E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 355 din 10 iulie 2003

privind raspunderea transportatorilor aerieni si a operatorilor aeronavelor civile care efectueaza operatiuni aeriene civile in spatiul aerian national

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 524 din 21 iulie 2003


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    Prezenta lege se aplica transportatorilor aerieni si operatorilor aeronavelor civile care efectueaza operatiuni aeriene civile in spatiul aerian national, stabilind regimul raspunderii acestora pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor, marfurilor si tertilor, precum si limita minima a sumelor asigurate pentru acoperirea corespunzatoare a raspunderii.
    Art. 2
    (1) In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos se definesc astfel:
    a) Conventia de la Montreal - Conventia pentru unificarea anumitor reguli referitoare la transportul aerian international, adoptata la Montreal la 28 mai 1999, ratificata de Romania prin Ordonanta Guvernului nr. 107/2000, aprobata prin Legea nr. 14/2001;
    b) persoana care are dreptul la despagubire - orice persoana care, in conformitate cu prevederile Conventiei de la Montreal, poate solicita o despagubire, precum si orice terta persoana careia i s-a produs o dauna la sol cauzata de o aeronava sau de un corp care a cazut dintr-o aeronava, inclusiv persoanele care au dreptul sa emita pretentii de despagubire in numele respectivei terte persoane, in conformitate cu legile aplicabile;
    c) transportator aerian - persoana juridica autorizata si/sau licentiata, dupa caz, pentru efectuarea de operatiuni de transport aerian public de pasageri, marfuri si posta;
    d) operator al aeronavei - persoana fizica sau juridica, romana ori straina, care efectueaza operatiuni de lucru aerian sau aviatie generala;
    e) operatiuni de transport aerian public, lucru aerian si aviatie generala - operatiunile aeriene civile definite conform Ordonantei Guvernului nr. 29/1997 privind Codul aerian, republicata;
    f) pasager - persoana care calatoreste cu o aeronava in baza unui document valabil de transport aerian individual sau colectiv, dobandit contra plata sau gratuit;
    g) D.S.T. - drepturile speciale de tragere reprezinta echivalentul monedei nationale asa cum este calculat si definit de Conventia de la Montreal;
    h) bagaj - desemneaza atat bagajul inregistrat, cat si cel neinregistrat, in sensul art. 17 paragraful 4 din Conventia de la Montreal.
    (2) Termenii referitori la raspunderea transportatorilor aerieni fata de marfuri, pasageri si bagajele acestora, utilizati in prezenta lege si care nu sunt definiti la alin. (1), vor avea intelesul prevazut in Conventia de la Montreal.
    Art. 3
    (1) Raspunderea unui transportator aerian roman, indiferent daca efectueaza zboruri pe rute interne sau internationale, precum si a unui transportator aerian strain care efectueaza zboruri pe rute avand originea si destinatia pe teritoriul Romaniei, pentru daunele produse marfurilor, pasagerilor si bagajelor acestora, este stabilita conform prevederilor Conventiei de la Montreal.
    (2) Transportatorii aerieni romani si straini prevazuti la alin. (1) sunt obligati sa incheie contracte de asigurare la niveluri care sa acopere valoarea integrala a sumelor pe care sunt indreptatite sa le primeasca cu titlu de despagubire, conform prevederilor prezentei legi, toate persoanele care au dreptul la despagubiri.
    (3) Pentru dauna rezultata ca urmare a decesului sau a vatamarii corporale a unui pasager, in conditiile in care accidentul care a cauzat producerea unei astfel de daune s-a produs la bordul aeronavei sau in timpul oricareia dintre operatiunile de imbarcare sau de debarcare, limita minima a sumei asigurate prin contractele prevazute la alin. (2) va fi de cel putin 100.000 D.S.T. pentru fiecare pasager.
    Art. 4
    La data intrarii in vigoare a Conventiei de la Montreal, prevederile art. 3 se aplica si transportatorilor aerieni straini care efectueaza zboruri pe rute internationale sau tronsoane de rute internationale avand originea sau destinatia pe teritoriul Romaniei.
    Art. 5
    Suma suplimentara care, conform art. 22 paragraful 2 din Conventia de la Montreal, poate fi solicitata de catre un transportator aerian caruia i se aplica prevederile art. 3 din prezenta lege, in cazul in care un pasager face o declaratie speciala privind interesul in livrarea bagajului la destinatie, trebuie sa se fundamenteze pe un tarif corespunzator costurilor aditionale, rezultate din transportul si asigurarea bagajului respectiv, peste acelea necesare pentru un bagaj evaluat la sau sub limita de raspundere. Tariful va fi pus la dispozitie pasagerului, la cerere.
    Art. 6
    (1) In termen de cel mult 15 zile de la identificarea persoanelor care au dreptul la despagubiri in cazul decesului sau al vatamarii corporale a unui pasager, transportatorul aerian roman este obligat sa efectueze plati anticipate pentru acoperirea unor necesitati economice imediate ale respectivelor persoane, proportional cu cuantumul daunei provocate.
    (2) Fara a contraveni prevederilor alin. (1), in caz de deces al pasagerului, plata anticipata va fi de cel putin 16.000 D.S.T.
    (3) Efectuarea unei plati anticipate nu constituie recunoasterea raspunderii transportatorului aerian si va putea fi dedusa din orice suma platita ulterior cu titlu de despagubire. Suma platita anticipat nu va fi insa returnabila, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 20 din Conventia de la Montreal sau a cazului in care transportatorul aerian dovedeste ulterior ca persoana careia i s-a facut plata anticipata nu are dreptul la despagubiri.
    Art. 7
    (1) Orice transportator aerian roman sau strain este obligat sa asigure o prezentare a celor mai importante prevederi care reglementeaza raspunderea fata de pasageri si de bagajele acestora, incluzand si termenele pentru inregistrarea unei solicitari de despagubire si posibilitatea efectuarii unei declaratii speciale pentru bagaje la orice punct de eliberare a documentelor de transport, inclusiv in cazul solicitarilor prin telefon sau Internet.
    (2) Pentru a se conforma cerintelor de informare prevazute la alin. (1), transportatorii aerieni carora li se aplica prevederile art. 3 vor furniza pasagerilor informatiile continute in anexa care face parte integranta din prezenta lege. Limitele de raspundere aduse la cunostinta pasagerilor vor fi cele stabilite prin prezenta lege, cu exceptia cazului in care transportatorul aerian aplica, din proprie initiativa, limite mai mari.
    (3) Informatiile furnizate pasagerilor, conform prevederilor alin. (1) si (2), nu vor putea fi considerate temei pentru solicitarea de despagubiri si nici pentru interpretarea prevederilor prezentei legi sau ale Conventiei de la Montreal.
    (4) In plus fata de cerintele de informare prevazute la alin. (1) si (2), pasagerilor carora li se elibereaza documente de transport aerian pe teritoriul Romaniei li se vor pune la dispozitie, prin grija transportatorilor aerieni care presteaza serviciile de transport respective, urmatoarele informatii in scris:
    a) limita raspunderii transportatorului in caz de deces sau vatamare corporala a pasagerilor, aplicabila in cazul zborului respectiv, daca o asemenea limita exista;
    b) limita raspunderii transportatorului, aplicabila zborului respectiv, cu privire la distrugerea, pierderea sau deteriorarea bagajelor si avertizarea ca bagajele cu o valoare mai mare decat aceasta limita trebuie aduse la cunostinta transportatorului la ghiseul de verificare a documentelor de transport si eliberare a tichetelor de imbarcare (check-in) sau asigurate in intregime de pasager inainte de efectuarea calatoriei;
    c) limita raspunderii transportatorului pentru daune datorate intarzierilor, aplicabila in cazul zborului respectiv.
    Art. 8
    Prevederile art. 3 alin. (3) si ale art. 6 nu se aplica in cazul zborurilor care nu implica transportul pasagerilor intre aerodromuri diferite, precum si al zborurilor cu aeronave nemotorizate, pentru care limitele minime ale sumelor asigurate prin contractele prevazute la art. 3 alin. (2) se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
    Art. 9
    (1) Raspunderea unui transportator aerian roman sau strain care efectueaza un zbor in spatiul aerian national, cu sau fara aterizare pe teritoriul Romaniei, precum si a unui operator al unei aeronave civile care efectueaza un zbor specific operatiunilor de aviatie generala sau de lucru aerian in spatiul aerian national pentru daune produse tertilor la sol pe teritoriul Romaniei, cauzate de aeronava utilizata sau de catre un corp care cade din aeronava, nu poate face obiectul nici unei limitari financiare.
    (2) In cazul in care transportatorul sau operatorul aeronavei dovedeste ca dauna a fost provocata sau favorizata de neglijenta sau de alta actiune gresita ori omisiune a persoanei care solicita despagubirea, acesta este exonerat de raspundere in tot sau in parte, in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.
    Art. 10
    (1) Transportatorii aerieni si operatorii aeronavelor prevazuti la art. 9 au obligatia de a incheia contracte de asigurare pentru aeronavele utilizate in zborurile efectuate in spatiul aerian national pentru daune produse tertilor la sol.
    (2) Limitele minime ale sumelor asigurate prin contractele prevazute la alin. (1) pentru daunele produse tertilor la sol de catre aeronavele utilizate de transportatorii aerieni sunt urmatoarele:
    a) pentru aeronave cu masa maxima la decolare mai mica sau egala cu 2.000 kg - 1.500.000 D.S.T.;
    b) pentru aeronave cu masa maxima la decolare mai mare de 2.000 kg, dar mai mica sau egala cu 6.000 kg - 4.500.000 D.S.T.;
    c) pentru aeronave cu masa maxima la decolare mai mare de 6.000 kg, dar mai mica sau egala cu 25.000 kg - 12.000.000 D.S.T.;
    d) pentru aeronave cu masa maxima la decolare mai mare de 25.000 kg, dar mai mica sau egala cu 100.000 kg - 50.000.000 D.S.T.;
    e) pentru aeronave cu masa maxima la decolare mai mare de 100.000 kg - 90.000.000 D.S.T.
    (3) Limitele minime ale sumelor asigurate pentru daunele produse tertilor la sol de catre aeronavele care efectueaza zboruri specifice operatiunilor de aviatie generala sau de lucru aerian in spatiul aerian national se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
    (4) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul aeronavelor nemotorizate.
    Art. 11
    Limitele minime ale sumelor asigurate, prevazute la art. 3 alin. (3) si la art. 10 alin. (2), pot fi modificate prin hotarare a Guvernului.
    Art. 12
    La cererea autoritatilor cu atributii in autorizarea zborurilor in spatiul aerian al Romaniei, transportatorii aerieni si operatorii aeronavelor civile, romani sau straini, sunt obligati sa faca dovada indeplinirii conditiilor prevazute in prezenta lege.
    Art. 13
    (1) Prezenta lege intra in vigoare in termen de 6 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    (2) La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga Legea nr. 9/1935 privind ratificarea Conventiei pentru unificarea anumitor reguli privitoare la sechestrul asigurator al aeronavelor si Conventiei pentru unificarea anumitor reguli cu privire la daunele cauzate de catre aeronave tertilor pe pamant, semnate la 29 mai 1933 la Roma, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 45 din 22 februarie 1935, doar in ceea ce priveste Conventia pentru unificarea anumitor reguli cu privire la daunele cauzate de catre aeronave tertilor pe pamant.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 26 iunie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                           PRESEDINTELE SENATUI
                              NICOLAE VACAROIU

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 26 iunie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                    p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
                             VIOREL HREBENCIUC

    ANEXA 1

                                DESPAGUBIREA
            in caz de deces sau vatamare corporala a pasagerului

    I. Raspunderea transportatorului aerian in cazul decesului sau al vatamarii corporale a pasagerilor nu este limitata financiar
    Pentru daune de pana la 100.000 D.S.T., transportatorul aerian nu poate exclude sau limita raspunderea sa. Peste aceasta suma, transportatorul aerian se poate apara impotriva unei solicitari de despagubire numai facand dovada ca dauna nu s-a datorat neglijentei sau altei actiuni gresite a acestuia.

    II. Plati in avans
    In cazul decesului sau al vatamarii corporale a unui pasager, transportatorul aerian trebuie sa faca o plata in avans pentru acoperirea necesitatilor economice imediate, in termen de 15 zile de la identificarea persoanei indreptatite la despagubiri. In cazul decesului, aceasta plata in avans nu va fi mai mica de 16.000 D.S.T.

    III. Intarzierea in transportul pasagerilor
    Transportatorul aerian este raspunzator pentru daune survenite datorita intarzierii in transportul pasagerilor, cu exceptia cazurilor in care acesta dovedeste ca a luat toate masurile care se impun in mod rezonabil pentru evitarea daunei sau i-a fost imposibil sa ia aceste masuri. Raspunderea transportatorului pentru daunele datorate intarzierii este limitata la 4.150 D.S.T. pentru fiecare pasager.

    IV. Intarzierea in transportul bagajelor
    Transportatorul aerian este raspunzator pentru dauna survenita in caz de intarziere in transportul bagajelor, cu exceptia cazurilor in care acesta dovedeste ca a luat toate masurile care se impun in mod rezonabil pentru evitarea daunei sau i-a fost imposibil sa ia aceste masuri. Raspunderea transportatorului pentru daunele datorate intarzierii in transportul bagajelor este limitata la 1.000 D.S.T. pentru fiecare pasager.

    V. Distrugerea, pierderea sau deteriorarea bagajelor
    Raspunderea transportatorului aerian in caz de distrugere, pierdere sau deteriorare a bagajelor este limitata la 1.000 D.S.T. pentru fiecare pasager. In cazul unui bagaj inregistrat, transportatorul este raspunzator chiar daca dauna nu s-a produs din vina acestuia, cu exceptia cazurilor in care demonstreaza ca bagajul prezenta anumite defecte. In cazul unui bagaj neinregistrat, transportatorul este raspunzator numai daca dauna s-a produs din vina acestuia.

    VI. Limite mai mari de raspundere pentru bagaje
    Un pasager poate beneficia de o despagubire valoric mai mare decat cea la care este limitata raspunderea transportatorului fata de un bagaj inregistrat, daca depune o declaratie speciala in acest sens la ghiseul check-in si plateste un tarif suplimentar.

    VII. Reclamatii cu privire la bagaje
    Daca bagajul este deteriorat, predat cu intarziere, pierdut sau distrus, pasagerul trebuie sa faca o reclamatie in scris catre transportatorul aerian.
    In cazul deteriorarii sau distrugerii unui bagaj inregistrat, pasagerul trebuie sa faca reclamatia scrisa in termen de 7 zile de la data primirii bagajului.
    In caz de intarziere a bagajului, termenul de depunere a reclamatiei este de 21 de zile de la data la care bagajul a fost pus la dispozitia pasagerului.

    VIII. Raspunderea transportatorilor contractuali si a transportatorilor de fapt
    Daca transportatorul aerian care opereaza efectiv zborul nu este acelasi cu cel contractual, pasagerul are dreptul sa adreseze o reclamatie sau sa solicite despagubiri impotriva fiecaruia. Daca numele sau codul unui transportator aerian este indicat pe bilet, acel transportator aerian este cel contractual.

    IX. Timpul limita pentru solicitarea despagubirilor in justitie
    Actiunea in justitie pentru solicitarea despagubirilor trebuie introdusa in termen de cel mult 2 ani de la data sosirii aeronavei la destinatie sau de la data la care aeronava ar fi trebuit sa soseasca.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 355/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 355 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu