ORDIN Nr. 1189
din 30 mai 2007
privind aprobarea
Regulamentului de organizare si functionare a fermei didactice din unitatile de
invatamant preuniversitar si a Regulamentului de organizare si dotarii minimale
pentru ferma didactica agroturistica montana
ACT EMIS DE:
MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 501 din 26 iulie 2007
Având în vedere prevederile Legii învăţământului nr.
84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul Legii nr. 268/2001 privind privatizarea
societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică
şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor
Statului, cu modificările şi completările ulterioare,
al Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de
proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate
potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr.
169/1997, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 366/2007 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului
şi al Hotărârii Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea
Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului şi
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emit
prezentul ordin.
Art. 1. - Se aprobă Regulamentul de organizare şi
funcţionare a fermei didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar,
prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Se aprobă Regulamentul de organizare şi
dotarea minimală pentru ferma didactică agroturistică montană din unităţile de
învăţământ preuniversitar, prevăzute în anexa nr. 2, care face parte integrantă
din prezentul ordin.
Art. 3. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului
agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 5.151/2002/40/2003 privind
aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a fermei didactice din
unităţile de învăţământ preuniversitar, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 229 din 4 aprilie 2003.
Art. 4. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 5. - Direcţia generală management învăţământ
preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului,
inspectoratele şcolare, unităţile de învăţământ preuniversitar, Direcţia
generală implementare politici agricole, Direcţia generală dezvoltare rurală
-Autoritate de management pentru PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale asigură aplicarea prezentului ordin.
Ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului,
Cristian Mihai
Adomniţei
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Decebal Traian Remeş
ANEXA Nr. 1
REGULAMENT
de organizare şi funcţionare a fermei didactice din
unităţile de învăţământ preuniversitar
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - (1) Ferma
didactică este o structură a unităţilor de
învăţământ, fără personalitate juridică, fiind organizată în scopul principal
al derulării procesului didactic prin exploatarea şi valorificarea lotului
didactic experimental, a altor terenuri aflate în proprietate, administrare,
folosinţă ori dobândite prin donaţii, concesionări sau în orice alte modalităţi
prevăzute de lege.
(2) Lotul didactic experimental este suprafaţa de teren destinată desfăşurării unor activităţi
specifice de învăţământ de către unităţile de învăţământ primar şi gimnazial
din mediul rural şi periurban, precum şi de către liceele şi şcolile de arte şi
meserii cu profil agricol, agromontan şi silvic. Pot constitui loturi didactice
experimentale şi suprafeţele de luciu de apă - lacuri, iazuri, instalaţii
piscicole.
(3) Loturile didactice experimentale pot face parte din
ferma didactică.
Art. 2. - Activitatea în ferma didactică se desfăşoară
în scopul derulării procesului de învăţământ, în vederea însuşirii de către elevi a competenţelor specifice
calificărilor din domeniul agricol, agromontan, silvic şi economic.
Art. 3. - Unităţile de învăţământ de profil agricol,
agromontan şi silvic care nu au în proprietate sau în folosinţă terenuri
agricole pot solicita primirea în folosinţă sau concesionarea, pentru constituirea
fermei didactice şi a loturilor experimentale, o suprafaţă din terenurile
aflate în domeniul public al statului sau al unităţilor
administrativ-teritoriale, în conformitate cu art. 169 din Legea învăţământului
nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art. 8
din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în
administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie
agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, cu modificările şi
completările ulterioare, sau art. 23 alin. (4) din Legea nr. 1/2000 pentru
reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor
forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991
şi ale Legii nr. 169/1997, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 4. - Fermele didactice beneficiază de toate
prevederile legislaţiei în vigoare privind subvenţiile, creditarea şi alte
facilităţi asigurate de stat operatorilor economici din agricultură şi silvicultură, inclusiv fonduri de investiţii.
Art. 5. - (1) Infiinţarea de loturi didactice
experimentale şi ferme didactice se aprobă de consiliul de administraţie al
unităţii de învăţământ, cu avizul inspectoratului şcolar şi al consiliului local.
(2) Organizarea fermei didactice se face cât mai
aproape posibil de sediul unităţii şcolare.
(3) Unităţile de învăţământ care au în structură
fermă didactică se vor înregistra în registrul fermelor.
CAPITOLUL II
Organizarea fermei didactice
SECŢIUNEA 1
Baza materială
Art. 6. - (1) Suprafaţa fermei didactice este de
minimum 5 ha.
(2) Suprafeţele minime ale loturilor didactice
experimentale sunt prevăzute în art. 169 alin. (1) din Legea nr. 84/1995
republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 7. - Ferma didactică poate avea următoarele
componente:
a) colecţii biologice: fitotehnică, ampelografică,
zootehnică, legumicolă, pomicolă, cu scop pur didactic;
b) sector vegetal de producţie pentru principalele
plante de cultură din zonă, dar şi pentru extinderea unor culturi (plante
medicinale, tutun, hamei, şofrănel şi altele), culturi furajere pentru sectorul
zootehnic, culturi legumicole, pomicole şi floricole;
c) parc de maşini şi utilaje agricole specifice
activităţii şi sector de mecanizare compus din ateliere de reparaţii şi
întreţinere;
d) sector pentru creşterea animalelor, inclusiv
creşterea păsărilor, albinelor, viermilor de mătase, peştilor şi animalelor
mici specifice zonei;
e) sectoare pentru prelucrarea produselor agricole: lăptărie, carmangerie, fabricarea conservelor etc;
f) sector agroturistic/pensiune agroturistică;
g) sectoare pentru activităţi neagricole: meşteşuguri
tradiţionale, artizanat, prelucrarea lemnului etc;
h) alte tipuri de loturi experimentale.
Art. 8. - Ferma didactică poate
utiliza sisteme intensive sau ecologice de producţie - sere, solarii, culturi
irigate, culturi tehnice, plante medicinale şi altele.
Art. 9. - Efectivul de animale în ferma didactică nu va
depăşi 1 UVM (unităţi vită mare) pentru un hectar de teren cultivat cu plante
furajere sau pajişti naturale.
Art. 10. - (1) Veniturile fermei didactice constituie
venituri extrabugetare ale unităţii de învăţământ.
(2) Ferma didactică ţine o evidenţă contabilă pentru
activitatea proprie şi utilizează contul bancar pentru venituri extrabugetare
al unităţii de învăţământ, în conformitate cu principiile şi forma de
organizare a societăţilor agricole.
Art. 11. - Veniturile realizate în ferma didactică şi
loturile didactice experimentale sunt utilizate conform legislaţiei în vigoare.
SECŢIUNEA a 2-a
2.1. Incadrarea cu personal a fermei didactice
Art.12.-(1) Activităţile din ferma didactică sunt
coordonate prin extindere de atribuţii de către directorul sau directorul
adjunct al unităţii de învăţământ.
(2) Ferma didactică, cu toate componentele prevăzute la
art. 7, are următoarea structură de personal:
a) şef de fermă - inginer sau subinginer de
specialitate în subordinea directorului sau directorului adjunct al unităţii de
învăţământ;
b) tehnician de fermă, în
subordinea şefului de fermă;
c) administrator de pensiune agroturistică - în
subordinea directorului sau directorului adjunct al unităţii de învăţământ;
d) economist (contabil) - în subordinea
contabilului-şef de la unitatea de învăţământ sau, după caz, a directorului/
directorului adjunct;
e) muncitori calificaţi şi necalificaţi pentru
deservirea sectoarelor de activitate, normaţi conform normativelor în vigoare;
f) paznici.
(3) Din structura de personal a fermei didactice poate să
lipsească, la decizia consiliului de administraţie al şcolii, şeful de fermă;
în acest caz, tehnicianul de fermă este în subordinea directorului sau
directorului adjunct al unităţii de învăţământ şi îndeplineşte atribuţiile
prevăzute la art. 15 şi 17.
2.2. Salarizarea personalului fermei didactice
Art. 13. - Salarizarea personalului fermei didactice
prevăzut la art. 12 alin. (2) se face potrivit reglementărilor în vigoare
privind salarizarea personalului bugetar.
SECŢIUNEA a 3-a
Atribuţiile personalului
Art. 14. -Atribuţiile
directorului sau directorului adjunct al unităţilor de învăţământ care deţin
loturi experimentale sau fermă didactică se completează cu următoarele
atribuţii:
a) reprezintă ferma în relaţia cu terţi;
b) coordonează întreaga activitate din fermă şi
răspunde pentru buna funcţionare a acesteia;
c) răspunde de elaborarea planului de producţie şi a
bugetului de venituri şi cheltuieli pe care le prezintă spre aprobare
consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ;
d) avizează bilanţurile contabile trimestriale şi
anuale întocmite de contabilul-şef al unităţii de învăţământ;
e) răspunde de necesitatea, oportunitatea şi
legalitatea angajării şi utilizării creditelor bugetare, în limita şi cu
destinaţia aprobate prin bugetul propriu;
f) numeşte şi eliberează din
funcţie personalul fermei didactice, în condiţiile legii;
g) raportează trimestrial consiliului de administraţie
despre problemele din fermă, despre modul cum se realizează planul de producţie
întocmit de şeful de fermă;
h) identifică sursele de
finanţare, încheierea programelor de parteneriat necesare desfăşurării în bune
condiţii a activităţii fermei didactice;
i) urmăreşte realizarea în bune condiţii a activităţii
practice a elevilor;
j) urmăreşte perfecţionarea cadrelor didactice de
specialitate şi a personalului fermei;
k) aplică sancţiuni personalului nedidactic din fermă.
Art. 15. - Şeful de fermă:
a) întocmeşte, urmăreşte şi răspunde de planul de
producţie, după avizarea acestuia de către director/director adjunct şi
aprobarea de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ;
b) alege tehnologiile specifice fiecărui sector în
parte;
c) organizează şi răspunde de derularea activităţilor
din fermă;
d) întocmeşte fişele de post pentru toţi responsabilii
de sectoare şi muncitorii fermei;
e) este obligat să examineze anual fişele posturilor,
propunând modificările necesare;
f) coordonează şi dirijează direcţiile de
valorificare a producţiei;
g) urmăreşte derularea programului de lucru şi
evaluează activitatea fiecărui angajat, propunând directorului/directorului
adjunct sancţionarea sau stimularea acestora;
h) raportează periodic consiliului de administraţie
despre problemele care apar în fermă;
i) urmăreşte înregistrarea corectă a producţiei în
documentele de evidenţă primară din punct de vedere cantitativ, valoric şi,
după caz, calitativ;
j) stabileşte, pe baza consultării cu
directorul/directorul adjunct:
1. cantităţile de seminţe, material săditor,
pesticide, îngrăşăminte chimice şi alte materii şi materiale;
2. structura sectorului de creştere a animalelor şi a
altor loturi experimentale;
k) asigură derularea acţiunilor de aprovizionare;
l) răspunde de respectarea
normelor de protecţia muncii, prevenirea şi stingerea incendiilor şi de
protecţie a mediului înconjurător;
m) răspunde de gestionarea bunurilor mobile şi imobile
ale fermei didactice.
Art. 16. - Economistul (Contabilul):
a) este în subordinea contabilului-şef al unităţii de
învăţământ;
b) asigură întocmirea părţii din proiectul bugetului de
venituri şi cheltuieli al unităţii de învăţământ aferent fermei didactice şi le
înaintează spre aprobare;
c) după aprobarea bugetului de venituri şi
cheltuieli, răspunde de executarea acestuia, cu respectarea dispoziţiilor
legale în domeniu;
d) răspunde de organizarea şi ţinerea la zi a
contabilităţii şi prezentarea la termen a situaţiei financiare;
e) urmăreşte modul de utilizare a fondurilor băneşti,
realizarea veniturilor şi informează consiliul de administraţie despre disfuncţionalităţile
sesizate;
f) organizează şi execută
inventarierea anuală a mijloacelor din dotare;
g) face propuneri pentru casări sau înlocuiri de
bunuri materiale din fermă;
h) nu acordă viză de control preventiv pentru
activitatea sa.
Art. 17. - Tehnicianul de fermă:
a) răspunde, în concordanţă cu sarcinile de serviciu,
alături de şeful fermei, de realizarea planului de producţie;
b) răspunde de aplicarea tehnologiilor adoptate
pentru fiecare produs şi proces de producţie din fermă;
c) răspunde de asigurarea condiţiilor normale pentru
derularea activităţii de instruire practică a elevilor.
Art. 18. -Administratorul de sector
agroturistic/pensiune agroturistică:
a) întocmeşte, urmăreşte şi răspunde de planul de
afaceri al pensiunii agroturistice, după avizarea acestuia de către
director/director adjunct şi aprobarea de către consiliul de administraţie al
unităţii de învăţământ;
b) organizează şi răspunde de derularea activităţilor
din pensiunea agroturistică;
c) răspunde de gestionarea bunurilor mobile şi imobile
ale sectorului agroturistic/pensiuni agroturistice;
d) raportează periodic consiliului de administraţie
despre problemele care apar în sectorul agroturistic/pensiunea agroturistică.
Art. 19. - (1) Fişele posturilor pentru personalul
fermei didactice se aprobă în consiliul de administraţie al unităţii de
învăţământ.
(2) Atribuţiile prevăzute mai sus corespunzătoare
posturilor pentru personalul fermei didactice se detaliază şi se completează în
fişele posturilor.
CAPITOLUL III
Funcţionarea fermei didactice
Art. 20. - Activitatea fermei
se bazează pe un plan de producţie elaborat de şeful fermei şi aprobat de
consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.
Art. 21. - (1) Şeful de fermă împreună cu profesorii de
specialitate asigură funcţionalitatea fiecărui sector al
fermei didactice necesar instruirii profesionale pentru disciplinele/ modulele
de specialitate.
(2) Şeful de fermă împreună cu cadrele didactice de
specialitate asigură efectuarea instructajului de protecţia muncii.
Art. 22. - Elevii desfăşoară activităţile din ferma
didactică sub îndrumarea şi supravegherea cadrelor didactice de specialitate.
Art. 23. - Valorificarea produselor vegetale şi
animaliere din ferma didactică se face în condiţiile legii. Cantina şcolară
beneficiază de produsele fermei, după nevoie, la preţul fermei.
Art. 24. - Unitatea şcolară, prin specialiştii ei şi
ferma didactică, poate executa lucrări agricole şi servicii la terţi, inclusiv
consultanţă tehnică de specialitate.
Art. 25. - In scopul exploatării terenului agricol
unitatea şcolară poate încheia contracte de asociere sau parteneriate cu
operatori economici şi persoane fizice autorizate.
Art. 26. - (1) Procesul de dezvoltare a fermei
didactice este un obiectiv permanent al unităţii de învăţământ şi se realizează
prin investiţii din surse de la bugetul de stat sau de la bugetul consiliului
local, din venituri proprii şi alte surse.
(2) Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin
structurile de specialitate de la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale,
sprijină prin mijloace specifice activitatea fermelor didactice şi a loturilor
didactice experimentale.
Art. 27. - Dezvoltarea fermei are drept scop
îmbunătăţirea continuă a condiţiilor necesare formării profesionale în
conformitate cu standardele de pregătire profesională.
Art. 28. -In planul de dezvoltare instituţională a
unităţilor de învăţământ se cuprind şi obiective privind dezvoltarea fermei
didactice.
CAPITOLUL IV
Dispoziţii finale
Art. 29. - (1) Prezentul regulament se aplică în unităţile
de învăţământ preuniversitar care fac parte din sistemul naţional de învăţământ
şi îndeplinesc condiţia prevăzută la art. 6.
(2) Directorii unităţilor de învăţământ care deţin
loturi didactice experimentale cu o suprafaţă mai mică de 5 ha desemnează
persoana care răspunde de activităţile desfăşurate pe acestea.
(3) Pentru desfăşurarea activităţilor pe loturile
didactice experimentale se pot angaja persoane cu contract de prestări de
servicii sau ca muncitori sezonieri.
(4) Plata persoanelor prevăzute la alin. (3) se face
din veniturile proprii ale unităţii de învăţământ.
(5) Pentru coordonarea
activităţii de pe loturile didactice experimentale deţinute de unităţile de
învăţământ gimnazial şi liceele pedagogice se vor desemna, de regulă, şi cadre didactice
de specialitate - biologie, educaţie tehnologică.
Art. 30. - Ferma didactică care
include şi sectorul agroturistic/pensiunea agroturistică şi este organizată în
zona montană se numeşte fermă didactică agroturistică montană.
Art. 31. - Prezentul regulament se aplică şi fermei
didactice agroturistice montane, cu excepţia particularităţilor de organizare
pentru care se aplică Regulamentul de organizare şi dotarea minimală pentru
ferma didactică agroturistică montană, cuprinse în anexa nr. 2.
ANEXA Nr. 2
REGULAMENT
de organizare şi dotarea minimală pentru ferma
didactică agroturistică montană
CAPITOLUL I
Consideraţii generale privind ferma didactică
agroturistică montană
Art. 1. - Ferma didactică
agroturistică montană este o structură a unităţilor
de învăţământ, fără personalitate juridică, fiind organizată în scopul
principal al formării competenţelor necesare calificărilor specifice zonei
montane.
Art. 2. - Ferma didactică agroturistică montană
descrisă reprezintă un model posibil pentru organizarea unei exploataţii
agricole specifice zonei montane, din perspectiva dezvoltării durabile şi a
pluriactivităţii în ruralul montan.
Art. 3. - Ferma didactică agroturistică agromontană
este echivalentă cu o gospodărie ţărănească etalon din zona montană, în care
elevii pot efectua stagii de pregătire practică pe parcursul duratei de
şcolarizare şi care este de dorit să deţină baza materială necesară pentru a se
asigura toate condiţiile formării tuturor competenţelor profesionale.
CAPITOLUL II
Organizarea fermei didactice agroturistice montane
Art. 4. - Pentru unităţile de învăţământ aflate în zona
montană, suprafaţa de teren agricol destinată fermei didactice este de minimum
15 ha. In cazul în care hrana animalelor din fermă nu poate fi asigurată din suprafaţa
menţionată, unitatea de învăţământ poate solicita autorităţii locale primirea
în folosinţă sau concesionarea unei suprafeţe suplimentare de fâneaţă.
Art. 5. - In ferma didactică agroturistică agromontană
încărcătura de unităţi vită mare (UMV) pe unitatea de suprafaţă agricolă va fi
corelată cu normele Uniunii Europene referitoare la
mediu.
Art. 6. - Ferma didactică agroturistică agromontană
este echivalentă cu o gospodărie ţărănească etalon din zona montană, în care
elevii pot efectua stagii de pregătire practică pe parcursul duratei de
şcolarizare şi care este de dorit să deţină baza materială necesară pentru a se
asigura toate condiţiile formării tuturor competenţelor profesionale.
Art. 7. - Ferma agroturistică montană are următoarele
componente:
a) Sector de creşterea
animalelor adaptate condiţiilor pedoclimatice din zona montană
Structura recomandată pentru sectorul de creştere a
animalelor este următoarea:
- 10 vaci cu lapte si tineretul aferent;
- 20 de oi;
- 10 capre;
- 2 cai;
- 6 porci;
- păsări;
- alte animale mici (iepuri etc).
Grajdul/adăpostul de animale are următoarele caracteristici:
• instalaţie de adăpare a vacilor (din construcţie);
• instalaţie de evacuare a dejecţiilor;
• instalaţie de vacuum pentru muls mecanic;
• platformă pentru bălegar;
• bazin de colectare purin (fosă septică);
• instalaţie de ventilaţie;
• filtre sanitare pentru
accesul în sectorul zootehnic (pentru persoane şi utilaje);
• punct de sacrificare animale;
• grupuri sanitare, duşuri şi vestiare.
Sectorul de creştere a animalelor reprezintă o clădire
separată de sectorul agroturistic, cu respectarea normelor de mediu şi
sanitar-veterinare în vigoare.
Dotarea minimală pentru sectorul de creştere a
animalelor este cuprinsă în anexa nr. 1.
b) Sector de cultivare a
plantelor adaptat condiţiilor pedoclimatice din zona montană (plante din grupa cereale, plante
medicinale, plante rădăcinoase şi tuberculifere, pomi şi arbuşti fructiferi,
legume, pajişti naturale şi cultivate, plante floricole)
c) Parc de maşini şi utilaje
agricole specifice zonei montane, inclusiv ateliere de întreţinere şi reparaţii
Dotarea minimală pentru parcul
de maşini şi utilaje este cuprinsă în anexa nr. 2.
Dotarea minimală pentru atelierul de întreţinere şi
reparaţii (inclusiv pentru atelierul de lăcătuşărie) este cuprinsă în anexa nr.
3.
d) Sector agroturistic:
- amplasarea sectorului agroturistic se face în plan
vertical/orizontal;
- se recomandă: 10 camere (20 de locuri) pentru spaţii
de cazare, cu respectarea normelor de clasificare a pensiunilor agroturistice
cu nivel de 3 stele/margarete;
- componente: bucătărie, sală de mese (pentru 20 de
locuri), recepţie, bar pentru oaspeţi, cameră pentru centrala termică,
spălătorie-călcătorie, beci alimente, magazie, depozit de lemne, anexă
gospodărie (pentru unelte, scule, materiale pentru curăţenie etc).
Dotarea minimală pentru pensiunea agroturistică este
cuprinsă în anexa nr. 4.
e) Sectoare pentru
prelucrarea produselor agroalimentare, în funcţie de specificul zonei:
- atelier de tranşare şi
prelucrare a cărnii în sistem gospodăresc;
- atelier de prelucrare a laptelui în sistem gospodăresc;
- atelier pentru produse de
panificaţie în sistem gospodăresc;
- punct de afumare şi păstrare a produselor prelucrate.
Dotarea minimală este cuprinsă în anexa nr. 4 (în cazul în care aceste produse sunt prelucrate în
bucătăria pensiunii agroturistice).
f) Sectoare pentru
activităţi neagricole, în funcţie de specificul zonei:
- prelucrare metale (lăcătuşărie) (dotarea minimală
este cuprinsă în anexa nr. 3);
- prelucrare lemn (tâmplărie) (dotarea minimală este
cuprinsă în anexa nr. 5);
- croitorie şi artizanat
extins (dotarea minimală este cuprinsă în anexa nr. 5).
g) Spaţiu administrativ (cu rol inclusiv pentru asigurarea funcţiei de marketing) prevăzut
cu:
- mobilier adecvat (birou, dulapuri, 3 scaune);
- calculator, imprimantă.
CAPITOLUL III
Incadrarea cu personal a fermei didactice
agroturistice montane
Art. 8. - Ferma didactică are următoarea structură de
personal:
a) tehnician de fermă;
b) administrator pensiune agroturistică;
c) economist (contabil);
d) muncitori calificaţi şi necalificaţi;
e) paznici.
Se recomandă:
- un îngrijitor la 10 bovine;
- un îngrijitor la 20 de porci;
- un cioban la 100 de ovine;
- un paznic pentru fermă.
Art. 9. - Pentru desfăşurarea în condiţii optime a
procesului instructiv-educativ şi parcurgerea programelor şcolare în
totalitate, unitatea de învăţământ este obligată să deţină în preajma fermei un poligon de conducere tractor şi auto,
un punct farmaceutic şi o staţie meteorologică cu o dotare minimă. De asemenea,
în cadrul fermei agroturistice montane trebuie prevăzute spaţii separate pentru
laboratoarele de agrotehnică şi zootehnie, cu dotarea minimală prevăzută în
anexa nr. 6.
Art. 10. - Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din
prezentul regulament.
ANEXA Nr. 1 la regulament
DOTAREA MINIMALĂ
pentru sectorul de
creştere a animalelor
Nr. crt.
|
Denumirea articolului
|
Nr. buc.
|
1.
|
Stand curăţare ongloane
|
1
|
2.
|
Incubator pentru ouă (60-100 buc.)
|
1
|
3.
|
Eleveuze pentru pui
|
1
|
4.
|
Moară cu ciocane (capacitate de 400 kg/oră)
|
1
|
5.
|
Container pentru azot lichid
|
1
|
6.
|
Bidoane cu tetină, 3 I
|
5
|
7.
|
Găleţi gradate cu flotor pentru lapte
|
2
|
8.
|
Bidoane din aluminiu pentru lapte
|
5
|
9.
|
Instalaţie de muls pentru un stand cu 4 locuri
|
1
|
10.
|
Compresor de vacuum
|
1
|
11.
|
Trusă pentru ecornat:
- electric
- pe gaz
|
1
1
|
12.
|
Grup individual de muls
|
1
|
13.
|
Echipament de protecţia muncii (salopetă, cizme de cauciuc,
bonetă, sort de cauciuc)
|
30
|
14.
|
Furcă
|
5
|
15.
|
Lopată
|
5
|
16.
|
Roabă
|
2
|
17.
|
Hârlet (cazma)
|
5
|
18.
|
Harnasament de piele pentru cabaline
|
2
|
19.
|
Sa
|
2
|
20.
|
Tanc răcire lapte 500 I
|
1
|
21.
|
Cameră hemocitometrică
|
2
|
22.
|
Instalaţie electrică de tuns oi cu posturi
|
1
|
23.
|
Instrumente de contentie a animalelor pe timpul mulsului
|
|
24.
|
Gard electric cu generator cu acumulator si/sau cu generator
racordat la reţea
|
|
25.
|
Lită de minimum 2 km
|
|
ANEXA Nr. 2 la regulament
DOTAREA MINIMALĂ
pentru parcul de maşini şi utilaje agricole
specifice zonei montane
Nr. crt.
|
Denumirea articolului
|
Nr. buc.
|
1.
|
Tractor 35-45 CP DT
|
1
|
2.
|
Tractor 65 CP DT
|
1
|
3.
|
Motocultor
|
1
|
4.
|
Combinator
|
1
|
5.
|
Plug reversibil
|
1
|
6.
|
Grapă cu discuri
|
1
|
7.
|
Cositoare rotativă
|
1
|
8.
|
Remorcă auto încărcătoare fânuri
|
1
|
9.
|
Remorcă cisternă pentru administrarea dejecţiilor lichide
|
1
|
10.
|
Motocositoare
|
1
|
11.
|
Greblă mecanică
|
1
|
12.
|
Semănătoare pentru plante păioase
|
1
|
13.
|
Semănătoare pentru plante prăsitoare
|
1
|
14.
|
Maşină pentru tratament fitosanitar
|
1
|
15.
|
Maşină pentru împrăştiat gunoi de grajd
|
1
|
16.
|
Presă balotat fân
|
1
|
Nr. crt.
|
Denumirea articolului
|
Nr. buc.
|
17.
|
Tocătoare furaje
|
1
|
18.
|
Basculă-cântar
|
1
|
19.
|
Maşină de recoltat rădăcinoase
|
1
|
20.
|
Microbuz cu 20 de locuri
|
1
|
21.
|
Atelaje:
- căruţă
- docar
- gabrioletă
|
1
1
1
|
22.
|
Remorcă amestecătoare pentru furaje
|
1
|
23.
|
Cisternă de administrat îngrăsăminte organice lichide pe păşuni
|
1
|
24.
|
Imprăstietor - răvăşitor pentru fânul din iarbă
|
1
|
25.
|
Cositoare cu zdrobitor
|
1
|
ANEXA Nr. 3 la regulament
DOTAREA MINIMALĂ
pentru atelierul de prelucrare metale (lăcătusărie),
întreţinere si reparaţii
Nr. crt.
|
Denumirea articolului
|
Nr. buc.
|
1.
|
Cleşti pentru cuie si cleşti patenti diferite mărimi
|
6
|
2.
|
Ciocane diferite mărimi si greutăti:
0,100 g; 0,200 g; 0,500 g; 1.000 g; 2.000 g; 5.000 g
|
12
|
3.
|
Pile diferite forme, dimensiuni si fineţe de pilire
|
5
|
4.
|
Menghine de diferite mărimi
|
3
|
5.
|
Filiere si tarozi de diferite mărimi
|
25
|
6.
|
Foarfecă pentru tablă
|
2
|
7.
|
Bormasină electrică si manuală
|
2+2
|
8.
|
Maşină electrică de şlefuit
|
2
|
9.
|
Polizor electric cu picior
|
1
|
10.
|
Aparat pentru sudură - electric
|
1
|
11.
|
Aparat pentru sudură - autogen - oxiacetilenă
|
1
|
12.
|
Trusă de lăcătusărie
|
1
|
13.
|
Trusă de instalator
|
1
|
14.
|
Trusă de tinichigerie
|
1
|
15.
|
Banc de lucru-lăcătuserie
|
1
|
16.
|
Ciocan cauciuc
|
2
|
17.
|
Ciocan de lipit electric si mecanic
|
2+2
|
18.
|
Maşină de capsat electrovacumatică
|
1
|
19.
|
Set de chei fixe, inelare, tubulare, reglabile de diferite mărimi
|
1+1+1+1
|
20.
|
Menghină teavă cu trepied
|
1
|
21.
|
Fierăstrău bonfaier electric si mecanic
|
1+5
|
22.
|
Compresor electric
|
1
|
23.
|
Trusă de vopsit vacumatic
|
1
|
24.
|
Sublere diferite, micrometru, rulete de măsurat de diferite
dimensiuni - lungimi
|
5+1+5
|
ANEXA Nr. 4 la regulament
DOTAREA MINIMALĂ
pentru pensiunea agroturistică/sectorul agroturistic
Nr. crt.
|
Denumirea articolului
|
Cantitatea
|
1.
|
Linie modulară pentru bucătărie:
- 3 plite electrice cu 4 ochiuri
- 3 hote
- 3 bancuri de lucru din inox
- 3 dulapuri încorporate
- 3 chiuvete încorporate
- rafturi suspendate
|
1 buc.
|
2.
|
Chiuvetă dublă pentru spălat vesela - din inox
|
2 buc.
|
3.
|
Dulap pentru depozitat veselă şi oale - module cu lungimea de 450
cm
|
1 buc.
|
Nr. crt.
|
Denumirea articolului
|
Cantitatea
|
4.
|
Chiuvetă dublă pentru spălat legume - din
inox
|
2 buc.
|
5.
|
Rafturi pentru depozitat materii prime si alimente
|
3 buc.
|
6.
|
Vitrină frigorifică pentru legume
- pentru depozitarea a 50 kg legume
|
1 buc.
|
7.
|
Combină frigorifică
- pentru depozitat carne şi lapte
- capacitate 250 I
|
2 buc.
|
8.
|
Aparat electric sandwich cald
|
2 buc.
|
9.
|
Aparat electric pentru clătite
|
2 buc.
|
10.
|
Robot de bucătărie
|
2 buc.
|
11.
|
Maşină pentru tocat carne
- electrică
|
1 buc.
|
12.
|
Maşină de umplut compoziţia de carne (sprit)
|
1 buc.
|
13.
|
Set cuţite transare-dezosare, ac bridare,
satâr
|
2 seturi
|
14.
|
Cuptor cu microunde
- cu grill
|
1 buc.
|
15.
|
Fripteuză
- capacitate 8 L
|
1 buc.
|
16.
|
Maşină pentru cartofi prăjiţi
|
1 buc.
|
17.
|
Aparat pentru întins aluatul
|
1 buc.
|
18.
|
Aparat pentru împachetare sub vid
|
1 buc.
|
19.
|
Maşină de tăiat tăitei
|
1 buc.
|
20.
|
Aparat pentru obţinerea cuburilor de gheată
|
1 buc.
|
21.
|
Cuptor pentru pizza
|
1 buc.
|
22.
|
Prăjitor de pâine
|
2 buc.
|
23.
|
Mixer bucătărie
- cu turaţie variabilă
|
2 buc.
|
24.
|
Aparat de tăiat legume
|
1 buc.
|
25.
|
Feliator mezeluri
|
1 buc.
|
26.
|
Filtru de cafea
|
1 buc.
|
27.
|
Ceainic
|
1 buc.
|
28.
|
Set ustensile de bucătărie, alcătuit din: furculiţă mare,
spatulă, zdrobitor cartofi, lingură pentru amestecat, râzătoare, sită pentru
făină, foarfecă zimţată, strecurătoare legume, făcăleţ, linguri de măsurat de
5, 10, 20, spumieră, polonic, paletă pentru şniţele, ac pentru împănat,
dispozitiv pentru scobit, cuţit pentru coajă de citrice, cuţit pentru tăiat
legume decor, foarfece pentru peşte, dispozitiv pentru scos sâmburi, cuţit de
filetare peste, cuţit pentru brânză, masat
|
2 seturi
|
29.
|
Set tigăi si cratite, alcătuit din: tigaie de 26 cm si 3 cratite
cu capac de 1; 1,5; 2 I
|
2 seturi
|
30.
|
Set tăvi metalice de copt, alcătuit din: 4 tăvi 20x30; 1 tavă; 4
tăvi rotunde; 4 tăvi de copt; 4 tăvi cu 12 alveole
|
2 seturi
|
31.
|
Oală sub presiune 7 I
|
2 buc.
|
32.
|
Cazan de fiert 50 I
|
1 buc.
|
33.
|
Set boluri mixare de 1 si 2 I
|
2 seturi
|
34.
|
Set cuţite bucătărie de: 7,5 cm; 8,8 cm; 12,5 cm; 15,5 cm; 25 cm;
cu lama zimţată de 12 cm; 20 cm; 25 cm; râzătoare universală
|
2 seturi
|
35.
|
Set oale din inox cu capacitatea de la 1 I la 10 I
|
2 seturi
|
36.
|
Cântar de bucătărie
|
1 buc
|
37.
|
Maşină electrică de curăţat legume
|
1 buc
|
38.
|
Set de prelucrarea laptelui, format din:
- element pentru filtrarea laptelui
- vase pentru păstrarea laptelui;
- vas de fierbere;
- ustensile pentru prelucrarea cheagului;
- vas de închegat lapte pentru 30 I;
- crintă
|
2 seturi
|
39.
|
Măsură gradată
|
2 buc.
|
40.
|
Cutii pentru păstrarea alimentelor 1,2 si 4 I
|
2 seturi
|
41.
|
Set veselă alcătuit din: farfurie adâncă, întinsă şi pentru
desert, bol pentru supă, bol pentru aperitiv, ceaşcă de ceai, farfurioară
|
32 de seturi
|
42.
|
Set tacâmuri: cuţit mare şi mic, furculiţă mare şi mică, lingură
de supă şi desert, furculiţă pentru desert, furculiţă si cuţit de peste
|
32 de seturi
|
43.
|
Set pahare: apă, vin alb, vin roşu, bere,
şampanie, lichior, whisky, coctail, gin, sirop
|
32 de seturi
|
44.
|
Set tacâmuri pentru servirea preparatelor: cleşte pentru unt,
cleşte pentru prăjituri, foarfece pentru tranşat pui şi specialităţi
pregătite întregi, polonice pentru sos şi supă, tacâmuri pentru salată,
cleşte pentru zahăr, cuţit pentru tort, palete pentru tort, furculiţă pentru
servitul fripturii
|
2 seturi
|
45.
|
Fete de masă cu naproane
|
8 seturi
|
Nr. crt.
|
Denumirea articolului
|
Cantitatea
|
46.
|
Şervetele de bumbac
|
48 buc.
|
47.
|
Tavă de plastic pentru tacâmuri
|
4 buc.
|
48.
|
Tavă pentru servire
|
4 buc.
|
49.
|
Gheridon
|
1 buc.
|
50.
|
Sită de bucătărie: 7; 14; 18; 20 mm
|
1 set
|
51.
|
Cârpătoare
|
4 buc.
|
52.
|
Mobilier pentru sala de mese:
- 5 mese simple
- 20 de scaune
- 1 televizor
- 1 suport televizor
|
1 set
|
53.
|
Trusă de prim ajutor
|
1 buc.
|
54.
|
Mobilă pentru dormitor, alcătuită din: pat simplu, fotoliu, scaun
pliant, masă de toaletă, oglindă, veioză si carpetă, televizor, măsuţă,
frigider mic
|
4 seturi
|
55.
|
Aşternut pat alcătuit din: pilotă simplă, pernă, pătură, pat
simplu, cearşaf pat simplu, faţă de pernă+fată pentru pilotă
|
8 seturi
|
56.
|
Vaze de flori alcătuite din: vază pentru o floare, vază pentru
flori de masă si bloc spumă pentru vază
|
2 seturi
|
57.
|
Set pentru curăţenie
|
2 buc.
|
58.
|
Aspirator
|
2 buc.
|
59.
|
Aspirator de mână
|
2 buc.
|
60.
|
Set pentru hol alcătuit din: măsuţă, canapele
|
1 set
|
61.
|
Fier de călcat cu abur
|
4 buc.
|
62.
|
Maşină de cusut electrică
|
2 buc.
|
63.
|
Masă de călcat cu husă
|
4 buc.
|
64.
|
Sistem aer condiţionat
|
1 buc.
|
65.
|
Cuptor pentru produse de panificaţie
|
1 buc.
|
66.
|
Instalaţie de afumare de capacitate mică mobilă
|
1 buc.
|
67.
|
Mobilier bar
|
1 set.
|
68.
|
Frigider
|
1 buc.
|
ANEXA Nr. 5 la regulament
DOTAREA MINIMALĂ
pentru atelierul de prelucrare lemn (tâmplărie)
Nr. crt.
|
Denumirea articolului
|
Nr. buc.
|
1.
|
Tejghele tâmplărie
|
2
|
2.
|
Maşină universală de prelucrat lemnul: - circular - freză -
strung - abric
|
1
|
3.
|
Ferăstrău de tâmplărie de diferite dimensiuni si tipuri
|
5
|
4.
|
Rindele de tâmplărie de diferite dimensiuni si forme
|
5
|
5
|
Pile raspele de diferite mărimi
|
5
|
6.
|
Pensule pentru vopsit de diferite mărimi si forme
|
5
|
7.
|
Dălţi de diferite mărimi si forme
|
10
|
8.
|
Ferăstrău pendular electric
|
1
|
9.
|
Metru de tâmplărie si rulete de diferite dimensiuni
|
5
|
DOTAREA MINIMALĂ
pentru atelierul de
croitorie şi artizanat extins
Nr. crt.
|
Denumirea articolului
|
Nr. buc.
|
1.
|
Maşină de cusut textile
|
2
|
2.
|
Maşină de cusut piele - marochinărie
|
1
|
3.
|
Triploc croitorie
|
1
|
4.
|
Metru de croitorie
|
5
|
5.
|
Set ace de diferite dimensiuni
|
5
|
6.
|
Maşină de tricotat
|
1
|
7.
|
Fier de călcat
|
5
|
8.
|
Masă de călcat
|
2
|
9.
|
Maşină de spălat - automatic
|
1
|
10.
|
Război de ţesut manual
|
1
|
ANEXA Nr. 6 la regulament
DOTAREA MINIMALĂ
pentru laboratorul de agrotehnică
Nr. crt.
|
Denumirea articolului
|
Nr. buc.
|
1.
|
Trusă agrochimică si de pedologie
|
1
|
2.
|
Balanţă tehnică
|
2
|
3.
|
Microscop optic binocular
|
1
|
4.
|
Refractometru de mână
|
1
|
5.
|
Termometru de sol
|
1
|
6.
|
Germinator de laborator
|
1
|
7.
|
Umidometru
|
1
|
8.
|
Etuvă
|
1
|
9.
|
Trusă de sonde de sol
|
1
|
10.
|
Balanţă hectolitrică
|
1
|
DOTAREA MINIMALĂ
pentru laboratorul de zootehnie
Nr. crt.
|
Denumirea articolului
|
Nr. buc.
|
1.
|
Trusă pentru marcat animale
|
1
|
2.
|
Trusă pentru igienă corporală
|
5
|
3.
|
Trusă pentru îngrijirea ongloanelor si
copitelor
|
1
|
4.
|
Trusă pentru efectuarea măsurătorilor la
animale (zoometru, compas zootehnic etc.)
|
1
|
5.
|
Trusă pentru castrarea porcilor
|
1
|
6.
|
Trusă de analiză pentru lapte:
- lactodensimetru
- termometru
- biuretă
- vase Erlenmeyer
- butirometru
- paletă test mamitic
- soluţii
- centrifugă pentru determinarea grăsimii laptelui
|
1
|
7.
|
Separator de grăsime
|
1
|
8.
|
Pistolet pentru însământare artificială la vaci
|
2
|
9.
|
Foarfeci pentru tuns oi manual
|
10
|
10.
|
Cleşti pentru tăiat colţii la porci
|
1
|
11.
|
Baghetă pentru însământare artificială la scroafe
|
1
|
12.
|
Trichinoscop
|
1
|
13.
|
Micrometru ocular pentru determinarea fineţii lânii
|
1
|