Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 473 din  4 noiembrie 2004

privind planificarea apararii

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1052 din 12 noiembrie 2004


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Planificarea apararii, atribut si componenta esentiala a politicii de aparare, reprezinta un complex de activitati si masuri care vizeaza promovarea intereselor nationale, definirea si indeplinirea obiectivelor securitatii nationale a Romaniei in domeniul apararii.
    Art. 2
    (1) Domeniile planificarii apararii sunt:
    a) planificarea fortei;
    b) planificarea armamentelor;
    c) planificarea resurselor;
    d) planificarea logistica;
    e) planificarea pentru comanda, control, comunicatii;
    f) planificarea pentru urgente civile.
    (2) In cadrul procesului de planificare a apararii sunt incluse programele, actiunile si masurile initiate de Romania in cadrul contributiei la securitatea si apararea colectiva in cadrul NATO, precum si al contributiei aferente Uniunii Europene, in contextul cooperarii militare bilaterale si multilaterale cu alte state si al indeplinirii obligatiilor asumate prin participarea la activitatea unor organizatii si regimuri juridice internationale.
    (3) Planificarea pentru urgente civile se reglementeaza in conformitate cu prevederile legii speciale.
    Art. 3
    Planificarea apararii se realizeaza pe baza deciziilor politice ale Presedintelui, Parlamentului si Guvernului Romaniei, precum si a masurilor si actiunilor intreprinse la nivelul celorlalte institutii publice, care, potrivit legii, au raspunderi in domeniul apararii.

    CAP. 2
    Fundamentarea planificarii apararii

    Art. 4
    (1) Principalele documente care fundamenteaza planificarea apararii la nivel national sunt: Strategia nationala de aparare si Programul de guvernare.
    (2) Documentele de planificare a apararii, la nivel departamental, sunt: Carta alba a apararii, Strategia militara, Directiva de planificare a apararii, Programele majore si Planurile operationale de intrebuintare a fortelor.
    Art. 5
    (1) Strategia nationala de aparare a Romaniei este documentul de baza care fundamenteaza planificarea apararii la nivel national. Presedintele Romaniei, in termen de cel mult 6 luni de la data depunerii juramantului, prezinta Strategia nationala de aparare Parlamentului, care o dezbate si o aproba, prin hotarare, in cadrul unei sedinte comune.
    (2) In cazul in care, pe perioada de valabilitate a Strategiei nationale de aparare, intervin modificari majore ale mediului de securitate, Presedintele Romaniei poate initia procesul de modificare a strategiei si de prezentare a acesteia in Parlament, in vederea adoptarii in regim de urgenta.
    (3) Strategia nationala de aparare a Romaniei cuprinde: definirea intereselor si obiectivelor nationale de securitate, evaluarea mediului international de securitate, identificarea potentialelor riscuri, amenintari si vulnerabilitati, directiile de actiune si principalele modalitati pentru asigurarea securitatii nationale a Romaniei in cadrul Aliantei. Strategia are un orizont de acoperire pe termen mediu de 5 ani si contine si prevederi pe termen lung pentru realizarea obiectivelor nationale si colective de securitate si aparare.

    CAP. 3
    Planificarea apararii

    Art. 6
    (1) In vederea realizarii prevederilor Strategiei nationale de aparare, a implementarii liniilor directoare ale politicii de aparare stabilite prin Programul de guvernare si in conformitate cu prevederile Conceptului strategic al NATO, Ministerul Apararii Nationale elaboreaza Carta alba a apararii, prin care se stabilesc: obiectivele politicii de aparare, masurile si actiunile avute in vedere pentru indeplinirea acestora, misiunile si cerintele specifice pentru armata Romaniei, resursele naturale, umane, materiale, financiare si de alta natura, care urmeaza sa fie asigurate anual, in vederea generarii capabilitatilor militare necesare indeplinirii misiunilor armatei.
    (2) Carta alba a apararii are un orizont de acoperire pe termen mediu de 4 ani si contine si prevederi pe termen lung pentru realizarea obiectivelor nationale si colective de securitate si aparare. Dupa ce este insusita de Guvern si avizata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, Carta alba a apararii se supune spre aprobare Parlamentului in termen de cel mult 6 luni de la acordarea increderii Guvernului.
    Art. 7
    (1) Pe baza Strategiei nationale de aparare, a Cartei albe a apararii si a Directivei ministeriale NATO, Ministerul Apararii Nationale elaboreaza Strategia militara, care cuprinde: evaluarea mediului international de securitate din punct de vedere strategico-militar, identificarea potentialelor riscuri si amenintari militare, definirea obiectivelor militare nationale, stabilirea conceptelor strategice si operationale pentru indeplinirea acestor obiective si a misiunilor armatei.
    (2) Strategia militara are un orizont de acoperire pe termen mediu si lung analog cu cel al Cartei albe a apararii. Dupa ce este avizata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, Strategia militara se supune spre aprobare Guvernului in termen de cel mult 3 luni de la aprobarea Cartei albe a apararii.
    Art. 8
    (1) Pe baza prevederilor Cartei albe a apararii si a documentelor relevante de planificare a apararii NATO, ministrul apararii nationale emite Directiva de planificare a apararii, prin care se planifica structura si capabilitatile militare, pe baza carora se stabilesc Programele majore si se aloca resursele pentru aparare.
    (2) Directiva de planificare a apararii este elaborata pe un orizont de timp de 6 ani si se revizuieste anual.
    Art. 9
    (1) Pe baza Directivei de planificare a apararii, Ministerul Apararii Nationale isi elaboreaza Programe majore, care cuprind totalitatea actiunilor si a masurilor concrete desfasurate pentru constituirea, modernizarea, inzestrarea, instruirea, intretinerea la pace si pregatirea pentru situatii de criza si razboi a unitatilor militare, asigurarea conditiilor optime de viata pentru personal, asigurarea sprijinului logistic si a rezervelor pentru mobilizare si razboi, crearea si intretinerea infrastructurii pentru actiuni militare in cadrul apararii comune a NATO, participarea la actiuni de cooperare internationala cu alte state, precum si resursele necesare anual pentru realizarea acestora.
    (2) Programele se elaboreaza pentru o perioada de 6 ani si se revizuiesc anual.
    (3) Elaborarea, coordonarea si monitorizarea Programelor majore intra in sarcina organelor de planificare din Ministerul Apararii Nationale, iar de executia acestora raspund directorii de programe.
    Art. 10
    (1) Planurile operationale de intrebuintare a fortelor cuprind: misiunile Armatei si cerintele specifice componentelor categoriilor de forte, scenariile probabile, fortele intrebuintate, resursele alocate si modalitatile de actiune pentru executarea acestora.
    (2) Aceste documente se elaboreaza pe baza Strategiei militare, conform procedurilor NATO, si se aproba potrivit reglementarilor specifice existente in Ministerul Apararii Nationale.
    Art. 11
    Modalitatile concrete privind elaborarea, coordonarea si executia prevederilor Directivei de planificare a apararii, a Programelor majore si a Planurilor operationale de intrebuintare a fortelor se reglementeaza prin instructiuni interne, aprobate de ministrul apararii nationale.
    Art. 12
    Pentru punerea in aplicare a Planurilor operationale de intrebuintare a fortelor, Ministerul Apararii Nationale poate incheia protocoale de cooperare cu alte ministere, agentii si organisme guvernamentale.

    CAP. 4
    Raspunderi

    Art. 13
    Incalcarea ori neindeplinirea prevederilor prezentei legi de catre persoanele cu atributii in organizarea si realizarea planificarii apararii atrage, dupa caz, raspunderea administrativa, civila sau penala.
    Art. 14
    La data intrarii in vigoare a prezentei legi, Ordonanta Guvernului nr. 52/1998 privind planificarea apararii nationale a Romaniei, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 525 din 25 octombrie 2000, precum si orice alte dispozitii contrare se abroga.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

                      PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                               VALER DORNEANU

                         p. PRESEDINTELE SENATUI,
                             DORU IOAN TARACILASmartCity5

COMENTARII la Legea 473/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 473 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu