E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA DE URGENTA Nr

ORDONANTA DE URGENTA   Nr. 5 din  1 martie 1997

privind unele masuri pentru evidenta actionarilor, organizarea si desfasurarea primei adunari generale a actionarilor la societatile comerciale care au facut obiectul procedurilor de privatizare instituite prin Legea nr. 55/1995

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 35 din  4 martie 1997


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constitutia Romaniei,

    Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta de urgenta:

    Art. 1
    (1) In cazul in care, pana la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, la societatile comerciale care au facut obiectul procedurilor de privatizare instituite prin Legea nr. 55/1995, denumite in continuare societati P.P.M., nu s-au intrunit, potrivit art. 16 din respectiva lege, adunarile generale extraordinare ale actionarilor in noua structura rezultata, se va proceda la convocarea si intrunirea acestora pana la data de 30 aprilie 1997, in conformitate cu prevederile prezentei ordonante de urgenta.
    (2). Procedura de convocare prevazuta de prezenta ordonanta de urgenta este aplicabila, in mod corespunzator, si in cazul primelor adunari generale ordinare ale actionarilor societatilor comerciale care au intrat sub incidenta Legii nr. 55/1995, dar la care nu s-a privatizat cei putin 51% din capitalul social.
    Art. 2
    (1) Agentia Nationala pentru Privatizare (A.N.P.) va transmite, esalonat, pana la data de 10 martie 1997, catre societatile P.P.M. si catre societatile de investitii financiare rezultate din transformarea Fondurilor Proprietatii Private la care acestea au fost arondate (S.I.F.), toate listele detinatorilor de actiuni pe care aceasta sau subcontractantii sai le detin inca si va asigura ca aceste liste sa fie corecte, complete si sa cuprinda pe toti actionarii care au rezultat in urma aplicarii Legii nr. 55/1995.
    (2) Dupa primirea listelor prevazute la alineatul precedent, societatile P.P.M. vor intocmi, prin grija administratorilor si sub supravegherea S.I.F., registrele consolidate ale actionarilor, in conformitate cu metodologia aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 12/1997, pe care le vor transmite, pana la data de 31 martie 1997, la A.N.P. si la registrul independent privat autorizat cu care s-a incheiat contract de tinere a evidentei actionarilor.
    (3) La adunarile generale ale actionarilor prevazute la art. 1 vor fi convocate persoanele care au dobandit calitatea de actionar pana la data preluarii registrelor consolidate, actualizate, ale actionarilor de catre administratorii societatilor P.P.M. de la Registrul Roman al Actionarilor (R.R.A.), alt registru independent privat autorizat cu care s-a incheiat contract de tinere a evidentei actionarilor sau, dupa caz, de la Bursa de Valori Bucuresti, in cazul societatilor P.P.M. tranzactionate la bursa la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. Registrul consolidat actualizat al actionarilor va fi solicitat si preluat, pentru fiecare societate P.P.M., de catre administratorii sai, dupa data de 31 martie 1997.
    (4) Prima convocare si cea de-a doua convocare, dupa caz, vor fi facute, de catre administratori, prin publicarea unui anunt in doua ziare de raspandire nationala si intr-unul local, timp de 5 zile lucratoare consecutiv. Anuntul va cuprinde elementele prevazute in anexele la Instructiunile nr. 8/1996, aprobate prin Ordinul nr. 14/1996 al presedintelui Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (C.N.V.M.), publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 176 din 5 august 1996.
    (5) Un actionar poate incredinta procura de reprezentare in prima adunare generala altui actionar, dar nu va putea incredinta aceasta procura unui salariat al societatii P.P.M., chiar daca are calitatea de actionar al acesteia, managerului sau unui administrator al societatii comerciale, precum si afinilor si rudelor acestora sau sotului/sotiei acestora si afinilor si rudelor lor, pana la gradul al doilea inclusiv.
    Art. 3
    (1) Ordinea de zi a primei adunari generale extraordinare a actionarilor va cuprinde, in mod obligatoriu, in vederea aplicarii prevederilor art. 16 din Legea nr. 55/1995, un punct privind modificarea statutului societatii P.P.M. si altul privind alegerea noilor administratori. De asemenea, prima adunare generala extraordinara a actionarilor va trebui sa reglementeze situatia restului de capital social ramas nealocat, la dispozitia societatii P.P.M., in cazul acelor societati comerciale la care s-a inregistrat suprasubscriere. Modificarile aduse statutului vor include prevederi referitoare la tipul societatii P.P.M., structura actionariatului rezultata in urma aplicarii procedurilor de privatizare in baza Legii nr. 55/1995, piata organizata a valorilor mobiliare pe care vor fi tranzactionate actiunile respectivei societati P.P.M., registrul independent privat autorizat care tine evidenta actionarilor societatii P.P.M.
    (2) Dividendele aferente anului 1996 se cuvin actionarilor inregistrati la data preluarii registrelor consolidate ale actionarilor, in conformitate cu prevederile art. 2 alin. (3), si se datoreaza pentru anul financiar 1 ianuarie - 31 decembrie 1996.
    (3) Actionarii care au dreptul de a participa la adunarea generala prevazuta la art. 1 sunt cei inregistrati la R.R.A. sau la alte registre independente private autorizate, respectiv la registrul Bursei de Valori Bucuresti pentru societatile P.P.M. tranzactionate la bursa, la data predarii, de catre aceste institutii, a registrelor consolidate ale actionarilor, in conformitate cu prevederile art. 2 alin. (2).
    Art. 4
    (1) Adunarea generala prevazuta la art. 1 va fi legal constituita, daca actionarii reprezentand cel putin 51% din capitalul social sunt prezenti sau reprezentati in urma primei convocari. In cazul in care acest cvorum nu este atins, adunarea generala care se va intruni in acelasi loc si la aceeasi ora, peste 14 zile de la cea dintai convocare, va putea sa delibereze asupra problemelor inscrise pe ordinea de zi a primei adunari generale, oricare ar fi numarul actiunilor ai caror detinatori sunt prezenti sau reprezentati. In ambele situatii, pentru a fi valabile, hotararile trebuie luate cu jumatate plus unul din numarul voturilor exprimate.
    (2) Pentru validitatea deliberarilor in cadrul adunarii generale la prima convocare este necesara prezenta actionarilor, persoane fizice, care, direct sau prin reprezentare, detin actiuni aferente unei cote de cel putin 50% din capitalul social privatizat cu titlu gratuit.
    Art. 5
    (1) Societatile P.P.M. vor lua masurile necesare pentru a dematerializa toate actiunile care au fost transferate in baza Legii nr. 55/1995, in scopul facilitarii tranzactionarii acestor actiuni numai pe pietele de valori mobiliare organizate, reglementate si supravegheate de C.N.V.M. Actiunile transferate in urma aplicarii Legii nr. 55/1995 si care exista in forma materializata nu pot fi tranzactionate.
    (2) R.R.A. si Bursa de Valori Bucuresti pot transmite lista detinatorilor de actiuni ai unei societati P.P.M. numai registrului independent privat autorizat de C.N.V.M. care a incheiat contract cu societatea respectiva. Transferul informatiilor de la R.R.A. sau de la Bursa de Valori Bucuresti la alte registre independente private autorizate se va face in conformitate cu reglementarile C.N.V.M.
    (3) Valorile maxime ale comisioanelor care pot fi percepute societatilor P.P.M. de catre R.R.A. sau de catre alte registre independente private autorizate vor fi stabilite in conformitate cu reglementarile C.N.V.M.
    Art. 6
    (1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta sunt aplicabile unei societati P.P.M. pana la data la care statutul acesteia va fi modificat in conformitate cu art. 3, cu exceptia prevederilor art. 2 alin. (4) si (5) si ale art. 5, care vor ramane aplicabile pe intreaga perioada in care societatea P.P.M. este o societate deschisa, conform reglementarilor C.N.V.M.
    (2) Pe intreaga perioada in care o societate P.P.M. este o societate deschisa, orice dispozitie referitoare la tranzactionarea actiunilor, contrara prevederilor prezentei ordonante de urgenta, cuprinsa in Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale sau in alte reglementari, nu este si nu va fi aplicabila.
    Art. 7
    (1) Prevederile prezentei ordonante de urgenta, cu privire la convocarea si desfasurarea adunarilor generale, sunt aplicabile, in mod corespunzator, si societatilor de investitii financiare cu capital fix rezultate din transformarea Fondurilor Proprietatii Private, dupa determinarea capitalului lor social initial, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 133/1996 si pentru care C.N.V.M. urmeaza sa emita norme specifice de functionare.
    (2) In scopul protejarii intereselor micilor actionari, administratorii societatilor de investitii financiare prevazute la alin. (1), alesi cu ocazia primei adunari generale, isi vor incepe mandatul numai dupa autorizarea lor de catre C.N.V.M., ca regulator al pietei valorilor mobiliare. Compatibilitatea cu pozitia de administrator al unei astfel de societati de investitii financiare, precum si conditiile care trebuie indeplinite de o persoana pentru a putea fi aleasa in aceasta functie vor fi reglementate de C.N.V.M. prin instructiuni emise in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
    Art. 8
    (1) Administratorii societatilor P.P.M. la care s-au desfasurat adunari generale ale actionarilor, fara respectarea procedurii prevazute de Instructiunile C.N.V.M. nr. 8/1996, au obligatia de a convoca si de a tine o noua adunare generala, in conditiile prezentei ordonante de urgenta.
    (2> Adunarea generala, convocata din nou potrivit alineatului precedent, va avea inscrisa pe ordinea de zi dezbaterea legalitatii hotararii adoptate de adunarea generala desfasurata cu incalcarea prevederilor Instructiunilor C.N.V.M. nr. 8/1996 si va decide cu privire la mentinerea sau, dupa caz, anularea acesteia.
    Art. 9
    (1) Constituie contraventii la prezenta ordonanta de urgenta, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, si se sanctioneaza cu amenda de la 10 milioane lei la 50 milioane lei, urmatoarele fapte ale administratorilor:
    a) neindeplinirea obligatiei de transfer, in termenul stabilit la art. 2 alin. (2), al registrelor consolidate ale actionarilor, precum si a celei de comunicare a registrului independent privat autorizat cu care s-a incheiat contract de tinere a evidentei actionarilor;
    b) nerespectarea dispozitiilor prevazute la art. 1;
    c) nerespectarea dispozitiilor prevazute la art. 2 alin. (4) si (5), art. 3 si art. 4, dupa caz. In aceste situatii, hotararile luate de adunarea generala sunt lovite de nulitate;
    d) nerespectarea prevederilor art. 8.
    (2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea sanctiunilor se fac, pentru fiecare caz de incalcare a dispozitiilor respective in parte, de catre Ministerul Finantelor si A.N.P., prin agentii lor imputerniciti conform legii.
    (3) Contraventiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta, savarsite de persoane fizice sau persoane juridice, dupa caz, le sunt aplicabile dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, cu exceptia art. 25 si 26.

                PRIM-MINISTRU
               VICTOR CIORBEA

                      Contrasemneaza:
                      Ministru de stat,
                      ministrul reformei,
                      Ulm Spineanu

                      p. Ministru de stat,
                      ministrul finantelor,
                      Dan Radu Rusanu,
                      secretar de stat



SmartCity5

COMENTARII la OUG 5/1997

Momentan nu exista niciun comentariu la OUG 5 din 1997
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Nabídka půjčky!!! Potřebujete půjčku s nízkou úrokovou sazbou 2%? Byla vám banka odepřena půjčka, protože nemáte žádné zajištění nebo špatný úvěr? Potřebujete půjčku k zahájení vašeho osobního podnikání? Jste unaveni z bankovního stresu? Pokud potřebujete další finanční prostředky na dlouhodobé a krátkodobé půjčky od 5 000 Kč do 80 000 000 Kč, pak jste na správném místě kontaktujte nás na e-mailu: Radeknovotny777@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu