
125 pentru 1% fosfor
|
|
Furaje complete cu excepţia
|
150
|
|
-furajelor complete pentru bovine, ovine şi caprine
|
|
|
- în lactatie
|
30
|
|
- altele
|
50
|
|
- furajelor complete pentru porci
|
100
|
|
- furajelor complete pentru păsări
|
350
|
|
- furajelor complete pentru pui de găină
|
250
|
4. Mercur
|
Materii furajere cu excepţia:
|
0,1
|
|
- furajelor obţinute prin procesarea peştelui sau a altor
vieţuitoare marine
|
0,5
|
|
-carbonat de calciu
|
0,3
|
|
Furaje complete cu excepţia:
|
0,1
|
|
-furajelor complete pentru câini şi pisici
|
0,4
|
|
Furaje complementare cu excepţia:
|
0,2
|
|
-furajelor complementare pentru câini şi pisici
|
|
5. Nitriti
|
Făină din peşte
|
60 (exprimat ca nitrit de sodiu)
|
|
Furaje complete cu excepţia:
|
15 (exprimat ca nitrit de sodiu)
|
|
- furajelor destinate animalelor de companie cu excepţia
păsărilor şi a peştilor de acvariu
|
|
6. Cadmiu (12)
|
Materii furajere de origine vegetală
|
1
|
|
Materii furajere de origine animală
|
2
|
|
Materii furajere de origine minerală cu excepţia:
|
2
|
|
-fosfaţi
|
10
|
|
Aditivi aparţinând grupării funcţionale a compuşilor
microelementelor cu excepţia:
|
10
|
|
- oxidului de cupru, oxidului de
|
30(9)
|
|
mangan, oxidului de zinc şi sulfatului acid de mangan
|
|
|
Aditivi aparţinând grupării funcţionale a lianţilor şi agenţilor
antiaglomerare
|
2
|
|
Premixuri
|
15(9)
|
|
Furaje minerale
|
|
|
-conţinând < 7% fosfor
|
5
|
|
-conţinând >=7% fosfor
|
0,75 pentru 1% fosfor, cu o valoare
maxima de 7,5
|
|
Furaje complementare pentru animale de companie
|
2
|
|
Alte furaje complementare
|
0,5
|
|
Furaje complete pentru bovine, ovine şi caprine şi furaje pentru
peşti cu excepţia:
|
1
|
|
-furajelor complete pentru animale de companie
|
2
|
|
-furajelor complete pentru viţei, miei, iezi şi a altor furaje
complete
|
0,5
|
7. Aflatoxina B1
|
Toate materiile furajere
|
0,02
|
|
Furaje complete pentru bovine, ovine şi caprine cu excepţia:
|
0,02
|
|
-furajelor complete pentru vacile de lapte
|
0,005
|
|
- furajelor complete pentru viţei şi miei
|
0,01
|
|
Furaje complete pentru porci şi păsări (exceptând animalele
tinere)
|
0,02
|
|
Alte furaje complete
|
0,01
|
|
Furaje complementare pentru bovine, ovine şi caprine (exceptând
furajele complementare pentru animalele în lactaţie,viţei şi miei)
|
0,02
|
|
Furaje complementare pentru porci şi păsări (exceptând animalele
tinere)
|
0,02
|
|
Alte furaje complementare
|
0,005
|
8. Acidul cianhidric
|
Materii furajere cu excepţia:
|
50
|
|
-seminţelor de in
|
250
|
|
-turtelor din seminţe de in
|
350
|
|
- produselor din manioc şi turte de migdale
|
100
|
|
Furaje complete cu excepţia:
|
50
|
|
- furajelor complete pentru pui
|
10
|
9. Gossypol liber
|
Materii furajere cu excepţia:
|
20
|
|
-seminţelor de bumbac
|
5000
|
|
-turtelor din seminţe de bumbac şi făinurilor din seminţe de
bumbac
|
1200
|
|
Furaje complete cu excepţia:
|
20
|
|
- furajelor complete pentru bovine, ovine şi caprine
|
500
|
|
- furajelor complete pentru păsări
(exceptând găinile ouătoare) şi viţei
|
100
|
|
- furaje complete pentru iepuri şi porci (exceptând purceii de
lapte)
|
60
|
10. Teobromină
|
Furaje complete cu excepţia:
|
300
|
|
-furajelor complete pentru bovine adulte
|
700
|
11. Ulei volatil din muştar
|
Materii furajere cu excepţia:
|
100
|
|
- turtelor din seminţe de rapiţă
|
4000 (exprimat ca izotiocianat de alil)
|
|
Furaje complete cu excepţia:
|
150 (exprimat ca izotiocianat de alil)
|
|
- furajelor complete pentru bovine, ovine şi caprine (exceptând animalele tinere)
|
1000 (exprimat ca izotiocianat de alil)
|
|
-furajelor complete pentru porci (exceptând purceii) şi păsări
|
500 (exprimat ca izotiocianat de alil)
|
12. Vinii tiooxazolidonă (viniloxazolidintion)
|
Furaje complete pentru păsări, cu excepţia
|
1000
|
|
- furajelor complete pentru găini ouătoare
|
500
|
13. Cornul secarei (Claviceps pupurea)
|
Toate furajele care conţin cereale nemăcinate
|
1000
|
14. Seminţe nemăcinate de neghină şi fructe întregi ce conţin
alcaloizi, glicozizi sau alte substanţe toxice separat sau combinaţii ale
acestora, inclusiv:
|
Toate furajele
|
3000
|
a) Lolium temulentum L.,
|
|
1000
|
b) Lolium remontum Schrank,
|
|
1000
|
c) Datura stramonium L
|
|
1000
|
15. Ricin (Ricinus communis L)
|
Toate furajele
|
10 (exprimat în termen de coji de
ricin)
|
16. Crotalaria spp
|
Toate furajele
|
100
|
17.Aldrin
18.Dieidrin
|
Singure sau combinate, exprimate ca Dieidrin
|
Toate furajele cu excepţia:
-grăsimilor
- hranei pentru peşti
|
0,01
0,1
0,02
|
19. Camfeclor (Toxafen) - suma indicatorilor congeneri CHB 26,
50,si 62 (8)
|
- Peşte, alte animale acvatice, produsele şi subprodusele lor cu
excepţia uleiului de peşte
- Ulei de peşte (9)
-Furaje pentru peşti (9)
|
0,02
0,2
0,05
|
20. Clordan (sumă de izomeri cis şi trans, şi ai oxiclordanului,
exprimaţi în clordan)
|
Toate furajele cu excepţia:
- grăsimilor şi uleiurilor
|
0,02
0,05
|
21. DDT (amestec de izomeri ai DDT,
TDE şi DDE, exprimaţi ca DDT)
|
Toate furajele cu excepţia:
- grăsimilor şi uleiurilor
|
0,05
0,5
|
22. Endosulfan (amestec de izomeri
alfa şi beta şi de endosulfonat, exprimat ca
endosulfan)
|
Toate furajele cu excepţia:
- porumbului şi produselor rezultate prin procesarea acestuia
- seminţelor de oleaginoase rezultate în urma procesării
- uleiului vegetal neprocesat
- furajelor complete pentru peşti
|
0,1
0,2
0,5
1,0
0,005
|
23. Endrin (amestec de endrin şi
delta-ketoendrin exprimat ca endrin)
|
Toate furajele, cu excepţia:
-grăsimilor şi uleiurilor
|
0,01
0,05
|
24. Heptaclor (amestec de heptaclor şi heptaclorepoxid, exprimat
ca heptaclor)
|
Toate furajele, cu excepţia:
-grăsimilor şi uleiurilor
|
0,01
0,2
|
25. Hexaclorbenzen (HCB)
|
Toate furajele, cu excepţia:
-grăsimilor şi uleiurilor
|
0,01
0,2
|
26. Hexaclorciclohexan (HCH)
|
|
|
26.1. izomeri alfa
|
Toate furajele, cu excepţia:
-grăsimilor şi uleiurilor
|
0,02
0,2
|
26.2. izomeri beta
|
Furaje combinate cu excepţia:
- furajelor pentru vacile de lapte
|
0,01
0,005
|
|
Materii furajere, cu excepţia:
- grăsimilor şi uleiurilor
|
0,01
0,1
|
26.3. izomeri gama
|
Toate furajele, cu excepţia:
-grăsimilor şi uleiurilor
|
0,2
2,0
|
27a. Dioxină (amestec de
dibenzoparadioxină policlorurată (PCDD)) şi dibenzofurani policloruraţi (PCDF) exprimaţi în
echivalenţi toxici de către OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), utilizând
factorii de echivalentă toxică WHO-TEF) 1997(1)
|
a) Materii furajere de origine vegetală, cu excepţia uleiurilor
vegetale şi subproduselor acestora
|
0,75 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg (2)(3)
|
|
b) Uleiuri vegetale şi subprodusele acestora
|
0,75 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg (2)(3)
|
|
c) Materii furajere de origine minerală
|
1,0 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg (2)(3)
|
|
d) Grăsimi de origine animală, inclusiv grăsimi din lapte şi ouă
|
2,0 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg (2)(3)
|
|
e) Alte produse obţinute de la animalele terestre, inclusiv lapte
şi produse lactate, ouă şi produse din ouă.
|
0,75 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg (2)(3)
|
|
f) Ulei de peşte
|
6,0 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg (2)(3)
|
|
g) Peşte, alte animale acvatice, produsele şi subprodusele lor,
cu excepţia uleiului de peşte şi a hidrolizatelor proteice din peşte ce
conţin mai mult de 20% grăsime (4)
|
1,25 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg (2)(3)
|
|
h) Hidrolizate proteice din peşte ce conţin mai mult de 20%
grăsime
|
2,25 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg (2)(3)
|
|
i) Aditivii: argilă caolinică, sulfat de calciu dihidrat,
vermiculita, fonolit-natrolit, aluminaţi de calciu sintetici şi
clinoptilolita de origine sedimentară ce aparţin grupărilor funcţionale ale
lianţilor şi agenţilor antiaglomerare
|
0,75 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg (2)(3)
|
|
j) Aditivi aparţinând grupării funcţionale a compuşilor
microelementelor
|
1,0 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg (2)(3)
|
|
k) Premixuri
|
1,0 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg (2)(3)
|
|
l) Furaje combinate, cu excepţia
furajelor pentru animalele de blană, hranei pentru animalele de companie şi
furajelor pentru peşti.
|
0,75 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg (2)(3)
|
|
m) Furaje pentru peşti. Hrană pentru animale de companie
|
2,25 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg (2)(3)
|
27.b. Amestec de dioxină si PCBs asemănători dioxinei (amestec de
dibenzo-para-dioxine policlorurate
(PCDD)), dibenzofurani policlorurati(PCDF) si difenil policlorurati (PCB)
exprimaţi în echivalenţi toxici OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii),
utilizând factorii de echivalenţă toxică WHO-TEF.1997(1)
|
a) Materii furajere de origine vegetală, cu excepţia uleiurilor
vegetale şi subproduselor acestora
|
1,25 ng WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/kg (2)
|
|
b) Uleiuri vegetale şi subprodusele
acestora
|
1,5 ng WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/kg (2)
|
|
c) Materii furajere de origine minerală
|
1,5 ng WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/kg (2)
|
|
d) Grăsimi de origine animală, inclusiv grăsimi din lapte şi ouă
|
3,0 ng WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/kg (2)
|
|
e) Alte produse obţinute de la animalele
terestre, inclusiv lapte şi produse lactate, ouă şi produse din ouă.
|
1,25 ng WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/kg (2)
|
|
f) Ulei de peşte
|
24,0 ng WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/kg (2)
|
|
g) Peşte, alte animale acvatice, produsele şi subprodusele lor,
cu excepţia uleiului de peşte şi a hidrolizatelor proteice din peşte ce
conţin mai mult de 20% grăsime (4)
|
4,5 ng WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/kg (2)
|
|
h) Hidrolizate proteice din peşte ce conţin mai mult de 20%
grăsime
|
11,0 ng WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/kg (2)
|
|
i) Aditivii aparţinând grupărilor
funcţionale ale lianţilor şi agenţilor antiaglomerare
|
1,5 ng WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/kg (2)
|
|
j) Aditivi aparţinând grupării funcţionale a compuşilor
microelementelor
|
1,5 ng WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/kg (2)
|
|
k) Premixuri
|
1,5 ng WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/kg (2)
|
|
I) Furaje combinate, cu excepţia
furajelor pentru animalele de blană, hranei pentru animalele de companie şi
furajelor pentru peşti.
|
1,5 ng WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/kg (2)
|
|
m) Furaje pentru peşti. Hrană pentru animale de companie
|
7,0 ng WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/kg (2)
|
|
|
|
|
1) WHO-TEF de evaluare a riscului pentru sănătatea publică bazat pe
concluziile întâlnirii OMS de la Stockholm, Suedia, din 15-18 iunie 1997.
Congenerul
|
Valoarea TEF
|
Congenerul
|
Valoarea TEF
|
Dibenzo-para-dioxine(PCDD)
|
|
PCB „asemănător dioxinei"
|
|
2,3,7,8-TCDD
|
1
|
Non-orto PCB+Mono-orto PCB
|
|
1,2,3,7,8-PeCDD
|
1
|
Non-orto PCB
|
|
1,2,3,4,7,8-HxCDD
|
0,1
|
PCB 77
|
0,0001
|
1,2,3,6,7,8-HxCDD 1,2,3,7,8,9-HxCDD
|
0,1 0,1
|
PCB 81 PCB 126
|
0,0001 0,1
|
1,2,3,4,6,7,8-HpCDD
|
0,01
|
PCB 169
|
0,01
|
OCDD
|
0,0001
|
Mono-orto PCB
|
|
Dibenzofurani (PCDF)
|
|
PCB 105
|
0,0001
|
2,3,7,8-TCDF
|
0,1
|
PCB 114
|
0,0005
|
1,2,3,7,8-PeCDF
|
0,05
|
PCB 118
|
0,0001
|
2,3,4,7,8-PeCDF
|
0,5
|
PCB 123
|
0,0001
|
1,2,3,4,7,8-HxCDF
|
0,1
|
PCB 156
|
0,0005
|
1,2,3,6,7,8-HxCDF
|
0,1
|
PCB 157
|
0,0005
|
1,2,3,7,8,9-HxCDF
|
0,1
|
PCB 167
|
0,00001
|
2,3,4,6,7,8-HxCDF
|
0,1
|
PCB 189
|
0,0001
|
1,2,3,4,6,7,8-HpCDF
|
0,01
|
|
|
1,2,3,4,7,8,9-HpCDF
|
0,01
|
|
|
OCDF
|
0,0001
|
|
|
Abrevieri folosite: „T"= tetra, „Pe"=penta,
„Hx"=hexa, „Hp"= hepta, „O"=octa,
„CDD"=clorodibenzodioxina, „CDF"=clorodibenzofuran,
„CB"=clorodifenîl
Substanţe nedorite
|
Produse destinate hrănirii
animalelor
|
Conţinut maxim în
mg/kg(ppm) al furajelor cu
umiditate de 12%
|
(1)
|
(2)
|
(3)
|
28. Cais - Prunus armeniaca L
29. Migdale amare -Prunus dulcis (Mill.) D.A.
Webb var amara (D.C.) Focke (= Prunus amygdalus
Batsch var. amara(D.C) Focke)
30. Trunchi de fag necorticat- Fagus silvatica L
31. Camelina sativa (L.) Crantz
32. Mowrah, Bassia, Madhuca - Madhuca
longifolia (L.) Macbr (= Bassia longifolia L. = Illped
malabrorum Engl.) Madhuca indica Gmelin (= Bassia latifolia
Roxb.) = Illipe latifolia (Roseb) F. Mueller
33. Purghera - Jatropha curcas L.
34. Croton - Croton tiglium L
35. Muştar indian -Brassica
juncea L. şi Coss. Ssp integrifolia (West)Thell
36. Muştar sareptian -Brassica
juncea L şi Coss ssp. juncea
37. Muştar chinezesc -Brassica
juncea L şi Coss ssp. juncea var. Iuţea Batalin
38. Muştar negru Brassica nigra
L. Koch
39. Muştar etiopian -Brassica
carinata A. Braun
|
Toate furajele
|
Seminţele şi fructele
speciilor de plante prezentate alături precum şi derivaţii
de procesare ai acestora pot fi prezente în furaje doar sub formă de urme
ce nu pot fi determinate cantitativ
|
(2) Concentraţii
peste limită; concentraţiile peste limită sunt calculate presupunând că toate
valorile, de sub limita cuantificării diferiţilor congeneri, sunt egale cu
limita cuantificării
(3) Nivelul maxim
separat pentru dioxină (PCDD/F) rămâne aplicabil pentru o perioadă temporară.
Produsele destinate hrănirii animalelor menţionate la punctul 27a trebuie să
corespundă atât nivelurilor maxime pentru dioxină, cât şi celor pentru
amestecul de dioxină si PCB asemănător dioxinei în timpul acestei perioade
temporare.
(4) Peştele proaspăt
livrat şi utilizat direct, fără procesare intermediară, pentru producerea
hranei pentru animalele de blană, nu este supus limitelor maxime, în timp ce
nivelurile maxime de 4,0 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg de produs şi 8,0 ng
WHO-PCDD/F-PCB-TEQ/kg de produs sunt aplicabile pentru peştele proaspăt
utilizat pentru hrănirea directă a animalelor de companie, din grădini
zoologice şi circuri. Produsele, proteinele animale procesate care sunt
fabricate pentru aceste animale (animale de blană, animale de companie, din grădini
zoologice şi circuri) nu pot intra în lanţul alimentar şi nu pot fi date ca
hrană animalelor de fermă care sunt ţinute, îngrăşate sau crescute pentru
producţia de alimente.
(5) Nivelurile
maxime se referă la arsenul total.
(6) In urma cererii
autorităţilor competente, operatorul responsabil trebuie să efectueze o analiză
pentru a demonstra că nivelul de arsen anorganic este mai mic de 2 ppm. Această
analiză are importanţă în special pentru specia de alge Hizikia fusiforme.
(7) Nutreţurile
verzi includ produse destinate hrănirii animalelor cum ar fi: fân, siloz, iarbă
verde etc.
(8) Sistemul de numerotare conform Parlar, cu
prefixurile „CHB" sau „Parlar":
- CHB 26:
2-endo,3-exo,5-endo,6-exo,8,8,10,10-octoclorobornan
- CHB 50: 2-endo,3-exo,5-endo,6-exo,8,8,9,10,10-nonacloroboman
- CHB 62: 2,2,5,5,8,9,9,10,10-nonaclorobornan
(9) Limitele vor
fi revizuite până la 31 decembrie 2007 în scopul
reducerii nivelurilor maxime.
(10) Limitele
maxime se referă la o determinare analitică a plumbului, în care extracţia este
realizată în acid azotic (5% m/m) la temperatura de fierbere, timp de 30
minute. Procedurile echivalente de extracţie pot fi aplicate în cazul în care
se demonstrează că procedura de extracţie are o eficienţă echivalentă.
(11) Limitele
maxime se referă la toate determinările analitice ale fluorului, în care
extracţia este realizată în acid clorhidric 1N la temperatura ambientală timp
de 20 minute. Procedurile echivalente de extracţie pot fi aplicate în cazul în
care se demonstrează că procedura de extracţie are o eficienţă echivalentă.
(12) Limitele
maxime se referă la toate determinările analitice ale cadmiului, în care
extracţia este realizată în acid nitric (5% m/m) la temperatura de fierbere
timp de 30 minute. Procedurile echivalente de extracţie pot fi aplicate în
cazul în care se demonstrează că procedura de extracţie are o eficienţă
echivalentă.
ANEXA Nr. 2 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
Substanţe nedorite
|
Produse destinate hrănirii
animalelor
|
Praguri de acţiune
în legătură cu un
produs destinat
hrănirii cu o o
umiditate de 12%
|
Comentarii şi informaţii
adiţionale
(de exemplu investigaţiile ce urmează a fi efectuate)
|
1. Dioxină (amestec de dibenzoparadioxină policlorurată (PCDD) şi
dibenzofurani policloruraţi (PCDF) exprimaţi în echivalenţi toxici de către
OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii), utilizând factorii de echivalentă
toxică WHO-TEF).1997 (*)
|
a) Materii furajere de origine vegetală, cu excepţia uleiurilor
vegetale şi a subproduselor acestora
|
0,5 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg
|
Identificarea sursei de contaminare. Odată sursa identificată,
luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru a
reduce sau elimina sursa de contaminare.
|
|
b) Uleiuri vegetale şi subprodusele acestora
|
0,5 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg
|
Identificarea sursei de contaminare. Odată sursa identificată,
luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru a reduce sau elimina sursa de contaminare.
|
|
c) Materii furajere de origine minerală
|
0,5 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg
|
Identificarea sursei de contaminare. Odată sursa identificată,
luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru a reduce sau elimina sursa
de contaminare.
|
|
d) Grăsimi de origine animală, inclusiv grăsimi din lapte şi ouă
|
1,0ng WHO-
PCDD/F-TEQ/kg
(**)(***)
|
Identificarea sursei de contaminare. Odată sursa identificată,
luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru a reduce sau elimina sursa
de contaminare.
|
|
e) Alte produse obţinute de la animalele terestre, inclusiv lapte şi
produse lactate, ouă şi produse din ouă.
|
0,5 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg (**) (***)
|
Identificarea sursei de contaminare. Odată sursa identificată, luaţi măsurile adecvate,
unde este posibil, pentru a reduce sau elimina sursa
de contaminare.
|
|
f) Ulei de peşte
|
5,0 ng WHO-PCDD/F-TEQ/kg
|
In multe cazuri poate să nu fie necesară investigarea sursei de
contaminare atâta timp cât nivelul de bază în unele zone este apropiat sau
peste nivelul de acţiune. Oricum, în cazurile în care nivelul de acţiune este
depăşit, toate informaţiile, cum ar fi perioada de prelevare, originea
geografică, speciile de peşti etc, trebuie să fie înregistrate în vederea
unor măsuri viitoare pentru a gestiona prezenţa dioxinei şi compuşilor
asemănători dioxinei din aceste materiale destinate nutriţiei animale.
|
|
g) Peşte, alte animale acvatice, produsele şi subprodusele lor,
cu excepţia uleiului de peşte şi a hidrolizatelor proteice din peşte ce
conţin mai mult de 20% grăsime
|
1,0ngWHO-PCDD/F-TEQ/kg
|
In multe cazuri poate să nu fie necesară investigarea sursei de
contaminare atâta timp cât nivelul de bază în unele zone este apropiat sau
peste nivelul de acţiune. Oricum, în cazurile în care nivelul de acţiune este
depăşit, toate informaţiile, cum ar fi perioada de prelevare, originea
geografică, speciile de peşti etc, trebuie să fie înregistrate în vederea
unor măsuri viitoare pentru a gestiona prezenţa dioxinei şi compuşilor
asemănători dioxinei din aceste materiale destinate nutriţiei animale.
|
|
h) Hidrolizate proteice din peşte ce conţin mai mult
|
1,75ngWHO-PCDD/F-TEQ/kg
|
In multe cazuri poate să nu fie necesară investigarea sursei de
contaminare
|
|
de 20% grăsime
|
|
atâta timp cât nivelul de bază în unele zone este apropiat sau
peste nivelul de acţiune. Oricum, în cazurile în care nivelul de acţiune este
depăşit, toate informaţiile, cum ar fi perioada de prelevare, originea
geografică, speciile de peşti etc, trebuie să fie înregistrate în vederea
unor măsuri viitoare pentru a gestiona prezenţa dioxinei şi compuşilor
asemănători dioxinei din aceste materiale destinate nutriţiei animale.
|
|
i) Aditivi ce aparţin grupărilor funcţionale ale lianţilor şi
agenţilor antiaglomerare
|
0,5 ng WHO-
PCDD/F-TEQ/kg
(**) (***)
|
Identificarea sursei de contaminare.
Odată sursa identificată, luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru
a reduce sau elimina sursa de contaminare.
|
|
j) Aditivi ce aparţin grupărilor funcţionale a
compuşilor microelementelor
|
0,5 ng WHO-
PCDD/F-TEQ/kg
(**)(***0
|
Identificarea sursei de contaminare.
Odată sursa identificată, luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru
a reduce sau elimina sursa de contaminare.
|
|
k) Premixuri
|
0,5 ng WHO-
PCDD/F-TEQ/kg
(**)(***)
|
Identificarea sursei de contaminare. Odată sursa identificată,
luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru a reduce sau elimina sursa
de contaminare.
|
|
l) Furaje combinate, cu excepţia
furajelor pentru animalele de blană, hranei pentru animalele de companie şi
furajelor pentru peşti.
|
0,5 ng WHO-
PCDD/F-TEQ/kg (**)(***)
|
Identificarea sursei de contaminare. Odată sursa identificată,
luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru a reduce sau elimina sursa
de contaminare.
|
|
m) Furaje pentru peşti. Hrană pentru
animale de companie
|
1,75ngWHO-PCDD/F-TEQ/kg
(**)(***)
|
In multe cazuri poate să nu fie necesară investigarea sursei de contaminare atâta timp cât
nivelul de bază în unele zone este apropiat sau peste nivelul de acţiune.
Oricum, în cazurile în care nivelul de acţiune este depăşit, toate
informaţiile, cum ar fi perioada de prelevare, originea geografică, speciile
de peşti etc, trebuie să fie înregistrate în vederea unor măsuri viitoare
pentru a gestiona prezenţa dioxinei şi compuşilor asemănători dioxinei din
aceste materiale destinate nutriţiei animale.
|
2. PCB asemănători dioxinei (amestec de
bifenili policlorurati - PCB) exprimaţi în echivalenţi toxici de către OMS
(Organizaţia Mondială a Sănătăţii), utilizând factorii de echivalentă toxică
WHO-TEF) 1997 (*)
|
a) Materii furajere de origine vegetală, cu excepţia uleiurilor
vegetale şi subproduselor acestora
|
0,35ngWHO-
PCB-TEQ/kg
(**)(***)
|
Identificarea sursei de contaminare. Odată sursa identificată,
luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru a reduce sau elimina sursa
de contaminare.
|
|
b) Uleiuri vegetale şi subprodusele
acestora
|
0,5 ng WHO-PCB-TEQ/kg (**)(***)
|
Identificarea sursei de contaminare. Odată sursa identificată,
luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru a reduce sau elimina sursa
de contaminare.
|
|
c) Materii furajere de.origine minerală
|
0,35 ng WHO-
PCB-TEQ/kg
(**)(***)
|
Identificarea sursei de contaminare. Odată sursa identificată,
luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru a reduce sau elimina sursa
de contaminare.
|
|
d) Grăsimi de origine animală,
inclusiv grăsimi din lapte şi ouă
|
0,75 ng WHO-PCB-TEQ/kg
(**)(***)
|
Identificarea sursei de contaminare.
Odată sursa identificată,
luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru a reduce sau elimina sursa
de contaminare.
|
|
e) Alte produse obţinute de la animalele terestre, inclusiv lapte
şi produse lactate, ouă şi produse din ouă.
|
0,35 ng WHO-PCB-TEQ/kg
|
Identificarea sursei de contaminare. Odată sursa identificată,
luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru a reduce sau elimina sursa
de contaminare.
|
|
f) Ulei de peşte
|
14,0ngWHO-
PCB-TEQ/kg
(**)(***)
|
In multe cazuri poate să nu fie necesară investigarea sursei de
contaminare atâta timp cât nivelul de bază în unele zone este apropiat sau
peste nivelul de acţiune. Oricum, în cazurile în care nivelul de acţiune este
depăşit, toate informaţiile, cum ar fi perioada de prelevare, originea
geografică, speciile de peşti etc, trebuie să fie înregistrate în vederea
unor măsuri viitoare pentru a gestiona prezenţa dioxinei şi compuşilor
asemănători dioxinei din aceste materiale destinate nutriţiei animale.
|
|
g) Peşte, alte animale acvatice, produsele şi subprodusele lor,
cu excepţia uleiului de peşte şi a hidrolizatelor proteice din peşte ce
conţin mai mult de 20% grăsime
|
2,5 ng WHO-PCB-TEQ/kg (**)(***)
|
In multe cazuri poate să nu fie necesară investigarea sursei de
contaminare atâta timp cât nivelul de bază în unele zone este apropiat sau
peste nivelul de acţiune. Oricum, în cazurile în care nivelul de acţiune este
depăşit, toate informaţiile, cum ar fi perioada de prelevare, originea
geografică, speciile de peşti etc, trebuie să fie înregistrate în vederea
unor măsuri viitoare pentru a gestiona prezenţa dioxinei şi compuşilor asemănători dioxinei din
aceste materiale destinate nutriţiei animale.
|
|
h) Hidrolizate proteice din peşte ce conţin mai mult de 20%
grăsime
|
7,0 ngWHO-PCB-TEQ/kg (**)(***)
|
In multe cazuri poate să nu fie necesară investigarea sursei de
contaminare atâta timp cât nivelul de bază în unele zone este apropiat sau
peste nivelul de acţiune. Oricum, în cazurile în care nivelul de acţiune este
depăşit, toate informaţiile, cum ar fi perioada de prelevare, originea
geografică, speciile de peşti etc, trebuie să fie înregistrate în vederea
unor măsuri viitoare pentru a gestiona prezenţa dioxinei şi compuşilor
asemănători dioxinei din aceste materiale destinate nutriţiei animale.
|
|
i) Aditivi ce aparţin grupărilor funcţionale ale lianţilor şi
agenţilor antiaglomerare
|
0,5 ng WHO-PCB-TEQ/kg (**)(***)
|
Identificarea sursei de contaminare. Odată sursa identificată,
luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru a
reduce sau elimina sursa de contaminare.
|
|
j) Aditivi aparţinând grupării funcţionale a compuşilor
microelementelor
|
0,35 ng WHO-
PCB-TEQ/kg
(**)(***)
|
Identificarea sursei de contaminare. Odată sursa identificată,
luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru a
reduce sau elimina sursa de contaminare.
|
|
k) Premixuri
|
0,35 ng WHO-PCB-TEQ/kg
|
Identificarea sursei de contaminare. Odată sursa identificată,
luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru a reduce sau elimina sursa de contaminare.
|
|
l) Furaje combinate, cu excepţia furajelor pentru animalele de blană, hranei pentru animalele de
companie şi furajelor pentru peşti.
|
0,5 ng WHO-PCB-TEQ/kg (**)(***)
|
Identificarea sursei de contaminare. Odată sursa identificată,
luaţi măsurile adecvate, unde este posibil, pentru a
reduce sau elimina sursa de contaminare.
|
|
m) Furaje pentru peşti. Hrană pentru animale de companie
|
3,5 ng WHO-PCB-TEQ/kg (**)(***)
|
In multe cazuri poate să nu fie necesară investigarea sursei de
contaminare atâta timp cât nivelul de bază în unele zone este apropiat sau
peste nivelul de acţiune. Oricum, în cazurile în care nivelul de acţiune este
depăşit, toate informaţiile, cum ar fi perioada de prelevare, originea
geografică, speciile de peşti etc, trebuie să fie înregistrate în vederea
unor măsuri viitoare pentru a gestiona prezenţa dioxinei şi compuşilor
asemănători dioxinei din aceste materiale destinate nutriţiei animale.
|
(*) WHO-TEF de evaluare a riscului pentru sănătatea
publică bazat pe concluziile întâlnirii OMS de la
Stockholm, Suedia, din 15-18 iunie 1997.
Congenerul
|
Valoarea TEF
|
Congenerul
|
Valoarea TEF
|
Dibenzo-para-dioxine(PCDD)
|
|
PCB „asemănător dioxinei"
|
|
2,3,7,8-TCDD
|
1
|
Non-orto PCB+Mono-orto PCB
|
|
1,2,3,7,8-PeCDD
|
1
|
Non-orto PCB
|
|
1,2,3,4,7,8-HxCDD
|
0,1
|
PCB 77
|
0,0001
|
1,2,3,6,7,8-HxCDD
|
0,1
|
PCB 81
|
0,0001
|
1,2,3,7,8,9-HxCDD
|
0,1
|
PCB 126
|
0,1
|
1,2,3,4,6,7,8-HpCDD
|
0,01
|
PCB 169
|
0,01
|
OCDD
|
0,0001
|
Mono-orto PCB
|
|
Dibenzofurani (PCDF)
|
|
PCB 105
|
0,0001
|
2,3,7,8-TCDF
|
0,1
|
PCB 114
|
0,0005
|
1,2,3,7,8-PeCDF
|
0,05
|
PCB 118
|
0,0001
|
2,3,4,7,8-PeCDF
|
0,5
|
PCB 123
|
0,0001
|
1,2,3,4,7,8-HxCDF
|
0,1
|
PCB 156
|
0,0005
|
1,2,3,6,7,8-HxCDF
|
0,1
|
PCB 157
|
0,0005
|
1,2,3,7,8,9-HxCDF
|
0,1
|
PCB 167
|
0,00001
|
2,3,4,6,7,8-HxCDF
|
0,1
|
PCB 189
|
0,0001
|
1.2.3.4.6.7.8-HoCDF
|
0.01
|
|
|
1,2,3,4,7,8,9-HpCDF
|
0,01
|
|
|
OCDF
|
0,0001
|
|
|
Abrevieri folosite: „T"= tetra, „Pe"=penta,
„Hx"=hexa, „Hp"= hepta, „O"=octa,
„CDD"=clorodibenzodioxina, „CDF"=clorodibenzofuran, „CB"=clorodifenil
(**)Concentraţii peste limită; concentraţiile peste
limită sunt calculate presupunând că toate valorile, de sub limita
cuantificării diferiţilor congeneri, sunt egale cu limita cuantificării
(***)Comisia va revizui aceste nivele de acţiune până
la 31 decembrie 2008 cel mai târziu la aceeaşi dată la care va revizui şi
limitele maxime pentru amestecul de dioxină si PCB asemănători dioxinei.
|