ORDIN Nr. 1221 din 29
decembrie 2005
pentru stabilirea Metodologiei cercetarii statistice privind efectivele de
animale existente la 1 decembrie si productia animala obtinuta
ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 55 din 20 ianuarie 2006
In temeiul prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 9/1992 privind
organizarea statisticii oficiale, republicata, cu modificarile si completarile
ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 957/2005 privind organizarea si
functionarea Institutului National de Statistica,
tinand seama de directivele Consiliului nr. 93/23-24-25/CEE, publicate in
JO L nr. 149 din 21 iunie 1993, Directiva Consiliului nr. 97/77/CE, publicata
in JO L nr. 010 din 16 ianuarie 1998, si Directiva Consiliului nr. 96/16/CE,
publicata in JO L nr. 078 din 28 martie 1996,
avand in vedere Hotararea Comitetului de avizare metodologica nr. 8 din 22
septembrie 2004,
presedintele Institutului National de Statistica emite urmatorul ordin:
ART. 1
Obiectul prezentului ordin este de a stabili Metodologia cercetarii
statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie si productia
animala obtinuta.
ART. 2
Metodologia este prevazuta in anexa care face parte integranta din
prezentul ordin.
ART. 3
Institutul National de Statistica va asigura actualizarea metodologiei in
functie de legislatia europeana.
ART. 4
(1) Prezentul ordin va fi pus in aplicare de compartimentul de specialitate
din cadrul Institutului National de Statistica.
(2) Prevederile prezentului ordin devin obligatorii pentru statistica
oficiala din Romania.
ART. 5
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte
dispozitii contrare.
ART. 6
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Institutului National de Statistica,
Vergil Voineagu
ANEXA 1*)
*) Anexa este reprodusa in facsimil.
METODOLOGIA CERCETARII STATISTICE PRIVIND EFECTIVELE DE ANIMALE EXISTENTE
LA 1 DECEMBRIE SI PRODUCTIA ANIMALA OBTINUTA
1. Cadrul general
1.1 Obiectivele cercetarii statistice
Obiectivul principal al cercetarii statistice privind "Efectivele de
animale existente la 1 decembrie si productia animala obtinuta", il
constituie obtinerea de date statistice referitoare la:
- efectivele de animale pentru fiecare specie;
- numarul de animale sacrificate;
- greutatea in viu a animalelor sacrificate;
- greutatea in carcasa a animalelor sacrificate;
- toate tipurile de lapte;
- toate produsele lactate procesate din toate tipurile de lapte;
- cantitatea de lapte produs;
- cantitatea de lapte integral si smantana livrate unitatilor de prelucrare
a laptelui;
- cantitatea de lapte vandut direct consumatorilor sau comerciantilor cu
amanuntul;
- cantitatea de lapte folosita in consumul uman din exploatatia agricola;
- cantitatea de lapte folosita in hrana animalelor din exploatatia
agricola;
- cantitatea de lapte prelucrata in exploatatia agricola.
1.2 Cadrul legal
Realizarea cercetarii statistice privind efectivele de animale existente la
1 decembrie si productia animala obtinuta are la baza Directivele Consiliului
nr. 93/23-24-25/CEE din 1 iunie 1993, Directiva Consiliului nr. 97/77/CE din 16
decembrie 1997, Directiva Consiliului nr. 96/16/CE din 19 martie 1996, cu
privire la realizarea cercetarilor statistice pentru efectivele de animale si
productia animala si Ordinul Presedintelui Institutului National de Statistica
nr. 1221 din 29 decembrie 2005.
Cercetarea statistica privind efectivele de animale si productia obtinuta
se efectueaza in Romania din anul 2004.
1.3 Concepte si definitii de baza
Exploatatii agricole cu personalitate juridica:
a) Societate/asociatie agricola - Legea nr. 36/1991
Sunt cuprinse unitatile cu personalitate juridica care se afla sub
administrarea unei societati sau asociatii agricole, constituite conform Legii
nr. 36/1991, cu capital variabil si un numar nelimitat si variabil de asociati,
avand ca obiect de baza:
- utilizarea terenurilor, masinilor si echipamentelor agricole;
- cresterea animalelor;
- realizarea de investitii de interes agricol.
Societatea agricola de acest tip are personalitate juridica, dar nu are
caracter comercial.
b) Societate comerciala - Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile
ulterioare
Sunt cuprinse unitatile cu personalitate juridica care se afla sub
administrarea unei societati comerciale, constituite conform Legii nr. 31/1990,
republicata, cu modificarile ulterioare, si care, pe langa activitati
neagricole, pot desfasura si activitati agricole.
Societatile comerciale pot fi:
- societate in nume colectiv;
- societate in comandita simpla;
- societate pe actiuni;
- societate in comandita pe actiuni;
- societate cu raspundere limitata.
Societatile comerciale care fac obiectul cercetarii statistice sunt numai
acelea care desfasoara si o activitate agricola.
Societatile cu raspundere limitata, infiintate conform Legii nr. 31/1990,
republicata, cu modificarile ulterioare, care desfasoara o activitate agricola,
ca si fostele unitati agricole de stat transformate in societati comerciale,
fac parte din aceasta categorie.
c) Unitate a administratiei publice
Sunt cuprinse unitatile cu personalitate juridica care se afla in
subordinea unitatilor administratiei publice centrale sau locale si care
desfasoara activitati agricole si care, potrivit Legii nr. 213/1998, cu
modificarile si completarile ulterioare, fac parte din domeniul public judetean
sau local. De asemenea, sunt incluse cele aflate sub administrarea altor
institutii publice de interes national: ministere, unitati de cercetare si
productie agricola, statiuni didactice, institutii de invatamant, spitale etc.
d) Unitate cooperatista
Sunt cuprinse unitatile cu personalitate juridica care se afla sub
administrarea unei unitati cu capital integral cooperatist, organizata in baza
Legii nr. 109/1996, cu modificarile ulterioare, si care desfasoara activitati
agricole.
e) Alte tipuri - fundatii, asezaminte religioase etc.
Sunt cuprinse unitatile cu personalitate juridica care se afla sub
administrarea asezamintelor religioase - manastiri, biserici, schituri etc.,
sau a altor organizatii neguvernamentale - fundatii, asociatii non-profit etc.,
numai daca desfasoara si activitati agricole.
Exploatatiile agricole individuale
Unitatile de observare statistica sunt alcatuite din una sau mai multe
persoane, avand, in general, legaturi de rudenie, care utilizeaza impreuna
terenurile si/sau cresc animale, ce pot apartine unuia sau mai multor membri.
Se includ:
- unitati care obtin produse agricole destinate, in principal sau exclusiv,
consumului propriu;
- unitati care realizeaza o productie agricola ce poate depasi nevoile
consumului propriu, surplusul fiind destinat vanzarii.
Carcasa reprezinta greutatea animalului obtinuta prin sacrificare dupa ce
s-au indepartat pielea, capul, picioarele, organele, sangele.
Randamentul se stabileste de regula pe baza de coeficienti obtinuti prin
raportarea greutatii animalelor dupa sacrificare la greutatea animalelor
inaintea sacrificarii.
2. Descrierea cercetarii statistice
2.1 Sfera de cuprindere
In cercetarea statistica sunt cuprinse exploatatiile agricole care detin
cel putin un animal si/sau realizeaza productie agricola animala, asa cum au
fost definite la Recensamantul General Agricol, realizat in anul 2002. Acestea
sunt:
- exploatatiile agricole cu personalitate juridica;
- exploatatiile agricole individuale.
2.2 Principalele variabile studiate si chestionarul cercetarii statistice
Potrivit Directivelor Consiliului nr. 93/23-24-25/CEE din 1 iunie 1993,
Directivei Consiliului nr. 97/77/CE din 16 decembrie 1997 si Directivei
Consiliului nr. 96/16/CE din 19 martie 1996, principalele variabile studiate
sunt urmatoarele:
- Bovine - Total - totalitatea taurinelor si bubalinelor;
I. Taurine
Taurine sub un an:
- Vitei pentru sacrificare - tineret taurin, in varsta de mai putin de 12
luni, cu o greutate in viu sub 300 kg, care nu are inca a doua serie de dinti -
destinat producerii carnii;
- Alte taurine sub 1 an - pentru reproductie:
- masculi;
- femele.
Taurine intre 1 si 2 ani - total:
- Masculi;
- Femele:
- pentru sacrificare:
- altele - pentru reproductie.
Taurine de 2 ani si peste:
- Masculi:
- pentru reproductie - animale pentru reproductie;
- pentru sacrificare - animale crescute pentru productia de carne;
- pentru munca - animale folosite exclusiv pentru munca.
- Femele:
- juninci total - femele la prima gestatie:
- pentru sacrificare - vitele montate care n-au ramas gestante;
- juninci pentru reproductie - femele de 2 ani si peste, care nu au
avut nici o fatare si sunt diagnosticate ca gestante.
- vaci - femele care au fatat deja:
- vaci pentru lapte, animale folosite pentru productia de lapte,
care au fatat deja;
- alte vaci: in general folosite pentru productia de carne, vaci
reformate si vaci care nu se mulg.
II. Bubaline
- Bivolite - femele pentru reproductie - animale folosite pentru productia
de lapte; care au fatat deja
- Alte bubaline, masculi sau femele, in afara de femelele pentru
reproductie.
- Porcine - Total - totalitatea porcinelor;
- Purcei sub 20 kg - purcei sugari cu o greutate in viu de pana la 20 kg;
- Purcei cu o greutate in viu intre 20 si 50 kg;
- Porcine pentru ingrasat - total, inclusiv vieri si scroafe reformate, cu
o greutate in viu de:
- 50 - 80 kg;
- 81 - 110 kg;
- peste 110 kg.
- Porcine pentru reproductie cu o greutate in viu de 50 kg si peste:
- Vieri - masculi cu o greutate in viu de 50 kg si peste folositi
pentru reproductie;
- Scroafe de prasila, total - femele cu o greutate in viu de 50 kg si
peste folosite pentru reproductie:
- scroafe montate - femele montate, din care:
- scroafe la prima monta;
- scroafe nemontate - femele nemontate, din care:
- scrofite nemontate.
- Ovine si Caprine - Total - totalitatea ovinelor si caprinelor
I. Ovine - Total
- Oi fatatoare si mioare montate - oi care au fatat si tineret la prima
monta:
- oi pentru lapte;
- mioare montate prima data.
- Berbeci reproducatori - masculi folositi efectiv pentru monta;
- Alte ovine.
II. Caprine - Total
- Capre care au fatat deja si capre montate:
- capre care au fatat deja;
- capre montate pentru prima data.
- Alte caprine;
- Lapte muls: se refera la cantitatea totala de lapte obtinut prin muls,
inclusiv colostru, fara laptele supt direct, dar incluzandu-l pe acela folosit
in hrana animalelor;
- Lapte pentru consum: lapte integral consumat de exploatatia agricola,
pentru consum uman;
- Lapte vandut direct pe piata: lapte integral pentru consum uman vandut
direct consumatorilor;
- Lapte pentru unt si smantana, branza sau iaurt, laptele utilizat pentru
obtinerea produselor lactate pentru consum uman;
- Lapte pentru hrana animalelor: lapte integral utilizat in exploatatia
agricola pentru hrana animalelor, sub orice forma, fara laptele supt direct;
- Lapte livrat catre unitatile de prelucrare a laptelui, care cuprinde:
- toate tipurile de lapte integral de vaca, bivolita, oaie si capra,
livrat catre unitatile de prelucrare a laptelui;
- livrarile de smantana exprimate in echivalent lapte.
Suplimentar, pentru satisfacerea cerintelor informationale nationale, au
fost incluse si urmatoarele variabile:
- Pasari - Total - totalitatea pasarilor adulte si tinere, femele si
masculi, din toate speciile domestice care sunt crescute in tara noastra, din
care:
- pasari ouatoare adulte - pasarile in varsta de peste 24 de saptamani
folosite pentru productia de oua.
- Cabaline - Total - totalitatea cabalinelor de reproductie, de munca,
precum si cele din herghelii, din care:
- cabaline de munca.
- Iepuri - Total - totalitatea iepurilor de casa crescuti pentru carne si
blana;
- Familii de albine - totalitatea familiilor de albine din stupi;
- Sacrificarile de animale pe specii si destinatia productiei de carne -
reprezinta productia de carne destinata autoconsumului si vanzarilor directe;
- Oua total - reprezinta numarul total al oualor obtinute de la toate
speciile de pasari domestice si destinatia economica a acestora;
- Lana total - cuprinde intreaga cantitate de lana obtinuta din tunderea
ovinelor;
- Miere si ceara - este cantitatea de miere si respectiv ceara extrasa din
stupi, iar pentru miere se va preciza si destinatia economica a acesteia;
- Pielicele caracul si blanuri - sunt obtinute prin sacrificarea animalelor
de blana: oi, nutrii, nurci, vulpi si iepuri;
- Gunoi de grajd - reprezinta cantitatea obtinuta de la toate animalele,
indiferent de specie.
Culegerea datelor din teren se realizeaza pe chestionarul statistic, editat
pe suport de hartie, format A4. Chestionarul este structurat pe cinci capitole:
- Capitolul I - "Informatii generale privind unitatea de observare
statistica", care cuprinde caracteristici de identificare specifice formei
de proprietate si formei juridice de organizare a exploatatiei agricole;
- Capitolul II - "Efectivele de animale la 1 decembrie", care
cuprinde elemente de cuantificare si de evolutie a variabilelor studiate;
- Capitolul III - "Sacrificarile de animale si destinatia productiei
de carne", care cuprinde elemente de cuantificare si destinatia productiei
de carne;
- Capitolul IV - "Productia si utilizarea laptelui", care
cuprinde elemente de cuantificare a productiei de lapte de toate tipurile si
produsele lactate obtinute;
- Capitolul V - "Productia animala", care cuprinde elemente de
cuantificare a productiei obtinute.
2.3 Clasificari si nomenclatoare utilizate
In scopul prelucrarii datelor in profil teritorial se utilizeaza
Nomenclatorul localitatilor din Romania - SIRUTA si nomenclatorul Regiunilor de
dezvoltare - NUTS 2.
3. Esantionul cercetarii statistice
3.1 Baza de sondaj
Baza de sondaj este constituita pe baza informatiilor continute in
Registrul Statistic al Exploatatiilor Agricole. Din acesta sunt extrase
exploatatiile agricole care detin cei putin un animal si/sau realizeaza
productie agricola animala.
Registrul Statistic al Exploatatiilor Agricole a fost constituit pe baza informatiilor
obtinute la Recensamantul General Agricol realizat in anul 2002 si este
actualizat anual cu datele rezultate din anchetele structurale in agricultura
si cercetarile statistice curente.
3.2 Planul de sondaj
Esantionul cercetarii statistice este extras din baza de sondaj potrivit
metodei sondajului stratificat, cu selectie simpla aleatoare si alocare
optimala Neyman.
Straturile de selectie sunt determinate de urmatoarele caracteristici de
clasificare:
- judetul, echivalent nivelului de clasificare - NUTS 3;
- clasele de marime ale exploatatiilor agricole in functie de efectivele de
animale:
Clase de marime a efectivelor de bovine
______________________________________________________________________________
|Categorii| Nr. Bovine/detinator | Nr. vaci de lapte/ | Nr. alte vaci/
|
| | | detinator | detinator
|
|_________|______________________|______________________|______________________|
| I | 1 - 2 | 1 - 2 | 1 - 2
|
| II | 3 - 9 | 3 - 9 | 3 - 9
|
| III | 10 - 19 | 10 - 19 | 10 - 19
|
| IV | 20 - 29 | 20 - 29 | 20 - 29
|
| V | 30 - 49 | 30 - 49 | 30 - 49
|
| VI | 50 - 99 _ | 50 - 99 _ | 50 - 99 _
|
| VII |100 - 199 | |100 - 199 | |100 - 199 |
|
| VIII |200 - 299 - >/= 100 |200 - 299 - >/= 100 |200 - 299 -
>/= 100 |
| IX |300 - 499 | |300 - 499 | |300 - 499 |
|
| X | >/= 500 _| | >/= 500 _| | >/= 500
_| |
|_________|______________________|______________________|______________________|
Clase de marime a efectivelor de porcine
______________________________________________________________________________
|Categorii|Nr. porcine/detinator | Scroafe >/= 50 kg/ | Porcine la
ingrasat |
| | | detinator | >/= 50 kg
detinator |
|_________|______________________|______________________|______________________|
| | _ | _ | _
|
| I | 1 - 2 | | 1 - 2 | | 1 - 2 |
|
| | - 1 - 9 | - 1 - 9 | - 1 - 9
|
| II | 3 - 9 _| | 3 - 9 _| | 3 - 9 _|
|
| III | 10 - 49 | 10 - 49 | 10 - 49
|
| IV | 50 - 99 | 50 - 99 | 50 - 99
|
| V | 100 - 199 | 100 - 199 | 100 - 199 |
| VI | 200 - 399 | 200 - 399 | 200 - 399
|
| VII | 400 - 999 _ | 400 - 999 _ | 400 - 999 _
|
| VIII |1000 - 1999 | |1000 - 1999 | |1000 - 1999 |
|
| | - >/= 100| - >/= 100| -
>/= 100|
| IX |2000 - 4999_| |2000 - 4999_| |2000 - 4999_|
|
| X | >/= 5000 | >/= 5000 | >/=
5000 |
|_________|______________________|______________________|______________________|
Clase de marime a efectivelor de ovine
______________________________________________________________________________
|Categorii| Nr. ovine/detinator |Oi si mioare montate/ | Alte oi si mioare/
|
| | |detinator | detinator
|
|_________|______________________|______________________|______________________|
| I | 1 - 2 | 1 - 2 | 1 - 2
|
| II | 10 - 19 | 10 - 19 | 10 - 19
|
| III | 20 - 49 | 20 - 49 | 20 - 49
|
| IV | 50 - 99 _ | 50 - 99 _ | 50 - 99 _
|
| V |100 - 199 | |100 - 199 | |100 - 199 |
|
| VI |200 - 499 - >/= 100|200 - 499 - >/= 100|200 - 499 -
>/= 100|
| VII |500 - 999 _| |500 - 999 _| |500 - 999 _|
|
| VIII | >/= 1000 | >/= 1000 | >/=
1000 |
|_________|______________________|______________________|______________________|
Clase de marime a efectivelor de caprine
_______________________________________________________
|Categorii| Nr. caprine/detinator|Nr. capre care au deja|
| | |iezi/detinator |
|_________|______________________|______________________|
| I | 1 - 9 | 1 - 9 |
| II | 10 - 19 | 10 - 19 |
| III | 20 - 49 | 20 - 49 |
| IV | 50 - 99 _ | 50 - 99 _ |
| V |100 - 199 | |100 - 199 | |
| VI |200 - 499 - >/= 100|200 - 499 - >/= 100|
| VII |500 - 999 _| |500 - 999 _| |
| VIII | >/= 1000 | >/= 1000 |
|_________|______________________|______________________|
Exploatatiile agricole cercetate exhaustiv se afla in una din situatiile de
mai jos:
- sunt societati/asociatii agricole - Legea nr. 36/1991;
- sunt societati comerciale - Legea nr. 31/1990, republicata, cu
modificarile ulterioare;
- sunt unitati cooperatiste;
- sunt avicole sau sunt specializate in sericicultura;
- detin bovine in numar de 20 sau peste;
- detin ovine in numar de 300 sau peste;
- detin caprine in numar de 40 sau peste;
- detin porcine in numar de 100 sau peste;
- detin pasari in numar de 300 sau peste;
- detin cabaline in numar de 10 sau peste;
- detin iepuri de casa in numar de 100 sau peste;
- detin cel putin 1 animal de blana;
- detin cel putin 200 de familii de albine.
Esantionul asigura o acoperire de cel putin 70% din efectivele de animale.
De regula, in conditiile respectarii gradului minim de acoperire, marimea
esantionului este de aproximativ 60000 de exploatatii agricole, din care circa
55000 de exploatatii agricole individuale si circa 5000 de exploatatii agricole
cu personalitate juridica.
Marimea esantionului este calculata la un coeficient de incredere de minim
68% si erorile relative pentru estimatiile la nivel national nu vor depasi:
- +/- 2% pentru estimarea numarului total de porcine;
- +/- 1% pentru estimarea numarului total de bovine si +/- 1,5% pentru
estimarea numarului total de vaci;
- +/- 2% pentru estimarea numarului total de ovine si caprine.
4. Organizarea culegerii si prelucrarii datelor
4.1 Metoda de inregistrare
Chestionarele cercetarii statistice sunt completate prin autoinregistrare
de catre exploatatiile agricole cu personalitate juridica si prin interviu fata
in fata, folosind operatori de teren, pentru exploatatiile agricole
individuale.
4.2 Momentul/perioada de referinta si de inregistrare
Momentul de referinta este 1 decembrie al fiecarui an, pentru efectivele de
animale si anul calendaristic pentru productia animala, iar perioada de
inregistrare este cuprinsa intre 1 - 28 decembrie.
4.3 Personalul cercetarii statistice
Personalul cercetarii statistice este recomandabil sa fie alcatuit din
specialisti agricoli, recrutati si instruiti de catre Directiile teritoriale de
statistica.
Fiecarui operator de teren i se arondeaza un numar de exploatatii agricole,
avandu-se in vedere o incarcare echilibrata, urmarindu-se obtinerea unor date
relevante.
4.4 Prelucrarea datelor
Exploatatiile agricole cu personalitate juridica transmit chestionarele
completate la Directiile teritoriale de statistica pana la data de 28
decembrie.
Operatorii de teren depun chestionarele completate pentru exploatatiile
agricole individuale la Directiile teritoriale de statistica pana la data de 28
decembrie.
Introducerea datelor, verificarea si validarea acestora la nivel de
chestionar, operarea corectiilor primare si reluarea controlului automat se
realizeaza la Directiile teritoriale de statistica.
Directiile teritoriale de statistica transmit fisierele de date la
Institutul National de Statistica pana la data de 23 ianuarie a anului urmator.
La nivel central, dupa receptionarea fisierelor, se procedeaza la reluarea
controlului automat, operarea corectiilor necesare, tratarea non-raspunsurilor
partiale si totale si calculul coeficientilor finali de extindere.
5. Prezentarea si utilizarea rezultatelor cercetarii statistice
5.1 Principalii indicatori rezultati
Prelucrarea datelor se concretizeaza in estimarea:
- numarului de animale pe specii, categorii de varsta, grupe de greutate si
destinatie economica;
- evolutiei efectivelor de animale in perioada 1 ianuarie - 1 decembrie;
- sacrificarilor de animale in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie;
- productiei de lapte in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie;
- productiei animale in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie.
5.2 Forme de prezentare a rezultatelor
Rezultatele obtinute prezinta efectivele de animale existente la 1
decembrie si productia animala obtinuta, pe specii, categorii de varsta, grupe
de greutate si destinatie economica, la nivel national, regiuni de dezvoltare
si judete. In anii pari rezultatele finale prezinta si efectivele de animale,
pe clasele de marime expuse la punctul 3.2, la nivel national.
Rezultatele cercetarii statistice se regasesc in publicatia
"Efectivele de animale existente la 1 decembrie si productia animala
obtinuta" si pe site-ul Institutului National de Statistica.
Beneficiarii rezultatelor sunt:
- interni: Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale,
Ministerul Integrarii Europene, alti utilizatori la cerere;
- externi: Eurostat.
6. Limitari
Rezultatele cercetarii statistice sunt reprezentative numai la nivel
national, regiuni de dezvoltare si judete, in limitele de incredere si precizie
a estimatiilor expuse la punctul 3.2.
Culegerea datelor este realizata pe baza declaratiilor respondentilor.