Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 19 din 28 februarie 1997

privind ratificarea Conventiei europene pentru reprimarea terorismului

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 34 din  4 martie 1997


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Conventia europeana pentru reprimarea terorismului, adoptata la Strasburg la 27 ianuarie 1977.
    Conform art. 13 paragraful 1 din conventie, la depunerea instrumentului de ratificare se va efectua urmatoarea declaratie:
    "Romania, in temeiul art. 13 paragraful 1 al Conventiei europene pentru reprimarea terorismului, declara ca isi rezerva dreptul de a refuza extradarea in legatura cu orice infractiune enumerata in art. 1, pe care o considera ca o infractiune politica, ca o infractiune conexa la o infractiune politica sau ca o infractiune determinata de scopuri politice, si se angajeaza ca va lua in considerare in mod corespunzator, in momentul calificarii infractiunii, gravitatea deosebita a acesteia, mai ales daca:
    a) a creat un pericol colectiv pentru viata, integritatea corporala sau libertatea persoanelor; sau
    b) a adus atingere unor persoane straine de mobilurile care au determinat-o; ori
    c) s-au folosit mijloace crude sau perfide pentru comiterea ei."

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 6 februarie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                       PRESEDINTELE SENATUI
                            PETRE ROMAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 10 februarie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                 p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                        ANDREI IOAN CHILIMAN

                        CONVENTIA EUROPEANA
pentru reprimarea terorismului*)

    *) Traducere.

    (Strasburg, 27 ianuarie 1977)

    Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentei conventii,
    considerand ca scopul Consiliului Europei este sa realizeze o uniune mai stransa intre membrii sai,
    constiente de nelinistea crescanda cauzata de inmultirea actelor de terorism,
    dorind sa se ia masuri eficace pentru ca autorii unor astfel de acte sa nu scape de urmarire si de pedeapsa,
    convinse ca extradarea este un mijloc deosebit de eficace pentru a se ajunge la acest rezultat,
    au convenit dupa cum urmeaza:

    Art. 1
    Pentru cerintele extradarii intre statele contractante, nici o infractiune mentionata mai jos nu va fi considerata ca o infractiune politica, ca o infractiune conexa la o infractiune politica sau ca o infractiune inspirata de scopuri politice:
    a) infractiunile cuprinse in campul de aplicare a Conventiei pentru reprimarea capturarii ilicite de aeronave, semnata la Haga la 16 decembrie 1970;
    b) infractiunile cuprinse in campul de aplicare a Conventiei pentru reprimarea de acte ilicite indreptate contra sigurantei aviatiei civile, semnata la Montreal la 23 septembrie 1971;
    c) infractiunile grave constand intr-un atac impotriva vietii, integritatii corporale sau libertatii persoanelor care se bucura de protectie internationala, inclusiv a agentilor diplomatici;
    d) infractiunile care au ca obiect rapirea, luarea ca ostatici sau sechestrarea ilegala;
    e) infractiunile care au ca obiect folosirea de bombe, grenade, rachete, arme de foc automate ori scrisori sau colete-bomba, in masura in care aceasta folosire prezinta un pericol pentru persoane;
    f) tentativa la savarsirea infractiunilor precitate ori participarea in calitate de coautor sau de complice al unei persoane care savarseste ori incearca sa savarseasca o astfel de infractiune.
    Art. 2
    1. Pentru cerintele extradarii intre statele contractante, un stat contractant poate sa nu considere ca infractiune politica sau ca infractiune conexa la o asemenea infractiune ori ca infractiune inspirata de mobiluri politice orice act grav de violenta la care nu se refera art. 1 si care este indreptat contra vietii, integritatii corporale sau libertatii persoanelor.
    2. Se va proceda tot astfel in ceea ce priveste orice act grav indreptat contra bunurilor, altul decat cele la care se refera art. 1, daca acesta a cauzat un pericol colectiv pentru persoane.
    3. Se va proceda tot astfel in ceea ce priveste tentativa la savarsirea uneia dintre infractiunile precitate ori participarea in calitate de coautor sau de complice al unei persoane care savarseste ori incearca sa savarseasca o astfel de infractiune.
    Art. 3
    Dispozitiile tuturor tratatelor si acordurilor de extradare aplicabile intre statele contractante, inclusiv Conventia europeana de extradare, se modifica, in privinta relatiilor dintre state contractante, in masura in care sunt incompatibile cu prezenta conventie.
    Art. 4
    Pentru cerintele prezentei conventii si in masura in care vreuna dintre infractiunile la care se refera art. 1 sau 2 nu figureaza pe lista cazurilor de extradare intr-un tratat sau intr-o conventie de extradare in vigoare intre statele contractante, aceasta se considera ca fiind inclusa pe lista.
    Art. 5
    Nici o dispozitie din prezenta conventie nu trebuie sa fie interpretata ca implicand o obligatie de extradare, daca statul solicitat are temeiuri serioase sa creada ca cererea de extradare, motivata printr-o infractiune la care se refera art. 1 sau 2, a fost facuta in scopul de a urmari sau de a pedepsi o persoana pentru considerente de rasa, religie, nationalitate sau opinii politice ori ca situatia acestei persoane risca sa fie agravata datorita uneia sau alteia dintre aceste considerente.
    Art. 6
    1. Orice stat contractant ia masurile necesare pentru a-si stabili competenta de a urmari vreuna dintre infractiunile la care se refera art. 1, in cazul in care autorul banuit de infractiune se gaseste pe teritoriul sau si daca statul nu il extradeaza dupa ce a primit o cerere de extradare de la un stat contractant a carui competenta de urmarire se intemeiaza pe o regula de competenta care exista deopotriva in legislatia statului solicitat.
    2. Prezenta conventie nu exclude nici o competenta exercitata in conformitate cu legile nationale.
    Art. 7
    Un stat contractant pe al carui teritoriu a fost descoperit autorul banuit de vreuna dintre infractiunile la care se refera art. 1 si care a primit o cerere de extradare in conditiile mentionate la paragraful 1 al art. 6, daca nu il extradeaza pe autorul banuit de infractiune, supune cauza fara nici o exceptie si fara intarziere nejustificata autoritatilor sale competente sa exercite actiunea penala. Aceste autoritati hotarasc in aceleasi conditii ca si pentru orice infractiune cu caracter grav potrivit legilor acestui stat.
    Art. 8
    1. Statele contractante isi acorda intrajutorarea judiciara cea mai larga posibil in materie penala in orice procedura referitoare la infractiunile vizate la art. 1 sau 2. In toate cazurile, legea aplicabila in ceea ce priveste asistenta mutuala in materie penala este aceea a statului solicitat. Totusi, intrajutorarea judiciara nu va putea fi refuzata pentru singurul motiv ca se refera la o infractiune politica sau la o infractiune conexa la o asemenea infractiune ori la o infractiune inspirata de mobiluri politice.
    2. Nici o dispozitie din prezenta conventie nu trebuie sa fie interpretata ca implicand o obligatie de acordare a intrajutorarii judiciare, daca statul solicitat are temeiuri serioase sa creada ca cererea de asistenta, motivata printr-o infractiune la care se refera art. 1 sau 2, a fost prezentata in scopul de a urmari sau de a pedepsi o persoana pentru considerente de rasa, religie, nationalitate sau opinii politice ori ca situatia acestei persoane risca sa fie agravata datorita unuia sau altuia dintre aceste considerente.
    3. Dispozitiile tuturor tratatelor si acordurilor de asistenta judiciara in materie penala, aplicabile intre statele contractante, inclusiv Conventia europeana de asistenta judiciara in materie penala, se modifica, in privinta relatiilor dintre state contractante, in masura in care sunt incompatibile cu prezenta conventie.
    Art. 9
    1. Comitetul European pentru Problemele Criminale al Consiliului Europei urmareste executarea prevederilor prezentei conventii.
    2. El inlesneste, daca este necesar, reglementarea amiabila a oricarei dificultati care s-ar ivi in executarea conventiei.
    Art. 10
    1. Orice diferend intre statele contractante, referitor la interpretarea sau aplicarea prezentei conventii, care nu a fost rezolvat in cadrul paragrafului 2 al art. 9, va fi supus arbitrajului, la cererea uneia dintre partile in diferend. Fiecare dintre parti va desemna cate un arbitru, iar cei doi arbitri vor desemna un al treilea arbitru. Daca, in termen de 3 luni de la cererea de arbitraj, una dintre parti nu a procedat la desemnarea unui arbitru, acesta va fi desemnat la cererea celeilalte parti, de catre presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului. Daca presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului este resortisant al uneia dintre partile in diferend, desemnarea arbitrului va fi de competenta vicepresedintelui Curtii sau, daca vicepresedintele este resortisant al uneia dintre partile in diferend, celui mai vechi dintre membrii Curtii care nu este resortisant al uneia dintre partile in diferend. Aceeasi procedura se va aplica in cazul in care cei doi arbitri nu se vor putea pune de acord asupra alegerii celui de-al treilea arbitru.
    2. Tribunalul arbitral va hotari dupa procedura sa. Hotararile sale vor fi luate cu majoritate de voturi. Sentinta sa va fi definitiva.
    Art. 11
    1. Prezenta conventie este deschisa semnarii statelor membre ale Consiliului Europei. Ea va fi ratificata, acceptata sau aprobata. Instrumentele de ratificare, de acceptare sau de aprobare vor fi depuse la secretarul general al Consiliului Europei.
    2. Conventia va intra in vigoare dupa 3 luni de la data depunerii celui de-al treilea instrument de ratificare, de acceptare sau de aprobare.
    3. Conventia va intra in vigoare, fata de orice stat care o va ratifica, o va accepta sau o va aproba ulterior, dupa 3 luni de la data depunerii instrumentului sau de ratificare, de acceptare ori de aprobare.
    Art. 12
    1. Orice stat poate, in momentul semnarii sau in momentul depunerii instrumentului sau de ratificare, de acceptare ori de aprobare, sa desemneze teritoriul sau teritoriile carora li se va aplica prezenta conventie.
    2. Orice stat poate, in momentul depunerii instrumentului sau de ratificare, de acceptare ori de aprobare sau in orice alt moment urmator, sa extinda aplicarea prezentei conventii, prin declaratie adresata secretarului general al Consiliului Europei, la orice alt teritoriu desemnat in declaratie si pentru care asigura relatiile internationale sau este abilitat sa stipuleze.
    3. Orice declaratie facuta in virtutea paragrafului precedent va putea fi retrasa, in ceea ce priveste orice teritoriu desemnat in aceasta declaratie, prin notificare adresata secretarului general al Consiliului Europei. Retragerea va avea efect imediat sau la o data ulterioara precizata in notificare.
    Art. 13
    1. Orice stat poate, in momentul semnarii sau in momentul depunerii instrumentului sau de ratificare, de acceptare sau de aprobare, sa declare ca isi rezerva dreptul de a refuza extradarea in legatura cu orice infractiune enumerata in art. 1, pe care o considera ca o infractiune politica, ca o infractiune conexa la o infractiune politica sau ca o infractiune inspirata de scopuri politice, cu conditia ca el sa se angajeze ca va lua in considerare in mod corespunzator, in momentul calificarii infractiunii, gravitatea deosebita a acesteia, mai ales daca:
    a) a creat un pericol colectiv pentru viata, integritatea corporala sau libertatea persoanelor; sau
    b) a adus atingere unor persoane straine de mobilurile care au determinat-o; ori
    c) s-au folosit mijloace crude sau perfide pentru comiterea ei.
    2. Orice stat poate sa retraga, in total sau in parte, o rezerva pe care a formulat-o in temeiul paragrafului precedent, prin mijlocirea unei declaratii adresate secretarului general al Consiliului Europei si care va avea efect de la data primirii ei.
    3. Orice stat care a formulat o rezerva in temeiul paragrafului 1 al acestui articol nu poate sa pretinda aplicarea art. 1 de catre un alt stat; totusi el poate, daca rezerva este partiala si sub conditie, sa pretinda aplicarea acestui articol in masura in care a acceptat-o si el insusi.
    Art. 14
    Orice stat contractant va putea sa denunte prezenta conventie, adresand o notificare scrisa secretarului general al Consiliului Europei. O asemenea denuntare va produce efect imediat sau la o data ulterioara precizata in notificare.
    Art. 15
    Conventia inceteaza sa produca efecte fata de orice stat contractant care se retrage din Consiliul Europei sau care inceteaza sa-i mai apartina.
    Art. 16
    Secretarul general al Consiliului Europei va notifica statelor membre ale consiliului;
    a) orice semnatura;
    b) depunerea oricarui instrument de ratificare, de acceptare sau de aprobare;
    c) orice data de intrare in vigoare a prezentei conventii potrivit art. 11 al acesteia;
    d) orice declaratie sau notificare primita in aplicarea dispozitiilor art. 12;
    e) orice rezerva formulata in aplicarea paragrafului 1 al art. 13;
    f) retragerea oricarei rezerve facute in aplicarea paragrafului 2 al art. 13;
    g) orice notificare primita in aplicarea art. 14 si data cand denuntarea va produce efecte;
    h) orice incetare a efectelor conventiei in aplicarea art. 15.
    Drept pentru care, subsemnatii, legal autorizati in acest scop, au semnat prezenta conventie.
    Facuta la Strasburg la 27 ianuarie 1977, in limbile franceza si engleza, ambele texte avand aceeasi valabilitate, intr un singur exemplar care va fi depus in arhivele Consiliului Europei. Secretarul general al Consiliului Europei va comunica fiecarui stat semnatar cate o copie certificata pentru conformitate de pe acesta.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 19/1997

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 19 din 1997
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu