ORDIN Nr. 537
din 19 mai 2006
pentru stabilirea
Metodologiei cercetarii statistice privind efectivele de ovine si caprine si
productia animala obtinuta si a Metodologiei cercetarii statistice lunare si
anuale referitoare la productia de carne de ovine si caprine din abatoare
ACT EMIS DE:
INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 478 din 2 iunie 2006
In temeiul prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.
9/1992 privind organizarea statisticii oficiale, republicată, cu modificările
şi completările ulterioare, şi ale Hotărârii Guvernului nr. 957/2005 privind
organizarea şi funcţionarea Institutului Naţional de Statistică,
ţinând seama de Directiva Consiliului nr. 93/25/CEE
privind cercetările statistice care trebuie efectuate asupra efectivelor de
ovine şi caprine şi producţiei de carne de ovine şi caprine din abatoare,
publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. L 149 din 21 iunie
1993,
preşedintele Institutului Naţional de Statistică emite următorul ordin:
Art. 1. - Obiectul prezentului ordin este de a stabili
Metodologia cercetării statistice privind efectivele
de ovine şi caprine şi producţia animală obţinută, precum şi Metodologia
cercetării statistice lunare şi anuale referitoare la producţia de carne de
ovine şi caprine din abatoare.
Art. 2. - Metodologiile menţionate la art. 1 sunt
cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 care fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 3. - Institutul Naţional de Statistică va asigura
actualizarea metodologiilor menţionate la art. 1 în funcţie de legislaţia
europeană.
Art. 4. - (1) Prezentul ordin
va fi pus în aplicare de către compartimentele de specialitate din cadrul
Institutului Naţional de Statistică.
(2) Prevederile prezentului ordin devin obligatorii
pentru statistica oficială din România.
Art. 5. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă orice alte dispoziţii contrare.
Art. 6. - Prezentul ordin se va publica în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
p. Preşedintele Institutului Naţional de Statistică,
Cristian Nicolae Stanică
ANEXA Nr. 1
METODOLOGIA cercetării statistice privind efectivele
de ovine şi caprine şi producţia animală obţinută
1. Cadrul general
1.1. Obiectivele cercetării statistice
Efectivele de ovine şi caprine şi producţia animală
obţinută sunt estimate prin cercetarea statistică anuală „Efectivele de animale
(toate speciile) existente la 1 decembrie şi producţia animală obţinută"
în anul respectiv.
Obiectivul principal al cercetării statistice privind
efectivele de ovine şi caprine existente la 1 decembrie şi producţia animală
obţinută îl constituie obţinerea de date statistice referitoare la:
- efectivele de ovine;
- efectivele de caprine;
- efectivele de ovine sacrificate în perioada 1
ianuarie - 31 decembrie;
- efectivele de caprine sacrificate în perioada 1
ianuarie - 31 decembrie;
- greutatea în viu a ovinelor
şi caprinelor sacrificate în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie;
- greutatea în carcasă a ovinelor şi caprinelor
sacrificate în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie;
- toate produsele lactate procesate din laptele de
oaie şi de capră;
- cantitatea de lapte de oaie şi de capră produsă;
- cantitatea de lapte integral de oaie şi de capră
livrată unităţilor de prelucrare a laptelui;
- cantitatea de lapte de oaie şi de capră vândută
direct consumatorilor sau comercianţilor cu amănuntul;
- cantitatea de lapte de oaie şi de capră folosită în
consumul uman din exploataţia agricolă;
- cantitatea de lapte de oaie şi de capră folosită în
hrana animalelor din exploataţia agricolă;
- cantitatea de lapte de oaie şi de capră prelucrată
în exploataţia agricolă.
1.2. Cadrul legal
Realizarea cercetării statistice privind efectivele de
ovine şi caprine existente la 1 decembrie are la bază Directiva Consiliului nr.
93/25/CEE din 1 iunie 1993 cu privire la
realizarea cercetărilor statistice pentru efectivele de
ovine şi caprine.
1.3. Concepte şi definiţii
de bază
Exploataţii agricole cu personalitate juridică:
a) societate/asociaţie agricolă
Sunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică
constituite, conform Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte
forme de asociere în agricultură, în societăţi/asociaţii agricole cu capital
variabil şi cu un număr nelimitat şi variabil de asociaţi, având ca obiect de
bază:
- utilizarea terenurilor, maşinilor şi echipamentelor
agricole;
- creşterea animalelor;
- realizarea de investiţii de interes agricol.
Societatea agricolă de acest tip are personalitate juridică, dar nu are caracter comercial;
b) societate comercială
Sunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică
constituite, conform Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale,
republicată, cu modificările ulterioare, în societăţi comerciale care, pe lângă
activităţi neagricole, pot desfăşura şi activităţi agricole.
Societăţile comerciale pot fi:
- societate în nume colectiv;
- societate în comandită
simplă;
- societate pe acţiuni;
- societate în comandită pe acţiuni;
- societate cu răspundere limitată.
Societăţile comerciale care fac obiectul cercetării
statistice sunt numai acelea care desfăşoară şi o activitate agricolă.
Societăţile cu răspundere
limitată, înfiinţate conform Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările
ulterioare, care desfăşoară o activitate agricolă, ca şi fostele unităţi
agricole de stat transformate în societăţi comerciale fac parte din această
categorie;
c) unitate a administraţiei publice
Sunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică care
se află în subordinea unităţilor administraţiei publice centrale sau locale, care desfăşoară activităţi
agricole şi care, potrivit Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi
regimul juridic al acesteia, cu modificările şi completările ulterioare, fac
parte din domeniul public judeţean sau local, precum şi cele aflate sub
administrarea altor instituţii publice de interes naţional: ministere, unităţi
de cercetare şi de producţie agricolă, staţiuni didactice, instituţii de
învăţământ, spitale etc;
d) unitate cooperatistă
Sunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică ce se
află sub administrarea unei unităţi cu capital integral cooperatist, organizată
în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, care
desfăşoară activităţi agricole;
e) alte tipuri - fundaţii, aşezăminte religioase etc.
Sunt cuprinse unităţile cu personalitate juridică ce se află sub administrarea aşezămintelor
religioase - mănăstiri, biserici, schituri etc. sau a altor organizaţii
neguvernamentale - fundaţii, asociaţii nonprofit etc, numai dacă desfăşoară şi
activităţi agricole.
Exploataţiile agricole individuale
Unităţile de observare statistică sunt alcătuite din
una sau mai multe persoane, având, în general, legături de rudenie, care
utilizează împreună terenurile şi/sau cresc animale care pot aparţine unuia sau
mai multor membri. Sunt incluse:
- unităţile care obţin produse agricole destinate în
principal sau exclusiv consumului propriu;
- unităţile care realizează o producţie agricolă ce
poate depăşi nevoile consumului propriu, surplusul fiind destinat vânzării.
2. Descrierea cercetării
statistice
2.1. Sfera de cuprindere
In cercetarea statistică „Efectivele de animale
existente la 1 decembrie şi producţia animală obţinută" sunt cuprinse
exploataţiile agricole care deţin cel puţin o ovină sau o caprină, aşa cum au
fost definite la Recensământul general agricol realizat în anul 2002. Acestea
sunt:
- exploataţiile agricole cu
personalitate juridică;
- exploataţiile agricole
individuale.
2.2. Principalele
variabile studiate şi chestionarul cercetării statistice
Potrivit Directivei Consiliului nr. 93/25/CE,
principalele variabile studiate prin cercetarea
statistică „Efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animală
obţinută" sunt următoarele:
- Ovine şi caprine - total
I. Ovine - total
- Oi fătătoare şi mioare montate:
- oi pentru lapte;
- mioare montate prima dată.
- Berbeci reproducători;
- Alte ovine.
II. Caprine - total
- Capre care au fătat deja şi capre montate:
- capre care au fătat deja;
- capre montate pentru prima dată.
- Alte caprine.
Suplimentar, pentru satisfacerea cerinţelor
informaţionale naţionale, au fost incluse variabilele privind evoluţia
efectivelor de ovine şi caprine în perioada 1 ianuarie - 1 decembrie:
- existent la 1 ianuarie;
- numărul oilor şi caprelor care au fătat;
- miei şi iezi fătaţi;
- cumpărări;
- alte intrări;
- sacrificări în exploataţia agricolă;
- vânzări:
- pentru sacrificare;
- pentru creştere şi îngrăsare;
- mortalităţi;
- alte ieşiri;
- existent la 1 decembrie.
- Lapte muls - se
referă la cantitatea totală de lapte obţinut prin muls, inclusiv laptele
folosit în hrana animalelor.
- Lapte pentru consum - laptele integral consumat de exploataţia agricolă pentru consum
uman.
- Lapte vândut direct pe
piaţă - laptele integral pentru consum uman, vândut
direct consumatorilor.
- Lapte pentru brânză sau
iaurt - laptele utilizat
pentru obţinerea produselor lactate pentru consum uman.
- Lapte pentru hrana animalelor - laptele integral utilizat în exploataţia agricolă pentru hrana
animalelor, sub orice formă.
- Lapte livrat către
unităţile de prelucrare a laptelui - cuprinde:
- laptele integral de oaie şi de capră livrat către
unităţile de prelucrare a laptelui;
- livrările de smântână exprimate în echivalent
lapte.
- Sacrificările de ovine
şi caprine şi destinaţia producţiei de carne - reprezintă
producţia de carne destinată autoconsumului şi vânzărilor directe.
- Lână total - cuprinde întreaga cantitate de lână obţinută din tunderea ovinelor.
- Pielicele caracul - pieile
obţinute prin sacrificarea oilor.
- Gunoi de grajd - cantitatea
de dejecţii în amestec cu resturi de furaje, paie, coceni, obţinută de la toate
ovinele şi caprinele.
Culegerea datelor din teren se realizează pe
chestionarul statistic editat pe suport hârtie, format A4.
Statele membre şi ţările candidate, ale căror efective
de ovine şi caprine sunt sub 500 mii de capete, pot fi autorizate să realizeze
o cercetare statistică o dată la 5 ani. In România efectivele de ovine şi de
caprine depăşesc 500 mii de capete, astfel că cercetarea statistică se
realizează anual, în luna decembrie.
2.3. Clasificări şi
nomenclatoare utilizate
In scopul prelucrării datelor în profil teritorial,
astfel cum prevede Regulamentul Comisiei, se utilizează Nomenclatorul
localităţilor din România - SIRUTA şi Nomenclatorul
regiunilor de dezvoltare - NUTS 2, iar pentru cerinţele
naţionale se utilizează NUTS 3.
3. Eşantionul cercetării statistice
3.1. Baza de sondaj
Baza de sondaj pentru cercetarea statistică „Efectivele
de animale (toate speciile) existente la 1 decembrie şi producţia animală
obţinută" este constituită pe baza informaţiilor conţinute în Registrul
statistic al exploataţiilor agricole. Din acesta sunt extrase exploataţiile
agricole care deţin cel puţin o ovină sau o caprină.
Registrul statistic al exploataţiilor agricole a fost
constituit pe baza informaţiilor obţinute la Recensământul general agricol
realizat în anul 2002 şi este actualizat anual cu datele rezultate din
anchetele structurale în agricultură şi cercetările statistice curente.
3.2. Planul de sondaj
Eşantionul cercetării statistice „Efectivele de animale
(toate speciile) existente la 1 decembrie şi producţia animală obţinută"
este extras din baza de sondaj, potrivit metodei sondajului stratificat, cu
selecţie simplă aleatoare şi alocare optimă Neyman.
Straturile de selecţie sunt determinate de următoarele
caracteristici de clasificare:
- judeţul, echivalent nivelului de clasificare - NUTS
3;
- clasele de mărime ale exploataţiilor agricole în
funcţie de efectivele de ovine şi de caprine.
Exploataţiile agricole cercetate exhaustiv se află în
una dintre situaţiile de mai jos:
- sunt societăţi/asociaţii agricole - Legea nr.
36/1991;
- sunt societăţi comerciale - Legea nr. 31/1990,
republicată, cu modificările ulterioare;
- sunt unităţi ale administraţiei publice;
- sunt unităţi cooperatiste;
- sunt unităţi cu
personalitate juridică;
- deţin ovine în număr de 300 sau peste;
- deţin caprine în număr de 40 sau peste. Eşantionul
asigură o acoperire de cel puţin 70% din efectivele de ovine şi caprine.
Mărimea eşantionului este calculată la un coeficient de
încredere de minimum 68% şi eroarea relativă pentru estimaţiile la nivel
naţional nu va depăşi ± 2% pentru estimarea numărului total de ovine şi
caprine.
4. Organizarea culegerii şi
prelucrării datelor
4.1. Metoda de înregistrare
Chestionarele cercetării
statistice sunt completate prin autoînregistrare de către exploataţiile
agricole cu personalitate juridică şi prin interviu faţă în faţă, folosindu-se
operatori de teren, pentru exploataţiile agricole individuale.
4.2. Momentul/perioada de referinţă şi de înregistrare Momentul de
referinţă este data de 1 decembrie a fiecărui an pentru efective şi, respectiv, anul calendaristic
pentru producţia animală, iar perioada de înregistrare este cuprinsă între 1
-28 decembrie.
4.3. Personalul care efectuează cercetarea statistică
Personalul care efectuează cercetarea statistică este
recomandabil să fie alcătuit din specialişti agricoli, recrutaţi şi instruiţi
de către direcţiile teritoriale de statistică.
Fiecărui operator de teren i se arondează un număr de
exploataţii agricole, avându-se în vedere o încărcare echilibrată şi
urmărindu-se obţinerea unor date relevante.
4.4. Prelucrarea datelor
- Exploataţiile agricole cu
personalitate juridică transmit chestionarele completate la direcţiile
teritoriale de statistică până la data de 28 decembrie.
- Operatorii de teren depun
chestionarele completate pentru exploataţiile agricole individuale la
direcţiile teritoriale de statistică până la data de 28 decembrie.
4.5. Soluţia IT
Aplicaţia informatică pentru prelucrarea datelor din
cercetarea statistică „Efectivele de animale existente la 1 decembrie şi
producţia animală obţinută" conţine două module corespunzătoare celor două
nivele de prelucrare, DJS şi INS, şi este scrisă în Visual Fox.
La nivelul direcţiilor teritoriale de statistică se
realizează introducerea datelor, verificarea şi validarea acestora la nivel de
chestionar, operarea corecţiilor primare şi reluarea controlului automat.
Direcţiile teritoriale de statistică transmit fişierele
de date la Institutul Naţional de Statistică până la data de 23 ianuarie a anului
următor.
La nivel central, după recepţionarea fişierelor, se
procedează la reluarea controlului automat, operarea corecţiilor necesare,
tratarea nonrăspunsurilor parţiale şi totale, calculul coeficienţilor finali de
extindere, obţinerea rezultatelor finale.
5. Prezentarea şi utilizarea
rezultatelor cercetării statistice
5.1. Principalii indicatori rezultaţi
Prelucrarea datelor se concretizează în estimarea:
- numărului de ovine şi caprine după destinaţia
economică;
- evoluţiei efectivelor de ovine şi caprine în
perioada 1 ianuarie - 1 decembrie;
- altor informaţii suplimentare necesare cerinţelor
naţionale:
- sacrificările de ovine şi caprine în perioada 1
ianuarie - 31 decembrie;
- producţia de lapte în perioada 1 ianuarie - 31
decembrie;
- producţia de lână, pielicele caracul şi gunoi de
grajd în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie.
5.2. Forme de prezentare a rezultatelor Rezultatele obţinute prezintă efectivele de ovine şi caprine existente la 1 decembrie, după
destinaţia economică, la nivel naţional, regiuni de dezvoltare şi judeţ.
Rezultatele cercetării statistice se regăsesc în publicaţia „Efectivele de
animale existente la 1 decembrie şi producţia animală obţinută". Sinteza
rezultatelor cercetării statistice va fi prezentată şi pe site-ul Institutului
Naţional de Statistică.
Beneficiarii rezultatelor sunt:
- interni: Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi
Dezvoltării Rurale, Ministerul Integrării Europene şi alţi utilizatori la cerere;
- externi: Eurostat.
5.3. Transmiterea datelor
cercetării şi estimărilor la Eurostat:
- la data de 1 martie a anului următor, date
provizorii pentru efectivele de ovine şi caprine la nivel naţional;
- la data de 1 aprilie a anului următor, date finale
pentru efectivele de ovine şi caprine la nivel naţional;
- la data de 15 mai a anului următor, date finale
pentru efectivele de ovine şi caprine la nivel regional;
- la data de 15 mai, în anii pari se vor transmite
rezultatele finale pe clase de mărime ale efectivelor
de ovine şi caprine la nivel naţional. Clasele de mărime ale efectivelor de
ovine şi caprine sunt următoarele:
Clasele de mărime ale efectivelor de ovine
Categorii
|
Nr. de ovine/ deţinător
|
Oi şi mioare montate/deţinător
|
Alte ovine/ deţinător
|
|
1-9
|
1-9
|
1-9
|
II
|
10-19
|
10-19
|
10-19
|
III
|
20-49
|
20-49
|
20-49
|
IV
|
50-99
|
50-99
|
50-99
|
V
VI
VII
|
|
|
|
VIII
|
>1.000
|
>1.000
|
>1.000
|
Clasele de mărime ale efectivelor de caprine
Categorii
|
Nr. de caprine/ deţinător
|
Nr. de capre care au deja iezi/deţinător
|
|
1-9
|
1-9
|
II
|
10-19
|
10-19
|
III
|
20-49
|
20-49
|
IV
|
50-99
|
50-99
|
V
VI
VII
|
|
|
VIII
|
>1.000
|
>1.000
|
6. Limitări
Rezultatele cercetării statistice sunt reprezentative
la nivel naţional, regiuni de dezvoltare şi judeţe, în limitele de încredere şi
precizie ale estimaţiilor expuse la pct. 3.2. Culegerea datelor este realizată
pe baza declaraţiilor respondenţilor.
ANEXA Nr. 2
METODOLOGIA cercetării statistice lunare si anuale
referitoare la producţia de carne de ovine si caprine din abatoare
1. Cadrul general
1.1. Obiectivele cercetării statistice
Sacrificările şi producţia de carne de ovine şi caprine
din abatoare sunt obţinute prin cercetarea statistică lunară şi anuală
„Producţia de carne", cap. III „Carne de oaie şi capră".
Scopul acestei cercetări statistice este obţinerea,
lunar şi anual, pentru fiecare specie (ovine, din care miei, şi caprine) a:
- numărului de animale
sacrificate;
- greutăţii în viu a
animalelor;
- greutăţii în carcasă a
animalelor;
- greutăţii medii şi a
randamentului la tăiere.
1.2. Cadrul legal
Realizarea cercetării statistice „Producţia de
carne" are la bază Directiva Consiliului nr. 93/25/CE din 1 iunie 1993
referitoare la efectivele de ovine şi caprine, secţiunea II „Statistica sacrificărilor", art.
13 şi 14, şi Ordinul Preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 964
din 24 august 2005.
1.3. Concepte şi definiţii
de bază
Definiţiile de mai jos vizează clarificarea conceptelor
utilizate în cadrul cercetării statistice, astfel încât repondenţii să poată
răspunde corect la cerinţele cercetării.
Ovine şi caprine:
- miei (masculi sau femele): cu o greutate în viu sub
15 kg, în vârstă de mai puţin de 12 luni;
- berbeci: ovine masculi (în vârstă de peste 12
luni);
- oi: ovine femele, care au fătat deja;
- caprine.
Greutatea în carcasă este greutatea corpului rece al
animalului sacrificat după înlăturarea sângelui, a pielii şi a măruntaielor şi
după îndepărtarea capului (despărţit la îmbinarea atlanto-occipitală), a
picioarelor (despărţite la îmbinarea carpo-metacarpală sau tarso-metatarsală),
a cozii (despărţită între a 6-a şi a 7-a vertebră)
2. Descrierea cercetării
statistice
2.1. Sfera de cuprindere
Cercetarea statistică se adresează unităţilor economice
care sacrifică ovine şi caprine. Acestea pot fi unităţi care au în dotare
instalaţii specifice pentru sacrificarea animalelor şi procesarea cărnii,
precum şi exploataţii agricole (de tipul abatoarelor industriale) sau alte
tipuri de unităţi în care sunt organizate puncte de sacrificare, carnea
obţinută fiind procesată ori comercializată.
Unitatea de observare este întreprinderea - unitate
legal constituită -, care dispune de autonomie decizională, are personalitate
juridică, ţine evidenţă proprie, întocmeşte bilanţ contabil complet şi este
organizată să producă în unul sau mai multe locuri unul ori mai multe produse
industriale.
Cercetarea statistică este exhaustivă şi se adresează
tuturor întreprinderilor din întreaga ţară, care au activitatea principală sau
secundară „Producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii", clasa 1511,
conform clasificării CAEN Rev. 1.
2.2. Principalele variabile
studiate şi chestionarele cercetării statistice
Cercetările statistice din domeniu sunt de două tipuri,
în funcţie de periodicitate: IND C - lunar şi IND - C anual.
Atât prin cercetarea statistică
IND C - lunar, cât şi prin cercetarea statistică IND C - anual, la cap. III
„Carne de oaie şi capră" se colectează următoarele variabile: numărul de
capete sacrificate, greutatea în viu, greutatea medie, greutatea în carcasă,
randamentul mediu la tăiere, pentru ovine total, din care miei, şi capre total.
Datele colectate privind greutatea în viu şi greutatea
în carcasă trebuie exprimate în kilograme.
Greutatea medie se calculează cu o zecimală rotunjită
statistic şi trebuie exprimată în kilograme.
Randamentul mediu la tăiere se calculează cu o zecimală
rotunjită statistic şi trebuie exprimat în procente.
Tipul de chestionar utilizat este chestionarul pe suport
hârtie.
Periodicitatea este lunară pentru cercetarea statistică
IND C - lunar, respectiv anuală pentru cercetarea statistică IND C - anual.
2.3. Clasificări şi
nomenclatoare utilizate
Cercetarea statistică „Producţia de carne de ovine şi
caprine din abatoare" necesită utilizarea următoarelor clasificări şi
nomenclatoare:
- CAEN Rev. 1 - Clasificarea
Activităţilor din Economia Naţională - utilizată pentru codificarea
activităţilor principale sau secundare ale unităţilor cercetate la nivel de
clasă;
- Nomenclatorul regiunilor de dezvoltare - NUTS 2 -
utilizat pentru codificarea regiunilor de dezvoltare;
- SIRUTA - Nomenclatorul localităţilor din România -
utilizat pentru codificarea localităţii de adresă a unităţilor cercetate;
- Nomenclatorul formelor de proprietate - utilizat
pentru codificarea tipului de proprietate a unităţilor cercetate.
2.4. Metode de calcul al principalilor indicatori
Greutate medie = Greutate în viu/Număr de capete
sacrificate
Randament mediu la tăiere = Greutate în
carcasă/Greutate în viu x 100
3. Eşantionul cercetării
statistice
Cercetarea statistică este
exhaustivă şi se adresează tuturor unităţilor (agenţilor economici) care
desfăşoară ca activitate principală sau secundară producţia, prelucrarea şi
conservarea cărnii, clasa 1511, conform clasificării CAEN Rev. 1.
4. Organizarea culegerii şi
prelucrarea datelor
4.1. Metoda de înregistrare
Cercetările statistice utilizează chestionare imprimate
ce vor fi completate de către întreprinderi prin autoînregistrare.
4.2. Perioada de referinţă
şi de înregistrare
Pentru cercetarea statistică IND C - lunar perioada de
referinţă este luna calendaristică precedentă, iar datele se colectează de la
unităţile raportoare până pe data de 12 a lunii.
Pentru cercetarea statistică IND C - anual perioada de
referinţă este anul calendaristic precedent, iar datele se colectează de la
unităţile raportoare până pe data de 1 martie a anului.
4.3. Personalul care
efectuează cercetarea statistică Chestionarele
statistice sunt distribuite şi colectate către/de la unităţile raportoare de către personalul specializat al
direcţiilor teritoriale de statistică.
Direcţiile teritoriale de statistică asigură
transmiterea chestionarelor statistice la sediul central al Institutului
Naţional de Statistică, în vederea prelucrării automate a datelor.
La nivelul central al Institutului Naţional de
Statistică, echipa responsabilă de cercetarea statistică asigură corectitudinea procedurilor de
prelucrare, analiză şi validare a rezultatelor finale.
4.4. Prelucrarea datelor
Datele recepţionate de la unităţi se verifică la
nivelul direcţiilor teritoriale de statistică, asigurându-se, în principal,
următoarele:
- completitudinea şi
corectitudinea datelor completate;
- explicaţii clare în caz de
nonrăspuns.
La nivelul Institutului Naţional de Statistică,
sistemul de prelucrare asigură următoarele funcţiuni: introducerea datelor,
validarea şi centralizarea rezultatelor.
Confidenţialitatea datelor este asigurată pe tot
parcursul procesului de colectare şi de verificare a acestora.
4.5. Soluţia IT
Aplicaţia informatică pentru prelucrarea datelor din
cercetările statistice lunare şi anuale referitoare la producţia de carne de
ovine şi caprine din abatoare este scrisă în Visual Fox.
La nivelul Institutului Naţional de Statistică se
realizează: introducerea datelor, verificarea şi validarea acestora la nivel de
chestionar, operarea corecţiilor primare, reluarea controlului automat,
operarea corecţiilor necesare, analiza statisticii raportării, centralizarea
rezultatelor şi obţinerea rezultatelor finale.
5. Prezentarea şi utilizarea
rezultatelor cercetării statistice
5.1. Principalii indicatori rezultaţi
Indicatorii rezultaţi în urma prelucrării datelor sunt:
- numărul de capete
sacrificate pentru ovine - total (din care miei);
- numărul de capete
sacrificate pentru caprine - total;
- greutatea în viu, greutatea
în carcasă, greutatea medie şi randamentul mediu la tăiere, care se
diferenţiază pe categorii de animale:
- ovine, din care:
- miei;
- caprine.
5.2. Formele de prezentare a rezultatelor
Rezultatele obţinute din cercetările statistice sunt
prezentate pe total ţară (IND C - lunar şi IND C - anual) şi pe regiuni de
dezvoltare (IND C - anual).
Anual, în luna iunie, rezultatele cercetării statistice
se diseminează în publicaţia „Producţia fizică industrială de carne, lapte şi
produse lactate".
5.3. Transmiterea datelor
cercetării
Rezultatele cercetărilor statistice se transmit lunar
la Direcţia generală de statistici agricole şi mediu, la 35 de zile de la
expirarea lunii de referinţă, şi anual, la aceeaşi direcţie, la data de 30
iunie a fiecărui an.
Direcţia generală de statistici agricole şi mediu
asigură transmiterea rezultatelor la Eurostat după reîntregirea datelor cu
sacrificările şi producţia din gospodăriile populaţiei.
6. Limitări
In procesul de colectare a datelor de la unităţile
raportoare au existat situaţii în care s-a semnalat lipsa de precizie în
completarea chestionarelor de către producători.