ORDIN Nr. 13
din 28 ianuarie 2009
pentru stabilirea
Metodologiei cercetarii statistice privind efectivele de animale existente la 1
decembrie si productia animala, precum si a Metodologiei cercetarii statistice
lunare referitoare la productia de carne de animale si pasari de curte din abatoare
ACT EMIS DE:
INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 69 din 5 februarie 2009
In temeiul prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.
9/1992 privind organizarea statisticii oficiale, republicată, cu modificările
şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 957/2005 privind
organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistică, republicată,
cu modificările ulterioare,
ţinând seama de Regulamentul Parlamentului European şi al
Consiliului nr. 1.165/2008/CE privind statisticile referitoare la efectivele de
animale şi la carne şi de abrogare a directivelor Consiliului 93/23-24-25/CEE,
publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr. 321 din 1
decembrie 2008, şi de Directiva Consiliului 96/16/CE privind anchetele
statistice care trebuie efectuate în sectorul laptelui şi al produselor
lactate, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene, seria L nr.
78 din 28 martie 1996,
având în vedere Hotărârea Comitetului de avizare
metodologică nr. 8 din 22 septembrie 2004,
preşedintele Institutului Naţional de Statistică emite următorul ordin:
Art. 1. - Obiectul prezentului ordin este stabilirea
Metodologiei cercetării statistice privind efectivele de animale existente la 1
decembrie şi producţia animală, precum şi a Metodologiei cercetării statistice
lunare referitoare la producţia de carne de animale şi păsări de curte din
abatoare.
Art. 2. - Metodologiile menţionate la art. 1 sunt
prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 3. - Institutul Naţional de Statistică asigură
actualizarea metodologiilorîn funcţie de legislaţia europeană.
Art. 4. - (1) Prezentul ordin este pus în aplicare de
către compartimentele de specialitate din cadrul Institutului Naţional de
Statistică.
(2) Prevederile prezentului ordin devin obligatorii
pentru statistica oficială din România.
Art. 5. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr.
1.221/2005 privind stabilirea Metodologiei cercetării statistice privind
efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animală obţinută,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 55 din 20 ianuarie 2006, cu completările ulterioare, şi Ordinul
preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 537/2006 pentru
stabilirea Metodologiei cercetării statistice privind efectivele de ovine şi
caprine şi producţia animală obţinută şi a Metodologiei cercetării statistice lunare
şi anuale referitoare la producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare,
publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I,
nr. 478 din 2 iunie 2006.
Art. 6. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică,
Vergii Voineagu
ANEXA Nr. 1
METODOLOGIA
cercetării statistice privind efectivele de animale
existente la 1 decembrie si producţia animală
1. Cadrul general
1.1. Obiectivele cercetării statistice
Obiectivul principal al cercetării statistice privind
efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animală îl
constituie obţinerea de date statistice referitoare la:
- efectivele de animale pentru fiecare specie;
- numărul de animale sacrificate;
- greutatea în viu a animalelor sacrificate;
- greutatea în carcasă a
animalelor sacrificate;
- toate tipurile de lapte;
- toate produsele lactate procesate din toate tipurile
de lapte;
- cantitatea de lapte produs;
- cantitatea de lapte integral şi smântână livrată
unităţilor de prelucrare a laptelui;
- cantitatea de lapte vândută
direct consumatorilor sau comercianţilor cu amănuntul;
- cantitatea de lapte folosită în consumul uman din
exploataţia agricolă;
-cantitatea de lapte folosită
în hrana animalelor din exploataţia agricolă;
- cantitatea de lapte prelucrată
în exploataţia agricolă.
1.2. Cadrul legal
Realizarea cercetării statistice privind efectivele de
animale existente la 1 decembrie şi producţia animală are la bază Regulamentul
Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.165/2008/CE privind statisticile
referitoare la efectivele de animale şi la carne şi de abrogare a directivelor
Consiliului nr. 93/23/CEE, 93/24/CEE şi 93/25/CEE, Directiva Consiliului
96/16/CE privind anchetele statistice care trebuie efectuate în sectorul
laptelui şi al produselor lactate şi Ordinul preşedintelui Institutului
Naţional de Statistică nr. 13/2009 pentru stabilirea Metodologiei cercetării
statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia
animală, precum şi a Metodologiei cercetării statistice lunare referitoare la
producţia de carne de animale şi păsări de curte din abatoare.
Cercetarea statistică privind efectivele de animale şi
producţia animală se efectuează în România din anul 2004.
1.3. Concepte şi
definiţii de bază
Exploataţii agricole cu personalitate juridică:
a) societate/asociaţie agricolă - Legea nr. 36/1991
privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu
modificările ulterioare
Sunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică ce se
află sub administrarea unei societăţi sau asociaţii agricole, constituite
conform Legii nr. 36/1991, cu modificările ulterioare, cu capital variabil şi
cu un număr nelimitat şi variabil de asociaţi, având ca obiect de bază:
- utilizarea terenurilor, maşinilor şi echipamentelor agricole;
- creşterea animalelor;
- realizarea de investiţii de interes agricol.
Societatea agricolă de acest tip are personalitate
juridică, dar nu are caracter comercial;
b) societate comercială - Legea nr. 31/1990 privind
societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările
ulterioare.
Sunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică ce se
află sub administrarea unei societăţi comerciale, constituite conform Legii nr.
31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi care, pe
lângă activităţi neagricole, pot desfăşura şi activităţi agricole.
Societăţile comerciale pot fi:
- societate în nume colectiv;
- societate în comandită simplă;
- societate pe acţiuni;
- societate în comandită pe acţiuni;
- societate cu răspundere limitată.
Societăţile comerciale care fac obiectul cercetării
statistice sunt numai acelea care desfăşoară şi o activitate agricolă.
Societăţile cu răspundere limitată, înfiinţate conform
Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
care desfăşoară o activitate agricolă, ca şi fostele unităţi agricole de stat
transformate în societăţi comerciale, fac parte din această categorie;
c) unitate a administraţiei publice
Sunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică ce se
află în subordinea unităţilor administraţiei publice centrale sau locale, care
desfăşoară activităţi agricole şi care, potrivit Legii nr. 213/1998 privind
proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, cu modificările şi
completările ulterioare, fac parte din domeniul public al statului, al unei unităţi administrativ-teritoriale. De
asemenea, sunt incluse cele aflate sub administrarea altor instituţii publice
de interes naţional: ministere, unităţi de cercetare şi producţie agricolă,
staţiuni didactice, instituţii de învăţământ, spitale etc;
d) unitate cooperatistă.
Sunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică ce se
află sub administrarea unei unităţi cu capital integral cooperatist, organizată
în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei,
unităţi care desfăşoară activităţi agricole;
e) alte tipuri -fundaţii, aşezăminte religioase etc.
Sunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică ce se
află sub administrarea aşezămintelor religioase - mănăstiri, biserici, schituri
etc. - sau a altor organizaţii neguvernamentale - fundaţii, asociaţii nonprofit
etc, numai dacă desfăşoară şi activităţi agricole.
Exploataţiile agricole individuale
Unităţile de observare statistică sunt alcătuite din
una sau mai multe persoane, având în general legături de rudenie, care
utilizează împreună terenurile şi/ sau cresc animale, ce pot aparţine unuia sau
mai multor membri. Se includ:
- unităţi care obţin produse agricole destinate în
principal sau exclusiv consumului propriu;
- unităţi care realizează o producţie agricolă ce
poate depăşi nevoile consumului propriu, surplusul fiind destinat vânzării.
Carcasa reprezintă
greutatea animalului obţinută prin sacrificare, după ce s-au îndepărtat pielea,
capul, picioarele, organele şi sângele.
Randamentul se stabileşte de
regulă pe bază de coeficienţi obţinuţi prin raportarea greutăţii animalelor
după sacrificare la greutatea animalelor înaintea sacrificării.
2. Descrierea cercetării
statistice
2.1. Sfera de cuprindere
In cercetarea statistică sunt cuprinse exploataţiile
agricole care deţin cel puţin un animal şi/sau realizează producţie agricolă
animală, aşa cum au fost definite la Recensământul general agricol realizat în
anul 2002. Acestea sunt:
- exploataţiile agricole cu personalitate juridică;
- exploataţiile agricole
individuale.
2.2. Principalele
variabile studiate şi chestionarul cercetării statistice
Potrivit Regulamentului Parlamentului European şi al
Consiliului nr. 1.165/2008/CE şi Directivei Consiliului 96/16/CE, principalele
variabile studiate sunt următoarele:
• bovine - total - totalitatea animalelor din specia Bos
taurus şi Bubalus,
bubalis, precum şi hribizi ca Beefalo:
I. taurine - animalele din specia Bos taurus:
Taurine sub un an:
- viţei pentru sacrificare - tineret taurin, în vârstă
de mai puţin de 12 luni, cu o greutate în viu sub 300 kg, care nu are încă a
doua serie de dinţi - destinat producerii cărnii;
- alte taurine sub un an - pentru reproducţie:
- masculi;
- femele.
Taurine între 1 şi 2 ani - total:
- masculi;
- femele:
- pentru sacrificare;
- altele - pentru reproducţie.
Taurine de 2 ani şi peste:
- masculi:
- pentru reproducţie - animale pentru reproducţie;
- pentru sacrificare - animale crescute pentru
producţia de carne;
- pentru muncă - animale folosite exclusiv pentru
muncă;
- femele:
- juninci total - femele la prima gestaţie:
- pentru sacrificare - viţele montate care n-au rămas
gestante;
- juninci pentru reproducţie - femele de 2 ani şi
peste, care nu au avut nicio fătare şi sunt diagnosticate ca gestante;
- vaci - femele care au fătat
deja:
- vaci pentru lapte, animale folosite pentru producţia
de lapte, care au fătat deja;
- alte vaci: în general folosite pentru producţia de
carne, vaci reformate şi vaci care nu se mulg;
II. bubaline: animalele din specia Bubalus, bubalis:
- bivoliţe - femele pentru reproducţie - animale
folosite pentru producţia de lapte, care au fătat deja;
- alte bubaline, masculi sau femele, în afară de
femelele pentru reproducţie;
• porcine - total - totalitatea animalelor din specia Sus
scrofa domesticus:
- purcei sub 20 kg - purcei sugari cu o greutate în
viu de până la 20 kg;
- purcei cu o greutate în viu între 20 şi 50 kg;
- porcine pentru îngrăşat - total, inclusiv vieri şi
scroafe reformate, cu o greutate în viu de:
- 50-80 kg;
- 81-110 kg;
- peste 110 kg;
- porcine pentru reproducţie cu o greutate în viu de 50
kg şi peste:
- vieri - masculi cu o greutate în viu de 50 kg şi
peste, folosiţi pentru reproducţie;
- scroafe de prăsilă, total - femele cu o greutate în
viu de 50 kg şi peste, folosite pentru reproducţie:
- scroafe montate - femele montate, din care:
- scroafe la prima montă;
- scroafe nemontate - femele nemontate, din care:
- scrofiţe nemontate;
• ovine şi caprine - total - totalitatea animalelor din
specia Ovis aries şi
subspecia Capra aegagrus hircus:
I. ovine - total - totalitatea animalelor din specia Ovis
aries:
- oi fătătoare şi mioare montate - oi care au fătat şi
tineret la prima montă:
- oi pentru lapte şi mioare montate;
- alte oi şi mioare;
- berbeci reproducători - masculi folosiţi efectiv
pentru montă;
- alte ovine;
II. caprine - total - totalitatea animalelor din
subspecia Capra aegagrus hircus;
- capre care au fătat deja şi capre montate:
- capre care au fătat deja;
- capre montate pentru prima dată;
- alte caprine.
• Sacrificările de animale
şi păsări pe specii- producţia de carne destinată
autoconsumului şi vânzărilor directe;
• lapte muls -
cantitatea totală de lapte obţinut prin muls, inclusiv colostru, fără laptele
supt direct, dar incluzându-l pe acela folosit în hrana
animalelor;
• lapte pentru consum -
laptele integral consumat de exploataţia agricolă, pentru consum uman;
• lapte vândut direct pe
piaţă - lapte integral pentru consum uman vândut
direct consumatorilor;
• lapte pentru unt şi
smântână, brânză sau iaurt - laptele utilizat pentru obţinerea produselor lactate pentru
consum uman;
• lapte pentru hrana animalelor- laptele integral utilizat în exploataţia agricolă pentru hrana
animalelor, sub orice formă, fără laptele supt direct;
• lapte livrat către
unităţile de prelucrare a laptelui - cuprinde:
- toate tipurile de lapte integral de vacă, bivoliţă,
oaie şi capră, livrat către unităţile de prelucrare a laptelui;
- livrările de smântână exprimate în echivalent lapte.
Suplimentar, pentru satisfacerea cerinţelor informaţionale naţionale, au fost incluse şi următoarele
variabile:
• păsări - total -
totalitatea păsărilor adulte şi tinere, femele şi masculi, din speciile
domestice Gallus gallus, Meleagris spp, Anas app,
Cairina moschata şi altele, care sunt crescute în
ţara noastră, din care:
- păsări ouătoare adulte - păsările în vârstă de peste
24 de săptămâni folosite pentru producţia de ouă;
• cabaline - total - totalitatea animalelor din
specia Equus caballus, care cuprinde cabalinele
de reproducţie, de muncă, precum şi cele din herghelii, din care:
- cabaline de muncă;
• iepuri - total -
totalitatea iepurilor de casă crescuţi pentru carne şi blană;
• familii de albine - totalitatea familiilor de
albine din stupi;
• ouă - total - numărul total al ouălor obţinute de la toate speciile de
păsări domestice;
• lână - total - întreaga cantitate de lână obţinută din tunderea ovinelor;
• miere şi ceară - cantitatea de miere şi, respectiv, ceară extrasă din stupi, iar
pentru miere se va preciza şi destinaţia economică a acesteia;
• pielicele caracul şi
blănuri - sunt obţinute prin sacrificarea
animalelor de blană: oi, nutrii, nurci, vulpi şi iepuri;
• gunoi de grajd -
cantitatea de dejecţii obţinută de la toate animalele, indiferent de specie.
Culegerea datelor din teren se
realizează pe chestionarul statistic, editat pe suport hârtie, format A4.
Chestionarul este structurat pe 5 capitole:
• capitolul I „Informaţii
generale privind unitatea de observare statistică", ce cuprinde
caracteristici de identificare specifice formei de proprietate şi formei
juridice de organizare a exploataţiei agricole;
• capitolul II „Efectivele de
animale la 1 decembrie", care cuprinde elemente de cuantificare şi de
evoluţie a variabilelor studiate;
• capitolul III „Sacrificările de animale şi destinaţia
producţiei de carne", care cuprinde elemente de cuantificare şi destinaţia
producţiei de carne;
• capitolul IV „Producţia şi
utilizarea laptelui", care cuprinde elemente de cuantificare a producţiei
de lapte de toate tipurile şi produsele lactate obţinute;
• capitolul V „Producţia
animală", care cuprinde elemente de cuantificare a producţiei obţinute.
2.3. Clasificări şi
nomenclatoare utilizate
In scopul prelucrării datelor în profil teritorial se
utilizează Nomenclatorul localităţilor din România - SIRUTA, Nomenclatorul
macroregiunilor - NUTS 1 şi Nomenclatorul regiunilor de dezvoltare - NUTS 2.
3. Eşantionul
cercetării statistice
3.1. Baza de sondaj
Baza de sondaj este constituită pe baza informaţiilor
conţinute în Registrul statistic al exploatatiilor agricole. Din acesta sunt
extrase exploataţiile agricole care deţin cel puţin un animal şi/sau realizează
producţie agricolă animală.
Registrul statistic al exploatatiilor agricole a fost
constituit pe baza informaţiilor obţinute la Recensământul general agricol
realizat în anul 2002 şi este actualizat cu datele rezultate din anchetele
structurale în agricultură şi cercetările statistice curente.
3.2. Planul de sondaj
Eşantionul cercetării statistice este extras din baza
de sondaj potrivit metodei sondajului stratificat, cu selecţie simplă aleatoare
şi alocare optimală Neyman.
Straturile de selecţie sunt determinate de următoarele
caracteristici de clasificare:
- judeţul, echivalent nivelului de clasificare NUTS 3;
- clasele de mărime a exploatatiilor agricole, în
funcţie de efectivele de animale:
5 Clase de mărime a efectivelor de bovine
Categorii
|
Nr. de bovine/deţinător
|
Nr. de vaci de lapte/ deţinător
|
Nr. altor vaci/deţinător
|
I
|
1-2
|
1-2
|
1-2
|
II
|
3-9
|
3-9
|
3-9
|
III
|
10-19
|
10-19
|
10-19
|
IV
|
20-29
|
20-29
|
20-29
|
V
|
30-49
|
30-49
|
30-49
|
VI
|
50-99
|
50-99
|
50-99
|
VII
|
100-199 > =100
|
100-199 > =100
|
100-199 > =100
|
VIII
|
200-299 >= 100
|
200-299 >= 100
|
200-299 >= 100
|
IX
|
300-499 > =100
|
300-99 > =100
|
300-99 > =100
|
X
|
>=500
|
>=500
|
>=500
|
Clase de mărime a
efectivelor de porcine
Categorii
|
Nr. de porcine/deţinător
|
Scroafe > 50 kg/deţinător
|
Porcine la îngrăşat > 50
kg/deţinător
|
I
|
1-2 1-9
|
1-2 1-9
|
1-2 1-9
|
II
|
3-9 1-9
|
3-9 1-9
|
3-9 1-9
|
III
|
10-49
|
10-49
|
10-49
|
IV
|
50-99
|
50-99
|
50-99
|
V
|
100-199
|
100-199
|
100-199
|
VI
|
200-399
|
200-399
|
200-399
|
VII
|
400-999
|
400-999
|
400-999
|
VIII
|
1000-1999 > =100
|
1000-1999 > =100
|
1000-1999 > =100
|
IX
|
2000-4999 >= 1000
|
2000-4999 >= 1000
|
2000-4999 >= 1000
|
X
|
>=5000
|
>=5000
|
>=5000
|
Clase de mărime a efectivelor de ovine
Categorii
|
Nr. de ovine/deţinător
|
Oi şi mioare montate/deţinător
|
Alte oi şi mioare/deţinător
|
I
|
1-9
|
1-9
|
1-9
|
II
|
10-19
|
10-19
|
10-19
|
III
|
20-49
|
20-49
|
20-49
|
IV
|
50-99
|
50-99
|
50-99
|
V
|
100-199 > =100
|
100-199 > =100
|
100-199 > =100
|
VI
|
200-499 >= 100
|
200-499 >= 100
|
200-499 >= 100
|
VII
|
500-999 > =100
|
500-999 > =100
|
500-999 > =100
|
VIII
|
>=1000
|
>= 1000
|
>= 1000
|
Clase de mărime a efectivelor de caprine
Categorii
|
Nr. de ovine/deţinător
|
Oi
şi mioare montate/deţinător
|
I
|
1-9
|
1-9
|
II
|
10-19
|
10-19
|
III
|
20-49
|
20-49
|
IV
|
50-99
|
50-99
|
V
|
100-199 > =100
|
100-199 > =100
|
VI
|
200-499 > =100
|
200-499 >= 100
|
VII
|
500-999 > =100
|
500-999 > =100
|
VIII
|
>= 1000
|
>= 1000
|
Exploatatiile agricole cercetate exhaustiv se află în
una dintre situaţiile de mai jos:
- sunt societăţi/asociaţii agricole - Legea nr.
36/1991, cu modificările ulterioare;
- sunt societăţi comerciale - Legea nr.
31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- sunt unităţi cooperatiste;
- sunt avicole sau sunt specializate în sericicultură;
- deţin bovine în număr de 20 sau peste;
- deţin ovine în număr de 300 sau
peste;
- deţin caprine în număr de 40 sau
peste;
- deţin porcine în număr de 100
sau peste;
- deţin păsări în număr de 300 sau
peste;
- deţin cabaline în număr de 10
sau peste;
- deţin iepuri de casă în număr de
100 sau peste;
- deţin cel puţin un animal de
blană;
- deţin cel puţin 200 de familii
de albine.
Eşantionul asigură o acoperire de cel puţin 95% din
efectivele de animale.
De regulă, în condiţiile respectării gradului minim de
acoperire, mărimea eşantionului este de aproximativ 60.000 de exploataţii
agricole, dintre care circa 55.000 de exploataţii agricole individuale şi circa
5.000 de exploataţii agricole cu personalitate juridică.
Mărimea eşantionului este calculată la un coeficient de
încredere de minimum 95% şi erorile relative pentru estimaţiile la nivel
naţional nu vor depăşi:
• ± 2% pentru estimarea numărului total de porcine;
• ± 1% pentru estimarea numărului total de bovine şi ±
1,5% pentru estimarea numărului total de vaci;
• ± 2% pentru estimarea numărului total de ovine şi
caprine.
4. Organizarea
culegerii şi prelucrării datelor
4.1. Metoda de înregistrare
Chestionarele cercetării statistice sunt completate
prin autoînregistrare de către exploatatiile agricole cu personalitate juridică
şi prin interviu faţă în faţă, folosind operatori de teren, pentru
exploatatiile agricole individuale.
4.2. Momentul/Perioada
de referinţă şi de înregistrare
Momentul de referinţă este data de 1 decembrie a
fiecărui an, pentru efectivele de animale, şi anul calendaristic, pentru
producţia animală, iar perioada de înregistrare este cuprinsă între 1 şi 28
decembrie.
4.3. Personalul
cercetării statistice
Personalul cercetării statistice este recomandabil să
fie alcătuit din specialişti agricoli, recrutaţi şi instruiţi de către
direcţiile teritoriale de statistică.
Fiecărui operator de teren i se arondează un număr de
exploataţii agricole, avându-se în vedere o încărcare echilibrată, urmărindu-se
obţinerea unor date relevante.
4.4. Prelucrarea datelor
Exploatatiile agricole cu personalitate juridică
transmit chestionarele completate la direcţiile teritoriale de statistică până
la data de 28 decembrie.
Operatorii de teren depun chestionarele completate
pentru exploatatiile agricole individuale la direcţiile teritoriale de
statistică până la data de 28 decembrie.
Introducerea datelor, verificarea şi validarea acestora
la nivel de chestionar, operarea corecţiilor primare şi reluarea controlului
automat se realizează la direcţiile teritoriale de statistică.
Direcţiile teritoriale de statistică transmit fişierele
de date la Institutul Naţional de Statistică până la data de 9 februarie a
anului următor.
La nivel central, după recepţionarea fişierelor se
procedează la reluarea controlului automat, operarea corecţiilor necesare,
tratarea nonrăspunsurilor parţiale şi totale şi calculul coeficienţilor finali
de extindere.
5. Prezentarea şi
utilizarea rezultatelor cercetării statistice
5.1. Principalii indicatori rezultaţi
Prelucrarea datelor se concretizează în estimarea:
- numărului de animale pe specii, categorii de vârstă,
grupe de greutate şi destinaţie economică;
- evoluţiei efectivelor de
animale în perioada 1 ianuarie - 1 decembrie;
- sacrificărilor de animale în perioada 1 ianuarie- 31
decembrie;
- producţiei de lapte în perioada 1 ianuarie-31
decembrie;
- producţiei animale în perioada 1 ianuarie-31
decembrie.
5.2. Forme de prezentare a rezultatelor
Rezultatele obţinute prezintă efectivele de animale
existente la 1 decembrie şi producţia animală, pe specii, categorii de vârstă,
grupe de greutate şi destinaţie economică, la nivel naţional, regiuni de
dezvoltare şi judeţe. Pentru anii impari rezultatele finale prezintă şi
efectivele de animale, pe clasele de mărime expuse la pct. 3.2, la nivel
naţional.
5.3. Transmiterea
datelor cercetării statistice şi a estimărilor
statistice la Eurostat se face:
- până la data de 15 februarie a anului următor,
datele provizorii, pentru efectivele de bovine, porcine, ovine şi caprine, la
nivel naţional;
- până la data de 15 februarie a anului următor,
estimările producţiei indigene brute - GIP, privind efectivele de porcine, de
la începutul primului trimestru şi până la sfârşitul celui de-al patrulea
trimestru al anului curent;
- până la data de 15 februarie a anului următor,
estimările producţiei indigene brute - GIP, pentru efectivele de bovine, de la
începutul primului semestru al anului curent până la sfârşitul primului
semestru al anului următor;
- până la data de 15 februarie a anului următor,
estimările producţiei indigene brute - GIP, pentru efectivele de ovine şi caprine,
de la începutul primului semestru până la sfârşitul celui de-al doilea semestru al anului curent;
- până la data de 15 mai a anului următor, datele
finale, pentru efectivele de bovine, porcine, ovine şi caprine, la nivel
naţional şi regional;
- până la data de 15 mai în anii pari se vor transmite
rezultatele finale, pe clase de mărime a efectivelor de animale, la nivel
naţional;
- până la data de 30 iunie a anului următor se vor
transmite datele finale pentru sacrificările de animale, altele decât cele
sacrificate în abatoare, la nivel naţional;
- până la data de 30 septembrie a anului următor se
vor transmite datele finale pentru producţia şi utilizarea laptelui în
exploatatiile agricole - tabelul C, la nivel naţional, şi datele finale pentru
producţia de lapte de vacă - tabelul I, la nivel
regional.
Rezultatele cercetării statistice se regăsesc în
publicaţia „Efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia
animală" şi pe site-ul Institutului Naţional de Statistică.
Beneficiarii rezultatelor sunt:
- interni: Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi
Dezvoltării Rurale şi alţi utilizatori la cerere;
- externi: Eurostat, FAO.
6. Limitări
Rezultatele cercetării statistice sunt reprezentative
numai la nivel naţional, al regiunilor de dezvoltare şi al judeţelor, în
limitele de încredere şi precizie a estimaţiilor expuse la pct. 3.2.
Culegerea datelor este realizată pe baza declaraţiilor
respondenţilor.
ANEXA Nr. 2
METODOLOGIA
cercetării statistice lunare referitoare la producţia
de carne de animale şi păsări de curte din abatoare
1. Cadrul general
1.1. Obiectivele cercetării statistice
Sacrificările şi producţia de carne de animale -
bovine, porcine, ovine şi caprine - şi păsări de curte - pui, curcani, raţe şi
altele din abatoare sunt obţinute prin cercetarea statistică lunară „Producţia
de carne de animale şi păsări de curte din
abatoare".
Scopul acestei cercetări statistice este obţinerea
lunară pentru fiecare specie de animale - bovine, din care viţei, tineret
bovin, juninci, vaci, tauri şi boi; porcine; ovine, din care miei; caprine şi
păsări de curte - pui, curcani, raţe şi altele - a:
• numărului de animale/păsări de curte sacrificate;
• greutăţii în viu a animalelor/păsărilor de curte
sacrificate;
• greutăţii în carcasă a animalelor/păsărilor de curte
sacrificate;
• greutăţii medii şi a randamentului la tăiere a
animalelor/păsărilor de curte sacrificate.
1.2. Cadrul legal
Realizarea cercetării statistice „Producţia de carne de
animale şi păsări de curte din abatoare" are la bază Regulamentul
Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.165/2008/CE privind statisticile
referitoare la efectivele de animale si la carne si de abrogare a directivelor
Consiliului 93/23/CEE, 93/24/CEE şi 93/25/CEE, publicat în Jurnalul Oficial al
Uniunii Europene seria L, nr. 321 din 1 decembrie 2008, şi Ordinul
preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 13/2009 pentru stabilirea
Metodologiei cercetării statistice privind efectivele de animale existente la 1
decembrie şi producţia animală, precum şi a Metodologiei cercetării statistice
lunare referitoare la producţia de carne de animale şi păsări de curte din
abatoare.
1.3. Concepte şi
definiţii de bază
Definiţiile de mai jos vizează clarificarea conceptelor
utilizate în cadrul cercetării statistice, astfel încât respondenţii să poată
răspunde corect la cerinţele cercetării.
Bovine:
- viţei: bovine cu vârsta cuprinsă între 0 şi 8 luni
inclusiv;
- tineret bovin: bovine cu vârsta cuprinsă între 9 şi
12 luni inclusiv;
- juninci: bovine femele care încă nu au fătat,
neincluse în categoria viţei şi tineret bovin;
- vaci: bovine femele care au
fătat;
- tauri: bovine masculi, necastrate, neincluse în
categoria viţei şi tineret bovin;
- boi: bovine masculi, castrate, neincluse în categoria
viţei şi tineret bovin.
Porcine: porci sugari,
porcine pentru îngrăşat.
Ovine şi caprine:
- miei: ovine, masculi sau
femele, în vârstă de până la 12 luni;
- berbeci: ovine masculi în vârstă de peste 12 luni;
- oi: ovine femele care au fătat deja, precum şi cele
care au fost împerecheate pentru prima dată;
- caprine.
Păsări de curte: pui,
curcani, raţe şi altele.
Greutatea în carcasă la bovine este greutatea corpului rece al animalului sacrificat după
îndepărtarea pielii, sângelui şi a viscerelor - organele din cavitatea toracică
şi abdominală, fără cap, despărţit la îmbinarea atlanto-occipitală, fără picioare, despărţite la îmbinarea
carpo-metacarpală sau tarso-metatarsală, fără organe genitale şi fără uger.
Rinichii şi grăsimea renală pot fi sau nu incluse în carcasă.
Greutatea în carcasă la porcine este greutatea corpului rece al animalului sacrificat, întreg sau împărţit în două pe linia mediană a coloanei vertebrale,
după îndepărtarea sângelui şi viscerelor - organele din cavitatea toracică şi
abdominală, fără limbă, păr, copite, organe genitale, grăsimi aferente, rinichi
şi diafragmă.
Greutatea în carcasă
la ovine şi caprine este greutatea corpului rece
al animalului sacrificat după îndepărtarea pielii, sângelui şi a viscerelor -
organele din cavitatea toracică şi abdominală, fără cap, despărţit la îmbinarea
atlanto-occipitală, fără picioare, despărţite la îmbinarea carpo-metacarpală
sau tarso-metatarsală, fără coadă, despărţită între a 6-a şi a 7-a vertebră
caudală, fără organe genitale şi fără uger. Rinichii şi grăsimea renală sunt
incluse în carcasă.
Greutatea în carcasă la păsări de curte este greutatea corpului rece al păsării
sacrificate după îndepărtarea sângelui şi a viscerelor - organele din cavitatea
toracică şi abdominală, fără cap, gheare, gât, inimă, ficat şi pipotă.
2. Descrierea
cercetării statistice
2.1. Sfera de cuprindere
Cercetarea statistică se
adresează unităţilor economice care sacrifică animale - bovine, porcine, ovine
şi caprine - şi păsări de curte. Acestea pot fi unităţi care au în dotare
instalaţii specifice pentru sacrificarea animalelor şi a păsărilor de curte şi
procesarea cărnii, precum şi exploataţii agricole de tipul abatoarelor
industriale sau alte tipuri de unităţi în care sunt organizate puncte de
sacrificare, carnea obţinută fiind procesată sau comercializată.
Unitatea de observare este întreprinderea - unitate
legal constituită - care dispune de autonomie
decizională, are personalitate juridică, ţine evidenţă proprie, întocmeşte
bilanţ contabil complet şi este organizată să producă în unul sau mai multe
locuri unul sau mai multe produse industriale.
Cercetarea statistică este exhaustivă şi se adresează
tuturor întreprinderilor din întreaga ţară care au activitatea principală sau
secundară, conform clasificării CAEN Rev.2, „Producţia şi conservarea
cărnii", clasa 1011, şi „Prelucrarea şi conservarea cărnii de
pasăre", clasa 1012.
2.2. Principalele
variabile studiate şi chestionarele cercetării statistice
Chestionarul statistic IND C lunar cuprinde următoarele
capitole:
- cap. I „Carne de bovine";
- cap. II „Carne de porc";
- cap. III „Carne de oaie şi capră".
Chestionarul statistic IND CP
lunar cuprinde următorul capitol:
- cap. I „Carne de
pasăre".
Această cercetare statistică constituie un ansamblu
complex de activităţi interdependente cu ajutorul cărora se colectează
următoarele variabile: numărul de capete sacrificate, greutatea în viu,
greutatea medie, greutatea în carcasă, randamentul mediu la tăiere, pentru
fiecare specie de animale şi păsări de curte, si anume:
- bovine - total, din care: viţei, tineret bovin,
juninci, vaci, tauri şi boi;
- porcine - total;
- ovine - total, din care miei;
- caprine - total;
- pui;
- curcani;
- raţe;
- alte păsări de curte: găini, gâşte, bibilici etc.
Datele colectate privind greutatea în viu şi greutatea
în carcasă trebuie exprimate în kilograme.
Greutatea medie se calculează cu două zecimale
rotunjite statistic şi trebuie exprimată în kilograme.
Randamentul mediu la tăiere se calculează cu două
zecimale rotunjite statistic şi trebuie exprimat în procente.
Tipul de chestionar utilizat este chestionarul pe suport
de hârtie.
Periodicitatea este lunară.
2.3. Clasificări şi
nomenclatoare utilizate
Cercetarea statistică „Producţia de carne de animale şi
păsări de curte din abatoare" necesită utilizarea următoarelor clasificări
şi nomenclatoare:
- CAEN Rev.2 - Clasificarea activităţilor din economia
naţională - utilizată pentru codificarea activităţilor principale sau secundare
ale unităţilor cercetate la nivel de clasă;
- SIRUTA - Nomenclatorul localităţilor din România -
utilizat pentru codificarea localităţii de adresă a unităţilor cercetate;
- Nomenclatorul formelor de proprietate - utilizat
pentru codificarea tipului de proprietate a unităţilor cercetate.
2.4. Metode de calcul al principalilor indicatori
Greutate medie = greutate în viu/număr de capete
sacrificate Randament mediu la tăiere = greutate în carcasă/greutate în viu*
100
3. Eşantionul
cercetării statistice
Cercetarea statistică este exhaustivă şi se adresează
tuturor unităţilor economice care desfăşoară ca activitate principală sau
secundară, conform clasificării CAEN Rev.2, „Producţia şi conservarea
cărnii", clasa 1011, şi „Prelucrarea şi conservarea cărnii de
pasăre", clasa 1012.
4. Organizarea
culegerii şi prelucrarea datelor
4.1. Metoda de înregistrare
Cercetările statistice utilizează chestionare imprimate
ce vor fi completate de către întreprinderi prin autoînregistrare.
4.2. Perioada de
referinţă şi de înregistrare
Perioada de referinţă este luna calendaristică
precedentă, iar datele se colectează de la unităţile raportoare până la data de
12 a lunii curente.
4.3. Personalul
cercetării statistice
Chestionarele statistice sunt distribuite şi colectate
către/de la unităţile raportoare de către personalul specializat al direcţiilor
teritoriale de statistică.
Direcţiile teritoriale de statistică asigură
introducerea în baza de date electronică a datelor culese prin chestionarele
statistice şi transmiterea acestora prin sistemul de teletransmisie la sediul
central al Institutului Naţional de Statistică (INS),
în vederea prelucrării automate a datelor.
La nivelul central al INS,
echipa responsabilă de cercetarea statistică asigură corectitudinea
procedurilor de prelucrare, analiză şi validare a rezultatelor finale.
4.4. Prelucrarea datelor
Datele recepţionate de la unităţile economice se
verifică la nivelul direcţiilor teritoriale de statistică, asigurându-se, în
principal, următoarele:
• completitudinea şi corectitudinea datelor completate;
• explicaţii clare în caz de nonrăspuns.
La nivelul INS, sistemul de prelucrare asigură
preluarea datelor primare, validarea, prelucrarea şi centralizarea
rezultatelor finale.
Confidenţialitatea datelor este asigurată pe tot
parcursul procesului de colectare, verificare şi prelucrare a acestora.
4.5. Soluţia IT
Aplicaţia informatică pentru prelucrarea datelor
obţinute prin cercetarea statistică „Producţia de carne de animale şi păsări de
curte din abatoare" este scrisă în Visual Fox.
La nivelul INS se realizează: preluarea prin teletransmisie
a datelor, verificarea şi validarea acestora, operarea corecţiilor necesare,
analiza statisticii raportării, prelucrarea datelor, centralizarea rezultatelor
şi obţinerea rezultatelor finale.
5. Prezentarea şi
utilizarea rezultatelor cercetării statistice
5.1. Principalii indicatori rezultaţi
Indicatorii rezultaţi în urma prelucrării datelor sunt:
• numărul de capete sacrificate pentru bovine - total,
din care: viţei, tineret bovin, juninci, vaci, tauri şi boi;
• numărul de capete sacrificate pentru porcine - total;
• numărul de capete sacrificate pentru ovine - total,
din care miei;
• numărul de capete sacrificate
pentru caprine - total;
• numărul de capete sacrificate pentru pui;
• numărul de capete sacrificate pentru curcani;
• numărul de capete sacrificate pentru raţe;
• numărul de capete sacrificate pentru alte păsări de
curte: găini, gâşte, bibilici etc.
• greutatea în viu, greutatea în carcasă, greutatea
medie şi randamentul mediu la tăiere care se diferenţiază pe categorii de
animale şi păsări de curte:
- bovine - total, din care: viţei, tineret bovin,
juninci, vaci, tauri şi boi;
-porcine - total;
- ovine - total, din care: miei;
- caprine - total;
- pui;
- curcani;
- raţe;
- alte păsări de curte: găini, gâşte, bibilici etc.
5.2. Forme de prezentare a rezultatelor
Rezultatele obţinute din cercetarea statistică
„Producţia de carne de animale şi păsări de curte din abatoare" sunt
prezentate pe total ţară.
Rezultatele cercetării statistice se diseminează lunar
prin comunicat de presă şi prin publicaţia „Buletin statistic lunar".
5.3. Transmiterea
datelor cercetării
Rezultatele cercetării statistice „Producţia de carne
de animale şi păsări de curte din abatoare" se transmit lunar la Eurostat
în termen de 60 de zile după perioada de referinţă.
6. Limitări
In procesul de colectare a datelor de la unităţile
raportoare au existat situaţii în care s-a semnalat lipsa de precizie în
completarea chestionarelor de către producători.