Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 5 din 29 iunie 1989

privind gospodarirea rationala, protectia si asigurarea calitatii apelor

ACT EMIS DE: MAREA ADUNARE NATIONALA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 24 din  5 iulie 1989


SmartCity3


    CAP. 1

    Art. 1
    Calitatea si puritatea apei - conditie esentiala a vietii -, folosirea rationala si protectia resurselor de apa reprezinta o cerinta de interes national. Pastrarea curata a apei, gospodarirea si protectia acesteia, conservarea si protejarea resurselor de apa, constituie obligatia tuturor unitatilor socialiste, organelor de stat si cetatenilor in scopul satisfacerii necesitatilor economiei nationale si populatiei, inlaturarii oricaror forme de risipa si consum nerational, evitarii epuizarii si poluarii apei.
    Art. 2
    Folosirea apei este permisa numai cu respectarea de consum si in conditiile asigurarii calitatii si protectiei acesteia impotriva factorilor poluarii de orice fel, in vederea pastrarii echilibrului ecologic, mentinerii si ameliorarii factorilor naturali, apararii sanatatii ca si a celorlalte conditii de viata si munca ale cetatenilor.
    Art. 3
    Exploatarea si valorificarea eficienta a apei in cadrul proceselor tehnologice si al celorlalte activitati economice trebuie sa conduca la cresterea continua a gradului de utilizare si refolosire a resurselor de apa, micsorarea costurilor de tratare si epurare, in conditiile pastrarii calitatii apei, reducerea consumului de apa pe unitatea de produs, evitarea oricarei forme de risipa sau consum nerational.
    Art. 4
    Unitatile socialiste, de stat si cooperatiste, precum si cetatenii, sunt obligati sa aplice masurile stabilite pentru folosirea rationala, protectia si asigurarea calitatii apei, luand masuri in scopul utilizarii judicioase a acesteia la fiecare loc de munca, respectiv gospodarire, respectarea stricta a disciplinei tehnologice in activitatile de productie care impun folosirea apei, prevenirea risipei sau poluarii de orice fel.
    Incalcarea acestor obligatii atrage, potrivit legii, raspunderea persoanelor vinovate.
    Ministerele, celelalte organe centrale, comitetele executive ale consiliilor populare judetene si al municipiului Bucuresti raspund pentru organizarea activitatii de gospodarire si protectie a apelor in unitatile subordonate, controlul acestei activitati si tragerea la raspundere a persoanelor vinovate.
    Art. 6
    In functie de necesitatile de dezvoltare economico-sociala a tarii, in concordanta cu prevederile planului national unic si ale Programului national de amenajare in perspectiva a bazinelor hidroforice, se vor realiza lacuri de acumulare cu folosinta complexa, prize si alte surse de apa, care sa asigure satisfacerea cerintelor de apa in toate unitatile administrativ-teritoriale.

    CAP. 2

    Art. 7
    Centralele, intreprinderile, celelalte unitati socialiste au obligatia de a asigura folosirea eficienta si rationala a apei, protectia acesteia impotriva poluarii, in care scop raspund de:
    a) incadrarea stricta in normele de consum pe unitate de produs si reducerea continua a acestor norme;
    b) urmarirea sistematica in toate fazele de productie a consumului de apa, reducerea pierderilor, marirea gradului de recirculare a apei, inlocuirea tehnologiilor de productie mari consumatoare de apa;
    c) epurarea, la nivelul parametrilor de calitate, stabiliti, a apelor uzate, refolosirea apelor conventional curate, rezultate din epurare, din procesele tehnologice de racire, spalare si altele;
    d) transportul, manipularea sau depozitarea produselor ori reziduurilor in care sa nu duca la poluarea apelor;
    e) prevenirea poluarii accidentale, protectia calitatii apelor subterane si a izvoarelor prin evitarea patrunderii substantelor poluate;
    f) inlaturarea risipei la toate locurile de munca, repararea tuturor instalatiilor interioare pana la robinet si intocmirea unor programe stricte de folosire a apei.
    Art. 8
    Folosirea apei de catre unitatile socialiste se face in conditiile si cu autorizatia prevazute de lege. Autorizatia se elibereaza pe baza constatarii tehnice a starii corespunzatoare a instalatiilor in care urmeaza a fi folosita apa si a celor de evacuare a apelor uzate.
    Autorizatia se elibereaza pe timp limitat, iar prelungirea sa se poate face de catre organul emitent numai dupa o noua constatare potrivit alin. 2.
    Art. 10
    Centralele, intreprinderile, unitatile cooperatiste si celelalte unitati socialiste raspund de buna functionare a statiilor si instalatiilor de epurare a apelor uzate, astfel incat in aval apa sa fie preluata de toti consumatorii, fara cheltuieli suplimentare de tratare.
    Executia si punerea in functiune a statiilor si instalatiilor de epurare se fac in mod obligatoriu o data cu capacitatile de productie sau ansamblurilor de locuinte, iar extinderea sau dupa caz, modernizarea acestora, concomitent cu modificarea proceselor tehnologice, urmarindu-se totodata, inlocuirea tehnologiilor umede cu cele de evacuare uscata.
    Art. 11
    Unitatile socialiste raspund pentru pagubele provocate altor unitati sau persoanelor fizice datorita poluarii apelor, suportind si toate cheltuielile impuse de tratarea apelor pe care le-au poluat.
    In conditiile legii, Consiliul National al Apelor poate dispune oprirea functionarii unitatii sau instalatiei care provoaca poluarea.
    Persoanele incadrate in munca vinovate de incalcarea prevederilor referitoare la asigurarea calitatii apei raspund civil sau material, dupa caz, atat pentru pagubele prevazute la alin. 1, cat si pentru cele rezultand din pierderile de substante utile datorita neepurarii corespunzatoare a apelor evacuate, si se sanctioneaza potrivit legii.
    Art. 12
    Se interzic evacuarea, aruncarea sau injectarea, in apele de suprafata, subterane, marine, de ape reziduale, deseuri sau produse de orice fel, care pot schimba caracteristicile apei, evacuarea apelor uzate sau epurate in apele statatoare, depozitarea, pe malurile sau in albiile cursurilor de apa sau ale lacurilor, de gunoaie ori deseuri industriale de orice fel, folosirea de ingrasaminte chimice sau pesticide la distante mai mari de 300 m fata de malurile cursurilor de apa si lacurilor. De asemenea, se interzic exploatarea nisipului, pietrisului, pietrei de rau si altor materiale din albii sau malurile cursurilor de apa fara autorizatie sau contrar prevederilor acesteia, pasunatul animalelor si efectuarea de araturi, sapaturi, gropi sau santuri pe diguri, baraje, alte constructii hidrotehnice, maluri, albii si in zonele de protectie ale acestora, precum si circulatia auto si hipo pe diguri, baraje sau alte lucrari hidrotehnice daca nu au fost amenajate in acest scop. Topirea inului, cinepii, teiului sau a altor plante textile in cursurile de apa, canale, lacuri, balti sau iazuri se poate face numai cu acordul organului de gospodarire a apei si cu respectarea stricta a conditiilor stabilite de acestea.
    Art. 13
    Pentru protejarea si folosirea izvoarelor, organele de gospodarire a apelor, organele locale ale administratiei de stat, toate unitatile socialiste si cetatenii au obligatia sa execute lucrarile de amenajare, curatire, intretinere si decolmatare, precum si a celor necesare in vederea protectiei impotriva poluarii.
    Art. 14
    Pentru protectia resurselor de apa, pastrarea, imbunatatirea si asigurarea calitatii apei, toti cetatenii sunt, in principal obligati:
    a) sa foloseasca in mod judicios apa in gospodarie, sa asigure efectuarea lucrarilor de reparatii si intretinere a instalatiilor de alimentarea cu apa;
    b) sa nu arunce in albiile cursurilor de apa, in cuvetele de lacuri si pe malurile acestora gunoaie menajere, substante sau deseuri de orice fel;
    c) sa nu spele vehicule, autovehicule sau obiecte continand substante toxice in cursurile de apa si lacuri ori pe malurile acestora;
    d) sa nu arunce in instalatiile sanitare sau in retelele de canalizare resturile de substante petroliere sau alte substante toxice;
    e) sa participe, in conditiile legii, la toate actiunile de igienizare a cursurilor de apa, lacurilor si de protectie a calitatii acestora;
    f) sa ia o atitudine ferma impotriva celor ce risipesc apa atat in locuinte, cat si la locul de munca.
    Art. 15
    Unitatile care au in administrare sau in exploatare lucrari hidrotehnice sunt obligate sa utilizeze prizele, barajele si lacurile de acumulare conform graficelor dispecer, pe baza programelor lunare de exploatare, sa asigure debitele necesare folosintelor industriei, agriculturii si populatiei, corelat cu producerea energiei, si sa respecte, in perioadele de seceta sau inundatii, masurile operative dispuse de organele de gospodarire a apelor.
    Programul de exploatare a lacurilor de acumulare se aproba lunar prin decret al Consiliului de Stat.
    Art. 16
    Lacurile de acumulare si alte surse de apa vor fi proiectate si amenajate in vederea indeplinirii unor functii multiple, cum sunt alimentari cu apa, irigatii, producerea de energie electrica, navigatie si dezvoltarea faunei piscicole, in stransa concordanta cu cerintele de apa, fundamentate, ale industriei, agriculturii si populatiei.
    Art. 17
    Executarea de lucrari ori plantatii pe cursurile apelor sau avand legatura cu apele, modificarea sau extinderea unor astfel de lucrari si plantatii ori amplasarea oricaror constructii in albiile majore ale cursurilor de apa se pot face in conditiile legii numai cu acordul organului de gospodarire a apelor si cu respectarea intocmai a conditiilor stabilite prin acest acord.
    Art. 18
    Unitatile care exploateaza sau au in administrare constructii hidrotehnice sau plantatii de protectie a apelor sunt obligate sa asigure intretinerea si, dupa caz, repararea acestora. Deteriorarea, sub orice forma, a acestor constructii sau plantatii atrage raspunderea unitatii si persoanelor vinovate.
    Art. 19
    Navele fluviale sau maritime, sub orice pavilion, sunt obligate sa ia masurile necesare pentru pastrarea puritatii apelor teritoriale, evitarea poluarii apelor teritoriale, evitarea poluarii prin scurgeri accidentale sau intentionate ale hidrocarburilor, altor substante chimice ori toxice, precum si prin aruncarea oricaror deseuri de natura sa modifice calitatea apei. In scopul prevenirii, depistarii si inlaturarii poluarilor produse de nave, precum si pentru constatarea si sanctionarea eventualelor abateri sau neglijente, controlul navelor fluviale si maritime se face de Inspectoratul Navigatiei Civile si capitaniile portuare, cu participarea obligatorie a delegatului organului teritorial de gospodarire a apelor.
    Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor are obligatia de a realiza, in porturile maritime si fluviale, dane specializate pentru preluarea de la nave a apelor uzate incarcate cu hidrocarburi, iar impreuna cu Ministerul Industriei Chimice si Petrochimice, de a stabili modul de recuperare a substantelor utile din acestea.

    CAP. 3

    Art. 20
    Incalcarea normelor privind gospodarirea si folosirea rationala a apei, protectia si asigurarea calitatii acesteia, crearea de noi surse de apa atrage raspunderea disciplinara, materiala, civila, contraventionala sau penala, dupa caz, a persoanei vinovate.
    Art. 21
    Normele specifice privind gospodarirea, protectia si calitatea apelor, precum si organizarea acestor activitati, se stabilesc prin regulament aprobat prin decret al Consiliului de Stat.
    Consiliul de Ministri va supune spre aprobare acest regulament in  termen de 30 de zile de la publicarea prezentei legi.
    Art. 22
    Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Buletinul Oficial al Republicii Socialiste Romania.
    Pe data intrarii in vigoarea a prevederilor prezentei legi, orice dispozitii contrare acestora se abroga.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 5/1989

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 5 din 1989
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 5/1989
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu