LEGE
Nr. 297 din 15 mai 2002
pentru ratificarea Acordului privind crearea Organizatiei Internationale a Viei
si Vinului, adoptat la Paris la 3 aprilie 2001
ACT EMIS DE: PARLAMENT
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 475 din 3 iulie 2002
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Art. 1
Se ratifica Acordul privind crearea Organizatiei Internationale a Viei si
Vinului, adoptat la Paris la 3 aprilie 2001.
Art. 2
Cheltuielile pentru aplicarea acordului, precum si cele pentru plata
cotizatiei anuale vor fi suportate de la bugetul de stat prin bugetul
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 25 martie
2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
VALER DORNEANU
Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 22 aprilie 2002, cu
respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.
p. PRESEDINTELE SENATUI,
DORU IOAN TARACILA
ACORD
privind crearea Organizatiei Internationale a Viei si Vinului*)
*) Traducere.
PREAMBUL
Prin Acordul international din data de 29 noiembrie 1924, guvernele
Spaniei, Frantei, Greciei, Ungariei, Italiei, Luxemburgului, Portugaliei si
Tunisiei au convenit infiintarea unui Oficiu International al Vinului.
Prin hotararea din 4 septembrie 1958 a statelor membre la acea vreme, acest
oficiu a fost denumit Oficiul International al Viei si Vinului. Aceasta
organizatie interguvernamentala cuprinde in prezent 45 de state membre.
Adunarea generala a Oficiului International al Viei si Vinului, prin
rezolutia COMEX 2/97 adoptata in cadrul sedintei din data de 5 decembrie 1997,
care a avut loc la Buenos Aires (Argentina), a decis sa procedeze, in caz de
necesitate, la adaptarea la noul context international a misiunilor Oficiului
International al Viei si Vinului, a mijloacelor umane, materiale si bugetare,
precum si, daca este cazul, a procedurilor si a regulilor sale de functionare,
pentru a inlatura suspiciunile si pentru a asigura viitorul sectorului
vitivinicol mondial.
Prin aplicarea art. 7 din acordul mentionat mai sus, Guvernul Republicii
Franceze, la cererea exprimata de 36 de state, a convocat o conferinta a
statelor membre in zilele de 14, 15, 22 iunie 2000 si 3 aprilie 2001, la Paris.
In acest scop statele membre ale Oficiului International al Viei si
Vinului, denumite in continuare parti, au adoptat dispozitiile care urmeaza:
CAP. 1
Obiective si atributii
Art. 1
1. Partile decid infiintarea Organizatiei Internationale a Viei si Vinului
(O.I.V.), care se substituie Oficiului International al Viei si Vinului
stabilit prin Aranjamentul international din 29 noiembrie 1924, modificat.
Aceasta se supune dispozitiilor prezentului acord.
2. O.I.V. isi urmareste obiectivele si isi exercita atributiile definite la
art. 2, in calitate de organism interguvernamental cu caracter stiintific si
tehnic, de competenta recunoscuta in domeniul vitei de vie, vinului, bauturilor
obtinute pe baza de vin, struguri de masa, stafide si alte produse obtinute din
vita de vie.
Art. 2
1. In domeniul competentelor sale obiectivele O.I.V. sunt urmatoarele:
a) sa prezinte membrilor sai masurile care permit aprofundarea cunoasterii
preocuparilor producatorilor, consumatorilor si ale celor ce activeaza in
sectorul vitivinicol;
b) sa asiste celelalte organizatii internationale interguvernamentale si
nonguvernamentale, si anume pe cele care realizeaza activitati normative;
c) sa contribuie la armonizarea internationala a practicilor si normelor
existente si, daca este nevoie, la elaborarea noilor norme internationale, in
scopul ameliorarii conditiilor de elaborare si comercializare a produselor
vitivinicole, si la luarea in calcul a intereselor consumatorilor.
2. In scopul atingerii acestor obiective O.I.V. isi exercita urmatoarele
atributii:
a) sa promoveze si sa orienteze cercetarile si experimentarile stiintifice
si tehnice in scopul satisfacerii nevoilor exprimate de catre membrii sai, sa
evalueze rezultatele, facand apel, daca este necesar, la experti calificati si
asigurand, eventual, difuzarea acestora prin mijloace adecvate;
b) sa elaboreze si sa formuleze recomandarile si metodologia de aplicare,
mentinand o legatura permanenta cu membrii sai, in special in domeniile
urmatoare:
(i) conditiile productiei viticole;
(ii) practicile oenologice;
(iii) definirea si/sau descrierea produselor, etichetarea si conditiile de
punere in consum;
(iv) metodele de analiza si apreciere a produselor vitei de vie;
c) sa supuna membrilor sai toate propunerile privind:
(i) garantia autenticitatii produselor vitei de vie, in particular din
perspectiva consumatorilor, si anume in privinta mentiunilor de pe etichete;
(ii) protejarea indicatiilor geografice, si anume a arealelor vitivinicole
si a denumirilor de origine care folosesc sau nu denumiri geografice asociate
acestora, in masura in care ele nu afecteaza acordurile internationale in
materie de comert si proprietate intelectuala;
(iii) imbunatatirea criteriilor stiintifice si tehnice de recunoastere si
protejare a produselor vegetale viticole obtinute;
d) sa contribuie la armonizarea si la adaptarea reglementarilor de catre
membrii sai sau, daca este nevoie, sa faciliteze recunoasterea reciproca a
practicilor care intra in aria competentelor sale;
e) sa asigure medierea intre tarile care exprima cererea, costul eventual
de interventie fiind suportat de catre tarile in cauza;
f) sa asigure urmarirea tehnologica care sa permita evaluarea evolutiilor
stiintifice sau tehnice susceptibile de a avea efecte semnificative si durabile
asupra sectorului vitivinicol si sa isi informeze membrii in timp util;
g) sa contribuie la protejarea sanatatii consumatorilor si, in general, la
ridicarea nivelului de sanatate publica, prin:
(i) supraveghere stiintifica specializata, care sa permita evaluarea
caracteristicilor proprii produselor vitei de vie;
(ii) promovarea si orientarea cercetarilor pe specificitati nutritionale si
sanitare adecvate;
(iii) extinderea, dincolo de destinatarii vizati la paragraful n), a
difuzarii informatiilor ce rezulta din cercetarile din domeniul medical si al
sanatatii;
h) sa favorizeze cooperarea dintre membrii organizatiei, prin:
(i) colaborare administrativa;
(ii) schimb de informatii stiintifice;
(iii) schimb de experti;
(iv) acordare de asistenta sau indrumari de catre experti, indeosebi in
stabilirea proiectelor de colaborare si a altor studii realizate in comun;
i) sa tina seama in activitatile sale de specificitatile fiecaruia dintre
membrii sai, in ceea ce priveste sistemul specific de productie utilizat in
obtinerea produselor vitei de vie si a metodelor de elaborare a vinurilor si a
bauturilor alcoolice de origine vitivinicola;
j) sa contribuie la dezvoltarea retelelor de formare profesionala in
domeniul viticulturii si al produselor obtinute din vita de vie;
k) sa contribuie la cunoasterea sau la recunoasterea patrimoniului
vitivinicol mondial si a elementelor istorice, culturale, umane, sociale si de
mediu aferente;
l) sa ofere patronajul diverselor manifestari publice sau private al caror
obiect, necomercial, intra in campul sau de competenta;
m) sa intretina in cadrul lucrarilor sale, atunci cat este necesar, un
dialog util cu intervenientii din sector si sa poata incheia cu acestia
acorduri adecvate;
n) sa colecteze, sa prelucreze si sa asigure difuzarea informatiilor celor
mai adecvate pentru producatori, consumatori si pentru toti cei care actioneaza
in sectorul vitivinicol si sa comunice respectivele informatii:
(i) membrilor si observatorilor sai;
(ii) altor organizatii internationale interguvernamentale si
nonguvernamentale;
(iii) producatorilor, consumatorilor si celor ce actioneaza in cadrul
filierei vitivinicole;
(iv) altor tari interesate;
(v) mediilor si, mai pe larg, marelui public.
Pentru a facilita aceasta functie de informare si comunicare O.I.V.
solicita membrilor sai, potentialilor beneficiari si, daca este cazul,
organizatiilor internationale sa i se furnizeze date si orice alte elemente de
apreciere, pe baza de cereri rezonabile;
o) sa asigure, cu periodicitate regulata, reaprecierea eficacitatii
structurilor si procedurilor de functionare.
CAP. 2
Organizare
Art. 3
1. Organele O.I.V. sunt:
a) adunarea generala;
b) presedintele;
c) vicepresedintii;
d) directorul general;
e) comitetul executiv;
f) comitetul stiintific si tehnic;
g) biroul;
h) comisiile, subcomisiile si grupele de experti;
i) serviciile sediului.
2. Fiecare membru al O.I.V. este reprezentat prin delegati la alegerea sa.
Adunarea generala, compusa din delegati desemnati de catre membrii sai,
reprezinta organul plenar al O.I.V. Ea poate delega unele dintre atributiile
sale comitetului executiv, compus dintr-un delegat pentru fiecare membru.
Comitetul executiv poate, sub autoritatea sa, sa incredinteze unele dintre
atributiile sale administrative, de rutina, Biroului O.I.V., compus din
presedintele si vicepresedintii O.I.V., precum si din presedintii comisiilor.
Presedintele, primul vicepresedinte si presedintii comisiilor sunt de
nationalitati diferite.
3. Activitatea stiintifica a O.I.V. se desfasoara in cadrul grupelor de experti,
al subcomisiilor, al comisiilor care sunt coordonate de catre un comitet
stiintific si tehnic, in cadrul unui plan strategic aprobat de adunarea
generala.
4. Directorul general raspunde de administrarea interioara a O.I.V., de
recrutarea si de gestionarea personalului. Modalitatile de recrutare a
personalului trebuie sa asigure, pe cat posibil, caracterul international al
organizatiei.
5. O.I.V. poate, de asemenea, sa includa si observatori.
6. Sediul O.I.V. este la Paris (Franta).
CAP. 3
Drepturi de vot
Art. 4
Fiecare membru isi fixeaza numarul delegatilor, dar nu dispune decat de un
numar de voturi de baza egal cu 2, la care se adauga, atunci cand este cazul,
un numar de voturi aditionale, calculat in functie de criterii obiective ce
determina locul corespunzator al fiecarei tari in cadrul sectorului vitivinicol
mondial, in conditiile definite in anexele nr. 1 si 2 care fac parte integranta
din prezentul acord. Totalul acestor doua cifre constituie numarul de voturi
ponderate. Actualizarea coeficientului care determina situatia fiecarui membru
din sectorul vitivinicol mondial se efectueaza periodic, cu respectarea
dispozitiilor cuprinse in anexa nr. 1.
CAP. 4
Modalitati de functionare, procese decizionale
Art. 5
1. Adunarea generala este organul suprem al O.I.V. Ea discuta si adopta
reglementarile privind organizarea si functionarea O.I.V. Ea fixeaza bugetul de
venituri si cheltuieli in limita creditelor existente, controleaza si aproba
conturile. Adunarea generala adopta protocoalele de cooperare si colaborare in
domeniul viticol si al produselor obtinute din vita de vie, pe care O.I.V.
poate sa le incheie cu alte organizatii internationale. Adunarea generala se
reuneste o data pe an. Sesiunile extraordinare pot fi convocate la cererea unei
treimi din totalul membrilor O.I.V.
2. Pentru validitatea deliberarilor este necesara prezenta efectiva la
sesiuni a delegatilor unei treimi din totalul membrilor, reprezentand cel putin
jumatate din voturile ponderate.
Reprezentarea unui membru poate fi incredintata delegatiei unui alt membru,
dar o delegatie nu poate exercita decat inca o reprezentare in plus fata de a
sa.
3. a) Consensul este modul normal de decizie a adunarii generale pentru
adoptarea propunerilor de hotarare cu caracter general, stiintific, tehnic,
economic, juridic, ca si in cazul comitetului executiv aflat in exercitiul
atributiilor sale in acest domeniu.
b) Consensul nu se aplica in cazul alegerii presedintelui O.I.V., a
presedintilor de comisii si a directorului general si nici la votarea
bugetului, a contributiilor financiare ale membrilor, a crearii comisiilor si
subcomisiilor, precum si a altor decizii curente.
c) In cazul in care adunarea generala sau comitetul executiv nu ajunge la
un consens de la prima prezentare a unui proiect de rezolutie ori de decizie,
presedintele poate lua initiativa de a consulta membrii pentru a cunoaste
punctele de vedere ale acestora, in perioada care preceda adunarea generala sau
urmatorul comitet executiv. Daca toate demersurile pentru atingerea consensului
au esuat, presedintele poate decide votarea cu majoritate calificata, si anume
cu doua treimi plus unu din numarul membrilor prezenti sau reprezentati, pe
baza unui singur vot pentru fiecare membru. Totodata, daca un membru considera
ca interesele sale nationale esentiale sunt amenintate, votul se amana pentru
un an. Daca aceasta pozitie este confirmata ulterior, in scris, de catre
Ministerul Afacerilor Externe sau de catre orice alta autoritate publica
competenta a membrului in cauza, nu se procedeaza la vot.
4. a) Alegerea presedintelui O.I.V., a presedintilor comisiilor si a
directorului general se face prin votul majoritatii calificate ponderate, si
anume doua treimi din numarul voturilor ponderate plus unu din numarul
membrilor prezenti sau reprezentati, cu conditia ca jumatate plus unu din
numarul membrilor prezenti sau reprezentati sa se pronunte in favoarea
candidatului. In cazul in care aceste conditii nu sunt indeplinite, in decurs
de maximum trei luni se va reuni adunarea generala extraordinara. In acest
rastimp si in functie de situatie presedintele, presedintele de comisie,
directorul general, in functie, este/sunt mentinut/mentinuti cu toate
responsabilitatile ce ii/le revin.
b) Durata mandatului presedintelui si a presedintilor de comisii este de 3
ani. Durata mandatului directorului general este de 5 ani, el putand fi reales
pentru un alt mandat de 5 ani, in aceleasi conditii ca pentru alegerea sa.
Adunarea generala il poate revoca pe directorul general in orice moment, in
conditiile majoritatilor combinate care au prezidat la alegerea sa.
5. Votarea bugetului, a contributiilor financiare ale membrilor, a
crearilor de comisii si subcomisii, precum si a deciziilor curente se
efectueaza cu majoritatea calificata ponderata sau cu doua treimi plus unu din
sufragiile ponderate ale membrilor prezenti ori reprezentati. La votul cu
majoritatea calificata ponderata, si anume doua treimi plus unu din numarul
voturilor ponderate ale membrilor prezenti sau reprezentati, nu se recurge
decat in ultima instanta. Adunarea generala numeste in aceleasi conditii un
audit financiar, la propunerea directorului general si a Biroului O.I.V., cu
avizul favorabil al comitetului executiv.
6. Limbile oficiale sunt franceza, spaniola si engleza. Finantarea lor este
fixata in anexa nr. 2 la prezentul acord. Totodata adunarea generala o poate
adapta in caz de necesitate, in conditiile definite la paragraful 3 a). La
cererea unuia sau mai multor membri ai O.I.V. se pot adauga si alte limbi,
conform acelorasi modalitati de finantare, si anume italiana si germana, in
scopul imbunatatirii posibilitatilor de comunicare intre membrii O.I.V.
7. Organele constitutive ale O.I.V. functioneaza in mod deschis si
transparent.
CAP. 5
Finantarea O.I.V.
Art. 6
1. Orice membru al O.I.V. achita o contributie financiara fixata in fiecare
an de catre adunarea generala. Suma la care se ridica aceasta contributie se
stabileste prin aplicarea dispozitiilor definite in anexele nr. 1 si 2 la
prezentul acord.
2. Resursele financiare ale O.I.V. includ partea contribuabila anuala
obligatorie a fiecaruia dintre membrii si observatorii O.I.V., precum si sumele
rezultate din activitatile proprii. Contributiile financiare obligatorii sunt
varsate la O.I.V. in cursul fiecarui an calendaristic vizat. Dincolo de acest
termen sumele sunt considerate a fi varsate cu intarziere.
3. Resursele financiare ale O.I.V. pot, de asemenea, sa cuprinda
contributiile voluntare ale membrilor sai, donatii, alocatii, subventii sau
finantari de orice natura provenind de la organizatii internationale sau
nationale, care pot fi de natura publica, parapublica sau privata, astfel incat
aceste finantari sa respecte principiile generale stabilite de catre adunarea
generala, conform dispozitiilor art. 5 paragraful 3a), care vor fi incluse in
regulamentul de ordine interioara.
Art. 7
1. In caz de neplata a doua contributii din perioada precedenta, respectiv
de 5 ani, drepturile de vot si de participare la comitetul executiv si la
adunarea generala, care urmeaza constatarii acestei stari de lucruri, sunt in
mod automat suspendate. Comitetul executiv fixeaza, de la caz la caz,
conditiile in care membrii in cauza isi pot rezolva situatia sau, in lipsa
acestei posibilitati, urmand sa se considere ca au anulat acordul.
2. In caz de neplata a trei contributii succesive, directorul general
notifica aceasta situatie membrilor, respectiv observatorilor vizati. Daca
situatia nu se regleaza in decurs de 12 luni incepand cu data de 31 decembrie a
celui de-al treilea an de neplata, membrii, respectiv observatorii vizati, sunt
exclusi in mod automat.
CAP. 6
Participarea organizatiilor internationale interguvernamentale
Art. 8
O organizatie internationala interguvernamentala poate participa si/sau
poate fi membra a O.I.V. si poate contribui la finantarea acesteia in
conditiile care vor fi fixate, de la caz la caz, de catre adunarea generala, la
propunerea comitetului executiv.
CAP. 7
Amendamentul si revizuirea acordului
Art. 9
1. Fiecare membru poate propune amendamente la prezentul acord. Propunerea
trebuie facuta in scris directorului general. Acesta o face cunoscuta tuturor
celorlalti membri ai O.I.V. Daca in decurs de 6 luni, calculate de la data
consultarii, cel putin jumatate din numarul membrilor sunt in favoarea
propunerii, directorul general o supune spre aprobare cu ocazia primei adunari
generale care are loc la expirarea acestui termen. Decizia se ia cu votul
majoritatii calificate sau cu votul a doua treimi plus unu din numarul
membrilor prezenti sau reprezentati, pe baza unui vot de fiecare membru. Dupa
adoptarea sa de catre adunarea generala fiecare amendament este supus
acceptarii, aprobarii sau ratificarii de catre membrii O.I.V., cu exceptia
dispozitiilor contrare prevazute in mod expres in asa-numitele amendamente. El
intra in vigoare in a 30-a zi dupa depunerea documentului ca instrument de
acceptare, de aprobare, de ratificare, fiind sustinut de un total de cel putin
doua treimi din numarul membrilor O.I.V.
2. Revizuirea prezentului acord este instituita de drept daca cel putin
doua treimi din numarul membrilor O.I.V. aproba cererea. In acest caz o
conferinta a membrilor este convocata prin grija Guvernului Republicii Franceze
in termen de 6 luni. Programul si propunerile de revizuire sunt comunicate
membrilor cu cel putin doua luni inainte de reuniunea conferintei. Conferinta
astfel reunita isi intrerupe singura procedura. Directorul general al O.I.V.
preia functia de secretar general. Inainte de intrarea in vigoare a acordului
revizuit adunarea generala apreciaza in ce masura membrii constituiti ca parti
la acordul anterior si care nu vor fi parti la acordul revizuit pot participa
la activitatile O.I.V.
3. Inainte de intrarea in vigoare a unui acord vizat adunarea generala a
O.I.V. defineste, in conditiile fixate prin prezentul acord si prin
regulamentul O.I.V. mentionat la art. 10, in ce masura statele parti ale
prezentului acord, care nu isi vor depune instrumentul de acceptare, de
aprobare, de ratificare sau de adeziune, vor putea sa participe la activitatile
O.I.V. dupa data acestuia de intrare in vigoare.
CAP. 8
Regulamentul de ordine interioara
Art. 10
Adunarea generala adopta Regulamentul O.I.V., care precizeaza, in caz de
necesitate, modalitatile de aplicare a prezentului acord. Pana la aceasta
adoptare Regulamentul Oficiului International al Viei si Vinului ramane in
vigoare. Prin regulament se fixeaza mai ales atributiile, regulile de
functionare a organelor vizate in articolele precedente, conditiile de
participare a observatorilor, precum si modalitatile de examinare a
propunerilor de rezerve care pot fi formulate vizavi de prezentul acord si de
dispozitiile privind gestionarea administrativa si financiara a O.I.V.
Regulamentul precizeaza, de asemenea, conditiile conform carora membrilor
adunarii generale si ai comitetului executiv le vor fi comunicate documentele
necesare, in special in ceea ce priveste finantarea, inainte de luarea deciziei
in speta.
CAP. 9
Clauze finale
Art. 11
O.I.V. beneficiaza, pe teritoriul fiecarui stat membru si in conformitate
cu legile acestui stat, de capacitatea legala necesara pentru indeplinirea
obiectivelor care ii sunt atribuite si pentru exercitarea atributiilor sale.
Art. 12
Pot fi formulate propuneri de rezerve in legatura cu prezentul acord.
Acestea vor trebui sa fie acceptate de adunarea generala in conformitate cu
dispozitiile art. 5 paragraful 3a).
Art. 13
Prezentul acord este deschis spre semnare tuturor statelor membre ale
Oficiului International al Viei si Vinului, pana la data de 31 iulie 2001. El
este supus acceptarii, aprobarii sau ratificarii.
Art. 14
Orice stat neprecizat la art. 13 poate solicita sa adere la prezentul
acord. Cererile de aderare vor fi adresate direct O.I.V., un exemplar, in
copie, fiind transmis Guvernului Republicii Franceze, care procedeaza la
notificarea lor pe langa statele semnatare ca parti ale prezentului acord.
O.I.V. isi informeaza membrii asupra cererilor prezentate si asupra fiecarei
eventuale observatii formulate. Acestia dispun de un termen de 6 luni pentru a
face cunoscute O.I.V. opiniile lor. Dupa expirarea termenului de 6 luni se
poate obtine aderarea daca majoritatea membrilor nu se opune la aceasta. Orice
stat mentionat la art. 13, care nu a semnat prezentul acord in termenele
prescrise, poate adera la acesta in orice moment.
Art. 15
Documentele reprezentand instrumentele de acceptare, de aprobare, de
ratificare sau de aderare se depun pe langa Guvernul Republicii Franceze, care
procedeaza la notificarea lor statelor semnatare sau partilor la prezentul
acord. Instrumentele de acceptare, de aprobare, de ratificare sau de aderare se
depun la arhivele Guvernului Republicii Franceze.
Art. 16
1. Prezentul acord intra in vigoare in a 30-a zi dupa depunerea celui de-al
36-lea instrument de acceptare, de aprobare, de ratificare sau de aderare.
2. Pentru fiecare dintre statele care accepta, aproba sau ratifica
prezentul acord la care ele adera dupa depunerea celui de-al 36-lea instrument
de acceptare, de aprobare, de ratificare sau de aderare prezentul acord intra
in vigoare in a 30-a zi dupa depunerea de catre acest stat a instrumentului sau
de acceptare, de aprobare, de ratificare sau de aderare.
3. Adunarea generala a Oficiului International al Viei si Vinului
defineste, in conditiile fixate prin Aranjamentul international din 29
noiembrie 1924, modificat, si prin regulamentul de ordine interioara care
decurge din acesta, in ce masura statele constituite ca parti la aranjamentul
citat, care nu au depus instrumentul de acceptare, de aprobare, de ratificare
sau de aderare, pot sa participe la activitatile O.I.V. dupa data acestuia de
intrare in vigoare.
Art. 17
1. Aranjamentul international din 29 noiembrie 1924, modificat, ia sfarsit
printr-o decizie unanima a primei adunari generale ce are loc dupa intrarea in
vigoare a prezentului acord, doar daca toate statele parti ale aranjamentului
mentionat mai sus au convenit, in mod unanim, inainte de intrarea in vigoare a
prezentului acord, conditiile de incetare a efectelor aranjamentului in cauza.
2. O.I.V. succeda in toate drepturile si obligatiile sale Oficiului
International al Viei si Vinului.
Art. 18
Orice membru parte la prezentul acord il poate denunta in orice moment,
printr-un preaviz scris, de 6 luni, adresat directorului general al O.I.V. si
Guvernului Republicii Franceze. Orice observator poate decide sa se retraga din
O.I.V. in orice moment, prin intermediul unui preaviz scris, de 6 luni, adresat
directorului general al O.I.V.
Art. 19
Guvernul Republicii Franceze este depozitarul prezentului acord, ale carui
3 versiuni in limbile franceza, spaniola si engleza sunt egal autentice.
In deplina cunostinta de cauza, subsemnatii, autorizati de catre guvernele
tarilor lor, si-au pus semnatura pe prezentul acord privind crearea O.I.V.
Intocmit la Paris, la data de 3 aprilie 2001.
ANEXA 1
ce vizeaza art. 4 si 6 ale prezentului acord
MODALITATI
de determinare a situatiei fiecarui stat membru din sectorul vitivinicol
1. Criterii obiective ce determina locul corespunzator fiecarui stat membru
din sectorul vitivinicol:
a) media productiei de vinuri, vinuri speciale, musturi, alcooluri de
origine vitivinicola (exprimate in echivalent vinuri) pe ultima perioada
cincinala cunoscuta, dupa eliminarea valorilor extreme (P);
b) media suprafetei totale cultivate cu vita de vie pe ultimii 3 ani
cunoscuti (S);
c) media consumului aparent de vinuri si echivalent vinuri, pe ultimii 3
ani cunoscuti (C) = (P) productie - (E) exporturi + (I) importuri.
2. Formula de aplicare pentru determinarea coeficientului fiecarui stat
membru:
P (Stat membru) S (Stat membru) C (Stat membru)
X% = (0,60 ---------------- + 0,20 ---------------- + 0,20 ----------------)
100
P (Total O.I.V.) S (Total O.I.V.) C (Total O.I.V.)
3. Actualizarea coeficientului fiecarui stat membru se efectueaza:
a) la inceputul exercitiului bugetar ce urmeaza aderarii unui nou membru;
b) la fiecare 3 ani, prin luarea in calcul a ultimelor date statistice
cunoscute.
4. Noi aderari:
Noii membri care adera la O.I.V. in anii ce urmeaza trebuie sa achite o
contributie financiara obligatorie, calculata integral, pornind de la formula
de aplicare definita in prezenta anexa, la care se adauga participarea lor la
finantarea specifica limbilor, in conditiile fixate in anexa nr. 2.
ANEXA 2
ce vizeaza art. 4, 5 si 6 ale prezentului acord
DETERMINAREA
drepturilor de vot, a contributiilor financiare obligatorii ale statelor membre
si modalitatile de finantare a limbilor
1. Votul de baza
Fiecare stat membru dispune de un numar de voturi de baza egal cu 2.
2. Voturi aditionale
Numarul total de voturi aditionale este egal cu jumatate din totalul
voturilor de baza.
In limita acestuia voturile aditionale sunt atribuite, daca este cazul, in
plus fata de voturile de baza anumitor state membre, in functie de locul lor
corespunzator in cadrul sectorului vitivinicol mondial, asa cum rezulta din
aplicarea formulei definite in anexa nr. 1.
3. Voturi ponderate
Numarul de voturi ponderate pentru fiecare stat membru este egal cu suma
voturilor de baza si a eventualelor voturi aditionale de care acesta dispune.
4. Repartizarea contributiilor obligatorii
Suma totala a contributiilor obligatorii care se solicita statelor membre
este calculata pornindu-se de la bugetul adoptat de adunarea generala.
O treime din suma totala a contributiilor obligatorii este repartizata in
mod uniform drept cota-parte a voturilor aditionale.
Pentru facilitarea tranzitiei de la vechiul aranjament la prezentul acord,
contributia financiara ce corespunde la doua voturi de baza detinute de catre
fiecare stat membru nu poate fi inferioara sumei la care se ridica unitatea de
cotizatie fixata, in momentul intrarii in vigoare a prezentului acord, pentru
primul exercitiu bugetar. Daca este cazul, contributiile financiare
reprezentand voturile aditionale sunt ajustate in consecinta, pentru a atinge
suma totala a contributiilor obligatorii ce decurg din bugetul adoptat.
5. Finantarea limbilor
Finantarea limbilor este asigurata in totalitate prin bugetul general al
O.I.V. si fara contributia specifica a fiecarui grup lingvistic compus din
membrii si observatorii utilizatori.
Modalitatile de utilizare a limbilor vor face obiectul dispozitiilor
specifice fixate prin regulamentul de ordine interioara.
Copie atestata conform exemplarului original unic in limbile franceza,
spaniola si engleza, depus la arhivele Ministerului Afacerilor Externe al
Republicii Franceze.
Paris, 11 septembrie 2001.
Directorul arhivelor Ministerului Afacerilor Externe
al Republicii Franceze
ACTUL FINAL
al Conferintei statelor membre ale Oficiului International al Viei si Vinului
1. Urmare celor 3 sesiuni ale Conferintei statelor membre ale Oficiului
International al Viei si Vinului, care s-au desfasurat la Paris in zilele de
14, 15 si 22 iunie 2000, tarile membre ale Oficiului International al Viei si
Vinului s-au reunit din nou in cadrul celei de-a 4-a sesiuni a conferintei
statelor membre, in ziua de 3 aprilie 2001, la sediul Societatii Nationale a
Horticulturii din Franta, str. Grenelle nr. 84, 75007 Paris, pentru a adopta
textul final al proiectului de acord privind infiintarea Organizatiei
Internationale a Viei si Vinului (O.I.V.).
2. Au fost reprezentate guvernele urmatoarelor tari: Republica Africii de
Sud, Republica Algeriana Democratica si Populara, Republica Federala Germania,
Republica Argentina, Uniunea Australiana, Republica Austria, Regatul Belgiei,
Republica Bolivia, Republica Federativa a Braziliei, Republica Chile, Republica
Cipru, Regatul Danemarcei, Regatul Spaniei, Republica Finlanda, Republica
Franceza, Republica Elena, Republica Ungara, Republica Italiana, Republica
Libaneza, Marele Ducat de Luxemburg, Regatul Maroc, Statele Unite Mexicane,
Regatul Norvegiei, Noua Zeelanda, Regatul Tarilor de Jos, Republica Portugheza,
Romania, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Federatia Rusa,
Regatul Suediei, Confederatia Elvetiana, Republica Tunisiana, Republica Turcia,
Ucraina, Republica Orientala a Uruguayului.
3. Guvernele urmatoarelor tari au fost reprezentate prin observatori:
Canada, Republica Populara Chineza, Republica Croatia, Republica Irlanda.
4. Cu prilejul celei de-a treia sesiuni conferinta a creat un grup de lucru
juridic si lingvistic, compus din domnul Spyrou (Uniunea Australiana), domnul
Collard (Republica Franceza) si domnul Jure (Republica Orientala a Uruguayului),
cu scopul finalizarii proiectului de acord sub aspectele sale juridice si
lingvistice.
5. Cea de-a patra sesiune a conferintei a fost oficial deschisa de catre
domnul Felix Roberto Aguinaga (Republica Argentina), presedintele Oficiului
International al Viei si Vinului.
6. Cea de-a patra sesiune a conferintei a numit ca presedinte pe domnul
Alain Pierret (Republica Franceza) si i-a desemnat pe doamna Alexandra Busnengo
(Republica Italiana), domnul Craig Burns (Uniunea Australiana), domnul Jose
Ramon Lopez Pardo (Regatul Spaniei) si domnul Fernando Bianchi de Aguiar
(Republica Portugheza) in calitate de vicepresedinti. Domnul Felix Roberto
Aguinaga era, de altfel, vicepresedinte de drept.
7. Conferinta a avut ca propunere de baza pentru discutii documentul
intitulat Proiectul de acord privind infiintarea Organizatiei Internationale a
Viei si Vinului, in data de 2 aprilie 2001, revizuind Acordul international
semnat la data de 29 noiembrie 1924, modificat.
8. Conferinta, cu prilejul celei de-a patra sesiuni, a adoptat in data de 3
aprilie 2001, in conformitate cu dispozitiile regulamentului sau de ordine
interioara, Actul final al conferintei, la care se afla anexat Acordul privind
infiintarea Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (O.I.V.), documente
ce urmeaza sa fie semnate la sediul Societatii Nationale de Horticultura din
Franta, str. Grenelle nr. 84, 75007 Paris, in perioada 4 aprilie - 31 iulie
2001. Acordul privind infiintarea Organizatiei Internationale a Viei si Vinului
(O.I.V.) este, de asemenea, supus acceptarii, aprobarii, ratificarii sau
adeziunii din partea statelor interesate.
9. Guvernul Republicii Franceze este depozitar al prezentului acord, ale
carui 3 versiuni, in limbile franceza, engleza si spaniola, sunt egal
autentice.
In deplina cunostinta de cauza, subsemnatii, autorizati de catre guvernele
tarilor lor, si au pus semnatura pe prezentul Act final al Conferintei statelor
membre ale Oficiului International al Viei si Vinului privind infiintarea
Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (O.I.V.)
Intocmit la Paris, la data de 3 aprilie 2001.