Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

NORMA Nr

NORMA   Nr. 15 din 2 august 2006

privind transmiterea indicatorilor primari prin intermediul Sistemului informatic de raportare catre Banca Nationala a Romaniei

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 720 din 23 august 2006



In baza art. 48 şi 49 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României,

Banca Naţională a României emite prezenta normă.

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1. - Prezenta normă reglementează metodologia de transmitere a indicatorilor primari prin intermediul Sistemului informatic de raportare către Banca Naţională a României de către instituţiile de credit, Trezoreria Statului şi TransFonD - S.A.

Art. 2. - In înţelesul prezentei norme, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

a)   Sistemul informatic de raportare către Banca Naţională a României (denumit în continuare SIRBNR) - sistemul electronic prin care Banca Naţională a României colectează indicatori primari de la entităţile raportoare, în scopul prelucrării şi diseminării, potrivit atribuţiilor şi competenţelor sale;

b)   entităţi raportoare - instituţiile prevăzute la art. 1 care au obligaţia legală de a raporta indicatori primari către Banca Naţională a României;

c)   indicator primar - date şi informaţii colectate de Banca Naţională a României prin intermediul SIRBNR, pentru ducerea la îndeplinire a atribuţiilor sale legale; caracterul de primar al indicatorului priveşte natura acestuia în raport cu cerinţele Băncii Naţionale a României;

d)   nivel de detaliere - mod de defalcare a indicatorului primar în funcţie de un anumit criteriu stabilit de Banca Naţională a României şi căruia i se poate asocia un nomenclator general sau unul specific;

e)   raportare - set de indicatori primari solicitaţi de Banca Naţională a României prin acelaşi act, care au aceeaşi periodicitate de transmitere şi acelaşi termen de raportare;

f)   canal de raportare - canal de comunicaţie utilizat pentru colectarea indicatorilor primari de la entităţile raportoare şi transmiterea mesajelor de răspuns;

g)   format de raportare - format standardizat folosit de SIRBNR pentru transferul de date; standardul formatului de raportare este XML (eXtensible Markup Language);

h) reguli de sistem - document prin care se stabilesc termenii şi condiţiile care trebuie respectate în vederea participării la SIRBNR, modul de acces în sistem, cerinţele minime privind dotarea tehnică a entităţilor raportoare, detaliile tehnice privind codificarea, transmiterea şi recepţionarea indicatorilor primari, orarul de transmitere a indicatorilor primari, regulile de validare, procedurile ce trebuie urmate în cazul unor evenimente neprevăzute, precum şi alte condiţii privind funcţionarea sistemului.

Art. 3. - Transmiterea indicatorilor primari prin intermediul SIRBNR are la bază următoarele principii generale:

a)  principiul transmiterii datelor şi informaţiilor la nivel de indicator primar: datele şi informaţiile transmise de entităţile raportoare sunt structurate sub formă de indicatori primari;

b)   principiul unicităţii indicatorilor primari: indicatorii primari, determinaţi conform metodologiilor stabilite de Banca Naţională a României în domeniile sale de competenţă, sunt transmişi în mod unic de către entităţile raportoare;

c)   principiul canalului unic: indicatorii primari sunt transmişi Băncii Naţionale a României prin intermediul unui singur canal de raportare;

d)   principiul formatului unic: indicatorii primari sunt transmişi Băncii Naţionale a României prin mesaje având un format standard de raportare;

e)  principiul accesului la informaţii: entităţile raportoare au acces la indicatorii primari proprii transmişi, precum şi la informaţii agregate, în condiţiile legii.

CAPITOLUL II

Raportarea indicatorilor primari

Art. 4. - (1) Entităţile raportoare au obligaţia de a transmite indicatorii primari aferenţi raportărilor incluse în anexă, în format XML, prin intermediul canalului de raportare, conform regulilor de sistem.

(2) Indicatorii primari, metodologia lor de determinare, momentul măsurării, nivelurile de detaliere, unitatea de măsură, periodicitatea transmiterii şi termenul de raportare sunt prevăzute în actele în vigoare care stau la baza determinării şi raportării lor către Banca Naţională a României, acte care sunt menţionate în anexă, în cadrul coloanei „Baza legală".

Art. 5. - Transmiterea indicatorilor primari la Banca Naţională a României prin intermediul SIRBNR şi consultarea rapoartelor generate de sistem se realizează numai de către persoane împuternicite de fiecare entitate raportoare. Datele de identificare ale acestora, precum şi orice modificare privind persoanele împuternicite sunt notificate de îndată Băncii Naţionale a României.

Art. 6. - (1) In cazul constatării de către entităţile raportoare a unor defecţiuni tehnice privind funcţionarea SIRBNR care compromit transmiterea indicatorilor primari, persoanele împuternicite în conformitate cu art. 5 înştiinţează de îndată Banca Naţională a României. Dacă aceste defecţiuni nu se pot remedia în timp util, entităţile raportoare transmit indicatorii primari prin  modalitatea alternativă convenită cu Banca Naţională a României.

(2)   In cazul constatării de către Banca Naţională a României a unor defecţiuni tehnice ale SIRBNR, aceasta informează entităţile raportoare şi împreună convin asupra modalităţii alternative de transmitere a indicatorilor primari. Banca Naţională a României informează entităţile raportoare cu privire la repunerea în funcţiune a SIRBNR.

(3)   In cazul transmiterii indicatorilor primari prin modalitatea alternativă, entităţile raportoare au obligaţia retransmiterii acestora prin SIRBNR la repunerea în funcţiune a acestuia.

(4)   Modalităţile alternative de transmitere a indicatorilor primari sunt stabilite prin regulile de sistem.

Art. 7. - Mesajele XML aferente indicatorilor primari transmişi de entităţile raportoare Băncii Naţionale a României prin intermediul SIRBNR au asociată semnătura electronică, conform legislaţiei în vigoare.

Art. 8. - Banca Naţională a României stabileşte regulile de validare a indicatorilor primari raportaţi de entităţile raportoare prin intermediul SIRBNR, care sunt incluse în regulile de sistem.

Art. 9. - (1) In cazul în care sunt îndeplinite toate criteriile de validare, sistemul generează şi transmite automat către entitatea raportoare un mesaj de confirmare referitor la preluarea indicatorilor primari.

(2) In cazul în care cel puţin unul dintre criteriile de validare nu este îndeplinit, sistemul generează şi transmite automat un mesaj de eroare către entitatea raportoare.

Art. 10. - Entităţile raportoare au obligaţia de a corecta erorile semnalate prin mesajele de eroare generate de sistem, precum şi orice alte erori constatate ulterior şi de a retransmite indicatorii primari, cu respectarea termenelor de raportare prevăzute de actele în vigoare.

Art. 11. - Entităţile raportoare au acces, în cadrul SIRBNR, la indicatorii primari proprii transmişi, la rapoartele conţinând indicatorii primari proprii, generate de SIRBNR, precum şi la acei indicatori agregaţi, pe care Banca Naţională a României îi diseminează, în condiţiile legii.

CAPITOLUL III

Sancţiuni

Art. 12. - Pentru nerespectarea dispoziţiilor prezentei norme, Banca Naţională a României poate aplica sancţiunile prevăzute de Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, cu modificările ulterioare, Legea nr. 58/1998 privind activitatea bancară, republicată, cu modificările ulterioare, Legea nr. 541/2002 privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, cu modificările şi completările ulterioare, şi de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2000 privind organizaţiile cooperatiste de credit, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 200/2002, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.

CAPITOLUL IV

Dispoziţii finale

Art. 13. - Persoanele împuternicite cu transmiterea, recepţionarea, consultarea şi procesarea indicatorilor primari au obligaţia de a păstra confidenţialitatea acestora şi de a-i utiliza numai în scopul pentru care au fost transmişi/solicitaţi, potrivit prevederilor legale în vigoare.

Art. 14. - Entităţile raportoare au obligaţia de a păstra documentele primare care au stat la baza determinării şi raportării indicatorilor primari, conform legislaţiei în vigoare.

Art. 15. - Banca Naţională a României arhivează mesajele XML conţinând indicatorii primari transmişi de entităţile raportoare, în funcţie de politica de revizuire a datelor pentru fiecare raportare.

Art. 16. - Anexa*) face parte integrantă din prezenta normă.

Art. 17. - (1) Prezenta normă intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.

(2)   Până la data intrării în vigoare a prezentei norme, Banca Naţională a României pune la dispoziţia entităţilor raportoare, în mod eşalonat, pentru fiecare raportare inclusă în anexă, regulile de sistem minime necesare pentru transmiterea indicatorilor primari.

(3)   Entităţile raportoare au obligaţia ca în termen de 3 luni de la comunicarea de către Banca Naţională a României a regulilor de sistem, conform alin. (2), pentru fiecare raportare, să asigure condiţiile necesare transmiterii indicatorilor primari prin intermediul SIRBNR.

(4)   De la data expirării termenului prevăzut la alin. (3), raportările incluse în anexă se transmit prin modalităţile existente anterior punerii în funcţiune a SIRBNR, în paralel cu transmiterea indicatorilor primari prin intermediul SIRBNR, pentru o perioadă de cel mult 6 luni, în funcţie de raportare.

Art. 18. - Raportările către Banca Naţională a României care nu sunt incluse în anexă sunt transmise conform prevederilor actelor Băncii Naţionale a României ce stau la baza acestora.

Art. 19. - La data expirării termenului prevăzut la art. 17 alin. (4) se abrogă orice dispoziţii contrare.

Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,

Mugur Constantin Isărescu

*) Anexa este reprodusă în facsimil.

LISTA

raportărilor incluse în SIRBNR

Nr. crt.

Denumire raportare

Cod

Periodicitate

Entităţi raportoare

Termen de raportare (electronică)

Baza legală

1

Tranzacţii efectuate pe piaţa valutară interbancară

110

zilnică

Instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României să acţioneze ca intermediar pe piaţa valutară interbancară

In fiecare zi bancara între orele 16:00 -17:00 pentru tranzacţiile valută contra monedei naţionale din ziua curentă şi între orele 9:00 - 10:00, pentru tranzacţiile valută contra valută aferente zilei bancare precedente

Regulamentul BNR nr.4/2005 privind regimul valutar; Regulamentul BNR nr.6/2005 pentru modificarea şi completarea Regulamentului BNR nr.4/2005; Norma BNR nr. 13/2004 privind raportarea tranzacţiilor efectuate pe piaţa valutară interbancară

2

Tranzacţii efectuate pe piaţa monetară interbancară

120

zilnică

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit; Casa de economii pentru domeniul locativ

In fiecare zi bancară până la orele 17:00 pentru tranzacţiile din ziua curentă

Instrucţiunile privind efectuarea operaţiunilor în vederea raportării activelor şi pasivelor interbancare prin RCI; Norma BNR nr.4/1995 privind funcţionarea pieţei monetare interbancare

3

Situaţia zilnică a soldului caselor de circulaţie ale instituţiilor de credit şi Trezoreriei Statului

350

zilnică

Bancă, persoană juridica română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit; Trezoreria statului

In fiecare zi bancară până la ora 09:45 pentru ziua precedentă

Norma nr.8/2006 privind operaţiunile cu numerar ale instituţiilor de credit şi Trezoreriei Statului în relaţia cu BNR şi decontarea acestor operaţiuni

4

Poziţii valutare

430

zilnică

Bancă, persoană juridică română

Ziua bancară lucrătoare ulterioară datei pentru care se face raportarea

Norma BNR nr.4/2001 privind supravegherea poziţiilor valutare ale băncilor; Norma BNR nr. 14/2004 privind modificarea şi completarea Normelor BNR nr. 4/2001

5

Raportarea poziţiilor valutare rezultate din tranzacţiile valută contra lei ale sucursalelor din România ale băncilor, persoane juridice străine

290

săptămânală

Sucursala din România a unei instituţii de credit străine

3 zile lucrătoare ulterioare datei pentru care se Întocmeşte raportarea, respectiv pentru datele de 7, 15, 23, 30/31

Norma BNR nr.8/1995 privind nivelul poziţiilor valutare ale sucursalelor din România ale societăţilor bancare, persoane juridice străine, pentru tranzacţiile valută contra lei efectuate pe piaţa valutară interbancară; Circulara nr. 17/2005 pentru modificarea limitei poziţiei nete totale a tranzacţiilor valutare ale sucursalelor din România ale băncilor, persoane juridice străine, prevăzută de Normele BNR nr.8/1995

6

Balanţa de plăţi - operaţiuni efectuate de clienţii rezidenţi ai instituţiilor de credit (formulare DIE/DPE)

190

decadală

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit; Casa de economii pentru domeniul locativ

Pentru decada 1: până la data de 30/31 a lunii respective; pentru decada 2: până la data de 10 a lunii următoare; pentru decada 3: până la data de 20 a lunii următoare

Norma BNR nr.2/2004 privind raportarea statistică la BNR a unor operaţiuni valutare; Norma BNR nr.4/2004 privind raportarea statistică a datelor pentru elaborarea balanţei de plăţi a României; Norma BNR nr.8/2005 pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor art.8, alin(l) din Norma BNR nr.4/2004

Nr. crt.

Denumire raportare

Cod

Periodicitate

Entităţi raportoare

Termen de raportare (electronică)

Baza legală

7

Baza de calcul pentru determinarea rezervelor minime obligatorii

130

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit, Casa de economii pentru domeniul locativ, Instituţie emitentă de monedă electronică, persoană juridică română

3 zile lucrătoare de la expirarea perioadei de observare pentru care se face raportarea

Regulamentul BNR nr.6/2002 privind regimul rezervelor minime obligatorii; Circulara BNR nr.28/2003 pentru completarea Regulamentului BNR nr. 6/2002; Circulara BNR nr.9/2004 pentru modificarea si completarea Regulamentului BNR nr. 6/2002; Circulara BNR nr.26/2004 pentru completarea Regulamentului BNR nr. 6/2002; Circulara BNR nr.6/2005 pentru modificarea şi completarea Regulamentului BNR nr. 6/2002; Adresa BNR nr. I/141/VII/693/07.02.2003; Circulara BNR nr. 24/2005 pentru modificarea ratelor rezervelor minime obligatorii şi modificarea anexelor la Regulamentul BNR nr. 6/2002 privind regimul rezervelor minime obligatorii, astfel cum a fost modificat prin Circulara nr. 6/2005

8

Datele necesare calculării ratei medii a dobânzilor la vedere

135

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit, Casa de economii pentru domeniul locativ, Instituţie emitentă de monedă electronică, persoană juridică română

3 zile lucrătoare de la expirarea perioadei de observare pentru care se face raportarea

Regulamentul BNR nr.6/2002 privind regimul rezervelor minime obligatorii; Circulara BNR nr.28/2003 pentru completarea Regulamentului BNR nr. 6/2002; Circulara BNR nr.9/2004 pentru modificarea şi completarea Regulamentului BNR nr. 6/2002; Circulara BNR nr.26/2004 pentru completarea Regulamentului BNR nr. 6/2002; Circulara BNR nr.6/2005 pentru modificarea şi completarea Regulamentului BNR nr. 6/2002; Adresa BNR nr. I/141/VII/693/07.02.2003

9

Comportamentul financiar al populaţiei şi agenţilor economici în profil teritorial

150

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine

Data de 20 a lunii următoare perioadei de referinţă

Nota Direcţiei Studii şi Publicaţii nr.644/07.08.2002 aprobată de dl Viceguvernator Cristian Popa

10

Bilanţul monetar agregat al instituţiilor de credit

170

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit, Casa de economii pentru domeniul locativ

15 zile de la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea

Scrisorile circulare ale BNR nr. I/410 şi IV/344/09.02.1998; Scrisoarea circulară nr. ED/246/27.04.2005

11

Balanţa de plăţi - operaţiuni efectuate de instituţiile de credit, în nume şi cont propriu

180

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit, Casa de economii pentru domeniul locativ

Până la data de 20 a lunii următoare perioadei de referinţă

Norma BNR nr.4/2004 privind raportarea statistică a datelor pentru elaborarea balanţei de plăţi a României; Norma BNR nr.8/2005 pentru prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor art.8, alin.(l) din Norma BNR nr.4/2004

12

Situaţia conturilor în lei deţinute de nerezidenţi

200

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit, Casa de economii pentru domeniul locativ

10 zile de la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea

Norma BNR nr.2/2004 privind raportarea statistică la B.N.R. a unor operaţiuni valutare

Nr. crt.

Denumire raportare

Cod

Periodicitate

Entităţi raportoare

Termen de raportare (electronică)

Baza legală

13

Ratele medii ale dobânzilor practicate în sistemul bancar

230

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit; Casa de economii pentru domeniul locativ

15 zile de la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea

Norma BNR nr.2/2003 privind determinarea şi raportarea ratelor medii ale dobânzilor practicate în sistemul bancar

14

Raportarea statistică la BNR privind schimbul valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice

240

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit

10 zile de la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea

Norma BNR nr.2/2004 privind raportarea statistică la BNR a unor operaţiuni valutare

15

Clasificarea creditelor şi plasamentelor şi stabilirea necesarului de provizioane specifice de risc de credit

280

lunară

Bancă, persoană juridică română; Casa centrală a cooperativelor de credit, Casa de economii pentru domeniul locativ

17 zile de la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea

Regulamentul BNR nr. 5/2002 privind clasificarea creditelor şi plasamentelor, precum şi constituirea, regularizarea şi utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, Regulamentul BNR nr.7/2002 privind modificarea şi completarea Regulamentului BNR nr. 5/2002; Regulamentul BNR nr. 8/2005 pentru modificarea Regulamentului BNR nr. 5/2002; Norma metodologică BNR nr. 12/2002 pentru aplicarea Regulamentului BNR nr. 5/2002; Regulamentul BNR nr. 13/2005 privind modificarea Normelor metodologice ale BNR nr. 12/2002; Norma BNR nr. 11/2006 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice ale BNR nr. 12/2002

16

Situaţia lunară a soldului caselor de circulaţie ale instituţiilor de credit şi Trezoreriei Statului

340

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit, Trezoreria statului

In primele 3 zile lucrătoare ale lunii imediat următoare perioadei de raportare

Norma nr.8/2006 privind operaţiunile cu numerar ale instituţiilor de credit şi Trezoreriei Statului în relaţia cu BNR şi decontarea acestor operaţiuni

17

Operaţiuni cu clientela -mod.4014

381

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit, Casa de economii pentru domeniul locativ, Instituţie emitentă de monedă electronica, persoană juridică română

Cel mult 17 zile calendaristice de la sfârşitul lunii pentru care se face raportarea

Ordin BNR nr.6/2005 pentru aprobarea Modelelor situaţiilor financiare periodice şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, aplicabile instituţiilor de credit

18

Situaţia patrimoniului -mod.4000

392

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit, Casa de economii pentru domeniul locativ, Instituţie emitentă de monedă electronică, persoană juridică română

Cel mult 17 zile calendaristice de la sfârşitul lunii pentru care se face raportarea

Ordin BNR nr.6/2005 pentru aprobarea Modelelor situaţiilor financiare periodice şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, aplicabile instituţiilor de credit

Nr. crt.

Denumire raportare

Cod

Periodicitate

Entităţi raportoare

Termen de raportare (electronică)

Baza legală

19

Creanţe restante, creanţe îndoielnice şi riscuri de ţară -mod.4026

396

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit, Casa de economii pentru domeniul locativ, Instituţie emitentă de monedă electronică, persoană juridică română

Cel mult 17 zile calendaristice de la sfârşitul lunii pentru care se face raportarea

Ordin BNR nr.6/2005 pentru aprobarea Modelelor situaţiilor financiare periodice şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, aplicabile instituţiilor de credit

20

Provizioane - mod.4027

397

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit, Casa de economii pentru domeniul locativ, Instituţie emitentă de monedă electronică persoană juridică română

Cel mult 17 zile calendaristice de la sfârşitul lunii pentru care se face raportarea

Ordin BNR nr.6/2005 pentru aprobarea Modelelor situaţiilor financiare periodice şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, aplicabile insutuţiilor de credit

21

Contul de profit şi pierdere -mod.4080

398

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit; Casa de economii pentru domeniul locativ, Instituţie emitentă de monedă electronică, persoană juridică română

Cel mult 17 zile calendaristice de la sfârşitul lunii pentru care se face raportarea

Ordin BNR nr.6/2005 pentru aprobarea Modelelor situaţiilor financiare periodice şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, aplicabile instituţiilor de credit

22

Rezultatul din operaţiuni cu instrumente financiare derivate -mod.4081

399

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit, Casa de economii pentru domeniul locativ, Instituţie emitentă de monedă electronică, persoană juridică română

Cel mult 17 zile calendaristice de la sfârşitul lunii pentru care se face raportarea

Ordin BNR nr.6/2005 pentru aprobarea Modelelor situaţiilor financiare periodice şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, aplicabile instituţiilor de credit

23

Fonduri proprii ale băncilor

440

lunară

Bancă, persoană juridică română; Casa de economii pentru domeniul locativ, Bancă de credit ipotecar; Instituţie emitentă de monedă electronică, persoană juridică română

17 zile de la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea

Norma BNR nr. 11/2003 privind supravegherea pe baza individuală şi consolidată a fondurilor proprii; Norma BNR nr. 12/2006 pentru modificarea şi completarea Normei nr. 11/2003

24

Fondurile proprii ale cooperativelor de credit

450

lunară

Casa centrală a cooperativelor de credit

17 zile lucrătoare de la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea

Norma BNR nr. 14/2002 privind fondurile proprii ale organizaţiilor cooperatiste de credit şi ale reţelelor cooperatiste de credit

25

Lichiditate

460

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine

17 zile de la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea

Norma BNR nr. 1/2001 privind lichiditatea băncilor; Norma BNR nr.3/2001 pentru modificarea Normelor BNR nr. 1/2001; Norma BNR nr. 1/2002 privind modificarea şi completarea Normelor BNR nr. 1/2001; Norma BNR nr.7/2003 pentru modificarea şi completarea Normelor BNR nr. 1/2001

26

Situaţia numărului de salariaţi şi salariul mediu brut/net

550

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit, Casa de economii pentru domeniul locativ

15 zile de la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea

Scrisoarea BNR nr. 100/BM/29.01.2001; Scrisoarea BNR nr.241/BM/11.03.2004; Scrisoarea BNR nr.254/BM/15.03.2004

Nr. crt.

Denumire raportare

Cod

Periodicitate

Entităţi raportoare

Termen de raportare (electronică)

Baza legală

27

Situaţia creditelor acordate persoanelor fizice, aflate in sold la finele lunii (valoare brută)

560

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit, Casa de economii pentru domeniul locativ

17 zile de la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea

Scrisoarea BNR nr.VIII/l/EM/12271/10.10.2003

28

Situaţia privind volumul creditelor de consum cu scadenţă finală în luna de raportare şi restanţele înregistrate

580

lunară

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa de economii pentru domeniul locativ

15 zile de la sfârşitul lunii pentru care se întocmeşte raportarea

Scrisoarea BNR nr. 517/BM/19.05.2004

29

Situaţia debitorilor persoane juridice şi fizice fără număr RDPE

220

trimestrială

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit

15 zile de la sfârşitul trimestrului pentru care se întocmeşte raportarea

Norma BNR nr. 17/2002 privind raportarea statistică la BNR a operaţiunilor valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu şi lung; Norma BNR nr. 3/2004 pentru modificarea Normei BNR nr. 17/2002

30

Raportare privind operaţiunile cu instrumente de plată electronică

270

trimestrială

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine

15 zile de la sfârşitul trimestrului pentru care se întocmeşte raportarea

Regulamentul BNR nr. 4/2002 privind tranzacţiile efectuate prin intermediul instrumentelor de plată electronică şi relaţiile dintre participanţii la aceste tranzacţii

31

Repartizarea plasamentelor, resurselor şi angajamentelor din afara bilanţului în funcţie de durata rămasă de scurs -mod.4028

383

trimestrială

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit, Casa de economii pentru domeniul locativ, Instituţie emitentă de monedă electronică, persoană juridică română

Cel mult 17 zile calendaristice de la sfârşitul trimestrului pentru care se face raportarea

Ordin BNR nr.6/2005 pentru aprobarea Modelelor situaţiilor financiare periodice şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, aplicabile instituţiilor de credit

32

Operaţiuni între organizaţiile cooperatiste de credit din cadrul aceleiaşi reţele - mod.4030

385

trimestrială

Casa centrală a cooperativelor de credit

Cel mult 17 zile calendaristice de la sfârşitul trimestrului pentru care se face raportarea

Ordin BNR nr.6/2005 pentru aprobarea Modelelor situaţiilor financiare periodice şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, aplicabile instituţiilor de credit

33

Indicatori de activitate -mod.4090

391

trimestrială

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit, Casa de economii pentru domeniul locativ, Instituţie emitentă de monedă electronică, persoană juridică română

Cel mult 17 zile calendaristice de la sfârşitul trimestrului pentru care se face raportarea

Ordin BNR nr.6/2005 pentru aprobarea Modelelor situaţiilor financiare periodice şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, aplicabile instituţiilor de credit

34

Angajamente în afara bilanţului (Instrumente financiare derivate) - mod.4023

394

trimestrială

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit, Casa de economii pentru domeniul locativ, Instituţie emitentă de monedă electronică, persoană juridică română

Cel mult 17 zile calendaristice de la sfârşitul trimestrului pentru care se face raportarea

Ordin BNR nr.6/2005 pentru aprobarea Modelelor situaţiilor financiare periodice şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, aplicabile instituţiilor de credit

Nr. crt.

Denumire raportare

Cod

Periodicitate

Entităţi raportoare

Termen de raportare (electronică)

Baza legală

35

Solvabilitate, expuneri mari

470

trimestrială

Bancă, persoană juridică română; Casa centrală a cooperativelor de credit; Casa de economii pentru domeniul locativ

17 zile de la sfârşitul trimestrului pentru care se întocmeşte raportarea

Norma BNR nr. 12/2003 privind supravegherea solvabilităţii şi expunerilor mari ale instituţiilor de credit; Norma BNR nr. 9/2004 pentru completarea şi modificarea Normelor BNR nr. 12/2003; Circulara BNR nr. 12/2004 pentru modificarea Normelor BNR nr. 12/2003; Norma BNR nr. 12/2005 pentru modificarea şi completarea Normelor BNR nr. 12/2003; Norma BNR nr.9/2006 pentru modificarea Normelor BNR nr. 12/2003

36

Structura capitalului social al băncilor şi participaţiile străine la acesta

500

trimestrială

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit Casa de economii pentru domeniul locativ

17 zile de la încheierea perioadei pentru care se întocmeşte raportarea

Scrisoarea BNR nr.IV/4258/04.04.2005

37

Situaţia creditelor şi angajamentelor asumate în numele clienţilor garantate de societăţi de

asigurare/reasigurare cu depozite colaterale sau titluri de stat

570

trimestrială

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa de economii pentru domeniul locativ

17 zile de la finele trimestrului pentru care se întocmeşte raportarea

Scrisoarea BNR nr. 207/FG/11.04.2005

38

Raportare privind operaţiunile de plaţi şi decontări

275

anuală

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit; Casa de economii pentru domeniul locativ, Transfond S.A.; Instituţie emitentă de monedă electronică, persoană juridică română

Aproximativ 130 de zile de la expirarea perioadei de observare

Scrisoarea BNR nr.l7/FG/19.01.2006

39

Situaţia activelor imobilizate -mod.4032

387

anuală

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit Casa de economii pentru domeniul locativ, Instituţie emitentă de monedă electronică, persoană juridică română

In termen de 120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar pentru care se întocmeşte

Ordin BNR nr. 6/2005 pentru aprobarea Modelelor situaţiilor financiare periodice şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, aplicabile instituţiilor de credit

40

Repartizarea profitului -mod.4084

402

anuală

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit; Casa de economii pentru domeniul locativ, Instituţie emitentă de monedă electronică, persoană juridică română

In termen de 120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar pentru care se întocmeşte

Ordin BNR nr. 6/2005 pentru aprobarea Modelelor situaţiilor financiare periodice şi a normelor metodologice privind întocmirea şi utilizarea acestora, aplicabile instituţiilor de credit

41

Situaţia acţionarilor semnificativi

480

anuală

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit; Casa de economii pentru domeniul locativ

30 zile de la încheierea exerciţiului financiar precedent

Norma BNR nr. 11/2004 privind modificările în situaţia băncilor, instituţiilor emitente de monedă electronică, altele decât băncile, a caselor de economii pentru domeniul locativ şi a sucursalelor instituţiilor de credit străine

Nr. crt.

Denumire raportare

Cod

Periodicitate

Entităţi raportoare

Termen de raportare (electronică)

Baza legală

42

Situaţia privind informaţii referitoare la băncile care desfăşoară activităţi de depozitare pentru fonduri deschise de investiţii şi societăţi de investiţii

510

anuală

Bancă, persoană juridică română; Sucursală din România a unei instituţii de credit străine; Casa centrală a cooperativelor de credit; Casa de economii pentru domeniul locativ

10 zile de la data incheierii exerciţiului financiar

Scrisoarea BNR nr.IV/3/MA/4197/31.03.2005

43

Raportarea statistică la BNR a operaţiunilor valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu si lung

210

ocazională (evenimente la raportor)

Instituţie de credit care contractează un angajament de natura datoriei private externe pe termen mediu sau lung

30 zile de la data incheierii contractului, respectiv 15 zile de la data producerii modificărilor sau 15 zile ale lunii următoare celei în care s-a efectuat operaţiunea de tragere sau plată

Norma BNR nr. 17/2002 privind raportarea statistică la BNR a operaţiunilor valutare de capital de natura datoriei private externe pe termen mediu şi lung; Norma BNR nr.3/2004 pentru modificarea Normei BNR nr. 17/2002


SmartCity5

COMENTARII la Norma 15/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Norma 15 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu