E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

NORME METODOLOGICE Nr

NORME METODOLOGICE  Nr. 4 din 16 februarie 1996

privind aplicarea prevederilor art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 34 din 16 februarie 1996


SmartCity3


    In temeiul art. 2 si 15 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancara, al art. 32 din Legea nr. 34/1991 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, precum si al art. 16 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare,

    Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei adopta urmatoarele norme metodologice:

    I. Privitor la incadrarea societatilor bancare in nivelul pozitiei valutare stabilit de Banca Nationala a Romaniei
    1. Societatile bancare autorizate sa functioneze in Romania vor stabili zilnic nivelul pozitiilor valutare lungi si scurte, precum si al pozitiei valutare totale, in conformitate cu metodologia prevazuta in Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 15/1995 privind supravegherea pozitiilor valutare si avand, totodata, in vedere si urmatoarele:
    a) La determinarea pozitiilor valutare, societatile bancare vor putea lua in calculul pasivelor in valuta din categoria celor reprezentand rezultatul financiar, venituri, fonduri si alte rezerve, in valuta, numai soldurile conturilor de capital social subscris si varsat in valuta si provizioane specifice de risc constituite in valuta. Soldul contului reprezentand provizioane specifice de risc in valuta se ia in calcul la un nivel de cel mult 30% din acesta.
    b) La sfarsitul fiecarei zile lucratoare, pozitia valutara totala, determinata ca diferenta intre totalul pozitiilor valutare lungi si totalul pozitiilor valutare scurte, in echivalent lei, nu va putea depasi nivelul de 10% din fondurile proprii ale societatii bancare, in caz contrar aplicandu-se prevederile art. 3 alin. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996.
    Societatile bancare vor lua masuri pentru incadrarea in nivelul pozitiei valutare totale prevazut la alineatul precedent in termen de 5 zile de la publicarea prezentelor norme metodologice in Monitorul Oficial al Romaniei.
    Societatile bancare care deruleaza acreditive deschise, fara cash colateral, pentru importuri de pacura, titei si gaze naturale, in cadrul programului energetic guvernamental, pot solicita Bancii Nationale a Romaniei aprobarea pe perioada respectiva a unui nivel mai mare al pozitiei valutare totale lungi, cu prezentarea documentatiei justificative.
    2. Sumele in valuta care depasesc la sfarsitul zilei nivelul stabilit la pct. 1 lit. b) din prezentele norme metodologice vor fi vandute obligatoriu Bancii Nationale a Romaniei la cursul valutar al acesteia din dimineata zilei lucratoare urmatoare, inaintea oricarei alte tranzactii valutare, cel mai tarziu pana la ora 10,00 a.m.

    II. Incadrarea caselor de schimb valutar in nivelul pozitiei valutare stabilit de Banca Nationala a Romaniei
    3. Nivelul maxim admisibil al pozitiei valutare zilnice prevazut la art. 3 alin. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 pentru casele de schimb valutar se stabileste astfel:
    a) 2.000 dolari S.U.A. sau echivalent dolari S.U.A. in alte valute, calculat la cursurile valutare ale Bancii Nationale a Romaniei valabile in ziua respectiva, in numerar sau in cont la banca, pentru fiecare punct de schimb valutar al casei respective;
    b) o suma stabilita pentru casa de schimb valutar, persoana juridica, separat de pozitia pentru punctele de schimb valutar, in functie de numarul acestora, intr-un cuantum de 500 dolari S.U.A. pentru fiecare punct de schimb valutar din structura acesteia. Suma se stabileste in dolari S.U.A. sau echivalent dolari S.U.A. in alte valute la cursurile valutare ale Bancii Nationale a Romaniei valabile in ziua respectiva, in numerar sau in cont la banca.
    4. Pozitia valutara zilnica efectiva a caselor de schimb valutar (persoane juridice si puncte de schimb valutar) reprezinta totalul disponibilitatilor in valuta existente in conturi bancare si in casierii la sfarsitul zilei si se stabileste in echivalent dolari S.U.A. prin transformarea la cursurile valutare in vigoare in ziua respectiva, publicate de Banca Nationala a Romaniei. Se considera sfarsitul zilei sfarsitul programului de lucru comunicat de casa de schimb valutar Bancii Nationale a Romaniei pentru fiecare punct de schimb valutar, inclusiv pentru zilele nelucratoare, atunci cand este cazul.
    5. Diferenta in plus dintre pozitia valutara zilnica efectiva (pct. 4 de mai sus) si nivelul maxim admisibil al pozitiei valutare zilnice (pct. 3 de mai sus) va fi vanduta contra lei societatilor bancare la finele zilei respective, in cazul in care programul de functionare al unitatilor societatilor bancare permite, sau cel mai tarziu in ziua lucratoare urmatoare, inaintea efectuarii oricaror alte tranzactii.
    6. Casele de schimb valutar vor lua masuri pentru incadrarea in nivelul pozitiei valutare din prezentele norme metodologice in termen de 5 zile de la publicarea acestora in Monitorul Oficial al Romaniei.
    7. Nerespectarea prevederilor prezentelor norme metodologice constituie contraventie si se sanctioneaza conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare.

                p. GUVERNATORUL BANCII NATIONALE A ROMANIEI,
                              Emil Iota GhizariSmartCity5

COMENTARII la Norma 4/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Norma 4 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu